Предмет испитивања |
Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања) |
Опсег мерења (где је примењиво) |
Референтни документ |
Локације |
Биоциди и биоцидни производи Хемијска дезинфекциона средства и антисептици |
Квантитативно испитивање клицоноштва за вредновање фунгицидног или дејства на квасце, за инструменте који се употребљавају у медицини – Метода испитивања и захтеви (фаза 2, корак 2) |
|
SRPS EN 14562:2010 |
Л1 |
|
Квантитативно испитивање клицоноштва за вредновање бактерицидног дејства за инструменте који се употребљавају у медицини – Метода испитивања и захтеви (фаза 2, корак 2) |
|
SRPS EN 14561:2010 |
Л1 |
|
Квантитативно испитивање на непорозној површини за вредновање бактерицидног и/или фунгицидног дејства хемијских дезинфицијенаса за употребу у областима које се односе на храну, индустрију, домаћинство и установе – Метода испитивања и захтеви без механичког деловања (фаза 2, корак 2)
|
|
SRPS EN 13697:2024 |
Л1 |
|
Хемијски дезинфицијенси и антисептици – Квантитативни суспензиони тест за вредновање фунгицидног дејства или дејства на квасце хемијских дезинфицијенаса и антисептика који се користе у области у ветерини – Метода испитивања и захтеви (фаза 2, корак 1) |
|
SRPS EN 1657:2017 |
Л1 |
Биоциди и биоцидни производи Хемијска дезинфекциона средства и антисептици |
Хемијски дезинфицијенси и антисептици - Квантитативно испитивање суспензије за вредновање бактерицидног дејства хемијских дезинфицијенаса и антисептика који се употребљавају у ветерини – Метода испитивања и захтеви (фаза 2, корак 1) |
|
SRPS EN 1656:2019 |
Л1 |
Биоциди и биоцидни производи Хемијска дезинфекциона средства и антисептици |
Квантитативно суспензиони тест за вредновање фунгицидног дејства или дејства на квасце у области медицине – Метода испитивања и захтеви (фаза 2, корак 1) |
|
SRPS EN 13624:2022 |
Л1 |
|
Квантитативни суспензиони тест за вредновање бактерицидног дејства у области медицине – Методе испитивања и захтеви (фаза 2, корак 1) |
|
SRPS EN 13727:2017 |
Л1 |
|
Квантитативно испитивање суспензије за вредновање бактерицидног дејства хемијских дезинфицијенаса и антисептика за употребу у областима које се односе на храну, индустрију, домаћинство и установе– Метода испитивања и захтеви (фаза 2, корак 1)
|
|
SRPS EN 1276:2019
|
Л1 |
|
Квантитативно испитивање суспензије за вредновање фунгицидног дејства или дејства на квасце хемијских дезинфицијенаса и антисептика за употребу у областима које се односе на храну, индустрију, домаћинство и установе– Метода испитивања и захтеви (фаза 2, корак 1) |
|
SRPS EN 1650:2019 |
Л1 |
|
Квантитативно испитивање суспензије за вредновање основног бактерицидног дејства хемијских дезинфекционих средстава и антисептика – Метода испитивања и захтеви (фаза 1)
|
|
SRPS EN 1040:2010
|
Л1 |
Биоциди и биоцидни производи Хемијска дезинфекциона средства и антисептици |
Квантитативно испитивање суспензије за вредновање основног фунгицидног дејства или основног дејства на квасце хемијских дезинфекционих средстава и антисептика – Метода испитивања и захтеви (фаза 1)
|
|
SRPS EN 1275:2010 |
Л1 |
Козметички производи |
Вредновање антимикробиолошке заштите козметичких производа |
|
SRPS EN ISO 11930:2019 SRPS EN ISO 11930:2019/А1:2022
|
Л1 |
Козметички производи |
Откривање Candida albicans |
|
SRPS EN ISO 18416:2016 SRPS EN ISO 18416:2016/А1:2022
|
Л1 |
|
Откривање Escherichia coli |
|
SRPS EN ISO 21150:2016 SRPS EN ISO 21150:2016/А1:2022
|
Л1 |
Козметички производи |
Откривање Pseudomonas aeruginosa |
|
SRPS EN ISO 22717:2016 SRPS EN ISO 22717:2016/А1:2022
|
Л1 |
|
Откривање Staphylococcus aureus |
|
SRPS EN ISO 22718: 2016 SRPS EN ISO 22718: 2016/А1:2022
|
Л1 |
|
Одређивање броја квасаца и плесни |
|
SRPS EN ISO 16212:2017 SRPS EN ISO 16212:2017/А1:2022
|
Л1 |
Козметички производи |
Одређивање броја и откривање аеробних мезофилних бактерија |
|
SRPS EN ISO 21149:2017 SRPS EN ISO 21149:2017/А1:2022
|
Л1 |
Материјали и предмети предвиђени за контакт са кожом и слузокожом, изузев козметичких производа (за одржавање личне хигијене) |
Изоловање и идентификација Proteus врсте
|
|
Правилник3) метода Г II/5
|
Л1 |
|
Изоловање и идентификација Escherichia coli
|
|
Правилник3) метода Г II/4
|
Л1 |
|
Изоловање и идентификација Pseudomonas aeruginosa
|
|
Правилник3) метода Г II/3
|
Л1 |
|
Изоловање и идентификација коагулаза позитивних стафилокока
|
|
Правилник3) метода Г II/2
|
Л1 |
|
Одређивање броја квасаца и спора плесни
|
|
Правилник3) метода Г II/1
|
Л1 |
|
Одређивање броја аеробних мезофилних бактерија |
|
Правилник3) метода Г II/1
|
Л1 |
Пречишћена вода |
Одређивање броја културабилних микроорганизама |
|
Ph.Eur. 11th |
Л1 |
Вода за пиће Природна минерална вода Природна изворска вода Стона вода Пречишћена вода |
Утврђивање присуства врста рода Salmonella |
|
SRPS EN ISO 19250:2014
|
Л1 |
Вода за пиће Природна минерална вода Природна изворска вода Стона вода Пречишћена вода |
Откривање и одређивање броја спора сулфитно- редукујућих анаероба (клостридија) – Део 2: Метода мембранске филтрације |
|
SRPS EN 26461-2:2009 |
Л1 |
Вода за пиће Природна минерална вода Природна изворска вода Стона вода Пречишћена вода |
Откривање и одређивање броја Pseudomonas aeruginosa – Метода мембранске филтрације |
|
SRPS EN ISO 16266:2010
|
Л1 |
Вода за пиће Природна минерална вода Природна изворска вода Стона вода Пречишћена вода |
Одређивање броја културабилних микроорганизама – Бројање колонија засејавањем у подлогу хранљиви агар |
|
SRPS EN ISO 6222:2010 |
Л1 |
Вода за пиће Природна минерална вода Природна изворска вода Стона вода Пречишћена вода |
Откривање и одређивање броја цревних ентерокока – Део 2: Метода мембранске филтрације |
|
SRPS EN ISO 7899-2:2010
|
Л1 |
|
Одређивање броја Escherichia coli и колиформних бактерија Део 1: Метода мембранске филтрације за воде са ниским бактеријским позадинским растом |
|
SRPS EN ISO 9308-1:2017 SRPS EN ISO 9308-1:2017/ А1:2017
|
Л1 |
Фармацеутски и медицински производи и сировине Нестерилни фармацеутски производи и супстанце за фармацеутску употребу Биљни медицински производи за оралну употребу |
Откривање Salmonella spp. |
|
Ph.Eur. 11th, chapter 2.6.13 |
Л1 |
|
Одређивање броја жуч-толерантних бактерија |
|
Ph.Eur. 11th, chapter 2.6.13 |
Л1 |
|
Откривање Candida albicans |
|
Ph.Eur. 11th, chapter 2.6.13 |
Л1 |
|
Откривање Staphylococcus aureus |
|
Ph.Eur. 11th, chapter 2.6.13 |
Л1 |
|
Откривање Pseudomonas aeruginosa |
|
Ph.Eur. 11th, chapter 2.6.13 |
Л1 |
Фармацеутски и медицински производи и сировине Нестерилни фармацеутски производи и супстанце за фармацеутску употребу Биљни медицински производи за оралну употребу |
Откривање Escherichia coli |
|
Ph.Eur. 11th, chapter 2.6.13 |
Л1 |
Фармацеутски и медицински производи и сировине Нестерилни фармацеутски производи и супстанце за фармацеутску употребу Биљни медицински производи за оралну употребу |
Одређивање укупног броја квасаца и плесни |
|
Ph.Eur. 11th chapter 2.6.12
|
Л1 |
Фармацеутски и медицински производи и сировине Нестерилни фармацеутски производи и супстанце за фармацеутску употребу Биљни медицински производи за оралну употребу |
Одређивање укупног броја аеробних микроорганизама |
|
Ph.Eur. 11th chapter 2.6.12
|
Л1 |
Храна Храна за животиње Дијететски производи и суплементи |
Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella – Део 1: Откривање Salmonella spp. |
|
SRPS EN ISO 6579-1:2017 SRPS EN ISO 6579-1:2017/A1:2020 |
Л1 |
Храна Храна за животиње Дијететски производи и суплементи |
Хоризонтална метода за одређивање броја сулфиторедукујућих бактерија које расту под анаеробним условима |
|
SRPS EN ISO 15213-1:2023 |
Л1 |
Храна Храна за животиње Дијететски производи и суплементи |
Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни – Део 2: Техника бројања колонија у производима са активношћу воде мањом од 0,95 или једнаком 0,95 |
|
SRPS ISO 21527-2:2011 |
Л1 |
Храна Храна за животиње Дијететски производи и суплементи |
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама – Део 1: Бројање колонија на 30 °C техником наливања плоче
|
|
SRPS EN ISO 4833- 1:2014 SRPS EN ISO 4833- 1:2014/A1:2022
|
Л1 |
Храна Дијететски производи Млеко у праху, храна за одојчад у праху („infant formula“) |
Хоризонтална метода за откривање Cronobacter spp. |
|
SRPS EN ISO 22964:2017
|
Л1 |
Храна Дијететски производи и суплементи |
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Campylobacter spp. – Део 1: Метода откривања |
|
SRPS ЕN ISO 10272-1:2017 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза- позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте) – Део 3: Откривање и MPN техника за мале бројеве |
|
SRPS ЕN ISO 6888-3:2009 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriacae – Део 1: Откривање Enterobacteriacae |
|
SRPS EN ISO 21528-1:2017 |
Л1 |
|
Xoризонтална метода за одређивање броја мезофилних млечно-киселинских бактерија – Техника бројања колонија на 30 оС |
|
ISO 15214:1998 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизма – Део 2: Бројање колонија на 30 °С техником инокулације на површини |
|
SRPS EN ISO 4833-2:2017 SRPS EN ISO 4833-2:2017/A1:2022
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја суспектне Escherichia coli – техника највероватнијег броја |
|
SRPS ISO 7251:2018 SRPS ISO 7251:2018/Amd 1:2024
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја колиформа – (Техника бројања колонија) |
|
SRPS ISO 4832:2014 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни– Део 1:Техника бројања колонија у производима са активношћу воде већом од 0,95 |
|
SRPS ISO 21527-1:2011 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја суспектног Bacillus cereus (Техника бројања колонија na 30 оC)
|
|
SRPS EN ISO 7932:2009
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. - Део 2: Метода одређивања броја
|
|
SRPS EN ISO 11290-2:2017
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. - Део 1: Метода откривања
|
|
SRPS EN ISO 11290-1:2017
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae Део 2: Tехника бројања колонија
|
|
SRPS EN ISO 21528-2:2017 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја ß- глукуронидаза позитивне Escherichia coli – Део 2: Техника бројања колонија на 44 °C помоћу 5-бромо-4- хлоро-3-индолил ß-Д- глукуронида
|
|
SRPS ISO 16649-2:2008 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза- позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте) – Део 1: Метода употребом агара по Berd– Parker-у
|
|
SRPS EN ISO 6888-1:2021 SRPS EN ISO 6888-1:2021/A1:2023
|
Л1 |
Обућа и делови обуће |
Квантитативна метода испитивања за оцену антигљивичне активности |
|
SRPS EN ISO 20150: 2019 |
Л1 |
|
Метода испитивања за оцену антибактеријске активности |
|
SRPS EN ISO 16187:2014 |
Л1 |
Амбалажа Посуђе и прибор за једнократну употребу Узорци из производне зоне: - радне површине - руке запослених - одећа запослених |
Откривање Pseudomonas aeruginosa |
|
DM 13 |
Л1 |
|
Откривање Escherichia coli и колиформиних бактерија |
|
DM 14 |
Л1 |
|
Откривање коагулаза позитивних стафилокока |
|
DM 12 |
Л1 |
Узорци са површина који долазе у контакт са храном -радне површине -руке -посуђе и прибор -амбалажа |
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. - Део 1: Метода откривања |
|
SRPS EN ISO 11290-1:2017 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella – Део 1: Откривање Salmonella spp. |
|
SRPS EN ISO 6579-1:2017 SRPS EN ISO 6579-1:2017/A1:2020 |
Л1 |
|
Откривање Proteus spp. |
|
DM 11 |
Л1 |
|
Откривање сулфиторедукујућих клострдија |
|
DM 18 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae Део 2: Техника бројања колонија |
|
SRPS EN ISO 21528-2:2017 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама – Део 1: Бројање колонија на 30 °C техником наливања плоче |
|
SRPS EN ISO 4833- 1:2014 SRPS EN ISO 4833- 1:2014/A1:2022 |
Л1 |
Биљни материјали Храна и храна за животиње са састојцима биљног порекла |
Квантитативно одређивање генетичке модификације соје GTS 40-3-2 (Real-time PCR) |
|
SRPS EN ISO 21571:2009 SRPS EN ISO 21571:2009/A1:2013 SRPS EN ISO 21570:2009 SRPS EN ISO 21570:2009/A1:2014
|
Л1 |
Биљни материјали, Храна и храна за животиње са састојцима биљног порекла |
Одређивање присуства ГМО (одређивање присуства CaMV 35S промотора и NOS терминатора) real-time PCR техником |
|
SRPS EN ISO 21571:2009 SRPS EN ISO 21571:2009/A1:2013 SRPS EN ISO 21569:2008 SRPS EN ISO 21569:2008/A1:2014
|
Л1 |
Ситно воће Поврће |
Хоризонтална метода за одређивање вируса хепатитиса А и норовируса у реалном времену – Део 2: Метода откривања (Real time PCR) |
|
SRPS EN ISO 15216-2:2019 SRPS EN ISO 15216-2:2019/Ispr.1: 2021
|
Л1 |
Храна за животиње |
Одређивање садржаја масти (гравиметрија)
|
мин. 0,01 % (m/m) |
SRPS ISO 6492:2001 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја азота (волуметрија)
|
мин. 0,1 % (m/m) |
SRPS EN ISO 5983-2:2010 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја влаге и испарљивих материја (гравиметрија)
|
мин. 0,01 % (m/m) |
SRPS ISO 6496:2001 |
Л1 |
Средства за одржавање личне хигијене, козметички производи, сировине за козметичку индустрију, есенције, мирисне материје |
Одређивање садржаја хлорида (потенциометрија) |
мин. 0,009 % (m/m) |
SRPS ISO 4323:2019
|
Л1 |
|
Одређивање индекса рефракције (рефрактометар) |
1,3000-1,7000 |
DМ 198 |
Л1 |
|
Одређивање релативне густине пикнометром (гравиметрија) |
(0,600-2,000) g/cm3 |
DМ 197 |
Л1 |
|
Одређивање тиазолинона (Metilhlorizotiazolinon (CMIT), Metilizotiazolinon (MIT)) (HPLC-DAD) |
мин 0,0001%(m/m) |
DM 349
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја 2-феноксиетанола, метилпарабена, етилпарабена, пропилпарабена и бутилпарабена (HPLC- DAD) |
FE : мин. 0,02% (m/m) МП: мин. 0,02% (m/m) ЕП: мин. 0,02% (m/m) ПП: мин. 0,02% (m/m) БП: мин. 0,02% (m/m)
|
DМ 251 |
Л1 |
|
Одређивање бензоеве и сорбинске киселине (HPLC-DAD) |
Безоева киселина мин. 0,01% (m/m) Сорбинска киселина мин. 0,01% (m/m)
|
DМ 05 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја материје растворне у етанолу (гравиметрија) |
мин. 0,05 % |
DМ 01 |
Л1 |
Средства за одржавање личне хигијене, козметички производи, сировине за козметичку индустрију, есенције, мирисне материје |
Одређивање садржаја влаге и испарљивих материја (гравиметрија) |
мин. 0,1 % (m/m) |
SRPS ISO 672:2014
|
Л1 |
Средства за одржавање личне хигијене, козметички производи, сировине за козметичку индустрију, есенције, мирисне материје |
Одређивање садржаја Аs (AAS –хидридна техника) |
As: (0,004-5,0) mg/kg |
DM 192 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја Hg (AAS –техника хладних пара) |
Hg: (0,016-3,0) mg/kg |
DM 193 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја метала (жива) (AAS –техника хладних пара) |
Hg: мин. 0,1 mg/kg
|
DM 247 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја метала (олова, кадмијума, никла, арсена) (AAS –графитна техника)
|
мин. Pb: 1 mg/kg мин. Cd: 0,3 mg/kg мин. Ni: 1 mg/kg мин.Аs: 0,7 mg/kg |
DM 246 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја метала (олова, кадмијума, хрома, баријума, никла) (AAS – пламена техника)
|
Pb:(1,0-80) mg/kg Cd:(0,3-10) mg/kg Cr:(0,5–50) mg/kg Ba:(1,75-200) mg/kg Ni:(0,4–30) mg/kg |
DM 194 |
Л1 |
|
Одређивање pH вредности (потенциометрија) |
(2-14) pH јединица |
DM 196 |
Л1 |
Детерџенти, средстава за прање и чишћење и површински активне материје |
Одређивање садржаја укупног фосфор (V) - оксида (гравиметрија) |
мин. 0,01 % (m/m)
|
SRPS ISO 4313:1996 |
Л1 |
|
Одређивање укупног садржаја силицијум диоксида (гравиметрија) |
мин. 0,01 % (m/m)
|
SRPS ISO 8215:1992 |
Л1 |
|
Одређивање pH вредности у воденим растворима (потенциометрија) |
(2-14) pH јединица |
SRPS ISO 4316:2014 |
Л1 |
Детерџенти, средстава за прање и чишћење и површински активне материје |
Одређивање садржаја активног кисеоника и активног хлора (волуметрија) |
мин. 0,002 % (m/m) активни кисеоник мин. 0,004 % (m/m) активни хлор
|
DМ 02 |
Л1 |
Детерџенти, средстава за прање и чишћење и површински активне материје |
Одређивање садржаја слободних алкалија или слободних киселина (волуметрија) |
мин. 0,0056 mg KOH/1g |
SRPS ISO 4314:1992 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја материје растворне у етанолу (гравиметрија) |
мин. 0,10 % (m/m)
|
DМ 01 |
Л1 |
Природна минерална вода Вода за пиће Површинске воде Пречишћене воде Подземне воде Отпадне воде |
Одређивање укупне тврдоће (волуметрија)
|
мин. 0,2 CaCO3 mg/l |
EPA Method 130.2, 1982 |
Л1 |
|
Одређивање калијума и натријума (AAS - пламена техника) |
Na: (0,1-50) mg/l K: (0,1-50) mg/l
|
ISO 9964-1:1993 ISO 9964-2:1993 |
Л1 |
|
Проводљивост (кондуктометрија) |
мин. 10 µS/cm
|
EPA Method 120.1, 1982 |
Л1 |
Природна минерална вода Вода за пиће Површинске воде Пречишћене воде Подземне воде Отпадне воде |
Садржај хлорида (потенциометрија)
|
мин. 3,5 mg/l |
DM139
|
Л1 |
Природна минерална вода Вода за пиће |
Одређивање остатка после испаравања на 105 °C (гравиметрија)
|
мин. 10 mg/l |
Приручник13) страна 129 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја живе (AAS- хидридна техника)
|
(0,0005-0,125) mg/l
|
SRPS EN 1483:2008 повучен |
Л1 |
|
Одређивање калцијума и магнезијума (AAS –пламена техника) |
Ca: (3-50) mg/l Mg: (0,9-5) mg/l
|
SRPS EN ISO 7980:2008 |
Л1 |
|
Одређивање концентрације водоникових јона - pH у води (потенциометрија)
|
(2-14) pH јединица |
Приручник13) страна 124 |
Л1 |
Папир и картон предвиђени да буду у контакту са храном |
Одређивање олова у воденом екстракту папира/картона (AAS-графитна техника)
|
мин. 1,0 mg/kg |
DM 268 |
Л1 |
|
Одређивање бисфенола А у ацетонитрилном екстракту папира и картона (HPLC-DAD)
|
мин. 1,0 mg/kg |
DM 260 |
Л1 |
|
Одређивање формалдехида у воденом екстракту (UV-VIS спектрофотометрија)
|
мин. 1,0 mg/kg или мин.0,001 mg /dm2 |
SRPS EN 1541:2008 |
Л1 |
Накит |
Одређивање хемијског састава (ручни ХRF анализатор)
|
As мин 0,0037% Cu мин 0,0067% Cr мин 0,0050% Mn мин 0,0186% Fe мин 0,0174% Co мин 0,0103% Ni мин 0,0090% Cd мин 0,004% Pb мин 0,004% |
DM 275 |
Л1 |
|
Одређивање миграције никла (AAS графитна техника)
|
Ni: мин. 0,1 µg/cm2 |
SRPS EN 1811:2023 |
Л1 |
Материјали и предмети у контакту са храном/ Посуђе, прибор, амбалажа и други производи од полимерних материјала |
Одређивање садржаја фталата (Dibutil Phtalate, Di-(2-ethylhexyl) phtalate, Benzyl Butyl Phtalate, Di-n-octyl phtalate, Diisononyl phtalate, Diisodecyl Phtalate) (GC-MS)
|
мин 0,01%(m/m)
|
DМ 06 |
Л1 |
|
Одређивање бисфенола А у симулаторима хране на воденој основи (HPLC-DAD) |
мин. 0,03 mg/kg |
SRPS CEN/TS 13130-13 |
Л1 |
|
Одређивање формалдехида у симулаторима хране на воденој основи (спектрофотометријa) |
мин. 1 mg/kg |
SRPS CEN/TS 13130-23 |
Л1 |
Посуђе, прибор и амбалажа за животне намирнице |
Испитивање укупне миграције са површине која долази у контакт са храном, у симулатору хране (дестилована вода, 3% сирћетна киселина, водени раствори етанола, 95% етанол и изооктан) (гравиметрија)
|
мин. 1 mg/dm2 |
DМ 248 |
Л1 |
Посуђе, прибор и амбалажа за животне намирнице |
Испитивање укупне миграције адсорпцијом модификованим полифенилен оксидом (tenax) (гравиметрија)
|
мин. 1 mg/dm2 |
SRPS EN 1186-13:2008, Metoda B |
Л1 |
Посуђе, прибор и амбалажа од вештачких маса |
Испитивање укупне миграције у маслиново уље помоћу потпуног потапања (гравиметрија)
|
мин. 1 mg/dm2 |
SRPS EN 1186-2:2022 |
Л1 |
|
Испитивање укупне миграције у симулатору хране на воденој основи потуним потапањем (гравиметрија)
|
мин. 1 mg/dm2 |
SRPS EN 1186-3:2022 |
Л1 |
|
Испитивање укупне миграције у симулатору хране на воденој основи пуњењем предмета који се испитује (гравиметрија) |
мин. 5 mg/kg |
SRPS EN 1186-3:2022
|
Л1 |
|
Испитивање за супституционе тестове укупне миграције из пластичних маса које долазе у додир са масним прехрамбеним производима употребом подлоге за испитивање од изооктана и 95 % етанола (гравиметрија)
|
мин. 5 mg/kg |
SRPS EN 1186-3:2022 |
Л1 |
|
Одређивање хемијског састава (ручни ХRF анализатор) |
As мин 0,0037% Cu мин 0,0067% Cr мин 0,0050% Mn мин 0,0186% Fe мин 0,0174% Co мин 0,0103% Ni мин 0,0090% Cd мин 0,004% Pb мин 0,004% |
DM 275
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја Al, Sb, As, Ba, Cd, Ca, Cr, Co, Cu, Eu, Gd, Fe, La, Pb, Li, Mg, Mn, Hg, Ni, K, Na, Tb, Zn, Mo, Se, Sn у миграционим растворима: дестилована вода, 3% сирћетна киселина и воденим растворима етанола |
Al: мин. 0,010mg/kg Sb: мин. 0,010 mg/kg As: мин. 0,002 mg/kg Ba: мин. 0,010 mg/kg Cd: мин. 0,002 mg/kg Ca: мин. 0,50 mg/kg Cr: мин. 0,002 mg/kg Co: мин. 0,010 mg/kg Cu: мин. 0,010 mg/kg Eu: мин. 0,010 mg/kg Gd: мин. 0,010 mg/kg Fe: мин. 0,010 mg/kg La: мин. 0,010 mg/kg Pb: мин. 0,002 mg/kg Li: мин. 0,010 mg/kg Mg: мин. 0,50 mg/kg Mn: мин. 0,010 mg/kg Hg: мин. 0,002 mg/kg Ni: мин. 0,010 mg/kg K: мин. 0,50 mg/kg Na: мин. 0,50 mg/kg Tb: мин. 0,010 mg/kg Zn: мин. 0,010 mg/kg Mo: мин. 0,010 mg/kg Se: мин. 0,010 mg/kg Sn: мин. 0,010 mg/kg
|
DM 342 |
Л1 |
|
Одређивање миграције арсена, селена, живе и калаја (AAS – хидридна техника) |
Аs:(0,0001- 0,01) mg/l Se:(0,0003-0,01) mg/l Hg:(0,0007-0,075) mg/l Sn:(0,002-0,1) mg/l
|
DМ 03 |
Л1 |
|
Одређивање миграције олова, кадмијума, хрома, баријума, цинка, кобалта) (AAS – пламена техника) |
Pb: (0,05-8) mg/l Cd: (0,02-1,0) mg/l Cr: (0,03-5,0) mg/l Ba: (0,12-20) mg/l Zn: (0,01-0,6) mg/l Co: (0,03-2,0) mg/l
|
DМ 03 |
Л1 |
Метално посуђе и прибор |
Одређивање хемијског састава (ручни ХRF анализатор)
|
As мин 0,0037% Cu мин 0,0067% Cr мин 0,0050% Mn мин 0,0186% Fe мин 0,0174% Co мин 0,0103% Ni мин 0,0090% Cd мин 0,004% Pb мин 0,004% |
DM 275 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја хрома, никла и мангана у миграцијоном раствору 3% сирћетне киселине (ICP-OES техника)
|
Cr: мин. 0,010 mg/l Ni: мин. 0,010 mg/l Mn: мин. 0,010 mg/l |
DM 343 |
Л1 |
|
Одређивање миграције хрома, никла и мангана (AAS – пламена техника) |
Cr: (0,03-5) mg/l Ni: (0,03-3) mg/l Mn: (0,01-0,6) mg/l |
DМ 03
|
Л1 |
Порцеланско, стаклено, керамичко, емајлирано и дрвено посуђе и прибор |
Одређивање отпуштања олова и кадмијума са силикатних површина некерамичког посуђа |
Pb: (0,1-8) mg/l Cd: (0,01-1) mg/l
|
SRPS EN 1388-2:2009 |
Л1 |
|
Одређивање отпуштања олова и кадмијума из керамичког посуђа |
Pb: (0,1-8) mg/l Cd: (0,01-1) mg/l |
SRPS EN 1388-1:2009
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја олова, кадмијума , хрома, баријума, селена, арсена и живе у миграционом раствору 3% сирћетне киселине и Sb у миграционом раствору 3% винске киселине (ICP-OES техника)
|
Стаклено посуђе и прибор: Pb: мин. 0,010mg/l Cd: 0,010 mg/l
Порцеланско, керамичко, емајлирано посуђе и прибор: Pb: мин. 0,010mg/l Cr: (мин. 0,010mg/l Ba: мин. 0,010mg/l Se: мин. 0,010mg/l Sb: мин. 0,010mg/l Cd: 0,010 mg/l
Дрвено посуђе и прибор: As: мин. 0,005mg/l Hg: мин. 0,005mg/l |
DM 343 |
Л1 |
Порцеланско, стаклено, керамичко и емајлирано посуђе и прибор |
Одређивање миграције антимона и селена (AAS – хидридна техника) |
Sb: (0,0007-0,02) mg/l Se: (0,0003-0,01) mg/l
|
DМ 03 |
Л1 |
|
Одређивање миграције олова, кадмијума, хрома и баријума (AAS – пламена техника) |
Pb: (0,05-8) mg/l Cd: (0,02-1) mg/l Cr: (0,03-5) mg/l Ba: (0,1-20) mg/l |
DМ 03
|
Л1 |
Термички обрађени производи од кромпира, житарице и производи од житарица, фини пекрски производи, кафа, дечија храна |
Одређивање садржаја акриламида (LC-MS-MS) |
мин 15µg/kg |
DM 344
|
Л1 |
Воћни сок, концентрсани воћни сок, воћни нектар, производи од јабује, дечија храна |
Одређивање садржаја патулина (HPLC-DAD)
|
мин 10,0µg/kg |
DM 345 |
Л1 |
Сушено воће, језграсто воће, орашасти плодови, уљарице, житарице и производи од житарица, фини пекарски производи, сушени зачини, дечија храна |
Одређиванје садржаја микотоксина: афлатоксина B1, афлатоксина B2, афлатоксина G1, афлатоксина G2 (HPLC-FLD)
|
Дечија храна мин 0,1µg/kg
Остало мин 1,0µg/kg |
DM 347 |
Л1 |
Сушено воће, језграсто воће, орашасти плодови, уљарице, житарице и производи од житарица, фини пекарски производи, снек производи, кафа, какао, сушенo зачинско и ароматично биље, дечија храна |
Одређивање садржаја охратоксина А (HPLC-FLD)
|
Дечија храна мин 0,5µg/kg
Остало мин 1,0µg/kg |
DM 346 |
Л1 |
Сусам |
Одређивање садржаја етилен оксида и његовог метаболита 2-хлоретанола (GC-MS-MS)
|
мин 0,02 mg/kg |
DM 351 |
Л1 |
Производи биљног порекла |
Одређивање резидуа пестицида (GC-MS-MS) Листа 2 |
мин 0,01 mg/kg (за пестициде сем # и ##) мин. 0,02 mg/kg за # мин. 0,04 mg/kg за ##
|
DM 350 |
Л1 |
|
Одређивање резидуа пестицида (LC-MS-MS) Листа 1 |
мин 0,01 mg/kg
|
DM 348 |
Л1 |
Производи биљног порекла са високим садржајем воде (Воће, поврће и њихови производи) Производи биљног порекла са високим садржајем уља (језграсто воће,семе уљарица и њихови производи) Производи биљног порекла са високим садржајем скроба и/или протеина и ниским садржајем воде ( суве легуминозе, цереалије и њихови производи) Мешани производи са високим садржајем уља/масти и шећера и/или скроба ( фини пекарски производи- кекс, бисквит, вафел, слана пецива и сл., снек производи, чоколада, крем производи и сродни производи) Вино |
Одређивање резидуа пестицида у храни (GC-MS)*
|
Воће, поврће и производи
Вино: (0,005 -0,1) mg/kg
Остало: (0,01 -0,1) mg/kg
|
DM 19 |
Л1 |
Пржена млевена кафа |
Одређивање садржаја влаге |
мин.0,01 % (m/m) |
SRPS ISO 11294:2019 |
Л1 |
Сирова кафа |
Одређивање губитка масе на 105°C |
мин.0,05 % (m/m) |
SRPS ISO 6673:2016 |
Л1 |
Жита и млински производи Пекарски производи Тестенине и брзо смрзнута теста |
Одређивање садржаја пепела (гравиметрија)
|
мин. 0,1% (m/m) |
Правилник17) Део II, Метода 7 |
Л1 |
Жита и млински производи Пекарски производи Тестенине и брзо смрзнута теста |
Одређивање садржаја влаге на 130 оC (гравиметрија)
|
мин. 0,01% (m/m) |
Правилник17) Део I, Метода 8. |
Л1 |
Фини пекарски производи, кекс и сродни производи, додаци исхрани |
Одређивање садржаја витамина E, D3, K2 i A (HPLC-DAD)
|
Витамин Е мин. 1mg/100g Витамин D3 мин. 0,5mg/100g Витамин К2 мин. 0,5mg/100g Витамин А мин. 0,5mg/100g |
DM 60 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја витамина C (HPLC-DAD)
|
мин. 1mg/100g |
DM 92 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја витамина B2, B5, B7, B9 и B12 (HPLC-DAD)
|
мин. 5mg/100g |
DM 229 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја витамина B1, B3 и B6 (HPLC-DAD) |
мин. 1mg/100g |
DM 228
|
Л1 |
Уља и масти Сушени зачини Сушено ароматично биље Какао зрно и производи од какао зрна Додаци исхрани |
Одређивање садржаја полицикличних ароматичних угљоводоника, (бензо(а)пирен,бензо(а)антрацен, бензо(б)флуорантен, кризен) PAH (GC-MS)
|
мин. 5µg/kg |
DM 281 |
Л1 |
Какао и чоколадни производи, бомбонски производи, кекси и сродни производи |
Одређивање садржаја теобромина (HPLC-DAD)
|
0,01% (m/m) |
DM 134
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја сирове целулозе (гравиметрија)
|
мин. 0,5 % (m/m)
|
Правилник16) Метода 8. |
Л1 |
|
Одређивање садржаја пепела (гравиметрија)
|
мин. 0,1 % (m/m) |
Правилник16) Метода 5. |
Л1 |
|
Одређивање садржаја масти по Soxlet-u (гравиметрија)
|
мин. 0,1 % (m/m) |
Правилник16) Метода 9. |
Л1 |
|
Одређивање садржаја влаге (гравиметрија)
|
мин. 0,01 % (m/m) |
Правилник16) Метода 1. |
Л1 |
Вина |
Одређивање садржаја метанола у вину (GC-FID)
|
( 30 – 1000) mg/l |
DM 103
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја пепела (гравиметрија)
|
мин. 0,1 % (m/m) |
Правилник15) Метода V |
Л1 |
|
Одређивање садржаја шећера (HPLC-RID)
|
Фруктоза мин. 0,2g/l Глукоза мин. 0,2g/l Сахароза мин. 0,2g/ l |
DM 07 |
Л1 |
Јака алкохолна пића и етил- алкохол, ферментисана рафинада |
Одређивање садржаја метала (цинка,гвожђа, бакра) (AAS – пламена техника)
|
Јака алкохолна пића и етил алкохол: Zn: (0,05-0,6) mg/l Fe: (0,15-2,0) mg/l Вина: Zn: (0,03-0,6) mg/l Fe: (0,09-2,0) mg/l Cu: (0,05-2,0) mg/l |
DM 53 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја метанола у алкохолним пићима (GC-FID)
|
(5 -1500) g/hl a.a. |
DM 135 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја алкохола (пикнометар |
мин. 0,07 % (v/v) |
Правилник11) Метода 1 под А)
|
Л1 |
Производи од воћа и поврћа |
Одређивање садржаја сумпор диоксида (волуметрија)
|
мин. 10 mg/l |
SRPS ISO 5523:2003 |
Л1 |
Чај |
Одређивање садржаја пепела (гравиметрија)
|
мин. 0,01 % (m/m) |
SRPS ISO1575:1995 |
Л1 |
Беланчевинасти производи |
Одређивање количине воде (гравиметријски)
|
мин. 0,01% (m/m) |
Правилник14) метода 1 |
Л1 |
Прехрамбени производи |
Енергетска вредност (прорачун) |
|
DM 99 |
Л1 |
Прехрамбени производи |
Одређивање садржаја сумпор диоксида (спектрофотометрија) |
мин. 10 mg/kg |
AOAC Official Method 990.28 |
Л1 |
Прехрамбени производи |
Одређиванје садржаја укупног фосфора (спектрофотометрија) |
мин. 0,05 % (m/m) |
AOAC Official Method 995.11 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја шећера (HPLC-RID) |
мин 0,1 % (m/m) |
DM 301 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја пепела (гравиметрија)
|
мин. 0,01 % (m/m) |
DM 303 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја влаге (гравиметрија)
|
мин. 0,01 % (m/m) |
DM 302 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја масти (гравиметрија) |
мин. 0,1 % (m/m) |
DM 304
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја натријум хлорида (потенциометрија) |
мин. 0,02 % (m/m) |
DM 210 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја сирове целулозе (гравиметрија) |
мин. 0,5 % (m/m) |
SRPS ISO 5498:1996 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја азота, Кјеldal (волуметрија) |
мин. 0,1% (m/m) |
SRPS ISO 1871:2013 |
Л1 |
Месо и производи од меса |
Одређивање садржаја хидроксипролина (UV-VIS спектрофотометрија)
|
мин. 0,08 % (m/m) |
SRPS ISO 3496:2002
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја слободне масти (гравиметрија)
|
мин. 0,1 % (m/m) |
SRPS ISO 1444:1998
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја влаге (гравиметрија)
|
мин. 0,01 % (m/m) |
SRPS ISO 1442:1998 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја азота (волуметрија) |
мин. 0,1 % (m/m) |
SRPS ISO 937:1992
|
Л1 |
Месо и производи од меса |
Одређивање садржаја укупног пепела (гравиметрија) |
мин. 0,01 % (m/m) |
SRPS ISO 936:1999 |
Л1 |
Месо и производи од меса |
Одређивање садржаја Фосфора (UV-VIS спектрофотометрија) |
мин. 0,05 % (m/m) |
SRPS ISO 13730:1999
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја нитрита (UV-VIS спектрофотометрија) |
мин. 2 mg/kg |
SRPS ISO 2918:1999 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја хлорида (потенциометрија) |
мин. 0,01 % (m/m) |
SRPS ISO 1841-2:1999 |
Л1 |
Млеко и производи од млека |
Одређивање садржаја меламина (HPLC-DAD) |
мин 0,1mg/kg |
DM 305 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја масти, млеко (гравиметрија) |
мин. (0,1-8 ) % (m/m) |
SRPS EN ISO 1211:2011 |
Л1 |
Супе и чорбе |
Садржај натријум- глутамината (јодометрија)
|
мин. 0,4 % (m/m) |
SRPS E.Z8.018:1994 |
Л1 |
Супе и чорбе |
Садржај влаге (гравиметрија) |
мин. 0,1 % (m/m)
|
SRPS E.Z8.011:1993 |
Л1 |
Кухињска со |
Одређивање садржаја натријум хлорида (волуметрија)
|
(0,3-100) % (m/m) |
SRPS H.G8.077:1983 |
Л1 |
|
Одређивање pH вредности (потенциометрија) |
(2-14) pH jeдинице
|
SRPS H.G8.079:1983 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја јода (волуметрија) |
мин. 0,15 mg/kg
|
SRPS E.Z8.002:2001 |
Л1 |
Освежавајућа безалкохолна пића |
Одређивање бензоеве и сорбинске киселине (HPLC-DAD)
|
Бензоева киселина: мин. 1mg/l Сорбинска киселина: мин. 0,5mg/l |
DM09 |
Л1 |
|
Одређивање кофеина и заслађивача сахарина, ацесулфама K, аспартама (HPLC-DAD)
|
Кофеин: (1-500) mg/l Ацесулфам K (4-500) mg/l Сахарин: (6-500) mg/l Aспартам: (3-500) mg/l |
DM08 |
Л1 |
Мед |
Одређивање садржаја хидроксиметил фурфурала, HMF (HPLC-DAD) |
мин. 5 mg/kg |
DM 271 |
Л1 |
|
Одређивање растворљиве суве материје (рефрактометрија)
|
(0,1-70) % |
Правилник18 метода 4 |
Л1 |
|
Одређивање растворљиве суве материје (рефрактометрија)
|
(0,1-70) % |
Правилник18 метода 4 |
Л1 |
|
Одређивање укупне киселости титрацијом (волуметрија)
|
мин. 0,5 mmol/kg |
Правилник18 метода 7 |
Л1 |
|
Садржај материја нерастворних у води (гравиметрија)
|
мин. 0,01% (m/m) |
Правилник18 метода 5 |
Л1 |
|
Садржај укупне суве материје (рефрактометрија)
|
мин. 0,01% (m/m) |
Правилник18 метода 4 |
Л1 |
Производи од воћа и поврћа |
Одређивање садржаја хидроксиметил фурфурала, HMF (HPLC-DAD) |
мин. 5 mg/l мин. 5 mg/kg |
DM 271
|
Л1 |
Производи од воћа и поврћа |
Одређивање садржаја фосфора (UV-VIS спектрофотометрија)
|
мин. 4 mg/l
|
SRPS EN 1136:2008 |
Л1 |
Производи од воћа и поврћа |
Одређивање садржаја хлорида (потенциометрија)
|
мин. 0,01 % |
SRPS EN 12133:2008 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја пепела (гравиметрија)
|
мин. 0,01 % (m/m) |
SRPS EN 1135:2005 |
Л1 |
|
Одређивање укупне суве материје (гравиметрија) |
мин. 0,01 % (m/m)
|
SRPS EN 12145:2005 |
Л1 |
|
Одређивање растворљиве суве материје (рефрактометрија)
|
(0,1-70) % |
SRPS ISO 2173:2007 |
Л1 |
|
Одређивање киселости титрацијом (волуметрија)
|
мин. 0,01 % (m/m) |
SRPS ISO 750:2003 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја Na, K, Ca и Mg у соковима од воћа и поврћа (AAS, пламена техника)
|
Na: (0,017-0,5) mg/l K: (0,028-1,0) mg/l Ca: (0,22-5,0) mg/l Mg: (0,009-0,25) mg/l |
SRPS EN 1134:2005
|
Л1 |
|
Одређивање pH вредности (потенциометрија)
|
(2-14) pH jeдинице |
SRPS EN 1132:2005 |
Л1 |
Уља и масти |
Садржај метил естара масних киселина (GC-FID) |
мин. 0,1% (m/m)
|
DM 138 |
Л1 |
|
Одређивање јодног броја (волуметрија) |
мин. 0,1 g/100g
|
SRPS EN ISO 3961:2019 |
Л1 |
|
Одређивање пероксидног броја (волуметрија) |
мин. 0,1 meq/kgO |
SRPS EN ISO 3960:2017 |
Л1 |
|
Одређивање киселинског броја и киселости (волуметрија) |
мин. 0,01% (m/m)
|
SRPS EN ISO 660:2021 изузев т.9.2 |
Л1 |
|
Одређивање индекса рефракције (рефрактометрија)
|
1,3000-1,7000 |
SRPS EN ISO 6320:2017 |
Л1 |
|
Одређивање сапонификационог броја (волуметрија) |
мин. 150 mg KOH/g
|
SRPS EN ISO 3657:2020 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја масти у мајонезу (гравиметрија)
|
мин. 0,1 % (m/m) |
SRPS Е.К8.050:1997 |
Л1 |
Храна Кафа, Чај Какао зрно, какао производи, чоколада и производи слични чоколади, бомбонски производи, крем производи, кекс, производин слични кексу и сувопечени плодови, Бомбонски производи Зачини и мешавине зачина Освежавајућа безалкохолна пића, Воћни сокови, концентрисани воћни сокови, воћни сокови у праху и сродни производи Воће, поврће и њихови производи Тестенине Додаци јелима са поврћем Свеже воће и поврће Јестиве печурке Жита и млински производи Пекарски квасац Пекарски производи, Брзо смрзнута теста Скроб и производи од скроба Хмељ, Вино Дијететски производи Ензими Помоћна средства Адитиви Ароме |
Одређивање садржаја арсена (AAS – графитна техника)
|
Аs: (0,03-2,5) mg/kg |
DM 170 |
Л1 |
Храна Воћни сокови, концентрисани воћни сокови, воћни нектари, воћни сокови у праху и сродни производи Воће, поврће и њихови производи Тестенине Додаци јелима са поврћем Свеже воће и поврће Јестиве печурке Сенф Жита и млински производи Пекарски производи Брзо смрзнута теста Скроб и производи од скроба Хмељ Додаци исхрани |
Одређивање садржаја Hg (AAS - техника хладних пара)
|
Hg: (0,02-2,0) mg/kg |
SRPS EN 13806:2008 |
Л1 |
Храна Кафа, Чај Какао зрно, какао производи, чоколада и производи слични чоколади, бомбонски производи, крем производи,кекс, производин слични кексу и сувопечени плодови, Бомбонски производи Зачини и мешавине зачина Освежавајућа безалкохолна пића, Воћни сокови, концентрисани воћни сокови, воћни сокови у праху и сродни производи Воће, поврће и њихови производи Тестенине Додаци јелима са поврћем Свеже воће и поврће Јестиве печурке Жита и млински производи Пекарски квасац Пекарски производи, Брзо смрзнута теста Скроб и производи од скроба Хмељ, Вино Дијететски производи Ензими Дoдаци исхрани Уља и масти |
Одређивање садржаја Pb, Cd, Zn, Cu, Fe (Zn, Cu, Fe - AAS пламена техника, микроталасна припрема Pb и Cd - AAS графитна техника, микроталасна припрема)
|
-Кафа Cd: (0,004-0,4) mg/kg -Чај Pb: (0,01-2,5) mg/kg -Какао зрно Pb: (0,01-2,5) mg/kg; Cd: (0,004-0,4) mg/kg; Cu: (0,48-100) mg/kg -Бомбонски производи: Pb: (0,01-2,5) mg/kg -Зачини и мешавине Pb: (0,09-3,0) mg/kg; -Освежавајућа безалкохолна пића Pb: (0,09-0,3) mg/l; Cd: (0,004-0,4) mg/kg -Воћни сокови Pb: (0,01-2,5) mg/kg; Cd: (0,004-0,4) mg/kg; Cu: (0,48-100) mg/kg; Zn: (1,95-30) mg/l; Fe: (3,54-125,0) mg/l -Воће, поврће и њихови производи: Pb: (0,01-2,5) mg/kg; Cd: (0,004-0,4) mg/kg; Cu: (0,48-100) mg/kg; Zn: (1,95-30) mg/l; Fe: (3,54-125,0) mg/l -Тестенине Pb: (0.01-2,5) mg/kg; Cd: (0.004-0,4) mg/kg -Додаци јелима са поврћем Pb: (0,01-2,5) mg/kg; Cd: (0,004-0,4) mg/kg; Cu: (0.48-100) mg/kg -Свеже воће и поврће Pb: (0,01-2,5) mg/kg, Cd: (0,004-0,4) mg/kg; -Жита и млински производи Pb: (0,01-2,5) mg/kg; Cd: (0,004-0,4) mg/kg -Пекарски квасац Pb: (0,01-2,5) mg/kg; -Јестиве печурке Pb: (0,01-2,5) mg/kg; Cd: (0,004-0,4) mg/kg; Cu: (0,48-100) mg/kg; Zn: (1,95-30) mg/l; Fe: (3.54-125,0) mg/l -Пекарски производи: Pb: (0,01-2,5) mg/kg Теста: Pb: (0,09-2,5) mg/kg; Cd: (0,004-0,4) mg/kg Скроб и произоди oд скроба: Pb: (0,01-2,5) mg/kg; Cd: (0,004-0,4) mg/kg Хмељ: Pb: (0,01-2,5) mg/kg Вино: Pb: (0,01-2,5) mg/kg; Cd: (0,004-0,4) mg/kg, -Дијететски производи: Pb: (0,01-2,5) mg/kg; Cd: (0,004-0,4) mg/kg; -Ензими: Pb: (0,01-2,5) mg/kg Додаци исхрани: Pb: мин 0,01 mg/kg Cd: мин 0,004 mg/kg -Уља и масти Pb: мин 0,01 mg/kg
|
SRPS EN 14084:2008 |
Л1 |
Дуванске прерађевине |
Одређивање pH вредности у дувану (потенциометрија) |
(2-14) pH јединица |
SRPS E.P3.116:1965 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја пепела (гравиметрија) |
мин. 0,01 % (m/m) |
SRPS E.P3.117:1965 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја арсена и олова (AAS графитна техника) |
As: (0,15-5) mg/kg Pb: (0,11-2,5) mg/kg |
DМ 04
|
Л1 |
Дечије играчке / од полимера и полимерних материјала |
Миграција одређених елемената из дечијих играчака категорије III од полимера и полимерних материјала: Cd, Co, Cu, Pb, Mn, Ni, Zn (FAAS), Sb и As (HGAAS), Hg (CVAAS) |
мин. Pb: 5,0 mg/kg мин. Cd: 1,0 mg/kg мин. Ni: 3,0 mg/kg мин. Mn: 1,0 mg/kg мин. Co: 2,0 mg/kg мин. Zn: 1,0 mg/kg мин. Cu: 1,0 mg/kg мин. Hg: 0,15 mg/kg мин. As: 0,01 mg/kg мин. Sb: 0,02 mg/kg
|
DM 120 |
Л1 |
Дечије играчке |
Миграција одређених елемената из дечијих играчака категорије I, II i III: Al, Sb, As, Ba, B, Cd, Cr, Co, Cu, Pb, Mn, Hg, Ni, Se, Sr, Sn, Zn (ICP/OES)
|
Al: мин.0,5 mg/kg Sb: мин. 0,5 mg/kg As: мин. 0,25 mg/kg Ba: мин.0,5 mg/kg B: мин. 0,5 mg/kg Cd: мин. 0,15 mg/kg Cr: мин. 0,5 mg/kg Co: мин. 0,5 mg/kg Cu: мин.0,5 mg/kg Pb: мин.0,25 mg/kg Mn: мин. 0,5 mg/kg Hg: мин.0,5 mg/kg Ni: мин.0,5 mg/kg Se: мин. 0,5 mg/kg Sr: мин.0,5 mg/kg Sn: мин.0,5 mg/kg Zn: мин.0,5 mg/kg |
DM 277 |
Л1 |
|
Одређивање бисфенола А у воденом екстракту дечијих играчки (HPLC-DAD) |
мин. 0,03 mg/l
|
DM 267 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја фталата (Dibutil Phtalate, Di-(2-ethylhexyl) phtalate, Benzyl Butyl Phtalate, Di-n-octyl phtalate, Diisononyl phtalate, Diisodecyl Phtalate) (GC-MS)
|
мин 0,01%(m/m) |
DМ 06 |
Л1 |
|
Узорци са површина |
Хоризонталне методе за узимањe узорака са површине |
SRPS EN ISO 18593:2018 |
Л1 |