Предмет испитивања |
Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања) |
Опсег мерења (где је примењиво) |
Референтни документ |
Локације |
Храна за животиње |
Одређивање садржаја афлатоксина Б1 (ЕLISA методом)
|
Celer (HU0040004) LOQ: 1,0 µg/kg 1,00-40,0 µg/kg за сушено воће: LOQ: 2,0 µg/kg 2,0-40,0 µg/kg
Neogen (#8031B) LOD: 0,50 µg/kg LOQ: 1,0 µg/kg 1,0-8,0 µg/kg
|
FINSLab-5.4-3M-026 |
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
|
Одређивање садржаја фумонизина (ЕLISA методом)
|
1.#8840 0,25-6,0 mg/kg LOD: 0,25 mg/kg LОQ: 0,25 mg/kg
2.#8835/8836 0,5-6,0 mg/kg LOD: 0,20 mg/kg LОQ: 0,50 mg/kg
|
FINSLab-5.4-3M-024 |
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
|
Одређивање садржаја зеараленона (ЕLISA методом)
|
25,0-500 µg/kg LOD=10,0 µg/kg LOQ=25,0 µg/kg
|
FINSLab-5.4-3M-016 |
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
Храна за животињe |
Одређивање садржаја охратоксина (ЕLISA методом)
|
2,0-25,0 µg/kg LOD=1,0 µg/kg LOQ=2,0 µg/kg
|
FINSLab-5.4-3M-015 |
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
|
Одређивање садржаја афлатоксина (ЕLISA методом)
|
1.# 8031 1,0-8,0 µg/kg LOD=0,50 µg/kg LOQ=1,0 µg/kg
2.# 8030 5,00-50,0µg/kg LOD=1,4 µg/kg LOQ=5,0 µg/kg
|
FINSLab-5.4-3M-014 |
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
Храна за животиње |
Одређивање садржаја деоксиниваленола (DON) (ЕLISA методом) |
1. #8331NE 0,25-2,0 mg/kg LOD: 0,10 mg/kg LOQ: 0,25 mg/kg
2. HU0040017/ HU0040037 0,25-8,0 mg/kg LOD: 0,20 mg/kg LОQ: 0,25mg/kg
|
FINSLab-5.4-3M-018 |
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
Храна за животиње биљног порекла |
Детекција присуства CaMV 35S промотора, А. tumefaciens NOS терминатора и FMV 34S промотора (Real-time PCR метода) |
LOD ≤ 0,1%
|
FINSLab-5.4-3M-040
|
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
Храна - жита и производи од жита, прерађени производи на бази жита |
Одређивање садржаја деоксиниваленола (DON) (ЕLISA методом)
|
1. #8331NE 0,25-2,0 mg/kg LOD: 0,10 mg/kg LOQ: 0,25 mg/kg
2. HU0040017/ HU0040037 0,25-8,0 mg/kg LOD: 0,20 mg/kg LОQ: 0,25mg/kg
|
FINSLab-5.4-3M-018
|
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
Храна - жита и производи од жита, прерађени производи на бази жита, језграсто и сушено воће и производи добијени од њих, уљарице |
Одређивање садржаја афлатоксина (ЕLISA методом) |
1.# 8031 1,0-8,0 µg/kg LOD=0,50 µg/kg LOQ=1,0 µg/kg
2.# 8030 5,0-50,0µg/kg LOD=1,4 µg/kg LOQ=5,0 µg/kg |
FINSLab-5.4-3M-014 |
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
|
Одређивање садржаја афлатоксина Б1 (ЕLISA методом) |
Celer (HU0040004) LOQ: 1,0 µg/kg 1,00-40,0 µg/kg за сушено воће: LOQ: 2,0 µg/kg 2,0-40,0 µg/kg
Neogen (#8031B) LOD: 0,50 µg/kg LOQ: 1,0 µg/kg 1,0-8,0 µg/kg
|
FINSLab-5.4-3M-026 |
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
|
Одређивање садржаја охратоксина (ЕLISA методом)
|
2,0-25,0 µg/kg LOD=1,0 µg/kg LOQ=2,0 µg/kg
|
FINSLab-5.4-3M-015 |
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
Храна - жита и производи од жита, прерађени производи на бази жита |
Одређивање садржаја зеараленона (ЕLISA методом)
|
25,0-500 µg/kg LOD=10,0 µg/kg LOQ=25,0 µg/kg
|
FINSLab-5.4-3M-016 |
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
|
Одређивање садржаја фумонизина (ЕLISA методом)
|
1.#8840 0,25-6,0 mg/kg LOD: 0,25 mg/kg LОQ: 0,25 mg/kg
2.#8835/8836 0,50-6,0 mg/kg LOD: 0,20 mg/kg LОQ: 0,50 mg/kg
|
FINSLab-5.4-3M-024 |
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
Храна - Млеко и млечни производи |
Одређивање садржаја афлатоксина М1 (ЕLISA методом) |
за млеко: LОQ: 0,005 µg/kg 0,005 µg/kg до 1,25 µg/kg
за млеко у праху: LОQ: 0,05 µg/kg 0,05 µg/kg до 2,5 µg/kg
за јогурт LOQ: 0,025 µg/kg 0,025 µg/kg до 1,25 µg/kg
за сир LOQ: 0,037 µg/kg 0,037 µg/kg до 1,87 µg/kg
|
FINSLab-5.4-3M-027 |
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
Храна - Храна без глутена и са веома ниским садржајем глутена, дијететски производи, дечија храна и сировине за њих |
Одређивање садржаја глутена (ЕLISA методом) |
1.#8480 10,0-100mg/kg LOQ=10,0 mg/kg
2.#8510 5,0-80,0 mg/kg LOQ=5,0 mg/kg
|
FINSLab-5.4-3M-017 |
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
Храна - Биљни материјал (семе кукуруза, соје, пшенице, пиринча, уљане репице, шећерне репе) |
Детекција присуства CaMV 35S промотора, А. tumefaciens NOS терминатора и FMV 34S промотора (Real-Time PCR метода) |
LOD ≤ 0,1% |
FINSLab-5.4-3M-040 |
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
Храна и храна за животиње |
Хоризонтална метода за одређивање броја колиформа– техника бројања колонија |
|
SRPS ISO 4832:2014 |
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
|
Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella spp. – Део1: Откривање Salmonella spp. |
|
SRPS EN ISO 6579-1:2017 (изузев анекса Д) SRPS EN ISO 6579-1:2017/A1:2020
|
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја сулфиторедукујућих бактерија које расту под анаеробним условима |
|
SRPS ISO 15213:2011 |
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp.– Део 1: Метода откривања |
|
SRPS EN ISO 11290-1:2017
|
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. – Део 2: Метода одређивања броја |
|
SRPS EN ISO 11290-2:2017
|
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae – Део 2: Метода бројања колонија |
|
SRPS EN ISO 21528-2:2017
|
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја суспектног Bacillus cereus – Техника бројања колонија на 30 °C |
|
SRPS EN ISO 7932:2009
|
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
|
Хоризонтална метода за бројање квасаца и плесни –Део 2: Техника бројања колонија у производима са активношћу воде мањом од 0,95 или једнаком 0,95 |
|
SRPS ISO 21527-2:2011
|
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни –Део 1: Техника бројања колнија у производима са активношћу воде већом од 0,95 |
|
SRPS ISO 21527-1:2011
|
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама – Део 1: Бројање колонија на 30 °C техником наливања плоче |
|
SRPS EN ISO 4833-1:2014 SRPS EN ISO 4833-1:2014/A1:2022
|
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја ß- глукуронидаза позитивне Escherchia coli – Део 2: Техника бројања колонија на 44 °C помоћу 5-бромо-4-хлоро-3-индолил ß- глукуронида
|
|
SRPS ISO 16649-2:2008
|
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте) – Део 1: Техника употребом агара по Берд-Паркеру (Baird-Parker) |
|
SRPS EN ISO 6888-1:2021
|
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја Clostridium perfringens - Техника бројања колонија
|
|
SRPS EN ISO 7937:2010 |
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
Узорци из средине у зони производње хране и руковања храном |
Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте) – Део 1: Техника употребом агара по Берд-Паркеру (Baird-Parker) |
|
SRPS EN ISO 6888-1:2021
|
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
Остали производи |
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. – Део 2: Метода одређивања броја |
|
SRPS EN ISO 11290-2:2017
|
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
Узорци из средине у зони производње хране и руковања храном |
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae Део 2: Метода бројања колонија
|
|
SRPS ISO 21528-2:2017
|
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. – Део 1: Метода откривања |
|
SRPS EN ISO 11290-1:2017
|
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
|
Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella spp. – Део1: Откривање Salmonella spp. |
|
SRPS EN ISO 6579-1:2017 (изузев анекса Д) SRPS EN ISO 6579-1:2017/A1:2020
|
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја суспектног Bacillus cereus – Техника бројања колонија на 30 °C |
|
SRPS EN ISO 7932:2009 |
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја Clostridium perfringens Техника бројања колонија
|
|
SRPS EN ISO 7937:2010 |
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама – Део 1: Бројање колонија на 30 °C техником наливања плоче |
|
SRPS EN ISO 4833-1:2014 SRPS EN ISO 4833-1:2014/A1:2022
|
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
|
Хоризонтална метода за одређивање сулфиторедукујућих бактерија које расту под анаеробним условима |
|
SRPS ISO 15213:2011 |
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
Храна за животиње |
Одређивање садржаја сирове целулозе (гравиметријски) |
мин 0,10% |
SRPS EN ISO 6865:2008 |
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
|
Одређивање сирових масти (гравиметријски) |
мин 0,01% |
SRPS ISO 6492:2001 |
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
|
Одређивање садржаја сирових протеина (по Кjеldahl-у) (волуметријски) |
мин 0,10 % |
SRPS EN ISO 5983-1:2010 |
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
Храна за животиње |
Одређивање пепела нерастворљивог у хлороводоничној киселини (гравиметријски) |
мин 0,01% |
SRPS ISO 5985:2014 |
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
Храна за животиње |
Одређивање сировог пепела (гравиметријски) |
мин 0,01% |
SRPS ISO 5984:2013 |
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
|
Одређивање садржаја влаге и других испарљивих материја (гравиметријски) |
мин 0,01% |
SRPS ISO 6496:2001 |
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
храна за животиње |
Одређивање садржаја афлатоксина Б1, Б2, Г1 и Г2 (HPLC/FLD методом) |
LOQ B1= 1 µg/kg LOQ B2= 1 µg/kg LOQ G1= 1 µg/kg LOQ G2= 1 µg/kg
|
FINSLab-5.4-3M-038
|
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
|
Одређивање садржаја деоксиниваленола (HPLC/DAD методом)
|
LOQ =100µg/kg
|
FINSLab-5.4-3M-039
|
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
Храна за животиње биљног порекла |
Вишеструка метода за одређивање остатака пестицида применом GC i LC заснованих на анализи екстракције/ расподеле ацетонитрилом и пречишћавању дисперзионом SPE-модуларна QuEChERS метода
|
мин.0,01mg/kg *Листа пестицида у напомени - Прилог 2
|
SRPS EN 15662:2018 |
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
Храна за животиње |
Одређивање активности уреазе |
мин 0,01 mgN/g мин на 30 оC |
SRPS ISO 5506:2019 |
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
|
Одређивање безазотних екстрактивних материја (рачунски) |
|
Правилник^7) метода 20
|
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
|
Квалитативно одређивање пестицида (screening)
|
|
FINSLab-5.4-3М-010 |
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
|
Одређивање садржаја пепела нерастворљивог у хлороводоничној киселини |
мин 0,01 % |
Правилник^7) метода 19
|
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
|
Одређивање pH вредности |
2,00 pH до 12,0 pH |
Правилник^7) метода 15
|
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
|
Одређивање укупног фосфора |
мин 0,02 % |
Правилник^7) метода 29
|
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
|
Одређивање садржаја скроба |
мин 0,60 %
|
Правилник^7) метода 17
|
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
|
Одређивање садржаја сировог пепела |
мин 0,01 % |
Правилник^7) метода 18
|
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
|
Одређивање садржаја сирове целулозе (по Wееnder-у) |
мин 0,10 % |
Правилник^7) метода 16
|
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
|
Одређивање сирових масти |
мин 0,01 % |
Правилник^7) метода 12
|
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
|
Одређивање садржаја калцијума, бакра, гвожђа, магнезијума, мангана, калијума, натријума и цинка (методом AAS) |
за: K, Na min 500 mg/kg Ca, Mg min 50 mg/kg Cu, Fe, Mn, Zn min 5 mg/kg
|
SRPS EN ISO 6869:2008 |
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
Храна за животиње |
Одређивање укупног садржаја живе (аутоматски анализатор за живу АМА 254) (методом ААS)
|
0,001 mg/kg до 3,00 mg/kg LOQ=0,001 mg/kg
|
FINSLab -5.4-3М-005 |
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
Храна за животиње |
Одређивање садржаја влаге |
мин 0,01 % |
Правилник^7) метода 6
|
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
|
Одређивање садржаја сирових протеина (по Кjеldahl-у) |
мин 0,10 % |
Правилник^7) метода 7
|
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
храна за животиње |
Одређивање мириса |
|
Правилник7) метода 2
|
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
Храна за животиње |
Одређивање киселинског степена |
мин 0,10 ml 1M NaOH/100g |
Правилник^7) метода 14
|
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
Храна за животиње биљног порекла |
Вишеструка метода за одређивање остатака пестицида применом GC i LC заснованих на анализи екстракције/ расподеле ацетонитрилом и пречишћавању дисперзионом SPE-модуларна QuEChERS метода
|
мин.0,01mg/kg *Листа пестицида у напомени - Прилог 1
|
SRPS EN 15662:2018 |
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
Храна - жита и млински производи, пекарски производи, тестенина и сродни производи, брзо смрзнута теста, млеко и млечни производи |
Одређивање садржаја сирових протеина (по Kjeldahl-у) (волуметрија)
|
за млеко и млечне производе: мин 0,10 %
|
АОАC Official method 991.20 |
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
|
Одређивање садржаја сирових протеина (по Kjeldahl-у) (волуметрија)
|
за брзо смрзнута теста: мин 0,10 %
|
Правилник 1) метода 4.3
|
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
|
Одређивање садржаја сирових протеина (по Kjeldahl-у) (волуметрија)
|
за пекарске производе,тестенину и сродне производе: мин 0,10 %
|
Правилник 1) метода 2.3
|
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
|
Одређивање садржаја сирових протеина (по Kjeldahl-у) (волуметрија)
|
за жито и млинске производе: мин 0,10 %
|
Правилник 1) метода 1.12
|
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
Храна жита |
Одређивање садржаја нечистоћа у кукурузу(гравиметријски) |
|
SRPS EN 16378:2014/Ispr.1:2019 |
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
Храна - кафа, производи од кафе и сродни производи |
Одређивање пепела (гравиметрија) |
мин 0,01 % |
АОАC Official method 920.93
|
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
Храна - Меласа |
Одређивање pH вредности (потенциометрија) |
2,00 pH до 12,0 pH |
FINSLab-5.4-3M-031 |
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
Храна - Шећерна репа |
Одређивање садржаја шећера (полариметрија) |
|
SRPS Е.B1.080:2002 |
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
Храна - Уља и масти биљног и животињског порекла |
Одређивање садржаја влаге и испарљивих материја (гравиметрија) |
мин 0,01 % |
SRPS ISO 662:2017 |
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
|
Одређивање киселинског броја и киселости (волуметрија) |
мин 0,10 mg KOH/g |
SRPS ISO 660:2021 |
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
Храна - Семе уљарица |
Одређивање садржаја влаге и испарљивих материја (гравиметрија) |
мин 0,01 % |
SRPS EN ISO 665:2020 |
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
Храна - Мед |
Одређивање воде у меду (рефрактометрија) |
мин 0,01 % |
Правилник 4) метода 4
|
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
Храна - Чај |
Одређивање губитка масе на 103 °C (гравиметрија)
|
мин 0,01 % |
SRPS ISO 1573:1995 |
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
Храна - Зачини и мешавине зачина |
Одређивање укупног пепела (гравиметрија) |
мин 0,01 % |
SRPS ISO 928:2001 |
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
|
Одређивање пепела нерастворљивог у киселини (гравиметрија) |
мин 0,01 % |
SRPS ISO 930:2000 |
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
Храна - скроб, супе, чорбе, сосови, додаци јелима, месо и производи од меса |
Одређивање садржаја влаге (гравиметрија) |
за месо и производе од меса: мин 0,01 % |
SRPS ISO 1442:1998 |
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
|
Одређивање садржаја влаге (гравиметрија) |
за супе, чорбе, сосове, додатке јелима: мин 0,01 %
|
SRPS Е.Z8.011:1993 |
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
|
Одређивање садржаја влаге (гравиметрија) |
за скроб: мин 0,01 %
|
SRPS EN ISO 1666:2008 |
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
Храна - Месо и производи од меса |
Oдређивaње pH вредности (потенциометрија) |
2,00 pH до 12,0 pH |
SRPS ISO 2917:2004 |
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
|
Oдређивaње сaдржaјa нитритa (спектрофотометрија) |
мин 1,00 mg/kg |
SRPS ISO 2918:1999 |
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
|
Oдређивaње сaдржaјa хидроксипролинa (спектрофотометрија) |
мин 0,02 % |
SRPS ISO 3496:2002 |
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
|
Oдређивaње сaдржaјa укупног фосфорa (спектрофотометрија) |
мин 1,00 g/kg |
SRPS ISO 13730:1999 |
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
|
Oдређивaње сaдржaјa aзотa (po Kjeldahl-у) (волуметрија) |
мин 0,10 % |
SRPS ISO 937:1992 |
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
|
Одређивање садржаја слободне масти (гравиметрија) |
мин 0,01 % |
SRPS ISO 1444:1998 |
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
Храна - Воћни сокови |
Процена садржаја растворљиве суве материје (рефрактометрија) |
мин 0,01 % |
SRPS EN 12143:2005 |
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
Храна - производи од воћа и поврћа |
Одређивање испарљивих киселина (волуметрија) |
мин 0,02 g/kg |
FINSLab-5.4-3М-007 |
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
Храна Воће, поврће, производи од воћа и поврћа |
Одређивање директно редукујућих и укупних шећера Luff-овим раствором (волуметрија) |
мин 1,00 % |
Правилник 3) метода 3
|
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
|
Одређивање вредности pH (потенциометрија) |
2,00 pH до 12,0 pH |
Правилник 3) метода 6
|
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
|
Одређивање укупне киселости (волуметрија) |
мин 0,01 % |
Правилник 3) метода 18
|
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
|
Одређивање растворљиве суве материје (рефрактометрија) |
мин 0,01 % |
Правилник 3) метода 1
|
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
|
Одређивање пепела нерастворљивог у хлороводоничној киселини (гравиметрија) |
мин 0,01 % |
Правилник 3) метода 5
|
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
|
Одређивање укупне суве материје (гравиметрија) |
мин 0,01 % |
Правилник 3) метода 2
|
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
Храна - Кекс и производи сродни кексу |
Одређивање воде сушењем под нормалним притиском (гравиметрија) |
мин 0,01 % |
Правилник2) метода 1
|
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
Храна - Брзо смрзнута теста |
Одређивање количине воде у брзо смрзнутим тестима (гравиметрија) |
мин 0,01 % |
Правилник1) метода 4.2
|
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
Храна - жита, млински производи, тестенина, жита за доручак и снек производи, пекарски производи |
Одређивање укупних шећера (по Luff-Schoorl-у) (волуметрија) |
мин 1,00 % |
Правилник1) метода 2.9
|
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
Храна - пекарски производи, чај, месо и производи од меса |
Одређивање садржаја пепела (гравиметрија) |
за месо и производе од меса: мин 0,01 % |
SRPS ISO 936:1999 |
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
|
Одређивање садржаја пепела (гравиметрија) |
за чај: мин 0,01 %
|
SRPS ISO 1575:1995 |
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
|
Одређивање садржаја пепела (гравиметрија) |
за пекарске производе: мин 0,01 %
|
Правилник1) метода 2.7
|
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
Храна - Тестенина и сродни производи |
Одређивање количине воде у тестенини (гравиметрија) |
мин 0,01 % |
Правилник1) метода 3.5
|
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
Храна Млински производи |
Одређивање количине пепела нерастворљивог у хлороводоничној киселини (гравиметрија) |
мин 0,01 % |
Правилник1) метода 1.11
|
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
Храна Кукуруз |
Одређивање садржаја влаге (у млевеним и целим зрнима) (гравиметрија) |
мин 0,01 % |
SRPS EN ISO 6540:2021 |
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
Храна - Жита, млински и пекарски производи, брзо смрзнута теста |
Oдређивaње сaдржaјa мaсти (по Wеibull-у и Stoldt-у) (грaвиметрија) |
за брзо смрзнута теста: мин 0,01 %
|
Правилник1) метода 4.4
|
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
|
Oдређивaње сaдржaјa мaсти (по Wеibull-у и Stoldt-у) (грaвиметрија) |
за пекарске производе: мин 0,01 %
|
Правилник1) метода 2.4
|
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
|
Oдређивaње сaдржaјa мaсти (по Wеibull-у и Stoldt-у) (грaвиметрија) |
за жито и млинске производе: мин 0,01 %
|
Правилник1) метода 1.15
|
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
Храна - жита и споредни производи |
Одређивање садржаја пепела спаљивањем (гравиметрија) |
мин 0,01 % |
SRPS EN ISO 2171:2012 |
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
Храна - Жита и млински производи |
Одређивање киселинског степена (волуметрија) |
мин 0,10 ml 1M NaOH/100g |
Правилник1) метода 1.16
|
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
|
Одређивање садржаја пепела (гравиметрија) |
мин 0,01 % |
Правилник1) метода 1.10
|
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
Храна - Жита и млински производи |
Одређивање садржаја воде (гравиметрија) |
мин 0,01 % |
Правилник1) метода 1.8
|
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
Храна - Жита и производи од жита |
Одређивање садржаја азота и израчунавање садржаја сирових протеина — Метода по Кјелдалу (волуметрија) |
мин 0,10 % |
SRPS EN ISO 20483:2014 |
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
|
Одређивање садржаја влаге (гравиметрија) |
мин 0,01 % |
SRPS EN ISO 712:2012 |
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
Храна обична и дурум пшеница (Triticum aestivum L. и Triticum durum Desf.) и брашно од обичне и дурум пшенице |
Одређивање влажног глутена механичким начинима (гравиметрија) |
|
SRPS EN ISO 21415-2:2016
|
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
Храна - пшеница, раж, пшенично брашно и ражено брашно |
Одређивање вискозности брашна — Метода са применом амилографа (инструментална) |
|
SRPS ISO 7973:2013 |
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
Храна пшеница (Triticum aestivum L.) и пшенично брашно |
Одређивање активности алфа-амилазе Brabender-овим амилографом (инструментална) |
|
Правилник1) метода I/27
|
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
|
Одређивање алвеографских својстава теста од брашна за тржиште или брашна произведеног лабораторијским млевењем при сталној хидратацији и методологије лабораторијског млевења (инструментална) |
|
SRPS EN ISO 27971:2016 |
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
|
Одређивање физичких особина пшеничног брашна Brabender-овим екстензографом (инструментална) |
|
Правилник1) метода I/26
|
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
|
Одређивање реолошких својстава коришћењем екстензографа (инструментална) |
|
SRPS ISO 5530-2:2013
|
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
|
Одређивање физичких особина пшеничног брашна Brabender-овим фаринографом (инструментална) |
|
Правилник1) методаI/25
|
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
|
Одређивање апсорпције воде и реолошких својстава коришћењем фаринографа (инструментална) |
|
SRPS ISO 5530-1:2013
|
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
Храна - пшеница, раж и њихова брашна, дурум пшеница и гриз од дурум пшенице |
Одређивање броја падања према Хагберг-Пертену (инструментална) |
мин 60 s |
SRPS EN ISO 3093:2010 |
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
Храна - пшеница |
Одређивање индекса седиментације – Тест по Зеленију (волуметрија) |
|
SRPS EN ISO 5529:2012 |
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
Храна жита |
Одређивање садржаја влаге и протеина у пшеници применом Infratec-а 1241 (блиска инфрацрвена спектроскопија) |
влага: 7,00 % до 24,0 % протеини: 9,00 % до 16,0 %
|
FINSLab-5.4-3М-001 |
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
|
Одређивање масе 1000 зрна (гравиметријски) |
|
SRPS EN ISO 520:2012 |
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
|
Одређивање насипне густине, познате као хектолитарска маса (гравиметрија) |
|
SRPS EN ISO 7971-3:2019 |
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
|
Одређивање безаца (укупних примеса) у пшеници (Triticum aestivum L.) (гравиметрија) |
|
SRPS EN 15587:2019 |
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
Храна - Жита и млински производи |
Одређивање количине скроба (по Еwers-у) (полариметрија) |
мин 0,30 % |
Правилник1) метода 1.28
|
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
Храна - Беланчевинасти производи и мешавине беланчевинастих производа |
Одређивање количине воде (гравиметрија) |
за беланчевинасте производе и мешавине: мин 0,01 %
|
Правилник 6) метода 1
|
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
Храна -жита и производи од жита, прерађени производи на бази жита, воће, поврће, печурке и производи, месо, изнутрице и производи; месо, риба и производи, уљарице, масти и уља, чајеви, зачини, адитиви и ароме, дијететски производи, беланчевина-сти производи, скроб и производи од скроба, супе, сосови, додаци јелима и слични производи, шећер, меласа и шећерна репа, јаја и производи од јаја |
Одређивање укупног садржаја живе (аутоматски анализатор за живу АМА254) (методом ААS)
|
0,001 mg/kg до 3,00 mg/kg LOQ = 0,001 mg/kg
|
FINSLab-5.4-3М-005 |
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
Храна - жита и производи од жита, прерађени производи на бази жита, воће, поврће, печурке, производи од воћа, поврћа и печурака, уљарице, безалкохолна освежавајућа пића, чајеви, зачини, адитиви и ароме, сирће, шећер, меласа и шећерна репа, бомбонски производи, кафа и сурогати кафе, воћни сокови, воћни сирупи и базе цитруса |
Oдређивање Pb, Cd, Zn, Cu и Fe (методом ААS) |
Жита и производи од жита, прерађени производи на бази жита, воће, поврће, печурке, производи од воћа, поврћа и печурака, безалкохолна освежавајућа пића: LOQ(Pb)=0,025 mg/kg LOQ(Cd)=0,003 mg/kg
Жита и производи од жита, производи од воћа, поврћа и печурака: LOQ(Zn)=0,10 mg/kg LOQ(Cu)=1,00 mg/kg LOQ(Fe)=1,00 mg/kg
Сирће: LOQ(Pb)=0,05 mg/ kg LOQ(Cd)=0,006 mg/kg LOQ(Zn)=0,040 mg/kg LOQ(Cu)=0,40 mg/kg LOQ(Fe)=0,40 mg/kg
Шећер, меласа, шећерна репа и бомбонски производи: LOQ(Cu)= 1,00 mg/kg
Уљарице, чајеви, зачини, адитиви и ароме: LOQ(Pb)=0,063 mg/kg LOQ(Cd)=0,007 mg/kg
Кафа и сурогати кафе: LOQ(Cd)=0,008 mg/kg
Воћни сокови, сирупи и базе цитруса: LOQ(Zn)=0,10mg/kg LOQ(Cu)=1,00 mg/kg LOQ(Fe)=1,00 mg/kg
|
FINSLab-5.4-3M-043 |
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
Храна -жита и производи од жита, прерађени производи на бази жита |
Одређивање садржаја афлатоксина Б1, Б2, Г1 и Г2 (HPLC/FLD методом)
|
LOQ B1= 1 µg/kg LOQ B2= 1 µg/kg LOQ G1= 1 µg/kg LOQ G2= 1 µg/kg |
FINSLab-5.4-3M-038 |
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
Храна - жита и производи од жита, прерађени производи на бази жита |
Одређивање садржаја деоксиниваленола (HPLC/DAD методом) |
LOQ =100µg/kg |
FINSLab-5.4-3M-039 |
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
Храна - Семе уљарица |
Одређивање садржаја нечистоћа |
|
SRPS EN ISO 658:2008 |
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
|
Одређивање садржаја уља (референтна метода) |
мин 0,01% |
SRPS EN ISO 659:2011 |
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
Храна - Воће и поврће, производи од воћа и поврћа, махунарке, семе уљарица, биљне масти и уља, производи од биљних уља, житарице и псеудожитарице, производи од житарица и псеудожитарица, шећерна репа и шећер, какао |
Вишеструка метода за одређивање остатака пестицида применом GC i LC заснованих на анализи екстракције/ расподеле ацетонитрилом и пречишћавањy дисперзионом SPE-модуларна QuEChERSметода
|
Воће и поврће,производи од воћа и поврћа, мин. 0,005mg/kg
Махунарке,семе уљарица,биљне масти и уља, производи од биљних уља,житарице и псеудожитарице, производи од житарица и псеудожитарица, шећернарепа и шећер, какао мин. 0,01 mg/kg
|
SRPS EN 15662:2018 |
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
Храна -Воће и поврће, производи од воћа и поврћа, махунарке, семе уљарица, биљне масти и уља, производи од биљних уља, житарице и псеудожитарице, производи од житарица и псеудожитарица, шећерна репа и шећер, какао |
Вишеструка метода за одређивање остатака пестицида применом GC i LC заснованих на анализи екстракције/ расподеле ацетонитрилом и пречишћавањy дисперзионом SPE-модуларна QuEChERSметода
|
Воће и поврће,производи од воћа и поврћа, мин.0,005 mg/kg
Махунарке,семе уљарица,биљне масти и уља, производи од биљних уља,житарице и псеудожитарице, производи од житарица и псеудожитарица, шећерна репа и шећер, какао мин. 0,01 mg/kg
|
SRPS EN 15662:2018 |
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
Узорци са површина |
Узорци са површина и постројења у зони производње хране |
Хоризонталне методе за узимање узорака са површине |
SRРS EN ISO 18593:2018 |
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
Храна |
Метода дискриминаторног утврђивања сензорских својстава изгледа, укуса, мириса и текстуре (визуелно, густаторно, офлакторно, палпаторно) |
|
FINSLab-5.4-3М-028 |
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
Храна - Тестенина и сродни производи |
Одређивање мириса, укуса и лепљивости-кувана тестенина (олфакторно, густаторно, визуелно, палпаторно) |
|
Правилник^1) метода 3.1
|
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
|
Одређивање спољњег облика, изгледа и еластичности - некувана тестенина (визуелно, палпаторно) |
|
Правилник^1) метода 3.1
|
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
Храна - Сирова кафа |
Испитивање мириса и изгледа и одређивање страних примеса и недостатака (сензорска испитивања) (визуелно, олфакторно, густаторно) |
|
SRPS ISO 4149:2014 |
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
Храна - Тестенина и сродни производи |
Одређивање повећања запремине тестенине при кувању |
мин 0,40 |
Правилник^1) метода 3.3
|
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
|
Одређивање процента раскувавања тестенине |
мин 1,00 % |
Правилник^1) метода 3.2
|
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
Храна - Жита и млински производи |
Одређивање мириса, укуса и боје (визуелно, олфакторно, густаторно) |
|
Правилник^1) метода 1.1
|
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |
Храна - Пекарски производи |
Одређивање квалитета (оцена) основних врста пшеничног хлеба (визуелно, палпаторно, олфакторно, густаторно) |
20 до 100 |
Правилник^1) метода 2.11
|
Лабораторије за технологију, квалитет и безбедност |