Преузимање ПДФ-а

Институт за јавно здравље Крагујевац, Центар за хигијену и хуману екологију

Николе Пашића 1, 34000 Крагујевац

Лабораторије за испитивање по стандарду SRPS ISO/IEC 17025:2017

Основни подаци

Број пр.:2-01-232
ПИБ:102135344
Акр. број:01-169
Web:http://www.izjzkg.rs/
Тел:+ 381 34 504 526
Факс:+ 381 34 331 344

Статус предмета

Статус акр.:Акредитован
Статус суспензије:Без суспензије
Датум прве акр.:22. децембар 2006.
Датум последње акр.:20. јануар 2023.
Датум истицања/укидања акр.:19. јануар 2027.

Контакт особа

Име и презиме:Марија Карајовић Зоговић
Функција:Руководилац система квалитета
Телефон:+381 34 504 500
Факс:+381 34 331 344
Е-маил:kvalitet@izjzkg.rs

Локације

Т1 - Терен
Л1 - Лабораторија

Историја статуса

20. јануар 2023. - 19. јануар 2027.Акредитован
20. јануар 2019. - 19. јануар 2023.Акредитован
20. јануар 2015. - 19. јануар 2019.Акредитован
22. децембар 2010. - 20. јануар 2015.Акредитован
22. децембар 2006. - 22. децембар 2010.Акредитован

Обим акредитације

Предмет испитивања Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања) Опсег мерења (где је примењиво) Референтни документ Локације
И-02 Биолошка, биохемијска испитивања /П-21.1 Храна и храна за животиње
Храна за животиње, Жита, млински и пекарски производи, тестенина и брзо смрзнута теста, чај, инстант чај и биљни чај, какао, кафа и производи од кафе Какао зрна, какао производи, производи слични чоколади и крем производи; Бомбонски производи; Фини пекарски производи и снек производи; Језграсто воће, коштуњаво воће и сушено воће; Зачини, мешавине зачина и екстракти зачина

Одређивање садржаја микотоксина (aflatoxin B1, B2, G1, G2,)

B1, B2, G1, G2
(0,8-20,00) μg/kg

У.05.45 тачка 4. 2), 9

Л1 
Млеко и млечни производи (Млеко,јогурт, павлака, милерам)

Одређивање садржаја микотоксина (aflatoxin M1)

M1: (0,01-0,30)
μg/kg

У.05.45, тачка
4. 1), 9

Л1 
Храна Храна за животиње, Жита, млински и пекарски производи, тестенина и брзо смрзнута теста, чај, инстант чај и биљни чај, какао, кафа и производи од кафе

Одређивање садржаја микотоксина (Ohratoxin A)

ohratoxin A (0,14-25,00) μg/kg
Храна за животиње
Ohratoxin A:
(0,50-300,00)μg/kg

У.05.45, тачка
4. 3), 9

Л1 
И-01 Акустична испитивања и испитивања буке - укључујући буку изазвану вибрацијама/П-27 Остали производи
Животна средина

Мерење и оцењивање буке у животној средини

(20-130)dB

SRPS ISO 1996-1:2019
SRPS ISO 1996-2:2019

Т1 
И-11 Микробиолошка испитивања/П-04 Хемикалије, хемијски производи, козметика - укључујући ђубрива и боје
Козметички производи

Откривање Candida albicans

SRPS EN ISO 18416:2016

Л1 

Откривање Staphylococcus aureus

SRPS EN ISO 22718:2016

Л1 

Откривање Pseudomonas aeruginosa

SRPS EN ISO 22717:2016-

Л1 

Откривање Escherichia coli

Лимит детекције > 13

SRPS EN ISO 21150:2016

Л1 

Одређивање броја квасаца и плесни

SRPS EN ISO 16212:2017

Л1 

Одређивање броја аеробних мезофилних бактерија

Лимит квантификације> 8

SRPS EN ISO 21149:2017

Л1 
И-11 Микробиолошка испитивања/П-09 Узорци животне средине (ваздух, вода, земљиште, отпад)
Вода- Водa за пиће, Природна минерална вода, Воде из базена за купање

Откривање и одређивање броја цревних ентерокока - Део 2: Метода мембранске филтрације

/

SRPS EN ISO 7899-2:2010

Л1 
Вода (вода за пиће)

Одређивање колиформних бактерија фекалног порекла

/

Правилник^6)
Прилог III/2
EL.025 поглавље 2.2

Л1 

Изолација и идентификација стрептокока фекалног порекла

/

Правилник^6)
Прилог III/4
EL.025 поглавље 3.1.1

Л1 

Изолација и идентификација Pseudomonas aeruginosa

/

Правилник^6)
Прилог III/7
EL.025 поглавље 6.1.1

Л1 

Одређивање укупних колиформних бактерија

/

Правилник^6)
Прилог III/1
EL.025 поглавље 2.1.

Л1 
Воде - Површинске и отпадне воде

Одређивање укупних колиформних бактерија

/

У.05.109

Л1 

Одређивање колиформних бактерија фекалног порекла

/

У.05.109

Л1 

Изолација и идентификација стрептокока фекалног порекла

/

У.05.110

Л1 

Изолација и идентификација Pseudomonas aeruginosa

/

У.05.113

Л1 
Вода- Водa за пиће, Природна минерална вода, Воде из базена за купање

Откривање и одређивање броја Escherichiae coli и колоформних бактерија - Део 1: Метода мембранске филтрације

/

SRPS EN ISO 9308-1:2017

Л1 
Вода - Вода за пиће, Природне минералне воде, Воде из базена за купање, Површинске воде, Отпадне воде

Одређивање броја културабилних микроорганизама - бројање колонија засејавањем у подлогу хранљиви агар

/

SRPS EN ISO 6222:2010

Л1 
И-11 Микробиолошка испитивања/П-21 Производи за људску употребу, укључујући храну
Храна и дијететски производи

Одређивање броја Enterobacteriaceae у 1g (mL) узорка
(техника наливања плоча)

0-300 cfu/g /mL

SRPS ISO 21528-2:2017

Л1 

Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама - Део 1: Бројање колонија на 30°C техником наливања плоче

/

SRPS EN ISO 4833-1:2014

Л1 

Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни - Део 1: Техника бројања колонија у производима са активношћу воде већом од 0,95

/

SRPS ISO 21527-1:2011

Л1 

Хоризонтална метода за откривање Salmonella spp.

/

SRPS EN ISO 6579-1:2017 изузимајући Анекс Д
SRPS EN ISO 6579-1:2017/А1:2020

Л1 

Одређивање броја коагулаза позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте) - Део 1: Tехника употребом агара по Берд-Паркеру (Baird-Parker)

/

SRPS EN ISO 6888-1:2021

Л1 

Хоризонтална метода за одређивање броја β-глукуронидаза позитивне Escherichia coli - Део 2: Техника бројања колонија на 44°C помоћу 5-бромо-4-хлоро-3-индолил-β-D-глукуронида

/

SRPS ISO 16649-2:2008

Л1 

Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes - Део 1: Метода откривања

/

SRPS EN ISO 11290-1:2017

Л1 

Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни - Део 2: Техника бројања колонија у производима са активношћу воде мањом од 0,95 или једнаком 0,95

/

SRPS ISO 21527-2:2011

Л1 
И-13.2 Физичка и хемијска испитивања/П-01 Пољопривредни производи, укључујући храну за животиње
Храна за животиње

Одређивање количине воде

(0-20) %

EL.021
стр. 13

Л1 

Одређивање садржаја тешких метала Pb, Cd, As, Hg

Pb (0,01-10,000)mg/kg
Cd (0,01-10,0000)mg/kg
As (0,01-0,20)mg/kg
Hg(0,01-0,10)mg/kg

У.05.50

Т1 

Одређивање садржаја азота (метода по Кјелдалу (Kjeldahl)

(0,05-10,0) %

У.05.98

Л1 
И-13.2 Физичка и хемијска испитивања/П-04 Хемикалије, хемијски производи, козметика - укључујући ђубрива и боје
Предмети опште употребе - Средства за одржавање чистоће у домаћинству (за прање оплемењивање-обраду текстила)

Одређивање површинских активних материја

(0,5-100)%

У.05.69

Л1 
Предмети опште употребе - Средства за одржавање личне хигијене, негу и улепшавање лица и тела, Средства за одржавање чистоће у домаћинству

Одређивање слободних алкалија (као NaOH)

(0,01-100)%

У.05.70

Л1 
Предмети опште употребе - Средства за негу и улепшавање лица и тела-козметичка средства

Одређивање садржаја метала (aрсен, кадмијум, хром, никл, олова, жива)

As(0,01-1,00)mg/kg
Cd(0,01-10,00)mg/kg
Cr(0,01-10,00)mg/kg
Ni(0,01-10,00)mg/kg
Pb (0,01-10,00)mg/kg
Hg(0,001-1,00)mg/kg

У.05.40

Л1 
Предмети опште употребе - Сировине за козметику Средства за одржавање чистоће у домаћинству Средства која долазе у контакт са кожом и слузокожом

Одређивање pH вредности

2-12

У.05.68

Л1 
И-13.2 Физичка и хемијска испитивања/П-09 Узорци животне средине (ваздух, вода, земљиште, отпад)
Ваздух - Таложне материје

Одређивање рН вредности

(4-11) pH јединица

У.05.105

Л1, Т1 
Ваздух - Амбијентални ваздух

Одређивање Pb, Cd и Ni у фракцији PM 10 суспендованих честица (олово, кадмијум и никл)

Pb (3-900) ng/m3
Cd (0,5-500) ng/m3
Ni (0,9-500) ng/m3

У.05.22

Л1, Т1 

Одређивање масене концентрације фракције PM2.5 суспендованих честица

(1-120) μg/m3

SRPS EN
12341:2015

Л1, Т1 

Одређивање чађи

(6,0-372,0) μg/m3

ISO 9835:1993

Л1, Т1 

Одређивање масене концентрације азот диоксида

(2,0-200,0) μg/m3

У.05.27

Л1, Т1 

Одређивање масене концентрације сумпор-диоксида

(2,7-450,0) μg/m3

У.05.26

Л1, Т1 
Ваздух - Амбијентални ваздух

Одређивање масене концентрације фракције PM10
суспендованих честица

(2-150)μg/m3

SRPS EN 12341:2015

Л1, Т1 
Ваздух - Амбијентални ваздух

Одређивање масене
концентрације укупних суспендованих честица

(2-250)μg/m3

EPA Compendium
of methods for
determination
inorganic
compounds in
ambient air chapter
IO-2 & IO-3

Л1, Т1 
Ваздух - Таложне материје

Одређивање тешких метала у таложним материјама (олово, кадмијум, никл)

Pb (0,10-10.000) μg/m2/dan
Cd (0,05-2.000) μg/m2/dan
Ni (0,15-10.000) μg/m2/dan

У.05.25

Л1, Т1 

Одређивање сулфата

(1,0-100,0) mg/m2/dan

У.05.34

Л1, Т1 

Одређивање нитрата

(1,0-100,0) mg/m2/dan

У.05.33

Л1, Т1 

Одређивање калцијума комплексометријском титрацијом

(1,0-200,0) mg/m2/dan

У.05.32

Л1, Т1 

Одређивање хлорида аргентометријском титрацијом

(0,5-50,0)mg/m2/dan

У.05.31

Л1, Т1 

Одређивање електролитичке проводљивости

(1,0-2000,0)μS/cm

EL.025
метода P-IV-11

Л1, Т1 

Одређивање таложних материја из ваздуха

(10,0-3000,0) mg/m2/dan

У.05.79

Л1, Т1 
Водa - Водe за пиће Природнe флаширанe водe за пиће Изворскe минералнe и стонe водe Базенскe и водe за рекреацију Површинске воде Подземнe водe Отпадне воде

Одређивање сулфата

(15-500) mg/l

EL.024
стр. 33-34

Л1 

Одређивање нитрата

(0,5-50,00) mg/l

EL. 025
метода Р-V-31/С

Л1 

Одређивање укупне тврдоће

(1-50)0dH

EL. 025 метода Р-V-22/А

Л1 

Одређивање магнезијума

(10,0-200,0)mg/l

EL. 025
метода Р-V-22/А

Л1 

Одређивање калцијума

(10,0-200,0)mg/l

EL. 025
метода Р-V-22/А

Л1 

Одређивање хлорида

(5,00-300,00)mg/l

EL. 025
метода Р-V-19/B

Л1 

Одређивање гвожђа

(0,09-5,0)mg/l

EL. 025
метода Р-V-17/С

Л1 
Водa - Воде за пиће Изворске воде Минералне воде

Одређивање садржаја полихлорованих бифенила (PCB1; PCB11; PCB 29; PCB47; PCB121; PCB136; PCB185; PCB194; PCB206; PCB209)

PCB1, PCB11
(0,1-40,0) μg/l
PCB29, PCB47, PCB121, PCB136
(0,01-4,0 )μg/l
PCB185, PCB194, PCB206, PCB209
(0,005-2,0)μg/l

У.05.52

Л1 
Водa - Водe за пиће Минералнe водe Површинскe водe Отпаднe водe

Одређивање укупног органског угљеника (TOC)

(0,3-1000) mg/l

SRPS EN 1484:2012

Л1 
Водa - Водe за пиће Природнe флаширанe водe за пиће Изворскe минералнe и стонe водe

Одређивање катјона

Li+ (0,01-1) mg/l
Na+ (0,1-10) mg/l
K+ (0,1-10) mg/l
Ca2+ (0,5-50)mg/l
Mg2+ (0,5-50) mg/l

SRPS EN ISO 14911:2009

Л1 

Одређивање анјона

F- (0,01-2,0) mg/l
PO43- (0,42-15,0) mg/l
SO42-(0,42-15,0) mg/l

SRPS EN ISO 10304-1:2009

Л1 

Одређивање садржаја триазина
(ametryn; atrazin; prometryn; propazin; simazin; terbuthytazin; terbutryn)

(0,002-1,0)mg/l

У.05.53

Л1 

Одређивање садржаја органофосфорних пестицида (dichlorvos; mevinphos; dimethoate; diazinon; disulfoton; parathion-methyl; paraoxon; malathion; fenthion; chlorpyrifos; parathion-ethyl; bromophos-methyl; chlorfenvinpfos; bromophos-ethyl; ethion)

(0,001-0,20)mg/l

У.05.58

Л1 

Одређивање садржаја органохлорних пестицида (aldrin; ά-BHC; β-BHC; δ-BHC;
γ-BHC; ά-chlordane; γ-chlordane; 4,4'-DDD; 4,4'-DDE; 4,4'-DDT; dieldrin; endosulfan I; endosulfan II; endosulfan sulfat; endrin; endrin aldehid; endrin keton; heptahlor; heptahlor epoksid B; metoksihlor)

(0,01-5,0)μg/l

У.05.51

Л1 

Одређивање трихалометана (хлороформ, бромдихлорметан, дибромхлорметан, бромоформ)

(1,0-60,0)μg/l

У.05.100

Л1 
Водa - Водe за пиће Природнe флаширанe водe за пиће Изворскe минералнe и стонe водe Базенскe и водe за рекреацију Површинске воде Подземнe водe Отпадне воде

Одређивање садржаја суспендованих материја

(10-1000)mg/l

SRPS H.Z1.160:1987

Л1 

Одређивање садржаја метала: Cd, Co, Cr, Cu, Fe, Mn, Ni, Pb, Zn

Cd (0,006-10) mg/l
Co (0,017-10) mg/l
Cr (0,011-10) mg/l
Cu (0,017-10) mg/l
Fe (0,015-10) mg/l
Mn (0,015-10) mg/l
Ni (0,015-10) mg/l
Pb (0,015-10) mg/l
Zn (0,014-10) mg/l

SRPS EN ISO 11885:2011

Л1 

Одређивање минералних уља и масти

(0,008-1,0) mg/l

У.05.76

Л1 

Одређивање укупних уља и масти

(0,027–1,094) mg/l

У.05.75

Л1 

Одређивање садржаја водоник-сулфида у води

(0,010-1,0)mg/l

ЕL.025
P-V-51/A

Л1 

Одређивање биохемијске потрошње кисеоника

(2,3– 400) mg/l O2

У.05.37

Л1 

Одређивање рН вредности

(2-12) pH јединица

SRPS EN ISO 10523:2016

Л1 

Одређивање мутноће

(0,1-100) NTU

EL. 025
метода Р-IV-4/B

Л1 

Одређивање фосфата

(0,05-2,5)mg P/l

У.05.19

Л1 

Одређивање фенола

(0,0005-0,0100) mg/l

EL. 025
метода Р-V-14/A

Л1 

Одређивање детергената -анјонских

(0,02-0,30)mg/l

EL. 025
метода Р-V-13/B

Л1 

Одређивање алуминијума

(0,02- 1,0)mg/l

EL. 025 метода Р-V-1/B

Л1 

Одређивање електролитичке проводљивости

(2,2 – 3500) S/cm

EL. 025
метода Р-IV-11

Л1 

Одређивање потрошње калијум-перманганата

(1,0 – 80,0) mg/l

EL. 025
метода Р-IV-9a

Л1 

Одређивање укупног остатка после испарења на 105 0С

(10-10000)mg/l

EL. 025
метода Р-IV-7

Л1 

Одређивање садржаја угљен-диоксида (електрохемија, волуметрија)

(2,00-25,00)mg/l

У.05.13

Л1 

Одређивање температуре

(10-30)°С

EL. 025
метода Р-IV-1

Л1 
И-13.2 Физичка и хемијска испитивања/П-17 Папир и амбалажа
Предмети опште употребе - Предмети и амбалажа од полимерних материјала

Одређивање садржаја метала (кадмијум, кобалт, хром, олово, цинк, жива) у миграционом раствору

Pb (0,018-0,5)mg/l
Cd (0,016-0,05)mg/l
Zn (0,015-50)mg/l
Cr (0,0176-0,1)mg/l
Co (0,0175-5,0)mg/l
Hg (0,3312-10,0)μg/l

У.05.39

Л1 
Предмети опште употребе - Предмети и амбалажа од папира и картона

Одређивање садржаја полихлорованих бифенила
(PCB 1, PCB5, PCB 29, PCB50, PCB 87, PCB154, PCB188, PCB201, PCB209)

PCB1,PCB5,PCB29
(0,0005-2,5) mg/kg
PCB50,PCB87,PCB154
(0,0003-5,0) mg/kg
PCB188, PCB201
(0,0025-7,5) mg/kg
PCB209
(0,0012-12,5) mg/kg

У.05.71

Л1 
И-13.2 Физичка и хемијска испитивања/П-21 Производи за људску употребу, укључујући храну
Фини пекарски производи и снек производи

Oдређивање садржаја метала: Cd

Фини пекарски производи:
Опсег: 0,02-10,00 mg/kg / LOD=0,005mg/kg ;LOQ=0,020 mg/kg
Снек производи :
Опсег: 0,015-10,000 mg/kg/ LOD=0,0045
mg/kg; LOQ=0,0150mg/kg

У.05.50

Л1 
Храна Дијететски производи Дечја храна Готова јела

Одређивање садржаја натријум хлорида (NaCl) (волуметрија)

0,10% - 100,00%

У.05.88

Л1 
Храна, Адаптирана млека (замена) и храна за одојчад

Oдређивање садржаја метала: Sn

Маслиново уље:
oпсег: 0,21-500,00 mg/kg / LOD=0,07mg/kg ; LOQ=0,21 mg/kg
Освежавајуће безалкохолно пиће:
oпсег: 0,20-500,00 mg/kg / LOD=0,058mg/kg ; LOQ=0,193 mg/kg
Пиво:
oпсег: 0,26-500,00 mg/kg / LOD=0,078mg/kg ; LOQ=0,260 mg/kg
Воћни сокови:
oпсег: 0,20-500,00 mg/kg / LOD=0,060mg/kg; LOQ=0,200 mg/kg
Адаптирана млека (замена) и храна за одојчад:
oпсег: 2,50-500,00 mg/kg / LOD=0,73mg/kg; LOQ=2,44 mg/kg

У.05.50

Л1 
Храна наставак Жита, млински и пекарски производи, тестенине и брзо смрзнута теста, Производи од воћа и поврћа, Рибе, Дијететски суплементи Чоколада, какао и њихови производи Чај Адитиви Млеко и производи од млека

Одређивање садржаја метала: Hg, Cd, Cu, Fe, Ni, Pb, Zn

Hg (0,001-1,00)mg/kg
Cd (0,01-10)mg/kg
Cu (0,01-10)mg/kg
Fe (0,01-10)mg/kg
Ni (0,01-10)mg/kg
Pb (0,01-10)mg/kg
Zn (0,01-10)mg/kg

У.05.50

Л1 
Храна Дијететски производи, дечија храна

Одређивање садржаја хидросолубилних витамина (B1,B2 и B6)

B1 (0,50 - 10 000,00) mg/kg
B2 (0,50 - 10 000,00) mg/kg
B6 (0,50 - 10 000,00) mg/kg

У.05.49

Л1 
Храна Кукуруз Пшеница

Одређивање садржаја тешких метала Pb, Cd, As, Hg

Pb (0,01-10,000)mg/kg
Cd (0,01-10,0000)mg/kg
As (0,0010-5,000) mg/kg
Hg (0,0010-5,000) mg/kg

У.05.50

Л1 
Храна Уља и масти биљног и животињског пореклаХрана наставак Уља и масти биљног и животињског порекла

Одређивање садржаја тешких метала (Pb, Fe, Cu, Ni, As)

Pb: 0,010-10,000 mg/kg
Fe:0,010-10,000 mg/kg
Cu:0,010-10,000 mg/kg
Ni:0,010-10,000 mg/kg
As:0,0010-5,000 mg/kg

У.05.50

Л1 
Храна Дијететски производи Дечја храна Готова јела

Укупна дијетна влакна (ензимско –гравиметријска метода)

(1 - 40)g/100g

AOAC 985.29

Л1 
Воћни сокови, воћни пиреи и концентрати Дечија храна, сокови и кашице

Одређивање садржаја патулина

Воћни сокови, воћни пиреи и концентрати: Опсег: 5,00-1000,00 µg/kg;
LOQ=4,86 µg/kg
Дечија храна, сокови и кашице:
Опсег: 5,00-1000,00 µg/kg;
LOQ=4,90 µg/kg

У.05.116

Л1 
Храна - Производи од воћа и поврћа

Одређивање рН вредности

(4,00-9,00)
pH јединица

Правилник3)
метода 6

Л1 

Одређивање пепела нерастворљивог у хлороводоничној киселини

(0,01-1,00)%

Правилник3)
метода 5

Л1 

Одређивање минералних нечистоћа

(0,10-9,00)%

Правилник3)
метода 4

Л1 

Одређивање директно редукујућих и укупних шећера
(по Луф-Шурлу (Luff-Schoorl))

(2,00-70,00)%

Правилник3)
метода 3

Л1 

Одређивање растворљиве суве материје

(3,00-90,00)%

Правилник3)
метода 1

Л1 
Храна - Освежавајућа безалкохолна пића

Одређивање укупне киселости

(0,10-1,00)

Правилник3)
метода 18 б)

Л1 

Одређивање растворљиве суве материје

(0,10-10,00)%

Правилник3)
метода 1

Л1 
Храна - Воћни сок и сродни производи

Одређивање укупне киселости

(0,10-2,00)

Правилник3)
метода 18

Л1 

Одређивање рН вредности

(2,00-4,00)

Правилник3)
метода 6

Л1 

Одређивање директно редукујућих и укупних шећера
по Луф-Шурлу (Luff-Schoorl)

(5,00-20,00)%

Правилник3)
метода 3

Л1 

Одређивање растворљиве суве материје

(1 – 100) %

Правилник3)
метода 1

Л1 
Храна - Алкохолна пића

Одређивање садржаја шећера

Мин 18,40 g/l

Правилник 8),
метода 9

Л1 

Одређивање садржаја укупног екстракта

Мин 0,045 g/l

Правилник 8),
метода 2

Л1 

Одређивање садржаја укупне титрационе
киселости

(13,78 – 2200) mg/ l

Правилник 8),
метода 3

Л1 
Храна - Вино

Одређивање редукујућих шећера

Mакс 20,00 g/l

Правилник 9),
Метода 4

Л1 

Одређивање садржаја пепела

(0,10 – 5,00) g/l

Правилник 9),
Метода 5

Л1 

Одређивање садржаја укупних киселина
изражене као винска киселина

(0,30 – 9,00) g/l

Правилник 9),
Метода 7

Л1 
Храна - Чај, биљни чај и инстант чај Зачини екстракти зачина и мешавине зачина

Одређивање садржаја укупног пепела

(0,1-20,0) %

EL.021
стр. 29

Л1 
Храна - Чај, биљни чај и инстант чај

Одређивање количине воде

(0-20) %

EL.021
стр. 13

Л1 
Храна - Какао производи, чоколадни производи, производи слични чоколади и крем производи Бомбонски производи

Одређивање количине воде

(0-20) %

Правилник5)
Метода 1

Л1 
Храна - Јестива биљна уља и масти, маргарин и други масни намази, мајонез и сродни производи Уљано семе Маслиново уље и уље комине маслине, Сирово уље, Какао производи, чоколадни производи, производи слични чоколади и крем производи Сирова кафа, производи од кафе, сурогати кафе Зачини, екстракти зачина и мешавине зачина, Чај, биљни чај и инстант чај Храна за животиње Печурке и производи од печурки Супе, сосови, додаци јелима и сродни производи Сенф Вино

Одређивање садржаја пиретрина (цис-перметрин, транс-перметрин)

(0,01-3,00)mg/kg

У.05.104

Л1 
Храна - Јестива биљна уља и масти, маргарин и други масни намази, мајонез и сродни производи Уљано семе Маслиново уље и уље комине маслине Сирово уље Какао производи, чоколадни производи, производи слични чоколади и крем производи Сирова кафа, производи од кафе, сурогати кафе Зачини, екстракти зачина и мешавине зачина, Чај, биљни чај и инстант чај Храна за животиње Печурке и производи од печурки Супе, сосови, додаци јелима и сродни производи Сенф Вино

Одређивање садржаја триазина (атразин, симазин)

(0,01-3,00)mg/kg

У.05.73

Л1 
Храна - Фини пекарски производи, жита за доручак и снек производи

Одређивање воде

(0,10 – 30,00) %

Правилник5)
метода 1

Л1 
Храна - Фини пекарски производи

Одређивање садржаја триазина (ametryn, atraton, atrazin, prometon,prometryn, propazin, secbumeton, simazin, simetryn, terbuthytazin, terbutryn)

(0,0125-2,50) mg/kg

У.05.73

Л1 
Храна - Уља и масти биљног и животињског порекла

Одређивање пероксидног броја

(0,10-10,00) mmol/kg

EL. 029
стр. 79-80

Л1 

Одређивање киселог броја и киселости

(0,10-3,00)
mg KOH/ g

SRPS EN ISO
660:2015

Л1 

Одређивање количине натријум-хлорида у маргарину

(0,50-3,00)%

У.05.88

Л1 

Одређивање сапонификационог броја

(180-300) mg KOH/g

SRPS EN ISO 3657:2020

Л1 
Храна - Жита, млински производи, пекарски производи, брзо смрзнута теста, слано трајно пециво

Одређивање количине воде у брзо смрзнутим тестима

(20,00-70,00)%

Правилник2)
метода IV.2

Л1 

Одређивање количине натријум-хлорида

(0,2-10,0)%

У.05.88

Л1 
Храна - Млеко и производи од млека

Одређивање протеина (метода по Кјелдалу (Kjeldahl))

(0,10-20,0) %

У.05.98

Л1 
Храна - Кухињска со

Одређивање садржаја хлорида

(95,00-100,00)%

SRPS E.Z8.012:1994

Л1 

Одређивање садржаја воде

(0,10-4,00)%

SRPS E.Z8.011:1993

Л1 
Храна - Кафа и производи од кафе

Одређивање растворених материја (екстракта)

(15,00-40,00)%

EL. 021
стр. 570

Л1 

Одређивање пепела

(2,00-6,00)%

EL. 021
стр. 29-31

Л1 

Одређивање садржаја воде

(0,1 – 20) %

SRPS ISO 6673:2016

Л1 
Храна - Производи од воћа и поврћа

Одређивање укупне киселости

(0,10-7,00)%

Правилник3)
метода 18 б)

Л1 

Одређивање садржаја
натријум-глутамината

(0,10-40,00)%

SRPS E.Z8.018: 1994

Л1 

Одређивање хлорида у поврћу

(0,10-5,00)%

SRPS E.Z8.012:1994

Л1 
Храна - Кукуруз Пшеница Воћни сокови, нектари и концентрати

Одређивање садржаја
органохлорних пестицида
(aldrin,ά-HCH,β- HCH, δ-
HCH, γ- HCH,ά-chlordan,γ-
chlordan, 4,4'- DDD, 4,4'-
DDE, 4,4'-DDT, dieldrin
endosulfan I, endosulfan II,
endosulfan sulfat, endrin,
heptahlor, heptahlor epoksi
B, metoksihlor)

(0,01-2,5) mg/kg

У.05.47

Л1 
Храна - Млеко и производи од млека

Одређивање pH вредности

(6,00-8,00)
pH јединица

EL. 025
метода Р-IV-6/A

Л1 

Одређивање директно редукујућих и укупних шећера
(по Луф-Шурлу (Luff-Schoorl))

(5,00-10,00)%

EL. 021
стр.124-128

Л1 

Одређивање суве материје у млеку

(8-12)%

Правилник1)
метода I.4

Л1 

Одређивање киселости млека

(0,17-9,00)0SH

Правилник1) методa I.2

Л1 
Храна - Алкохолна пића

Одређивање садржаја тешких метала Pb, Cd, Fe, Zn, Cu, As

Pb (0,0076 - 10,00)mg/kg
Cd (0,0082 - 10,00)mg/kg
Fe (0,0241 - 10,00)mg/kg
Zn (0,0135- 10,00)mg/kg
Cu (0,0109 - 10,00)mg/kg
As (0,0107-0,20)mg/kg

У.05.50

Л1 
Храна - Вино

Одређивање садржаја тешких метала Pb, Cd, Fe, Zn, Cu, As

Pb (0,0098- 10,00)mg/kg
Cd (0,0078 - 10,00) mg/kg
Fe (0,0158 -10,00)mg/kg
Zn (0,0129- 10,00)mg/kg
Cu (0,0116 - 10,00)mg/kg
As (0,0127-0,20)mg/kg

У.05.50

Л1 
Храна - Бомбонски производи

Одређивање садржаја тешких метала Pb, Cd, As, Hg

Pb (0,009-10,00) mg/kg
As (0,01-0,20)mg/kg

У.05.50

Л1 
Храна - Ароме

Одређивање садржаја тешких метала Pb, Cd, As, Hg

Pb (0,0100–20,0000)mg/kg
Cd (0,0075–10,0000)mg/kg
As (0,0100–10,0000)mg/kg
Hg (0,0070–10,0000)mg/kg

У.05.50

Л1 
Храна - Освежавајућа безалкохолна пића

Одређивање садржаја тешких метала Pb, Cd, As, Hg

Pb (0,01-10,000)mg/kg
Cd (0,009-10,0000) mg/kg
As (0,01-0,20)mg/kg

У.05.50

Т1 
Храна - Зачини екстракти зачина и мешавине зачина

Одређивање садржаја тешких метала Pb, Cd, As, Hg

Pb (0,01-10,00) mg/kg
As (0,01-0,20)mg/kg

У.05.50

Т1 
Храна - Сирова кафа, производи од кафе, сурогати кафе

Одређивање садржаја тешких метала Pb, Cd, As, Hg

Pb (0,009-10,000) mg/kg
Cd (0,0085-10,0000) mg/kg
As (0,01-0,20)mg/kg

У.05.50

Л1 
Храна - Воће и поврће

Одређивање садржаја тешких метала Pb, Cd, As, Hg

Pb (0,0075-10,0000) mg/kg
Cd (0,0075-10,0000) mg/kg
As (0,01-0,20)mg/kg
Hg(0,01-0,10)mg/kg

У.05.50

Л1 
Храна - Јестива биљна уља и масти, маргарин и други масни намази, мајонез и сродни производи, Уљано семе, Маслиново уље и уље комине маслине, Сирово уље Какао производи, чоколадни производи, производи слични чоколади и крем производи, Сирова кафа, производи од кафе, сурогати кафе, Зачини, екстракти зачина и мешавине зачина, Чај, биљни чај и инстант чај, Храна за животиње, Печурке и производи од печурки, Супе, сосови, додаци јелима и сродни производи, Сенф, Вино

Одређивање садржаја органохлорних пестицида (алахлор, алдрин, хлорбензилат, диелдрин, p,p'-DDD, p,p'-DDЕ, p,p'-DDТ, ендосулфан, ендосулфан-сулфат, ендрин, хлордан, метоксихлор)

(0,01-3,00)mg/kg

У.05.47

Л1 
Храна - Жита, млински и пекарски производи, тестенине и брзо смрзнута теста Воће, поврће и производи од воћа и поврћа Дечја храна Дијететске намирнице

Одређивање садржаја органохлорних пестицида (aldrin, ά-BHC, β-BHC, δ-BHC, γ-BHC, 4,4'-DDD, 4,4'-DDE, 4,4'-DDT, dieldrin, endosulfan I, endosulfan II, endosulfan sulfat, endrin, endrin aldehid, heptahlor, heptahlor epoksid B, metoksihlor)

(0,01-2,5)mg/kg

У.05.47

Л1 

Одређивање садржаја триазина
(ametryn, atraton, atrazin, prometon, prometryn, propazin, secbumeton, simazin, simetryn, terbuthytazin, terbutryn)

(0,0125-2,5)mg/kg

У.05.73

Л1 

Одређивање садржаја органофосфорних пестицида (dichlorvos, mevinphos, dimethoate, diazinon, disulfoton, parathion-methyl,paraoxon, malathion, fenthion, chlorpyrifos, parathion-ethyl, bromophos-methyl, chlorfenvinpfos, bromophos-ethyl, ethion)

(0,01-2,0)mg/kg

У.05.72

Л1 
Храна - Освежавајућа безалкохолна пића

Одређивање садржаја кофеина
(техника HPLC)

(3,58-250)mg/l

У.05.35

Л1 
Храна - Освежавајућа безалкохолна пића Дечја храна Дијететске намирнице Дијететски суплементи

Одређивање бензоеве и сорбинске киселине и њихових соли (натријум-бензоата, калијум-сорбата)

Натријум-бензоат Калијум-сорбат (50-750)mg/l

У.05.36

Л1 
Храна - Освежавајућа безалкохолна пића, Дечја храна, Дијететске намирнице, Дијететски суплементи

Одређивање садржаја вештачких средстава за заслађивање: ацесулфам К, сахарин, цикламати

Ацесулфам
(5-160)mg/l
Сахарин
(10-400)mg/l
Цикламат
(10-320)mg/l

У.05.67

Л1 
Храна - Жита, млински производи, пекарски производи, брзо смрзнута теста, слано трајно пециво

Одређивање киселинског степена средине хлеба

(0,50-4,00)0

Правилник2)
метода II.2

Л1 

Одређивање количине воде у пекарским производима

(20,00-50,00)%

Правилник2)
метода II.1

Л1 

Одређивање киселинског степена у житу и млинским производима

(0,30-8,00)0

Правилник2)
метода I.16

Л1 

Одређивање количине пепела нерастворљивог у хлороводоничној киселини (песку) у млинским производима

(0,01-0,20)%

Правилник2)
метода I.11

Л1 

Одређивање количине пепела у житу и млинским производима

(0,35-2,50)%

Правилник2)
метода I.10

Л1 
Храна - Млеко и производи од млека

Одређивање садржаја полихлорованих бифенила (PCB28; PCB52; PCB101; PCB 118; PCB138; PCB153; PCB180)

PCB 28,PCB 52, PCB 101, PCB118, PCB 138,
PCB 153, PCB 180
(0,5-50,0) ng/g масти

У.05.83

Л1 
Храна - Жита, млински производи, пекарски производи, брзо смрзнута теста, слано трајно пециво

Одређивање количине воде у житу и млинским производима

(80,00-90,00)%

Правилник2)
метода I.8

Л1 
Храна - Млеко и производи од млека

Одређивање суве материје

(20,00-40,00)%

EL.029

Л1 

Одређивање киселости кајмака

(2,00-50,00)0SH

Правилник1)
метода VII.4

Л1 

Одређивање натријум-хлорида у кајмаку

(0,20-3,00)%

У.05.88

Л1 
Храна - Месо и производи од меса

Одређивање садржаја укупног фосфора

(0,01-0,60)% P2O5

SRPS ISO 13730:1999

Л1 

Одређивање садржаја нитрита

(1-100) mg NaNO2/kg

SRPS ISO 2918:1999

Л1 
Храна - Шећер

Одређивање редукованих шећера изражених као инвертни шећер

(0,01-1,00)%

SRPS E.L8.019: 1992

Л1 

Одредђивање пепела

(0,01-1,00)%

EL. 021 стр. 29-30

Л1 

Одређивање суве материје

(60,00-100,00)%

SRPS E.L8.016:1992

Л1 
Храна - Кекс и производи слични кексу

Одређивање воде у кексу

(3,00-6,00)%

Правилник5) метода 1

Л1 
Храна - Мед и други пчелињи производи

Одређивање екстракта прополиса у алкохолном раствору

(10,00-40,00)%

Правилник4)
метода 13

Л1 

Одређивање воде у матичном млечу и полену

(5,00-30,00)%

Правилник4)
метода 11

Л1 

Одређивање хидроксиметилфурфурола

(0,50-40,00)mg/kg

Правилник4)
метода 9

Л1 

Одређивање киселости

(5,00-40,00) mmol/kg

Правилник4)
метода 7

Л1 

Одређивање пепела

(0,05-1,50)%

Правилник4)
метода 6

Л1 
Храна - Мед и други пчелињи производи

Одређивање воде у меду

(13,00-25,00)%

Правилник4)
метода 4

Л1 
Храна - Мед и други пчелињи производи

Одређивање сахарозе

(0,10-15,00)%

EL.021
стр. 124-128

Л1 

Одређивање редукованих шећера

(60,00-75,00)%

EL.021
стр. 124-128

Л1 
Храна - Кухињска со

Одређивање садржаја јода

(0,50-30,00)mg/kg

SRPS E.Z8.002:2001

Л1 
Храна - Млеко и производи од млека

Одређивање воде у кајмаку

(30,00-60,00)%

Правилник1)
метода VII.1

Л1 

Одређивање киселости сира

(5,00-90,00)0SH

Правилник1)
метода VI.3

Л1 

Одређивање воде у сиру

(40,00-85,00)%

Правилник1)
метода VI.1

Л1 

Одређивање киселости павлаке

(10,00-30,00)0SH

Правилник1)
метода V.3

Л1 

Одређивање суве материје у киселом млеку и јогурту

(8,00-12,00)%

Правилник1)
метода II.3

Л1 

Одређивање киселости киселог млека и јогурта

(20,00-60,00)0SH

Правилник1)
метода II.2

Л1 
Храна - Жита, млински производи, пекарски производи, брзо смрзнута теста, слано трајно пециво

Одређивање количине масти по Weibull-Stoldt-у
(екстракција; гравиметрија)

(4,00-30,00)%

Правилник2)
метода I.15

Л1 
Храна - Уља и масти биљног и животињског порекла

Одређивање ужеглости
(бојена реакција)

EL. 021
стр. 412-413

Л1 
Храна - Фини пекарски производи, жита за доручак и снек производи

Одређивање масти (екстракција; гравиметрија)

(0,00- 100,00)%

Правилник5)
метода 9

Л1 
Храна - Жита, млински производи, пекарски производи, брзо смрзнута теста, слано трајно пециво

Одређивање количине сирових протеина (метода по Кјелдалу (Kjeldahl))

(10,00-15,00)%

Правилник2)
метода I.12

Л1 
Храна - Млеко и производи од млека

Одређивање масти у павлаци
(метода по Герберу (Gerber))

(10,00-30,00)%

Правилник1)
метода V.1

Л1 
Храна - Какао производи, чоколадни производи, производи слични чоколади и крем производи

Одређивање садржаја масти
(екстракција; гравиметрија)

(0-60) %

Правилник5)
метода 9

Л1 
Храна - Мед и други пчелињи производи

Одређивање активности дијастазе (бојена реакција)

(0-40)

У.05.15

Л1 
Храна - Дијететски производи

Одређивање енергетске вредности

У.05.92

Л1 
Храна - Млеко и производи од млека

Одређивање масти у киселом млеку и јогурту
(метода по Герберу (Gerber))

(0,10-5,00)%

Правилник1)
метода II.1

Л1 
Храна - Готова јела Брашно и пекарски производи Млеко и млечни производи Месо и производи од меса Производи од воћа и поврћа

Одређивање енергетске вредности

У.05.46

Л1 
Храна - Млеко и производи од млека

Одређивање масти у павлаци
(метода по Герберу (Gerber))

(0,2-15)%

Правилник1)
метода V.1

Л1 
Храна - Вино

Одређивање садржаја испарљивих киселина изражених као сирћетна киселина
(дестилација воденом паром)

(0,15– 2,00) g/l

Правилник 9),
Метода 8

Л1 
Храна - Освежавајућа безалкохолна пића

Одређивање садржаја угљен-диоксида
(електрохемија, волуметрија)

(2,00-10,00)mg/l

У.05.13

Л1 
Храна - Месо и производи од меса

Одређивање садржаја азота (метода по Кјелдалу (Kjeldahl))

(0,10-4,00)%N

SRPS ISO 937:1992

Л1 
Храна - Освежавајућа безалкохолна пића

Одређивање садржаја фосфорне киселине
(VIS-спектрометрија)

(10-2500)mg/l

У.05.19

Л1 
Храна - Млеко и производи од млека

Одређивање масти у кајмаку
(метода по Герберу (Gerber))

(30,00-50,00)%

Правилник1)
метода VII.2

Л1 

Одређивање масти у млеку
(метода по Герберу (Gerber))

(0,10-6,00)%

Правилник1)
метода I.3

Л1 
Храна - Уља и масти биљног и животињског порекла

Одређивање садржаја масти у маргарину (екстракција; гравиметрија)

(70,00-90,00)%

У.05.89

Л1 
Храна - Млеко и производи од млека

Одређивање масти у сиру
(метода по Герберу (Gerber))

(2,00-35,00)%

Правилник1)
метода VI.2

Л1 
Храна - Кекс и производи слични кексу

Одређивање садржаја укупних масти у кексу (екстракција; гравиметрија)

(10,00-15,00)%

Правилник5) метода 9

Л1 
И-15 Узорковање/П-09 Узорци животне средине (ваздух, вода, земљиште, отпад)

Вода - Водe за пиће

Узимање узорака за физичко-хемијска испитивања

SRPS ISO 5667-5:2008

Т1 

Вода Отпадне воде

Узимање узорака за физичко-хемијска испитивања отпадних вода,
осим аутоматског узорковања и проточно пропорционалних узорака

SRPS ISO 5667-10:2021 изузев 7.2.2,7.3.4 и 8.2

Т1 

Ваздух - Амбијентални ваздух

Узимање узорака за физичко-хемијска испитивања (неорганске материје: (сумпор-диоксид, чађ, азот-диоксид, водоник-сулфид, суспендоване честице), таложне материје из ваздуха, тешки метали у таложним материјама и суспендованим честицама, органске материје (формалдехид, бензен))

У.05.28

Т1 

Ваздух - Укупне таложне материје

Узимање узорака за физичко-хемијска испитивања

У.05.28

Т1 
И-15 Узорковање/П-21 Производи за људску употребу, укључујући храну

Храна - Кухињска со

Узимање узорака за физичко-хемијска испитивања кухињске соли

SRPS E.Z8.001:2002

Т1