Преузимање ПДФ-а

Завод за јавно здравље Врање, Центар за хигијену и хуману екологију

Јована Јанковића Лунге 1, 17500 Врање

Лабораторије за испитивање по стандарду SRPS ISO/IEC 17025:2017

Основни подаци

Број пр.:2-01-009
ПИБ:100547873
Акр. број:01-025
Web:http://www.zjzvranje.org.rs/
Тел:+381 17 400 270
Факс:+381 17 400 271

Статус предмета

Статус акр.:Акредитован
Статус суспензије:Без суспензије
Датум прве акр.:22. мај 2002.
Датум последње акр.:2. фебруар 2024.
Датум истицања/укидања акр.:1. фебруар 2028.

Контакт особа

Име и презиме:мр Јасмина Цветковић
Функција:Технички руководилац лабораторије
Телефон:+381 17 421 310, локал 201
Факс:+381 17 400 271
Е-маил:ekotoksikologija@zjzvranje.org.rs

Локације

Т1 - Терен
Л1 - Лабораторија

Историја статуса

2. фебруар 2024. - 1. фебруар 2028.Акредитован
2. фебруар 2020. - 1. фебруар 2024.Акредитован
2. фебруар 2016. - 1. фебруар 2020.Акредитован
2. фебруар 2012. - 1. фебруар 2016.Акредитован
1. фебруар 2008. - 1. фебруар 2012.Акредитован
22. мај 2002. - 22. мај 2007.Акредитован

Обим акредитације

Предмет испитивања Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања) Опсег мерења (где је примењиво) Референтни документ Локације
И-01 Акустична испитивања и испитивања буке - укључујући буку изазвану вибрацијама/П-27 Остали производи
Животна средина

Одређивање нивоа буке

(20 – 130) dB

SRPS ISО
1996-1:2010
SRPS ISО
1996-2:2010

Т1 
И-11 Микробиолошка испитивања/П-09 Узорци животне средине (ваздух, вода, земљиште, отпад)
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде; Површинске воде; Отпадне воде

Одређивање броја аеробних мезофилних бактерија у 1 ml воде

Приручник^9)
Део 2а метода 1.1

Л1 
Вода за пиће Флаширане природне воде за пиће Минералне воде Нови захвати воде

Доказивање сулфиторедукујућих спорогених анаероба (SSA) (MPN техником)

Приручник^9)
Део 2а метода 5.1.1

Л1 
Вода - Вода за пиће; Минералне воде

Докaзивање фекалних стрептокока (MF техником)

Приручник^9)
Део 2а метода 3.1.2

Л1 

Доказивање Pseudomonas aeruginosa (MF техником)

Приручник^9)
Део 2а метода 6.2.1

Л1 
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде;

Одређивање највероватнијег броја колиформних бактерија фекалног порекла
(MF техником)

Приручник^9)
Део 2а метода 2.2.1

Л1 
Водa - Вода за пиће Нови захвати воде

Одређивање највероватнијег броја MPN колиформних бактерија

ЗЗ 229д

Л1 

Одређивање највероватнијег броја MPN колиформних бактерија фекалног порекла

Приручник^9)
Део 2а метода 1.2.2

Л1 

Докaзивање фекалних стрептокока MPN

Приручник^9)
Део 2а метода 3.1.1

Л1 

Доказивање Proteus врсте

Приручник^9)
Део 2а метода 4.1.1

Л1 

Доказивање Pseudomonas aeruginosa (MPN техником)

Приручник^9)
Део 2а метода 6.1.1

Л1 
И-11 Микробиолошка испитивања/П-21.1 Храна и храна за животиње
Храна

Хоризонтална метода за одређивање броја β- глукорунидаза позитивних Escherichiae coli – Техника бројања колонија на 44oC помоћу 5-bromo-4 – hloro-3 – idolil β- D glukuronida

SRPS ISO
16649-2:2008

Л1 

Хоризонтална метода за откривање Salmonella spp

SRPS EN ISO 6579-1:2017 изузимајући Анекс Д

Л1 

Идентификација и одређивање Listeria monocytogenes (метода детекције) (квалитативна метода)

SRPS EN ISO
11290-1:2017

Л1 

Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама – техника бројање колонија на 30oС

/

SRPS EN ISO 4833-1:2014

Т1 

Хоризонтална метода за откривање и oдређивање броја Enterobacteriaceae – техника бројања колонија

/

SRPS ISO 21528-2:2017

Т1 
И-11 Микробиолошка испитивања/П-27 Остали производи
Узорци са површина који долазе у контакт са храном

Идентификација и одређивање Listeria monocytogenes (метода детекције) (квалитативна метода)

SRPS EN ISO 11290-1:2017

Л1 

Узорци са површина који долазе у контакт са храном

Микробиологија ланца хране - Хоризонтална метода за
одређивање броја микроорганизама – Део 1: Бројање колонија на 30oС трхником наливања плоче

SRPS EN ISO
4833-1:2014

Т1 

Узорци са површина који долазе у контакт са храном

Хоризонтална метода за
откривање и oдређивање броја Enterobacteriaceae - Део 2: Метода бројања колонија

SRPS ISO
21528-2:2017

Т1 

Узорци са површина који долазе у контакт са храном

Хоризонтална метода за
одређивање Salmonella spp.

SRPS ISO
6579-1:2017
изузимајући
Анекс Д

Т1 
И-13.1 Физичка, хемијска и сензорска испитивања/П-04 Хемикалије, хемијски производи, козметика - укључујући ђубрива и боје
Предмети опште употребе - Средства за одржавање личне хигијене, негу и улепшавање лица и тела

Одређивање садржаја токсичних метала – Pb, Cd, Cr, Ni, Ba, As, Hg (AAS)

Pb мин. 6,6 mg/L
Cd мин. 0,6 mg/L
Cr мин. 2 mg/L
Ni мин. 3,3 mg/L
Ba мин. 16,5 mg/L
As мин. 0,5 mg/L
Hg мин. 0,5 mg/L

Правилник^7)
метода В

Л1 

Одређивање pH вредности (електрохемија)

1-14

Правилник^7)
метода А

Л1 
Предмети опште употребе - Средства за одржавање чистоће у домаћинству и сировина за њихову производњу

Одређивање pH вредности (електрохемија)

1-14

SRPS ISO 4316:2014

Л1 

Одређивање садржаја анјонских површинских активних материја (гравиметрија)

мин. 0,1%

ЗЗ 116

Л1 

Одређивање садржаја слободних алкалија (волуметрија)

мин. 0,01 %

SRPS ISO 4314:1992

Л1 

Одређивање садржаја фосфата (гравиметрија)

мин. 0,1 %

SRPS ISO 4313:1996

Л1 

Одређивање привидне запреминске масе (гравиметрија)

SRPS ISO 697:1993

Л1 

Одређивање садржаја силиката (гравиметрија)

мин. 0,1 %

SRPS ISO 8215:1992

Л1 

Одређивање садржаја влаге и испарљивих материја (гравиметрија)

мин. 0,1 %

ЗЗ 160

Л1 

Одређивање садржаја сулфата (гравиметрија)

мин. 0,1%

SRPS ISO 8214:1992

Л1 

Одређивање садржаја активног кисеоника (волуметрија)

мин. 0,1 %

SRPS ISO 4321:1992

Л1 
И-13.1 Физичка, хемијска и сензорска испитивања/П-09 Узорци животне средине (ваздух, вода, земљиште, отпад)
Амбијентални ваздух - Таложене материје

Одређивање остатка испарења (гравиметрија)

(5-3000)mg/m^2 /дан

ЗЗ 258

Л1 
Вода : Вода за пиће Флаширане природне воде за пиће Минералне воде Нови захвати воде Површинске воде Подземне воде Отпадне воде

Одређивање садржаја живе
(CVAAS)

(0,001–0,100) mg/L

ЗЗ 222а

Т1 

Одређивање садржаја фенола
(спектрофотометрија)

(0,002-0,10)mg/L

SRPS ISO 6439:1997

Т1 
Вода - Отпадне воде; Површинске воде; Подземне воде;

Одређивање садржаја седиментних материја (седиментацијска техника)

мин. 0,01 mg/L

Правилник^1)
метода III/21

Л1 
Амбијентални ваздух - Таложене материје

Одређивање садржаја хлорида (волуметрија)

(2-1000)mg/m^2 /дан

ЗЗ 255

Л1 

Одређивање садржаја нитрата (спектрофотометрија)

(0,1-1000)mg/m^2 /дан

ЗЗ 253

Л1 

Одређивање садржаја калцијума (волуметрија)

(1-1000)mg/m^2 /дан

ЗЗ 256

Л1 

Одређивање садржаја сулфата (турбидиметрија)

(0,5-500)mg/m^2 /дан

ЗЗ 257

Л1 
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде; Површинске воде; Подземне воде; Отпадне воде

Одређивање боје (визуелно)

Правилник^1)
метода II/3

Л1 

Одређивање електропроводљивости (кондуктометрија)

0,1µS/cm - 199,9 mS/cm

ЗЗ 202

Л1 

Одређивање pH вредности (електрохемија)

2-12

SRPS ISO EN
10523: 2016

Л1 

Одређивање остатка испарења (гравиметрија)

(10-5000)mg/L

ЗЗ 203

Л1 

Одређивање потрошње KMnO4 (волуметрија)

мин. 0,5 mg/L O˅2

Приручник ˅9) Р-IV-9a

Л1 

Oдређивање садржаја жареног остатка и губитка жарењем
(гравиметрија)

мин. 0,01 %

ЗЗ 235

Л1 

Одређивање садржаја хлорида (волуметрија)

(5-400)mg/L

SRPS ISO 9297:1997
SRPS ISO 9297/1:2007

Л1 

Одређивање садржаја амонијака (спектрофотометријски)

(0,02-2,0)mgN/L

ЗЗ 208

Л1 

Одређивање садржаја нитрата
(спектрофотометрија)

(0,03-4,2)mgN/L

ЗЗ 206

Л1 

Одређивање садржаја нитрита
(спектрофотометрија)

(0,002-0,11)mgN/L

ЗЗ 207

Л1 

Одређивање садржаја сулфата (турбидиметрија)

(1-50)mg/L

ЗЗ 245

Л1 

Одређивање садржаја раствореног кисеоника и процента сатурације кисеоником ( волуметрија)

(0,2-20)mg/L

SRPS ISO 25813: 2009
SRPS ISO 25813/1: 2011

Л1 

Одређивање садржаја флуорида (спектрофотометрија)

(0,05-2,5)mgF^- /L

ЗЗ 210

Л1 

Одређивање садржаја водоник сулфида (спектрофотометрија)

(0,01-1,25) mgH˅2 S/L

ЗЗ 223

Л1 

Одређивање садржаја цијанида (спектрофотометрија)

(0,03-0,5)mgCN^- /L

ЗЗ 211

Л1 

Одређивање садржаја фосфата (спектрофотометрија)

(0,03-0,5)mgP/L

SRPS EN ISO 6878:2008

Л1 

Одређивање садржаја анјонксих детерџената (спектрофотометрија)

(0,025-1,0)mg/L

SRPS EN 903:2009

Л1 

Одређивање садржаја резидуалног хлора (колориметрија)

(0,03-5,0) mg/L

ЗЗ 270

Л1 

Одређивање садржаја арсена (HGAAS)

(0,001 – 0,1)mg/L

ЗЗ 222б

Л1 

Одређивање садржаја алуминијума и баријума (FAAS)

Аl (0,1-5,0) mg/L
Ba (0,5-200) mg/L

ЗЗ 221

Л1 
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде; Површинске воде; Подземне воде

Одређивање садржаја пестицида (Aldrin, Dieldrin, DDT, Heptahlor, Heptahlorepoksid A, Heptahlorepoksid B, Lindan, Metolahlor, Trifluralin) (GC-ECD)

Aldrin (0.01-0.2) μg/L, Dieldrin (0.01-0.2) μg/L,, DDT (0.02-0.2) μg/L, Heptahlor (0.01-0.2) μg/L, Heptahlorepoksid A (0.01-0.1) μg/L, Heptahlorepoksid B (0.01-0.1) μg/L , Lindan (0.02-0.2) μg/L, Metolahlor (0.05-0.8) μg/L, Trifluralin(0.02-0.2) μg/L

ЗЗ 214

Л1 

Одређивање садржаја полихлорованих бифенила
(GC-ECD)

(0,0002-0,02)mg/L

ЗЗ 214

Л1 
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде; Подземне воде

Одређивање мутноће (турбидиметрија)

(0,1-10000) NTU

ЗЗ 204

Л1 

Одређивање тврдоће (волуметрија)

min 0,1 °dH

Правилник^1)
метода III/15

Л1 

Одређивање садржаја карбонатне тврдоће (волуметрија)

min 0,1 °dH

Правилник^1)
метода III/16

Л1 

Одређивање садржаја угљен диоксида (волуметрија)

(0,1 – 6)g/L

Правилник^1)
метода III/14

Л1 

Одређивање садржаја силиката (спектрофотометрија)

(0,02-5,0)mg/L

ЗЗ 224

Л1 

Одређивање укупног и композитног алкалитета (волуметрија)

(2–200) ml 0,1N HCl

SRPS EN ISO
9963-1:2007

Л1 

Одређивање карбонатног алкалитета (волуметрија)

(2–200) ml 0,1N HCl

SRPS EN ISO
9963-2: 2007

Л1 

Одређивање садржаја калцијума (волуметрија)

(2-1000)mg/L

SRPS ISO 6058:2000

Л1 

Одређивање садржаја тешких метала (FAAS)

Cu (0,01-10)mg/L
Zn (0,01-2,0)mg/L
Cr (0,01-5,0)mg/L
Cd (0,002-2,0)mg/L
Mn (0,005-7,0)mg/L
Pb (0,02-15)mg/L
Ni (0,02-2,0)mg/L
Fe (0,01-10,0)mg/L

ЗЗ 220

Л1 
Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде

Одређивање садржаја магнезијума (FAAS)

мин. 0,1 mg/L

ЗЗ 220ц

Л1 

Одређивање садржаја натријума и калијума (FAAS)

Na мин. 0,1 mg/L
К мин. 0,1 mg/L

ЗЗ 220б

Л1 
Вода - Отпадне воде; Површинске воде; Подземне воде;

Одређивање суспендованих материја (гравиметрија)

мин. 0,01 %

SRPS H.Z1.160:1987

Л1 

Одређивање садржаја нитрата (колориметрија)

(2-20) mg NO3-/L

ЗЗ 205

Л1 

Одређивање хемијске потрошње кисеоника (ХПК)

(30-700)mg/L

SRPS ISO 6060:1994

Л1 

Одређивање биолошке потрошње кисеоника после пет дана (БПК5)

(3 – 6000) mg/L O˅2

SRPS EN 1899-1: 2009

Л1 

Одређивање садржаја хрома (VI) (спектрофотометрија)

(0,05-1,0)mg/L

SRPS H.Z1.104:1983

Л1 
Вода - Површинске воде; Отпадне воде

Одређивање садржаја тешких метала (FААS)

Cu (0,01-10) mg/L
Zn (0,01-2,0) mg/L
Mn (0,005-7,0)mg/L
Cr (0,01-5,0) mg/L
Fe (0,01-10) mg/L
Pb (0,02-15) mg/L
Ni (0,02-2,0) mg/L
Cd (0,002-2,0) mg/L

ЗЗ 219

Л1 
Вода (вода за пиће)

Одређивање садржаја трихалометана
(хлороформ, бромдихлорметан, дибромхлорметан, бромоформ) и хлорованих етилена (трихлоретилен, тетрахлоретилен) (GC-ECD)

Хлороформ (0,005-0,4) mg/L,
Бромдихлорметан (0,002-0,4) mg/L, дибромхлорметан (0,002-0,4) mg/L,
Бромоформ (0,002-0,4) mg/L,
Трихлоретилен (0,002-0,4) mg/L,
Tетрахлоретилен (0,002-0,4) mg/L

ЗЗ 213

Л1 
Ваздух - Амбијентални ваздух

Одређивање садржаја азот диоксида (спектрофотометрија)

(1-1000)µg/m^3

ЗЗ 305

Л1 

Одређивање масене концентрације сумпор -диоксида (спектрофотометрија)

(3,5-150)µg/m^3

SRPS ISO 4221:1997

Л1 

Одређивање садржаја чађи
(рефлектометрија)

(4-1000)µg/m^3

ЗЗ 250

Л1 
Амбијентални ваздух - Таложене материје

Одређивање укупних таложних материја (гравиметрија)

(5-600)mg/m^2 /дан

ЗЗ 307

Л1 

Одређивање pH вредности (електрохемија)

2-12

SRPS ISO EN 10523: 2016

Л1 

Одређивање електропроводљивости (кондуктометрија)

0,1µS/cm-199,9 mS/cm

ЗЗ 202

Л1 

Одређивање садржаја амонијака (спектрофотометрија)

(0,05 1000)mg/m^2 /дан

ЗЗ 259

Л1 

Одређивање садржаја нитрита (спектрофотометрија)

(0,01-1000)mg/m^2 /дан

ЗЗ 254

Л1 
Вода Вода за пиће Флаширане природне воде за пиће Минералне воде Нови захвати воде Површинске воде Подземне воде

Одређивање садржаја олова и кадмијума

Pb (0.001-0.040) mg/L
Cd (0.001-0.005) mg/L

ЗЗ 220а

Т1 
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде; Површинске воде; Подземне воде; Отпадне воде

Одређивање мириса

SRPS EN 1622:2008

Л1 
Вода - Отпадне воде; Површинске воде; Подземне воде;

Oдређивање садржаја видљивих отпадних материја квалитативно (визуелно)

ЗЗ 227

Л1 
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде; Подземне воде

Одређивање укуса

SRPS EN 1622:2008

Л1 
И-13.1 Физичка, хемијска и сензорска испитивања/П-17 Папир и амбалажа
Предмет опште употребе - Глинено и керамичко посуђе

Одређивање миграције тешких метала Pb, Cd, Cr, Ba, Sb, (FAAS)

Pb мин 0.3 mg/L
Cd мин 0,02 mg/L
Cr мин 0,1 mg/L
Ba мин 0,5 mg/L
Sb мин 1 mg/L

ЗЗ 103б

Л1 
Предмети опште употребе -Посуђе, прибор и амбалажа од метала

Одређивање миграције тешких метала Cr, Ni, Mn (FAAS)

Cr мин. 0,1mg/L
Ni мин. 0,1mg/L
Mn мин. 0,1mg/L

ЗЗ 103б

Л1 
Предмети опште употребе - Посуђе и амбалажа од стакла

Одређивање миграције Pb, Cd (FAAS)

Pb мин. 0,1mg/L
Cd мин. 0,02mg/L

ЗЗ 103б

Л1 
Предмет опште употребе - Амбалажа од хартије

Одређивање садржаја олова (FAAS)

мин. 0,2 mg/kg

ЗЗ 103 д

Л1 

Одређивање садржаја арсена (HG AAS)

мин. 0,5 mg/kg

ЗЗ 104цА

Л1 
И-13.1 Физичка, хемијска и сензорска испитивања/П-21 Производи за људску употребу, укључујући храну
Храна - Млеко и производи од млека

Одређивање садржаја суве материје у млеку и ферментисним производима од млека (гравиметрија)

(0,5- 15)%

Правилник^3)
метода I.4

Л1 
Храна - Алкохолна пића

Одређивање садржаја виших алкохола (спектрофотометрија)

(200-5000)mg/L а.а.

Правилник^6)
метода 6

Л1 

Одређивање садржаја укупних алдехида (волуметрија)

(10-1000)mg/L а.а.

Правилник^6)
метода 7

Л1 

Одређивање садржаја фурфурола (спектрофотометрија)

(0,3-150)mg/Lа.а.

Правилник^6)
метода 8

Л1 

Одређивање садржаја шећера (волуметрија)

min 1 g/L

Правилник^6)
метода 9

Л1 

Одређивање садржаја бензалдехида (спектрофотометрија)

(10-150)mg/L а.а.

Правилник^6)
метода 12

Л1 

Одређивање садржаја цијанида (спектрофотометрија)

(0,5-40)mg/L a.a

Правилник^6)
метода 13

Л1 

Одређивање садржаја метил алкохола (спектрофотометрија)

(0,2-30)g/L а.а.

Правилник^6)
метода 5

Л1 
Храна - Производи од меса

Одређивање садржаја азота (волуметријa)

min 0,01%

ЗЗ 31

Л1 
Храна - Сурогати кафе, Поврће

Одређивање садржаја пепела нерастворљивог у HCl (гравиметријa)

(0,01-10)%

ЗЗ 75

Л1 
Храна - Адитиви

Одређивање индекса рефракције (рефрактометриja)

(0, 1-90)%

33 421

Л1 

Одређивање релативне густине (пикнометријски)

(0,1-90)%

ЗЗ 422

Л1 

Одређивање губитка сушењем (гравиметријa)

мин. 0,1%

ЗЗ 423

Л1 

Одређивање губитка и остатка након жарања - пепео (гравиметријски)

мин. 0,1%

ЗЗ 424

Л1 

Одређивање pH вредности (електрохемијa)

0-14

ЗЗ 425

Л1 
Храна - Воће, поврће, печурке и њихови производи, жита млински и пекарски производи тестенине и брзо смрзнута теста, млеко и производи од млека, месо и производи од меса, пекарски квасац, зачини, чај, какао производи, чоколада, производи слични чоколади, крем производи, бомбонски производи, освежавајућа безалкохолна пића, алкохолна пића, вино, пиво, адитиви

Одређивање садржаја олова и кадмијума (FAAS)

Олово: Житарице и махунарке Брашно и остали проиѕводи од цереалија Проиѕводи од млека Печурке и проиѕводи од печурака, Пекарски квасац, Зачини, Чај, Какао производи, чоколада, производи слични чоколади, крем производи Бомбонски производи, Освежавајућа безалкохолна пића , Алкохолна пића, Пиво Месо риба, Адитиви (0,20-2,0) mg/kg Воће, месо (0,10-2,0) mg/kg Поврће (0,05-2,0) mg/kg Млако (0,02-2,0) mg/kg Вино (0,15-2,0) mg/kg
Кадмијум: Млеко (0.01-2.0) mg/kg Воће, поврће, печурке и њихови производи Жита млински и пекарски производи тестенине и брзо смрзнута теста, Производи од млека, Месо и производи од меса, Пекарски квасац Зачини, Чај, Какао производи, чоколада, производи слични чоколади, крем производи, Бомбонски производи Освежавајућа безалкохолна пића Алкохолна пића, Вино, Пиво, Адитиви (0.02-2.0) mg/kg

ЗЗ 103

Л1 
Храна - Производи од воћа, поврћа и печурки у лименој амбалажи, производи од меса у лименој амбалажи, производи рибарства у лименој амбалажи, концентрисани воћни сок, воћни сируп и база цитруса у лименој амбалажи, алкохолна пића, вино, адитиви

Одређивање садржаја цинка, гвожђа и калаја
(FAAS)

Zn (0,02-2,0) mg/kg
Fe (0,1-10,0) mg/kg
Sn (5,0-200,0) mg/kg

ЗЗ 103

Л1 
Храна - Жита млински и пекарски производи, млеко и производи од млека, зачини, чај, какао производи, чоколада, производи слични чоколади, крем производи, бомбонски производи, фини пекарски производи, уља и масти биљног и животињског порекла, воће, поврће, печурке и њихови производи, jаја, вино, освежавајућа безалкохолна пића, кафа и сродни производи, месо и производи од меса

Одређивање садржаја пестицида (Aldrin, Dieldrin Metolahlor, Malation, DDE, DDT, DDD, α-HCH, β-HCH, γ-HCH, δ-HCH, Heptahlor, Metoksihlor, Heptahlorepoksid A, Heptahlorepoksid B, Lindan, Trifluralin, Hlordan 1, Hlordan 2, Dihlorvos, Dihlobenin, Azinfosmetil, Fosalon) (GC-ECD)

(0,002 - 0,4)mg/kg

ЗЗ 123

Л1 
Храна - Воће, поврће, печурке и њихови производи, жита млински и пекарски производи, тестенине и брзо смрзнута теста, млеко и производи од млека, пекарски квасац, зачини, чај, какао производи, чоколада, производи слични чоколади, крем производи, бомбонски производи, освежавајућа безалкохолна пића, алкохолна пића, вино, пиво, адитиви

Одређивање садржаја арсена
(HGAAS)

мин. 0,02 mg/kg

ЗЗ 104а

Л1 
Храна - Месо и производи од меса

Одређивање садржаја арсена (HGAAS)

мин. 0,025 mg/kg

ЗЗ 104а

Л1 
Храна - Жита, млински и пекарски производи, тестенине и сродни производи

Одређивање садржаја воде у житу и млинским производима (гравиметрија)

(0,1- 30)%

Правилник^2)
метода I.8

Л1 

Одређивање садржаја воде у пекарским производима (гравиметрија)

(0,1- 60)%

Правилник^2)
метода II.1

Л1 

Одређивање садржаја воде у тестенинама (гравиметрија)

(0,1- 50)%

Правилник^2)
метода III.5

Л1 

Одређивање садржаја пепела у млинским производима (гравиметрија)

(0,1 - 10)%

Правилник^2)
метода I.10

Л1 

Одређивање садржаја песка у млинским производима (гравиметрија)

(0,01 - 2)%

Правилник^2)
метода I/11

Л1 

Одређивање садржаја масти по Weibull-Stoldt у млинским и пекарским производима (гравиметрија)

(0,2 - 50)%

Правилник^2)
метода I.15

Л1 

Одређивање киселинског степена у житу и млинским производима
(волуметрија)

0,2 - 15

Правилник^2)
метода I.16

Л1 

Одређивање киселинског степена у пекарским производима
(волуметрија)

0,2 - 15

Правилник^2)
метода II.2

Л1 

Одређивање киселинског степена у тестенинама (волуметрија)

0,2 - 15

Правилник^2)
метода III.6

Л1 

Одређивање садржаја натријум-хлорида у пекарским производима, директном титрацијом (волуметрија)

мин. 0,02%

Правилник^2)
метода II.6

Л1 
Храна - Млеко и производи од млека

Одређивање pH вредности млека, ферментисних производа од млека и сира (потенциометрија)

1 - 14

ЗЗ 147

Л1 

Одређивање киселости млека (волуметрија)

(0,4 – 30)°SH

Правилник^3)
метода I.2

Л1 

Одређивање садржаја масти у млеку (бутирометрија)

(0,1- 7)%

Правилник^3)
метода I.3

Л1 

Одређивање садржаја масти у ферментисним производима од млека (бутирометрија)

(0,1- 15)%

Правилник^3)
метода II.1

Л1 

Одређивање садржаја масти у сиру (бутирометрија)

(0,1- 40)%

Правилник^3)
метода VI.2

Л1 

Одређивање садржаја воде у сиру (гравиметрија)

(0,5- 80)%

Правилник^3)
метода VI.1

Л1 
Храна - Додаци јелима

Одређивање садржаја воде
(гравиметрија)

(0,1 – 90)%

SRPS E.Z8.011:1993

Л1 

Одређивање садржаја натријум хлорида (волуметрија)

(0,1-80)%

SRPS E.Z8.012:1994

Л1 

Одређивање садржаја натријум глутамината (волуметрија)

мин. 0,01%

SRPS E.Z8.018:1994

Л1 
Храна - Пекарски квасац

Одређивање садржаја воде (гравиметрија)

мин. 0,1%

SRPS E.М8.022:
1987

Л1 
Храна - Какао производи, Чоколада и производи слични чоколади, Крем производи, Бомбонски производи, Фини пекарски производи

Одређивање садржаја воде (гравиметрија)

мин. 0,01%

Правилник^4)
метода 1

Л1 

Одређивање садржаја воде у колачима под нормалним притиском (гравиметрија)

мин. 0,01%

Правилник^4)
метода 2

Л1 

Одређивање садржаја воде у желе производима и ратлуку (рефрактометрија)

(1 – 30)%

Правилник^4)
метода 4

Л1 

Одређивање садржаја пепела у какао производима (гравиметрија)

(0,01–20)%

Правилник^4)
метода 5

Л1 

Одређивање садржаја масти (гравиметрија)

(0,1-50)%

Правилник^4)
метода 9

Л1 

Одређивање садржаја млечне масти (волуметрија)

(0,5-20)%

Правилник^4) метода10

Л1 
Храна - Какао производи, Чоколада и производи слични чоколади, Крем производи, Бомбонски производи

Одређивање садржаја шећера (волуметрија)

(1 -50)%

Правилник^4)
метода 12

Л1 
Предмети опште употребе - Посуђе, Прибор и амбалажа и дечије играчке од вештачке масе

Одређивање миграције тешких метала Pb, Cd, Cr, Ba, Zn, Sn, Co (FAAS)

Pb мин 0,3 mg/L Cd мин 0,02 mg/L Cr мин 0,1 mg/L Ba мин 0,5 mg/L Zn мин 0,1 mg/L Sn мин 4 5,0 mg/L Co мин 0,5 mg/L

ЗЗ 103а

Л1 

Одређивање миграције живе (CVAAS)

мин. 0,005 mg/L

ЗЗ 104б

Л1 

Одређивање миграције арсена (HGAAS)

мин. 0,01 mg/L

ЗЗ 104ц

Л1 
Храна - Какао производи, Чоколада и производи слични чоколади, Крем производи, Бомбонски производи

Одређивање pH вредности (потенциометрија)

1 – 14

Правилник^4)
метода 16

Л1 

Одређивање киселости тврдих бомбона (волуметрија)

(0,1 - 25)%

Правилник^4)
метода 18

Л1 
Храна - Какао производи, Чоколада и производи слични чоколади, Крем производи

Одређивање садржаја укупних алкалоида (теобромин) (спектрофотометрија)

(0,1- 50)%

Правилник^4)
метода17

Л1 
Храна - Фини пекарски производи

Одређивање садржаја натријум-хлорида у трајном сланом пециву (волуметрија)

(1 – 10)%

Правилник^4)
метода 21

Л1 
Храна - Производи од воћа и поврћа, Сок од воћа и поврћа

Одређивање садржаја суве материје (рефрактометрија)

(0,5-95,0)%

Правилник^5)
метода 1

Л1 
Храна - Воће, Производи од воћа и поврћа, Сок од воћа и поврћа, Производи од печурака

Одређивање садржаја суве материје (гравиметрија)

мин. 0,01 %

Правилник^5)
метода 2

Л1 
Храна - Сок од воћа и поврћа, Производи од воћа

Одређивање садржаја директно радукујућих и укупних шећера (волуметрија)

мин. 0,01 %

Правилник^5)
метода 3

Л1 

Одређивање садржаја испарљивих киселина (волуметрија)

мин. 0,001 g/100g

Правилник^5)
метода 17

Л1 

Одређивање садржаја етилалкохола (волуметрија)

(0,01-1) g/kg

Правилник^5)
метода 9

Л1 
Храна - Сок од воћа и поврћа, Производи од воћа и поврћа, Производи од печурака

Одређивање садржаја укупне титрационе киселости (волуметрија)

(0,01-2)g/100g

Правилник^5)
метода 18

Л1 
Храна - Сок од воћа и поврћа, Производи од печурака

Одређивање pH вредности (електрохемија)

1-14

Правилник^5)
метода 6

Л1 
Храна - Производи од поврћа, Производи од печурака

Одређивање садржаја натријум хлорида (волуметрија)

(0,01-10) %

Правилник^5)
метода 10

Л1 
Храна - Производи од воћа и поврћа

Одређивање садржаја минералних нечистоћа (гравиметрија)

(0,01-10)%

Правилник^5)
метода 4

Л1 

Одређивање садржаја материја нерастворних у етанолу (гравиметрија)

мин. 0,01%

Правилник^5)
метода 21

Л1 
Храна - Производи од воћа и поврћа Освежавајућа безалкохолна пића

Одређивање садржаја сорбинске киселине (спектрофотометрија)

мин. 10 mg/kg (mg/L)

Правилник^5)
метода 8

Л1 
Храна - Производи од воћа и поврћа, Печурке, Производи од печурака

Одређивање садржаја примеса (гравиметрија)

мин. 0,01%

ЗЗ 52

Л1 

Одређивање садржаја пепела нерастворљивог у хлороводоничној киселини (гравиметрија)

(0,01-10)%

Правилник^5)
метода 5

Л1 
Храна - Воће и поврће за индустријску прераду

Садржаја суве материје (гравиметрија)

(0,05-95)%

SRPS Е.H8.380:1965 (т. 7.2)

Л1 
Храна - Воће и поврће, Производи од воћа и поврћа, Производи од печурака

Одређивање садржаја плодова са недостацима (гравиметрија)

мин. 0,01 %

ЗЗ 29

Л1 
Храна - Сокови од воћа и поврћа

Одређивање релативне густине
(пикнометрија)

1,0000 – 1,5000

SRPS EN 1131:2005

Л1 
Храна - Кухињска со

Одређивање садржаја натријум хлорида (волуметрија)

(0,5 – 100)%

ЗЗ 79

Л1 

Одређивање садржаја калијум јодида (волуметрија)

(0, 5 – 65)mg/kg J2

SRPS Е.Z8.002:2001

Л1 
Храна - Освежавајућа безалкохолна пића

Одређивање садржаја кинин хидрохлорида (спектрофотометрија)

(0,5-120)mg/L

ЗЗ 69

Л1 

Одређивање садржаја кофеина (спектрофотометрија)

(1-150)mg/L

ЗЗ 70

Л1 

Одређивање садржаја ортофосфорне киселине (спектрофотометрија)

(6-500)mg/L

ЗЗ 71

Л1 

Одређивање садржаја етанола (волуметрија)

(0,01-5)vol %

ЗЗ 63

Л1 

Одређивање садржаја натријум бензоата (волуметрија)

min 5 mg/L

ЗЗ 64

Л1 

Одређивање садржаја суве материје (рефрактометрија)

(0,5 – 95)%

ЗЗ 40

Л1 

Одређивање садржаја угљен диоксида (манометријски)

(4,5 – 10)g/L

ЗЗ 39

Л1 
Храна - Производи од кафе

Одређивање садржаја воде (гравиметријски)

мин. 0,01%

ЗЗ 15

Л1 

Одређивање садржаја пепела (гравиметријски)

мин. 0,01%

ЗЗ 35

Л1 

Одређивање садржаја материја растворљивих у води – екстрактивних материја (гравиметријски)

мин. 0,01%

ЗЗ 90

Л1 
Храна - Алкохолна пића

Одређивање садржаја алкохола (пикнометрија)

(0,05-70) vol%

Правилник^6)
метода 1

Л1 

Одређивање садржаја укупног екстракта (гравиметрија)

(0,1-20)g/L

Правилник^6)
метода 2

Л1 

Одређивање садржаја укупних киселина (волуметрија)

(0,01-15)g/L

Правилник^6)
метода 3

Л1 

Одређивање садржаја естара (волуметрија)

(10 – 600)mg/L

Правилник^6)
метода 4

Л1 
Храна - Какао производи, чоколада, производи слични чоколади, крем производи Производи од воћа, поврћа и печурки у лименој амбалажи Алкохолна пића Вино Концентрисани воћни сок, воћни сируп и база цитруса Адитиви

Одређивање садржаја бакра
(FAAS)

Cu (0.03-10.0) mg/kg

ЗЗ 103

Л1 
Храна - Воће, поврће, печурке и њихови производи Млеко и производи од млека Месо и производи од меса Рибе и производи рибарства Пекарски квасац Зачини Чај Какао производи, чоколада, производи слични чоколади, крем производи, Бомбонски производи Освежавајућа безалкохолна пића Алкохолна пића Вино Пиво Адитиви

Одређивање садржаја живе
(CVAAS)

мин. 0,001 mg/kg

ЗЗ 104

Л1 
Храна - Пекарски производи, тестенине и сродни производи Фини пекарски производи

Одређивање садржаја појединих компонената производа – фил, облога панира, пуњење (гравиметријa)

мин. 0,1%

ЗЗ 06

Л1 
Храна - Жита млински и пекарски производи, тестенине и брзо смрзнута теста Воће, поврће, печурке и њихови производи Производи од млека Месо и производи од меса Рибе и производи рибарства Пекарски кваса Зачини Чај Какао производи, чоколада, производи слични чоколади, крем производи, Бомбонски производи Освежавајућа безалкохолна пића Алкохолна пића Вино Пиво Адитиви

Одређивање садржаја живе
(CVAAS)

мин. 0,02 mg/kg

ЗЗ 104

Л1 
Храна - Жита, Млински производи, Пекарски производи

Одређивање (оцена) квалитета основних врста пшеничног хлеба (бодовање)

Правилник^2)
метода II.11

Л1 
Храна - Тестенине и сродни производи

Одређивање сензорних особина

Правилник^2)
метода III.1

Л1 
Храна - Пекарски квасац

Испитивање сензорних особина

SRPS Е.М8.021: 1987

Л1 
Храна - Воће и поврће за индустријску прераду

Испитивање сензорских особина (величине плодова, боје, мириса, укуса , чистоће и текстуре)

SRPS Е.H8.380:1965

Л1 
Храна - Кухињска со

Испитивање сензорних особина (боје, укуса и мириса)

ЗЗ 78

Л1 
Храна - Млеко и производи од млека, Додаци јелима, Какао производи, Чоколада, Производи слични чоколади, Крем производи, Бомбонски производи, Фини пекарски производи, Воће, Поврће, Печурке и њихови производи, Освежавајућа безалкохолна пића, Производи од кафе, Алкохолна пића, Адитиви

Једноставни дескриптивни тест (изглед, мирис, укус, боја, конзистенција, текстуре)

ЗЗ 362

Л1 
Предмети опште употребе - Посуђе, Прибор

Једноставни дескриптивни тест (изглед, мирис, укус, боја, конзистенција, текстуре)

ЗЗ 362а

Л1 
Храна - Жита, Млински производи, Пекарски производи

Одређивање изгледа, боје, укуса и мириса

Правилник^2)
метода I.1

Л1 
Храна - Воће и поврће, Производи од воћа и поврћа

Одређивање класе
(на основу изгледа, величине, чистоће плодова)

ЗЗ 28

Л1 
Храна - Воће и поврће за индустријску прераду

Одређивање класе

SRPS Е.H8.380:1965 (т. 6)

Л1 
И-13.1 Физичка, хемијска и сензорска испитивања/П-23 Дувански производи
Дуван и дуванске прерађевине

Одређивање садржаја олова
(F AAS)

мин 0,2 mg/kg

ЗЗ 103д

Л1 

Одређивање садржаја арсена (HG AAS)

мин 0,5 mg/kg

ЗЗ 104цБ

Л1 

Одређивање садржаја пестицида (Aldrin, Dieldrin, Metolahlor, Malation, DDE, DDT, DDD, α- HCH, β-HCH , δ-HCH, Heptahlor, Metoksihlor, Heptahlorepoksid (A+B), Lindan, Hlordan (1+2), Dihlorvos)
(GC-ECD)

Aldrin мин. 0,05mg/kg
Dieldrin мин. 0,05mg/kg
mg/kg
Metolahlor мин. 0,2mg/kg
Malation мин. 0,2mg/kg ,
DDE мин. 0,05mg/kg,
DDT мин. 0,05mg/kg,
DDD мин.0,05mg/kg,
α- HCH мин.0,02mg/kg
β-HCH мин. 0,05mg/kg
δ-HCH мин.0,02mg/kg
Heptahlor мин.0,02mg/kg,
Metoksihlor мин.0,05mg/kg, Heptahlorepoksid (A+B ) мин.0,05mg/kg,
Lindan мин. 0,05mg/kg,
Hlordan (1+2) мин. 0,05mg/kg
Dihlorvos мин. 0,1mg/kg

ЗЗ 123

Л1 
И-13.2 Физичка и хемијска испитивања/П-09 Узорци животне средине (ваздух, вода, земљиште, отпад)
Вода (вода за пиће)

Одређивање садржаја резидуалног хлора (колориметрија)

(0,05 – 6) mg/l

ЗЗ 410

Т1 
Вода - Вода за пиће Нови захвати воде Површинске воде Отпадне воде

Одређивање pH вредности (електрохемија)

2-12

SRPS ISO EN 10523: 2016

Т1 
Вода - Вода за пиће; Нови захвати воде; Површинске воде; Отпадне воде

Одређивање температуре

(-10 - +40)°C

SRPS H.Z1.106:1970

Т1 

Oдређивање температуре ваздуха

(-20 - +50)°C

Правилник^1)
метода II/1

Т1 
И-15 Узорковање/П-09 Узорци животне средине (ваздух, вода, земљиште, отпад)

Вода - Вода за пиће

Узимање узорака за физичко-хемијска и микробиолошка испитивања

Правилник^8) део II
SRPS EN ISO 5667-1:2008
SRPS EN ISO 5667-3:2018
SRPS EN ISO 5667-5:2008
SRPS EN ISO 19458:2009

Т1 

Природна флаширана вода за пиће, изворска вода, минералне и стоне воде

Узимање узорака за физичко –хемијска и микробиолошка испитивања

SRPS EN ISO 5667-1:2008
SRPS EN ISO 5667-3:2018
SRPS EN ISO 5667-11:2019
SRPS EN ISO 19458:2009

Т1 

Површинске воде

Узимање узорака за физичко –хемијска и микробиолошка испитивања

SRPS EN ISO 5667-1:2008
SRPS EN ISO 5667-3:2018
SRPS EN ISO 5667-4:2019
SRPS EN ISO 5667-6:2017 (изузимајући тачке 7.2, 7.5, 7.6, 9.2, 9.3 и 9.6)
SRPS EN ISO 19458:2009

Т1 

Подземне воде

Узимање узорака за физичко –хемијска и микробиолошка испитивања

SRPS EN ISO 5667-1:2008
SRPS EN ISO 5667-3:2018
SRPS EN ISO 5667-11:2019
SRPS EN ISO 19458:2009

Т1 

Базени

Узимање узорака за физичко –хемијска и микробиолошка испитивања

SRPS EN ISO 5667-1:2008
SRPS EN ISO 5667-3:2018
SRPS EN ISO 5667-4:2019
SRPS EN ISO 5667-6:2017 (изузимајући тачке 7.2, 7.5, 7.6, 9.2, 9.3 и 9.6)
SRPS EN ISO 19458:2009

Т1 

Отпадне воде

Узимање узорака за физичко –хемијска и микробиолошка испитивања

SRPS EN ISO 5667-1:2008
SRPS EN ISO 5667-3:2018
SRPS EN ISO 5667-10:2007 (изузимајући тачку 4.2.2.)
SRPS EN ISO 19458:2009

Т1 
И-15 Узорковање/П-27 Остали производи

Узорци са површина у зони производње хране и руковања храном

Хоризонтална метода за технику узимања узорака са површина помоћу брисева

SRPS EN ISO 18593:2018

Т1