Предмет испитивања |
Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања) |
Опсег мерења (где је примењиво) |
Референтни документ |
Локације |
Животна средина |
Одређивање нивоа буке |
(20 – 130) dB |
SRPS ISО 1996-1:2010 SRPS ISО 1996-2:2010
|
Т1 |
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде; Површинске воде; Отпадне воде |
Одређивање броја аеробних мезофилних бактерија у 1 ml воде |
|
Приручник^9) Део 2а метода 1.1
|
Л1 |
Вода за пиће Флаширане природне воде за пиће Минералне воде Нови захвати воде |
Доказивање сулфиторедукујућих спорогених анаероба (SSA) (MPN техником) |
|
Приручник^9) Део 2а метода 5.1.1
|
Л1 |
Вода - Вода за пиће; Минералне воде |
Докaзивање фекалних стрептокока (MF техником) |
|
Приручник^9) Део 2а метода 3.1.2
|
Л1 |
|
Доказивање Pseudomonas aeruginosa (MF техником) |
|
Приручник^9) Део 2а метода 6.2.1
|
Л1 |
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде; |
Одређивање највероватнијег броја колиформних бактерија фекалног порекла (MF техником)
|
|
Приручник^9) Део 2а метода 2.2.1
|
Л1 |
Водa - Вода за пиће Нови захвати воде |
Одређивање највероватнијег броја MPN колиформних бактерија |
|
ЗЗ 229д |
Л1 |
|
Одређивање највероватнијег броја MPN колиформних бактерија фекалног порекла |
|
Приручник^9) Део 2а метода 1.2.2
|
Л1 |
|
Докaзивање фекалних стрептокока MPN |
|
Приручник^9) Део 2а метода 3.1.1
|
Л1 |
|
Доказивање Proteus врсте |
|
Приручник^9) Део 2а метода 4.1.1
|
Л1 |
|
Доказивање Pseudomonas aeruginosa (MPN техником) |
|
Приручник^9) Део 2а метода 6.1.1
|
Л1 |
Храна |
Хоризонтална метода за одређивање броја β- глукорунидаза позитивних Escherichiae coli – Техника бројања колонија на 44oC помоћу 5-bromo-4 – hloro-3 – idolil β- D glukuronida |
|
SRPS ISO 16649-2:2008
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање Salmonella spp |
|
SRPS EN ISO 6579-1:2017 изузимајући Анекс Д |
Л1 |
|
Идентификација и одређивање Listeria monocytogenes (метода детекције) (квалитативна метода) |
|
SRPS EN ISO 11290-1:2017
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама – техника бројање колонија на 30oС |
/ |
SRPS EN ISO 4833-1:2014
|
Т1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и oдређивање броја Enterobacteriaceae – техника бројања колонија |
/ |
SRPS ISO 21528-2:2017
|
Т1 |
Узорци са површина који долазе у контакт са храном |
Идентификација и одређивање Listeria monocytogenes (метода детекције) (квалитативна метода) |
|
SRPS EN ISO 11290-1:2017 |
Л1 |
|
Узорци са површина који долазе у контакт са храном |
Микробиологија ланца хране - Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама – Део 1: Бројање колонија на 30oС трхником наливања плоче
|
SRPS EN ISO 4833-1:2014
|
Т1 |
|
Узорци са површина који долазе у контакт са храном |
Хоризонтална метода за откривање и oдређивање броја Enterobacteriaceae - Део 2: Метода бројања колонија
|
SRPS ISO 21528-2:2017
|
Т1 |
|
Узорци са површина који долазе у контакт са храном |
Хоризонтална метода за одређивање Salmonella spp.
|
SRPS ISO 6579-1:2017 изузимајући Анекс Д
|
Т1 |
Предмети опште употребе - Средства за одржавање личне хигијене, негу и улепшавање лица и тела |
Одређивање садржаја токсичних метала – Pb, Cd, Cr, Ni, Ba, As, Hg (AAS) |
Pb мин. 6,6 mg/L Cd мин. 0,6 mg/L Cr мин. 2 mg/L Ni мин. 3,3 mg/L Ba мин. 16,5 mg/L As мин. 0,5 mg/L Hg мин. 0,5 mg/L |
Правилник^7) метода В
|
Л1 |
|
Одређивање pH вредности (електрохемија) |
1-14 |
Правилник^7) метода А
|
Л1 |
Предмети опште употребе - Средства за одржавање чистоће у домаћинству и сировина за њихову производњу |
Одређивање pH вредности (електрохемија) |
1-14 |
SRPS ISO 4316:2014 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја анјонских површинских активних материја (гравиметрија) |
мин. 0,1% |
ЗЗ 116 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја слободних алкалија (волуметрија) |
мин. 0,01 % |
SRPS ISO 4314:1992 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја фосфата (гравиметрија) |
мин. 0,1 % |
SRPS ISO 4313:1996 |
Л1 |
|
Одређивање привидне запреминске масе (гравиметрија) |
|
SRPS ISO 697:1993 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја силиката (гравиметрија) |
мин. 0,1 % |
SRPS ISO 8215:1992 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја влаге и испарљивих материја (гравиметрија) |
мин. 0,1 % |
ЗЗ 160 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја сулфата (гравиметрија) |
мин. 0,1% |
SRPS ISO 8214:1992 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја активног кисеоника (волуметрија) |
мин. 0,1 % |
SRPS ISO 4321:1992 |
Л1 |
Амбијентални ваздух - Таложене материје |
Одређивање остатка испарења (гравиметрија) |
(5-3000)mg/m^2 /дан |
ЗЗ 258 |
Л1 |
Вода : Вода за пиће Флаширане природне воде за пиће Минералне воде Нови захвати воде Површинске воде Подземне воде Отпадне воде |
Одређивање садржаја живе (CVAAS)
|
(0,001–0,100) mg/L |
ЗЗ 222а |
Т1 |
|
Одређивање садржаја фенола (спектрофотометрија)
|
(0,002-0,10)mg/L |
SRPS ISO 6439:1997 |
Т1 |
Вода - Отпадне воде; Површинске воде; Подземне воде; |
Одређивање садржаја седиментних материја (седиментацијска техника) |
мин. 0,01 mg/L |
Правилник^1) метода III/21
|
Л1 |
Амбијентални ваздух - Таложене материје |
Одређивање садржаја хлорида (волуметрија) |
(2-1000)mg/m^2 /дан |
ЗЗ 255 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја нитрата (спектрофотометрија) |
(0,1-1000)mg/m^2 /дан |
ЗЗ 253 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја калцијума (волуметрија) |
(1-1000)mg/m^2 /дан |
ЗЗ 256 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја сулфата (турбидиметрија) |
(0,5-500)mg/m^2 /дан |
ЗЗ 257 |
Л1 |
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде; Површинске воде; Подземне воде; Отпадне воде |
Одређивање боје (визуелно) |
|
Правилник^1) метода II/3
|
Л1 |
|
Одређивање електропроводљивости (кондуктометрија) |
0,1µS/cm - 199,9 mS/cm |
ЗЗ 202 |
Л1 |
|
Одређивање pH вредности (електрохемија) |
2-12 |
SRPS ISO EN 10523: 2016
|
Л1 |
|
Одређивање остатка испарења (гравиметрија) |
(10-5000)mg/L |
ЗЗ 203 |
Л1 |
|
Одређивање потрошње KMnO4 (волуметрија) |
мин. 0,5 mg/L O˅2 |
Приручник ˅9) Р-IV-9a |
Л1 |
|
Oдређивање садржаја жареног остатка и губитка жарењем (гравиметрија)
|
мин. 0,01 % |
ЗЗ 235 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја хлорида (волуметрија) |
(5-400)mg/L |
SRPS ISO 9297:1997 SRPS ISO 9297/1:2007 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја амонијака (спектрофотометријски) |
(0,02-2,0)mgN/L |
ЗЗ 208 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја нитрата (спектрофотометрија)
|
(0,03-4,2)mgN/L |
ЗЗ 206 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја нитрита (спектрофотометрија)
|
(0,002-0,11)mgN/L |
ЗЗ 207 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја сулфата (турбидиметрија) |
(1-50)mg/L |
ЗЗ 245 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја раствореног кисеоника и процента сатурације кисеоником ( волуметрија) |
(0,2-20)mg/L |
SRPS ISO 25813: 2009 SRPS ISO 25813/1: 2011 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја флуорида (спектрофотометрија) |
(0,05-2,5)mgF^- /L |
ЗЗ 210 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја водоник сулфида (спектрофотометрија) |
(0,01-1,25) mgH˅2 S/L |
ЗЗ 223 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја цијанида (спектрофотометрија) |
(0,03-0,5)mgCN^- /L |
ЗЗ 211 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја фосфата (спектрофотометрија) |
(0,03-0,5)mgP/L |
SRPS EN ISO 6878:2008 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја анјонксих детерџената (спектрофотометрија) |
(0,025-1,0)mg/L |
SRPS EN 903:2009 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја резидуалног хлора (колориметрија) |
(0,03-5,0) mg/L |
ЗЗ 270
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја арсена (HGAAS) |
(0,001 – 0,1)mg/L |
ЗЗ 222б |
Л1 |
|
Одређивање садржаја алуминијума и баријума (FAAS) |
Аl (0,1-5,0) mg/L Ba (0,5-200) mg/L
|
ЗЗ 221 |
Л1 |
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде; Површинске воде; Подземне воде |
Одређивање садржаја пестицида (Aldrin, Dieldrin, DDT, Heptahlor, Heptahlorepoksid A, Heptahlorepoksid B, Lindan, Metolahlor, Trifluralin) (GC-ECD) |
Aldrin (0.01-0.2) μg/L, Dieldrin (0.01-0.2) μg/L,, DDT (0.02-0.2) μg/L, Heptahlor (0.01-0.2) μg/L, Heptahlorepoksid A (0.01-0.1) μg/L, Heptahlorepoksid B (0.01-0.1) μg/L , Lindan (0.02-0.2) μg/L, Metolahlor (0.05-0.8) μg/L, Trifluralin(0.02-0.2) μg/L |
ЗЗ 214 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја полихлорованих бифенила (GC-ECD)
|
(0,0002-0,02)mg/L |
ЗЗ 214 |
Л1 |
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде; Подземне воде |
Одређивање мутноће (турбидиметрија) |
(0,1-10000) NTU |
ЗЗ 204 |
Л1 |
|
Одређивање тврдоће (волуметрија) |
min 0,1 °dH |
Правилник^1) метода III/15
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја карбонатне тврдоће (волуметрија) |
min 0,1 °dH |
Правилник^1) метода III/16
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја угљен диоксида (волуметрија) |
(0,1 – 6)g/L |
Правилник^1) метода III/14
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја силиката (спектрофотометрија) |
(0,02-5,0)mg/L |
ЗЗ 224 |
Л1 |
|
Одређивање укупног и композитног алкалитета (волуметрија) |
(2–200) ml 0,1N HCl |
SRPS EN ISO 9963-1:2007
|
Л1 |
|
Одређивање карбонатног алкалитета (волуметрија) |
(2–200) ml 0,1N HCl |
SRPS EN ISO 9963-2: 2007
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја калцијума (волуметрија) |
(2-1000)mg/L |
SRPS ISO 6058:2000 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја тешких метала (FAAS) |
Cu (0,01-10)mg/L Zn (0,01-2,0)mg/L Cr (0,01-5,0)mg/L Cd (0,002-2,0)mg/L Mn (0,005-7,0)mg/L Pb (0,02-15)mg/L Ni (0,02-2,0)mg/L Fe (0,01-10,0)mg/L
|
ЗЗ 220 |
Л1 |
Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде |
Одређивање садржаја магнезијума (FAAS) |
мин. 0,1 mg/L |
ЗЗ 220ц |
Л1 |
|
Одређивање садржаја натријума и калијума (FAAS) |
Na мин. 0,1 mg/L К мин. 0,1 mg/L
|
ЗЗ 220б |
Л1 |
Вода - Отпадне воде; Површинске воде; Подземне воде; |
Одређивање суспендованих материја (гравиметрија) |
мин. 0,01 % |
SRPS H.Z1.160:1987 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја нитрата (колориметрија) |
(2-20) mg NO3-/L |
ЗЗ 205 |
Л1 |
|
Одређивање хемијске потрошње кисеоника (ХПК) |
(30-700)mg/L |
SRPS ISO 6060:1994 |
Л1 |
|
Одређивање биолошке потрошње кисеоника после пет дана (БПК5) |
(3 – 6000) mg/L O˅2 |
SRPS EN 1899-1: 2009
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја хрома (VI) (спектрофотометрија) |
(0,05-1,0)mg/L |
SRPS H.Z1.104:1983 |
Л1 |
Вода - Површинске воде; Отпадне воде |
Одређивање садржаја тешких метала (FААS) |
Cu (0,01-10) mg/L Zn (0,01-2,0) mg/L Mn (0,005-7,0)mg/L Cr (0,01-5,0) mg/L Fe (0,01-10) mg/L Pb (0,02-15) mg/L Ni (0,02-2,0) mg/L Cd (0,002-2,0) mg/L
|
ЗЗ 219 |
Л1 |
Вода (вода за пиће) |
Одређивање садржаја трихалометана (хлороформ, бромдихлорметан, дибромхлорметан, бромоформ) и хлорованих етилена (трихлоретилен, тетрахлоретилен) (GC-ECD)
|
Хлороформ (0,005-0,4) mg/L, Бромдихлорметан (0,002-0,4) mg/L, дибромхлорметан (0,002-0,4) mg/L, Бромоформ (0,002-0,4) mg/L, Трихлоретилен (0,002-0,4) mg/L, Tетрахлоретилен (0,002-0,4) mg/L
|
ЗЗ 213 |
Л1 |
Ваздух - Амбијентални ваздух |
Одређивање садржаја азот диоксида (спектрофотометрија) |
(1-1000)µg/m^3 |
ЗЗ 305 |
Л1 |
|
Одређивање масене концентрације сумпор -диоксида (спектрофотометрија) |
(3,5-150)µg/m^3 |
SRPS ISO 4221:1997 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја чађи (рефлектометрија)
|
(4-1000)µg/m^3 |
ЗЗ 250 |
Л1 |
Амбијентални ваздух - Таложене материје |
Одређивање укупних таложних материја (гравиметрија) |
(5-600)mg/m^2 /дан |
ЗЗ 307 |
Л1 |
|
Одређивање pH вредности (електрохемија) |
2-12 |
SRPS ISO EN 10523: 2016 |
Л1 |
|
Одређивање електропроводљивости (кондуктометрија) |
0,1µS/cm-199,9 mS/cm |
ЗЗ 202 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја амонијака (спектрофотометрија) |
(0,05 1000)mg/m^2 /дан |
ЗЗ 259 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја нитрита (спектрофотометрија) |
(0,01-1000)mg/m^2 /дан |
ЗЗ 254 |
Л1 |
Вода Вода за пиће Флаширане природне воде за пиће Минералне воде Нови захвати воде Површинске воде Подземне воде |
Одређивање садржаја олова и кадмијума |
Pb (0.001-0.040) mg/L Cd (0.001-0.005) mg/L
|
ЗЗ 220а |
Т1 |
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде; Површинске воде; Подземне воде; Отпадне воде |
Одређивање мириса |
|
SRPS EN 1622:2008 |
Л1 |
Вода - Отпадне воде; Површинске воде; Подземне воде; |
Oдређивање садржаја видљивих отпадних материја квалитативно (визуелно) |
|
ЗЗ 227 |
Л1 |
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде; Подземне воде |
Одређивање укуса |
|
SRPS EN 1622:2008 |
Л1 |
Предмет опште употребе - Глинено и керамичко посуђе |
Одређивање миграције тешких метала Pb, Cd, Cr, Ba, Sb, (FAAS) |
Pb мин 0.3 mg/L Cd мин 0,02 mg/L Cr мин 0,1 mg/L Ba мин 0,5 mg/L Sb мин 1 mg/L |
ЗЗ 103б |
Л1 |
Предмети опште употребе -Посуђе, прибор и амбалажа од метала |
Одређивање миграције тешких метала Cr, Ni, Mn (FAAS) |
Cr мин. 0,1mg/L Ni мин. 0,1mg/L Mn мин. 0,1mg/L |
ЗЗ 103б |
Л1 |
Предмети опште употребе - Посуђе и амбалажа од стакла |
Одређивање миграције Pb, Cd (FAAS) |
Pb мин. 0,1mg/L Cd мин. 0,02mg/L |
ЗЗ 103б |
Л1 |
Предмет опште употребе - Амбалажа од хартије |
Одређивање садржаја олова (FAAS) |
мин. 0,2 mg/kg |
ЗЗ 103 д |
Л1 |
|
Одређивање садржаја арсена (HG AAS) |
мин. 0,5 mg/kg |
ЗЗ 104цА |
Л1 |
Храна - Млеко и производи од млека |
Одређивање садржаја суве материје у млеку и ферментисним производима од млека (гравиметрија) |
(0,5- 15)% |
Правилник^3) метода I.4
|
Л1 |
Храна - Алкохолна пића |
Одређивање садржаја виших алкохола (спектрофотометрија) |
(200-5000)mg/L а.а. |
Правилник^6) метода 6
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја укупних алдехида (волуметрија) |
(10-1000)mg/L а.а. |
Правилник^6) метода 7
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја фурфурола (спектрофотометрија) |
(0,3-150)mg/Lа.а. |
Правилник^6) метода 8
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја шећера (волуметрија) |
min 1 g/L |
Правилник^6) метода 9
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја бензалдехида (спектрофотометрија) |
(10-150)mg/L а.а. |
Правилник^6) метода 12
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја цијанида (спектрофотометрија) |
(0,5-40)mg/L a.a |
Правилник^6) метода 13
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја метил алкохола (спектрофотометрија) |
(0,2-30)g/L а.а. |
Правилник^6) метода 5
|
Л1 |
Храна - Производи од меса |
Одређивање садржаја азота (волуметријa) |
min 0,01% |
ЗЗ 31 |
Л1 |
Храна - Сурогати кафе, Поврће |
Одређивање садржаја пепела нерастворљивог у HCl (гравиметријa) |
(0,01-10)% |
ЗЗ 75 |
Л1 |
Храна - Адитиви |
Одређивање индекса рефракције (рефрактометриja) |
(0, 1-90)% |
33 421 |
Л1 |
|
Одређивање релативне густине (пикнометријски) |
(0,1-90)% |
ЗЗ 422 |
Л1 |
|
Одређивање губитка сушењем (гравиметријa) |
мин. 0,1% |
ЗЗ 423 |
Л1 |
|
Одређивање губитка и остатка након жарања - пепео (гравиметријски) |
мин. 0,1% |
ЗЗ 424 |
Л1 |
|
Одређивање pH вредности (електрохемијa) |
0-14 |
ЗЗ 425 |
Л1 |
Храна - Воће, поврће, печурке и њихови производи, жита млински и пекарски производи тестенине и брзо смрзнута теста, млеко и производи од млека, месо и производи од меса, пекарски квасац, зачини, чај, какао производи, чоколада, производи слични чоколади, крем производи, бомбонски производи, освежавајућа безалкохолна пића, алкохолна пића, вино, пиво, адитиви |
Одређивање садржаја олова и кадмијума (FAAS) |
Олово: Житарице и махунарке Брашно и остали проиѕводи од цереалија Проиѕводи од млека Печурке и проиѕводи од печурака, Пекарски квасац, Зачини, Чај, Какао производи, чоколада, производи слични чоколади, крем производи Бомбонски производи, Освежавајућа безалкохолна пића , Алкохолна пића, Пиво Месо риба, Адитиви (0,20-2,0) mg/kg Воће, месо (0,10-2,0) mg/kg Поврће (0,05-2,0) mg/kg Млако (0,02-2,0) mg/kg Вино (0,15-2,0) mg/kg Кадмијум: Млеко (0.01-2.0) mg/kg Воће, поврће, печурке и њихови производи Жита млински и пекарски производи тестенине и брзо смрзнута теста, Производи од млека, Месо и производи од меса, Пекарски квасац Зачини, Чај, Какао производи, чоколада, производи слични чоколади, крем производи, Бомбонски производи Освежавајућа безалкохолна пића Алкохолна пића, Вино, Пиво, Адитиви (0.02-2.0) mg/kg |
ЗЗ 103 |
Л1 |
Храна - Производи од воћа, поврћа и печурки у лименој амбалажи, производи од меса у лименој амбалажи, производи рибарства у лименој амбалажи, концентрисани воћни сок, воћни сируп и база цитруса у лименој амбалажи, алкохолна пића, вино, адитиви |
Одређивање садржаја цинка, гвожђа и калаја (FAAS)
|
Zn (0,02-2,0) mg/kg Fe (0,1-10,0) mg/kg Sn (5,0-200,0) mg/kg
|
ЗЗ 103 |
Л1 |
Храна - Жита млински и пекарски производи, млеко и производи од млека, зачини, чај, какао производи, чоколада, производи слични чоколади, крем производи, бомбонски производи, фини пекарски производи, уља и масти биљног и животињског порекла, воће, поврће, печурке и њихови производи, jаја, вино, освежавајућа безалкохолна пића, кафа и сродни производи, месо и производи од меса |
Одређивање садржаја пестицида (Aldrin, Dieldrin Metolahlor, Malation, DDE, DDT, DDD, α-HCH, β-HCH, γ-HCH, δ-HCH, Heptahlor, Metoksihlor, Heptahlorepoksid A, Heptahlorepoksid B, Lindan, Trifluralin, Hlordan 1, Hlordan 2, Dihlorvos, Dihlobenin, Azinfosmetil, Fosalon) (GC-ECD)
|
(0,002 - 0,4)mg/kg |
ЗЗ 123 |
Л1 |
Храна - Воће, поврће, печурке и њихови производи, жита млински и пекарски производи, тестенине и брзо смрзнута теста, млеко и производи од млека, пекарски квасац, зачини, чај, какао производи, чоколада, производи слични чоколади, крем производи, бомбонски производи, освежавајућа безалкохолна пића, алкохолна пића, вино, пиво, адитиви |
Одређивање садржаја арсена (HGAAS)
|
мин. 0,02 mg/kg |
ЗЗ 104а |
Л1 |
Храна - Месо и производи од меса |
Одређивање садржаја арсена (HGAAS) |
мин. 0,025 mg/kg |
ЗЗ 104а |
Л1 |
Храна - Жита, млински и пекарски производи, тестенине и сродни производи |
Одређивање садржаја воде у житу и млинским производима (гравиметрија) |
(0,1- 30)% |
Правилник^2) метода I.8
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја воде у пекарским производима (гравиметрија) |
(0,1- 60)% |
Правилник^2) метода II.1
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја воде у тестенинама (гравиметрија) |
(0,1- 50)% |
Правилник^2) метода III.5
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја пепела у млинским производима (гравиметрија) |
(0,1 - 10)% |
Правилник^2) метода I.10
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја песка у млинским производима (гравиметрија) |
(0,01 - 2)% |
Правилник^2) метода I/11
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја масти по Weibull-Stoldt у млинским и пекарским производима (гравиметрија) |
(0,2 - 50)% |
Правилник^2) метода I.15
|
Л1 |
|
Одређивање киселинског степена у житу и млинским производима (волуметрија)
|
0,2 - 15 |
Правилник^2) метода I.16
|
Л1 |
|
Одређивање киселинског степена у пекарским производима (волуметрија)
|
0,2 - 15 |
Правилник^2) метода II.2
|
Л1 |
|
Одређивање киселинског степена у тестенинама (волуметрија) |
0,2 - 15 |
Правилник^2) метода III.6
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја натријум-хлорида у пекарским производима, директном титрацијом (волуметрија) |
мин. 0,02% |
Правилник^2) метода II.6
|
Л1 |
Храна - Млеко и производи од млека |
Одређивање pH вредности млека, ферментисних производа од млека и сира (потенциометрија) |
1 - 14 |
ЗЗ 147 |
Л1 |
|
Одређивање киселости млека (волуметрија) |
(0,4 – 30)°SH |
Правилник^3) метода I.2
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја масти у млеку (бутирометрија) |
(0,1- 7)% |
Правилник^3) метода I.3
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја масти у ферментисним производима од млека (бутирометрија) |
(0,1- 15)% |
Правилник^3) метода II.1
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја масти у сиру (бутирометрија) |
(0,1- 40)% |
Правилник^3) метода VI.2
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја воде у сиру (гравиметрија) |
(0,5- 80)% |
Правилник^3) метода VI.1
|
Л1 |
Храна - Додаци јелима |
Одређивање садржаја воде (гравиметрија)
|
(0,1 – 90)% |
SRPS E.Z8.011:1993 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја натријум хлорида (волуметрија) |
(0,1-80)% |
SRPS E.Z8.012:1994 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја натријум глутамината (волуметрија) |
мин. 0,01% |
SRPS E.Z8.018:1994 |
Л1 |
Храна - Пекарски квасац |
Одређивање садржаја воде (гравиметрија) |
мин. 0,1% |
SRPS E.М8.022: 1987
|
Л1 |
Храна - Какао производи, Чоколада и производи слични чоколади, Крем производи, Бомбонски производи, Фини пекарски производи |
Одређивање садржаја воде (гравиметрија) |
мин. 0,01% |
Правилник^4) метода 1
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја воде у колачима под нормалним притиском (гравиметрија) |
мин. 0,01% |
Правилник^4) метода 2
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја воде у желе производима и ратлуку (рефрактометрија) |
(1 – 30)% |
Правилник^4) метода 4
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја пепела у какао производима (гравиметрија) |
(0,01–20)% |
Правилник^4) метода 5
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја масти (гравиметрија) |
(0,1-50)% |
Правилник^4) метода 9
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја млечне масти (волуметрија) |
(0,5-20)% |
Правилник^4) метода10 |
Л1 |
Храна - Какао производи, Чоколада и производи слични чоколади, Крем производи, Бомбонски производи |
Одређивање садржаја шећера (волуметрија) |
(1 -50)% |
Правилник^4) метода 12
|
Л1 |
Предмети опште употребе - Посуђе, Прибор и амбалажа и дечије играчке од вештачке масе |
Одређивање миграције тешких метала Pb, Cd, Cr, Ba, Zn, Sn, Co (FAAS) |
Pb мин 0,3 mg/L Cd мин 0,02 mg/L Cr мин 0,1 mg/L Ba мин 0,5 mg/L Zn мин 0,1 mg/L Sn мин 4 5,0 mg/L Co мин 0,5 mg/L |
ЗЗ 103а |
Л1 |
|
Одређивање миграције живе (CVAAS) |
мин. 0,005 mg/L
|
ЗЗ 104б |
Л1 |
|
Одређивање миграције арсена (HGAAS) |
мин. 0,01 mg/L |
ЗЗ 104ц |
Л1 |
Храна - Какао производи, Чоколада и производи слични чоколади, Крем производи, Бомбонски производи |
Одређивање pH вредности (потенциометрија) |
1 – 14 |
Правилник^4) метода 16
|
Л1 |
|
Одређивање киселости тврдих бомбона (волуметрија) |
(0,1 - 25)% |
Правилник^4) метода 18
|
Л1 |
Храна - Какао производи, Чоколада и производи слични чоколади, Крем производи |
Одређивање садржаја укупних алкалоида (теобромин) (спектрофотометрија) |
(0,1- 50)% |
Правилник^4) метода17
|
Л1 |
Храна - Фини пекарски производи |
Одређивање садржаја натријум-хлорида у трајном сланом пециву (волуметрија) |
(1 – 10)% |
Правилник^4) метода 21
|
Л1 |
Храна - Производи од воћа и поврћа, Сок од воћа и поврћа |
Одређивање садржаја суве материје (рефрактометрија) |
(0,5-95,0)% |
Правилник^5) метода 1
|
Л1 |
Храна - Воће, Производи од воћа и поврћа, Сок од воћа и поврћа, Производи од печурака |
Одређивање садржаја суве материје (гравиметрија) |
мин. 0,01 % |
Правилник^5) метода 2
|
Л1 |
Храна - Сок од воћа и поврћа, Производи од воћа |
Одређивање садржаја директно радукујућих и укупних шећера (волуметрија) |
мин. 0,01 % |
Правилник^5) метода 3
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја испарљивих киселина (волуметрија) |
мин. 0,001 g/100g |
Правилник^5) метода 17
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја етилалкохола (волуметрија) |
(0,01-1) g/kg |
Правилник^5) метода 9
|
Л1 |
Храна - Сок од воћа и поврћа, Производи од воћа и поврћа, Производи од печурака |
Одређивање садржаја укупне титрационе киселости (волуметрија) |
(0,01-2)g/100g |
Правилник^5) метода 18
|
Л1 |
Храна - Сок од воћа и поврћа, Производи од печурака |
Одређивање pH вредности (електрохемија) |
1-14 |
Правилник^5) метода 6
|
Л1 |
Храна - Производи од поврћа, Производи од печурака |
Одређивање садржаја натријум хлорида (волуметрија) |
(0,01-10) % |
Правилник^5) метода 10
|
Л1 |
Храна - Производи од воћа и поврћа |
Одређивање садржаја минералних нечистоћа (гравиметрија) |
(0,01-10)% |
Правилник^5) метода 4
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја материја нерастворних у етанолу (гравиметрија) |
мин. 0,01% |
Правилник^5) метода 21
|
Л1 |
Храна - Производи од воћа и поврћа Освежавајућа безалкохолна пића |
Одређивање садржаја сорбинске киселине (спектрофотометрија) |
мин. 10 mg/kg (mg/L) |
Правилник^5) метода 8
|
Л1 |
Храна - Производи од воћа и поврћа, Печурке, Производи од печурака |
Одређивање садржаја примеса (гравиметрија) |
мин. 0,01% |
ЗЗ 52 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја пепела нерастворљивог у хлороводоничној киселини (гравиметрија) |
(0,01-10)% |
Правилник^5) метода 5
|
Л1 |
Храна - Воће и поврће за индустријску прераду |
Садржаја суве материје (гравиметрија) |
(0,05-95)% |
SRPS Е.H8.380:1965 (т. 7.2) |
Л1 |
Храна - Воће и поврће, Производи од воћа и поврћа, Производи од печурака |
Одређивање садржаја плодова са недостацима (гравиметрија) |
мин. 0,01 % |
ЗЗ 29 |
Л1 |
Храна - Сокови од воћа и поврћа |
Одређивање релативне густине (пикнометрија)
|
1,0000 – 1,5000 |
SRPS EN 1131:2005 |
Л1 |
Храна - Кухињска со |
Одређивање садржаја натријум хлорида (волуметрија) |
(0,5 – 100)% |
ЗЗ 79 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја калијум јодида (волуметрија) |
(0, 5 – 65)mg/kg J2 |
SRPS Е.Z8.002:2001 |
Л1 |
Храна - Освежавајућа безалкохолна пића |
Одређивање садржаја кинин хидрохлорида (спектрофотометрија) |
(0,5-120)mg/L |
ЗЗ 69 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја кофеина (спектрофотометрија) |
(1-150)mg/L |
ЗЗ 70 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја ортофосфорне киселине (спектрофотометрија) |
(6-500)mg/L |
ЗЗ 71 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја етанола (волуметрија) |
(0,01-5)vol % |
ЗЗ 63 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја натријум бензоата (волуметрија) |
min 5 mg/L |
ЗЗ 64 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја суве материје (рефрактометрија) |
(0,5 – 95)% |
ЗЗ 40 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја угљен диоксида (манометријски) |
(4,5 – 10)g/L |
ЗЗ 39 |
Л1 |
Храна - Производи од кафе |
Одређивање садржаја воде (гравиметријски) |
мин. 0,01% |
ЗЗ 15 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја пепела (гравиметријски) |
мин. 0,01% |
ЗЗ 35 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја материја растворљивих у води – екстрактивних материја (гравиметријски) |
мин. 0,01% |
ЗЗ 90 |
Л1 |
Храна - Алкохолна пића |
Одређивање садржаја алкохола (пикнометрија) |
(0,05-70) vol% |
Правилник^6) метода 1
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја укупног екстракта (гравиметрија) |
(0,1-20)g/L |
Правилник^6) метода 2
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја укупних киселина (волуметрија) |
(0,01-15)g/L |
Правилник^6) метода 3
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја естара (волуметрија) |
(10 – 600)mg/L |
Правилник^6) метода 4
|
Л1 |
Храна - Какао производи, чоколада, производи слични чоколади, крем производи Производи од воћа, поврћа и печурки у лименој амбалажи Алкохолна пића Вино Концентрисани воћни сок, воћни сируп и база цитруса Адитиви |
Одређивање садржаја бакра (FAAS)
|
Cu (0.03-10.0) mg/kg |
ЗЗ 103 |
Л1 |
Храна - Воће, поврће, печурке и њихови производи Млеко и производи од млека Месо и производи од меса Рибе и производи рибарства Пекарски квасац Зачини Чај Какао производи, чоколада, производи слични чоколади, крем производи, Бомбонски производи Освежавајућа безалкохолна пића Алкохолна пића Вино Пиво Адитиви |
Одређивање садржаја живе (CVAAS)
|
мин. 0,001 mg/kg |
ЗЗ 104 |
Л1 |
Храна - Пекарски производи, тестенине и сродни производи Фини пекарски производи |
Одређивање садржаја појединих компонената производа – фил, облога панира, пуњење (гравиметријa) |
мин. 0,1% |
ЗЗ 06 |
Л1 |
Храна - Жита млински и пекарски производи, тестенине и брзо смрзнута теста Воће, поврће, печурке и њихови производи Производи од млека Месо и производи од меса Рибе и производи рибарства Пекарски кваса Зачини Чај Какао производи, чоколада, производи слични чоколади, крем производи, Бомбонски производи Освежавајућа безалкохолна пића Алкохолна пића Вино Пиво Адитиви |
Одређивање садржаја живе (CVAAS)
|
мин. 0,02 mg/kg |
ЗЗ 104 |
Л1 |
Храна - Жита, Млински производи, Пекарски производи |
Одређивање (оцена) квалитета основних врста пшеничног хлеба (бодовање) |
|
Правилник^2) метода II.11
|
Л1 |
Храна - Тестенине и сродни производи |
Одређивање сензорних особина |
|
Правилник^2) метода III.1
|
Л1 |
Храна - Пекарски квасац |
Испитивање сензорних особина |
|
SRPS Е.М8.021: 1987 |
Л1 |
Храна - Воће и поврће за индустријску прераду |
Испитивање сензорских особина (величине плодова, боје, мириса, укуса , чистоће и текстуре) |
|
SRPS Е.H8.380:1965 |
Л1 |
Храна - Кухињска со |
Испитивање сензорних особина (боје, укуса и мириса) |
|
ЗЗ 78 |
Л1 |
Храна - Млеко и производи од млека, Додаци јелима, Какао производи, Чоколада, Производи слични чоколади, Крем производи, Бомбонски производи, Фини пекарски производи, Воће, Поврће, Печурке и њихови производи, Освежавајућа безалкохолна пића, Производи од кафе, Алкохолна пића, Адитиви |
Једноставни дескриптивни тест (изглед, мирис, укус, боја, конзистенција, текстуре) |
|
ЗЗ 362 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Посуђе, Прибор |
Једноставни дескриптивни тест (изглед, мирис, укус, боја, конзистенција, текстуре) |
|
ЗЗ 362а |
Л1 |
Храна - Жита, Млински производи, Пекарски производи |
Одређивање изгледа, боје, укуса и мириса |
|
Правилник^2) метода I.1
|
Л1 |
Храна - Воће и поврће, Производи од воћа и поврћа |
Одређивање класе (на основу изгледа, величине, чистоће плодова)
|
|
ЗЗ 28 |
Л1 |
Храна - Воће и поврће за индустријску прераду |
Одређивање класе |
|
SRPS Е.H8.380:1965 (т. 6) |
Л1 |
Дуван и дуванске прерађевине |
Одређивање садржаја олова (F AAS)
|
мин 0,2 mg/kg |
ЗЗ 103д |
Л1 |
|
Одређивање садржаја арсена (HG AAS) |
мин 0,5 mg/kg |
ЗЗ 104цБ |
Л1 |
|
Одређивање садржаја пестицида (Aldrin, Dieldrin, Metolahlor, Malation, DDE, DDT, DDD, α- HCH, β-HCH , δ-HCH, Heptahlor, Metoksihlor, Heptahlorepoksid (A+B), Lindan, Hlordan (1+2), Dihlorvos) (GC-ECD) |
Aldrin мин. 0,05mg/kg Dieldrin мин. 0,05mg/kg mg/kg Metolahlor мин. 0,2mg/kg Malation мин. 0,2mg/kg , DDE мин. 0,05mg/kg, DDT мин. 0,05mg/kg, DDD мин.0,05mg/kg, α- HCH мин.0,02mg/kg β-HCH мин. 0,05mg/kg δ-HCH мин.0,02mg/kg Heptahlor мин.0,02mg/kg, Metoksihlor мин.0,05mg/kg, Heptahlorepoksid (A+B ) мин.0,05mg/kg, Lindan мин. 0,05mg/kg, Hlordan (1+2) мин. 0,05mg/kg Dihlorvos мин. 0,1mg/kg |
ЗЗ 123 |
Л1 |
Вода (вода за пиће) |
Одређивање садржаја резидуалног хлора (колориметрија) |
(0,05 – 6) mg/l |
ЗЗ 410
|
Т1 |
Вода - Вода за пиће Нови захвати воде Површинске воде Отпадне воде |
Одређивање pH вредности (електрохемија) |
2-12 |
SRPS ISO EN 10523: 2016 |
Т1 |
Вода - Вода за пиће; Нови захвати воде; Површинске воде; Отпадне воде |
Одређивање температуре
|
(-10 - +40)°C |
SRPS H.Z1.106:1970
|
Т1 |
|
Oдређивање температуре ваздуха |
(-20 - +50)°C |
Правилник^1) метода II/1
|
Т1 |
|
Вода - Вода за пиће |
Узимање узорака за физичко-хемијска и микробиолошка испитивања |
Правилник^8) део II SRPS EN ISO 5667-1:2008 SRPS EN ISO 5667-3:2018 SRPS EN ISO 5667-5:2008 SRPS EN ISO 19458:2009
|
Т1 |
|
Природна флаширана вода за пиће, изворска вода, минералне и стоне воде |
Узимање узорака за физичко –хемијска и микробиолошка испитивања |
SRPS EN ISO 5667-1:2008 SRPS EN ISO 5667-3:2018 SRPS EN ISO 5667-11:2019 SRPS EN ISO 19458:2009
|
Т1 |
|
Површинске воде |
Узимање узорака за физичко –хемијска и микробиолошка испитивања |
SRPS EN ISO 5667-1:2008 SRPS EN ISO 5667-3:2018 SRPS EN ISO 5667-4:2019 SRPS EN ISO 5667-6:2017 (изузимајући тачке 7.2, 7.5, 7.6, 9.2, 9.3 и 9.6) SRPS EN ISO 19458:2009
|
Т1 |
|
Подземне воде |
Узимање узорака за физичко –хемијска и микробиолошка испитивања |
SRPS EN ISO 5667-1:2008 SRPS EN ISO 5667-3:2018 SRPS EN ISO 5667-11:2019 SRPS EN ISO 19458:2009
|
Т1 |
|
Базени |
Узимање узорака за физичко –хемијска и микробиолошка испитивања |
SRPS EN ISO 5667-1:2008 SRPS EN ISO 5667-3:2018 SRPS EN ISO 5667-4:2019 SRPS EN ISO 5667-6:2017 (изузимајући тачке 7.2, 7.5, 7.6, 9.2, 9.3 и 9.6) SRPS EN ISO 19458:2009
|
Т1 |
|
Отпадне воде |
Узимање узорака за физичко –хемијска и микробиолошка испитивања |
SRPS EN ISO 5667-1:2008 SRPS EN ISO 5667-3:2018 SRPS EN ISO 5667-10:2007 (изузимајући тачку 4.2.2.) SRPS EN ISO 19458:2009
|
Т1 |
|
Узорци са површина у зони производње хране и руковања храном |
Хоризонтална метода за технику узимања узорака са површина помоћу брисева |
SRPS EN ISO 18593:2018 |
Т1 |