Преузимање ПДФ-а

Завод за јавно здравље "Тимок" Зајечар

Сремска 13, 19000 Зајечар

Лабораторије за испитивање по стандарду SRPS ISO/IEC 17025:2017

Основни подаци

Број пр.:2-01-252
ПИБ:101327330
Акр. број:01-205
Web:http://www.zavodzajecar.rs/
Тел:+ 381 19 422 477
Факс:+ 381 19 442 236

Статус предмета

Статус акр.:Акредитован
Статус суспензије:Без суспензије
Датум прве акр.:30. новембар 2007.
Датум последње акр.:1. децембар 2023.
Датум истицања/укидања акр.:30. новембар 2027.

Контакт особа

Име и презиме:Миона Величковић
Функција:Начелник Центра за хигијену и хуману екологију
Телефон:+ 381 19 422 477; + 381 19 422 543
Факс:+ 381 19 442 236
Е-маил:timok@zavodzajecar.rs

Локације

Лабораторија - Одељење за санитарну микробилогију
Лабораторија - Одељење за санитарну хемију и екотоксигологију
Т1 - Терен
Л1 - Лабораторија

Историја статуса

1. децембар 2023. - 30. новембар 2027.Акредитован
1. децембар 2019. - 30. новембар 2023.Акредитован
1. децембар 2015. - 30. новембар 2019.Акредитован
1. децембар 2011. - 30. новембар 2015.Акредитован
30. новембар 2007. - 30. новембар 2011.Акредитован

Обим акредитације

Предмет испитивања Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања) Опсег мерења (где је примењиво) Референтни документ Локације
И-11 Микробиолошка испитивања/П-09 Узорци животне средине (ваздух, вода, земљиште, отпад)
Вода - Вода за пиће

Доказивање укупних колиформних бактерија као MPN

Приручник1)
део 2.а.1, метода 1.2.1

 

Доказивање фекалних колиформних бактерија MPN

Приручник1)
део 2.а.1, метода 1.2.2

 
Вода - Вода за пиће Флаширана вода Минерална вода Природна изворска Стона вода

Одређивање укупног броја свих живих бактерија у 1 ml

Приручник1)
део 2.а.1, метода 1.1

 

Одређивање броја Escherichia coli и колиформних бактерија Метода мембранске филтрације за воде са ниским бактеријским позадинским растом

SRPS EN ISO9308-1:2017+ А1:2017

 

Откривање и одређивање броја цревних ентерокока
Метода мембранске филтрације

SRPS EN ISO 7899-2:2010

 

Откривање и одређивање броја Pseudomonas aeruginosa метода мембранска филтрације

SRPS EN ISO 16266:2010

 
Вода - Базенска вода

Одређивање укупног броја свих живих бактерија у 1 ml

Приручник1) део 2.а.1, метода 1.1

 

Одређивање броја Escherichia coli и колиформних бактерија Метода мембранске филтрације за воде са ниским бактеријским позадинским растом

SRPS EN ISO 9308-1:2017+ А1:2017

 

Откривање и одређивање броја Pseudomonas aeruginosa метода мембранска филтрације

SRPS EN ISO 16266:2010

 
Вода - Површинска Отпадна вода

Пребројавање Е.coli и колиформних бактерија – Део 2: Метода највероватнијег броја

SRPS EN ISO 9308-2:2015

 
Вода - Површинска вода Отпадна вода

Откривање и одређивање броја цревних ентерокока

DMM - 008

 
И-11 Микробиолошка испитивања/П-21 Производи за људску употребу, укључујући храну
Храна

Хоризонтална метода за одређивање броја β-глукоронидаза позитивне Escherichiaе coli - Део 2: Техника бројања колонија на 44°С помоћу 5-бромо-4-хлоро-3-индолил β-D-глукуронида

SRPS ISO 16649-2:2008

 

Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. - Део 1: Метода откривања

SRPS EN ISO 11290-1:2017

 

Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. - Део 2: Метода одређивања броја

SRPS EN ISO 11290-2:2017

 

Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза-позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте) - Део 1: Метода употребом агара по Берд- Паркеру (Baird-Parker)

SRPS EN ISO 6888-1: 2021

 

Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella – Део 1: Откривање Salmonella spp.

SRPS EN ISO 6579-1:2017 изузимајући анекс Д/A1:2020

 

Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae - Део 2: Техника бројања колонија

SRPS EN ISO 21528-2:2017

 

Хоризонтална метода за oдређивање броја микроорганизама - Део 1: Бројање колонија на 30°С техником наливања плоче

SRPS EN ISO
4833-1:2014
SRPS EN ISO
4833-1/A1:2022

 

Хоризонтална метода за одређивање броја суспектног Bacillus cereus - Tехника бројања колонија на 30° С S

RPS EN ISO 7932:2009

 
И-11 Микробиолошка испитивања/П-27 Остали производи
Узорци са површина (техника брисева) -радних површина, опреме, прибора, руку

Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp.- Део 1: Метода откривања

SRPS EN ISO 11290-1:2017

 

Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae - Део 2: Техника бројања колонија

SRPS EN ISO 21528-2:2017

 

Хоризонтална метода за oдређивање броја микроорганизама - Део 1: Бројање колонија на 30° С техником наливања плоче

SRPS EN ISO
4833-1:2014
SRPS EN ISO
4833-1/A1:2022

 
И-01 Акустична испитивања и испитивања буке - укључујући буку изазвану вибрацијама/П-27 Остали производи
Животна средина

Одређивање нивоа буке

(20-130) dB

SRPS ISO 1996-1:2019
SRPS ISO 1996-2:2019

Т1 
И-02 Биолошка, биохемијска испитивања/П-21 Производи за људску употребу, укључујући храну
Храна - Мед

Одређивање релативне учесталости полена у меду

DIN 10760:2002-05

 
И-13 Физичка испитивања/П-09 Узорци животне средине (ваздух, вода, земљиште, отпад)
Вода - Вода за пиће Подземна вода Базенска и вода за рекреацију Површинска вода Отпадна вода

Одређивање температуре термометром са подеоцима од 0,1 степен

-500С до +1500С

Приручник1)
Р-IV-1

Т1 
Вода - Вода за пиће Базенска вода

Одређивање садржаја резидуалног хлора у води (колориметрија)

(0,1 -1,0) mg/l

Приручник 1)
Р-V-18 метода Б

Т1 
И-13.2 Физичка и хемијска испитивања/П-04 Хемикалије, хемијски производи, козметика - укључујући ђубрива и боје
Предмети опште употребе - Средства за одржавање личне хигијене, негу и улепшавање лица и тела

Одређивање рН вредности

(0-14) pH

Правилник8)
метода 3

 
И-13.2 Физичка и хемијска испитивања/П-09 Узорци животне средине (ваздух, вода, земљиште, отпад)
Вода - Вода за пиће Подземна вода Природна минерална вода Природна изворска вода Стона вода Базенска и вода за рекреацију Пречишћена вода Вода за разблаживање раствора за хемодијализу

Одређивање мутноће нефелометријски према стандардном формазинском полимеру

(0-1000) NTU

Приручник1)
Р-IV-4 метода Б

 

Одређивање флуорида са Zr(IV)-јоном оксихлоридом и ализарином S

(0,05-2,50)mg/l

Приручник1)
Р-V-15 метода Б

 

Одређивање амонијака спектрофотометријски са Неслеровим реагенсом
(без дестилације)

(0,05-1,07) mg/l

Приручник1)
Р-V-2 метода Б

 
Вода - Вода за пиће Подземна вода Природна минерална вода Природна изворска вода Стона вода Базенска и вода за рекреацију Пречишћена вода Вода за разблаживање раствора за хемодијализу Површинска водa Отпадна вода

Одређивање електричне проводљивости

(0,0-1999) µS/cm и
(1-500) mS/cm

Приручник1)
Р-IV-11

 

Одређивање концентрације водоникових јона – pH воде електрохемијски

(0-14) pH

Приручник1)
Р-IV-6 метода А

 

Oдређивање боје

(0,2–500,0)
°Pt–Co скале

WTW No 032

 

Одређивање потрошње калијум-пермангамата KMnO4 кувањем у киселој средини и титрацијом према Kubel-Tiemann-у

мин. 0,5 mg/l

Приручник1
Р-IV-9a

 

Одређивање садржаја хлорида титрацијом сребро-нитратом уз хроматни индикатор (метода по Мору (Mohr))

(5-400) mg/l

SRPS ISO 9297:1997
SRPS ISO 9297/1:2007

 

Одређивање садржаја нитрита колориметријски са сулфанилном киселном

(0,005-0,14) mg/l

Приручник1)
Р-V-32/А метода А

 

Одређивање садржаја сулфата

(5,0-40,0) mg/l

EPA 375.4

 

Одређивање садржаја фосфата колориметријски са аскорбинском киселином

(0,05-1,20) mg/l

US EPA 365.3:1978

 

Одређивање укупних уља и масти

(0,03-19,64) mg/l

DMH - 071

 

Одређивање минералних уља

Вода за пиће:
(0,005-19,6) mg/l
Површинска и отпадна вода:
(0,03 – 19,6) ) mg/l

DMH - 072

 

Одређивање садржаја метала у водама методом пламене атомске апсорпционе спектрофотометрије

Cd (0,003-1,2) mg/l
Pb (0,01-5,0) mg/l
Mn (0,001-2,0) mg/l
Fe (0,004-4,0) mg/l
Cr (0,01-3,2) mg/l
Cu (0,003-1,6) mg/l
Zn (0,001-0,5) mg/l
Ni (0,005-5,0) mg/l

Standard Methods for the Examination of Water and Wastewater, 20th edition (SMEWW 20th edition) method 3111B

 

Одређивање садржаја арсена у водама методом пламене атомске апсорпционе спектрофотометрије

As (0,001-0,02) mg/l

Standard Methods for the Examination of Water and Wastewater, 20th edition (SMEWW 20th edition) method 3114 C

 

Одређивање садржаја нитрата

(0,20-22,75) mg/l

Приручник1)
Р-V-31/Ц метода Ц

 
Вода - Површинска вода

Oдређивање садржаја раствореног кисеоника – јодометријска метода

(0,2-20)mg/l

SRPS ЕN 25813:2009
SRPS ЕN 25813:2009/1:2011

 

Одређивање садржаја амонијака

(0,26-6,45)mg/l

EPA Method 350.2:1989

 
Вода - Вода за пиће Подземна вода Природна минерална вода Природна изворска вода Стона вода Базенска и вода за рекреацију Пречишћена вода Вода за разблаживање раствора за хемодијализу

Одређивање укупног остатка после испарења на 1050 С и 1800 С

мин. 3,5 mg/l

Приручник1)
Р-IV-7

 
Вода - Површинска вода, Отпадна вода

Одређивање биохемијске потрошње кисеоника после"n" дана (BPKn) - Део 1:Метода разблаживања и засејавања са додавањем алилтиоурее

(3-6000)mg/l

SRPS ЕN 5815-1:2020

 

Одређивање биохемијске потрошње кисеоника после"n" дана (BPKn) - Део 2:Метода за неразблажене узорке

(0,5-6,0)mg/l

SRPS ЕN 1899-2:2009

 

Одређивање укупног остатка после испарења на 105 С

мин. 4,0 mg/L

Приручник1)
Р-IV-7

 

Одређивање суспендованих материја филтрацијом на Whatman папиру

мин. 0,2 mg/l

Приручник1)
Р-IV-9

 
Вода - Вода за пиће; Површинска вода; Отпадна вода

Одређивање садржаја укупне живе применом термалне декомпозиције, амалгамације и атомске апсорпционе спектрофотометрије

Вода за пиће
Површинска вода
0,0002 - 0,003 mgHg/l
Отпадна вода
0,0005 - 0,003 mgHg/l

US EPA 7473:2007

 
Ваздух - Амбијентални ваздух

Одређивање садржаја чађи

(6,55-635,62) μg/m3

DMH-067

 

Одређивање масене концентрације сумпор-диоксида SO2

(10.0-180.0) μg/m3

DMH-041

 

Одређивање масене концентрације сумпор-диоксида SO2

(10,0-860,0) μg/m3

DMH-074

 

Одређивање концентрације азот-диоксида

(3,0-140,0) μg/m3

DMH-007

 

Одређивање масене концентрације РМ10 суспендованих честица

(3-150) µg/m3

SRPS EN 12341:2015

 
Ваздух - Таложне материје из ваздуха

Одређивање растворљивих материја у аероседименту

мин.0,05 mg/m2/dan

DMH-010

 

Одређивање хлорида у растворним материјама

(18,0-90) mg/m2/dan

DMH-070

 

Одређивање сулфата у растворним материјама

(1,0-30) mg/m2/dan

DMH-011

 

Одређивање калцијума у растворним материјама

(0,52 – 52) mg/m2/dan

DMH-012

 

Одређивање пепела у аероседименту

мин.0,44 mg/m2/dan

DMH-065

 
И-13.2 Физичка и хемијска испитивања/П-21 Производи за људску употребу, укључујући храну
Храна - Млеко и производи од млека

Одређивање садржаја млечне масти
- млеко
- кисело млеко и јогурт
- павлака
- сир

Млеко: (0-7)%
Кисело млеко и Jогурт: (0-7)%
Павлака: (0-40)%
Сир: (0-40)%

Правилник3)
- метода I/3
- метода II/1
- метода V/1
- метода VI/2

 
Храна - Жито и млински производи

Одређивање садржаја воде
рутинска метода

мин. 0,01%

Правилник4)
метода I/8

 

Одређивање садржаја пепела

мин. 0,01%

Правилник4)
метода I/10

 

Одређивање киселинског степена

мин. 0,06 ml 1M NaOH/100g

Правилник4)
метода I/16

 
Храна - Пекарски производи

Одређивање садржаја воде

мин. 0,01%

Правилник4)
метода II/1

 

Одређивање количине масти по Weibull-Stoldt-у

мин. 0,2%

Правилник4)
метода II/4

 
Храна - Кухињска со

Одређивање садржаја јода

мин. 0,3 mg/kg

SRPS E.Z8.002:2001

 
Храна - Чај

Одређивање губитка масе сушењем

мин. 0,01%

SRPS ISO 1573:1995

 
Храна - Какао производи, чоколада и производи слични чоколади, бомбонски производи, кекс и производи сродни кексу (колачи и трајна слана пецива)

Одређивање садржаја укупне масти по Сокслету (Soxhlet)

мин. 0,1%

Правилник5)
метода II/9

 
Храна - Производи од воћа и поврћа

Одређивање растворљиве суве материје

(0,1-85)%

Правилник6)
метода 2-1

 

Одређивање укупне суве материје сушењем на 1050С

мин. 0,01%

Правилник6)
метода 2-2а

 
Храна - Пиво

Одређивање садржаја етанола, стварног или привидног екстракта и екстракта у основној сладовини

(1,5-7,0)% m/m

DMH-006

 

Одређивање рН вредности

(0 -14) pH

МЕБАК (Bd. II),
1999, метода 8.5

 
Храна - Освежавајућа безалкохолна пића

Одређивање суве материје

(0,1-85)%

Правилник6)
метода 1

 
Храна - Алкохолна пића

Одређивање укупне титрационе киселости

мин. 5,0 mg CH3COOH/l

Правилник 2)
метода 3

 
Храна - Мед и други пчелињи производи

Одређивање садржаја воде

(13-25)%

Правилник7)
метода 4

 

Одређивање садржаја нерастворљивих материја у води

мин. 0,01%

Правилник7)
метода 5

 

Одређивање садржаја пепела

мин. 0,01%

Правилник7)
метода 6

 

Одређивање киселости

мин. 1 mmol/kg

Правилник7)
метода 7

 

Одређивање хидроксиметилфурфурола

мин. 2 mg/kg

Правилник7)
метода 9

 
Храна - Винo Воће, поврће, производи од воћа и поврћа, воћни сок Жито и млински производи

Одређивање садржаја цинка, бакра и гвожђа у храни пламеном атомском апсорпционом спектрофотометријом после сувог спаљивања

Вино
Fe (0,4 – 30,4) mg/kg
Cu (0,07 – 20) mg/kg
Zn (0,04 – 25) mg/kg
Воће, поврће производи од воћа и поврћа, воћни сок
Fe (0,4 – 35,4) mg/kg
Cu (0,07 – 25) mg/kg
Zn ( 0,04 – 35) mg/kg
Жито и млински производи
Fe (0,4 – 17,7) mg/kg
Cu (0,07 – 15) mg/kg
Zn (0,04 – 20) mg/kg

SRPS EN 14082:2008 повучен
SRPS EN 13804:2013

 
Храна - Жита, готови и млевени производи од жита, пекарски производи, фини пекарски производи, легуминозе, млеко и производи од млека, оброци скроб

Одређивање садржаја укупног азота и израчунавање садржаја сирових протеина - (метода тоталног сагоревања у складу са Думасовим принципом)

мин 0,03% азота мин 0,2%протеина

DMH - 075

 
И-15 Узорковање/П-09 Узорци животне средине (ваздух, вода, земљиште, отпад)
Вода

Вода за пиће, природна флаширана вода за пиће, изворска, минерална и стона вода Вода из базена

Узимање узорака за микробиолошка испитивања Правилник 9)

SRPS EN ISO 19458: 2009
изузев 4.4.2, 4.4.4 и 4.4.5

Т1 

Вода за пиће, природна флаширана вода за пиће, изворска, минерална и стона вода Вода из базена

Узимање узорака за физичко – хемијска испитивања Правилник 9)

SRPS ISO 5667-1:2022
SRPS EN ISO 5667- 3:2018
SRPS EN ISO 5667- 5:2008

Т1 

Површинска вода

Узимање узорака за физичко-хемијска испитивања

SRPS ISO 5667-1: 2022
SRPS EN ISO 5667- 3:2018
SRPS EN ISO 5667-6:2017
изузев 4.2.2, 4.2.3 и 4.2.5

Т1 

Површинска вода

Узимање узорака за микробиолошка испитивања

SRPS EN ISO 19458: 2009
изузев 4.4.1, 4.4.2, 4.4.3 и 4.4.5

Т1 

Подземна вода

Узимање узорака за
физичко-хемијска испитивања

SRPS ISO 5667-1: 2022
SRPS EN ISO 5667- 3:2018
SRPS EN ISO 5667- 11: 2019

Т1 

Подземна вода

Узимање узорака за микробиолошка испитивања

SRPS EN ISO 19458: 2009
изузев 4.4.1, 4.4.3, 4.4.4 и 4.4.5

Т1 

Oтпадна вода

Узимање узорака за физичко-хемијска испитивања

SRPS ISO 5667-1: 2022
SRPS EN ISO 5667- 3:2018
SRPS EN ISO 5667-10: 2021
изузев 7.2.2, 7.3.4 и 8.2

Т1 

Oтпадна вода

Узимање узорака за микробиолошка испитивања

SRPS EN ISO 19458: 2009

Т1 
Ваздух

Амбијентални ваздух

Узорковање гасовитих једињења (SO2, NO2)

СОП.07.61

Т1 

Амбијентални ваздух

Узорковање аеросола - чађи

СОП.07.61

Т1 

Таложне материје из ваздуха

Узимање узорака за физичко-хемијска испитивања

СОП.07.61

Т1 
И-15 Узорковање/П-21 Производи за људску употребу, укључујући храну
Храна

Жита, млински производи и пекарски производи

Узимање узорака за физичко-хемијска испитивања

Правилник 4)

Л1, Т1 
И-15 Узорковање/П-27 Остали производи
Узорци са површина

(техника бриса)
-радних површина
-опреме
-прибора
-руку

Узимање узорака за микробиолошка испитивања методом бриса

SRPS EN ISO 18593:2018
изузев 7.5.2 и 7.5.4

Л1, Т1