Предмет испитивања |
Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања) |
Опсег мерења (где је примењиво) |
Референтни документ |
Локације |
Храна - Супе, сосови, додаци јелима, зачини, кондиторски производи, млински и пекарски производи, семе уљарица и њихови производи легуминозе, производи од меса, скроб |
Одређивање алергена – сусам (ELISA – фотометријски) |
LOQ 2,5 mg/kg |
Ridascreen Fast Sesame^46) R7202, R-Biopharm AG |
Т1 |
Храна и Узорци са површина |
Детекција Listeria monocytogenes и Listeria spp (ELFA техника – ензимска флуоресценција) |
|
VIDAS&^® Listeria Duo (LDUO) REF 30 225 bioMérieux^43) |
Т1 |
Храна, Храна за животиње и узорци са површина |
Детекција Salmonella spp. (PCR) |
|
GENE-UP^® Salmonella 2 (SLM 2) REF 423105 bioMérieux^44) |
Т1 |
Храна - Месо и месне прерађевине, уље, мајонез, производи од поврћа, сир, фини пекарски производи, супе и сосови |
Одређивање алергена – слачица (ELISA – фотометријски) |
LOQ 0,5 mg/kg |
Ridascreen Fast Senf/Mustard^40) R6152, R-Biopharm AG |
Т1 |
Храна Ферментиса на и хидролизова на храна (пиво, скробни сируп, скроб, екстракт слада,ферме нтисани производиукисело тесто, ферментиса ни млечни производ, соја сос) |
Одређивање алергена – глутен (ELISA – фотометријски) |
LOQ 10 mg/kg |
Ridascreen Gliadin competitive^37) R7021, RBiopharm AG |
Л1 |
Колачи, крекери,, енергетски производи, сладолед, цералије, снек производи, салатни преливи, течни производи (млеко, сокови...), испирне течности |
Одређивање алергена – соја (ELISA-фотометријски)
|
LOQ 2,5 mg/kg |
Veratox for Soy Allergen (8410)^26) Neogen |
Л1 |
Колачи, крекери, какао производи, сладолед, цереалије, снек производи |
Одређивање алергена – лешник (ELISA-фотометријски)
|
LOQ 2,5 mg/kg |
Veratox for Hazelnut Allergen (8420)^25) Neogen |
Л1 |
|
Одређивање алергена – кикирики (ELISA-фотометријски)
|
LOQ 2,5 mg/kg |
Veratox for Peanut Allergen (8430)^24) Neogen |
Л1 |
Храна Кекси, колачи, торте и сировине и смеше за њихову припрему, сокови и напици без млека и прашкови за њихову припрему, сосови и намази, снек производи, прерађевине од меса, испирне течности |
Одређивање алергена –млеко (ELISA-фотометријски) |
LOQ 2,5 mg/kg |
Veratox for Total Milk Allergen (8470) 35) Neogen |
Л1 |
Храна - Млински и пекарски производи, тестенине, производи од соје, зачини,готова јела, производи од меса, освежавајућа безалкохолна пића, какаопроизводи, производи од кафе, сладолед, уље ароме |
Одређивање алергена – глутен (ELISA – фотометријски)
|
LOQ 5 mg/kg |
Ridascreen Gliadin^22) R7001, R-Biopharm AG |
Л1 |
Храна Производи од цереалија (теста, снек производи...), салатни преливи и намази, кекси, колачи, торте и смеше за њихову припрему, сладолед |
Одређивање алергена – jaje (ELISA – фотометријски)
|
LOQ 2,5 mg/kg |
Veratox for Egg Allergen (8450) 36) Neogen
|
Л1 |
Храна (Воће и поврће, Производи од воћа и поврћа), Узорци са површина |
Детекција норовируса и хепатитис А вируса (RT-PCR) |
|
CeeramTOOLS^® REF KMG, REF KNVGIGII, REF KHAV, bioMérieux^42) |
Т1 |
Храна - Јагодичасто воће |
Хоризонтална метода за одређивање вируса Хепатитиса А и норовируса коришћењем RT-PCR у реалном времену – Део 2: Метода откривања |
|
SRPS EN ISO 15216-2:2019 SRPS EN ISO 15216-2:2019/Исправка 1:2021
|
Т1 |
Биљни материјали, Технолошки прерађени производи са састојцима биљног порекла |
Испитивање генетичке модификованости - Екстракција DNK - Квалитативни и квантитативни PCR
|
|
JRC-Compendium of reference methods for GMO analysis „f“
|
Л1 |
Храна Мед |
Одређивање односа стабилних изотопа угљеника (^13C/^12C) (IRMS) |
|
AOAC 998.12:1998 |
Л1 |
Храна Вино, aлкохолни дестилати и алкохолна пића |
Одређивање односа стабилних изотопа водоника (D/H) (IRMS) |
|
VM/MET 960 |
Л1 |
Храна Алкохолни дестилати и алкохолна пића |
Одређивање односа стабилних изотопа кисеоника (^18O/^16O) (IRMS)
|
|
VM/MET 960 |
Л1 |
Храна - Вино |
Одређивање односа стабилних изотопа кисеоника (^18O/^16O) (IRMS)
|
|
OIV-MA-AS2-12:R2009 |
Л1 |
Храна Алкохолни дестилати и алкохолна пића |
Одређивање односа стабилних изотопа угљеника (^13C/^12C) (IRMS) |
|
VM/MET 960 |
Л1 |
Храна - Вино |
Одређивање односа стабилних изотопа угљеника (^13C/^12C) (IRMS) |
|
OIV-MA-АS312-06:R2009 |
Л1 |
Храна Масна храна |
Одређивање PCB (GC/MS/MS)^28) |
LOQ 0,003 mg/kg |
VM/MET 1156 |
Л1 |
Храна |
Одређивање садржаја фосфора |
LOQ 4 mg/100g |
NMKL 57, 2ndEd:1994 |
Л1 |
|
Одређивање D сорбитола (IC са електрохемијским детектором) |
LOQ 0,01% |
VM/MET 1088 |
Л1 |
|
Одређивање активности воде – aw (мерење електролитичке отпорности) |
0,03-1 |
NMKL 168:2001 |
Л1 |
Храна |
Одређивање садржаја шећера (глукоза, фруктоза, сахароза, лактоза и малтоза) (IC са електрохем. детектором) |
LOQ 0,01% |
VM/MET 938 |
Л1 |
Храна (термички обрађени производи од кромпира, житарица, кафе и дечија храна) |
Одређивање акриламида (LC-MS/MS) |
LOQ 15 µg/kg |
SRPS EN 16618:2015 |
Л1 |
Храна за животиње (термички обрађена) |
Одређивање акриламида (LC-MS/MS)
|
LOQ 15 µg/kg |
VM/MET 1211 |
Л1 |
Храна анималног порекла и храна за животиње |
Одређивање сулфонамида и антибиотика (LC/MS/MS)^30) |
LOQ 0,01 mg/kg |
VM/MET 936 |
Л1 |
Храна |
Одређивање витамина B1 (HPLC са флуоресцентним детектором)
|
LOQ 0,1 mg/100g |
SRPS EN 14122:2014 |
Л1 |
|
Одређивање витамина B2 (HPLC са флуоресцентним детектором)
|
LOQ 0,1 mg/100g |
SRPS EN 14152:2014
|
Л1 |
|
Одређивање витамина B6 (HPLC са флуоресцентним детектором)
|
LOQ 0,1 mg/100g |
SRPS EN 14164:2014 |
Л1 |
|
Одређивање витамина C (HPLC-PDA)
|
LOQ 0.25 mg/100g |
VM/MET 930
|
Л1 |
|
Одређивање витамина A (HPLC-PDA)
|
LOQ 0,1 mg/100g |
SRPS EN 12823-1:2014 |
Л1 |
|
Одређивање витамина E (HPLC-PDA) |
LOQ 0,1 mg/100g |
SRPS EN 12822:2014 |
Л1 |
храна за животиње |
Одређивање витамина E (HPLC-PDA) |
LOQ 0,1 mg/kg |
SRPS EN ISO 6867:2008 |
Л1 |
Храна |
Одређивање витамина D (HPLC-PDA) |
LOQ 0,75 μg/100g |
VM/MET 926 |
Л1 |
Храна и храна за животиње |
Одређивање микотоксина и биљних токсина (течни хроматограф са различитим детекторима) |
|
SRPS EN 15891 SRPS EN 15791 SRPS EN 16187 SRPS EN 16006 SRPS EN 16007 SRPS EN 14132 SRPS EN 15850 SRPS EN 15792 SRPS EN ISO 14501 SRPS ISO 8128-1 SRPS EN 16877 EURL-MP-method_001 EURL-MP-method_003 EURL-MP-method_004 VM/MET 913 "f" |
Л1 |
Храна, храна за животиње и вода |
Одређивање метала и металоида (ICP/MS) |
|
SRPS EN 15763 SRPS EN 15765 EPA 6020A VM/MET 865 SRPS EN 17264 „f“
|
Л1 |
Храна и храна за животиње |
Oдређивање резидуа пестицида (гасна и течна хроматографија са различитим детекторима) |
|
SRPS EN 15662 SRPS EN 12393-2 SRPS EN 12396-2 QuPPe-Method VM/MET 886 EURL-SRM QACs VM/ MET 887 „f“
|
Л1 |
Храна и храна за животиње |
Одређивање аминокиселинског састава (IC са електрохем. детектором)^31) |
0,01% |
VM/MET 937 |
Л1 |
|
Одређивање PAH (GC/MS/MS)
|
LOQ 1μg/kg Суво зачинско и лековито биље: LOQ 5μg/kg Цереалије и легуминозе: LOQ 0,5μg/kg |
VM/MET 1116 |
Л1 |
Храна за животиње |
Одређивање витамина D (HPLC-PDA) |
LOQ 8000 IU/kg |
VM/MET 926 |
Л1 |
|
Одређивање витамина B1 (HPLC са флуоресцентним детектором)
|
LOQ 1 mg/kg |
VM/MET 927 |
Л1 |
|
Одређивање витамина B2 (HPLC са флуоресцентним детектором)
|
LOQ 1 mg/kg |
VM/MET 928 |
Л1 |
|
Одређивање витамина B6 (HPLC са флуоресцентним детектором)
|
LOQ 1 mg/kg |
VM/MET 929 |
Л1 |
|
Одређивање витамина C (HPLC-PDA)
|
LOQ 2,5 mg/kg |
VM/MET 930 |
Л1 |
|
Одређивање витамина A (HPLC-PDA)
|
LOQ 400 IU/kg |
SRPS EN ISO 14565:2011 |
Л1 |
Храна и храна за животиње |
Одређивање садржаја укупне масти микроталасномном екстракцијом (гравиметријски) |
LOQ 0,1% |
VM/MET 1318 |
Т1 |
Предмети опште употребе - Козметички производи |
Вредновање антимикробне заштите козметичког производа (Challenge test)
|
|
SRPS EN ISO 11930:2019 SRPS EN ISO 11930:2019/А1:2022
|
Т1 |
|
Одређивање броја и откривање аеробних мезофилних бактерија |
|
SRPS EN ISO 21149:2017 SRPS EN ISO 21149:2017/А1:2022
|
Т1 |
|
Откривање Escherichia coli |
|
SRPS EN ISO 21150:2016 SRPS EN ISO 21150:2016/А1:2022
|
Т1 |
|
Откривање Pseudomonas aeruginosa |
|
SRPS EN ISO 22717:2016 SRPS EN ISO 22717:2016/А1:2022
|
Т1 |
|
Откривање Staphylococcus aureus |
|
SRPS EN ISO 22718:2016 SRPS EN ISO 22718:2016/А1:2022
|
Т1 |
|
Откривање Candida albicans |
|
SRPS EN ISO 18416:2016 SRPS EN ISO 18416:2016/А1:2022
|
Т1 |
|
Одређивање броја квасаца и плесни |
|
SRPS EN ISO 16212:2017 SRPS EN ISO 16212:2017/А1:2022
|
Т1 |
Вода - Вода за пиће; Површинска вода; Отпадна вода; Подземне воде |
Откривање и одређивање броја Pseudomonas aeruginosa - Метода мембранске филтрације |
|
SRPS EN ISO 16266:2010 |
Л1 |
Вода - вода за пиће, дезинфикована базенска вода, пречишћена вода |
Oдређивање броја Escherichia coli и колиформних бактерија - Део 1: Метода мембранске филтрације за воде са ниским бактеријским позадинским растом
|
|
SRPS EN ISO 9308-1:2017 SRPS EN ISO 9308-1:2017/A1 1:2017
|
Л1 |
Вода за пиће Вода за људску употребу (топла и хладна вода, вода за прање) Пречишћена вода за купање (базенска вода) Индустријска вода (процесна и расхладна вода) |
Откривање и одређивање броја спора сулфитно-редукујућих анаероба (клостридија) - Дeo 2: Метода мембранске филтрације |
|
SRPS EN 26461-2:2009 |
Т1 |
Вода (вода за пиће) |
Детекција Proteus врста (MPN техника)
|
|
Правилник^15) Прилог III, тачка 5
|
Л1 |
|
Одређивање броја колиформних бактерија фекалног порекла (MF техника) |
|
Правилник^15) Прилог III, тачка 2
|
Л1 |
Вода (вода за пиће) Вода |
Одређивање броја Clostridium perfringens Метода помоћу мембранске филтрације |
|
SRPS EN ISO 14189:2017 |
Л1 |
Вода - Вода за пиће; Површинска вода; Отпадна вода; Подземне воде |
Утврђивање присуства врста рода Salmonella |
|
SRPS EN ISO 19250:2014 |
Л1 |
|
Откривање и одређивање броја цревних ентерокока - Део 2: Метода мембранске филтрације
|
|
SRPS EN ISO 7899-2: 2010 |
Л1 |
|
Одређивање броја културабилних микроорганизама - Бројање колонија засејавањем у подлогу хранљиви агар |
|
SRPS EN ISO 6222: 2010 |
Л1 |
Вода за пиће Вода за људску употребу (топла и хладна вода, вода за прање) Пречишћена вода за купање (базенска вода) Индустријска вода (процесна и расхладна) |
Одређивање броја Legionella |
|
SRPS EN ISO 11731:2017 |
Л1 |
Фармацеутски препарати |
Детекција Staphylococcus aureus (квалитативна метода) |
|
Ph Jug V, књига 1, тачка 2.6.13 |
Л1 |
|
Детекција Pseudomonas aeruginosa (квалитативна метода) |
|
Ph Jug V, књига 1, тачка 2.6.13 |
Л1 |
|
Детекција Salmonella врста (квалитативна метода)
|
|
Ph Jug V, књига 1, тачка 2.6.13 |
Л1 |
|
Детекција и одређивање броја Esherichia coli (квалитативна и квантитативна метода) |
|
Ph Jug V, књига 1, тачка 2.6.13 |
Л1 |
|
Детекција и одређивање укупног броја ентеробактерија (квалитативна и квантитативна метода) |
|
Ph Jug V, књига 1, тачка 2.6.13 |
Л1 |
|
Одређивање укупног броја живих микроорганизама (квантитативна метода) |
|
Ph Jug V, књига 1, тачка 2.6.12 |
Л1 |
Храна Свеже и смрзнуто воће и поврће |
Детекција Е. coli O157 (укључујући H7) – ELFA техника – ензимска флуоресценција |
|
VIDAS^® UP E. coli O157 (uključujući H7) REF30 122 bioMérieux^41) |
Л1 |
Храна - Вино и шира |
Детекција, диференцијација и бројање квасаца на плочи
|
|
OIV MA-AS4-01.6.1:2010
|
Л1 |
Храна - Вино, Шира |
Детекција, диференцијација и бројање плесни на плочи |
|
OIV MA-AS4-01.6.1: 2010 |
Л1 |
|
Детекција, диференцијација и бројање сирћетних бактерија на плочи |
|
OIV MA-AS4-01.6.1:2010 |
Л1 |
|
Детекција, диференцијација и бројање млечно-киселинских бактерија на плочи |
|
OIV MA-AS4-01.6.1: 2010 |
Л1 |
Храна - Воћни сокови, сродни производи, њихови састојци, освежавајућа безалкохолна пића, воћни сирупи, узорци из животне средине из зоне руковања и производње воћних сокова и њима сродних производа |
Метода за откривање и бројање споре формирајућих термо-ацидофилних бактерија кварења (Alicyclobacillus spp.) |
|
IFU Method No.12:2019 |
Т1 |
Храна - Храна за животиње |
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp.-Део 2: Метода одређивања броја |
|
SRPS EN ISO 11290-2:2017 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни – Део 2: Техника бројања колонија у производима са активношћу воде мањом или једнаком од 0,95
|
|
SRPS ISO 21527-2:2011 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни – Део 1: Техника бројања колонија у производима са активношћу воде већом од 0,95
|
|
SRPS ISO 21527-1:2011 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја мезофилних млечно-киселинских бактерија – Техника бројања колонија на 30оС
|
|
ISO 15214:1998 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја ß-глукуронидаза позитивне Escherichia coli – Део 2: Техника бројања колонија на 44оС помоћу 5-бромо-4-хлоро-3-индолил β-Д-глукуронида
|
|
SRPS ISO 16649-2:2008 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте) –Део 1: Метода употребe агара по Берд-Паркеру
|
|
SRPS EN ISO 6888-1:2021 SRPS EN ISO 6888-1:2021/А1:2023 |
Л1 |
Храна Храна за животиње Узорци са површина |
Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза- позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте) – Део 3: Откривање и МПН техника за мале бројеве |
|
SRPS EN ISO 6888-3:2009 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја суспектног Bacillus cereus - Техника бројања колонија на 30оС
|
|
SRPS EN ISO 7932:2009 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Campylobacter spp. - Део 1: Метода откривања
|
|
SRPS EN ISO 10272-1:2017 SRPS EN ISO 10272-1:2017/A1:2023 осим Анекса Д, Е и Ф |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Clostridium spp.- Део 2: Одређивање броја Clostridium perfringens, техником бројања колонија |
|
SRPS EN ISO 15213-2:2023 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја колиформа-Техника бројања колонија
|
|
SRPS ISO 4832:2014 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp.- Део 1: Метода откривања |
|
SRPS EN ISO 11290-1:2017 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceaе - Део 2: Техника бројања колонија |
|
SRPS ISO 21528-2:2017 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceaе - Део 1: Oткривање Enterobacteriaceaе |
|
SRPS ISO 21528-1:2017 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Escherichia coli –Техника највероватнијег броја |
|
SRPS ISO 7251:2018 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella - Део 1: Oткривање Salmonella spp. |
|
SRPS EN ISO 6579-1:2017 осим Анекса Д SRPS EN ISO 6579-1:2017/A1:2020
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Clostridium spp.- Део 1: Одређивање броја сулфиторедукујућих Clostridium spp. техником бројања колонија |
|
SRPS EN ISO 15213-1:2023 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама-Део 1: Бројање колонија на 30оС техником наливања плоче |
|
SRPS EN ISO 4833-1:2014 SRPS EN ISO 4833-1:2014/ A1:2022
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање Cronobacter spp. |
|
SRPS EN ISO 22964:2017 |
Л1 |
Храна за животиње |
Одређивање амонијачног азота (волуметријски) |
LOQ 0,01% |
Правилник^2) метода 8
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја масти (гравиметријски) |
LOQ 0,05% |
SRPS ISO 6492:2001
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја влаге и других испарљивих материја (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
SRPS ISO 6496:2001 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја сирових протеина, по Kjeldalu (волуметријски) |
LOQ 0,1% |
SRPS EN ISO 5983-1:2010 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја сирове целулозе (гравиметријски) |
LOQ 1% |
SRPS EN ISO 6865:2008 |
Л1 |
|
Oдређивање садржаја хлорида растворљивих у води (волуметријски) |
LOQ 0,05% |
SRPS ISO 6495-1:2018 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја скроба (полариметријски) |
LOQ 1g/kg |
SRPS ISO 6493:2004
|
Л1 |
|
Одређивање количине примеса (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
Правилник^2) метода 3
|
Л1 |
|
Одређивање укупног фосфора (спектрофотометријски) |
LOQ 0,05% |
Правилник^2) метода 29
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја калцијума (волуметријски) |
LOQ 1g/kg
|
SRPS ISO 6490-1:2001 |
Л1 |
|
Одређивање pH вредности (потенциометријски) |
1-14 pH |
Правилник^2) метода 15
|
Л1 |
Храна за животиње |
Одређивање пепела нерастворног у хлороводоничној киселини (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
SRPS ISO 5985:2014
|
Л1 |
Храна за животиње |
Одређивање сировог пепела (гравиметријски) |
LOQ 0,01 % |
SRPS ISO 5984:2023
|
Л1 |
Храна за животиње - Уљане сачме и погаче |
Одређивање садржаја влаге (гравиметријски)
|
LOQ 0,01% |
SRPS ISO 771:2022 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја уља (гравиметријски)
|
LOQ 0,05% |
SRPS EN ISO 734:2023 |
Л1 |
Храна и храна за животиње - кукуруз |
Одређивање садржаја влаге (у млевеним и целим зрнима) у кукурузу (гравиметрија) |
LOQ 0,01% |
SRPS EN ISO 6540:2021 |
Л1 |
Храна и храна за животиње - жита, млински производи |
Одређивање садржаја влаге (гравиметрија) |
LOQ 0,01% |
SRPS EN ISO 712:2012 |
Л1 |
Храна за животиње |
Мерење масе узорка/дела узорка (гравиметријски) |
|
VM/MET 739 |
Т1 |
|
Одређивање густине (пикнометријски) |
LOQ 0,7000 g/ml |
VM/MET 1008 |
Т1 |
|
Одређивање густине (хидростатичка вага) |
0,5 g/ml до 2,25 g/ml |
VM/MET 1227 |
Т1 |
|
Одређивање индекса рефракције (рефрактометријски) |
1,3320-1,7000 |
VM/MET 1009 |
Т1 |
Ђубрива |
Екстрација и одређивање садржаја водорастворног сумпора присутног у различитим облицима (гравиметријски) |
LOQ 0,1% |
SRPS EN 15926:2011 SRPS EN 15749:2022 метода А
|
Л1 |
|
Екстрација и одређивање садржаја сумпора присутног у различитим облицима (гравиметријски) |
LOQ 0,1% |
SRPS EN 15925:2011 SRPS EN 15749:2022 метода А
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја B, Ca, Co, Cu, Fe, Mg, Mn, Mo, Na, K и Zn (ICP/MS) |
укупни и водорастворни: -макроелеменaт (К): LOQ 0,01% -секундарни елементи (Ca, Mg, Na): LOQ 0,0001% -микроелементи (B, Co, Cu, Fe, Mn, Mo, Zn): LOQ 0,0001%
|
VM/MET 882 |
Л1 |
|
Екстрација и одређивање садржаја фосфора растворљивог у минералним киселинама (гравиметријски) |
LOQ 0,1% |
SRPS EN 15956:2011 SRPS EN 15959:2012
|
Л1 |
|
Екстрација и одређивање садржаја фосфора растворљивог у неутралном амонијум-цитрату (гравиметријски) |
LOQ 0,1% |
SRPS EN 15957:2011 SRPS EN 15959:2012
|
Л1 |
|
Екстрација и одређивање садржаја фосфора растворљивог у води (гравиметријски) |
LOQ 0,1% |
SRPS EN 15958:2012 SRPS EN 15959:2012
|
Л1 |
|
Одређивање гранулације ђубрива просејавањем (гравиметријски) |
0-100% |
SRPS ЕN 1235:2011 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја нитратног и амонијачног азота (волуметријски) |
mаx 40% |
SRPS EN 15476:2016
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја амонијачног азота (волуметријски) |
mаx 40% |
SRPS EN 15475:2016
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја влаге (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
SRPS EN 12048:2011
|
Л1 |
Предмети опште употребе - Козметички производи и козметички производи са посебном наменом |
Одређивање органохлорних пестицида (GC/MS/MS)^32) |
LOQ 0,01 mg/kg |
VM/MET 1158 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Средства за одржавање личне хигијене |
Одређивање садржаја бензоеве, сорбинске и р-хидроксибензоеве киселине (HPLC/PDA) |
LOQ 0,01 % |
VM/MET 954 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Средства за одржавање чистоће, средства за одржавање личне хигијене, негу и улепшавање тела (Површински активне материје) |
Одређивање садржаја слободних алкалија или слободних киселина (волуметријски) |
LOQ 0,03 mg/g |
SRPS ISO 4314:1992 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Средства за одржавање личне хигијене, негу и улепшавања тела |
Одређивање pH вредности (потенциометријски) |
1-14 pH
|
Правилник^12) метода А
|
Л1 |
Козметика |
Мерење масе узорка/дела узорка (гравиметријски) |
|
VM/MET 739 |
Т1 |
|
Одређивање густине (пикнометријски) |
LOQ 0,7000 g/ml |
VM/MET 1008 |
Т1 |
|
Одређивање густине (хидростатичка вага) |
0,5 g/ml до 2,25 g/ml |
VM/MET 1227 |
Т1 |
|
Одређивање индекса рефракције (рефрактометријски) |
1,3320-1,7000 |
VM/MET 1009 |
Т1 |
Хемијски производи |
Одређивање индекса рефракције (рефрактометријски) |
1,3320-1,7000 |
VM/MET 1009 |
Т1 |
|
Одређивање густине (хидростатичка вага) |
0,5 g/ml до 2,25 g/ml |
VM/MET 1227 |
Т1 |
|
Одређивање густине (пикнометријски) |
LOQ 0,7000 g/ml |
мин 0,7000 g/ml |
Т1 |
|
Мерење масе узорка/дела узорка (гравиметријски) |
|
VM/MET 739 |
Т1 |
Средства за одржавање чистоће и сировине за њихову производњу |
Одређивање pH вредности (потенциометријски) |
1 pH -14 pH |
SRPS EN 1262:2012 |
Т1 |
Вода - Вода за пиће, површинска вода, отпадне и подземне воде |
Одређивање анјона (флуоридни, хлоридни, нитритни, бромидни, нитратни, сулфатни и фосфатни јон) (IC са кондуктометријским и UV детекторима) |
NOv2-, NOv3-, Br-: LOQ 0,01 mg/l F-, Cl-,POv4^3-,SOv4^2- : LOQ 0,1 mg/l
|
SRPS EN ISO 10304-1:2009 |
Л1 |
Вода - Површинске и слане воде, отпадне воде |
Одређивање садржаја масти и уља у води (гравиметријски) |
LOQ 5 mg/l
|
EPA 1664A:1999 |
Л1 |
|
Одређивање таложивих материја у води (по Imhoff-у, мерењем) |
LOQ 0,2 ml/l/h |
EPA 160.5:1974 |
Л1 |
Вода - Сирова, пијаћа и отпадна вода |
Одређивање садржаја азота у води (волуметријски) |
LOQ 1 mg/l |
SRPS EN 25663:2009 |
Л1 |
Вода - Вода за пиће, површинске и слане воде, отпадне воде |
Одређивање pH-вредности (потенциометријски) |
1-14 pH |
EPA 150.1:1978, 1982 |
Л1 |
|
Одређивање остатка након филтрирања (испарног остатка) у води (гравиметријски) |
(10-20000) mg/l |
EPA 160.1:1971 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја суспендованих материја (гравиметријски) |
(4-20000) mg/l |
EPA 160.2:1971 |
Л1 |
|
Одређивање укупног остатка (гравиметријски) |
(10-20000) mg/l |
EPA 160.3:1971 |
Л1 |
|
Одређивање укупне тврдоће воде (комплексометријски) |
LOQ (0,05º dH) |
EPA 130.2:1978, 1982 |
Л1 |
Вода - Природне и обрађене воде, отпадне воде |
Одређивање алкалитета (волуметријски) |
0,4 mmol/l – 20 mmol/l
|
SRPS EN ISO 9963-1:2007 |
Л1 |
Вода - Вода за пиће, површинске и слане воде, отпадне воде, атмосферске падавине |
Одређивање електролитичке проводљивости (кондуктометријски) |
(0,1 – 100000) µS/cm |
EPA 120.1:1982 |
Л1 |
Вода - Вода за људску употребу, вода за кућну употребу, вода за пиће, природна минерална вода, бунарска и флаширана вода, базенска вода |
Одређивање перманганатног индекса (утрошка калијум перманганата) воде (волуметријски) |
LOQ 0,4 mg Ov2/l |
SRPS EN ISO 8467:2007 |
Л1 |
Вода - Вода за пиће, површинске воде (речна, морска..), сирова вода, индустријска вода, отпадна вода |
Одређивање боје воде (спектрофотометријски) |
(0-200)°Pt-Co |
SRPS EN ISO 6271:2016 |
Л1 |
|
Одређивање мутноће воде (турбидиметријски) |
(0-1000)NTU |
SRPS EN ISO 7027-1:2016 |
Л1 |
Вода - Вода за пиће, површинска вода, отпадне и подземне воде |
Одређивање катјона (амонијумов, натријумов, калијумов, магнезијумов и калцијумов јон) (IC са кондуктометријским детектором)
|
Na+, K+, Mg2+, Ca2+: LOQ 0,1 mg/l NH4+: LOQ 0,01 mg/l
|
SRPS EN ISO 14911:2009 |
Л1 |
Вода вода за пиће, бунарска вода, отпадна вода индустријска вода, вода у јавним купалиштима и друге третиране воде |
Одређивање садржаја слободног и укупног резидуалног хлора (фотометријски) |
0 mg/l – 5 mg/l |
VM/ MET 1254 |
Т1 |
Предмет опште употребе - Средства за одржавање личне хигијене |
Одређивање садржаја Pb, Cd, Hg, As, Ba, Ni и Cr (ICP/MS) |
LOQ 0,001 mg/kg |
VM/MET 873
|
Л1 |
Амбалажа и посуђe (папирна, картонска) |
Одређивање садржаја As (ICP/MS)
|
LOQ 0,001 mg/kg |
VM/MET 873
|
Л1 |
Предмети опште употребе - Амбалажа и посуђe (пластична) |
Одређивање садржаја Cd i Hg (ICP/MS) |
LOQ 0,001 mg/kg |
SRPS CR 13695-1:2008
|
Л1 |
Предмет опште употребе - Амбалажа и посуђe (пластична, папирна, картонска) |
Одређивање садржаја Pb (ICP/MS) |
LOQ 0,001 mg/kg |
SRPS CR 13695-1:2008
|
Л1 |
Предмети опште употребе - Папир, картон, целулоза |
Одређивање pH вредности воденог екстракта |
1-14 pH
|
SRPS ISO 6588-2:2021 |
Л1 |
Предмет опште употребе - Амбалажа, прибор и посуђe (пластична) |
Методе испитивања за укупну миграцију у испарљиве симулаторе хране на воденој основи (гравиметрија) |
LOQ 0,1 mg/dm2 |
VM/MET 880 |
Л1 |
|
Одређивање миграције одређених елемената (Pb, Cd, Hg, As, Cr, Ba, Zn, Mo, Co, Cu, Fe, Mn, Sb и Se) (ICP/MS) |
Hg. LOQ 0,001 mg/l Pb, Cd, As, Cr, Ba, Mo, Se и Mn: LOQ 0,005 mg/l Zn, Sn, Co, Cu и Fe: LOQ 0,01 mg/l
|
VM/MET 876 |
Л1 |
Храна - Жита |
Одређивање укупних примеса у пшеници, дурум пшеници, ражи, тритикалеу и јечму који се користи као храна за животиње (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
SRPS EN 15587:2019 |
Л1 |
Храна - Бибер и олеорезин бибера |
Одређивање садржаја пиперина (спектрофотометријски) |
LOQ 0,5% |
AOAC 987.07:1990 |
Т1 |
Храна - Пиво |
Oдређивање нитрозоамина (NDMA) (LC/MS/MS) |
LOQ 10μg/kg |
VM/MET 1332 |
Т1 |
Храна - Мед и производи од меда |
Одређивање електричне проводљивости меда (кондуктометријски) |
0,1-3 mS/cm |
IHC method 2:2009 |
Т1 |
Храна Уља и масти биљног и животињског порекла |
Одређивање састава масних киселина (GC/FID) |
LOQ 0,02%
|
SRPS ЕN ISO 12966-1:2015 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја фосфора (спектрофотометријски) |
LOQ 0,001% |
AOCS метода Ca 12-55:2017
|
Л1 |
|
Одређивање пероксидног броја (волуметријски) |
0-15 mmol/kg |
SRPS EN ISO 3960:2017 |
Л1 |
|
Одређивање киселинског броја и киселости (волуметријски) |
LOQ 0,01% |
SRPS EN ISO 660:2021 |
Л1 |
|
Одређивање анисидинског броја (спектрофотометријски) |
|
SRPS EN ISO 6885:2017 |
Л1 |
Храна - Уља и масти биљног и животињског порекла |
Одређивање заосталог техничког хексана (GC/FID/HSS) |
LOQ 10 mg/kg |
SRPS EN ISO 9832:2008 |
Л1 |
|
Одређивање алкалитета (волуметријски) |
|
SRPS EN ISO 10539:2008 |
Л1 |
|
Одређивање боје по Lovibond-у (спектрофотометријски) |
0,1-7 црвена 1-70 жута
|
ISO 27608:2010 ISO 27608:2010/Amd 1:2016
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја неосапуњивих материја (гравиметријски) |
|
SRPS EN ISO 18609:2012 |
Л1 |
|
Одређивање сапонификационог броја (волуметријски) |
|
SRPS EN ISO 3657:2023 |
Л1 |
|
Одређивање јодног броја – Vijs-ова метода (волуметријски) |
LOQ 0,5g/100g |
SRPS EN ISO 3961:2019 |
Л1 |
|
Одређивање индекса рефракције (рефрактометријски) |
1,3320-1,7000 |
SRPS EN ISO 6320:2017 |
Л1 |
|
Одређивање запреминске масе на ваздуху (пикнометријски) |
|
SRPS ISO 6883:2017 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја нерастворљивих нечистоћа (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
SRPS EN ISO 663:2017 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја влаге и испарљивих материја (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
SRPS EN ISO 662:2017
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја жуманца у мајонезу и сродним производима (спектрофотометријски) |
LOQ 1% |
SRPS E.K8.049:1997 |
Л1 |
Храна - Воће, поврће, цереалије и легуминозе, лековито биље и чај |
Одређивање Perchlorate (LC/MS/MS) |
LOQ 0,01 mg/kg чај и лековито биље: LOQ 0,5 mg/kg |
QuPPe-Method^39) |
Т1 |
Храна - Адитиви |
Одређивање садржаја сулфатног пепела (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
Ph EU 6.0, volume 1:2008 Metoda 2.4.14. |
Л1 |
Храна |
Одређивање суве материје у прехрамбеним производимавакуум метода (гравиметријски) |
LOQ 0,05% |
NMKL 169:2002 |
Л1 |
|
Израчунавање енергетске вредности и угљених хидрата (рачунски) |
|
VM/MET 719 |
Л1 |
Храна |
Одређивање садржаја хлорида (NaCl) (потенциометријс ки) |
LOQ 0,05% |
NMKL 178:2004 |
Л1 |
Храна - Алкохолна пића |
Одређивање садржаја алдехида (волуметријски) |
LOQ 5 mg/l aa |
Правилник^8) метода 7
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја виших алкохола (спектрофотометријски) |
LOQ 100 mg/l aa
|
Правилник^8) метода 6
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја испарљивих естара изражених као етил ацетат (спектрофотометријски) |
LOQ 10 mg/l aa |
AOAC метода 972.07:1973
|
Л1 |
|
Одређивање укупне титрационе киселости (волуметријски) |
LOQ 6 mg/l aa |
Правилник^8) метода 3
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја екстракта (гравиметријски) |
LOQ 0,01 g/l |
Правилник^8) метода 2
|
Л1 |
Храна - Сокови од воћа, поврћа и сродни производи |
Одређивање укупне суве материје (гравиметријски) |
LOQ 0,01 % |
SRPS EN 12145:2005 |
Л1 |
|
Oдређивање пепела (гравиметријски) |
LOQ 0,02 g/l |
SRPS ЕN 1135:2005 |
Л1 |
|
Oдређивање HMF у соковима (спектрофотометријски) |
LOQ 1 mg/l |
IFU 12:2005 |
Л1 |
|
Oдређивање садржаја D/L млечне киселине (ензимско-спектрофотометријски) |
LOQ 4 mg/l |
SRPS ЕN 12631:2005 |
Л1 |
|
Oдређивање садржаја фосфора (спектрофотометријски) |
LOQ 4 mg/l |
SRPS ЕN 1136:2008 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја L-јабучне киселине (ензимско-спектрофотометријски) |
LOQ 0,005 g/l |
SRPS EN 1138:2005 |
Л1 |
|
Одређивање релативне густине (пикнометријски) |
|
SRPS ЕN 1131:2005 |
Л1 |
|
Одређивање формолног броја (волуметријски) |
LOQ 0,5 ml 0.1M NaOH/100ml |
SRPS EN 1133:2005 |
Л1 |
Храна - Алкохолна пића |
Одређивање садржаја алкохола (пикнометријски) |
2,5-100 % vol |
Правилник^8) метода 1 (А)
|
Л1 |
Храна - Вино |
Одређивање садржаја метанола (GC/FID) |
50-500 mg/l |
OIV MA-AS312-03A:R2015
|
Л1 |
|
Одређивање pH вредности (потенциометријски) |
1-14 |
OIV-MA-AS313-15:2011 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја лимунске киселине (ензимско-спектрофотометријски) |
LOQ 5 mg/l |
OIV-MA-AS313-09:2009 |
Л1 |
Храна Месо, риба и производи од меса и рибе |
Одређивање садржаја влаге (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
SRPS ISO 1442:1998 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја нитрита (спектрофотометријски) |
LOQ 3 mg/kg |
SRPS ISO 2918:1999 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја нитрата (спектрофотометријски) |
LOQ 3 mg/kg |
SRPS ISO 3091:1999 |
Л1 |
|
Одређивање pH вредности (потенциометрија) |
1 pH до 14 pH |
SRPS ISO 2917:2004 |
Л1 |
Храна - Несладоване сировине за пиварство |
Одређивање садржаја слободне масти (гравиметрија) |
LOQ 0.03% |
EBC 6.10:1997
|
Л1 |
Храна - Жита, Млински производи |
Oдређивање садржаја пепела (гравиметрија) |
LOQ 0,01% |
SRPS EN ISO 2171:2023
|
Л1 |
Храна - Тестенине |
Одређивање количине воде (гравиметрија) |
LOQ 0,01% |
Правилник 3) група III метода 5
|
Л1 |
Храна - Алкохолна пића |
Одређивање етил-карбамата (GC/MS/MS) |
LOQ 10μg/l |
VM/MET 1334 |
Т1 |
Храна - Сирће |
Одређивање фиксне (неиспарљивe) киселости (волуметрија) |
LOQ 0,5 g/l
|
OIV-MA-VI-02:2000 |
Л1 |
Храна Производи од воћа и поврћа |
Одређивање садржаја растворљиве суве материје (рефрактометријски) |
0-95% |
SRPS ISO 2173:2007 |
Л1 |
Храна Сокови од воћа и поврћа и сродни производи |
Одређивање садржаја растворљиве суве материје (рефрактометријски) |
0-95% |
SRPS EN 12143:2005 |
Л1 |
Храна |
Одређивање садржаја нитрата, нитрита и бромида (IC са UV-детектором) |
NO2-, Br-: LOQ 1 mg/kg NO3-: LOQ 10 mg/ kg храна за одојчад и малу децу: NO2-, NO3-: LOQ 0,2 mg/kg
|
VM/MET 944 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја масти (гравиметријски) |
LOQ 0,1% |
NMKL 160:1998 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја укупног фосфора (спектрофотометријски) |
0,05-1,0% |
SRPS ISO 13730:1999 |
Л1 |
Храна |
Одређивање садржаја нерастворљивих и растворљивих дијететских влакана не укључујући фракције мање молекулске масе (ензимскo-гравиметријски) |
LOQ 0,5% |
AOAC 991.43:2000 |
Л1 |
Храна |
Одређивање садржаја сирових протеина, по Kjeldalu (волуметријски) |
LOQ 0,1 % |
SRPS ISO 1871:2013
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја дијететских влакана не укључујући фракције мање молекулске масе (ензимскo-гравиметријски) |
LOQ 0,5% |
AOAC 985.29:2003 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја пепела (гравиметријски) |
LOQ 0,01 % |
NMKL 173, 2nd Ed.:2005 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја бензоеве, сорбинске и p-хидроксибензоеве киселине (HPLC-PDA) |
LOQ 10 mg/kg |
NMKL 124:2007 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја ацесулфам K, аспартама и сахарина (HPLC-PDA) |
LOQ 10 mg/kg |
SRPS EN 12856:2008 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја сумпор диоксида у храни осим у сушеном луку, празилуку и купусу (волуметријски/ гравиметријски) |
LOQ 10 mg/kg LOQ 0,5 mg/kg |
AOAC 990.28:1994 VM/MET 1226 |
Т1 |
Храна - Сокови од воћа, поврћа и сродни производи |
Одређивање садржаја лимунске киселине (ензимско-спектрофотометријски) |
LOQ 10 mg/l |
SRPS EN 1137:2005 |
Т1 |
Храна - Сирово млеко, млеко и млеко у праху |
Одређивање садржаја афлатоксина М1 (ELISA -фотометријски) |
LOQ 0,01 µg/kg |
SPRS EN ISO 14675:2008 Ridascreen Aflatoxin M1 R1121 38) RBiopharm AG |
Т1 |
Храна |
Мерење масе узорка/дела узорка (гравиметријски) |
|
VM/MET 739 |
Т1 |
Храна |
Одређивање густине (пикнометријски) |
LOQ 0,7000 g/ml |
VM/MET 1008 |
Т1 |
Храна |
Одређивање густине (хидростатичка вага) |
0,5 g/ml до 2,25 g/ml |
VM/MET 1227 |
Т1 |
|
Одређивање индекса рефракције (рефрактометријски) |
1,3320-1,7000 |
VM/MET 1009 |
Т1 |
Храна - Вино |
Одређивање садржаја D/L млечне киселине (ензимско-спектрофотометријски) |
LOQ 0,002 g/l |
OIV-MA-AS313-07:2009 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја L- јабучне киселине (ензимско-спектрофотометријски) |
LOQ 0,005 g/l |
OIV-MA-AS313-11:2009 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја испарљивих киселина у вину (волуметријски) |
LOQ 0,1g/l |
OIV MA-AS313-02:2015
|
Л1 |
Храна - Вино |
Одређивање садржаја шећера (волуметријски) |
LOQ 0,4g/l |
OIV MA-AS311-01А:2009
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја екстракта (пикнометријски) |
LOQ 15 g/l |
OIV MA-AS2-03B:2012
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја етанола (пикнометријски) |
LOQ 4% vol |
Приручник^13) стр. 88
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја пепела (гравиметријски) |
LOQ 0,5 g/l |
OIV, MA-AS2-04:2009
|
Л1 |
|
Одређивање укупног сумпор-диоксида (волуметријски) |
LOQ 15 mg/l |
OIV, MA-AS323-04В:2009
|
Л1 |
|
Одређивање киселости титрацијом (волуметријски) |
LOQ 2 g/l |
OIV, MA-AS313-01:2015
|
Л1 |
Храна адитиви |
Одређивање степена чистоће Е330, Е501(i), Е500(i), Е500(ii), Е501(ii), Е503(ii), Е524, Е223, Е224, Е338, Е334, Е260, Е270, КЈ, Е507, Е513
|
макс. 100% |
Ph EU 6.0, volume 2:2008 страна: 1555, 2717, 2894, 2906, 2724, 1180, 2907, 2911, 2727, 2675, 3018, 1097, 2228, 2726, 2085, 2998
|
Л1 |
|
Одређивање максимума апсорбанције (снимање спектра) (спектрофотометријски) |
200-800 nm |
Ph EU 6.0, volume 1:2008 Metoda 2.2.25. |
Л1 |
|
Одређивање губитка масе сушењем (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
VM/MET 1000 |
Л1 |
Храна - Пиво,вода и напици са присутним COv2 |
Одређивање садржаја угљендиоксида (манометријски) |
2,5-10 g/l
|
EBC 9.28.3:2007
|
Л1 |
Храна - Пиво |
Oдређивање pH (потенциометријски) |
1-14 pH
|
EBC 9.35:2004
|
Л1 |
|
Одређивање етанола и правог екстракта у пиву и екстракта у основној сладовини (пикнометријски) |
LOQ 0,07 % v/v етанола
|
MEBAK 2.13.4
|
Л1 |
|
Одређивање боје (спектрофотометријски) |
LOQ 5 EBC jed. |
EBC 9.6:2000
|
Л1 |
Храна - Несладоване сировине-кукуруз за пиварство |
Одређивање садржаја екстракта (комљење конгресном методом) |
65-95% |
EBC 6.5:2020
|
Л1 |
Храна - Јечмени слад |
Одређивање садржаја екстракта (комљење конгресном методом) |
68-90% |
EBC 4.5.1:2004 и 5.5:2000 |
Л1 |
|
Одређивање боје сладовине (спектрофотометријски) |
3 EBC jed – 26 EBC jed
|
EBC 4.7.1:2000 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја примеса јечменог слада (гравиметријски) |
LOQ 0.01% |
EBC 4.22:2005
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја влаге јечменог слада (гравиметријски) |
LOQ 0.01% |
EBC 4.2:2000 |
Л1 |
Храна - Чај и инстант чај у чврстом облику |
Одређивање садржаја кофеина (HPLC-PDA) |
LOQ 0,3% |
SRPS ISO 10727:2015 |
Л1 |
Храна Храна за животиње |
Одређивање садржаја влаге (волуметријски по Karl-Fischer-у) |
LOQ 0,01%
|
Приручник^23) стр. 8 - 46
|
Л1 |
|
Одређивање гранулације (гравиметријски) |
0-100%
|
SRPS ISO 2591-1:1992 |
Л1 |
Храна - Алкохолна пића |
Одређивање садржаја метанола (GC/FID) |
LOQ 10g/hl a.a |
AOAC 972.11:2000
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја цијановодоничне киселине HCN (спектрофотометријски) |
LOQ 0,1 mg/l aa |
Правилник^8) метода 13
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја бензалдехида (спектрофотометријски) |
LOQ 5 mg/l aa |
Правилник^8) метода 12
|
Л1 |
Храна - Пшенична клица |
Одређивање киселинског степена у пшеничној клици (волуметријски) |
LOQ 8 ml 1M NaOH/100g масти |
Правилник^3) група I метода 17
|
Л1 |
Храна - Пиринач |
Одређивање примеса у пиринчу (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
Правилник^3) група I метода 5
|
Л1 |
Храна - Кукуруз |
Одређивање садржаја нечистоћа у кукурузу (гравиметрија) |
LOQ 0,01% |
SRPS EN 16378:2014/Ispr.I:2019 |
Л1 |
Храна - Брзо смрзнута теста |
Одређивање количине воде у брзо смрзнутим тестимa (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
Правилник^3) група IV метода 2
|
Л1 |
Храна - Тестенине |
Одређивање количине липида (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
Правилник^3) група III метода 7
|
Л1 |
Храна - Пекарски производи |
Одређивање количине воде у пекарским производима (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
Правилник^3) група II метода 1
|
Л1 |
Храна - Жита, Млински производи |
Одређивање количине скроба по Ewersu (полариметријски) |
|
Правилник^3) група I метода 28
|
Л1 |
|
Одређивање киселинског степена (волуметријски) |
LOQ 0,3 |
Правилник^3) група I метода 16
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја пепела нерастворног у хлороводоничној киселини (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
Правилник^3) група I метода 11
|
Л1 |
Храна Семе уљарица |
Одређивање киселости уља (волуметријски) |
LOQ 0,05% |
SRPS ISO 729:1992 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја уља (гравиметријски) |
LOQ 0,03% |
SRPS EN ISO 659:2011 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја нечистоћа (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
SRPS EN ISO 658:2008
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја влаге и испарљивих материја (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
SRPS EN ISO 665:2020 |
Л1 |
Храна Лецитин |
Одређивање боје лецитина по Gardner-у (спектрофотометријски) |
1-18 |
AOCS метода Ja 9-87:2017
|
Л1 |
|
Одређивање пероксидног броја (волуметријски) |
LOQ 0 meq/kg |
AOCS метода Ja 8-87:2022
|
Л1 |
|
Одређивање киселинског броја (волуметријски) |
LOQ 0,1 mgKOH/g |
AOCS метода Ja 6-55:2017
|
Л1 |
|
Одређивање материја нерастворних у толуену (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
ISO 28198:2018 |
Л1 |
|
Одређивање материја нерастворних у ацетону (гравиметријски) |
LOQ 30% |
AOCS метода Ja 4-46:2017
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја влаге и испарљивих материја (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
IS 5055:1996 (Amendment No.I february 2006), Anex C |
Л1 |
Храна - Јаја и производи од јаја |
Одређивање суве материје сушењем (гравиметријски) |
LOQ 0,01%
|
Правилник^11) група II метода 1
|
Л1 |
Храна - Мед и производи од меда |
Одређивање активности дијастазе у меду (ензимски, спектрофотометријски ) |
LOQ 1 DN |
Megazyme assay procedure Т-AMZHY ^19)
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја хидроксиметилфурфурола (спектрофотометријски) |
LOQ 1 mg/kg |
Правилник^10) метода 9
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја материја нерастворљивих у води (гравиметријски) |
LOQ 0,005% |
Правилник^10) метода 5
|
Л1 |
|
Одређивње киселости меда (волуметријски) |
LOQ 0,5 mmol/kg |
Правилник^10) метода 7
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја воде у меду (рефрактометријски) |
13-25% |
Правилник^10) метода 4
|
Л1 |
Храна - Сирће |
Одређивање садржаја укупних киселина, као сирћетна (волуметријски) |
LOQ 0,3 g/l |
OIV-MA-VI-01:2018 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја екстракта (гравиметријски) |
LOQ 1 g/l |
OIV-MA-VI-06:2000 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја етанола (пикнометријски) |
LOQ 0,06 % vol |
Правилник^17) метода 2
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја инвертног шећера (гравиметријски) |
LOQ 0,9 g/l |
Правилник^17) метода 4
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја укупног пепела (гравиметријски) |
LOQ 0,5 g/l |
OIV-MA-VI-07:2000 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја сумпор-диоксида (волуметријски) |
LOQ 3 mg/l |
OIV-MA-VI-09:2008 |
Л1 |
Храна - Зачини, екстракти зачина, мешавине зачина |
Одређивање садржаја пепела нерастворног у киселини (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
SRPS ISO 930:2001 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја пепела (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
SRPS ISO 928:2001 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја страних материја (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
SRPS EN ISO 927:2012/AC 2014 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја влаге (мерење након дестилације) |
LOQ 1,5% |
SRPS ISO 939:2021 |
Л1 |
Храна - Зачини и биљке |
Одређивање садржаја испарљивог уља (мерење након дестилације) |
LOQ 0,05 ml/100g |
SRPS EN ISO 6571:2016 SRPS EN ISO 6571:2016/А1: 2019 |
Л1 |
Храна - Пекарски квасац |
Одређивање садржаја воде (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
SRPS E.M8.022:1987 |
Л1 |
Храна - Скроб и производи од скроба |
Одређивање садржаја сумпор-диоксида (волуметријски/ спектрофотометријски) |
LOQ 0,3mg/kg |
ISO 5379:2013 |
Л1 |
|
Одређивање pH вредности у скробу и хидролизатима скроба (потенциометријски) |
1-14 pH |
ISI^18) метода 26-5е
|
Л1 |
|
Одређивање сулфатног пепела (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
SRPS EN ISO 5809:2008 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја укупне масти (гравиметријски) |
0,01%- 1,5% |
SRPS EN ISO 3947:2008 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја пепела (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
SRPS EN ISO 3593:2008
|
Л1 |
|
Одређивање количине беланчевина по Kjeldahl-u (волуметријски) |
LOQ 0,1% |
SRPS EN ISO 3188:2008 |
Л1 |
|
Одређивање суве материје у сирупима (рефрактометријски) |
0-84% |
ISO 1743:1982 |
Л1 |
|
Одређивање губитка масе сушењем у вакуум сушници у анхидрованој и декстрози монохидрат (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
SRPS EN ISO 1741:2008 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја воде (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
SRPS EN ISO 1666:2008 |
Л1 |
Храна - Млеко у праху и производи од млека у праху |
Одређивање садржаја масти (гравиметријски) |
LOQ 0,1% |
SRPS EN ISO 1736:2010 |
Л1 |
Храна Млеко и производи од млека |
Одређивање садржаја меламина (LC/MS/MS) |
LOQ 0,1 mg/kg |
SRPS ISO/TS 15495:2013 |
Л1 |
|
Одређивање воде у маслацу (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
SRPS EN ISO 3727-1:2007 |
Л1 |
|
Одређивање воде у сиру и кајмаку (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
Правилник^9) VII група VI метода 1, група VII метода 1
|
Л1 |
|
Одређивање воде у млеку у праху (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
Правилник^9) VII група IV метода 1
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја лактозе у млеку и сурутки у праху (гравиметријски) |
LOQ 10% |
GEA Niro^20) Analytical Method A 18b
|
Л1 |
|
Одређивање суве материје згуснутог млека и сладоледа (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
Правилник^9) VII група III метода 1, група X метода 2
|
Л1 |
|
Одређивање суве материје у млеку, киселом млеку, јогурту и кефиру (гравиметријски)
|
LOQ 0,01 % |
Правилник^9) VII група I метода 4, група II метода 3, група IX метода 3
|
Л1 |
|
Одређивање масти по Gerber-у у маслацу (ацидобутирометријски) |
(70-90)% |
Правилник^9) VII група VIII метода 2
|
Л1 |
Храна - Чајеви |
Одређивање воденог екстракта (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
SRPS ISO 9768:1994/Cor1:2014 |
Л1 |
|
Одређивање укупног пепела (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
SRPS ISO 1575:1995 |
Л1 |
|
Одређивање губитка масе на 103°C (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
SRPS ISO 1573:1995 |
Л1 |
Храна Какао производи, производи слични чоколадним, крем производи, бомбонски производи, кекс и производи сродни кексу, жита за доручак, снек производи и посластичарски производи |
Одређивање шећера по Luff-Schoorl-у (волуметријски) |
за природни инверт: LOQ 1% за укупан инверт: LOQ 4%
|
Правилник^4) метода 12
|
Л1 |
|
Одређивање скроба по Еверсу (полариметријски) |
0-100% |
Правилник^4) метода 19
|
Л1 |
|
Одређивањe pH вредности (потенциометријски) |
1-14 pH |
Правилник^4) метода 16
|
Л1 |
|
Одређивање млечне масти (волуметријски) |
LOQ 0,3% |
Правилник^4) метода 10
|
Л1 |
|
Одређивање сирове целулозе по Kiršner-Hanaku (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
Правилник^4) метода 8
|
Л1 |
|
Одређивање воде сушењем под нормалним притиском (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
Правилник^4) метода 2
|
Л1 |
|
Одређивање воде сушењем под нормалним притиском (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
Правилник^4) метода 1
|
Л1 |
Храна - Какао производи, производи слични чоколадним, крем производи |
Одређивање какао делова (спектрофотометријски) |
LOQ 1,7% |
Правилник^4) метода 17
|
Л1 |
|
Одређивање лактозе по Luff-Schoorl-у (волуметријски) |
LOQ 0,3% |
Правилник^4) метода 13
|
Л1 |
Храна - Меласа |
Одређивање шећера у меласи (полариметријски) |
|
SRPS E.L3.020:1963
|
Л1 |
Храна - Шећерни раствори, сирупи, меласа |
Одређивање суве материје (рефрактометријски) |
0-95% |
ICUMSA метода GS4/3/8-13:2009
|
Л1 |
Храна - Шећер, шећерни сирупи, специјални шећери, меласа |
Одређивање pH вредности (потенциометријски) |
1-14 pH |
ICUMSA метода GS1/2/3/4/7/8/9-23:2009 |
Л1 |
Храна - Шећер |
Одређивање типа боје кристала (рефлексометрија) |
0-6 тип боје |
ICUMSA метода GS2-13:2017
|
Л1 |
|
Одређивање сумпор-диоксида (спектрофотометријски) |
LOQ 0 mg/kg |
SRPS E.L8.020:1993 |
Л1 |
|
Одређивање боје шећера у раствору (спектрофотометријски) |
max 60 IU |
ICUMSA метода GS2/3-10:2011 |
Л1 |
|
Одређивање редукованих шећера (волуметријски) |
LOQ 0,002% |
ICUMSA метода GS2/3/9-5:2011 |
Л1 |
|
Одређивање поларизације (полариметријски) |
max 100°Z |
SRPS E.L8.018:1992 |
Л1 |
|
Одређивање пепела (кондуктометријски) |
LOQ 0,001% |
ICUMSA метода GS2/3/9-17:2011
|
Л1 |
|
Одређивање губитка масе у току сушења (гравиметријски) |
LOQ 0,001% |
ICUMSA метода GS2/1/3/9-15:2007 |
Л1 |
Храна Со (Натријум хлорид) |
Одређивање садржаја натријум хлорида (волуметријски) |
LOQ 1% |
SRPS H.G8.077:1983 |
Л1 |
|
Одређивање pH вредности (потенциометријски) |
1-14 pH |
SRPS H.G8.079:1983 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја јода (волуметријски) |
LOQ 0,13 mg/kg |
SRPS E.Z8.002:2001 |
Л1 |
|
Одређивање губитка масе на 110°C (гравиметријски) |
LOQ 0,001% |
SRPS ISO 2483:2015 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја материја нерастворних у води или киселини (гравиметријски) |
LOQ 0,001% |
SRPS ISO 2479:2015 |
Л1 |
Храна - Инстант кафа |
Одређивање губитка масе на 70°C, под смањеним притиском (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
SRPS ISO 3726:1995 |
Л1 |
Храна - Пржена кафа |
Одређивање садржаја влаге пржене кафе (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
SRPS ISO 11294:2019 |
Л1 |
|
Одређивање растворљивих материја (екстракта) (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
AOAC метода 973.21:1974
|
Л1 |
Храна - Сирова кафа |
Одређивање губитка масе на 105°C (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
SRPS ISO 6673:2016 |
Л1 |
|
Одређивање страних примеса и недостатака (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
SRPS ISO 4149:2014 осим т.5 и т.6 |
Л1 |
Храна - Кафа и производи од кафе |
Одређивање садржаја кофеина (HPLC-PDA) |
кафа и производи од кафе: LOQ 0,1% кафа и производи од кафе, без кофеина: LOQ0,02%
|
SRPS ISO 20481:2014 |
Л1 |
Храна- месо и производи од меса |
Одређивање слободне масти (гравиметрија) |
LOQ 0,05% |
SRPS ISO 1444:1998 |
Л1 |
Храна-зачини |
Одређивање неиспарљивог етарског екстракта (гравиметрија) |
LOQ 0,01% |
SRPS ISO 1108:1997 |
Л1 |
Храна Храна за животиње Средства за исхрану биља |
Одређивање садржаја сирових протеина - Думас (метода тоталног сагоревања) |
LOQ 0,01% азота LOQ 0,1% протеина |
SRPS EN ISO 16634-1:2010 SRPS EN ISO 16634-2:2016 SRPS EN ISO 14891:2010 AOAC 992.15:1996 AOAC 993.13:1997
|
Л1 |
Храна - Уљана сачма и погача и производи од соје |
Одређивање слободног остатка хексана (GC/FID/HSS) |
LOQ 10 mg/kg |
SRPS ISO 9289:2002 |
Л1 |
Храна - Соја и производи од соје |
Одређивање индекса растворљивости протеина (PDI) (волуметријски) |
LOQ 1% |
AOCS Ba 10 b-09:2017 |
Л1 |
|
Одређивање активности инхибитора трипсин у производима од соје (спектрофотометријски) |
LOQ 0,5mg/g |
SRPS EN ISO 14902:2009 |
Л1 |
|
Одређивање активности уреазе (потенциометријски) |
LOQ 0,01 mgN/g.min |
SRPS ISO 5506:2019 |
Л1 |
|
Одређивање активности уреазе (потенциометријски) |
LOQ 0,01 |
AOCS Ba 9-58:2017 |
Л1 |
Храна - Жито |
Одређивање насипне густине-хектолитарске масе (гравиметрија) |
35-90 kg/hl |
SRPS EN ISO 7971-3:2019
|
Л1 |
Храна Млеко и производи од млека |
Одређивање масти по Gerber-у у сиру (ацидобутирометријски) |
(0-40)% |
Правилник^9) VII група VI метода 2
|
Л1 |
|
Одређивање масти по Gerber-у у павлаци и кајмаку (ацидобутирометријски) |
(0-60)% |
Правилник^9) VII група V метода 1 група VII метода 2
|
Л1 |
|
Одређивање масти по Gerber-у у јогурту, киселом млеку и кефиру (ацидобутирометријски) |
(0-8)% |
Правилник^9) VII група II метода 1 група IX метода 1
|
Л1 |
|
Одређивање масти по Gerber-у у млеку и згуснутом млеку (ацидобутирометријски) |
(0-16)% |
Правилник^9) VII група I метода 3 група III метода 2
|
Л1 |
|
Одређивање титрационе киселости млека у праху (волуметријски) |
LOQ 0,1 ml |
SRPS ISO 6091:2014 |
Л1 |
|
Одређивање киселости млека (волуметријски)
|
LOQ 0,1 ºSH |
Правилник^9) VII група I метода 2
|
Л1 |
Храна - Енергетска пића |
Одређивање садржаја таурина (IC са електрохем. детектором)
|
LOQ 100mg/l |
VM/MET 1069 |
Л1 |
Храна Освежавајућа безалкохолна пића |
Одређивање садржаја кофеина и кинина (HPLC-PDA) |
LOQ 10 mg/l |
VM/MET 948 |
Л1 |
Храна - Желатин |
Одређивање садржаја влаге у желатину (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
АОАC метода 935.46:1935 |
Л1 |
Храна Супе, сосови, додаци јелима и сродни производи |
Одређивање садржаја натријум глутамината (волуметријски) |
LOQ 0,46% |
SRPS Е.Z8.018:1994 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја натријум хлорида (волуметријски) |
LOQ 0,1% |
SRPS Е.Z8.012:1994 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја влаге (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
SRPS Е.Z8.011:1993 |
Л1 |
Храна - Производи од воћа и поврћа и печурака, Сенф |
Одређивање укупне суве материје (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
Правилник^6) метода 2a
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја пепела нерастворног у хлороводоничној киселини (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
SRPS ISO 763:2007
|
Л1 |
Храна - Производи од воћа и поврћа и печурака |
Одређивање киселости титрацијом (волуметријски) |
LOQ 0,01 % |
SRPS ISO 750:2003 |
Л1 |
|
Одређивање pH (потенциометријски) |
1-14 pH |
SRPS ISO 1842:2011 |
Л1 |
|
Одређивање директно редукујућих и укупних шећера (волуметријски) |
за дрш.: LOQ 1% за уш.: LOQ 4%
|
Правилник^6) метода 3
|
Л1 |
Храна Конзервисани грашак |
Одређивање материја нерастворљивих у етанолу (гравиметријски) |
LOQ 1% |
Правилник^6) метода 22
|
Л1 |
Храна - Воће, поврће и производи од воћа и поврћа и печурака |
Одређивање садржаја испарљивих киселина (волуметријски) |
LOQ 0,01g сирћетне киселине/100ml(g) |
SRPS ISO 6632:2003
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја укупног сумпор-диоксида (волуметријски/ спектрофотометријски) |
LOQ 0,3mg/kg |
SRPS ISO 5522:2003 |
Л1 |
Храна - Сокови од воћа, поврћа и сродни производи |
Одређивање садржаја етанола (ензимско-спектрофотометријски) |
LOQ 0,002 g/l |
IFU 52:2005 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја D-изолимунске киселине (ензимско-спектрофотометријски) |
LOQ 7 mg/l |
SRPS EN 1139:2005 |
Л1 |
Храна - Цитруси |
Одређивање садржаја сока у цитрусима (гравиметријски) |
LOQ 1% |
OECD: International Standards for Fruit and Vegetables -Citrus |
Л1 |
Храна - Алкохолна пића |
Одређивање садржаја шећера (гравиметријски) |
LOQ 18g/l |
Правилник^8) метода 9
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја фурфурола (спектрофотометријски) |
LOQ 0,5 mg/l aa |
Правилник^8) метода 8
|
Л1 |
Храна Месо, риба и производи |
Одређивање садржаја хидроксипролина (спектрофотометријски) |
max 0,5% |
SRPS ISO 3496:2002 |
Л1 |
Храна Беланчевинасти производи за прехрамбену индустрију |
Одређивање моћи упијања воде (гравиметријски) |
|
AACC метода 56-30-01:1999
|
Л1 |
|
Одређивање количине масти по Soxhlet-у (гравиметријски) |
LOQ 0,05% |
Правилник^1) метода 2 |
Л1 |
|
Одређивање количине воде (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
Правилник^1) метода 1 |
Л1 |
Храна Вино, освежавајућа безалкохолна пића |
Одређивање садржаја o-фосфата (IC са кондуктометријским детектором) |
LOQ 10 mg/l |
VM/MET 946 |
Л1 |
Храна Производи са додатком зачинске паприке |
Одређивање боје Судан (I,II,III i IV) (HPLC- PDA) |
LOQ 0,5 mg/kg |
VM/MET 945 |
Л1 |
Храна |
Одређивање садржаја сирове целулозе (гравиметријски) |
LOQ 1% |
SRPS ISO 5498:1996 |
Л1 |
Храна - Млеко и производи од млека |
Одређивање суве материје без масти у маслацу (гравиметријски) |
LOQ 0,02% |
SRPS EN ISO 3727-2:2007 |
Л1 |
Храна која садржи воду или се меша са водом |
Одређивање pH вредности |
1-14 |
NMKL 179:2005 |
Л1 |
Храна |
Доказивање присуства синтетичких боја (тест) |
|
NMKL 114:1985 |
Л1 |
|
Храна за животиње |
Узорковање хране за потребе микробиолошких испитивања узорака хране и хране за животиње |
SRPS CEN ISO/TS 17728:2016 |
Т1 |
|
Храна за животиње |
Узимање узорака за: биолошка, биохемијска испитивања микробиолошка испитивања физичка испитивања хемијска испитивања
|
Правилник^2) чл. 6-28 |
Л1 |
|
Вода за пиће |
Узимање узорака за: микробиолошка испитивања физичка испитивања хемијска испитивања
|
Правилник^15) чл. 2, 3, 5, прилог II |
Л1 |
|
Храна |
Узорковање хране за потребе микробиолошких испитивања узорака хране и хране за животиње |
SRPS CEN ISO/TS 17728:2016 |
Т1 |
|
Храна биљног порекла, храна анималног порекла осим меса |
Узорковање хране за потребе испитивања ради утврђивања остатака средстава за заштиту биља у храни |
Правилник^45) чл.3 и чл.4, осим табела 2 и 3 |
Т1 |
|
Брисеви - површина која је у контакту са храном |
Хоризонталне методе за узимање узорака са површине за микробиолошка испитивања
|
SRPS EN ISO 18593:2018 (узорковање методом бриса или сунђера) |
Л1 |
|
Алкохолна пића |
Узимање узорака за: физичка испитивања хемијска испитивања
|
Правилник^8) чл. 7-15 |
Л1 |
|
Уљане сачме и погаче |
Узимање узорака за: биолошка, биохемијска испитивања микробиолошка испитивања физичка испитивања хемијска испитивања
|
SRPS ISO 5500:2001 |
Л1 |
|
Семе уљарица |
Ручно узимање узорака за: биолошка, биохемијска испитивања физичко-хемијска испитивања
|
SRPS EN ISO 21294:2017 |
Л1 |
|
Биљна уља и маст
|
Узимање узорака за: биолошка, биохемијска испитивања микробиолошка испитивања физичка испитивања хемијска испитивања
|
SRPS EN ISO 5555:2008 |
Л1 |
|
Беланчевинасти производи за прехрамбену индустрију |
Узимање узорака за: физичка испитивања хемијска испитивања
|
Правилник^1) чл. 7-16 |
Л1 |
|
Намирнице и предмети опште употребе |
Узимање узорака за: микробиолошка испитивања физичка испитивања хемијска испитивања
|
Упутство^21)
|
Л1 |
|
Месо – труп |
Узимање узорака за: микробиолошка испитивања
|
SRPS EN ISO 17604:2016 тачка 8.3 |
Л1 |
храна за животиње |
Испитивања сензорских карактеристика боје, мириса и текстуре |
|
SRPS ISO 6658:2018 |
Л1 |
Средства за одржавање личне хигијене, негу и улепшавање лица и тела, средства за одржавање чистоће |
Испитивања сензорских карактеристика боје, мириса и текстуре (сензорски) |
|
SRPS ISO 6658:2018
|
Л1 |
Посуђе, прибор и амбалажа |
Испитивања сензорских карактеристика боје, мириса и текстуре (сензорски) |
|
SRPS ISO 6658:2018
|
Л1 |
Храна |
Испитивања сензорских карактеристика боје, мириса, укуса и текстуре (сензорски) |
|
SRPS ISO 6658:2018 т. 5.4.2
|
Л1 |