Предмет испитивања |
Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања) |
Опсег мерења (где је примењиво) |
Референтни документ |
Локације |
Папир и картон предвиђени да буду у контакту са храном |
Одређивање формалдехида у воденом екстракту (UV-VIS спектрофотометрија) |
мин. 1.0 mg/kg или мин. 0,001 mg/dm2 |
SRPS EN 1541:2008 |
Л1 |
Посуђе, прибор и амбалажа за животне намирнице |
Испитивање укупне миграције у симулатору хране на воденој основи потуним потапањем (гравиметрија) |
мин. 1 mg/dm2 |
SRPS EN 1186-3:2008 |
Л1 |
Порцеланско, стаклено, керамичко и емалирано посуђе и прибор |
Одређивање отпуштања олова и кадмијума са силикатних површина некерамичког посуђа |
Pb: (0,1-8) mg/l Cd: (0,01-1) mg/l |
SRPS EN 1388-2:2009 |
Л1 |
|
Одређивање отпуштања олова и кадмијума из керамичког посуђа |
Pb: (0,1-8) mg/l Cd: (0,01-1) mg/l |
SRPS EN 1388-1:2009 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Посуђе и прибор (метално, емајлирано, глинено, вештачке масе, дрвено); -Амбалажа за животне намирнице (амбалажа од метала, амбалажа од вештачких маса, дрвета и текстила); |
Одређивање миграције арсена, селена, живе, калаја(атомска апсорпциона спектрофотометрија – хидридна техника) |
Аs:(0,0001- 0,01) mg/l Se:(0,0003-0,01) mg/l Hg:(0,0007-0,075) mg/l Sn:(0,002-0,1) mg/l
|
DМ 03 |
Л1 |
Пластични прибор и посуђе и пластична амбалажа |
Испитивање за супституционе тестове укупне миграције из пластичних маса које долазе у додир са масним прехрамбеним производима употребом подлоге за испитивање од изооктана и 95 % етанола (гравиметрија) |
мин. 5 mg/kg |
SRPS EN 1186-14: 2008 т. 6
|
Л1 |
Посуђе и прибор за животне намирнице |
Испитивање укупне миграције у симулатору хране на воденој основи пуњењем предмета који се испитује (гравиметрија) |
мин. 5 mg/kg |
SRPS EN 1186-9:2008 |
Л1 |
Посуђе и прибор од вештачких маса |
Одређивање миграције олова, кадмијума, хрома, баријума, цинка,кобалта) (атомска апсорпциона спектрофотометрија – пламена техника) |
Pb: (0,05-8) mg/l Cd: (0,02-1,0) mg/l Cr: (0,03-5,0) mg/l Ba: (0,12-20) mg/l Zn: (0,01-0,6) mg/l Co: (0,03-2,0) mg/l
|
DМ 03 |
Л1 |
Метално посуђе и прибор |
Одређивање миграције хрома, никла и мангана (атомска апсорпциона спектрофотометрија – пламена техника) |
Cr:0,03-5 mg/l Ni:0,03-3 mg/l Mn:0,01-0,6 mg/l
|
DМ 03 |
Л1 |
Порцеланско, стаклено, керамичко и емалирано посуђе и прибор |
Одређивање миграције антимона и селена (атомска апсорпциона спектрофотометрија – хидридна техника) |
Sb:0,0007-0,02 mg/l Se:0,0003–0,01 mg/l
|
DМ 03 |
Л1 |
Посуђе, прибор и амбалажа за животне намирнице |
Испитивање укупне миграције са површине која долази у контакт са храном, у симулатору хране (дестилована вода, 3% сирћетна киселина, водени раствори етанола, 95% етанол и изооктан) (гравиметрија) |
мин. 1 mg/dm2 |
DМ 248 |
Л1 |
Порцеланско, стаклено, керамичко и емалирано посуђе и прибор |
Одређивање миграције олова, кадмијума, хрома и баријума (атомска апсорпциона спектрофотометрија – пламена техника) |
Pb:0,05-8 mg/l Cd:0,02-1 mg/l Cr:0,03-5 mg/l Ba:0,1-20 mg/l
|
DМ 03^4) |
Л1 |
Дуванске прерађевине |
Одређивање pH вредности у дувану (потенциометрија) |
(2-14) pH јединица |
SRPS E.P3.116:1965 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја пепела (гравиметрија) |
мин. 0,01% (m/m) |
SRPS E.P3.117:1965 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја арсена и олова (AA графитна техника) |
As: мин (0,15-5) mg/kg Pb: мин (0,11-2,5) mg/kg
|
DМ 04 |
Л1 |
Дечије играчке / од полимера и полимерних материјала |
Миграција одређених елемената из дечијих играчака категорије III од полимера и полимерних материјала: Ba, Cd, Co, Cu, Pb, Mn, Ni, Zn (FAAS), Sb и As (HGAAS), Hg (CVAAS) |
мин. Pb: 5,0 mg/kg мин. Cd: 1,0 mg/kg мин. Ni: 3,0 mg/kg мин. Mn: 1,0 mg/kg мин. Co: 2,0 mg/kg мин. Zn: 1,0 mg/kg мин. Cu: 1,0 mg/kg мин. Ba: 20,0 mg/kg мин. Hg: 0,15 mg/kg мин. As: 0,01 mg/kg мин. Sb: 0,02 mg/kg
|
DM 120 |
Л1 |
Накит |
Одређивање миграције никла (атомска апсорпциона спектрофотометрија- графитна техника) |
Ni: мин 0,1 µg/l |
SRPS EN 1811:2016 |
Л1 |
Дечије играчке |
Одређивање садржаја фталата (Dibutil Phtalate, Di-(2-ethylhexyl) phtalate, Benzyl Butyl Phtalate, Di-n-octyl phtalate, Diisononyl phtalate, Diisodecyl Phtalate) (GC-MS)
|
DnBP: (0,014-0,75) % BBP: (0,014-0,75) % DEHP:(0,013-0,75) % DnOP: (0,015-0,75) % DIDP:(0,024-0,75) % DINP:(0,024-0,75) %
|
DМ 06 |
Л1 |
Храна - Храна за животиње |
Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни - Део 2: Техника бројања колонија у производима са активношћу воде мањом или једнаком 0,95 |
|
SRPS ISO 21527-2:2011
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама – Део 1: Бројање колонија на 30 °C техником наливања плоче |
|
SRPS EN ISO 4833-1:2014
|
Л1 |
Храна и дијететски производи |
Oдређивање броја Enterobacteriaceae- Део 1: Откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae-Део 1:Откривање и одређивање броја MPN техником са предбогаћењем |
|
SRPS ISO 21528-1:2009 |
Л1 |
Храна - Дијететски производи Млеко у праху, храна за одојчад у праху ("infant formula'') |
Откривање Enterobacter sakazakii |
|
SRPS ISO 15213:2011 |
Л1 |
Храна и дијететски производи |
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Campylobacter spp. - Део 1: Метода откривања |
|
SRPS EN ISO 10272-1:2010 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Материјали и предмети педвиђени за контакт са кожом и слузокожом, изузев козметичких производа (за одржавање личне хигијене) |
Изоловање и идентификација Escherichia coli |
|
Правилник^3) метода Г II/4
|
Л1 |
|
Изоловање и идентификација Proteus врсте
|
|
Правилник^3) метода Г II/5
|
Л1 |
|
Изоловање и идентификација Pseudomonas aeruginosa |
|
Правилник^3) метода Г II/3
|
Л1 |
|
Изоловање и идентификација коагулаза позитивних стафилокока |
|
Правилник^3) метода Г II/2
|
Л1 |
|
Одређивање броја квасаца и спора плесни |
|
Правилник^3) метода Г II/1
|
Л1 |
|
Одређивање броја аеробних мезофилних бактерија |
|
Правилник^3) метода Г II/1
|
Л1 |
хемикалије |
SRPS EN 14562:2010 |
Квантитативно испитивање клицоноштва за вредновање фунгицидног или дејства на квасце, за инструменте који се употребљавају у медицини – Метода испитивања и захтеви (фаза 2, корак 2 |
SRPS EN 14562:2010 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Средства за одржавање личне хигијене, негу и улепшавање лица и тела и сировине намењене за њихову производњу; Средства за одржавање чистоће и сировине намењене за њихову производњу |
Квантитативно испитивање клицоноштва за вредновање бактерицидног дејства за инструменте који се употребљавају у медицини – Метода испитивања и захтеви (фаза 2, корак 2 |
SRPS EN 14561:2010 |
|
Л1 |
Предмети опште употребе - Хемијска дезинфекциона средства и антисептици |
Квантитативно испитивање на непорозној површини за вредновање бактерицидног и/или фунгицидног дејства хемијских дезинфекционих средстава у области прехране, индустрије, домаћинства и установама – Метода испитивања и захтеви без механичког деловања (фаза 2, корак 2)
|
|
SRPS EN 13697:2019 |
Л1 |
|
Квантитативно испитивање суспензије за вредновање основног бактерицидног дејства хемијских дезинфекционих средстава и антисептика – Метода испитивања и захтеви (фаза 1) |
|
SRPS EN 1040:2010 |
Л1 |
|
Квантитативно испитивање суспензије за вредновање основног фунгицидног дејства или основног дејства на квасце хемијских дезинфекционих средстава и антисептика – Метода испитивања и захтеви (фаза 1) |
|
SRPS EN 1275:2010 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Козметички производи |
Одређивање броја и откривање аеробних мезофилних бактерија |
|
SRPS EN ISO 21149:2017 |
Л1 |
|
Одређивање броја квасаца и плесни |
|
SRPS EN ISO 16212:2017 |
Л1 |
|
Откривање Staphylococcus aureus |
|
SRPS EN ISO 22718:2016 |
Л1 |
|
Откривање Pseudomonas aeruginosa |
|
SRPS EN ISO 22717:2016 |
Л1 |
|
Откривање Escherichia coli |
|
SRPS EN ISO 21150:2016 |
Л1 |
|
Откривање Candida albicans |
|
SRPS EN ISO 18416:2016 |
Л1 |
|
Вредновање антимикробиолошке заштите |
|
SRPS EN ISO 11930:2014 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Хемијска дезинфекциона средства и антисептици |
Квантитативно испитивање суспензије за вредновање фунгицидног дејства или дејства на квасце хемијских дезинфекционих средстава и антисептика који се употребљавају у исхрани, индустрији, домаћинству и установама – Метода испитивања и захтеви (фаза 2, корак 1) |
|
SRPS EN 1650:2019 |
Л1 |
|
Квантитативно испитивање суспензије за вредновање бактерицидног дејства хемијских дезинфекционих средстава и антисептика који се употребљавају у исхрани, индустрији, домаћинству и установама – Метода испитивања и захтеви (фаза 2, корак 1) |
|
SRPS EN 1276:2019 |
Л1 |
|
Квантитивни суспензиони тест за вредновање бактерицидног дејства у области медицине – Метода испитивања и захтеви (фаза 2, корак 1) |
|
SRPS EN 13727:2017 |
Л1 |
|
Квантитативно испитивање суспензије за вредновање фунгицидног дејства или дејства на квасце у области медицине – Метода испитивања и захтеви (фаза 2, корак 1) |
|
SRPS EN 13624:2014 |
Л1 |
Вода - Вода за пиће, Природна минерална вода, Природна изворска вода, Стона вода |
Одређивање броја културабилних микроорганизама - Бројање колонија засејавањем у подлогу хранљиви агар |
|
SRPS EN ISO 6222: 2010
|
Л1 |
|
Откривање и одређивање броја цревних ентерокока –Део 2: Метода мембранске филтрације |
|
SRPS EN ISO 7899-2:2010
|
Л1 |
|
Откривање и одређивање броја Escherichiae coli и колиформних бактерија Део 1: Метода мембранске филтрације за воде са ниским бактеријским позадинским растом |
|
SRPS EN ISO 9308-1:2017+A1:2017
|
Л1 |
Вода - Вода за пиће; Природна минерална вода; Природна изворска вода; Стона вода |
Откривање и одређивање броја Pseudomonas aeruginosa – Метода мембранске филтрације |
|
SRPS EN ISO 16266:2010 |
Л1 |
|
Откривање и одређивање броја спора сулфитно-редукујућих анаероба (клостридија) – Део 2: Мембранска филтрација |
|
SRPS EN 26461-2:2009 |
Л1 |
|
Утврђивање присуства врста рода Salmonella |
|
SRPS EN ISO 19250:2014 |
Л1 |
Фармацеутски и медицински производи - Нестерилни фармацеутски производи и супстанце за фармацеутску употребу; Биљни медицински производи за оралну употребу и ектракти за њихову припрему |
|
|
Ph.Eur.8th, 2.6.13 метода 4-5
|
Л1 |
|
Откривање Pseudomonas aeruginosa |
|
Ph.Eur.8th, 2.6.13 метода 4-4
|
Л1 |
|
Откривање Escherichia coli |
|
Ph.Eur.8th, 2.6.13 метода 4-2
|
Л1 |
|
Одређивање укупног броја аеробних микроорганизама |
|
Ph.Eur.8th, 2.6.12 метода 5-2-2-1
|
Л1 |
|
Одређивање укупног броја квасаца и плесни |
|
Ph.Eur.8th, 2.6.12 метода 5-2-2-1
|
Л1 |
Храна - Дијететски производи |
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја суспектне Escherichia coli |
|
ISO 7251:2005 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза- позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте) – Део 3: Откривање и MPN техника за мале бројеве |
|
SRPS ЕN ISO 6888-3:2009
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама – Део 1: Бројање колонија на 30 °C техником наливања плоче |
|
SRPS EN ISO 4833-1:2014
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни – Део 2: Техника бројања колонија у производима са активношћу воде мањом од 0,95 или једнаком 0,95 |
|
SRPS ISO 21527-2:2011
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја ß-глукуронидаза позитивне Escherichia coli - Део 2: Техника бројања колонија на 44 ͦC помоћу 5-бромо-4-хлоро-3-индолил ß-Д-глукуронида |
|
SRPS ISO 16649-2: 2008 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја колиформа - Техника бројања колонија |
|
SRPS ISO 4832:2014 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја суспектног Bacillus cereus- Техника бројања колонија na 30 °C |
|
SRPS EN ISO 7932: 2009 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes — Део 2: Метода одређивања броја |
|
SRPS EN ISO 11290-2:2017
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes - Део 1: Метода откривања |
|
SRPS EN ISO 11290-1:2017
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae Део 2: Метода бројања колонија |
|
SRPS EN ISO 21528-2: 2017 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза-позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте) - Део 1: Техника употребом агара по Berd-Parkeru |
|
SRPS EN ISO 6888-1:2009
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella- Део 1: Откривање Salmonella spp. |
|
SRPS EN ISO 6579-1:2017 + Amd 1:2020 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама – Део 2: Бројање колонија на 30 °C техником инокулације на површини |
|
SRPS EN ISO 4833-2:2017
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Campylobacter spp. – Део 1: Метода откривања |
|
SRPS ЕN ISO 10272-1:2017 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriacae – Део 1: Откривање Enterobacteriacae |
|
SRPS EN ISO 21528-1:2017
|
Л1 |
Храна - Дијететски производи - Млеко у праху, храна за одојчад у праху („infant formula“) |
Хоризонтална метода за откривање Cronobacter spp. |
|
SRPS EN ISO 22964:2017 |
Л1 |
Храна - Дијететски производи, Храна за животиње |
Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни – Део 2: Техника бројања колонија у производима са активношћу воде мањом од 0,95 |
|
SRPS ISO 21527-2:2011
|
Л1 |
Брисеви - Радних површина, Прибора, Руку радника |
Откривање Pseudomonas aeruginosa |
|
ДМ13 |
Л1 |
|
Откривање Escherichia coli и колиформиних бактерија |
|
ДМ14 |
Л1 |
Узорци са површина (брисеви са радних површина и прибора за рад, брисеви са руку) |
Откривање коагулаза позитивних стафилокока |
|
ДМ12 |
Л1 |
Узорци који долазе у контакт са храном -површине -руке -посуђе и прибор |
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae Део 2: Метода бројања колонија |
|
SRPS ЕN ISO 21528-2:2017
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама – Део 1: Бројање колонија на 30 °C техником инокулације |
|
SRPS EN ISO 4833-2: 2017
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама – Део 1: Бројање колонија на 30 °C техником наливања плоче |
|
SRPS EN ISO 4833-1: 2014
|
Л1 |
Храна за животиње |
Одређивање садржаја влаге и испарљивих материја (гравиметрија) |
мин 0,01% (m/m) |
SRPS ISO 6496:2001 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја азота (волуметрија) |
мин 0,1% (m/m) |
SRPS EN ISO 5983-2: 2010
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја масти (гравиметрија) |
мин 0,01 % (m/m) |
SRPS ISO 6492:2000 |
Л1 |
Детерџенти, средстава за прање и чишћење и површински активне материје |
Одређивање садржаја материје растворне у етанолу (гравиметрија) |
мин. 0,10 % |
DМ 01^1) |
Л1 |
Средства за одржавање личне хигијене, козметички производи, сировине за козметичку индустрију, есенције, мирисне материје |
Одређивање садржаја метала (олова, кадмијума, никла, арсена) (AAS –графитна техника) |
мин. Pb: 1 mg/kg мин. Cd: 0,3 mg/kg мин. Ni: 1 mg/kg мин.Аs: 0,7 mg/kg |
DM 246 |
Л1 |
Средства за одржавање личне хигијене, негу и улепшавање лица и тела |
Одређивање садржаја арсена (метода атомске апсорпционе спекторметрије – хидридна техника) |
Аs:( 0,004-50) mg/kg |
DM 192 |
Л1 |
Детерџенти, средстава за прање и чишћење и површински активне материје |
Одређивање садржаја слободних алкалија и слободних киселина (волуметрија) |
мин. 0,0056 mg KOH/1g |
SRPS ISO 4314:1992 |
Л1 |
|
Одређивање pH вредности у воденим растворима (потенциометрија) |
2-14 pH јединице |
SRPS ISO 4316:2014 |
Л1 |
Средства за одржавање личне хигијене |
Одређивање садржаја хлорида (потенциометрија) |
мин. 0,09 % (m/m) |
SRPS ISO 4323:2019 |
Л1 |
|
Одређивање релативне густине пикнометрom (гравиметрија) |
0,600-2,000 (g/cm3) |
DM 197 |
Л1 |
|
Одређивање бензоеве и сорбинске киселине (HPLC-DAD) |
Безоева киселина мин. (0,005 -0,27) % (m/m) Сорбинска киселина мин. (0,0007-0,15) % (m/m)
|
DМ 05 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја материје растворне у етанолу (гравиметрија) |
мин. 0,05 % (m/m) |
DМ 01 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја влаге и испарљивих материја (гравиметрија) |
мин. 0,1 % (m/m) |
SRPS ISO 672:2014 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја живе (атомска апросрпциона спектрофотометрија – хидридна техника)
|
Hg: (0,016-3,0) mg/kg As:0,01–1 mg/kg
|
DM 193 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја метала (олова, кадмијума, хрома, баријума, никла) (атомска апросрпциона спектрофотометрија – пламена техника)
|
Pb: (1.0-80) mg/kg Cd:(0,3-10) mg/kg Cr: (0,5–50) mg/kg Ba: (1,75-200) mg/kg Ni: (0,4–30) mg/kg
|
DM 194 |
Л1 |
|
Одређивање pH вредности (потенциометрија) |
(2-14) pH јединицa |
DM 196 |
Л1 |
Детерџенти, средстава за прање и чишћење и површински активне материје |
Одређивање садржаја укупног фосфорa (V)-оксида (гравиметрија) |
мин. 0,01% (m/m) |
SRPS ISO 4313:1996 |
Л1 |
|
Одређивање укупног садржаја силицијум диоксида (гравиметрија) |
мин. 0,01% (m/m) |
SRPS ISO 8215:1992 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја активног кисеоника и активног хлора |
мин. 0,002 % (m/m) активни кисеоник мин. 0,004 % ((m/m) активни хлор |
DМ 02 |
Л1 |
Средства за одржавање личне хигијене |
Одређивање индекса рефракције (рефрактометрija) |
1,3000-1,7000 |
DM 198 |
Л1 |
Средства за одржавање личне хигијене, козметички производи, сировине за козметичку индустрију, есенције, мирисне материје |
Одређивање садржаја 2-феноксиетанола, метилпарабена, етилпарабена, пропилпарабена и бутилпарабена (HPLC- DAD) |
FE : (0,02-100) % (m/m) МП: (0,02-100)% (m/m) ЕП: (0,02-100)% (m/m) ПП: (0,02-100)% (m/m) БП: (0,02-100)% (m/m) |
DМ 251 |
Л1 |
Вода - Природна минерална вода; Вода за пиће Површинске воде Подземне воде Отпадне воде |
Одређивање укупне тврдоће (волуметрија)
|
мин 0.01 o dH |
EPA Method 130.2, 1982 |
Л1 |
|
Одређивање калијума и натријума (ААS-пламена техника) |
Na: 0,1-1,0 mg/l K: 0,1-1,0 mg/l
|
ISO 9964-1:1993 SRPS ISO 9964-2:1993 |
Л1 |
|
Проводљивост (Кондуктометрија)
|
мин 10 µS/cm |
EPA Method 120.1, 1982 |
Л1 |
|
Садржај хлорида (Потенциометрија)
|
мин. 3.5 mg Cl-/л |
DM139 |
Л1 |
Вода - Природна минерална вода Вода за пиће |
Одређивање остатка после испаравања на 105°C (гравиметрија) |
мин. 10 mg/l |
Приручник^13) страна 129
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја живе (AAS хидридна техника)
|
(0,0005-0,125) mg/l |
SRPS EN 1483:2008 |
Л1 |
|
Одређивање калцијума и магнезијума (AAC -пламена техника)
|
Ca: 3-50 mg/l Mg: 0,9-5 mg/l
|
SRPS EN ISO 7980:2008 |
Л1 |
|
Одређивање концентрације водоникових јона-pH у води (потенциометрија) |
1-14 pH јединица |
Приручник^13) страна 124
|
Л1 |
Храна 1. Производи биљног порекла са високим садржајем воде (Воће, поврће и њихови производи) 2. Производи биљног порекла са високим садржајем уља (језграсто воће,семе уљарица и њихови производи) 3. Производи биљног порекла са високим садржајем скроба и/или протеина и ниским садржајем воде ( суве легуминозе, цереалије и њихови производи) 4. Мешани производи са високим садржајем уља/масти и шећера и/или скроба ( фини пекарски производи-кекс, бисквит, вафел, слана пецива и сл., снек производи, чоколада, крем производи и сродни производи) 5. Вино |
Одређивање резидуа пестицида у храни (GC-MS) |
Воће, поврће и производи, вино: мин 0,005 mg/kg
Остало: мин 0,01 mg/kg
|
DM 19^10) ^Листа пестицида |
Л1 |
Храна-Вина |
Одређивање садржаја метанола у вину (GC-FID хроматографија)
|
мин 30 mg/L |
DM 103^20) |
Л1 |
Храна- Јака алкохолна пића и етил-алкохол, ферментисана рафинада Вино |
Одређивање садржаја метала (цинка,гвожђа, бакра) (атомска апсорпциона спектрофотометрија – пламена техника)
|
Јака алкохолна пића и етил алкохол: Zn: 0.05-0.6 mg/L Fe: 0.15-2.0 mg/L Cu: 0.075-2.0 mg/L Вина: Zn: 0.03-0.6 mg/L Fe: 0.09-2.0 mg/L Cu: 0.05-2.0 mg/L
|
DM 53^26) |
Л1 |
Храна - Какао и чоколадни производи,бомбонски производи, кекси и сродни производи |
Одређивање садржаја влаге (гравиметрија)
|
мин. 0,01 % (m/m) |
Правилник^16) Метода 1.
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја масти по Soxlet-u (гравиметрија)
|
мин. 0,1 % (m/m) |
Правилник^16) Метода 9.
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја пепела (гравиметрија)
|
мин. 0,1 % (m/m) |
Правилник^16) Метода 5.
|
Л1 |
Храна - Жита и млински производи Пекарски производи Снек производи |
Одређивање садржаја влаге на 130оC (гравиметрија)
|
мин 0,01% (m/m) |
Правилник^17) Део I, Метода 8.
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја пепела (гравиметрија)
|
мин. 0,1% (m/m) |
Правилник^17) Део II, Метода 7.
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја акриламида (GC- гасна хроматографија)
|
(200 –5000) µg/kg |
DM 101 |
Л1 |
храна-Какао производи, чоколаде, производи слични чоколади, крем производи и бомбонски производи |
Одређивање садржаја сирове целулозе (гравиметрија) |
мин. 0,5 % (m/m) |
Правилник16) Метода 8.
|
Л1 |
Храна - Какао и чоколадни производи,бомбонски производи, кекси и сродни производи |
Одређивање садржаја teobromina (HPLC -DAD)
|
(0,100-31,2) g/kg |
DM 134 |
Л1 |
Храна Кафа Чај Какао зрно, какао производи, чоколада и производи слични чоколади, бомбонски производи, крем производи,кекс, производин слични кексу и сувопечени плодови Бомбонски производи Зачини и мешавине зачина Освежавајућа безалкохолна пића Воћни сокови, концентрисани воћни сокови, воћни сокови у праху и сродни производи Воће, поврће и њихови производи Тестенине Додаци јелима са поврћем Свеже воће и поврће Жита и млински производи Пекарски квасац Јестиве печурке Пекарски производи Брзо смрзнута теста Скроб и производи од скроба Хмељ Вино Дијететски производи Ензими |
Одређивање садржаја Pb, Cd, Zn, Cu, Fe (Zn,Cu, Fe- AAS пламена техника, микроталасна припрема Pb, Cd- AAS графитна техника, микроталасна припрема)
|
Кафа Cd: (0,004-0,4) mg/kg -Чај Pb: (0,01-2,5) mg/kg -Какао зрно Pb: (0,01-2,5) mg/kg; Cd: (0,004-0,4) mg/kg; Cu: (0,48-100) mg/kg -Бомбонски производи: Pb: (0,01-2,5) mg/kg -Зачини и мешавине Pb: (0,09-3,0) mg/kg; -Освежавајућа безалкохолна пића Pb: (0,09-0,3) mg/l; Cd: (0,004-0,4) mg/kg -Воћни сокови Pb: (0,01-2,5) mg/kg; Cd: (0,004-0,4) mg/kg; Cu: (0,48-100) mg/kg; Zn: (1,95-30) mg/l; Fe: (3,54-125,0) mg/l -Воће, поврће и њихови производи: Pb: (0,01-2,5) mg/kg; Cd: (0,004-0,4) mg/kg; Cu: (0,48-100) mg/kg; Zn: (1,95-30) mg/l; Fe: (3,54-125,0) mg/l -Тестенине Pb: (0.01-2,5) mg/kg; Cd: (0.004-0,4) mg/kg -Додаци јелима са поврћем Pb: (0,01-2,5) mg/kg; Cd: (0,004-0,4) mg/kg; Cu: (0.48-100) mg/kg -Свеже воће и поврће Pb: (0,01-2,5) mg/kg, Cd: (0,004-0,4) mg/kg; -Жита и млински производи Pb: (0,01-2,5) mg/kg; Cd: (0,004-0,4) mg/kg -Пекарски квасац Pb: (0,01-2,5) mg/kg; -Јестиве печурке Pb: (0,01-2,5) mg/kg; Cd: (0,004-0,4) mg/kg; Cu: (0,48-100) mg/kg; Zn: (1,95-30) mg/l; Fe: (3.54-125,0) mg/l -Пекарски производи: Pb: (0,01-2,5) mg/kg Теста: Pb: (0,09-2,5) mg/kg; Cd: (0,004-0,4) mg/kg Скроб и произоди oд скроба: Pb: (0,01-2,5) mg/kg; Cd: (0,004-0,4) mg/kg Хмељ: Pb: (0,01-2,5) mg/kg Вино: Pb: (0,01-2,5) mg/kg; Cd: (0,004-0,4) mg/kg, -Дијететски производи: Pb: (0,01-2,5) mg/kg; Cd: (0,004-0,4) mg/kg; -Ензими: Pb: (0,01-2,5) mg/kg
|
SRPS EN 14084:2008 |
Л1 |
Храна Вино |
Одређивање садржаја метанола у вину |
( 30 – 1000) mg/l |
DM 103 |
Л1 |
Храна - Јака алкохолна пића и етил-алкохол, ферментисана рафинада |
Одређивање садржаја алкохола (пикнометар)
|
мин. 0,07 % (v/v) |
Правилник^11) Метода 1 под А)
|
Л1 |
Храна - Вина |
Одређивање садржаја шећера (HPLC-RID)
|
Фруктоза (0,2-20) g/l Глукоза (0,2-20) g/l Сахароза (0,2-20) g/l
|
DM07 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја пепела (гравиметрија) |
мин. 0,1 % (m/m) |
Правилник^15) Метода V
|
Л1 |
Храна-Јака алкохолна пића и етил- алкохол, ферментисана рафинада |
Одређивање садржаја метанола у алкохолним пићима (GC-FID)
|
(5 -1500) g/hl a.a. |
DM 135 |
Л1 |
Храна Прехрамбени производи |
Одређивање садржаја сирове целулозе (гравиметрија) |
мин. 0,5 % (m/m) |
SRPS ISO 5498:1996 |
Л1 |
Храна - Прехрамбени производи |
Одређивање садржаја азота, Кјелдал (волуметрија) |
мин. 0,1% (m/m) |
SRPS ISO 1871:2013 |
Л1 |
Храна Месо и производи од меса |
Одређивање садржаја хидроксипролина (UV-VIS спектрофотометрија) |
мин. 0,08 % (m/m) |
SRPS ISO 3496:2002 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја слободне масти (гравиметрија) |
мин. 0,1 % (m/m) |
SRPS ISO 1444:1998 |
Л1 |
Храна (месо и производи од меса) |
Одређивање садржаја влаге (гравиметрија)
|
мин. 0,01 % (m/m) |
SRPS ISO 1442:1998 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја азота (волуметрија)
|
мин. 0,1 % (m/m) |
SRPS ISO 937:1992 |
Л1 |
Храна - Месо и производи од меса |
Одређивање садржаја хлорида (потенциометрија)
|
мин. 0,01% (m/m) |
SRPS ISO 1841-2:1999 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја нитрита (UV-VIS спектрофотометрија) |
мин. 2 mg/kg |
SRPS ISO 2918:1999 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја фосфора (UV-VIS спектрофотометрија)
|
мин.0,05 % (m/m) |
SRPS ISO 13730:1999 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја укупног пепела (гравиметрија)
|
мин 0,01% (m/m) |
SRPS ISO 936:1999 |
Л1 |
Храна - Млеко и производи од млека |
Одређивање садржаја масти, млеко (гравиметрија)
|
(0,1-8) % (m/m) |
SRPS ISO 1211:2008 |
Л1 |
Храна - Супе и чорбе |
Садржај влаге (гравиметрија)
|
мин. 0,1 % (m/m) |
SRPS E.Z8.011:1993 |
Л1 |
Храна Кухињска со |
Одређивање садржаја натријум хлорида |
(0,3-100) % (m/m) |
SRPS H.G8.077:1983 |
Л1 |
Храна - Кухињска со |
Одређивање садржаја јода (волуметрија) |
мин. 0,15 mg/kg |
SRPS E.Z8.002:2001 |
Л1 |
|
Одређивање pH вредности (потенциометрија) |
2-14 pH jeдинице |
SRPS H.G8.079:1983 |
Л1 |
Храна - Освежавајућа безалкохолна пића |
Одређивање бензоеве и сорбинске киселине (HPLC-DAD)
|
Бензоева киселина: (0,875-656) mg/l Сорбинска киселина: (0.373-373) mg/l
|
DM09 |
Л1 |
|
Одређивање кофеина, заслађивача (сахарин, Acesulfam K, Aspartam) (HPLC-DAD)
|
Кофеин: 1-500 mg/l Acesulfam K: 4-500 mg/l Saharin: 6-500 mg/l Aspartam: 3-500 mg/l
|
DM08 |
Л1 |
Храна-Мед и други пчелињи производи |
Садржај воде (рефрактометрија)
|
(12-27) % (m/m) |
Правилник18 метода 4
|
Л1 |
|
Одређивање растворљиве суве материје (рефрактометрија)
|
(0,1-70) % |
Правилник18 метода 4
|
Л1 |
|
Одређивање укупне киселости титрацијом (волуметрија)
|
мин. 0,5 mmol/kg |
Правилник18 метода 7
|
Л1 |
|
Садржај материја нерастворних у води (гравиметрија) |
мин. 0,01% (m/m) |
Правилник18 метода 5
|
Л1 |
|
Садржај укупне суве материје (рефрактометрија) |
мин. 0,01 % (m/m) |
Правилник18 метода 4
|
Л1 |
Храна - Производи од воћа и поврћа |
Одређивање pH вредности (потенциометрија) |
(2-14) pH jeдинице |
SRPS EN 1132:2005 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја натријума, калијума, калцијума и магнезијума у соковима од воћа и поврћа (AAS пламена техника)
|
Na: 0.017-0.5 mg/L K: 0.028-1.0 mg/L Ca: 0.22-5.0 mg/L Mg: 0.009-0.25 mg/L
|
SRPS EN 1134:2005 |
Л1 |
|
Одређивање растворљиве суве материје (рефрактометрија)
|
(0,1-70) % |
SRPS ISO 2173:2007 |
Л1 |
|
Одређивање укупне суве материје (гравиметрија) |
мин 0,01 % (m/m) |
SRPS EN 12145:2005 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја пепела (гравиметрија) |
мин 0,01 % (m/m) |
SRPS EN 1135:2005 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја хлорида (потенциометрија) |
мин 0,01 % |
SRPS EN ISO 12133: 2008
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја фосфора (UV-VIS спектрофотометрија)
|
мин. 4 mg/l |
SRPS EN 1136:2008 |
Л1 |
Храна - Беланчевинасти производи |
Одређивање количине воде (гравиметријски) |
мин 0,01% (m/m) |
Правилник^14) метода 1
|
Л1 |
Храна - Чај |
Одређивање садржаја пепела (гравиметрија)
|
мин. 0,01 % (m/m) |
SRPS ISO1575:1995 |
Л1 |
Храна - Производи од воћа и поврћа |
Одређивање киселости титрацијом (волуметрија)
|
мин 0,01 % (m/m) |
SRPS ISO 750:2003 |
Л1 |
Храна - Производи од воћа и поврћа Вино Пиво |
Одређивање садржаја сумпор диоксида (волуметрија)
|
мин 10 mg/л |
SRPS ISO 5523:2003 |
Л1 |
Храна - Уља и масти |
Одређивање киселинског броја и киселости (волуметрија) |
мин 0.01 % (m/m) |
SRPS EN ISO 660:2015 изузев т.9.2 |
Л1 |
|
Одређивање индекса рефракције (рефрактометрија)
|
1,3000-,7000 |
SRPS EN ISO 6320:2017 |
Л1 |
|
Одређивање сапонификационог броја (волуметрија)
|
мин. 150 mg KOH/g |
SRPS EN ISO 3657:2014 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја масти у мајонезу (гравиметрија)
|
мин. 0.1 % (m/m) |
SRPS Е.К8.050:1997 |
Л1 |
|
Одређивање пероксидног броја (волуметрија) |
мин 0.1 meq/kgO |
SRPS EN ISO 3960:2016 |
Л1 |
|
Одређивање јодног броја (волуметрија)
|
мин. 0,1 g / 100 g |
SRPS EN ISO 3961:2016 |
Л1 |
|
Садржај метил естара масних киселина (GC-FID) |
мин 0.1% (m/m) |
DM 138 |
Л1 |
Храна - Кухињска со |
Одређивање садржаја натријум хлорида (волуметрија)
|
90-100% |
SRPS H.G8.077:1983 |
Л1 |
Храна Месо и производи од меса |
Одређивање садржаја азота (волуметрија)
|
мин. 0.1% |
SRPS ISO 937:1992 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја влаге (гравиметрија) |
мин 0.01% |
SRPS ISO 1442:1998 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја слободне масти (гравиметрија) |
мин. 0.1 % |
SRPS ISO 1444:1998 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја хидроксипролина (UV-VIS спектрофотометрија) |
макс. 0.5 % |
SRPS ISO 3496:2002 |
Л1 |
Храна - Прехрамбени производи |
Одређивање садржаја сирове целулозе (гравиметрија)
|
мин 0,5 % |
SRPS ISO 5498:1996 |
Л1 |
Храна-Јака алкохолна пића и етил- алкохол, ферментисана рафинада |
Одређивање садржаја метанола у алкохолним пићима (GC-FID хроматографија)
|
мин 5 g/hL a.a. |
DM 135^18) |
Л1 |
|
Одређивање садржаја испарљивих једињења (виших алкохола, етил ацетата и алдехида) у алкохолним пићима (GC-FID хроматографија)
|
мин 100 mg/L a.a. |
DM 137^19) |
Л1 |
храна Производи биљног |
Одређивање резидуа пестицида у храни (GC-MS) |
Воће, поврће и производи
Вино: (0,005 -0,1) mg/kg
Остало: (0,01 -0,1) mg/kg
|
DM 19 |
Л1 |
Храна - Кафа, Чај Какао зрно, какао производи, чоколада и производи слични чоколади, бомбонски производи, крем производи, кекс, производин слични кексу и сувопечени плодови, Бомбонски производи Зачини и мешавине зачина Освежавајућа безалкохолна пића, Воћни сокови, концентрисани воћни сокови, воћни сокови у праху и сродни производи Воће, поврће и њихови производи Тестенине Додаци јелима са поврћем Свеже воће и поврће Јестиве печурке Жита и млински производи Пекарски квасац Пекарски производи, Брзо смрзнута теста Скроб и производи од скроба Хмељ, Вино Дијететски производи Ензими Помоћна средства Адитиви Ароме |
Одређивање садржаја арсена (AAS – графитна техника) |
Аs: (0,03-2,5) mg/kg |
DM 170 |
Л1 |
храна Храна-Јака алкохолна пића и етил- алкохол, ферментисана рафинада |
Одређивање садржаја метала (цинка,гвожђа, бакра) (AAS – пламена техника) |
Јака алкохолна пића и етил алкохол: Zn: (0,05-0,6) mg/l Fe: (0,15-2,0) mg/l Вина: Zn: (0,03-0,6) mg/l Fe: (0,09-2,0) mg/l Cu: (0,05-2,0) mg/l
|
DM 53 |
Л1 |
Храна Воћни сокови, концентрисани воћни сокови, воћни нектари, воћни сокови у праху и сродни производи Воће, поврће и њихови производи Тестенине Додаци јелима са поврћем Свеже воће и поврће Сенф Жита и млински производи Јестиве печурке Пекарски производи Брзо смрзнута теста Скроб и производи од скроба Хмељ Дијететски производи |
Одређивање садржаја Hg (AAS хидридна техника)
|
(0.02-2.0) mg/kg |
SRPS EN 13806:2008 |
Л1 |
Храна Кафа Чај Какао зрно, какао производи, чоколада и производи слични чоколади, бомбонски производи, крем производи,кекс, производин слични кексу и сувопечени плодови Бомбонски производи Зачини и мешавине зачина Освежавајућа безалкохолна пића Воћни сокови, концентрисани воћни сокови, воћни сокови у праху и сродни производи Воће, поврће и њихови производи Тестенине Додаци јелима са поврћем Свеже воће и поврће Жита и млински производи Пекарски квасац Јестиве печурке Пекарски производи Брзо смрзнута теста Скроб и производи од скроба Хмељ Вино Дијететски производи Ензими |
Одређивање садржаја As, Se (AAC хидридна техника) |
As: 0.007-0.4 mg/kg Se: 0.017-0.4 mg/kg
|
SRPS EN 14627:2008 |
Л1 |
Храна - Производи од воћа и поврћа Вино Пиво |
Одређивање титриране киселости (потенциометрија)
|
мин 0,01 % |
SRPS EN 12147:2005 |
Л1 |
Храна - Беланчевинасти производи |
Одређивање количине пепела (гравиметријски)
|
мин 0,01% |
Правилник^14) метода 3
|
Л1 |
Храна - Супе и чорбе |
Садржај натријум-глутамината (јодометрија) |
мин. 0,4 % (m/m) |
SRPS E.Z8.018:1994 |
Л1 |
|
Узорци са површина који долазе у контакт са храном |
Хоризонталне методе за технике узимања узорака са површине помоћу контактних плоча и брисева |
SRPS ISO 18593:2010 (повучен) |
Л1 |