Преузимање ПДФ-а

Завод за јавно здравље Шабац

Јована Цвијића бр.1, 15000 Шабац

Лабораторије за испитивање по стандарду SRPS ISO/IEC 17025:2017

Основни подаци

Број пр.:2-01-236
ПИБ:100082545
Акр. број:01-192
Web:http://www.zjz.org.rs/
Тел:+381 15 343 610
Факс:+381 15 343 610

Статус предмета

Статус акр.:Акредитован
Статус суспензије:Без суспензије
Датум прве акр.:13. јун 2007.
Датум последње акр.:14. јун 2023.
Датум истицања/укидања акр.:13. јун 2027.

Контакт особа

Име и презиме:мр Бошко Ђоковић
Функција:Помоћник директора за квалитет
Телефон:+381 15 300 550 локал 123
Факс:+381 15 343 610
Е-маил:kabinet@zjz.org.rs

Локације

Л2 - Лабораторија
Т1 - Терен
Л1 - Лабораторија

Историја статуса

14. јун 2023. - 13. јун 2027.Акредитован
14. јун 2019. - 13. јун 2023.Акредитован
14. јун 2015. - 13. јун 2019.Акредитован
14. јун 2011. - 13. јун 2015.Акредитован
13. јун 2007. - 13. јун 2011.Акредитован

Обим акредитације

Предмет испитивања Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања) Опсег мерења (где је примењиво) Референтни документ Локације
И-01 Акустична испитивања и испитивања буке - укључујући буку изазвану вибрацијама/П-27 Остали производи
Животна средина

Одређивање нивоа буке

(20-120)dB

SRPS ISO 1996-1:2010
SRPS ISO 1996-2:2010

Т1 
И-03 Хемијска (аналитичка) испитивања/П-03 Биолошки материјал за испитивање
Биолошки материјал Крв

Одређивање садржаја етанола (техника GC)

(0,0396-3,164 ) mg/ml

VM75

Л1 
И-11 Микробиолошка испитивања/П-09 Узорци животне средине (ваздух, вода, земљиште, отпад)
Вода Вода за пиће, Природне флаширане воде за пиће, Природне изворске, природне минералне и стоне воде, Базенске воде и воде за рекреацију

Oдређивање броја Escherichia coli и колиформних бактерија - Део 1: Метода мембранске филтрације са слабим бактеријским позадинским растом

SRPS ISO 9308-1:2017
SRPS ISO 9308-1:2017/A1:2017

Л1 

Откривање и одређивање броја Pseudomonas aeruginosa

SRPS EN ISO 16266:2010

Л2 

Одређивање Pseudomonas aeruginosa

Стандардне методе^7)
метода 6.1.1

Л2 

Доказивање сулфидоредукујућих клостридија

/

Стандардне методе^7)
метода 5.1.1

Л2 

Одређивање стрептокока фекалног порекла

/

Стандардне методе^7)
метода 3.1.1.

Л2 

Одређивање укупних колиформних бактерија

/

Стандардне методе^7)
метода 1.2.1

Л2 

Одређивање колиформне бактерије фекалног порекла

/

Стандардне методе^7)
метода 2.2

Л2 
Вода Површинска, подземна и отпадна вода

Квалитет воде - откривање и одређивање броја цревних ентерокока
(MPN техника - Enterolert)

VM 66

Л2 
Вода Вода за пиће, Природне флаширане воде за пиће, Природне изворске, природне минералне и стоне воде, Базенске воде и воде за рекреацију

Изоловање и идентификација Proteus врста

/

Стандардне методе^7)
метода 4.1

Л2 

Квалитет воде- одређивање броја Escherichia coli и колиформних бактерија – Део 2: метод највероватнијег броја

SRPS EN ISO 9308-2:2015

Л2 

Одређивање броја културабилних микроорганизама - бројање колонија засејавањем у подлогу хранљиви агар

SRPS EN ISO 6222:2010

Л2 

Откривање и одређивање броја цревних ентерокока - Део 2: метода мембранске филтрације

SRPS EN ISO 7899-2:2010

Л2 
Вода Површинска, подземна и отпадна вода

Квалитете воде- одређивање броја Escherichia coli и колиформних бактерија – Део 2: метод највероватнијег броја

SRPS EN ISO 9308-2:2015

Л2 
И-11 Микробиолошка испитивања/П-21 Производи за људску употребу, укључујући храну
Храна

Хоризонтална метода за одређивање броја суспектног Bacillus cereus

/

SRPS EN ISO 7932:2009

Л2 

Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама

/

SRPS EN ISO 4833-1:2014

Л2 

Хоризонтална метода за одређивање броја β-глукоронидазе позитивне Escerichia coli

/

SRPS ISO 16649-2:2008

Л2 

Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте)

/

SRPS EN ISO 6888-1:2021

Л2 

Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae

/

SRPS EN ISO 21528-2:2017

Л2 

Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни - Део 2: Техника бројања колонија у производима са активношћу воде 0,95 или мањом

/

SRPS ISO 21527-2:2011

Л2 

Хоризонтална метода за одређивање броја живих сулфиторедукујућих бактерија које расту у анаеробним условима

/

SRPS ISO 15213: 2011

Л2 

Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp.Део 2: Метода одређивања броја

/

SRPS EN ISO 11290-2:2017

Л2 

Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella -Део 1: Откривање Salmonella spp.

/

6579-1:2017 изузимајући Анекс Д

Л2 
И-11 Микробиолошка испитивања/П-27 Остали производи
Узорци са површина који долазе у додир са храном

Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама

/

SRPS EN ISO 4833-1:2014

Л1 

Хоризонтална метода за одређивање броја Enterobacteriaceae

/

SRPS EN ISO 21528-2:2017

Л1 
И-13.2 Физичка и хемијска испитивања/П-01 Пољопривредни производи, укључујући храну за животиње
Храна за животиње - зрнаста хранива и млински производи од жита

Одређивање остатака органохлорних пестицида

-propachlor
(0,004-0,2)mg/kg
-trifluralin
(0,003-0,2)mg/kg
- α-HCH
(0,002-0,2)mg/kg
-hexachlorbenzen-HCB
(0,006-0,2)mg/kg
-β-HCH
(0,003-0,2)mg/kg
-simazin
(0,006-0,2)mg/kg
-atrazin
(0,006-0,2)mg/kg
-γ-HCH
(0,002-0,2)mg/kg
-δ-HCH
(0,002-0,2)mg/kg
-chlortalonil
(0,003-0,2)mg/kg
-metribuzin
(0,005-0,2)mg/kg
-heptachlor
(0,003-0,2)mg/kg
-alachlor
(0,004-0,2)mg/kg
-aldrin
(0,003-0,2)mg/kg
-cyanazin
(0,004-0,2)mg/kg
-heptachlor epoxid
(0,002-0,2)mg/kg
-endosulfan I
(0,002-0,2)mg/kg
-dieldrin
(0,002-0,2)mg/kg
-pp, DDE
(0,002-0,2)mg/kg
-endrin
(0,002-0,2)mg/kg
-endosulfan II
(0,002-0,2)mg/kg
-pp, DDD
(0,002-0,2)mg/kg
-endrinaldehid
(0,009-0,2)mg/kg
-endosulfan sulfat
(0,001-0,2)mg/kg
-pp, DDT
(0,002-0,2)mg/kg
-metoxichlor
(0,004-0,2)mg/kg
-cis-permetrin
(0,003-0,2)mg/kg
-trans –permetrin
(0,004-0,2)mg/kg
- metolachlor
(0,006-0,2)mg/kg
- DCPA
(0,002-0,2)mg/kg
- chlorbenzilat
(0,008-0,2)mg/kg

MSM 03/1

Л1 

Одређивање садржаја влаге

> 0,003%

Правилник^11) метода 6

Л1 

Одређивање соровог пепела

> 0,04%

Правилник^11) метода 18

Л1 
И-13.2 Физичка и хемијска испитивања/П-04 Хемикалије, хемијски производи, козметика - укључујући ђубрива и боје
Предмети опште употребе (средства за одржавање личне хигијене, негу и улепшавање лица и тела)

Одређивање pH вредности

2,00 - 14,00 pH јединица

Правилник^8) метода А

Л1 

Одређивање садржаја олова, кадмијума, хрома, никла, арсена, живе (техникe FAAS (за Pb, Cd, Cr, Ni), HGAAS (за As) и CVAAS (за Hg))

Pb (0,92-50,0)mg/kg
Cd (0,07-5,0)mg/kg
Cr (0,14-20,0)mg/kg
As (0,33-6)mg/kg
Hg (0,22-5)mg/kg
Ni (0,42-30,0)mg/kg

VM 19

Л1 

Одређивање садржаја површински активних материја

≥ 0,35 %

VM 51

Л1 

Одређивање слободних алкалија на бази NaOH

(0,004-1,6)%

VM 41

Л1 
Предмети опште употр Средства за одржавање чистоће у домаћинству

Одређивање слободних алкалија на бази NaOH

(0,02-1,6)%

VM 41

Л1 

Одређивање садржаја површински активних материја

≥ 0,35%

VM 51

Л1 

Одређивање pH вредности 1 % раствора

(2,00-14,00) pH јединица

VM 52/1

Л1 
И-13.2 Физичка и хемијска испитивања/П-09 Узорци животне средине (ваздух, вода, земљиште, отпад)
Вода (површинска вода, подземна вода, отпадна вода)

Одређивање садржаја сулфата

(25-300)mg/l

Merck sulfat test 1.14791

Л1 

Одређивање концентрације живе

(0,001-0,04)mg/l

VM 63

Л1 

Одређивање садржаја укупних уља и масти

(0,3-1000)mg/l

EPA Method 1664:1999 revision A

Л1 

Одређивање садржаја раствореног кисеоника

(0-19,9)mg/l

HANNA 9147

Л1 

Одређивање концентрације цинка

(0,003-0,025)mg/l

VM 49

Л1 

Одређивање концентрације олова

(0,012-0,2)mg/L

VM 48

Л1 

Одређивање концентрације бакра

(0,002-0,2)mg/l

VM 47

Л1 

Одређивање концентрације кадмијума

(0,00007-0,025)mg/l

VM 45

Л1 

Одређивање садржаја хлорида

(1,63-120) mg/l

Стандардне методе7) метода P-V-19/B

Л1 

Одређивање садржаја укупног сувог остатка

(2,9-2500) mg/l

Стандардне методе7) метода P-IV-7

Л1 

Мерење pH вредности

0,00-14,00

SRPS.H.Z1.111:1987

Л1 

Одређивање мутноће

(0,2-40) NTU

Стандардне методе7) метода P-IV-4/B

Л1 

Oдређивање електропроводљивости

(0-1413)μS/cm

Стандардне методе7) метода P-IV-11

Л1 

Одређивање садржаја фенола

(0,002-0,100)mg/l (0,025-5,00)mg/l

Merck fenol test 1.00856

Л1 

Одређивање садржаја хемијске потрошње кисеоника

(10-150)mg/l O2 односно, (100-1500)mg/l COD

Merck HPK test 1.09773

Л1 

Одређивање садржаја биохемијске потрошње кисеоника

(0,5-12)mg/l (12,0-3000)mg/l

Merck BPK test 1.00687

Л1 

Одређивање садржаја анјонских суфактанта

(0,05-2,00)mg /l

Merck surfaktant (anjon) test 1.14697

Л1 

Одређивање садржаја амонијака NH4-N

(0,010-3,00)mg/l

Merck amonium test 1.14752

Л1 

Одређивање садржаја сулфида

(0,020-0,500)mg/l (0,050-0,750)mg/l (0,10-1,50)mg/l

Merck sulfid test 1.14779

Л1 

Одређивање садржаја ортофосфата PO4-P

(0,010-1,000)mg/l (0,03-2,50)mg/ l (0,05-5,00)mg/l

Merck fosfat test 1.14848

Л1 

Одређивање садржаја нитрита NO2-N

(0,002-0,200)mg/l (0,010-0,500)mg/l (0,02-1,00)mg/l

Merck nitrit test 1.14776

Л1 

Одређивање садржаја нитрата NO3-N

(0,2-10,0)mg/l (0,5-20,0)mg/l

Merck nitrat test 1.14773

Л1 

Одређивање садржаја гвожђа

(0,010-1,000)mg/l (0,05-2,50)mg/l (0,10-5,00)mg/l

Merck gvožđe test 1.00796

Л1 

Одређивање садржаја цијанида

(0,002-0,100)mg/l
(0,005-0,200)mg/l
(0,010-0,500)mg/l

Merck cijanid test 1.09701

Л1 
Ваздух (амбијентални ваздух)

Узорковање и одређивање масене концентрације гасовитих флуорида (потенциометрија)

(0,4-87)μg/m3

VM 65

Л1, Т1 

Узорковање и одређивање масене концентрације сумпор диоксида

(3-165)μg/m^3

VM 42

Л1, Т1 

Одређивање масене концентрације азот диоксида

(3-2000)μg/m^3

SRPS ISO 6768:2001

Л1, Т1 

Одређивање масене концентрације чађи

(7-372)μg/m^3

SRPS ISO 9835:1993

Л1, Т1 

Узорковање и одређивање садржаја укупних таложних материја

≥ 12,8 mg/m^2/dan

VM 28

Л1, Т1 

Узорковање и одређивање масене концентрације амонијака

(1,7-143)μg/m^3

VM 29

Л1, Т1 

Одређивање масене концентрације олова у таложним материјама

(10-540)μg/m2/dan

VM 30

Л1, Т1 

Одређивање масене концентрације кадмијума у таложним материјама

(0,4-27) μg/m2/dan

VM 31

Л1, Т1 

Одређивање масене концентрације цинка у таложним материјама из ваздуха

(21-1408)μg/m2/dan

VM 32

Л1, Т1 

Узорковање и одређивање масене концентрације оксидационих материја изражених као озон

(1,4-251)μg/m3

VM 56

Л1, Т1 

Узорковање и одређивање масене концентрације суспендованих честица у ваздуху

> 3,9μg/m^3

VM 57

Л1, Т1 

Стандардна гравиметријска метода за одређивање масене фракције PM 10 или PM 2,5 масене концентрације суспендованих честица

PМ 2,5:
(1-120)μg/m3
PМ 10:
(1-150)μg/m3

SRPS EN
12341:2015

Л1, Т1 
Вода Вода за пиће, Природне флаширане воде за пиће, Природне изворске, природне минералне и стоне воде, Базенске воде и воде за рекреацију

Одређивање садржаја олова, кадмијума, арсена и антимона

Pb(0,003-0,1) mg/l
Cd(0,0005-0,01) mg/l
As(0,004-0,1) mg/l
Sb(0,001-0,025) mg/l

VM 72

Л1 
Вода Површинска вода, подземна вода

Одређивање садржаја олова, кадмијума, арсена и антимона

Pb(0,003-0,1) mg/l
Cd(0,0005-0,01) mg/l
As(0,004-0,1) mg/l
Sb(0,001-0,025)mg/l

VM 72

Л1 

Одређивање садржаја живе

(0,0003-0,01) mg/l

VM 73

Л1 
Вода Вода за пиће, Природне флаширане воде за пиће, Природне изворске, природне минералне и стоне воде, Базенске воде и воде за рекреацију

Одређивање садржаја живе

(0,0003-0,01) mg/l

VM73

Л1 
Ваздух (амбијентални ваздух)

Одређивање масене концентрације азотдиоксида -24h

(0,77-113) μg/m3

VM 76

Л1, Т1 

Одређивање масене концентрације азотдиоксида -24h (спектрофотометрија)

(0,77-113)μg/m3

VM 76

Л1 
Вода (површинска вода, подземна вода, отпадна вода)

Одређивање концентрације хрома

(0,003-0,2)mg/l

VM 46

Л1 

Одређивање концентрације арсена

(0,003-0,1)mg/l

VM 64

Л1 
Вода Вода за пиће, Природне флаширане воде за пиће, Природне изворске, природне минералне и стоне воде, Базенске воде и воде за рекреацију

Одређивање садржаја калцијума

(1,1-120)mg/l

Стандардне методе^7) метода P-V-22/A

Л1 

Одређивање садржаја живе

(0,0001-0,01)mg/l

VM 63

Л1 

Одређивање садржаја магнезијума

(0,002-10) mg/l

Стандардне методе^7) метода P-V-22/B

Л1 

Одређивање садржаја мангана

(0,005-2)mg/l

Стандардне методе^7) метода P-V-26/B

Л1 

Одређивање садржаја резидуалног хлора

(0,05-1,0)mg/l

Стандардне методе^7) метода P-V-18/A

Л1 

Одређивање садржаја никла

(0,004-3,0)mg/l

VM 39

Л1 

Одређивање садржаја калијума у води за пиће

(0,013-1,0)mg/l

Стандардне методе^7) метода P-V-23/В

Л1 

Одређивање садржаја натријума у води за пиће

(0,013-5,0)mg/l

Стандардне методе^7) метода 34 мет. В

Л1 

Одређивање садржаја кадмијума

(0,0007-0,4)mg/l

Стандардне методе^7) метода P-V-21/B

Л1 

Одређивање садржаја хрома – укупни

(0,006-2,0)mg/l

Стандардне методе^7) метода P-V-20/C

Л1 

Одређивање садржаја цинка

(0,016-0,5)mg/l

Стандардне методе^7) метода P-V-12/C

Л1 

Одређивање садржаја бакра

(0,004-4,0)mg/l

Стандардне методе^7) метода P-V-7/D

Л1 

Одређивање садржаја олова

(0,0009-0,4)mg/l

Стандардне методе^7) метода P-V-33/B

Л1 

Одређивање садржаја гвожђа

(0,008-4,0)mg/l

Стандардне методе^7) метода P-V-17/B

Л1 

Одређивање садржаја хлорида

(2,2-120)mg/l

Стандардне методе^7) метода P-V-19/B

Л1 

Одређивање садржаја мангана

(0,005-0,50)mg/l

MSM 02

Л1 

Одређивање садржаја нитрита

(0,003-0,20)mg/l

VM 43

Л1 

Одређивање садржаја нитратa

(0,025-50,0)mg/l као NO3

Стандардне методе^7) метода P-V-31/C

Л1 

Одређивање садржаја гвожђа

(0,03-2,0)mg/l

Стандардне методе^7) метода P-V-17/A

Л1 

Одређивање садржаја силицијум-диоксида

(0,25-25) mg/l

MSM 16

Л1 

Одређивање садржаја нитрита

(0,0004-0,20)mg/l

Стандардне методе^7) метода P-V-32/A

Л1 

Одређивање садржаја амонијака

(0,02-12,1)mg/l

Стандардне методе^7) метода P-V-2/B

Л1 

Одређивање сувог остатка на 180ºC

(1,5-2500)mg/l

VM 14

Л1 

Мерење електролитичке проводљивости

(0,1-1413)μS/cm

Стандардне методе^7) метода P-IV-11

Л1 

Одређивање укупног остатка испарења после испарења на 105ºC

(1,5-2500)mg/l

Стандардне методе^7) метода P-IV-7

Л1 

Одређивање потрошње калијум перманганата

(0,5-22)mg/l

Стандардне методе^7) метода P-IV-9a

Л1 

Одређивање pH воде

(4,00-10,00) pH јединица

Стандардне методе^7) метода P-IV-6/A

Л1 

Одређивање мутноће воде

(0,2-10) NTU

Стандардне методе^7) метода P-IV-4/B

Л1 

Одређивање боје воде

(1,5-60) CoPt скала

MSM 15

Л1 

Одређивање температуре воде

(0-100)°C

Правилник^6) метода II-2

Л1 

Одређивање садржаја арсена

(0,0009-0,06)mg/l

VM 64

Л1 

Одређивање садржаја органохлорних пестицида у води за пиће

-Trifluralin
(0,0025-0,2)µg/l
-HCH-alpha
(0,0025-0,2)µg/l
-Hexachlorbenzene
(0,0025-0,2)µg/l
-Simazine
(0,0025-0,2)µg/l
-Atrazine
(0,0025-0,2)µg/l
-HCH-gama
(0,0025-0,2)µg/l
-HCH-delta
(0,0025-0,2)µg/l
-Chlorothalonil
(0,0025-0,2)µg/l
-Metribuzin
(0,0025-0,2)µg/l
-Heptachlor
(0,0025-0,2)µg/l
-Alachlor
(0,0025-0,2)µg/l
-Aldrin
(0,0025-0,2)µg/l
-Metolachlor
(0,0025-0,2)µg/l
-Cyanazine
(0,0025-0,2)µg/l
-DCPA
(0,0025-0,2)µg/l
-Heptachlor Epoxide
(0,0025-0,2)µg/l
-Endosulfan I
(0,0025-0,2)µg/l
-Dieldrin
(0,0025-0,2)µg/l
-pp’-DDE
(0,0025-0,2)µg/l
-Endrin
(0,0025-0,2)µg/l
-Endosulfan II
(0,0025-0,2)µg/l
-Chlorobenzilate
(0,0025-0,2)µg/l
-pp’-DDD
(0,0025-0,2)µg/l
-Endrin Aldehyde
(0,0025-0,2)µg/l
-Endosulfan Sulfate
(0,0025-0,2)µg/l
-pp’-DDT
(0,0025-0,2)µg/l
-Methoxychlor
(0,0025-0,2)µg/l
-cis-Permethrin
(0,0025-0,2)µg/l
-trans- Permethrin
(0,0025-0,2)µg/l
-HCH-beta
(0,0025-0,2)µg/l

MSM 05/1

Л1 

Одређивање садржаја карбоната и бикарбоната

(3,5-1500)mg/l

MSM 12

Л1 

Одређивање садржаја антимона у води за пиће

(0,0013-0,025) mg/l

VM 60

Л1 

Одређивање садржаја трихалометана у води за пиће (техника GC/μECD)

Хлороформ:
(0,0004-0,05) mg/L
Дихлоробромо-метан:
(0,0004-0,05) mg/L
Дибромохлоро-метан:
(0,0004-0,05) mg/L
Бромоформ:
(0,0004-0,05) mg/L

MSM 05/4

Л1 

Одређивање садржаја флуорида

(0,012-2,0)mg/l

Стандардне методе^7) метода P-V-15/С

Л1 

Одређивање садржаја ортофосфата

(0,004-0,145)mg/l

MSM 11

Л1 

Одређивање садржаја сулфата

(0,6-8,4)mg/l

MSM 10

Л1 

Одређивање алкалитета

(0,6-250) ml 0,1mol/l HCl

MSM 12

Л1 

Одређивање укупне тврдоће

(0,15-34)°N

Правилник^6) метода III-15

Л1 
Водa - Вода за пиће, Природне флаширане воде за пиће, Природне изворске, природне минералне и стоне воде, Базенске воде и воде за рекреацију

Одређивање садржаја
полихлорованих бифенила
у води за пиће (техника GC/µECD)

2,2`,5-trichlorobiphenyl
(0,0005-0,001)mg/l
2,4,4`-trichlorobiphenyl
(0,0005-0,001)mg/l
2,4`,5-trichlorobiphenyl
(0,0005-0,001)mg/l
2,2`,3,5`-tetrachlorobiphenyl
(0,0005-0,001)mg/l
2,2`,5,5`-tetrachlorobiphenyl
(0,0005-0,001)mg/l
2,2`,4,5,5`-pentachlorobiphenyl
(0,0005-0,001)mg/l
2,3`,4,4`,5-pentachlorobiphenyl
(0,0005-0,001)mg/l
2,2`,3,4,4`,5`-hexachlorobiphenyl
(0,0005-0,001)mg/l
2,2`,3,4`,5`,6-hexachlorobiphenyl
(0,0005-0,001)mg/l
2,2`,4,4`,5,5`-hexachlorobiphenyl
(0,0005-0,001)mg/l
2,2`,3,3`,4`,4`,5-heptachlorobiphenyl
(0,0005-0,001)mg/l
2,2`,3,4,4`,5,5`-heptachlorobiphenyl
(0,0005-0,001)mg/l
2,2`,3,3`,4,4`,5,5`-octaachlorobiphenyl
(0,0005-0,001)mg/l
2,2`,3,3`,4,4`,5,5`,6,6`-decachlorobiphenyl
(0,0005-0,001)mg/l

MSM 17

Л1 
И-13.2 Физичка и хемијска испитивања/П-17 Папир и амбалажа
Предмети опште употребе (Папир, картон за производњу амбалаже и материјал за влажне марамице)

Одређивање pH вредности воденог екстракта

(2,0-14,0) pH јединица

VM 67

Л1 
Предмети опште употребе - Посуђе, прибор и амбалажа за животне намирнице Гранулат и предформе од пластичних маса за производњу посуђа, прибора и амбалаже

Одређивање садржаја олова, кадмијума, арсена, живе, хрома, цинка и кобалта отпуштених у модел раствор (техникe FAAS (за Pb, Cd, Cr, Zn, Co), HGAAS (за As) и CVAAS (за Hg))


Pb (0,02-0,4) mg/kg model rastvora (mg/l model rastvora)
Cd (0,002-0,02) mg/kg model rastvora (mg/l model rastvora)
As (0,003-0,05) mg/kg model rastvora (mg/l model rastvora)
Hg (0,003-0,05) mg/kg model rastvora (mg/l model rastvora)
Cr (0,005-0,2)mg/kg model rastvora (mg/l model rastvora)
Zn (0,002-0,05) mg/kg model rastvora (mg/l model rastvora)
Co (0,005-0,2) mg/kg model rastvora (mg/l model rastvora)

VM 44

Л1 
Предмети опте употребе - Посуђе, прибор и амбалажа за животне намирнице Гранулат и предформе од пластичних маса за производњу посуђа, прибора и амбалаже

Одређивање укупних нискомолекуларних органских и неорганских супстанција отпуштених у модел раствор
(симулатори хране на воденој основи: дејонизована вода, 3% сирћетна киселина и 10% (v/v) – 96% (v/v) етанола)

I) 10 дана на
400С:
а. дејонизована вода: ≥ 2,0 mg/dm2
б. 3% (w/v) сирћетна киселина: ≥ 3,0 mg/dm2
ц. 10% (v/v) етанол:
≥ 1,4 mg/dm2
д. 20% (v/v) етанол:
≥ 1,9 mg/dm2
е. 50% (v/v) етанол:
≥ 1,6 mg/dm2
II) 95% (v/v) етанол 24 сата на 500С:
≥ 1,2 mg/dm2
III) 3% (w/v) сирћетна киселина 4 сата на температури кључања:
≥ 2,0 mg/dm2 ( 13 mg/kg )
IV) 3% (w/v) сирћетна киселина 30 минута на температури кључања:
≥ 3,0 mg емајла
100 ml 3% (w/v) сирћетне киселине

VM 58

Л1 
Предмети опште употребе - Папир и картон за производњу амбалаже од папира

Одређивање садржаја олова

(0,026-8,0)mg/kg

VM 62/1

Л1 

Одређивање садржаја кадмијума

(0,04-2,00) mg/kg

VM 62/1

Л1 

Одређивање садржаја живе

(0,005-0,1)mg/kg

VM26

Л1 
Предмети опште употребе- Папир и картон за производњу амбалаже од папира

Одређивање формалдехида у воденом екстракту

(0,23-3,75)mg/dm2 (1,4– 22,5) mg/kg

SRPS EN 1541:2008

Л1 
Предмети опште употребе - Папир и картон за производњу амбалаже од папира

Одређивање садржаја полихлорованих бифенила

2,2`,5-trichlorobiphenyl
(0,001-10,0)mg/kg
2,4,4`-trichlorobiphenyl
(0,001-10,0)mg/kg
2,4`,5-trichlorobiphenyl
(0,001-10,0)mg/kg
2,2`,3,5`-tetrachlorobiphenyl
(0,001-10,0)mg/kg
2,2`,5,5`-tetrachlorobiphenyl
(0,001-10,0)mg/kg
2,2`,4,5,5`-pentachlorobiphenyl
(0,001-10,0)mg/kg
2,3`,4,4`,5-pentachlorobiphenyl
(0,001-10,0)mg/kg
2,2`,3,4,4`,5`-hexachlorobiphenyl
(0,001-10,0)mg/kg
2,2`,3,4`,5`,6-hexachlorobiphenyl
(0,001-10,0)mg/kg
2,2`,4,4`,5,5`-hexachlorobiphenyl
(0,001-10,0)mg/kg
2,2`,3,3`,4`,4`,5-heptachlorobiphenyl
(0,001-10,0)mg/kg
2,2`,3,4,4`,5,5`-heptachlorobiphenyl
(0,001-10,0)mg/kg
2,2`,3,3`,4,4`,5,5`-octaachlorobiphenyl
(0,001-10,0)mg/kg
2,2`,3,3`,4,4`,5,5`,6,6`-decachlorobiphenyl
(0,001-10,0)mg/kg

MSM 13

Л1 
Предмети опште употребе - Папир и картон за производњу амбалаже од папира

Одређивање садржаја арсена

1mg/kg– 20mg/kg

VM 62/2

Л1 
И-13.2 Физичка и хемијска испитивања/П-21 Производи за људску употребу, укључујући храну
Храна (чај)

Одређивање укупног пепела

≥ 0,0016%

SRPS ISO 1575:1995

Л1 
Храна (супе, чорбе, сосови и додаци јелима)

Одређивање садржаја влаге

≥ 0,002%

SRPS E.Z8.011:1993

Л1 

Одређивање садржаја натријум хлорида

(2,0-100)%

SRPS E.Z8.012:1994

Л1 
Храна (жита, млински и пекарски производи, тестенине и брзо смрзнута теста)

Одређивање количине воде у:
- житу и брашну
- пекарским производима
- тестенинама
- смрзнутим тестима

≥ 0,002%

Правилник^3) метода I-8 метода II-1 метода III-5 метода IV-2

Л1 

Одређивање количине пепела у:
- житу и
- млинским производима

≥ 0,004%

Правилник^3) метода I-10

Л1 

Одређивање количине песка нерастворљивог у HCl у млинским производима

≥ 0,005%

Правилник^3) метода I-11

Л1 

Одређивање количине масти по "Weibell-Stoldtu" у смрзнутим тестима

≥ 0,1%

Правилник^3) метода IV-4

Л1 
Храна (зачини)

Одређивање садржаја влаге (метода са преносом)

(1,0-25,0)%

SRPS ISO 939:1997

Л1 
Храна (воће и поврће, производи од воћа и поврћа, воћни сокови, нектар и безалкохолна пића)

Одређивање растворљиве суве материје

(0,5-85)%

Правилник^5) метода 1

Л1 

Одређивање укупне суве материје

≥ 0,002%

Правилник^5) метода 2а

Л1 

Одеђивање директно редукујућих и укупних шећера

≥ 5%

Правилник^5) метода 3

Л1 

Одређивање пепела нерастворљивог у HCl

(0,0008-0,1)%

Правилник^5) метода 5

Л1 

Одређивање бензоеве киселине

(5,0-150)mg/l

Правилник^5) метода 7

Л1 

Одређивање сорбинске киселине

(10-200)mg/l

Правилник^5) метода 8

Л1 

Квалитативно одређивање вештачких боја (Е 102, Е 104, Е 110, Е 122, Е 123, Е124, Е 127, Е 129, Е 131, Е 132)
(хроматографија на папиру)

≥ 0,00001%

VM 05

Л1 

Одређивање садржаја кофеина

(20-240)mg/l

VM 07

Л1 

Одређивање о-фосфорне киселине изражено као P2O5

(0,7-50)mg/l

VM 09

Л1 
Храна (освежавајућа безалкохолна пића, газирана пића, газирана минерална вода, пиво)

Одређивање садржаја угљен диоксида

мин. 2 g/l

VM 10

Л1 
Храна (кафа, производи од кафе и сурогати кафе)

Одређивање губитка масе на 105^оC у сировој кафи

≥ 0,002%

SRPS ISO 6673:2012

Л1 

Одређивање садржаја пепела

≥ 0,002%

VM 11

Л1 

Одређивање садржаја екстрактивних материја

(0-77)%

VM 12

Л1 
Храна (кухињска со)

Одређивање губитка масе на 110°C

≥ 0,002%

SRPS ISO 2483:2015

Л1 

Одређивање садржаја супстанци нерастворљивих у киселини

≥ 0,002%

SRPS ISO 2479:2015

Л1 

Одређивање садржаја натријум хлорида

(95-101,5)%

SRPS.H.G8.077:1983

Л1 

Одређивање садржаја јода

(1,1-66,0) mg joda /kg

SRPS.E.Z8.002:2001

Л1 

Одређивање безводног К4Fe(CN)6 преко гвожђа (Fe)

(1,0-66,0)mg/kg

VM 18/1

Л1 
Храна (месо и производи од меса)

Одређивање садржаја укупних фосфата изражених као % P2O5

(0,01-0,71)%

VM 53

Л1 

Одређивање садржаја нитрита

(0,2-80)mg/kg

SRPS ISO 2918:1999

Л1 

Одређивање садржаја укупне масти

≥0,1 %

SRPS ISO 1443:1992

Л1 
Храна (зачини)

Одређивање укупног пепела

≥ 0,003%

SRPS ISO 928:2001

Л1 

Одређивање пепела нерастворљивог у киселини

≥ 0,001%

SRPS ISO 930:2001

Л1 
Храна (зачини, чај)

Одређивање остатака органохлорних пестицида

-α-HCH
(0,001-0,5)mg/kg
-β-HCH
(0,003-0,5)mg/kg
-γ-HCH
(0,001-0,5)mg/kg
-δ-HCH
(0,003-0,5)mg/kg
-heptachlor
(0,0006-0,5)mg/kg
-aldrin
(0,0008-0,5)mg/kg
-heptachlor epoxid
(0,001-0,5)mg/kg
-endosulfan I
(0,002-0,5)mg/kg
-dieldrin
(0,002-0,5)mg/kg
-op, DDE
(0,002-0,5)mg/kg
-endrin
(0,002-0,5)mg/kg
-endosulfan II
(0,003-0,5)mg/kg
-pp, DDD
(0,003-0,5)mg/kg
-endrinaldehid
(0,003-0,5)mg/kg
-endosulfan sulfat
(0,003-0,5)mg/kg
-pp, DDT
(0,002-0,5)mg/kg
-metoxichlor
(0,002-0,5)mg/kg

MSM 03/1

Л1 
Храна (какао зрна, какао производи слични чоколади, бонбонски производи, крем производи, кекс и производи сродни кексу)

Одређивање воде сушењем под нормалним притиском

≥ 0,002%

Правилник^9) метода II-1

Л1 

Одређивање воде у желе производима и ратлуку

(1-85)%

Правилник^9) метода II-4

Л1 

Одређивање укупног пепела

≥ 0,002%

Правилник^9) метода II-5a

Л1 

Одређивање укупне масти по Сокслету

≥ 0,1%

Правилник^9) метода II-9

Л1 

Одређивање шећера по Луф-Шурлу

≥ 5%

Правилник^9) метода II-12

Л1 
Храна (производи од воћа и поврћа, воће и поврће, воћни сокови и нектари, риба и рибљи производи, производи од јестивих печурака)

Одређивање садржаја цинка

(0,02-0,25)mg/kg

VM 23

Л1 

Одређивање садржаја гвожђа

(0,18-2,0)mg/kg

VM 24

Л1 
Храна (чај)

Одређивање губитка масе на 103ºС

≥ 0,002%

SRPS ISO 1573:1995

Л1 
Храна Производи са садржајем биљних уља од 10% до 70% (језграсто воће, семена уљарица, какао производи, производи слични чоколади, крем производи, кафа и производи од кафе, маргарин и други масни намази, мајонез и производи сродни мајонезу, сиреви, јаја)

Одређивање остатака органохлорних пестицида
(техника GC/μECD)

- trifluralin
(0,009-1,0) mg/kg u
odnosu na ulje
- α-HCH
(0,005-1) mg/kg
-hexachlorbenzen-HCB
(0,008-1) mg/kg
-β-HCH
(0,008-1) mg/kg
-γ-HCH
(0,006-1) mg/kg
-δ-HCH
(0,008-1mg/kg
-chlortalonil
(0,02-1) mg/kg
-metribuzin
(0,007-1) mg/kg
-heptachlor
(0,008-1) mg/kg
-alachlor
(0,01-1) mg/kg
-aldrin
(0,006-1) mg/kg
-heptachlor epoxid
(0,009-1) mg/kg
-endosulfan I
(0,005-1) mg/kg
-dieldrin
(0,005-1) mg/kg
-pp, DDE
(0,006-1) mg/kg
-endrin
(0,009-1) mg/kg
-endosulfan II
(0,008-1) mg/kg
-hlorbenzilat
(0,01-1) mg/kg
-pp, DDD
(0,005-1mg/kg
-endrinaldehid
(0,008-1) mg/kg
-endosulfan sulfat
(0,01-1) mg/kg
-pp, DDT
(0,006-1) mg/kg
-metoxichlor
(0,02-1) mg/kg
- metolachlor
(0,02-1) mg/kg
-cyanazin
(0,02-1) mg/kg
-cis permetrin
(0,008-1) mg/kg
-trans permetrin
(0,009-1) mg/kg
- DCPA
(0,006-1) mg/kg

MSM 03/4

Л1 
Храна Група 1 (Жита и производи; Кафа и производи; Зачини; Какао и какао производи; Беланчевинасти производи; Кекс и слични производи; Чајеви; Производи од јестивих печурака; Шећер; Скроб; Дијететски производи) Група 2 (Производи од воћа и поврћа; Воће и поврће; Воћни сокови и нектари; Безалкохолна пића) Група 3 (Риба и рибљи производи)

Одређивање садржаја кадмијума

Група 1
(0,002-0,4)mg/kg
Група 2
(0,008-1,0)mg/kg

VM 21

Л1 

Одређивање садржаја олова

Група 1
(0,12-4,0)mg/kg
Група 2
(0,04-5,0)mg/kg
Група 3
(0,1-4,0)mg/kg

VM 20

Л1 
Храна (Жита, млински и пекарски производи, храна за одојчад и малу децу - прерађене намирнице на бази жита)

Одређивање остатака органохлорних пестицида

-trifluralin
(0,002-0,08)mg/kg
- α-HCH
(0,003-0,08)mg/kg
-hexachlorbenzen-HCB
(0,003-0,08)mg/kg
-β-HCH
(0,003-0,08)mg/kg
-γ-HCH
(0,003-0,08)mg/kg
-δ-HCH
(0,003-0,08)mg/kg
-chlortalonil
(0,003-0,08)mg/kg
-metribuzin
(0,003-0,08)mg/kg
-heptachlor
(0,002-0,08)mg/kg
-alachlor
(0,004-0,08)mg/kg
-aldrin
(0,003-0,08)mg/kg
-cyanazin
(0,005-0,08)mg/kg
-heptachlor epoxid
(0,003-0,08)mg/kg
-endosulfan I
(0,003-0,08)mg/kg
-dieldrin
(0,003-0,08)mg/kg
-pp, DDE
(0,003-0,08)mg/kg
-endrin
(0,003-0,08)mg/kg
-endosulfan II
(0,003-0,08)mg/kg
-pp, DDD
(0,003-0,08)mg/kg
-endosulfan sulfat
(0,003-0,08)mg/kg
-pp, DDT
(0,003-0,08)mg/kg
-metoxichlor
(0,003-0,08)mg/kg
-cis-permetrin
(0,003-0,08)mg/kg
-trans –permetrin
(0,005-0,08)mg/kg
- metolachlor
(0,003-0,08)mg/kg
- DCPA
(0,003-0,08)mg/kg
- chlorbenzilat
(0,004-0,08)mg/kg
-endosulfan sulfat
(0,004-0,08)mg/kg
tefluthrin
(0,002-0,08)mg/kg
- dihloran
(0,002-0,08)mg/kg
- acetohlor
(0,01-0,4)mg/kg
- hlorpirifos
(0,01-0,4)mg/kg
- tetrahlorvinfos
(0,0002-0,008)mg/kg
- cihalotrin
(0,01-0,4)mg/kg
- permetrin
(0,01-0,4)mg/kg
- ciflutrin
(0,01-0,4)mg/kg
- cipermetrin
(0,01-0,4)mg/kg
- fenvalerat
(0,01-0,4)mg/kg
- pendimetalin
(0,002-0,08)mg/kg
- deltametrin
(0,01-0,4)mg/kg

MSM 03/1

Л1 
Храна (Воће и поврће Производи од воћа и поврћа, воћни сокови, нектар и безалкохолна пића Дијететски производи: -Храна за одојчад и малу децу (сокови од воћа и поврћа, нектари и пића на бази воћа и поврћа, јела искључиво од воћа))

Одређивање остатака органофосфорних пестицида

- dichlorvos
(0,02-0,2)mg/kg
- mevinphos
(0,01-0,2)mg/kg
- demeton-o
(0,01-0,2)mg/kg
- ethoprop
(0,005-0,2)mg/kg
- naled
(0,009-0,2)mg/kg
- phorate
(0,009-0,2)mg/kg
diazinon+disulfoton
(0,005-0,2)mg/kg
- methyl parathion
(0,0008-0,02)mg/kg
- ronnel
(0,008-0,2)mg/kg
- demeton – p
(0,007-0,2)mg/kg
- fenthion
(0,01-0,2)mg/kg
- trichlotonate
(0,01-0,2)mg/kg
- stirophos
(0,009-0,2)mg/kg
- tokuthion
(0,007-0,2)mg/kg
- merphos
(0,004-0,2)mg/kg
- fensulfothion
(0,01-0,2)mg/kg
- bolstar
(0,006-0,2)mg/kg
- azinphos – methyl
(0,01-0,2)mg/kg
- coumaphos
(0,004-0,2)mg/kg

MSM 03/3

Л1 
Храна (Воће и поврће Производи од воћа и поврћа, воћни сокови, нектар и безалкохолна пића Дијететски производи: -Храна за одојчад и малу децу (сокови од воћа и поврћа, нектари и пића на бази воћа и поврћа, јела искључиво од воћа))

Одређивање остатака триазинских пестицида

-ametrin
(0,01-0,2)mg/kg
-atrazin
(0,01-0,2)mg/kg
-atraton
(0,01-0,2)mg/kg
-prometon
(0,01-0,2)mg/kg
-prometrin
(0,01-0,2)mg/kg
-propazin
(0,01-0,2)mg/kg
-secbumeton
(0,01-0,2)mg/kg
-simetrin
(0,01-0,2)mg/kg
-simazin
(0,01-0,2)mg/kg
-terbutrilazin
(0,01-0,2)mg/kg
-terbutrin
(0,01-0,2)mg/kg

MSM03/2

Л1 
Храна Жита и производи; Производи од воћа и поврћа; Воће и поврће; Воћни сокови и нектари; Какао и какао производи; Беланчевинасти производи; Кекс и слични производи; Производи од јестивих печурака; Скроб; Дијететски производи; Адитиви

Одређивање садржаја живе

(0,001-0,1)mg/kg

VM 26

Л1 
Храна - Млеко и млечни производи

Одређивање остатака органохлорних пестицида
(техника GC/μECD)

- trifluralin
(0,0002-0,02) mg/kg
- α-HCH
(0,0002-0,02) mg/kg
-hexachlorbenzen-HCB
(0,0002-0,02) mg/kg
-β-HCH
(0,0002-0,02) mg/kg
-γ-HCH
(0,0002-0,02) mg/kg
-δ-HCH
(0,0002-0,02) mg/kg
-heptachlor
(0,0002-0,02) mg/kg
-alachlor
(0,0003-0,02) mg/kg
-aldrin
(0,0002-0,02) mg/kg
-heptachlor epoxid
(0,0002-0,02) mg/kg
-endosulfan I
(0,0002-0,02) mg/kg
-dieldrin
(0,0002-0,02) mg/kg
-pp, DDE
(0,0002-0,02) mg/kg
-endrin
(0,0002-0,02) mg/kg
-endosulfan II
(0,0002-0,02mg/kg
-pp, DDD
(0,0002-0,02) mg/kg
-endosulfan sulfat
(0,0003-0,02) mg/kg
-pp, DDT
(0,0002-0,02) mg/kg
-metoxichlor
(0,0002-0,02) mg/kg
- metolachlor
(0,0002-0,02mg/kg
- DCPA
(0,0002-0,02) mg/kg
-cis permetrin
(0,0003-0,02)mg/kg
-trans permetrin
(0,0002-0,02)mg/kg
-hlorbenzilat
(0,0003-0,02)mg/kg

MSM 03/4

Л1 
Храна - Група 1 (Жита и производи; Кафа и производи; Зачини; Какао и какао производи; беланчевинасти производи; Кекс и слични производи; Чајеви; Производи од јестивих печурака; Шећер; Скроб; Дијететски производи) Адитиви;Група 2 (Производи од воћа и поврћа; Воће и поврће; Воћни сокови и нектари)

Одређивање садржаја арсена

Група 1
(0,02-2,5)mg/kg
Група 2
(0,01-2,5)mg/kg

VM 25

Л1 
Храна - Воће и поврће Производи од воћа и поврћа, воћни сокови, нектар и безалкохолна пића

Одређивање остатака органохлорних пестицида

-propachlor
(0,004-0,2)mg/kg
-trifluralin
(0,003-0,2)mg/kg
- α-HCH
(0,002-0,2)mg/kg
-hexachlorbenzen-HCB
(0,006-0,2)mg/kg
-β-HCH
(0,003-0,2)mg/kg
-simazin
(0,006-0,2)mg/kg
-atrazin
(0,006-0,2)mg/kg
-γ-HCH
(0,002-0,2)mg/kg
-δ-HCH
(0,002-0,2)mg/kg
-chlortalonil
(0,003-0,2)mg/kg
-metribuzin
(0,005-0,2)mg/kg
-heptachlor
(0,003-0,2)mg/kg
-alachlor
(0,004-0,2)mg/kg
-aldrin
(0,003-0,2)mg/kg
-cyanazin
(0,004-0,2)mg/kg
-heptachlor epoxid
(0,002-0,2)mg/kg
-endosulfan I
(0,002-0,2)mg/kg
-dieldrin
(0,002-0,2)mg/kg
-pp, DDE
(0,002-0,2)mg/kg
-endrin
(0,002-0,2)mg/kg
-endosulfan II
(0,002-0,2)mg/kg
-pp, DDD
(0,002-0,2)mg/kg
-endrinaldehid
(0,009-0,2)mg/kg
-endosulfan sulfat
(0,001-0,2)mg/kg
-pp, DDT
(0,002-0,2)mg/kg
-metoxichlor
(0,004-0,2)mg/kg
-cis-permetrin
(0,003-0,2)mg/kg
-trans –permetrin
(0,004-0,2)mg/kg
- metolachlor
(0,006-0,2)mg/kg
- DCPA
(0,002-0,2)mg/kg
- chlorbenzilat
(0,008-0,2)mg/kg
-cypermetrin
(0,005 -0,2)mg/kg
-acetochlor
(0,005 -0,2)mg/kg
-fenvalerat
(0,005 -0,2 )mg/kg
-dichloran
(0,005 -0,2)mg/kg
-deltametrin
(0,005 -0,2 )mg/kg
- chlorpirifos
(0,005 -0,2 )mg/kg

MSM 03/1

Л1 
Храна - Производи од воћа и поврћа Воће и поврће Воћни сокови и нектари Какао и какао поизводи Кекс и слични производи Шећер

Одређивање садржаја бакра

(0,1-4,0)mg/kg

VM 22

Л1 
Храна (жита, млински и пекарски производи, тестенине и брзо смрзнута теста)

Одређивање киселинског степена у:
- житу и млинским производима

(˃0,2 ml 1mol/l NaOH)

VM 69

Л1 
Храна (воће и поврће, производи од воћа и поврћа, воћни сокови, нектар и безалкохолна пића)

Одређивање садржаја етанола

(˃0,4% v/v)

VM 68

Л1 
Храна (воће и поврће, воћни сокови, нектари, безалкохолна пића, производи од воћа и поврћа, жита, млински и пекарски производи, млеко и производи од млека, кафа и производи од кафе, скроб, беланчевинасти производи, скроб, дијететски производи, риба и рибљи производи и какао)

Одређивање садржаја олова, кадмијума и арсена

Pb (0,06-2,5) mg/kg
Cd (0,01-0,2) mg/kg
As (0,10-2,5) mg/kg

VM 74

Л1 
Храна (жита, млински и пекарски производи, тестенине и брзо смрзнута теста)

Одређивање количине масти по "Weibell-Stoldtu' у пекарским производима

≥ 0,1%

Правилник^3) метода II-4

Л1 
Храна - Кафа, производи од кафе и сурогати кафе

Одређивање садржаја влаге на 103ºC у прженој млевеној кафи

≥ 0,002%

SRPS ISO 11294:1994

Л1 
Храна - Скроб

Одређивање садржаја влаге

≥ 0,002%

SRPS ISO 1666:2008

Л1 
Храна - Воће и поврће

Одређивање киселости титрацијом (волуметрија)

(0,005-3)%

SRPS ISO 750:2003

Л1 
Храна - Храна и адитиви за прехрамбену индустрију (Производи од млека, адитиви за прехрамбену индустрију, производи од воћа и поврћа, освежавајућа безалкохолна пића, течни шећери, скроб и производи од скроба) и адитиви

Одређивање pH вредности

(2,0-14,0 )
pH јединица

VM 71

Л1 
И-13.2 Физичка и хемијска испитивања/П-21.1 Храна и храна за животиње
Храна и храна за животиње (Дијететски производи, кафа, производи од кафе и сурогати, месо и производи од меса, чајеви, зачини, екстракти и мешавине зачина, пића (напици), млеко и производи од млека, жита, млински и пекарски производи, тестенине и брзо смрзнута теста, адитиви и њихове мешавине за прехрамбене производе, какао производи, чоколада и производи слични чоколадним, крем производи и бомбонски производи, скроб и производи од скроба, беланчевинасти производи, воће, поврће и производи од воћа и поврћа, фини пекарски производи, жита за доручак и снек производи, готова јела, супе, сосови и додаци јелима - Сировине - Полупроизводи - Готови производи и компоненте које улазе у њихов састав)

Одређивање садржаја беланчевина по Кјелдалу

(˃0,05% N)

VM 70

Л1 
И-15 Узорковање/П-09 Узорци животне средине (ваздух, вода, земљиште, отпад)

Вода - Подземна вода

Узимање узорака за физичко-хемијска испитивања подземних вода

SRPS ISO 5667-11:2005
SRPS EN ISO 5667-1:2008
SRPS EN ISO 5667-3:2018

Т1 

Вода - Отпадна вода

Узимање узорака за физичко-хемијска испитивања отпадних вода, осим аутоматског узорковања и проточно пропорционалних узорака

SRPS ISO 5667-10:2007 осим т.4.2.2
SRPS EN ISO 5667-1:2008
SRPS EN ISO 5667-3:2018

Т1 

Вода - Површинска вода

Узимање узорака за физичко-хемијска испитивања вода из река и потока осим аутоматског узорковања и проточно пропорционалних узорака

SRPS EN ISO 5667-6:2017 осим: т.5.1.3; т.9.4
SRPS EN ISO 5667-1:2008
SRPS EN ISO 5667-3:2018

Т1 

Вода - Површинска вода

Узимање узорака за физичко-хемијска испитивања вода из вештачких и природних језера

SRPS ISO 5667-4:1997
SRPS EN ISO 5667-1:2008
SRPS EN ISO 5667-3:2018

Т1 

Вода - Вода за пиће

Узимање узорака за физичко-хемијска испитивања воде за пиће из постројења за обраду воде и из система за дистрибуцијe

SRPS ISO 5667-5:2008
SRPS EN ISO 5667-1:2008
SRPS EN ISO 5667-3:2018

Т1 
И-15 Узорковање/П-27 Остали производи

Узорци са површина који долазе у додир са храном

Хоризонталне методе за технике узимања узорака са површине помоћу контактних плоча и брисева

SRPS EN ISO 18593:2018

Т1