|
Завод за јавно здравље Шабац
Јована Цвијића бр.1, 15000 Шабац
Лабораторије за испитивање по стандарду SRPS ISO/IEC 17025:2017
Основни подаци
Број пр.: | 2-01-236 |
ПИБ: | 100082545 |
Акр. број: | 01-192 |
Web: | http://www.zjz.org.rs/ |
Тел: | +381 15 343 610 |
Факс: | +381 15 343 610 |
Статус предмета
Статус акр.: | Акредитован |
Статус суспензије: | Без суспензије |
Датум прве акр.: | 13. јун 2007. |
Датум последње акр.: | 14. јун 2023. |
Датум истицања/укидања акр.: | 13. јун 2027. |
Контакт особа
Име и презиме: | мр Бошко Ђоковић |
Функција: | Помоћник директора за квалитет |
Телефон: | +381 15 300 550 локал 123 |
Факс: | +381 15 343 610 |
Е-маил: | kabinet@zjz.org.rs |
Локације
Л2 - Лабораторија |
Т1 - Терен |
Л1 - Лабораторија |
Историја статуса
14. јун 2023. - 13. јун 2027. | Акредитован |
14. јун 2019. - 13. јун 2023. | Акредитован |
14. јун 2015. - 13. јун 2019. | Акредитован |
14. јун 2011. - 13. јун 2015. | Акредитован |
13. јун 2007. - 13. јун 2011. | Акредитован |
Обим акредитације
Предмет испитивања |
Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања) |
Опсег мерења (где је примењиво) |
Референтни документ |
Локације |
Животна средина |
Одређивање нивоа буке |
(20-120)dB |
SRPS ISO 1996-1:2010 SRPS ISO 1996-2:2010
|
Т1 |
Биолошки материјал Крв |
Одређивање садржаја етанола (техника GC) |
(0,0396-4,746) mg/ml |
VM75 |
Л1 |
Вода Вода за пиће, Природне флаширане воде за пиће, Природне изворске, природне минералне и стоне воде, Базенске воде и воде за рекреацију |
Oдређивање броја Escherichia coli и колиформних бактерија - Део 1: Метода мембранске филтрације за воде са ниским бактеријским позадинским растом Измена1
|
Треба да стоји SRPS EN ISO 9308-1:2017 SRPS EN ISO 9308-1:2017 Измена 1 2017
|
SRPS ISO 9308-1:2017 SRPS ISO 9308-1:2017/A1:2017
|
Л1 |
|
Откривање и одређивање броја Pseudomonas aeruginosa
|
|
SRPS EN ISO 16266:2010 |
Л2 |
|
Одређивање Pseudomonas aeruginosa |
|
Стандардне методе^7) метода 6.1.1
|
Л2 |
|
Доказивање сулфидоредукујућих клостридија
|
/ |
Стандардне методе^7) метода 5.1.1 |
Л2 |
|
Одређивање стрептокока фекалног порекла
|
/ |
Стандардне методе^7) метода 3.1.1. |
Л2 |
|
Одређивање укупних колиформних бактерија
|
/ |
Стандардне методе^7) метода 1.2.1
|
Л2 |
|
Одређивање колиформне бактерије фекалног порекла
|
/ |
Стандардне методе^7) метода 2.2 |
Л2 |
Вода Површинска, подземна и отпадна вода |
Квалитет воде - откривање и одређивање броја цревних ентерокока (MPN техника - Enterolert)
|
|
VM 66 |
Л2 |
Вода Вода за пиће, Природне флаширане воде за пиће, Природне изворске, природне минералне и стоне воде, Базенске воде и воде за рекреацију |
Изоловање и идентификација Proteus врста
|
/ |
Стандардне методе^7) метода 4.1 |
Л2 |
|
Квалитет воде- одређивање броја Escherichia coli и колиформних бактерија – Део 2: метод највероватнијег броја |
|
SRPS EN ISO 9308-2:2015 |
Л2 |
|
Одређивање броја културабилних микроорганизама - бројање колонија засејавањем у подлогу хранљиви агар |
|
SRPS EN ISO 6222:2010 |
Л2 |
|
Откривање и одређивање броја цревних ентерокока - Део 2: метода мембранске филтрације |
|
SRPS EN ISO 7899-2:2010 |
Л2 |
Вода Површинска, подземна и отпадна вода |
Квалитете воде- одређивање броја Escherichia coli и колиформних бактерија – Део 2: метод највероватнијег броја |
|
SRPS EN ISO 9308-2:2015 |
Л2 |
Храна |
Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella -Део 1: Откривање Salmonella spp. |
/ |
SRPS EN ISO 6579-1:2017 изузимајући Анекс Д SRPS EN ISO 6579-1:2017 изузимајући Анекс Д/А1:2020.
|
Л2 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae Део2:Техника бројања колонија
|
/ |
SRPS EN ISO 6888-1:2021 SRPS EN ISO 6888-1:2021/A1:2023
|
Л2 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте) Део1: Метода употребе агара по Берд-Паркеру
|
/ |
SRPS EN ISO 6888-1:2021 |
Л2 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја β-глукоронидазе позитивне Escherichia coli Део2: Техника бројања колонија на 44° Ц помоћшу 5-бромо-4-хлоро-3-индолил β-Д-глукуронида
|
/ |
SRPS ISO 16649-2:2008 |
Л2 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp.Део 2: Метода одређивања броја |
/ |
SRPS EN ISO 11290-2:2017 |
Л2 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја суспектног Bacillus cereus Техника бројања колонија на 30°С
|
/ |
SRPS EN ISO 7932:2009 |
Л2 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Clostridium spp.-Део1:Одређивање броја сулфиторедукујућих Clostridium spp.- техником бројања колонија |
/ |
SRPS ISO 15213-1:2023 |
Л2 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни - Део 2: Техника бројања колонија у производима са активношћу воде 0,95 или мањом |
/ |
SRPS ISO 21527-2:2011 |
Л2 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама Део1: Бројање колонија на 30°C техником наливања плоче Измена1: Разјашњење предмета и подручја примене
|
/ |
SRPS EN ISO 4833-1:2014 SRPS EN ISO 4833-1:2014 Измена 1: 2022
|
Л2 |
Узорци са површина који долазе у додир са храном |
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама Део1: Бројање колонија на 30°C техником наливања плоче Измена1: Разјашњење предмета и подручја примене
|
/ |
SRPS EN ISO 4833-1:2014 SRPS EN ISO 4833-1:2014 Измена 1: 2022
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја Enterobac-teriaceae Део2:Техника бројања колонија
|
/ |
SRPS EN ISO 21528-2:2017
|
Л1 |
Храна за животиње - зрнаста хранива и млински производи од жита |
Одређивање остатака органохлорних пестицида |
-trifluralin (0,002-0,08) mg/kg -α-HCH (0,003-0,08) mg/kg -hexachlorbenzen-HCB (0,003-0,08) mg/kg -β-HCH (0,003-0,08) mg/kg -γ-HCH (0,002-0,08) mg/kg -δ-HCH (0,002-0,08) mg/kg -chlortalonil (0,002-0,08) mg/kg -metribuzin (0,003-0,08) mg/kg -heptachlor (0,003-0,08) mg/kg -alachlor (0,002-0,08) mg/kg -aldrin (0,002-0,08) mg/kg -cyanazin (0,003-0,08) mg/kg -heptachlor epoxid (0,003-0,08) mg/kg -endosulfan I (0,003-0,08) mg/kg -dieldrin (0,002-0,08) mg/kg -pp, DDE (0,003-0,08) mg/kg -endrin (0,002-0,08) mg/kg -endosulfan II (0,003-0,08) mg/kg -pp, DDD (0,003-0,08) mg/kg -endosulfan sulfat (0,003-0,08) mg/kg -pp, DDT (0,002-0,08) mg/kg -metoxichlor (0,003-0,08) mg/kg -cis-permetrin (0,003-0,08) mg/kg -trans –permetrin (0,002-0,08) mg/kg -metolachlor (0,002-0,08) mg/kg -DCPA (0,004-0,08) mg/kg -chlorbenzilat (0,002-0,08) mg/kg -endrin aldehid (0,002-0,08) mg/kg |
MSM 03/1 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја влаге |
> 0,003% |
Правилник^11) метода 6
|
Л1 |
|
Одређивање соровог пепела |
> 0,04% |
Правилник^11) метода 18
|
Л1 |
Козметички производи |
Одређивање pH вредности |
2,00 - 14,00 pH јединица |
Правилник^8) метода А
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја олова, кадмијума, живе (техникe FAAS (за Pb, Cd) и CVAAS (за Hg)) |
Pb (1-25) mg/kg Cd (0,1-2) mg/kg Hg (0,6-25) mg/kg mg/kg
|
VM 19 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја никла и арсена (технике GFAA (Ni, As) |
Ni (1,25-25) mg/kg As (1,25-25) mg/kg
|
VM 19 |
Л2 |
|
Одређивање садржаја површински активних материја |
≥ 0,35 % |
VM 51 |
Л1 |
|
Одређивање релативне густине
|
0,8-1,5 |
VM 80 |
Л2 |
Средства за одржавање чистоће |
Одређивање садржаја површински активних материја |
≥ 0,35% |
VM 51 |
Л1 |
Козметички производи |
Одређивање слободних алкалија на бази NaOH |
(0,02-1,6)% |
VM 41 |
Л1 |
Средства за одржавање чистоће |
Одређивање слободних алкалија на бази NaOH |
(0,02-1,6)% |
VM 41 |
Л1 |
|
Одређивање pH вредности 1 % раствора |
(2,00-14,00) pH јединица |
VM 52/1 |
Л1 |
Вода (површинска вода, подземна вода, отпадна вода) |
Одређивање садржаја фенола |
(0,002-0,100)mg/l (0,025-5,00)mg/l |
Merck fenol test 1.00856 |
Л1 |
|
Одређивање концентрације цинка |
(0,001-0,05) mg/l |
VM 49 |
Л1 |
|
Одређивање концентрације олова |
(0,012-0,2)mg/L |
VM 48 |
Л1 |
|
Одређивање концентрације бакра |
(0,002-0,2)mg/l |
VM 47 |
Л1 |
|
Одређивање концентрације кадмијума |
(0,021-0,05)mg/l |
VM 45 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја хлорида |
(1,63-120) mg/l |
Стандардне методе7) метода P-V-19/B |
Л1 |
|
Одређивање садржаја укупног сувог остатка |
(2,9-2500) mg/l |
Стандардне методе7) метода P-IV-7 |
Л1 |
|
Мерење pH вредности |
0,00-14,00 |
SRPS.H.Z1.111:1987 |
Л1 |
|
Одређивање мутноће |
(0,2-40) NTU |
Стандардне методе7) метода P-IV-4/B |
Л1 |
|
Oдређивање електропроводљивости |
(0-1413)μS/cm |
Стандардне методе7) метода P-IV-11 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја сулфата |
(25-300)mg/l |
Merck sulfat test 1.14791 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја хемијске потрошње кисеоника |
(10-150)mg/l O2 односно, (100-1500)mg/l COD |
Merck HPK test 1.09773 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја биохемијске потрошње кисеоника |
(0,5-12)mg/l (12,0-3000)mg/l |
Merck BPK test 1.00687 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја анјонских суфактанта |
(0,05-2,00)mg /l |
Merck surfaktant (anjon) test 1.14697 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја амонијака NH4-N |
(0,010-3,00)mg/l |
Merck amonium test 1.14752 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја сулфида |
(0,020-0,500)mg/l (0,050-0,750)mg/l (0,10-1,50)mg/l |
Merck sulfid test 1.14779 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја ортофосфата PO4-P |
(0,010-1,000)mg/l (0,03-2,50)mg/ l (0,05-5,00)mg/l |
Merck fosfat test 1.14848 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја нитрита NO2-N |
(0,002-0,200)mg/l (0,010-0,500)mg/l (0,02-1,00)mg/l |
Merck nitrit test 1.14776 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја нитрата NO3-N |
(0,2-10,0)mg/l (0,5-20,0)mg/l |
Merck nitrat test 1.14773 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја гвожђа |
(0,010-1,000)mg/l (0,05-2,50)mg/l (0,10-5,00)mg/l |
Merck gvožđe test 1.00796 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја цијанида |
(0,002-0,100)mg/l (0,005-0,200)mg/l (0,010-0,500)mg/l |
Merck cijanid test 1.09701 |
Л1 |
Ваздух (амбијентални ваздух) |
Узорковање и одређивање масене концентрације гасовитих флуорида (потенциометрија) |
(0,4-87)μg/m3 |
VM 65 |
Л1, Т1 |
|
Узорковање и одређивање масене концентрације сумпор диоксида |
(3-165)μg/m^3 |
VM 42 |
Л1, Т1 |
|
Одређивање масене концентрације азот диоксида |
(3-2000)μg/m^3 |
SRPS ISO 6768:2001 |
Л1, Т1 |
|
Одређивање масене концентрације чађи |
(7-372)μg/m^3 |
SRPS ISO 9835:1993 |
Л1, Т1 |
|
Узорковање и одређивање садржаја укупних таложних материја |
≥ 12,8 mg/m^2/dan |
VM 28 |
Л1, Т1 |
|
Узорковање и одређивање масене концентрације амонијака |
(1,7-143)μg/m^3 |
VM 29 |
Л1, Т1 |
|
Одређивање масене концентрације олова у таложним материјама |
(10-540)μg/m2/dan |
VM 30 |
Л1, Т1 |
|
Одређивање масене концентрације кадмијума у таложним материјама |
(0,4-27) μg/m2/dan |
VM 31 |
Л1, Т1 |
|
Одређивање масене концентрације цинка у таложним материјама из ваздуха |
(21-1408)μg/m2/dan |
VM 32 |
Л1, Т1 |
|
Стандардна гравиметријска метода за одређивање масене фракције PM 10 или PM 2,5 масене концентрације суспендованих честица |
PМ 2,5: (1-120)μg/m3 PМ 10: (1-150)μg/m3
|
SRPS EN 12341:2015
|
Л1, Т1 |
Вода Вода за пиће, Природне флаширане воде за пиће, Природне изворске, природне минералне и стоне воде, Базенске воде и воде за рекреацију |
Одређивање садржаја олова, кадмијума, арсена и антимона |
Pb(0,005-0,1) mg/l Cd(0,0005-0,01) mg/l As(0,005-0,1) mg/l Sb(0,001-0,025) mg/l
|
VM 72 |
Л1 |
Вода Површинска вода, подземна вода |
Одређивање садржаја олова, кадмијума, арсена и антимона |
Pb (0,005-0,1) mg/l Cd (0,0005-0,01) mg/l As (0,005-0,1) mg/l Sb (0,001-0,025) mg/l
|
VM 72 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја живе |
(0,003-0,01) mg/l |
VM 73 |
Л1 |
Ваздух (амбијентални ваздух) |
Одређивање масене концентрације азотдиоксида -24h |
(0,77-113) μg/m3 |
VM 76 |
Л1, Т1 |
|
Одређивање масене концентрације азотдиоксида -24h (спектрофотометрија) |
(0,77-113)μg/m3 |
VM 76 |
Л1 |
Вода - Вода за пиће Подземна вода Природна минерална вода Природна изворска вода Стона вода Базенска и вода за рекреацију Пречишћена вода Вода за разблаживање раствора за хемодијализу Површинска водa Отпадна вода |
Одређивање садржаја живе |
(0,0003-0,01) mg/l |
VM63 |
Л2 |
Вода - Површинска вода Подземна вода |
Одређивање садржаја укупног фосфора
|
(0,5-25,0) mg/l PO4-P (1,5-76,7) mg/l PO43- (1,1-57,3) mg/l P2O5 |
Merck Phosphate Cell test 1.14729 |
Л2 |
Вода - Површнска вода Подземна пода |
Одређивање садржаја укупног азота
|
(0,5-15) mg/l N |
Merck Nitrogen (total)Cell Test 1.14537 |
Л2 |
Вода - Површинска вода Подземна вода |
Одређивање садржаја укупног азота
|
(10-150) mg/l N |
Merck Nitrogen (total) Cell Test 1.14763 |
Л2 |
Вода (површинска вода, подземна вода, отпадна вода) |
Одређивање концентрације хрома |
(0,007-0,2)mg/l |
VM 46 |
Л1 |
|
Одређивање концентрације арсена |
(0,003-0,1)mg/l |
VM 64 |
Л1 |
|
Одређивање концентрације живе |
(0,001-0,04)mg/l |
VM 63 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја укупних уља и масти |
(0,3-1000)mg/l |
EPA Method 1664:1999 revision A |
Л1 |
|
Одређивање садржаја раствореног кисеоника |
(0-19,9)mg/l |
Consort C6110 |
Л1 |
Вода Вода за пиће, Природне флаширане воде за пиће, Природне изворске, природне минералне и стоне воде, Базенске воде и воде за рекреацију |
Одређивање укупне тврдоће |
(0,2 – 28)°N |
Правилник^6) метода III-15 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја живе |
(0,0001-0,01)mg/l |
VM 63 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја мангана |
(0,05-1)mg/l |
Стандардне методе^7) метода P-V-26/B |
Л1 |
|
Одређивање садржаја резидуалног хлора |
(0,1-1,0)mg/l |
Стандардне методе^7) метода P-V-18/A |
Л1 |
|
Одређивање садржаја калцијума |
(2,0-400)mg/l |
Стандардне методе^7) метода P-V-22/A |
Л1 |
|
Одређивање садржаја никла |
(0,002-0,08)mg/l |
VM 39 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја калијума у води за пиће |
(0,05-1,5)mg/l |
Стандардне методе^7) метода P-V-23/В |
Л1 |
|
Одређивање садржаја натријума у води за пиће |
(0,05-2,0)mg/l |
Стандардне методе^7) метода 34 мет. В |
Л1 |
|
Одређивање садржаја хрома – укупни |
(0,1-2,0)mg/l |
Стандардне методе^7) метода P-V-20/C |
Л1 |
|
Одређивање садржаја цинка |
(0,01-2)mg/l |
Стандардне методе^7) метода P-V-12/C |
Л1 |
|
Одређивање садржаја бакра |
(0,05-4,0)mg/l |
Стандардне методе^7) метода P-V-7/D |
Л1 |
|
Одређивање садржаја гвожђа |
(0,05-4,0)mg/l |
Стандардне методе^7) метода P-V-17/B |
Л1 |
|
Одређивање садржаја хлорида |
(5-100)mg/l |
Стандардне методе^7) метода P-V-19/B |
Л1 |
|
Одређивање садржаја мангана |
(0,01-0,50)mg/l |
MSM 02 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја нитрита |
(0,005-0,8)mg/l |
VM 43 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја нитратa |
(0,5-53)mg/l као NO3 |
Стандардне методе^7) метода P-V-31/C |
Л1 |
|
Одређивање садржаја гвожђа |
(0,02-2,0)mg/l |
Стандардне методе^7) метода P-V-17/A |
Л1 |
|
Одређивање садржаја нитрита |
(0,004-0,20)mg/l |
Стандардне методе^7) метода P-V-32/A |
Л1 |
|
Одређивање садржаја амонијака |
(0,4-12.2) mg/l |
Стандардне методе^7) метода P-V-2/B |
Л1 |
|
Одређивање садржаја силицијум-диоксида |
(7,5-62,5) mg/l |
MSM 16 |
Л1 |
|
Одређивање сувог остатка на 180ºC |
(4-2500)mg/l |
VM 14 |
Л1 |
|
Мерење електролитичке проводљивости |
(0,2 – 20000) μS/cm |
Стандардне методе^7) метода P-IV-11 |
Л1 |
|
Одређивање укупног остатка испарења после испарења на 105ºC |
(3-2500)mg/l |
Стандардне методе^7) метода P-IV-7 |
Л1 |
|
Одређивање потрошње калијум перманганата |
(0,5-22)mg/l |
Стандардне методе^7) метода P-IV-9a |
Л1 |
|
Одређивање pH воде |
(4,00-10,00) pH јединица |
Стандардне методе^7) метода P-IV-6/A |
Л1 |
|
Одређивање мутноће воде |
(0,5-800 NTU |
Стандардне методе^7) метода P-IV-4/B |
Л1 |
|
Одређивање боје воде |
(1,5-60) CoPt скала |
MSM 15 |
Л1 |
|
Одређивање температуре воде |
(0-100)°C |
Правилник^6) метода II-2 |
Л1 |
|
Одређивање алкалитета |
(1-250) ml 0,1mol/l HCl |
MSM 12 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја арсена |
(0,0009-0,06)mg/l |
VM 64 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја органохлорних пестицида у води за пиће |
-Trifluralin (0,0025-0,2)µg/l -HCH-alpha (0,0025-0,2)µg/l -Hexachlorbenzene (0,0025-0,2)µg/l -HCH-gama (0,0025-0,2)µg/l -HCH-delta (0,0025-0,2)µg/l -Chlorothalonil (0,0025-0,2)µg/l -Metribuzin (0,0025-0,2)µg/l -Heptachlor (0,0025-0,2)µg/l -Alachlor (0,0025-0,2)µg/l -Aldrin (0,0025-0,2)µg/l -Metolachlor (0,0025-0,2)µg/l -Cyanazine (0,0025-0,2)µg/l -DCPA (0,0025-0,2)µg/l -Heptachlor Epoxide (0,0025-0,2)µg/l -Endosulfan I (0,0025-0,2)µg/l -Dieldrin (0,0025-0,2)µg/l -pp’-DDE (0,0025-0,2)µg/l -Endrin (0,0025-0,2)µg/l -Endosulfan II (0,0025-0,2)µg/l -Chlorobenzilate (0,0025-0,2)µg/l -pp’-DDD (0,0025-0,2)µg/l -Endrin Aldehyde (0,0025-0,2)µg/l -Endosulfan Sulfate (0,0025-0,2)µg/l -pp’-DDT (0,0025-0,2)µg/l -Methoxychlor (0,0025-0,2)µg/l -cis-Permethrin (0,0025-0,2)µg/l -trans- Permethrin (0,0025-0,2)µg/l -HCH-beta (0,0025-0,2)µg/l
|
MSM 05/1 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја карбоната и бикарбоната |
(5,0-1500)mg/l |
MSM 12 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја антимона у води за пиће |
(0,0013-0,025) mg/l |
VM 60 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја трихалометана у води за пиће (техника GC/μECD) |
Хлороформ: (0,0004-0,05) mg/L Дихлоробромо-метан: (0,0004-0,05) mg/L Дибромохлоро-метан: (0,0004-0,05) mg/L Бромоформ: (0,0004-0,05) mg/L
|
MSM 05/4 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја флуорида |
(0,03-2,0)mg/l |
Стандардне методе^7) метода P-V-15/С |
Л1 |
|
Одређивање садржаја ортофосфата |
(0,013-0,50)mg/l |
MSM 11 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја сулфата |
(2-125)mg/l |
MSM 10 |
Л1 |
Водa - Вода за пиће, Природне флаширане воде за пиће, Природне изворске, природне минералне и стоне воде, Базенске воде и воде за рекреацију |
Одређивање садржаја полихлорованих бифенила у води за пиће (техника GC/µECD)
|
PCB-018 (2,2`,5-trichlorobiphenyl) (0,00005-0,001) mg/l PCB-028 (2,4,4`-trichlorobiphenyl) (0,00005-0,001) mg/l PCB-031(2,4`,5-trichlorobiphenyl) (0,00005-0,001) mg/l PCB-044 (2,2`,3,5`-tetrachlorobiphenyl) (0,00005-0,001) mg/l PCB-052 (2,2`,5,5`-tetrachlorobiphenyl) (0,00005-0,001) mg/l PCB-101 (2,2`,4,5,5`-pentachlorobiphenyl) (0,00005-0,001) mg/l PCB-118 (2,3`,4,4`,5-pentachlorobiphenyl) (0,00005-0,001) mg/l PCB-138 (2,2`,3,4,4`,5`-hexachlorobiphenyl) (0,00005-0,001) mg/l PCB-149 (2,2`,3,4`,5`,6-hexachlorobiphenyl) (0,00005-0,001) mg/l PCB-153 (2,2`,4,4`,5,5`-hexachlorobiphenyl) (0,00005-0,001) mg/l PCB-170 (2,2`,3,3`,4`,4`,5-heptachlorobiphenyl) (0,00005-0,001) mg/l PCB-180 (2,2`,3,4,4`,5,5`-heptachlorobiphenyl) (0,00005-0,001) mg/l PCB-194 (2,2`,3,3`,4,4`,5,5`-octaachlorobiphenyl) (0,00005-0,001) mg/l PCB-001 (2-chlorobiphenyl) (0,00005-0,001) mg/kg PCB-005 (2,3-dichlorobiphenyl) (0,00005-0,001) mg/kg |
MSM 17 |
Л1 |
|
|
|
|
Л2 |
Предмети опште употребе - Посуђе, прибор и амбалажа за животне намирнице Гранулат и предформе од пластичних маса за производњу посуђа, прибора и амбалаже |
Одређивање садржаја олова, кадмијума, арсена, живе, хрома, цинка и кобалта отпуштених у модел раствор (симулатори хране на воденој основи: дејонизована вода, 3% сирћетна киселина и 10% (v/v) – 96% (v/v) (техникe FAAS (за Pb, Cd, Cr, Zn, Co), GFAA (за As) и CVAAS (за Hg))
|
Pb (0,02-0,4) mg/kg model rastvora (mg/l model rastvora) Cd (0,002-0,02) mg/kg model rastvora (mg/l model rastvora) As (0,005-0,1) mg/kg model rastvora (mg/l model rastvora) Hg (0,003-0,05) mg/kg model rastvora (mg/l model rastvora) Cr (0,005-0,4)mg/kg model rastvora (mg/l model rastvora) Zn (0,002-0,05) mg/kg model rastvora (mg/l model rastvora) Co (0,005-0,2) mg/kg model rastvora (mg/l model rastvora)
|
VM 44 |
Л1 |
Предмети опте употребе - Посуђе, прибор и амбалажа за животне намирнице Гранулат и предформе од пластичних маса за производњу посуђа, прибора и амбалаже |
Одређивање укупних нискомолекуларних органских и неорганских супстанција отпуштених у модел раствор (симулатори хране на воденој основи: дејонизована вода, 3% сирћетна киселина и 10% (v/v) – 96% (v/v) етанола) |
I) 10 дана на 400С: а. дејонизована вода: ≥ 2,0 mg/dm2 б. 3% (w/v) сирћетна киселина: ≥ 3,0 mg/dm2 ц. 10% (v/v) етанол: ≥ 1,4 mg/dm2 д. 20% (v/v) етанол: ≥ 1,9 mg/dm2 е. 50% (v/v) етанол: ≥ 1,6 mg/dm2 II) 95% (v/v) етанол 24 сата на 500С: ≥ 1,2 mg/dm2 III) 3% (w/v) сирћетна киселина 4 сата на температури кључања: ≥ 2,0 mg/dm2 ( 13 mg/kg ) IV) 3% (w/v) сирћетна киселина 30 минута на температури кључања: ≥ 3,0 mg емајла 100 ml 3% (w/v) сирћетне киселине
|
VM 58 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Сировина за производњу амбалаже од хартије и амбалажа од хартије |
Одређивање садржаја олова |
(1-20)mg/kg |
VM 62/1 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Сировина за производњу амбалаже од хартије и амбалажа од хартије |
Одређивање садржаја кадмијума |
(0,1-2) mg/kg |
VM 62/1 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја арсена |
1mg/kg– 20mg/kg |
VM 62/2 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја живе |
(0,6-20)mg/kg |
VM26 |
Л1 |
|
Одређивање формалдехида у воденом екстракту |
(0,001-0,02) mg/dm2 (1– 23) mg/kg |
SRPS EN 1541:2008 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Сировина за производњу амбалаже од хартије, амбалажа од хартије и материјал за влажне марамице |
Одређивање pH вредности воденог екстракта |
(2,0-14,0) pH јединица |
VM 67 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Сировина за производњу амбалаже од хартије и амбалажа од хартије |
Одређивање садржаја полихлорованих бифенила |
-PCB-018 (2,2`,5-trichlorobiphenyl) (0,002-0,1) mg/kg -PCB-028 (2,4,4`-trichlorobiphenyl) (0,001-0,1) mg/kg -PCB-031 (2,4`,5-trichlorobiphenyl) (0,001-0,1) mg/kg -PCB-044 (2,2`,3,5`-tetrachlorobiphenyl) (0,002-0,1) ) mg/kg -PCB-052 (2,2`,5,5`-tetrachlorobiphenyl) (0,001-0,1) mg/kg -PCB-101 (2,2`,4,5,5`-pentachlorobiphenyl) (0,001-0,1) mg/kg -PCB-118 (2,3`,4,4`,5-pentachlorobiphenyl) 0,001-0,1) mg/kg -PCB-138 (2,2`,3,4,4`,5`-hexachlorobiphenyl) (0,002-0,1) mg/kg -PCB-149 (2,2`,3,4`,5`,6--hexachlorobiphenyl) (0,001-0,1) mg/kg -PCB-153 (2,2`,4,4`,5,5`-hexachlorobiphenyl) (0,001-0,1) mg/kg -PCB-170 (2,2`,3,3`,4`,4`,5-heptachlorobiphenyl) (0,001-0,1) mg/kg -PCB-180 (2,2`,3,4,4`,5,5`-heptachlorobiphenyl) (0,001-0,1)mg/kg -PCB-194 (2,2`,3,3`,4,4`,5,5`-octaachlorobiphenyl) (0,001-0,1) mg/kg -PCB-001 (2-chlorobiphenyl) (0,001-0,1) mg/kg -PCB-005 (2,3-dichlorobiphenyl) (0,001-0,1) mg/kg -aroclor (0,3-1,2) mg/kg |
MSM 13 |
Л1 |
Храна - Производи од воћа и поврћа |
Одеђивање директно редукујућих и укупних шећера |
≥ 5% |
Правилник^5) метода 3
|
Л1 |
Храна - Производи од кафе (пржена кафа) |
Одређивање садржаја екстрактивних материја |
(0-77)% |
VM 12 |
Л1 |
Храна (воће и поврће, производи од воћа и поврћа, воћни сокови, нектар и безалкохолна пића) |
Одређивање сорбинске киселине |
-безалкохолна пића: (10-200) mg/l
-производи од воћа и поврћа: (60-1250) mg/kg
|
Правилник^5) метода 8
|
Л1 |
Храна (кухињска со) |
Одређивање губитка масе на 110°C |
≥ 0,002% |
SRPS ISO 2483:2015 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја супстанци нерастворљивих у киселини |
≥ 0,002% |
SRPS ISO 2479:2015 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја натријум хлорида |
(95-101,5)% |
SRPS.H.G8.077:1983 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја јода |
(1,1-66,0) mg joda /kg |
SRPS.E.Z8.002:2001 |
Л1 |
|
Одређивање безводног К4Fe(CN)6 преко гвожђа (Fe) |
(1,0-66,0)mg/kg |
VM 18/1 |
Л1 |
Храна (месо и производи од меса) |
Одређивање садржаја укупних фосфата изражених као % P2O5 |
(0,01-0,71)% |
VM 53 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја укупне масти |
≥0,1 % |
SRPS ISO 1443:1992 |
Л1 |
Храна (зачини) |
Одређивање укупног пепела |
≥ 0,003% |
SRPS ISO 928:2001 |
Л1 |
|
Одређивање пепела нерастворљивог у киселини (HCl) |
≥ 0,001% |
SRPS ISO 930:2001 |
Л1 |
Храна (зачини, чај) |
Одређивање остатака органохлорних пестицида |
-α-HCH (0,001-0,5)mg/kg -β-HCH (0,003-0,5)mg/kg -γ-HCH (0,001-0,5)mg/kg -δ-HCH (0,003-0,5)mg/kg -heptachlor (0,0006-0,5)mg/kg -aldrin (0,0008-0,5)mg/kg -heptachlor epoxid (0,001-0,5)mg/kg -endosulfan I (0,002-0,5)mg/kg -dieldrin (0,002-0,5)mg/kg -op, DDE (0,002-0,5)mg/kg -endrin (0,002-0,5)mg/kg -endosulfan II (0,003-0,5)mg/kg -pp, DDD (0,003-0,5)mg/kg -endrinaldehid (0,003-0,5)mg/kg -endosulfan sulfat (0,003-0,5)mg/kg -pp, DDT (0,002-0,5)mg/kg -metoxichlor (0,002-0,5)mg/kg
|
MSM 03/1 |
Л1 |
Храна (производи од воћа и поврћа, воће и поврће, воћни сокови и нектари, риба и рибљи производи, производи од јестивих печурака) |
Одређивање садржаја цинка |
(0,02-0,25)mg/kg |
VM 23 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја гвожђа |
(0,18-2,0)mg/kg |
VM 24 |
Л1 |
Храна (чај) |
Одређивање губитка масе на 103ºС |
≥ 0,002% |
SRPS ISO 1573:1995 |
Л1 |
|
Одређивање укупног пепела |
≥ 0,0016% |
SRPS ISO 1575:1995 |
Л1 |
Храна (супе, чорбе, сосови и додаци јелима) |
Одређивање садржаја влаге |
≥ 0,002% |
SRPS E.Z8.011:1993 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја натријум хлорида |
(2,0-100)% |
SRPS E.Z8.012:1994 |
Л1 |
Храна (жита, млински и пекарски производи, тестенине и брзо смрзнута теста) |
Одређивање количине воде у: - житу и брашну - пекарским производима - тестенинама - брзо смрзнутим тестима (гравиметрија)
|
≥ 0,002% |
Правилник^3) метода I-8 метода II-1 метода III-5 метода IV-2
|
Л1 |
|
Одређивање количине пепела у: - житу и - млинским производима
|
≥ 0,004% |
Правилник^3) метода I-10
|
Л1 |
|
Одређивање количине песка у млинским производима (гравиметрија) |
≥ 0,005% |
Правилник^3) метода I-11
|
Л1 |
|
Одређивање количине масти по "Weibell-Stoldtu" у смрзнутим тестима |
≥ 0,1% |
Правилник^3) метода IV-4
|
Л1 |
Храна - Дијететски производи; Адитиви |
Одређивање садржаја живе |
(0,2-5,0)mg/kg
|
VM 26 |
Л1 |
Храна - Производи од воћа и поврћа |
Одређивање укупне суве материје |
≥ 0,002% |
Правилник^5) метода 2а
|
Л1 |
|
Одређивање пепела нерастворљивог у HCl |
(0,0008-0,1)% |
Правилник^5) метода 5
|
Л1 |
Храна - Група 1 (Жита и производи; Кафа и производи; Зачини; Какао и какао производи; Кекс и слични производи; Чајеви; Скроб; Дијететски производи) Група 2 (Производи од воћа и поврћа; Воће и поврће; Воћни сокови и нектари; Безалкохолна пића) |
Одређивање садржаја кадмијума |
0,04-2 mg/kg |
VM 21 |
Л1 |
Храна - Какао производи слични чоколади, крем производи, кекс и производи сродни кексу |
Одређивање укупне масти по Сокслету |
≥ 0,1% |
Правилник^9) метода II-9
|
Л1 |
|
Одређивање шећера по Луф-Шурлу |
≥ 5% |
Правилник^9) метода II-12
|
Л1 |
|
Одређивање воде сушењем под нормалним притиском |
≥ 0,002% |
Правилник^9) метода II-1
|
Л1 |
Храна - Oсвежавајућа безалкохолна пића, газирана пића Газирана минерална вода |
Одређивање садржаја угљен диоксида |
мин. 2 g/l |
VM 10 |
Л1 |
Храна - Жита, млински и пекарски производи |
Одређивање остатака органохлорних пестицида |
-trifluralin (0,002-0,08) mg/kg -α-HCH (0,003-0,08) mg/kg -hexachlorbenzen-HCB (0,003-0,08) mg/kg -β-HCH (0,003-0,08) mg/kg -γ-HCH (0,002-0,08) mg/kg -δ-HCH (0,002-0,08) mg/kg -chlortalonil (0,002-0,08) mg/kg -metribuzin (0,003-0,08) mg/kg -heptachlor (0,003-0,08) mg/kg -alachlor (0,002-0,08) mg/kg -aldrin (0,002-0,08) mg/kg -cyanazin (0,003-0,08) mg/kg -heptachlor epoxid (0,003-0,08) mg/kg -endosulfan I (0,003-0,08) mg/kg -dieldrin (0,002-0,08) mg/kg -pp, DDE (0,003-0,08) mg/kg -endrin (0,002-0,08) mg/kg -endosulfan II (0,003-0,08) mg/kg -pp, DDD (0,003-0,08) mg/kg -endosulfan sulfat (0,003-0,08)mg/kg -pp, DDT (0,002-0,08)mg/kg -metoxichlor (0,003-0,08)mg/kg -cis-permetrin (0,003-0,08)mg/kg -trans –permetrin (0,002-0,08)mg/kg -metolachlor (0,002-0,08) mg/kg -DCPA (0,004-0,08) mg/kg -chlorbenzilat (0,002-0,08) mg/kg -endrin aldehid (0,002-0,08) mg/kg tefluthrin (0,002-0,08) mg/kg -dihloran (0,002-0,08) mg/kg -acetohlor (0,01-0,4) mg/kg -hlorpirifos (0,01-0,4) mg/kg -tetrahlorvinfos (0,0002-0,008) mg/kg -cihalotrin (0,01-0,4) mg/kg -permetrin (0,01-0,4) mg/kg -ciflutrin (0,01-0,4) mg/kg -cipermetrin (0,01-0,4) mg/kg -fenvalerat (0,01-0,4) mg/kg -pendimetalin (0,02-0,08) mg/kg -deltametrin (0,01-0,4) mg/kg |
MSM 03/1 |
Л1 |
Храна - Производи од кафе (пржена кафа) |
Одређивање садржаја пепела |
≥ 0,004% |
VM 11 |
Л1 |
Храна - Безалкохолна пића |
Одређивање бензоеве киселине |
(5,0-150)mg/l |
Правилник^5) метода 7
|
Л1 |
|
Квалитативно одређивање вештачких боја (Е 102, Е 104, Е 110, Е 122, Е 123, Е124, Е 127, Е 129, Е 131, Е 132) (хроматографија на папиру)
|
≥ 0,00001% |
VM 05 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја кофеина |
(20-240)mg/l |
VM 07 |
Л1 |
|
Одређивање о-фосфорне киселине изражено као P2O5 |
(0,7-50)mg/l |
VM 09 |
Л1 |
Храна Производи са садржајем биљних уља од 10% до 70% (језграсто воће, семена уљарица, какао производи, производи слични чоколади, крем производи, кафа и производи од кафе, маргарин и други масни намази, мајонез и производи сродни мајонезу, сиреви, јаја) |
Одређивање остатака органохлорних пестицида (техника GC/μECD) |
-propachlor (0,01-0,05) mg/kg -trifluralin (0,01-0,05) mg/kg -α-HCH (0,01-0,05) mg/kg -hexachlorbenzen-HCB (0,01-0,05) mg/kg -β-HCH (0,01-0,05) mg/kg -γ-HCH (0,01-0,05) mg/kg -δ-HCH (0,01-0,05) mg/kg -chlortalonil (0,01-0,05)mg/kg -metribuzin (0,02-0,05) mg/kg -heptachlor (0,01-0,05)mg/kg -alachlor (0,01-0,05) mg/kg -aldrin (0,01-0,05) mg/kg -heptachlor epoxid (0,009-1) mg/kg -endosulfan I (0,01-0,05) mg/kg -dieldrin (0,01-0,05)mg/kg -pp, DDE (0,01-0,05)mg/kg -endrin (0,01-0,05)mg/kg -endosulfan II (0,01-0,05)mg/kg -endosulfan sulfat (0,02-05) mg/kg -pp, DDT (0,01-0,05) mg/kg -metoxichlor (0,01-0,05) mg/kg -cyanazin (0,01-0,05) mg/kg -DCPA (0,01-0,05) mg/kg
|
MSM 03/4 |
Л1 |
Храна Група 1 (Жита и производи; Кафа и производи; Зачини; Какао и какао производи; Беланчевинасти производи; Кекс и слични производи; Чајеви; Производи од јестивих печурака; Шећер; Скроб; Дијететски производи) Група 2 (Производи од воћа и поврћа; Воће и поврће; Воћни сокови и нектари; Безалкохолна пића) Група 3 (Риба и рибљи производи) |
Одређивање садржаја олова |
Група 1 (0,12-4,0)mg/kg Група 2 (0,04-5,0)mg/kg Група 3 (0,1-4,0)mg/kg
|
VM 20 |
Л1 |
Храна - Воће и поврће Производи од воћа и поврћа, воћни сокови, нектар и безалкохолна пића |
Одређивање остатака органохлорних пестицида |
-pentachlorobenzene (0,003-0,04) mg/kg -a-chlordane (0,003-0,04) mg/kg -g-chlordane (0,003-0,04) mg/kg -propachlor (0,003-0,04) mg/kg -trifluralin (0,003-0,04) mg/kg - α-HCH (0,003-0,04) mg/kg -hexachlorbenzen-HCB (0,003-0,04) mg/kg -β-HCH ( 0,003-0,04) mg/kg -γ-HCH (0,003-0,04) mg/kg -δ-HCH (0,003-0,04) mg/kg -chlortalonil (0,003-0,04) mg/kg -metribuzin (0,003-0,04) mg/kg -heptachlor (0,003-0,04)mg/kg -alachlor (0,003-0,04) mg/kg -aldrin (0,003-0,04) mg/kg -heptachlor epoxid (0,003-0,04) mg/kg -endosulfan I (0,003-0,04) mg/kg -cyanazin (0,003-0,04) mg/kg -dieldrin (0,003-0,04) mg/kg -pp, DDE (0,003-0,04) mg/kg -endrin (0,003-0,04) mg/kg -endosulfan II (0,003-0,04) mg/kg -pp, DDD (0,003-0,04) mg/kg -endrinaldehid (0,003-0,04) mg/kg -endosulfan sulfat (0,003-0,04) mg/kg -pp, DDT ((0,003-0,04) mg/kg -metoxichlor (0,003-0,04) mg/kg -cis-permetrin (0,003-0,04) mg/kg -trans –permetrin (0,003-0,04) mg/kg - metolachlor (0,003-0,04) mg/kg - DCPA (0,003-0,04) mg/kg - chlorbenzilat (0,003-0,042) mg/kg -cypermetrin (0,001 -0,2) mg/kg - acetochlor (0,01 -0,2) mg/kg - fenvalerat (0,001 -0,2) mg/kg -dichloran (0,002 -0,02) mg/kg -deltametrin (0,01-0,2 ) mg/kg - chlorpirifos (0,01 -0,2 ) mg/kg -teteahlorvinfos (0,0002-0,002) mg/kg -teflutrin (0,002-0,02) mg/kg -cihalotrin (0,01-0,2) mg/kg -permetrin (0,01-0,2) mg/kg -ciflutrin (0,01-0,2) mg/kg -pendimetalin (0,002-0,2) mg/kg |
MSM 03/1 |
Л1 |
Храна - Млеко и млечни производи |
Одређивање остатака органохлорних пестицида (техника GC/μECD) |
-trifluralin (0,0005-0,025) mg/kg -α-HCH (0,0005-0,025) mg/kg -hexachlorbenzen-HCB (0,0005-0,025) mg/kg -β-HCH (0,0005-0,025) mg/kg -γ-HCH (0,0005-0,025) mg/kg -δ-HCH (0,0005-0,025) mg/kg -heptachlor (0,0005-0,025) mg/kg -alachlor (0,0005-0,025) mg/kg -aldrin (0,0005-0,025) mg/kg -heptachlor epoxid (0,0005-0,025) mg/kg -endosulfan I (0,0005-0,025) mg/kg -dieldrin (0,0005-0,025) mg/kg -pp DDE (0,0005-0,025) mg/kg -endrin (0,0005-0,025) mg/kg -endosulfan II (0,0005-0,025) -pp DDD (0,0005-0,025) mg/kg -endosulfan sulfat (0,0005-0,025) mg/kg -pp DDT (0,0005-0,025) mg/kg -metoxichlor (0,0005-0,025) mg/kg -metolachlor (0,0005-0,025) mg/kg -DCPA (0,0005-0,025) mg/kg -cis permetrin (0,0005-0,025) mg/kg -trans permetrin (0,0002-0,02) mg/kg -hlorbenzilat (0,0003-0,02) mg/kg
|
MSM 03/4 |
Л1 |
Храна - Производи од кафе (пржена кафа) |
Одређивање садржаја влаге на 103ºC у прженој млевеној кафи |
≥ 0,002% |
SRPS ISO 11294:2019 |
Л1 |
Храна - Производи од воћа и поврћа |
Одређивање киселости титрацијом (волуметрија) |
(0,01-3)% |
SRPS ISO 750:2003
|
Л1 |
Храна - Безалкохолна пића |
Одређивање садржаја етанола |
(˃0,4% v/v) |
VM 68 |
Л1 |
Храна - Безалкохолна пића -Воћни сокови -Мед -Производи од воћа и поврћа |
Одређивање растворљиве суве материје (рефрактометрија) |
(0,5-95)% |
VM 78 |
Л2 |
Храна - Пекарски производи |
Одређивање садржаја надева (гравиметрија)
|
/ |
VM 79 |
Л2 |
Храна - Cкроб, адитиви |
Одређивање садржаја арсена |
As (0,3-5) mg/kg |
VM 74 |
Л2 |
Храна |
Одређивање релативне густине
|
0,8 – 1,5 |
VM 80 |
Л2 |
Храна (жита, млински и пекарски производи, тестенине и брзо смрзнута теста) |
Одређивање количине масти по „Weibell-Stoldtu“ у брзо смрзнутим тестима (гравиметрија) |
≥ 0,1% |
Правилник^3) метода II-4
|
Л1 |
|
Одређивање киселинског степена у: - житу и млинским производима
|
(˃0,2 ml 1mol/l NaOH)
|
VM 69 |
Л1 |
Храна - Воће и поврће, воћни сокови, нектари, безалкохолна пића, производи од воћа и поврћа Жита, млински производи, кафа и производи од кафе, дијететски производи и какао, адитиви |
Одређивање садржаја олова, кадмијума и арсена |
Воће и поврће, воћни сокови, нектари, безалкохолна пића, производи од воћа и поврћа: Pb (0,04-0,8) mg/kg Cd (0,004-0,5) mg/kg
Жита, млински производи, кафа и производи од кафе, дијететски производи и какао, адитиви: Pb (0,3-5) mg/kg Cd (0,025-0,5) mg/kg
|
VM 74 |
Л1 |
Храна - Скроб |
Одређивање садржаја влаге |
≥ 0,002% |
SRPS ISO 1666:2008
|
Л1 |
Храна - Храна и адитиви за прехрамбену индустрију (Производи од млека, адитиви за прехрамбену индустрију, производи од воћа и поврћа, освежавајућа безалкохолна пића, течни шећери, скроб и производи од скроба) и адитиви |
Одређивање pH вредности |
(2,0-14,0 ) pH јединица
|
VM 71 |
Л1 |
Храна и храна за животиње (Дијететски производи, кафа, производи од кафе и сурогати, месо и производи од меса, чајеви, зачини, екстракти и мешавине зачина, пића (напици), млеко и производи од млека, жита, млински и пекарски производи, тестенине и брзо смрзнута теста, адитиви и њихове мешавине за прехрамбене производе, какао производи, чоколада и производи слични чоколадним, крем производи и бомбонски производи, скроб и производи од скроба, беланчевинасти производи, воће, поврће и производи од воћа и поврћа, фини пекарски производи, жита за доручак и снек производи, готова јела, супе, сосови и додаци јелима - Сировине - Полупроизводи - Готови производи и компоненте које улазе у њихов састав) |
Одређивање садржаја беланчевина по Кјелдалу |
(˃0,05% N) |
VM 70 |
Л1 |
|
Вода - Вода за пиће |
Узимање узорака за физичко-хемијска испитивања воде за пиће из постројења за обраду воде и из система за дистрибуцијe |
SRPS ISO 5667-5:2008 SRPS EN ISO 5667-1:2022 SRPS EN ISO 5667-3:2018
|
Т1 |
|
Вода - Површинска вода |
Узимање узорака за физичко-хемијска испитивања вода из вештачких и природних језера |
SRPS ISO 5667-4:1997 SRPS EN ISO 5667-1:2022 SRPS EN ISO 5667-3:2018
|
Т1 |
|
Вода - Површинска вода |
Узимање узорака за физичко-хемијска испитивања вода из река и потока осим аутоматског узорковања и проточно пропорционалних узорака |
SRPS EN ISO 5667-6:2017 осим: т.5.1.3; т.9.4 SRPS EN ISO 5667-1:2022 SRPS EN ISO 5667-3:2018 |
Т1 |
|
Вода - Отпадна вода |
Узимање узорака за физичко-хемијска испитивања отпадних вода, осим аутоматског узорковања и проточно пропорционалних узорака |
SRPS ISO 5667-10:2021 осим т.4.2.2 SRPS EN ISO 5667-1:2022 SRPS EN ISO 5667-3:2018
|
Т1 |
|
Вода - Подземна вода |
Узимање узорака за физичко-хемијска испитивања подземних вода |
SRPS ISO 5667-11:2005 SRPS EN ISO 5667-1:2022 SRPS EN ISO 5667-3:2018 |
Т1 |
|
Вода - Вода за пиће
|
Узимање узорака за микробиолошке анализе |
SRPS ISO 19458:2009 |
Л2 |
|
Узорци са површина који долазе у додир са храном |
Хоризонталне методе за технике узимања узорака са површине помоћу контактних плоча и брисева |
SRPS EN ISO 18593:2018 |
Т1 |
|