Преузимање ПДФ-а

Завод за јавно здравље Ваљево

Владике Николаја 5, 14000 Ваљево

Лабораторије за испитивање по стандарду SRPS ISO/IEC 17025:2017

Основни подаци

Број пр.:2-01-272
ПИБ:101899368
Акр. број:01-235
Web:https://www.zzjzvaljevo.org.rs/
Тел:+381 14 237 056
Факс:+381 14 237 056

Статус предмета

Статус акр.:Акредитован
Статус суспензије:Без суспензије
Датум прве акр.:7. јун 2008.
Датум последње акр.:3. децембар 2020.
Датум истицања/укидања акр.:2. децембар 2024.

Контакт особа

Име и презиме:Биљана Младеновић
Функција:Руководилац за квалитет
Телефон:+381 14 244 524
Факс:+381 14 237 056
Е-маил:kvalitetr@zzjzvaljevo.org.rs

Локације

Т1 - Терен
Л1 - Лабораторија

Историја статуса

3. децембар 2020. - 2. децембар 2024.Акредитован
6. септембар 2016. - 2. децембар 2020.Акредитован
8. јун 2012. - 5. септембар 2016.Акредитован
7. јун 2008. - 7. јун 2012.Акредитован

Обим акредитације

Предмет испитивања Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања) Опсег мерења (где је примењиво) Референтни документ Локације
И-11 Микробиолошка испитивања/П-09 Узорци животне средине (ваздух, вода, земљиште, отпад)
Вода (вода за пиће)

Одређивање броја културабилних микроорганизама-Бројање колонија засејавањем у подлогу хранљиви агар

SRPS EN ISO 6222:2010

Л1 

Одређивање броја Escherichia coli и колиформних бактерија-Део:1: Метода мембранске филтрације за воде са ниским бактеријским позадинским растом

SRPS EN ISO 9308-1:2017

Л1 

Доказивање Pseudomonas aeruginosа (МF метода)

Приручник13) метода SMV 6.1.2.

Л1 

Доказивање Pseudomonas aeruginosа (МPN метода)

Приручник13) метода SMV 6.1.1.

Л1 

Доказивање сулфиторедукујућих спорогених анаероба (МF метода)

Приручник13) метода SMV 5.2.1

Л1 

Доказивање сулфиторедукујућих спорогених анаероба (МPN метода)

Приручник13) метода SMV 5.1.1

Л1 

Доказивање Proteus врсте у води

Приручник13) метода SMV 4.1.

Л1 

Доказивање фекалних стрептокока (МF метода)

Приручник13) метода SMV 3.1.2.

Л1 

Доказивање фекалних стрептокока (МPN метода)

Приручник13) метода SMV 3.1.1.

Л1 

Доказивање колиформних бактерија фекалног порекла (МF техникa)

Приручник13) метода SMV 2.2.1

Л1 

Доказивање укупних колиформних бактерија у води (МPN метода-квалитативна и квантитативна)

Приручник13) метода SMV 1.2.1

Л1 

Доказивање колиформних бактерија фекалног порекла (МPN техника-квалитативна и квантитативна)

Приручник13) метода SMV 2.2

Л1 
И-11 Микробиолошка испитивања/П-21 Производи за људску употребу, укључујући храну
Храна и дијететски произдоди

Хоризонтална метода за одређивање броја суспектног Bacillus cereus - Техника бројања колонија на 30°C

SRPS EN ISO 7932:2009

Л1 

Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама - Део 1: Бројање колонија на 30°C техником наливања плоче

SRPS EN ISO 4833-1:2014

Л1 

Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте) - Део 1: Техника употребом агара по Берд-Паркеру (Bаird-Parker)

SRPS EN ISO 6888-1:2009

Л1 

Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae - Део 2: Метода бројања колонија

SRPS EN ISO 21528-2:2017

Л1 

Хоризонтална метода за одређивање броја ß-глукуронидаза позитивне Escherichia coli - Део 2: Техника бројања колонија на 44ºC помоћу 5-бромо-4-хлоро-3-индолил-ß-Д-глукуронида

SRPS ISO 16649-2:2008

Л1 

Хоризонтална метода за откривање Salmonella spp.

SRPS EN ISO 6579-1:2017 Изузев Анекса Д

Л1 

Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. - Део 1: Метода откривања

SRPS EN ISO 11290-1:2017

Л1 
И-11 Микробиолошка испитивања/П-27 Остали производи
Узорци са површина у простору производње и руковања са храном- брисеви радних површина, прибора за рад и руку

Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae - Део 2: Метода бројања колонија

SRPS EN ISO 21528-2:2017

Л1 

Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама - Део 1: Бројање колонија на 30°C техником наливања плоче

SRPS EN ISO 4833-1:2014

Л1 
И-13 Физичка испитивања/П-09 Узорци животне средине (ваздух, вода, земљиште, отпад)
Вода (Вода за пиће, Површинска вода)

Одређивање садржаја укупног резидуалног хлора

(0,2-0,6) mg/L

Приручник13)
метода
SM-P-V-18/B

Т1 
Вода (Вода за пиће, Вода из базена, Површинска вода)

Температура воде на терену

(0,1- 100)°C

Приручник13)
метода
SM-P-IV-1

Т1 
И-13.1 Физичка, хемијска и сензорска испитивања/П-09 Узорци животне средине (ваздух, вода, земљиште, отпад)
Вода (отпадна вода)

Одређивање суспендоване материје

(1,5-1000) mg/l

Приручник13)
метода
SM-P-IV-9A

Л1 

Хемијска потрошња кисеоника

(50-800) mg/l

Приручник13)
метода
SM-P-IV-10

Л1 
Вода (вода за пиће)

Одређивање укупне тврдоће

(0,2-20)odH

Правилник8)
метода 15

Л1 

Одређивање концентрације сулфата

(1-100) mg/l

DM-H011

Л1 

Хемијска потрошња кисеоника

(50-800)mg/l

Приручник13)
метода
SM-P-IV-10

Л1 

Суспендоване материје

(1,5-1000)mg/l

Приручник13)
метода
SM-P-IV-9A

Л1 

Одређивање садржаја фосфата у води

(0,1-5,0) mg/L

Приручник13)
метода
SM-P-V-16/B

Л1 

Одређивање садржаја детерџената

(0,03-3,5) mg/L

Приручник13)
метода
SM-P-V-13/B

Л1 

Одређивање садржаја фенола у води

(0,001-5) mg/L

Приручник13)
метода
SM-P-V-14/A

Л1 

Одређивање садржаја калцијума

(2,5-1000) mg/L

SRPS ISO 6058: 2000

Л1 

Одређивање садржаја мангана

(0,025-2) mg/L

Приручник13)
метода
SM-P-V-26/A

Л1 

Одређивање садржаја гвожђа

(0,05-1) mg/L

Приручник13)
метода
SM-P-V-17/C

Л1 

Одређивање садржаја нитрата

(0,2-17,7) mg/L

Приручник13)
метода
SM-P-V-31/C

Л1 

Одређивање садржаја нитрита

(0,02-0,17) mg/L

Приручник13)
метода
SM-P-V-32/A

Л1 

Одређивање садржаја амонијака

(0,08-1,21) mg/L

Приручник13)
метода
SM-P-V-2/B

Л1 

Одређивање садржаја хлорида

(5-150) mg/L

SRPS ISO 9297:1997
SRPS ISO 9297/1:2007

Л1 

Утрошак калијум-перманганата (КMnО4)

(1,4-450) mg/L

Приручник13)
метода
SM-P-IV-9a

Л1 

Електропроводљивост

(0,2-2000) μS/cm

Приручник13)
метода
SM-P-IV-11

Л1 

Укупни остатак испарења на 105 °C

(10-2000) mg/L

Приручник13)
метода
SM-P-IV-7

Л1 

Концентрација водоникових јона

(1-14) pH јединица

Приручник13)
метода
SM-P-IV-6/А

Л1 

Одређивање мутноће

(0,14-1000) NTU

Приручник13)
метода
SM-P-IV-4/B

Л1 

Одређивање боје

5-50

DM-H094

Л1 

Одређивање укусa флаширане воде


Приручник13)
метода
SM-P-IV-3

Л1 
И-13.2 Физичка и хемијска испитивања/П-01 Пољопривредни производи, укључујући храну за животиње
храна за животиње

Одређивање садржаја воде и других испарљивих материја

(0,1-99)%

SRPS ISO 6496:2001

Л1 
И-13.2 Физичка и хемијска испитивања/П-04 Хемикалије, хемијски производи, козметика - укључујући ђубрива и боје
Предмети опште употребе - Амбалажа

Одређивање укупне миграције у модел раствор – амбалажа, посуђе и прибор од пластичних маса, полупроизводи и сировине за исте, које долазе у додир са храном

(2-200) mg/kg
(1-50) mg/dm2

DM-H049

Л1 

Одређивање садржаја пепела- папир, картон и целулоза

(0,04-5)%

DM-H052

Л1 
Предмети опште употребе; Средства за одржавање чистоће у домаћинству

Одређивање слободних алкалија

(0,002-5)%

DM-H046

Л1 
Предмети опште упоребе - Средства за одржавање чистоће у домаћинству

Одређивање површински активних материја

(0,04-30)%

DM-H047

Л1 

Одређивање рН вредности

(1-14) pH јединица

Правилник 9)
метода A

Л1 
Предмети опште употребе - Средства за одржавање личне хигијене, негу и улепђавање лица и тела

Водени екстракт- вата, папирна конфекција

(0,04-5)%

DM-H053

Л1 

Одређивање рН вредности

(1-14) pH јединица

Правилник 9)
метода A

Л1 
И-13.2 Физичка и хемијска испитивања/П-09 Узорци животне средине (ваздух, вода, земљиште, отпад)
Амбијентални ваздух

Одређивање ПМ10 масене концентрације суспендованих честица

(2-150) μg/m3

SRPS EN 12341:2015

Л1 

Ambient аir- Determination оf black smoke index (Ваздух амбијента - Одређивање концентрације чађи)

4 - 500 µg/m3

ISO 9835:1993

Л1 

Одређивање масене концентрације сумпор-диоксида- Метода са тетрахлормеркуратом и парарозанилином

(11-200) µg/m3

DM-H086

Л1 

Одређивање масене концентрације азот-диоксида - Модификована Грис - Салцманова метода

(3-200) µg/m3

DM-H085

Л1 
И-13.2 Физичка и хемијска испитивања/П-21 Производи за људску употребу, укључујући храну
Храна

Одређивање садржаја воде

(0,04-50)%

DM-H001

Л1 

Одређивање укупног пепела

(0,04-10)%

DM-H002

Л1 

Одређивање сирове целулозе

(0,04-10)%

SRPS ISO 6541: 1997

Л1 

Одређивање сирових протеина

(0,01-25)%

SRPS ISO 1871:2013

Л1 

Одређивање садржаја укупне масти по Сокслету (Soxhlet)

(0,04-50)%

DM-H058

Л1 

Енергетска вредност

HMUP 188

Л1 
Храна (шећер)

Одређивање инверта у шећеру

(0,01-0,1)%

DM-H059

Л1 

Одређивање поларизације

(90-100)%

SRPS E.L8.018:1992

Л1 

Одређивање пепела

(0,006-0,036)%

SRPS E.L8.017:1992

Л1 

Одређивање губитка масе у току сушења

(0,04-10)%

SRPS E.L8.016:1992

Л1 
Храна (сирће)

Одређивање пепела

(0,04-10)%

Правилник 12)
метода 8

Л1 

Одређивање укупног екстракта

(0,4-30)%

Правилник 12)
метода 3

Л1 

Одређивање количине укупних киселина

(30-100)%

Правилник12)
метода 5

Л1 
Храна (маргарин)

Одређивање садржаја масти у маргарину

(70-100)%

DM-H058

Л1 
Храна (јестиво биљно уље и масти, маргарин и други масни намази, мајонез и сродни произвиди)

Одређивање воде и испарљивих састојака (сушење на 100-105°C)

(0,04-5)%

Правилник 7) метода II-2

Л1 

Уља и масти биљног порекла -
Одређивање садржаја укупне масти у мајонезу и сродним производима

(0,04-2)%

SRPS E.K8.050:1997

Л1 
Храна (со за људску исхрану и производњу намирница)

Одређивање садржаја јода

(0,3-30) mg/kg

SRPS E.Z8.002:2001

Л1 

Одређивање pH 20% воденог раствора

1 - 14

DM-H022

Л1 

Одређивање садржаја натријум-хлорида по Мору (Mohr)

(90-100)%

DM-H007

Л1 

Одређивање садржај воде

(0,04-10)%

DM-H006

Л1 
Храна (фини пекарски производи, жита за доручак, снек производи)

Одређивање укупне масти по Сокслету (Soxhlet)

(0,08-10)%

Правилник 6)
метода 9

Л1 

Одређивање воде сушењем под нормалним притиском

(0,04-25)%

Правилник 6)
метода 1

Л1 

Одређивање натријум-хлорида у трајном сланом пециву по Мору (Mohr)

(0,1-5)%

Правилник 6)
метода 21

Л1 

Одређивање сирових протеина

(0,01-25)%

SRPS ISO 1871:2013

Л1 

Одређивање садржаја сирове целулозе

(0,04-10)%

SRPS ISO 6541:1997

Л1 
Храна (чоколада, крем производи)

Одређивање укупне масти по Сокслету (Soxhlet)

(0,4-30)%

Правилник 6)
метода 9

Л1 

Одређивање садржаја теобромина

(0,01-1)%

Правилник 6)
метода 17

Л1 
Храна (бомбонски производи)

Одређивање воде сушењем под нормалним притиском

(0,04-50)%

Правилник 6)
метода 1

Л1 

Одређивање воде у желе производима и ратлуку

(15-40)%

Правилник 6)
метода 4

Л1 
Храна (какао)

Одређивање пепела нерастворљивог у хлороводоничној киселини

(0,04-1)%

Правилник 6)
метода 5-Г

Л1 

Одређивање укупног пепела

(0,04-15)%

Правилник 6)
метода 5-А

Л1 

Одређивање воде сушењем под нормалним притиском

(0,04-15)%

Правилник 6)
метода 1

Л1 
Храна (зачини)

Зачини и зачинске мешавине и биљке - Одређивање садржаја испарљивог уља

(0,04-20) ml/100g

SRPS EN ISO 6571:2016

Л1 

Одређивање пепела нерастворљивог у киселини

(0,04-5)%

SRPS ISO 930:2001

Л1 

Одређивање укупног пепела

(0,04-20)%

SRPS ISO 928:2001

Л1 

Одређивање екстракта растворљивог у хладној води

(0,02-40)%

SRPS ISO 941:2001

Л1 

Одређивање садржаја страних материја

(0,02-10)%

SRPS EN ISO 927:2012/AC2014

Л1 
Храна (воћни сокови и концентровани воћни сокови)

Одређивање pH вредности

(0-14) pH јединица

Правилник 3)
метода 6

Л1 

Сокови од воћа и поврћа -
Проценат садржаја растворљиве суве материје

(0,05-85)%

SRPS EN 12143:2005

Л1 
Храна (безалкохолна освежавајућа пића, сирупи)

Одређивање садржаја бензоеве киселине

(15-100) mg/L

Правилник 3)
метода 7

Л1 

Одређивање садржаја угљен-диоксида

(1-8) g/L

DM-H004

Л1 

Одређивање растворљиве суве материје

(0,08-85)%

Правилник 3)
метода 1

Л1 
Храна (пиво)

Одређивање садржаја угљен-диоксида

(1-8) g/L

DM-H004

Л1 

Одређивање pH вредности пива

(0-14) pH јединица

DM-H037

Л1 

Одређивање присуства скроба

/

DM-H034

Л1 
Храна (алкохолна пића)

Одређивање садржаја алдехида

(10-100) mg/l a.a.

Правилник 5)
метода 7

Л1 

Одређивање садржаја метанола у алкохолним пићима

(100-10000) mg/l

Правилник 5)
метода 5

Л1 

Одређивање садржаја виших алкохола

(500-2000) mg/l a.a.

Правилник 5)
метода 6

Л1 

Одређиване естара

(5-300) mg/L

Правилник 5)
метода 4

Л1 

Одређивање укупне титрционе киселости

(6-3000) mg/L

Правилник 5)
метода 3

Л1 

Одређивање садржаја екстракта

(0,04-25) g/L

Правилник 5)
метода 2

Л1 

Одређивање алкохола пикнометром на 20°C

(1-60)% v/v

Правилник 5)
метода 1-A

Л1 
Храна (чај, биљни чај)

Одређивање садржаја етарског уља (дестилацијом по Клевенџеру)

(0,2-20) ml/100g

DM-H015

Л1 

Одређивање сулфатног пепела

((0,04-10)%

DM-H014

Л1 

Одређивање алкалности пепела растворљивог у води

(0,2-5)%

SRPS ISO 1578:1995

Л1 

Одређивање пепела нерастворљивог у киселини

(0,04-5)%

SRPS ISO 1577:1995

Л1 

Одређивање укупног пепела

(0,04-20)%

SRPS ISO 1575:1995

Л1 

Одређивање воденог екстракта

(1-40)%

SRPS ISO 9768:1995

Л1 

Одређивање губитка масе на 103°C

(0,04-20)%

SRPS ISO 1573:1995

Л1 
Храна (кафа)

Одређивање садржаја екстракта

(1-40)%

DM-H003

Л1 

Одређивање садржаја пепела

(0,04-10)%

DM-H002

Л1 

Одређивање садржаја воде

(0,04-10)%

DM-H001

Л1 
Храна (мед, други пчелињи производи, препарати на бази меда и других пчелињих производа)

Одређивање екстракта прополиса у алхолном раствору

(1-40)%

Правилник 4)
метода 13

Л1 

Одређивање хидроксиметилфурфурола (спектрофотометрија, метода по Винклеру)

(1-50) mg/kg

Правилник 4)
метода 9

Л1 

Одређивање активности дијастазе

(1-50) DB

Правилник 4)
метода 8

Л1 

Одређивање киселости

(1-50) mmol/kg

Правилник 4)
метода 7

Л1 

Одређивање пепела

(0,04-5)%

Правилник 4)
метода 6

Л1 

Одређивање нерастворљивих материја у води

(0,04-1)%

Правилнк 4)
метода 5

Л1 

Одређивање воде у меду

(13-25)%

Правилник 4)
метода 4

Л1 
Храна - Сокови од воћа и поврћа

Одређивање формолног броја

(0,1-60) ml/100ml

SRPS EN 1133:2005

Л1 

Одређивање пепела

(0,04-10)%

SRPS EN 1135:2005

Л1 

Одређивање титриране киселости

(0,1-20) g/L

SRPS EN 12147:2005

Л1 
Храна - Зачинска паприка

Етарски екстракт на суву материју у млевеној зачинској паприци

(1-20)%

SRPS ISO 1108:1997

Л1 

Одређивање садржаја воде у млевеној зачинској паприци

(1-20)%

SRPS ЕN ISO 7540:2012

Л1 
Храна (чврсти производи од воћа и поврћа, течни производи од воћа и поврћа, безалкохолна освежавајућа пића и сирупи)

Одређивање садржаја сорбинске киселине

чврсти производи од воћа и поврћа (12,5-1000) mg/kg;
течни производи од воћа и поврћа, безалкохолна освежавајућа пића и сирупи (10-400) mg/L

Правилник 3)
метода 8

Л1 
Храна (производи од воћа и поврћа)

Одређивање садржаја сумпор-диоксида у течним производима од воћа и поврћа

(16-2500) mg/L

SRPS ISO 5523:2003

Л1 

Одређивање испарљиве киселости

(0,01-5)%

SRPS ISO 6632:2003

Л1 

Одређивање киселости титрацијом

(0,1-10)%

SRPS ISO 750:2003

Л1 

Одређивање укупне киселости

(0,1-10)%

Правилник 3)
метода 18

Л1 

Одређивање бензоеве киселине

(15-200)mg/L

Правилник 3)
метода 7

Л1 

Одређивање pH вредности

(0-14) pH јединица

Правилник 3)
метода 6

Л1 

Одрађивање пепела нерастворљивог у хлороводоничној киселини

(0,04-1)%

Правилник 3)
метода 5

Л1 

Одређивање директно редукујућих и укупних шећера Луфовим (Luff) раствором

(0,5-20)%

Правилник 3)
метода 3

Л1 

Одређивање укупне суве материје (сушење на 105°C)

(1-90)%

Правилник 3)
метода 2a

Л1 

Одређивање растворљиве суве материје

(0,05-85)%

Правилник 3)
метода 1

Л1 
Храна (млеко и производи од млека)

Одређивање сирових протеина у млеку и производима од млека

(0,01-25)%

SRPS ISO 1871:2013

Л1 

Одређивање киселости кајмака

(0,2-50)°SH

Правилник 2)
метода VII.4

Л1 

Одређивање киселости кајмака

(0,2-50)°SH

Правилник 2)
метода VII.4

Л1 

Одређивање масти у сиру бутирометром за сир (ацидобутирометријска метода по Герберу (Gerber))

(0-35)%

Правилник 2)
метода VI.2

Л1 

Одређивање воде у сиру и кајмаку методом сушења

(1-95)%

Правилник 2)
метода VI.1

Л1 

Одређивање киселости павлаке

(0,2-20)°SH

Правилник 2)
метода V.2

Л1 

Одређивање масти у павлаци, сладоледу и кајмаку бутирометром за павлаку (ацидобутирометријска метода по Герберу (Gerber))

(0-50)%

Правилник 2)
метода V.1

Л1 

Испитивање растворљивости млека у праху

0,5 - 1

Правилник 2)
метода IV.4

Л1 

Одређивање киселости млека у праху

(0,2-20)°SH

Правилник 2)
метода IV.3

Л1 

Одређивање масти у млеку у праху (ацидобутирометријска метода по Герберу (Gerber))

(0-60)%

Правилник 2)
метода IV.2

Л1 

Одређивање воде у млеку у праху

(1-10)%

Правилник 2)
метода IV.1

Л1 

Одређивање масти у згуснутом млеку (ацидобутирометријска метода по Герберу (Gerber))

(0-14)%

Правилник 2)
метода III.2

Л1 

Одређивање суве материје у згуснутом млеку и сладоледу

(1-30)%

Правилник 2)
метода III.1

Л1 

Одређивање pH киселог млека, јогурта и сира

0,02 - 7

DM-H012

Л1 

Одређивање масти у киселом млеку и јогурту (ацидобутирометријска метода по Герберу (Gerber))

(0,1-7)%

Правилник 2)
метода II.1

Л1 

Одређивање суве материје у млеку, киселом млеку и јогурту

(1-15)%

Правилник 2)
метода I.4

Л1 

Одређивање масти у млеку (ацидобутирометријска метода по Герберу (Gerber))

(0,1-7)%

Правилник 2)
метода I.3

Л1 

Одређивање киселости млека

(0,2-20)°SH

Правилник 2)
метода I.2

Л1 
Храна (жито, млински и пекарски производи, тестенине и брзо смрзнута теста)

Одређивање количине воде у брзо смрзнутим тестима

(1-50)%

Правилник 1)
метода IV.2

Л1 

Одређивање степена киселости у тестенини

(0,2-10)°SH

Правилник 1)
метода III.6

Л1 

Одређивање количине воде у тестенини

(1-30)%

Правилник 1)
метода III.5

Л1 

Доказивање вештачке боје у тестенини

/

Правилник 1)
метода III.4

Л1 

Одређивање количине укупних шећера по Луф-Шурлу (Luff-Schoorl) у пекарским производима

(0,5- 20)%

Правилник 1)
метода II.9

Л1 

Одређивање количине пепела у пекарским производима

(0,04-10)%

Правилник 1)
метода II.7

Л1 

Одређивање киселинског степена средине хлеба

(0,4-10)%

Правилник 1)
метода II.2

Л1 

Одређивање количине воде у пекарским производима

(0,04-50)%

Правилник 1)
метода II.1

Л1 

Одређивање количине скроба по Еверсу (Ewers) у житу и млинским производима

(2-80)%

Правилник 1)
метода I.28

Л1 

Одређивање киселинског степена у житу и млинским производима

(0,5-10)°SH

Правилник 1)
метода I.16

Л1 

Одређивање количине масти у житу, млинским, пекарским производима

(0,08-10)%

Правилник 1)
метода I.15

Л1 

Одређивање сирових протеина

(0,01-25)%

SRPS ISO 1871: 2013

Л1 

Одређивање сирове целулозе

(0,04-10)%

SRPS ISO 6541:1997

Л1 

Одређивање садржаја воде у житу и млинским производима

(1-20)%

Правилник 1)
метода I.8

Л1 

Одређивање количине воде у кукурузу

(1-20)%

Правилник 1)
метода II.9

Л1 

Одрeђивање садржаја пепела у житу и млинским производима

(0,04-10)%

Правилник 1)
метода I.10

Л1 

Одређивање садржаја пепела нерастворног у хлороводоничној киселини у млинским производима

(0,04-1)%

Правилник 1)
метода I.11

Л1 
И-15 Узорковање/П-09 Узорци животне средине (ваздух, вода, земљиште, отпад)
вода

Вода за пиће
Вода из базена
Површинска вода

Узимање примарних узорака за физичко-хемијска испитивања

SRPS EN ISO 5667-1:2008
SRPS EN ISO 5667-3:2018
SRPS EN ISO 5667-5:2008
SRPS EN ISO 5667-4:2019
SRPS EN ISO 5667-6:2017
SRPS EN ISO 5667-11: 2019

Т1 

Вода за пиће
Вода из базена
Површинска вода

Узимање примарних узорака за микробиолошка испитивања

SRPS EN ISO 19458:2009
изузимајући т. 4.4.2, 4.4.3, 4.4.4 и 4.4.5.
Правилник10)
Правилник11)

Т1 
И-15 Узорковање/П-21 Производи за људску употребу, укључујући храну
Храна

Припремљена (готова) јела

Узимање узорака оброка за одређивање енергетске вредности

UPU25

Т1 

Житo и млински производи (оригинална паковања), пекарски производи, тестенине
Производи од воћа и поврћа (оригинална паковања)
Какао зрна, какао производи, производи слични чоколади, бомбонски производи, крем производи, кекс и производи слични кексу (оригинална паковања)
Мед и други пчелињи производи (оригинална паковања)
Чај, биљни чај, инстант чај (оригинално паковање)
Воћни сок, концентрован воћни сок, воћни нектар, воћни сок у праху и сродни производи (оригинално паковање)
Со за људску употребу (оригинално паковање)
Зачини (оригинално паковање)
Пиво (оригинално паковање)
Јестиво биљно уље и масти, маргарин и други масних намази, мајонез и сродни производи (оригинална паковања)
Припремљена (готова) јела

Узимање узорака за микробиолошка испитивања

SRPS CEN ISO/TS 17728:2016

Т1 

Јестиво биљно уље и масти, маргарин и други масних намази, мајонез и сродни производи (оригинална паковања)

Узимање примарних узорака за физичко-хемијска испитивања

UPU10

Т1 

Пиво (оригинално паковање)

Узимање примарних узорака за физичко-хемијска испитивања

UPU10

Т1 

Зачини (оригинално паковање)

Узимање примарних узорака за физичко-хемијска испитивања

UPU10

Т1 

Со за људску употребу (оригинално паковање)

Узимање примарних узорака за физичко-хемијска испитивања

UPU24

Т1 

Воћни сок, концентрован воћни сок, воћни нектар, воћни сок у праху и сродни производи (оригинално паковање)

Узимање примарних узорака за физичко-хемијска испитивања

UPU21

Т1 

Чај, биљни чај, инстант чај (оригинално паковање)

Узимање примарних узорака за физичко-хемијска испитивања

UPU20

Т1 

Мед и други пчелињи производи (оригинална паковања)

Узимање примарних узорака за физичко-хемијска испитивања

UPU19

Т1 

Какао зрна, какао производи, производи слични чоколади, бомбонски производи, крем производи, кекс и производи слични кексу (оригинална паковања)

Узимање примарних узорака за физичко-хемијска испитивања

UPU13

Т1 

Производи од воћа и поврћа (оригинална паковања)

Узимање примарних узорака за физичко-хемијска испитивања

UPU12

Т1 

Житo и млински производи (оригинална паковања), пекарски производи, тестенине

Узимање примарних узорака за физичко-хемијска испитивања

UPU23

Т1 
И-15 Узорковање/П-27 Остали производи
Брисеви

Брисеви радних површина, прибор за рад и руку

Узимање примарних узорака за микробиолошка испитивања

SRPS EN ISO 18593:2018
изузев т.7.5.2 и 7.5.4

Т1