Преузимање ПДФ-а

Институт за хемију, технологију и микробилогију ДОО Београд, ИХТМ ДОО Београд Огранак МП Лаб – Лабораторија за испитивање Београд

Прокупачка 41, 11000 Београд

Лабораторије за испитивање по стандарду SRPS ISO/IEC 17025:2017

Основни подаци

Број пр.:2-01-481
ПИБ:102930892
Акр. број:01-417
Web:http://www.ihtm.rs/
Тел:011/2648-236
Факс:

Статус предмета

Статус акр.:Акредитован
Статус суспензије:Без суспензије
Датум прве акр.:13. новембар 2014.
Датум последње акр.:11. фебруар 2023.
Датум истицања/укидања акр.:10. фебруар 2027.

Контакт особа

Име и презиме:Драгица Ђурђевић-Милошевић
Функција:руководилац квалитета
Телефон:011/2648-236
Факс:
Е-маил:dragica.milosevic@ihtm.rs

Локације

Л1 - Лабораторија

Историја статуса

11. фебруар 2023. - 10. фебруар 2027.Акредитован
13. новембар 2018. - 11. фебруар 2023.Акредитован
13. новембар 2014. - 12. новембар 2018.Акредитован

Обим акредитације

Предмет испитивања Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања) Опсег мерења (где је примењиво) Референтни документ Локације
И-11 Микробиолошка испитивања/П-04 Хемикалије, хемијски производи, козметика - укључујући ђубрива и боје
Биоциди и биоцидни производи Хемијска дезинфекциона средства и антисептици

Квантитативно испитивање клицоноштва за вредновање фунгицидног или дејства на квасце, за инструменте који се употребљавају у медицини – Метода испитивања и захтеви (фаза 2, корак 2)

SRPS EN 14562:2010

Л1 

Квантитативно испитивање клицоноштва за вредновање бактерицидног дејства за инструменте који се употребљавају у медицини – Метода испитивања и захтеви (фаза 2, корак 2)

SRPS EN 14561:2010

Л1 

Квантитативно испитивање на непорозној површини за вредновање бактерицидног и/или фунгицидног дејства хемијских дезинфицијенаса за употребу у областима које се односе на храну, индустрију, домаћинство и установе – Метода испитивања и захтеви без механичког деловања (фаза 2, корак 2)

SRPS EN 13697:2024

Л1 

Хемијски дезинфицијенси и антисептици – Квантитативни суспензиони тест за вредновање фунгицидног дејства или дејства на квасце хемијских дезинфицијенаса и антисептика који се користе у области у ветерини – Метода испитивања и захтеви (фаза 2, корак 1)

SRPS EN 1657:2017

Л1 
Биоциди и биоцидни производи Хемијска дезинфекциона средства и антисептици

Хемијски дезинфицијенси и антисептици - Квантитативно испитивање суспензије за вредновање бактерицидног дејства хемијских дезинфицијенаса и антисептика који се употребљавају у ветерини – Метода испитивања и захтеви (фаза 2, корак 1)

SRPS EN 1656:2019

Л1 
Биоциди и биоцидни производи Хемијска дезинфекциона средства и антисептици

Квантитативно суспензиони тест за вредновање фунгицидног дејства или дејства на квасце у области медицине – Метода испитивања и захтеви (фаза 2, корак 1)

SRPS EN 13624:2022

Л1 

Квантитативни суспензиони тест за вредновање бактерицидног дејства у области медицине – Методе испитивања и захтеви (фаза 2, корак 1)

SRPS EN 13727:2017

Л1 

Квантитативно испитивање суспензије за вредновање бактерицидног дејства хемијских дезинфицијенаса и антисептика за употребу у областима које се односе на храну, индустрију, домаћинство и установе– Метода испитивања и захтеви (фаза
2, корак 1)

SRPS EN 1276:2019

Л1 

Квантитативно испитивање суспензије за вредновање фунгицидног дејства или дејства на квасце хемијских дезинфицијенаса и антисептика за употребу у областима које се односе на храну, индустрију, домаћинство и установе– Метода испитивања и захтеви (фаза 2, корак 1)

SRPS EN 1650:2019

Л1 

Квантитативно испитивање суспензије за вредновање основног бактерицидног дејства хемијских дезинфекционих средстава и антисептика – Метода испитивања и захтеви (фаза 1)

SRPS EN 1040:2010

Л1 
Биоциди и биоцидни производи Хемијска дезинфекциона средства и антисептици

Квантитативно испитивање суспензије за вредновање основног фунгицидног
дејства или основног дејства на квасце хемијских дезинфекционих средстава
и антисептика – Метода испитивања и захтеви (фаза 1)

SRPS EN 1275:2010

Л1 
Козметички производи

Вредновање антимикробиолошке заштите козметичких производа

SRPS EN ISO 11930:2019
SRPS EN ISO 11930:2019/А1:2022

Л1 
Козметички производи

Откривање Candida albicans

SRPS EN ISO 18416:2016
SRPS EN ISO 18416:2016/А1:2022

Л1 

Откривање Escherichia coli

SRPS EN ISO
21150:2016
SRPS EN ISO
21150:2016/А1:2022

Л1 
Козметички производи

Откривање Pseudomonas aeruginosa

SRPS EN ISO 22717:2016
SRPS EN ISO 22717:2016/А1:2022

Л1 

Откривање Staphylococcus aureus

SRPS EN ISO 22718: 2016
SRPS EN ISO 22718: 2016/А1:2022

Л1 

Одређивање броја квасаца и плесни

SRPS EN ISO 16212:2017
SRPS EN ISO 16212:2017/А1:2022

Л1 
Козметички производи

Одређивање броја и откривање аеробних мезофилних бактерија

SRPS EN ISO 21149:2017
SRPS EN ISO 21149:2017/А1:2022

Л1 
Материјали и предмети предвиђени за контакт са кожом и слузокожом, изузев козметичких производа (за одржавање личне хигијене)

Изоловање и идентификација Proteus врсте

Правилник3) метода Г II/5

Л1 

Изоловање и идентификација Escherichia coli

Правилник3) метода Г II/4

Л1 

Изоловање и идентификација Pseudomonas aeruginosa

Правилник3) метода Г II/3

Л1 

Изоловање и идентификација коагулаза позитивних стафилокока

Правилник3) метода Г II/2

Л1 

Одређивање броја квасаца и спора плесни

Правилник3) метода Г II/1

Л1 

Одређивање броја аеробних мезофилних бактерија

Правилник3) метода Г II/1

Л1 
И-11 Микробиолошка испитивања/П-09 Узорци животне средине (ваздух, вода, земљиште, отпад)
Пречишћена вода

Одређивање броја културабилних микроорганизама

Ph.Eur. 11th

Л1 
Вода за пиће Природна минерална вода Природна изворска вода Стона вода Пречишћена вода

Утврђивање присуства врста рода Salmonella

SRPS EN ISO 19250:2014

Л1 
Вода за пиће Природна минерална вода Природна изворска вода Стона вода Пречишћена вода

Откривање и одређивање броја спора сулфитно- редукујућих анаероба (клостридија) – Део 2: Метода мембранске филтрације

SRPS EN 26461-2:2009

Л1 
Вода за пиће Природна минерална вода Природна изворска вода Стона вода Пречишћена вода

Откривање и одређивање броја Pseudomonas aeruginosa – Метода мембранске филтрације

SRPS EN ISO 16266:2010

Л1 
Вода за пиће Природна минерална вода Природна изворска вода Стона вода Пречишћена вода

Одређивање броја културабилних микроорганизама – Бројање колонија засејавањем у подлогу хранљиви агар

SRPS EN ISO 6222:2010

Л1 
Вода за пиће Природна минерална вода Природна изворска вода Стона вода Пречишћена вода

Откривање и одређивање броја цревних ентерокока – Део 2: Метода мембранске филтрације

SRPS EN ISO 7899-2:2010

Л1 

Одређивање броја Escherichia coli и колиформних бактерија Део 1: Метода мембранске филтрације за воде са ниским бактеријским позадинским растом

SRPS EN ISO 9308-1:2017
SRPS EN ISO 9308-1:2017/ А1:2017

Л1 
И-11 Микробиолошка испитивања/П-19 Фармацеутски производи
Фармацеутски и медицински производи и сировине Нестерилни фармацеутски производи и супстанце за фармацеутску употребу Биљни медицински производи за оралну употребу

Откривање Salmonella spp.

Ph.Eur. 11th, chapter 2.6.13

Л1 

Одређивање броја жуч-толерантних бактерија

Ph.Eur. 11th, chapter 2.6.13

Л1 

Откривање Candida albicans

Ph.Eur. 11th, chapter 2.6.13

Л1 

Откривање Staphylococcus aureus

Ph.Eur. 11th, chapter 2.6.13

Л1 

Откривање Pseudomonas aeruginosa

Ph.Eur. 11th, chapter 2.6.13

Л1 
Фармацеутски и медицински производи и сировине Нестерилни фармацеутски производи и супстанце за фармацеутску употребу Биљни медицински производи за оралну употребу

Откривање Escherichia coli

Ph.Eur. 11th, chapter 2.6.13

Л1 
Фармацеутски и медицински производи и сировине Нестерилни фармацеутски производи и супстанце за фармацеутску употребу Биљни медицински производи за оралну употребу

Одређивање укупног броја квасаца и плесни

Ph.Eur. 11th chapter 2.6.12

Л1 
Фармацеутски и медицински производи и сировине Нестерилни фармацеутски производи и супстанце за фармацеутску употребу Биљни медицински производи за оралну употребу

Одређивање укупног броја аеробних микроорганизама

Ph.Eur. 11th chapter 2.6.12

Л1 
И-11 Микробиолошка испитивања/П-21 Производи за људску употребу, укључујући храну
Храна Храна за животиње Дијететски производи и суплементи

Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella – Део 1: Откривање Salmonella spp.

SRPS EN ISO 6579-1:2017 SRPS EN ISO 6579-1:2017/A1:2020

Л1 
Храна Храна за животиње Дијететски производи и суплементи

Хоризонтална метода за одређивање броја сулфиторедукујућих бактерија које расту под анаеробним условима

SRPS EN ISO 15213-1:2023

Л1 
Храна Храна за животиње Дијететски производи и суплементи

Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни – Део 2: Техника бројања колонија у производима са активношћу воде мањом од 0,95 или једнаком 0,95

SRPS ISO 21527-2:2011

Л1 
Храна Храна за животиње Дијететски производи и суплементи

Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама – Део 1: Бројање колонија на 30 °C
техником наливања плоче

SRPS EN ISO 4833- 1:2014
SRPS EN ISO 4833- 1:2014/A1:2022

Л1 
Храна Дијететски производи Млеко у праху, храна за одојчад у праху („infant formula“)

Хоризонтална метода за откривање Cronobacter spp.

SRPS EN ISO 22964:2017

Л1 
Храна Дијететски производи и суплементи

Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Campylobacter spp. – Део 1: Метода откривања

SRPS ЕN ISO 10272-1:2017

Л1 

Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза- позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте) – Део 3: Откривање и MPN техника за мале бројеве

SRPS ЕN ISO 6888-3:2009

Л1 

Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriacae – Део 1: Откривање Enterobacteriacae

SRPS EN ISO 21528-1:2017

Л1 

Xoризонтална метода за одређивање броја мезофилних млечно-киселинских бактерија – Техника бројања колонија на 30 оС

ISO 15214:1998

Л1 

Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизма – Део 2: Бројање колонија на 30 °С техником инокулације на површини

SRPS EN ISO 4833-2:2017
SRPS EN ISO 4833-2:2017/A1:2022

Л1 

Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја суспектне Escherichia coli – техника највероватнијег броја

SRPS ISO 7251:2018
SRPS ISO 7251:2018/Amd 1:2024

Л1 

Хоризонтална метода за одређивање броја колиформа – (Техника бројања колонија)

SRPS ISO 4832:2014

Л1 

Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни– Део 1:Техника бројања колонија у производима са активношћу воде већом од 0,95

SRPS ISO 21527-1:2011

Л1 

Хоризонтална метода за одређивање броја суспектног Bacillus cereus (Техника бројања колонија na 30 оC)

SRPS EN ISO 7932:2009

Л1 

Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. - Део 2: Метода одређивања броја

SRPS EN ISO 11290-2:2017

Л1 

Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја
Listeria monocytogenes и Listeria spp. - Део 1: Метода откривања

SRPS EN ISO 11290-1:2017

Л1 

Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја
Enterobacteriaceae Део 2: Tехника бројања колонија

SRPS EN ISO 21528-2:2017

Л1 

Хоризонтална метода за одређивање броја ß- глукуронидаза позитивне Escherichia coli – Део 2:
Техника бројања колонија на 44 °C помоћу 5-бромо-4- хлоро-3-индолил ß-Д- глукуронида

SRPS ISO 16649-2:2008

Л1 

Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза- позитивних стафилокока
(Staphylococcus aureus и друге врсте) – Део 1: Метода употребом агара по Berd– Parker-у

SRPS EN ISO 6888-1:2021
SRPS EN ISO 6888-1:2021/A1:2023

Л1 
И-11 Микробиолошка испитивања/П-22 Текстил, кожа, тканина, предива, одећа
Обућа и делови обуће

Квантитативна метода испитивања за оцену антигљивичне активности

SRPS EN ISO 20150: 2019

Л1 

Метода испитивања за оцену антибактеријске активности

SRPS EN ISO 16187:2014

Л1 
И-11 Микробиолошка испитивања/П-27 Остали производи
Амбалажа Посуђе и прибор за једнократну употребу Узорци из производне зоне: - радне површине - руке запослених - одећа запослених

Откривање Pseudomonas aeruginosa

DM 13

Л1 

Откривање Escherichia coli и колиформиних бактерија

DM 14

Л1 

Откривање коагулаза позитивних стафилокока

DM 12

Л1 
Узорци са површина који долазе у контакт са храном -радне површине -руке -посуђе и прибор -амбалажа

Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. - Део 1: Метода откривања

SRPS EN ISO 11290-1:2017

Л1 

Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella – Део 1: Откривање Salmonella spp.

SRPS EN ISO 6579-1:2017 SRPS EN ISO 6579-1:2017/A1:2020

Л1 

Откривање Proteus spp.

DM 11

Л1 

Откривање сулфиторедукујућих клострдија

DM 18

Л1 

Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae Део 2: Техника бројања колонија

SRPS EN ISO 21528-2:2017

Л1 

Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама – Део 1:
Бројање колонија на 30 °C техником наливања плоче

SRPS EN ISO 4833- 1:2014
SRPS EN ISO 4833- 1:2014/A1:2022

Л1 
И-02 Биолошка, биохемијска испитивања/П-21 Производи за људску употребу, укључујући храну
Биљни материјали Храна и храна за животиње са састојцима биљног порекла

Квантитативно одређивање генетичке модификације соје GTS 40-3-2 (Real-time PCR)

SRPS EN ISO 21571:2009
SRPS EN ISO 21571:2009/A1:2013
SRPS EN ISO 21570:2009
SRPS EN ISO 21570:2009/A1:2014

Л1 
Биљни материјали, Храна и храна за животиње са састојцима биљног порекла

Одређивање присуства ГМО (одређивање присуства CaMV 35S промотора и NOS терминатора) real-time PCR техником

SRPS EN ISO 21571:2009
SRPS EN ISO 21571:2009/A1:2013
SRPS EN ISO 21569:2008
SRPS EN ISO 21569:2008/A1:2014

Л1 
Ситно воће Поврће

Хоризонтална метода за одређивање вируса хепатитиса А и норовируса у реалном времену – Део 2: Метода откривања (Real time PCR)

SRPS EN ISO 15216-2:2019
SRPS EN ISO 15216-2:2019/Ispr.1: 2021

Л1 
И-13.2 Физичка и хемијска испитивања/П-01 Пољопривредни производи, укључујући храну за животиње
Храна за животиње

Одређивање садржаја масти
(гравиметрија)

мин. 0,01 % (m/m)

SRPS ISO 6492:2001

Л1 

Одређивање садржаја азота
(волуметрија)

мин. 0,1 % (m/m)

SRPS EN ISO 5983-2:2010

Л1 

Одређивање садржаја влаге и испарљивих
материја (гравиметрија)

мин. 0,01 %
(m/m)

SRPS ISO 6496:2001

Л1 
И-13.2 Физичка и хемијска испитивања/П-04 Хемикалије, хемијски производи, козметика - укључујући ђубрива и боје
Средства за одржавање личне хигијене, козметички производи, сировине за козметичку индустрију, есенције, мирисне материје

Одређивање садржаја хлорида (потенциометрија)

мин. 0,009 % (m/m)

SRPS ISO 4323:2019

Л1 

Одређивање индекса рефракције (рефрактометар)

1,3000-1,7000

DМ 198

Л1 

Одређивање релативне густине пикнометром (гравиметрија)

(0,600-2,000) g/cm3

DМ 197

Л1 

Одређивање тиазолинона
(Metilhlorizotiazolinon
(CMIT), Metilizotiazolinon
(MIT)) (HPLC-DAD)

мин 0,0001%(m/m)

DM 349

Л1 

Одређивање садржаја 2-феноксиетанола, метилпарабена, етилпарабена, пропилпарабена и бутилпарабена
(HPLC- DAD)

FE : мин. 0,02% (m/m)
МП: мин. 0,02% (m/m)
ЕП: мин. 0,02% (m/m)
ПП: мин. 0,02% (m/m)
БП: мин. 0,02% (m/m)

DМ 251

Л1 

Одређивање бензоеве и сорбинске киселине (HPLC-DAD)

Безоева киселина
мин. 0,01% (m/m)
Сорбинска киселина
мин. 0,01% (m/m)

DМ 05

Л1 

Одређивање садржаја материје растворне у етанолу (гравиметрија)

мин. 0,05 %

DМ 01

Л1 
Средства за одржавање личне хигијене, козметички производи, сировине за козметичку индустрију, есенције, мирисне материје

Одређивање садржаја влаге и испарљивих материја (гравиметрија)

мин. 0,1 % (m/m)

SRPS ISO 672:2014

Л1 
Средства за одржавање личне хигијене, козметички производи, сировине за козметичку индустрију, есенције, мирисне материје

Одређивање садржаја Аs (AAS –хидридна техника)

As: (0,004-5,0) mg/kg

DM 192

Л1 

Одређивање садржаја Hg (AAS –техника хладних пара)

Hg: (0,016-3,0) mg/kg

DM 193

Л1 

Одређивање садржаја метала
(жива) (AAS –техника хладних пара)

Hg: мин. 0,1 mg/kg

DM 247

Л1 

Одређивање садржаја метала (олова, кадмијума, никла, арсена)
(AAS –графитна техника)

мин. Pb: 1 mg/kg
мин. Cd: 0,3 mg/kg
мин. Ni: 1 mg/kg
мин.Аs: 0,7 mg/kg

DM 246

Л1 

Одређивање садржаја метала (олова, кадмијума, хрома, баријума, никла)
(AAS – пламена техника)

Pb:(1,0-80) mg/kg
Cd:(0,3-10) mg/kg
Cr:(0,5–50) mg/kg
Ba:(1,75-200) mg/kg
Ni:(0,4–30) mg/kg

DM 194

Л1 

Одређивање pH вредности (потенциометрија)

(2-14) pH јединица

DM 196

Л1 
Детерџенти, средстава за прање и чишћење и површински активне материје

Одређивање садржаја укупног фосфор (V) - оксида (гравиметрија)

мин. 0,01 % (m/m)

SRPS ISO 4313:1996

Л1 

Одређивање укупног садржаја силицијум диоксида (гравиметрија)

мин. 0,01 %
(m/m)

SRPS ISO 8215:1992

Л1 

Одређивање pH вредности у воденим растворима (потенциометрија)

(2-14) pH јединица

SRPS ISO 4316:2014

Л1 
Детерџенти, средстава за прање и чишћење и површински активне материје

Одређивање садржаја активног кисеоника и активног хлора (волуметрија)

мин. 0,002 % (m/m)
активни кисеоник мин. 0,004 % (m/m) активни хлор

DМ 02

Л1 
Детерџенти, средстава за прање и чишћење и површински активне материје

Одређивање садржаја слободних алкалија или слободних киселина (волуметрија)

мин. 0,0056 mg KOH/1g

SRPS ISO 4314:1992

Л1 

Одређивање садржаја материје растворне у етанолу (гравиметрија)

мин. 0,10 % (m/m)

DМ 01

Л1 
И-13.2 Физичка и хемијска испитивања/П-09 Узорци животне средине (ваздух, вода, земљиште, отпад)
Природна минерална вода Вода за пиће Површинске воде Пречишћене воде Подземне воде Отпадне воде

Одређивање укупне тврдоће
(волуметрија)

мин. 0,2 CaCO3 mg/l

EPA Method 130.2, 1982

Л1 

Одређивање калијума и натријума
(AAS - пламена техника)

Na: (0,1-50) mg/l
K: (0,1-50) mg/l

ISO 9964-1:1993
ISO 9964-2:1993

Л1 

Проводљивост
(кондуктометрија)

мин. 10 µS/cm

EPA Method 120.1, 1982

Л1 
Природна минерална вода Вода за пиће Површинске воде Пречишћене воде Подземне воде Отпадне воде

Садржај хлорида
(потенциометрија)

мин. 3,5 mg/l

DM139

Л1 
Природна минерална вода Вода за пиће

Одређивање остатка после испаравања на 105 °C (гравиметрија)

мин. 10 mg/l

Приручник13) страна 129

Л1 

Одређивање садржаја живе (AAS- хидридна техника)

(0,0005-0,125) mg/l

SRPS EN 1483:2008 повучен

Л1 

Одређивање калцијума и
магнезијума (AAS –пламена техника)

Ca: (3-50) mg/l
Mg: (0,9-5) mg/l

SRPS EN ISO 7980:2008

Л1 

Одређивање концентрације водоникових јона - pH у води (потенциометрија)

(2-14) pH јединица

Приручник13)
страна 124

Л1 
И-13.2 Физичка и хемијска испитивања/П-17 Папир и амбалажа
Папир и картон предвиђени да буду у контакту са храном

Одређивање олова у воденом екстракту папира/картона
(AAS-графитна техника)

мин. 1,0 mg/kg

DM 268

Л1 

Одређивање бисфенола А у
ацетонитрилном екстракту папира и картона
(HPLC-DAD)

мин. 1,0 mg/kg

DM 260

Л1 

Одређивање формалдехида у воденом екстракту
(UV-VIS спектрофотометрија)

мин. 1,0 mg/kg или мин.0,001 mg /dm2

SRPS EN 1541:2008

Л1 
Накит

Одређивање хемијског састава (ручни ХRF анализатор)

As мин 0,0037%
Cu мин 0,0067%
Cr мин 0,0050%
Mn мин 0,0186%
Fe мин 0,0174%
Co мин 0,0103%
Ni мин 0,0090%
Cd мин 0,004%
Pb мин 0,004%

DM 275

Л1 

Одређивање миграције никла (AAS графитна техника)

Ni: мин. 0,1 µg/cm2

SRPS EN 1811:2023

Л1 
Материјали и предмети у контакту са храном/ Посуђе, прибор, амбалажа и други производи од полимерних материјала

Одређивање садржаја фталата (Dibutil Phtalate, Di-(2-ethylhexyl) phtalate, Benzyl Butyl Phtalate, Di-n-octyl phtalate, Diisononyl phtalate, Diisodecyl Phtalate)
(GC-MS)

мин 0,01%(m/m)

DМ 06

Л1 

Одређивање бисфенола А у симулаторима хране на воденој основи (HPLC-DAD)

мин. 0,03 mg/kg

SRPS CEN/TS 13130-13

Л1 

Одређивање формалдехида у симулаторима хране на воденој основи (спектрофотометријa)

мин. 1 mg/kg

SRPS CEN/TS 13130-23

Л1 
Посуђе, прибор и амбалажа за животне намирнице

Испитивање укупне миграције са површине која долази у контакт са храном, у симулатору хране
(дестилована вода, 3% сирћетна киселина, водени раствори етанола, 95% етанол и изооктан)
(гравиметрија)

мин. 1 mg/dm2

DМ 248

Л1 
Посуђе, прибор и амбалажа за животне намирнице

Испитивање укупне миграције адсорпцијом модификованим полифенилен оксидом (tenax) (гравиметрија)

мин. 1 mg/dm2

SRPS EN 1186-13:2008, Metoda B

Л1 
Посуђе, прибор и амбалажа од вештачких маса

Испитивање укупне миграције у маслиново уље помоћу потпуног потапања (гравиметрија)

мин. 1 mg/dm2

SRPS EN 1186-2:2022

Л1 

Испитивање укупне миграције у симулатору хране на воденој основи потуним потапањем (гравиметрија)

мин. 1 mg/dm2

SRPS EN 1186-3:2022

Л1 

Испитивање укупне миграције у симулатору хране на воденој основи пуњењем предмета који се испитује (гравиметрија)

мин. 5 mg/kg

SRPS EN 1186-3:2022

Л1 

Испитивање за супституционе тестове укупне миграције из пластичних маса које долазе у додир са масним прехрамбеним производима употребом подлоге за испитивање од изооктана и
95 % етанола (гравиметрија)

мин. 5 mg/kg

SRPS EN 1186-3:2022

Л1 

Одређивање хемијског
састава
(ручни ХRF анализатор)

As мин 0,0037%
Cu мин 0,0067%
Cr мин 0,0050%
Mn мин 0,0186%
Fe мин 0,0174%
Co мин 0,0103%
Ni мин 0,0090%
Cd мин 0,004%
Pb мин 0,004%

DM 275

Л1 

Одређивање садржаја Al, Sb, As, Ba, Cd, Ca, Cr, Co, Cu, Eu, Gd, Fe, La, Pb, Li, Mg, Mn, Hg, Ni, K, Na, Tb, Zn, Mo, Se, Sn у миграционим растворима: дестилована вода, 3% сирћетна киселина и воденим растворима етанола

Al: мин. 0,010mg/kg
Sb: мин. 0,010 mg/kg
As: мин. 0,002 mg/kg
Ba: мин. 0,010 mg/kg
Cd: мин. 0,002 mg/kg
Ca: мин. 0,50 mg/kg
Cr: мин. 0,002 mg/kg
Co: мин. 0,010 mg/kg
Cu: мин. 0,010 mg/kg
Eu: мин. 0,010 mg/kg
Gd: мин. 0,010 mg/kg
Fe: мин. 0,010 mg/kg
La: мин. 0,010 mg/kg
Pb: мин. 0,002 mg/kg
Li: мин. 0,010 mg/kg
Mg: мин. 0,50 mg/kg
Mn: мин. 0,010 mg/kg
Hg: мин. 0,002 mg/kg
Ni: мин. 0,010 mg/kg
K: мин. 0,50 mg/kg
Na: мин. 0,50 mg/kg
Tb: мин. 0,010 mg/kg
Zn: мин. 0,010 mg/kg
Mo: мин. 0,010 mg/kg
Se: мин. 0,010 mg/kg
Sn: мин. 0,010 mg/kg

DM 342

Л1 

Одређивање миграције арсена, селена, живе и калаја (AAS – хидридна техника)

Аs:(0,0001- 0,01) mg/l
Se:(0,0003-0,01) mg/l
Hg:(0,0007-0,075) mg/l
Sn:(0,002-0,1) mg/l

DМ 03

Л1 

Одређивање миграције олова, кадмијума, хрома, баријума, цинка, кобалта) (AAS – пламена техника)

Pb: (0,05-8) mg/l Cd: (0,02-1,0) mg/l Cr: (0,03-5,0) mg/l
Ba: (0,12-20) mg/l Zn: (0,01-0,6) mg/l
Co: (0,03-2,0) mg/l

DМ 03

Л1 
Метално посуђе и прибор

Одређивање хемијског
састава (ручни ХRF анализатор)

As мин 0,0037%
Cu мин 0,0067%
Cr мин 0,0050%
Mn мин 0,0186%
Fe мин 0,0174%
Co мин 0,0103%
Ni мин 0,0090%
Cd мин 0,004%
Pb мин 0,004%

DM 275

Л1 

Одређивање садржаја хрома, никла и мангана у миграцијоном раствору 3% сирћетне киселине (ICP-OES техника)

Cr: мин. 0,010 mg/l
Ni: мин. 0,010 mg/l
Mn: мин. 0,010 mg/l

DM 343

Л1 

Одређивање миграције хрома, никла и мангана (AAS – пламена техника)

Cr: (0,03-5) mg/l
Ni: (0,03-3) mg/l
Mn: (0,01-0,6) mg/l

DМ 03

Л1 
Порцеланско, стаклено, керамичко, емајлирано и дрвено посуђе и прибор

Одређивање отпуштања олова и кадмијума са силикатних површина некерамичког посуђа

Pb: (0,1-8) mg/l
Cd: (0,01-1) mg/l

SRPS EN 1388-2:2009

Л1 

Одређивање отпуштања олова и кадмијума из керамичког посуђа

Pb: (0,1-8) mg/l
Cd: (0,01-1) mg/l

SRPS EN 1388-1:2009

Л1 

Одређивање садржаја олова, кадмијума , хрома, баријума, селена, арсена и живе у миграционом раствору 3% сирћетне киселине и Sb у миграционом раствору 3% винске киселине (ICP-OES техника)

Стаклено посуђе и прибор:
Pb: мин. 0,010mg/l
Cd: 0,010 mg/l

Порцеланско, керамичко, емајлирано посуђе и прибор:
Pb: мин. 0,010mg/l
Cr: (мин. 0,010mg/l
Ba: мин. 0,010mg/l
Se: мин. 0,010mg/l
Sb: мин. 0,010mg/l
Cd: 0,010 mg/l

Дрвено посуђе и прибор:
As: мин. 0,005mg/l
Hg: мин. 0,005mg/l

DM 343

Л1 
Порцеланско, стаклено, керамичко и емајлирано посуђе и прибор

Одређивање миграције антимона и селена (AAS – хидридна техника)

Sb: (0,0007-0,02) mg/l
Se: (0,0003-0,01) mg/l

DМ 03

Л1 

Одређивање миграције олова, кадмијума, хрома и баријума (AAS – пламена техника)

Pb: (0,05-8) mg/l
Cd: (0,02-1) mg/l
Cr: (0,03-5) mg/l
Ba: (0,1-20) mg/l

DМ 03

Л1 
И-13.2 Физичка и хемијска испитивања/П-21 Производи за људску употребу, укључујући храну
Термички обрађени производи од кромпира, житарице и производи од житарица, фини пекрски производи, кафа, дечија храна

Одређивање садржаја акриламида
(LC-MS-MS)

мин 15µg/kg

DM 344

Л1 
Воћни сок, концентрсани воћни сок, воћни нектар, производи од јабује, дечија храна

Одређивање садржаја патулина
(HPLC-DAD)

мин 10,0µg/kg

DM 345

Л1 
Сушено воће, језграсто воће, орашасти плодови, уљарице, житарице и производи од житарица, фини пекарски производи, сушени зачини, дечија храна

Одређиванје садржаја микотоксина:
афлатоксина B1,
афлатоксина B2,
афлатоксина G1,
афлатоксина G2
(HPLC-FLD)

Дечија храна
мин 0,1µg/kg

Остало
мин 1,0µg/kg

DM 347

Л1 
Сушено воће, језграсто воће, орашасти плодови, уљарице, житарице и производи од житарица, фини пекарски производи, снек производи, кафа, какао, сушенo зачинско и ароматично биље, дечија храна

Одређивање садржаја охратоксина А (HPLC-FLD)

Дечија храна
мин 0,5µg/kg

Остало
мин 1,0µg/kg

DM 346

Л1 
Сусам

Одређивање садржаја етилен оксида и његовог метаболита 2-хлоретанола
(GC-MS-MS)

мин 0,02 mg/kg

DM 351

Л1 
Производи биљног порекла

Одређивање резидуа пестицида
(GC-MS-MS)
Листа 2

мин 0,01 mg/kg (за
пестициде сем # и ##)
мин. 0,02 mg/kg за #
мин. 0,04 mg/kg за ##

DM 350

Л1 

Одређивање резидуа пестицида
(LC-MS-MS)
Листа 1

мин 0,01 mg/kg

DM 348

Л1 
Производи биљног порекла са високим садржајем воде (Воће, поврће и њихови производи) Производи биљног порекла са високим садржајем уља (језграсто воће,семе уљарица и њихови производи) Производи биљног порекла са високим садржајем скроба и/или протеина и ниским садржајем воде ( суве легуминозе, цереалије и њихови производи) Мешани производи са високим садржајем уља/масти и шећера и/или скроба ( фини пекарски производи- кекс, бисквит, вафел, слана пецива и сл., снек производи, чоколада, крем производи и сродни производи) Вино


Одређивање резидуа пестицида у храни (GC-MS)*

Воће, поврће и производи

Вино:
(0,005 -0,1) mg/kg

Остало:
(0,01 -0,1) mg/kg

DM 19

Л1 
Пржена млевена кафа

Одређивање садржаја влаге

мин.0,01 % (m/m)

SRPS ISO 11294:2019

Л1 
Сирова кафа

Одређивање губитка масе на 105°C

мин.0,05 % (m/m)

SRPS ISO 6673:2016

Л1 
Жита и млински производи Пекарски производи Тестенине и брзо смрзнута теста

Одређивање садржаја
пепела (гравиметрија)

мин. 0,1% (m/m)

Правилник17)
Део II, Метода 7

Л1 
Жита и млински производи Пекарски производи Тестенине и брзо смрзнута теста

Одређивање садржаја влаге на 130 оC
(гравиметрија)

мин. 0,01% (m/m)

Правилник17)
Део I, Метода 8.

Л1 
Фини пекарски производи, кекс и сродни производи, додаци исхрани

Одређивање садржаја
витамина E, D3, K2 i A
(HPLC-DAD)

Витамин Е
мин. 1mg/100g Витамин D3
мин. 0,5mg/100g Витамин К2
мин. 0,5mg/100g Витамин А
мин. 0,5mg/100g

DM 60

Л1 

Одређивање садржаја
витамина C
(HPLC-DAD)

мин. 1mg/100g

DM 92

Л1 

Одређивање садржаја витамина B2, B5, B7, B9 и B12
(HPLC-DAD)

мин. 5mg/100g

DM 229

Л1 

Одређивање садржаја витамина B1, B3 и B6
(HPLC-DAD)

мин. 1mg/100g

DM 228

Л1 
Уља и масти Сушени зачини Сушено ароматично биље Какао зрно и производи од какао зрна Додаци исхрани

Одређивање садржаја полицикличних ароматичних угљоводоника, (бензо(а)пирен,бензо(а)антрацен, бензо(б)флуорантен, кризен) PAH (GC-MS)

мин. 5µg/kg

DM 281

Л1 
Какао и чоколадни производи, бомбонски производи, кекси и сродни производи

Одређивање садржаја теобромина
(HPLC-DAD)

0,01% (m/m)

DM 134

Л1 

Одређивање садржаја сирове целулозе (гравиметрија)

мин. 0,5 % (m/m)

Правилник16)
Метода 8.

Л1 

Одређивање садржаја пепела
(гравиметрија)

мин. 0,1 % (m/m)

Правилник16)
Метода 5.

Л1 

Одређивање садржаја масти по Soxlet-u
(гравиметрија)

мин. 0,1 % (m/m)

Правилник16)
Метода 9.

Л1 

Одређивање садржаја влаге
(гравиметрија)

мин. 0,01 % (m/m)

Правилник16)
Метода 1.

Л1 
Вина

Одређивање садржаја метанола у вину (GC-FID)

( 30 – 1000) mg/l

DM 103

Л1 

Одређивање садржаја пепела
(гравиметрија)

мин. 0,1 % (m/m)

Правилник15)
Метода V

Л1 

Одређивање садржаја шећера
(HPLC-RID)

Фруктоза мин. 0,2g/l
Глукоза мин. 0,2g/l
Сахароза мин. 0,2g/ l

DM 07

Л1 
Јака алкохолна пића и етил- алкохол, ферментисана рафинада

Одређивање садржаја метала (цинка,гвожђа, бакра) (AAS – пламена техника)

Јака алкохолна пића и етил алкохол:
Zn: (0,05-0,6) mg/l
Fe: (0,15-2,0) mg/l
Вина:
Zn: (0,03-0,6) mg/l
Fe: (0,09-2,0) mg/l
Cu: (0,05-2,0) mg/l

DM 53

Л1 

Одређивање садржаја метанола у алкохолним пићима
(GC-FID)

(5 -1500) g/hl a.a.

DM 135

Л1 

Одређивање садржаја алкохола (пикнометар

мин. 0,07 % (v/v)

Правилник11)
Метода 1 под А)

Л1 
Производи од воћа и поврћа

Одређивање садржаја сумпор диоксида (волуметрија)

мин. 10 mg/l

SRPS ISO
5523:2003

Л1 
Чај

Одређивање садржаја пепела
(гравиметрија)

мин. 0,01 % (m/m)

SRPS ISO1575:1995

Л1 
Беланчевинасти производи

Одређивање количине воде
(гравиметријски)

мин. 0,01%
(m/m)

Правилник14)
метода 1

Л1 
Прехрамбени производи

Енергетска вредност (прорачун)

DM 99

Л1 
Прехрамбени производи

Одређивање садржаја сумпор диоксида (спектрофотометрија)

мин. 10 mg/kg

AOAC Official Method 990.28

Л1 
Прехрамбени производи

Одређиванје садржаја укупног фосфора (спектрофотометрија)

мин. 0,05 % (m/m)

AOAC Official Method 995.11

Л1 

Одређивање садржаја шећера
(HPLC-RID)

мин 0,1 % (m/m)

DM 301

Л1 

Одређивање садржаја пепела
(гравиметрија)

мин. 0,01 % (m/m)

DM 303

Л1 

Одређивање садржаја влаге
(гравиметрија)

мин. 0,01 % (m/m)

DM 302

Л1 

Одређивање садржаја масти
(гравиметрија)

мин. 0,1 % (m/m)

DM 304

Л1 

Одређивање садржаја натријум хлорида (потенциометрија)

мин. 0,02 % (m/m)

DM 210

Л1 

Одређивање садржаја сирове целулозе (гравиметрија)

мин. 0,5 % (m/m)

SRPS ISO 5498:1996

Л1 

Одређивање садржаја азота, Кјеldal (волуметрија)

мин. 0,1% (m/m)

SRPS ISO 1871:2013

Л1 
Месо и производи од меса

Одређивање садржаја хидроксипролина (UV-VIS спектрофотометрија)

мин. 0,08 % (m/m)

SRPS ISO 3496:2002

Л1 

Одређивање садржаја слободне масти (гравиметрија)

мин. 0,1 % (m/m)

SRPS ISO 1444:1998

Л1 

Одређивање садржаја влаге
(гравиметрија)

мин. 0,01 % (m/m)

SRPS ISO 1442:1998

Л1 

Одређивање садржаја азота
(волуметрија)

мин. 0,1 % (m/m)

SRPS ISO 937:1992

Л1 
Месо и производи од меса

Одређивање садржаја укупног пепела (гравиметрија)

мин. 0,01 % (m/m)

SRPS ISO 936:1999

Л1 
Месо и производи од меса

Одређивање садржаја Фосфора (UV-VIS спектрофотометрија)

мин. 0,05 % (m/m)

SRPS ISO
13730:1999

Л1 

Одређивање садржаја нитрита (UV-VIS спектрофотометрија)

мин. 2 mg/kg

SRPS ISO 2918:1999

Л1 

Одређивање садржаја хлорида (потенциометрија)

мин. 0,01 % (m/m)

SRPS ISO 1841-2:1999

Л1 
Млеко и производи од млека

Одређивање садржаја меламина (HPLC-DAD)

мин 0,1mg/kg

DM 305

Л1 

Одређивање садржаја масти, млеко (гравиметрија)

мин. (0,1-8 ) % (m/m)

SRPS EN ISO 1211:2011

Л1 
Супе и чорбе

Садржај натријум-
глутамината (јодометрија)

мин. 0,4 % (m/m)

SRPS E.Z8.018:1994

Л1 
Супе и чорбе

Садржај влаге
(гравиметрија)

мин. 0,1 % (m/m)

SRPS E.Z8.011:1993

Л1 
Кухињска со

Одређивање садржаја
натријум хлорида
(волуметрија)

(0,3-100) % (m/m)

SRPS H.G8.077:1983

Л1 

Одређивање pH вредности
(потенциометрија)

(2-14) pH jeдинице

SRPS H.G8.079:1983

Л1 

Одређивање садржаја јода
(волуметрија)

мин. 0,15 mg/kg

SRPS E.Z8.002:2001

Л1 
Освежавајућа безалкохолна пића

Одређивање бензоеве и
сорбинске киселине (HPLC-DAD)

Бензоева киселина:
мин. 1mg/l
Сорбинска киселина:
мин. 0,5mg/l

DM09

Л1 

Одређивање кофеина и
заслађивача сахарина, ацесулфама K, аспартама (HPLC-DAD)

Кофеин: (1-500) mg/l
Ацесулфам K (4-500) mg/l
Сахарин: (6-500) mg/l
Aспартам: (3-500) mg/l

DM08

Л1 
Мед

Одређивање садржаја хидроксиметил фурфурала, HMF (HPLC-DAD)

мин. 5 mg/kg

DM 271

Л1 

Одређивање растворљиве
суве материје
(рефрактометрија)

(0,1-70) %

Правилник18 метода 4

Л1 

Одређивање растворљиве
суве материје
(рефрактометрија)

(0,1-70) %

Правилник18 метода 4

Л1 

Одређивање укупне киселости
титрацијом (волуметрија)

мин. 0,5 mmol/kg

Правилник18 метода 7

Л1 

Садржај материја нерастворних у води
(гравиметрија)

мин. 0,01% (m/m)

Правилник18 метода 5

Л1 

Садржај укупне суве материје
(рефрактометрија)

мин. 0,01% (m/m)

Правилник18 метода 4

Л1 
Производи од воћа и поврћа

Одређивање садржаја хидроксиметил фурфурала, HMF (HPLC-DAD)

мин. 5 mg/l
мин. 5 mg/kg

DM 271

Л1 
Производи од воћа и поврћа

Одређивање садржаја
фосфора (UV-VIS
спектрофотометрија)

мин. 4 mg/l

SRPS EN 1136:2008

Л1 
Производи од воћа и поврћа

Одређивање садржаја
хлорида
(потенциометрија)

мин. 0,01 %

SRPS EN 12133:2008

Л1 

Одређивање садржаја
пепела (гравиметрија)

мин. 0,01 % (m/m)

SRPS EN 1135:2005

Л1 

Одређивање укупне суве
материје (гравиметрија)

мин. 0,01 % (m/m)

SRPS EN 12145:2005

Л1 

Одређивање растворљиве
суве материје
(рефрактометрија)

(0,1-70) %

SRPS ISO 2173:2007

Л1 

Одређивање киселости
титрацијом (волуметрија)

мин. 0,01 % (m/m)

SRPS ISO 750:2003

Л1 

Одређивање садржаја Na, K, Ca и Mg у соковима од воћа и поврћа
(AAS, пламена техника)

Na: (0,017-0,5) mg/l
K: (0,028-1,0) mg/l
Ca: (0,22-5,0) mg/l
Mg: (0,009-0,25) mg/l

SRPS EN 1134:2005

Л1 

Одређивање pH вредности
(потенциометрија)

(2-14) pH jeдинице

SRPS EN 1132:2005

Л1 
Уља и масти

Садржај метил естара масних киселина (GC-FID)

мин. 0,1% (m/m)

DM 138

Л1 

Одређивање јодног броја
(волуметрија)

мин. 0,1 g/100g

SRPS EN ISO 3961:2019

Л1 

Одређивање пероксидног броја (волуметрија)

мин. 0,1 meq/kgO

SRPS EN ISO 3960:2017

Л1 

Одређивање киселинског
броја и киселости (волуметрија)

мин. 0,01% (m/m)

SRPS EN ISO 660:2021 изузев т.9.2

Л1 

Одређивање индекса
рефракције (рефрактометрија)

1,3000-1,7000

SRPS EN ISO
6320:2017

Л1 

Одређивање
сапонификационог броја
(волуметрија)

мин. 150 mg KOH/g

SRPS EN ISO 3657:2020

Л1 

Одређивање садржаја масти
у мајонезу (гравиметрија)

мин. 0,1 % (m/m)

SRPS Е.К8.050:1997

Л1 
Храна Кафа, Чај Какао зрно, какао производи, чоколада и производи слични чоколади, бомбонски производи, крем производи, кекс, производин слични кексу и сувопечени плодови, Бомбонски производи Зачини и мешавине зачина Освежавајућа безалкохолна пића, Воћни сокови, концентрисани воћни сокови, воћни сокови у праху и сродни производи Воће, поврће и њихови производи Тестенине Додаци јелима са поврћем Свеже воће и поврће Јестиве печурке Жита и млински производи Пекарски квасац Пекарски производи, Брзо смрзнута теста Скроб и производи од скроба Хмељ, Вино Дијететски производи Ензими Помоћна средства Адитиви Ароме

Одређивање садржаја арсена
(AAS – графитна техника)

Аs: (0,03-2,5) mg/kg

DM 170

Л1 
Храна Воћни сокови, концентрисани воћни сокови, воћни нектари, воћни сокови у праху и сродни производи Воће, поврће и њихови производи Тестенине Додаци јелима са поврћем Свеже воће и поврће Јестиве печурке Сенф Жита и млински производи Пекарски производи Брзо смрзнута теста Скроб и производи од скроба Хмељ Додаци исхрани


Одређивање садржаја Hg (AAS - техника хладних пара)

Hg: (0,02-2,0) mg/kg

SRPS EN 13806:2008

Л1 
Храна Кафа, Чај Какао зрно, какао производи, чоколада и производи слични чоколади, бомбонски производи, крем производи,кекс, производин слични кексу и сувопечени плодови, Бомбонски производи Зачини и мешавине зачина Освежавајућа безалкохолна пића, Воћни сокови, концентрисани воћни сокови, воћни сокови у праху и сродни производи Воће, поврће и њихови производи Тестенине Додаци јелима са поврћем Свеже воће и поврће Јестиве печурке Жита и млински производи Пекарски квасац Пекарски производи, Брзо смрзнута теста Скроб и производи од скроба Хмељ, Вино Дијететски производи Ензими Дoдаци исхрани Уља и масти

Одређивање садржаја Pb, Cd, Zn, Cu, Fe
(Zn, Cu, Fe - AAS пламена техника, микроталасна припрема
Pb и Cd - AAS графитна техника, микроталасна припрема)

-Кафа
Cd: (0,004-0,4) mg/kg
-Чај
Pb: (0,01-2,5) mg/kg
-Какао зрно
Pb: (0,01-2,5) mg/kg;
Cd: (0,004-0,4) mg/kg;
Cu: (0,48-100) mg/kg
-Бомбонски производи:
Pb: (0,01-2,5) mg/kg
-Зачини и мешавине
Pb: (0,09-3,0) mg/kg;
-Освежавајућа безалкохолна пића
Pb: (0,09-0,3) mg/l;
Cd: (0,004-0,4) mg/kg
-Воћни сокови
Pb: (0,01-2,5) mg/kg;
Cd: (0,004-0,4) mg/kg;
Cu: (0,48-100) mg/kg;
Zn: (1,95-30) mg/l;
Fe: (3,54-125,0) mg/l
-Воће, поврће и њихови производи:
Pb: (0,01-2,5) mg/kg;
Cd: (0,004-0,4) mg/kg;
Cu: (0,48-100) mg/kg;
Zn: (1,95-30) mg/l;
Fe: (3,54-125,0) mg/l
-Тестенине
Pb: (0.01-2,5) mg/kg;
Cd: (0.004-0,4) mg/kg
-Додаци јелима са поврћем
Pb: (0,01-2,5) mg/kg;
Cd: (0,004-0,4) mg/kg;
Cu: (0.48-100) mg/kg
-Свеже воће и поврће
Pb: (0,01-2,5) mg/kg,
Cd: (0,004-0,4) mg/kg;
-Жита и млински производи
Pb: (0,01-2,5) mg/kg;
Cd: (0,004-0,4) mg/kg
-Пекарски квасац
Pb: (0,01-2,5) mg/kg;
-Јестиве печурке
Pb: (0,01-2,5) mg/kg;
Cd: (0,004-0,4) mg/kg;
Cu: (0,48-100) mg/kg;
Zn: (1,95-30) mg/l;
Fe: (3.54-125,0) mg/l
-Пекарски производи:
Pb: (0,01-2,5) mg/kg
Теста:
Pb: (0,09-2,5) mg/kg;
Cd: (0,004-0,4) mg/kg
Скроб и произоди oд скроба:
Pb: (0,01-2,5) mg/kg;
Cd: (0,004-0,4) mg/kg
Хмељ:
Pb: (0,01-2,5) mg/kg
Вино:
Pb: (0,01-2,5) mg/kg;
Cd: (0,004-0,4) mg/kg,
-Дијететски производи:
Pb: (0,01-2,5) mg/kg;
Cd: (0,004-0,4) mg/kg;
-Ензими:
Pb: (0,01-2,5) mg/kg
Додаци исхрани:
Pb: мин 0,01 mg/kg
Cd: мин 0,004 mg/kg
-Уља и масти
Pb: мин 0,01 mg/kg

SRPS EN 14084:2008

Л1 
И-13.2 Физичка и хемијска испитивања/П-23 Дувански производи
Дуванске прерађевине

Одређивање pH вредности у дувану (потенциометрија)

(2-14) pH јединица

SRPS E.P3.116:1965

Л1 

Одређивање садржаја пепела (гравиметрија)

мин. 0,01 % (m/m)

SRPS E.P3.117:1965

Л1 

Одређивање садржаја арсена и олова (AAS графитна техника)

As: (0,15-5) mg/kg
Pb: (0,11-2,5) mg/kg

DМ 04

Л1 
И-13.2 Физичка и хемијска испитивања/П-24 Играчке, спортска и опрема за хоби
Дечије играчке / од полимера и полимерних материјала

Миграција одређених елемената из дечијих играчака категорије III од полимера и полимерних материјала: Cd, Co, Cu, Pb, Mn, Ni, Zn (FAAS),
Sb и As (HGAAS), Hg (CVAAS)

мин. Pb: 5,0 mg/kg
мин. Cd: 1,0 mg/kg
мин. Ni: 3,0 mg/kg
мин. Mn: 1,0 mg/kg
мин. Co: 2,0 mg/kg
мин. Zn: 1,0 mg/kg
мин. Cu: 1,0 mg/kg
мин. Hg: 0,15 mg/kg
мин. As: 0,01 mg/kg
мин. Sb: 0,02 mg/kg

DM 120

Л1 
Дечије играчке

Миграција одређених елемената из дечијих играчака категорије I, II i III: Al, Sb, As, Ba, B, Cd, Cr, Co, Cu, Pb, Mn, Hg, Ni, Se, Sr, Sn, Zn
(ICP/OES)

Al: мин.0,5 mg/kg
Sb: мин. 0,5 mg/kg
As: мин. 0,25 mg/kg
Ba: мин.0,5 mg/kg
B: мин. 0,5 mg/kg
Cd: мин. 0,15 mg/kg
Cr: мин. 0,5 mg/kg
Co: мин. 0,5 mg/kg
Cu: мин.0,5 mg/kg
Pb: мин.0,25 mg/kg
Mn: мин. 0,5 mg/kg
Hg: мин.0,5 mg/kg
Ni: мин.0,5 mg/kg
Se: мин. 0,5 mg/kg
Sr: мин.0,5 mg/kg
Sn: мин.0,5 mg/kg
Zn: мин.0,5 mg/kg

DM 277

Л1 

Одређивање бисфенола А у воденом екстракту дечијих играчки
(HPLC-DAD)

мин. 0,03 mg/l

DM 267

Л1 

Одређивање садржаја фталата (Dibutil Phtalate, Di-(2-ethylhexyl) phtalate, Benzyl Butyl Phtalate, Di-n-octyl phtalate, Diisononyl phtalate, Diisodecyl Phtalate)
(GC-MS)

мин 0,01%(m/m)

DМ 06

Л1 
И-15 Узорковање/П-27 Остали производи

Узорци са површина

Хоризонталне методе за узимањe узорака са површине

SRPS EN ISO 18593:2018

Л1