Преузимање ПДФ-а

Завод за јавно здравље "Тимок" Зајечар

Сремска 13, 19000 Зајечар

Лабораторије за испитивање по стандарду SRPS ISO/IEC 17025:2017

Основни подаци

Број пр.:2-01-252
ПИБ:101327330
Акр. број:01-205
Web:http://www.zavodzajecar.rs/
Тел:+ 381 19 422 477
Факс:+ 381 19 442 236

Статус предмета

Статус акр.:Акредитован
Статус суспензије:Без суспензије
Датум прве акр.:30. новембар 2007.
Датум последње акр.:1. децембар 2023.
Датум истицања/укидања акр.:30. новембар 2027.

Контакт особа

Име и презиме:Сузана Вугделија
Функција:Шеф одељења за санитарну хемију и екотоксилогију у Центру за хигијену и хуману екологију
Телефон:+ 381 19 422 477; + 381 062 805 18 99
Факс:+ 381 19 442 236
Е-маил:timok@zavodzajecar.rs

Локације

Лабораторија - Одељење за санитарну микробилогију
Лабораторија - Одељење за санитарну хемију и екотоксигологију
Т1 - Терен
Л1 - Лабораторија

Историја статуса

1. децембар 2023. - 30. новембар 2027.Акредитован
1. децембар 2019. - 30. новембар 2023.Акредитован
1. децембар 2015. - 30. новембар 2019.Акредитован
1. децембар 2011. - 30. новембар 2015.Акредитован
30. новембар 2007. - 30. новембар 2011.Акредитован

Обим акредитације

Предмет испитивања Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања) Опсег мерења (где је примењиво) Референтни документ Локације
И-11 Микробиолошка испитивања/П-09 Узорци животне средине (ваздух, вода, земљиште, отпад)
Вода - Вода за пиће Флаширана вода Минерална вода Природна изворска Стона вода

Одређивање броја културабилних микроорганизама - Бројање колонија засејавањем у подлогу хранљиви агар

SRPS EN ISO 6222:2010

Л1 
Вода - Вода за пиће

Доказивање фекалних колиформних бактерија MPN

Приручник1)
део 2.а.1, метода 1.2.2

 

Доказивање укупних колиформних бактерија као MPN

Приручник1)
део 2.а.1, метода 1.2.1

 
Вода - Вода за пиће Флаширана вода Минерална вода Природна изворска Стона вода

Откривање и одређивање броја цревних ентерокока
Метода мембранске филтрације

SRPS EN ISO 7899-2:2010

 

Откривање и одређивање броја Pseudomonas aeruginosa метода мембранска филтрације

SRPS EN ISO 16266:2010

 
Вода - Базенска вода

Одређивање укупног броја свих живих бактерија у 1 ml

Приручник1) део 2.а.1, метода 1.1

 

Откривање и одређивање броја Pseudomonas aeruginosa метода мембранска филтрације

SRPS EN ISO 16266:2010

 
Вода - Површинска Отпадна вода

Пребројавање Е.coli и колиформних бактерија – Део 2: Метода највероватнијег броја

SRPS EN ISO 9308-2:2015

 
Вода - Површинска вода Отпадна вода

Откривање и одређивање броја цревних ентерокока

DMM - 008

 
Вода - Базенска вода

Одређивање броја културабилних микроорганизама - Бројање колонија засејавањем у подлогу хранљиви агар

SRPS EN ISO
6222:2010

Л1 

Одређивање броја Escherichia coli и колиформних бактерија Метода мембранске филтрације за воде са ниским бактеријским позадинским растом

SRPS EN ISO
9308-1:2017

SRPS EN ISO 9308-1:2017/ А1:2017

Л1 
Вода - Вода за пиће Флаширана вода Минерална вода Природна изворска Стона вода

Одређивање укупног броја свих живих бактерија у 1 ml

Приручник1)
део 2.а.1, метода 1.1

 

Одређивање броја Escherichia coli и колиформних бактерија Метода мембранске филтрације за воде са ниским бактеријским позадинским растом

SRPS EN ISO
9308-1:2017
+ А1:2017
SRPS EN ISO 9308-1:2017/ А1:2017

 
И-11 Микробиолошка испитивања/П-21 Производи за људску употребу, укључујући храну
Храна

Хоризонтална метода за одређивање броја β-глукоронидаза позитивне Escherichiaе coli - Део 2: Техника бројања колонија на 44°С помоћу 5-бромо-4-хлоро-3-индолил β-D-глукуронида

SRPS ISO 16649-2:2008

 

Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. - Део 1: Метода откривања

SRPS EN ISO 11290-1:2017

 

Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. - Део 2: Метода одређивања броја

SRPS EN ISO 11290-2:2017

 

Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза-позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте) - Део 1: Метода употребом агара по Берд- Паркеру (Baird-Parker)

SRPS EN ISO 6888-1: 2021

 

Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella – Део 1: Откривање Salmonella spp.

SRPS EN ISO
6579-1:2017
изузимајући
анекс Д
SRPS EN ISO
6579-1:2017
/A1:2020

 

Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae - Део 2: Техника бројања колонија

SRPS EN ISO 21528-2:2017

 

Хоризонтална метода за oдређивање броја микроорганизама - Део 1: Бројање колонија на 30°С техником наливања плоче

SRPS EN ISO
4833-1:2014
SRPS EN ISO
4833-1/A1:2022

 

Хоризонтална метода за одређивање броја суспектног Bacillus cereus - Tехника бројања колонија на 30° С S

SRPS EN ISO 7932:2009

 
И-11 Микробиолошка испитивања/П-27 Остали производи
Узорци са површина (техника брисева) -радних површина, опреме, прибора, руку

Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp.- Део 1: Метода откривања

SRPS EN ISO 11290-1:2017

 

Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae - Део 2: Техника бројања колонија

SRPS EN ISO 21528-2:2017

 

Хоризонтална метода за oдређивање броја микроорганизама - Део 1: Бројање колонија на 30° С техником наливања плоче

SRPS EN ISO
4833-1:2014
SRPS EN ISO
4833-1/A1:2022

 
И-01 Акустична испитивања и испитивања буке - укључујући буку изазвану вибрацијама/П-27 Остали производи
Животна средина

Мерење и оцењивање буке

(20-130) dB

SRPS ISO 1996-1:2019
SRPS ISO 1996-2:2019

Т1 
И-02 Биолошка, биохемијска испитивања/П-21 Производи за људску употребу, укључујући храну
Храна - Мед

Одређивање релативне учесталости полена у меду

DIN 10760:2002-05

 
И-13 Физичка испитивања/П-09 Узорци животне средине (ваздух, вода, земљиште, отпад)
Вода - Вода за пиће Подземна вода Базенска и вода за рекреацију Површинска вода Отпадна вода

Одређивање температуре термометром са подеоцима од 0,1 степен

-500С до +1500С

Приручник1)
Р-IV-1

Т1 
Вода - Вода за пиће Базенска вода

Одређивање садржаја резидуалног хлора у води (колориметрија)

(0,1 -1,0) mg/l

Приручник 1)
Р-V-18 метода Б

Т1 
И-13.2 Физичка и хемијска испитивања/П-04 Хемикалије, хемијски производи, козметика - укључујући ђубрива и боје
Предмети опште употребе - Средства за одржавање личне хигијене, негу и улепшавање лица и тела

Одређивање рН вредности

(1,0-14,0) pH јединица

Правилник8)
метода 3

 
И-13.2 Физичка и хемијска испитивања/П-09 Узорци животне средине (ваздух, вода, земљиште, отпад)
Вода - Вода за пиће Подземна вода Природна минерална вода Природна изворска вода Стона вода Базенска и вода за рекреацију Пречишћена вода Вода за разблаживање раствора за хемодијализу Површинска водa Отпадна вода

Одређивање концентрације водоникових јона – pH воде електрохемијски

(0-14) pH јединица

Приручник1)
Р-IV-6 метода А

 

Одређивање садржаја метала у водама методом пламене атомске апсорпционе спектрофотометрије

Cd (0,003-1,2) mg/l
Pb (0,01-5,0) mg/l
Mn (0,001-2,0) mg/l
Fe (0,004-4,0) mg/l
Cr (0,01-3,2) mg/l
Cu (0,003-1,6) mg/l
Zn (0,001-0,5) mg/l
Ni (0,005-5,0) mg/l

Standard Methods for the Examination of Water and Wastewater, 20th edition (SMEWW 20th edition) method 3111B

 

Одређивање садржаја арсена у водама методом пламене атомске апсорпционе спектрофотометрије

As (0,002-0,015) mg/l

Standard Methods for the Examination of Water and Wastewater, 20th edition (SMEWW 20th edition) method 3114 C

 
Вода - Површинска вода

Oдређивање садржаја раствореног кисеоника – јодометријска метода

(0,2-20) mg O2/l

SRPS ЕN 25813:2009
SRPS ЕN 25813:2009/1:2011

 

Одређивање садржаја амонијака

(0,26-6,45) mg NH4+/l

EPA Method 350.2:1989

 
Вода - Површинска вода, Отпадна вода

Одређивање биохемијске потрошње кисеоника после"n" дана (BPKn) - Део 1:Метода разблаживања и засејавања са додавањем алилтиоурее

(3-6000) mg O2/l

SRPS ЕN 5815-1:2020

 

Одређивање биохемијске потрошње кисеоника после"n" дана (BPKn) - Део 2:Метода за неразблажене узорке

(0,5-6,0)mg O2/l

SRPS ЕN 1899-2:2009

 

Одређивање укупног остатка после испарења на 105 С

мин. 4,0 mg/L

Приручник1)
Р-IV-7

 

Одређивање суспендованих материја филтрацијом на Whatman папиру

мин. 3 mg/l

Приручник1)
Р-IV-9

 
Ваздух - Амбијентални ваздух

Одређивање садржаја чађи

(6,55-635,62) μg/m3

DMH-067

 

Одређивање масене концентрације сумпор-диоксида SO2

(10.0-180.0) μg/m3

DMH-041

 

Одређивање концентрације азот-диоксида

(3,0-158,7) μg/m3

DMH-007

 

Одређивање масене концентрације РМ10 суспендованих честица

(3-150) µg/m3

SRPS EN 12341:2015

 
Ваздух - Таложне материје из ваздуха

Одређивање растворљивих материја у аероседименту

мин.0,4 mg/m2/dan

DMH-010

 

Одређивање хлорида у растворним материјама

(2,60-90) mgCl-/m2/dan

DMH-070

 

Одређивање сулфата у растворним материјама

(2,6-21,9) mgSO42-/m2/dan

DMH-011

 

Одређивање калцијума у растворним материјама

(0,52 – 52) mg/m2/dan

DMH-012

 

Одређивање пепела у аероседименту

мин.0,44 mg/m2/dan

DMH-065

 
Вода - Вода за пиће Подземна вода Природна минерална вода Природна изворска вода Стона вода Базенска и вода за рекреацију

Одређивање мутноће нефелометријски према стандардном формазинском полимеру

(0,02-1000) NTU

Приручник1)
Р-IV-4 метода Б

 
Бода - Вода за пиће Подземна вода Природна минерална вода Природна изворска вода Стона вода Вода за разблаживање раствора за хемодијализу

Одређивање флуорида са Zr(IV)-јоном оксихлоридом и ализарином S

(0,05-2,50) mg F-/l

Приручник1)
Р-V-15 метода Б

 
Вода - Вода за пиће Подземна вода Природна минерална вода Природна изворска вода Стона вода Пречишћена вода Вода за разблаживање раствора за хемодијализу

Одређивање амонијака спектрофотометријски са Неслеровим реагенсом
(без дестилације)

(0,05-1,07) mg NH3/l

Приручник1)
Р-V-2 метода Б

 
Вода - Вода за пиће Подземна вода Стона вода Површинска водa Отпадна вода

Одређивање укупног остатка после испарења на 105°С (гравиметрија)

мин. 25,0 mg/l

Приручник1)
Р-IV-7

Л1 
Вода - Вода за пиће Подземна вода Природна минерална вода Природна изворска вода Стона вода Пречишћена вода Површинска водa Отпадна вода

Одређивање електричне проводљивости

(0,0-1999) µS/cm и
(1-500) mS/cm

Приручник1)
Р-IV-11

 
Вода - Вода за пиће Подземна вода Природна минерална вода Природна изворска вода Стона вода Пречишћена вода Вода за разблаживање раствора за хемодијализу

Oдређивање боје

(0,2–500,0)
°Pt–Co скале

WTW No 032

 
Вода - Вода за пиће Подземна вода Природна минерална вода Природна изворска вода Стона вода Базенска и вода за рекреацију Пречишћена вода Вода за разблаживање раствора за хемодијализу Површинска водa Отпадна вода

Одређивање потрошње калијум-пермангамата KMnO4 кувањем у киселој средини и титрацијом према Kubel-Tiemann-у

мин. 0,5 mgKMnO4/l
мин.0,1 mgО2/l

Приручник1
Р-IV-9a

 
Вода - Вода за пиће Подземна вода Природна минерална вода Природна изворска вода Стона вода Базенска и вода за рекреацију Пречишћена вода Вода за разблаживање раствора за хемодијализу Површинска водa Отпадна вода

Одређивање садржаја хлорида титрацијом сребро-нитратом уз хроматни индикатор (метода по Мору (Mohr))

(5-400) mg Cl-/l

SRPS ISO 9297:1997
SRPS ISO 9297/1:2007

 
Вода - Вода за пиће Подземна вода Природна минерална вода Природна изворска вода Стона вода Површинска водa Отпадна вода

Одређивање садржаја нитрита колориметријски са сулфанилном киселном

Вода за пиће, Подземна вода, Природна минерална вода, Природна изворска вода и Стона вода
(0,005-0,12) mg NO2-/l

Површинска водa и Отпадна вода
(0,005-0,15) mg N/l

Приручник1)
Р-V-32/А метода А

 
Вода - Вода за пиће Подземна вода Природна минерална вода Природна изворска вода Стона вода Пречишћена вода Вода за разблаживање раствора за хемодијализу Површинска водa Отпадна вода

Одређивање садржаја сулфата

Вода за пиће, Подземна вода, Природна минерална вода, Природна изворска вода, Стона вода Пречишћена вода и Вода за разблаживање раствора за хемодијализу:
(5,0-40,0) mg SO42-/l

Површинска водa, Отпадна вода:
(5,0-350,0) mg SO42-/l

EPA 375.4

 
Вода - Вода за пиће Подземна вода Природна минерална вода Природна изворска вода Стона вода Површинска водa Отпадна вода

Одређивање садржаја фосфата колориметријски са аскорбинском киселином

(0,04-1,20) mg P/l

US EPA 365.3:1978

 

Одређивање укупних уља и масти

Вода за пиће, Подземна вода, Природна минерална вода , Природна изворска вода и Стона вода:
(0,03-19,6) mg/l

Површинска и отпадна вода:
(0,15 – 19,6) mg/l

DMH - 071

 
Вода - Вода за пиће Подземна вода Природна минерална вода Природна изворска вода Стона вода Површинска водa Отпадна вода

Одређивање минералних уља

Вода за пиће, Подземна вода, Природна минерална вода , Природна изворска вода и Стона вода:
(0,005-19,6) mg/l

Површинска и отпадна вода:
(0,03 – 19,6) ) mg/l

DMH - 072

 
Вода - Вода за пиће Подземна вода Природна минерална вода Природна изворска вода Стона вода Пречишћена вода Вода за разблаживање раствора за хемодијализу Површинска вода

Одређивање садржаја нитрата

Вода за пиће, Подземна вода, Природна минерална вода, Природна изворска вода, Стона вода, Пречишћена вода и Вода за разблаживање раствора за хемодијализу:
(0,20-68,0) mg NO3/l

Површинска вода:
(0,04-6,4) mg N/l


Приручник1)
Р-V-31/Ц метода Ц

 
Вода - Вода за пиће Површинска вода Отпадна вода Природна минерална вода Природна изворска вода Стона вода

Одређивање садржаја укупне живе применом термалне декомпозиције, амалгамације и атомске апсорпционе спектрофотометрије

Вода за пиће, Површинска вода, Природна минерална вода, Природна изворска вода и Стона вода
(0,0002-0,003) mgHg/l

Отпадна вода
(0,0005-0,003) mgHg/l

US EPA 7473:2007

 
И-13.2 Физичка и хемијска испитивања/П-21 Производи за људску употребу, укључујући храну
Храна - Млеко и производи од млека

Одређивање садржаја млечне масти
- млеко
- кисело млеко и јогурт
- павлака
- сир

Млеко:
(0,2-7)%
Кисело млеко и Jогурт:
(0,2-7)%
Павлака:
(0,5-40)%
Сир:
(0,5-40)%

Правилник3)
- метода I/3
- метода II/1
- метода V/1
- метода VI/2

 
Храна - Жито и млински производи

Одређивање садржаја воде
рутинска метода

мин. 0,1%

Правилник4)
метода I/8

 

Одређивање садржаја пепела

мин. 0,05%

Правилник4)
метода I/10

 

Одређивање киселинског степена

мин. 0,20 ml 1M NaOH/100g

Правилник4)
метода I/16

 
Храна - Пекарски производи

Одређивање садржаја воде

мин. 0,05%

Правилник4)
метода II/1

 

Одређивање количине масти по Weibull-Stoldt-у

мин. 0,1%

Правилник4)
метода II/4

 
Храна - Чај

Одређивање губитка масе сушењем

мин. 0,01%

SRPS ISO 1573:1995

 
Храна - Какао производи, чоколада и производи слични чоколади, бомбонски производи, кекс и производи сродни кексу (колачи и трајна слана пецива)

Одређивање садржаја укупне масти по Сокслету (Soxhlet)

мин. 0,1%

Правилник5)
метода II/9

 
Храна - Производи од воћа и поврћа

Одређивање растворљиве суве материје

(0,1-85)%

Правилник6)
метода 2-1

 

Одређивање укупне суве материје сушењем на 1050С

мин. 0,01%

Правилник6)
метода 2-2а

 
Храна - Пиво

Одређивање садржаја етанола, стварног или привидног екстракта и екстракта у основној сладовини

(1,5-7,0)% m/m

DMH-006

 

Одређивање рН вредности

(0 -14) pH јединица

МЕБАК (Bd. II),
1999, метода 8.5

 
Храна - Алкохолна пића

Одређивање укупне титрационе киселости

мин. 5,0 mg CH3COOH/l

Правилник 2)
метода 3

 
Храна - Мед и други пчелињи производи

Одређивање садржаја воде

(13-25)%

Правилник7)
метода 4

 

Одређивање садржаја нерастворљивих материја у води

мин. 0,01%

Правилник7)
метода 5

 

Одређивање садржаја пепела

мин. 0,01%

Правилник7)
метода 6

 

Одређивање киселости

мин. 1 mmol/kg

Правилник7)
метода 7

 

Одређивање хидроксиметилфурфурола

мин. 2,4 mg/kg

Правилник7)
метода 9

 
Храна - Винo Воће, поврће, производи од воћа и поврћа, воћни сок Жито и млински производи

Одређивање садржаја цинка, бакра и гвожђа у храни пламеном атомском апсорпционом спектрофотометријом после сувог спаљивања

ВВино
Fe (0,4 – 30,4) mg/kg
Cu (0,07 – 4,0) mg/kg
Zn (0,04 – 5,0) mg/kg
Воће, поврће производи од воћа и поврћа, воћни сок
Fe (0,4 – 35) mg/kg
Cu (0,07 – 10,4) mg/kg
Zn (0,04 – 20,4) mg/kg
Жито и млински производи
Fe (0,4 – 17,7) mg/kg
Cu (0,07 – 4,0) mg/kg
Zn (0,04 – 4,4) mg/kg

SRPS EN 14082:2008 повучен
SRPS EN 13804:2013

 
Храна - Жита, готови и млевени производи од жита, пекарски производи, фини пекарски производи, легуминозе, млеко и производи од млека, оброци скроб

Одређивање садржаја укупног азота и израчунавање садржаја сирових протеина - (метода тоталног сагоревања у складу са Думасовим принципом)

мин 0,03% азота
мин 0,2% протеина

DMH - 075

 
Храна - Производи од воћа и поврћа

Одређивање укупне киселости

мин. 0,5 mmol киселине/100g

Приручник6)
метода 18

Л1 
И-15 Узорковање/П-09 Узорци животне средине (ваздух, вода, земљиште, отпад)
Вода

Вода за пиће, природна флаширана вода за пиће, изворска, минерална и стона вода Вода из базена

Узимање узорака за микробиолошка испитивања Правилник 9)

SRPS EN ISO 19458: 2009
изузев 4.4.2, 4.4.4 и 4.4.5

Т1 

Вода за пиће, природна флаширана вода за пиће, изворска, минерална и стона вода Вода из базена

Узимање узорака за физичко – хемијска испитивања Правилник 9)

Правилник 9)
SRPS ISO 5667-1:2023
SRPS EN ISO 5667- 3:2018
SRPS EN ISO 5667- 5:2008

Т1 

Површинска вода

Узимање узорака за физичко-хемијска испитивања

SRPS ISO 5667-1:2023
SRPS EN ISO 5667- 3:2018
SRPS EN ISO 5667-6:2017
изузев 4.2.2, 4.2.3 и 4.2.5

Т1 

Површинска вода

Узимање узорака за микробиолошка испитивања

SRPS EN ISO 19458: 2009
изузев 4.4.1, 4.4.2, 4.4.3 и 4.4.5

Т1 

Подземна вода

Узимање узорака за
физичко-хемијска испитивања

SRPS ISO 5667-1:2023
SRPS EN ISO 5667- 3:2018
SRPS EN ISO 5667- 11: 2019

Т1 

Подземна вода

Узимање узорака за микробиолошка испитивања

SRPS EN ISO 19458: 2009
изузев 4.4.1, 4.4.3, 4.4.4 и 4.4.5

Т1 

Oтпадна вода

Узимање узорака за физичко-хемијска испитивања

SRPS ISO 5667-1:2023
SRPS EN ISO 5667- 3:2018
SRPS EN ISO 5667-10: 2021
изузев 7.2.2, 7.3.4 и 8.2

Т1 

Oтпадна вода

Узимање узорака за микробиолошка испитивања

SRPS EN ISO 19458: 2009

Т1 
Ваздух

Амбијентални ваздух

Узорковање гасовитих једињења (SO2, NO2)

СОП.07.61

Т1 

Амбијентални ваздух

Узорковање аеросола - чађи

СОП.07.61

Т1 

Таложне материје из ваздуха

Узимање узорака за физичко-хемијска испитивања

СОП.07.61

Т1 
И-15 Узорковање/П-21 Производи за људску употребу, укључујући храну
Храна

Жита, млински производи и пекарски производи

Узимање узорака за физичко-хемијска испитивања

Правилник 4)

Л1, Т1 
И-15 Узорковање/П-27 Остали производи
Узорци са површина

(техника бриса)
-радних површина
-опреме
-прибора
-руку

Узимање узорака за микробиолошка испитивања методом бриса

SRPS EN ISO 18593:2018
изузев 7.5.2 и 7.5.4

Л1, Т1