Преузимање ПДФ-а

Ветеринарски специјалистички институт "Пожаревац", Сектор за лабораторијска испитивања

Дунавска 89Б, 12000 Пожаревац

Лабораторије за испитивање по стандарду SRPS ISO/IEC 17025:2017

Основни подаци

Број пр.:2-01-237
ПИБ:101975197
Акр. број:01-196
Web:http://www.vsipozarevac.com/
Тел:+ 381 12 554840 + 381 12 554940
Факс:+ 381 12 554941

Статус предмета

Статус акр.:Акредитован
Статус суспензије:Без суспензије
Датум прве акр.:21. август 2007.
Датум последње акр.:21. август 2023.
Датум истицања/укидања акр.:20. август 2027.

Контакт особа

Име и презиме:Милица Лазић
Функција:руководилац сектора за лабораторијска испитивања
Телефон:+ 381 12 554840 +381 12 554940
Факс:+ 381 12 554941
Е-маил:office@vsipozarevac.com

Локације

Л1 - Сектор за лабораторијска испитивања

Историја статуса

21. август 2023. - 20. август 2027.Акредитован
21. август 2019. - 20. август 2023.Акредитован
21. август 2015. - 20. август 2019.Акредитован
21. август 2011. - 20. август 2015.Акредитован
21. август 2007. - 21. август 2011.Акредитован

Обим акредитације

Предмет испитивања Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања) Опсег мерења (где је примењиво) Референтни документ Локације
И-02 Биолошка, биохемијска испитивања/П-03 Биолошки материјал за испитивање
Биолошки материјал пореклом од животиња (органи, секрети, екскрети, ткива, ткивне течности и брисеви)

Испитивање присуства антитела против вируса Афричке куге свиња (ELISA)

OIE^2) поглавље 3.9.1 (2021)
тачка 2.1

Л1  

Испитивање присуства генома вируса Афричке куге свиња (Real time PCR)

OIE^2) поглавље 3.9.1 (2021)
тачка 1.3.3

Л1  

Испитивање присуства генома вируса Класичне куге свиња (Real time RT-PCR)

Hoffmann и сар. 2005

Л1  

Испитивање
присуства
антитела против
вируса Класичне
куге свиња
(ELISA)

OIE 2) поглавље 3.9.3 (2022)
тачка 2.4

Л1  

Испитивање присуства антитела против Brucella ovis (ELISA)

OIE 2) поглавље 3.8.7 (2015)
тачка 2.3

Л1  
Биолошки материјал пореклом од животиња - органи, секрети, екскрети, ткива, ткивне течности и брисеви

Испитивање присуства антитела против Brucella spp.

OIE^2) поглавље 3.1.4 (2022)
тачка 2.3.1

Л1  

Испитивањe присуства
узрочника Нозeмозe
(микроскопски)

OIE^2) поглавље 3.2.4 (2013)
тачка 1.1

Л1  
Биолошки материјал пореклом од животиња (органи, секрети, екскрети, ткива, ткивне течности и брисеви)

Испитивање присуства антитела против вируса Maedi visna/CAE (ЕLISA)

OIE^2) поглавље 3.8.2 (2017)
тачка 2.2

Л1  

Испитивање присуства генома вируса Авијарне инфлуенце (Real time RT-PCR)

OIE поглавље 3.3.4 (2021) тачка 1.5.2

Л1  
Биолошки материјал пореклом од животиња - органи, секрети, екскрети, ткива, ткивне течности и брисеви

Испитивање присуства антитела против вируса Newcastle болести живине
(HI тест)

OIE^2)
поглавље 3.3.14 (2021)
тачка 2.1

Л1  

Испитивање присуства антитела против вируса IAK
(AGID тест)

OIE^2)
поглавље 3.6.6 (2019)
тачка 2.1

Л1  

Испитивање присуства антитела против Brucella spp. (iELISA тест)

OIE^2)
поглавље 3.1.4 (2022)
тачка 2.5.1

Л1  

Испитивање присуства антитела против вируса Gumboro болести
(iELISA тест)

OIE^2)
поглавље 3.3.12 (2016)
тачка 2.3

Л1  

Испитивање присуства антитела против вируса болести плавог језика (ELISA)

OIE^2)
поглавље 3.1.3 (2021)
тачка 2.1

Л1  
Биолошки материјал пореклом од животиња - органи, секрети, екскрети, ткива, ткивне течности и брисеви

Испитивање присуства антитела против вируса ELG (ELISA)

OIE^2)
поглавље 3.4.9 (2018)
тачка 2.1

Л1  
Биолошки материјал пореклом од животиња - органи, секрети, екскрети, ткива, ткивне течности и брисеви

Испитивање присуства антитела против Mycoplasma synoviae

OIE^2) поглавље 3.3.5 (2021)
тачка 2.3

Л1  
Биолошки материјал пореклом од животиња (органи, секрети, екскрети, ткива, ткивне течности и брисеви)

Испитивање присуства антитела против Mycoplasma gallisepticum

OIE2)
поглавље 3.3.5 (2021)
тачка 2.3

Л1  
Биолошки материјал пореклом од животиња - органи, секрети, екскрети, ткива, ткивне течности и брисеви

Испитивање присуства антитела против вируса Aujeszky болести
(ELISA)

OIE^2)
поглавље 3.1.2 (2018)
тачка 2.2

Л1  

Испитивање присуства антитела против инфективног бронхитиса живине
(ELISA)

OIE^2)
поглавље 3.3.2 (2018)
тачка 2.3

Л1  
Биолошки материјал пореклом од животиња (органи, секрети, екскрети, ткива, ткивне течности и брисеви)

Испитивање присуства антитела против Brucella spp. (cELISA)

OIE^2) поглавље 3.1.4
тачка 2.5.2 (2022)

Л1  
Биолошки материјал пореклом од животиња - органи, секрети, екскрети, ткива, ткивне течности и брисеви

Испитивање присуства антитела против вируса IBR/IPB (ELISA)

OIE^2)
поглавље 3.4.11 (2017)
тачка 2.2

Л1  

Изоловање и индентификација Paenibacillus larvae

OIE^2)
поглавље 3.2.2 (2016)
тачка 1.3

Л1  

Испитивање присуства Varoe destructor

OIE^2)
поглавље 3.2.7 (2021)
тачка 1

Л1  
И-11 Микробиолошка испитивања/П-01 Пољопривредни производи, укључујући храну за животиње
Храна за животиње - Хранива, предсмеше и смеше

Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella spp.

SRPS EN ISO 6579-1:2017 изузимајући Анекс Д
SRPS EN ISO 6579-1:2017/A1:2020

Л1  

Хоризонтална метода за
откривање и oдређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. Део 1: Метода откривања

SRPS ISO 11290 -1:2017

Л1  

Хоризонтална метода за oдређивање броја микроорганизама – техника бројања колонија на 30°C

SRPS EN ISO 4833-1:2014
SRPS EN ISO 4833-1:2014 /A1:2022

Л1  
И-11 Микробиолошка испитивања/П-03 Биолошки материјал за испитивање
Биолошки материјал пореклом од животиња - органи, секрети, екскрети, ткива, ткивне течности и брисеви

Изоловање и идентификација бактерија Salmonella врсте

OIE 2) поглавље 3.10.7 (2022)
тачка 1.1

Л1  
Биолошки материјал пореклом од животиња - органи, секрети, екскрети, ткива, ткивне течности и брисеви

Изоловање и идентификација Staphylococcus spp.

Приручник^1) стр. 121-125

Л1  

Изоловање и идентификација Streptococcus spp.

Приручник^1)
стр. 126-132

Л1  
Биолошки материјал пореклом од животиња (органи, секрети, екскрети, ткива, ткивне течности и брисеви)

Изоловање и идентификација бактерија Salmonella pullorum и Salmonella gallinarum

OIE^2) поглавље 3.3.11 (2018)
тачка 1.1 и 1.2

Л1  
И-11 Микробиолошка испитивања/П-21 Производи за људску употребу, укључујући храну
Храна - месо и производи од меса - млеко и производи од млека - производи од јаја - риба, друге водене животиње и њихови производи - поврће, воће и њихови производи

Хоризонтална метода за oткривање броја β- глукуронидаза позитивне Escherichia coli – Део 2: Tехника бројања колонија на 44ºC помоћу 5- bromo-4hloro-3- indolil β-glukuronida

SRPS ISO 16649-2:2008

Л1  
Храна - Meсо и производи од меса; Млеко и производи од млека; Производи од јаја; Риба, друге водене животиње и њихови производи; Поврће, воће и њихови производи

Хоризонтална метода за
откривање и oдређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. Део 1: Метода откривања

SRPS EN ISO
11290-1:2017

Л1  
Храна - Млеко и производи од млека; Риба, друге водене животиње и њихови производи;

Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте)

SRPS EN ISO
6888-1:2021

Л1  
Храна - Meсо и производи од меса; Млеко и производи од млека; Производи од јаја; Риба, друге водене животиње и њихови производи; Поврће, воће и њихови производи

Хоризонтална метода за
откривање и oдређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. Део 2: Метода одређивања броја

SRPS EN ISO
11290-2:2017

Л1  
Храна - Месо и производи од меса; Млеко и производи од млека

Хоризонтална метода за откривање и oдређивање броја Enterobacteriaceae – Део 2, техника бројања колонија

SRPS EN ISO 21528-2:2017

Л1  
Храна - Месо и производи од меса

Хоризонтална метода за oдређивање броја микроорганизама – техника бројања колонија на 30°C

SRPS EN ISO 4833-1:2014
SRPS EN ISO 4833-1:2014 /A1:2022

Л1  

Испитивање присуства ларви Trichinellae spp.
методом вештачке дигестије

OIE 2) поглавље 3.1.22 (2016)
тачка 1.1.4

Л1  
Храна - Meсо и производи од меса; Млеко и производи од млека; Производи од јаја; Риба, друге водене животиње и њихови производи; Поврће, воће и њихови производи

Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella spp.

SRPS EN ISO 6579-1:2017 изузимајући Анекс Д
SRPS EN ISO 6579-1:2017/A1:2020

Л1  
И-11 Микробиолошка испитивања/П-27 Остали производи
Узорци са површина - Брисеви са радних површина, опреме, алата и површина трупова закланих животиња

Хоризонтална метода за откривање и oдређивање броја Enterobacteriaceae – Део 2, техника бројања колонија

SRPS EN ISO 21528-2:2017

Л1  

Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella spp.

SRPS EN ISO 6579-1:2017 изузимајући Анекс Д
SRPS EN ISO 6579-1:2017/A1:2020

Л1  

Хоризонтална метода за oдређивање броја микроорганизама – техника бројања колонија на 30°C

SRPS EN ISO 4833-1:2014
SRPS EN ISO 4833-1:2014 /A1:2022

Л1  
И-15 Узорковање/П-21 Производи за људску употребу, укључујући храну

Храна - Месо и производи од меса

Узимање узорака за микробиолошка испитивања

ВСИ ПО ЛУ 12

Л1  

Храна - Млеко и производи од млека

Узимање узорака за микробиолошка испитивања

SRPS EN ISO 707:2010 осим тачака 9.2.1.2, 9.2.2, 9.2.2.1, 9.2.2.2, 9.2.3, 9.2.3.1, 9.2.3.2, 9.2.3.3, 9.3.2.2, 9.3.2.3, 9.3.2.4, 9.3.2.7, 9.3.3, 9.3.3.1, 9.3.3.2, 10.3.2.2, 10.4.2.1, 10.4.3, 10.4.3.1, 10.4.3.2, 10.4.3.2, 10.4.3.3, 11.3.2.1, 15.3.2.2

Л1  
И-15 Узорковање/П-27 Остали производи

Узорци - Узорци са радних површина, опреме, алата и површине трупова закланих животиња

Узимање узорака са површина у индустрији хране за микробиолошка испитивања

SRPS EN ISO 18593:2018

Л1  

Узорци - Узорци са радних површина, опреме, алата и површине трупова закланих животиња

Узимање узорака са површине трупова закланих животиња за микробиолошка испитивања

SRPS EN ISO 17604:2016

Л1