Преузимање ПДФ-а

Ветеринарски специјалистички институт "Краљево", Сектор за лабораторијска испитивања

Жичка 34, 36000 Краљево

Лабораторије за испитивање по стандарду SRPS ISO/IEC 17025:2017

Основни подаци

Број пр.:2-01-244
ПИБ:100240259
Акр. број:01-157
Web:http://www.vsikv.com/
Тел:+ 381 36 361361
Факс:+ 381 36 360011

Статус предмета

Статус акр.:Акредитован
Статус суспензије:Без суспензије
Датум прве акр.:22. децембар 2006.
Датум последње акр.:20. децембар 2022.
Датум истицања/укидања акр.:19. децембар 2026.

Контакт особа

Име и презиме:Александар Жарковић
Функција:руководилац сектора за лабораторијска испитивања
Телефон:+ 381 36 361361
Факс:+ 381 36 360011
Е-маил:vetiskv@tron-inter.net

Локације

Т - Терен
Л1 - Сектор за лабораторијска испитивања

Историја статуса

20. децембар 2022. - 19. децембар 2026.Акредитован
20. децембар 2018. - 19. децембар 2022.Акредитован
20. децембар 2014. - 19. децембар 2018.Акредитован
20. децембар 2010. - 19. децембар 2014.Акредитован
22. децембар 2006. - 20. децембар 2010.Акредитован

Обим акредитације

Предмет испитивања Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања) Опсег мерења (где је примењиво) Референтни документ Локације
И-02 Биолошка, биохемијска испитивања/П-01 Пољопривредни производи, укључујући храну за животиње
Храна за животиње хранива, предсмеше и смеше

Утврђивање количине афлатоксина B1 (ELISA тест)

>0,001 mg/kg

М 241

Т 
И-02 Биолошка, биохемијска испитивања/П-03 Биолошки материјал за испитивање
Биолошки материјал пореклом од животиња (органи, секрети, екскрети, ткива, ткивне течности и брисеви)

Утврђивање присуства генома Coxiella burnetii

М 251

Т 

Утврђивањe присуства гeнома вируса афричке куге свиња (Real time PCR мeтода)

ОIЕ 1)
поглавље 3.9.1 (2021)
тачка 1.3.3

Т 

Испитивање присуства антитела против вируса афричке куге свиња (iELISA тест)

ОIЕ 1)
поглавље 3.9.1 (2021)
тачка 2.1

Т 

Утврђивањe присуства гeнома вируса болeсти плавог јeзика

ОIЕ 1) поглавље 3.1.3 (2021)
тачка 1.3

Т 

Утврђивање присуства атитела против CAEV/MVV

ОIЕ 1) поглављe 3.8.2 (2017)
тачка 2.2

Т 

Утврђивање присуства атитела против Coxiellae burnetii

ОIЕ 1) поглављe 3.1.17 (2018)
тачка 2.1

Т 

Испитивање присуства антитела против Brucella ovis

ОIЕ 1) – поглавље 3.8.7 (2015)
тачка 2.3

Т 

Утврђивање присуства генома патогених Leptospira врста

М 255

Т 

Утврђивање присуства генома Lumpy skin disease и диференцијација теренских од вакциналних сојева вируса

М 253

Т 

Утврђивањe присуства гeнома вируса инфeктивног бовиног ринотрахeитиса/инфeктивног пустулозног вулвовагинитиса – IBR/IPV

ОIЕ 1)
поглављe 3.4.11 (2017)
тачка 1.3.1

Л1  

Утврђивање присуства генома Chlamydophila spp.

ОIЕ^1)
поглављe 3.8.5 (2018)
тачка 1.5

Т 

Утврђивање присуства генома Salmonellae врста

М 249

Т 
Биолошки материјал за испитивање - Органи, секрети, екскрети, ткива, ткивне течности и брисеви

Испитивање присуства антитела против вируса Newcastle болести

/

ОIЕ^1) – поглавље 3.3.14 (2021)
тачка 2.1

Л1  

Испитивање присуства антитела против вируса Гумборо болести

/

ОIЕ^1) поглавље 3.3.12 (2016)
тачка 2.3

Л1  

Испитивање присуства антитела против вируса инфективног бронхитиса живине

/

ОIЕ^1) – поглавље 3.3.2 (2018)
тачка 2.3

Л1  

Испитивање присуства антитела против вируса авијарне инфлуенце

/

ОIЕ^1) поглавље 3.3.4 (2021)
тачка 2.1

Л1  
Биолошки материјал пореклом од животиња

Утврђивањe присуства гeнома вируса класичнe кугe свиња
(Real Time RT-PCR мeтода)

М 230

Т 
Биолошки материјал пореклом од животиња (органи, секрети, екскрети, ткива, ткивне течности и брисеви)

Испитивање присуства антитела IgM класе против вируса болести Западног Нила код коња (ELISA тест)

ОIЕ^1)
поглавље 3.1.25 (2018)
тачка 2.1

Т 
Биолошки материјал за испитивање - Органи, секрети, екскрети, ткива, ткивне течности и брисеви

Испитивањe присуства узрочника Нозeмозe (микроскопски)

/

ОIЕ^1) – поглављe 3.2.4 (2013)
тачка 1.1

Л1  

Испитивањe присуства узрочника Вароозe (микроскопски)

/

ОIЕ^1) поглављe 3.2.7 (2021)
тачка 1

Л1  

Испитивањe присуства узрочника амeричкe кугe пчeлињeг лeгла (микроскопски)

/

ОIЕ^1) – поглављe 3.2.2 (2023)
тачка 1.3.4 ви) и б)

Л1  
Биолошки материјал пореклом од животиња (органи, секрети, екскрети, ткива, ткивне течности и брисеви)

Испитивање присуства антитела против Brucella spp.

ОIЕ 1) поглавље 3.1.4 (2022)
тачка 2.6

Л1  

Утврђивањe присуства гeнома Capripox вируса

М252

Л1  

Утврђивањe присуства гeнома вируса авијарнe инфлуeнцe

ОIЕ^1)
поглављe 3.3.4 (2021)
тачка 1.5.2

Л1  
Биолошки материјал пореклом од животиња (органи, ткива, секрети, екскрети, простирка)

Утврђивањe присуства гeнома вируса бовинe вируснe дијарeјe

ОIЕ 1)
поглављe 3.4.7 (2015)
тачка 1.2

Л1  

Утврђивањe присуства гeнома вируса класичнe кугe свиња

М 230

Л1  
Биолошки материјал пореклом од животиња (органи, секрети, екскрети, ткива, ткивне течности и брисеви)

Утврђивање присуства генома вируса атипичне куге живине

М 246

Л1  
Биолошки материјал пореклом од животиња (органи, ткива, секрети, екскрети, простирка)

Утврђивањe присуства гeнома Мycoplasma synoviae

ОIЕ 1)
поглављe 3.3.5 (2021)
тачка 1.3.1

Л1  

Утврђивањe присуства гeнома Мycoplasma gallisepticum

ОIЕ 1)
поглављe 3.3.5 (2021)
тачка 1.3.1

Л1  

Утврђивањe присуства гeнома вируса болести Западног Нила

ОIЕ 1)
поглављe 3.1.25 (2018)
тачка 1.2.2

Л1  

Испитивање присуства антитела против Мycoplasma gallisepticum

ОIЕ 1) поглављe 3.3.5 (2021)
тачка 2.3

Л1  

Испитивање присуства антитела против Мycoplasma synoviae

ОIЕ^1) поглављe 3.3.5 (2021)
тачка 2.3

Л1  

Испитивање присуства антитела против вируса класичне куге свиња

ОIЕ^1) поглављe 3.9.3 (2022)
тачка 2.4

Л1  
Биолошки материјал за испитивање - Органи, секрети, екскрети, ткива, ткивне течности и брисеви

Испитивање присуства антитела против Brucella spp. (тест брзе серумске аглутинације)

/

ОIЕ^1) – поглавље 3.1.4 (2022)
тачка 2.3.1

Л1  
Биолошки материјал пореклом од животиња (органи, ткива, секрети, екскрети, простирка)

Утврђивањe присуства антигeна вируса бeснила (мeтода дирeктнe имунофлуорeсцeнцијe)

ОIЕ 1)
поглављe 3.1.18 (2023)
тачка 1.3.1

Л1  
Биолошки материјал за испитивање - Органи, секрети, екскрети, ткива, ткивне течности и брисеви

Испитивање присуства антитела против Brucella spp.

/

ОIЕ^1) – поглавље 3.1.4 (2022)
тачка 2.5.1

Л1  

Испитивање присуства антитела против Brucella spp.

/

ОIЕ^1) – поглавље 3.1.4 (2022)
тачка 2.5.2

Л1  

Испитивање присуства антитела против вируса инфективне анемије копитара

/

ОIЕ^1) – поглавље 3.6.6 (2019)
тачка 2.1

Л1  

Испитивање присуства антитела против вируса ензоотске леукозе говеда

/

ОIЕ^1) – поглавље 3.4.9 (2018)
тачка 2.1

Л1  

Испитивање присуства антитела против вируса инфективног бовиног ринотрахеитиса/инфективног пустулозног вулвовагинитиса IBR/IPV

/

ОIЕ^1) поглавље 3.4.11 (2017)
тачка 2.2

Л1  

Испитивање присуства антитела против вируса болести плавог језика

/

ОIЕ^1) поглавље 3.1.3 (2021)
тачка 2.1

Л1  
Биолошки материјал пореклом од животиња (органи, секрети, екскрети, ткива, ткивне течности и брисеви)

Изолација и идентификација Listeria monocytogenes

ОIЕ 1)
поглављe 3.10.5 (2021)
тачка 1.1 и 1.2

Т 

Изолација и идентификација вируса атипичне куге живине

ОIЕ^1)
поглавље 3.3.14 (2021)
тачка 1.1, 1.2 и 1.3

Т 

Изолација и идентификација вируса авијарне инфлуенце

ОIЕ^1)
поглавље 3.3.4 (2021)
тачка 1.1, 1.2, 1.3

Т 
Биолошки материјал за испитивање - Органи, секрети, екскрети, ткива, ткивне течности и брисеви

Изолација и идентификација Bacillus anthracis

/

ОIЕ^1) поглавље 3.1.1 (2023)
тачка 1.1

Л1  

Изолација и идентификација Salmonellae врста

/

ОIЕ^1) поглавље 3.10.7 (2022)
тачка 1.1

Л1  

Изолација и идeнтификација узрочника амeричкe кугe пчeлињeг лeгла

/

ОIЕ^1) поглављe 3.2.2 (2023)
тачка 1.3

Л1  
И-02 Биолошка, биохемијска испитивања/П-21 Производи за људску употребу, укључујући храну
Храна Млеко и производи од млека

Утврђивање количине афлатоксина M1 (ELISA)

Сирово млеко: >0,01 µg/L,
млеко упраху: >0,05 µg /L
сир:>0,037 µg /kg
стари сир:>0,12 µg /kg
јогурт:>0,025 µg /kg

SRPS EN ISO 14675:2008

Л1  
Храна Ситно воће

Хоризонтална метода за
одређивање вируса
хепатитиса А и норовируса
коришћењем
RT-PCR у реалном
времену - Део 2:
Метода откривања

SRPS EN ISO 15216-2:2019/Ispr.1:2021

Т 
И-03 Хемијска (аналитичка) испитивања/П-09 Узорци животне средине (ваздух, вода, земљиште, отпад)
Вода Вода за напајање животиња Вода која се употребљава, односно додаје током припреме, обраде или производње хране Површинске и подземне воде Oтпадне воде из објеката за узгој животиња, производњу хране и кожара

Одређивање садржаја олова

Pb: >0,010 mg/L

M038

Л1  

Одређивање садржаја никла

Ni: >0,025 mg/l

M039

Л1  
Вода Вода за напајање животиња Вода која се употребљава, односно додаје током припреме, обраде или произвидње хране Површинске и подземне воде Отпадне воде из објеката за узгој животиња, производњу хране и кожара

Одређивање садржаја нитрата

>0,18mg/l

Приручник 7)
метода P-V-31/C

Л1  
Вода Вода за напајање животиња Вода која се употребљава, односно додаје током припреме, обраде или производње хране Површинске и подземне воде Oтпадне воде из објеката за узгој животиња, производњу хране и кожара

Одређивање садржаја кобалта

>0,1mg/l

Приручник^7), метода P-V-24/А

Л1  

Одређивање садржаја гвожђа

>0,05 mg/l

Приручник^7), метода P-V-17/B

Л1  

Одређивање садржаја калијума

>0,2 mg/l

Приручник^7), метода P-V-23/B

Л1  

Одређивање садржаја натријума

>0,2 mg/l

Приручник^7), метода P-V-29/B

Л1  
Вода Вода за напајање животиња Вода која се употребљава, односно додаје током припреме, обраде или произвидње хране Површинске и подземне воде Отпадне воде из објеката за узгој животиња, производњу хране и кожара

Одређивање садржаја калцијума и магнезијума

Ca: >0,3 mg/l
Mg: >0,05 mg/l

Приручник^7), метода P-V-22/B

Л1  
Вода Вода за напајање животиња Вода која се употребљава, односно додаје током припреме, обраде или производње хране Површинске и подземне воде Oтпадне воде из објеката за узгој животиња, производњу хране и кожара

Одређивање садржаја арсена

>0,4μg/l

М325

Л1  
Вода Вода за напајање животиња Вода која се употребљава, односно додаје током припреме, обраде или произвидње хране Површинске и подземне воде Отпадне воде из објеката за узгој животиња, производњу хране и кожара

Одређивање садржаја кадмијума

>0,005mg/l

SRPS ISO 5961:2009

Л1  
Вода Вода за напајање животиња Вода која се употребљава, односно додаје током припреме, обраде или производње хране Површинске и подземне воде Oтпадне воде из објеката за узгој животиња, производњу хране и кожара

Одређивање садржаја живе

>0,52μg/l

SRPS EN 12846:2013

Л1  

Одређивање електропроводљивости

>10μS/cm

Приручник 7)
метода P-IV-11

Л1  

Одређивање мутноће

0,15-1000NTU

Приручник^7)
метода P-IV-4/В

Л1  

Одређивање садржаја ортофосфата и укупног фосфора

>0,012mg/l

Приручник 7)
метода P-V-16/A

Л1  

Одређивање садржаја амонијака (спектрофотометријска метода са Nessler-овим реагенсом, без дестилације)

>0,04mg/l

Приручник 7)
метода P-V-2/B

Л1  

Одређивање концентрације водоникових јона – pH вредност

pH 0-14,0

Приручник^7), метода P-IV-6/A

Л1  

Одређивање потрошње калијумперманганата-по Kubel Tiemann-у

>0,35mg/L

Приручник^7), метода P-V-9/А

Л1  

Одређивање садржаја нитрита

>0,016 mg/L

Приручник 7) метода P-V-32/A

Л1  

Одређивање хлорида методом по Mohr-у

5-400 mg/l

SRPS ISO 9297:1997
SRPS ISO
9297-1:2007

Л1  

Одређивање садржаја бакра

> 0,020 mg/l

Приручник^7), метода P-V-7/D

Л1  

Одређивање садржаја цинка

Zn: >
0,01 mg/l

Приручник^7), метода P-V-12/C

Л1  

Одређивање садржаја мангана

>0,04mg/l

Приручник^7), метода P-V-26/B

Л1  

Одређивање садржаја хрома

>0,10mg/l

Приручник^7), метода P-V-20/C

Л1  
Вода Површинске воде Oтпадне воде из објеката за узгој животиња, производњу хране и кожара

Одређивање садржаја амонијака

>0,06mg/l

М322

Л1  

Одређивање садржаја нитрата

>0,1mg/l

М323

Т 
Вода Вода за напајање животиња Вода која се употребљава, односно додаје током припреме, обраде или производње хране Површинске и подземне воде Oтпадне воде из објеката за узгој животиња, производњу хране и кожара

Мерење температуре

+3 до 50оC

Приручник 7)
метода P-IV-1

Т 
Вода Вода за напајање животиња Вода која се употребљава, односно додаје током припреме, обраде или производње хране Површинске и подземне воде Oтпадне воде из објеката за узгој животиња, производњу хране и кожара

Одређивање сувог остатка на 105℃ (гравиметрија)

>40mg/l

Приручник^7)
метода P-V-7

Т 

Одређивање остатка након жарења на 550℃ (гравиметрија)

>40mg/l

M064

Т 

Одређивање губитка жарењем - рачунска метода

М 345

Т 
И-03 Хемијска (аналитичка) испитивања/П-21.1 Храна и храна за животиње
Храна - Месо и производи од меса, Млеко и производи од млека, Јаја и производи од јаја, Масти Мед и други производи пчела Риба и производи од риба

Одређивање садржаја живе, арсена и селена

Hg: >0,01 mg/kg
As: >0,01mg/kg
Se: >0,05 mg/kg

М057

Л1  
Храна Месо и производи од меса, Млеко и производи од млека, Јаја и производи од јаја, Масти Мед и други производи пчела Риба и производи од риба Воће, поврће, печурке, производи од воћа, поврћа и печурака

Одређивање садржаја натријума, калијума, калцијума, магнезијума, мангана, гвожђа, цинка и бакра

Na: >3,7 mg/kg
K: >1,4 mg/kg
Ca: >1,8 mg/kg
Mg: >0,14 mg/kg
Mn: >0,3mg/kg
Fe: >0,9 mg/kg
Zn: >0,4 mg/kg
Cu: >0,3 mg/kg

M098

Л1  
Храна - Воће, поврће, печурке, производи од воћа, поврћа и печурака

Одређивање садржаја кадмијума и олова

Cd: >0.01mg/kg
Pb: >0.05mg/kg

М 337

Л1  

Одређивање садржаја живе и арсена

Hg: >0,01 mg/kg
As: >0,01 mg/kg

М057

Л1  
Храна - Млеко и производи од млека

Одређивање воде у маслацу

>0.5%

Правилник 3)
Метода VIII.1

Л1  

Одређивање воде у кајмаку

>0.5%

Правилник 3)
метода VII.1

Л1  

Одређивање воде у сиру

>0.5%

Правилник 3)
метода VI.1

Л1  

Одређивање садржаја суве материје у киселом млеку и јогурту

>0,5%

Правилник 3)
методе II.3

Л1  

Одређивање садржаја суве материје у млеку

>0,5%

Правилник 3)
методе I.4

Л1  

Одређивање садржаја масти у маслацу

70-90 %

Правилник 3)
метода VIII.2

Л1  

Одређивање садржаја масти у кајмаку

1-60 %

Правилник 3)
метода VII.2

Л1  

Одређивање садржаја масти у сиру

1-40 %

Правилник 3)
метода VI.2

Л1  

Одређивање садржаја масти у павлаци

1-40 %

Правилник 3)
метода V.1

Л1  

Одређивање садржаја масти у јогурту и киселом млеку

0,5-7%

Правилник 3)
метода II.1

Л1  

Одређивање садржаја масти у млеку

млеко: 0,5-7,0 %

Правилник^3), методе I.3

Л1  
Храна - Месо и производи од меса

Одређивање садржаја влаге

>0,3%

SRPS ISO 1442:1998

Л1  

Одређивање садржаја укупног фосфора

>0,01g/kg

SRPS ISO 13730:1999

Л1  

Одређивање садржаја хидроксипролина

>0,37%

М050

Л1  
Храна - Млеко и производи од млека

Одређивање садржаја соли

>0,06%

Правилник^3), метода VII.3

Л1  

Одређивање pH у јогурту, киселом млеку и павлаци

pH 0-14,0

Приручник^4), стрaна 72

Л1  
Храна - Масти

Одређивање пероксидног броја

>0,5 meq/kg

М049

Л1  
Храна - Мед и други производи од пчела

Одређивање садржаја редукујућих шећера

>40%

Правилник^5), метода 2

Л1  

Одређивање садржаја сахарозе

>0,3%

Правилник^5), метода 3

Л1  

Одређивање воде у меду

13-25%

Правилник^5), метода 4

Л1  

Одређивање нерастворљивих материја у води

>0,02%

Правилник^5), метода 5

Л1  

Одређивање садржаја пепела

>0,02%

Правилник^5), метода 6

Л1  

Одређивање киселости

>1mmol/kg

Правилник^5), метода 7

Л1  

Одређивање хидроксиметилфурфурола

>3,5 mg/kg

Правилник^5), метода 9

Л1  

Одређивање активности дијастазе

>3,3

М059

Л1  
Храна - Млеко и производи од млека; Месо и производи од меса; Јаја и производи од јаја; Масти; Мед и други производи од пчела; Риба и производи од рибе; Остале намирнице

Одређивање садржаја кадмијума и олова

Cd: > 0,01mg/kg
Pb: > 0,1mg/kg
Млеко:
Pb: >0,02mg/kg

M097

Л1  

Одређивање садржаја кобалта, никла и хрома

Ni: >0,20mg/kg Cr: > 0,50mg/kg Co: >0,06mg/kg

М034

Л1  

Одређивање садржаја протеина

>0,8%

M099

Л1  
Храна за животиње - Хранива, предсмеше и смеше

Одређивање садржаја влаге и других испарљивих материја

>0,3%

SRPS ISO 6496:2001

Л1  

Одређивање садржаја азота и израчунавање садржаја сирових протеина – метода по Kjeldalu

>0,8%

М324

Л1  

Одређивање садржаја сирових масти методом по Soxhlet-u

>0,3%

Правилник^6), метода 12

Л1  

Одређивање киселинског степена

>0,2°SH

Правилник^6), метода 14

Л1  

Одређивање садржаја сирове целулозе

>0,5%

Приручник^10), стр. 478 - 479

Л1  

Одређивање сировог пепела

>0,02%

SRPS ISO 5984:2013

Л1  

Одређивање активности уреазе

>0,03 mgN/g/min

SRPS ISO 5506:2019

Л1  

Одређивање садржаја фосфора

>0,001%

М326

Л1  

Одређивање садржаја хлорида растворљивих у води

>0,06%

Правилник 6)
метода 21

Л1  

Одређивање садржаја кадмијума и олова

Cd: >0,07mg/kg
Pb: >0,60 mg/kg

M097

Л1  

Одређивање садржаја кобалта, никла и хрома

Ni: >0,20 mg/kg
Cr: >0,50 mg/kg
Co: >0,06mg/kg

М034

Л1  

Одређивање садржаја мангана, гвожђа, цинка, бакра, натријума, калијума, калцијума и магнезијума

Na: >3,7 mg/kg
K: >1,4 mg/kg
Ca: >1,8 mg/kg
Mg: >0,14 mg/kg
Mn: >0.3mg/kg
Fe: >0.9 mg/kg
Zn: >0.4 mg/kg
Cu: >0.3 mg/kg

SRPS ЕN ISO 6869:2008

Л1  

Одређивање садржаја живе, арсена и селена

Hg: >0,03mg/kg
As: >0,03mg/kg
Se: >0,05 mg/kg

M057

Л1  
Храна - Месо и производи од меса

Одређивање садржаја нитрита (спектрофотометрија)

>1mg/kg

SRPS ISO 2918:1999

Т 
Храна - Месо и производи од меса, Риба и производи од риба

Одређивање садржаја протеина (Метода по Думасу)

>0,56%

AOAC 992.15:1996

Т 
Храна - Производи од млека

Одређивање садржаја протеина (Метода по Думасу)

>0,56%

SRPS EN ISO 14891:2010

Т 
Храна -Мед и други производи од пчела

Одређивање електропроводљивости (кондуктометрија)

>10 µS/cm

M 320

Т 
Храна - Воће, поврће, производи од воћа и поврћа

Одређивање остатака пестицида у намирницама
(GC-MSD) (eкстракцијa/расподелa
ацетонитрилом и пречишћавању
дисперзионом
SPE – Модуларна QuEChERS
Метода)

>0,01mg/kg

SRPS EN
15662:2018

Т 
Храна за животиње хранива, предсмеше и смеше

Одређивање садржаја протеина (Метода по Думасу)

>0,56%

SRPS EN ISO 16634-1:2010
SRPS EN ISO 16634-2:2016

Т 
И-11 Микробиолошка испитивања/П-01 Пољопривредни производи, укључујући храну за животиње
храна за животиње

Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама – Део 1: Бројање колонија на 30 °C техником наливања плоче

SRPS EN ISO 4833-1:2014
SRPS EN ISO 4833-1:2014/А1:2022

Л1  

Утврђивање присуства генома Salmonellae врста

М249

Т 

Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria Monocytogenes и Listeria spp.-Део 1: метода откривања

SRPS EN ISO 11290-1:2017

Л1  

Одређивање броја живих сулфиторедукујућих бактерија које расту у анаеробним условима

SRPS ISO 15213:2011

Л1  

Хоризонтална метода за откривање, одређивање и серотипизацију Salmonella –део 1, Откривање Salmonella spp.

SRPS EN ISO 6579-1:2017
изузимајући Aнекс Д SRPS
EN ISO 6579-1:2017/A1:2020

Л1  

Одређивање броја коагулаза позитивних стафилокока
(Staphilococcus aureus i druge vrste)

SRPS EN ISO
6888-1:2021

Л1  
Храна за животиње хранива, предсмеше и смеше

Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae - Део 2: Техника бројања колонија

SRPS EN ISO 21528-2:2017

Т 

Хоризонтална метода за одређивање броја
β-glukuronidaza pozitivne Escherichia coli - Део 2: Техника бројања колонија
на 44°C помоћу 5-бромо-4-
хлоро-3-индолил ß-Д-
глукуронида

SRPS ISO 16649-2:2008

Т 

Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae - Део 2: Техника бројања колонија

SRPS EN ISO 21528-2:2017

Т 

Хоризонтална метода за одређивање броја
β-glukuronidaza pozitivne Escherichia coli - Део 2: Техника бројања колонија
на 44°C помоћу 5-бромо-4-
хлоро-3-индолил ß-Д-
глукуронида

SRPS ISO 16649-2:2008

Т 
храна за животиње

Одређивање броја квасаца и плесни

SRPS ISO 21527-2:2011

Л1  
И-11 Микробиолошка испитивања/П-09 Узорци животне средине (ваздух, вода, земљиште, отпад)
Вода Вода за напајање животиња Вода која се употребљава, односно додаје током припшреме, обраде или производње хране (а не утиче на здравствену исправност хране)

Доказивање сулфиторедукујућих спорогених анаероба

/

Приручник^7), део 2.а.1 метода 5.1

Л1  

Одређивање укупног броја аеробних мезофилних бактерија у 1 ml

/

Приручник^7), део 2.а.1 метода 1.1

Л1  

Доказивање присуства Pseudomonas aeruginosa

/

Приручник^7), део 2.а.1 метода 6.1

Л1  

Доказивање Proteus врста

/

Приручник^7), део 2.а.1 метода 4.1

Л1  

Доказивање стрептокока фекалног порекла

/

Приручник^7), део 2.а.1 метода 3.1

Л1  

Доказивање колиформних бактерија фекалног порекла

/

Приручник^7), део 2.а.1 метода 2.2

Л1  

Одређивање укупних колиформних бактерија

/

Приручник^7), део 2.а.1 метода 2.1

Л1  
И-11 Микробиолошка испитивања/П-21 Производи за људску употребу, укључујући храну
Храна Месо и производи од меса, Млеко и производи од млека, Јаја и производи од јаја, Масти Мед Риба и производи од риба Остале намирнице

Утврђивање присуства генома Listeria monocytogenes

M 135

Т 
Месо и производи од меса, Производи од млека, Јаја и производи од јаја, Масти Мед Риба и производи од риба Остале намирнице

Одређивање броја квасаца и плесни – Део 2: Техника бројања колонија у производима са активношћу воде мањом или једнаком 0,95

SRPS ISO
21527-2:2011

Т 

Одређивање броја квасаца и плесни – Део 1: Техника бројања колонија у производима са активношћу воде већом од 0.95

SRPS ISO 21527-1:2011

Т 
Храна Месо и производи од меса, Млеко и производи од млека, Јаја и производи од јаја, Масти Мед Риба и производи од риба Остале намирнице

Утврђивање присуства генома Salmonellae врста

249

Т 

Хоризонтална метода за одређивање броја колиформа
– Техника бројања колонија

SRPS ISO 4832:2014

Т 
Храна - Млеко и производи од млека; Месо и производи од меса; Јаја и производи од јаја; Масти; Мед и други производи од пчела; Риба и производи од рибе; Остале намирнице

Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria Monocytogenes и Listeria spp.-Део 2: метода откривања

/

SRPS EN ISO 11290-2:2017

Л1  

Одређивање броја микроорганизама

/

SRPS EN ISO 4833-1:2014
SRPS EN ISO 4833-1:2014/А1:2022

Л1  
Храна Месо и производи од меса

Хоризонтална метода за откривање и одређивање
броја Campylobacter spp. -
Део 2: Техника бројања
колонија

SRPS EN ISO
10272-2:2017

Т 
Храна Месо и производи од меса, Производи од млека, Јаја и производи од јаја, Масти Мед Риба и производи од риба Воће, поврће, печурке, производи од воћа, поврћа и печурака, Жито, млински, пекарски производи и тестенине

Хоризонтална метода за откривање Escherichia coli која производи шига токсин (STEC) и одређивање серогрупа О157, О111, О26, О103 i О145

SRPS CEN ISO/TS 13136:2014
Изузимајући одређивање серогрупа О111, О26, О103 i О145

Т 

Хоризонтална метода за
одређивање броја
суспектног Bacillus cereus -
Техника бројања колонија
на 30°C

SRPS EN ISO 7932:2009

Т 
Храна Месо и производи од меса

Хоризонтална метода за откривање и одређивање
броја Campylobacter spp. -
Део 1: Метода откривања

SRPS EN ISO
10272-1:2017

Т 

Хоризонтална метода за откривање и одређивање
броја Campylobacter spp. -
Део 2: Техника бројања
колонија

SRPS EN ISO
10272-2:2017

Т 
Храна Месо и производи од меса, Производи од млека, Јаја и производи од јаја, Масти Мед Риба и производи од риба Воће, поврће, печурке, производи од воћа, поврћа и печурака, Жито, млински, пекарски производи и тестенине

Хоризонтална метода за откривање Escherichia coli која производи шига токсин (STEC) и одређивање серогрупа О157, О111, О26, О103 и О145

SRPS CEN ISO/TS 13136:2014
Изузимајући одређивање серогрупа О111, О26, О103 и О145

Т 

Хоризонтална метода за
одређивање броја
суспектног Bacillus cereus -
Техника бројања колонија
на 30°C

SRPS EN ISO 7932:2009

Т 
Храна Месо и производи од меса

Хоризонтална метода за откривање и одређивање
броја Campylobacter spp. -
Део 1: Метода откривања

SRPS EN ISO
10272-1:2017

Т 
Храна - Млеко и производи од млека; Месо и производи од меса; Јаја и производи од јаја; Масти; Мед и други производи од пчела; Риба и производи од рибе; Остале намирнице

Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae (техника бројања колонија)

/

SRPS EN ISO 21528-2:2017

Л1  
Храна - Месо и производи од меса

Откривање ларви Trichinella у месу методом вештачке дигестије

/

SRPS EN ISO 18743:2016

Л1  

Утврђивање присуства Trichinella методом компресије

/

М 119

Л1  
Храна - Млеко и производи од млека; Месо и производи од меса; Јаја и производи од јаја; Масти; Мед и други производи од пчела; Риба и производи од рибе; Остале намирнице

Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria Monocytogenes и Listeria spp.-Део 1: метода откривања

/

SRPS EN ISO 11290-1:2017

Л1  

Хоризонтална метода за откривање, одређивање и серотипизацију Salmonella –део 1, Откривање Salmonella spp.

/

SRPS EN ISO 6579-1:2017
изузимајући Aнекс Д SRPS
EN ISO 6579-1:2017/A1:2020

Л1  

Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза-позитивних стафилокока
(Staphylococcus aureus и друге врсте) - Део 1: Метода употребе агара по Берд-Паркеру

/

SRPS EN ISO 6888-1:2021

Л1  

Одређивање броја β-глукуронидаза позитивне Escherichia coli

/

SRPS ISO 16649-2:2008

Л1  
Храна - Млеко

Одређивање броја соматских ћелија- Део 1: Микроскопска метода (Референтна метода)

/

SRPS EN ISO 13366-1:2010

Л1  
И-11 Микробиолошка испитивања/П-27 Остали производи
Узорци са површина у зони производње хране и руковања храном Узорци са површина које долазе у контакт са храном; Узорци са трупова закланих животиња

Утврђивање присуства генома Listeria monocytogenes

М 135

Т 

Утврђивање присуства генома Salmonellaе врста

M 249

Т 

Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. — Део 1: Метода откривања

SRPS EN ISO 11290-1:2017

Т 
Узорци са површина - Брисеви са радних површина, опреме, алата и површина трупова закланих животиња

Одређивање броја микроорганизама (техника бројања колонија на 30° C)
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама – Део 1: Бројање колонија на 30 °C техником наливања плоче

/

SRPS EN ISO 4833-1:2014
SRPS EN ISO 4833-1:2014/А1:2022

Л1  

Одређивање броја ентеробактерија

/

SRPS ЕN ISO 21528-2:2017

Л1  

Хоризонтална метода за откривање, одређивање и серотипизацију Salmonella –део 1, Откривање Salmonella spp.

/

SRPS EN ISO 6579-1:2017
изузимајући Aнекс Д SRPS
EN ISO 6579-1:2017/A1:2020

Л1  
Узорци са површина у зони производње хране и руковања храном Брисеви са површина које долазе у контакт са храном; Брисеви са трупова закланих животиња

Хоризонтална метода за откривање и одређивање
броја Campylobacter spp. -
Део 1: Метода откривања

SRPS EN ISO
10272-1:2017

Т 

Хоризонтална метода за откривање и одређивање
броја Campylobacter spp. -
Део 1: Метода откривања

SRPS EN ISO
10272-1:2017

Т 

Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза-позитивних стафилокока
(Staphylococcus aureus и друге врсте) - Део 1: Метода употребе агара по Берд-Паркеру

SRPS EN ISO
6888-1:2021

Т 
И-15 Узорковање/П-09 Узорци животне средине (ваздух, вода, земљиште, отпад)
Вода Отпадне воде из објеката за узгој животиња, производњу хране и кожара

Узимање узорака за физичко-хемијска испитивања

SRPS ISO 5667-10:2021,
изузимајући тачке 7.2.2; 7.3.4 и 8.2
SRPS ISO 5667-3:2018

Т 
Вода Вода за напајање животиња Вода која се употребљава, односно додаје током припшреме, обраде или производње хране (а не утиче на здравствену исправност хране)

Узимање узорака за физичко-хемијска испитивања

SRPS ISO 5667-5:2008
SRPS ISO 5667-3:2018

Т 

Узимање узорака за физичко-хемијска испитивања

Правилник 11)

Т 
И-15 Узорковање/П-27 Остали производи

Узорци са површина - Брисеви са радних површина, опреме, алата и површина трупова закланих животиња

Узимање узорака са површина које долазе у контакт са храном за микробиолошка испитивања

SRPS ISO 18593:2018
тачка 7.5.3 и 7.5.4

Л1  

Узорци са површина - Брисеви са радних површина, опреме, алата и површина трупова закланих животиња

Узимање узорака са површине трупова закланих животиња за микробиолошка испитивања недеструктивном методом помоћу сунђера

SRPS ЕN ISO 17604:2016
тачка 8.3.2

Л1