Предмет испитивања |
Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања) |
Опсег мерења (где је примењиво) |
Референтни документ |
Локације |
Предмети опште употребе; Средства за одржавање личне хигијене, негу и улепшавање лица и тела |
Изоловање и идентификација Pseudomonas aeruginosa |
|
Правилник^8) Метода II -3 |
Л1 |
Вода Вода за пиће |
Изоловање и идентификација Proteus врста |
/ |
Правилник^10), метода III.5 Приручник11) део 2а1, Метода 4.1 |
Л1 |
Вода Вода за пиће Флаширане воде Минералне воде Површинске воде Отпадне воде |
Квалитет воде – детекција и број цревних стрептокока – Део 2 |
/ |
SRPS EN ISO 7899-2:2010 |
Л1 |
Вода Вода за пиће |
Доказивање колиформних бактерија фекалног порекла |
/ |
Правилник^10), метода III.2 Приручник11) део 2а1, Метода 2.2 |
Л1 |
|
Доказивање укупних колиформних бактерија
|
/ |
Правилник^10), метода III.1 Приручник11) део 2а1, Метода 2.1 |
Л1 |
|
Изоловање и идентификација Pseudomonas aeruginosa Приручник11) део 2а1, Метода 6.1 |
/ |
Правилник^10), метода III.7 |
Л1 |
Водa - Вода за пиће |
Квалитет воде — Одређивање броја Escherichia coli и колиформних бактерија — Део 1: Метода мембранске филтрације за воде са ниским бактеријским позадинским растом |
/ |
SRPS EN ISO 9308-1:2017 |
Л1 |
Вода Вода за пиће |
Укупан број мезофилних бактерија у 1 ml на 37оС |
/ |
Правилник^10), метода III.3 Приручник11) део 2а1, Метода 1.1 |
Л1 |
Вода Површинске воде Отпадне воде |
Одређивање укупног броја (MPN) колиформних бактерија |
/ |
Приручник 15) страна 103
|
Л1 |
Храна храна |
Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни – Део 1 |
/ |
SRPS ISO 21527-1: 2011 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја суспектног Bacillus cereus |
/ |
SRPS EN ISO 7932:2009 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама - Део 1 |
/ |
SRPS EN ISO 4833-1:2014 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза-позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте) - Део 1 |
/ |
SRPS EN ISO 6888-1:2009 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја ß-глукуронидаза позитивне Escherichia coli - Део 2 |
/ |
SRPS ISO 16649-2:2008 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање Enterobacteriaceae - Део 2 |
/ |
SRPS EN ISO 21528-2:2017 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp.- Део 1: Метода откривања |
/ |
SRPS EN ISO 11290-1:2017 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни – Део 2 |
|
SRPS ISO 21527-2:2011 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање Salmonella spp. |
/ |
SRPS EN ISO 6579-1:2017 изузимајући Анекс Д |
Л1 |
Храна - Млеко и производи од млека |
Хоризонтална метода за откривање Cronobacter spp. |
/ |
SRPS EN ISO 22964:2017 |
Л1 |
Узорци са површина који долазе у контакт са храном и опремом |
Хоризонтална метода за откривање Enterobacteriaceae -Дeo 2 |
|
SRPS EN ISO 21528-2:2017
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама - део 1 |
|
SRPS EN ISO 4833-1:2014 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање Salmonella spp. |
|
SRPS EN ISO 6579-1:2017 изузимајући Анекс Д |
Л1 |
Храна Млеко и производи од млека |
Одређивање садржаја суве материје у: - млеку и ферментисаном млеку - сиру
|
(1,0-12,0)% (0,5-60,0)%
|
Правилник^2) - метода I.4 - метода III.1
|
Л1 |
Храна Жито, млински и пекарски производи, тестенине и брзо смрзнута теста |
Одређивање садржаја воде у: - житу и млинским производима - пекарским производима - тестенинама - брзо смрзнутим тестима
|
(0,1-15,0)% (0,1-40,0)% (0,1-10,0)% (0,1- 40,0)%
|
Правилник^1) - метода I.8 - метода II.1 - метода III.5 - метода IV.2
|
Л1 |
Храна Ароме Адитиви Ензимски препарати Помоћна средства у прехрамбеној индустрији |
Одређивање садржаја олова, кадмијума, цинка, бакра, гвожђа, мангана
|
Pb (0,5-10,00)mg/kg Cd (0,1-4,0)mg/kg Cu (0,1-5,00)mg/kg Mn (0,1-10,0)mg/kg Zn (0,05-5,0)mg/kg Fe (0,10-10,0)mg/kg |
ЗЛ-039 |
Л1 |
Храна Mлеко и производи од млека, Месо и производи од меса, Воће и поврће и производи од воћа и поврћа, Жито и млински производи, пекарски производи, тестенине, брзо смрзнута теста, Мед и производи од меда, Какао производи, Бомбонски производи, Кекс и производи слични кексу, Прашак за пециво и прашак за пудинг, Зачини и мешавине зачина, Супе, чорбе, сосови и додаци јелима, Млевена зачинска паприка, Сирова кафа и производи од кафе Уља и масти биљног и животињског порекла, Кухињска со |
Jедноставни описни тест - Оцењивање укуса
|
|
ЗЛ-147 |
Л1 |
Mлеко и производи од млека, Месо и производи од меса, Воће и поврће и производи од воћа и поврћа, Жито и млински производи, пекарски производи, тестенине, брзо смрзнута теста, Мед и производи од меда, Какао производи, Бомбонски производи, Кекс и производи слични кексу, Прашак за пециво и прашак за пудинг, Зачини и мешавине зачина, Супе, чорбе, сосови и додаци јелима, Млевена зачинска паприка, Сирова кафа и производи од кафе Уља и масти биљног и животињског порекла, Кухињска со |
Jедноставни описни тест - Оцењивање мириса |
|
ЗЛ-147 |
Л1 |
Храна Mлеко и производи од млека, Месо и производи од меса, Воће и поврће и производи од воћа и поврћа, Жито и млински производи, пекарски производи, тестенине, брзо смрзнута теста, Мед и производи од меда, Какао производи, Бомбонски производи, Кекс и производи слични кексу, Прашак за пециво и прашак за пудинг, Зачини и мешавине зачина, Супе, чорбе, сосови и додаци јелима, Млевена зачинска паприка, Сирова кафа и производи од кафе Уља и масти биљног и животињског порекла, Кухињска со |
Jедноставни описни тест - Оцењивање изгледа / боје |
|
ЗЛ-147 |
Л1 |
|
Jедноставни описни тест - Оцењивање текстуре |
|
ЗЛ-147 |
Л1 |
Храна Какао производи,чоколада, производи слични чоколади, крем производи, кекс и производи сродни кексу |
Одређивање садржаја пепела |
мин. 0,001% |
Правилник^3) метода II-5-А
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја воде |
мин. 0,001% |
Правилник^3) метода II.1
|
Л1 |
Храна Чај |
Одређивање садржаја пепела нерастворљивог у киселини |
(0,05-5)% |
SRPS ISO 1577:1995
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја укупног пепела |
(0,05-20)% |
SRPS ISO 1575:1995
|
Л1 |
|
Одређивање губитка масе на 103оС |
(0,05-20)% |
SRPS ISO 1573:1995
|
Л1 |
Храна Производи од кафе, сурогати кафе |
Одређивање губитка масе на 105оС |
(0,05-10)% |
ЗЛ-171 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја материја растворљивих у води (екстрактивних материја) |
(1-30)% |
ЗЛ-016 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја воде |
(0,05-10)% |
ЗЛ-008 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја пепела |
(0,05-10)% |
ЗЛ-018 |
Л1 |
Храна Алкохолна пића |
Одређивање садржаја естара |
мин. 10 mg/dm3 |
Правилник^5) метода 4
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја метанола |
(0,8-12)g/dm3 |
Правилник^5) метода 5
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја алкохола |
(1-60)% |
Правилник^5) метода 1
|
Л1 |
Храна Производи од воћа и поврћа, печурке и производи од печурака |
Одређивање садржаја етарског екстракта у млевеној зачинској паприци |
мин. 0,11% |
SRPS EN ISO 7540:2020 SRPS ISO 1108:1997 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја песка у млевеној зачинској паприци |
мин. 0,1% |
SRPS EN ISO 7540:2020 SRPS ISO 930:2000 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја пепела у млевеној зачинској паприци |
мин. 0,1% |
SRPS EN ISO 7540:2020 SRPS ISO 928:2001 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја влаге у млевеној зачинској паприци |
мин. 0,05% |
SRPS EN ISO 7540:2020
|
Л1 |
|
Одређивање пепела нераствореног у HCl |
мин. 0,001% |
Правилник^4) метода 5
|
Л1 |
|
Одређивање укупне киселости |
/ |
Правилник^4) метода 18-Б
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја натријум-хлорида |
(0,01-5)% |
Правилник^4) метода 10
|
Л1 |
|
Одређивање pH вредности |
(0,0 -14,0) |
Правилник^4) метода 6
|
Л1 |
Храна Воћни сок, воћни нектар, производи од воћа и поврћа, печурке и производи од печурака |
Одређивање садржаја воде |
мин. 0,001% |
Правилник^4) метода 2
|
Л1 |
Храна Сокови од воћа и поврћа |
Одређивање pH вредности |
(1,0-9,0) |
SRPS EN 1132:2005
|
Л1 |
Храна Пекарски квасац |
Одређивање садржаја воде |
мин. 0,01% |
SRPS Е.М8.022: 1987 |
Л1 |
Храна Супе, сосови, додаци јелима |
Одређивање садржаја натријум-глутамината |
(1-30)% |
SRPS E.Z8.018: 1994 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја натријум-хлорида |
(1-70)% |
SRPS E.Z8.012: 1994 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја влаге |
мин. 0,006% |
SRPS E.Z8.011: 1993 |
Л1 |
Храна Кекс и производи сродни кексу |
Одређивање садржаја шећера |
(10,0-60,0)mg |
Правилник^3) метода II.12
|
Л1 |
Храна Кухињска со |
Одређивање садржаја влаге |
мин. 0,003% |
ЗЛ-119 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја натријум-хлорида |
мин. 0,004% |
ЗЛ-009 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја јода |
(2-25,0)mg/kg |
SRPS E.Z8.002: 2001 |
Л1 |
Храна Јестива биљна уља |
Одређивање пероксидног броја |
(0-45,0)mmol/kg |
SRPS ISO 3960:2017
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја влаге и испарљивих материја |
(0,02-0,2)% |
SRPS ISO 662:2017 |
Л1 |
|
Одређивање сапонификационог броја |
(160-250) mgKOH/g
|
SRPS EN ISO 3657:2020 |
Л1 |
Храна Млеко и производи од млека |
Одређивање садржаја воде у: - млеку у праху - сиру
|
(0,1-7,0)% (20,0-60,0)%
|
Правилник^2) - метода IV.1 - метода VI.1
|
Л1 |
|
Одређивање степена киселости у: - млеку - сиру
|
> 1,1 oSH > 1,1 oSH
|
Правилник^2) - метода I.2 - метода VI.3
|
Л1 |
Храна Жито, млински и пекарски производи, тестенине и брзо смрзнута теста |
Одређивање садржаја масти у: - житу и млинским производима - пекарским производима - брзо смрзнутим тестима
|
(0,08-2,0)% (0,08-2,0)% (0,5-25,0)%
|
Правилник^1) - метода I.15 - метода II.4 - метода IV.4
|
Л1 |
|
Одређивање киселинског степена - жита и млинских производа - средине хлеба - тестенина
|
(0,1-5,0)ºSH |
Правилник^1) - метода I.16 - метода II.2 - метода III.6
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја пепела (песка) нерастворљивог у хлороводоничној киселини у житу и млинским производима |
(0,006-0,015)% |
Правилник^1) метода I.11
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја пепела у: - житу и млинским производима - пекарским производима
|
(0,1-1,0)% |
Правилник^1) - метода I.10 - метода II.7
|
Л1 |
Храна Печурке и производи од печурки, Сушене печурке , Свеже воће и поврће, Сушено воће и поврће, Производи од воћа и поврћа у другој врсти амбалаже, Зачини и мешавине зачина, Пекарски квасац, Бомбонски производи, Брашно и остали производи од цереалија, Жита,млински и пекарски производи од жита, Производи од гљива у амбалажи друге врсте, Производи од гљива у лименој амбалажи , Мак, Пиринач, Производи од воћа и поврћа у лименој амбалажи, Сок од воћа, концетрисани воћни сок, Воћни сируп, Кухињска со, Троструки концетрат парадајза, Дијететски производи, Кафа и производи од кафе, Чајеви, Прашак за пудинг и прашак за пециво, Супе, сосови и додаци јелима и сродни производи |
Одређивање садржаја олова, кадмијума, цинка, бакра, гвожђа (припрема узорака: микроталасна дигестија) |
Pb (0,05-2,00)mg/kg Cd (0,05-0,50)mg/kg Cu (0,10-2,00)mg/kg Zn (0,25-5,00)mg/kg Fe (0,25-5,00)mg/kg |
SRPS EN 14084:2008 |
Л1 |
Храна - Какао производи, чоколада, производи слични чоколади, крем производи, кекс и производи сродни кексу |
Одређивање масти по Сокслету (Soxhlet) (гравиметрија) |
За кекс и производе сродне кексу (0,1÷20,0)% За какао производе, чоколаду, производе сличне чоколади, крем производе (0,5÷30)% |
Правилник^3) метода II.9
|
Л1 |
Храна Воће и поврће намењено за људску исхрану у свежем стању |
Одређивање класе квалитета воћа |
/ |
Правилник^7) |
Л1 |
Храна Млеко и производи од млека |
Одређивање садржаја млечне масти у: - млеку - млеку у праху - сиру (бутирометрија)
|
(0,1-7,0)% (0,1-7,0)% (0,1-40,0)%
|
Правилник^2) - метода I.3 - метода IV.2 - метода VI.2
|
Л1 |
Храна Свеже и смрзнуто воће и поврће |
Одређивање садржаја органохлорних пестицида (Alfa – HCH, Beta-HCH, Gama-HCH, Delta – HCH, Heptahlor, Aldrin, Heptahlor-endo-epoksid, Alfa – endosulfan, Dialdrin, 4,4'-DDE, Endrin, Beta-endosulfan, 4,4'-DDD, Endrin-aldehid, Endosulfan-sulfat, , 4,4'-DDT, Endrin-keton, Metoksihlor) (чврсто-течна екстракција QuEChERS, kapilarna gasna hromatografija sa ECD детектором) |
(0,01-1,00) mg/kg |
ЗЛ-153 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја органофосфорних пестицида (Demeton O, Demeton S, Diazinon, Disulfoton, Paration-metil, Malation, Paration – etil, Etion, Azinfos-metil ) (чврсто-течна екстракција QuEChERS, kapilarna gasna hromatografija sa FTD детектором) |
(0,01-1,00) mg/kg |
ЗЛ-154 |
Л1 |
Предмети опште употребе; Средства за одржавање личне хигијене, негу и улепшавање лица и тела |
Одређивање pH вредности |
0,0-14,0 |
Правилник^8) метода А
|
Л1 |
Вода Вода за пиће Природна минерална вода Природна изворска вода Стона вода Флаширана природна вода за пиће Базенска вода Подземна вода Површинска вода Отпадна вода |
Одређивање мутноће воде |
(0,02-1000)NTU |
ISO 7027:1999 SRPS EN ISO 7027:2009 |
Л1 |
Ваздух Амбијентални ваздух |
Одређивање чађи у амбијенталном ваздуху |
(2-500)µg/m3 |
ЗЛ-080 |
Л1 |
|
Одређивање азот-диоксида у амбијенталном ваздуху |
(3-450)µgNО2/m3 |
ЗЛ-062 |
Л1 |
|
Одређивање масене концентрације сумпордиоксида у амбијенталном ваздуху |
(5-500)µgЅО2/m3 |
ЗЛ-089 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја олова, кадмијума, цинка у таложним материјама |
Pb (0,01-2,0)mg/dm3 Cd (0,05-2,0)mg/dm3 Zn (0,01-1,0)mg/dm3
|
ЗЛ-059 |
Л1 |
Вода Отпадна вода |
Одређивање садржаја суспендованих материја у индустријским и отпадним водама |
мин. 1 mg |
SRPS H.Z1.160: 1987 |
Л1 |
Вода Отпадна вода |
Одређивање садржаја нитрата |
(0,2-2,00)mgN/dm3 |
ЗЛ-129 |
Л1 |
Вода Отпадна вода |
Одређивање садржаја амонијака помоћу Неслеровог реагенса |
(0,04-5,00) mg N/dm3 |
SRPS H.Z1.184: 1974 |
Л1 |
Вода Подземна вода Површинска вода Отпадна вода |
Одређивање фосфора - Спектрофотометријска метода са амонијум-молибдатом |
(0,005-0,80) mg P/dm3 |
SRPS ISO 6878:2008 т.3 и т.7
|
Л1 |
Вода Површинска вода Отпадна вода |
Одређивање биохемијске потрошње кисеоника после n дана (БПКn) – Метода разблаживања и засејавања додавањем алилтиоурее |
(3-6000)mg/dm3 |
SRPS EN ISO 5815-1:2020 |
Л1 |
|
Одређивање хемијске потрошње кисеоника (ХПК) |
(30-700)mg/dm3 |
SRPS ISO 6060:1994 |
Л1 |
Вода Површинска вода |
Oдређивање процента сатурације кисеоником |
<5% |
Правилник^9), метода III-8
|
Л1 |
Вода Подземна вода Површинска вода |
Одређивање садржаја раствореног кисеоника – јодометријска метода |
(0,2-20)mg/dm3 |
SRPS EN 25813:2009 SRPS EN 25813:2009/1:2011 |
Л1 |
|
Одређивање биохемијске потрошње кисеоника после n дана (БПКn) – Метода за неразблажене узорке |
(0,5-6)mg/dm3 |
SRPS EN 1899-2:2009
|
Л1 |
Вода Природна минерална вода Природна изворска вода Стона вода Флаширана природна вода за пиће |
Одређивање укупних растворених материја на 180оС |
(10-20 000)mg/dm3 |
SMWW^12), 2540 С
|
Л1 |
Вода Вода за пиће Базенска вода Отпадна вода |
Одређивање садржаја слободног хлора - ДПД метода |
(0,02-2,00)mg/dm3 |
HACH method 8021 |
Л1 |
Вода Вода за пиће Природна минерална вода Природна изворска вода Стона вода Флаширана природна вода за пиће Базенска вода |
Одређивање перманганатног индекса |
(0,5-10) mg О2/dm3 |
SRPS EN ISO 8467:2007 |
Л1 |
Вода Вода за пиће Природна минерална вода Природна изворска вода Стона вода Флаширана природна вода за пиће Базенска вода Подземна вода Површинска вода |
Одређивање садржаја нитрата |
(0,01-1,00) mgN/dm3
|
SMWW^12), 4500-NO3-B
|
Л1 |
Вода Вода за пиће Природна минерална вода Природна изворска вода Стона вода Флаширана природна вода за пиће Базенска вода Подземна вода Површинска вода Отпадна вода |
Одређивање садржаја натријума и калијума
|
Na: мин. 0,02 mg/dm3 K: мин. 0,1 mg/dm3
|
SMWW^12) , 3500 – Na B 3500 – K B
|
Л1 |
|
Одређивање сталне тврдоће |
мин. 0,1 oDH |
Правилник^9), метода III-16 |
Л1 |
|
Одређивање укупне тврдоће |
мин. 1 mg CaCO3/dm3 |
US EPA^13), 130.2:1982
|
Л1 |
Вода Вода за пиће Природна минерална вода Природна изворска вода Стона вода Флаширана природна вода за пиће Базенска вода Подземна вода Површинска вода Отпадна вода |
Одређивање садржаја магнезијума (рачунски: разлика укупне тврдоће и калцијума) |
(2-100)mg/dm3 |
ЗЛ-148
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја калцијума - ЕДТА - титриметријска метода |
(0,05-2,5)mmol/dm3 (2-100) mg/dm3
|
SRPS ISO 6058:2000 |
Л1 |
|
Одређивање анјонских тензида као метилен-плаво активних супстанци |
(0,025-2,0)mg/dm3 |
SMWW^12), 5540 C
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја алуминијума са ериохромцијанином R |
(0,007-0,3)mg/dm3 |
SMWW^12), 3500-Al B
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја гвожђа са 1,10 фенантролином |
(0,01-5,0)mg/dm3 |
SRPS ISO 6332:2003
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја мангана |
(0,02-0,40)mg/dm3 |
ЗЛ-170
|
Л1 |
|
Одређивање сулфата |
(1-400)mgSO42-/dm3 |
US EPA^13), 375.4:1978
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја хлорида - метода по Мору (Mohr) |
(5-400)mg/dm3 |
SRPS ISO 9297:1997 SRPS ISO 9297/1:2007 измена 1
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја нитрита |
(0,01-1,00)mgNО2-N/dm3 |
US EPA^13), 354.1:1975
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја амонијака помоћу Неслеровог реагенса |
(0,04-5,00) mg N/dm3 |
Приручник^11) метода P-V-2/B
|
Л1 |
|
Одређивање укупне суве материје на 103-105оС |
(10-20 000)mg/dm3 |
US EPA^13), 160.3:1975
|
Л1 |
|
Одређивање pH вредности |
(0-14)pH јединица |
US EPA^13), 150.1:1982
|
Л1 |
|
Одређивање електропроводљивости |
(0,5-25000)µS/cm |
SRPS EN 27888:2009 |
Л1 |
|
Мерење температуре |
(0-40)°С |
SRPS H.Z1.106: 1970 |
Л1 |
Водa Вода за пиће Природна минерална вода Природна изворска вода Базенска вода Подземна вода Површинска вода Отпадна вода |
Одређивање pH вредности |
(0,0 - 14,0) |
ЗЛ-152 |
Т1 |
Вода Вода за пиће Природна минерална вода Природна изворска вода Стона вода Флаширана природна вода за пиће Површинска вода Отпадна вода |
Одређивање садржаја бакра, гвожђа, олова, мангана, хрома, цинка и кадмијума у води |
Pb (0,05÷0,5) mg/dm3 Cd (0,01÷0,1) mg/dm3 Cu (0,05÷1,0) mg/dm3 Fe (0,1÷1,0) mg/dm3 Mn (0,05÷0,5) mg/dм3 Cr (0,05÷0,5) mg/dm3 Zn (0,05÷1,0) mg/dm3 |
ЗЛ-161 |
Л1 |
Водa Вода за пиће Природна изворска вода Базенска вода |
Одређивање садржаја трихалометана (бромдихлорметан, бромоформ, дибромохлорметан, хлороформ) |
бромдихлорметан (1-100) μg/dm3 бромоформ (1-100) μg/dm3 дибромохлорметан (1-100) μg/dm3 хлороформ (1-100) μg/dm3 |
Приручник11) метода P-V-46/А |
Л1 |
Водa Површинска вода Отпадна вода |
Одређивање садржаја раствореног кисеоника јонселективном електродом |
(0,2-20) mg/dm3 |
ЗЛ-156 |
Т1 |
Вода Вода за пиће Природна минерална вода Природна изворска вода Стона вода Флаширана природна вода за пиће Базенска вода Подземна вода Површинска вода Отпадна вода |
Мерење температуре ваздуха - теренска метода * |
(-20-50)°С |
ЗЛ-151 |
Л1 |
Вода |
Вода за пиће; Површинска вода; Отпадна вода |
Узимање узорака отпадних вода за физичко-хемијска испитивања |
SRPS ISO 5667-10:2007 изузев тачке 4.2.2 SRPS ЕN ISO 5667-1:2008 SRPS ЕN ISO 5667-3:2018 |
Л1 |
|
Вода за пиће; Површинска вода; Отпадна вода |
Узимање узорака река и потока за физичко-хемијска испитивања |
SRPS ISO 5667-6:1997 SRPS ЕN ISO 5667-1:2008 SRPS ЕN ISO 5667-3:2018 |
Л1 |
|
Вода за пиће Површинска вода Отпадна вода |
Узимање узорака воде за пиће из постројења за обраду воде и из система за дистрибуцију за физичко-хемијска испитивања |
SRPS ЕN ISO 5667-5:2008 SRPS ЕN ISO 5667-1:2008 SRPS ЕN ISO 5667-3:2018 |
Л1 |
|
Вода за пиће Површинска вода Отпадна вода
|
Квалитет воде – Узимање узорака за микробиолошко испитивање |
SRPS EN ISO 19458:2009 |
Л1 |
Узорци са површина који долазе у контакт са храном и опремом |
Хоризонталне методе за технике узимања узорака брисева предмета, површина и руку који долазе у контакт са храном |
|
SRPS EN ISO 18593:2018
|
Л1 |