Предмет испитивања |
Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања) |
Опсег мерења (где је примењиво) |
Референтни документ |
Локације |
Вода - Минерална вода, природна изворска и стона вода |
Доказивање Pseudomonas aeruginosa у 250 ml
|
|
Приручник1) део 2.а.1, метода 6.2.1 |
Л2 |
|
Доказивање сулфиторедукујућих спорогених анаероба (SSA) у 50 ml |
|
Приручник1) део 2.а.1, метода 5.1.1
|
Л2 |
|
Доказивање фекалних стрептокока у 250 ml |
|
Приручник1) део 2.а.1, метода 3.1.2
|
Л2 |
|
Одређивање броја укупних колиформних и фекалних колиформних бактерија у 250 ml |
|
Приручник1) део 2.а.1, метода 2.2.1
|
Л2 |
|
Одређивање укупног броја аеробних мезофилних бактерија у 1 ml |
|
Приручник1) део 2.а.1, метода 1.1
|
Л2 |
Вода - Пречишћена, дезинфикована и природна вода |
Доказивање Pseudomonas aeruginosa
|
|
Приручник1) део 2.а.1, метода 6.2.1 |
Л2 |
|
Доказивање Pseudomonas aeruginosa
|
|
Приручник1) део 2.а.1, метода 6.1.1 |
Л2 |
|
Одређивање фекалних стрептокока у 100 ml (MPN техника; квантитативна метода)
|
|
Приручник1) део 2.а.1, метода 3.1.1 |
Л2 |
|
Одређивање фекалних стрептокока у 100 ml (MF техника; квантитативна метода)
|
|
Приручник1) део 2.а.1, метода 3.1.2 |
Л2 |
|
Доказивање сулфиторедукујућих спорогених анаероба (SSA) у 100 ml
|
|
Приручник1) део 2.а.1, метода 5.1.1 |
Л2 |
|
Доказивање Proteus врста у 100 ml
|
|
Приручник1) део 2.а.1, метода 4.1 |
Л2 |
Храна |
Доказивање укупног броја колиформних и фекалних колиформних бактерија у 100 ml (MF техника; квантитативна метода)
|
|
Приручник1) део 2.а.1, метода 2.2.1 |
Л2 |
|
Доказивање укупног броја фекалних колиформних бактерија у 100 ml (MPN техника; квантитативна метода)
|
|
Приручник1) део 2.а.1, метода 1.2.1/2.2 |
Л2 |
|
Одређивање укупног броја колиформних бактерија у 100 ml (MPN техника; квантитативна метода) |
|
Приручник1) део 2.а.1, метода 1.2.1/2.1
|
Л2 |
|
Одређивање укупног броја аеробних мезофилних бактерија у 1 ml |
|
Приручник1) део 2.а.1, метода 1.1
|
Л2 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp.- Део 2: Метода одређивања броја |
|
SRPS EN ISO 11290-2:2017 |
Л2 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp.- Део 1: Метода откривања |
|
SRPS EN ISO 11290-1:2017 |
Л2 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама - Део 1: Бројање колонија на 30°C техником наливања плоча |
|
SRPS EN ISO 4833-1:2014 |
Л2 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја ß-глукуронидаза позитивне Escherichia coli - Део 2: Техника бројања колонија на 44ºС помоћу 5-бромо-4-хлоро-3-индолил ß-D-глукуронида |
|
SRPS ISO 16649-2:2008 |
Л2 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae - Део 2: Техника бројања колонија |
|
SRPS EN ISO 21528-2:2017 |
Л2 |
|
Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella - Део 1: Откривање Salmonella spp. |
|
SRPS EN ISO 6579-1:2017 изузимајући Анекс Д |
Л2 |
Вода - Вода за пиће; Површинска вода; Отпадна вода |
Одређивање температуре воде (физичка) |
-50±150ºC |
SRPS H.Z1.106: 1970 |
Т1 |
Предмети опште употребе - Посуђе и амбалажа од полимерних материјала |
Одређивање садржаја укупних нискомолекуларних органских и неорганских супстанци у миграционом раствору (3% сирћетна киселина на t=100°C и 70°C, вода на t=20°C и 40°C) |
(1-100) mg/l (0,17-16,7) mg/dm2
|
VMK 054 |
Л2 |
Предмети опште употребе - Посуђе и амбалажа, дечје играчке и предмети намењени деци и одојчадима од полимерног материјала |
Одређивање садржаја хрома, кадмијума, никла, цинка, мангана, олова из модел раствора (вода и 3% сирћетна киселина) након миграције (на t=20°C) |
Cr (0,01-5,0) mg/l Pb (0,01-10,0) mg/l Cd (0,005-0,1) mg/l Ni (0,005-1,0) mg/l Zn (0,01-0,75) mg/l Mn (0,01-0,6) mg/l |
VMK 052
|
Л2 |
Предмети опште употребе - Козметички производи |
Одређивање садржаја површински активних материја |
(0,2-50)% |
VMK 051 |
Л2 |
|
Одређивање садржаја хрома, олова, кадмијума и никла |
Cr (0,01-5,0) mg/l Pb (0,01-10,0) mg/l Cd (0,005-0,1) mg/l Ni (0,005-1,0) mg/l |
VMK 058
|
Л2 |
|
Одређивање pH вредности
|
0 – 14 |
Правилник7) метода А |
Л2 |
Вода - Вода за пиће, Минерална вода, Подземна вода, Отпадна вода |
Одређивање садржаја нитрата |
(0,3-62,0)mgNO3/l
|
Приручник1) P-V-31/C метода C |
Л2 |
Аероседимент |
Одређивање електропроводљивости |
(4,0 – 19 9999) µS/cm |
VMK 035 |
Л2 |
|
Одређивање садржаја олова, кадмијума (техника GFAAS) и цинка у аероседименту
|
Pb (1,0 – 500,0) µg/m2/dan Cd (0,6 – 125) µg/m2/dan Zn (10,0 – 500,0) µg/m2/dan |
VMK 039 |
Л2 |
|
Одређивање садржаја нитрита у аероседименту |
(0,004-0,16) mgN/m2/dan |
VMK 038 |
Л2 |
|
Одређивање садржаја нитрата у аероседименту |
(0,07-15,14) mgN/m2/dan |
VMK 037 |
Л2 |
|
Одређивање садржаја сулфата у аероседименту |
(1,1 – 42,4) mg/m2/dan |
VMK 033 |
Л2 |
|
Одређивање пепела у аероседименту |
(3,5 – 1060,0) mg/m2/dan |
VMK 032 |
Л2 |
|
Одређивање укупних нерастворних материја у аероседименту |
(3 – 1060,0) mg/m2/dan |
VMK 029 |
Л2 |
|
Одређивање укупних растворних материја у аероседименту |
(13 – 1060,0) mg/m2/dan |
VMK 028 |
Л2 |
|
Одређивање pH вредности |
2 – 12 |
SRPS EN ISO 10523:2016 |
Л2 |
Амбијентални ваздух |
Одређивање масене концентрације Pb, Cd, Ni, As у фракцији ПМ10 суспендованих честица |
Pb (1,0 – 4000,0) ng/m3/dan Cd (0,1 – 50,0) ng/m3/dan Ni (2,0 – 100,0) ng/m3/dan As (0,5 – 350,0) ng/m3/dan
|
VMK 059
|
Л2 |
|
Одређивање садржаја фракције PM10 и PM2,5 суспендованих честица |
PM10: (3 – 150,0)µg/m3 PM2,5: (3,0 – 120)µg/m3 |
SRPS EN 12341:2015
|
Л2 |
|
Одређивање масене концентрације SO2 |
(7 – 135)µg/m3 |
VMK 057 |
Л2 |
|
Одређивање масене концентрације NО2 |
(4,0 – 348,0)µg/m3 |
VMK 020 |
Л2 |
|
Одређивање чађи |
(1,0 – 600)µg/m3 |
VMK 019 |
Л2 |
Вода - Површинска и отпадна вода |
Одређивање садржаја мангана, цинка, бакра и никла у води
|
Mn (0,01-2,0) mg/l Zn (0,01-3,00) mg/l Cu (0,01-1,6) mg/l Ni (0,01-3,0) mg/l |
VMK 041 |
Л2 |
|
Одређивање укупног органског угљеника TOC |
(1,3 – 100) mgC/l |
SRPS ISO 8245:2007 |
Л2 |
|
Одређивање биохемијске потрошње кисеоника БПК5 |
(3 – 1000,0) mgO2/l |
VMK 055 |
Л2 |
|
Одређивање хемијске потрошње кисеоника ХПК |
(5 – 1000,0) mgO2/l |
VMK 056 |
Л2 |
|
Одређивање садржаја суспендованих материја
|
(3,0 – 650) mg/l |
Приручник1) P-IV-9 |
Л2 |
|
Одређивање садржаја о-фосфата и укупног фосфата
|
(0,01 – 0,50) mgP/l |
Приручник1) P-V-16/А |
Л2 |
|
Одређивање садржаја нитрита |
(0,004-0,15) mgN/l |
VMK 044 |
Л2 |
|
Одређивање садржаја амонијака |
(0,04-4,0) mgNH3/l |
VMK 043 |
Л2 |
Аероседимент |
Одређивање садржаја амонијака у аероседименту |
(0,04 – 4,2) mgN/m2/dan |
VMK 036 |
Л2 |
Вода - Вода за пиће Минерална вода |
Одређивање садржаја мангана, цинка, бакра, никла, натријума и калијума у води |
Mn (0,01-2,0) mg/l Zn (0,01-3,00) mg/l Cu (0,01-1,6) mg/l Ni (0,01-3,0) mg/l Na (0,5-200) mg/l K (0,5-50 )mg/l
|
VMK 041 |
Л2 |
|
Одређивање садржаја флуорида са Zr (IV) јоном оксихлоридом и ализарином S |
(0,2 – 2,5) mg/
|
Приручник1) P-V-15/B Метода B |
Л2 |
|
Одређивање алкалитета - Део 1: одређивање укупног и композитног алкалитета |
(0,4 – 20) mmol/l |
SRPS EN ISO 9963-1:2007 |
Л2 |
|
Одређивање садржаја о-фосфата у води |
(0,01 – 0,50) mg/lP |
Приручник1) P-V-16/А
|
Л2 |
|
Одређивање садржаја магнезијума (1,0 – -1000,0) mg/l Правилник6) метода III-18
|
Одређивање садржаја магнезијума (волуметријa) |
(1,0 – -1000,0) mg/l |
Л2 |
|
Одређивање садржаја калцијума |
(5,0 – 1000,0) mg/l |
Правилник6) метода III-17
|
Л2 |
|
Одређивање укупне тврдоће (волуметријa) |
(0,3 – 150,0)ºdH |
Правилник6) метода III-15
|
Л2 |
|
Одређивање садржаја бикарбоната |
(5,0 – 2000) mg/l HCO3 |
Правилник6) метода III-13
|
Л2 |
|
Одређивање садржаја нитрита |
(0,006 – 0,5) mgNO2/l
|
Приручник1) P-V-32 метода A |
Л2 |
|
Одређивање садржаја амонијака
|
(0,04 – 1,21) mgNH3/l |
Приручник1) P-V-2/B метода B |
Л2 |
|
Одређивање потрoшње калијум-перманганата |
(0,5 – 85,0) mg/l
|
Приручник1) P-IV-9a |
Л2 |
|
Одеђивање садржаја укупног остатака после испарења на 1800С |
(20,0 – 2000,0) mg/l |
VMK 015 |
Л2 |
|
Одеђивање садржаја укупног остатака после испарења на 1050С |
(20,0 – 2000,0) mg/l
|
Приручник1) P-IV-7 |
Л2 |
Вода - Вода за пиће, Минерална вода, Подземна вода, Отпадна вода |
Одређивање рН вредности |
2 – 12 |
SRPS EN ISO 10523:2016 |
Л2 |
|
Одређивање садржаја хлорида |
(5,0 – 400,0) mg/l |
SRPS ISO 9297:1997 SRPS ISO9297/1:2007
|
Л2 |
|
Одређивање електропроводљивости |
2µS/cm–12 mS/cm |
SRPS EN 27888:2009 |
Л2 |
|
Одређивање мутноће |
(0,15 – 1000) NTU
|
Приручник1) P-IV-4 метода B |
Л2 |
|
Одређивање садржаја арсена и живе у води |
As(0,002-0,05) mg/l Hg(0,001-0,025) mg/l
|
VMK 050 |
Л2 |
|
Одређивање садржаја, олова, кадмијума, хрома и алуминијума у води
|
Pb(0,002-1,0) mg/l Cd(0,001-0,5) mg/l Cr(0,003-1,0) mg/l Al(0,004-1,0) mg/l |
VMK 049 |
Л2 |
|
Одређивање садржаја сулфата |
(1,0 – 40,0) |
EPA-600/4-79-020 Method N.375.4
|
Л2 |
|
Одређивање садржаја гвожђа са тиоцијанатом |
(0,04 – 4,0)mg/l |
Приручник1) P-IV-17/C метода C
|
Л2 |
|
Одређивање садржаја сувог остатка воде
|
(12 – 1000) mg/l |
Приручник1) P-IV-7 |
Л2 |
Храна - Сирће |
Одређивање садржаја пепела |
(0,5 – 2,0) g/l |
Правилник5) метода 8
|
Л2 |
Храна - Сирће |
Одређивање укупне киселине
|
(0,6-10,0) g/l |
Правилник5) метода 2/5 |
Л2 |
|
Одређивање садржаја укупног екстракта |
(0,2 – 15) g/l |
Правилник5) метода 2/3
|
Л2 |
Храна - Масти и уља и њихови производи |
Одређивање садржаја влаге |
(0,01 – 5,00)% |
SRPS EN ISO 662:2017 |
Л2 |
|
Одређивање киселинског броја |
(0,2-1,0) mg KOH/g
|
Приручник2) стр. 407 |
Л2 |
Храна - Месо и производи од меса |
Одређивање садржаја протеина по Кјелдалу (Kjedahl) |
(0,1 – 50)% |
SRPS ISO 937:1992 |
Л2 |
|
Одређивање садржаја укупног фосфора |
(1,0 – 8,0) g/kg |
SRPS ISO 13730:1999 |
Л2 |
|
Одређивање садржаја нитрита |
(5,0 – 100,0) mg/kg |
SRPS ISO 2918:1999 |
Л2 |
|
Одређивање pH – вредности |
0 – 14 |
SRPS ISO 2917:2004, осим т.9.2 |
Л2 |
|
Одређивање садржаја влаге |
(10,0 – 70,0)% |
SRPS ISO 1442:1998 |
Л2 |
Храна - Зачини |
Одређивање садржаја укупног пепела |
(0,01 – 10)% |
SRPS ISO 928:2001 |
Л2 |
Храна - Воће, поврће и производи од воћа и поврћа |
Одређивање укупне киселости
|
Сирћетне: (0,06-10,00)% Јабучне: (0,07-10,00)% |
Правилник2) метода 2/18 |
Л2 |
|
Одређивање садржаја пепела нерастворљивог у HCl |
(0,01 – 5,0)%
|
Правилник2) метода 2/5 |
Л2 |
Храна - Воће и поврће и производи од воћа и поврћа |
Одређивање садржаја укупне суве материје |
(10,0 – 80)% |
Правилник2) метода 2/2a
|
Л2 |
Храна - Освежавајућа безалкохолна пића |
Одређивање садржаја етил-алкохола
|
(0 – 1) vol% |
VMK 017 |
Л2 |
Храна - Безалкохолна освежавајућа пића |
Одређивање садржаја кофеина |
(10,0 – 250,0) mg/l |
VMK 004 |
Л2 |
|
Одређивање садржаја орто–фосфорне киселине |
(10,0 – 700,0) mg/l
|
VMK 003 |
Л2 |
Храна - Какао производи, чоколада и производи слични чоколади, бомбонски производи, кекс и производи сродни кексу (колачи и трајна слана пецива) |
Одређивање садржаја шећера |
(0,5 – 80,0)% |
Правилник4) метода II/12
|
Л2 |
|
Одређивање садржаја укупних масти |
(0,2 – 40,0)%
|
Правилник4) метода II/9 |
Л2 |
|
Одређивање садржаја укупног пепела |
(0,01 – 10,00)% |
Правилник4) метода II/5a
|
Л2 |
|
Одређивање садржаја воде у желе производима и ратлуку
|
(0 – 80)% |
Правилник4) метода II/4 |
Л2 |
|
Одређивање садржаја воде |
(0,01 – 20,00)% |
Правилник4) метода II/1
|
Л2 |
Храна - Кухињска со |
Одређивање садржаја јода |
(0,5 – 20,0) mg/kg |
SRPS E.Z8.002: 2001 |
Л2 |
Храна - Кафа, производи од кафе и сурогати од кафе |
Одређивање садржаја растворљиве материје (водени екстракт) |
(5,0 – 30,0)% |
VMK 013 |
Л2 |
|
Одређивања садржаја пепела |
(0,01 – 5,00)% |
VMK 012 |
Л2 |
|
Одређивање садржаја влаге |
(0,01–10,00)% |
VMK 011 |
Л2 |
Храна - Жито, млински и пекарски производи, тестенине и брзо смрзнута теста |
Одређивање садржаја натријум хлорида
|
(0,06-5,00)% |
VMK 005 |
Л2 |
|
Одређивање садржаја масти у: - пекарским производима - брзо смрзнутим тестима |
(0,2 – 50,0)% |
Правилник1) - метода II/4 - метода IV/4
|
Л2 |
|
Одређивање садржаја воде у: - пекарским производима - тестенинама - брзо смрзнутим тестима (5,0 – 40,0)% Правилник1) - метода II/1 - метода III/5 - метода IV/2
|
(5,0 – 40,0)%
|
Правилник1) - метода II/1 - метода III/5 - метода IV/2 |
Л2 |
|
Одређивање киселинског степена - жита и млинских производа - средине хлеба - тестенина
|
(0,1 – 8,0)ºSH (0,1 – 4,0)ºSH (0,1 – 4,0)ºSH
|
Правилник1) - метода I/16 - метода II/2 - метода III/6 |
Л2 |
|
Одређивање садржаја песка у млинским производима |
(0,01 – 5,00)%
|
Правилник1) метода I/11 |
Л2 |
Храна - Млеко и производи од млека |
Одређивање pH вредности |
0 – 14 |
VMK 002 |
Л2 |
|
Одређивање садржаја суве материје у сладоледу |
(0,01 – 45)% |
Правилник3) метода X/2
|
Л2 |
|
Одређивање садржаја натријум хлорида у кајмаку и маслацу |
(0,03 – 3,0)% |
VMK 007 |
Л2 |
|
Одређивање садржаја воде у: - млеку у праху - сиру - кајмаку
|
(10,0 – 70,0)% |
Правилник3) - метода IV/1 - метода VI/1 - методa VII/1 |
Л2 |
|
Одређивање садржаја млечне масти у: - млеку - киселом млеку и јогурту - павлаци - сиру - кајмаку - сладоледу
|
0,1 – 7,0)% (0,1 –7,0)% (0,1 – 60,0)% (0,1 – 40,0)% (0,1 – 60,0)% (0,1 – 60,0)%
|
(Правилник3) - метода I/3 - метода II/1 - метода V/1 - метода VI/2 - методa VII/2 - метода X/1 |
Л2 |
|
Одређивање степена киселости млека у: - млеку - млеку у праху |
(0,2 – 12,0) ºSH |
Правилник3) - метода I/2 - метода IV/3
|
Л2 |
Храна - Безалкохолна пића Производи од воћа и поврћа |
Одређивање садржаја бензоеве киселине
|
(10,0 – 150) mg/l |
Правилник2) метода 2/7 |
Л2 |
|
Одређивање садржаја суве материје (растворљиве)
|
(0 – 95)% |
Правилник2) метода 2/1 |
Л2 |
Храна - Дечја храна Жита и млински производи |
Одређивање садржаја укупних масти |
(0,2 – 40)% |
Правилник1) метода I/15
|
Л2 |
|
Одређивање садржаја влаге |
(0,1 – 30)% |
Правилник1) метода I/8
|
Л2 |
Храна - Жита, млински и пекарски производи, брзо смрзмута теста Готова јела Снек производи Млеко и млечни производи Производи од воћа и поврћа Какао производи, чоколада и производи слични чоколади Kекс и прозводи сродни кексу Дијететски производи Беланчевинасти производи |
Одређивање садржаја протеина по Кјелдалу (Kjedahl)
|
(0,1 – 50)% |
ВМК 060 |
Л2 |
Храна - млеко и производи од млека, месо и производи од меса, дечја храна жита, млински и пекарски производи, тестенине и смрзнута теста, бомбонски производи, чоколада и производи слични чоколади, како прах и крем производи, безалкохолна пића, воће и поврће и производи од воћа и поврћа, кафа, производи од кафе и сурогати од кафе, сирће |
Одређивање садржаја живе и арсена у животним намирницама |
Hg (0,005-2,0) mg/kg As (0,005-2,0) mg/kg |
VMK 048
|
Л2 |
Храна - млеко и производи од млека, месо и производи од меса, дечја храна жита, млински и пекарски производи, тестенине и смрзнута теста, бомбонски производи, чоколада и производи слични чоколади, како прах и крем производи, безалкохолна пића, воће и поврће и производи од воћа и поврћа, кафа, производи од кафе и сурогати од кафе |
Одређивање садржаја олова и кадмијума у животним намирницама
|
Pb (0,02-10,0) mg/l Cd (0,01-2,0) mg/l |
VMK 047 |
Л2 |
Вода |
Отпадна вода |
Узимање узорака за: физичко-хемијска испитивања
|
SRPS ISO 5667-10:2007 осим т.4.2.2 SRPS EN ISO 5667-3:2018 SRPS EN ISO 5667-1:2008
|
Т1 |
|
Површинска вода Из река и потока
|
Узимање узорака за: физичко-хемијска испитивања из река и потока |
SRPS ISO 5667-6:2017 осим т.7.5, т.8.2, т.9.4 SRPS EN ISO 5667-3:2018 SRPS EN ISO 5667-1:2008
|
Т1 |
|
Вода за пиће, минерална вода, природна изворска и стона вода |
Узимање узорака за: микробиолошка испитивања
|
Правилник8) део II SRPS EN ISO 19458:2009 |
Т1 |
|
Вода за пиће, минерална вода, природна изворска и стона вода |
Узимање узорака за: физичко-хемијска испитивања
|
Правилник8) део II SRPS ISO 5667-5:2008 SRPS EN ISO 5667-1:2008 SRPS EN ISO 5667-3:2018
|
Т1 |