Предмет испитивања |
Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања) |
Опсег мерења (где је примењиво) |
Референтни документ |
Локације |
Храна и храна за животиње |
Одређивање садржаја HT-2/T-2 микотоксина (ELISA техника) |
25-250 μg/kg |
MAL – 092 |
|
Храна - Житарице и житомлински производи Кукуруз и производи са кукурузом |
Идентификација специфичних генетичких модификација кукуруза: Bt11, DAS59122, DAS1507, GA21, MON810, NK603, MON88017, MON89034, MIR604, MIR162, MON87460, MON863, Bt176 (Real-time PCR) |
|
MAL-025b |
|
|
Детекција присуства CaMV 35S промотора, TNOS терминатора у кукурузу (Real-time PCR) |
|
MAL-025a |
|
|
Квантитативно испитивање генетичке модификованости кукуруза: Bt11, MON810, NK603, Bt176 (Real-time PCR)
|
|
MAL-025c |
|
Храна - Соја и производи са сојом |
Идентификација специфичних генетских модификација соје: A2704-12, MON89788, MON40-3-2, MON87701, DP-356043, A5547-127, MON 87705, MON 87708, MON 87769, BPS-CV127-9 (Real-time PCR) |
|
MAL-026b |
|
|
Квантитативно одређивање генетичке модификованости соје |
0,1 – 5,0 % |
MAL-026а |
|
|
Квантитативно испитивање генетичке модификованости сoje: A2704-12, MON89788, MON40-3-2, A5547-127 (Real-time PCR)
|
|
MAL-026с |
|
Храна за животиње |
Одређивање садржаја азота и израчунавање садржаја сирових протеина- део 2: блок разарање и метода дестилације паром |
Мин: 0.1 % (протеина)
|
SRPS EN ISO 5983-2:2010 |
|
|
Одређивање садржаја влаге |
Мин: 0.1 % |
Правилник^4) метода 6 |
|
|
Одређивање сирових масти |
Мин: 0.1 % |
SRPS ISO 6492:2001 |
|
|
Одређивање сировог пепела |
Мин: 0.1 % |
SRPS ISO 5984:2013 |
|
|
Одређивање пепела нерастворљивог у HCl |
Мин: 0.1 % |
SRPS ISO 5985:2014 |
|
|
Одређивање натријум хлорида NaCl |
Мин: 0.05 % |
Правилник^4) метода 22 |
|
|
Одређивање сирове целулозе |
Мин: 0.2 % |
SRPS EN ISO 6865:2008 |
|
|
Одређивање количине примеса |
|
Правилник^4) метода 3 |
|
|
Одређивање елемената у траговима - As, Cd, Hg и Pb у прехрамбеним производима масеном спектрометријом са индуктивно спрегнутом плазмом (ICP-MS) после дигестије под притиском |
мин Аs: 0,01 mg/kg Cd: 0,005 mg/kg Hg: 0,005 mg/kg Pb: 0,01 mg/kg
|
MAL – 082 |
|
Минерална ђубрива и сировине за минерална ђубрива |
Екстракција водорастворљивог фосфора и одређивање екстрахованог фосфора |
Мин: 1.6 % (P2O5) |
SRPS EN 15958:2012 SRPS EN 15959:2012
|
|
|
Екстракција фосфора растворљивог у неутралном амонијум-цитрату и одређивање екстрахованог фосфора (гравиметријски) (гравиметријски) |
Мин: 1.6 % (P2O5) |
SRPS EN 15957:2010 SRPS EN 15959:2012
|
|
|
Екстракција фосфора растворљивог у минералним киселинама и одређивање екстрахованог фосфора (гравиметријски |
Мин: 1.6 % (P2O5) |
SRPS EN 15956:2010 SRPS EN 15959:2012
|
|
|
Одређивање садржаја укупног азота у минералним ђубривима која садрже азот само као нитратни, амонијачни и амидни, помоћу две различите методе (волуметријски) |
Мин: 1.6 % (P2O5) |
SRPS EN 15750:2011 |
|
|
Спектрофотометријско одређивање биурета у уреи Fertilizers (спектрофотометријски)
|
Мин: 0.2 % |
SRPS EN 15479:2009 |
|
|
Одређивање укупног азота у уреи (волуметријски) |
Мин: 0.5 % |
SRPS EN 15478:2009 |
|
Минерална ђубрива и остала средства за пољопривредну производњу |
Одређивање садржаја калијума растворљивог у води (гравиметријски) |
Мин: 1.3 % (K2O) |
SRPS EN 15477:2009 |
|
|
Одређивање нитратног и амонијачног азота према Devardi (Деварда) (волуметријски) |
(0.1-40) % |
SRPS EN 15476:2016 |
|
|
Одређивање садржаја влаге - гравиметријска метода сушењем на (105+/–2) °C |
Мин: 0.05 % |
SRPS EN 12048:2011 |
|
Минерална ђубрива и сировине за минерална ђубрива |
Испитивање просејавањем |
0-100 % |
SRPS EN 1235:2011 |
|
|
Одређивање амонијачног азота |
(0.1-40) % |
SRPS EN 15475:2016 |
|
Гориво |
Течни нафтни гасови- Метода израчунавања густине и напона паре |
|
SRPS EN ISO 8973:2009+A1:2020 |
|
Горива- течни нафтни производи |
Одређивање садржаја метилестара масних киселина (MEMK) у средњим дестилатима |
A: 0,05-3% vol Б: 3-20% vol Ц: 20-50% vol
|
SRPS EN 14078:2015 |
|
Горива |
Стандардни тест метод за одређивање укупног сумпора у течним угљоводоницима, горивима за моторе који се пале варницом, горивима за дизел моторе и уљима за моторе ултравиолетном флуоресценцијом |
1-8000 mg/kg |
ASTM D5453-16е1 |
|
Гориво - нафтни производи |
Нафтни производи – Одређивање воде-Кулометријска метода титрације по Карлу Фишеру |
0,003-0,1 % m/m |
SRPS EN ISO 12937:2011 |
|
Гоива - течни нафтни гас |
Одређивање садржаја националног маркера А у течном нафтном гасу (TNG) методом HPLC-FLD |
0-50 µg/kg |
MAL-105 |
|
Гориво |
Течни нафтни гасови - Моторни октански број, рачунска метода |
|
SRPS EN 589:2012 ПРИЛОГ Б
|
|
|
Комерцијални пропан и бутан-Анализа гасном хроматографијом |
0.1-100% m/m |
SRPS EN 27941:2009 |
|
|
Течни нафтни гасови - Утврђивање присутности водоник-сулфида - Метода са олово-ацетатом |
|
SRPS EN ISO 8819: 2010 |
|
|
Стандардна тест метода за одређивање укупног испарљивог сумпора у гасовитим угљоводоницима и течним нафтним гасовима ултраљубичастом флуоресценцијом |
1-196 mg/kg |
ASTM D 6667:2021 |
|
|
Течни нафтни гасови- Дејство корозије на бакар-испитивање бакарном траком |
|
SRPS EN ISO 6251: 2008 |
|
|
Течни нафтни гасови-одређивање раствореног остатка-Гравиметријска метода на високој температуре |
0-100 mg/kg |
SRPS EN 15471:2017 |
|
|
Течни нафтни гасови - Метода визуелне контроле присутности слободне воде у течном нафтном гасу |
|
SRPS EN 15469: 2010 |
|
Горива -сирова нафта и нафтни производи |
Одређивање арсена, живе, бакра и олова у нафти и нафтним производима масеном спектрометријом са индуктивно спрегнутом плазмом (ICP-MС) после дигестије под притиском
|
мин Аs: 0,01 mg/kg Cd: 0,01mg/kg Hg: 0,01 mg/kg Pb: 0,01 mg/kg
|
MAL-118 |
|
Гориво |
Oдређивање концентрације националног маркера типа А и Б у течним горивима методом GC-MS |
|
MAL-119 |
|
|
Испитивање угљоводоничних минералних уља-Одређивање састава течних нафтних гасова-Анализа гасном хроматографијом уз посебно разматрање 1,3- бутадиена са масеним уделом ≤ 0,1% (м/м) |
0.01 % - 100 % (m/m) |
DIN 51619:2004-02 |
|
|
SRPS Течни нафтни производи-Одређивање типова угљоводоника и оксигената у бензину за моторна возила и у етанол-гориву (Е85) за моторна возила-Метода вишедимензионалне гасне хроматографије |
укупни аромати: маx 50% v/v укупни олефини: 1,5-30% v/v кисеонична једињења по компоненти: 0,8-15% v/v укупни кисеоник: 1,5-3,7% m/m бензен до 2% v/v
|
SRPS EN ISO 22854 :2022 |
|
|
Горива за моторна возила -Одређивање садржаја мангана у дизел-гориву - Метода оптичке емисионе спектрометрије са индуковано-куплованом плазмом |
0,5-7 mg/l |
SRPS EN 16576:2016 |
|
|
Одређивање тачке паљења – Метода у затвореном суду по Пенски-Мартенсу |
од 40 до 3700C |
SRPS EN ISO 2719:2017 ASTM D 93-16а |
|
Горива -сирова нафта и нафтни производи |
Одређивање густине- метода осцилујуће U-цеви |
600-1100 kg/m3 |
SRPS ISO 12185:2004 ASTM D4052:2022 |
|
Горива -нафтни производи |
Одређивање карактеристика детонације горива за моторе-истраживачка метода |
0-120 |
SRPS EN ISO 5164:2014 ASTM D2699-21 |
|
|
Одређивање карактеристика детонације горива за моторе и авионских горива-моторна метода |
0-120 |
SRPS EN ISO 5163:2014 ASTM D2700-22
|
|
|
Одређивање садржаја сумпора у горивима за моторна возила- |
3-500mg/kg |
SRPS EN ISO 20846:2012 |
|
|
Одређивање квалитета паљења дизел-горива - Цетенска метода |
0-100 |
SRPS EN ISO 5165:2020 ASTM D613–18 ε1 |
|
|
Одређивање типова ароматичних угљоводоника у средњим дестилатима - Метода течне хроматографије високих перформанси са детекцијом индекса рефракције |
аромати: моно: (6-30) % m/m ди:(1-10) % m/m три:( 0-2) % m/m поли: (1-12) %m/m укупни: (7-42) % m/m
|
SRPS EN 12916:2019 ПРОЦЕДУРА А
|
|
|
Одређивање садржаја сумпора |
0,03-5 % m/m |
SRPS EN ISO 8754:2007 |
|
Горива - Течни нафтни производи - бензин |
Одређивање ниских концентрација олова |
2,5-10,0 mg/l |
SRPS EN 237:2008 |
|
Горива за моторна возила |
Одређивање садржаја мангана у безоловном бензину-метода пламене атомске апсорпционе спектрометрије |
2-8 mg/l |
SRPS EN ISO 16135:2012 |
|
Горива-нафтни производи и сродни материјали |
Одређивање врсте угљоводоника - Адсорпциона метода са флуоресцентним индикатором |
По типу угљоводоника: ароматични 5-99% vol олефини 0.3-55% vol засићени 1-95% vol
|
SRPS EN 15553:2012 ASTM D1319–20а
|
|
Горива -Течни нафтни производи – безоловни бензин |
Одређивање садржаја бензена гасном хроматографијом |
0,05-6% vol |
SRPS EN 12177:2004 SRPS EN 12177:2004/AC 2011
|
|
|
Одређивање органских једињења са кисеоником и укупног садржаја органски везаног кисеоника гасном хроматографијом са преусмеравањем тока |
Укупни кисеоник: до 3,7% m/m По типу кисеоничног једињења: 0,17-15% m/m
|
SRPS EN 13132:2011 |
|
Деривати масти и уља - Метилестери масних киселина (МЕМК) |
Одређивање садржаја естара и метилестра линоленске киселине
|
Метилестар линоленске киселине: 1 % (m/m) do 15 % (m/m) Укупни естри: 90 % (m/m) do 99 % (m/m) |
SRPS EN 14103:2020 |
|
Горива -нафтни производи |
Дејство корозије на бакар — Испитивање помоћу бакарне траке |
|
SRPS EN ISO 2160:2011 |
|
|
Садржај смоле у горивима – Метода упаравања уз помоћ млаза |
0-15 mg/100ml |
SRPS EN ISO 6246:2017/A1:2020 |
|
|
Одређивање оксидационе стабилности бензина - Метода индукционог периода |
Od 15min |
SRPS ISO 7536:2003 |
|
Гориво |
Течни нафтни гасови -Одређивање мириса |
|
SRPS EN 589:2019 ПРИЛОГ А
|
|
Горива -нафтни производи |
Одређивање карактеристика дестилације на атмосверском притиску |
почетак 00C крај 400 0C
|
SRPS EN ISO 3405:2012 ASTM D86-20b
|
|
Гориво - нафтни производи |
Нафтни производи – Израчунавање цетанског индекса горива средњих дестилата према једначини са четири променљиве |
|
SRPS EN ISO 4264:2018 АSTM D4737-10 (2016)
|
|
Горива- течни нафтни производи |
Напон паре — Део 1: Одређивање напона паре засићене ваздухом (ASVP) и израчунавање еквивалента напона суве паре (DVPE) |
9-150 kPa |
SRPS EN 13016-1:2011 ASTM D5191–20
|
|
Деривати масти и уља - Метилестери масних киселина (МЕМК) |
Одређивање садржаја метанола |
0.01 % (m/m) do 0.5 % (m/m)
|
SRPS EN 14110:2019 |
|
Гориво - течни нафтни гас |
Квалитативно одређивање присуства националног маркера Б у течном нафтном гасу (TNG) |
|
MAL-106 |
|
Гориво |
Дизел гориво и уље за загревање домаћинства- Одређивање тачке филтрабилности |
до -20оC |
SRPS EN 116:2017 ASTM D 6371-17a |
|
Храна- Воће и поврће; Производи од воћа и поврћа |
Одређивање укупног сумпор-диоксида дестилацијом |
(1-6000) mg/kg |
Правилник3) метода 16
|
|
Храна - Воће и поврће и производи од воћа и поврћа |
Одређивање растворљиве суве материје (рефрактометријa) |
(0-95) º Brix |
Правилник3) метода 1
|
|
Храна - Жита и житомлински производи |
Одређивање садржаја нечистоћа |
/ |
SRPS EN 16378:2014/Испра-вка 1:2019 SRPS EN 15587:2019
|
|
Храна- Воће и поврће; Производи од воћа и поврћа |
Одређивање хлорида |
Мин: 0,05 % |
Правилник3) метода 10
|
|
Храна - Воће и поврће и производи од воћа и поврћа |
Одређивање директно редукујућих и укупних шећера (волуметријски) |
Мин: 1.5 % (природни инверт) Мин: 2.5 % (укупни инверт)
|
Правилник3) метода 3
|
|
Храна - Уљане сачме и погаче |
Одређивање садржаја влаге и испарљивих материја |
Мин: 0.1 % |
SRPS ISO 771:2022 |
|
Храна - Семе уљарица |
Одређивање садржаја нечистоћа |
|
SRPS EN ISO 658:2008 |
|
|
Одређивање киселости уља |
Мин: 0.05 % |
SRPS ISO 729:1992 |
|
|
Одређивање садржаја уља масти |
Мин: 0.1 % |
SRPS EN ISO 659:2011 |
|
|
Одређивање азота по Kjeldalu |
Мин: 0.1 % (протеина)
|
SRPS EN ISO 1871:2013 |
|
|
Одређивање садржаја влаге и испарљивих материја (гравиметријски) |
Мин: 0.1 % |
SRPS EN ISO 665:2020 |
|
Храна - Уљане сачме и погаче |
Одређивање садржаја сирових масти |
Мин: 0.1 % |
SRPS EN ISO 734:2016 |
|
|
Одређивање садржаја азота и израчунавање садржаја сирових протеина- део 2: блок разарање и метода дестилације паром |
Мин: 0.1 % (протеина)
|
SRPS EN ISO 5983-2:2010 |
|
|
Одређивање активности уреазе |
Мин: 0.01 mg N/g мин |
SRPS ISO 5506:2019 |
|
|
Одређивање сирове целулозе |
Мин: 0.2 % |
SRPS EN ISO 6865:2008 |
|
|
Одређивање укупног пепела |
Мин: 0.1 % |
SRPS ISO 749:2014 |
|
|
Одређивање пепела нерастворног у HCl-у |
Мин: 0.1 % |
SRPS ISO 735:2014 |
|
Храна - Прехрамбени производи |
траговима - As, Cd, Hg и Pb у прехрамбеним производима масеном спектрометријом са индуктивно спрегнутом плазмом после дигестије под притиском |
Мин: Аs: 0,01 mg/kg Cd: 0,005 mg/kg Hg: 0,005 mg/kg Pb: 0,01 mg/kg
|
SRPS EN 15763:2012 |
|
Храна - Воће и поврће Производи од воћа и поврћа |
Одређивање укупне суве материје |
Мин: 0.1 % |
Правилник^3) метода 2 |
|
|
Одређивање укупне киселости |
Мин: 0.1 % |
Правилник^3) метода 18 |
|
|
Одређивање пепела нерастворног у HCl |
Мин: 0.1 % |
Правилник^3) метода 5 |
|
|
Одређивање pH вредности |
(1,0 – 14,0) |
Правилник^3) метода 6 |
|
Храна - Кафа и производи од кафе |
Сирова кафа - Одређивање губитка масе на 105°C |
Мин: 0.1 % |
SRPS ISO 6673:2016 |
|
|
Одређивање садржаја екстарктивних материја кафе и производа од кафе |
0,1 – 100,0 % |
MAL-003 |
|
|
Одређивање садржаја пепела кафе и производа од кафе |
Мин: 0.1 % |
MAL-004 |
|
Храна - Жита и житомлински производи |
Одређивање садржаја влаге и испарљивих материја |
Мин: 0.1 % |
SRPS EN ISO 712:2012 |
|
|
Одређивање садржаја влаге (у млевеним и целим зрнима) у кукурузу |
Мин: 0.1 % |
SRPS EN ISO 6540:2021 |
|
|
Одређивање садржаја азота и израчунавање садржаја сирових протеина, метода по Кјелдалу |
Мин: 0.1 % (протеина) |
SRPS EN ISO 20483:2014 |
|
|
Одређивање садржаја сирове и укупне масти екстракционом методом по Рандалу |
Мин: 0.1 % |
SRPS EN ISO 11085:2016 |
|
|
Одређивање садржаја сирове целулозе |
Мин: 0.2 % |
Правилник^1) метода I/14 |
|
|
Одређивање садржаја пепела спаљивањем |
Мин: 0.1 % |
SRPS EN ISO 2171:2012 |
|
|
Oдређивање садржаја влаге и протеина у пшеници |
влага: (7,0 – 20,0) % протеини: (9,0 – 16,0) %
|
MAL-001 |
|
|
Одређивање пепела нерастворног у HCl |
Мин: 0.1 % |
Правилник^1) метода I/11 |
|
|
Одређивање киселинског степена у житу и млинским производима |
(0.1-10) ml 1mol/dm3 NaOH/100g |
Правилник^1) метода I/16 |
|
|
Одређивање количине укупних шећера по Luff-Schoorlu |
Мин: 1.5 % (природни инверт) Мин: 2.5 % (укупни инверт)
|
Правилник^1) метода II/9 |
|
|
Одређивање броја падања по Хагберг-Пертену |
Мин: 60 s |
SRPS EN ISO 3093:2010 |
|
|
Одређивање влажног гутена механичким начинима |
Мин: 1 % |
SRPS EN ISO 21415-2:2016 |
|
Храна - Масти и уља животињског и биљног порекла |
Одређивање садржаја влаге и испарљивих материја |
Мин: 0.1 % |
SRPS EN ISO 662:2017 |
|
|
Одређивање слободних масних киселина (СМК) |
Мин: 0.01 % |
SRPS EN ISO 660:2021 Tačka 9.1 |
|
|
Одређивање перодоксидног броја |
0-30 meq/kg |
SRPS EN ISO 3960:2017 |
|
|
Одређивање сапонификационог броја |
(150,0-300,0) mg KOH/g |
SRPS EN ISO 3657:2020 |
|
|
Одређивање јодног броја |
(3,0-200,0)g/100g
|
SRPS EN ISO 3961:2016 |
|
|
Одређивање алкалитета |
0-100 mg/kg |
SRPS EN ISO 10539:2008 |
|
|
Одређивање фосфора/фосфатида |
Мин: 0,001 % |
MAL-019 |
|
|
Одређивање садржаја неосапуњивих материја |
Мин: 0,1 % |
SRPS EN ISO 18609:2012 |
|
|
Одређивање садржаја нечистоћа |
Мин: 0,1 % |
SRPS EN ISO 663:2017 |
|
|
Одређивање конвенционалне запреминске масе (литарске масе на ваздуху) |
(0,880 – 0,950) g/cm3
|
SRPS ISO 6883:2017 |
|
|
Одређивање видљивог талога у сировим мастима и уљима |
(0.1-100) % |
SRPS EN ISO 19219:2008 |
|
|
Одређивање индекса рефракције |
1.3000-1.7000 nD |
MAL- 083 |
|
|
Припрема метилестара масних киселина и одређивање садржаја метилестара масних киселина гасном хроматографијом |
(0.05 – 99)% |
SRPS EN ISO 12966-2:2017 SRPS EN ISO 12966-1:2015
|
|
Храна - Зачини, екстракти зачина и мешавине зачина |
Одређивање садржаја влаге |
Мин: 0,25 % |
SRPS ISO 939:2021 |
|
|
Одређивање садржаја укупног пепела |
Мин: 0,1 % |
SRPS ISO 928:2001 |
|
|
Одређивање пепела нерастворљивог у киселини |
Мин: 0,1 % |
SRPS ISO 930:2001 |
|
|
Одређивање садржаја страних материја |
|
SRPS EN ISO 927:2012 SRPS EN ISO 927:2012/AC:2014
|
|
|
Одређивање садржаја испарљивог уља |
Мин: 0.2 ml/100 g |
SRPS EN ISO 6571:2016/A1:2019 |
|
Храна - Фини пекарски производи (кекс, крекер, чајно пециво, бисквит, вафел, слана пецива, трајни слатки колачи) Жита за доручак (корн флекс, мекиње, пахуљице, мусли) Снек производи |
Одређивање укупне масти по Soksletu |
Мин: 0.1 % |
Правилник^5) метода 9 |
|
|
Одређивање NaCl у трајном сланом пециву по Moru |
Мин: 0.05 % |
Правилник^5) метода 21 |
|
|
Одређивање шећера по Luf-Šurlu |
Мин: 1.5 % (природни инверт) Мин: 2.5 % (укупни инверт)
|
Правилник^5) метода 12 |
|
|
Одређивање садржаја сирових беланчевина по Kjeldalu |
Мин: 0.1 % |
Правилник5) метода 7
|
|
Храна - Жита и житомлински производи |
Одређивање насипне густине (хектолитарска маса) |
/ |
SRPS EN ISO 7971-3:2019
|
|
|
Одређивање алвеографских својстава тста од брашна за тржиште и од брашна произведеног лабораторијским млевењем при сталној хидратацији и методологије лабораторијског млевења(алвеографски) |
/ |
SRPS EN ISO 27971:2016 |
|
Храна и храна за животиње |
Одређивање садржаја зеараленона (методом IAC-HPLC-FLD) |
25-5000µg/kg |
MAL –103 |
|
|
Одређивање садржаја деоксиниваленола (DON) (методом IAC-HPLC-DAD) |
250-20000µg/kg |
MAL –102 |
|
|
Одређивање садржаја охратоксина (методом IAC-HPLC-FLD) |
0,2-1000µg/kg |
MAL – 095 |
|
|
Одређивање садржаја афлатоксина (B1, B2, G1, G2) (методом IAC-HPLC-FLD са UV постколонском дериватизацијом) |
B1: 0,1-1000µg/kg B2: 0,1-1000µg/kg G1: 0,2-1000µg/kg G2: 0,1-1000µg/kg
|
MAL – 094 |
|
|
Прехрамбени производи – Одређивање садржаја укупног азота сагоревањем у складу са Думасовим принципом и израчунавање садржаја сирових протеина -Део 1: Семе уљарица и храна за животиње |
Мин: 0.5 % (протеина)
|
SRPS EN ISO 16634-1:2010
|
|
|
Прехрамбени производи — Одређивање садржаја укупног азота сагоревањем у складу са Думасовим принципом и израчунавање садржаја сирових протеина — Део 2: Жита, махуњаче и млевени производи од жита |
Мин: 0.5 % (протеина)
|
SRPS EN ISO 16634-2:2016
|
|
|
Одређивање садржаја фумонизина B1 и B2 методом IAC-HPLC-FLD |
FB1: 30 μg/kg -3000 μg/kg FB2: 100 μg/kg -100000 μg/kg
|
MAL-112 |
|