Предмет испитивања |
Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања) |
Опсег мерења (где је примењиво) |
Референтни документ |
Локације |
Биолошки материјал пореклом од животиња (органи, секрети, екскрети, ткива, ткивне течности и брисеви) |
Утврђивање присуства генома узрочника Класичне куге свиња (Real Time – PCR) |
|
DM KKS |
Л1 |
|
Утврђивање присуства генома узрочника Афричке куге свиња (Real Time – PCR) |
|
OIE^1) поглавље 3.9.1 (2021) тачка 1.3.3 |
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња (крвни серум) |
Утврђивање специфичних антитела против вируса Афричке куге свиња (AKS) (ELISA) |
|
OIE^1) поглавље 3.9.1 (2021) тачка 2.1 |
Л1 |
|
Утврђивање специфичних антитела против вируса Класичне куге свиња (ELISA) |
|
OIE^1) поглавље 3.9.3 (2022) тачка 2.3 |
Л1 |
|
Утврђивање специфичних антитела против вируса CAEV/MVV (ELISA) |
|
OIE^1) поглавље 3.8.2 (2017) тачка 2.2 |
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња - Крвни серум |
Утврђивање специфичних антитела против вируса вирусне дијареје говеда (BVD) |
|
OIE 1) поглавље 3.4.7 (2015) тачка 2.2 |
Л1 |
|
Утврђивање специфичних антитела против бруцелозе говеда, оваца и коза |
|
OIE 1) поглавље 3.1.4 (2022) тачка 2.5 |
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња (крвни серум) |
Утврђивање специфичних антитела против бруцелозе говеда и свиња и мелитококозе оваца и коза (брза серумска аглутинација)
|
|
OIE 1) поглавље 3.1.4 (2022) тачка 2.3.1 |
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња - Крвни серум |
Утврђивање специфичних антитела против атипичне куге живине (NCD) |
|
OIE 1) поглавље 3.3.14 (2021) тачка 2.1 |
Л1 |
|
Утврђивање специфичних антитела против вируса синдрома пада носивости (EDS) |
|
Приручник^2), страна 363
|
Л1 |
|
Утврђивање специфичних антитела против вируса инфективне анемије копитара (IAK) |
|
OIE 1) поглавље 3.6.6 (2019) тачка 2.1 |
Л1 |
|
Утврђивање специфичних антитела против вируса авијарне инфлуенце (AI) |
|
OIE 1) поглавље 3.3.4 (2021) тачка 2.1 |
Л1 |
|
Утврђивање специфичних антитела против вируса болести плавог језика (BPJ) |
|
OIE 1) поглавље 3.1.3 (2021) тачка 2.1 |
Л1 |
|
Утврђивање специфичних антитела против вируса ензоотске леукозе говеда |
|
OIE 1) поглавље 3.4.9 (2018) тачка 2.1 |
Л1 |
|
Утврђивање специфичних антитела против вируса Гумборо болести (IBD) |
|
OIE 1) поглавље 3.3.12 (2016) тачка 2.3 |
Л1 |
|
Утврђивање специфичних антитела против вируса инфективног бронхита живине (IB) |
|
OIE 1) поглавље 3.3.2 (2018) тачка 2.3 |
Л1 |
|
Утврђивање специфичних антитела против вируса инфективног ларинготрахеитиса (ILT) |
|
OIE 1) поглавље 3.3.3 (2021) тачка 2.1 |
Л1 |
|
Утврђивање специфичних антитела против вируса инфективног ринотрахеитиса и инфективног вулвовагинитиса говеда (IBR i IPV) |
|
OIE 1) поглавље 3.4.11 (2017) тачка 2.2 |
Л1 |
|
Утврђивање специфичних антитела против Mycoplasma gallisepticum |
|
OIE 1) поглавље 3.3.5 (2021) тачка 3.3 |
Л1 |
|
Утврђивање специфичних антитела против вируса респираторног и репродуктивног синдрома свиња (PRRS) |
|
OIE 1) поглавље 3.9.6 (2021) тачка 2.4 |
Л1 |
|
Утврђивање специфичних антитела против Mycoplasma synoviae |
|
OIE 1) поглавље 3.3.5 (2021) тачка 3.3 |
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња (крвни серум) |
Утврђивање специфичних антитела против вируса Aujeszky-еве болести (ELISA тест) |
|
OIE^1) поглавље 3.1.2 (2018) тачка 2.2
|
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња (чиста култура Salmonella spp. биохемијски потврђена) |
Хоризонтални метод за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella. – Део III: Упутство за серотипизацију Salmonella spp. |
|
SRPS EN ISO 6579-3:2014 |
Л1 |
Храна (млеко и млеко у праху) |
Утврђивање присуства афлатоксина М1 (ELISA тест) |
|
DM AFLA M1 |
Л1 |
Храна - Млеко |
Одређивање садржаја масти у млеку |
(0-7)% |
Правилник^5) I, тач. 3
|
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња - Органи и ткива животиња |
Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella – Део 1: Откривање Salmonella spp.
|
|
SRPS EN ISO 6579-1:2017 изузев Анекса Д SRPS EN ISO 6579-1:2017/A1:2020 |
Л1 |
|
Утврђивање узрочника америчке куге пчелињег легла |
|
OIE 1) поглавље 3.2.2 (2023) тачка 1.3
|
Л1 |
|
Утврђивање узрочника вароозе пчела (преглед лупом) |
|
OIE 1) поглавље 3.2.7 (2021) тачка 1
|
Л1 |
|
Утврђивање узрочника ноземозе пчела (микроскопски) |
|
OIE 1) поглавље 3.2.4 (2013) тачка 1.1
|
Л1 |
Храна - месо домаћих и дивљих животиња и производи од меса |
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Campylobacter spp.- Део 2:метод бројања колонија |
|
SRPS EN ISO 10272-2:2017 |
Л1 |
|
Утврђивање присуства ларви Trichinella spiralis
|
/ |
Правилник^3), Директива^4) SRPS EN ISO 18743:2016
|
Л1 |
Храна - месо и производи од меса, млеко и производи од млека, риба и друге водене животиње и њихови производи, јаја и производи од јаја |
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. –Део 1:метод детекције |
/ |
SRPS ISO 11290-1:2017
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. –Део 2:метод одређивања броја |
/ |
SRPS ISO 11290-2:2017
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја β- глукоронидаза-позитивне Escherichia coli Део 2: Техника бројања колонија на 44°C коришћењем 5-бромо-4-хлоро-3- индолил-β-D-глукоронида |
/ |
SRPS ISO 16649-2:2008
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза позитивних стафилокока (Staphilococcus aureus и друге врсте) Део 2: Техника агара са плазмом кунића и фибриногеном |
/ |
SRPS ISO 6888-2:2021 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae – Део 2: Техника бројања колонија |
/ |
SRPS ISO 21528-2:2017
|
Л1 |
Храна - месо домаћих и дивљих животиња и производи од меса |
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Campylobacter spp.- Део 1:метод откривање |
/ |
SRPS EN ISO 10272-1:2017 |
Л1 |
Храна - месо и производи од меса, млеко и производи од млека, риба и друге водене животиње и њихови производи, јаја и производи од јаја |
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама Техника бројања колонија на 30°C |
/ |
ISO 4833-1:2014 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella – Део 1: Откривање Salmonella spp.
|
/ |
SRPS EN ISO 6579-1:2017 изузев Анекса Д SRPS EN ISO 6579-1:2017/A1:2020
|
Л1 |
Узорци са површина - брисеви са радних површина из објеката прехрамбене индустрије и трупова закланих животиња |
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. –Део 1:метод детекције |
|
SRPS EN ISO 11290-1:2017
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама Техника бројања колонија на 30°C |
/ |
ISO 4833-1:2014 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae – Део 2: Техника бројања колонија |
/ |
SRPS ISO 21528-2:2017 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella – Део 1: Откривање Salmonella spp.
|
|
SRPS EN ISO 6579-1:2017 изузев Анекса Д SRPS EN ISO 6579-1:2017/A1:2020 |
Л1 |
|
Храна – млеко и производи од млека
|
Узорковање млека и производа од млека за микробиолошку анализу |
SRPS EN ISO 707:2010 |
Л1 |
|
Храна (сем млека и производа од млека, површина трупова закланих животиња, узорака из производње и узорака из примарне производње)
|
Методе узорковања за микробиолошку анализу узорака хране и хране за животиње |
SRPS CEN ISO/TS 17728:2016 |
Л1 |
|
Узорци са трупова закланих животиња |
Микробиологија хране и хране за животиње - Узимање узорака са трупова за микробиолошку анализу |
SRPS EN ISO 17604:2016 тачка 8.2.3 и 8.3
|
Л1 |
|
Узорци са површина - Брисеви са радних површина из објеката прехрамбене индустрије
|
Микробиологија хране и хране за животиње - Хоризонтална метода за узорковање са површина, метода бриса |
SRPS EN ISO 18593:2018 тачка 7.5.3 и 7.5.4
|
Л1 |