Предмет испитивања |
Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања) |
Опсег мерења (где је примењиво) |
Референтни документ |
Локације |
Вода (вода за пиће, флаширана , изворска , подземна, минерална) |
Одређивање тврдоће воде (комплексиометрија) |
(0,1 – 40,0) ºdH |
HCTM 18 |
Л |
|
Одређивање садржаја јона натријума, калијума, калцијума, магнезијума, флуорида и сулфата (јонска хроматографија)
|
Na(0,02-500) mg/L K (0,02-50) mg/L Ca(0,1-500) mg/L Mg(0,02-500) mg/L F- (0,1-5) mg/L SO42- (0,05-500)mg/L HCTM 1915) |
HCTM 19 |
Л |
|
Одређивање садржаја бакра, цинка, гвожђа и мангана (ICP- атомски емисиони спектрометар)
|
(0,01 - 3) mg/L |
HCTM 13 |
Л |
|
Одређивање садржаја амонијака са салицилатом (спектрофотометрија)
|
(0,03-5,0) mg/L |
Приручник20) метода (P-V-2Е), 185-189
|
Л |
|
Одређивање садржаја нитрита са сулфанилном киселином (спектрофотометрија)
|
(0,015 - 0,5) mg/L |
Приручник20) метода (P-V-32/A), 465-468
|
Л |
|
Одређивање садржаја нитрата (спектрофотометрија) |
(0,2 - 50,0) mg/L |
Приручник20) Метода (P-V-31), 461-463
|
Л |
|
Одређивање електролитичке проводљивости (електрохемија) |
(10 –2000) uS/mS
|
Приручник20) метода (P-IV-11), 143-149
|
Л |
|
Одређивање укупног остатка после испарења на 105 оС (гравиметрија) |
(20 - 1000) mg/L |
Приручник20) метода (P-IV-7), 129-131
|
Л |
Вода (вода за пиће, флаширана , изворска , подземна, минерална и базенска вода) |
Одређивање хлорида аргентометријском титрацијом (волуметрија)
|
5,0-400 mg/L |
Приручник20) метода (P-V-19), 359-361
|
Л |
|
Одређивање концентрације водоникових јона – рН воде (електрохемија) |
(2 - 12) |
Приручник20) метода (P-IV-6), 124-127
|
Л |
|
Одређивање потрошње калијум перманганата кувањем у киселој средини и титрацијом према Kubel-Tiemanu-у (волуметрија) |
(0,5 - 50) mg/L |
Приручник20) метода (P-IV-9a), 134-136
|
Л |
|
Одређивање садржаја резидуалног хлора са диетил-4-фенилендиамином (спектрофотометрија) |
(0,05 - 2,0) mg/L |
Приручник20) метода (P-V-18/A), 349-351
|
Л |
Храна - Млеко и производи од млека, Месо и производи од меса, дијететски производи, производи од житарица |
Одређивање садржаја протеина (волуметрија по Келдалу) |
(0,1 – 90) % |
НСТМ 26 |
Л |
|
Одређивање масти (гравиметрија по Сокслету) |
(0,1 – 90) % |
НСТМ 27 |
Л |
Храна -Млеко и производи од млека, Месо и производи од меса, дијететски производи, производи од житарица |
Одређивање витамина B6 (HPLC са флуоресцентним детектором) |
(0,02 – 200) mg /100 g
|
НСТМ 03 |
Л |
Храна - Млеко и производи од млека, Месо и производи од меса, дијететски производи, производи од житарица |
Одређивање витамина B2 (HPLC са флуоресцентним детектором) |
(0,02 – 200) mg/100 g
|
НСТМ 02 |
Л |
|
Одређивање витамина B1 (HPLC са флуоресцентним детектором)
|
(0,02 – 200) mg/100 g
|
НСТМ 01 |
Л |
Храна - Мед |
Одређивање укупне киселости (волуметрија) |
(1,0 – 40) mmol мравље кис./1kg |
Правилник 3) метода 7
|
Л |
|
Одређивање воде (рефрактометрија) |
(0,1 – 25) % |
Правилник 3) метода 4
|
Л |
Храна Млеко и производи од млека |
Одређивање млечне масти у сувој материји (рачунски) |
Лимит квантификације 1,0% |
НСТМ 34 |
Л |
|
Одређивање воде у безмасној материји сира (рачунски) |
Лимит квантификације 1,0% |
НСТМ 33 |
Л |
|
Одређивање сувe материјe (рачунски) |
Лимит квантификације 1,0% |
НСТМ 32 |
Л |
|
Сува материје без млечне масти (рачунски) |
Лимит квантификације 0,5% |
НСТМ 31 |
Л |
Храна Производи од воћа и поврћа |
Одређивање укупне киселости у производима од воћа и поврћа (волуметрија) |
(0,1 – 15) mmol лимунске кис./100g |
Правилник 2) метода 18
|
Л |
|
Одређивање растворљиве суве материје у производима од воћа и поврћа (рефрактометрија) |
(0,1 – 50) % |
Правилник 2) метода 1
|
Л |
Храна (млеко и производи од млека) |
Одређивање количине масти у млеку по Gerber-у -у млеку -у сиру (ацидобутирометрија)
|
(0,1 – 5) %
(5 – 65) %
|
Правилник 1) метода I/3 Правилник 1) метода VI/2
|
Л |
Храна - Млеко и производи од млека, Месо и производи од меса, дијететски производи, производи од житарица |
Одређивање садржаја бакра, цинка, гвожђа, хрома, калцијума, кадмијума, олова, мангана, молибдена и никла (ICP – атомски емисиони спектрометар)
|
(0,1 – 300) mg/kg |
HCTM 21 |
Л |
|
Одређивање садржаја воде (гравиметрија) |
(0,01 – 90) % |
НСТМ 28 |
Л |
|
Одређивање садржаја натријум хлорида (волуметрија) |
(0,1 – 10) % |
НСТМ 29 |
Л |
Храна -биљна уља, дијететски суплементи, дијететски производи |
Одрeђивање витамина Е (HPLC са Photo Diode Array- PDA детектором)
|
(0,05 – 2000) mg /100 g
|
НСТМ 04 |
Л |
Храна - Дијететски производи и суплементи |
Одрeђивање витамина A (HPLC са Photo Diode Array- PDA детектором)
|
(0,05 – 100) mg /100 g
|
НСТМ 05 |
Л |
|
Одрeђивање витамина С (HPLC са Photo Diode Array- PDA детектором) |
(0,005 – 50) g /100 g
|
НСТМ 06 |
Л |
|
Одрeђивање витамина D (HPLC са Photo Diode Array- PDA детектором) |
(0,005 – 5) mg/100 g
|
НСТМ 07 |
Л |
|
Одрeђивање фолне киселине (HPLC са Photo Diode Array- PDA детектором) |
(0,05 – 30) mg/100g |
НСТМ 08 |
Л |
|
Одређивање никотинамида (витамин В3) (течна хроматографија са PDA-спектралним UV/VIS)
|
(1-2000) mg/100g
|
HCTM 14 |
Л |
|
Одређивање калцијумпантотената (витамин В5) (течна хроматографија са PDA-спектралним UV/VIS)
|
(1-1000) mg/100g
|
HCTM 16 |
Л |
|
Одређивање цијанокобалтамина (витамин В12) у монокомпонентним суплементима (течна хроматографија са PDA-спектралним UV/VIS) |
(0,03-2,0) mg/100g
|
HCTM 17 |
Л |
|
Одређивање бетакаротина (провитамин витамина А) (течна хроматографија са PDA-спектралним UV/VIS)
|
(0,2-2000) mg /100g
|
HCTM 15 |
Л |
|
Одређивање садржаја арсена, живе и селена (ICP- атомски емисиони спектрометар)
|
(0,05-10) mg /kg |
HCTM 12 |
Л |
Храна - производи од воћа, Производи од житарица, мед, дијететски производи |
Одређивање садржаја фруктозе, глукозе и сахарозе (течна хроматографија са RI детектором)
|
(0,5-75) g/100 g |
HCTM 11 |
Л |
Вода (вода за пиће, подземна вода и природно минерална вода) |
Одређивање највероватнијег броја колиформних бактерија (MF метода) |
|
Приручник^20) метода 2.2.1
|
Л |
|
Одређивање највероватнијег броја колиформних бактерија (MPN метода) |
|
Приручник^20) метода 2.1
|
Л |
|
Одређивање укупног броја аеробних мезофилних бактерија |
|
Приручник^20) метода 1.1
|
Л |
|
Одређивање највероватнијег броја колиформних бактерија фекалног порекла (МF метода) |
|
Приручник^20) метода 2.2.1
|
Л |
|
Одређивање највероватнијег броја колиформних бактерија фекалног порекла (MPN метода) |
|
Приручник^20) метода 2.2.
|
Л |
|
Доказивање сулфиторедукујућих клостридија (MPN метода) |
|
Приручник^20) метода 5.1.1
|
Л |
|
Доказивање фекалних стрептокока (МF метода) |
|
Приручник^20) метода 3.1.2
|
Л |
|
Доказивање фекалних стрептокока (MPN метода) |
|
Приручник^20) метода 3.1.1.
|
Л |
|
Доказивање Pseudomonas aeruginosa (MF метода) |
|
Приручник^20) метода 6.2.1
|
Л |
|
Доказивање Pseudomonas aeruginsa (MPN метода) |
|
Приручник^20) метода 6.1.1
|
Л |
|
Доказивање Proteus врста (MPN-метода) |
|
Приручник^20) метода 4.1
|
Л |
Ињекциони и инфузиони раствори |
Испитивање стерилности |
|
Приручник17) поглавље 2.6.1., страна 175.-178.
|
Л |
Дијализна течност |
Одређивање укупног броја микроорганизама |
Лимит квантификације 1 cfu/ml |
HCTM 30 |
Л |
Медицинска средства (игле, конци, пластични шприцеви, системи за инфузију, назогастричне сонде) |
Испитивање стерилности |
|
Приручник17) поглавље 2.6.1., страна 175.-178.
|
Л |
Пречишћена вода |
Одређивање укупног броја микроорганизама |
|
Приручник 17), страна 3561.-3563. |
Л |
Сировине за лекове |
Укупан број квасаца и плесни у g или у ml |
|
Приручник 17) поглавље 2.6.12, стр.185.-189. |
Л |
|
Укупан број бактерија у g или у ml |
|
Приручник 17) поглавље 2.6.12, стр.185.-189.
|
Л |
Предмети опште употребе - средства за одржавање личне хигијене , негу и улепшавање лица и тела |
Изоловање и идентификација коагулаза позитивних стафилокока |
|
Правилник19) метода II/2
|
Л |
|
Изоловање и идентификација Psedomonas aeruginosa |
|
Правилник19) метода II/3
|
Л |
|
Изоловање и идентификација Proteus врста |
|
Правилник19) метода II/5
|
Л |
|
Изоловање и идентификација Escherichia coli |
|
Правилник19) метода II/4
|
Л |
|
Одређивање укупног броја мезофилних аеробних бактерија и укупног броја квасаца и плесни |
|
Правилник19) метода II/1
|
Л |
Храна -дијететски суплементи, дијететски производи - Храна за животиње |
Микробиологија ланца хране - Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae – Део 2: Техника бројања колонија |
|
SRPS ISO 21528–2:2017
|
Л |
|
Микробиологија ланца хране – Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама – Део 1: Бројања колонија на 30 ºC техником наливања плоче |
|
SRPS EN ISO 4833-1:2014
|
Л |
|
Микробиологија хране и хране за животиње – Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни – Део 2: Техника бројања колонија за производе чија је aw вредност мања или једнака од 0,95 |
|
SRPS ISO 21527–2:2011
|
Л |
|
Микробиологија хране и хране за животиње – Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни – Део 1: Техника бројања колонија за производе чија је aw вредност већа од 0,95 |
|
SRPS ISO 21527–1:2011
|
Л |
|
Микробиологија прехрамбених производа и хране за животиње – Хоризонтална метода за одређивање броја β – glukoronidaza – позитивне Escherichia coli - Део 2: Техника бројања колонија на 44 ºC коришћењем 5–бромо–4–хлоро–3–индолил β–D–глукоронида |
|
SRPS ISO 16649–2:2008
|
Л |
|
Микробиологија хране и хране за животиње – Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте) – Део 1: Техника употребом агара по Berd – Parkeru (Baird -Parker) |
|
SRPS EN ISO 6888–1:2009
|
Л |
|
Микробиологија хране и хране за животиње – Хоризонтална метода за одређивање броја суспектног Bacillus cereus (техника бројања колонија на 30 ºC )
|
|
SRPS EN ISO 7932:2009 |
Л |
|
Микробиологија ланца хране - Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella - Део 1: Откривање Salmonella spp. |
|
SRPS EN ISO 6579-1:2017 изузимајући анекс Д
|
Л |
Храна и храна за животиње |
Микробиологија ланца хране – Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. – Део 1: метода откривања |
|
SRPS EN ISO 11290-1:2017 |
Л |
|
Микробиологија ланца хране – Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. – Део 2: метода одређивања броја |
|
SRPS EN ISO 11290-2:2017 |
Л |
|
Микробиологија хране и сточне хране – Хоризонтална метода за одређивање броја Clostridium perfringens – Техника бројања колонија |
|
SRPS EN ISO 7937:2010
|
Л |
|
Одређивање стафилококног ентеротоксина |
|
НСТМ 25 |
Л |