Предмет испитивања |
Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања) |
Опсег мерења (где је примењиво) |
Референтни документ |
Локације |
Вода (вода за пиће) |
Одређивање броја културабилних микроорганизама-Бројање колонија засејавањем у подлогу хранљиви агар |
|
SRPS EN ISO 6222:2010 |
Л1 |
|
Одређивање броја Escherichia coli и колиформних бактерија-Део:1: Метода мембранске филтрације за воде са ниским бактеријским позадинским растом |
|
SRPS EN ISO 9308-1:2017 SRPS EN ISO 9308-1:2017/А1:2017
|
Л1 |
|
Доказивање Pseudomonas aeruginosа (МF метода) |
|
Приручник13) метода SMV 6.1.2. |
Л1 |
|
Доказивање Pseudomonas aeruginosа (МPN метода) |
|
Приручник13) метода SMV 6.1.1. |
Л1 |
|
Доказивање сулфиторедукујућих спорогених анаероба (МF метода)
|
|
Приручник13) метода SMV 5.2.1 |
Л1 |
|
Доказивање сулфиторедукујућих спорогених анаероба (МPN метода)
|
|
Приручник13) метода SMV 5.1.1 |
Л1 |
|
Доказивање Proteus врсте у води |
|
Приручник13) метода SMV 4.1. |
Л1 |
|
Доказивање фекалних стрептокока (МF метода) |
|
Приручник13) метода SMV 3.1.2. |
Л1 |
|
Доказивање фекалних стрептокока (МPN метода) |
|
Приручник13) метода SMV 3.1.1. |
Л1 |
|
Доказивање колиформних бактерија фекалног порекла (МF техникa) |
|
Приручник13) метода SMV 2.2.1 |
Л1 |
|
Доказивање укупних колиформних бактерија у води (МPN метода-квалитативна и квантитативна) |
|
Приручник13) метода SMV 1.2.1 |
Л1 |
|
Доказивање колиформних бактерија фекалног порекла (МPN техника-квалитативна и квантитативна) |
|
Приручник13) метода SMV 2.2 |
Л1 |
Храна и дијететски произдоди |
Хоризонтална метода за одређивање броја суспектног Bacillus cereus - Техника бројања колонија на 30°C |
|
SRPS EN ISO 7932:2009 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама - Део 1: Бројање колонија на 30°C техником наливања плоче |
|
SRPS EN ISO 4833-1:2014 SRPS EN ISO 4833-1:2014/ А1:2022
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте) - Део 1: Техника употребом агара по Берд-Паркеру (Bаird-Parker) |
|
SRPS EN ISO 6888-1:2021 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae - Део 2: Метода бројања колонија |
|
SRPS EN ISO 21528-2:2017 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја ß-глукуронидаза позитивне Escherichia coli - Део 2: Техника бројања колонија на 44ºC помоћу 5-бромо-4-хлоро-3-индолил-ß-Д-глукуронида |
|
SRPS ISO 16649-2:2008 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање Salmonella spp. |
|
SRPS EN ISO 6579-1:2017 осим Анекса Д SRPS EN ISO 6579-1:2017/A1:2020
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. - Део 1: Метода откривања |
|
SRPS EN ISO 11290-1:2017 |
Л1 |
Узорци са површина у простору производње и руковања са храном- брисеви радних површина, прибора за рад и руку |
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae - Део 2: Метода бројања колонија |
|
SRPS EN ISO 21528-2:2017
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама - Део 1: Бројање колонија на 30°C техником наливања плоче |
|
SRPS EN ISO 4833-1:2014 SRPS EN ISO 4833-1:2014/ А1:2022
|
Л1 |
Вода (Вода за пиће, Површинска вода) |
Одређивање садржаја укупног резидуалног хлора |
(0,2-0,6) mg/L |
Приручник13) метода SM-P-V-18/B
|
Т1 |
Вода (Вода за пиће, Вода из базена, Површинска вода) |
Температура воде на терену |
(0,1- 100)°C |
Приручник13) метода SM-P-IV-1
|
Т1 |
Вода за пиће Вода из базена Површинска вода |
Одређивање pH воде ручним теренским pH-метром
|
(3,00 – 10,00) |
Приручник13) метода SM-P-IV-6/A
|
Т1 |
Вода (отпадна вода) |
Одређивање суспендоване материје |
(1,5-1000) mg/l
|
Приручник13) метода SM-P-IV-9A |
Л1 |
|
Хемијска потрошња кисеоника |
(50-800) mg/l
|
Приручник13) метода SM-P-IV-10 |
Л1 |
Вода (вода за пиће) |
Одређивање укупне тврдоће |
(0,7-20)odH
|
Правилник8) метода 15 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја калцијума |
(2,5-1000) mg/L |
SRPS ISO 6058: 2000 |
Л1 |
Вода за пиће Површинска вода |
Суспендоване материје |
(1,5-1000)mg/l
|
Приручник13) метода SM-P-IV-9A |
Л1 |
|
Одређивање концентрације сулфата |
(3,3-300) mg/l |
DM-H011 |
Л1 |
|
Хемијска потрошња кисеоника |
(50-800)mg/l
|
Приручник13) метода SM-P-IV-10 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја фосфата у води |
(0,01-5,0) mg P/L (0,2-15) PO4/L
|
Приручник13) метода SM-P-V-16/B |
Л1 |
|
Одређивање садржаја детерџената |
(0,03-3,5) mg/L
|
Приручник13) метода SM-P-V-13/B |
Л1 |
|
Одређивање садржаја фенола у води |
(0,001-5) mg/L |
Приручник13) метода SM-P-V-14/A
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја мангана |
(0,025-2) mg/L
|
Приручник13) метода SM-P-V-26/A |
Л1 |
|
Одређивање садржаја гвожђа |
(0,05-1) mg/L
|
Приручник13) метода SM-P-V-17/C |
Л1 |
|
Одређивање садржаја нитрата |
(0,2-44,3) mg NO3/L (0,05-10) mgN/L
|
Приручник13) метода SM-P-V-31/C
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја нитрита |
(0,02-0,17) mgNO2/L (0,006-0,05) mgN/L
|
Приручник13) метода SM-P-V-32/A |
Л1 |
|
Одређивање садржаја амонијака |
(0,08-1,21) mgNH3/L (0,066-1,0) mgN/L
|
Приручник13) метода SM-P-V-2/B
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја хлорида |
(5-150) mg/L |
SRPS ISO 9297:1997 SRPS ISO 9297/1:2007
|
Л1 |
|
Утрошак калијум-перманганата (КMnО4) |
(1,4-450) mg/L |
Приручник13) метода SM-P-IV-9a
|
Л1 |
|
Електропроводљивост |
(8-2000) μS/cm
|
Приручник13) метода SM-P-IV-11 |
Л1 |
|
Укупни остатак испарења на 105 °C |
(10-2000) mg/L |
Приручник13) метода SM-P-IV-7
|
Л1 |
|
Концентрација водоникових јона |
(2-11) pH јединица |
Приручник13) метода SM-P-IV-6/А
|
Л1 |
|
Одређивање мутноће |
(0,14-1000) NTU
|
Приручник13) метода SM-P-IV-4/B |
Л1 |
|
Одређивање боје |
5-50 |
DM-H094 |
Л1 |
Вода (вода за пиће) |
Одређивање укусa флаширане воде |
|
Приручник13) метода SM-P-IV-3 |
Л1 |
храна за животиње |
Одређивање садржаја воде и других испарљивих материја |
(0,1-99)% |
SRPS ISO 6496:2001 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Амбалажа |
Одређивање укупне миграције у модел раствор – амбалажа, посуђе и прибор од пластичних маса, полупроизводи и сировине за исте, које долазе у додир са храном |
(2-200) mg/kg (1-50) mg/dm2
|
DM-H049 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја пепела- папир, картон и целулоза |
(0,04-5)% |
DM-H052 |
Л1 |
Предмети опште употребе; Средства за одржавање чистоће у домаћинству |
Одређивање слободних алкалија |
(0,002-5)% |
DM-H046 |
Л1 |
Предмети опште упоребе - Средства за одржавање чистоће у домаћинству |
Одређивање површински активних материја |
(0,04-30)% |
DM-H047 |
Л1 |
|
Одређивање рН вредности |
(1-14) pH јединица
|
Правилник 9) метода A |
Л1 |
Предмети опште употребе - Средства за одржавање личне хигијене, негу и улепђавање лица и тела |
Водени екстракт- вата, папирна конфекција |
(0,04-5)% |
DM-H053 |
Л1 |
|
Одређивање рН вредности |
(1-14) pH јединица
|
Правилник 9) метода A |
Л1 |
Амбијентални ваздух |
Одређивање ПМ10 масене концентрације суспендованих честица
|
(2-150) μg/m3 |
SRPS EN 12341:2015 |
Л1 |
|
Ambient аir- Determination оf black smoke index (Ваздух амбијента - Одређивање концентрације чађи) |
4 - 500 µg/m3 |
ISO 9835:1993 |
Л1 |
|
Одређивање масене концентрације сумпор-диоксида- Метода са тетрахлормеркуратом и парарозанилином |
(11-200) µg/m3 |
DM-H086 |
Л1 |
|
Одређивање масене концентрације азот-диоксида - Модификована Грис - Салцманова метода |
(3-200) µg/m3 |
DM-H085 |
Л1 |
Храна |
Одређивање садржаја воде |
(0,04-50)% |
DM-H001 |
Л1 |
|
Одређивање укупног пепела |
(0,04-10)% |
DM-H002 |
Л1 |
|
Одређивање сирове целулозе |
(0,04-10)% |
SRPS ISO 6541: 1997 |
Л1 |
|
Одређивање сирових протеина |
(0,01-25)% |
SRPS ISO 1871:2013 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја укупне масти по Сокслету (Soxhlet) |
(0,04-50)% |
DM-H058 |
Л1 |
|
Енергетска вредност |
|
HMUP 188 |
Л1 |
Храна (шећер) |
Одређивање инверта у шећеру |
(0,01-0,1)% |
DM-H059 |
Л1 |
|
Одређивање поларизације |
(90-100)% |
SRPS E.L8.018:1992 |
Л1 |
|
Одређивање пепела |
(0,006-0,036)% |
SRPS E.L8.017:1992 |
Л1 |
|
Одређивање губитка масе у току сушења |
(0,04-10)% |
SRPS E.L8.016:1992 |
Л1 |
Храна (сирће) |
Одређивање пепела |
(0,04-10)%
|
Правилник 12) метода 8 |
Л1 |
|
Одређивање укупног екстракта |
(0,4-30)% |
Правилник 12) метода 3
|
Л1 |
|
Одређивање количине укупних киселина |
(30-100)% |
Правилник12) метода 5
|
Л1 |
Храна (маргарин) |
Одређивање садржаја масти у маргарину |
(70-100)% |
DM-H058 |
Л1 |
Храна (јестиво биљно уље и масти, маргарин и други масни намази, мајонез и сродни произвиди) |
Одређивање воде и испарљивих састојака (сушење на 100-105°C) |
(0,04-5)% |
Правилник 7) метода II-2 |
Л1 |
|
Уља и масти биљног порекла - Одређивање садржаја укупне масти у мајонезу и сродним производима
|
(0,04-2)% |
SRPS E.K8.050:1997 |
Л1 |
Храна (со за људску исхрану и производњу намирница) |
Одређивање садржаја јода |
(0,3-30) mg/kg |
SRPS E.Z8.002:2001 |
Л1 |
|
Одређивање pH 20% воденог раствора |
1 - 14 |
DM-H022 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја натријум-хлорида по Мору (Mohr) |
(90-100)% |
DM-H007 |
Л1 |
|
Одређивање садржај воде |
(0,04-10)% |
DM-H006 |
Л1 |
Храна (фини пекарски производи, жита за доручак, снек производи) |
Одређивање укупне масти по Сокслету (Soxhlet) |
(0,08-10)% |
Правилник 6) метода 9
|
Л1 |
|
Одређивање воде сушењем под нормалним притиском |
(0,04-25)%
|
Правилник 6) метода 1 |
Л1 |
|
Одређивање натријум-хлорида у трајном сланом пециву по Мору (Mohr) |
(0,1-5)%
|
Правилник 6) метода 21 |
Л1 |
|
Одређивање сирових протеина |
(0,01-25)% |
SRPS ISO 1871:2013 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја сирове целулозе |
(0,04-10)% |
SRPS ISO 6541:1997 |
Л1 |
Храна (чоколада, крем производи) |
Одређивање укупне масти по Сокслету (Soxhlet) |
(0,4-30)%
|
Правилник 6) метода 9 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја теобромина |
(0,01-1)%
|
Правилник 6) метода 17 |
Л1 |
Храна (бомбонски производи) |
Одређивање воде сушењем под нормалним притиском |
(0,04-50)% |
Правилник 6) метода 1
|
Л1 |
|
Одређивање воде у желе производима и ратлуку |
(15-40)% |
Правилник 6) метода 4
|
Л1 |
Храна (какао) |
Одређивање пепела нерастворљивог у хлороводоничној киселини |
(0,04-1)% |
Правилник 6) метода 5-Г
|
Л1 |
|
Одређивање укупног пепела |
(0,04-15)%
|
Правилник 6) метода 5-А |
Л1 |
|
Одређивање воде сушењем под нормалним притиском |
(0,04-15)% |
Правилник 6) метода 1
|
Л1 |
Храна (зачини) |
Зачини и зачинске мешавине и биљке - Одређивање садржаја испарљивог уља |
(0,04-20) ml/100g |
SRPS EN ISO 6571:2016 |
Л1 |
|
Одређивање пепела нерастворљивог у киселини |
(0,04-5)% |
SRPS ISO 930:2001 |
Л1 |
|
Одређивање укупног пепела |
(0,04-20)% |
SRPS ISO 928:2001 |
Л1 |
|
Одређивање екстракта растворљивог у хладној води |
(0,02-40)% |
SRPS ISO 941:2001 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја страних материја |
(0,02-10)% |
SRPS EN ISO 927:2012/AC2014 |
Л1 |
Храна (воћни сокови и концентровани воћни сокови) |
Одређивање pH вредности |
(0-14) pH јединица |
Правилник 3) метода 6
|
Л1 |
|
Сокови од воћа и поврћа - Проценат садржаја растворљиве суве материје
|
(0,05-85)% |
SRPS EN 12143:2005 |
Л1 |
Храна (безалкохолна освежавајућа пића, сирупи) |
Одређивање садржаја бензоеве киселине |
(15-100) mg/L
|
Правилник 3) метода 7 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја угљен-диоксида |
(1-8) g/L |
DM-H004 |
Л1 |
|
Одређивање растворљиве суве материје |
(0,08-85)%
|
Правилник 3) метода 1 |
Л1 |
Храна (пиво) |
Одређивање садржаја угљен-диоксида |
(1-8) g/L |
DM-H004 |
Л1 |
|
Одређивање pH вредности пива |
(0-14) pH јединица
|
DM-H037 |
Л1 |
|
Одређивање присуства скроба |
/ |
DM-H034 |
Л1 |
Храна (алкохолна пића) |
Одређивање садржаја алдехида |
(10-100) mg/l a.a.
|
Правилник 5) метода 7 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја метанола у алкохолним пићима |
(100-10000) mg/l
|
Правилник 5) метода 5 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја виших алкохола |
(500-2000) mg/l a.a.
|
Правилник 5) метода 6 |
Л1 |
|
Одређиване естара |
(5-300) mg/L
|
Правилник 5) метода 4 |
Л1 |
|
Одређивање укупне титрционе киселости |
(6-3000) mg/L
|
Правилник 5) метода 3 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја екстракта |
(0,04-25) g/L
|
Правилник 5) метода 2 |
Л1 |
|
Одређивање алкохола пикнометром на 20°C |
(1-60)% v/v
|
Правилник 5) метода 1-A |
Л1 |
Храна (чај, биљни чај) |
Одређивање садржаја етарског уља (дестилацијом по Клевенџеру)
|
(0,2-20) ml/100g |
DM-H015 |
Л1 |
|
Одређивање сулфатног пепела |
((0,04-10)% |
DM-H014 |
Л1 |
|
Одређивање алкалности пепела растворљивог у води |
(0,2-5)% |
SRPS ISO 1578:1995 |
Л1 |
|
Одређивање пепела нерастворљивог у киселини |
(0,04-5)% |
SRPS ISO 1577:1995 |
Л1 |
|
Одређивање укупног пепела |
(0,04-20)% |
SRPS ISO 1575:1995 |
Л1 |
|
Одређивање воденог екстракта |
(1-40)% |
SRPS ISO 9768:1995 |
Л1 |
|
Одређивање губитка масе на 103°C |
(0,04-20)% |
SRPS ISO 1573:1995 |
Л1 |
Храна (кафа) |
Одређивање садржаја екстракта |
(1-40)% |
DM-H003 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја пепела |
(0,04-10)% |
DM-H002 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја воде |
(0,04-10)% |
DM-H001 |
Л1 |
Храна (мед, други пчелињи производи, препарати на бази меда и других пчелињих производа) |
Одређивање екстракта прополиса у алхолном раствору |
(1-40)%
|
Правилник 4) метода 13 |
Л1 |
|
Одређивање хидроксиметилфурфурола (спектрофотометрија, метода по Винклеру) |
(1-50) mg/kg |
Правилник 4) метода 9
|
Л1 |
|
Одређивање активности дијастазе |
(1-50) DB
|
Правилник 4) метода 8 |
Л1 |
|
Одређивање киселости |
(1-50) mmol/kg
|
Правилник 4) метода 7 |
Л1 |
|
Одређивање пепела |
(0,04-5)%
|
Правилник 4) метода 6 |
Л1 |
|
Одређивање нерастворљивих материја у води |
(0,04-1)%
|
Правилнк 4) метода 5 |
Л1 |
|
Одређивање воде у меду |
(13-25)%
|
Правилник 4) метода 4 |
Л1 |
Храна - Сокови од воћа и поврћа |
Одређивање формолног броја |
(0,1-60) ml/100ml |
SRPS EN 1133:2005 |
Л1 |
|
Одређивање пепела |
(0,04-10)% |
SRPS EN 1135:2005 |
Л1 |
|
Одређивање титриране киселости |
(0,1-20) g/L |
SRPS EN 12147:2005 |
Л1 |
Храна - Зачинска паприка |
Етарски екстракт на суву материју у млевеној зачинској паприци |
(1-20)% |
SRPS ISO 1108:1997 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја воде у млевеној зачинској паприци |
(1-20)% |
SRPS ЕN ISO 7540:2012 |
Л1 |
Храна (чврсти производи од воћа и поврћа, течни производи од воћа и поврћа, безалкохолна освежавајућа пића и сирупи) |
Одређивање садржаја сорбинске киселине |
чврсти производи од воћа и поврћа (12,5-1000) mg/kg; течни производи од воћа и поврћа, безалкохолна освежавајућа пића и сирупи (10-400) mg/L
|
Правилник 3) метода 8
|
Л1 |
Храна (производи од воћа и поврћа) |
Одређивање садржаја сумпор-диоксида у течним производима од воћа и поврћа |
(16-2500) mg/L |
SRPS ISO 5523:2003 |
Л1 |
|
Одређивање испарљиве киселости |
(0,01-5)% |
SRPS ISO 6632:2003 |
Л1 |
|
Одређивање киселости титрацијом |
(0,1-10)% |
SRPS ISO 750:2003 |
Л1 |
|
Одређивање укупне киселости |
(0,1-10)%
|
Правилник 3) метода 18 |
Л1 |
|
Одређивање бензоеве киселине |
(15-200)mg/L
|
Правилник 3) метода 7 |
Л1 |
|
Одређивање pH вредности |
(0-14) pH јединица
|
Правилник 3) метода 6 |
Л1 |
|
Одрађивање пепела нерастворљивог у хлороводоничној киселини |
(0,04-1)%
|
Правилник 3) метода 5 |
Л1 |
|
Одређивање директно редукујућих и укупних шећера Луфовим (Luff) раствором |
(0,5-20)%
|
Правилник 3) метода 3 |
Л1 |
|
Одређивање укупне суве материје (сушење на 105°C) |
(1-90)%
|
Правилник 3) метода 2a |
Л1 |
|
Одређивање растворљиве суве материје |
(0,05-85)% |
Правилник 3) метода 1
|
Л1 |
Храна (млеко и производи од млека) |
Одређивање сирових протеина у млеку и производима од млека |
(0,01-25)% |
SRPS ISO 1871:2013 |
Л1 |
|
Одређивање киселости кајмака |
(0,2-50)°SH
|
Правилник 2) метода VII.4 |
Л1 |
|
Одређивање киселости кајмака |
(0,2-50)°SH
|
Правилник 2) метода VII.4 |
Л1 |
|
Одређивање масти у сиру бутирометром за сир (ацидобутирометријска метода по Герберу (Gerber))
|
(0-35)%
|
Правилник 2) метода VI.2 |
Л1 |
|
Одређивање воде у сиру и кајмаку методом сушења |
(1-95)% |
Правилник 2) метода VI.1
|
Л1 |
|
Одређивање киселости павлаке |
(0,2-20)°SH |
Правилник 2) метода V.2
|
Л1 |
|
Одређивање масти у павлаци, сладоледу и кајмаку бутирометром за павлаку (ацидобутирометријска метода по Герберу (Gerber))
|
(0-50)% |
Правилник 2) метода V.1
|
Л1 |
|
Испитивање растворљивости млека у праху |
0,5 - 1
|
Правилник 2) метода IV.4 |
Л1 |
|
Одређивање киселости млека у праху |
(0,2-20)°SH
|
Правилник 2) метода IV.3 |
Л1 |
|
Одређивање масти у млеку у праху (ацидобутирометријска метода по Герберу (Gerber))
|
(0-60)%
|
Правилник 2) метода IV.2 |
Л1 |
|
Одређивање воде у млеку у праху |
(1-10)% |
Правилник 2) метода IV.1
|
Л1 |
|
Одређивање масти у згуснутом млеку (ацидобутирометријска метода по Герберу (Gerber))
|
(0-14)%
|
Правилник 2) метода III.2 |
Л1 |
|
Одређивање суве материје у згуснутом млеку и сладоледу |
(1-30)% |
Правилник 2) метода III.1
|
Л1 |
|
Одређивање pH киселог млека, јогурта и сира |
0,02 - 7 |
DM-H012 |
Л1 |
|
Одређивање масти у киселом млеку и јогурту (ацидобутирометријска метода по Герберу (Gerber))
|
(0,1-7)% |
Правилник 2) метода II.1
|
Л1 |
|
Одређивање суве материје у млеку, киселом млеку и јогурту |
(1-15)% |
Правилник 2) метода I.4
|
Л1 |
|
Одређивање масти у млеку (ацидобутирометријска метода по Герберу (Gerber)) |
(0,1-7)% |
Правилник 2) метода I.3
|
Л1 |
|
Одређивање киселости млека |
(0,2-20)°SH |
Правилник 2) метода I.2
|
Л1 |
Храна (жито, млински и пекарски производи, тестенине и брзо смрзнута теста) |
Одређивање количине воде у брзо смрзнутим тестима |
(1-50)% |
Правилник 1) метода IV.2
|
Л1 |
|
Одређивање степена киселости у тестенини |
(0,2-10)°SH |
Правилник 1) метода III.6
|
Л1 |
|
Одређивање количине воде у тестенини |
(1-30)% |
Правилник 1) метода III.5
|
Л1 |
|
Доказивање вештачке боје у тестенини |
/ |
Правилник 1) метода III.4
|
Л1 |
|
Одређивање количине укупних шећера по Луф-Шурлу (Luff-Schoorl) у пекарским производима |
(0,5- 20)% |
Правилник 1) метода II.9
|
Л1 |
|
Одређивање количине пепела у пекарским производима |
(0,04-10)% |
Правилник 1) метода II.7
|
Л1 |
|
Одређивање киселинског степена средине хлеба |
(0,4-10)% |
Правилник 1) метода II.2
|
Л1 |
|
Одређивање количине воде у пекарским производима |
(0,04-50)% |
Правилник 1) метода II.1
|
Л1 |
|
Одређивање количине скроба по Еверсу (Ewers) у житу и млинским производима |
(2-80)% |
Правилник 1) метода I.28
|
Л1 |
|
Одређивање киселинског степена у житу и млинским производима |
(0,5-10)°SH |
Правилник 1) метода I.16
|
Л1 |
|
Одређивање количине масти у житу, млинским, пекарским производима |
(0,08-10)% |
Правилник 1) метода I.15
|
Л1 |
|
Одређивање сирових протеина |
(0,01-25)% |
SRPS ISO 1871: 2013 |
Л1 |
|
Одређивање сирове целулозе |
(0,04-10)% |
SRPS ISO 6541:1997 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја воде у житу и млинским производима
|
(1-20)% |
Правилник 1) метода I.8 |
Л1 |
|
Одређивање количине воде у кукурузу |
(1-20)% |
Правилник 1) метода II.9
|
Л1 |
|
Одрeђивање садржаја пепела у житу и млинским производима |
(0,04-10)% |
Правилник 1) метода I.10
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја пепела нерастворног у хлороводоничној киселини у млинским производима |
(0,04-1)% |
Правилник 1) метода I.11
|
Л1 |
вода |
Вода за пиће Вода из базена Површинска вода
|
Узимање примарних узорака за физичко-хемијска испитивања |
SRPS EN ISO 5667-1:2008 SRPS EN ISO 5667-3:2018 SRPS EN ISO 5667-5:2008 SRPS EN ISO 5667-4:2019 SRPS EN ISO 5667-6:2017 SRPS EN ISO 5667-11: 2019
|
Т1 |
|
Вода за пиће Вода из базена Површинска вода
|
Узимање примарних узорака за микробиолошка испитивања |
SRPS EN ISO 19458:2009 изузимајући т. 4.4.2, 4.4.3, 4.4.4 и 4.4.5. Правилник10) Правилник11)
|
Т1 |
Храна |
Припремљена (готова) јела
|
Узимање узорака оброка за одређивање енергетске вредности |
UPU25 |
Т1 |
|
Житo и млински производи (оригинална паковања), пекарски производи, тестенине Производи од воћа и поврћа (оригинална паковања) Какао зрна, какао производи, производи слични чоколади, бомбонски производи, крем производи, кекс и производи слични кексу (оригинална паковања) Мед и други пчелињи производи (оригинална паковања) Чај, биљни чај, инстант чај (оригинално паковање) Воћни сок, концентрован воћни сок, воћни нектар, воћни сок у праху и сродни производи (оригинално паковање) Со за људску употребу (оригинално паковање) Зачини (оригинално паковање) Пиво (оригинално паковање) Јестиво биљно уље и масти, маргарин и други масних намази, мајонез и сродни производи (оригинална паковања) Припремљена (готова) јела
|
Узимање узорака за микробиолошка испитивања |
SRPS CEN ISO/TS 17728:2016 |
Т1 |
|
Оригинална паковања
Житo и млински производи пекарски производи, тестенине Производи од воћа и поврћа Какао зрна, какао производи, производи слични чоколади, бомбонски производи, крем производи, кекс и производи слични кексу Мед и други пчелињи производи Чај, биљни чај, инстант чај Воћни сок, концентрован воћни сок, воћни нектар, воћни сок у праху и сродни производи Со за људску употребу Зачини Пиво Јестиво биљно уље и масти, маргарин и други масних намази, мајонез и сродни производи
|
Узимање узорака за физичко-хемијска испитивања
|
UPU10 |
Т1 |
|
Житo и млински производи (оригинална паковања), пекарски производи, тестенине |
Узимање примарних узорака за физичко-хемијска испитивања |
UPU23 |
Т1 |
Брисеви |
Узорци са површина у контакту са храном |
Узимање узорака за микробиолошка испитивања
|
SRPS EN ISO 18593:2018 изузев т.7.5.2 и 7.5.4 |
Т1 |