Предмет испитивања |
Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања) |
Опсег мерења (где је примењиво) |
Референтни документ |
Локације |
Биолошки материјал пореклом од животиња (органи, секрети, екскрети, ткива, ткивне течности и брисеви) |
Испитивање присуства антитела против вируса Афричке куге свиња (ELISA) |
|
OIE^2) поглавље 3.9.1 (2021) тачка 2.1 |
Л1 |
|
Испитивање присуства генома вируса Афричке куге свиња (Real time PCR) |
|
OIE^2) поглавље 3.9.1 (2021) тачка 1.3.3 |
Л1 |
|
Испитивање присуства генома вируса Класичне куге свиња (Real time RT-PCR) |
|
Hoffmann и сар. 2005 |
Л1 |
|
Испитивање присуства антитела против вируса Класичне куге свиња (ELISA) |
|
OIE 2) поглавље 3.9.3 (2022) тачка 2.4 |
Л1 |
|
Испитивање присуства антитела против Brucella ovis (ELISA) |
|
OIE 2) поглавље 3.8.7 (2015) тачка 2.3 |
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња - органи, секрети, екскрети, ткива, ткивне течности и брисеви |
Испитивање присуства антитела против Brucella spp. |
|
OIE^2) поглавље 3.1.4 (2022) тачка 2.3.1 |
Л1 |
|
Испитивањe присуства узрочника Нозeмозe (микроскопски) |
|
OIE^2) поглавље 3.2.4 (2013) тачка 1.1
|
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња (органи, секрети, екскрети, ткива, ткивне течности и брисеви) |
Испитивање присуства антитела против вируса Maedi visna/CAE (ЕLISA) |
|
OIE^2) поглавље 3.8.2 (2017) тачка 2.2
|
Л1 |
|
Испитивање присуства генома вируса Авијарне инфлуенце (Real time RT-PCR) |
|
OIE поглавље 3.3.4 (2021) тачка 1.5.2 |
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња - органи, секрети, екскрети, ткива, ткивне течности и брисеви |
Испитивање присуства антитела против вируса Newcastle болести живине (HI тест)
|
|
OIE^2) поглавље 3.3.14 (2021) тачка 2.1
|
Л1 |
|
Испитивање присуства антитела против вируса IAK (AGID тест)
|
|
OIE^2) поглавље 3.6.6 (2019) тачка 2.1
|
Л1 |
|
Испитивање присуства антитела против Brucella spp. (iELISA тест) |
|
OIE^2) поглавље 3.1.4 (2022) тачка 2.5.1
|
Л1 |
|
Испитивање присуства антитела против вируса Gumboro болести (iELISA тест)
|
|
OIE^2) поглавље 3.3.12 (2016) тачка 2.3
|
Л1 |
|
Испитивање присуства антитела против вируса болести плавог језика (ELISA) |
|
OIE^2) поглавље 3.1.3 (2021) тачка 2.1
|
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња - органи, секрети, екскрети, ткива, ткивне течности и брисеви |
Испитивање присуства антитела против вируса ELG (ELISA)
|
|
OIE^2) поглавље 3.4.9 (2018) тачка 2.1
|
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња - органи, секрети, екскрети, ткива, ткивне течности и брисеви |
Испитивање присуства антитела против Mycoplasma synoviae |
|
OIE^2) поглавље 3.3.5 (2021) тачка 2.3
|
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња (органи, секрети, екскрети, ткива, ткивне течности и брисеви) |
Испитивање присуства антитела против Mycoplasma gallisepticum |
|
OIE2) поглавље 3.3.5 (2021) тачка 2.3
|
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња - органи, секрети, екскрети, ткива, ткивне течности и брисеви |
Испитивање присуства антитела против вируса Aujeszky болести (ELISA)
|
|
OIE^2) поглавље 3.1.2 (2018) тачка 2.2
|
Л1 |
|
Испитивање присуства антитела против инфективног бронхитиса живине (ELISA)
|
|
OIE^2) поглавље 3.3.2 (2018) тачка 2.3
|
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња (органи, секрети, екскрети, ткива, ткивне течности и брисеви) |
Испитивање присуства антитела против Brucella spp. (cELISA) |
|
OIE^2) поглавље 3.1.4 тачка 2.5.2 (2022)
|
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња - органи, секрети, екскрети, ткива, ткивне течности и брисеви |
Испитивање присуства антитела против вируса IBR/IPB (ELISA)
|
|
OIE^2) поглавље 3.4.11 (2017) тачка 2.2
|
Л1 |
|
Изоловање и индентификација Paenibacillus larvae |
|
OIE^2) поглавље 3.2.2 (2016) тачка 1.3
|
Л1 |
|
Испитивање присуства Varoe destructor |
|
OIE^2) поглавље 3.2.7 (2021) тачка 1
|
Л1 |
Храна за животиње - Хранива, предсмеше и смеше |
Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella spp. |
|
SRPS EN ISO 6579-1:2017 изузимајући Анекс Д SRPS EN ISO 6579-1:2017/A1:2020
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и oдређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. Део 1: Метода откривања
|
|
SRPS ISO 11290 -1:2017 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за oдређивање броја микроорганизама – техника бројања колонија на 30°C |
|
SRPS EN ISO 4833-1:2014 SRPS EN ISO 4833-1:2014 /A1:2022
|
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња - органи, секрети, екскрети, ткива, ткивне течности и брисеви |
Изоловање и идентификација бактерија Salmonella врсте |
|
OIE 2) поглавље 3.10.7 (2022) тачка 1.1
|
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња - органи, секрети, екскрети, ткива, ткивне течности и брисеви |
Изоловање и идентификација Staphylococcus spp. |
|
Приручник^1) стр. 121-125 |
Л1 |
|
Изоловање и идентификација Streptococcus spp. |
|
Приручник^1) стр. 126-132
|
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња (органи, секрети, екскрети, ткива, ткивне течности и брисеви) |
Изоловање и идентификација бактерија Salmonella pullorum и Salmonella gallinarum |
|
OIE^2) поглавље 3.3.11 (2018) тачка 1.1 и 1.2
|
Л1 |
Храна - месо и производи од меса - млеко и производи од млека - производи од јаја - риба, друге водене животиње и њихови производи - поврће, воће и њихови производи |
Хоризонтална метода за oткривање броја β- глукуронидаза позитивне Escherichia coli – Део 2: Tехника бројања колонија на 44ºC помоћу 5- bromo-4hloro-3- indolil β-glukuronida
|
|
SRPS ISO 16649-2:2008 |
Л1 |
Храна - Meсо и производи од меса; Млеко и производи од млека; Производи од јаја; Риба, друге водене животиње и њихови производи; Поврће, воће и њихови производи |
Хоризонтална метода за откривање и oдређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. Део 1: Метода откривања |
|
SRPS EN ISO 11290-1:2017
|
Л1 |
Храна - Млеко и производи од млека; Риба, друге водене животиње и њихови производи; |
Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте) |
|
SRPS EN ISO 6888-1:2021
|
Л1 |
Храна - Meсо и производи од меса; Млеко и производи од млека; Производи од јаја; Риба, друге водене животиње и њихови производи; Поврће, воће и њихови производи |
Хоризонтална метода за откривање и oдређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. Део 2: Метода одређивања броја
|
|
SRPS EN ISO 11290-2:2017
|
Л1 |
Храна - Месо и производи од меса; Млеко и производи од млека |
Хоризонтална метода за откривање и oдређивање броја Enterobacteriaceae – Део 2, техника бројања колонија |
|
SRPS EN ISO 21528-2:2017 |
Л1 |
Храна - Месо и производи од меса |
Хоризонтална метода за oдређивање броја микроорганизама – техника бројања колонија на 30°C |
|
SRPS EN ISO 4833-1:2014 SRPS EN ISO 4833-1:2014 /A1:2022
|
Л1 |
|
Испитивање присуства ларви Trichinellae spp. методом вештачке дигестије
|
|
OIE 2) поглавље 3.1.22 (2016) тачка 1.1.4
|
Л1 |
Храна - Meсо и производи од меса; Млеко и производи од млека; Производи од јаја; Риба, друге водене животиње и њихови производи; Поврће, воће и њихови производи |
Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella spp. |
|
SRPS EN ISO 6579-1:2017 изузимајући Анекс Д SRPS EN ISO 6579-1:2017/A1:2020
|
Л1 |
Узорци са површина - Брисеви са радних површина, опреме, алата и површина трупова закланих животиња |
Хоризонтална метода за откривање и oдређивање броја Enterobacteriaceae – Део 2, техника бројања колонија |
|
SRPS EN ISO 21528-2:2017 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella spp. |
|
SRPS EN ISO 6579-1:2017 изузимајући Анекс Д SRPS EN ISO 6579-1:2017/A1:2020
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за oдређивање броја микроорганизама – техника бројања колонија на 30°C |
|
SRPS EN ISO 4833-1:2014 SRPS EN ISO 4833-1:2014 /A1:2022
|
Л1 |
|
Храна - Месо и производи од меса |
Узимање узорака за микробиолошка испитивања |
ВСИ ПО ЛУ 12 |
Л1 |
|
Храна - Млеко и производи од млека |
Узимање узорака за микробиолошка испитивања |
SRPS EN ISO 707:2010 осим тачака 9.2.1.2, 9.2.2, 9.2.2.1, 9.2.2.2, 9.2.3, 9.2.3.1, 9.2.3.2, 9.2.3.3, 9.3.2.2, 9.3.2.3, 9.3.2.4, 9.3.2.7, 9.3.3, 9.3.3.1, 9.3.3.2, 10.3.2.2, 10.4.2.1, 10.4.3, 10.4.3.1, 10.4.3.2, 10.4.3.2, 10.4.3.3, 11.3.2.1, 15.3.2.2 |
Л1 |
|
Узорци - Узорци са радних површина, опреме, алата и површине трупова закланих животиња
|
Узимање узорака са површина у индустрији хране за микробиолошка испитивања |
SRPS EN ISO 18593:2018 |
Л1 |
|
Узорци - Узорци са радних површина, опреме, алата и површине трупова закланих животиња
|
Узимање узорака са површине трупова закланих животиња за микробиолошка испитивања |
SRPS EN ISO 17604:2016 |
Л1 |