Предмет испитивања |
Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања) |
Опсег мерења (где је примењиво) |
Референтни документ |
Локације |
Храна за животиње |
Испитивање присуства ДНК пореклом од живине (real time PCR)
|
LOD 0,1% |
Правилник (Сл. Гласник РС 33/2016)
|
Л2 |
|
Испитивање присуства ДНК пореклом од свиња (real time PCR)
|
LOD 0,1% |
Правилник (Сл. Гласник РС 33/2016)
|
Л2 |
Храна за животиње и храна биљног порекла |
Утврђивање садржаја фумонизина |
500-6000 μg/kg |
DMM017 |
Л2 |
Храна за животиње |
Испитивање присуства састојака анималног порекла у храни за животиње |
LOD 0,1% |
Правилник (Сл. гласник РС 33/2016) |
Л2 |
храна за животиње |
Испитивање присуства ДНК пореклом од преживара |
LOD 0,1% |
Правилник (Сл. гласник РС 33/2016) |
Л2 |
Храна за животиње и храна биљног порекла |
Утврђивање садржаја Т-2/ HT-2 токсина (ELISA)
|
25-250 μg/kg |
DMM 032 |
Л2 |
|
Утврђивање садржаја афлатоксина |
1-8 μg/kg |
DMM 033 |
Л2 |
|
Утврђивање садржаја охратоксина |
2-25 μg/kg |
DMM 034 |
Л2 |
|
Утврђивање садржаја зеараленона |
25-500 μg/kg |
DMM 035 |
Л2 |
|
Утврђивање садржаја деоксиниваленола |
0,25-2 mg/kg |
DMM 082 |
Л2 |
Храна и храна за животиње |
Детекција генетичке модификованости утврђивањем присуства CaMV35S промотора и NOS терминатора методом Real Time PCR |
|
DMM013
|
Л2 |
Биолошки материјал пореклом од животиња - Крвни серум |
Утврђивање присуства специфичних антитела против Chlamydophila abortus (ELISA) |
|
ОIE 1) поглавље 3.8.5 (2018) тачка 2.1
|
Л1 |
Цела пчела |
Утврђивање присуства узрочника ноземозе (морфолошка идентификација) |
|
OIE 1) поглавље 3.2.4 (2013) тачка B1.1
|
Л2 |
Цела пчела, пчелиње легло |
Утврђивање присуства тропилелозе (морфолошка идентификација) |
|
OIE 1) поглавље 3.2.6 (2018) тачка 2.2
|
Л2 |
|
Утврђивање присуства узрочника етинозе (морфолошка идентификација) |
|
OIE 1) поглавље 3.2.5 (2018) тачка 2.2
|
Л2 |
|
Утврђивање присуства узрочника варозе (морфолошка идентификација)
|
|
OIE 1) поглавље 3.2.7 (2021) тачка B1
|
Л2 |
Биолошки материјал пореклом од животиња (органи, секрети, екскрети, ткива, ткивне течности, брисеви, супернатант ћелијских култура и инсекти) |
Утврђивање присуства генома вируса класичне куге свиња (CSFV) |
|
Hoffmann и сар. 2005 8) |
Л1 |
|
Утврђивање присуства генома вируса нодуларног дерматитиса (LSD) |
|
OIE 1) поглавље 3.4.12 (2021) тачка 1.3
|
Л1 |
|
Утврђивање присуства генома вируса болести плавог језика (BTV) |
|
OIE 1) поглавље 3.1.3 (2021) тачка 1.3.1.1
|
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња - крвни серум и плазма преживара |
Утврђивање присуства специфичних антитела против Neospora caninum (ELISA) |
|
Dubey и сар. 12)
|
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од говеда, оваца и коза - продужена мождина |
Детекција патолошког прион протеина (Pr P sc) код говеда, оваца и коза– BSE и Scrapie (Ag ELISA) |
|
OIE 1) поглавље 3.4.5 (2021) тачка 1.2.2.3 поглавље 3.8.11 (2022) тачка 1.3.3
|
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња - Крвни серум |
Утврђивање присуства специфичних антитела против Brucella ovis (ELISA) |
|
ОIE 1) поглавље 3.8.7 (2015) тачка 2.3
|
Л1 |
Пчелиње легло |
Утврђивање присуства узрочника америчке куге пчелињег легла (микроскопски преглед)
|
|
OIE 1) поглавље 3.2.2 (2016) тачка 1.3.4. (VI)
|
Л2 |
Биолошки материјал пореклом од животиња - органи, секрети, екскрети, ткива, ткивне течности, брисеви |
Утврђивање присуства генома Mycoplasma hyopneumoniae (real time PCR)
|
|
Sibila et al., 2008^31) |
Л2 |
|
Утврђивање присуства генома узрочника токсоплазмозе (real time PCR)
|
|
OIE^1) поглавље 3.10.8 (2017) тачка 1.2
|
Л2 |
|
Утврђивање присуства генома узрочника неоспорозе (real time PCR) |
|
Nayer et al., 2022^30) |
Л2 |
|
Утврђивање присуства генома узрочника хламидиозе (real time PCR) |
|
ОIE 1) поглавље 3.8.5 (2018) тачка 1.5
|
Л2 |
|
Утврђивање присуства генома узрочника Q грознице (real time PCR)
|
|
ОIE^1) поглавље 3.1.17 (2018) тачка 1.3 Klee et al., 2006^29)
|
Л2 |
|
Утврђивање присуства генома бактерија узрочника бруцелозе (real time PCR) |
|
OIE^1) поглавље 3.1.4 (2022) тачка 1.4 Bounaadja et al., 2009^27)
|
Л2 |
|
Утврђивање присуства генома бактерија Leptospira spp. (real time PCR) |
|
OIE^1) поглавље 3.1.12 (2021) тачка 1.3 Thaipadunpanit et al, 2011^26)
|
Л2 |
Биолошки материјал пореклом од животиња (крвни серум копитара) |
Утврђивање присуства специфичних антитела против Burkholderia mallei (RVK)
|
|
OIE^1) поглавље 3.6.11 (2018) тачка 3.1
|
Л2 |
Биолошки материјал пореклом од животиња (крвни серум коња) |
Утврђивање присуства специфичних антитела против Trypanosoma equiperdum (RVK)
|
|
OIE^1) поглавље 3.6.3 (2021) тачка 2.1
|
Л2 |
Биолошки материјал пореклом од животиња - крвни серум, плазма и млеко говеда, оваца и коза |
Утврђивање присуства специфичних антитела против Coxiella burnetii |
|
ОIE 1) поглавље 3.1.17 (2018) тачка 2.1
|
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња - органи, секрети, екскрети, ткива, ткивне течности, брисеви, супернатант ћелијских култура, инсекти |
Утврђивање присуства генома вируса ринопнеумонитиса коња (EHV-1) (real time PCR) |
|
OIE^1) поглавље 3.6.9 (2017) тачка 1.2.
|
Л2 |
|
Утврђивање присуства генома вируса вирусног артеритиса коња (EVA) (real time RT-PCR) |
|
OIE^1) поглавље 3.6.10 (2013) тачка 1.4
|
Л2 |
|
Утврђивање присуства генома цирковируса свиња тип 2 (PCV-2) (real time PCR) |
|
Kleiboeker 2004^23) |
Л2 |
|
Утврђивање присуства генома парвовируса свиња (PPV) (real time PCR) |
|
Yu и сар. 2015^22) |
Л2 |
Биолошки материјал пореклом од животиња (крвни серум живине) |
Утврђивање присуства антитела против Mycoplasma gallisepticum (iELISA) |
|
OIE^1) поглавље 3.3.5 (2021) тачка 2.3
|
Л2 |
|
Утврђивање присуства анитела против Mycoplasma synoviae (iELISA) |
|
OIE^1) поглавље 3.3.5 (2021) тачка 2.3
|
Л2 |
|
Утврђивање присуства специфичних антитела против вируса Инфективног бронхитиса живине (iELISA) |
|
OIE^1) поглавље 3.3.2 (2018) тачка 2.3
|
Л2 |
Биолошки материјал пореклом од животиња (крвни серум) |
Утврђивање присуства специфичних антитела против Leptospira (MAT) |
|
OIE^1) поглавље 3.1.12 (2021) тачка 2.1
|
Л2 |
|
Утврђивање присуства специфичних антитела (IgG/IgM) против цирковируса свиња типa 2 (PCV-2) (ELISA) |
|
Palya и сар. 2018^25) |
Л2 |
|
Утврђивање присуства специфичних антитела против парвовируса свиња (PPV) (ELISA) |
|
Kaur и сар. 2016^24) |
Л2 |
|
Утврђивање присуства специфичних антитела против каприпокс вируса (CPV) (ELISA) |
|
OIE^1) поглавље 3.4.12 (2021) тачка 2.2
|
Л2 |
|
Утврђивање присуства специфичних антитела (IgG) против вируса грознице западног Нила (WNFV) (ELISA) |
|
OIE^1) поглавље 3.1.25 (2018) тачка 2.1.3
|
Л2 |
Биолошки материјал пореклом од животиња - Крвни серум |
Утврђивање присуства антитела против Brucella spp. компетитивним ELISA тестом |
/ |
ОIE 1) поглавље 3.1.4 (2022) тачка 2.5.2
|
Л2 |
|
Утврђивање присуства специфичних антитела против Brucella spp. индиректним ELISA тестом
|
/ |
ОIE 1) поглавље 3.1.4 (2022) тачка 2.5.1
|
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња |
Утврђивање присуства генома вируса куге коња (AHSV) (real time RT-PCR) |
|
OIE^1) поглавље 3.6.1 (2019) тачка 1.2.3 |
Л1 |
|
Утврђивање присуства генома вируса куге малих преживара (PPRV) (real time RT-PCR) |
|
General SOP for PPR detection^22) |
Л1 |
|
Утврђивање присуства специфичних антитела против вируса куге коња (AHSV) (ELISA) |
|
OIE^1) поглавље 3.6.1 (2019) тачка 2.1 |
Л1 |
|
Утврђивање присуства специфичних антитела против вируса куге малих преживара (PPRV) (ELISA) |
|
OIE^1) поглавље 3.8.9 (2021) тачка 3.2 |
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња органи - крвни серум |
Утврђивање присуства специфичних антитела против вируса афричке куге свиња (ASFV) |
|
OIE 1) поглавље 3.9.1 (2021) тачка 2.1
|
Л1 |
|
Утврђивање присуства специфичних антитела (IgM) против вируса грознице западног Нила (WNFV) |
|
OIE 1) поглавље 3.1.25 (2018) тачка 2.1.1
|
Л1 |
|
Утврђивање присуства специфичних антитела (анти-gB) против вируса Аујецкијевe болести – Pseudorabies virus (PRV) |
|
OIE 1) поглавље 3.1.2 (2018) тачка 2.2
|
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња (органи, секрети, екскрети, ткива, ткивне течности и брисеви) |
Идентификација генома IHNV (IHNV) |
|
OIE 3) Поглавље 2.3.4.
|
Л1 |
|
Изолација вируса заразне некрозе гуштераче (IPNV) на култури ткива |
|
OIE 4) Поглавље 2.1.8.
|
Л1 |
|
Изолација вируса вирусне хеморагичне септикемије (VHSV) на култури ткива |
|
OIE 3) тачка 4.3.1.2
|
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња - Органи, ткива и ткивне течности, брисеви |
Изолација вируса пролећне виремије шарана (SVCV) на култури ткива |
/ |
OIE 2) поглавље 2.3.9 (2021) тачка 4.3
|
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња (органи, секрети, екскрети, ткива, ткивне течности, брисеви и супернатант ћелијских култура) |
Утврђивање присуства антигена пролећне виремије шарана (SVCV)
|
|
OIE 2) поглавље 2.3.9 (2021) тачка 4.9.1
|
Л1 |
|
Изолација вируса заразне некрозе гуштераче (IPNV) на култури ткива |
|
OIE 4) Поглавље 2.1.8 тачка 1.1
|
Л1 |
|
Изолација вируса заразне хематопоезне некрозе (IHNV) на култури ткива |
|
OIE 2) поглавље 2.3.5 (2021) тачка 4.3
|
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња - Крвни серум |
Утврђивање присуства специфичних антитела (анти-gB) против вирусa инфективног ринотрахеитиса/пустулозног вулвовагинитиса (IBR/IPV) (ELISA) |
/ |
OIE 1) поглавље 3.4.11 (2017) тачка 2.2.2
|
Л1 |
|
Утврђивање присуства специфичних антитела против вирусa ензоотске леукозе говеда (BLV) |
/ |
OIE 1) поглавље 3.4.9 (2018) тачка 2.1
|
Л1 |
|
Утврђивање присуства специфичних антитела против вирусa болести плавог језика (BTV) |
/ |
OIE 1) поглавље 3.1.3 (2021) тачка 2.1
|
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња - крвни серум живине |
Утврђивање присуства антитела против вируса авијарне инфлуенце |
/ |
OIE 1) поглавље 3.3.4 (2021) тачка 2.1
|
Л1 |
|
Утврђивање присуства антитела против вируса Newcastle болести живине (HI тест) |
/ |
OIE 1) поглавље 3.3.14 (2021) тачка 2.1
|
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња - Крвни серум |
Утврђивање присуства специфичних антитела на против Brucella spp. |
/ |
ОIE 1) поглавље 3.1.4 (2022) тачка 2.3.1
|
Л1 |
|
Утврђивање присуства специфичних антитела против вирусa класичне куге свиња (CSFV)
|
/ |
OIE 1) поглавље 3.9.3 (2022) тачка 2.4
|
Л1 |
|
Утврђивање присуства специфичних антитела против вирусa свињског репродуктивног и респираторног синдрома свиња (PRRSV) |
/ |
OIE 1) поглавље 3.9.6 (2021) тачка 2.4
|
Л1 |
|
Утврђивање присуства специфичних антитела против вирусa инфективне анемије коња (EIAV) |
|
OIE 1) поглавље 3.6.6 (2019) тачка 2.1
|
Л1 |
|
Утврђивање присуства специфичних антитела против вирусa инфлуенце коња (EIV) |
|
OIE 1) поглавље 3.6.7 (2019) тачка 2.1
|
Л1 |
|
Утврђивање присуства специфичних антитела против вирусa прогресивне пнеумоније оваца/артритис- енцефалитиса коза (MVV/CAEV) |
|
OIE 1) поглавље 3.8.2 (2017) тачка 2.2
|
Л1 |
|
Утврђивање присуства специфичних антитела против вирусa вирусне дијареје говеда (BVDV) |
|
OIE 1) поглавље 3.4.7 (2015) тачка 2.2
|
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња - мозак, ћелијске културе |
Утврђивање присуства антигена вируса беснила (RABV) |
/ |
OIE^1) поглавље 3.1.18 (2018) тачка 1.3.1
|
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња - Крвни серум |
Утврђивање присуства специфичних антитела против херпесвирусa – 1 коња,( EHV- 1) |
|
OIE 1) поглавље 3.6.9 (2017) тачка 2.1
|
Л1 |
|
Утврђивање присуства специфичних антитела против вирусa вирусног артеририса коња (EVA) |
|
OIE 1) поглавље 3.6.10 (2013) тачка 2.2
|
Л1 |
|
Утврђивање присуства специфичних антитела (NSP) против вируса слинавке и шапа (FMDV) |
|
OIE 1) поглавље 3.1.8 (2022) тачка 2.4
|
Л1 |
|
Утврђивање присуства специфичних антитела против вируса беснила (RABV) |
|
OIE 1) поглавље 3.1.18 (2018) тачка 2.3
|
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња (органи, секрети, екскрети, ткива, ткивне течности, брисеви, супернатант ћелијских култура и инсекти) |
Утврђивање присуства генома (5`UTR) вируса слинавке и шапа (FMDV) (real time RT-PCR) |
|
ОIE 1) поглавље 3.1.8 (2022) тачка 1.3.4
|
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња (органи, ткива, ткивне течности, секрети, екскрети, брисеви) |
Изолација и титрација вируса беснила – (RABV) на култури ткива |
|
OIE 1) поглавље 3.1.18 (2018) тачка 1.3.2
|
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња (органи, секрети, екскрети, ткива, ткивне течности и брисеви) |
Изолација и титрација вируса класичне куге свиња (CSFV) на култури ткива |
|
EU diagnostic manual 15) |
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња (органи, секрети, екскрети, ткива, ткивне течности, брисеви, супернатант ћелијских култура и инсекти) |
Утврђивање присуства генома кои херпесвируса (KHV) (real time RT-PCR) |
|
Commission Implementing Decision (EU) 14) тачка I.2.1 (Part 2)
|
Л1 |
|
Утврђивање присуства генома вируса вирусне хеморагичне септикемије (VHSV) |
|
OIE 2) поглавље 2.3.10 (2021) тачка 4.3
|
Л1 |
|
Утврђивање присуства генома вируса заразне хематопоезне некрозе (IHNV) |
|
Commission implementing Decision (EU) 14) тачка I.6.4.3. (Part 1) |
Л1 |
|
Утврђивање присуства генома вируса заразне некрозе гуштераче (IPNV) |
|
McBeath et al, 2007 2) тачка 2.5 |
Л1 |
|
Утврђивање присуства генома (gB) вируса Аујецкијеве болести - Pseudorabies virus (PRV) |
|
Ma и сар. 2008 5) |
Л1 |
|
Утврђивање присуства генома вируса грознице западног Нила (WNFV) |
|
OIE 1) поглавље 3.1.25 (2018) тачка 1.2.2
|
Л1 |
|
Утврђивање присуства генома вируса репродуктивног и респираторног синдрома свиња типа 1 (PRRSV-тип 1) |
|
Opriessing и сар. 2006 10) |
Л1 |
|
Утврђивање присуства генома (gB) вируса инфективног ринотрахеитиса/пустулозног вулвовагинитиса (IBR/IPV) |
|
OIE 1) поглавље 3.4.11 (2017) тачка 1.3.1
|
Л1 |
|
Утврђивање присуства генома вируса вирусне дијареје говеда (BVDV) |
|
OIE 1) поглавље 3.4.7 (2015) тачка 1.2.1
|
Л1 |
|
Утврђивање присуства генома вируса афричке куге свиња (ASFV) |
|
OIE 1) поглавље 3.9.1 (2021) тачка 1.3.3. (процедура 1)
|
Л1 |
|
Утврђивање присуства генома вируса инфлуенце типа А |
|
WHO 11), 2009. |
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња - крвни серум живине |
Утврђивање присуства антитела против вируса инфективног бурзитиса (Гамборо болест) (Ab ELISA)
|
|
OIE 1) поглавље 3.3.12 (2016) тачка 2.3
|
Л1 |
|
Утврђивање присуства специфичних антитела против Chlamydophila abortus |
|
ОIE 1) Поглавље 2.7.6.
|
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња - органи, секрети, екскрети, ткива, ткивне течности, брисеви |
Изолација и идентификација Streptococcus agalactiae |
|
Приручник^9) стр. 126-132
|
Л2 |
|
Изолација и идентификација Staphylococcus aureus |
|
DMM 081 |
Л2 |
Биолошки материјал пореклом од животиња - фецес, органи, секрет и екскрети, ткива, ткивне течности, брисеви, ембрионирана јаја, приплодна јаја, подлошке из транспoртних кутија, простирка |
Изолација и идентификација Salmonella |
|
EN ISO 6579-1:2017 including Amendment 1 (EN ISO6579-1:2017/A1:2020)^32) |
Л2 |
Биолошки материјал пореклом од животиња - органи, секрети, екскрети, ткива, ткивне течности, брисеви |
Изолација бактерија узрочника листериозе |
|
OIE^1) поглавље 3.10.5 (2021) тачка 1.1.1
|
Л2 |
Биолошки материјал пореклом од животиња - Органи и ткива животиња |
Бојење хистолошких препарата хематоксилин еозин (ХЕ) методом |
/ |
DMM 077 |
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња - органи, секрети, екскрети, ткива, ткивне течности, брисеви |
Изолација бактерија узрочника говеђе гениталне кампилобактериозе |
|
OIE^1) поглавље 3.4.4 (2021) тачка 1.4 и 1.5
|
Л2 |
Храна |
Испитивање присуства вируса афричке куге свиња (real time PCR) |
|
OIE^1) поглавље 3.9.1 (2021) |
Л2 |
Храна |
Испитивање присуства вируса хепатитиса А (real time PCR) |
LOD ≤ 25 RNA копија |
SRPS EN ISO 15216-2:2019 SRPS EN ISO 15216-2:2019/ Ispr.1:2021
|
Л2 |
|
Испитивање присуства норовируса |
LOD ≤ 25 RNA копија |
SRPS EN ISO 15216-2:2019 SRPS EN ISO 15216-2:2019/Ispr.1:2021
|
Л2 |
Храна Месо и производи од меса |
Утврђивање порекла анималних протеина у храни - говеђи, свињски, живински, овчији протеин |
|
ДММ 031 |
Л2 |
Храна Млеко и производи од млека |
Утврђивање садржаја афлатоксина М1 (ЕLISA)
|
0,005-0,1 µg/kg |
SRPS EN ISO 14675:2008 |
Л2 |
Храна - Риба и производи од рибе |
Одређивање садржаја хистамина |
2,5 – 40 mg/kg |
AOAC-RI 070703 |
Л2 |
Храна - Млеко и производи од млека |
Одређивање садржаја меламина |
0,1-25 mg/kg |
DMH 023 |
Л2 |
Храна за животиње |
Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни - Део 2: Техника бројања колонија у производима са активношћу воде мањом од 0,95 или једнаком 0,95 |
/ |
SRPS ISO 21527-2:2011 |
Л2 |
храна за животиње |
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. — Део 1: Метода откривања |
|
SRPS EN ISO 11290-1:2017
|
Л2 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја ß-глукуронидаза позитивне Есцхерицхиа цоли - Део 2: Техника бројања колонија на 44 0Спомоћу 5-бромо-4-хлоро-3-индолил ß-Д-глукуронида |
|
SRPS ISO 16649-2:2008 |
Л2 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae - Део 2: Техника бројања колонија |
|
SRPS ISO 21528:2:2017 |
Л2 |
Храна за животиње |
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама - Део 1: Бројање колонија на 30°C техником наливања плоче– Измена 1: Разјашњење предмета и подручја примене |
|
SRPS EN ISO 4833-1:2014 SRPS EN ISO 4833-1:2014 /A1:2022
|
Л2 |
храна за животиње |
Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза-позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте) - Део 1: Метода употребе агара по Берд-Паркеру |
|
SRPS EN ISO 6888-1:2021 |
Л2 |
Храна за животиње |
Хоризонтална метода за одређивање броја Clostridium perfringens — Техника бројања колонија |
/ |
SRPS EN ISO 7937:2010 |
Л2 |
|
Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella — Део 1: Oткривање Salmonella spp. |
/ |
SRPS EN ISO 6579-1:2017 осим Анекса Д SRPS EN ISO 6579-1:2017/A1:2020 |
Л2 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја сулфиторедукујућих бактерија које расту у анаеробним условима |
|
SRPS ISO 15213:2011 |
Л2 |
Биолошки материјал пореклом од животиња (органи, секрети, екскрети, ткива, ткивне течности, брисеви и супернатант ћелијских култура) |
Изолација вируса пролећне виремије шарана (SVCV) на култури ткива |
|
OIE3) Поглавље 2.3.9 Тачка 4.3
|
Л1 |
Храна - Млеко и производи од млека |
Утврђивање присуства резидуа антибиотика и сулфонамида методом DELVOTEST® SP NT |
|
DMM 079 |
Л2 |
Храна |
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Campylobacter spp — Део 2: Техника бројања колонија |
|
SRPS EN ISO 10272-2:2017 |
Л2 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Campylobacter spp — Део 1: Метода откривања |
|
SRPS EN ISO 10272-1:2017 |
Л2 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. - Део 1: Метода откривања |
/ |
SRPS EN ISO 11290-1:2017 |
Л2 |
Храна |
Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella — Део 1: Oткривање Salmonella spp. |
/ |
SRPS EN ISO 6579-1:2017 осим Анекса Д SRPS EN ISO 6579-1:2017/A1:2020 |
Л2 |
Храна рибе и производи од рибе |
Изолација Anisakidae L3 ларви из риба и производа од риба |
|
Artificial Digestion of Fish Fillets for the Isolation of Anisakidae and Opisthorchidae Larval Stages (Standard Operating Procedure (SOP) |
Л2 |
Храна Месо и производи од меса |
Микробиологија ланца хране- Откривање ларви Trichinella у месу методом вештачке дигестије |
|
SRPS EN ISO 18743:2016 |
Л2 |
Храна храна |
Откривање резидуа антибиотика и сулфонамида-микробиолошка метода |
/ |
DMM 055 |
Л2 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама - Део 1: Бројање колонија на 30°C техником наливања плоче– Измена 1: Разјашњење предмета и подручја примене |
|
SRPS EN ISO 4833-1:2014 SRPS EN ISO 4833-1:2014 /A1:2022
|
Л2 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae – Део 2: Техника бројања колонија |
/ |
SRPS ISO 21528-2:2017 |
Л2 |
Храна - Риба и производи од рибе |
Визуелни паразитолошки преглед |
|
УП 34 |
Л2 |
Храна |
Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни — Део 2: Техника бројања колонија у производима са активношћу воде мањом од или једнаком 0,95 |
|
SRPS ISO 21527-2:2011 |
Л2 |
Храна |
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. — Део 2: Метода одређивања броја |
/ |
SRPS EN ISO 11290-2:2017 |
Л2 |
Храна |
Хоризонтална метода за одређивање броја сулфиторедукујућих бактерија које расту у анаеробним условима |
|
SRPS ISO 15213:2011 |
Л2 |
Храна храна |
Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза-позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте) - Део 1: Метода употребе агара по Берд-Паркеру |
/ |
SRPS EN ISO 6888–1:2021 |
Л2 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја ß-глукуронидаза позитивне Есцхерицхиа цоли - Део 2: Техника бројања колонија на 44 0Спомоћу 5-бромо-4-хлоро-3-индолил ß-Д-глукуронида |
/ |
SRPS ISO 16649-2:2008 |
Л2 |
Узорци са трупова закланих животиња; Узорци са површина, радних површина, опреме, алата и руку радника (предмети и површине које долазе у контакт са храном) |
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. — Део 1: Метода откривања |
|
SRPS EN ISO 11290-1:2017
|
Л2 |
Узорци са површина, радних површина, опреме, алата и руку радника (предмети и површине које долазе у контакт са храном) |
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae - Део 2: Техника бројања колонија |
|
SRPS ISO 21528:2:2017 |
Л2 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама - Део 1: Бројање колонија на 30°C техником наливања плоче– Измена 1: Разјашњење предмета и подручја примене |
|
SRPS EN ISO 4833-1:2014 SRPS EN ISO 4833-1:2014 /A1:2022
|
Л2 |
Узорци са трупова закланих животиња Узорци са површина, радних површина, опреме, алата и руку радника (предмети и површине које долазе у контакт са храном) |
Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella — Део 1: Oткривање Salmonella spp. |
|
SRPS EN ISO 6579-1:2017 осим Анекса Д SRPS EN ISO 6579-1:2017/A1:2020 |
Л2 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Campylobacter spp — Део 1: Метода откривања |
|
SRPS EN ISO 10272-1:2017 |
Л2 |
Храна за животиње |
Одређивање остатака органохлорних пестицида применом гасне хроматографије са масеном детекцијом (GC/MS) Aldrin, Dieldrin, 4,4' DDT, 4,4' DDE, 4,4' DDD, Аlpha Endosulfan, Beta Endosulfan, Endosulfan sulfate, Endrin, Endrin keton, Alpha HCH, Beta HCH, Gamma HCH, Heptachlor, Heptachlor epoxide (trans, isomer A), cis Chlordane, trans Chlordane (GC/MS)
|
Пестициди 10-2000 µg/ kg
|
DMH 005 |
Л2 |
Храна за животиње |
Одређивање PCB применом гасне хроматографије са масеном детекцијом (GC/MS) PCB 28, PCB 52, PCB 101, PCB 138, PCB 153, PCB 180 (GC/MS)
|
10-2000 µg/kg |
DMH 011 |
Л2 |
храна за животиње |
Одређивање садржаја живе (Hg)
|
Hg > 0,020 mg/kg |
SRPS EN 16277:2013 |
Л2 |
|
Одређивање садржаја арсена (As) |
As > 0,020 mg/kg
|
DMH 010 |
Л2 |
|
Одређивање садржаја Pb, Cd (GFAAS) |
Pb > 0,04 mg/kg Cd > 0,007 mg/kg
|
SRPS EN 15550:2017 |
Л2 |
Храна за животиње |
Одређивање сирове целулозе |
> 0,01 % |
SRPS EN ISO 6865:2008 |
Л2 |
|
Одређивање сировог пепела |
> 0,01 % |
SRPS ISO 5984:2013 |
Л2 |
Храна за животиње |
Одређивање сирове масти |
> 0,02 % |
SRPS ISO 6492:2000 |
Л2 |
|
Одређивање садржаја влаге |
> 0,02 % |
SRPS ISO 6496:2001 |
Л2 |
Храна за животиње |
Одређивање садржајa фосфора |
< 50 g/kg |
SRPS ISO 6491:2002 |
Л2 |
Храна за животиње |
Одређивање садржаја калцијума |
> 0,10 % |
SRPS ISO 6490-1:2001 |
Л2 |
Храна за животиње |
Одређивање садржаја сирових протеина |
0,10-90,00 % |
SRPS EN ISO 5983-2:2010 |
Л2 |
храна за животиње |
Одређивање садржаја бакра (Cu), гвожђа (Fe), магнезијума (Mg), мангана (Mn) и цинка (Zn) |
Cu > 5 mg/kg, Fe > 5 mg/kg Mg > 50 mg/kg, Mn > 1 mg/kg Zn > 2 mg/kg
|
SRPS EN ISО 6869:2008 |
Л2 |
|
Одређивање пепела нерастворљивог у хлороводоничној киселини |
< 10 % |
SRPS ISO 5985:2014 |
Л2 |
храна за животиње |
Одређивање активности уреазе |
0,01-1,0 mgN/g/min |
SRPS ISO 5506 : 2001 |
Л2 |
Храна - Месо и производи од меса |
Одређивање органофосфатних пестицида применом гасне хроматографије са масеном детекцијом (GC/MS) Demeton, Diazinon, Disulfoton, Methyl parathion, Malathion, Parathion, Ethion, Guthion (GC/MS)
|
Пестициди 10-2000 µg/kg
|
DMH 014 |
Л2 |
Храна - Мед и производи од меда |
Одређивање пестицида применом гасне хроматографије са масеном детекцијом (GC/MS) Amitraz, 2,4 -dimethylaniline, Acrinathrin, Aldrin, Cyfluthrin, Chlorfenvinphos, Chlorobenzilate, Chloropyrifos-methyl, Chlorpropham, Chlorpyrifos, Coumaphos, Cyproconasole, Diazinon, Dieldrin, Fluquinconazole, Fipronil, Azinphos-Ethyl, Iprodione, Lambda Cyhalothrin, Methidation, Methoxychlor, Methyl Parathion, Pendimethalin, Tau – fluvalinate, Tetraconasole (GC/MS)
|
Пестициди 10-2000 µg/kg
|
DMH 013 |
Л2 |
Храна - Млеко и производи од млека |
Одређивање укупне суве материје у млеку, павлаци и кондензованом млеку (гравиметрија)
|
> 0,02 % |
SRPS ISO 6731:2013 |
Л2 |
|
Одређивање садржаја воде у млеку у праху (гравиметрија) |
> 0,02 % |
SRPS EN ISO 5537:2008 |
Л2 |
|
Одређивање садржаја масти у млеку у праху и производима од млека у праху (гравиметрија) |
> 0,1 % |
SRPS EN ISO 1736:2010 |
Л2 |
|
Одређивање садржаја азота у млеку и производима од млека (волуметрија) |
> 0,1 % |
SRPS EN ISO 8968-1:2016 |
Л2 |
Храна - Мед и производи од меда |
Одређивање нерастворних материја (гравиметријa)
|
> 0,001 % |
IHC метода 8:2009 |
Л2 |
|
Одређивање електричне проводљивости (кондуктометрија) |
0.1-3 mS/cm |
IHC метода 2:2009 |
Л2 |
Храна - Месо и производи од меса |
Одређивање pH вредности (потенциометријa) |
(1-14) pH |
SRPS ISO 2917:2004 |
Л2 |
Храна - Месо и производи од меса; млеко и производи од млека; јаја и производи од јаја; рибе и производи од риба; мед и други пчелињи производи; бомбонски производи; какао производи (какао зрно, какао погаче и какао прах, какао маса и какао лом); чоколада и производи од чоколаде; печурке и производи од печурки; чај, биљни чај и инстант чај; ракови, шкољке, главоношци; семе уљарица и уљано воће; воће и поврће и њихови производи |
Одређивање садржаја Hg (CVAAS) |
Hg > 0,020 mg/kg |
SRPS EN 13806:2008 |
Л2 |
|
Одређивање садржаја елемената у траговима Pb, Cd (GFAAS)
|
Pb > 0,020 mg/kg Cd > 0,005mg/kg
|
SRPS EN 14084:2008 |
Л2 |
|
Одређивање садржаја елемената у траговима бакра (Cu), гвожђе (Fe) (FAAS) |
Cu > 0,5 mg/kg Fe > 1,5 mg/kg
|
SRPS EN 14084:2008 |
Л2 |
Храна - Мед и производи од меда |
Одређивање екстракта прополиса у алкохолном раствору |
> 0,1 % |
Правилник^7) метода 13
|
Л2 |
|
Одређивање воде у матичном млечу и полену у меду и производима од меда |
за матични млеч: > 4 % за полен: > 1,2 %
|
Правилник^7) метода 11
|
Л2 |
|
Одређивање активности дијастазе |
> 1 DN |
АОАC Official метода 958.09:1997 |
Л2 |
|
Одређивање киселости |
> 1,6 mmol/kg |
Правилник^7) метода 7
|
Л2 |
|
Одређивање садржаја воде |
(13,0-25,0) % |
Правилник^4) метода 4
|
Л2 |
|
Одређивање садржаја редукујућих шећера и сахарозе |
Фруктоза > 2,6 % Глукоза > 1,9 % Сахароза > 0,5 %
|
IHC метода 7.2:2009 |
Л2 |
|
Одређивање садржаја хидроксиметилфурфурола |
> 0,5 mg/kg |
IHC метода 5.1:2009 |
Л2 |
Храна - Јаја и производи од јаја |
Одређивање масти |
> 0,1 % |
Правилник^6) метода 2
|
Л2 |
|
Одређивање суве материје |
> 0,02 % |
Правилник^6) метода 1
|
Л2 |
Храна - Месо и производи од меса |
Одређивање садржаја укупног пепела |
≥ 0,01 % |
SRPS ISO 936: 1999 |
Л2 |
|
Одређивање садржаја укупне масти |
≥ 0,02 % |
SRPS ISO 1443:1992 |
Л2 |
|
Одређивање садржаја влаге |
≥ 0,01 % |
SRPS ISO 1442:1998 |
Л2 |
|
Одређивање садржаја укупних протеина |
(0,15-90) % |
SRPS ISO 937:1992 |
Л2 |
|
Одређивање садржаја укупног фосфора |
0,1-10 g/kg |
SRPS ISO 13730:1999 |
Л2 |
|
Одређивање садржаја нитрита |
(0,3-100) mg/kg |
SRPS ISO 2918:1999 |
Л2 |
Храна (месо и производи од меса) |
Одређивање садржаја угљених- хидрата (рачунски) |
|
AOAC 986.25:1988 |
Л2 |
|
Израчунавање енергетске вредности (рачунски) |
|
CAC/GL 2-1985, rev.2/2011, amend. 4/2010 |
Л2 |
Храна (јаја и производи од јаја) |
Одређивање садржаја слободних масних киселина |
> 0,2 % |
Правилник3) метода 3
|
Л2 |
Храна мед и производи од меда |
Одређивање садржаја пепела
|
> 0,01 % |
Правилник4) метода 6 |
Л2 |
Храна (месо и производи од меса) |
Одређивање садржаја калцијума |
> 0,02 % |
AOAC 983.19:1985 |
Л2 |
Храна - Месо и производи од меса |
Одређивање садржаја сулфита – оптимална метода по Monier- Williams-у |
> 10 mg/kg |
AOAC 990.28:1994 |
Л2 |
|
Одређивање садржаја хидроксипролина (спектрофотометрија) |
≥ 0,02 % |
SRPS ISO 3496:2002 |
Л2 |
Храна Месо и производи од меса |
Одређивање садржаја хлорида |
> 0,2 % |
SRPS ISO 1841-1 :1999
|
Л2 |
Храна (јаја и производи од јаја) |
Одређивање фипронила и фипронил сулфона применом гасне хроматографије са масеном детекцијом |
Фипронил и фипронил сулфон 3 - 1000 µg/kg
|
DMH 001 |
Л2 |
Храна - Масти и уља |
Одређивање пероксидног броја |
(0,5-20) mmol/kg |
SRPS ISO 3960:2017 |
Л2 |
|
Oдређивање слободних масних киселина |
0,01-10 % |
SRPS EN ISO 660:2021 |
Л2 |
Месо и производи од меса; Млеко и производи од млека; Јаја и производи од јаја; Риба и производи од риба, ракови, шкољке, главоношци; Воће и поврће и њихови производи; Цереалије; Мед и други пчелињи производи |
Одређивање пестицида применом гасне хроматографије са масеном детекцијом (GC/MS)
|
Пестициди 10-2000 µg/ kg
|
DMH 003 |
Л2 |
Храна Месо и производи од меса; Млеко и производи од млека; Јаја и производи од јаја; Риба и производи од риба, ракови, шкољке, главоношци; Воће и поврће и њихови производи; Цереалије; Мед и други пчелињи производи, бомбонски производи |
Одређивање садржаја As (GFAAS)
|
As > 0.050 mg/kg |
DMH 004 |
Л2 |
Храна наставак Млеко и производи од млека; Месо и производи од меса; Риба и производи од рибе; Јаја и производи од јаја |
Одређивање пестицида и полихлорованих бифенила (PCB) - Aldrin, dieldrin, 4,4' DDT, 2,4' DDT, 4,4' DDE, 4,4' DDD, Alfa Endosulfan, Beta Endosulfan, Endosulfan sulfat, Endrin, Alfa HCH, Beta HCH, Lindan, Delta HCH, Heptahlor, Heptahlor epoksid, Heksahlorbenzen, Metoksihlor, PCB 28, PCB 52, PCB 101, PCB 118, PCB 138, PCB 153, PCB 180
|
Пестициди 10-2000 µg/kg
PCB 10-1000 µg/kg
|
DMH 009 |
Л2 |
Храна за животиње |
Одређивање активности природних и произведених радионуклида |
60keV-2000 keV |
IAEA TRS 295, Annex I 1989 |
Л2 |
Вода - Вода за напајање |
Одређивање активности природних и произведених радионуклида
|
60keV-2000 keV |
IAEA TRS 295, Annex I 1989 89 |
Л2 |
Храна - Споредни производи прехрамбене индустрије |
Одређивање активности природних и произведених радионуклида |
60keV-2000 keV/ |
IAEA TRS 295, Annex I 1989 |
Л2 |
Узорци са трупова закланих животиња |
Узорци са трупова закланих животиња |
Микробиологија хране и хране за животиње: Узимање узорака са трупa за микробиолошку анализу |
SRPS ЕN ISO 17604:2016 тачка 8.3
|
Л2 |
|
Узорци са површина у зони производње хране и руковања храном |
Микробиологија ланца хране-Хоризонталне методе за узимање узорака са површине |
SRPS EN ISO 18593:2018
|
Л2 |
Храна - Месо и производи од меса, млеко и производи од млека, јаја и производи од јаја, рибе и производи од риба |
Сензорно оцењивање намирница животињског порекла
|
/ |
UP23 |
Л2 |