Предмет испитивања |
Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања) |
Опсег мерења (где је примењиво) |
Референтни документ |
Локације |
Биолошки материјал пореклом од животиња - Крвни серум |
Испитивање присуства антитела против Brucella spp говеда, оваца, коза и свиња |
|
OIE 1) поглавље 3.1.4 тачка 2.3.1
|
Л1 |
|
Испитивање присуства антитела против Brucella vrsta говеда, оваца, коза и свиња |
|
OIE 1) поглавље 3.1.4 тачка 2.5.1.1.
|
Л1 |
|
Испитивање присуства антитела против вируса Newcastle болести живине (NCD) |
|
OIE^1), поглавље 3.3.14 тачка 2.2 |
Л1 |
|
Испитивање присуства антитела против вируса Аујескијеве болести у узорцима крвних серума свиња |
|
OIE^1) поглавље 3.1.2 тачка 2.2
|
Л1 |
|
Испитивање присуства антитела против вируса ензоотске леукозе говеда |
|
OIE^1), поглавље 3.4.9 тачка 2.1 |
Л1 |
|
Испитивање присуства антитела против вируса класичне куге свиња у узорцима крвних серума |
|
OIE^1) поглавље 3.9.3 тачка 2.4
|
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња (крвни серум) |
Испитивање присуства антитела против вируса афричке куге свиња у узорцима крвних серума |
|
OIE^1) поглавље 3.9.1 тачка 2.1
|
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња - Органи, ткива и ткивне течности |
Изолација и идентификација Salmonellae spp. |
|
OIE^1), поглавље 3.10.7
|
Л1 |
Храна - Млеко и производи од млека; Месо и производи од меса; Риба и производи од риба, Мед и производи од меда; Јаја и производи од јаја; |
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceaе Део 2: Техника бројања колонија |
|
SRPS ISO 21528-2:2017 |
Л1 |
Храна,Узорци са површина |
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria Monocytogenes и Listeria spp.-Део 1: метода откривања |
|
SRPS EN ISO 11290-1:2017 |
Л1 |
Храна - Месо и производи од меса |
Откривање ларви Trichinella у месу методом вештачке дигестије |
|
SRPS EN ISO 18743:2016 |
Л1 |
Храна - Млеко и производи од млека; Месо и производи од меса; Риба и производи од риба, Мед и производи од меда; Јаја и производи од јаја; |
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама – Део 1: Бројање колонија на 30°C техником наливања плоче
|
|
SRPS EN ISO 4833-1:2014 |
Л1 |
Храна-млеко и производи од млека, месо и производи од меса, риба и производи од рибе, мед и производи од меда, јаја и производи од јаја |
Хоризонтална метода за одређивање броја β-глукуронидаза позитивне Escherichia coli –Део 2: Техника бројања колонија на 440C помоћу 5- бромo-4-хлоро-3-индолил β-D- глукуронида |
|
SRPS ISO 16649-2:2008 |
Л1 |
Храна |
Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза- позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus i druge vrste) – Део 1: Техника употребом агара по Berd-Parkeru |
|
SRPS EN ISO 6888-1:2021 |
Л1 |
Храна Млеко и производи од млека; Месо и производи од меса; Риба и производи од риба: Мед и производи од меда; Јаја и производи од јаја; Узорци са радних површина, опреме, алата и површинатрупова закланих животиња |
Хоризонтална метода за откривање, одређивање и серотипизацију Salmonella –део 1, Откривање Salmonella spp. |
|
SRPS EN ISO 6579-1:2017 изузимајући АНЕКС Д
|
Л1 |
Храна - Производи од меса и производи од риба |
Одређивање садржаја хидроксипролина |
>0,17% |
SRPS ISO 3496:2002 |
Л1 |
Храна - Млеко и производи од млека |
Одређивање садржаја масти -млеко, -кисело млеко и јогурт -сир
|
0,0-7,0% 0,0-7,0% 0,0-40,0%
|
Правилник ^2) метода I.3, метода II.1 метода VI.2
|
Л1 |
|
Одређивање pH у јогурту, киселом млеку и павлаци |
0 - 14 pH |
ВСИ ЗА ДМ 001 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја суве материје/воде - млеко и сир
|
> 0,01% |
Правилник 2) метода I.4, метода VI.1
|
Л1 |
Храна - Мед |
Одређивање редукујућих шећера |
> 40% |
Правилник^3), метода 2 |
Л1 |
|
Одређивање сахарозе |
> 0,3% |
Правилник^3), метода 3 |
Л1 |
|
Одређивање киселости |
> 0,5mmol/kg |
Правилник^3), метода 7 |
Л1 |
|
Одређивање материја нерастворних у води |
> 0,01% |
Правилник^3), метода 5 |
Л1 |
|
Одређивање активности дијастазе |
> 0 DN |
Правилник^3), метода 8 |
Л1 |
|
Одређивање хидроксиметилфурфуролa |
> 0,79mg/kg |
Правилник^3), метода 9 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја воде |
> 0,01% |
ВСИ ЗА ДМ 009 |
Л1 |
Храна - Производи од меса и производи од риба |
Одређивање садржаја азота |
>0,01% |
SRPS ISO 937:1992 |
Л1 |
Храна - Млеко и производи од млека |
Одређивање садржаја азота – Део 1: Метода по Кјелдалу и израчунавање сирових протеина |
> 0,01% |
SRPS EN ISO 8968-1:2016
|
Л1 |