Преузимање ПДФ-а

Институт за јавно здравље Ниш, Центар за хигијену и хуману екологију

Булевар др Зорана Ђинђића 50, 18000 Ниш

Лабораторије за испитивање по стандарду SRPS ISO/IEC 17025:2017

Основни подаци

Број пр.:2-01-224
ПИБ:100668630
Акр. број:01-147
Web:http://www.izjz-nis.org.rs/
Тел:+381 18 4226 448
Факс:+381 18 4225 974

Статус предмета

Статус акр.:Акредитован
Статус суспензије:Без суспензије
Датум прве акр.:26. децембар 2005.
Датум последње акр.:18. март 2023.
Датум истицања/укидања акр.:17. март 2027.

Контакт особа

Име и презиме:Проф. др Александра Станковић
Функција:Лекар на Одсеку за обезбеђење и контролу квалитета
Телефон:+381 18 4226 448
Факс:+381 18 4225 974
Е-маил:kvalitethigijena@gmail.com

Локације

Т1 - Терен
Л1 - Лабораторија

Историја статуса

18. март 2023. - 17. март 2027.Акредитован
20. децембар 2018. - 18. март 2023.Акредитован
20. децембар 2014. - 19. децембар 2018.Акредитован
20. децембар 2010. - 19. децембар 2014.Акредитован
26. децембар 2005. - 19. децембар 2010.Акредитован

Обим акредитације

Предмет испитивања Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања) Опсег мерења (где је примењиво) Референтни документ Локације
И-02 Биолошка, биохемијска испитивања/П-09 Узорци животне средине (ваздух, вода, земљиште, отпад)
ваздух

Узорковање и анализа
лебдећих честица полена у
ваздуху и гљивичних спора за
алергијске мреже – Хирстова
запреминска метода

SRPS EN 16868:2019

Т1 
И-11 Микробиолошка испитивања/П-04 Хемикалије, хемијски производи, козметика - укључујући ђубрива и боје
Предмети опште употребе - Козметика

Козметика – Микробилогија –
Одређивање броја квасаца и
плесни

SRPS EN ISO 16212:2017
SRPS EN ISO 16212:2017/А1:2022

Л1 

Козметика – Микробилогија –
Одређивање броја и откривање
аеробних мезофилних
бактерија

SRPS EN ISO 21149:2017
SRPS EN ISO 21149:2017/А1: 2022

Л1 

Козметика – Микробилогија –
Откривање C. albicans

SRPS EN ISO 18416:2016
SRPS EN ISO 18416:2016/А1:2022

Л1 

Козметика – Микробилогија –
Откривање P. aeruginosa

SRPS EN ISO 22717:2016
SRPS EN ISO 22717:2016/А1: 2022

Л1 

Козметика – Микробилогија –
Откривање S. aureus

SRPS EN ISO 22718:2016
SRPS EN ISO 22718:2016/А1:2022

Л1 

Козметика – Микробилогија –
Откривање E. coli

SRPS EN ISO
21150:2016
SRPS EN ISO
21150:2016/А1:
2022

Л1 
Предмети опште употребе - Средства за одржавање личне хигијене, негу и улепшавање лица и тела

Одређивање броја микроорганизама

Правилник^4)
Г (II) метода 1

Л1 
Предмети опште употрбе - Средства за одржавање личне хигијене, негу и улепшавање лица и тела

Изоловање и идентификација коагулаза позитивних стафилокока

Правилник^4)
Г (II) метода 2

Л1 

Изоловање и идентификација Escherichia coli

Правилник^4)
Г (II) метода 4

Л1 

Изоловање и идентификација Proteus врста

Правилник^4)
Г (II) метода 5

Л1 
И-11 Микробиолошка испитивања/П-09 Узорци животне средине (ваздух, вода, земљиште, отпад)
Воде - Површинске воде, подземне воде, отпадне воде

Одређивање колиформних бактерија и Е. сoli методом дефинисаног супстрата

SRPS H.Z.1.309: 2010

Т1 

Одређивање највероватнијег броја ентерокока методом дефинисаног супстрата

ММК - 7

Л1 
Воде - Пречишћене и дезинфиковане воде и природне воде Природне минералне, природне изворске, стоне воде

Одређивање колиформних бактерија фекалног порекла

Приручник^1)
метода 2.2.1

Л1 

Одређивање највероватнијег броја колиформних бактерија

Приручник^1)
метода 1.2.1

Л1 

Одређивање броја колиформних бактерија фекалног порекла

Приручник^1)
метода 2.2.1

Л1 

Доказивање Proteus врста

Приручник^1)
метода 4.1

Л1 

Одређивање највероватнијег броја колиформних бактрија фекалног порекла

Приручник^1)
метода 2.2

Л1 

Доказивање Pseudomonas aeruginosa

Приручник^1)
метода 6.2.1

Л1 

Доказивање Pseudomonas aeruginosa

Приручник^1)
метода 6.1.1

Л1 

Доказивање сулфиторедукујућих спорогених анаероба (ССА)

Приручник^1)
метода 5.1

Л1 

Доказивање фекалних стрептокока

Приручник^1)
метода 3.1.1

Л1 

Утврђивање укупног броја аеробних мезофилних бактерија

Приручник^1)
метода 1.1

Л1 

Одређивање броја кулурабилних микроорганизама - Бројање колонија засејавањем у подлогу хранљиви агар

SRPS EN ISO
6222:2010

Л1 

Откривање и одређивање броја цревних ентерокока - Део 2: Метода мембранске филтрацијe

SRPS EN ISO
7899-2:2010

Л1 
И-11 Микробиолошка испитивања/П-21 Производи за људску употребу, укључујући храну
Храна храна

Хоризонтална метода за
откривање Salmonella spp.

SRPS EN ISO
6579-1:2017
изузимајући
Анекс Д
SRPS EN ISO
6579-1:2017
/A1:2020

Л1 

Хоризонтална метода за одређивање броја суспектног Bacilluscereus - Техника бројања колонија на 30°C

SRPS EN ISO 7932:2009

Л1 

Хоризонтална метода за
откривање и одређивање броја
Listeria monocytogenes
Део 1: Метода откривања

SRPS EN ISO
11290-1:2010

Л1 

Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes - Део 2: Метода одређивања броја

SRPS EN ISO
11290-2:2010

Л1 

Хоризонтална метода за
откривање и одређивање броја
Enterobacteriaceae
Део 2: Техника бројања
колонија

SRPS ISO
21528-2:2009

Л1 

Хоризонтална метода за одређивање броја ß-глукуронидаза позитивне Escherichia coli - Део 2: Техника бројања колонија на 44⁰C помоћу 5-бромо-4-хлоро-3-индолил ß-D-глукуронида

SRPS ISO 16649-2: 2008

Л1 

Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама - Техника бројања колонија на 30°C

SRPS EN ISO4833-1:2014
SRPS EN ISO4833-1:2014/A1:2022

Л1 

Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте) - Део 1: Техника употребом агара по Берд-Паркеру (Baird-Paker)

SRPS EN ISO
6888-1:2021

Л1 
И-11 Микробиолошка испитивања/П-27 Остали производи
Узорци са површина

Хоризонтална метода за
одређивање броја
микроорганизама - Техника
бројања колонија на 30°C

SRPS EN ISO4833-1:2014
SRPS EN ISO4833-1:2014/A1:2022

Л1 

Хоризонтална метода за
откривање и одређивање броја
Enterobacteriaceae
Део 2: Техника бројања
колонија

SRPS ISO
21528-2:2009

Л1 
И-13.1 Физичка, хемијска и сензорска испитивања/П-09 Узорци животне средине (ваздух, вода, земљиште, отпад)
Водa - Водe за пиће Природне флаширане воде за пиће Вода у оргиналном паковању Природне воде Изворске, минералне и стоне воде Подземне воде Површинске воде Отпадне воде Бунарске воде Пречишћене воде Прерађене воде Базенске воде и воде за рекреацију Вода за дијализу Воде за наводњавање Koтловске воде Воде непознатог порекла

Одређивање садржаја
резидуалног хлора

(0,10-500)mg/L

Приручник^1)
метода P-V-18/B

Л1, Т1 
Водa - Водe за пиће Природне флаширане воде за пиће Вода у оргиналном паковању Природне воде Изворске, минералне и стоне воде Подземне воде Површинске воде Отпадне воде Бунарске воде Пречишћене воде Прерађене воде Базенске воде и воде за рекреацију Вода за дијализу Воде за наводњавање Koтловске воде Воде непознатог порекла

Одређивање алкалитета

(5 -1000)mgCaCO3/L

APHA^2)
метода 2320/B

Л1 

Одређивање тврдоће

(4 -1000)mgCaCO3/L

APHA^2)
метода 2340/C

Л1 

Одређивање садржаја сулфата

(1-1000)mg/L

ДМ 101

Л1 
Водa - Водe за пиће Природне флаширане воде за пиће Вода у оргиналном паковању Природне воде Изворске, минералне и стоне воде Подземне воде Површинске воде Отпадне воде Бунарске воде Пречишћене воде Прерађене воде Базенске воде и воде за рекреацију Вода за дијализу Воде за наводњавање Koтловске воде Воде непознатог порекла

Одређивање садржаја цијанида

(0,03-100)mg/L

Приручник^1)
метода P-V-11/А

Л1 

Одређивање садржаја бора

(0,14-10)mg/L

Приручник^1)
метода P-V-10/А

Л1 
Водa - Водe за пиће Природне флаширане воде за пиће Вода у оргиналном паковању Природне воде Изворске, минералне и стоне воде Подземне воде Површинске воде Отпадне воде Бунарске воде Пречишћене воде Прерађене воде Базенске воде и воде за рекреацију Вода за дијализу Воде за наводњавање Koтловске воде Воде непознатог порекла

Одређивање садржаја фосфата

(0,03-1,5)mg/l

Приручник^1)
метода P-V-16/А

Л1 
Водa - Водe за пиће Природне флаширане воде за пиће Вода у оргиналном паковању Природне воде Изворске, минералне и стоне воде Подземне воде Површинске воде Отпадне воде Бунарске воде Пречишћене воде Прерађене воде Базенске воде и воде за рекреацију Вода за дијализу Воде за наводњавање Koтловске воде Воде непознатог порекла

Одређивање садржаја калцијума

(1,6-1000)mg/L

Приручник^1)
P-V-22/А

Л1 

Одређивање садржаја олова, кадмијума, бакра, цинка, гвожђа, мангана, хрома, никла, калцијума, магнезијума, сребра и кобалта

Pb (0,02-20,0)mg/L
Cd (0,02-2,0)mg/L
Cu (0,01-10,0)mg/L
Zn (0,01-2)mg/L
Fe (0,02-10)mg/L
Mn (0,01-10)mg/L
Cr (0,02-10)mg/L
Ni (0,02-10)mg/L
Ca (0,01-20)mg/L
Mg (0,01-2)mg/L
Ag (0,01-4)mg/l
Co (0,03-10)mg/l

ДМ 121

Л1 

Одређивање фенолног индекса - Спектрометријске методе са
4 - аминоантипирином после дестилације

метода А (директна колориметриска метода) (0,1-100)mg/L
метода Б (после екстракције хлороформом)
(0,002-0,1)mg/L

SRPS ISO
6439:1997
метода А и Б

Л1 

Одређивање
трихалометана у водама
(гасно хроматографски
EC детектор)

Хлороформ 0.5-100μg/L
Бромдихлорметан 0.5-100μg/L
Дибромхлорметан 0.5-100μg/L
Бромоформ 0.5-100μg/L

ДМ 218

Т1 

Одређивање
полихлорованих
бифенила
(гасно хроматографски
EC детектор)

PCB 28 - 0.03-0.1μg/L
PCB 52 - 0.03-0.1μg/L
PCB 101 - 0.03-0.1μg/L
PCB 118 - 0.03-0.1μg/L
PCB 138 - 0.03-0.1μg/L
PCB 153 - 0.03-0.1μg/L
PCB 180 - 0.03-0.1μg/L

ДМ 219

Т1 

Одређивање мутноће

(0,05-199,9)NTU

Приручник^1)
метода P-IV-4/B

Л1 
Водa - Водe за пиће Природне флаширане воде за пиће Вода у оргиналном паковању Природне воде Изворске, минералне и стоне воде Подземне воде Површинске воде Отпадне воде Бунарске воде Пречишћене воде Прерађене воде Базенске воде и воде за рекреацију Вода за дијализу Воде за наводњавање Koтловске воде Воде непознатог порекла

Одређивање боје

(5-150)°Co-Pt

Приручник^1)
метода P-IV-5/B

Л1 

Мерење рН вредности

(0-14) pH јединица

Приручник^1)
метода P-IV-6/А

Л1 

Одређивање остатка после испарења на 105°С

> 25 mg/L

Приручник^1)
метода P-IV-7

Л1 

Одређивање остатка после испарења на 180°С

> 25 mg/L

ДМ 119

Л1 

Одређивање садржаја седиментних материја после два часа

(0,1-1000)mL/L / 2h

Приручник^1)
метода P-IV-8

Л1 

Одређивање потрошње калијум-перманганата

(0,3-1000)mg/L

Приручник^1)
метода P-IV-9а

Л1 

Одређивање садржаја суспендованих материја (гравиметријa)

> 25 mg/L

Приручник^1)
метода P-IV-9

Л1 

Одређивање електролитичке проводљивости

(10-199900)µS/cm

Приручник^1)
метода P-IV-11

Л1 

Мерење UV - апсорпције

(0,1-200)
sac254(m^-1)

ДМ 103

Л1 

Одређивање садржаја кисеоника

(1-14,6)mg/L

ДМ 120

Л1 

Одређивање биохемијске потрошње кисеоника - БПК5

(1-100)mg/L

Приручник^1)
метода А
стр. 163

Л1 

Одређивање хемијске потрошње кисеоника

(10-800)mg/L

Приручник^1)
метода P-IV-10

Л1 
Водa - Водe за пиће Природне флаширане воде за пиће Вода у оргиналном паковању Природне воде Изворске, минералне и стоне воде Подземне воде Површинске воде Отпадне воде Бунарске воде Пречишћене воде Прерађене воде Базенске воде и воде за рекреацију Вода за дијализу Воде за наводњавање Koтловске воде Воде непознатог порекла

Одређивање садржаја амонијака без дестилације

(0,05-60,0)mg/L

Приручник^1)
метода P-V-2/B

Л1 
Водa - Водe за пиће Природне флаширане воде за пиће Вода у оргиналном паковању Природне воде Изворске, минералне и стоне воде Подземне воде Површинске воде Отпадне воде Бунарске воде Пречишћене воде Прерађене воде Базенске воде и воде за рекреацију Вода за дијализу Воде за наводњавање Koтловске воде Воде непознатог порекла

Одређивање садржаја амонијака после дестилације

(0,05-60,0)mg/L

Приручник^1)
Метода P-V-2/А

Л1 

Одређивање садржаја хлорида

(5-2000)mg/L

Приручник^1)
метода P-V-19/B

Л1 

Одређивање садржаја флуорида

(0, 1-1000)mg/L

Приручник^1)
метода P-V-15/C

Л1 

Одређивање садржаја нитрата

(0,17-1500)mg/L

Приручник^1)
метода P-V-31/C

Л1 

Одређивање садржаја нитрита

(0,005-1000)mg/L

Приручник^1)
метода P-V-32/А

Л1 

Одређивање садржаја гвожђа

(0,05-1000)mg/L

Приручник^1)
метода P-V-17/А

Л1 

Одређивање садржаја алуминијума

(0,02-5)mg/L

Приручник^1)
метода P-V-1/B

Л1 

Одређивање садржаја анјонских детерџената

(0,03-3,5)mg/L

Приручник^1)
метода P-V-13/B

Л1 
Водa - Водe за пиће Природне флаширане воде за пиће Вода у оргиналном паковању Природне воде Изворске, минералне и стоне воде Подземне воде Површинске воде Отпадне воде Бунарске воде Пречишћене воде Прерађене воде Базенске воде и воде за рекреацију Вода за дијализу Воде за наводњавање Koтловске воде Воде непознатог порекла

Одређивање садржаја минералних уља

(0,01-2000)mg/L

ДМ 117

Л1 
Водa - Водe за пиће Природне флаширане воде за пиће Вода у оргиналном паковању Природне воде Изворске, минералне и стоне воде Подземне воде Површинске воде Отпадне воде Бунарске воде Пречишћене воде Прерађене воде Базенске воде и воде за рекреацију Вода за дијализу Воде за наводњавање Koтловске воде Воде непознатог порекла

Одређивање садржаја укупних уља и масти

(0,02-2000)mg/L

ДМ 118

Л1 
Водa - Водe за пиће Природне флаширане воде за пиће Вода у оргиналном паковању Природне воде Изворске, минералне и стоне воде Подземне воде Површинске воде Отпадне воде Бунарске воде Пречишћене воде Прерађене воде Базенске воде и воде за рекреацију Вода за дијализу Воде за наводњавање Koтловске воде Воде непознатог порекла

Одређивање садржаја берилијума, калијума, литијума, молибдена, фосфора, антимона,
силицијума, калаја, стронцијума, тантала, титана, телура,
ванадијум, волфрам и жива
(техника ICPE)

Ag (0,01-1) mg/l
Be (0,01-1) mg/l
K (0,02-1) mg/l
Li (0,02-1) mg/l
Mo (0,01-1) mg/l
P(0,01-1) mg/l
Sb (0,01-1) mg/l
Si (0,01-1) mg/l
Sn (0,02-1) mg/l
Sr (0,01-1) mg/l
Ta (0,01-1) mg/l
Ti (0,01-1) mg/l
Tl (0,01-1) mg/l
V (0,02-1) mg/l
W(0,02-1mg/l)
Hg(0,01-0,5)mg/l

DM 134

Л1 

Одређивање азота органског
порекла и амонијака (Kjeldhal азот) у водама полу микро
– Kjeldhal метода

> 2 mg/L

ДМ 132

Л1 

Одређивање садржаја фосфата
(фосфора, хидрогенфосфата,
фосфорпентоксида)
(спектрофотометријa)

(0,01-0,45)mgP/L
(0,03-1,5 )mgHPO4-2/L
(0,025-1,0)mgP2O5/L

ДМ 133

Л1 

Одређивање органохлорних
пестицида I)
(GC,GC MS-MS)

(0,01-0,14) µg/L

DM 220

Л1 

Одређивање укупног
неорганског азота у водама
(рачунски)

(0,08-1000) mg/L

ДМ 131/3

Л1 
Водa - Водe за пиће Природне флаширане воде за пиће Вода у оргиналном паковању Природне воде Изворске, минералне и стоне воде Подземне воде Површинске воде Отпадне воде Бунарске воде Пречишћене воде Прерађене воде Базенске воде и воде за рекреацију Вода за дијализу Воде за наводњавање Koтловске воде Воде непознатог порекла

Одређивање укупног азота у
водама (рачунски)-када је
садржај укупног Кjeldahl азота
мањи од LQ методе ДМ 132

(0,08-1000) mg/L

ДМ 131/2

Л1 
Водa - Водe за пиће Природне флаширане воде за пиће Вода у оргиналном паковању Природне воде Изворске, минералне и стоне воде Подземне воде Површинске воде Отпадне воде Бунарске воде Пречишћене воде Прерађене воде Базенске воде и воде за рекреацију Вода за дијализу Воде за наводњавање Koтловске воде Воде непознатог порекла

Одређивање укупног азота у
водама (рачунски)-када је
садржај укупног Кjeldahl азота
већи од LQ методе ДМ 132

(2-1000) mg/L

ДМ 131/1

Л1 

Одређивање садржаја
алуминијума, арсена, бора,
баријума, кадмијума, хрома,
бакра, гвожђа, мангана, никла,
олова, селена, цинка
(техника ICPE)

Al (0,010-1) mg/l
As (0,010-10) mg/l
B (0,05-2) mg/l
Ba (0,010-1) mg/l
Cd (0,010-2) mg/l
Cr (0,010-5) mg/l
Cu (0,010-10) mg/l
Fe (0,010-10) mg/l
Mn (0,010-2) mg/l
Ni (0,010-2) mg/l
Pb (0,05-10) mg/l
Se (0,010-5) mg/l
Zn (0,010-5) mg/l

ДМ 130

Л1 

Одређивање садржаја натријума, калијума и литијума

Na (0,02-1000)mg/L
K (0,01-1000)mg/L
Li (0,01-100)mg/L

ДМ 122

Л1 
Водa - Водe за пиће Природне флаширане воде за пиће Вода у оргиналном паковању Природне воде Изворске, минералне и стоне воде Подземне воде Површинске воде Отпадне воде Бунарске воде Пречишћене воде Прерађене воде Базенске воде и воде за рекреацију Вода за дијализу Воде за наводњавање Koтловске воде Воде непознатог порекла

Испитивање мириса (сензорски)

Приручник^1)
метода P-IV-2

Л1 
Водa - Водe за пиће Природне флаширане воде за пиће Вода у оргиналном паковању Природне воде Изворске, минералне и стоне воде Подземне воде Површинске воде Отпадне воде Бунарске воде Пречишћене воде Прерађене воде Базенске воде и воде за рекреацију Вода за дијализу Воде за наводњавање Koтловске воде Воде непознатог порекла

Одређивање температуре

1-90 оC

Приручник^1)
метода P-IV-1

Л1, Т1 
И-13.1 Физичка, хемијска и сензорска испитивања/П-17 Папир и амбалажа
Предмети опште употребе - Посуђе, прибор и амбалажа за животне намирнице

Одређивање садржаја олова,
кадмијума, хрома, никла,
мангана, цинка, арсена, живе,
селена и кобалта у модел
раствору 3% сирћетне
киселине
(техника: за челично техника
FAAS за Mn; за емајлирано
техника FAAS за Pb, Cd и Cr;
за глинено, керамичко и
порцеланско техника FAAS за
Pb, Cd и Cr; за вештачке масе
техника FAAS за Pb и Zn)

челично:
Mn (0,05-0,6)mg/l
емајлирано:
Pb (0,25-5,0)mg/l;
Cd (0,05-1,0)mg/l;
Cr (0,1-2,0)mg/l;
глинено, керамичко и
порцеланско:
Pb (0,25-5,0)mg/l;
Cd (0,05-1,0)mg/l;
Cr (0,1-2,0)mg/l;
вештачке масе:
Pb (0,25-5,0)mg/l;
Zn (0,1-50)mg/l;
As (0,004-0,1)mg/l

ДМ 80

Л1 
Предмети опште употребе - Посуђе, прибор и амбалажа за животне намирнице

Испитивање изгледа и постојаности боје (сензорски)

ДМ 92

Л1 
И-13.1 Физичка, хемијска и сензорска испитивања/П-21 Производи за људску употребу, укључујући храну
Храна - Млеко

Одређивање суве материје у млеку

Правилник^6)
метода I.4

Л1 
Храна - Кухињска со и со за прехрамбену индустрију

Одређивање садржаја јода

од 1 mg/kg

SRPS Е.Z8.002: 2001

Л1 
Храна - Млеко

Одређивање киселости млека

од 0,2 0SH

Правилник^6)
метода I.2

Л1 
Храна - Сир

Одређивање садржаја масти у сиру бутирометром за сир

(1-50)%

Правилник^6)
метода IV.2

Л1 
Храна - Производи од кафе

Одређивање садржаја материја растворљивих у води

од 0,2%

AOAC^3)
метода 973.21

Л1 
Храна - Какао производи, чоколада, крем производи

Одређивање садржаја лактозе по Луф-Шурлу (Luff-Shoоrl)

од 1%

Правилник^8)
метода II.13

Л1 
Храна - Mасти и уља биљног и животињског порекла

Садржај влаге и испарљивих материја

од 0,02%

SRPS ЕN ISO
662:2009

Л1 

Одређивање киселинског броја и киселости

Киселински број од 0,05mg/g
Киселост (као олеинска киселина) од 0,025%

SRPS EN ISO
660:2015

Л1 
Храна - Масти и уља животињског и биљног порекла

Одређивање пероксидног броја

од 0,05

SRPS EN ISO
3960:2011

Л1 
Храна - Алкохолна пића, вино

Одређивање садржаја метил алкохола

(0,5-10)mg/l

Правилник^9)
метода 5

Л1 
Храна - Мед

Одређивање киселости

од 5,0 mеq/kg

Правилник^10)
метода V.2.7

Л1 

Одређивање садржаја хидроксиметилфурфурола
(по Winkler-у)

од 1 mg/kg

Правилник^10)
метода V.2.9

Л1 

Одређивање воде у меду

од 5,0 %

Правилник^10)
метода V.2.4

Л1 
Храна - Производи од воћа и поврћа

Одређивање садржаја
5-хидроксиметилфурфурала

од 5 mg/kg

SRPS ISO
7466:2011

Л1 
Храна - Пиво Освежавајућа пића, сода вода у стакленој и ПЕТ амбалажи

Одређивање садржаја угљен-диоксида

(0,2-6)bara
(0,3-10)g/l

ДМ 30

Т1 
Храна - Јогурт, кисело млеко

Одређивање садржаја масти у киселом млеку и јогурту (метода по Герберу (Gerber)

(0,1-7)%

Правилник ^6)
метода II.1

Л1 
Храна - Прашак за пециво и сродни производи

Одређивање садржаја CО2

од 2,0 g/kg

ДМ 200

Л1 
Храна - Храна 2) - списак у легенди

Одређивање садржаја бакра,
цинка, гвожђа, калцијума,
магнезијума, натријума,
калијума
(технике FААS за Cu, Zn, Fe,
Ca, Mg, K, Na)

Pb (0,03-10)mg/kg
Cd (0,01-3,0)mg/kg
Cu (0,5-100)mg/kg
Zn (1-100)mg/kg
Fe (1-30)mg/kg
As (0,02-3,0)mg/kg
Ca (0,2-1000)mg/kg
Mg (0,2-250)mg/kg
K (0,5-1000)mg/kg
Na (0,5-1000)mg/kg
Sn (0,1-5,0)mg/kg

ДМ 55

Л1 
Храна - Жито и млински производи

Одређивање количине воде

од 1%

Правилник^5)
метода I.8

Л1 

Одређивање количине пепела у млинским производима

oд 0,1%

Правилник^5)
метода I.10

Л1 
Храна - Производи од меса

Одређивање садржаја укупног фосфора

од 1g/kg P2O5

SRPS ISO
13730:1999

Л1 

Одређивање садржаја нитрита

од 1 mg/kg

SRPS ISO
2918:1999

Л1 

Одређивање садржаја хидроксипролина

(0,5-2)mg/l

SRPS ISO
3496:2002

Л1 
Храна - Чај

Одређивање воденог екстракта

oд 1,0 %

SRPS ISO
9768:1995

Л1 
Храна - Освежавајућа пића, сирупи

Одређивање садржаја фосфора

(10-800)mg/l

ДМ 25

Л1 

Одређивање садржаја кофеина

(10-150)mg/l

ДМ 24

Л1 

Одређивање садржаја растворљиве суве материје

oд 0,25%

Правилник^7)
метода 1

Л1 
Храна - Пиво

Одређивање садржаја екстракта у основној сладовини (пикнометром)

од 1,0% m/v

ДМ 216

Л1 
Храна - Воће

Одређивање садржаја сока

од 10 %

ДМ 205

Л1 
Храна - Зачини и Зачинска паприка

Одређивање садржаја етарског екстракта зачинске паприке

од 1,0 %

Правилник^7)
метода 14

Л1 

Одређивање садржаја укупних природно обојених материја

од 10 ASTA јединица

SRPS ISO
7541:2012

Л1 
Храна - Павлака

Одређивање садржаја масти у павлаци бутирометром за павлаку

(0,5-40)%

Правилник^6)
метода V.1

Л1 
Храна^3) - списак у легенди

Одређивање садржаја воде

од 0,1%

ДМ 21

Т1 
Храна^4) - списак у легенди

Одређивање садржаја укупног пепела

од 0,1%

ДМ 31

Л1 
Храна^5) - списак у легенди

Одређивање натријум хлорида

од 0,2%

ДМ 62

Т1 
Храна - Зачини и биље

Одређивање садржаја испарљивог уља (дестилација по Clevenger-у)

од 10 ml/100g

SRPS EN ISO 6571:2016

Л1 
Храна Масти и уља биљног и животињског порекла Воће и поврће и производи од воћа и поврћа Адитиви Бомбонски производи (желе бомбоне и ратлук)

Индекс рефракције

1,300-1,720

ДМ 204

Л1 
Храна Ванилин шећер

Одређивање садржаја ванилина

од 0,5 %

ДМ 206

Л1 
Храна Воће, поврће и производи који потичу од воћа и поврћа

Одређивање садржаја нитрита и нитрата - Метода молекуларно-апсорпционе спектрометрије

oд 1 mg/kg

ISO 6635:2011

Л1 
Храна Масти и уља биљног и животињског порекла Адитиви Масти екстраховане из хране

Реакција по Kreiss-у (визуелна колориметрија)

ДМ 53

Л1 
Храна - Зачинска паприка

Одређивање воде
(гравиметрија)

од 1,0%

SRPS EN ISO 7540:2012

Т1 
Храна - Какао производи, чоколада, крем производи, млеко и производи од млека

Одређивање какао делова у какао производима

од 1%

Правилник^8)
метода II.17

Л1 
Храна - Сокови, алкохолна пића, освежавајућа безалкохолна пића, сирће, пиво

Одређивање садржаја алкохола (пикнометром)

од 0,1% m/v

ДМ 215

Л1 
Храна - Додаци јелима

Одређивање садржаја натријум глутамината

од 1,0%

SRPS Е.Z8.018: 1994

Л1 
Храна - Воћни сок, концентрисани воћни сок, воћни нектар, воћни сок у праху, Производи од воћа поврћа и печурака, сирће

Одређивање укупне киселости
(волуметрија)

сирће од 10 g/l
остало од 0,1%

ДМ 03

Т1 
Храна - Сокови од воћа и поврћа

Одређивање садржаја укупног сумпордиоксида

од 5 mg/kg

SRPS ЕN
13196:2003

Л1 
Храна - Производи од воћа, поврћа и печурака, зачини и мешавине зачина

Одређивање садржаја пепела нерастворљивог у хлороводоничној киселини (гравиметрија)

oд 0,04%

ДМ 40

Т1 
Храна - Зачини

Одређивање садржаја влаге (дестилација по Dean Stark-у)

(1-20)%

SRPS ISO 939:1997

Л1 
Храна - Храна 5) - списак у легенди

Одређивање садржаја масти по M.Weibull-у и W.Stoldt-у

oд 0,5%

ДМ 12

Л1 
Храна - Храна 6) - списак у легенди

Oдређивање директно
редукујућих и укупних шећера Луфовим (Luff) раствором

од 0,5 %

ДМ 64

Л1 
Храна - Храна 7) - списак у легенди

Одређивање садржаја протеина преко садржаја азота методом по Кјелдалу (Kjeldahl)

од 0,1%

ДМ 74

Л1 
Храна - Производи од воћа и поврћа Воћни сокови, нектари и сродни производи

Одређивање испарљивих киселина

од 0,01% (0,1g/kg или 0,1g/L)

ДМ 02

Т1 
Храна - Сирово млеко Производи од млека Пиво Адитиви

Одређивање рН вредности

oд 2 рН јединице

ДМ 60

Л1 
Храна - Млински и сушени пекарски производи

Одређивање киселинског степена

oд 0,1

Правилник^5)
метода I.16

Л1 
Храна - Млеко, сирово млеко

Одређивање садржаја масти (метода по Герберу (Gerber))

(0,1-9)%

Правилник^6)
метода I.3

Л1 
Храна -Качкаваљ

Одређивање садржаја масти бутирометром за сир

(1-50)%

SRPS E.С2.010: 1997

Л1 
Храна - Жито и млински производи

Испитивање мириса и укуса (сензорски)

Правилник5)
метода I.1

Л1 
Храна - Храна 3) - списак у легенди

Одређивање садржаја афлатоксина (B1, B2, G1, G2) (танкослојна хроматографија)

G1, B1, G2 i B2:
oд 0,5 µg/kg

AOAC^14) метода 968.22, 971.22, 975.37, 978.15

Л1 
Храна- зачини, воће и поврће са високим садржајем воде

Одређивање пестицида II)
(GC,GC MS-MS)

(0,01-0,5) mg/kg

ДМ 221

Л1 
Храна - Храна 9) - списак у легенди

Oдређивање енергетске вредности
(комбиновано рачунско аналитички)
- на основу резултата испитивања садржаја воде, пепела, протеина, масти, алкохола, органских киселина и процене садржаја угљених
хидрата (рачунски према саставу)

ДМ 29

Т1 
И-13.1 Физичка, хемијска и сензорска испитивања/П-24 Играчке, спортска и опрема за хоби
Предмети опште употребе - Дечје играчке

Миграција одређених
елемената – дечије играчке
Cu, Mn, Zn
(техника FAAS за Cu, Mn, Zn)


Cu (1,0-80,0) mg/kg
Mn (0,5-30) mg/kg
Zn (0,5-37,5) mg/kg

ДМ 80

Л1 
И-13.2 Физичка и хемијска испитивања/П-04 Хемикалије, хемијски производи, козметика - укључујући ђубрива и боје
Предмети опште употребе - Средства за одржавање личне хигијене, негу и улепшавање лица и тела

Одређивање pH вредности

(2-14) рН јединица

Правилник^4)
метода А

Л1 
Средства за одржавање чистоће у домаћинству

Одређивање укупних површински активних материја (гравиметријска метода)

(1-20) %

ДМ 126

Л1 

Одређивање pH вредности
(потенциометрија)

(2-14) рН јединица

ДМ 99

Л1 
-Средства за одржавање личне хигијене, негу и улепшавање лица и тела -Средства за одржавање чистоће у домаћинству

Одређивање садржаја слободних алкалија

(0,04-2) % NaOH

ДМ 88

Л1 
И-13.2 Физичка и хемијска испитивања/П-09 Узорци животне средине (ваздух, вода, земљиште, отпад)
Амбијентални ваздух

Одређивање концентрације сумпор диоксида

(6-150)µg/m^3

ДМ 102

Л1 

Одређивање концентрације азот диоксида

(6-50)µg/m^3

ДМ 104

Л1 

Одређивање концентрације формалдехида

(6-33)µg/m^3

ДМ 105

Л1 

Одређивање концентрације озона

(10-45)µg/m^3

ДМ 106

Л1 

Одређивање концентрације амонијака

(9-70)µg/m^3

ДМ 107

Л1 
Амбијентални ваздух

Одређивање концентрације чађи

(6-375)µg/m^3

ДМ 112

Л1 
Амбијентални ваздух

Стандардна гравиметријска метода за одређивање масене фракције PM2.5 суспендованих честица

(1-200)µg/m^3

SRPS EN
14907:2008

Л1 

Мерење pH у воденом раствору аероседимента

(0-14) pH јединица

Приручник^1)
метода P-IV-6/А

Л1 

Одређивање електролитичке проводљивости у воденом раствору аероседимента

(0-199999)µS/cm

Приручник^1)
метода P-IV-11

Л1 
Амбијентални ваздух

Одређивање садржаја хлорида у воденом раствору аероседимента

(5-2000)mg/m^2/дан

ДМ 114/2

Л1 
Амбијентални ваздух

Одређивање садржаја калцијума у воденом раствору аероседимента

(1,6-1000)mg/m^2/дан

ДМ 114/3

Л1 
Амбијентални ваздух

Одређивање садржаја амонијака у воденом раствору аероседимента

(0,05-60)mg/m^2/дан

ДМ 114/4

Л1 
Амбијентални ваздух

Одређивање садржаја нитрата у воденом раствору аероседимента

(0,17-1500)mg/m^2/дан

ДМ 114/5

Л1 

Одређивање садржаја нитрита у воденом раствору аероседимента

(0,005-1000) mg/m^2/дан

ДМ 114/6

Л1 
Амбијентални ваздух

Одређивање укупних растворних материја у воденом раствору аероседимента

(>25)mg/m2/дан

ДМ 114/7

Л1 

Одређивање сагорљивих материја у воденом раствору аероседимента

(>10)mg/m2/дан

ДМ 114/8

Л1 

Одређивање пепела у воденом раствору аероседимента

(>10)mg/m2/дан

ДМ 114/9

Л1 
Амбијентални ваздух

Одређивање укупних нерастворних материја у воденом раствору аероседимента

(>10)mg/m2/дан

ДМ 114/10

Л1 
Амбијентални ваздух

Одређивање укупног седимента у воденом раствору аероседимента

(>35)mg/m2/дан

ДМ 114/11

Л1 

Одређивање садржаја натријума, калијума и литијума у аероседименту

Na (30-1470)µg/m2/дан
K (15-147)µg/m2/дан
Li (3-300)µg/m2/дан

ДМ 114/12

Л1 

Одређивање садржаја олова, кадмијума, бакра, цинка, гвожђа, мангана, хрома, никла, калцијума,магнезијума, сребра и кобалта у аероседименту

Pb (1,5-300)µg/m^2/дан
Cd (1,5-300)µg/m^2/дан
Cu (4,4-300)µg/m^2/дан
Zn (8,8-300)µg/m^2/дан
Fe (41-1470)µg /m^2/дан
Mn (13-300)µg /m^2/дан
Cr (3-300)µg/m^2/дан
Ni (3-300)µg/m^2/дан
Ca (15-1470)µg/m^2/дан
Mg (9-1470)µg/m^2/дан
Ag (9-300)µg/m2/дан
Co (3-300)µg/m2/дан

ДМ 114/13

Т1 
Ваздух Амбијентални ваздух

Стандардна гравиметријска метода мерења за одређивање РМ 10 и РМ 2.5 масене концентрације суспендованих честица

(1-200)µg/m3

SRPS EN 12341:2015

Т1 
Амбијентални ваздух

Одређивање садржаја сулфата у воденом раствору аероседимента

(1-1000)mg/m^2/дан

ДМ 114/1

Л1 
Земљиште

Одређивање садржаја метала
(технике FAAS)

Fe (1.0-1000) mg/kg
Mn (0.1-200) mg/kg
Cu (2.0-1000) mg/kg
Zn (1-2500) mg/kg

ДМ 301

Т1 

Одређивање рН вредности (потенциометрија)

2-12

ДМ 303

Т1 

Одређивање садржаја суве материје и воде (гравиметрија)

(0,1-100)%

ДМ 304

Т1 

Одређивање губитка жарењем – садржаја органске материје (гравиметрија)

(0,1-100)%

ДМ 305

Т1 

Одређивање садржаја сулфата (спектрофотометрија)

(20-500) mg/kg

ДМ 306

Т1 

Одређивање садржаја хлорида (волуметрија)

(50-1000) mg/kg

ДМ 307

Т1 
Ваздух Амбијентални ваздух

Одређивање температуре ваздуха

-10 до 45 °С

Приручник1)
метода P-IV-1

Т1 
И-15 Узорковање/П-09 Узорци животне средине (ваздух, вода, земљиште, отпад)

Вода - Вода за пиће (природне, минералне, изворске)

Узимање узорака за микробиолошка испитивања

SRPS EN ISO 19458:2009

Т1 

Вода - Отпадне воде

Узимање узорака за микробиолошка испитивања

SRPS EN ISO 19458:2009

Т1 

Вода - Воде из река и потока, Воде из језера

Узимање узорака за микробиолошка испитивања

SRPS EN ISO 19458:2009

Т1 

Амбијентални ваздух

Узимање узорака амбијенталног ваздуха за одређивање сумпор-диоксида

Упутство UP 06.8

Т1 

Амбијентални ваздух

Узимање узорака амбијенталног ваздуха за одређивање чађи

Упутство UP 06.8

Т1 

Амбијентални ваздух

Узимање узорака амбијенталног ваздуха за одређивање таложних материја

Упутство UP 06.8

Т1 

Амбијентални ваздух

Узимање узорака амбијенталног ваздуха за одређивање приземног озона

Упутство UP 06.8

Т1 

Амбијентални ваздух

Узимање узорака амбијенталног ваздуха за одређивање азотних оксида

Упутство UP 06.8

Т1 

Амбијентални ваздух

Узимање узорака амбијенталног ваздуха за одређивање формалдехида

Упутство UP 06.8

Т1 

Вода - Воде из река и потока, Воде из природних и
вештачких језера

Узимање узорака за:
физичко-хемијска испитивања

SRPS ISO 5667-4:1997
SRPS ISO 5667-6:2017
изузев тачке 8.2 и 9.4

Т1 

Вода - Отпадне воде

Узимање узорака за:
физичко-хемијска испитивања

SRPS ISO 5667-10:2021
изузев тачке 4.2.2

Т1 

Вода - Вода за пиће (природне, минералне, изворске)

Узимање узорака за физичко-хемијска испитивања из система за производњу и дистрибуцију воде

SRPS EN ISO 5667-5:2008

Т1 
И-15 Узорковање/П-21 Производи за људску употребу, укључујући храну

Храна
-Месо и производи од
меса (месо и производи од свежег меса;
храна спремна за конзумирање-производи
од меса, стерилисане
конзерве од меса,
пастеризовани производи од рибе и др.водених животиња;
остали производи рибарства)
-Млеко и производи
од млека (храна
спремна за конзумирање-ферментисани
производи од млека,
маслац и др.производи са концентрованом млечном машћу,
сладолед, млечни дезерти и млечни пудинзи)
-Жито, млински, пекарски производи и
тестенине
-Храна спремна за
конзумирање-кондиторски производи

Узимање узорака за микробиолошка испитивања


SRPS CEN ISO/TS
17728:2016
SRPS EN ISO
7218:2014

Т1 
И-15 Узорковање/П-27 Остали производи

Узорци са површине

Техника узимања узорака са површина методом бриса

SRPS ISO 18593:2018
Тачка 7.5.3

Т1