Преузимање ПДФ-а

Министарство одбране, Управа за војно здравство Војномедицинска академија, Сектор за превентивну медицину, Институт за хигијену, Институт за хигијену

Црнотравска 17, 11000 Београд

Лабораторије за испитивање по стандарду SRPS ISO/IEC 17025:2017

Основни подаци

Број пр.:2-01-341
ПИБ:
Акр. број:01-279
Web:http://www.mod.gov.rs/
Тел:011/266-11-22 , 166-27-55
Факс:011/2666-164

Статус предмета

Статус акр.:Акредитован
Статус суспензије:Без суспензије
Датум прве акр.:31. март 2009.
Датум последње акр.:1. април 2021.
Датум истицања/укидања акр.:31. март 2025.

Контакт особа

Име и презиме:др сц. фарм. Зорица Басић
Функција:начелник Одсека за санитарну хемију Одељења за испитивање
Телефон:+381 11 3609 298
Факс:+381 11 2666 230
Е-маил:basiczorica@yahoo.com

Напомена


Локације

Л - Институт за хигијену

Историја статуса

1. април 2021. - 31. март 2025.Акредитован
1. април 2017. - 31. март 2021.Акредитован
1. април 2013. - 31. март 2017.Акредитован
31. март 2009. - 31. март 2013.Акредитован

Обим акредитације

Предмет испитивања Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања) Опсег мерења (где је примењиво) Референтни документ Локације
И-03 Хемијска (аналитичка) испитивања/П-09 Узорци животне средине (ваздух, вода, земљиште, отпад)
Вода (вода за пиће, флаширана , изворска , подземна, минерална)

Одређивање тврдоће воде
(комплексиометрија)

(0,1 – 40,0) ºdH

HCTM 18

Л 

Одређивање садржаја јона натријума, калијума, калцијума, магнезијума, флуорида и сулфата
(јонска хроматографија)

Na(0,02-500) mg/L
K (0,02-50) mg/L
Ca(0,1-500) mg/L
Mg(0,02-500) mg/L
F- (0,1-5) mg/L
SO42- (0,05-500)mg/L
HCTM 1915)

HCTM 19

Л 

Одређивање садржаја бакра, цинка, гвожђа и мангана
(ICP- атомски емисиони спектрометар)

(0,01 - 3) mg/L

HCTM 13

Л 

Одређивање садржаја амонијака са салицилатом
(спектрофотометрија)

(0,03-5,0) mg/L

Приручник20)
метода (P-V-2Е), 185-189

Л 

Одређивање садржаја нитрита са сулфанилном киселином
(спектрофотометрија)

(0,015 - 0,5) mg/L

Приручник20)
метода (P-V-32/A), 465-468

Л 

Одређивање садржаја нитрата
(спектрофотометрија)

(0,2 - 50,0) mg/L

Приручник20)
Метода (P-V-31), 461-463

Л 

Одређивање електролитичке проводљивости
(електрохемија)

(10 –2000)
uS/mS

Приручник20)
метода (P-IV-11), 143-149

Л 

Одређивање укупног остатка после испарења на 105 оС
(гравиметрија)

(20 - 1000) mg/L

Приручник20)
метода (P-IV-7), 129-131

Л 
Вода (вода за пиће, флаширана , изворска , подземна, минерална и базенска вода)

Одређивање хлорида аргентометријском титрацијом
(волуметрија)

5,0-400 mg/L

Приручник20)
метода (P-V-19), 359-361

Л 

Одређивање концентрације водоникових јона – рН воде
(електрохемија)

(2 - 12)

Приручник20)
метода (P-IV-6), 124-127

Л 

Одређивање потрошње калијум перманганата кувањем у киселој средини и титрацијом према Kubel-Tiemanu-у
(волуметрија)

(0,5 - 50) mg/L

Приручник20)
метода (P-IV-9a), 134-136

Л 

Одређивање садржаја резидуалног хлора са диетил-4-фенилендиамином
(спектрофотометрија)

(0,05 - 2,0) mg/L

Приручник20)
метода (P-V-18/A), 349-351

Л 
И-03 Хемијска (аналитичка) испитивања/П-21 Производи за људску употребу, укључујући храну
Храна - Млеко и производи од млека, Месо и производи од меса, дијететски производи, производи од житарица

Одређивање садржаја протеина
(волуметрија по Келдалу)

(0,1 – 90) %

НСТМ 26

Л 

Одређивање масти
(гравиметрија по Сокслету)

(0,1 – 90) %

НСТМ 27

Л 
Храна -Млеко и производи од млека, Месо и производи од меса, дијететски производи, производи од житарица

Одређивање витамина B6
(HPLC са флуоресцентним детектором)

(0,02 – 200)
mg /100 g

НСТМ 03

Л 
Храна - Млеко и производи од млека, Месо и производи од меса, дијететски производи, производи од житарица

Одређивање витамина B2
(HPLC са флуоресцентним детектором)

(0,02 – 200)
mg/100 g

НСТМ 02

Л 

Одређивање витамина B1
(HPLC са флуоресцентним детектором)

(0,02 – 200)
mg/100 g

НСТМ 01

Л 
Храна - Мед

Одређивање укупне киселости
(волуметрија)

(1,0 – 40) mmol мравље кис./1kg

Правилник 3)
метода 7

Л 

Одређивање воде (рефрактометрија)

(0,1 – 25) %

Правилник 3)
метода 4

Л 
Храна Млеко и производи од млека

Одређивање млечне масти у сувој материји (рачунски)

Лимит квантификације 1,0%

НСТМ 34

Л 

Одређивање воде у безмасној материји сира (рачунски)

Лимит квантификације 1,0%

НСТМ 33

Л 

Одређивање сувe материјe (рачунски)

Лимит квантификације 1,0%

НСТМ 32

Л 

Сува материје без млечне масти (рачунски)

Лимит квантификације 0,5%

НСТМ 31

Л 
Храна Производи од воћа и поврћа

Одређивање укупне киселости у производима од воћа и поврћа
(волуметрија)

(0,1 – 15) mmol лимунске кис./100g

Правилник 2)
метода 18

Л 

Одређивање растворљиве суве материје у производима од воћа и поврћа
(рефрактометрија)

(0,1 – 50) %

Правилник 2)
метода 1

Л 
Храна (млеко и производи од млека)

Одређивање количине масти у млеку по
Gerber-у
-у млеку
-у сиру
(ацидобутирометрија)

(0,1 – 5) %

(5 – 65) %

Правилник 1) метода I/3
Правилник 1) метода VI/2

Л 
Храна - Млеко и производи од млека, Месо и производи од меса, дијететски производи, производи од житарица

Одређивање садржаја бакра, цинка, гвожђа, хрома, калцијума, кадмијума, олова, мангана, молибдена и никла
(ICP – атомски емисиони спектрометар)

(0,1 – 300) mg/kg

HCTM 21

Л 

Одређивање садржаја воде
(гравиметрија)

(0,01 – 90) %

НСТМ 28

Л 

Одређивање садржаја натријум хлорида
(волуметрија)

(0,1 – 10) %

НСТМ 29

Л 
Храна -биљна уља, дијететски суплементи, дијететски производи

Одрeђивање витамина Е
(HPLC са Photo Diode Array- PDA детектором)

(0,05 – 2000)
mg /100 g

НСТМ 04

Л 
Храна - Дијететски производи и суплементи

Одрeђивање витамина A
(HPLC са Photo Diode Array- PDA детектором)

(0,05 – 100)
mg /100 g

НСТМ 05

Л 

Одрeђивање витамина С
(HPLC са Photo Diode Array- PDA детектором)

(0,005 – 50)
g /100 g

НСТМ 06

Л 

Одрeђивање витамина D
(HPLC са Photo Diode Array- PDA детектором)

(0,005 – 5)
mg/100 g

НСТМ 07

Л 

Одрeђивање фолне киселине
(HPLC са Photo Diode Array- PDA детектором)

(0,05 – 30) mg/100g

НСТМ 08

Л 

Одређивање никотинамида (витамин В3)
(течна хроматографија са PDA-спектралним UV/VIS)

(1-2000)
mg/100g

HCTM 14

Л 

Одређивање калцијумпантотената
(витамин В5)
(течна хроматографија са PDA-спектралним UV/VIS)

(1-1000)
mg/100g

HCTM 16

Л 

Одређивање цијанокобалтамина (витамин В12) у монокомпонентним суплементима (течна хроматографија са PDA-спектралним UV/VIS)

(0,03-2,0)
mg/100g

HCTM 17

Л 

Одређивање бетакаротина (провитамин витамина А)
(течна хроматографија са PDA-спектралним UV/VIS)

(0,2-2000)
mg /100g

HCTM 15

Л 

Одређивање садржаја арсена, живе и селена
(ICP- атомски емисиони спектрометар)

(0,05-10) mg /kg

HCTM 12

Л 
Храна - производи од воћа, Производи од житарица, мед, дијететски производи

Одређивање садржаја фруктозе, глукозе и сахарозе
(течна хроматографија са RI детектором)

(0,5-75) g/100 g

HCTM 11

Л 
И-11 Микробиолошка испитивања/П-09 Узорци животне средине (ваздух, вода, земљиште, отпад)
Вода (вода за пиће, подземна вода и природно минерална вода)

Одређивање највероватнијег броја колиформних бактерија (MF метода)

Приручник^20)
метода 2.2.1

Л 

Одређивање највероватнијег броја колиформних бактерија (MPN метода)

Приручник^20)
метода 2.1

Л 

Одређивање укупног броја аеробних мезофилних бактерија

Приручник^20)
метода 1.1

Л 

Одређивање највероватнијег броја колиформних бактерија фекалног порекла (МF метода)

Приручник^20)
метода 2.2.1

Л 

Одређивање највероватнијег броја колиформних бактерија фекалног порекла (MPN метода)

Приручник^20)
метода 2.2.

Л 

Доказивање сулфиторедукујућих клостридија (MPN метода)

Приручник^20)
метода 5.1.1

Л 

Доказивање фекалних стрептокока (МF метода)

Приручник^20)
метода 3.1.2

Л 

Доказивање фекалних стрептокока (MPN метода)

Приручник^20)
метода 3.1.1.

Л 

Доказивање Pseudomonas aeruginosa (MF метода)

Приручник^20)
метода 6.2.1

Л 

Доказивање Pseudomonas aeruginsa
(MPN метода)

Приручник^20)
метода 6.1.1

Л 

Доказивање Proteus врста (MPN-метода)

Приручник^20)
метода 4.1

Л 
И-11 Микробиолошка испитивања/П-14 Медицински уређаји
Ињекциони и инфузиони раствори

Испитивање стерилности

Приручник17)
поглавље 2.6.1., страна 175.-178.

Л 
Дијализна течност

Одређивање укупног броја микроорганизама

Лимит квантификације 1 cfu/ml

HCTM 30

Л 
Медицинска средства (игле, конци, пластични шприцеви, системи за инфузију, назогастричне сонде)

Испитивање стерилности

Приручник17)
поглавље 2.6.1., страна 175.-178.

Л 
И-11 Микробиолошка испитивања/П-19 Фармацеутски производи
Пречишћена вода

Одређивање укупног броја микроорганизама

Приручник 17), страна 3561.-3563.

Л 
Сировине за лекове

Укупан број квасаца и плесни у g или у ml

Приручник 17)
поглавље 2.6.12, стр.185.-189.

Л 

Укупан број бактерија у g или у ml

Приручник 17)
поглавље 2.6.12, стр.185.-189.

Л 
И-11 Микробиолошка испитивања/П-21 Производи за људску употребу, укључујући храну
Предмети опште употребе - средства за одржавање личне хигијене , негу и улепшавање лица и тела

Изоловање и идентификација коагулаза позитивних стафилокока

Правилник19)
метода II/2

Л 

Изоловање и идентификација Psedomonas aeruginosa

Правилник19)
метода II/3

Л 

Изоловање и идентификација Proteus врста

Правилник19)
метода II/5

Л 

Изоловање и идентификација Escherichia coli

Правилник19)
метода II/4

Л 

Одређивање укупног броја мезофилних аеробних бактерија и укупног броја квасаца и плесни

Правилник19)
метода II/1

Л 
И-11 Микробиолошка испитивања/П-21.1 Храна и храна за животиње
Храна -дијететски суплементи, дијететски производи - Храна за животиње

Микробиологија ланца хране - Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae – Део 2: Техника бројања колонија

SRPS ISO 21528–2:2017

Л 

Микробиологија ланца хране – Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама – Део 1: Бројања колонија на 30 ºC техником наливања плоче

SRPS EN ISO 4833-1:2014

Л 

Микробиологија хране и хране за животиње – Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни – Део 2: Техника бројања колонија за производе чија је aw вредност мања или једнака од 0,95

SRPS ISO 21527–2:2011

Л 

Микробиологија хране и хране за животиње – Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни – Део 1: Техника бројања колонија за производе чија је aw вредност већа од 0,95

SRPS ISO 21527–1:2011

Л 

Микробиологија прехрамбених производа и хране за животиње – Хоризонтална метода за одређивање броја β – glukoronidaza – позитивне Escherichia coli - Део 2: Техника бројања колонија на 44 ºC коришћењем 5–бромо–4–хлоро–3–индолил β–D–глукоронида

SRPS ISO 16649–2:2008

Л 

Микробиологија хране и хране за животиње – Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте) – Део 1: Техника употребом агара по Berd – Parkeru (Baird -Parker)

SRPS EN ISO 6888–1:2009

Л 

Микробиологија хране и хране за животиње – Хоризонтална метода за одређивање броја суспектног Bacillus cereus (техника бројања колонија на
30 ºC )

SRPS EN ISO 7932:2009

Л 

Микробиологија ланца хране - Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella - Део 1: Откривање Salmonella spp.

SRPS EN ISO 6579-1:2017
изузимајући анекс Д

Л 
Храна и храна за животиње

Микробиологија ланца хране – Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. – Део 1: метода откривања

SRPS EN ISO 11290-1:2017

Л 

Микробиологија ланца хране – Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. – Део 2: метода одређивања броја

SRPS EN ISO 11290-2:2017

Л 

Микробиологија хране и сточне хране – Хоризонтална метода за одређивање броја Clostridium perfringens – Техника бројања колонија

SRPS EN ISO
7937:2010

Л 

Одређивање стафилококног ентеротоксина

НСТМ 25

Л