Предмет испитивања |
Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања) |
Опсег мерења (где је примењиво) |
Референтни документ |
Локације |
Храна - Јагодичасто воће |
Хоризонтална метода за одређивање вируса Хепатитиса А и норовируса коришћењем RT-PCR у реалном времену – Део 2: Метода откривања |
|
SRPS EN ISO 15216-2:2019 SRPS EN ISO 15216-2:2019/Исправка 1:2021
|
Т1 |
Храна (Воће и поврће, Производи од воћа и поврћа), Узорци са површина |
Детекција норовируса и хепатитис А вируса (RT-PCR) |
|
CeeramTOOLS^® REF KMG, REF KNVGIGII, REF KHAV, bioMérieux^42) |
Т1 |
Храна Производи од цереалија (теста, снек производи...), салатни преливи и намази, кекси, колачи, торте и смеше за њихову припрему, сладолед |
Одређивање алергена – jaje (ELISA – фотометријски)
|
LOQ 2,5 mg/kg |
Veratox for Egg Allergen (8450) 36) Neogen
|
Л1 |
Храна - Млински и пекарски производи, тестенине, производи од соје, зачини,готова јела, производи од меса, освежавајућа безалкохолна пића, какаопроизводи, производи од кафе, сладолед, уље ароме |
Одређивање алергена – глутен (ELISA – фотометријски)
|
LOQ 5 mg/kg |
Ridascreen Gliadin^22) R7001, R-Biopharm AG |
Л1 |
Храна Кекси, колачи, торте и сировине и смеше за њихову припрему, сокови и напици без млека и прашкови за њихову припрему, сосови и намази, снек производи, прерађевине од меса, испирне течности |
Одређивање алергена –млеко (ELISA-фотометријски) |
LOQ 2,5 mg/kg |
Veratox for Total Milk Allergen (8470) 35) Neogen |
Л1 |
Колачи, крекери, какао производи, сладолед, цереалије, снек производи |
Одређивање алергена – кикирики (ELISA-фотометријски)
|
LOQ 2,5 mg/kg |
Veratox for Peanut Allergen (8430)^24) Neogen |
Л1 |
|
Одређивање алергена – лешник (ELISA-фотометријски)
|
LOQ 2,5 mg/kg |
Veratox for Hazelnut Allergen (8420)^25) Neogen |
Л1 |
Колачи, крекери,, енергетски производи, сладолед, цералије, снек производи, салатни преливи, течни производи (млеко, сокови...), испирне течности |
Одређивање алергена – соја (ELISA-фотометријски)
|
LOQ 2,5 mg/kg |
Veratox for Soy Allergen (8410)^26) Neogen |
Л1 |
Храна Ферментиса на и хидролизова на храна (пиво, скробни сируп, скроб, екстракт слада,ферме нтисани производиукисело тесто, ферментиса ни млечни производ, соја сос) |
Одређивање алергена – глутен (ELISA – фотометријски) |
LOQ 10 mg/kg |
Ridascreen Gliadin competitive^37) R7021, RBiopharm AG |
Л1 |
Храна - Месо и месне прерађевине, уље, мајонез, производи од поврћа, сир, фини пекарски производи, супе и сосови |
Одређивање алергена – слачица (ELISA – фотометријски) |
LOQ 0,5 mg/kg |
Ridascreen Fast Senf/Mustard^40) R6152, R-Biopharm AG |
Т1 |
Храна, Храна за животиње и узорци са површина |
Детекција Salmonella spp. (PCR) |
|
GENE-UP^® Salmonella 2 (SLM 2) REF 423105 bioMérieux^44) |
Т1 |
Храна и Узорци са површина |
Детекција Listeria monocytogenes и Listeria spp (ELFA техника – ензимска флуоресценција) |
|
VIDAS&^® Listeria Duo (LDUO) REF 30 225 bioMérieux^43) |
Т1 |
Биљни материјали, Технолошки прерађени производи са састојцима биљног порекла |
Испитивање генетичке модификованости - Екстракција DNK - Квалитативни и квантитативни PCR
|
|
JRC-Compendium of reference methods for GMO analysis „f“
|
Л1 |
Храна |
Одређивање садржаја шећера (глукоза, фруктоза, сахароза, лактоза и малтоза) (IC са електрохем. детектором) |
LOQ 0,01% |
VM/MET 938 |
Л1 |
Храна |
Одређивање активности воде – aw (мерење електролитичке отпорности) |
0,03-1 |
NMKL 168:2001 |
Л1 |
|
Одређивање D сорбитола (IC са електрохемијским детектором) |
LOQ 0,01% |
VM/MET 1088 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја фосфора |
LOQ 4 mg/100g |
NMLK 57, 2ndEd:1994 |
Л1 |
Храна Масна храна |
Одређивање PCB (GC/MS/MS)^28) |
LOQ 0,003 mg/kg |
VM/MET 1156 |
Л1 |
Храна - Вино |
Одређивање односа стабилних изотопа угљеника (^13C/^12C) (IRMS) |
|
OIV-MA-АS312-06:R2009 |
Л1 |
Храна Алкохолни дестилати и алкохолна пића |
Одређивање односа стабилних изотопа угљеника (^13C/^12C) (IRMS) |
|
VM/MET 960 |
Л1 |
Храна - Вино |
Одређивање односа стабилних изотопа кисеоника (^18O/^16O) (IRMS)
|
|
OIV-MA-AS2-12:R2009 |
Л1 |
Храна Алкохолни дестилати и алкохолна пића |
Одређивање односа стабилних изотопа кисеоника (^18O/^16O) (IRMS)
|
|
VM/MET 960 |
Л1 |
Храна Вино, aлкохолни дестилати и алкохолна пића |
Одређивање односа стабилних изотопа водоника (D/H) (IRMS) |
|
VM/MET 960 |
Л1 |
Храна Мед |
Одређивање односа стабилних изотопа угљеника (^13C/^12C) (IRMS) |
|
AOAC 998.12:1998 |
Л1 |
Храна и храна за животиње |
Одређивање садржаја укупне масти микроталасномном екстракцијом (гравиметријски) |
LOQ 0,1% |
VM/MET 1318 |
Т1 |
Храна за животиње |
Одређивање витамина A (HPLC-PDA)
|
LOQ 400 IU/kg |
SRPS EN ISO 14565:2011 |
Л1 |
|
Одређивање витамина C (HPLC-PDA)
|
LOQ 2,5 mg/kg |
VM/MET 930 |
Л1 |
|
Одређивање витамина B6 (HPLC са флуоресцентним детектором)
|
LOQ 1 mg/kg |
VM/MET 929 |
Л1 |
|
Одређивање витамина B2 (HPLC са флуоресцентним детектором)
|
LOQ 1 mg/kg |
VM/MET 928 |
Л1 |
|
Одређивање витамина B1 (HPLC са флуоресцентним детектором)
|
LOQ 1 mg/kg |
VM/MET 927 |
Л1 |
|
Одређивање витамина D (HPLC-PDA) |
LOQ 8000 IU/kg |
VM/MET 926 |
Л1 |
Храна и храна за животиње |
Одређивање PAH (GC/MS/MS)
|
LOQ 1μg/kg Суво зачинско и лековито биље: LOQ 5μg/kg Цереалије и легуминозе: LOQ 0,5μg/kg |
VM/MET 1116 |
Л1 |
|
Одређивање аминокиселинског састава (IC са електрохем. детектором)^31) |
0,01% |
VM/MET 937 |
Л1 |
Храна и храна за животиње |
Oдређивање резидуа пестицида (гасна и течна хроматографија са различитим детекторима) |
|
SRPS EN 15662 SRPS EN 12393-2 SRPS EN 12396-2 QuPPe-Method VM/MET 886 EURL-SRM QACs VM/ MET 887 „f“
|
Л1 |
Храна, храна за животиње и вода |
Одређивање метала и металоида (ICP/MS) |
|
SRPS EN 15763 SRPS EN 15765 EPA 6020A VM/MET 865 SRPS EN 17264 „f“
|
Л1 |
Храна и храна за животиње |
Одређивање микотоксина и биљних токсина (течни хроматограф са различитим детекторима) |
|
SRPS EN 15891 SRPS EN 15791 SRPS EN 16187 SRPS EN 16006 SRPS EN 16007 SRPS EN 14132 SRPS EN 15850 SRPS EN 15792 SRPS EN ISO 14501 SRPS ISO 8128-1 SRPS EN 16877 EURL-MP-method_001 EURL-MP-method_003 EURL-MP-method_004 VM/MET 913 "f" |
Л1 |
Храна |
Одређивање витамина D (HPLC-PDA) |
LOQ 0,75 μg/100g |
VM/MET 926 |
Л1 |
храна за животиње |
Одређивање витамина E (HPLC-PDA) |
LOQ 0,1 mg/kg |
SRPS EN ISO 6867:2008 |
Л1 |
Храна |
Одређивање витамина E (HPLC-PDA) |
LOQ 0,1 mg/100g |
SRPS EN 12822:2014 |
Л1 |
|
Одређивање витамина A (HPLC-PDA)
|
LOQ 0,1 mg/100g |
SRPS EN 12823-1:2014 |
Л1 |
|
Одређивање витамина C (HPLC-PDA)
|
LOQ 0.25 mg/100g |
VM/MET 930
|
Л1 |
|
Одређивање витамина B6 (HPLC са флуоресцентним детектором)
|
LOQ 0,1 mg/100g |
SRPS EN 14164:2014 |
Л1 |
|
Одређивање витамина B2 (HPLC са флуоресцентним детектором)
|
LOQ 0,1 mg/100g |
SRPS EN 14152:2014
|
Л1 |
|
Одређивање витамина B1 (HPLC са флуоресцентним детектором)
|
LOQ 0,1 mg/100g |
SRPS EN 14122:2014 |
Л1 |
Храна анималног порекла и храна за животиње |
Одређивање сулфонамида и антибиотика (LC/MS/MS)^30) |
LOQ 0,01 mg/kg |
VM/MET 936 |
Л1 |
Храна за животиње (термички обрађена) |
Одређивање акриламида (LC-MS/MS)
|
LOQ 15 µg/kg |
VM/MET 1211 |
Л1 |
Храна (термички обрађени производи од кромпира, житарица, кафе и дечија храна) |
Одређивање акриламида (LC-MS/MS) |
LOQ 15 µg/kg |
SRPS EN 16618:2015 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Козметички производи |
Вредновање антимикробне заштите козметичког производа (Challenge test)
|
|
SRPS EN ISO 11930:2019 SRPS EN ISO 11930:2019/А1:2022
|
Т1 |
|
Откривање Candida albicans |
|
SRPS EN ISO 18416:2016 SRPS EN ISO 18416:2016/А1:2022
|
Т1 |
|
Откривање Staphylococcus aureus |
|
SRPS EN ISO 22718:2016 SRPS EN ISO 22718:2016/А1:2022
|
Т1 |
|
Одређивање броја квасаца и плесни |
|
SRPS EN ISO 16212:2017 SRPS EN ISO 16212:2017/А1:2022
|
Т1 |
|
Откривање Escherichia coli |
|
SRPS EN ISO 21150:2016 SRPS EN ISO 21150:2016/А1:2022
|
Т1 |
|
Одређивање броја и откривање аеробних мезофилних бактерија |
|
SRPS EN ISO 21149:2017 SRPS EN ISO 21149:2017/А1:2022
|
Т1 |
|
Откривање Pseudomonas aeruginosa |
|
SRPS EN ISO 22717:2016 SRPS EN ISO 22717:2016/А1:2022
|
Т1 |
Вода (вода за пиће) |
Одређивање броја колиформних бактерија фекалног порекла (MF техника) |
|
Правилник^15) Прилог III, тачка 2
|
Л1 |
|
Детекција Proteus врста (MPN техника)
|
|
Правилник^15) Прилог III, тачка 5
|
Л1 |
Вода за пиће Вода за људску употребу (топла и хладна вода, вода за прање) Пречишћена вода за купање (базенска вода) Индустријска вода (процесна и расхладна вода) |
Откривање и одређивање броја спора сулфитно-редукујућих анаероба (клостридија) - Дeo 2: Метода мембранске филтрације |
|
SRPS EN 26461-2:2009 |
Т1 |
Вода - вода за пиће, дезинфикована базенска вода, пречишћена вода |
Oдређивање броја Escherichia coli и колиформних бактерија - Део 1: Метода мембранске филтрације за воде са ниским бактеријским позадинским растом
|
|
SRPS EN ISO 9308-1:2017 SRPS EN ISO 9308-1:2017/A1 1:2017
|
Л1 |
Вода - Вода за пиће; Површинска вода; Отпадна вода; Подземне воде |
Откривање и одређивање броја Pseudomonas aeruginosa - Метода мембранске филтрације |
|
SRPS EN ISO 16266:2010 |
Л1 |
Вода (вода за пиће) Вода |
Одређивање броја Clostridium perfringens Метода помоћу мембранске филтрације |
|
SRPS EN ISO 14189:2017 |
Л1 |
Вода - Вода за пиће; Површинска вода; Отпадна вода; Подземне воде |
Одређивање броја културабилних микроорганизама - Бројање колонија засејавањем у подлогу хранљиви агар |
|
SRPS EN ISO 6222: 2010 |
Л1 |
Вода за пиће Вода за људску употребу (топла и хладна вода, вода за прање) Пречишћена вода за купање (базенска вода) Индустријска вода (процесна и расхладна) |
Одређивање броја Legionella |
|
SRPS EN ISO 11731:2017 |
Л1 |
Вода - Вода за пиће; Површинска вода; Отпадна вода; Подземне воде |
Утврђивање присуства врста рода Salmonella |
|
SRPS EN ISO 19250:2014 |
Л1 |
|
Откривање и одређивање броја цревних ентерокока - Део 2: Метода мембранске филтрације
|
|
SRPS EN ISO 7899-2: 2010 |
Л1 |
Фармацеутски препарати |
Одређивање укупног броја живих микроорганизама (квантитативна метода) |
|
Ph Jug V, књига 1, тачка 2.6.12 |
Л1 |
|
Детекција и одређивање укупног броја ентеробактерија (квалитативна и квантитативна метода) |
|
Ph Jug V, књига 1, тачка 2.6.13 |
Л1 |
|
Детекција и одређивање броја Esherichia coli (квалитативна и квантитативна метода) |
|
Ph Jug V, књига 1, тачка 2.6.13 |
Л1 |
|
Детекција Salmonella врста (квалитативна метода)
|
|
Ph Jug V, књига 1, тачка 2.6.13 |
Л1 |
|
Детекција Pseudomonas aeruginosa (квалитативна метода) |
|
Ph Jug V, књига 1, тачка 2.6.13 |
Л1 |
|
Детекција Staphylococcus aureus (квалитативна метода) |
|
Ph Jug V, књига 1, тачка 2.6.13 |
Л1 |
Храна - Вино и шира |
Детекција, диференцијација и бројање квасаца на плочи
|
|
OIV MA-AS4-01.6.1:2010
|
Л1 |
Храна Свеже и смрзнуто воће и поврће |
Детекција Е. coli O157 (укључујући H7) – ELFA техника – ензимска флуоресценција |
|
VIDAS^® UP E. coli O157 (uključujući H7) REF30 122 bioMérieux^41) |
Л1 |
Храна - Воћни сокови, сродни производи, њихови састојци, освежавајућа безалкохолна пића, воћни сирупи, узорци из животне средине из зоне руковања и производње воћних сокова и њима сродних производа |
Метода за откривање и бројање споре формирајућих термо-ацидофилних бактерија кварења (Alicyclobacillus spp.) |
|
IFU Method No.12:2019 |
Т1 |
Храна - Вино, Шира |
Детекција, диференцијација и бројање млечно-киселинских бактерија на плочи |
|
OIV MA-AS4-01.6.1: 2010 |
Л1 |
|
Детекција, диференцијација и бројање сирћетних бактерија на плочи |
|
OIV MA-AS4-01.6.1:2010 |
Л1 |
|
Детекција, диференцијација и бројање плесни на плочи |
|
OIV MA-AS4-01.6.1: 2010 |
Л1 |
Храна - Храна за животиње |
Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте) –Део 1: Метода употребe агара по Берд-Паркеру
|
|
SRPS EN ISO 6888-1:2021 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја ß-глукуронидаза позитивне Escherichia coli – Део 2: Техника бројања колонија на 44оС помоћу 5-бромо-4-хлоро-3-индолил β-Д-глукуронида
|
|
SRPS ISO 16649-2:2008 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја мезофилних млечно-киселинских бактерија – Техника бројања колонија на 30оС
|
|
ISO 15214:1998 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни – Део 1: Техника бројања колонија у производима са активношћу воде већом од 0,95
|
|
SRPS ISO 21527-1:2011 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни – Део 2: Техника бројања колонија у производима са активношћу воде мањом или једнаком од 0,95
|
|
SRPS ISO 21527-2:2011 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp.-Део 2: Метода одређивања броја |
|
SRPS EN ISO 11290-2:2017 |
Л1 |
Храна Храна за животиње Узорци са површина |
Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза- позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте) – Део 3: Откривање и МПН техника за мале бројеве |
|
SRPS EN ISO 6888-3:2009 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама-Део 1: Бројање колонија на 30оС техником наливања плоче |
|
SRPS EN ISO 4833-1:2014 SRPS EN ISO 4833-1:2014/ A1:2022
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја сулфиторедукујућих бактерија које расту у анаеробним условима |
|
SRPS ISO 15213:2011 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella - Део 1: Oткривање Salmonella spp. |
|
SRPS EN ISO 6579-1:2017 осим Анекса Д SRPS EN ISO 6579-1:2017/A1:2020
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Escherichia coli –Техника највероватнијег броја |
|
SRPS ISO 7251:2018 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceaе - Део 1: Oткривање Enterobacteriaceaе |
|
SRPS ISO 21528-1:2017 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceaе - Део 2: Техника бројања колонија |
|
SRPS ISO 21528-2:2017 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp.- Део 1: Метода откривања |
|
SRPS EN ISO 11290-1:2017 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја колиформа-Техника бројања колонија
|
|
SRPS ISO 4832:2014 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја Clostridium perfingens – Техника бројања колонија |
|
SRPS EN ISO 7937:2010 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Campylobacter spp. - Део 1: Метода откривања
|
|
SRPS EN ISO 10272-1:2017 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја суспектног Bacillus cereus - Техника бројања колонија на 30оС
|
|
SRPS EN ISO 7932:2009 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање Cronobacter spp. |
|
SRPS EN ISO 22964:2017 |
Л1 |
Храна за животиње |
Одређивање индекса рефракције (рефрактометријски) |
1,3320-1,7000 |
VM/MET 1009 |
Т1 |
|
Одређивање густине (хидростатичка вага) |
0,5 g/ml до 2,25 g/ml |
VM/MET 1227 |
Т1 |
|
Одређивање густине (пикнометријски) |
LOQ 0,7000 g/ml |
VM/MET 1008 |
Т1 |
|
Мерење масе узорка/дела узорка (гравиметријски) |
|
VM/MET 739 |
Т1 |
Храна и храна за животиње - жита, млински производи |
Одређивање садржаја влаге (гравиметрија) |
LOQ 0,01% |
SRPS EN ISO 712:2012 |
Л1 |
Храна и храна за животиње - кукуруз |
Одређивање садржаја влаге (у млевеним и целим зрнима) у кукурузу (гравиметрија) |
LOQ 0,01% |
SRPS EN ISO 6540:2021 |
Л1 |
Храна за животиње - Уљане сачме и погаче |
Одређивање садржаја уља (гравиметријски)
|
LOQ 0,05% |
SRPS EN ISO 734:2016 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја влаге (гравиметријски)
|
LOQ 0,01% |
SRPS ISO 771:2022 |
Л1 |
Храна за животиње |
Одређивање сировог пепела (гравиметријски) |
LOQ 0,01 % |
SRPS ISO 5984:2013
|
Л1 |
Храна за животиње |
Одређивање пепела нерастворног у хлороводоничној киселини (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
SRPS ISO 5985:2014
|
Л1 |
Храна за животиње |
Одређивање pH вредности (потенциометријски) |
1-14 pH |
Правилник^2) метода 15
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја калцијума (волуметријски) |
LOQ 1g/kg
|
SRPS ISO 6490-1:2001 |
Л1 |
|
Одређивање укупног фосфора (спектрофотометријски) |
LOQ 0,05% |
Правилник^2) метода 29
|
Л1 |
|
Одређивање количине примеса (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
Правилник^2) метода 3
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја скроба (полариметријски) |
LOQ 1g/kg |
SRPS ISO 6493:2004
|
Л1 |
|
Oдређивање садржаја хлорида растворљивих у води (волуметријски) |
LOQ 0,05% |
SRPS ISO 6495-1:2018 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја сирове целулозе (гравиметријски) |
LOQ 1% |
SRPS EN ISO 6865:2008 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја сирових протеина, по Kjeldalu (волуметријски) |
LOQ 0,1% |
SRPS EN ISO 5983-1:2010 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја влаге и других испарљивих материја (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
SRPS ISO 6496:2001 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја масти (гравиметријски) |
LOQ 0,05% |
SRPS ISO 6492:2001
|
Л1 |
|
Одређивање амонијачног азота (волуметријски) |
LOQ 0,01% |
Правилник^2) метода 8
|
Л1 |
Средства за одржавање чистоће и сировине за њихову производњу |
Одређивање pH вредности (потенциометријски) |
1 pH -14 pH |
SRPS EN 1262:2012 |
Т1 |
Хемијски производи |
Мерење масе узорка/дела узорка (гравиметријски) |
|
VM/MET 739 |
Т1 |
|
Одређивање густине (пикнометријски) |
LOQ 0,7000 g/ml |
мин 0,7000 g/ml |
Т1 |
|
Одређивање густине (хидростатичка вага) |
0,5 g/ml до 2,25 g/ml |
VM/MET 1227 |
Т1 |
|
Одређивање индекса рефракције (рефрактометријски) |
1,3320-1,7000 |
VM/MET 1009 |
Т1 |
Козметика |
Одређивање индекса рефракције (рефрактометријски) |
1,3320-1,7000 |
VM/MET 1009 |
Т1 |
|
Одређивање густине (хидростатичка вага) |
0,5 g/ml до 2,25 g/ml |
VM/MET 1227 |
Т1 |
|
Одређивање густине (пикнометријски) |
LOQ 0,7000 g/ml |
VM/MET 1008 |
Т1 |
|
Мерење масе узорка/дела узорка (гравиметријски) |
|
VM/MET 739 |
Т1 |
Предмети опште употребе - Средства за одржавање личне хигијене, негу и улепшавања тела |
Одређивање pH вредности (потенциометријски) |
1-14 pH
|
Правилник^12) метода А
|
Л1 |
Предмети опште употребе - Средства за одржавање чистоће, средства за одржавање личне хигијене, негу и улепшавање тела (Површински активне материје) |
Одређивање садржаја слободних алкалија или слободних киселина (волуметријски) |
LOQ 0,03 mg/g |
SRPS ISO 4314:1992 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Средства за одржавање личне хигијене |
Одређивање садржаја бензоеве, сорбинске и р-хидроксибензоеве киселине (HPLC/PDA) |
LOQ 0,01 % |
VM/MET 954 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Козметички производи и козметички производи са посебном наменом |
Одређивање органохлорних пестицида (GC/MS/MS)^32) |
LOQ 0,01 mg/kg |
VM/MET 1158 |
Л1 |
Ђубрива |
Одређивање садржаја влаге (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
SRPS EN 12048:2011
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја амонијачног азота (волуметријски) |
mаx 40% |
SRPS EN 15475:2016
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја нитратног и амонијачног азота (волуметријски) |
mаx 40% |
SRPS EN 15476:2016
|
Л1 |
|
Одређивање гранулације ђубрива просејавањем (гравиметријски) |
0-100% |
SRPS ЕN 1235:2011 |
Л1 |
|
Екстрација и одређивање садржаја фосфора растворљивог у води (гравиметријски) |
LOQ 0,1% |
SRPS EN 15958:2012 SRPS EN 15959:2012
|
Л1 |
|
Екстрација и одређивање садржаја фосфора растворљивог у неутралном амонијум-цитрату (гравиметријски) |
LOQ 0,1% |
SRPS EN 15957:2011 SRPS EN 15959:2012
|
Л1 |
|
Екстрација и одређивање садржаја фосфора растворљивог у минералним киселинама (гравиметријски) |
LOQ 0,1% |
SRPS EN 15956:2011 SRPS EN 15959:2012
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја B, Ca, Co, Cu, Fe, Mg, Mn, Mo, Na, K и Zn (ICP/MS) |
укупни и водорастворни: -макроелеменaт (К): LOQ 0,01% -секундарни елементи (Ca, Mg, Na): LOQ 0,0001% -микроелементи (B, Co, Cu, Fe, Mn, Mo, Zn): LOQ 0,0001%
|
VM/MET 882 |
Л1 |
|
Екстрација и одређивање садржаја сумпора присутног у различитим облицима (гравиметријски) |
LOQ 0,1% |
SRPS EN 15925:2011 SRPS EN 15749:2022 метода А
|
Л1 |
|
Екстрација и одређивање садржаја водорастворног сумпора присутног у различитим облицима (гравиметријски) |
LOQ 0,1% |
SRPS EN 15926:2011 SRPS EN 15749:2022 метода А
|
Л1 |
Вода вода за пиће, бунарска вода, отпадна вода индустријска вода, вода у јавним купалиштима и друге третиране воде |
Одређивање садржаја слободног и укупног резидуалног хлора (фотометријски) |
0 mg/l – 5 mg/l |
VM/ MET 1254 |
Т1 |
Вода - Вода за пиће, површинска вода, отпадне и подземне воде |
Одређивање катјона (амонијумов, натријумов, калијумов, магнезијумов и калцијумов јон) (IC са кондуктометријским детектором)
|
Na+, K+, Mg2+, Ca2+: LOQ 0,1 mg/l NH4+: LOQ 0,01 mg/l
|
SRPS EN ISO 14911:2009 |
Л1 |
Вода - Вода за пиће, површинске воде (речна, морска..), сирова вода, индустријска вода, отпадна вода |
Одређивање мутноће воде (турбидиметријски) |
(0-1000)NTU |
SRPS EN ISO 7027-1:2016 |
Л1 |
|
Одређивање боје воде (спектрофотометријски) |
(0-200)°Pt-Co |
SRPS EN ISO 6271:2016 |
Л1 |
Вода - Вода за људску употребу, вода за кућну употребу, вода за пиће, природна минерална вода, бунарска и флаширана вода, базенска вода |
Одређивање перманганатног индекса (утрошка калијум перманганата) воде (волуметријски) |
LOQ 0,4 mg Ov2/l |
SRPS EN ISO 8467:2007 |
Л1 |
Вода - Вода за пиће, површинске и слане воде, отпадне воде, атмосферске падавине |
Одређивање електролитичке проводљивости (кондуктометријски) |
(0,1 – 100000) µS/cm |
EPA 120.1:1982 |
Л1 |
Вода - Природне и обрађене воде, отпадне воде |
Одређивање алкалитета (волуметријски) |
0,4 mmol/l – 20 mmol/l
|
SRPS EN ISO 9963-1:2007 |
Л1 |
Вода - Вода за пиће, површинске и слане воде, отпадне воде |
Одређивање укупне тврдоће воде (комплексометријски) |
LOQ (0,05º dH) |
EPA 130.2:1978, 1982 |
Л1 |
|
Одређивање укупног остатка (гравиметријски) |
(10-20000) mg/l |
EPA 160.3:1971 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја суспендованих материја (гравиметријски) |
(4-20000) mg/l |
EPA 160.2:1971 |
Л1 |
|
Одређивање остатка након филтрирања (испарног остатка) у води (гравиметријски) |
(10-20000) mg/l |
EPA 160.1:1971 |
Л1 |
|
Одређивање pH-вредности (потенциометријски) |
1-14 pH |
EPA 150.1:1978, 1982 |
Л1 |
Вода (вода за пиће) |
Одређивање присуства мириса воде за пиће (сензорски) |
|
Приручник^7) стр. 113
|
Л1 |
|
Одређивање присуства укуса воде за пиће (сензорски) |
|
Приручник^7) стр. 115
|
Л1 |
Вода - Сирова, пијаћа и отпадна вода |
Одређивање садржаја азота у води (волуметријски) |
LOQ 1 mg/l |
SRPS EN 25663:2009 |
Л1 |
Вода - Површинске и слане воде, отпадне воде |
Одређивање таложивих материја у води (по Imhoff-у, мерењем) |
LOQ 0,2 ml/l/h |
EPA 160.5:1974 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја масти и уља у води (гравиметријски) |
LOQ 5 mg/l
|
EPA 1664A:1999 |
Л1 |
Вода - Вода за пиће, површинска вода, отпадне и подземне воде |
Одређивање анјона (флуоридни, хлоридни, нитритни, бромидни, нитратни, сулфатни и фосфатни јон) (IC са кондуктометријским и UV детекторима) |
NOv2-, NOv3-, Br-: LOQ 0,01 mg/l F-, Cl-,POv4^3-,SOv4^2- : LOQ 0,1 mg/l
|
SRPS EN ISO 10304-1:2009 |
Л1 |
Предмет опште употребе - Амбалажа, прибор и посуђe (пластична) |
Одређивање миграције одређених елемената (Pb, Cd, Hg, As, Cr, Ba, Zn, Mo, Co, Cu, Fe, Mn, Sb и Se) (ICP/MS) |
Hg. LOQ 0,001 mg/l Pb, Cd, As, Cr, Ba, Mo, Se и Mn: LOQ 0,005 mg/l Zn, Sn, Co, Cu и Fe: LOQ 0,01 mg/l
|
VM/MET 876 |
Л1 |
|
Методе испитивања за укупну миграцију у испарљиве симулаторе хране на воденој основи (гравиметрија) |
LOQ 0,1 mg/dm2 |
VM/MET 880 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Папир, картон, целулоза |
Одређивање pH вредности воденог екстракта |
1-14 pH
|
SRPS ISO 6588-2:2021 |
Л1 |
Предмет опште употребе - Амбалажа и посуђe (пластична, папирна, картонска) |
Одређивање садржаја Pb (ICP/MS) |
LOQ 0,001 mg/kg |
SRPS CR 13695-1:2008
|
Л1 |
Предмети опште употребе - Амбалажа и посуђe (пластична) |
Одређивање садржаја Cd i Hg (ICP/MS) |
LOQ 0,001 mg/kg |
SRPS CR 13695-1:2008
|
Л1 |
Амбалажа и посуђe (папирна, картонска) |
Одређивање садржаја As (ICP/MS)
|
LOQ 0,001 mg/kg |
VM/MET 873
|
Л1 |
Предмет опште употребе - Средства за одржавање личне хигијене |
Одређивање садржаја Pb, Cd, Hg, As, Ba, Ni и Cr (ICP/MS) |
LOQ 0,001 mg/kg |
VM/MET 873
|
Л1 |
Храна - Мед и производи од меда |
Одређивање електричне проводљивости меда (кондуктометријски) |
0,1-3 mS/cm |
IHC method 2:2009 |
Т1 |
Храна - Тестенине |
Одређивање количине воде (гравиметрија) |
LOQ 0,01% |
Правилник 3) група III метода 5
|
Л1 |
Храна - Жита, Млински производи |
Oдређивање садржаја пепела (гравиметрија) |
LOQ 0,01% |
SRPS EN ISO 2171:2012
|
Л1 |
Храна Уља и масти биљног и животињског порекла |
Одређивање садржаја фосфора (спектрофотометријски) |
LOQ 0,001% |
AOCS метода Ca 12-55:2017
|
Л1 |
|
Одређивање састава масних киселина (GC/FID) |
LOQ 0,02%
|
SRPS ЕN ISO 12966-1:2015 |
Л1 |
Храна - Жита |
Одређивање укупних примеса у пшеници, дурум пшеници, ражи, тритикалеу и јечму који се користи као храна за животиње (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
SRPS EN 15587:2019 |
Л1 |
Храна |
Одређивање садржаја сирове целулозе (гравиметријски) |
LOQ 1% |
SRPS ISO 5498:1996 |
Л1 |
Храна Производи са додатком зачинске паприке |
Одређивање боје Судан (I,II,III i IV) (HPLC- PDA) |
LOQ 0,5 mg/kg |
VM/MET 945 |
Л1 |
Храна Вино, освежавајућа безалкохолна пића |
Одређивање садржаја o-фосфата (IC са кондуктометријским детектором) |
LOQ 10 mg/l |
VM/MET 946 |
Л1 |
Храна Беланчевинасти производи за прехрамбену индустрију |
Одређивање количине воде (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
Правилник^1) метода 1 |
Л1 |
|
Одређивање количине масти по Soxhlet-у (гравиметријски) |
LOQ 0,05% |
Правилник^1) метода 2 |
Л1 |
|
Одређивање моћи упијања воде (гравиметријски) |
|
AACC метода 56-30-01:1999
|
Л1 |
Храна Месо, риба и производи |
Одређивање садржаја хидроксипролина (спектрофотометријски) |
max 0,5% |
SRPS ISO 3496:2002 |
Л1 |
Храна - Алкохолна пића |
Одређивање садржаја фурфурола (спектрофотометријски) |
LOQ 0,5 mg/l aa |
Правилник^8) метода 8
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја шећера (гравиметријски) |
LOQ 18g/l |
Правилник^8) метода 9
|
Л1 |
Храна - Цитруси |
Одређивање садржаја сока у цитрусима (гравиметријски) |
LOQ 1% |
OECD: International Standards for Fruit and Vegetables -Citrus |
Л1 |
Храна - Сокови од воћа, поврћа и сродни производи |
Одређивање садржаја D-изолимунске киселине (ензимско-спектрофотометријски) |
LOQ 7 mg/l |
SRPS EN 1139:2005 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја етанола (ензимско-спектрофотометријски) |
LOQ 0,002 g/l |
IFU 52:2005 |
Л1 |
Храна - Воће, поврће и производи од воћа и поврћа и печурака |
Одређивање садржаја укупног сумпор-диоксида (волуметријски/ спектрофотометријски) |
LOQ 0,3mg/kg |
SRPS ISO 5522:2003 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја испарљивих киселина (волуметријски) |
LOQ 0,01g сирћетне киселине/100ml(g) |
SRPS ISO 6632:2003
|
Л1 |
Храна Конзервисани грашак |
Одређивање материја нерастворљивих у етанолу (гравиметријски) |
LOQ 1% |
Правилник^6) метода 22
|
Л1 |
Храна - Производи од воћа и поврћа и печурака |
Одређивање директно редукујућих и укупних шећера (волуметријски) |
за дрш.: LOQ 1% за уш.: LOQ 4%
|
Правилник^6) метода 3
|
Л1 |
|
Одређивање pH (потенциометријски) |
1-14 pH |
SRPS ISO 1842:2011 |
Л1 |
|
Одређивање киселости титрацијом (волуметријски) |
LOQ 0,01 % |
SRPS ISO 750:2003 |
Л1 |
Храна - Производи од воћа и поврћа и печурака, Сенф |
Одређивање садржаја пепела нерастворног у хлороводоничној киселини (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
SRPS ISO 763:2007
|
Л1 |
|
Одређивање укупне суве материје (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
Правилник^6) метода 2
|
Л1 |
Храна Супе, сосови, додаци јелима и сродни производи |
Одређивање садржаја влаге (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
SRPS Е.Z8.011:1993 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја натријум хлорида (волуметријски) |
LOQ 0,1% |
SRPS Е.Z8.012:1994 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја натријум глутамината (волуметријски) |
LOQ 0,46% |
SRPS Е.Z8.018:1994 |
Л1 |
Храна - Желатин |
Одређивање садржаја влаге у желатину (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
АОАC метода 935.46:1935 |
Л1 |
Храна Освежавајућа безалкохолна пића |
Одређивање садржаја кофеина и кинина (HPLC-PDA) |
LOQ 10 mg/l |
VM/MET 948 |
Л1 |
Храна - Енергетска пића |
Одређивање садржаја таурина (IC са електрохем. детектором)
|
LOQ 100mg/l |
VM/MET 1069 |
Л1 |
Храна - Зачинска паприка |
Одређивање укупних природно обојених материја (спектрофотометријски)
|
LOQ 37 ASTA |
SRPS EN ISO 7541:2020 |
Л1 |
Храна Млеко и производи од млека |
Одређивање киселости млека (волуметријски)
|
LOQ 0,1 ºSH |
Правилник^9) VII група I метода 2
|
Л1 |
|
Одређивање титрационе киселости млека у праху (волуметријски) |
LOQ 0,1 ml |
SRPS ISO 6091:2014 |
Л1 |
|
Одређивање масти по Gerber-у у млеку и згуснутом млеку (ацидобутирометријски) |
(0-16)% |
Правилник^9) VII група I метода 3 група III метода 2
|
Л1 |
|
Одређивање масти по Gerber-у у јогурту, киселом млеку и кефиру (ацидобутирометријски) |
(0-8)% |
Правилник^9) VII група II метода 1 група IX метода 1
|
Л1 |
|
Одређивање масти по Gerber-у у павлаци и кајмаку (ацидобутирометријски) |
(0-60)% |
Правилник^9) VII група V метода 1 група VII метода 2
|
Л1 |
|
Одређивање масти по Gerber-у у сиру (ацидобутирометријски) |
(0-40)% |
Правилник^9) VII група VI метода 2
|
Л1 |
|
Одређивање масти по Gerber-у у маслацу (ацидобутирометријски) |
(70-90)% |
Правилник^9) VII група VIII метода 2
|
Л1 |
|
Одређивање суве материје у млеку, киселом млеку, јогурту и кефиру (гравиметријски)
|
LOQ 0,01 % |
Правилник^9) VII група I метода 4, група II метода 3, група IX метода 3
|
Л1 |
|
Одређивање суве материје згуснутог млека и сладоледа (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
Правилник^9) VII група III метода 1, група X метода 2
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја лактозе у млеку и сурутки у праху (гравиметрија) |
LOQ 10% |
GEA Niro^20) Analytical Method A 18b
|
Л1 |
|
Одређивање воде у млеку у праху (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
Правилник^9) VII група IV метода 1
|
Л1 |
|
Одређивање воде у сиру и кајмаку (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
Правилник^9) VII група VI метода 1, група VII метода 1
|
Л1 |
|
Одређивање воде у маслацу (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
SRPS EN ISO 3727-1:2007 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја меламина (LC/MS/MS) |
LOQ 0,1 mg/kg |
SRPS ISO/TS 15495:2013 |
Л1 |
Храна - Млеко у праху и производи од млека у праху |
Одређивање садржаја масти (гравиметријски) |
LOQ 0,1% |
SRPS EN ISO 1736:2010 |
Л1 |
Храна - Скроб и производи од скроба |
Одређивање садржаја воде (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
SRPS EN ISO 1666:2008 |
Л1 |
|
Одређивање губитка масе сушењем у вакуум сушници у анхидрованој и декстрози монохидрат (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
SRPS EN ISO 1741:2008 |
Л1 |
|
Одређивање суве материје у сирупима (рефрактометријски) |
0-84% |
ISO 1743:1982 |
Л1 |
|
Одређивање количине беланчевина по Kjeldahl-u (волуметријски) |
LOQ 0,1% |
SRPS EN ISO 3188:2008 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја пепела (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
SRPS EN ISO 3593:2008
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја укупне масти (гравиметријски) |
0,01%- 1,5% |
SRPS EN ISO 3947:2008 |
Л1 |
|
Одређивање сулфатног пепела (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
SRPS EN ISO 5809:2008 |
Л1 |
|
Одређивање pH вредности у скробу и хидролизатима скроба (потенциометријски) |
1-14 pH |
ISI^18) метода 26-5е
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја сумпор-диоксида (волуметријски/ спектрофотометријски) |
LOQ 0,3mg/kg |
ISO 5379:2013 |
Л1 |
Храна - Пекарски квасац |
Одређивање садржаја воде (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
SRPS E.M8.022:1987 |
Л1 |
Храна - Зачини и биљке |
Одређивање садржаја испарљивог уља (мерење након дестилације) |
LOQ 0,05 ml/100g |
SRPS EN ISO 6571:2016 SRPS EN ISO 6571:2016/А1: 2019 |
Л1 |
Храна - Зачини, екстракти зачина, мешавине зачина |
Одређивање садржаја влаге (мерење након дестилације) |
LOQ 1,5% |
SRPS ISO 939:2021 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја страних материја (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
SRPS EN ISO 927:2012/AC 2014 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја пепела (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
SRPS ISO 928:2001 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја пепела нерастворног у киселини (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
SRPS ISO 930:2001 |
Л1 |
Храна - Сирће |
Одређивање садржаја сумпор-диоксида (волуметријски) |
LOQ 3 mg/l |
OIV-MA-VI-09:2022 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја укупног пепела (гравиметријски) |
LOQ 0,5 g/l |
Правилник^17) метода 8
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја инвертног шећера (гравиметријски) |
LOQ 0,9 g/l |
Правилник^17) метода 4
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја етанола (пикнометријски) |
LOQ 0,06 % vol |
Правилник^17) метода 2
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја екстракта (гравиметријски) |
LOQ 1 g/l |
Правилник^17) метода 3
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја укупних киселина, као сирћетна (волуметријски) |
LOQ 0,3 g/l |
Правилник^17) метода 5
|
Л1 |
Храна - Мед и производи од меда |
Одређивање садржаја воде у меду (рефрактометријски) |
13-25% |
Правилник^10) метода 4
|
Л1 |
|
Одређивње киселости меда (волуметријски) |
LOQ 0,5 mmol/kg |
Правилник^10) метода 7
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја материја нерастворљивих у води (гравиметријски) |
LOQ 0,005% |
Правилник^10) метода 5
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја хидроксиметилфурфурола (спектрофотометријски) |
LOQ 1 mg/kg |
Правилник^10) метода 9
|
Л1 |
|
Одређивање активности дијастазе у меду (ензимски, спектрофотометријски ) |
LOQ 1 DN |
Megazyme assay procedure Т-AMZHY ^19)
|
Л1 |
Храна - Јаја и производи од јаја |
Одређивање суве материје сушењем (гравиметријски) |
LOQ 0,01%
|
Правилник^11) група II метода 1
|
Л1 |
Храна Лецитин |
Одређивање садржаја влаге и испарљивих материја (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
IS 5055:1996 (Amendment No.I february 2006), Anex C |
Л1 |
|
Одређивање материја нерастворних у ацетону (гравиметријски) |
LOQ 30% |
AOCS метода Ja 4-46:2017
|
Л1 |
|
Одређивање материја нерастворних у толуену (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
ISO 28198:2018 |
Л1 |
|
Одређивање киселинског броја (волуметријски) |
LOQ 0,1 mgKOH/g |
AOCS метода Ja 6-55:2017
|
Л1 |
|
Одређивање пероксидног броја (волуметријски) |
LOQ 0 meq/kg |
AOCS метода Ja 8-87:2022
|
Л1 |
|
Одређивање боје лецитина по Gardner-у (спектрофотометријски) |
1-18 |
AOCS метода Ja 9-87:2017
|
Л1 |
Храна Семе уљарица |
Одређивање садржаја влаге и испарљивих материја (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
SRPS EN ISO 665:2020 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја нечистоћа (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
SRPS EN ISO 658:2008
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја уља (гравиметријски) |
LOQ 0,03% |
SRPS EN ISO 659:2011 |
Л1 |
|
Одређивање киселости уља (волуметријски) |
LOQ 0,05% |
SRPS ISO 729:1992 |
Л1 |
Храна - Жита, Млински производи |
Одређивање садржаја пепела нерастворног у хлороводоничној киселини (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
Правилник^3) група I метода 11
|
Л1 |
|
Одређивање киселинског степена (волуметријски) |
LOQ 0,3 |
Правилник^3) група I метода 16
|
Л1 |
|
Одређивање количине скроба по Ewersu (полариметријски) |
|
Правилник^3) група I метода 28
|
Л1 |
Храна - Пекарски производи |
Одређивање количине воде у пекарским производима (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
Правилник^3) група II метода 1
|
Л1 |
Храна - Тестенине |
Одређивање количине липида (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
Правилник^3) група III метода 7
|
Л1 |
Храна - Брзо смрзнута теста |
Одређивање количине воде у брзо смрзнутим тестимa (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
Правилник^3) група IV метода 2
|
Л1 |
Храна - Кукуруз |
Одређивање садржаја нечистоћа у кукурузу (гравиметрија) |
LOQ 0,01% |
SRPS EN 16378:2014/Ispr.I:2019 |
Л1 |
Храна - Пиринач |
Одређивање примеса у пиринчу (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
Правилник^3) група I метода 5
|
Л1 |
Храна - Пшенична клица |
Одређивање киселинског степена у пшеничној клици (волуметријски) |
LOQ 8 ml 1M NaOH/100g масти |
Правилник^3) група I метода 17
|
Л1 |
Храна - Алкохолна пића |
Одређивање садржаја бензалдехида (спектрофотометријски) |
LOQ 5 mg/l aa |
Правилник^8) метода 12
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја цијановодоничне киселине HCN (спектрофотометријски) |
LOQ 0,1 mg/l aa |
Правилник^8) метода 13
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја метанола (GC/FID) |
LOQ 10g/hl a.a |
AOAC 972.11:2000
|
Л1 |
Храна Храна за животиње |
Одређивање гранулације (гравиметријски) |
0-100%
|
SRPS ISO 2591-1:1992 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја влаге (волуметријски по Karl-Fischer-у) |
LOQ 0,01%
|
Приручник^23) стр. 8 - 46
|
Л1 |
Храна - Жито |
Одређивање насипне густине-хектолитарске масе (гравиметрија) |
35-90 kg/hl |
SRPS EN ISO 7971-3:2019
|
Л1 |
Храна - Соја и производи од соје |
Одређивање активности уреазе (потенциометријски) |
LOQ 0,01 |
AOCS Ba 9-58:2017 |
Л1 |
|
Одређивање активности уреазе (потенциометријски) |
LOQ 0,01 mgN/g.min |
SRPS ISO 5506:2019 |
Л1 |
|
Одређивање активности инхибитора трипсин у производима од соје (спектрофотометријски) |
LOQ 0,5mg/g |
SRPS EN ISO 14902:2009 |
Л1 |
|
Одређивање индекса растворљивости протеина (PDI) (волуметријски) |
LOQ 1% |
AOCS Ba 10 b-09:2017 |
Л1 |
Храна - Уљана сачма и погача и производи од соје |
Одређивање слободног остатка хексана (GC/FID/HSS) |
LOQ 10 mg/kg |
SRPS ISO 9289:2002 |
Л1 |
Храна Храна за животиње Средства за исхрану биља |
Одређивање садржаја сирових протеина - Думас (метода тоталног сагоревања) |
LOQ 0,01% азота LOQ 0,1% протеина |
SRPS EN ISO 16634-1:2010 SRPS EN ISO 16634-2:2016 SRPS EN ISO 14891:2010 AOAC 992.15:1996 AOAC 993.13:1997
|
Л1 |
Храна-зачини |
Одређивање неиспарљивог етарског екстракта (гравиметрија) |
LOQ 0,01% |
SRPS ISO 1108:1997 |
Л1 |
Храна- месо и производи од меса |
Одређивање слободне масти (гравиметрија) |
LOQ 0,05% |
SRPS ISO 1444:1998 |
Л1 |
Храна - Кафа и производи од кафе |
Одређивање садржаја кофеина (HPLC-PDA) |
кафа и производи од кафе: LOQ 0,1% кафа и производи од кафе, без кофеина: LOQ0,02%
|
SRPS ISO 20481:2014 |
Л1 |
Храна - Сирова кафа |
Испитивање мириса и изгледа и одређивање страних примеса и недостатака (сензорски) |
|
SRPS ISO 4149:2014 |
Л1 |
|
Одређивање губитка масе на 105°C (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
SRPS ISO 6673:2016 |
Л1 |
|
Сензорска оцена напитка (сензорски) |
|
SRPS ISO 6668:2012 |
Л1 |
Храна - Пржена кафа |
Одређивање растворљивих материја (екстракта) (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
AOAC метода 973.21:1974
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја влаге пржене кафе (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
ISO 11294:2019 |
Л1 |
Храна - Инстант кафа |
Одређивање губитка масе на 70°C, под смањеним притиском (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
SRPS ISO 3726:1995 |
Л1 |
Храна Со (Натријум хлорид) |
Одређивање садржаја материја нерастворних у води или киселини (гравиметријски) |
LOQ 0,001% |
SRPS ISO 2479:2015 |
Л1 |
|
Одређивање губитка масе на 110°C (гравиметријски) |
LOQ 0,001% |
SRPS ISO 2483:2015 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја јода (волуметријски) |
LOQ 0,13 mg/kg |
SRPS E.Z8.002:2001 |
Л1 |
|
Одређивање pH вредности (потенциометријски) |
1-14 pH |
SRPS H.G8.079:1983 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја натријум хлорида (волуметријски) |
LOQ 1% |
SRPS H.G8.077:1983 |
Л1 |
Храна - Шећер |
Одређивање губитка масе у току сушења (гравиметријски) |
LOQ 0,001% |
ICUMSA метода GS2/1/3/9-15:2007 |
Л1 |
|
Одређивање пепела (кондуктометријски) |
LOQ 0,001% |
ICUMSA метода GS2/3/9-17:2011
|
Л1 |
|
Одређивање поларизације (полариметријски) |
max 100°Z |
SRPS E.L8.018:1992 |
Л1 |
|
Одређивање редукованих шећера (волуметријски) |
LOQ 0,002% |
ICUMSA метода GS2/3/9-5:2011 |
Л1 |
|
Одређивање боје шећера у раствору (спектрофотометријски) |
max 60 IU |
ICUMSA метода GS2/3-10:2011 |
Л1 |
|
Одређивање сумпор-диоксида (спектрофотометријски) |
LOQ 0 mg/kg |
SRPS E.L8.020:1993 |
Л1 |
|
Одређивање типа боје кристала (рефлексометрија) |
0-6 тип боје |
ICUMSA метода GS2-13:2017
|
Л1 |
Храна - Шећер, шећерни сирупи, специјални шећери, меласа |
Одређивање pH вредности (потенциометријски) |
1-14 pH |
ICUMSA метода GS1/2/3/4/7/8/9-23:2009 |
Л1 |
Храна - Шећерни раствори, сирупи, меласа |
Одређивање суве материје (рефрактометријски) |
0-95% |
ICUMSA метода GS4/3/8-13:2009
|
Л1 |
Храна - Меласа |
Одређивање шећера у меласи (полариметријски) |
|
SRPS E.L3.020:1963
|
Л1 |
Храна - Какао производи, производи слични чоколадним, крем производи |
Одређивање лактозе по Luff-Schoorl-у (волуметријски) |
LOQ 0,3% |
Правилник^4) метода 13
|
Л1 |
|
Одређивање какао делова (спектрофотометријски) |
LOQ 1,7% |
Правилник^4) метода 17
|
Л1 |
Храна Какао производи, производи слични чоколадним, крем производи, бомбонски производи, кекс и производи сродни кексу, жита за доручак, снек производи и посластичарски производи |
Одређивање воде сушењем под нормалним притиском (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
Правилник^4) метода 1
|
Л1 |
|
Одређивање воде сушењем под нормалним притиском (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
Правилник^4) метода 2
|
Л1 |
|
Одређивање сирове целулозе по Kiršner-Hanaku (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
Правилник^4) метода 8
|
Л1 |
|
Одређивање млечне масти (волуметријски) |
LOQ 0,3% |
Правилник^4) метода 10
|
Л1 |
|
Одређивањe pH вредности (потенциометријски) |
1-14 pH |
Правилник^4) метода 16
|
Л1 |
|
Одређивање скроба по Еверсу (полариметријски) |
0-100% |
Правилник^4) метода 19
|
Л1 |
|
Одређивање шећера по Luff-Schoorl-у (волуметријски) |
за природни инверт: LOQ 1% за укупан инверт: LOQ 4%
|
Правилник^4) метода 12
|
Л1 |
Храна - Чајеви |
Одређивање губитка масе на 103°C (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
SRPS ISO 1573:1995 |
Л1 |
|
Одређивање укупног пепела (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
SRPS ISO 1575:1995 |
Л1 |
|
Одређивање воденог екстракта (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
SRPS ISO 9768:1994/Cor1:2014 |
Л1 |
Храна - Чај и инстант чај у чврстом облику |
Одређивање садржаја кофеина (HPLC-PDA) |
LOQ 0,3% |
SRPS ISO 10727:2015 |
Л1 |
Храна - Јечмени слад |
Одређивање садржаја влаге јечменог слада (гравиметријски) |
LOQ 0.01% |
EBC 4.2:2000 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја примеса јечменог слада (гравиметријски) |
LOQ 0.01% |
EBC 4.22:2005
|
Л1 |
|
Одређивање боје сладовине (спектрофотометријски) |
3 EBC jed – 26 EBC jed
|
EBC 4.7.1:2000 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја екстракта (комљење конгресном методом) |
68-90% |
EBC 4.5.1:2004 и 5.5:2000 |
Л1 |
Храна - Несладоване сировине-кукуруз за пиварство |
Одређивање садржаја екстракта (комљење конгресном методом) |
65-95% |
EBC 6.5:2020
|
Л1 |
Храна - Пиво |
Одређивање боје (спектрофотометријски) |
LOQ 5 EBC jed. |
EBC 9.6:2000
|
Л1 |
|
Одређивање етанола и правог екстракта у пиву и екстракта у основној сладовини (пикнометријски) |
LOQ 0,07 % v/v етанола
|
MEBAK 2.13.4
|
Л1 |
|
Oдређивање pH (потенциометријски) |
1-14 pH
|
EBC 9.35:2004
|
Л1 |
Храна - Пиво,вода и напици са присутним COv2 |
Одређивање садржаја угљендиоксида (манометријски) |
2,5-10 g/l
|
EBC 9.28.3:2007
|
Л1 |
Храна адитиви |
Одређивање губитка масе сушењем (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
VM/MET 1000 |
Л1 |
|
Одређивање максимума апсорбанције (снимање спектра) (спектрофотометријски) |
200-800 nm |
Ph EU 6.0, volume 1:2008 Metoda 2.2.25. |
Л1 |
|
Одређивање степена чистоће Е330, Е501(i), Е500(i), Е500(ii), Е501(ii), Е503(ii), Е524, Е223, Е224, Е338, Е334, Е260, Е270, КЈ, Е507, Е513
|
макс. 100% |
Ph EU 6.0, volume 2:2008 страна: 1555, 2717, 2894, 2906, 2724, 1180, 2907, 2911, 2727, 2675, 3018, 1097, 2228, 2726, 2085, 2998
|
Л1 |
Храна - Вино |
Одређивање киселости титрацијом (волуметријски) |
LOQ 2 g/l |
OIV, MA-AS313-01:2015
|
Л1 |
|
Одређивање укупног сумпор-диоксида (волуметријски) |
LOQ 15 mg/l |
OIV, MA-AS323-04В:2009
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја пепела (гравиметријски) |
LOQ 0,5 g/l |
OIV, MA-AS2-04:2009
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја етанола (пикнометријски) |
LOQ 4% vol |
Приручник^13) стр. 88
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја екстракта (пикнометријски) |
LOQ 15 g/l |
OIV MA-AS2-03B:2012
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја шећера (волуметријски) |
LOQ 0,4g/l |
OIV MA-AS311-01А:2009
|
Л1 |
Храна - Вино |
Одређивање садржаја испарљивих киселина у вину (волуметријски) |
LOQ 0,1g/l |
OIV MA-AS313-02:2015
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја L- јабучне киселине (ензимско-спектрофотометријски) |
LOQ 0,005 g/l |
OIV-MA-AS313-11:2009 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја D/L млечне киселине (ензимско-спектрофотометријски) |
LOQ 0,002 g/l |
OIV-MA-AS313-07:2009 |
Л1 |
Храна |
Одређивање индекса рефракције (рефрактометријски) |
1,3320-1,7000 |
VM/MET 1009 |
Т1 |
|
Одређивање густине (хидростатичка вага) |
0,5 g/ml до 2,25 g/ml |
VM/MET 1227 |
Т1 |
Храна |
Одређивање густине (пикнометријски) |
LOQ 0,7000 g/ml |
VM/MET 1008 |
Т1 |
Храна |
Мерење масе узорка/дела узорка (гравиметријски) |
|
VM/MET 739 |
Т1 |
Храна - Сирово млеко, млеко и млеко у праху |
Одређивање садржаја афлатоксина М1 (ELISA -фотометријски) |
LOQ 0,01 µg/kg |
SPRS EN ISO 14675:2008 Ridascreen Aflatoxin M1 R1121 38) RBiopharm AG |
Т1 |
Храна - Сокови од воћа, поврћа и сродни производи |
Одређивање садржаја лимунске киселине (ензимско-спектрофотометријски) |
LOQ 10 mg/l |
SRPS EN 1137:2005 |
Т1 |
Храна |
Одређивање садржаја сумпор диоксида у храни осим у сушеном луку, празилуку и купусу (волуметријски/ гравиметријски) |
LOQ 10 mg/kg LOQ 0,5 mg/kg |
AOAC 990.28:1994 VM/MET 1226 |
Т1 |
|
Одређивање садржаја ацесулфам K, аспартама и сахарина (HPLC-PDA) |
LOQ 10 mg/kg |
SRPS EN 12856:2008 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја бензоеве, сорбинске и p-хидроксибензоеве киселине (HPLC-PDA) |
LOQ 10 mg/kg |
NMKL 124:2007 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја пепела (гравиметријски) |
LOQ 0,01 % |
NMKL 173, 2nd Ed.:2005 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја дијететских влакана не укључујући фракције мање молекулске масе (ензимскo-гравиметријски) |
LOQ 0,5% |
AOAC 985.29:2003 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја сирових протеина, по Kjeldalu (волуметријски) |
LOQ 0,1 % |
SRPS ISO 1871:2013
|
Л1 |
Храна |
Одређивање садржаја нерастворљивих и растворљивих дијететских влакана не укључујући фракције мање молекулске масе (ензимскo-гравиметријски) |
LOQ 0,5% |
AOAC 991.43:2000 |
Л1 |
Храна |
Одређивање садржаја укупног фосфора (спектрофотометријски) |
0,05-1,0% |
SRPS ISO 13730:1999 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја масти (гравиметријски) |
LOQ 0,1% |
NMKL 160:1998 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја нитрата, нитрита и бромида (IC са UV-детектором) |
NO2-, Br-: LOQ 1 mg/kg NO3-: LOQ 10 mg/ kg храна за одојчад и малу децу: NO2-, NO3-: LOQ 0,2 mg/kg
|
VM/MET 944 |
Л1 |
Храна Сокови од воћа и поврћа и сродни производи |
Одређивање садржаја растворљиве суве материје (рефрактометријски) |
0-95% |
SRPS EN 12143:2005 |
Л1 |
Храна Производи од воћа и поврћа |
Одређивање садржаја растворљиве суве материје (рефрактометријски) |
0-95% |
SRPS ISO 2173:2007 |
Л1 |
Храна - Сирће |
Одређивање фиксне (неиспарљивe) киселости (волуметрија) |
LOQ 0,5 g/l
|
OIV-MA-VI-02:2022 |
Л1 |
Храна - Несладоване сировине за пиварство |
Одређивање садржаја слободне масти (гравиметрија) |
LOQ 0.03% |
EBC 6.10:1997
|
Л1 |
Храна Месо, риба и производи од меса и рибе |
Одређивање pH вредности (потенциометрија) |
1 pH до 14 pH |
SRPS ISO 2917:2004 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја нитрата (спектрофотометријски) |
LOQ 3 mg/kg |
SRPS ISO 3091:1999 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја нитрита (спектрофотометријски) |
LOQ 3 mg/kg |
SRPS ISO 2918:1999 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја влаге (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
SRPS ISO 1442:1998 |
Л1 |
Храна - Вино |
Одређивање садржаја лимунске киселине (ензимско-спектрофотометријски) |
LOQ 5 mg/l |
OIV-MA-AS313-09:2009 |
Л1 |
|
Одређивање pH вредности (потенциометријски) |
1-14 |
OIV-MA-AS313-15:2011 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја метанола (GC/FID) |
50-500 mg/l |
OIV MA-AS312-03A:R2015
|
Л1 |
Храна - Алкохолна пића |
Одређивање садржаја алкохола (пикнометријски) |
2,5-100 % vol |
Правилник^8) метода 1 (А)
|
Л1 |
Храна - Сокови од воћа, поврћа и сродни производи |
Одређивање формолног броја (волуметријски) |
LOQ 0,5 ml 0.1M NaOH/100ml |
SRPS EN 1133:2005 |
Л1 |
|
Одређивање релативне густине (пикнометријски) |
|
SRPS ЕN 1131:2005 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја L-јабучне киселине (ензимско-спектрофотометријски) |
LOQ 0,005 g/l |
SRPS EN 1138:2005 |
Л1 |
|
Oдређивање садржаја фосфора (спектрофотометријски) |
LOQ 4 mg/l |
SRPS ЕN 1136:2008 |
Л1 |
|
Oдређивање садржаја D/L млечне киселине (ензимско-спектрофотометријски) |
LOQ 4 mg/l |
SRPS ЕN 12631:2005 |
Л1 |
|
Oдређивање HMF у соковима (спектрофотометријски) |
LOQ 1 mg/l |
IFU 12:2005 |
Л1 |
|
Oдређивање пепела (гравиметријски) |
LOQ 0,01 g/l |
SRPS ЕN 1135:2005 |
Л1 |
|
Одређивање киселости титрацијом (волуметријски) |
LOQ 0,1 g/l |
SRPS EN 12147:2005 |
Л1 |
|
Одређивање укупне суве материје (гравиметријски) |
LOQ 0,01 % |
SRPS EN 12145:2005 |
Л1 |
Храна - Алкохолна пића |
Одређивање садржаја екстракта (гравиметријски) |
LOQ 0,01 g/l |
Правилник^8) метода 2
|
Л1 |
|
Одређивање укупне титрационе киселости (волуметријски) |
LOQ 6 mg/l aa |
Правилник^8) метода 3
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја испарљивих естара изражених као етил ацетат (спектрофотометријски) |
LOQ 10 mg/l aa |
AOAC метода 972.07:1973
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја виших алкохола (спектрофотометријски) |
LOQ 100 mg/l aa
|
Правилник^8) метода 6
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја алдехида (волуметријски) |
LOQ 5 mg/l aa |
Правилник^8) метода 7
|
Л1 |
Храна |
Одређивање садржаја хлорида (NaCl) (потенциометријс ки) |
LOQ 0,05% |
NMKL 178:2004 |
Л1 |
Храна |
Израчунавање енергетске вредности и угљених хидрата (рачунски) |
|
VM/MET 719 |
Л1 |
|
Одређивање суве материје у прехрамбеним производимавакуум метода (гравиметријски) |
LOQ 0,05% |
NMKL 169:2002 |
Л1 |
Храна - Адитиви |
Одређивање садржаја сулфатног пепела (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
Ph EU 6.0, volume 1:2008 Metoda 2.4.14. |
Л1 |
Храна - Воће, поврће, цереалије и легуминозе, лековито биље и чај |
Одређивање Perchlorate (LC/MS/MS) |
LOQ 0,01 mg/kg чај и лековито биље: LOQ 0,5 mg/kg |
QuPPe-Method^39) |
Т1 |
Храна - Уља и масти биљног и животињског порекла |
Одређивање садржаја жуманца у мајонезу и сродним производима (спектрофотометријски) |
LOQ 1% |
SRPS E.K8.049:1997 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја влаге и испарљивих материја (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
SRPS EN ISO 662:2017
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја нерастворљивих нечистоћа (гравиметријски) |
LOQ 0,01% |
SRPS EN ISO 663:2017 |
Л1 |
|
Одређивање запреминске масе на ваздуху (пикнометријски) |
|
SRPS ISO 6883:2017 |
Л1 |
|
Одређивање индекса рефракције (рефрактометријски) |
1,3320-1,7000 |
SRPS EN ISO 6320:2017 |
Л1 |
|
Одређивање јодног броја – Vijs-ова метода (волуметријски) |
LOQ 0,5g/100g |
SRPS EN ISO 3961:2019 |
Л1 |
|
Одређивање сапонификационог броја (волуметријски) |
|
SRPS EN ISO 3657:2020 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја неосапуњивих материја (гравиметријски) |
|
SRPS EN ISO 18609:2012 |
Л1 |
|
Одређивање боје по Lovibond-у (спектрофотометријски) |
0,1-7 црвена 1-70 жута
|
ISO 27608:2010 Amendment 1:2016
|
Л1 |
|
Одређивање алкалитета (волуметријски) |
|
SRPS EN ISO 10539:2008 |
Л1 |
|
Одређивање заосталог техничког хексана (GC/FID/HSS) |
LOQ 10 mg/kg |
SRPS EN ISO 9832:2008 |
Л1 |
Храна Уља и масти биљног и животињског порекла |
Одређивање анисидинског броја (спектрофотометријски) |
|
SRPS EN ISO 6885:2017 |
Л1 |
|
Одређивање киселинског броја и киселости (волуметријски) |
LOQ 0,01% |
SRPS EN ISO 660:2021 |
Л1 |
|
Одређивање пероксидног броја (волуметријски) |
0-15 mmol/kg |
SRPS EN ISO 3960:2017 |
Л1 |
Храна |
Доказивање присуства синтетичких боја (тест) |
|
NMKL 114:1985 |
Л1 |
Храна - Млеко и производи од млека |
Одређивање суве материје без масти у маслацу (гравиметријски) |
LOQ 0,02% |
SRPS EN ISO 3727-2:2007 |
Л1 |
Храна која садржи воду или се меша са водом |
Одређивање pH вредности |
1-14 |
NMKL 179:2005 |
Л1 |
|
Храна за животиње |
Узимање узорака за: биолошка, биохемијска испитивања микробиолошка испитивања физичка испитивања хемијска испитивања
|
Правилник^2) чл. 6-28 |
Л1 |
|
Вода за пиће |
Узимање узорака за: микробиолошка испитивања физичка испитивања хемијска испитивања
|
Правилник^15) чл. 2, 3, 5, прилог II |
Л1 |
|
Намирнице и предмети опште употребе |
Узимање узорака за: микробиолошка испитивања физичка испитивања хемијска испитивања
|
Упутство^21)
|
Л1 |
|
Беланчевинасти производи за прехрамбену индустрију |
Узимање узорака за: физичка испитивања хемијска испитивања
|
Правилник^1) чл. 7-16 |
Л1 |
|
Биљна уља и маст
|
Узимање узорака за: биолошка, биохемијска испитивања микробиолошка испитивања физичка испитивања хемијска испитивања
|
SRPS EN ISO 5555:2008 |
Л1 |
|
Семе уљарица |
Ручно узимање узорака за: биолошка, биохемијска испитивања физичко-хемијска испитивања
|
SRPS EN ISO 21294:2017 |
Л1 |
|
Уљане сачме и погаче |
Узимање узорака за: биолошка, биохемијска испитивања микробиолошка испитивања физичка испитивања хемијска испитивања
|
SRPS ISO 5500:2001 |
Л1 |
|
Алкохолна пића |
Узимање узорака за: физичка испитивања хемијска испитивања
|
Правилник^8) чл. 7-15 |
Л1 |
|
Брисеви - површина која је у контакту са храном |
Хоризонталне методе за узимање узорака са површине за микробиолошка испитивања
|
SRPS EN ISO 18593:2018 (узорковање методом бриса или сунђера) |
Л1 |
|
Месо – труп |
Узимање узорака за: микробиолошка испитивања
|
SRPS EN ISO 17604:2016 тачка 8.3 |
Л1 |
храна за животиње |
Испитивања сензорских карактеристика боје, мириса и текстуре |
|
SRPS ISO 6658:2018 |
Л1 |
Средства за одржавање личне хигијене, негу и улепшавање лица и тела, средства за одржавање чистоће |
Испитивања сензорских карактеристика боје, мириса и текстуре (сензорски) |
|
SRPS ISO 6658:2018
|
Л1 |
Посуђе, прибор и амбалажа |
Испитивања сензорских карактеристика боје, мириса и текстуре (сензорски) |
|
SRPS ISO 6658:2018
|
Л1 |
Храна |
Испитивања сензорских карактеристика боје, мириса, укуса и текстуре (сензорски) |
|
SRPS ISO 6658:2018 т. 5.4.2
|
Л1 |