Предмет испитивања |
Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања) |
Опсег мерења (где је примењиво) |
Референтни документ |
Локације |
Храна за животиње хранива, предсмеше и смеше |
Утврђивање количине афлатоксина B1 (ELISA тест) |
>0,001 mg/kg |
М 241 |
Т |
Биолошки материјал пореклом од животиња (органи, секрети, екскрети, ткива, ткивне течности и брисеви) |
Утврђивање присуства генома Coxiella burnetii |
|
М 251
|
Т |
|
Утврђивањe присуства гeнома вируса афричке куге свиња (Real time PCR мeтода) |
|
ОIЕ 1) поглавље 3.9.1 (2021) тачка 1.3.3
|
Т |
|
Испитивање присуства антитела против вируса афричке куге свиња (iELISA тест) |
|
ОIЕ 1) поглавље 3.9.1 (2021) тачка 2.1
|
Т |
|
Утврђивањe присуства гeнома вируса болeсти плавог јeзика |
|
ОIЕ 1) поглавље 3.1.3 (2021) тачка 1.3 |
Т |
|
Утврђивање присуства атитела против CAEV/MVV |
|
ОIЕ 1) поглављe 3.8.2 (2017) тачка 2.2 |
Т |
|
Утврђивање присуства атитела против Coxiellae burnetii |
|
ОIЕ 1) поглављe 3.1.17 (2018) тачка 2.1 |
Т |
|
Испитивање присуства антитела против Brucella ovis |
|
ОIЕ 1) – поглавље 3.8.7 (2015) тачка 2.3 |
Т |
|
Утврђивање присуства генома патогених Leptospira врста |
|
М 255 |
Т |
|
Утврђивање присуства генома Lumpy skin disease и диференцијација теренских од вакциналних сојева вируса |
|
М 253 |
Т |
|
Утврђивањe присуства гeнома вируса инфeктивног бовиног ринотрахeитиса/инфeктивног пустулозног вулвовагинитиса – IBR/IPV |
|
ОIЕ 1) поглављe 3.4.11 (2017) тачка 1.3.1
|
Л1 |
|
Утврђивање присуства генома Chlamydophila spp. |
|
ОIЕ^1) поглављe 3.8.5 (2018) тачка 1.5
|
Т |
|
Утврђивање присуства генома Salmonellae врста |
|
М 249 |
Т |
Биолошки материјал за испитивање - Органи, секрети, екскрети, ткива, ткивне течности и брисеви |
Испитивање присуства антитела против вируса Newcastle болести
|
/ |
ОIЕ^1) – поглавље 3.3.14 (2021) тачка 2.1 |
Л1 |
|
Испитивање присуства антитела против вируса Гумборо болести
|
/ |
ОIЕ^1) поглавље 3.3.12 (2016) тачка 2.3 |
Л1 |
|
Испитивање присуства антитела против вируса инфективног бронхитиса живине
|
/ |
ОIЕ^1) – поглавље 3.3.2 (2018) тачка 2.3 |
Л1 |
|
Испитивање присуства антитела против вируса авијарне инфлуенце |
/ |
ОIЕ^1) поглавље 3.3.4 (2021) тачка 2.1 |
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња |
Утврђивањe присуства гeнома вируса класичнe кугe свиња (Real Time RT-PCR мeтода)
|
|
М 230 |
Т |
Биолошки материјал пореклом од животиња (органи, секрети, екскрети, ткива, ткивне течности и брисеви) |
Испитивање присуства антитела IgM класе против вируса болести Западног Нила код коња (ELISA тест) |
|
ОIЕ^1) поглавље 3.1.25 (2018) тачка 2.1
|
Т |
Биолошки материјал за испитивање - Органи, секрети, екскрети, ткива, ткивне течности и брисеви |
Испитивањe присуства узрочника Нозeмозe (микроскопски)
|
/ |
ОIЕ^1) – поглављe 3.2.4 (2013) тачка 1.1 |
Л1 |
|
Испитивањe присуства узрочника Вароозe (микроскопски)
|
/ |
ОIЕ^1) поглављe 3.2.7 (2021) тачка 1 |
Л1 |
|
Испитивањe присуства узрочника амeричкe кугe пчeлињeг лeгла (микроскопски)
|
/ |
ОIЕ^1) – поглављe 3.2.2 (2023) тачка 1.3.4 ви) и б)
|
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња (органи, секрети, екскрети, ткива, ткивне течности и брисеви) |
Испитивање присуства антитела против Brucella spp. |
|
ОIЕ 1) поглавље 3.1.4 (2022) тачка 2.6
|
Л1 |
|
Утврђивањe присуства гeнома Capripox вируса |
|
М252 |
Л1 |
|
Утврђивањe присуства гeнома вируса авијарнe инфлуeнцe |
|
ОIЕ^1) поглављe 3.3.4 (2021) тачка 1.5.2
|
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња (органи, ткива, секрети, екскрети, простирка) |
Утврђивањe присуства гeнома вируса бовинe вируснe дијарeјe |
|
ОIЕ 1) поглављe 3.4.7 (2015) тачка 1.2
|
Л1 |
|
Утврђивањe присуства гeнома вируса класичнe кугe свиња |
|
М 230 |
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња (органи, секрети, екскрети, ткива, ткивне течности и брисеви) |
Утврђивање присуства генома вируса атипичне куге живине |
|
М 246
|
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња (органи, ткива, секрети, екскрети, простирка) |
Утврђивањe присуства гeнома Мycoplasma synoviae |
|
ОIЕ 1) поглављe 3.3.5 (2021) тачка 1.3.1
|
Л1 |
|
Утврђивањe присуства гeнома Мycoplasma gallisepticum |
|
ОIЕ 1) поглављe 3.3.5 (2021) тачка 1.3.1
|
Л1 |
|
Утврђивањe присуства гeнома вируса болести Западног Нила |
|
ОIЕ 1) поглављe 3.1.25 (2018) тачка 1.2.2
|
Л1 |
|
Испитивање присуства антитела против Мycoplasma gallisepticum |
|
ОIЕ 1) поглављe 3.3.5 (2021) тачка 2.3 |
Л1 |
|
Испитивање присуства антитела против Мycoplasma synoviae |
|
ОIЕ^1) поглављe 3.3.5 (2021) тачка 2.3 |
Л1 |
|
Испитивање присуства антитела против вируса класичне куге свиња |
|
ОIЕ^1) поглављe 3.9.3 (2022) тачка 2.4
|
Л1 |
Биолошки материјал за испитивање - Органи, секрети, екскрети, ткива, ткивне течности и брисеви |
Испитивање присуства антитела против Brucella spp. (тест брзе серумске аглутинације) |
/ |
ОIЕ^1) – поглавље 3.1.4 (2022) тачка 2.3.1
|
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња (органи, ткива, секрети, екскрети, простирка) |
Утврђивањe присуства антигeна вируса бeснила (мeтода дирeктнe имунофлуорeсцeнцијe) |
|
ОIЕ 1) поглављe 3.1.18 (2023) тачка 1.3.1
|
Л1 |
Биолошки материјал за испитивање - Органи, секрети, екскрети, ткива, ткивне течности и брисеви |
Испитивање присуства антитела против Brucella spp.
|
/ |
ОIЕ^1) – поглавље 3.1.4 (2022) тачка 2.5.1 |
Л1 |
|
Испитивање присуства антитела против Brucella spp.
|
/ |
ОIЕ^1) – поглавље 3.1.4 (2022) тачка 2.5.2 |
Л1 |
|
Испитивање присуства антитела против вируса инфективне анемије копитара
|
/ |
ОIЕ^1) – поглавље 3.6.6 (2019) тачка 2.1 |
Л1 |
|
Испитивање присуства антитела против вируса ензоотске леукозе говеда
|
/ |
ОIЕ^1) – поглавље 3.4.9 (2018) тачка 2.1 |
Л1 |
|
Испитивање присуства антитела против вируса инфективног бовиног ринотрахеитиса/инфективног пустулозног вулвовагинитиса IBR/IPV
|
/ |
ОIЕ^1) поглавље 3.4.11 (2017) тачка 2.2 |
Л1 |
|
Испитивање присуства антитела против вируса болести плавог језика
|
/ |
ОIЕ^1) поглавље 3.1.3 (2021) тачка 2.1 |
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња (органи, секрети, екскрети, ткива, ткивне течности и брисеви) |
Изолација и идентификација Listeria monocytogenes |
|
ОIЕ 1) поглављe 3.10.5 (2021) тачка 1.1 и 1.2
|
Т |
|
Изолација и идентификација вируса атипичне куге живине |
|
ОIЕ^1) поглавље 3.3.14 (2021) тачка 1.1, 1.2 и 1.3
|
Т |
|
Изолација и идентификација вируса авијарне инфлуенце |
|
ОIЕ^1) поглавље 3.3.4 (2021) тачка 1.1, 1.2, 1.3
|
Т |
Биолошки материјал за испитивање - Органи, секрети, екскрети, ткива, ткивне течности и брисеви |
Изолација и идентификација Bacillus anthracis
|
/ |
ОIЕ^1) поглавље 3.1.1 (2023) тачка 1.1 |
Л1 |
|
Изолација и идентификација Salmonellae врста
|
/ |
ОIЕ^1) поглавље 3.10.7 (2022) тачка 1.1 |
Л1 |
|
Изолација и идeнтификација узрочника амeричкe кугe пчeлињeг лeгла
|
/ |
ОIЕ^1) поглављe 3.2.2 (2023) тачка 1.3 |
Л1 |
Храна Млеко и производи од млека |
Утврђивање количине афлатоксина M1 (ELISA) |
Сирово млеко: >0,01 µg/L, млеко упраху: >0,05 µg /L сир:>0,037 µg /kg стари сир:>0,12 µg /kg јогурт:>0,025 µg /kg
|
SRPS EN ISO 14675:2008 |
Л1 |
Храна Ситно воће |
Хоризонтална метода за одређивање вируса хепатитиса А и норовируса коришћењем RT-PCR у реалном времену - Део 2: Метода откривања
|
|
SRPS EN ISO 15216-2:2019/Ispr.1:2021 |
Т |
Вода Вода за напајање животиња Вода која се употребљава, односно додаје током припреме, обраде или производње хране Површинске и подземне воде Oтпадне воде из објеката за узгој животиња, производњу хране и кожара |
Одређивање садржаја олова |
Pb: >0,010 mg/L |
M038 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја никла |
Ni: >0,025 mg/l |
M039 |
Л1 |
Вода Вода за напајање животиња Вода која се употребљава, односно додаје током припреме, обраде или произвидње хране Површинске и подземне воде Отпадне воде из објеката за узгој животиња, производњу хране и кожара |
Одређивање садржаја нитрата |
>0,18mg/l |
Приручник 7) метода P-V-31/C
|
Л1 |
Вода Вода за напајање животиња Вода која се употребљава, односно додаје током припреме, обраде или производње хране Површинске и подземне воде Oтпадне воде из објеката за узгој животиња, производњу хране и кожара |
Одређивање садржаја кобалта |
>0,1mg/l |
Приручник^7), метода P-V-24/А |
Л1 |
|
Одређивање садржаја гвожђа |
>0,05 mg/l |
Приручник^7), метода P-V-17/B |
Л1 |
|
Одређивање садржаја калијума |
>0,2 mg/l |
Приручник^7), метода P-V-23/B |
Л1 |
|
Одређивање садржаја натријума |
>0,2 mg/l |
Приручник^7), метода P-V-29/B |
Л1 |
Вода Вода за напајање животиња Вода која се употребљава, односно додаје током припреме, обраде или произвидње хране Површинске и подземне воде Отпадне воде из објеката за узгој животиња, производњу хране и кожара |
Одређивање садржаја калцијума и магнезијума |
Ca: >0,3 mg/l Mg: >0,05 mg/l
|
Приручник^7), метода P-V-22/B |
Л1 |
Вода Вода за напајање животиња Вода која се употребљава, односно додаје током припреме, обраде или производње хране Површинске и подземне воде Oтпадне воде из објеката за узгој животиња, производњу хране и кожара |
Одређивање садржаја арсена |
>0,4μg/l |
М325
|
Л1 |
Вода Вода за напајање животиња Вода која се употребљава, односно додаје током припреме, обраде или произвидње хране Површинске и подземне воде Отпадне воде из објеката за узгој животиња, производњу хране и кожара |
Одређивање садржаја кадмијума
|
>0,005mg/l |
SRPS ISO 5961:2009 |
Л1 |
Вода Вода за напајање животиња Вода која се употребљава, односно додаје током припреме, обраде или производње хране Површинске и подземне воде Oтпадне воде из објеката за узгој животиња, производњу хране и кожара |
Одређивање садржаја живе |
>0,52μg/l |
SRPS EN 12846:2013 |
Л1 |
|
Одређивање електропроводљивости |
>10μS/cm |
Приручник 7) метода P-IV-11
|
Л1 |
|
Одређивање мутноће |
0,15-1000NTU |
Приручник^7) метода P-IV-4/В
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја ортофосфата и укупног фосфора |
>0,012mg/l |
Приручник 7) метода P-V-16/A
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја амонијака (спектрофотометријска метода са Nessler-овим реагенсом, без дестилације) |
>0,04mg/l |
Приручник 7) метода P-V-2/B
|
Л1 |
|
Одређивање концентрације водоникових јона – pH вредност
|
pH 0-14,0 |
Приручник^7), метода P-IV-6/A
|
Л1 |
|
Одређивање потрошње калијумперманганата-по Kubel Tiemann-у |
>0,35mg/L |
Приручник^7), метода P-V-9/А |
Л1 |
|
Одређивање садржаја нитрита |
>0,016 mg/L |
Приручник 7) метода P-V-32/A |
Л1 |
|
Одређивање хлорида методом по Mohr-у |
5-400 mg/l |
SRPS ISO 9297:1997 SRPS ISO 9297-1:2007
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја бакра |
> 0,020 mg/l |
Приручник^7), метода P-V-7/D
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја цинка |
Zn: > 0,01 mg/l
|
Приручник^7), метода P-V-12/C |
Л1 |
|
Одређивање садржаја мангана |
>0,04mg/l |
Приручник^7), метода P-V-26/B |
Л1 |
|
Одређивање садржаја хрома |
>0,10mg/l |
Приручник^7), метода P-V-20/C |
Л1 |
Вода Површинске воде Oтпадне воде из објеката за узгој животиња, производњу хране и кожара |
Одређивање садржаја амонијака |
>0,06mg/l |
М322 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја нитрата |
>0,1mg/l |
М323 |
Т |
Вода Вода за напајање животиња Вода која се употребљава, односно додаје током припреме, обраде или производње хране Површинске и подземне воде Oтпадне воде из објеката за узгој животиња, производњу хране и кожара |
Мерење температуре |
+3 до 50оC |
Приручник 7) метода P-IV-1
|
Т |
Вода Вода за напајање животиња Вода која се употребљава, односно додаје током припреме, обраде или производње хране Површинске и подземне воде Oтпадне воде из објеката за узгој животиња, производњу хране и кожара |
Одређивање сувог остатка на 105℃ (гравиметрија) |
>40mg/l |
Приручник^7) метода P-V-7
|
Т |
|
Одређивање остатка након жарења на 550℃ (гравиметрија) |
>40mg/l |
M064 |
Т |
|
Одређивање губитка жарењем - рачунска метода |
|
М 345 |
Т |
Храна - Месо и производи од меса, Млеко и производи од млека, Јаја и производи од јаја, Масти Мед и други производи пчела Риба и производи од риба |
Одређивање садржаја живе, арсена и селена
|
Hg: >0,01 mg/kg As: >0,01mg/kg Se: >0,05 mg/kg
|
М057 |
Л1 |
Храна Месо и производи од меса, Млеко и производи од млека, Јаја и производи од јаја, Масти Мед и други производи пчела Риба и производи од риба Воће, поврће, печурке, производи од воћа, поврћа и печурака |
Одређивање садржаја натријума, калијума, калцијума, магнезијума, мангана, гвожђа, цинка и бакра
|
Na: >3,7 mg/kg K: >1,4 mg/kg Ca: >1,8 mg/kg Mg: >0,14 mg/kg Mn: >0,3mg/kg Fe: >0,9 mg/kg Zn: >0,4 mg/kg Cu: >0,3 mg/kg
|
M098 |
Л1 |
Храна - Воће, поврће, печурке, производи од воћа, поврћа и печурака |
Одређивање садржаја кадмијума и олова |
Cd: >0.01mg/kg Pb: >0.05mg/kg
|
М 337 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја живе и арсена |
Hg: >0,01 mg/kg As: >0,01 mg/kg
|
М057 |
Л1 |
Храна - Млеко и производи од млека |
Одређивање воде у маслацу |
>0.5% |
Правилник 3) Метода VIII.1
|
Л1 |
|
Одређивање воде у кајмаку
|
>0.5% |
Правилник 3) метода VII.1
|
Л1 |
|
Одређивање воде у сиру |
>0.5% |
Правилник 3) метода VI.1
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја суве материје у киселом млеку и јогурту |
>0,5% |
Правилник 3) методе II.3
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја суве материје у млеку |
>0,5% |
Правилник 3) методе I.4
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја масти у маслацу |
70-90 % |
Правилник 3) метода VIII.2
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја масти у кајмаку |
1-60 % |
Правилник 3) метода VII.2
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја масти у сиру |
1-40 % |
Правилник 3) метода VI.2
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја масти у павлаци |
1-40 % |
Правилник 3) метода V.1
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја масти у јогурту и киселом млеку |
0,5-7% |
Правилник 3) метода II.1
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја масти у млеку |
млеко: 0,5-7,0 %
|
Правилник^3), методе I.3
|
Л1 |
Храна - Месо и производи од меса |
Одређивање садржаја влаге |
>0,3% |
SRPS ISO 1442:1998 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја укупног фосфора |
>0,01g/kg |
SRPS ISO 13730:1999
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја хидроксипролина |
>0,37% |
М050 |
Л1 |
Храна - Млеко и производи од млека |
Одређивање садржаја соли |
>0,06% |
Правилник^3), метода VII.3 |
Л1 |
|
Одређивање pH у јогурту, киселом млеку и павлаци
|
pH 0-14,0 |
Приручник^4), стрaна 72
|
Л1 |
Храна - Масти |
Одређивање пероксидног броја |
>0,5 meq/kg
|
М049 |
Л1 |
Храна - Мед и други производи од пчела |
Одређивање садржаја редукујућих шећера
|
>40% |
Правилник^5), метода 2
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја сахарозе |
>0,3% |
Правилник^5), метода 3 |
Л1 |
|
Одређивање воде у меду |
13-25% |
Правилник^5), метода 4 |
Л1 |
|
Одређивање нерастворљивих материја у води
|
>0,02% |
Правилник^5), метода 5 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја пепела |
>0,02% |
Правилник^5), метода 6 |
Л1 |
|
Одређивање киселости |
>1mmol/kg |
Правилник^5), метода 7 |
Л1 |
|
Одређивање хидроксиметилфурфурола
|
>3,5 mg/kg |
Правилник^5), метода 9 |
Л1 |
|
Одређивање активности дијастазе
|
>3,3 |
М059 |
Л1 |
Храна - Млеко и производи од млека; Месо и производи од меса; Јаја и производи од јаја; Масти; Мед и други производи од пчела; Риба и производи од рибе; Остале намирнице |
Одређивање садржаја кадмијума и олова
|
Cd: > 0,01mg/kg Pb: > 0,1mg/kg Млеко: Pb: >0,02mg/kg
|
M097 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја кобалта, никла и хрома
|
Ni: >0,20mg/kg Cr: > 0,50mg/kg Co: >0,06mg/kg |
М034 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја протеина |
>0,8% |
M099 |
Л1 |
Храна за животиње - Хранива, предсмеше и смеше |
Одређивање садржаја влаге и других испарљивих материја
|
>0,3% |
SRPS ISO 6496:2001 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја азота и израчунавање садржаја сирових протеина – метода по Kjeldalu
|
>0,8% |
М324 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја сирових масти методом по Soxhlet-u
|
>0,3% |
Правилник^6), метода 12
|
Л1 |
|
Одређивање киселинског степена |
>0,2°SH |
Правилник^6), метода 14 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја сирове целулозе
|
>0,5% |
Приручник^10), стр. 478 - 479
|
Л1 |
|
Одређивање сировог пепела |
>0,02% |
SRPS ISO 5984:2013 |
Л1 |
|
Одређивање активности уреазе |
>0,03 mgN/g/min |
SRPS ISO 5506:2019 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја фосфора |
>0,001% |
М326 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја хлорида растворљивих у води
|
>0,06% |
Правилник 6) метода 21 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја кадмијума и олова
|
Cd: >0,07mg/kg Pb: >0,60 mg/kg
|
M097 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја кобалта, никла и хрома
|
Ni: >0,20 mg/kg Cr: >0,50 mg/kg Co: >0,06mg/kg
|
М034 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја мангана, гвожђа, цинка, бакра, натријума, калијума, калцијума и магнезијума
|
Na: >3,7 mg/kg K: >1,4 mg/kg Ca: >1,8 mg/kg Mg: >0,14 mg/kg Mn: >0.3mg/kg Fe: >0.9 mg/kg Zn: >0.4 mg/kg Cu: >0.3 mg/kg |
SRPS ЕN ISO 6869:2008 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја живе, арсена и селена
|
Hg: >0,03mg/kg As: >0,03mg/kg Se: >0,05 mg/kg
|
M057 |
Л1 |
Храна - Месо и производи од меса |
Одређивање садржаја нитрита (спектрофотометрија) |
>1mg/kg |
SRPS ISO 2918:1999 |
Т |
Храна - Месо и производи од меса, Риба и производи од риба |
Одређивање садржаја протеина (Метода по Думасу) |
>0,56% |
AOAC 992.15:1996 |
Т |
Храна - Производи од млека |
Одређивање садржаја протеина (Метода по Думасу) |
>0,56% |
SRPS EN ISO 14891:2010 |
Т |
Храна -Мед и други производи од пчела |
Одређивање електропроводљивости (кондуктометрија) |
>10 µS/cm |
M 320 |
Т |
Храна - Воће, поврће, производи од воћа и поврћа |
Одређивање остатака пестицида у намирницама (GC-MSD) (eкстракцијa/расподелa ацетонитрилом и пречишћавању дисперзионом SPE – Модуларна QuEChERS Метода)
|
>0,01mg/kg |
SRPS EN 15662:2018
|
Т |
Храна за животиње хранива, предсмеше и смеше |
Одређивање садржаја протеина (Метода по Думасу) |
>0,56% |
SRPS EN ISO 16634-1:2010 SRPS EN ISO 16634-2:2016 |
Т |
храна за животиње |
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама – Део 1: Бројање колонија на 30 °C техником наливања плоче |
|
SRPS EN ISO 4833-1:2014 SRPS EN ISO 4833-1:2014/А1:2022
|
Л1 |
|
Утврђивање присуства генома Salmonellae врста |
|
М249 |
Т |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria Monocytogenes и Listeria spp.-Део 1: метода откривања |
|
SRPS EN ISO 11290-1:2017 |
Л1 |
|
Одређивање броја живих сулфиторедукујућих бактерија које расту у анаеробним условима |
|
SRPS ISO 15213:2011 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање, одређивање и серотипизацију Salmonella –део 1, Откривање Salmonella spp. |
|
SRPS EN ISO 6579-1:2017 изузимајући Aнекс Д SRPS EN ISO 6579-1:2017/A1:2020 |
Л1 |
|
Одређивање броја коагулаза позитивних стафилокока (Staphilococcus aureus i druge vrste)
|
|
SRPS EN ISO 6888-1:2021 |
Л1 |
Храна за животиње хранива, предсмеше и смеше |
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae - Део 2: Техника бројања колонија |
|
SRPS EN ISO 21528-2:2017 |
Т |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја β-glukuronidaza pozitivne Escherichia coli - Део 2: Техника бројања колонија на 44°C помоћу 5-бромо-4- хлоро-3-индолил ß-Д- глукуронида
|
|
SRPS ISO 16649-2:2008 |
Т |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae - Део 2: Техника бројања колонија |
|
SRPS EN ISO 21528-2:2017 |
Т |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја β-glukuronidaza pozitivne Escherichia coli - Део 2: Техника бројања колонија на 44°C помоћу 5-бромо-4- хлоро-3-индолил ß-Д- глукуронида
|
|
SRPS ISO 16649-2:2008 |
Т |
храна за животиње |
Одређивање броја квасаца и плесни |
|
SRPS ISO 21527-2:2011 |
Л1 |
Вода Вода за напајање животиња Вода која се употребљава, односно додаје током припшреме, обраде или производње хране (а не утиче на здравствену исправност хране) |
Доказивање сулфиторедукујућих спорогених анаероба
|
/ |
Приручник^7), део 2.а.1 метода 5.1 |
Л1 |
|
Одређивање укупног броја аеробних мезофилних бактерија у 1 ml |
/ |
Приручник^7), део 2.а.1 метода 1.1
|
Л1 |
|
Доказивање присуства Pseudomonas aeruginosa
|
/ |
Приручник^7), део 2.а.1 метода 6.1 |
Л1 |
|
Доказивање Proteus врста |
/ |
Приручник^7), део 2.а.1 метода 4.1 |
Л1 |
|
Доказивање стрептокока фекалног порекла
|
/ |
Приручник^7), део 2.а.1 метода 3.1 |
Л1 |
|
Доказивање колиформних бактерија фекалног порекла
|
/ |
Приручник^7), део 2.а.1 метода 2.2 |
Л1 |
|
Одређивање укупних колиформних бактерија
|
/ |
Приручник^7), део 2.а.1 метода 2.1 |
Л1 |
Храна Месо и производи од меса, Млеко и производи од млека, Јаја и производи од јаја, Масти Мед Риба и производи од риба Остале намирнице |
Утврђивање присуства генома Listeria monocytogenes |
|
M 135 |
Т |
Месо и производи од меса, Производи од млека, Јаја и производи од јаја, Масти Мед Риба и производи од риба Остале намирнице |
Одређивање броја квасаца и плесни – Део 2: Техника бројања колонија у производима са активношћу воде мањом или једнаком 0,95 |
|
SRPS ISO 21527-2:2011
|
Т |
|
Одређивање броја квасаца и плесни – Део 1: Техника бројања колонија у производима са активношћу воде већом од 0.95 |
|
SRPS ISO 21527-1:2011
|
Т |
Храна Месо и производи од меса, Млеко и производи од млека, Јаја и производи од јаја, Масти Мед Риба и производи од риба Остале намирнице |
Утврђивање присуства генома Salmonellae врста |
|
249 |
Т |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја колиформа – Техника бројања колонија
|
|
SRPS ISO 4832:2014
|
Т |
Храна - Млеко и производи од млека; Месо и производи од меса; Јаја и производи од јаја; Масти; Мед и други производи од пчела; Риба и производи од рибе; Остале намирнице |
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria Monocytogenes и Listeria spp.-Део 2: метода откривања |
/ |
SRPS EN ISO 11290-2:2017 |
Л1 |
|
Одређивање броја микроорганизама |
/ |
SRPS EN ISO 4833-1:2014 SRPS EN ISO 4833-1:2014/А1:2022
|
Л1 |
Храна Месо и производи од меса |
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Campylobacter spp. - Део 2: Техника бројања колонија
|
|
SRPS EN ISO 10272-2:2017
|
Т |
Храна Месо и производи од меса, Производи од млека, Јаја и производи од јаја, Масти Мед Риба и производи од риба Воће, поврће, печурке, производи од воћа, поврћа и печурака, Жито, млински, пекарски производи и тестенине |
Хоризонтална метода за откривање Escherichia coli која производи шига токсин (STEC) и одређивање серогрупа О157, О111, О26, О103 i О145 |
|
SRPS CEN ISO/TS 13136:2014 Изузимајући одређивање серогрупа О111, О26, О103 i О145
|
Т |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја суспектног Bacillus cereus - Техника бројања колонија на 30°C
|
|
SRPS EN ISO 7932:2009 |
Т |
Храна Месо и производи од меса |
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Campylobacter spp. - Део 1: Метода откривања
|
|
SRPS EN ISO 10272-1:2017
|
Т |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Campylobacter spp. - Део 2: Техника бројања колонија
|
|
SRPS EN ISO 10272-2:2017
|
Т |
Храна Месо и производи од меса, Производи од млека, Јаја и производи од јаја, Масти Мед Риба и производи од риба Воће, поврће, печурке, производи од воћа, поврћа и печурака, Жито, млински, пекарски производи и тестенине |
Хоризонтална метода за откривање Escherichia coli која производи шига токсин (STEC) и одређивање серогрупа О157, О111, О26, О103 и О145 |
|
SRPS CEN ISO/TS 13136:2014 Изузимајући одређивање серогрупа О111, О26, О103 и О145
|
Т |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја суспектног Bacillus cereus - Техника бројања колонија на 30°C
|
|
SRPS EN ISO 7932:2009 |
Т |
Храна Месо и производи од меса |
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Campylobacter spp. - Део 1: Метода откривања
|
|
SRPS EN ISO 10272-1:2017
|
Т |
Храна - Млеко и производи од млека; Месо и производи од меса; Јаја и производи од јаја; Масти; Мед и други производи од пчела; Риба и производи од рибе; Остале намирнице |
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae (техника бројања колонија)
|
/ |
SRPS EN ISO 21528-2:2017
|
Л1 |
Храна - Месо и производи од меса |
Откривање ларви Trichinella у месу методом вештачке дигестије |
/ |
SRPS EN ISO 18743:2016 |
Л1 |
|
Утврђивање присуства Trichinella методом компресије |
/ |
М 119 |
Л1 |
Храна - Млеко и производи од млека; Месо и производи од меса; Јаја и производи од јаја; Масти; Мед и други производи од пчела; Риба и производи од рибе; Остале намирнице |
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria Monocytogenes и Listeria spp.-Део 1: метода откривања |
/ |
SRPS EN ISO 11290-1:2017 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање, одређивање и серотипизацију Salmonella –део 1, Откривање Salmonella spp. |
/ |
SRPS EN ISO 6579-1:2017 изузимајући Aнекс Д SRPS EN ISO 6579-1:2017/A1:2020
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза-позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте) - Део 1: Метода употребе агара по Берд-Паркеру
|
/ |
SRPS EN ISO 6888-1:2021
|
Л1 |
|
Одређивање броја β-глукуронидаза позитивне Escherichia coli
|
/ |
SRPS ISO 16649-2:2008
|
Л1 |
Храна - Млеко |
Одређивање броја соматских ћелија- Део 1: Микроскопска метода (Референтна метода) |
/ |
SRPS EN ISO 13366-1:2010
|
Л1 |
Узорци са површина у зони производње хране и руковања храном Узорци са површина које долазе у контакт са храном; Узорци са трупова закланих животиња |
Утврђивање присуства генома Listeria monocytogenes |
|
М 135 |
Т |
|
Утврђивање присуства генома Salmonellaе врста |
|
M 249 |
Т |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. — Део 1: Метода откривања |
|
SRPS EN ISO 11290-1:2017 |
Т |
Узорци са површина - Брисеви са радних површина, опреме, алата и површина трупова закланих животиња |
Одређивање броја микроорганизама (техника бројања колонија на 30° C) Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама – Део 1: Бројање колонија на 30 °C техником наливања плоче |
/ |
SRPS EN ISO 4833-1:2014 SRPS EN ISO 4833-1:2014/А1:2022
|
Л1 |
|
Одређивање броја ентеробактерија
|
/ |
SRPS ЕN ISO 21528-2:2017 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање, одређивање и серотипизацију Salmonella –део 1, Откривање Salmonella spp. |
/ |
SRPS EN ISO 6579-1:2017 изузимајући Aнекс Д SRPS EN ISO 6579-1:2017/A1:2020
|
Л1 |
Узорци са површина у зони производње хране и руковања храном Брисеви са површина које долазе у контакт са храном; Брисеви са трупова закланих животиња |
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Campylobacter spp. - Део 1: Метода откривања
|
|
SRPS EN ISO 10272-1:2017
|
Т |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Campylobacter spp. - Део 1: Метода откривања
|
|
SRPS EN ISO 10272-1:2017
|
Т |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза-позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте) - Део 1: Метода употребе агара по Берд-Паркеру
|
|
SRPS EN ISO 6888-1:2021
|
Т |
Вода Отпадне воде из објеката за узгој животиња, производњу хране и кожара |
Узимање узорака за физичко-хемијска испитивања |
|
SRPS ISO 5667-10:2021, изузимајући тачке 7.2.2; 7.3.4 и 8.2 SRPS ISO 5667-3:2018
|
Т |
Вода Вода за напајање животиња Вода која се употребљава, односно додаје током припшреме, обраде или производње хране (а не утиче на здравствену исправност хране) |
Узимање узорака за физичко-хемијска испитивања |
|
SRPS ISO 5667-5:2008 SRPS ISO 5667-3:2018
|
Т |
|
Узимање узорака за физичко-хемијска испитивања |
|
Правилник 11) |
Т |
|
Узорци са површина - Брисеви са радних површина, опреме, алата и површина трупова закланих животиња
|
Узимање узорака са површина које долазе у контакт са храном за микробиолошка испитивања |
SRPS ISO 18593:2018 тачка 7.5.3 и 7.5.4 |
Л1 |
|
Узорци са површина - Брисеви са радних површина, опреме, алата и површина трупова закланих животиња |
Узимање узорака са површине трупова закланих животиња за микробиолошка испитивања недеструктивном методом помоћу сунђера |
SRPS ЕN ISO 17604:2016 тачка 8.3.2
|
Л1 |