Предмет испитивања |
Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања) |
Опсег мерења (где је примењиво) |
Референтни документ |
Локације |
ваздух |
Узорковање и анализа лебдећих честица полена у ваздуху и гљивичних спора за алергијске мреже – Хирстова запреминска метода |
|
SRPS EN 16868:2019
|
Т1 |
Предмети опште употребе - Козметика |
Козметика – Микробилогија – Одређивање броја квасаца и плесни |
|
SRPS EN ISO 16212:2017 SRPS EN ISO 16212:2017/А1:2022 |
Л1 |
|
Козметика – Микробилогија – Одређивање броја и откривање аеробних мезофилних бактерија |
|
SRPS EN ISO 21149:2017 SRPS EN ISO 21149:2017/А1: 2022 |
Л1 |
|
Козметика – Микробилогија – Откривање C. albicans |
|
SRPS EN ISO 18416:2016 SRPS EN ISO 18416:2016/А1:2022
|
Л1 |
|
Козметика – Микробилогија – Откривање P. aeruginosa |
|
SRPS EN ISO 22717:2016 SRPS EN ISO 22717:2016/А1: 2022 |
Л1 |
|
Козметика – Микробилогија – Откривање S. aureus |
|
SRPS EN ISO 22718:2016 SRPS EN ISO 22718:2016/А1:2022 |
Л1 |
|
Козметика – Микробилогија – Откривање E. coli |
|
SRPS EN ISO 21150:2016 SRPS EN ISO 21150:2016/А1: 2022 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Средства за одржавање личне хигијене, негу и улепшавање лица и тела |
Одређивање броја микроорганизама |
|
Правилник^4) Г (II) метода 1
|
Л1 |
Предмети опште употрбе - Средства за одржавање личне хигијене, негу и улепшавање лица и тела |
Изоловање и идентификација коагулаза позитивних стафилокока |
|
Правилник^4) Г (II) метода 2
|
Л1 |
|
Изоловање и идентификација Escherichia coli |
|
Правилник^4) Г (II) метода 4
|
Л1 |
|
Изоловање и идентификација Proteus врста |
|
Правилник^4) Г (II) метода 5
|
Л1 |
Воде - Површинске воде, подземне воде, отпадне воде |
Одређивање колиформних бактерија и Е. сoli методом дефинисаног супстрата |
|
SRPS H.Z.1.309: 2010 |
Т1 |
|
Одређивање највероватнијег броја ентерокока методом дефинисаног супстрата |
|
ММК - 7 |
Л1 |
Воде - Пречишћене и дезинфиковане воде и природне воде Природне минералне, природне изворске, стоне воде |
Одређивање колиформних бактерија фекалног порекла |
|
Приручник^1) метода 2.2.1
|
Л1 |
|
Одређивање највероватнијег броја колиформних бактерија |
|
Приручник^1) метода 1.2.1
|
Л1 |
|
Одређивање броја колиформних бактерија фекалног порекла |
|
Приручник^1) метода 2.2.1
|
Л1 |
|
Доказивање Proteus врста |
|
Приручник^1) метода 4.1
|
Л1 |
|
Одређивање највероватнијег броја колиформних бактрија фекалног порекла |
|
Приручник^1) метода 2.2
|
Л1 |
|
Доказивање Pseudomonas aeruginosa |
|
Приручник^1) метода 6.2.1
|
Л1 |
|
Доказивање Pseudomonas aeruginosa |
|
Приручник^1) метода 6.1.1
|
Л1 |
|
Доказивање сулфиторедукујућих спорогених анаероба (ССА) |
|
Приручник^1) метода 5.1
|
Л1 |
|
Доказивање фекалних стрептокока |
|
Приручник^1) метода 3.1.1
|
Л1 |
|
Утврђивање укупног броја аеробних мезофилних бактерија |
|
Приручник^1) метода 1.1
|
Л1 |
|
Одређивање броја кулурабилних микроорганизама - Бројање колонија засејавањем у подлогу хранљиви агар |
|
SRPS EN ISO 6222:2010
|
Л1 |
|
Откривање и одређивање броја цревних ентерокока - Део 2: Метода мембранске филтрацијe |
|
SRPS EN ISO 7899-2:2010
|
Л1 |
Храна храна |
Хоризонтална метода за откривање Salmonella spp.
|
|
SRPS EN ISO 6579-1:2017 изузимајући Анекс Д SRPS EN ISO 6579-1:2017 /A1:2020
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја суспектног Bacilluscereus - Техника бројања колонија на 30°C |
|
SRPS EN ISO 7932:2009 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes Део 1: Метода откривања
|
|
SRPS EN ISO 11290-1:2010
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes - Део 2: Метода одређивања броја |
|
SRPS EN ISO 11290-2:2010
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae Део 2: Техника бројања колонија
|
|
SRPS ISO 21528-2:2009
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја ß-глукуронидаза позитивне Escherichia coli - Део 2: Техника бројања колонија на 44⁰C помоћу 5-бромо-4-хлоро-3-индолил ß-D-глукуронида |
|
SRPS ISO 16649-2: 2008 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама - Техника бројања колонија на 30°C |
|
SRPS EN ISO4833-1:2014 SRPS EN ISO4833-1:2014/A1:2022
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте) - Део 1: Техника употребом агара по Берд-Паркеру (Baird-Paker) |
|
SRPS EN ISO 6888-1:2021
|
Л1 |
Узорци са површина |
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама - Техника бројања колонија на 30°C
|
|
SRPS EN ISO4833-1:2014 SRPS EN ISO4833-1:2014/A1:2022 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae Део 2: Техника бројања колонија
|
|
SRPS ISO 21528-2:2009
|
Л1 |
Водa - Водe за пиће Природне флаширане воде за пиће Вода у оргиналном паковању Природне воде Изворске, минералне и стоне воде Подземне воде Површинске воде Отпадне воде Бунарске воде Пречишћене воде Прерађене воде Базенске воде и воде за рекреацију Вода за дијализу Воде за наводњавање Koтловске воде Воде непознатог порекла |
Одређивање садржаја резидуалног хлора
|
(0,10-500)mg/L |
Приручник^1) метода P-V-18/B
|
Л1, Т1 |
Водa - Водe за пиће Природне флаширане воде за пиће Вода у оргиналном паковању Природне воде Изворске, минералне и стоне воде Подземне воде Површинске воде Отпадне воде Бунарске воде Пречишћене воде Прерађене воде Базенске воде и воде за рекреацију Вода за дијализу Воде за наводњавање Koтловске воде Воде непознатог порекла |
Одређивање алкалитета |
(5 -1000)mgCaCO3/L |
APHA^2) метода 2320/B
|
Л1 |
|
Одређивање тврдоће |
(4 -1000)mgCaCO3/L |
APHA^2) метода 2340/C
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја сулфата |
(1-1000)mg/L |
ДМ 101 |
Л1 |
Водa - Водe за пиће Природне флаширане воде за пиће Вода у оргиналном паковању Природне воде Изворске, минералне и стоне воде Подземне воде Површинске воде Отпадне воде Бунарске воде Пречишћене воде Прерађене воде Базенске воде и воде за рекреацију Вода за дијализу Воде за наводњавање Koтловске воде Воде непознатог порекла |
Одређивање садржаја цијанида |
(0,03-100)mg/L |
Приручник^1) метода P-V-11/А
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја бора |
(0,14-10)mg/L |
Приручник^1) метода P-V-10/А
|
Л1 |
Водa - Водe за пиће Природне флаширане воде за пиће Вода у оргиналном паковању Природне воде Изворске, минералне и стоне воде Подземне воде Површинске воде Отпадне воде Бунарске воде Пречишћене воде Прерађене воде Базенске воде и воде за рекреацију Вода за дијализу Воде за наводњавање Koтловске воде Воде непознатог порекла |
Одређивање садржаја фосфата |
(0,03-1,5)mg/l |
Приручник^1) метода P-V-16/А
|
Л1 |
Водa - Водe за пиће Природне флаширане воде за пиће Вода у оргиналном паковању Природне воде Изворске, минералне и стоне воде Подземне воде Површинске воде Отпадне воде Бунарске воде Пречишћене воде Прерађене воде Базенске воде и воде за рекреацију Вода за дијализу Воде за наводњавање Koтловске воде Воде непознатог порекла |
Одређивање садржаја калцијума |
(1,6-1000)mg/L |
Приручник^1) P-V-22/А
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја олова, кадмијума, бакра, цинка, гвожђа, мангана, хрома, никла, калцијума, магнезијума, сребра и кобалта |
Pb (0,02-20,0)mg/L Cd (0,02-2,0)mg/L Cu (0,01-10,0)mg/L Zn (0,01-2)mg/L Fe (0,02-10)mg/L Mn (0,01-10)mg/L Cr (0,02-10)mg/L Ni (0,02-10)mg/L Ca (0,01-20)mg/L Mg (0,01-2)mg/L Ag (0,01-4)mg/l Co (0,03-10)mg/l
|
ДМ 121 |
Л1 |
|
Одређивање фенолног индекса - Спектрометријске методе са 4 - аминоантипирином после дестилације |
метода А (директна колориметриска метода) (0,1-100)mg/L метода Б (после екстракције хлороформом) (0,002-0,1)mg/L
|
SRPS ISO 6439:1997 метода А и Б |
Л1 |
|
Одређивање трихалометана у водама (гасно хроматографски EC детектор)
|
Хлороформ 0.5-100μg/L Бромдихлорметан 0.5-100μg/L Дибромхлорметан 0.5-100μg/L Бромоформ 0.5-100μg/L
|
ДМ 218 |
Т1 |
|
Одређивање полихлорованих бифенила (гасно хроматографски EC детектор)
|
PCB 28 - 0.03-0.1μg/L PCB 52 - 0.03-0.1μg/L PCB 101 - 0.03-0.1μg/L PCB 118 - 0.03-0.1μg/L PCB 138 - 0.03-0.1μg/L PCB 153 - 0.03-0.1μg/L PCB 180 - 0.03-0.1μg/L
|
ДМ 219 |
Т1 |
|
Одређивање мутноће |
(0,05-199,9)NTU |
Приручник^1) метода P-IV-4/B
|
Л1 |
Водa - Водe за пиће Природне флаширане воде за пиће Вода у оргиналном паковању Природне воде Изворске, минералне и стоне воде Подземне воде Површинске воде Отпадне воде Бунарске воде Пречишћене воде Прерађене воде Базенске воде и воде за рекреацију Вода за дијализу Воде за наводњавање Koтловске воде Воде непознатог порекла |
Одређивање боје |
(5-150)°Co-Pt |
Приручник^1) метода P-IV-5/B
|
Л1 |
|
Мерење рН вредности |
(0-14) pH јединица |
Приручник^1) метода P-IV-6/А
|
Л1 |
|
Одређивање остатка после испарења на 105°С |
> 25 mg/L |
Приручник^1) метода P-IV-7
|
Л1 |
|
Одређивање остатка после испарења на 180°С |
> 25 mg/L |
ДМ 119
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја седиментних материја после два часа |
(0,1-1000)mL/L / 2h |
Приручник^1) метода P-IV-8
|
Л1 |
|
Одређивање потрошње калијум-перманганата |
(0,3-1000)mg/L |
Приручник^1) метода P-IV-9а
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја суспендованих материја (гравиметријa) |
> 25 mg/L |
Приручник^1) метода P-IV-9
|
Л1 |
|
Одређивање електролитичке проводљивости |
(10-199900)µS/cm |
Приручник^1) метода P-IV-11
|
Л1 |
|
Мерење UV - апсорпције |
(0,1-200) sac254(m^-1)
|
ДМ 103 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја кисеоника |
(1-14,6)mg/L |
ДМ 120 |
Л1 |
|
Одређивање биохемијске потрошње кисеоника - БПК5 |
(1-100)mg/L |
Приручник^1) метода А стр. 163
|
Л1 |
|
Одређивање хемијске потрошње кисеоника |
(10-800)mg/L |
Приручник^1) метода P-IV-10
|
Л1 |
Водa - Водe за пиће Природне флаширане воде за пиће Вода у оргиналном паковању Природне воде Изворске, минералне и стоне воде Подземне воде Површинске воде Отпадне воде Бунарске воде Пречишћене воде Прерађене воде Базенске воде и воде за рекреацију Вода за дијализу Воде за наводњавање Koтловске воде Воде непознатог порекла |
Одређивање садржаја амонијака без дестилације |
(0,05-60,0)mg/L |
Приручник^1) метода P-V-2/B
|
Л1 |
Водa - Водe за пиће Природне флаширане воде за пиће Вода у оргиналном паковању Природне воде Изворске, минералне и стоне воде Подземне воде Површинске воде Отпадне воде Бунарске воде Пречишћене воде Прерађене воде Базенске воде и воде за рекреацију Вода за дијализу Воде за наводњавање Koтловске воде Воде непознатог порекла |
Одређивање садржаја амонијака после дестилације |
(0,05-60,0)mg/L |
Приручник^1) Метода P-V-2/А
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја хлорида |
(5-2000)mg/L |
Приручник^1) метода P-V-19/B
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја флуорида |
(0, 1-1000)mg/L |
Приручник^1) метода P-V-15/C
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја нитрата |
(0,17-1500)mg/L |
Приручник^1) метода P-V-31/C
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја нитрита |
(0,005-1000)mg/L |
Приручник^1) метода P-V-32/А
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја гвожђа |
(0,05-1000)mg/L |
Приручник^1) метода P-V-17/А
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја алуминијума |
(0,02-5)mg/L |
Приручник^1) метода P-V-1/B
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја анјонских детерџената |
(0,03-3,5)mg/L |
Приручник^1) метода P-V-13/B
|
Л1 |
Водa - Водe за пиће Природне флаширане воде за пиће Вода у оргиналном паковању Природне воде Изворске, минералне и стоне воде Подземне воде Површинске воде Отпадне воде Бунарске воде Пречишћене воде Прерађене воде Базенске воде и воде за рекреацију Вода за дијализу Воде за наводњавање Koтловске воде Воде непознатог порекла |
Одређивање садржаја минералних уља |
(0,01-2000)mg/L |
ДМ 117 |
Л1 |
Водa - Водe за пиће Природне флаширане воде за пиће Вода у оргиналном паковању Природне воде Изворске, минералне и стоне воде Подземне воде Површинске воде Отпадне воде Бунарске воде Пречишћене воде Прерађене воде Базенске воде и воде за рекреацију Вода за дијализу Воде за наводњавање Koтловске воде Воде непознатог порекла |
Одређивање садржаја укупних уља и масти |
(0,02-2000)mg/L |
ДМ 118 |
Л1 |
Водa - Водe за пиће Природне флаширане воде за пиће Вода у оргиналном паковању Природне воде Изворске, минералне и стоне воде Подземне воде Површинске воде Отпадне воде Бунарске воде Пречишћене воде Прерађене воде Базенске воде и воде за рекреацију Вода за дијализу Воде за наводњавање Koтловске воде Воде непознатог порекла |
Одређивање садржаја берилијума, калијума, литијума, молибдена, фосфора, антимона, силицијума, калаја, стронцијума, тантала, титана, телура, ванадијум, волфрам и жива (техника ICPE) |
Ag (0,01-1) mg/l Be (0,01-1) mg/l K (0,02-1) mg/l Li (0,02-1) mg/l Mo (0,01-1) mg/l P(0,01-1) mg/l Sb (0,01-1) mg/l Si (0,01-1) mg/l Sn (0,02-1) mg/l Sr (0,01-1) mg/l Ta (0,01-1) mg/l Ti (0,01-1) mg/l Tl (0,01-1) mg/l V (0,02-1) mg/l W(0,02-1mg/l) Hg(0,01-0,5)mg/l |
DM 134 |
Л1 |
|
Одређивање азота органског порекла и амонијака (Kjeldhal азот) у водама полу микро – Kjeldhal метода |
> 2 mg/L |
ДМ 132 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја фосфата (фосфора, хидрогенфосфата, фосфорпентоксида) (спектрофотометријa)
|
(0,01-0,45)mgP/L (0,03-1,5 )mgHPO4-2/L (0,025-1,0)mgP2O5/L |
ДМ 133 |
Л1 |
|
Одређивање органохлорних пестицида I) (GC,GC MS-MS)
|
(0,01-0,14) µg/L |
DM 220 |
Л1 |
|
Одређивање укупног неорганског азота у водама (рачунски) |
(0,08-1000) mg/L |
ДМ 131/3
|
Л1 |
Водa - Водe за пиће Природне флаширане воде за пиће Вода у оргиналном паковању Природне воде Изворске, минералне и стоне воде Подземне воде Површинске воде Отпадне воде Бунарске воде Пречишћене воде Прерађене воде Базенске воде и воде за рекреацију Вода за дијализу Воде за наводњавање Koтловске воде Воде непознатог порекла |
Одређивање укупног азота у водама (рачунски)-када је садржај укупног Кjeldahl азота мањи од LQ методе ДМ 132 |
(0,08-1000) mg/L |
ДМ 131/2 |
Л1 |
Водa - Водe за пиће Природне флаширане воде за пиће Вода у оргиналном паковању Природне воде Изворске, минералне и стоне воде Подземне воде Површинске воде Отпадне воде Бунарске воде Пречишћене воде Прерађене воде Базенске воде и воде за рекреацију Вода за дијализу Воде за наводњавање Koтловске воде Воде непознатог порекла |
Одређивање укупног азота у водама (рачунски)-када је садржај укупног Кjeldahl азота већи од LQ методе ДМ 132 |
(2-1000) mg/L |
ДМ 131/1 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја алуминијума, арсена, бора, баријума, кадмијума, хрома, бакра, гвожђа, мангана, никла, олова, селена, цинка (техника ICPE)
|
Al (0,010-1) mg/l As (0,010-10) mg/l B (0,05-2) mg/l Ba (0,010-1) mg/l Cd (0,010-2) mg/l Cr (0,010-5) mg/l Cu (0,010-10) mg/l Fe (0,010-10) mg/l Mn (0,010-2) mg/l Ni (0,010-2) mg/l Pb (0,05-10) mg/l Se (0,010-5) mg/l Zn (0,010-5) mg/l |
ДМ 130
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја натријума, калијума и литијума |
Na (0,02-1000)mg/L K (0,01-1000)mg/L Li (0,01-100)mg/L
|
ДМ 122 |
Л1 |
Водa - Водe за пиће Природне флаширане воде за пиће Вода у оргиналном паковању Природне воде Изворске, минералне и стоне воде Подземне воде Површинске воде Отпадне воде Бунарске воде Пречишћене воде Прерађене воде Базенске воде и воде за рекреацију Вода за дијализу Воде за наводњавање Koтловске воде Воде непознатог порекла |
Испитивање мириса (сензорски) |
|
Приручник^1) метода P-IV-2
|
Л1 |
Водa - Водe за пиће Природне флаширане воде за пиће Вода у оргиналном паковању Природне воде Изворске, минералне и стоне воде Подземне воде Површинске воде Отпадне воде Бунарске воде Пречишћене воде Прерађене воде Базенске воде и воде за рекреацију Вода за дијализу Воде за наводњавање Koтловске воде Воде непознатог порекла |
Одређивање температуре |
1-90 оC |
Приручник^1) метода P-IV-1
|
Л1, Т1 |
Предмети опште употребе - Посуђе, прибор и амбалажа за животне намирнице |
Одређивање садржаја олова, кадмијума, хрома, никла, мангана, цинка, арсена, живе, селена и кобалта у модел раствору 3% сирћетне киселине (техника: за челично техника FAAS за Mn; за емајлирано техника FAAS за Pb, Cd и Cr; за глинено, керамичко и порцеланско техника FAAS за Pb, Cd и Cr; за вештачке масе техника FAAS за Pb и Zn)
|
челично: Mn (0,05-0,6)mg/l емајлирано: Pb (0,25-5,0)mg/l; Cd (0,05-1,0)mg/l; Cr (0,1-2,0)mg/l; глинено, керамичко и порцеланско: Pb (0,25-5,0)mg/l; Cd (0,05-1,0)mg/l; Cr (0,1-2,0)mg/l; вештачке масе: Pb (0,25-5,0)mg/l; Zn (0,1-50)mg/l; As (0,004-0,1)mg/l
|
ДМ 80 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Посуђе, прибор и амбалажа за животне намирнице |
Испитивање изгледа и постојаности боје (сензорски) |
|
ДМ 92 |
Л1 |
Храна - Млеко |
Одређивање суве материје у млеку |
|
Правилник^6) метода I.4
|
Л1 |
Храна - Кухињска со и со за прехрамбену индустрију |
Одређивање садржаја јода |
од 1 mg/kg |
SRPS Е.Z8.002: 2001 |
Л1 |
Храна - Млеко |
Одређивање киселости млека |
од 0,2 0SH |
Правилник^6) метода I.2
|
Л1 |
Храна - Сир |
Одређивање садржаја масти у сиру бутирометром за сир |
(1-50)% |
Правилник^6) метода IV.2
|
Л1 |
Храна - Производи од кафе |
Одређивање садржаја материја растворљивих у води |
од 0,2% |
AOAC^3) метода 973.21
|
Л1 |
Храна - Какао производи, чоколада, крем производи |
Одређивање садржаја лактозе по Луф-Шурлу (Luff-Shoоrl) |
од 1% |
Правилник^8) метода II.13
|
Л1 |
Храна - Mасти и уља биљног и животињског порекла |
Садржај влаге и испарљивих материја |
од 0,02% |
SRPS ЕN ISO 662:2009
|
Л1 |
|
Одређивање киселинског броја и киселости |
Киселински број од 0,05mg/g Киселост (као олеинска киселина) од 0,025%
|
SRPS EN ISO 660:2015 |
Л1 |
Храна - Масти и уља животињског и биљног порекла |
Одређивање пероксидног броја |
од 0,05 |
SRPS EN ISO 3960:2011
|
Л1 |
Храна - Алкохолна пића, вино |
Одређивање садржаја метил алкохола |
(0,5-10)mg/l |
Правилник^9) метода 5
|
Л1 |
Храна - Мед |
Одређивање киселости |
од 5,0 mеq/kg |
Правилник^10) метода V.2.7
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја хидроксиметилфурфурола (по Winkler-у)
|
од 1 mg/kg |
Правилник^10) метода V.2.9
|
Л1 |
|
Одређивање воде у меду |
од 5,0 % |
Правилник^10) метода V.2.4
|
Л1 |
Храна - Производи од воћа и поврћа |
Одређивање садржаја 5-хидроксиметилфурфурала |
од 5 mg/kg |
SRPS ISO 7466:2011
|
Л1 |
Храна - Пиво Освежавајућа пића, сода вода у стакленој и ПЕТ амбалажи |
Одређивање садржаја угљен-диоксида |
(0,2-6)bara (0,3-10)g/l
|
ДМ 30 |
Т1 |
Храна - Јогурт, кисело млеко |
Одређивање садржаја масти у киселом млеку и јогурту (метода по Герберу (Gerber) |
(0,1-7)% |
Правилник ^6) метода II.1
|
Л1 |
Храна - Прашак за пециво и сродни производи |
Одређивање садржаја CО2 |
од 2,0 g/kg |
ДМ 200 |
Л1 |
Храна - Храна 2) - списак у легенди |
Одређивање садржаја бакра, цинка, гвожђа, калцијума, магнезијума, натријума, калијума (технике FААS за Cu, Zn, Fe, Ca, Mg, K, Na)
|
Pb (0,03-10)mg/kg Cd (0,01-3,0)mg/kg Cu (0,5-100)mg/kg Zn (1-100)mg/kg Fe (1-30)mg/kg As (0,02-3,0)mg/kg Ca (0,2-1000)mg/kg Mg (0,2-250)mg/kg K (0,5-1000)mg/kg Na (0,5-1000)mg/kg Sn (0,1-5,0)mg/kg |
ДМ 55 |
Л1 |
Храна - Жито и млински производи |
Одређивање количине воде |
од 1% |
Правилник^5) метода I.8
|
Л1 |
|
Одређивање количине пепела у млинским производима |
oд 0,1% |
Правилник^5) метода I.10
|
Л1 |
Храна - Производи од меса |
Одређивање садржаја укупног фосфора |
од 1g/kg P2O5 |
SRPS ISO 13730:1999
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја нитрита |
од 1 mg/kg |
SRPS ISO 2918:1999
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја хидроксипролина |
(0,5-2)mg/l |
SRPS ISO 3496:2002
|
Л1 |
Храна - Чај |
Одређивање воденог екстракта |
oд 1,0 % |
SRPS ISO 9768:1995
|
Л1 |
Храна - Освежавајућа пића, сирупи |
Одређивање садржаја фосфора |
(10-800)mg/l |
ДМ 25 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја кофеина |
(10-150)mg/l |
ДМ 24 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја растворљиве суве материје |
oд 0,25% |
Правилник^7) метода 1
|
Л1 |
Храна - Пиво |
Одређивање садржаја екстракта у основној сладовини (пикнометром) |
од 1,0% m/v |
ДМ 216 |
Л1 |
Храна - Воће |
Одређивање садржаја сока |
од 10 % |
ДМ 205 |
Л1 |
Храна - Зачини и Зачинска паприка |
Одређивање садржаја етарског екстракта зачинске паприке |
од 1,0 % |
Правилник^7) метода 14
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја укупних природно обојених материја |
од 10 ASTA јединица |
SRPS ISO 7541:2012
|
Л1 |
Храна - Павлака |
Одређивање садржаја масти у павлаци бутирометром за павлаку |
(0,5-40)% |
Правилник^6) метода V.1
|
Л1 |
Храна^3) - списак у легенди |
Одређивање садржаја воде |
од 0,1% |
ДМ 21 |
Т1 |
Храна^4) - списак у легенди |
Одређивање садржаја укупног пепела |
од 0,1% |
ДМ 31 |
Л1 |
Храна^5) - списак у легенди |
Одређивање натријум хлорида |
од 0,2% |
ДМ 62 |
Т1 |
Храна - Зачини и биље |
Одређивање садржаја испарљивог уља (дестилација по Clevenger-у) |
од 10 ml/100g |
SRPS EN ISO 6571:2016 |
Л1 |
Храна Масти и уља биљног и животињског порекла Воће и поврће и производи од воћа и поврћа Адитиви Бомбонски производи (желе бомбоне и ратлук) |
Индекс рефракције |
1,300-1,720 |
ДМ 204 |
Л1 |
Храна Ванилин шећер |
Одређивање садржаја ванилина |
од 0,5 % |
ДМ 206 |
Л1 |
Храна Воће, поврће и производи који потичу од воћа и поврћа |
Одређивање садржаја нитрита и нитрата - Метода молекуларно-апсорпционе спектрометрије |
oд 1 mg/kg |
ISO 6635:2011 |
Л1 |
Храна Масти и уља биљног и животињског порекла Адитиви Масти екстраховане из хране |
Реакција по Kreiss-у (визуелна колориметрија) |
|
ДМ 53 |
Л1 |
Храна - Зачинска паприка |
Одређивање воде (гравиметрија)
|
од 1,0% |
SRPS EN ISO 7540:2012 |
Т1 |
Храна - Какао производи, чоколада, крем производи, млеко и производи од млека |
Одређивање какао делова у какао производима |
од 1% |
Правилник^8) метода II.17
|
Л1 |
Храна - Сокови, алкохолна пића, освежавајућа безалкохолна пића, сирће, пиво |
Одређивање садржаја алкохола (пикнометром) |
од 0,1% m/v |
ДМ 215 |
Л1 |
Храна - Додаци јелима |
Одређивање садржаја натријум глутамината |
од 1,0% |
SRPS Е.Z8.018: 1994 |
Л1 |
Храна - Воћни сок, концентрисани воћни сок, воћни нектар, воћни сок у праху, Производи од воћа поврћа и печурака, сирће |
Одређивање укупне киселости (волуметрија)
|
сирће од 10 g/l остало од 0,1%
|
ДМ 03 |
Т1 |
Храна - Сокови од воћа и поврћа |
Одређивање садржаја укупног сумпордиоксида |
од 5 mg/kg |
SRPS ЕN 13196:2003
|
Л1 |
Храна - Производи од воћа, поврћа и печурака, зачини и мешавине зачина |
Одређивање садржаја пепела нерастворљивог у хлороводоничној киселини (гравиметрија) |
oд 0,04% |
ДМ 40 |
Т1 |
Храна - Зачини |
Одређивање садржаја влаге (дестилација по Dean Stark-у) |
(1-20)% |
SRPS ISO 939:1997 |
Л1 |
Храна - Храна 5) - списак у легенди |
Одређивање садржаја масти по M.Weibull-у и W.Stoldt-у |
oд 0,5% |
ДМ 12 |
Л1 |
Храна - Храна 6) - списак у легенди |
Oдређивање директно редукујућих и укупних шећера Луфовим (Luff) раствором
|
од 0,5 % |
ДМ 64 |
Л1 |
Храна - Храна 7) - списак у легенди |
Одређивање садржаја протеина преко садржаја азота методом по Кјелдалу (Kjeldahl) |
од 0,1% |
ДМ 74 |
Л1 |
Храна - Производи од воћа и поврћа Воћни сокови, нектари и сродни производи |
Одређивање испарљивих киселина |
од 0,01% (0,1g/kg или 0,1g/L) |
ДМ 02 |
Т1 |
Храна - Сирово млеко Производи од млека Пиво Адитиви |
Одређивање рН вредности |
oд 2 рН јединице |
ДМ 60 |
Л1 |
Храна - Млински и сушени пекарски производи |
Одређивање киселинског степена |
oд 0,1 |
Правилник^5) метода I.16
|
Л1 |
Храна - Млеко, сирово млеко |
Одређивање садржаја масти (метода по Герберу (Gerber)) |
(0,1-9)% |
Правилник^6) метода I.3
|
Л1 |
Храна -Качкаваљ |
Одређивање садржаја масти бутирометром за сир |
(1-50)% |
SRPS E.С2.010: 1997 |
Л1 |
Храна - Жито и млински производи |
Испитивање мириса и укуса (сензорски) |
|
Правилник5) метода I.1
|
Л1 |
Храна - Храна 3) - списак у легенди |
Одређивање садржаја афлатоксина (B1, B2, G1, G2) (танкослојна хроматографија) |
G1, B1, G2 i B2: oд 0,5 µg/kg
|
AOAC^14) метода 968.22, 971.22, 975.37, 978.15 |
Л1 |
Храна- зачини, воће и поврће са високим садржајем воде |
Одређивање пестицида II) (GC,GC MS-MS) |
(0,01-0,5) mg/kg |
ДМ 221 |
Л1 |
Храна - Храна 9) - списак у легенди |
Oдређивање енергетске вредности (комбиновано рачунско аналитички) - на основу резултата испитивања садржаја воде, пепела, протеина, масти, алкохола, органских киселина и процене садржаја угљених хидрата (рачунски према саставу)
|
|
ДМ 29 |
Т1 |
Предмети опште употребе - Дечје играчке |
Миграција одређених елемената – дечије играчке Cu, Mn, Zn (техника FAAS за Cu, Mn, Zn) |
Cu (1,0-80,0) mg/kg Mn (0,5-30) mg/kg Zn (0,5-37,5) mg/kg
|
ДМ 80 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Средства за одржавање личне хигијене, негу и улепшавање лица и тела |
Одређивање pH вредности
|
(2-14) рН јединица |
Правилник^4) метода А
|
Л1 |
Средства за одржавање чистоће у домаћинству |
Одређивање укупних површински активних материја (гравиметријска метода)
|
(1-20) % |
ДМ 126 |
Л1 |
|
Одређивање pH вредности (потенциометрија)
|
(2-14) рН јединица |
ДМ 99
|
Л1 |
-Средства за одржавање личне хигијене, негу и улепшавање лица и тела -Средства за одржавање чистоће у домаћинству |
Одређивање садржаја слободних алкалија |
(0,04-2) % NaOH |
ДМ 88 |
Л1 |
Амбијентални ваздух |
Одређивање концентрације сумпор диоксида |
(6-150)µg/m^3 |
ДМ 102 |
Л1 |
|
Одређивање концентрације азот диоксида |
(6-50)µg/m^3 |
ДМ 104 |
Л1 |
|
Одређивање концентрације формалдехида |
(6-33)µg/m^3 |
ДМ 105 |
Л1 |
|
Одређивање концентрације озона |
(10-45)µg/m^3 |
ДМ 106 |
Л1 |
|
Одређивање концентрације амонијака |
(9-70)µg/m^3 |
ДМ 107 |
Л1 |
Амбијентални ваздух |
Одређивање концентрације чађи
|
(6-375)µg/m^3 |
ДМ 112 |
Л1 |
Амбијентални ваздух |
Стандардна гравиметријска метода за одређивање масене фракције PM2.5 суспендованих честица |
(1-200)µg/m^3 |
SRPS EN 14907:2008
|
Л1 |
|
Мерење pH у воденом раствору аероседимента |
(0-14) pH јединица |
Приручник^1) метода P-IV-6/А
|
Л1 |
|
Одређивање електролитичке проводљивости у воденом раствору аероседимента |
(0-199999)µS/cm |
Приручник^1) метода P-IV-11
|
Л1 |
Амбијентални ваздух |
Одређивање садржаја хлорида у воденом раствору аероседимента |
(5-2000)mg/m^2/дан |
ДМ 114/2 |
Л1 |
Амбијентални ваздух |
Одређивање садржаја калцијума у воденом раствору аероседимента |
(1,6-1000)mg/m^2/дан |
ДМ 114/3 |
Л1 |
Амбијентални ваздух |
Одређивање садржаја амонијака у воденом раствору аероседимента |
(0,05-60)mg/m^2/дан |
ДМ 114/4 |
Л1 |
Амбијентални ваздух |
Одређивање садржаја нитрата у воденом раствору аероседимента |
(0,17-1500)mg/m^2/дан |
ДМ 114/5 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја нитрита у воденом раствору аероседимента |
(0,005-1000) mg/m^2/дан |
ДМ 114/6 |
Л1 |
Амбијентални ваздух |
Одређивање укупних растворних материја у воденом раствору аероседимента |
(>25)mg/m2/дан |
ДМ 114/7 |
Л1 |
|
Одређивање сагорљивих материја у воденом раствору аероседимента |
(>10)mg/m2/дан |
ДМ 114/8 |
Л1 |
|
Одређивање пепела у воденом раствору аероседимента |
(>10)mg/m2/дан |
ДМ 114/9 |
Л1 |
Амбијентални ваздух |
Одређивање укупних нерастворних материја у воденом раствору аероседимента |
(>10)mg/m2/дан |
ДМ 114/10 |
Л1 |
Амбијентални ваздух |
Одређивање укупног седимента у воденом раствору аероседимента |
(>35)mg/m2/дан |
ДМ 114/11 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја натријума, калијума и литијума у аероседименту |
Na (30-1470)µg/m2/дан K (15-147)µg/m2/дан Li (3-300)µg/m2/дан
|
ДМ 114/12 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја олова, кадмијума, бакра, цинка, гвожђа, мангана, хрома, никла, калцијума,магнезијума, сребра и кобалта у аероседименту |
Pb (1,5-300)µg/m^2/дан Cd (1,5-300)µg/m^2/дан Cu (4,4-300)µg/m^2/дан Zn (8,8-300)µg/m^2/дан Fe (41-1470)µg /m^2/дан Mn (13-300)µg /m^2/дан Cr (3-300)µg/m^2/дан Ni (3-300)µg/m^2/дан Ca (15-1470)µg/m^2/дан Mg (9-1470)µg/m^2/дан Ag (9-300)µg/m2/дан Co (3-300)µg/m2/дан
|
ДМ 114/13 |
Т1 |
Ваздух Амбијентални ваздух |
Стандардна гравиметријска метода мерења за одређивање РМ 10 и РМ 2.5 масене концентрације суспендованих честица |
(1-200)µg/m3 |
SRPS EN 12341:2015 |
Т1 |
Амбијентални ваздух |
Одређивање садржаја сулфата у воденом раствору аероседимента |
(1-1000)mg/m^2/дан |
ДМ 114/1 |
Л1 |
Земљиште |
Одређивање садржаја метала (технике FAAS)
|
Fe (1.0-1000) mg/kg Mn (0.1-200) mg/kg Cu (2.0-1000) mg/kg Zn (1-2500) mg/kg
|
ДМ 301 |
Т1 |
|
Одређивање рН вредности (потенциометрија) |
2-12 |
ДМ 303 |
Т1 |
|
Одређивање садржаја суве материје и воде (гравиметрија) |
(0,1-100)% |
ДМ 304 |
Т1 |
|
Одређивање губитка жарењем – садржаја органске материје (гравиметрија) |
(0,1-100)% |
ДМ 305 |
Т1 |
|
Одређивање садржаја сулфата (спектрофотометрија) |
(20-500) mg/kg |
ДМ 306 |
Т1 |
|
Одређивање садржаја хлорида (волуметрија) |
(50-1000) mg/kg |
ДМ 307 |
Т1 |
Ваздух Амбијентални ваздух |
Одређивање температуре ваздуха |
-10 до 45 °С |
Приручник1) метода P-IV-1
|
Т1 |
|
Вода - Вода за пиће (природне, минералне, изворске) |
Узимање узорака за микробиолошка испитивања |
SRPS EN ISO 19458:2009 |
Т1 |
|
Вода - Отпадне воде |
Узимање узорака за микробиолошка испитивања |
SRPS EN ISO 19458:2009 |
Т1 |
|
Вода - Воде из река и потока, Воде из језера
|
Узимање узорака за микробиолошка испитивања |
SRPS EN ISO 19458:2009 |
Т1 |
|
Амбијентални ваздух |
Узимање узорака амбијенталног ваздуха за одређивање сумпор-диоксида |
Упутство UP 06.8 |
Т1 |
|
Амбијентални ваздух |
Узимање узорака амбијенталног ваздуха за одређивање чађи |
Упутство UP 06.8 |
Т1 |
|
Амбијентални ваздух |
Узимање узорака амбијенталног ваздуха за одређивање таложних материја |
Упутство UP 06.8 |
Т1 |
|
Амбијентални ваздух |
Узимање узорака амбијенталног ваздуха за одређивање приземног озона |
Упутство UP 06.8 |
Т1 |
|
Амбијентални ваздух |
Узимање узорака амбијенталног ваздуха за одређивање азотних оксида |
Упутство UP 06.8 |
Т1 |
|
Амбијентални ваздух |
Узимање узорака амбијенталног ваздуха за одређивање формалдехида |
Упутство UP 06.8 |
Т1 |
|
Вода - Воде из река и потока, Воде из природних и вештачких језера
|
Узимање узорака за: физичко-хемијска испитивања
|
SRPS ISO 5667-4:1997 SRPS ISO 5667-6:2017 изузев тачке 8.2 и 9.4
|
Т1 |
|
Вода - Отпадне воде |
Узимање узорака за: физичко-хемијска испитивања
|
SRPS ISO 5667-10:2021 изузев тачке 4.2.2
|
Т1 |
|
Вода - Вода за пиће (природне, минералне, изворске) |
Узимање узорака за физичко-хемијска испитивања из система за производњу и дистрибуцију воде
|
SRPS EN ISO 5667-5:2008
|
Т1 |
|
Храна -Месо и производи од меса (месо и производи од свежег меса; храна спремна за конзумирање-производи од меса, стерилисане конзерве од меса, пастеризовани производи од рибе и др.водених животиња; остали производи рибарства) -Млеко и производи од млека (храна спремна за конзумирање-ферментисани производи од млека, маслац и др.производи са концентрованом млечном машћу, сладолед, млечни дезерти и млечни пудинзи) -Жито, млински, пекарски производи и тестенине -Храна спремна за конзумирање-кондиторски производи |
Узимање узорака за микробиолошка испитивања |
SRPS CEN ISO/TS 17728:2016 SRPS EN ISO 7218:2014
|
Т1 |
|
Узорци са површине |
Техника узимања узорака са површина методом бриса |
SRPS ISO 18593:2018 Тачка 7.5.3 |
Т1 |