Преузимање ПДФ-а

SGS Београд ДОО , SGS Србија Мултилаб

Јулија Гагарина 7б, 11000 Београд

Лабораторије за испитивање по стандарду SRPS ISO/IEC 17025:2017

Основни подаци

Број пр.:2-01-231
ПИБ:100289766
Акр. број:01-155
Web:https://www.sgs.rs/
Тел:+381117155275
Факс:+381117155279

Статус предмета

Статус акр.:Акредитован
Статус суспензије:Без суспензије
Датум прве акр.:22. децембар 2006.
Датум последње акр.:20. децембар 2022.
Датум истицања/укидања акр.:19. децембар 2026.

Контакт особа

Име и презиме:Бранимир Марић
Функција:представник руководстава за систем управљања квалитетом
Телефон:+38122850891
Факс:+38122850899
Е-маил:branimir.maric@sgs.com

Локације

SGS Србија Мултилаб

Историја статуса

20. децембар 2022. - 19. децембар 2026.Акредитован
18. децембар 2018. - 19. децембар 2022.Акредитован
20. децембар 2014. - 18. децембар 2018.Акредитован
20. децембар 2010. - 19. децембар 2014.Акредитован
22. децембар 2006. - 20. децембар 2010.Акредитован

Обим акредитације

Предмет испитивања Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања) Опсег мерења (где је примењиво) Референтни документ Локације
И-02 Биолошка, биохемијска испитивања/П-21.1 Храна и храна за животиње
Храна и храна за животиње

Одређивање садржаја HT-2/T-2 микотоксина (ELISA техника)

25-250 μg/kg

MAL – 092

 
Храна - Житарице и житомлински производи Кукуруз и производи са кукурузом

Идентификација специфичних генетичких модификација кукуруза: Bt11, DAS59122, DAS1507, GA21, MON810, NK603, MON88017, MON89034, MIR604, MIR162, MON87460, MON863, Bt176 (Real-time PCR)

MAL-025b

 

Детекција присуства CaMV 35S промотора, TNOS терминатора у кукурузу (Real-time PCR)

MAL-025a

 

Квантитативно испитивање генетичке модификованости кукуруза: Bt11, MON810, NK603, Bt176
(Real-time PCR)

MAL-025c

 
Храна - Соја и производи са сојом

Идентификација специфичних генетских модификација соје: A2704-12, MON89788, MON40-3-2, MON87701, DP-356043, A5547-127, MON 87705, MON 87708, MON 87769, BPS-CV127-9 (Real-time PCR)

MAL-026b

 

Квантитативно одређивање генетичке модификованости соје

0,1 – 5,0 %

MAL-026а

 

Квантитативно испитивање генетичке модификованости сoje: A2704-12, MON89788, MON40-3-2, A5547-127
(Real-time PCR)

MAL-026с

 
И-13.2 Физичка и хемијска испитивања/П-01 Пољопривредни производи, укључујући храну за животиње
Храна за животиње

Одређивање садржаја азота и израчунавање садржаја сирових протеина- део 2: блок разарање и метода дестилације паром

Мин: 0.1 %
(протеина)

SRPS EN ISO 5983-2:2010

 

Одређивање садржаја влаге

Мин: 0.1 %

Правилник^4) метода 6

 

Одређивање сирових масти

Мин: 0.1 %

SRPS ISO 6492:2001

 

Одређивање сировог пепела

Мин: 0.1 %

SRPS ISO 5984:2013

 

Одређивање пепела нерастворљивог у HCl

Мин: 0.1 %

SRPS ISO 5985:2014

 

Одређивање натријум хлорида NaCl

Мин: 0.05 %

Правилник^4) метода 22

 

Одређивање сирове целулозе

Мин: 0.2 %

SRPS EN ISO 6865:2008

 

Одређивање количине примеса

Правилник^4) метода 3

 

Одређивање елемената у траговима - As, Cd, Hg и Pb у прехрамбеним производима масеном спектрометријом са индуктивно спрегнутом плазмом (ICP-MS) после дигестије под притиском

мин
Аs: 0,01 mg/kg
Cd: 0,005 mg/kg
Hg: 0,005 mg/kg
Pb: 0,01 mg/kg

MAL – 082

 
И-13.2 Физичка и хемијска испитивања/П-04 Хемикалије, хемијски производи, козметика - укључујући ђубрива и боје
Минерална ђубрива и сировине за минерална ђубрива

Екстракција водорастворљивог фосфора и одређивање екстрахованог фосфора

Мин: 1.6 % (P2O5)

SRPS EN 15958:2012
SRPS EN 15959:2012

 

Екстракција фосфора растворљивог у неутралном амонијум-цитрату и одређивање екстрахованог фосфора (гравиметријски) (гравиметријски)

Мин: 1.6 % (P2O5)

SRPS EN 15957:2010
SRPS EN 15959:2012

 

Екстракција фосфора растворљивог у минералним киселинама и одређивање екстрахованог фосфора (гравиметријски

Мин: 1.6 % (P2O5)

SRPS EN 15956:2010
SRPS EN 15959:2012

 

Одређивање садржаја укупног азота у минералним ђубривима која садрже азот само као нитратни, амонијачни и амидни, помоћу две различите методе (волуметријски)

Мин: 1.6 % (P2O5)

SRPS EN 15750:2011

 

Спектрофотометријско одређивање биурета у уреи
Fertilizers (спектрофотометријски)

Мин: 0.2 %

SRPS EN 15479:2009

 

Одређивање укупног азота у уреи (волуметријски)

Мин: 0.5 %

SRPS EN 15478:2009

 
Минерална ђубрива и остала средства за пољопривредну производњу

Одређивање садржаја калијума растворљивог у води (гравиметријски)

Мин: 1.3 % (K2O)

SRPS EN 15477:2009

 

Одређивање нитратног и амонијачног азота према Devardi (Деварда) (волуметријски)

(0.1-40) %

SRPS EN 15476:2016

 

Одређивање садржаја влаге - гравиметријска метода сушењем на (105+/–2) °C

Мин: 0.05 %

SRPS EN 12048:2011

 
Минерална ђубрива и сировине за минерална ђубрива

Испитивање просејавањем

0-100 %

SRPS EN 1235:2011

 

Одређивање амонијачног азота

(0.1-40) %

SRPS EN 15475:2016

 
И-13.2 Физичка и хемијска испитивања/П-10 Горива (гасна, течна и чврста) и мазива
Гориво

Течни нафтни гасови- Метода израчунавања густине и напона паре

SRPS EN ISO 8973:2009+A1:2020

 
Горива- течни нафтни производи

Одређивање садржаја метилестара масних киселина (MEMK) у средњим дестилатима

A: 0,05-3% vol
Б: 3-20% vol
Ц: 20-50% vol

SRPS EN 14078:2015

 
Горива

Стандардни тест метод за одређивање укупног сумпора у течним угљоводоницима, горивима за моторе који се пале варницом, горивима за дизел моторе и уљима за моторе ултравиолетном флуоресценцијом

1-8000 mg/kg

ASTM D5453-16е1

 
Гориво - нафтни производи

Нафтни производи – Одређивање воде-Кулометријска метода титрације по Карлу Фишеру

0,003-0,1 % m/m

SRPS EN ISO 12937:2011

 
Гоива - течни нафтни гас

Одређивање садржаја националног маркера А у течном нафтном гасу (TNG) методом HPLC-FLD

0-50 µg/kg

MAL-105

 
Гориво

Течни нафтни гасови - Моторни октански број, рачунска метода

SRPS EN 589:2012
ПРИЛОГ Б

 

Комерцијални пропан и бутан-Анализа гасном хроматографијом

0.1-100% m/m

SRPS EN 27941:2009

 

Течни нафтни гасови - Утврђивање присутности водоник-сулфида - Метода са олово-ацетатом

SRPS EN ISO 8819: 2010

 

Стандардна тест метода за одређивање укупног испарљивог сумпора у гасовитим угљоводоницима и течним нафтним гасовима ултраљубичастом флуоресценцијом

1-196 mg/kg

ASTM D 6667:2021

 

Течни нафтни гасови- Дејство корозије на бакар-испитивање бакарном траком

SRPS EN ISO 6251: 2008

 

Течни нафтни гасови-одређивање раствореног остатка-Гравиметријска метода на високој температуре

0-100 mg/kg

SRPS EN 15471:2017

 

Течни нафтни гасови - Метода визуелне контроле присутности слободне воде у течном нафтном гасу

SRPS EN 15469: 2010

 
Горива -сирова нафта и нафтни производи

Одређивање арсена, живе, бакра и олова у нафти и нафтним производима масеном
спектрометријом са индуктивно спрегнутом плазмом (ICP-MС) после дигестије под притиском

мин
Аs: 0,01 mg/kg
Cd: 0,01mg/kg
Hg: 0,01 mg/kg
Pb: 0,01 mg/kg

MAL-118

 
Гориво

Oдређивање концентрације националног маркера типа А и Б у течним горивима методом GC-MS

MAL-119

 

Испитивање угљоводоничних минералних уља-Одређивање састава течних нафтних гасова-Анализа гасном хроматографијом уз посебно разматрање 1,3- бутадиена са масеним уделом ≤ 0,1% (м/м)

0.01 % - 100 % (m/m)

DIN 51619:2004-02

 

SRPS Течни нафтни производи-Одређивање типова угљоводоника и оксигената у бензину за моторна возила и у етанол-гориву (Е85) за моторна возила-Метода вишедимензионалне гасне хроматографије

укупни аромати:
маx 50% v/v
укупни олефини:
1,5-30% v/v
кисеонична једињења по компоненти:
0,8-15% v/v
укупни кисеоник:
1,5-3,7% m/m
бензен до 2% v/v

SRPS EN ISO 22854 :2022

 

Горива за моторна возила -Одређивање садржаја мангана у дизел-гориву - Метода оптичке емисионе спектрометрије са индуковано-куплованом плазмом

0,5-7 mg/l

SRPS EN 16576:2016

 

Одређивање тачке паљења – Метода у затвореном суду по Пенски-Мартенсу

од 40 до 3700C

SRPS EN ISO 2719:2017
ASTM D 93-16а

 
Горива -сирова нафта и нафтни производи

Одређивање густине- метода осцилујуће U-цеви

600-1100 kg/m3

SRPS ISO 12185:2004
ASTM D4052:2022

 
Горива -нафтни производи

Одређивање карактеристика детонације горива за моторе-истраживачка метода

0-120

SRPS EN ISO 5164:2014
ASTM D2699-21

 

Одређивање карактеристика детонације горива за моторе и авионских горива-моторна метода

0-120

SRPS EN ISO 5163:2014
ASTM D2700-22

 

Одређивање садржаја сумпора у горивима за моторна возила-

3-500mg/kg

SRPS EN ISO 20846:2012

 

Одређивање квалитета паљења дизел-горива - Цетенска метода

0-100

SRPS EN ISO 5165:2020
ASTM D613–18 ε1

 

Одређивање типова ароматичних угљоводоника у средњим дестилатима - Метода течне хроматографије високих перформанси са детекцијом индекса рефракције

аромати:
моно: (6-30) % m/m
ди:(1-10) % m/m
три:( 0-2) % m/m
поли: (1-12) %m/m
укупни:
(7-42) % m/m

SRPS EN 12916:2019
ПРОЦЕДУРА А

 

Одређивање садржаја сумпора

0,03-5 % m/m

SRPS EN ISO 8754:2007

 
Горива - Течни нафтни производи - бензин

Одређивање ниских концентрација олова

2,5-10,0 mg/l

SRPS EN 237:2008

 
Горива за моторна возила

Одређивање садржаја мангана у безоловном бензину-метода пламене атомске апсорпционе спектрометрије

2-8 mg/l

SRPS EN ISO 16135:2012

 
Горива-нафтни производи и сродни материјали

Одређивање врсте угљоводоника - Адсорпциона метода са флуоресцентним индикатором

По типу угљоводоника:
ароматични
5-99% vol
олефини
0.3-55% vol
засићени
1-95% vol

SRPS EN 15553:2012
ASTM D1319–20а

 
Горива -Течни нафтни производи – безоловни бензин

Одређивање садржаја бензена гасном хроматографијом

0,05-6% vol

SRPS EN 12177:2004
SRPS EN 12177:2004/AC 2011

 

Одређивање органских једињења са кисеоником и укупног садржаја органски везаног кисеоника гасном хроматографијом са преусмеравањем тока

Укупни кисеоник: до 3,7% m/m
По типу кисеоничног једињења:
0,17-15% m/m

SRPS EN 13132:2011

 
Деривати масти и уља - Метилестери масних киселина (МЕМК)

Одређивање садржаја естара и метилестра линоленске киселине

Метилестар линоленске киселине:
1 % (m/m) do 15 % (m/m)
Укупни естри:
90 % (m/m) do 99 % (m/m)

SRPS EN 14103:2020

 
Горива -нафтни производи

Дејство корозије на бакар — Испитивање помоћу бакарне траке

SRPS EN ISO 2160:2011

 

Садржај смоле у горивима – Метода упаравања уз помоћ млаза

0-15 mg/100ml

SRPS EN ISO 6246:2017/A1:2020

 

Одређивање оксидационе стабилности бензина - Метода индукционог периода

Od 15min

SRPS ISO 7536:2003

 
Гориво

Течни нафтни гасови -Одређивање мириса

SRPS EN 589:2019
ПРИЛОГ А

 
Горива -нафтни производи

Одређивање карактеристика дестилације на атмосверском притиску

почетак 00C
крај 400 0C

SRPS EN ISO 3405:2012
ASTM D86-20b

 
Гориво - нафтни производи

Нафтни производи – Израчунавање цетанског индекса горива средњих дестилата према једначини са четири променљиве

SRPS EN ISO 4264:2018
АSTM D4737-10 (2016)

 
Горива- течни нафтни производи

Напон паре — Део 1: Одређивање напона паре засићене ваздухом (ASVP) и израчунавање еквивалента напона суве паре (DVPE)

9-150 kPa

SRPS EN
13016-1:2011
ASTM D5191–20

 
Деривати масти и уља - Метилестери масних киселина (МЕМК)

Одређивање садржаја метанола

0.01 % (m/m) do 0.5 % (m/m)

SRPS EN 14110:2019

 
Гориво - течни нафтни гас

Квалитативно одређивање присуства националног маркера Б у течном нафтном гасу (TNG)

MAL-106

 
Гориво

Дизел гориво и уље за загревање домаћинства- Одређивање тачке филтрабилности

до -20оC

SRPS EN 116:2017
ASTM D 6371-17a

 
И-13.2 Физичка и хемијска испитивања/П-21 Производи за људску употребу, укључујући храну
Храна- Воће и поврће; Производи од воћа и поврћа

Одређивање укупног сумпор-диоксида дестилацијом

(1-6000) mg/kg

Правилник3)
метода 16

 
Храна - Воће и поврће и производи од воћа и поврћа

Одређивање растворљиве суве материје (рефрактометријa)

(0-95) º Brix

Правилник3) метода 1

 
Храна - Жита и житомлински производи

Одређивање садржаја нечистоћа

/

SRPS EN 16378:2014/Испра-вка 1:2019
SRPS EN 15587:2019

 
Храна- Воће и поврће; Производи од воћа и поврћа

Одређивање хлорида

Мин: 0,05 %

Правилник3)
метода 10

 
Храна - Воће и поврће и производи од воћа и поврћа

Одређивање директно редукујућих и укупних шећера (волуметријски)

Мин: 1.5 % (природни инверт)
Мин: 2.5 %
(укупни инверт)

Правилник3)
метода 3

 
Храна - Уљане сачме и погаче

Одређивање садржаја влаге и испарљивих материја

Мин: 0.1 %

SRPS ISO 771:2022

 
Храна - Семе уљарица

Одређивање садржаја нечистоћа

SRPS EN ISO 658:2008

 

Одређивање киселости уља

Мин: 0.05 %

SRPS ISO 729:1992

 

Одређивање садржаја уља масти

Мин: 0.1 %

SRPS EN ISO 659:2011

 

Одређивање азота по Kjeldalu

Мин: 0.1 %
(протеина)

SRPS EN ISO 1871:2013

 

Одређивање садржаја влаге и испарљивих материја (гравиметријски)

Мин: 0.1 %

SRPS EN ISO 665:2020

 
Храна - Уљане сачме и погаче

Одређивање садржаја сирових масти

Мин: 0.1 %

SRPS EN ISO 734:2016

 

Одређивање садржаја азота и израчунавање садржаја сирових протеина- део 2: блок разарање и метода дестилације паром

Мин: 0.1 %
(протеина)

SRPS EN ISO 5983-2:2010

 

Одређивање активности уреазе

Мин: 0.01 mg N/g мин

SRPS ISO 5506:2019

 

Одређивање сирове целулозе

Мин: 0.2 %

SRPS EN ISO 6865:2008

 

Одређивање укупног пепела

Мин: 0.1 %

SRPS ISO 749:2014

 

Одређивање пепела нерастворног у HCl-у

Мин: 0.1 %

SRPS ISO 735:2014

 
Храна - Прехрамбени производи

траговима - As, Cd, Hg и Pb у прехрамбеним производима масеном спектрометријом са индуктивно спрегнутом плазмом после дигестије под притиском

Мин:
Аs: 0,01 mg/kg
Cd: 0,005 mg/kg
Hg: 0,005 mg/kg
Pb: 0,01 mg/kg

SRPS EN 15763:2012

 
Храна - Воће и поврће Производи од воћа и поврћа

Одређивање укупне суве материје

Мин: 0.1 %

Правилник^3) метода 2

 

Одређивање укупне киселости

Мин: 0.1 %

Правилник^3) метода 18

 

Одређивање пепела нерастворног у HCl

Мин: 0.1 %

Правилник^3) метода 5

 

Одређивање pH вредности

(1,0 – 14,0)

Правилник^3) метода 6

 
Храна - Кафа и производи од кафе

Сирова кафа - Одређивање губитка масе на 105°C

Мин: 0.1 %

SRPS ISO 6673:2016

 

Одређивање садржаја екстарктивних материја кафе и производа од кафе

0,1 – 100,0 %

MAL-003

 

Одређивање садржаја пепела кафе и производа од кафе

Мин: 0.1 %

MAL-004

 
Храна - Жита и житомлински производи

Одређивање садржаја влаге и испарљивих материја

Мин: 0.1 %

SRPS EN ISO 712:2012

 

Одређивање садржаја влаге (у млевеним и целим зрнима) у кукурузу

Мин: 0.1 %

SRPS EN ISO 6540:2021

 

Одређивање садржаја азота и израчунавање садржаја сирових протеина, метода по Кјелдалу

Мин: 0.1 % (протеина)

SRPS EN ISO 20483:2014

 

Одређивање садржаја сирове и укупне масти екстракционом методом по Рандалу

Мин: 0.1 %

SRPS EN ISO 11085:2016

 

Одређивање садржаја сирове целулозе

Мин: 0.2 %

Правилник^1) метода I/14

 

Одређивање садржаја пепела спаљивањем

Мин: 0.1 %

SRPS EN ISO 2171:2012

 

Oдређивање садржаја влаге и протеина у пшеници

влага:
(7,0 – 20,0) %
протеини:
(9,0 – 16,0) %

MAL-001

 

Одређивање пепела нерастворног у HCl

Мин: 0.1 %

Правилник^1) метода I/11

 

Одређивање киселинског степена у житу и млинским производима

(0.1-10) ml 1mol/dm3 NaOH/100g

Правилник^1) метода I/16

 

Одређивање количине укупних шећера по Luff-Schoorlu

Мин: 1.5 % (природни инверт)
Мин: 2.5 %
(укупни инверт)

Правилник^1) метода II/9

 

Одређивање броја падања по Хагберг-Пертену

Мин: 60 s

SRPS EN ISO 3093:2010

 

Одређивање влажног гутена механичким начинима

Мин: 1 %

SRPS EN ISO 21415-2:2016

 
Храна - Масти и уља животињског и биљног порекла

Одређивање садржаја влаге и испарљивих материја

Мин: 0.1 %

SRPS EN ISO 662:2017

 

Одређивање слободних масних киселина (СМК)

Мин: 0.01 %

SRPS EN ISO 660:2021 Tačka 9.1

 

Одређивање перодоксидног броја

0-30 meq/kg

SRPS EN ISO 3960:2017

 

Одређивање сапонификационог броја

(150,0-300,0) mg KOH/g

SRPS EN ISO 3657:2020

 

Одређивање јодног броја

(3,0-200,0)g/100g

SRPS EN ISO 3961:2016

 

Одређивање алкалитета

0-100 mg/kg

SRPS EN ISO 10539:2008

 

Одређивање фосфора/фосфатида

Мин: 0,001 %

MAL-019

 

Одређивање садржаја неосапуњивих материја

Мин: 0,1 %

SRPS EN ISO 18609:2012

 

Одређивање садржаја нечистоћа

Мин: 0,1 %

SRPS EN ISO 663:2017

 

Одређивање конвенционалне запреминске масе (литарске масе на ваздуху)

(0,880 – 0,950) g/cm3

SRPS ISO 6883:2017

 

Одређивање видљивог талога у сировим мастима и уљима

(0.1-100) %

SRPS EN ISO 19219:2008

 

Одређивање индекса рефракције

1.3000-1.7000 nD

MAL- 083

 

Припрема метилестара масних киселина и одређивање садржаја метилестара масних киселина гасном хроматографијом

(0.05 – 99)%

SRPS EN ISO 12966-2:2017
SRPS EN ISO 12966-1:2015

 
Храна - Зачини, екстракти зачина и мешавине зачина

Одређивање садржаја влаге

Мин: 0,25 %

SRPS ISO 939:2021

 

Одређивање садржаја укупног пепела

Мин: 0,1 %

SRPS ISO 928:2001

 

Одређивање пепела нерастворљивог у киселини

Мин: 0,1 %

SRPS ISO 930:2001

 

Одређивање садржаја страних материја

SRPS EN ISO 927:2012
SRPS EN ISO 927:2012/AC:2014

 

Одређивање садржаја испарљивог уља

Мин: 0.2 ml/100 g

SRPS EN ISO 6571:2016/A1:2019

 
Храна - Фини пекарски производи (кекс, крекер, чајно пециво, бисквит, вафел, слана пецива, трајни слатки колачи) Жита за доручак (корн флекс, мекиње, пахуљице, мусли) Снек производи

Одређивање укупне масти по Soksletu

Мин: 0.1 %

Правилник^5) метода 9

 

Одређивање NaCl у трајном сланом пециву по Moru

Мин: 0.05 %

Правилник^5) метода 21

 

Одређивање шећера по Luf-Šurlu

Мин: 1.5 % (природни инверт)
Мин: 2.5 %
(укупни инверт)

Правилник^5) метода 12

 

Одређивање садржаја сирових беланчевина по Kjeldalu

Мин: 0.1 %

Правилник5)
метода 7

 
Храна - Жита и житомлински производи

Одређивање насипне густине (хектолитарска маса)

/

SRPS EN ISO 7971-3:2019

 

Одређивање алвеографских својстава тста од брашна за тржиште и од брашна произведеног лабораторијским млевењем при сталној хидратацији и методологије лабораторијског млевења(алвеографски)

/

SRPS EN ISO 27971:2016

 
И-13.2 Физичка и хемијска испитивања/П-21.1 Храна и храна за животиње
Храна и храна за животиње

Одређивање садржаја зеараленона (методом IAC-HPLC-FLD)

25-5000µg/kg

MAL –103

 

Одређивање садржаја деоксиниваленола (DON) (методом IAC-HPLC-DAD)

250-20000µg/kg

MAL –102

 

Одређивање садржаја охратоксина (методом IAC-HPLC-FLD)

0,2-1000µg/kg

MAL – 095

 

Одређивање садржаја афлатоксина (B1, B2, G1, G2) (методом IAC-HPLC-FLD са UV постколонском дериватизацијом)

B1: 0,1-1000µg/kg
B2:
0,1-1000µg/kg
G1:
0,2-1000µg/kg G2:
0,1-1000µg/kg

MAL – 094

 

Прехрамбени производи – Одређивање садржаја укупног азота сагоревањем у складу са Думасовим принципом и израчунавање садржаја сирових протеина -Део 1: Семе уљарица и храна за животиње

Мин: 0.5 %
(протеина)

SRPS EN ISO
16634-1:2010

 

Прехрамбени производи — Одређивање садржаја укупног азота сагоревањем у складу са Думасовим принципом и израчунавање садржаја сирових протеина — Део 2: Жита, махуњаче и млевени производи од жита

Мин: 0.5 %
(протеина)

SRPS EN ISO
16634-2:2016

 

Одређивање садржаја фумонизина B1 и B2 методом IAC-HPLC-FLD

FB1: 30 μg/kg -3000 μg/kg
FB2: 100 μg/kg -100000 μg/kg

MAL-112