Предмет испитивања |
Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања) |
Опсег мерења (где је примењиво) |
Референтни документ |
Локације |
Животна средина |
Одређивање нивоа буке у животној средини |
(20-130)dB |
SRPS ISO 1996-1:2019 SRPS ISO 1996-2:2019
|
Т1 |
Вода (вода за пиће) |
Изоловање и идентификација Pseudomonas aeruginosa |
/ |
Приручник^1) метода MPN 6.1.1
|
Л1 |
|
Одређивање стрептокока фекалног порекла |
/ |
Приручник^1) метода MPN 3.1.1
|
Л1 |
|
Одређивање сулфиторедукујућих клостридија |
/ |
Приручник^1) метода MPN 5.1.1
|
Л1 |
|
Одређивање укупних колиформних бактерија |
/ |
Приручник^1) метода MPN 1.2
|
Л1 |
|
Одређивање колиформних бактерија фекалног порекла |
/ |
Приручник^1) метода MPN 2.2
|
Л1 |
|
Откривање и одређивање Pseudomonas aeruginosa - Метода мембранске филтрације |
/ |
SRPS EN ISO 16266:2010 |
Л1 |
|
Одређивање Proteus врста |
/ |
Приручник^1) метода 4.1
|
Л1 |
|
Откривање и одређивање броја сулфито-редукујућих анаероба (клостридија) - Део 2: Метода мембранске филтрације |
/ |
SRPS EN 26461-2:2009
|
Л1 |
|
Одређивање броја културабилних микроорганизама - Бројање колонија засејавањем у подлогу хранљиви агар |
/ |
SRPS EN ISO 6222:2010 |
Л1 |
|
Откривање и одређивање броја цревних ентерокока - Део 2: Метода мембранске филтрације |
/ |
SRPS EN ISO 7899-2:2010 |
Л1 |
Водa - Површинске и отпадне воде |
Квалитет воде - Пребројавање Escherichia coli и колиформних бактерија - Део 2: Метода највероватнијег броја |
|
SRPS EN ISO 9308-2:2015 |
Л1 |
Водa - Вода за пиће, природне минералне воде, природне изворске воде и стоне воде, базенске воде |
Kвалитет воде-Одређивање броја Escherichia coli и колиформних бактерија- Део 1: Метода мембранске филтрације за воде са ниским бактеријским позадинским растом |
/ |
SRPS EN ISO 9308-1:2017 SRPS EN ISO 9308-1:2017/A1:2017 |
Л1 |
Водa - Вода за пиће Природне минералне воде, природне изворске воде и стоне воде |
Одређивање укупног броја аеробних мезофилних бактерија |
/ |
Приручник^1) метода 1.1
|
Л1 |
Храна и дијететски производи |
Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни - Део 1: Техника бројања колонија у производима са активношћу воде већом од 0,95 |
/ |
SRPS ISO 21527-1:2011
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза - позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте) - Део 1: Техника употребом агара по Берд Паркеру (Baird Parker)
|
/ |
SRPS EN ISO 6888-1:2021
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја суспектног Bacillus cereus - Техника бројања колонија на 30°C |
/ |
SRPS EN ISO 7932:2009
|
Л1 |
|
Микробиологија ланца хране-Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella- Део 1: Метода откривања Salmonella spp. |
/ |
SRPS EN ISO 6579-1:2017 изузимајући Анекс Д |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae - Део 2: Метода бројања колонија |
/ |
SRPS ISO 21528-2:2017
|
Л1 |
|
Микробиологија ланца хране- Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp.- Део 2: Метода одређивања броја |
/ |
SRPS EN ISO 11290-2:2017 |
Л1 |
Узорци са површина у зони производње хране и руковања храном |
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама - Део 1: Бројање колонија на 30°C техником наливања плоче |
/ |
SRPS EN ISO 4833-1:2014 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae - Део 2: Метода бројања колонија |
/ |
SRPS EN ISO 21528-2:2017
|
Л1 |
Водa - Вода за пиће Изворска вода Минерална вода Стона вода Подземна вода Површинска вода Отпадна вода Пречишћена вода Базенска вода |
Одређивање pH вредности |
(2,00 -13,00) |
MHI-00-023 |
Л2 |
Водa - Вода за пиће Изворска вода Минерална вода Стона вода Подземна вода Површинска вода Отпадна вода Пречишћена вода |
Одређивање садржаја амонијака |
(0,06 – 3,68) mg NH4+/l |
MHI-00-019 |
Л2 |
|
Одређивање садржаја нитрата |
(2,2 – 78,2) mg NO3-/l |
MHI-00-022 |
Л2 |
|
Одређивање садржаја нитрита |
(0,02 – 1,47) mg NO2-/l |
MHI-00-021 |
Л2 |
|
Одређивање садржаја ортофосфата |
(0,05 – 4,83) mg PO4-P/l |
MHI-00-020 |
Л2 |
|
Одређивање електропроводљивости |
(1µS/cm-199,9mS/cm) |
MHI-00-018
|
Л2 |
Водa - Површинска вода |
Одређивање биолошке потрошње кисеоника |
(0,5-3000) mg/l |
MHI-06-012 |
Л1 |
|
Одређивање сувог остатак филтриране воде |
мин. 2 mg/l |
MHI-06-008 |
Л2 |
Водa - Површинска вода Отпадна вода |
Одређивање суспендованих материја |
мин. 2 mg/l |
ISO 11923:1997 |
Л2 |
Водa - Отпадна вода |
Одређивање губитака жарењем |
- |
MHI-07-021 |
Л2 |
|
Одређивање жареног остатка нефилтрираног узорка |
мин. 2 mg/l |
MHI-07-020 |
Л2 |
|
Одређивање сушеног филтрираног остатака |
- |
MHI-07-018 |
Л2 |
|
Одређивање сушеног нефилтрираног остатака |
мин. 2 mg/l |
MHI-07-017 |
Л2 |
|
Одређивање седиментних материја након 30 минута |
мин. 0,1 ml/l |
MHI-07-007 |
Л2 |
Водa - Вода за пиће Изворска вода Минерална вода Стона вода Подземна вода Пречишћена вода Базенска вода |
Одређивање утрошка калијум перманганата |
> 2 mgO2/l |
MHI-00-029 |
Л2 |
|
Одређивање мутноће |
(0,02-1000)NTU |
MHI-00-028 |
Л2 |
Водa - Вода за пиће Изворска вода Минерална вода Стона вода Подземна вода Пречишћена вода |
Одређивање боје |
(1-500)°Pt/Co скале |
MHI-00-027 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја гвожђа |
(0,05– 4,55) mg Fe/l |
MHI-00-026 |
Л2 |
|
Одређивање укупног остатка после испарења на 105ºC |
мин. 2 mg/l |
MHI-00-025 |
Л2 |
Водa - Вода за пиће Изворска вода Минерална вода Стона вода Подземна вода Површинска вода Отпадна вода Пречишћена вода Базенска вода |
Одређивање садржаја хлорида |
(5 – 150) mg Cl-/l |
SRPS ISO 9297:2007 SRPS ISO 9297/1:2007 |
Л2 |
Водa - Вода за пиће Изворска вода Минерална вода Стона вода Подземна вода Површинска вода Отпадна вода Пречишћена вода |
Одређивање мириса (сензорски: олфакторно) |
|
MHI-00-017 |
Л2 |
Водa - Површинска вода Отпадна вода |
Одређивање биолошке потрошње кисеоника |
(3- 6000)mg/l |
MHI-00-011 |
Л2 |
|
Одређивање биолошке потрошња кисеоника (мерење сензором) |
(1-1000)mg/l |
MHI-00-013 |
Л2 |
|
Одређивање хемијске потрошње кисеоника |
(4-10000)mg/l |
MHI-00-010 |
Л2 |
|
Одређивање видљивих материја (сензорски: визуелно) |
- |
MHI-00-009 |
Л2 |
|
Одређивање боје (сензорски: визуелно) |
- |
MHI-00-008 |
Л2 |
Водa - Вода за пиће Подземна вода Површинска вода Отпадна вода |
Одређивање метала и метала у траговима (Pb,Cd,Ni, Cr, Cu, Fe, Zn, Mn, As, Hg, Na, K, Ca, Mg) у води помоћу индуковано спрегнуте плазме – атомском емисионом спектрометријом (методом ICP OES) |
директна анализа As (0,005-30) mg/l Cd(0,001-10) mg/l Cr (0,005-30) mg/l Cu (0,005-30) mg/l Fe (0,01-30) mg/l Hg (0,005-1) mg/l изузев вода за пиће Mn (0,005-10) mg/l Ni (0,005-20) mg Pb (0,005-30) mg/l Zn (0,01-10) mg/l Ca (0,4-200) mg/l K (0,3-200) mg/ Mg (0,2-200) mg/l Na (1-200) mg/l
Поступак дигестије As (0,008-30) mg/l Cd (0.005-10) mg/l Cr (0,01-30) mg/l CU (0,01-30)mg/l Fe (0.1-30)mg/l Hg (0,01-1) mg/l изузев вода за пиће Mn (0,02-10) mg/l Ni (0,01-20) mg/l Pb (0,01-30) mg/l Zn (0,02-10) mg/l Ca (0,5-200)mg/l K (0,5-200) mg/l Mg (0,6-200) mg/l Na (1-200) mg/l Pb (3-50) mg/kg Cd (0,3-10,0) mg/kg Ni (0,5-100,0) mg/kg Cr (0,4-100,0) mg/kg As (0,04-10) mg/kg
|
US EPA 200.7 |
Л2 |
Храна - Жита и млински производи |
Одређивање количине протеина у житу и млинским производима |
(0,2-25)% |
MHI-04-016 |
Л2 |
|
Одређивање киселинског степена |
(0,2-10) „киселинског степена“ |
Правилник^5) метода I.16
|
Л2 |
|
Одређивање количине пепела |
(0,02-10)% |
Правилник^5) метода I.10
|
Л2 |
Храна - Пекарски производи |
Одређивање количине масти |
(0,01-35)% |
MHI-04-006 |
Л2 |
|
Одређивање киселинског степена |
(0,2 -10) „киселинског степена“ |
Правилник^5) метода II.2
|
Л2 |
|
Одређивање количине воде |
(0,05-20) % |
Правилник^5) метода II.1
|
Л2 |
Храна - Жита и млински производи |
Одређивање влажног глутена |
(1,5-50,0)% |
MHI-04-037 |
Л2 |
Храна - Тестенине |
Одређивање количине натријум хлорида |
(0,05-5)% |
MHI-04-029 |
Л2 |
|
Одређивање количине липида |
(0,15-5)% |
Правилник^5) метода III.7
|
Л2 |
|
Одређивање степена киселости |
(0,04-10) |
Правилник^5) метода III.6
|
Л2 |
|
Одређивање количине воде |
(0,05-30)% |
Правилник^5) метода III.5
|
Л2 |
|
Одређивање процента раскувавања тестенине |
(0,29-15)% |
Правилник^5) метода III.2
|
Л2 |
Храна - Пекарски производи |
Одређивање количине укупних шећера по Луф-Шурлу (Luff-Schoorl) |
(0,5-20)% |
Правилник^5) метода II.9
|
Л2 |
|
Одређивање количине надева |
(1-100)% |
MHI-04-041 |
Л2 |
Храна - Жита и млински производи |
Одређивање количине воде |
(0,05-20)% |
Правилник^5) метода I.8
|
Л2 |
Храна - Пекарски производи |
Одређивање количине пепела |
(0,02-10)% |
Правилник^5) метода II.7
|
Л2 |
|
Одређивање количине натријум хлорида |
(0,05-5)% |
MHI-04-019 |
Л2 |
|
Одређивање количине протеина |
(0,2-25)% |
MHI-04-018 |
Л2 |
Храна - Обични и фини пекарски производи; Готови оброци |
Одређивање количине пепела на 550-600°C |
(0,1-10)% |
MHI-04-033 |
Л2 |
|
Одређивање количине сирових протеина |
(0,2-25)% |
MHI-04-032 |
Л2 |
Храна - Обични и фини пекарски производи, Готови оброци |
Одређивање количине масти по Weibull-Stoldt-у |
(0,3-100)% |
MHI-04-031 |
Л2 |
Храна - Обични и фини пекарски производи; Готови оброци |
Одређивање количине воде |
(0,3-80)% |
MHI-04-034 |
Л2 |
Храна - Тестенине |
Органолептичка оцена тестенине |
/ |
Правилник^5) метода III.1
|
Л2 |
Храна - Пекарски производи |
Органолептичко оцењивање пекарских производа (сензорски: визуелно, олфакторно, густаторно и палпаторно) |
/ |
MHI-04-039 |
Л2 |
Храна - Жита и млински производи |
Одређивање органолептичких особина жита и млинских производа (сензорика) |
/ |
Правилник^5) метода I.1
|
Л2 |
Храна - Обични и фини пекарски производи; Готови оброци |
Одређивање количине угљених хидрата (рачунски) |
/ |
MHI-04-035 |
Л2 |
|
Одређивање укупне енергетске вредности (рачунски) |
/ |
MHI-04-036 |
Л2 |
Предмети опште употребе - Средства за одржавање личне хигијене, негу и улепшавање лица и тела, боје за бојење посуђа и прибора |
Одређивање садржаја токсичних метала и металоида поступком екстракције са 0,1M HCl (техникe FAAS (за Pb, Cd, Ni, Cr) и HGAAS (за As))
|
Pb (3-50)mg/kg Cd (0,3-10,0)mg/kg Ni (0,5-100,0)mg/kg Cr (0,4-100,0)mg/kg As (0,04-10)mg/kg
|
MHI-03-100 |
Л2 |
Ваздух Амбијентални ваздух |
Одређивање масене концентрације сумпор диоксида у ваздуху амбијента (спектрофотометријски) |
(1-250) µg/m3 |
МHI-02-120 |
Л2 |
Ваздух - Амбијентални ваздух |
Одређивање садржаја toluena (гасна хроматографија) |
(0,005-192) mg/m3 |
MHI-02-114 |
Л2 |
|
Стандардна метода за мерење концентрације угљен-моноксида недисперзивном инфрацрвеном спектроскопијом |
(0,05-116) mg /m3 |
SRPS EN 14626:2013 |
Л2 |
|
Одређивање ПМ2,5 масене концентрације суспендованих честица (гравиметрија) |
(1-120) µg/m3 |
SRPS EN 12341:2015 |
Л2 |
Ваздух - Укупне таложне материје |
Одређивање укупне количине падавина |
мин. 10 ml |
MHI-02-101 |
Л2 |
Ваздух Амбијентални ваздух |
Одређивање ПМ10 масене концентрације суспендованих честица
|
(1-150)μg/m3 |
SRPS EN 12341:2015
|
Л1 |
Ваздух - Амбијентални ваздух |
Одређивање садржаја бензена |
(0,5-100)mg/m^3 |
MHI-02-113 |
Л2 |
|
Одређивање садржаја суспендованих честица |
(2-1000)µg/m^3 |
MHI-02-010 |
Л2 |
Bаздух - Амбијентални ваздух |
Одређивање масене концентрације азот-диоксида
|
(1-110)µg/m^3 |
MHI-02-003 |
Л2 |
|
Одређивање чађи |
(6-360)µg/m^3 |
ISO 9835:1993 |
Л2 |
Ваздух - Амбијентални ваздух |
Одређивање садржаја ksilena (гасна хроматографија) |
(0,008-312) mg/m3 |
MHI-02-115 |
Л2 |
Ваздух - Укупне таложне материје |
Одређивање садржаја растворних материја |
(2-2870) mg/m2/dan |
MHI-02-104
|
Л2 |
|
Одређивање садржаја нерaстворних материја |
(2-2870) mg/m2/dan |
MHI-02-103 |
Л2 |
Ваздух - Амбијентални ваздух |
Одређивање масене концентрације приземног озона |
(1-130)µg/m^3 |
MHI-02-004
|
Л2 |
Ваздух Амбијентални ваздух |
Одређивање садржаја Pb, Cd, Ni, Cr, Cu, Fe, Zn, Mn, As, Hg у суспендованим честицама |
Pb (0,02-7,1)μg/m3 Cd (0,0008-7,1)μg/m3 Cu (0,006-7,1)μg/m3 Ni (0,01-7,1)μg/m3 Fe (0,05-7,1)μg/m3 Mn (0,001-7,1)μg/m3 Cr (0,004-7,1)μg/m3 As (0,005-7,1)μg/m3 Hg (0,001-1,4)μg/m3 Zn(0,03-21,4)μg/m3 |
MHI-03-050 |
Л2 |
Ваздух Укупне таложне материје |
Одређивање садржаја хлорида у растворним материјама (волуметријски)
|
(1-70) mgCl/m2/dan |
МHI-02-109 |
Л2 |
|
Одређивање садржаја нитрата у растворним материјама (спектрофотометријски)
|
(0,7-41) mg NO3/m2/dan |
MHI-02-121 |
Л2 |
|
Одређивање садржаја амонијака у растворним материјама (спектрофотометријски)
|
(0,1-1,8) mg NH4/m2/dan |
MHI-02-122 |
Л2 |
Ваздух - Укупне таложне материје |
Одређивање садржаја укупних таложних материја (рачунски) |
(4-2350) mg/m^2/dan |
MHI-02-102 |
Л2 |
Предмети опште употребе - Посуђе и прибор животне намирнице (метално, стаклено и пластично) |
Одређивање укупне миграције у модел раствору 3% сирћетне киселине
|
(3,5-50)mg/dm^2 |
MHI-05-011 |
Л2 |
Предмети опште употребе - Амбалажа за животне намирнице од вештачких маса |
Одређивање укупне миграције у модел раствору 3% сирћетне киселине |
(0,8-50)mg/dm^2 |
MHI-05-021 |
Л2 |
|
отпадне воде |
Узимање узорака за физичко-хемијска испитивања |
SRPS EN ISO 5667-3:2018 SRPS ISO 5667-10:2021 Осим t. 7.2.2; 7.4; 8.2
|
Т1 |
|
Вода - Површинске воде |
Узимање узорака за физичко-хемијска испитивања
|
SRPS EN ISO 5667-1:2023 SRPS EN ISO 5667-3:2018 SRPS EN ISO 5667-6:2017
|
Т1 |
|
Вода - Вода за пиће
|
Узимање узорака за физичко-хемијска испитивања
|
SRPS EN ISO 5667-1:2023 SRPS EN ISO 5667-3:2018 SRPS ISO 5667-5:2008
|
Т1 |
|
Вода - Вода за пиће |
Узимање узорака за микробиолошка испитивања
|
Правилник 9) део II члан 5 SRPS EN ISO 19458:2009 |
Т1 |
|
Вода - Површинске воде |
Узимање узорака за микробиолошка испитивања
|
SRPS EN ISO 5667-1:2008 SRPS ISO 5667-3:2018 SRPS EN ISO 19458:2009 |
Т1 |
|
Узорци са површина и прибора Брисеви руку
|
Хоризонталне методе за технике узимања узорака са површине помоћу контактних плоча и брисева |
SRPS ISO 18593:2018 тачке 1-8 Узорковање
|
Т1 |