Преузимање ПДФ-а

Завод за јавно здравље Пожаревац

Јована Шербановића 14, 12000 Пожаревац

Лабораторије за испитивање по стандарду SRPS ISO/IEC 17025:2017

Основни подаци

Број пр.:2-01-226
ПИБ:101524176
Акр. број:01-162
Web:http://www.zzjzpo.rs/
Тел:+381 12 222 568
Факс:+381 12 220 913

Статус предмета

Статус акр.:Акредитован
Статус суспензије:Без суспензије
Датум прве акр.:7. јул 2006.
Датум последње акр.:9. септембар 2022.
Датум истицања/укидања акр.:8. септембар 2026.

Контакт особа

Име и презиме:Дипл. инг. Александар Младеновић
Функција:Помоћник директора за квалитет
Телефон:+381 12 222 682
Факс:+381 12 220 913
Е-маил:aleksandar.mladenovic@zzjzpo.rs

Локације

Л2 - Лабораторија - Центар за микробиологију - Одељење за санитарну микробиологију
Л1 - Лабораторија - Центар за хигијену и хуману екологију
Т1 - Терен

Историја статуса

9. септембар 2022. - 8. септембар 2026.Акредитован
11. јун 2018. - 9. септембар 2022.Акредитован
11. јун 2014. - 10. јун 2018.Акредитован
10. јун 2010. - 10. јун 2014.Акредитован
7. јул 2006. - 9. јун 2010.Акредитован

Обим акредитације

Предмет испитивања Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања) Опсег мерења (где је примењиво) Референтни документ Локације
И-01 Акустична испитивања и испитивања буке - укључујући буку изазвану вибрацијама

Мерење и оцењивање нивоа буке

(20-120)dB

SRPS ISO 1996-1:2019
SRPS ISO 1996-2:2019

Т1 
И-11 Микробиолошка испитивања/П-09 Узорци животне средине (ваздух, вода, земљиште, отпад)
Вода - Базенскe водe и воде за рекреацију

Откривање и одређивање броја Staphylococcus aureus – Метода мембранске филтрације

SMEWW 21st, 9213. APHA

Л2 
Вода - Вода за пиће, Флаширана природна вода за пиће, Стона вода

Изоловање и идентификација Pseudomonas aeruginosa

Приручник^1)
део 2.а.1,
метода 6.1

Л2 
Вода - Површинске воде Отпадне воде Базенске воде и воде за рекреацију

Одређивање највероватнијег броја ентерокока
(метода највероватнијег броја МПН )

ВМ.МБ.1

Л2 
Вода - Воде за пиће, Природне минералне водe, Природно изворске воде, Стоне воде, Површинске воде, Отпадне воде

Одређивање броја Escherichia coli и колиформних бактерија (метода највероватнијег броја МПН )

SRPS EN ISO 9308-2:2015

Л2 
Вода - Површинске воде (речна и вода из потока, језерска вода) Отпадне воде

Одређивање укупног броја (MPN) колиформних бактерија

/

Стандардне методе^14)
страна 103

Л2 
Вода - Вода за пиће Базенске воде и воде за рекреацију Флаширана природна вода за пиће Природна изворска вода Природна минерална вода Стона вода Површинске воде

Одређивање броја културабилних микроорганизама - Бројање колонија засејавањем у подлогу хранљиви агар

SRPS ЕN ISO 6222:2010

Л2 
Вода - Вода за пиће Флаширана природна вода за пиће Базенске воде и воде за рекреацију Природна изворска вода Природна минерална вода Стона вода

Откривање и одређивање броја Pseudomonas aeruginosa-
Метода мембранске филтрације

SRPS ЕN ISO 16266:2010

Л2 

Откривање и одређивање броја Escherichia coli и колиформних бактерија -
Део 1: Метода мембранске филтрације

SRPS ЕN ISO 9308-1:2017/А1:2017

Л2 

Откривање и одређивање броја цревних ентерокока - Део 2: Метода мембранске филтрације

SRPS ЕN ISO 7899-2:2010

Л2 
Вода - Вода за пиће, Флаширана природна вода за пиће, Стона вода

Одређивање укупног броја аеробних мезофилних бактерија у 1 ml

/

Приручник^1)
део 2.а.1,
метода 1.1

Л2 
Вода - Вода за пиће, Флаширана природна вода за пиће, Стона вода

Одређивање укупног броја (MPN) колиформних бактерија фекалног порекла у 100 ml

/

Приручник^1)
део 2.а.1,
метода 2.2

Л2 
Вода - Вода за пиће, Флаширана природна вода за пиће, Природна изворска вода, Природна минерална вода, Стона вода

Доказивање и одређивање броја сулфиторедукујућих клостридија

Приручник 1)
део 2.а.1,
метода 5.1

Л2 
Вода - Вода за пиће, Флаширана, Природна вода за пиће, Стона вода

Доказивање Proteus врста (квалитативна метода)

Приручник 1)
део 2.а.1,
метода 4.1

Л2 
Вода - Вода за пиће, Стона вода

Одређивање укупног броја (MPN) колиформних бактерија у 100 ml

/

Приручник^1)
део 2.а.1,
метода 2.1

Л2 

Доказивање фекалних стрептокока (квалитативна метода)

ВМ.МБ.2

Л2 
И-11 Микробиолошка испитивања/П-21 Производи за људску употребу, укључујући храну
Храна храна

Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae –
Део 2: Метода бројања колонија

SRPS ISO
21528-2:2009

Л2 

Хоризонтална метода за откривање,одређивање броја и серотипизацију Salmonella-
Део 1:Откривање Salmonella- spp.

SRPS EN ISO 6579-1:2017 изузев Анекса Д/A1:2020

Л2 

Хоризонтална метода за одређивање броја ß-глукуронидаза позитивне
E. coli - Део 2: Техника бројања колонија на 44°C помоћу 5-бромо-4-хлоро-3-индол-ß-Д-глукуронида

SRPS ISO
16649-2:2008

Л2 

Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза позитивних стафилокока (Staphylococcus aureуs и друге врсте) - Део 1: Техника агара по Берд-Паркеру (Baird-Parker)

SRPS ЕN ISO 6888-1:2009/A2:2018

Л2 

Микробиологија ланца хране - Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама - Део 1: Бројање колонија на 30°C техником наливања плоче

SRPS EN ISO 4833-1:2014

Л2 

Хоризонтална метода за
откривање и одређивање броја
Listeria monocytogenes и Listeria spp – Део 1: Метода откривања

SRPS EN ISO 11290-1:2017

Л2 

Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. — Део 2: Метода одређивања броја

SRPS EN ISO 11290-2:2017

Л2 

Хоризонтална метода за одређивање броја суспектног Bacillus cereus - Техника бројања колонија на 30 °C

SRPS EN ISO 7932:2009

Л2 

Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни - Део 1: Техника бројања колонија у производима са активношћу воде већом од 0,95

SRPS ISO
21527-1:2011

Л2 

Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни - Део 2: Техника бројања колонија у производима са активношћу воде мањом од 0,95 или једнаком 0,95

SRPS ISO
21527-2:2011

Л2 
И-11 Микробиолошка испитивања/П-27 Остали производи
Узорци у зони производње и руковање са храном: -површина, -руку и -посуђе и прибор

Микробиологија ланца хране - Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама - Део 1: Бројање колонија на 30°C техником наливања плоче

SRPS EN ISO 4833-1:2014

Л2 

Хоризонтална метода ѕа откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae -
Део 2: Метода бројања колонија

SRPS ISO
21528-2:2017

Л2 

Хоризонтална метода за одређивање Salmonella spp

SRPS EN ISO 6579-1:2017 изузимајући анекс Д/A1:2020

Л2 

Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenesи Listeria spp - Део 1: Метода откривања

SRPS EN ISO 11290-1:2017

Л2 
И-13.2 Физичка и хемијска испитивања/П-04 Хемикалије, хемијски производи, козметика - укључујући ђубрива и боје
Предмети опште употребе - Средства за одржавање личне хигијене, негу и улепшавање лица и тела

Одређивање pH вредности

(1-14)pH јединица

SRPS ISO 4316:2014

Л1 
Предмети опште употребе - Средства за прање и одржавање чистоће у домаћинству

Одређивање садржаја слободних алкалија или слободнх киселина

(0,01-5)%

SRPS ISO 4314:1992

Л1 

Површински активне материје - Одређивање pH -вредности у воденим растворима - Потенциометријска метода

(1-14)pH јединица

SRPS H.E8.026:1990

Л1 
И-13.2 Физичка и хемијска испитивања/П-09 Узорци животне средине (ваздух, вода, земљиште, отпад)
Ваздух - Ваздух амбијента

Одређивање температуре

(-20 до + 50) 0C

Приручник^1) метода P-V-1

Т1 
Вода за пиће Природне флаширане воде за пиће Изворске, минералне и стоне воде Површинске воде Подземне воде Базенске и воде за рекреацију Раствори за дијализу Отпадне воде Воде непознатог Порекла

Одређивање температуре

(0-100)°C

Приручник^1) метода P-IV-1

Т1 

Одређивање електропроводљивости на 20 оС (кондуктометријa)

10-10000 μS cm-1

Приручник^1) метода P-IV-11

Т1 

Одређивање садржаја кисеоника (јон-селективном електродом)

0,05-20 mg/l

APHA^9) метода 4500-O G

Т1 
Ваздух - Амбијентални ваздух - таложне материје

Одређивање електропроводљивости

10-1000 μS cm-1

V.M. 53

Л1 
Вода - Природне флаши-ране воде за пиће, изворске, минералне и стоне воде

Одређивање садржаја угљен диоксида

(2-11) g/l

V.M. 55

Л1 

Одређивање укупних растворених материја на 180оC

> 10 mg/l

APHA9)
метода

Л1 
Вода - Површинске воде, Подземне воде, Базенске воде и воде за рекреацију, Отпадне воде

Одређивање хемијске потрошње кисеоника (HPK)

10-4500 mg/l

М.С.Т11)

Л1 

Одређивање биохемијске потрошње кисеоника (BPK5- електрохемија)

(3-6000)mgO2/L

V.M. 28

Л1 

Седиментне материје

0,1-1000 ml/l

Приручник 1)
метода P-IV-8

Л1 
Воде за пиће (природне флаширане воде за пиће, изворске, минералне и стоне воде), Површинске воде, Подземне воде, Базенске воде и воде за рекреацију, Раствори за дијализу, Отпадне воде

Одређивање амонијум јона (потенциометријски)

0,3-500 mg N/l

SRPS ISO 6778:1992

Л1 

Одређивање укупних суспендованих материја на 105 0C
(гравиметријски)

> 1 mg/l

APHA^9) метода 2540 D

Л1 

Одређивање остатка жарења и испарљивих материја на 550 0C (гравиметријски)

>10 mg/l

APHA^9) метода 2540 Е

Л1 

Одређивање укупног сувог остатка на (103-105)оC (гравиметријски)

> 10 mg/l

APHA^9)
метода 2540 В

Л1 
Вода - Воде за пиће (природне флаширане воде за пиће, изворске, минералне и стоне воде), Површинске воде, Подземне воде, Базенске воде и воде за рекреацију, Раствори за дијализу, Отпадне воде

Одређивање садржаја натријума и калијума

Na (0,5-200) mg/l
K (0,1-20) mg/l

V.M. 52

Л1 
Вода - Воде за пиће (природне флаширане воде за пиће, изворске, минералне и стоне воде), Површинске воде, Подземне воде, Базенске воде и воде за рекреацију, Раствори за дијализу, Отпадне воде

Одређивање потрошње калијум-перманганата KMnO4 (кувањем у току 10 мин. у киселој средини са KMnO-4 титрацијом према Kubel-Tiemann)

0,5 – 1500 mg/l KMnO4

Приручник^1)
метода P-IV-9-A

Л1 
Воде за пиће (природне флаширане воде за пиће, изворске, минералне и стоне воде), Површинске воде, Подземне воде, Базенске воде и воде за рекреацију, Раствори за дијализу, Отпадне воде

Одређивање садржаја укупног фосфора (спектрофотометријски са амонијум-молибдатом уз редукцију са SnCl2)

(0,03-50) mg P/l

APHA9)

метода 4500-P D
припрема
APHA9)
метода 4500-P B5

Л1 

Укупни неоргански азот (NH4-N, NO3-N, NO2-N) (рачунски)

(0,3-600) mg/l N

V.M. 50

Л1 

Oдрeђивање укупних и минералних масти и уља (ИР спектрофотометрија)

0.05-50 mg/l

V.M. 38

Л1 
Ваздух - Амбијентални ваздух – таложне материје

Одређивање концентрације сумпор-диоксида

(6-300)μg/m^3

V.M. 12

Л1 

Одређивање фракције PM10 суспендованих честица - Референтна метода и поступак испитивања на терену ради демонстрирања еквивалентности мерних метода

(1-200)μg/m^3

SRPS EN 12341:2008

Л1 

Одређивање укупних суспендованих материја

(1-200)μg/m^3

V.M. 26

Л1 

Стандардна метода за одређивање Pb, Cd, As и Ni у фракцији PM10 суспендованих честица

Pb (1-4000)ng/m^3
Cd (0,1-50)ng/m^3
As (0,5-350)ng/m^3
Ni (2-100)ng/m^3

SRPS EN 14902:2008

Л1 
Вода за пиће Природне флаширане воде за пиће Изворске, минералне и стоне воде Површинске воде Подземне воде Базенске и воде за рекреацију Раствори за дијализу Отпадне воде Воде непознатог Порекла

Одређивање pH вредности (електрохемијa)

1-12 pH jedinica

Приручник^1) метода P-IV-6-A

Т1 
Ваздух - Амбијентални ваздух

Одређивање концентрације сумпор -диоксида

(6-300)μg/m3

V.M. 12

Т1 

Одређивање азот-диоксида

(1-120)μg/m3

V.M. 6

Т1 

Одређивање концентрације сумпор -диоксида

(6-300)μg/m3

V.M. 12

Т1 

Одређивање укупних суспендованих материја

(1-200)μg/m3

V.M. 26

Т1 

Одређивање фракције PM10 суспендованих честица -Референтна метода и поступак испитивања на терену ради демонстрирања еквивалентности мерних метода

(1-200) μg/m3

SRPS EN 12341:2015

Т1 

Стандардна метода за одређивање Pb, Cd, As и Ni у фракцији PM10 суспендованих честица

Pb (1-4000)ng/m3
Cd (0,1-50)ng/m3
As (0,5-350)ng/m3
Ni (2-100)ng/m3

SRPS EN
14902:2008/
АС:2013

Т1 
Ваздух - Aмбијентални ваздух

Одређивање садржаја бензо(а)пирена у суспендованим честицама

(0,2-20) ng/m3

SRPS EN 15549:2010

Т1 
Вода - Воде за пиће (природне флаширане воде за пиће, изворске, минералне и стоне воде), Површинске воде, Подземне воде, Базенске воде и воде за рекреацију, Раствори за дијализу, Отпадне воде

Одређивање мутноће

(0,1-1000)NTU

V.M. 33

Л1 

Одређивање боје

(5-40) °Co-Pt

Приручник^1)
метода P-IV-5-B

Л1 

Одређивање pH вредности

(1-12)pH јединица

Приручник^1)
метода P-IV-6-A

Л1 

Одређивање eлектропроводљивости на 20°С

10 -10000 μS cm-1

Приручник^1)
метода P-IV-11

Л1 

Одређивање садржаја амонијака (са Неслеровим (Nessler) реагансом, без дестилације)

0,05-10 mg/l NH3

Приручник^1)
метода P-V-2-B

Л1 

Одређивање садржаја гвожђа (колориметријски са 1-10 фенантролином)

0,05-10 mg/l Fe

Приручник^1)
метода P-V-17-A

Л1 

Одређивање садржаја нитрата

(1-500) mg/l NO3-

Приручник^1)
метода P-V-31-C

Л1 

Одређивање садржаја нитрита са сулфанилном киселином

(0,005-3) mg/l NO2-

Приручник^1)
метода P-V-32-A

Л1 

Одређивање садржаја фосфата

˃ 0,03 mg/l

APHA^9)
метода 4500-P D

Л1 

Одређивање садржаја фенола

(0,002-0,10)mg/l

SRPS ISO 6439:1997

Л1 

Одређивање садржаја калцијума и магнезијума

(1-400) mg/l

V.M. 35

Л1 

Одређивање укупног остатка после испаравања на 105°C

˃ 20 mg/l

Приручник^1)
метода P-IV-7

Л1 

Одређивање суспендованих материја

˃ 4 mg/l

Приручник^1)
метода P-IV-9

Л1 

Одређивање садржаја цинка, бакра и мангана

Zn 0,01-2 mg/l
Cu 0,06-2 mg/l
Mn 0,03-2 mg/l

V.M. 22

Л1 

Одређивање садржаја сулфата

(2-600) mg/l SO42-

V.M. 9

Л1 

Одређивање остатака испарења филтриране воде

˃ 20 mg/l

V.M. 11

Л1 

Одређивање садржаја анјонских детерџената

(0,05-2)mg/l

V.M. 36

Л1 

Одређивање бикарбоната

(10-1000)mg/l

AZVV^10)
стр. 262

Л1 

Одређивање хемијске потрошње кисеоника (HPK)

> 10 mg/l

М.С.Т^11)

Л1 

Одређивање шестовалентног хрома (Cr^+6)

(0,006-0,5)mg/l

Приручник^1)
метода P-V-20/B

Л1 

Алкалитет

(0,5-250)ml HCl/l

V.M. 29

Л1 

Тврдоћа воде

(0,1-110)ºdH

AZVV^12)
стр. 232

Л1 

Одређивање садржаја олова, кадмијума, хрома, баријума, алуминујума и никла

Pb (0,002-0,1)mg/l
Cd(0,0001-0,01)mg/l
Cr (0,001-0,1)mg/l
Ba (0,01-2)mg/l
Al (0,003-0,5)mg/l
Ni (0,003-0,5)mg/l
Cu (0,002-0,1)mg/l

V.M. 20

Л1 

Одређивање садржаја живе

(0,0005-0,05)mg/l

V.M. 18

Л1 

Одређивање садржаја арсена

(0,002-1,00)mg/l

V.M. 17

Л1 

Одређивање садржаја антимона

(0,001-0,02)mg/l

V.M. 16

Л1 
Ваздух - Амбијентални ваздух – таложне материје

Одређивање растворених материја у аероседименту

(20-1000)mg/m^2/дан

V.M. 21

Л1 

Одређивање нерастворених материја

(5-1000)mg/m^2/дан

V.M. 30

Л1 

Одређивање укупних таложних материја

(25-2000)mg/m^2/дан

V.M. 10

Л1 

Одређивање садржаја пепела

(5-1000)mg/m^2/дан

V.M. 31

Л1 

Одређивање сагорљивог дела

(1-500)mg/m^2/дан

V.M. 32

Л1 

Одређивање садржаја хлорида

(10-100)mg/m^2/дан

V.M. 23

Л1 

Одређивање садржаја сулфата

(2-200)mg/m^2/дан

V.M. 9

Л1 

Одређивање садржаја калцијума

(2-200)mg/m^2/дан

V.M. 24

Л1 

Одређивање садржаја олова и кадмијума

Pb (2-200)μg/m^2/дан
Cd (0,1-20)μg/m^2/дан

V.M. 20

Л1 

Одређивање садржаја арсена

(5-500)μg/m^2/дан

V.M. 17

Л1 

Одређивање pH вредности

(1-12)pH јединица

V.M. 25

Л1 

Одређивање садржаја цинка

Zn (10-1000)μg/m^2/дан

V.M. 22

Л1 

Одређивање чађи

(6-150)μg/m^3

V.M. 7

Л1 

Одређивање азот-диоксида

(1-120)μg/m^3

V.M. 6

Л1 
Воде Вода за пиће Базенска вода

Одређивање садржаја резидуалног хлора (колориметрија са компаратором)

(0,1-1)mg/l

Приручник^1) метода P-V-18/А

Т1 
Вода - Воде за пиће (природне флаширане воде за пиће, изворске, минералне и стоне воде), Површинске воде, Подземне воде, Базенске воде и воде за рекреацију, Раствори за дијализу, Отпадне воде

Одређивање биохемијске потрошње кисеоника
(BPK5 - електрохемија)

(3-6000)mgO2/L

V.M. 28

Л1 

Одређивање садржаја хлорида (титрацијом са AgNO3 уз хроматски индикатор по Мору (Mohr))

(5-400)mg/l

SRPS ISO 9297:1997
SRPS ISO 9297/1:2007

Л1 

Одређивање садржаја кисеоника (јон - селективном електродом)

(0,05-20)mg/l

Приручник^1)
метода P-IV-12/B

Л1 

Седиментне материје (физичка)

˃ 0,1 ml/l

Приручник^1)
метода P-IV-8

Л1 
И-13.2 Физичка и хемијска испитивања/П-21 Производи за људску употребу, укључујући храну
Млеко и производи од млека (Сир)

Одређивање воде у безмасној материји у сиру (рачунска метода)

V.M. 48

Л1 
Намирнице животињског (месо, млеко и мед) и биљног (воће, поврће и житарице) порекла и производи од њих, мешана храна (целодневни оброци)

Одређивање садржаја натријум хлорида

(0,1-10) %

V.M. 54

Л1 
Храна - Производи од воћа и поврћа

Одређивање укупне суве материје

(1-80)%

Правилник^6) метода 2 A

Л1 

Одређивање садржаја пепела нерастворног у хлороводоничној киселини

(0,02-10)%

Правилник^6) метода 5

Л1 

Одређивање укупне киселости титрацијом

> 0,05%

Правилник^6) метода 18 B

Л1 
Намирнице животињског (месо, млеко и мед) и биљног (воће, поврће и житарице) порекла и производи од њих, мешана храна (целодневни оброци)

Одређивање садржаја воде (гравиметрија)

0,1-95%

В.M. 41

Л1 

Одређивање садржаја масти (гравиметрија)

0,03-70%

V.M. 42

Л1 

Одређивање садржаја пепела (гравиметрија)

0,05-10%

V.M. 43

Л1 

Одређивање садржаја целулозе (гравиметрија)

0,1-10 %

V.M. 44

Л1 

Одређивање садржаја угљених хидрата (рачунска метода)

V.M. 45

Л1 

Одређивање енергетске вредности (рачунска метода)

V.M. 46

Л1 
Млеко и производи од млека (Сир)

Одређивање масти у сувој материји у сиру (рачунска метода)

V.M. 47

Л1 
Намирнице животињског (месо, млеко и мед) и биљног (воће, поврће и житарице) порекла и производи од њих, мешана храна (целодневни оброци)

Једноставни дескриптивни тест (изглед, мирис, укус, боја, конзистенција, текстурa)


V.M. 56

Л1 
Храна - Намирнице животињског (месо, рибе, јаја, млеко, мед) и биљног (воће, поврће и житарице) порекла и производи од њих

Одређивање садржаја олова, кадмијума, бакра, цинка и гвожђа

Pb (0,1-5)mg/kg
Cd(0,02-1,0)mg/kg
Cu (0,1-5)mg/kg
Zn (0,1-50)mg/kg
Fe (0,1-50)mg/kg

AOAC^13)
метода 999.11B

Л1 

Одређивање садржаја живе и арсена

Hg (0,01-0,4)mg/kg As (0,05-2,5)mg/kg

V.M. 13

Л1 

Одређивање садржаја протеина

(0,5-50)%

V.M. 1

Л1 
Храна - Млеко и производи од млека

Одређивање воде у сиру

> 1%

Правилник^2) метода VI/1

Л1 
Храна - Кекс и сродни производи и посластичарски производи

Одређивање количине воде

> 1%

Правилник^3) метода 1

Л1 

Одређивање укупне масти по Сокслету (Soxhlet)

(0,8-40)%

Правилник^3) метода 9

Л1 

Одређивање натријум хлорида у трајном сланом пециву по Мору (Mohr)

(0,1-10)%

Правилник^3) метода 21

Л1 
Храна - Жито и млински производи

Одређивање садржаја влаге

> 1%

Правилник^4) метода I/8

Л1 

Одређивање количине пепела

> 0,02%

Правилник^4) метода I/10

Л1 

Одређивање киселинског степена

1-50

Правилник^4) метода I/16

Л1 

Одређивање количине пепела нерастворног у HCl (песак)

> 0,02%

Правилник^4) метода I/11

Л1 
Храна - Пекарски производи

Одређивање количине воде

> 1%

Правилник^4) метода II/1

Л1 

Одређивање киселинског степена

1-50

Правилник^4) метода II/2

Л1 

Одређивање количине масти по Welbull-Stoldt-у

> 0,1%

Правилник^4) метода II/4

Л1 

Одређивање количине пепела

> 0,02%

Правилник^4) метода II/7

Л1 
Храна - Тестенине

Одређивање количине воде

> 0,1%

Правилник^4) метода III/5

Л1 

Одрећивање количине липида

> 0,5%

Правилник^4) метода III/7

Л1 
Храна - Кухињска со

Одређивање садржаја јода

(1-40,0)mg J2/kg

SRPS E.Z8.002:2001

Л1 
Храна - Месо и производи од меса

Одређивање садржаја нитрита

(1-200)mg/kg

SRPS ISO 2918:1999

Л1 

Одређивање садржаја укупног фосфора

> 0,5 g/kg

SRPS ISO 13730:1999

Л1 

Одређивање садржаја хидроксипролина и релативног односа садржаја протеина, везивног ткива у укупним протеинима меса

(0,15-2)%

АОАC^13)
метода 990.26

Л1 
Храна - Мед и производи од меда

Одређивање воде у меду

(1-30)%

Правилник^5) метода 4

Л1 

Одређивање материја нерастворних у води

> 0,02%

Правилник^5) метода 5

Л1 

Oдрeђивање киселости

> 1 meq/kg

Правилник^5) метода 7

Л1 

Одређивање активности дијастазе

5-60

Правилник^5) метода 8

Л1 

Одређивање хидроксиметилфурфурола

> 1 mg/kg

AOAC^13)
метода 980.23

Л1 

Одређивање воде у матичном млечу и полену

(1-70)%

Правилник^5) метода 11

Л1 

Одређивање протеина у матичном млечу

(1-45)%

Правилник^5) метода 12

Л1 

Одређивање сахарозе

(1-20)%

V.M. 37

Л1 

Одређивање суве материје у прополис капима

(1-40)%

V.M. 14

Л1 
Храна - Производи од воћа и поврћа

Одређивање садржаја растворљиве суве материје

(1-90)%

Правилник^6) метода 1

Л1 
Храна Тесто и производи од теста

Одређивање количине воде

> 1%

Правилник^4) метода IV/2

Л1 

Одређивање количине масти по Welbull-Stoldt-у

> 0,5%

Правилник^4) метода IV/4

Л1 
Храна - Кекс и сродни производи и посластичарски производи

Одређивање шећера у бомбонским производима, кексу и производима сродним кексу по Луф-Шурлу (Luff-Schoorl)

(1-70)%

Правилник^3) метода 12a

Л1 
Храна - Мед и производи од меда

Одређивање електричне
проводљивости меда
(кондуктометрија)

0,1-3 mS/cm

V.M.51

Т1 

Одређивање глукозе и фруктозе (волуметрија)

(1-80)%

V.M.49

Т1 
Храна - Тестенине

Одређивање садржаја надева

(2-75)%

V.M. 2

Т1 
Храна - Млеко и производи од млека

Одређивање масти у сиру (бутирометром за сир)

(0,5-40,0)%

Правилник^2) метода VI/2

Л1 
Храна - Пекарски производи

Одређивање садржаја надева

(2-75)%

V.M. 2

Л1 
Храна - Жито и млински производи

Одређивање количине масти по Welbull-Stoldt -у

> 0,1%

Правилник^4) метода I/15

Л1 
Храна - Млеко и производи од млека

Одређивање масти у млеку (ацидобутирометријска метода по Герберу (Gerber))

(0,1-7,0)%

Правилник^2) метода I/3

Л1 
Храна Тесто и производи од теста

Одрећивање количине масти рачунато на количину употребљеног брашна

1-50%

V.M. 5

Л1 
И-15 Узорковање/П-09 Узорци животне средине (ваздух, вода, земљиште, отпад)

Вода - Вода за пиће и флаширана природна вода за пиће, Базенска вода, Oтпадна вода, Речна и вода из потока, Језерска вода

Узимање узорака за микробиолошка испитивања

SRPS EN ISO 19458:2009

Т1 

Вода - Језерска вода

Узимање узорака за физичко-хемијска испитивања

SRPS ISO
5667-4:2019 осим тачке 4.2.2; 5.1.2

Т1 

Вода - Речна и вода из потока

Узимање узорака за физичко-хемијска испитивања

SRPS ISO 5667-6:2017
осим тачке 7.6; 8.2 ; 9.3

Т1 

Вода - Вода за пиће и флаширана природна вода за пиће, Базенска вода

Узимање узорака за физичко-хемијску анализу

Правилник^8)
члан 5

Т1 

Вода - Oтпадна вода

Узимање узорака за физичко-хемијска испитивања

SRPS ISO 5667-10:2021
осим тачке 8.4

Т1 
И-15 Узорковање/П-21 Производи за људску употребу, укључујући храну

Храна - Кекс и производи сродни кексу

Узимање узорака за физичко-хемијско испитивања

Правилник^3)
метода I

Т1 

Храна - Мед

Узимање узорака за физичко-хемијско испитивања

Правилник^5)
метода I

Т1 

Храна - Жито и млински-пекарски производи, брзо смрзнута теста, тестенине и сродни производи

Узимање узорака за физичко-хемијско испитивања

Правилник^4)
метода I

Т1 
И-15 Узорковање/П-27 Остали производи

Узорци са површина који долазе у контакт са храном

Хоризонталне методе за технике узимања узорака са површине помоћу брисева

SRPS ISO
18593:2010

Т1 
И-16 Сензорна испитивања/П-09 Узорци животне средине (ваздух, вода, земљиште, отпад)
Воде за пиће (природне флаширане воде за пиће, изворске, минералне и стоне воде)

Испитивање укуса

Приручник 1)
метода P-IV-2

Л1 

Испитивање мириса

Приручник 1)
метода P-IV-2

Л1