Преузимање ПДФ-а

Научни институт за прехрамбене технологије Лабораторија за технологију, квалитет и безбедност хране – FINSLab

Булевар цара Лазара 1, 21000 Нови Сад

Лабораторије за испитивање по стандарду SRPS ISO/IEC 17025:2017

Основни подаци

Број пр.:2-01-267
ПИБ:104743019
Акр. број:01-201
Web:http://www.fins.uns.ac.rs/
Тел:+381214853799
Факс:+38121450725

Статус предмета

Статус акр.:Акредитован
Статус суспензије:Без суспензије
Датум прве акр.:1. октобар 2007.
Датум последње акр.:19. септембар 2023.
Датум истицања/укидања акр.:18. септембар 2027.

Контакт особа

Име и презиме:Бојана Шарић
Функција:руководилац обезбеђења квалитета
Телефон:+381214853837
Факс:+38121450725
Е-маил:bojana.saric@fins.uns.ac.rs

Локације

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност - Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност хране

Историја статуса

19. септембар 2023. - 18. септембар 2027.Акредитован
19. септембар 2019. - 18. септембар 2023.Акредитован
19. септембар 2015. - 18. септембар 2019.Акредитован
19. септембар 2011. - 18. септембар 2015.Акредитован
1. октобар 2007. - 18. септембар 2011.Акредитован

Обим акредитације

Предмет испитивања Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања) Опсег мерења (где је примењиво) Референтни документ Локације
И-02 Биолошка, биохемијска испитивања/П-01 Пољопривредни производи, укључујући храну за животиње
Храна за животиње

Одређивање садржаја афлатоксина Б1
(ЕLISA методом)

Celer (HU0040004)
LOQ: 1,0 µg/kg
1,00-40,0 µg/kg
за сушено воће:
LOQ: 2,0 µg/kg
2,0-40,0 µg/kg

Neogen
(#8031B)
LOD: 0,50 µg/kg
LOQ: 1,0 µg/kg
1,0-8,0 µg/kg

FINSLab-5.4-3M-026

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 

Одређивање садржаја фумонизина
(ЕLISA методом)

1.#8840
0,25-6,0 mg/kg
LOD: 0,25 mg/kg
LОQ: 0,25 mg/kg

2.#8835/8836
0,5-6,0 mg/kg
LOD: 0,20 mg/kg
LОQ: 0,50 mg/kg

FINSLab-5.4-3M-024

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 

Одређивање садржаја зеараленона
(ЕLISA методом)

25,0-500 µg/kg
LOD=10,0 µg/kg
LOQ=25,0 µg/kg

FINSLab-5.4-3M-016

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 
Храна за животињe

Одређивање садржаја охратоксина
(ЕLISA методом)

2,0-25,0 µg/kg
LOD=1,0 µg/kg
LOQ=2,0 µg/kg

FINSLab-5.4-3M-015

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 

Одређивање садржаја афлатоксина
(ЕLISA методом)

1.# 8031
1,0-8,0 µg/kg
LOD=0,50 µg/kg
LOQ=1,0 µg/kg

2.# 8030
5,00-50,0µg/kg
LOD=1,4 µg/kg
LOQ=5,0 µg/kg

FINSLab-5.4-3M-014

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 
Храна за животиње

Одређивање садржаја деоксиниваленола (DON) (ЕLISA методом)

1. #8331NE
0,25-2,0 mg/kg
LOD: 0,10 mg/kg
LOQ: 0,25 mg/kg

2. HU0040017/ HU0040037
0,25-8,0 mg/kg
LOD: 0,20 mg/kg
LОQ: 0,25mg/kg

FINSLab-5.4-3M-018

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 
Храна за животиње биљног порекла

Детекција присуства CaMV 35S промотора, А. tumefaciens NOS терминатора и FMV 34S промотора
(Real-time PCR метода)

LOD ≤ 0,1%

FINSLab-5.4-3M-040

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 
И-02 Биолошка, биохемијска испитивања/П-21 Производи за људску употребу, укључујући храну
Храна - жита и производи од жита, прерађени производи на бази жита

Одређивање садржаја деоксиниваленола (DON)
(ЕLISA методом)

1. #8331NE
0,25-2,0 mg/kg
LOD: 0,10 mg/kg
LOQ: 0,25 mg/kg

2. HU0040017/ HU0040037
0,25-8,0 mg/kg
LOD: 0,20 mg/kg
LОQ: 0,25mg/kg

FINSLab-5.4-3M-018

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 
Храна - жита и производи од жита, прерађени производи на бази жита, језграсто и сушено воће и производи добијени од њих, уљарице

Одређивање садржаја афлатоксина (ЕLISA методом)

1.# 8031
1,0-8,0 µg/kg
LOD=0,50 µg/kg
LOQ=1,0 µg/kg

2.# 8030
5,0-50,0µg/kg
LOD=1,4 µg/kg
LOQ=5,0 µg/kg

FINSLab-5.4-3M-014

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 

Одређивање садржаја афлатоксина Б1 (ЕLISA методом)

Celer (HU0040004)
LOQ: 1,0 µg/kg
1,00-40,0 µg/kg
за сушено воће:
LOQ: 2,0 µg/kg
2,0-40,0 µg/kg

Neogen
(#8031B)
LOD: 0,50 µg/kg
LOQ: 1,0 µg/kg
1,0-8,0 µg/kg

FINSLab-5.4-3M-026

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 

Одређивање садржаја охратоксина (ЕLISA методом)

2,0-25,0 µg/kg
LOD=1,0 µg/kg
LOQ=2,0 µg/kg

FINSLab-5.4-3M-015

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 
Храна - жита и производи од жита, прерађени производи на бази жита

Одређивање садржаја зеараленона (ЕLISA методом)

25,0-500 µg/kg
LOD=10,0 µg/kg
LOQ=25,0 µg/kg

FINSLab-5.4-3M-016

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 

Одређивање садржаја фумонизина
(ЕLISA методом)

1.#8840
0,25-6,0 mg/kg
LOD: 0,25 mg/kg
LОQ: 0,25 mg/kg

2.#8835/8836
0,50-6,0 mg/kg
LOD: 0,20 mg/kg
LОQ: 0,50 mg/kg

FINSLab-5.4-3M-024

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 
Храна - Млеко и млечни производи

Одређивање садржаја афлатоксина М1 (ЕLISA методом)

за млеко:
LОQ: 0,005 µg/kg
0,005 µg/kg до
1,25 µg/kg

за млеко у праху:
LОQ: 0,05 µg/kg
0,05 µg/kg до
2,5 µg/kg

за јогурт
LOQ: 0,025 µg/kg
0,025 µg/kg до
1,25 µg/kg

за сир
LOQ: 0,037 µg/kg
0,037 µg/kg до
1,87 µg/kg

FINSLab-5.4-3M-027

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 
Храна - Храна без глутена и са веома ниским садржајем глутена, дијететски производи, дечија храна и сировине за њих

Одређивање садржаја глутена (ЕLISA методом)

1.#8480
10,0-100mg/kg
LOQ=10,0 mg/kg

2.#8510
5,0-80,0 mg/kg
LOQ=5,0 mg/kg

FINSLab-5.4-3M-017

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 
Храна - Биљни материјал (семе кукуруза, соје, пшенице, пиринча, уљане репице, шећерне репе)

Детекција присуства CaMV 35S промотора, А. tumefaciens NOS терминатора и FMV 34S промотора (Real-Time PCR метода)

LOD ≤ 0,1%

FINSLab-5.4-3M-040

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 
И-11 Микробиолошка испитивања/П-21.1 Храна и храна за животиње
Храна и храна за животиње

Хоризонтална метода за одређивање броја колиформа– техника бројања колонија

SRPS ISO 4832:2014

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 

Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella spp. – Део1: Откривање Salmonella spp.

SRPS EN ISO 6579-1:2017 (изузев анекса Д)
SRPS EN ISO 6579-1:2017/A1:2020

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 

Хоризонтална метода за одређивање броја сулфиторедукујућих бактерија које расту под анаеробним условима

SRPS ISO 15213:2011

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 

Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp.– Део 1: Метода откривања

SRPS EN ISO
11290-1:2017

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 

Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. – Део 2: Метода одређивања броја

SRPS EN ISO
11290-2:2017

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 

Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae – Део 2: Метода бројања колонија

SRPS EN ISO 21528-2:2017

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 

Хоризонтална метода за одређивање броја суспектног Bacillus cereus – Техника бројања колонија на 30 °C

SRPS EN ISO 7932:2009

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 

Хоризонтална метода за бројање квасаца и плесни –Део 2: Техника бројања колонија у производима са активношћу воде мањом од 0,95 или једнаком 0,95

SRPS ISO
21527-2:2011

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 

Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни –Део 1: Техника бројања колнија у производима са активношћу воде већом од 0,95

SRPS ISO
21527-1:2011

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 

Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама – Део 1: Бројање колонија на 30 °C техником наливања плоче

SRPS EN ISO 4833-1:2014
SRPS EN ISO 4833-1:2014/A1:2022

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 

Хоризонтална метода за одређивање броја ß-
глукуронидаза позитивне Escherchia coli – Део 2: Техника бројања колонија на 44 °C помоћу 5-бромо-4-хлоро-3-индолил ß- глукуронида

SRPS ISO
16649-2:2008

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 

Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте) – Део 1: Техника употребом агара по Берд-Паркеру (Baird-Parker)

SRPS EN ISO
6888-1:2021

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 

Хоризонтална метода за одређивање броја
Clostridium perfringens - Техника бројања колонија

SRPS EN ISO 7937:2010

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 
И-11 Микробиолошка испитивања/П-27 Остали производи
Узорци из средине у зони производње хране и руковања храном

Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте) – Део 1: Техника употребом агара по Берд-Паркеру (Baird-Parker)

SRPS EN ISO
6888-1:2021

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 
Остали производи

Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. – Део 2: Метода одређивања броја

SRPS EN ISO
11290-2:2017

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 
Узорци из средине у зони производње хране и руковања храном

Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae
Део 2: Метода бројања колонија

SRPS ISO
21528-2:2017

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 

Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. – Део 1: Метода откривања

SRPS EN ISO
11290-1:2017

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 

Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella spp. – Део1: Откривање Salmonella spp.

SRPS EN ISO 6579-1:2017 (изузев анекса Д)
SRPS EN ISO 6579-1:2017/A1:2020

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 

Хоризонтална метода за одређивање броја суспектног Bacillus cereus – Техника бројања колонија на 30 °C

SRPS EN ISO 7932:2009

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 

Хоризонтална метода за одређивање броја Clostridium perfringens Техника бројања колонија

SRPS EN ISO 7937:2010

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 

Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама – Део 1: Бројање колонија на 30 °C техником наливања плоче

SRPS EN ISO 4833-1:2014
SRPS EN ISO 4833-1:2014/A1:2022

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 

Хоризонтална метода за одређивање сулфиторедукујућих бактерија које расту под анаеробним условима

SRPS ISO 15213:2011

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 
И-13.1 Физичка, хемијска и сензорска испитивања/П-01 Пољопривредни производи, укључујући храну за животиње
Храна за животиње

Одређивање садржаја сирове целулозе (гравиметријски)

мин 0,10%

SRPS EN ISO 6865:2008

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 

Одређивање сирових масти (гравиметријски)

мин 0,01%

SRPS ISO 6492:2001

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 

Одређивање садржаја сирових протеина (по Кjеldahl-у) (волуметријски)

мин 0,10 %

SRPS EN ISO 5983-1:2010

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 
Храна за животиње

Одређивање пепела нерастворљивог у хлороводоничној киселини (гравиметријски)

мин 0,01%

SRPS ISO 5985:2014

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 
Храна за животиње

Одређивање сировог пепела (гравиметријски)

мин 0,01%

SRPS ISO 5984:2013

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 

Одређивање садржаја влаге и других испарљивих материја (гравиметријски)

мин 0,01%

SRPS ISO 6496:2001

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 
храна за животиње

Одређивање садржаја афлатоксина
Б1, Б2, Г1 и Г2
(HPLC/FLD методом)

LOQ B1= 1 µg/kg
LOQ B2= 1 µg/kg
LOQ G1= 1 µg/kg
LOQ G2= 1 µg/kg

FINSLab-5.4-3M-038

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 

Одређивање садржаја деоксиниваленола
(HPLC/DAD методом)

LOQ =100µg/kg

FINSLab-5.4-3M-039

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 
Храна за животиње биљног порекла

Вишеструка метода
за одређивање остатака пестицида применом GC i LC заснованих на анализи екстракције/ расподеле ацетонитрилом и пречишћавању дисперзионом SPE-модуларна QuEChERS метода

мин.0,01mg/kg
*Листа пестицида у напомени - Прилог 2

SRPS EN 15662:2018

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 
Храна за животиње

Одређивање активности уреазе

мин 0,01 mgN/g мин на 30 оC

SRPS ISO 5506:2019

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 

Одређивање безазотних екстрактивних материја (рачунски)

Правилник^7)
метода 20

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 

Квалитативно одређивање пестицида (screening)

FINSLab-5.4-3М-010

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 

Одређивање садржаја пепела нерастворљивог у хлороводоничној киселини

мин 0,01 %

Правилник^7)
метода 19

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 

Одређивање pH вредности

2,00 pH до 12,0 pH

Правилник^7)
метода 15

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 

Одређивање укупног фосфора

мин 0,02 %

Правилник^7)
метода 29

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 

Одређивање садржаја скроба

мин 0,60 %

Правилник^7)
метода 17

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 

Одређивање садржаја сировог пепела

мин 0,01 %

Правилник^7)
метода 18

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 

Одређивање садржаја сирове целулозе (по Wееnder-у)

мин 0,10 %

Правилник^7)
метода 16

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 

Одређивање сирових масти

мин 0,01 %

Правилник^7)
метода 12

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 

Одређивање садржаја калцијума, бакра, гвожђа, магнезијума, мангана, калијума, натријума и цинка (методом AAS)

за:
K, Na min 500 mg/kg
Ca, Mg min 50 mg/kg
Cu, Fe, Mn, Zn min 5 mg/kg

SRPS EN ISO 6869:2008

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 
Храна за животиње

Одређивање укупног садржаја живе
(аутоматски анализатор за живу АМА 254) (методом ААS)

0,001 mg/kg до 3,00 mg/kg
LOQ=0,001 mg/kg

FINSLab -5.4-3М-005

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 
Храна за животиње

Одређивање садржаја влаге

мин 0,01 %

Правилник^7)
метода 6

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 

Одређивање садржаја сирових протеина (по Кjеldahl-у)

мин 0,10 %

Правилник^7)
метода 7

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 
храна за животиње

Одређивање мириса

Правилник7)
метода 2

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 
Храна за животиње

Одређивање киселинског степена

мин 0,10 ml 1M NaOH/100g

Правилник^7)
метода 14

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 
Храна за животиње биљног порекла

Вишеструка метода
за одређивање остатака пестицида применом GC i LC заснованих на анализи екстракције/ расподеле ацетонитрилом и пречишћавању дисперзионом SPE-модуларна QuEChERS метода

мин.0,01mg/kg
*Листа пестицида у напомени - Прилог 1

SRPS EN 15662:2018

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 
И-13.2 Физичка и хемијска испитивања/П-21 Производи за људску употребу, укључујући храну
Храна - жита и млински производи, пекарски производи, тестенина и сродни производи, брзо смрзнута теста, млеко и млечни производи

Одређивање садржаја сирових протеина
(по Kjeldahl-у)
(волуметрија)

за млеко и млечне производе:
мин 0,10 %

АОАC Official method 991.20

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 

Одређивање садржаја сирових протеина
(по Kjeldahl-у)
(волуметрија)

за брзо смрзнута теста:
мин 0,10 %

Правилник 1)
метода 4.3

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 

Одређивање садржаја сирових протеина
(по Kjeldahl-у)
(волуметрија)

за пекарске производе,тестенину и сродне производе:
мин 0,10 %

Правилник 1)
метода 2.3

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 

Одређивање садржаја сирових протеина
(по Kjeldahl-у)
(волуметрија)

за жито и млинске производе:
мин 0,10 %

Правилник 1)
метода 1.12

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 
Храна жита

Одређивање садржаја нечистоћа у кукурузу(гравиметријски)

SRPS EN 16378:2014/Ispr.1:2019

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 
Храна - кафа, производи од кафе и сродни производи

Одређивање пепела (гравиметрија)

мин 0,01 %

АОАC Official method 920.93

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 
Храна - Меласа

Одређивање pH вредности (потенциометрија)

2,00 pH до 12,0 pH

FINSLab-5.4-3M-031

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 
Храна - Шећерна репа

Одређивање садржаја шећера (полариметрија)

SRPS Е.B1.080:2002

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 
Храна - Уља и масти биљног и животињског порекла

Одређивање садржаја влаге и испарљивих материја (гравиметрија)

мин 0,01 %

SRPS ISO 662:2017

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 

Одређивање киселинског броја и киселости (волуметрија)

мин 0,10 mg KOH/g

SRPS ISO 660:2021

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 
Храна - Семе уљарица

Одређивање садржаја влаге и испарљивих материја (гравиметрија)

мин 0,01 %

SRPS EN ISO 665:2020

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 
Храна - Мед

Одређивање воде у меду (рефрактометрија)

мин 0,01 %

Правилник 4)
метода 4

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 
Храна - Чај

Одређивање губитка масе на 103 °C (гравиметрија)

мин 0,01 %

SRPS ISO 1573:1995

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 
Храна - Зачини и мешавине зачина

Одређивање укупног пепела (гравиметрија)

мин 0,01 %

SRPS ISO 928:2001

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 

Одређивање пепела нерастворљивог у киселини (гравиметрија)

мин 0,01 %

SRPS ISO 930:2000

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 
Храна - скроб, супе, чорбе, сосови, додаци јелима, месо и производи од меса

Одређивање садржаја влаге (гравиметрија)

за месо и производе од меса: мин 0,01 %

SRPS ISO 1442:1998

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 

Одређивање садржаја влаге (гравиметрија)

за супе, чорбе, сосове, додатке јелима:
мин 0,01 %

SRPS Е.Z8.011:1993

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 

Одређивање садржаја влаге (гравиметрија)

за скроб:
мин 0,01 %

SRPS EN ISO 1666:2008

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 
Храна - Месо и производи од меса

Oдређивaње pH вредности (потенциометрија)

2,00 pH до 12,0 pH

SRPS ISO 2917:2004

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 

Oдређивaње сaдржaјa нитритa (спектрофотометрија)

мин 1,00 mg/kg

SRPS ISO 2918:1999

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 

Oдређивaње сaдржaјa хидроксипролинa (спектрофотометрија)

мин 0,02 %

SRPS ISO 3496:2002

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 

Oдређивaње сaдржaјa укупног фосфорa (спектрофотометрија)

мин 1,00 g/kg

SRPS ISO 13730:1999

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 

Oдређивaње сaдржaјa aзотa (po Kjeldahl-у) (волуметрија)

мин 0,10 %

SRPS ISO 937:1992

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 

Одређивање садржаја слободне масти (гравиметрија)

мин 0,01 %

SRPS ISO 1444:1998

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 
Храна - Воћни сокови

Процена садржаја растворљиве суве материје (рефрактометрија)

мин 0,01 %

SRPS EN 12143:2005

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 
Храна - производи од воћа и поврћа

Одређивање испарљивих киселина (волуметрија)

мин 0,02 g/kg

FINSLab-5.4-3М-007

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 
Храна Воће, поврће, производи од воћа и поврћа

Одређивање директно редукујућих и укупних шећера Luff-овим раствором (волуметрија)

мин 1,00 %

Правилник 3)
метода 3

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 

Одређивање вредности pH (потенциометрија)

2,00 pH до 12,0 pH

Правилник 3)
метода 6

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 

Одређивање укупне киселости (волуметрија)

мин 0,01 %

Правилник 3)
метода 18

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 

Одређивање растворљиве суве материје (рефрактометрија)

мин 0,01 %

Правилник 3)
метода 1

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 

Одређивање пепела нерастворљивог у хлороводоничној киселини (гравиметрија)

мин 0,01 %

Правилник 3)
метода 5

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 

Одређивање укупне суве материје (гравиметрија)

мин 0,01 %

Правилник 3)
метода 2

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 
Храна - Кекс и производи сродни кексу

Одређивање воде сушењем под нормалним притиском (гравиметрија)

мин 0,01 %

Правилник2)
метода 1

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 
Храна - Брзо смрзнута теста

Одређивање количине воде у брзо смрзнутим тестима (гравиметрија)

мин 0,01 %

Правилник1)
метода 4.2

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 
Храна - жита, млински производи, тестенина, жита за доручак и снек производи, пекарски производи

Одређивање укупних шећера (по Luff-Schoorl-у) (волуметрија)

мин 1,00 %

Правилник1)
метода 2.9

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 
Храна - пекарски производи, чај, месо и производи од меса

Одређивање садржаја пепела (гравиметрија)

за месо и производе од меса: мин 0,01 %

SRPS ISO 936:1999

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 

Одређивање садржаја пепела (гравиметрија)

за чај:
мин 0,01 %

SRPS ISO 1575:1995

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 

Одређивање садржаја пепела (гравиметрија)

за пекарске производе:
мин 0,01 %

Правилник1)
метода 2.7

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 
Храна - Тестенина и сродни производи

Одређивање количине воде у тестенини (гравиметрија)

мин 0,01 %

Правилник1)
метода 3.5

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 
Храна Млински производи

Одређивање количине пепела нерастворљивог у хлороводоничној киселини (гравиметрија)

мин 0,01 %

Правилник1)
метода 1.11

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 
Храна Кукуруз

Одређивање садржаја влаге (у млевеним и целим зрнима) (гравиметрија)

мин 0,01 %

SRPS EN ISO 6540:2021

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 
Храна - Жита, млински и пекарски производи, брзо смрзнута теста

Oдређивaње сaдржaјa мaсти (по Wеibull-у и Stoldt-у) (грaвиметрија)

за брзо смрзнута теста:
мин 0,01 %

Правилник1)
метода 4.4

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 

Oдређивaње сaдржaјa мaсти (по Wеibull-у и Stoldt-у) (грaвиметрија)

за пекарске производе:
мин 0,01 %

Правилник1)
метода 2.4

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 

Oдређивaње сaдржaјa мaсти (по Wеibull-у и Stoldt-у) (грaвиметрија)

за жито и млинске производе:
мин 0,01 %

Правилник1)
метода 1.15

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 
Храна - жита и споредни производи

Одређивање садржаја пепела спаљивањем (гравиметрија)

мин 0,01 %

SRPS EN ISO 2171:2012

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 
Храна - Жита и млински производи

Одређивање киселинског степена (волуметрија)

мин 0,10 ml 1M NaOH/100g

Правилник1)
метода 1.16

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 

Одређивање садржаја пепела (гравиметрија)

мин 0,01 %

Правилник1)
метода 1.10

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 
Храна - Жита и млински производи

Одређивање садржаја воде (гравиметрија)

мин 0,01 %

Правилник1)
метода 1.8

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 
Храна - Жита и производи од жита

Одређивање садржаја азота и израчунавање садржаја сирових протеина — Метода по Кјелдалу (волуметрија)

мин 0,10 %

SRPS EN ISO 20483:2014

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 

Одређивање садржаја влаге (гравиметрија)

мин 0,01 %

SRPS EN ISO 712:2012

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 
Храна обична и дурум пшеница (Triticum aestivum L. и Triticum durum Desf.) и брашно од обичне и дурум пшенице

Одређивање влажног глутена механичким начинима (гравиметрија)

SRPS EN ISO 21415-2:2016

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 
Храна - пшеница, раж, пшенично брашно и ражено брашно

Одређивање вискозности брашна — Метода са применом амилографа (инструментална)

SRPS ISO 7973:2013

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 
Храна пшеница (Triticum aestivum L.) и пшенично брашно

Одређивање активности алфа-амилазе Brabender-овим амилографом (инструментална)

Правилник1)
метода I/27

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 

Одређивање алвеографских својстава теста од брашна за тржиште или брашна произведеног лабораторијским млевењем при сталној хидратацији и методологије лабораторијског млевења (инструментална)

SRPS EN ISO 27971:2016

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 

Одређивање физичких особина пшеничног брашна Brabender-овим екстензографом (инструментална)

Правилник1)
метода I/26

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 

Одређивање реолошких својстава коришћењем екстензографа (инструментална)

SRPS ISO 5530-2:2013

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 

Одређивање физичких особина пшеничног брашна Brabender-овим фаринографом (инструментална)

Правилник1)
методаI/25

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 

Одређивање апсорпције воде и реолошких својстава коришћењем фаринографа (инструментална)

SRPS ISO 5530-1:2013

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 
Храна - пшеница, раж и њихова брашна, дурум пшеница и гриз од дурум пшенице

Одређивање броја падања према Хагберг-Пертену (инструментална)

мин 60 s

SRPS EN ISO 3093:2010

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 
Храна - пшеница

Одређивање индекса седиментације – Тест по Зеленију (волуметрија)

SRPS EN ISO 5529:2012

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 
Храна жита

Одређивање садржаја влаге и протеина у пшеници применом Infratec-а 1241 (блиска инфрацрвена спектроскопија)

влага: 7,00 % до 24,0 %
протеини: 9,00 % до 16,0 %

FINSLab-5.4-3М-001

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 

Одређивање масе 1000 зрна (гравиметријски)

SRPS EN ISO 520:2012

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 

Одређивање насипне густине, познате као хектолитарска маса (гравиметрија)

SRPS EN ISO 7971-3:2019

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 

Одређивање безаца (укупних примеса) у пшеници (Triticum aestivum L.) (гравиметрија)

SRPS EN 15587:2019

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 
Храна - Жита и млински производи

Одређивање количине скроба (по Еwers-у) (полариметрија)

мин 0,30 %

Правилник1)
метода 1.28

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 
Храна - Беланчевинасти производи и мешавине беланчевинастих производа

Одређивање количине воде (гравиметрија)

за беланчевинасте производе и мешавине:
мин 0,01 %

Правилник 6)
метода 1

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 
Храна -жита и производи од жита, прерађени производи на бази жита, воће, поврће, печурке и производи, месо, изнутрице и производи; месо, риба и производи, уљарице, масти и уља, чајеви, зачини, адитиви и ароме, дијететски производи, беланчевина-сти производи, скроб и производи од скроба, супе, сосови, додаци јелима и слични производи, шећер, меласа и шећерна репа, јаја и производи од јаја

Одређивање укупног садржаја живе (аутоматски анализатор за живу АМА254) (методом ААS)

0,001 mg/kg до 3,00 mg/kg
LOQ = 0,001 mg/kg

FINSLab-5.4-3М-005

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 
Храна - жита и производи од жита, прерађени производи на бази жита, воће, поврће, печурке, производи од воћа, поврћа и печурака, уљарице, безалкохолна освежавајућа пића, чајеви, зачини, адитиви и ароме, сирће, шећер, меласа и шећерна репа, бомбонски производи, кафа и сурогати кафе, воћни сокови, воћни сирупи и базе цитруса

Oдређивање Pb, Cd, Zn, Cu и Fe (методом ААS)

Жита и производи од жита, прерађени производи на бази жита, воће, поврће, печурке, производи од воћа, поврћа и печурака, безалкохолна освежавајућа пића:
LOQ(Pb)=0,025 mg/kg
LOQ(Cd)=0,003 mg/kg

Жита и производи од жита, производи од воћа, поврћа и печурака:
LOQ(Zn)=0,10 mg/kg
LOQ(Cu)=1,00 mg/kg
LOQ(Fe)=1,00 mg/kg

Сирће:
LOQ(Pb)=0,05 mg/ kg
LOQ(Cd)=0,006 mg/kg
LOQ(Zn)=0,040 mg/kg
LOQ(Cu)=0,40 mg/kg
LOQ(Fe)=0,40 mg/kg

Шећер, меласа, шећерна репа и бомбонски производи:
LOQ(Cu)= 1,00 mg/kg

Уљарице, чајеви, зачини, адитиви и ароме:
LOQ(Pb)=0,063 mg/kg
LOQ(Cd)=0,007 mg/kg

Кафа и сурогати кафе:
LOQ(Cd)=0,008 mg/kg

Воћни сокови, сирупи и базе цитруса:
LOQ(Zn)=0,10mg/kg
LOQ(Cu)=1,00 mg/kg
LOQ(Fe)=1,00 mg/kg

FINSLab-5.4-3M-043

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 
Храна -жита и производи од жита, прерађени производи на бази жита

Одређивање садржаја афлатоксина
Б1, Б2, Г1 и Г2
(HPLC/FLD методом)

LOQ B1= 1 µg/kg
LOQ B2= 1 µg/kg
LOQ G1= 1 µg/kg
LOQ G2= 1 µg/kg

FINSLab-5.4-3M-038

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 
Храна - жита и производи од жита, прерађени производи на бази жита

Одређивање садржаја деоксиниваленола
(HPLC/DAD методом)

LOQ =100µg/kg

FINSLab-5.4-3M-039

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 
Храна - Семе уљарица

Одређивање садржаја нечистоћа

SRPS EN ISO 658:2008

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 

Одређивање садржаја
уља (референтна метода)

мин 0,01%

SRPS EN ISO 659:2011

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 
Храна - Воће и поврће, производи од воћа и поврћа, махунарке, семе уљарица, биљне масти и уља, производи од биљних уља, житарице и псеудожитарице, производи од житарица и псеудожитарица, шећерна репа и шећер, какао

Вишеструка метода
за одређивање остатака пестицида применом GC i LC заснованих на анализи екстракције/ расподеле ацетонитрилом и пречишћавањy дисперзионом SPE-модуларна QuEChERSметода

Воће и поврће,производи од
воћа и поврћа,
мин. 0,005mg/kg

Махунарке,семе уљарица,биљне масти и уља, производи од биљних уља,житарице и псеудожитарице, производи од житарица и псеудожитарица, шећернарепа и шећер, какао
мин. 0,01 mg/kg

SRPS EN 15662:2018

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 
Храна -Воће и поврће, производи од воћа и поврћа, махунарке, семе уљарица, биљне масти и уља, производи од биљних уља, житарице и псеудожитарице, производи од житарица и псеудожитарица, шећерна репа и шећер, какао

Вишеструка метода
за одређивање остатака пестицида применом GC i LC заснованих на анализи екстракције/ расподеле ацетонитрилом и пречишћавањy дисперзионом SPE-модуларна QuEChERSметода

Воће и поврће,производи од
воћа и поврћа,
мин.0,005 mg/kg

Махунарке,семе уљарица,биљне масти и уља, производи од биљних уља,житарице и псеудожитарице, производи од житарица и псеудожитарица, шећерна репа и шећер, какао
мин. 0,01 mg/kg

SRPS EN 15662:2018

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 
И-15 Узорковање/П-27 Остали производи
Узорци са површина

Узорци са површина и постројења у зони производње хране

Хоризонталне методе за узимање узорака са површине

SRРS EN ISO 18593:2018

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 
И-16 Сензорна испитивања/П-21 Производи за људску употребу, укључујући храну
Храна

Метода дискриминаторног утврђивања сензорских својстава изгледа, укуса, мириса и текстуре (визуелно, густаторно, офлакторно, палпаторно)

FINSLab-5.4-3М-028

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 
Храна - Тестенина и сродни производи

Одређивање мириса, укуса и лепљивости-кувана тестенина (олфакторно, густаторно, визуелно, палпаторно)

Правилник^1)
метода 3.1

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 

Одређивање спољњег облика, изгледа и еластичности - некувана тестенина (визуелно, палпаторно)

Правилник^1)
метода 3.1

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 
Храна - Сирова кафа

Испитивање мириса и изгледа и одређивање страних примеса и недостатака (сензорска испитивања) (визуелно, олфакторно, густаторно)

SRPS ISO 4149:2014

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 
Храна - Тестенина и сродни производи

Одређивање повећања запремине тестенине при кувању

мин 0,40

Правилник^1)
метода 3.3

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 

Одређивање процента раскувавања тестенине

мин 1,00 %

Правилник^1)
метода 3.2

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 
Храна - Жита и млински производи

Одређивање мириса, укуса и боје (визуелно, олфакторно, густаторно)

Правилник^1)
метода 1.1

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност 
Храна - Пекарски производи

Одређивање квалитета (оцена) основних врста пшеничног хлеба (визуелно, палпаторно, олфакторно, густаторно)

20 до 100

Правилник^1)
метода 2.11

Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност