Предмет испитивања |
Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања) |
Опсег мерења (где је примењиво) |
Референтни документ |
Локације |
Вода - Вода за пиће |
Доказивање укупних колиформних бактерија као MPN |
|
Приручник1) део 2.а.1, метода 1.2.1
|
|
|
Доказивање фекалних колиформних бактерија MPN |
|
Приручник1) део 2.а.1, метода 1.2.2
|
|
Вода - Вода за пиће Флаширана вода Минерална вода Природна изворска Стона вода |
Одређивање укупног броја свих живих бактерија у 1 ml |
|
Приручник1) део 2.а.1, метода 1.1
|
|
|
Одређивање броја Escherichia coli и колиформних бактерија Метода мембранске филтрације за воде са ниским бактеријским позадинским растом |
|
SRPS EN ISO9308-1:2017+ А1:2017
|
|
|
Откривање и одређивање броја цревних ентерокока Метода мембранске филтрације |
|
SRPS EN ISO 7899-2:2010
|
|
|
Откривање и одређивање броја Pseudomonas aeruginosa метода мембранска филтрације |
|
SRPS EN ISO 16266:2010
|
|
Вода - Базенска вода |
Одређивање укупног броја свих живих бактерија у 1 ml |
|
Приручник1) део 2.а.1, метода 1.1 |
|
|
Одређивање броја Escherichia coli и колиформних бактерија Метода мембранске филтрације за воде са ниским бактеријским позадинским растом |
|
SRPS EN ISO 9308-1:2017+ А1:2017
|
|
|
Откривање и одређивање броја Pseudomonas aeruginosa метода мембранска филтрације
|
|
SRPS EN ISO 16266:2010 |
|
Вода - Површинска Отпадна вода |
Пребројавање Е.coli и колиформних бактерија – Део 2: Метода највероватнијег броја |
|
SRPS EN ISO 9308-2:2015
|
|
Вода - Површинска вода Отпадна вода |
Откривање и одређивање броја цревних ентерокока |
|
DMM - 008 |
|
Храна |
Хоризонтална метода за одређивање броја β-глукоронидаза позитивне Escherichiaе coli - Део 2: Техника бројања колонија на 44°С помоћу 5-бромо-4-хлоро-3-индолил β-D-глукуронида |
|
SRPS ISO 16649-2:2008
|
|
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. - Део 1: Метода откривања
|
|
SRPS EN ISO 11290-1:2017 |
|
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. - Део 2: Метода одређивања броја |
|
SRPS EN ISO 11290-2:2017
|
|
|
Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза-позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте) - Део 1: Метода употребом агара по Берд- Паркеру (Baird-Parker)
|
|
SRPS EN ISO 6888-1: 2021 |
|
|
Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella – Део 1: Откривање Salmonella spp.
|
|
SRPS EN ISO 6579-1:2017 изузимајући анекс Д/A1:2020 |
|
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae - Део 2: Техника бројања колонија
|
|
SRPS EN ISO 21528-2:2017 |
|
|
Хоризонтална метода за oдређивање броја микроорганизама - Део 1: Бројање колонија на 30°С техником наливања плоче
|
|
SRPS EN ISO 4833-1:2014 SRPS EN ISO 4833-1/A1:2022
|
|
|
Хоризонтална метода за одређивање броја суспектног Bacillus cereus - Tехника бројања колонија на 30° С S
|
|
RPS EN ISO 7932:2009 |
|
Узорци са површина (техника брисева) -радних површина, опреме, прибора, руку |
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp.- Део 1: Метода откривања |
|
SRPS EN ISO 11290-1:2017
|
|
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae - Део 2: Техника бројања колонија
|
|
SRPS EN ISO 21528-2:2017 |
|
|
Хоризонтална метода за oдређивање броја микроорганизама - Део 1: Бројање колонија на 30° С техником наливања плоче
|
|
SRPS EN ISO 4833-1:2014 SRPS EN ISO 4833-1/A1:2022
|
|
Животна средина |
Одређивање нивоа буке |
(20-130) dB |
SRPS ISO 1996-1:2019 SRPS ISO 1996-2:2019
|
Т1 |
Храна - Мед |
Одређивање релативне учесталости полена у меду |
|
DIN 10760:2002-05 |
|
Вода - Вода за пиће Подземна вода Базенска и вода за рекреацију Површинска вода Отпадна вода |
Одређивање температуре термометром са подеоцима од 0,1 степен |
-500С до +1500С |
Приручник1) Р-IV-1
|
Т1 |
Вода - Вода за пиће Базенска вода |
Одређивање садржаја резидуалног хлора у води (колориметрија) |
(0,1 -1,0) mg/l |
Приручник 1) Р-V-18 метода Б
|
Т1 |
Предмети опште употребе - Средства за одржавање личне хигијене, негу и улепшавање лица и тела |
Одређивање рН вредности |
(0-14) pH |
Правилник8) метода 3
|
|
Вода - Вода за пиће Подземна вода Природна минерална вода Природна изворска вода Стона вода Базенска и вода за рекреацију Пречишћена вода Вода за разблаживање раствора за хемодијализу |
Одређивање мутноће нефелометријски према стандардном формазинском полимеру |
(0-1000) NTU |
Приручник1) Р-IV-4 метода Б
|
|
|
Одређивање флуорида са Zr(IV)-јоном оксихлоридом и ализарином S |
(0,05-2,50)mg/l
|
Приручник1) Р-V-15 метода Б |
|
|
Одређивање амонијака спектрофотометријски са Неслеровим реагенсом (без дестилације)
|
(0,05-1,07) mg/l |
Приручник1) Р-V-2 метода Б
|
|
Вода - Вода за пиће Подземна вода Природна минерална вода Природна изворска вода Стона вода Базенска и вода за рекреацију Пречишћена вода Вода за разблаживање раствора за хемодијализу Површинска водa Отпадна вода |
Одређивање електричне проводљивости |
(0,0-1999) µS/cm и (1-500) mS/cm
|
Приручник1) Р-IV-11 |
|
|
Одређивање концентрације водоникових јона – pH воде електрохемијски |
(0-14) pH |
Приручник1) Р-IV-6 метода А
|
|
|
Oдређивање боје |
(0,2–500,0) °Pt–Co скале |
WTW No 032
|
|
|
Одређивање потрошње калијум-пермангамата KMnO4 кувањем у киселој средини и титрацијом према Kubel-Tiemann-у |
мин. 0,5 mg/l
|
Приручник1 Р-IV-9a |
|
|
Одређивање садржаја хлорида титрацијом сребро-нитратом уз хроматни индикатор (метода по Мору (Mohr)) |
(5-400) mg/l |
SRPS ISO 9297:1997 SRPS ISO 9297/1:2007
|
|
|
Одређивање садржаја нитрита колориметријски са сулфанилном киселном |
(0,005-0,14) mg/l |
Приручник1) Р-V-32/А метода А
|
|
|
Одређивање садржаја сулфата |
(5,0-40,0) mg/l |
EPA 375.4 |
|
|
Одређивање садржаја фосфата колориметријски са аскорбинском киселином |
(0,05-1,20) mg/l |
US EPA 365.3:1978 |
|
|
Одређивање укупних уља и масти |
(0,03-19,64) mg/l |
DMH - 071 |
|
|
Одређивање минералних уља |
Вода за пиће: (0,005-19,6) mg/l Површинска и отпадна вода: (0,03 – 19,6) ) mg/l
|
DMH - 072 |
|
|
Одређивање садржаја метала у водама методом пламене атомске апсорпционе спектрофотометрије |
Cd (0,003-1,2) mg/l Pb (0,01-5,0) mg/l Mn (0,001-2,0) mg/l Fe (0,004-4,0) mg/l Cr (0,01-3,2) mg/l Cu (0,003-1,6) mg/l Zn (0,001-0,5) mg/l Ni (0,005-5,0) mg/l |
Standard Methods for the Examination of Water and Wastewater, 20th edition (SMEWW 20th edition) method 3111B
|
|
|
Одређивање садржаја арсена у водама методом пламене атомске апсорпционе спектрофотометрије |
As (0,001-0,02) mg/l |
Standard Methods for the Examination of Water and Wastewater, 20th edition (SMEWW 20th edition) method 3114 C |
|
|
Одређивање садржаја нитрата |
(0,20-22,75) mg/l
|
Приручник1) Р-V-31/Ц метода Ц |
|
Вода - Површинска вода |
Oдређивање садржаја раствореног кисеоника – јодометријска метода |
(0,2-20)mg/l |
SRPS ЕN 25813:2009 SRPS ЕN 25813:2009/1:2011
|
|
|
Одређивање садржаја амонијака |
(0,26-6,45)mg/l |
EPA Method 350.2:1989 |
|
Вода - Вода за пиће Подземна вода Природна минерална вода Природна изворска вода Стона вода Базенска и вода за рекреацију Пречишћена вода Вода за разблаживање раствора за хемодијализу |
Одређивање укупног остатка после испарења на 1050 С и 1800 С |
мин. 3,5 mg/l
|
Приручник1) Р-IV-7 |
|
Вода - Површинска вода, Отпадна вода |
Одређивање биохемијске потрошње кисеоника после"n" дана (BPKn) - Део 1:Метода разблаживања и засејавања са додавањем алилтиоурее |
(3-6000)mg/l
|
SRPS ЕN 5815-1:2020 |
|
|
Одређивање биохемијске потрошње кисеоника после"n" дана (BPKn) - Део 2:Метода за неразблажене узорке |
(0,5-6,0)mg/l
|
SRPS ЕN 1899-2:2009 |
|
|
Одређивање укупног остатка после испарења на 105 С |
мин. 4,0 mg/L
|
Приручник1) Р-IV-7 |
|
|
Одређивање суспендованих материја филтрацијом на Whatman папиру |
мин. 0,2 mg/l
|
Приручник1) Р-IV-9 |
|
Вода - Вода за пиће; Површинска вода; Отпадна вода |
Одређивање садржаја укупне живе применом термалне декомпозиције, амалгамације и атомске апсорпционе спектрофотометрије |
Вода за пиће Површинска вода 0,0002 - 0,003 mgHg/l Отпадна вода 0,0005 - 0,003 mgHg/l
|
US EPA 7473:2007 |
|
Ваздух - Амбијентални ваздух |
Одређивање садржаја чађи |
(6,55-635,62) μg/m3 |
DMH-067 |
|
|
Одређивање масене концентрације сумпор-диоксида SO2 |
(10.0-180.0) μg/m3 |
DMH-041 |
|
|
Одређивање масене концентрације сумпор-диоксида SO2 |
(10,0-860,0) μg/m3 |
DMH-074 |
|
|
Одређивање концентрације азот-диоксида |
(3,0-140,0) μg/m3 |
DMH-007 |
|
|
Одређивање масене концентрације РМ10 суспендованих честица |
(3-150) µg/m3
|
SRPS EN 12341:2015 |
|
Ваздух - Таложне материје из ваздуха |
Одређивање растворљивих материја у аероседименту |
мин.0,05 mg/m2/dan |
DMH-010 |
|
|
Одређивање хлорида у растворним материјама |
(18,0-90) mg/m2/dan |
DMH-070 |
|
|
Одређивање сулфата у растворним материјама |
(1,0-30) mg/m2/dan |
DMH-011 |
|
|
Одређивање калцијума у растворним материјама |
(0,52 – 52) mg/m2/dan |
DMH-012 |
|
|
Одређивање пепела у аероседименту |
мин.0,44 mg/m2/dan |
DMH-065 |
|
Храна - Млеко и производи од млека |
Одређивање садржаја млечне масти - млеко - кисело млеко и јогурт - павлака - сир
|
Млеко: (0-7)% Кисело млеко и Jогурт: (0-7)% Павлака: (0-40)% Сир: (0-40)%
|
Правилник3) - метода I/3 - метода II/1 - метода V/1 - метода VI/2 |
|
Храна - Жито и млински производи |
Одређивање садржаја воде рутинска метода
|
мин. 0,01% |
Правилник4) метода I/8
|
|
|
Одређивање садржаја пепела |
мин. 0,01%
|
Правилник4) метода I/10 |
|
|
Одређивање киселинског степена |
мин. 0,06 ml 1M NaOH/100g
|
Правилник4) метода I/16 |
|
Храна - Пекарски производи |
Одређивање садржаја воде |
мин. 0,01%
|
Правилник4) метода II/1 |
|
|
Одређивање количине масти по Weibull-Stoldt-у |
мин. 0,2%
|
Правилник4) метода II/4 |
|
Храна - Кухињска со |
Одређивање садржаја јода |
мин. 0,3 mg/kg |
SRPS E.Z8.002:2001 |
|
Храна - Чај |
Одређивање губитка масе сушењем |
мин. 0,01% |
SRPS ISO 1573:1995 |
|
Храна - Какао производи, чоколада и производи слични чоколади, бомбонски производи, кекс и производи сродни кексу (колачи и трајна слана пецива) |
Одређивање садржаја укупне масти по Сокслету (Soxhlet) |
мин. 0,1%
|
Правилник5) метода II/9 |
|
Храна - Производи од воћа и поврћа |
Одређивање растворљиве суве материје |
(0,1-85)% |
Правилник6) метода 2-1
|
|
|
Одређивање укупне суве материје сушењем на 1050С |
мин. 0,01%
|
Правилник6) метода 2-2а |
|
Храна - Пиво |
Одређивање садржаја етанола, стварног или привидног екстракта и екстракта у основној сладовини |
(1,5-7,0)% m/m
|
DMH-006 |
|
|
Одређивање рН вредности |
(0 -14) pH |
МЕБАК (Bd. II), 1999, метода 8.5
|
|
Храна - Освежавајућа безалкохолна пића |
Одређивање суве материје |
(0,1-85)%
|
Правилник6) метода 1 |
|
Храна - Алкохолна пића |
Одређивање укупне титрационе киселости |
мин. 5,0 mg CH3COOH/l
|
Правилник 2) метода 3 |
|
Храна - Мед и други пчелињи производи |
Одређивање садржаја воде |
(13-25)%
|
Правилник7) метода 4 |
|
|
Одређивање садржаја нерастворљивих материја у води |
мин. 0,01% |
Правилник7) метода 5
|
|
|
Одређивање садржаја пепела |
мин. 0,01% |
Правилник7) метода 6
|
|
|
Одређивање киселости |
мин. 1 mmol/kg
|
Правилник7) метода 7 |
|
|
Одређивање хидроксиметилфурфурола |
мин. 2 mg/kg
|
Правилник7) метода 9 |
|
Храна - Винo Воће, поврће, производи од воћа и поврћа, воћни сок Жито и млински производи |
Одређивање садржаја цинка, бакра и гвожђа у храни пламеном атомском апсорпционом спектрофотометријом после сувог спаљивања |
Вино Fe (0,4 – 30,4) mg/kg Cu (0,07 – 20) mg/kg Zn (0,04 – 25) mg/kg Воће, поврће производи од воћа и поврћа, воћни сок Fe (0,4 – 35,4) mg/kg Cu (0,07 – 25) mg/kg Zn ( 0,04 – 35) mg/kg Жито и млински производи Fe (0,4 – 17,7) mg/kg Cu (0,07 – 15) mg/kg Zn (0,04 – 20) mg/kg
|
SRPS EN 14082:2008 повучен SRPS EN 13804:2013 |
|
Храна - Жита, готови и млевени производи од жита, пекарски производи, фини пекарски производи, легуминозе, млеко и производи од млека, оброци скроб |
Одређивање садржаја укупног азота и израчунавање садржаја сирових протеина - (метода тоталног сагоревања у складу са Думасовим принципом) |
мин 0,03% азота мин 0,2%протеина |
DMH - 075 |
|
Вода |
Вода за пиће, природна флаширана вода за пиће, изворска, минерална и стона вода Вода из базена |
Узимање узорака за микробиолошка испитивања Правилник 9)
|
SRPS EN ISO 19458: 2009 изузев 4.4.2, 4.4.4 и 4.4.5
|
Т1 |
|
Вода за пиће, природна флаширана вода за пиће, изворска, минерална и стона вода Вода из базена |
Узимање узорака за физичко – хемијска испитивања Правилник 9)
|
SRPS ISO 5667-1:2022 SRPS EN ISO 5667- 3:2018 SRPS EN ISO 5667- 5:2008 |
Т1 |
|
Површинска вода |
Узимање узорака за физичко-хемијска испитивања |
SRPS ISO 5667-1: 2022 SRPS EN ISO 5667- 3:2018 SRPS EN ISO 5667-6:2017 изузев 4.2.2, 4.2.3 и 4.2.5
|
Т1 |
|
Површинска вода |
Узимање узорака за микробиолошка испитивања |
SRPS EN ISO 19458: 2009 изузев 4.4.1, 4.4.2, 4.4.3 и 4.4.5
|
Т1 |
|
Подземна вода |
Узимање узорака за физичко-хемијска испитивања
|
SRPS ISO 5667-1: 2022 SRPS EN ISO 5667- 3:2018 SRPS EN ISO 5667- 11: 2019 |
Т1 |
|
Подземна вода |
Узимање узорака за микробиолошка испитивања |
SRPS EN ISO 19458: 2009 изузев 4.4.1, 4.4.3, 4.4.4 и 4.4.5
|
Т1 |
|
Oтпадна вода |
Узимање узорака за физичко-хемијска испитивања
|
SRPS ISO 5667-1: 2022 SRPS EN ISO 5667- 3:2018 SRPS EN ISO 5667-10: 2021 изузев 7.2.2, 7.3.4 и 8.2 |
Т1 |
|
Oтпадна вода |
Узимање узорака за микробиолошка испитивања
|
SRPS EN ISO 19458: 2009 |
Т1 |
Ваздух |
Амбијентални ваздух |
Узорковање гасовитих једињења (SO2, NO2)
|
СОП.07.61 |
Т1 |
|
Амбијентални ваздух |
Узорковање аеросола - чађи |
СОП.07.61 |
Т1 |
|
Таложне материје из ваздуха |
Узимање узорака за физичко-хемијска испитивања |
СОП.07.61
|
Т1 |
Храна |
Жита, млински производи и пекарски производи |
Узимање узорака за физичко-хемијска испитивања |
Правилник 4)
|
Л1, Т1 |
Узорци са површина |
(техника бриса) -радних површина -опреме -прибора -руку
|
Узимање узорака за микробиолошка испитивања методом бриса |
SRPS EN ISO 18593:2018 изузев 7.5.2 и 7.5.4
|
Л1, Т1 |