Преузимање ПДФ-а

Завод за јавно здравље Краљево

Слободана Пенезића 16, 36000 Краљево

Лабораторије за испитивање по стандарду SRPS ISO/IEC 17025:2017

Основни подаци

Број пр.:2-01-235
ПИБ:100240226
Акр. број:01-184
Web:http://www.zjzkv.org.rs/
Тел:+381 36 392 336
Факс:+381 36 392 336

Статус предмета

Статус акр.:Акредитован
Статус суспензије:Без суспензије
Датум прве акр.:21. мај 2007.
Датум последње акр.:17. август 2023.
Датум истицања/укидања акр.:16. август 2027.

Контакт особа

Име и презиме:Владимир Савић
Функција:Помоћник директора за квалитет
Телефон:+381 36 392 336
Факс:+381 36 392 336
Е-маил:vladimir.savic@zjzkv.org.rs

Локације

Л2 - Лабораторија
Л1 - Лабораторија
Т1 - Терен

Историја статуса

17. август 2023. - 16. август 2027.Акредитован
22. мај 2023. - 17. август 2023.Акредитован
22. мај 2019. - 25. јул 2022.Акредитован
22. мај 2015. - 21. мај 2019.Акредитован
22. мај 2011. - 21. мај 2015.Акредитован
21. мај 2007. - 21. мај 2011.Акредитован

Обим акредитације

Предмет испитивања Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања) Опсег мерења (где је примењиво) Референтни документ Локације
И-11 Микробиолошка испитивања/П-09 Узорци животне средине (ваздух, вода, земљиште, отпад)
Вода - Минерална вода, природна изворска и стона вода

Доказивање Pseudomonas aeruginosa у 250 ml

Приручник1)
део 2.а.1,
метода 6.2.1

Л2 

Доказивање сулфиторедукујућих спорогених анаероба (SSA) у 50 ml

Приручник1)
део 2.а.1,
метода 5.1.1

Л2 

Доказивање фекалних стрептокока у 250 ml

Приручник1)
део 2.а.1,
метода 3.1.2

Л2 

Одређивање броја укупних колиформних и фекалних колиформних бактерија у 250 ml

Приручник1)
део 2.а.1,
метода 2.2.1

Л2 

Одређивање укупног броја аеробних мезофилних бактерија у 1 ml

Приручник1)
део 2.а.1,
метода 1.1

Л2 
Вода - Пречишћена, дезинфикована и природна вода

Доказивање Pseudomonas aeruginosa

Приручник1)
део 2.а.1,
метода 6.2.1

Л2 

Доказивање Pseudomonas aeruginosa

Приручник1)
део 2.а.1,
метода 6.1.1

Л2 

Одређивање фекалних стрептокока у 100 ml
(MPN техника; квантитативна метода)

Приручник1)
део 2.а.1,
метода 3.1.1

Л2 

Одређивање фекалних стрептокока у 100 ml
(MF техника; квантитативна метода)

Приручник1)
део 2.а.1,
метода 3.1.2

Л2 

Доказивање сулфиторедукујућих спорогених анаероба (SSA)
у 100 ml

Приручник1)
део 2.а.1,
метода 5.1.1

Л2 

Доказивање Proteus врста у 100 ml

Приручник1)
део 2.а.1,
метода 4.1

Л2 
И-11 Микробиолошка испитивања/П-21 Производи за људску употребу, укључујући храну
Храна

Доказивање укупног броја колиформних и фекалних колиформних бактерија у 100 ml
(MF техника; квантитативна метода)

Приручник1)
део 2.а.1,
метода 2.2.1

Л2 

Доказивање укупног броја фекалних колиформних бактерија у 100 ml (MPN техника; квантитативна метода)

Приручник1)
део 2.а.1,
метода 1.2.1/2.2

Л2 

Одређивање укупног броја колиформних бактерија у 100 ml (MPN техника; квантитативна метода)

Приручник1)
део 2.а.1,
метода 1.2.1/2.1

Л2 

Одређивање укупног броја аеробних мезофилних бактерија у 1 ml

Приручник1)
део 2.а.1,
метода 1.1

Л2 

Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp.- Део 2: Метода одређивања броја

SRPS EN ISO 11290-2:2017

Л2 

Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp.- Део 1: Метода откривања

SRPS EN ISO 11290-1:2017

Л2 

Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама - Део 1: Бројање колонија на 30°C техником наливања плоча

SRPS EN ISO 4833-1:2014

Л2 

Хоризонтална метода за одређивање броја ß-глукуронидаза позитивне Escherichia coli - Део 2: Техника бројања колонија на 44ºС помоћу 5-бромо-4-хлоро-3-индолил ß-D-глукуронида

SRPS ISO 16649-2:2008

Л2 

Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae - Део 2: Техника бројања колонија

SRPS EN ISO 21528-2:2017

Л2 

Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella - Део 1: Откривање Salmonella spp.

SRPS EN ISO 6579-1:2017 изузимајући Анекс Д

Л2 
И-13 Физичка испитивања/П-09 Узорци животне средине (ваздух, вода, земљиште, отпад)
Вода - Вода за пиће; Површинска вода; Отпадна вода

Одређивање температуре воде (физичка)

-50±150ºC

SRPS H.Z1.106: 1970

Т1 
И-13.2 Физичка и хемијска испитивања/П-04 Хемикалије, хемијски производи, козметика - укључујући ђубрива и боје
Предмети опште употребе - Посуђе и амбалажа од полимерних материјала

Одређивање садржаја укупних нискомолекуларних органских и неорганских супстанци у миграционом раствору
(3% сирћетна киселина на t=100°C и 70°C, вода на t=20°C и 40°C)

(1-100) mg/l
(0,17-16,7) mg/dm2

VMK 054

Л2 
Предмети опште употребе - Посуђе и амбалажа, дечје играчке и предмети намењени деци и одојчадима од полимерног материјала

Одређивање садржаја хрома, кадмијума, никла, цинка, мангана, олова из модел раствора (вода и 3% сирћетна киселина) након миграције (на t=20°C)

Cr (0,01-5,0) mg/l
Pb (0,01-10,0) mg/l
Cd (0,005-0,1) mg/l
Ni (0,005-1,0) mg/l
Zn (0,01-0,75) mg/l
Mn (0,01-0,6) mg/l

VMK 052

Л2 
Предмети опште употребе - Козметички производи

Одређивање садржаја површински активних материја

(0,2-50)%

VMK 051

Л2 

Одређивање садржаја хрома, олова, кадмијума и никла

Cr (0,01-5,0) mg/l
Pb (0,01-10,0) mg/l
Cd (0,005-0,1) mg/l
Ni (0,005-1,0) mg/l

VMK 058

Л2 

Одређивање pH вредности

0 – 14

Правилник7)
метода А

Л2 
И-13.2 Физичка и хемијска испитивања/П-09 Узорци животне средине (ваздух, вода, земљиште, отпад)
Вода - Вода за пиће, Минерална вода, Подземна вода, Отпадна вода

Одређивање садржаја нитрата

(0,3-62,0)mgNO3/l

Приручник1)
P-V-31/C
метода C

Л2 
Аероседимент

Одређивање електропроводљивости

(4,0 – 19 9999) µS/cm

VMK 035

Л2 

Одређивање садржаја олова, кадмијума (техника GFAAS) и цинка у аероседименту

Pb (1,0 – 500,0) µg/m2/dan
Cd (0,6 – 125) µg/m2/dan
Zn (10,0 – 500,0) µg/m2/dan

VMK 039

Л2 

Одређивање садржаја нитрита у аероседименту

(0,004-0,16) mgN/m2/dan

VMK 038

Л2 

Одређивање садржаја нитрата у аероседименту

(0,07-15,14) mgN/m2/dan

VMK 037

Л2 

Одређивање садржаја сулфата у аероседименту

(1,1 – 42,4) mg/m2/dan

VMK 033

Л2 

Одређивање пепела у аероседименту

(3,5 – 1060,0) mg/m2/dan

VMK 032

Л2 

Одређивање укупних нерастворних материја у аероседименту

(3 – 1060,0) mg/m2/dan

VMK 029

Л2 

Одређивање укупних растворних материја у аероседименту

(13 – 1060,0) mg/m2/dan

VMK 028

Л2 

Одређивање pH вредности

2 – 12

SRPS EN ISO 10523:2016

Л2 
Амбијентални ваздух

Одређивање масене концентрације Pb, Cd, Ni, As у фракцији ПМ10 суспендованих честица


Pb (1,0 – 4000,0) ng/m3/dan
Cd (0,1 – 50,0) ng/m3/dan
Ni (2,0 – 100,0) ng/m3/dan
As (0,5 – 350,0) ng/m3/dan

VMK 059

Л2 

Одређивање садржаја фракције PM10 и PM2,5 суспендованих честица

PM10:
(3 – 150,0)µg/m3
PM2,5:
(3,0 – 120)µg/m3

SRPS EN 12341:2015

Л2 

Одређивање масене концентрације SO2

(7 – 135)µg/m3

VMK 057

Л2 

Одређивање масене концентрације NО2

(4,0 – 348,0)µg/m3

VMK 020

Л2 

Одређивање чађи

(1,0 – 600)µg/m3

VMK 019

Л2 
Вода - Површинска и отпадна вода

Одређивање садржаја мангана, цинка, бакра и никла у води

Mn (0,01-2,0) mg/l
Zn (0,01-3,00) mg/l
Cu (0,01-1,6) mg/l
Ni (0,01-3,0) mg/l

VMK 041

Л2 

Одређивање укупног органског угљеника TOC

(1,3 – 100) mgC/l

SRPS ISO 8245:2007

Л2 

Одређивање биохемијске потрошње кисеоника БПК5

(3 – 1000,0) mgO2/l

VMK 055

Л2 

Одређивање хемијске потрошње кисеоника ХПК

(5 – 1000,0) mgO2/l

VMK 056

Л2 

Одређивање садржаја суспендованих материја

(3,0 – 650) mg/l

Приручник1)
P-IV-9

Л2 

Одређивање садржаја о-фосфата и укупног фосфата

(0,01 – 0,50) mgP/l

Приручник1)
P-V-16/А

Л2 

Одређивање садржаја нитрита

(0,004-0,15) mgN/l

VMK 044

Л2 

Одређивање садржаја амонијака

(0,04-4,0) mgNH3/l

VMK 043

Л2 
Аероседимент

Одређивање садржаја амонијака у аероседименту

(0,04 – 4,2) mgN/m2/dan

VMK 036

Л2 
Вода - Вода за пиће Минерална вода

Одређивање садржаја мангана, цинка, бакра, никла, натријума и калијума у води

Mn (0,01-2,0) mg/l
Zn (0,01-3,00) mg/l
Cu (0,01-1,6) mg/l
Ni (0,01-3,0) mg/l
Na (0,5-200) mg/l
K (0,5-50 )mg/l

VMK 041

Л2 

Одређивање садржаја флуорида са Zr (IV) јоном оксихлоридом и ализарином S

(0,2 – 2,5) mg/

Приручник1)
P-V-15/B
Метода B

Л2 

Одређивање алкалитета - Део 1: одређивање укупног и композитног алкалитета

(0,4 – 20) mmol/l

SRPS EN ISO 9963-1:2007

Л2 

Одређивање садржаја о-фосфата у води

(0,01 – 0,50) mg/lP

Приручник1)
P-V-16/А

Л2 

Одређивање садржаја магнезијума (1,0 – -1000,0) mg/l Правилник6)
метода III-18

Одређивање садржаја магнезијума (волуметријa)

(1,0 – -1000,0) mg/l

Л2 

Одређивање садржаја калцијума

(5,0 – 1000,0) mg/l

Правилник6)
метода III-17

Л2 

Одређивање укупне тврдоће (волуметријa)

(0,3 – 150,0)ºdH

Правилник6)
метода III-15

Л2 

Одређивање садржаја бикарбоната

(5,0 – 2000) mg/l HCO3

Правилник6)
метода III-13

Л2 

Одређивање садржаја нитрита

(0,006 – 0,5) mgNO2/l

Приручник1)
P-V-32 метода A

Л2 

Одређивање садржаја амонијака

(0,04 – 1,21) mgNH3/l

Приручник1)
P-V-2/B
метода B

Л2 

Одређивање потрoшње калијум-перманганата

(0,5 – 85,0) mg/l

Приручник1)
P-IV-9a

Л2 

Одеђивање садржаја укупног остатака после испарења на 1800С

(20,0 – 2000,0) mg/l

VMK 015

Л2 

Одеђивање садржаја укупног остатака после испарења на 1050С

(20,0 – 2000,0) mg/l

Приручник1)
P-IV-7

Л2 
Вода - Вода за пиће, Минерална вода, Подземна вода, Отпадна вода

Одређивање рН вредности

2 – 12

SRPS EN ISO 10523:2016

Л2 

Одређивање садржаја хлорида

(5,0 – 400,0) mg/l

SRPS ISO 9297:1997
SRPS ISO9297/1:2007

Л2 

Одређивање електропроводљивости

2µS/cm–12 mS/cm

SRPS EN 27888:2009

Л2 

Одређивање мутноће

(0,15 – 1000) NTU

Приручник1)
P-IV-4 метода B

Л2 

Одређивање садржаја арсена и живе у води

As(0,002-0,05) mg/l
Hg(0,001-0,025) mg/l

VMK 050

Л2 

Одређивање садржаја, олова, кадмијума, хрома и алуминијума у води

Pb(0,002-1,0) mg/l
Cd(0,001-0,5) mg/l
Cr(0,003-1,0) mg/l
Al(0,004-1,0) mg/l

VMK 049

Л2 

Одређивање садржаја сулфата

(1,0 – 40,0)

EPA-600/4-79-020
Method N.375.4

Л2 

Одређивање садржаја гвожђа са тиоцијанатом

(0,04 – 4,0)mg/l

Приручник1)
P-IV-17/C
метода C

Л2 

Одређивање садржаја сувог остатка воде

(12 – 1000) mg/l

Приручник1)
P-IV-7

Л2 
И-13.2 Физичка и хемијска испитивања/П-21 Производи за људску употребу, укључујући храну
Храна - Сирће

Одређивање садржаја пепела

(0,5 – 2,0) g/l

Правилник5)
метода 8

Л2 
Храна - Сирће

Одређивање укупне киселине

(0,6-10,0) g/l

Правилник5)
метода 2/5

Л2 

Одређивање садржаја укупног екстракта

(0,2 – 15) g/l

Правилник5)
метода 2/3

Л2 
Храна - Масти и уља и њихови производи

Одређивање садржаја влаге

(0,01 – 5,00)%

SRPS EN ISO 662:2017

Л2 

Одређивање киселинског броја

(0,2-1,0) mg KOH/g

Приручник2)
стр. 407

Л2 
Храна - Месо и производи од меса

Одређивање садржаја протеина по Кјелдалу (Kjedahl)

(0,1 – 50)%

SRPS ISO 937:1992

Л2 

Одређивање садржаја укупног фосфора

(1,0 – 8,0) g/kg

SRPS ISO 13730:1999

Л2 

Одређивање садржаја нитрита

(5,0 – 100,0) mg/kg

SRPS ISO 2918:1999

Л2 

Одређивање pH – вредности

0 – 14

SRPS ISO 2917:2004, осим т.9.2

Л2 

Одређивање садржаја влаге

(10,0 – 70,0)%

SRPS ISO 1442:1998

Л2 
Храна - Зачини

Одређивање садржаја укупног пепела

(0,01 – 10)%

SRPS ISO 928:2001

Л2 
Храна - Воће, поврће и производи од воћа и поврћа

Одређивање укупне киселости

Сирћетне:
(0,06-10,00)%
Јабучне:
(0,07-10,00)%

Правилник2)
метода 2/18

Л2 

Одређивање садржаја пепела нерастворљивог у HCl

(0,01 – 5,0)%

Правилник2)
метода 2/5

Л2 
Храна - Воће и поврће и производи од воћа и поврћа

Одређивање садржаја укупне суве материје

(10,0 – 80)%

Правилник2)
метода 2/2a

Л2 
Храна - Освежавајућа безалкохолна пића

Одређивање садржаја
етил-алкохола

(0 – 1) vol%

VMK 017

Л2 
Храна - Безалкохолна освежавајућа пића

Одређивање садржаја кофеина

(10,0 – 250,0) mg/l

VMK 004

Л2 

Одређивање садржаја орто–фосфорне киселине

(10,0 – 700,0) mg/l

VMK 003

Л2 
Храна - Какао производи, чоколада и производи слични чоколади, бомбонски производи, кекс и производи сродни кексу (колачи и трајна слана пецива)

Одређивање садржаја шећера

(0,5 – 80,0)%

Правилник4)
метода II/12

Л2 

Одређивање садржаја укупних масти

(0,2 – 40,0)%

Правилник4)
метода II/9

Л2 

Одређивање садржаја укупног пепела

(0,01 – 10,00)%

Правилник4)
метода II/5a

Л2 

Одређивање садржаја воде у желе производима и ратлуку

(0 – 80)%

Правилник4)
метода II/4

Л2 

Одређивање садржаја воде

(0,01 – 20,00)%

Правилник4)
метода II/1

Л2 
Храна - Кухињска со

Одређивање садржаја јода

(0,5 – 20,0) mg/kg

SRPS E.Z8.002: 2001

Л2 
Храна - Кафа, производи од кафе и сурогати од кафе

Одређивање садржаја растворљиве материје (водени екстракт)

(5,0 – 30,0)%

VMK 013

Л2 

Одређивања садржаја пепела

(0,01 – 5,00)%

VMK 012

Л2 

Одређивање садржаја влаге

(0,01–10,00)%

VMK 011

Л2 
Храна - Жито, млински и пекарски производи, тестенине и брзо смрзнута теста

Одређивање садржаја натријум хлорида

(0,06-5,00)%

VMK 005

Л2 

Одређивање садржаја масти у:
- пекарским производима
- брзо смрзнутим тестима

(0,2 – 50,0)%

Правилник1)
- метода II/4
- метода IV/4

Л2 

Одређивање садржаја воде у:
- пекарским производима
- тестенинама
- брзо смрзнутим тестима (5,0 – 40,0)% Правилник1)
- метода II/1
- метода III/5
- метода IV/2

(5,0 – 40,0)%

Правилник1)
- метода II/1
- метода III/5
- метода IV/2

Л2 

Одређивање киселинског степена
- жита и млинских производа
- средине хлеба
- тестенина

(0,1 – 8,0)ºSH
(0,1 – 4,0)ºSH
(0,1 – 4,0)ºSH

Правилник1)
- метода I/16
- метода II/2
- метода III/6

Л2 

Одређивање садржаја песка у млинским производима

(0,01 – 5,00)%

Правилник1)
метода I/11

Л2 
Храна - Млеко и производи од млека

Одређивање pH вредности

0 – 14

VMK 002

Л2 

Одређивање садржаја суве материје у сладоледу

(0,01 – 45)%

Правилник3)
метода X/2

Л2 

Одређивање садржаја натријум хлорида у кајмаку и маслацу

(0,03 – 3,0)%

VMK 007

Л2 

Одређивање садржаја воде у:
- млеку у праху
- сиру
- кајмаку

(10,0 – 70,0)%

Правилник3)
- метода IV/1
- метода VI/1
- методa VII/1

Л2 

Одређивање садржаја млечне масти у:
- млеку
- киселом млеку и јогурту
- павлаци
- сиру
- кајмаку
- сладоледу

0,1 – 7,0)%
(0,1 –7,0)%
(0,1 – 60,0)%
(0,1 – 40,0)%
(0,1 – 60,0)%
(0,1 – 60,0)%

(Правилник3)
- метода I/3
- метода II/1
- метода V/1
- метода VI/2
- методa VII/2
- метода X/1

Л2 

Одређивање степена киселости млека у:
- млеку
- млеку у праху

(0,2 – 12,0) ºSH

Правилник3)
- метода I/2
- метода IV/3

Л2 
Храна - Безалкохолна пића Производи од воћа и поврћа

Одређивање садржаја бензоеве киселине

(10,0 – 150) mg/l

Правилник2)
метода 2/7

Л2 

Одређивање садржаја суве материје (растворљиве)

(0 – 95)%

Правилник2)
метода 2/1

Л2 
Храна - Дечја храна Жита и млински производи

Одређивање садржаја укупних масти

(0,2 – 40)%

Правилник1)
метода I/15

Л2 

Одређивање садржаја влаге

(0,1 – 30)%

Правилник1)
метода I/8

Л2 
Храна - Жита, млински и пекарски производи, брзо смрзмута теста Готова јела Снек производи Млеко и млечни производи Производи од воћа и поврћа Какао производи, чоколада и производи слични чоколади Kекс и прозводи сродни кексу Дијететски производи Беланчевинасти производи

Одређивање садржаја протеина по Кјелдалу (Kjedahl)

(0,1 – 50)%

ВМК 060

Л2 
Храна - млеко и производи од млека, месо и производи од меса, дечја храна жита, млински и пекарски производи, тестенине и смрзнута теста, бомбонски производи, чоколада и производи слични чоколади, како прах и крем производи, безалкохолна пића, воће и поврће и производи од воћа и поврћа, кафа, производи од кафе и сурогати од кафе, сирће

Одређивање садржаја живе и арсена у животним намирницама

Hg (0,005-2,0) mg/kg
As (0,005-2,0) mg/kg

VMK 048

Л2 
Храна - млеко и производи од млека, месо и производи од меса, дечја храна жита, млински и пекарски производи, тестенине и смрзнута теста, бомбонски производи, чоколада и производи слични чоколади, како прах и крем производи, безалкохолна пића, воће и поврће и производи од воћа и поврћа, кафа, производи од кафе и сурогати од кафе

Одређивање садржаја олова и кадмијума у животним намирницама

Pb (0,02-10,0) mg/l
Cd (0,01-2,0) mg/l

VMK 047

Л2 
И-15 Узорковање/П-09 Узорци животне средине (ваздух, вода, земљиште, отпад)
Вода

Отпадна вода

Узимање узорака за: физичко-хемијска испитивања

SRPS ISO 5667-10:2007 осим т.4.2.2
SRPS EN ISO 5667-3:2018
SRPS EN ISO 5667-1:2008

Т1 

Површинска вода
Из река и потока

Узимање узорака за: физичко-хемијска испитивања из река и потока

SRPS ISO 5667-6:2017 осим т.7.5, т.8.2, т.9.4
SRPS EN ISO 5667-3:2018
SRPS EN ISO 5667-1:2008

Т1 

Вода за пиће, минерална вода, природна изворска и стона вода

Узимање узорака за: микробиолошка испитивања

Правилник8) део II
SRPS EN ISO 19458:2009

Т1 

Вода за пиће, минерална вода, природна изворска и стона вода

Узимање узорака за:
физичко-хемијска испитивања

Правилник8) део II
SRPS ISO 5667-5:2008
SRPS EN ISO 5667-1:2008
SRPS EN ISO 5667-3:2018

Т1