|
Институт за јавно здравље Крагујевац, Центар за хигијену и хуману екологију
Николе Пашића 1, 34000 Крагујевац
Лабораторије за испитивање по стандарду SRPS ISO/IEC 17025:2017
Основни подаци
Број пр.: | 2-01-232 |
ПИБ: | 102135344 |
Акр. број: | 01-169 |
Web: | http://www.izjzkg.rs/ |
Тел: | + 381 34 504 526 |
Факс: | + 381 34 331 344 |
Статус предмета
Статус акр.: | Акредитован |
Статус суспензије: | Без суспензије |
Датум прве акр.: | 22. децембар 2006. |
Датум последње акр.: | 20. јануар 2023. |
Датум истицања/укидања акр.: | 19. јануар 2027. |
Контакт особа
Име и презиме: | Марија Карајовић Зоговић |
Функција: | Руководилац система квалитета |
Телефон: | +381 34 504 500 |
Факс: | +381 34 331 344 |
Е-маил: | kvalitet@izjzkg.rs |
Локације
Т1 - Терен |
Л1 - Лабораторија |
Историја статуса
20. јануар 2023. - 19. јануар 2027. | Акредитован |
20. јануар 2019. - 19. јануар 2023. | Акредитован |
20. јануар 2015. - 19. јануар 2019. | Акредитован |
22. децембар 2010. - 20. јануар 2015. | Акредитован |
22. децембар 2006. - 22. децембар 2010. | Акредитован |
Обим акредитације
Предмет испитивања |
Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања) |
Опсег мерења (где је примењиво) |
Референтни документ |
Локације |
Храна за животиње, Жита, млински и пекарски производи, тестенина и брзо смрзнута теста, чај, инстант чај и биљни чај, какао, кафа и производи од кафе Какао зрна, какао производи, производи слични чоколади и крем производи; Бомбонски производи; Фини пекарски производи и снек производи; Језграсто воће, коштуњаво воће и сушено воће; Зачини, мешавине зачина и екстракти зачина |
Одређивање садржаја микотоксина (aflatoxin B1, B2, G1, G2,) |
B1, B2, G1, G2 (0,8-20,00) μg/kg
|
У.05.45 тачка 4. 2), 9 |
Л1 |
Млеко и млечни производи (Млеко,јогурт, павлака, милерам) |
Одређивање садржаја микотоксина (aflatoxin M1) |
M1: (0,01-0,30) μg/kg |
У.05.45, тачка 4. 1), 9 |
Л1 |
Храна Храна за животиње, Жита, млински и пекарски производи, тестенина и брзо смрзнута теста, чај, инстант чај и биљни чај, какао, кафа и производи од кафе |
Одређивање садржаја микотоксина (Ohratoxin A) |
ohratoxin A (0,14-25,00) μg/kg Храна за животиње Ohratoxin A: (0,50-300,00)μg/kg |
У.05.45, тачка 4. 3), 9 |
Л1 |
Животна средина |
Мерење и оцењивање буке у животној средини |
(20-130)dB |
SRPS ISO 1996-1:2019 SRPS ISO 1996-2:2019
|
Т1 |
Козметички производи |
Откривање Candida albicans |
|
SRPS EN ISO 18416:2016 |
Л1 |
|
Откривање Staphylococcus aureus |
|
SRPS EN ISO 22718:2016 |
Л1 |
|
Откривање Pseudomonas aeruginosa |
|
SRPS EN ISO 22717:2016- |
Л1 |
|
Откривање Escherichia coli |
Лимит детекције > 13 |
SRPS EN ISO 21150:2016 |
Л1 |
|
Одређивање броја квасаца и плесни |
|
SRPS EN ISO 16212:2017 |
Л1 |
|
Одређивање броја аеробних мезофилних бактерија |
Лимит квантификације> 8 |
SRPS EN ISO 21149:2017 |
Л1 |
Вода- Водa за пиће, Природна минерална вода, Воде из базена за купање |
Откривање и одређивање броја цревних ентерокока - Део 2: Метода мембранске филтрације |
/ |
SRPS EN ISO 7899-2:2010 |
Л1 |
Вода (вода за пиће) |
Одређивање колиформних бактерија фекалног порекла |
/ |
Правилник^6) Прилог III/2 EL.025 поглавље 2.2 |
Л1 |
|
Изолација и идентификација стрептокока фекалног порекла |
/ |
Правилник^6) Прилог III/4 EL.025 поглавље 3.1.1 |
Л1 |
|
Изолација и идентификација Pseudomonas aeruginosa |
/ |
Правилник^6) Прилог III/7 EL.025 поглавље 6.1.1
|
Л1 |
|
Одређивање укупних колиформних бактерија |
/ |
Правилник^6) Прилог III/1 EL.025 поглавље 2.1.
|
Л1 |
Воде - Површинске и отпадне воде |
Одређивање укупних колиформних бактерија
|
/ |
У.05.109
|
Л1 |
|
Одређивање колиформних бактерија фекалног порекла |
/ |
У.05.109
|
Л1 |
|
Изолација и идентификација стрептокока фекалног порекла |
/ |
У.05.110
|
Л1 |
|
Изолација и идентификација Pseudomonas aeruginosa
|
/ |
У.05.113
|
Л1 |
Вода- Водa за пиће, Природна минерална вода, Воде из базена за купање |
Откривање и одређивање броја Escherichiae coli и колоформних бактерија - Део 1: Метода мембранске филтрације |
/ |
SRPS EN ISO 9308-1:2017 |
Л1 |
Вода - Вода за пиће, Природне минералне воде, Воде из базена за купање, Површинске воде, Отпадне воде |
Одређивање броја културабилних микроорганизама - бројање колонија засејавањем у подлогу хранљиви агар |
/ |
SRPS EN ISO 6222:2010 |
Л1 |
Храна и дијететски производи |
Одређивање броја Enterobacteriaceae у 1g (mL) узорка (техника наливања плоча)
|
0-300 cfu/g /mL
|
SRPS ISO 21528-2:2017 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама - Део 1: Бројање колонија на 30°C техником наливања плоче
|
/ |
SRPS EN ISO 4833-1:2014 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни - Део 1: Техника бројања колонија у производима са активношћу воде већом од 0,95 |
/ |
SRPS ISO 21527-1:2011 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање Salmonella spp. |
/ |
SRPS EN ISO 6579-1:2017 изузимајући Анекс Д SRPS EN ISO 6579-1:2017/А1:2020
|
Л1 |
|
Одређивање броја коагулаза позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте) - Део 1: Tехника употребом агара по Берд-Паркеру (Baird-Parker) |
/ |
SRPS EN ISO 6888-1:2021 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја β-глукуронидаза позитивне Escherichia coli - Део 2: Техника бројања колонија на 44°C помоћу 5-бромо-4-хлоро-3-индолил-β-D-глукуронида
|
/ |
SRPS ISO 16649-2:2008 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes - Део 1: Метода откривања |
/ |
SRPS EN ISO 11290-1:2017 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни - Део 2: Техника бројања колонија у производима са активношћу воде мањом од 0,95 или једнаком 0,95 |
/ |
SRPS ISO 21527-2:2011 |
Л1 |
Храна за животиње |
Одређивање количине воде |
(0-20) % |
EL.021 стр. 13 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја тешких метала Pb, Cd, As, Hg |
Pb (0,01-10,000)mg/kg Cd (0,01-10,0000)mg/kg As (0,01-0,20)mg/kg Hg(0,01-0,10)mg/kg |
У.05.50 |
Т1 |
|
Одређивање садржаја азота (метода по Кјелдалу (Kjeldahl) |
(0,05-10,0) % |
У.05.98 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Средства за одржавање чистоће у домаћинству (за прање оплемењивање-обраду текстила) |
Одређивање површинских активних материја |
(0,5-100)% |
У.05.69 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Средства за одржавање личне хигијене, негу и улепшавање лица и тела, Средства за одржавање чистоће у домаћинству |
Одређивање слободних алкалија (као NaOH) |
(0,01-100)% |
У.05.70 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Средства за негу и улепшавање лица и тела-козметичка средства |
Одређивање садржаја метала (aрсен, кадмијум, хром, никл, олова, жива) |
As(0,01-1,00)mg/kg Cd(0,01-10,00)mg/kg Cr(0,01-10,00)mg/kg Ni(0,01-10,00)mg/kg Pb (0,01-10,00)mg/kg Hg(0,001-1,00)mg/kg
|
У.05.40 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Сировине за козметику Средства за одржавање чистоће у домаћинству Средства која долазе у контакт са кожом и слузокожом |
Одређивање pH вредности |
2-12 |
У.05.68 |
Л1 |
Ваздух - Таложне материје |
Одређивање рН вредности |
(4-11) pH јединица |
У.05.105 |
Л1, Т1 |
Ваздух - Амбијентални ваздух |
Одређивање Pb, Cd и Ni у фракцији PM 10 суспендованих честица (олово, кадмијум и никл) |
Pb (3-900) ng/m3 Cd (0,5-500) ng/m3 Ni (0,9-500) ng/m3 |
У.05.22 |
Л1, Т1 |
|
Одређивање масене концентрације фракције PM2.5 суспендованих честица |
(1-120) μg/m3 |
SRPS EN 12341:2015 |
Л1, Т1 |
|
Одређивање чађи |
(6,0-372,0) μg/m3 |
ISO 9835:1993 |
Л1, Т1 |
|
Одређивање масене концентрације азот диоксида |
(2,0-200,0) μg/m3 |
У.05.27 |
Л1, Т1 |
|
Одређивање масене концентрације сумпор-диоксида |
(2,7-450,0) μg/m3 |
У.05.26 |
Л1, Т1 |
Ваздух - Амбијентални ваздух |
Одређивање масене концентрације фракције PM10 суспендованих честица |
(2-150)μg/m3 |
SRPS EN 12341:2015 |
Л1, Т1 |
Ваздух - Амбијентални ваздух |
Одређивање масене концентрације укупних суспендованих честица |
(2-250)μg/m3 |
EPA Compendium of methods for determination inorganic compounds in ambient air chapter IO-2 & IO-3 |
Л1, Т1 |
Ваздух - Таложне материје |
Одређивање тешких метала у таложним материјама (олово, кадмијум, никл) |
Pb (0,10-10.000) μg/m2/dan Cd (0,05-2.000) μg/m2/dan Ni (0,15-10.000) μg/m2/dan |
У.05.25 |
Л1, Т1 |
|
Одређивање сулфата |
(1,0-100,0) mg/m2/dan |
У.05.34 |
Л1, Т1 |
|
Одређивање нитрата |
(1,0-100,0) mg/m2/dan |
У.05.33 |
Л1, Т1 |
|
Одређивање калцијума комплексометријском титрацијом |
(1,0-200,0) mg/m2/dan |
У.05.32 |
Л1, Т1 |
|
Одређивање хлорида аргентометријском титрацијом |
(0,5-50,0)mg/m2/dan |
У.05.31 |
Л1, Т1 |
|
Одређивање електролитичке проводљивости |
(1,0-2000,0)μS/cm |
EL.025 метода P-IV-11 |
Л1, Т1 |
|
Одређивање таложних материја из ваздуха |
(10,0-3000,0) mg/m2/dan |
У.05.79 |
Л1, Т1 |
Водa - Водe за пиће Природнe флаширанe водe за пиће Изворскe минералнe и стонe водe Базенскe и водe за рекреацију Површинске воде Подземнe водe Отпадне воде |
Одређивање сулфата |
(15-500) mg/l |
EL.024 стр. 33-34 |
Л1 |
|
Одређивање нитрата |
(0,5-50,00) mg/l |
EL. 025 метода Р-V-31/С |
Л1 |
|
Одређивање укупне тврдоће |
(1-50)0dH |
EL. 025 метода Р-V-22/А |
Л1 |
|
Одређивање магнезијума |
(10,0-200,0)mg/l |
EL. 025 метода Р-V-22/А |
Л1 |
|
Одређивање калцијума |
(10,0-200,0)mg/l |
EL. 025 метода Р-V-22/А |
Л1 |
|
Одређивање хлорида |
(5,00-300,00)mg/l |
EL. 025 метода Р-V-19/B |
Л1 |
|
Одређивање гвожђа |
(0,09-5,0)mg/l |
EL. 025 метода Р-V-17/С |
Л1 |
Водa - Воде за пиће Изворске воде Минералне воде |
Одређивање садржаја полихлорованих бифенила (PCB1; PCB11; PCB 29; PCB47; PCB121; PCB136; PCB185; PCB194; PCB206; PCB209) |
PCB1, PCB11 (0,1-40,0) μg/l PCB29, PCB47, PCB121, PCB136 (0,01-4,0 )μg/l PCB185, PCB194, PCB206, PCB209 (0,005-2,0)μg/l |
У.05.52 |
Л1 |
Водa - Водe за пиће Минералнe водe Површинскe водe Отпаднe водe |
Одређивање укупног органског угљеника (TOC) |
(0,3-1000) mg/l |
SRPS EN 1484:2012 |
Л1 |
Водa - Водe за пиће Природнe флаширанe водe за пиће Изворскe минералнe и стонe водe |
Одређивање катјона |
Li+ (0,01-1) mg/l Na+ (0,1-10) mg/l K+ (0,1-10) mg/l Ca2+ (0,5-50)mg/l Mg2+ (0,5-50) mg/l
|
SRPS EN ISO 14911:2009 |
Л1 |
|
Одређивање анјона |
F- (0,01-2,0) mg/l PO43- (0,42-15,0) mg/l SO42-(0,42-15,0) mg/l
|
SRPS EN ISO 10304-1:2009 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја триазина (ametryn; atrazin; prometryn; propazin; simazin; terbuthytazin; terbutryn) |
(0,002-1,0)mg/l |
У.05.53 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја органофосфорних пестицида (dichlorvos; mevinphos; dimethoate; diazinon; disulfoton; parathion-methyl; paraoxon; malathion; fenthion; chlorpyrifos; parathion-ethyl; bromophos-methyl; chlorfenvinpfos; bromophos-ethyl; ethion) |
(0,001-0,20)mg/l |
У.05.58 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја органохлорних пестицида (aldrin; ά-BHC; β-BHC; δ-BHC; γ-BHC; ά-chlordane; γ-chlordane; 4,4'-DDD; 4,4'-DDE; 4,4'-DDT; dieldrin; endosulfan I; endosulfan II; endosulfan sulfat; endrin; endrin aldehid; endrin keton; heptahlor; heptahlor epoksid B; metoksihlor) |
(0,01-5,0)μg/l |
У.05.51 |
Л1 |
|
Одређивање трихалометана (хлороформ, бромдихлорметан, дибромхлорметан, бромоформ) |
(1,0-60,0)μg/l |
У.05.100 |
Л1 |
Водa - Водe за пиће Природнe флаширанe водe за пиће Изворскe минералнe и стонe водe Базенскe и водe за рекреацију Површинске воде Подземнe водe Отпадне воде |
Одређивање садржаја суспендованих материја |
(10-1000)mg/l |
SRPS H.Z1.160:1987 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја метала: Cd, Co, Cr, Cu, Fe, Mn, Ni, Pb, Zn |
Cd (0,006-10) mg/l Co (0,017-10) mg/l Cr (0,011-10) mg/l Cu (0,017-10) mg/l Fe (0,015-10) mg/l Mn (0,015-10) mg/l Ni (0,015-10) mg/l Pb (0,015-10) mg/l Zn (0,014-10) mg/l |
SRPS EN ISO 11885:2011 |
Л1 |
|
Одређивање минералних уља и масти |
(0,008-1,0) mg/l |
У.05.76 |
Л1 |
|
Одређивање укупних уља и масти |
(0,027–1,094) mg/l |
У.05.75 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја водоник-сулфида у води |
(0,010-1,0)mg/l |
ЕL.025 P-V-51/A |
Л1 |
|
Одређивање биохемијске потрошње кисеоника |
(2,3– 400) mg/l O2 |
У.05.37 |
Л1 |
|
Одређивање рН вредности |
(2-12) pH јединица |
SRPS EN ISO 10523:2016 |
Л1 |
|
Одређивање мутноће |
(0,1-100) NTU |
EL. 025 метода Р-IV-4/B |
Л1 |
|
Одређивање фосфата |
(0,05-2,5)mg P/l |
У.05.19 |
Л1 |
|
Одређивање фенола |
(0,0005-0,0100) mg/l |
EL. 025 метода Р-V-14/A |
Л1 |
|
Одређивање детергената -анјонских |
(0,02-0,30)mg/l |
EL. 025 метода Р-V-13/B |
Л1 |
|
Одређивање алуминијума |
(0,02- 1,0)mg/l |
EL. 025 метода Р-V-1/B |
Л1 |
|
Одређивање електролитичке проводљивости |
(2,2 – 3500) S/cm |
EL. 025 метода Р-IV-11 |
Л1 |
|
Одређивање потрошње калијум-перманганата |
(1,0 – 80,0) mg/l |
EL. 025 метода Р-IV-9a |
Л1 |
|
Одређивање укупног остатка после испарења на 105 0С |
(10-10000)mg/l |
EL. 025 метода Р-IV-7 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја угљен-диоксида (електрохемија, волуметрија) |
(2,00-25,00)mg/l |
У.05.13 |
Л1 |
|
Одређивање температуре |
(10-30)°С |
EL. 025 метода Р-IV-1 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Предмети и амбалажа од полимерних материјала |
Одређивање садржаја метала (кадмијум, кобалт, хром, олово, цинк, жива) у миграционом раствору |
Pb (0,018-0,5)mg/l Cd (0,016-0,05)mg/l Zn (0,015-50)mg/l Cr (0,0176-0,1)mg/l Co (0,0175-5,0)mg/l Hg (0,3312-10,0)μg/l |
У.05.39 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Предмети и амбалажа од папира и картона |
Одређивање садржаја полихлорованих бифенила (PCB 1, PCB5, PCB 29, PCB50, PCB 87, PCB154, PCB188, PCB201, PCB209)
|
PCB1,PCB5,PCB29 (0,0005-2,5) mg/kg PCB50,PCB87,PCB154 (0,0003-5,0) mg/kg PCB188, PCB201 (0,0025-7,5) mg/kg PCB209 (0,0012-12,5) mg/kg
|
У.05.71 |
Л1 |
Фини пекарски производи и снек производи |
Oдређивање садржаја метала: Cd |
Фини пекарски производи: Опсег: 0,02-10,00 mg/kg / LOD=0,005mg/kg ;LOQ=0,020 mg/kg Снек производи : Опсег: 0,015-10,000 mg/kg/ LOD=0,0045 mg/kg; LOQ=0,0150mg/kg
|
У.05.50 |
Л1 |
Храна Дијететски производи Дечја храна Готова јела |
Одређивање садржаја натријум хлорида (NaCl) (волуметрија) |
0,10% - 100,00% |
У.05.88 |
Л1 |
Храна, Адаптирана млека (замена) и храна за одојчад |
Oдређивање садржаја метала: Sn |
Маслиново уље: oпсег: 0,21-500,00 mg/kg / LOD=0,07mg/kg ; LOQ=0,21 mg/kg Освежавајуће безалкохолно пиће: oпсег: 0,20-500,00 mg/kg / LOD=0,058mg/kg ; LOQ=0,193 mg/kg Пиво: oпсег: 0,26-500,00 mg/kg / LOD=0,078mg/kg ; LOQ=0,260 mg/kg Воћни сокови: oпсег: 0,20-500,00 mg/kg / LOD=0,060mg/kg; LOQ=0,200 mg/kg Адаптирана млека (замена) и храна за одојчад: oпсег: 2,50-500,00 mg/kg / LOD=0,73mg/kg; LOQ=2,44 mg/kg
|
У.05.50 |
Л1 |
Храна наставак Жита, млински и пекарски производи, тестенине и брзо смрзнута теста, Производи од воћа и поврћа, Рибе, Дијететски суплементи Чоколада, какао и њихови производи Чај Адитиви Млеко и производи од млека |
Одређивање садржаја метала: Hg, Cd, Cu, Fe, Ni, Pb, Zn |
Hg (0,001-1,00)mg/kg Cd (0,01-10)mg/kg Cu (0,01-10)mg/kg Fe (0,01-10)mg/kg Ni (0,01-10)mg/kg Pb (0,01-10)mg/kg Zn (0,01-10)mg/kg |
У.05.50 |
Л1 |
Храна Дијететски производи, дечија храна |
Одређивање садржаја хидросолубилних витамина (B1,B2 и B6) |
B1 (0,50 - 10 000,00) mg/kg B2 (0,50 - 10 000,00) mg/kg B6 (0,50 - 10 000,00) mg/kg
|
У.05.49 |
Л1 |
Храна Кукуруз Пшеница |
Одређивање садржаја тешких метала Pb, Cd, As, Hg |
Pb (0,01-10,000)mg/kg Cd (0,01-10,0000)mg/kg As (0,0010-5,000) mg/kg Hg (0,0010-5,000) mg/kg
|
У.05.50 |
Л1 |
Храна Уља и масти биљног и животињског пореклаХрана наставак Уља и масти биљног и животињског порекла |
Одређивање садржаја тешких метала (Pb, Fe, Cu, Ni, As) |
Pb: 0,010-10,000 mg/kg Fe:0,010-10,000 mg/kg Cu:0,010-10,000 mg/kg Ni:0,010-10,000 mg/kg As:0,0010-5,000 mg/kg
|
У.05.50 |
Л1 |
Храна Дијететски производи Дечја храна Готова јела |
Укупна дијетна влакна (ензимско –гравиметријска метода) |
(1 - 40)g/100g |
AOAC 985.29 |
Л1 |
Воћни сокови, воћни пиреи и концентрати Дечија храна, сокови и кашице |
Одређивање садржаја патулина |
Воћни сокови, воћни пиреи и концентрати: Опсег: 5,00-1000,00 µg/kg; LOQ=4,86 µg/kg Дечија храна, сокови и кашице: Опсег: 5,00-1000,00 µg/kg; LOQ=4,90 µg/kg
|
У.05.116 |
Л1 |
Храна - Производи од воћа и поврћа |
Одређивање рН вредности |
(4,00-9,00) pH јединица |
Правилник3) метода 6 |
Л1 |
|
Одређивање пепела нерастворљивог у хлороводоничној киселини |
(0,01-1,00)% |
Правилник3) метода 5 |
Л1 |
|
Одређивање минералних нечистоћа |
(0,10-9,00)% |
Правилник3) метода 4 |
Л1 |
|
Одређивање директно редукујућих и укупних шећера (по Луф-Шурлу (Luff-Schoorl)) |
(2,00-70,00)% |
Правилник3) метода 3 |
Л1 |
|
Одређивање растворљиве суве материје |
(3,00-90,00)% |
Правилник3) метода 1 |
Л1 |
Храна - Освежавајућа безалкохолна пића |
Одређивање укупне киселости |
(0,10-1,00) |
Правилник3) метода 18 б) |
Л1 |
|
Одређивање растворљиве суве материје |
(0,10-10,00)% |
Правилник3) метода 1 |
Л1 |
Храна - Воћни сок и сродни производи |
Одређивање укупне киселости |
(0,10-2,00) |
Правилник3) метода 18 |
Л1 |
|
Одређивање рН вредности |
(2,00-4,00) |
Правилник3) метода 6 |
Л1 |
|
Одређивање директно редукујућих и укупних шећера по Луф-Шурлу (Luff-Schoorl) |
(5,00-20,00)% |
Правилник3) метода 3 |
Л1 |
|
Одређивање растворљиве суве материје |
(1 – 100) % |
Правилник3) метода 1 |
Л1 |
Храна - Алкохолна пића |
Одређивање садржаја шећера |
Мин 18,40 g/l |
Правилник 8), метода 9 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја укупног екстракта |
Мин 0,045 g/l |
Правилник 8), метода 2 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја укупне титрационе киселости |
(13,78 – 2200) mg/ l |
Правилник 8), метода 3 |
Л1 |
Храна - Вино |
Одређивање редукујућих шећера |
Mакс 20,00 g/l |
Правилник 9), Метода 4 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја пепела |
(0,10 – 5,00) g/l |
Правилник 9), Метода 5 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја укупних киселина изражене као винска киселина |
(0,30 – 9,00) g/l |
Правилник 9), Метода 7 |
Л1 |
Храна - Чај, биљни чај и инстант чај Зачини екстракти зачина и мешавине зачина |
Одређивање садржаја укупног пепела |
(0,1-20,0) % |
EL.021 стр. 29 |
Л1 |
Храна - Чај, биљни чај и инстант чај |
Одређивање количине воде |
(0-20) % |
EL.021 стр. 13 |
Л1 |
Храна - Какао производи, чоколадни производи, производи слични чоколади и крем производи Бомбонски производи |
Одређивање количине воде |
(0-20) % |
Правилник5) Метода 1 |
Л1 |
Храна - Јестива биљна уља и масти, маргарин и други масни намази, мајонез и сродни производи Уљано семе Маслиново уље и уље комине маслине, Сирово уље, Какао производи, чоколадни производи, производи слични чоколади и крем производи Сирова кафа, производи од кафе, сурогати кафе Зачини, екстракти зачина и мешавине зачина, Чај, биљни чај и инстант чај Храна за животиње Печурке и производи од печурки Супе, сосови, додаци јелима и сродни производи Сенф Вино |
Одређивање садржаја пиретрина (цис-перметрин, транс-перметрин) |
(0,01-3,00)mg/kg |
У.05.104 |
Л1 |
Храна - Јестива биљна уља и масти, маргарин и други масни намази, мајонез и сродни производи Уљано семе Маслиново уље и уље комине маслине Сирово уље Какао производи, чоколадни производи, производи слични чоколади и крем производи Сирова кафа, производи од кафе, сурогати кафе Зачини, екстракти зачина и мешавине зачина, Чај, биљни чај и инстант чај Храна за животиње Печурке и производи од печурки Супе, сосови, додаци јелима и сродни производи Сенф Вино |
Одређивање садржаја триазина (атразин, симазин) |
(0,01-3,00)mg/kg |
У.05.73 |
Л1 |
Храна - Фини пекарски производи, жита за доручак и снек производи |
Одређивање воде |
(0,10 – 30,00) % |
Правилник5) метода 1 |
Л1 |
Храна - Фини пекарски производи |
Одређивање садржаја триазина (ametryn, atraton, atrazin, prometon,prometryn, propazin, secbumeton, simazin, simetryn, terbuthytazin, terbutryn) |
(0,0125-2,50) mg/kg |
У.05.73 |
Л1 |
Храна - Уља и масти биљног и животињског порекла |
Одређивање пероксидног броја |
(0,10-10,00) mmol/kg |
EL. 029 стр. 79-80 |
Л1 |
|
Одређивање киселог броја и киселости |
(0,10-3,00) mg KOH/ g |
SRPS EN ISO 660:2015 |
Л1 |
|
Одређивање количине натријум-хлорида у маргарину |
(0,50-3,00)% |
У.05.88 |
Л1 |
|
Одређивање сапонификационог броја |
(180-300) mg KOH/g |
SRPS EN ISO 3657:2020 |
Л1 |
Храна - Жита, млински производи, пекарски производи, брзо смрзнута теста, слано трајно пециво |
Одређивање количине воде у брзо смрзнутим тестима |
(20,00-70,00)% |
Правилник2) метода IV.2 |
Л1 |
|
Одређивање количине натријум-хлорида |
(0,2-10,0)% |
У.05.88 |
Л1 |
Храна - Млеко и производи од млека |
Одређивање протеина (метода по Кјелдалу (Kjeldahl)) |
(0,10-20,0) % |
У.05.98 |
Л1 |
Храна - Кухињска со |
Одређивање садржаја хлорида |
(95,00-100,00)% |
SRPS E.Z8.012:1994 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја воде |
(0,10-4,00)% |
SRPS E.Z8.011:1993 |
Л1 |
Храна - Кафа и производи од кафе |
Одређивање растворених материја (екстракта) |
(15,00-40,00)% |
EL. 021 стр. 570 |
Л1 |
|
Одређивање пепела |
(2,00-6,00)% |
EL. 021 стр. 29-31 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја воде |
(0,1 – 20) % |
SRPS ISO 6673:2016 |
Л1 |
Храна - Производи од воћа и поврћа |
Одређивање укупне киселости |
(0,10-7,00)% |
Правилник3) метода 18 б) |
Л1 |
|
Одређивање садржаја натријум-глутамината |
(0,10-40,00)% |
SRPS E.Z8.018: 1994 |
Л1 |
|
Одређивање хлорида у поврћу |
(0,10-5,00)% |
SRPS E.Z8.012:1994 |
Л1 |
Храна - Кукуруз Пшеница Воћни сокови, нектари и концентрати |
Одређивање садржаја органохлорних пестицида (aldrin,ά-HCH,β- HCH, δ- HCH, γ- HCH,ά-chlordan,γ- chlordan, 4,4'- DDD, 4,4'- DDE, 4,4'-DDT, dieldrin endosulfan I, endosulfan II, endosulfan sulfat, endrin, heptahlor, heptahlor epoksi B, metoksihlor) |
(0,01-2,5) mg/kg |
У.05.47 |
Л1 |
Храна - Млеко и производи од млека |
Одређивање pH вредности |
(6,00-8,00) pH јединица |
EL. 025 метода Р-IV-6/A |
Л1 |
|
Одређивање директно редукујућих и укупних шећера (по Луф-Шурлу (Luff-Schoorl)) |
(5,00-10,00)% |
EL. 021 стр.124-128 |
Л1 |
|
Одређивање суве материје у млеку |
(8-12)% |
Правилник1) метода I.4 |
Л1 |
|
Одређивање киселости млека |
(0,17-9,00)0SH |
Правилник1) методa I.2 |
Л1 |
Храна - Алкохолна пића |
Одређивање садржаја тешких метала Pb, Cd, Fe, Zn, Cu, As |
Pb (0,0076 - 10,00)mg/kg Cd (0,0082 - 10,00)mg/kg Fe (0,0241 - 10,00)mg/kg Zn (0,0135- 10,00)mg/kg Cu (0,0109 - 10,00)mg/kg As (0,0107-0,20)mg/kg |
У.05.50 |
Л1 |
Храна - Вино |
Одређивање садржаја тешких метала Pb, Cd, Fe, Zn, Cu, As |
Pb (0,0098- 10,00)mg/kg Cd (0,0078 - 10,00) mg/kg Fe (0,0158 -10,00)mg/kg Zn (0,0129- 10,00)mg/kg Cu (0,0116 - 10,00)mg/kg As (0,0127-0,20)mg/kg |
У.05.50 |
Л1 |
Храна - Бомбонски производи |
Одређивање садржаја тешких метала Pb, Cd, As, Hg |
Pb (0,009-10,00) mg/kg As (0,01-0,20)mg/kg |
У.05.50 |
Л1 |
Храна - Ароме |
Одређивање садржаја тешких метала Pb, Cd, As, Hg |
Pb (0,0100–20,0000)mg/kg Cd (0,0075–10,0000)mg/kg As (0,0100–10,0000)mg/kg Hg (0,0070–10,0000)mg/kg |
У.05.50 |
Л1 |
Храна - Освежавајућа безалкохолна пића |
Одређивање садржаја тешких метала Pb, Cd, As, Hg |
Pb (0,01-10,000)mg/kg Cd (0,009-10,0000) mg/kg As (0,01-0,20)mg/kg |
У.05.50 |
Т1 |
Храна - Зачини екстракти зачина и мешавине зачина |
Одређивање садржаја тешких метала Pb, Cd, As, Hg |
Pb (0,01-10,00) mg/kg As (0,01-0,20)mg/kg |
У.05.50 |
Т1 |
Храна - Сирова кафа, производи од кафе, сурогати кафе |
Одређивање садржаја тешких метала Pb, Cd, As, Hg |
Pb (0,009-10,000) mg/kg Cd (0,0085-10,0000) mg/kg As (0,01-0,20)mg/kg |
У.05.50 |
Л1 |
Храна - Воће и поврће |
Одређивање садржаја тешких метала Pb, Cd, As, Hg |
Pb (0,0075-10,0000) mg/kg Cd (0,0075-10,0000) mg/kg As (0,01-0,20)mg/kg Hg(0,01-0,10)mg/kg |
У.05.50 |
Л1 |
Храна - Јестива биљна уља и масти, маргарин и други масни намази, мајонез и сродни производи, Уљано семе, Маслиново уље и уље комине маслине, Сирово уље Какао производи, чоколадни производи, производи слични чоколади и крем производи, Сирова кафа, производи од кафе, сурогати кафе, Зачини, екстракти зачина и мешавине зачина, Чај, биљни чај и инстант чај, Храна за животиње, Печурке и производи од печурки, Супе, сосови, додаци јелима и сродни производи, Сенф, Вино |
Одређивање садржаја органохлорних пестицида (алахлор, алдрин, хлорбензилат, диелдрин, p,p'-DDD, p,p'-DDЕ, p,p'-DDТ, ендосулфан, ендосулфан-сулфат, ендрин, хлордан, метоксихлор) |
(0,01-3,00)mg/kg |
У.05.47 |
Л1 |
Храна - Жита, млински и пекарски производи, тестенине и брзо смрзнута теста Воће, поврће и производи од воћа и поврћа Дечја храна Дијететске намирнице |
Одређивање садржаја органохлорних пестицида (aldrin, ά-BHC, β-BHC, δ-BHC, γ-BHC, 4,4'-DDD, 4,4'-DDE, 4,4'-DDT, dieldrin, endosulfan I, endosulfan II, endosulfan sulfat, endrin, endrin aldehid, heptahlor, heptahlor epoksid B, metoksihlor) |
(0,01-2,5)mg/kg |
У.05.47 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја триазина (ametryn, atraton, atrazin, prometon, prometryn, propazin, secbumeton, simazin, simetryn, terbuthytazin, terbutryn) |
(0,0125-2,5)mg/kg |
У.05.73 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја органофосфорних пестицида (dichlorvos, mevinphos, dimethoate, diazinon, disulfoton, parathion-methyl,paraoxon, malathion, fenthion, chlorpyrifos, parathion-ethyl, bromophos-methyl, chlorfenvinpfos, bromophos-ethyl, ethion) |
(0,01-2,0)mg/kg |
У.05.72 |
Л1 |
Храна - Освежавајућа безалкохолна пића |
Одређивање садржаја кофеина (техника HPLC) |
(3,58-250)mg/l |
У.05.35 |
Л1 |
Храна - Освежавајућа безалкохолна пића Дечја храна Дијететске намирнице Дијететски суплементи |
Одређивање бензоеве и сорбинске киселине и њихових соли (натријум-бензоата, калијум-сорбата) |
Натријум-бензоат Калијум-сорбат (50-750)mg/l |
У.05.36 |
Л1 |
Храна - Освежавајућа безалкохолна пића, Дечја храна, Дијететске намирнице, Дијететски суплементи |
Одређивање садржаја вештачких средстава за заслађивање: ацесулфам К, сахарин, цикламати |
Ацесулфам (5-160)mg/l Сахарин (10-400)mg/l Цикламат (10-320)mg/l |
У.05.67 |
Л1 |
Храна - Жита, млински производи, пекарски производи, брзо смрзнута теста, слано трајно пециво |
Одређивање киселинског степена средине хлеба |
(0,50-4,00)0 |
Правилник2) метода II.2 |
Л1 |
|
Одређивање количине воде у пекарским производима |
(20,00-50,00)% |
Правилник2) метода II.1 |
Л1 |
|
Одређивање киселинског степена у житу и млинским производима |
(0,30-8,00)0 |
Правилник2) метода I.16 |
Л1 |
|
Одређивање количине пепела нерастворљивог у хлороводоничној киселини (песку) у млинским производима |
(0,01-0,20)% |
Правилник2) метода I.11 |
Л1 |
|
Одређивање количине пепела у житу и млинским производима |
(0,35-2,50)% |
Правилник2) метода I.10 |
Л1 |
Храна - Млеко и производи од млека |
Одређивање садржаја полихлорованих бифенила (PCB28; PCB52; PCB101; PCB 118; PCB138; PCB153; PCB180) |
PCB 28,PCB 52, PCB 101, PCB118, PCB 138, PCB 153, PCB 180 (0,5-50,0) ng/g масти |
У.05.83 |
Л1 |
Храна - Жита, млински производи, пекарски производи, брзо смрзнута теста, слано трајно пециво |
Одређивање количине воде у житу и млинским производима |
(80,00-90,00)% |
Правилник2) метода I.8 |
Л1 |
Храна - Млеко и производи од млека |
Одређивање суве материје |
(20,00-40,00)% |
EL.029 |
Л1 |
|
Одређивање киселости кајмака |
(2,00-50,00)0SH |
Правилник1) метода VII.4 |
Л1 |
|
Одређивање натријум-хлорида у кајмаку |
(0,20-3,00)% |
У.05.88 |
Л1 |
Храна - Месо и производи од меса |
Одређивање садржаја укупног фосфора |
(0,01-0,60)% P2O5 |
SRPS ISO 13730:1999 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја нитрита |
(1-100) mg NaNO2/kg |
SRPS ISO 2918:1999 |
Л1 |
Храна - Шећер |
Одређивање редукованих шећера изражених као инвертни шећер |
(0,01-1,00)% |
SRPS E.L8.019: 1992 |
Л1 |
|
Одредђивање пепела |
(0,01-1,00)% |
EL. 021 стр. 29-30 |
Л1 |
|
Одређивање суве материје |
(60,00-100,00)% |
SRPS E.L8.016:1992 |
Л1 |
Храна - Кекс и производи слични кексу |
Одређивање воде у кексу |
(3,00-6,00)% |
Правилник5) метода 1 |
Л1 |
Храна - Мед и други пчелињи производи |
Одређивање екстракта прополиса у алкохолном раствору |
(10,00-40,00)% |
Правилник4) метода 13 |
Л1 |
|
Одређивање воде у матичном млечу и полену |
(5,00-30,00)% |
Правилник4) метода 11 |
Л1 |
|
Одређивање хидроксиметилфурфурола |
(0,50-40,00)mg/kg |
Правилник4) метода 9 |
Л1 |
|
Одређивање киселости |
(5,00-40,00) mmol/kg |
Правилник4) метода 7 |
Л1 |
|
Одређивање пепела |
(0,05-1,50)% |
Правилник4) метода 6 |
Л1 |
Храна - Мед и други пчелињи производи |
Одређивање воде у меду |
(13,00-25,00)% |
Правилник4) метода 4 |
Л1 |
Храна - Мед и други пчелињи производи |
Одређивање сахарозе |
(0,10-15,00)% |
EL.021 стр. 124-128 |
Л1 |
|
Одређивање редукованих шећера |
(60,00-75,00)% |
EL.021 стр. 124-128 |
Л1 |
Храна - Кухињска со |
Одређивање садржаја јода |
(0,50-30,00)mg/kg |
SRPS E.Z8.002:2001 |
Л1 |
Храна - Млеко и производи од млека |
Одређивање воде у кајмаку |
(30,00-60,00)% |
Правилник1) метода VII.1 |
Л1 |
|
Одређивање киселости сира |
(5,00-90,00)0SH |
Правилник1) метода VI.3 |
Л1 |
|
Одређивање воде у сиру |
(40,00-85,00)% |
Правилник1) метода VI.1 |
Л1 |
|
Одређивање киселости павлаке |
(10,00-30,00)0SH |
Правилник1) метода V.3 |
Л1 |
|
Одређивање суве материје у киселом млеку и јогурту |
(8,00-12,00)% |
Правилник1) метода II.3 |
Л1 |
|
Одређивање киселости киселог млека и јогурта |
(20,00-60,00)0SH |
Правилник1) метода II.2 |
Л1 |
Храна - Жита, млински производи, пекарски производи, брзо смрзнута теста, слано трајно пециво |
Одређивање количине масти по Weibull-Stoldt-у (екстракција; гравиметрија) |
(4,00-30,00)% |
Правилник2) метода I.15 |
Л1 |
Храна - Уља и масти биљног и животињског порекла |
Одређивање ужеглости (бојена реакција) |
|
EL. 021 стр. 412-413 |
Л1 |
Храна - Фини пекарски производи, жита за доручак и снек производи |
Одређивање масти (екстракција; гравиметрија) |
(0,00- 100,00)% |
Правилник5) метода 9 |
Л1 |
Храна - Жита, млински производи, пекарски производи, брзо смрзнута теста, слано трајно пециво |
Одређивање количине сирових протеина (метода по Кјелдалу (Kjeldahl)) |
(10,00-15,00)% |
Правилник2) метода I.12 |
Л1 |
Храна - Млеко и производи од млека |
Одређивање масти у павлаци (метода по Герберу (Gerber)) |
(10,00-30,00)% |
Правилник1) метода V.1 |
Л1 |
Храна - Какао производи, чоколадни производи, производи слични чоколади и крем производи |
Одређивање садржаја масти (екстракција; гравиметрија) |
(0-60) % |
Правилник5) метода 9 |
Л1 |
Храна - Мед и други пчелињи производи |
Одређивање активности дијастазе (бојена реакција) |
(0-40) |
У.05.15 |
Л1 |
Храна - Дијететски производи |
Одређивање енергетске вредности |
|
У.05.92 |
Л1 |
Храна - Млеко и производи од млека |
Одређивање масти у киселом млеку и јогурту (метода по Герберу (Gerber)) |
(0,10-5,00)% |
Правилник1) метода II.1 |
Л1 |
Храна - Готова јела Брашно и пекарски производи Млеко и млечни производи Месо и производи од меса Производи од воћа и поврћа |
Одређивање енергетске вредности |
|
У.05.46 |
Л1 |
Храна - Млеко и производи од млека |
Одређивање масти у павлаци (метода по Герберу (Gerber)) |
(0,2-15)% |
Правилник1) метода V.1 |
Л1 |
Храна - Вино |
Одређивање садржаја испарљивих киселина изражених као сирћетна киселина (дестилација воденом паром) |
(0,15– 2,00) g/l |
Правилник 9), Метода 8 |
Л1 |
Храна - Освежавајућа безалкохолна пића |
Одређивање садржаја угљен-диоксида (електрохемија, волуметрија) |
(2,00-10,00)mg/l |
У.05.13 |
Л1 |
Храна - Месо и производи од меса |
Одређивање садржаја азота (метода по Кјелдалу (Kjeldahl)) |
(0,10-4,00)%N |
SRPS ISO 937:1992 |
Л1 |
Храна - Освежавајућа безалкохолна пића |
Одређивање садржаја фосфорне киселине (VIS-спектрометрија) |
(10-2500)mg/l |
У.05.19 |
Л1 |
Храна - Млеко и производи од млека |
Одређивање масти у кајмаку (метода по Герберу (Gerber)) |
(30,00-50,00)% |
Правилник1) метода VII.2 |
Л1 |
|
Одређивање масти у млеку (метода по Герберу (Gerber)) |
(0,10-6,00)% |
Правилник1) метода I.3 |
Л1 |
Храна - Уља и масти биљног и животињског порекла |
Одређивање садржаја масти у маргарину (екстракција; гравиметрија) |
(70,00-90,00)% |
У.05.89 |
Л1 |
Храна - Млеко и производи од млека |
Одређивање масти у сиру (метода по Герберу (Gerber)) |
(2,00-35,00)% |
Правилник1) метода VI.2 |
Л1 |
Храна - Кекс и производи слични кексу |
Одређивање садржаја укупних масти у кексу (екстракција; гравиметрија) |
(10,00-15,00)% |
Правилник5) метода 9 |
Л1 |
|
Вода - Водe за пиће
|
Узимање узорака за физичко-хемијска испитивања |
SRPS ISO 5667-5:2008 |
Т1 |
|
Вода Отпадне воде |
Узимање узорака за физичко-хемијска испитивања отпадних вода, осим аутоматског узорковања и проточно пропорционалних узорака
|
SRPS ISO 5667-10:2021 изузев 7.2.2,7.3.4 и 8.2 |
Т1 |
|
Ваздух - Амбијентални ваздух
|
Узимање узорака за физичко-хемијска испитивања (неорганске материје: (сумпор-диоксид, чађ, азот-диоксид, водоник-сулфид, суспендоване честице), таложне материје из ваздуха, тешки метали у таложним материјама и суспендованим честицама, органске материје (формалдехид, бензен)) |
У.05.28 |
Т1 |
|
Ваздух - Укупне таложне материје |
Узимање узорака за физичко-хемијска испитивања |
У.05.28 |
Т1 |
|
Храна - Кухињска со |
Узимање узорака за физичко-хемијска испитивања кухињске соли |
SRPS E.Z8.001:2002 |
Т1 |
|