Предмет испитивања |
Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања) |
Опсег мерења (где је примењиво) |
Референтни документ |
Локације |
Животна средина |
Мерење и оцењивање буке у животној средини |
(20-120)dB |
SRPS ISO 1996-1:2019 SRPS ISO 1996-2:2019
|
Т1 |
Вода - Вода за пиће, Стона вода |
Доказивање фекалних стрептокока (квалитативна метода) |
|
ВМ.МБ.2 |
Л2 |
|
Одређивање укупног броја (MPN) колиформних бактерија у 100 ml |
/ |
Приручник^1) део 2.а.1, метода 2.1
|
Л2 |
Вода - Вода за пиће, Флаширана, Природна вода за пиће, Стона вода |
Доказивање Proteus врста (квалитативна метода) |
|
Приручник 1) део 2.а.1, метода 4.1
|
Л2 |
Вода - Вода за пиће, Флаширана природна вода за пиће, Природна изворска вода, Природна минерална вода, Стона вода |
Доказивање и одређивање броја сулфиторедукујућих клостридија |
|
Приручник 1) део 2.а.1, метода 5.1
|
Л2 |
Вода - Вода за пиће, Флаширана природна вода за пиће, Стона вода |
Одређивање укупног броја (MPN) колиформних бактерија фекалног порекла у 100 ml |
/ |
Приручник^1) део 2.а.1, метода 2.2
|
Л2 |
Вода - Вода за пиће, Флаширана природна вода за пиће, Стона вода |
Одређивање укупног броја аеробних мезофилних бактерија у 1 ml |
/ |
Приручник^1) део 2.а.1, метода 1.1
|
Л2 |
Вода - Вода за пиће Флаширана природна вода за пиће Базенске воде и воде за рекреацију Природна изворска вода Природна минерална вода Стона вода |
Откривање и одређивање броја цревних ентерокока - Део 2: Метода мембранске филтрације |
|
SRPS ЕN ISO 7899-2:2010 |
Л2 |
|
Откривање и одређивање броја Escherichia coli и колиформних бактерија - Део 1: Метода мембранске филтрације
|
|
SRPS ЕN ISO 9308-1:2017 SRPSENISO 9308-1:2017/A1:2017
|
Л2 |
|
Откривање и одређивање броја Pseudomonas aeruginosa- Метода мембранске филтрације |
|
SRPS ЕN ISO 16266:2010
|
Л2 |
Вода - Вода за пиће Базенске воде и воде за рекреацију Флаширана природна вода за пиће Природна изворска вода Природна минерална вода Стона вода Површинске воде |
Одређивање броја културабилних микроорганизама - Бројање колонија засејавањем у подлогу хранљиви агар |
|
SRPS ЕN ISO 6222:2010 |
Л2 |
Вода - Површинске воде (речна и вода из потока, језерска вода) Отпадне воде |
Одређивање укупног броја (MPN) колиформних бактерија |
/ |
Стандардне методе^14) страна 103
|
Л2 |
Вода - Воде за пиће, Природне минералне водe, Природно изворске воде, Стоне воде, Површинске воде, Отпадне воде |
Одређивање броја Escherichia coli и колиформних бактерија (метода највероватнијег броја МПН ) |
|
SRPS EN ISO 9308-2:2015
|
Л2 |
Вода - Површинске воде Отпадне воде Базенске воде и воде за рекреацију |
Одређивање највероватнијег броја ентерокока (метода највероватнијег броја МПН )
|
|
ВМ.МБ.1 |
Л2 |
Вода - Вода за пиће, Флаширана природна вода за пиће, Стона вода |
Изоловање и идентификација Pseudomonas aeruginosa |
|
Приручник^1) део 2.а.1, метода 6.1
|
Л2 |
Вода - Базенскe водe и воде за рекреацију |
Откривање и одређивање броја Staphylococcus aureus – Метода мембранске филтрације
|
|
SMEWW 21st, 9213. APHA
|
Л2 |
Храна храна |
Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни - Део 2: Техника бројања колонија у производима са активношћу воде мањом од 0,95 или једнаком 0,95 |
|
SRPS ISO 21527-2:2011
|
Л2 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни - Део 1: Техника бројања колонија у производима са активношћу воде већом од 0,95 |
|
SRPS ISO 21527-1:2011
|
Л2 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја суспектног Bacillus cereus - Техника бројања колонија на 30 °C |
|
SRPS EN ISO 7932:2009 |
Л2 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. — Део 2: Метода одређивања броја |
|
SRPS EN ISO 11290-2:2017 |
Л2 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp – Део 1: Метода откривања
|
|
SRPS EN ISO 11290-1:2017 |
Л2 |
|
Микробиологија ланца хране - Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама - Део 1: Бројање колонија на 30°C техником наливања плоче |
|
SRPS EN ISO 4833-1:2014 SRPS EN ISO 4833-1:2014/ A:2022 |
Л2 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза позитивних стафилокока (Staphylococcus aureуs и друге врсте) - Део 1: Техника агара по Берд-Паркеру (Baird-Parker) |
|
SRPS ЕN ISO 6888-1:2021 |
Л2 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја ß-глукуронидаза позитивне E. coli - Део 2: Техника бројања колонија на 44°C помоћу 5-бромо-4-хлоро-3-индол-ß-Д-глукуронида
|
|
SRPS ISO 16649-2:2008
|
Л2 |
|
Хоризонтална метода за откривање,одређивање броја и серотипизацију Salmonella- Део 1:Откривање Salmonella- spp.
|
|
SRPS EN ISO 6579-1:2017 изузев Анекса Д SRPS EN ISO 6579-1:2017/A1:2020
|
Л2 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae – Део 2: Метода бројања колонија
|
|
SRPS ISO 21528-2:2009
|
Л2 |
Узорци у зони производње и руковање са храном: -површина, -руку и -посуђе и прибор |
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenesи Listeria spp - Део 1: Метода откривања |
|
SRPS EN ISO 11290-1:2017 |
Л2 |
|
Хоризонтална метода за одређивање Salmonella spp |
|
SRPS EN ISO 6579-1:2017 изузимајући анекс Д SRPS EN ISO 6579-1:2017/A1:2020 |
Л2 |
|
Хоризонтална метода ѕа откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae - Део 2: Метода бројања колонија
|
|
SRPS ISO 21528-2:2017
|
Л2 |
|
Микробиологија ланца хране - Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама - Део 1: Бројање колонија на 30°C техником наливања плоче |
|
SRPS EN ISO 4833-1:2014 SRPS EN ISO 4833-1:2014/ A:2022 |
Л2 |
Предмети опште употребе - Средства за прање и одржавање чистоће у домаћинству |
Одређивање садржаја слободних алкалија или слободнх киселина |
(0,01-5)% |
SRPS ISO 4314:1992 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Средства за одржавање личне хигијене, негу и улепшавање лица и тела |
Одређивање pH вредности |
(1-14)pH јединица |
SRPS ISO 4316:2014 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Средства за прање и одржавање чистоће у домаћинству |
Површински активне материје - Одређивање pH -вредности у воденим растворима - Потенциометријска метода |
(1-14)pH јединица |
SRPS H.E8.026:1990 |
Л1 |
Вода за пиће Природне флаширане воде за пиће Изворске, минералне и стоне воде Површинске воде Подземне воде Базенске и воде за рекреацију Раствори за дијализу Отпадне воде Воде непознатог Порекла |
Одређивање pH вредности (електрохемијa) |
1-12 pH jedinica |
Приручник^1) метода P-IV-6-A |
Т1 |
Ваздух - Ваздух амбијента |
Одређивање температуре |
(-20 до + 50) 0C |
Приручник^1) метода P-V-1 |
Т1 |
Ваздух - Амбијентални ваздух – таложне материје |
Стандардна метода за одређивање Pb, Cd, As и Ni у фракцији PM10 суспендованих честица |
Pb (1-4000)ng/m^3 Cd (0,1-50)ng/m^3 As (0,5-350)ng/m^3 Ni (2-100)ng/m^3
|
SRPS EN 14902:2008
|
Л1 |
|
Одређивање укупних суспендованих материја |
(1-200)μg/m^3 |
V.M. 26 |
Л1 |
|
Одређивање фракције PM10 суспендованих честица - Референтна метода и поступак испитивања на терену ради демонстрирања еквивалентности мерних метода |
(1-200)μg/m^3 |
SRPS EN 12341:2008 |
Л1 |
|
Одређивање концентрације сумпор-диоксида |
(6-300)μg/m^3 |
V.M. 12 |
Л1 |
|
Одређивање азот-диоксида |
(1-120)μg/m^3 |
V.M. 6 |
Л1 |
|
Одређивање чађи |
(6-150)μg/m^3 |
V.M. 7 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја цинка |
Zn (10-500)μg/m^2/дан
|
V.M. 22 |
Л1 |
|
Одређивање pH вредности |
(1-12)pH јединица |
V.M. 25 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја олова, кадмијума и арсена |
Pb (2-200)μg/m2/дан Cd (0,1-10)μg/ m2/дан As (2-200)μg/m2/дан
|
SRPS EN 15841:2011 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја калцијума |
(2-200)mg/m^2/дан |
V.M. 24 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја сулфата |
(2-200)mg/m^2/дан |
V.M. 9 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја хлорида |
(10-100)mg/m^2/дан |
V.M. 23 |
Л1 |
|
Одређивање сагорљивог дела |
(1-500)mg/m^2/дан |
V.M. 32 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја пепела |
(5-1000)mg/m^2/дан |
V.M. 31 |
Л1 |
|
Одређивање укупних таложних материја |
(25-2000)mg/m^2/дан |
V.M. 10 |
Л1 |
|
Одређивање нерастворених материја |
(5-1000)mg/m^2/дан |
V.M. 30 |
Л1 |
|
Одређивање растворених материја у аероседименту |
(20-1000)mg/m^2/дан |
V.M. 21 |
Л1 |
Вода - Воде за пиће (природне флаширане воде за пиће, изворске, минералне и стоне воде), Површинске воде, Подземне воде, Базенске воде и воде за рекреацију, Раствори за дијализу, Отпадне воде |
Одређивање садржаја антимона |
(0,001-0,02)mg/l |
V.M. 16 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја арсена |
(0,002-1,00)mg/l |
V.M. 17 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја живе |
(0,0005-0,05)mg/l |
V.M. 18 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја олова, кадмијума, хрома, баријума, алуминијума, никла и арсена |
Pb (0,002-0,1)mg/l Cd(0,0001-0,01)mg/l Cr (0,001-0,1)mg/l Ba (0,01-2)mg/l Al (0,003-0,5)mg/l Ni (0,003-0,5)mg/l Cu (0,002-0,1)mg/l As (0,002-0,5)mg/l
|
V.M. 20 |
Л1 |
|
Тврдоћа воде |
(0,1-110)ºdH |
AZVV^12) стр. 232
|
Л1 |
|
Алкалитет |
(0,5-250)ml HCl/l |
V.M. 29 |
Л1 |
|
Одређивање шестовалентног хрома (Cr^+6) |
(0,006-0,5)mg/l |
Приручник^1) метода P-V-20/B
|
Л1 |
|
Одређивање хемијске потрошње кисеоника (HPK) |
> 10 mg/l |
М.С.Т^11) |
Л1 |
Ваздух - Амбијентални ваздух - таложне материје |
Одређивање електропроводљивости
|
10-1000 μS cm-1 |
V.M. 53 |
Л1 |
Вода за пиће Природне флаширане воде за пиће Изворске, минералне и стоне воде Површинске воде Подземне воде Базенске и воде за рекреацију Раствори за дијализу Отпадне воде Воде непознатог Порекла |
Одређивање садржаја кисеоника (јон-селективном електродом) |
0,1-20 mg/l |
APHA^9) метода 4500-O G |
Т1 |
|
Одређивање електропроводљивости на 20 оС (кондуктометријa) |
10-10000 μS cm-1 |
Приручник^1) метода P-IV-11 |
Т1 |
|
Одређивање температуре |
(0-100)°C |
Приручник^1) метода P-IV-1 |
Т1 |
Вода - Воде за пиће (природне флаширане воде за пиће, изворске, минералне и стоне воде), подземне воде |
Одређивање садржаја угљен диоксида
|
10-1000 mg/l |
V.M. 57 |
Л1 |
Вода - Воде за пиће (природне флаширане воде за пиће, изворске, минералне и стоне воде), Површинске воде, Подземне воде, Базенске воде и воде за рекреацију, Раствори за дијализу, Отпадне воде |
Одређивање бикарбоната |
(10-1000)mg/l |
AZVV^10) стр. 262
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја анјонских детерџената |
(0,05-2)mg/l |
V.M. 36 |
Л1 |
|
Одређивање остатака испарења филтриране воде |
˃ 20 mg/l |
V.M. 11 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја сулфата |
(2-600) mg/l SO42- |
V.M. 9 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја цинка, бакра и мангана |
Zn 0,01-2 mg/l Cu 0,06-2 mg/l Mn 0,03-2 mg/l
|
V.M. 22 |
Л1 |
|
Одређивање суспендованих материја |
˃ 4 mg/l |
Приручник^1) метода P-IV-9
|
Л1 |
|
Одређивање укупног остатка после испаравања на 105°C |
˃ 20 mg/l |
Приручник^1) метода P-IV-7
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја калцијума и магнезијума |
(1-400) mg/l |
V.M. 35 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја фенола |
(0,002-0,10)mg/l |
SRPS ISO 6439:1997 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја фосфата |
˃ 0,03 mg/l |
APHA^9) метода 4500-P D
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја нитрита са сулфанилном киселином |
(0,005-3) mg/l NO2- |
Приручник^1) метода P-V-32-A
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја нитрата |
(1-500) mg/l NO3- |
Приручник^1) метода P-V-31-C
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја гвожђа (колориметријски са 1-10 фенантролином)
|
0,05-10 mg/l Fe |
Приручник^1) метода P-V-17-A
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја амонијака (са Неслеровим (Nessler) реагансом, без дестилације) |
0,05-10 mg/l NH3 |
Приручник^1) метода P-V-2-B
|
Л1 |
|
Одређивање eлектропроводљивости на 20°С
|
10 -10000 μS cm-1 |
Приручник^1) метода P-IV-11
|
Л1 |
|
Одређивање pH вредности |
(1-12)pH јединица |
Приручник^1) метода P-IV-6-A
|
Л1 |
|
Одређивање боје |
(5-40) °Co-Pt |
Приручник^1) метода P-IV-5-B
|
Л1 |
|
Одређивање мутноће |
(0,1-1000)NTU |
V.M. 33 |
Л1 |
Ваздух - Aмбијентални ваздух |
Одређивање садржаја бензо(а)пирена у суспендованим честицама |
(0,2-20) ng/m3 |
SRPS EN 15549:2010 |
Т1 |
Ваздух - Амбијентални ваздух |
Стандардна метода за одређивање Pb, Cd, As и Ni у фракцији PM10 суспендованих честица |
Pb (1-4000)ng/m3 Cd (0,1-50)ng/m3 As (0,5-350)ng/m3 Ni (2-100)ng/m3
|
SRPS EN 14902:2008/ АС:2013
|
Т1 |
|
Одређивање фракције PM10 суспендованих честица -Референтна метода и поступак испитивања на терену ради демонстрирања еквивалентности мерних метода |
(1-200) μg/m3 |
SRPS EN 12341:2015 |
Т1 |
|
Одређивање укупних суспендованих материја |
(1-200)μg/m3 |
V.M. 26 |
Т1 |
|
Одређивање концентрације сумпор -диоксида |
(6-300)μg/m3 |
V.M. 12 |
Т1 |
|
Одређивање азот-диоксида |
(1-120)μg/m3 |
V.M. 6 |
Т1 |
|
Одређивање концентрације сумпор -диоксида |
(6-300)μg/m3 |
V.M. 12 |
Т1 |
Воде за пиће (природне флаширане воде за пиће, изворске, минералне и стоне воде), Површинске воде, Подземне воде, Базенске воде и воде за рекреацију, Раствори за дијализу, Отпадне воде |
Oдрeђивање укупних и минералних масти и уља (ИР спектрофотометрија) |
0.05-50 mg/l |
V.M. 38 |
Л1 |
|
Укупни неоргански азот (NH4-N, NO3-N, NO2-N) (рачунски) |
(0,3-600) mg/l N |
V.M. 50 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја укупног фосфора (спектрофотометријски са амонијум-молибдатом уз редукцију са SnCl2) |
(0,03-50) mg P/l |
APHA9)
метода 4500-P D припрема APHA9) метода 4500-P B5
|
Л1 |
Вода - Воде за пиће (природне флаширане воде за пиће, изворске, минералне и стоне воде), Површинске воде, Подземне воде, Базенске воде и воде за рекреацију, Раствори за дијализу, Отпадне воде |
Одређивање потрошње калијум-перманганата KMnO4 (кувањем у току 10 мин. у киселој средини са KMnO-4 титрацијом према Kubel-Tiemann) |
0,5 – 1500 mg/l KMnO4 |
Приручник^1) метода P-IV-9-A
|
Л1 |
Вода - Воде за пиће (природне флаширане воде за пиће, изворске, минералне и стоне воде), Површинске воде, Подземне воде, Базенске воде и воде за рекреацију, Раствори за дијализу, Отпадне воде |
Одређивање садржаја натријума и калијума |
Na (0,5-200) mg/l K (0,1-20) mg/l
|
V.M. 52 |
Л1 |
Воде за пиће (природне флаширане воде за пиће, изворске, минералне и стоне воде), Површинске воде, Подземне воде, Базенске воде и воде за рекреацију, Раствори за дијализу, Отпадне воде |
Одређивање укупног сувог остатка на (103-105)оC (гравиметријски) |
> 10 mg/l |
APHA^9) метода 2540 В |
Л1 |
|
Одређивање остатка жарења и испарљивих материја на 550 0C (гравиметријски) |
>10 mg/l |
APHA^9) метода 2540 Е |
Л1 |
|
Одређивање укупних суспендованих материја на 105 0C (гравиметријски) |
> 1 mg/l |
APHA^9) метода 2540 D |
Л1 |
|
Одређивање амонијум јона (потенциометријски) |
0,3-500 mg N/l |
SRPS ISO 6778:1992 |
Л1 |
Вода - Површинске воде, Подземне воде, Базенске воде и воде за рекреацију, Отпадне воде |
Седиментне материје |
0,1-1000 ml/l |
Приручник 1) метода P-IV-8 |
Л1 |
|
Одређивање биохемијске потрошње кисеоника (BPK5- електрохемија) |
(3-6000)mgO2/L
|
V.M. 28 |
Л1 |
|
Одређивање хемијске потрошње кисеоника (HPK)
|
10-4500 mg/l |
М.С.Т11) |
Л1 |
Вода - Природне флаши-ране воде за пиће, изворске, минералне и стоне воде |
Одређивање укупних растворених материја на 180оC
|
> 10 mg/l |
APHA9) метода |
Л1 |
|
Одређивање садржаја угљен диоксида
|
(2-11) g/l |
V.M. 55 |
Л1 |
Воде Вода за пиће Базенска вода |
Одређивање садржаја резидуалног хлора (колориметрија са компаратором) |
(0,1-1)mg/l |
Приручник^1) метода P-V-18/А |
Т1 |
Вода - Воде за пиће (природне флаширане воде за пиће, изворске, минералне и стоне воде), Површинске воде, Подземне воде, Базенске воде и воде за рекреацију, Раствори за дијализу, Отпадне воде |
Седиментне материје (физичка) |
˃ 0,1 ml/l |
Приручник^1) метода P-IV-8
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја кисеоника (јон - селективном електродом) |
(0,05-20)mg/l |
Приручник^1) метода P-IV-12/B
|
Л1 |
|
Одређивање биохемијске потрошње кисеоника (BPK5 - електрохемија)
|
(3-6000)mgO2/L |
V.M. 28 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја хлорида (титрацијом са AgNO3 уз хроматски индикатор по Мору (Mohr)) |
(5-400)mg/l |
SRPS ISO 9297:1997 SRPS ISO 9297/1:2007
|
Л1 |
Храна - Млеко и производи од млека |
Одређивање воде у сиру |
> 1% |
Правилник^2) метода VI/1 |
Л1 |
|
Одређивање масти у сиру |
(0,5-40,0)% |
Правилник^2) метода VI/2 |
Л1 |
Млеко и производи од млека (Сир) |
Одређивање воде у безмасној материји у сиру (рачунска метода) |
|
V.M. 48 |
Л1 |
|
Одређивање масти у сувој материји у сиру (рачунска метода) |
|
V.M. 47 |
Л1 |
Намирнице животињског (месо, млеко и мед) и биљног (воће, поврће и житарице) порекла и производи од њих, мешана храна (целодневни оброци) |
Одређивање енергетске вредности (рачунска метода) |
|
V.M. 46 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја угљених хидрата (рачунска метода) |
|
V.M. 45 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја целулозе (гравиметрија) |
0,1-10 % |
V.M. 44 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја пепела (гравиметрија) |
0,05-10% |
V.M. 43 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја масти (гравиметрија) |
0,03-70% |
V.M. 42 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја воде (гравиметрија) |
0,1-95% |
В.M. 41 |
Л1 |
Храна - Производи од воћа и поврћа |
Одређивање укупне киселости титрацијом |
> 0,05% |
Правилник^6) метода 18 B |
Л1 |
|
Одређивање садржаја пепела нерастворног у хлороводоничној киселини |
(0,02-10)% |
Правилник^6) метода 5 |
Л1 |
|
Одређивање укупне суве материје |
(1-80)% |
Правилник^6) метода 2 A |
Л1 |
|
Одређивање садржаја растворљиве суве материје |
(1-90)% |
Правилник^6) метода 1 |
Л1 |
Храна - Мед и производи од меда |
Одређивање суве материје у прополис капима |
(1-40)% |
V.M. 14 |
Л1 |
|
Одређивање сахарозе |
(1-20)% |
V.M. 37 |
Л1 |
|
Одређивање протеина у матичном млечу |
(1-45)% |
Правилник^5) метода 12 |
Л1 |
|
Одређивање воде у матичном млечу и полену |
(1-70)% |
Правилник^5) метода 11 |
Л1 |
|
Одређивање хидроксиметилфурфурола |
> 1 mg/kg |
AOAC^13) метода 980.23
|
Л1 |
|
Одређивање активности дијастазе |
5-60 |
Правилник^5) метода 8 |
Л1 |
|
Oдрeђивање киселости |
> 1 meq/kg |
Правилник^5) метода 7 |
Л1 |
|
Одређивање материја нерастворних у води |
> 0,02% |
Правилник^5) метода 5 |
Л1 |
|
Одређивање воде у меду |
(1-30)% |
Правилник^5) метода 4 |
Л1 |
Храна - Месо и производи од меса |
Одређивање садржаја хидроксипролина и релативног односа садржаја протеина, везивног ткива у укупним протеинима меса |
(0,15-2)% |
АОАC^13) метода 990.26
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја укупног фосфора |
> 0,5 g/kg |
SRPS ISO 13730:1999 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја нитрита |
(1-200)mg/kg |
SRPS ISO 2918:1999 |
Л1 |
Храна - Кухињска со |
Одређивање садржаја јода |
(1-40,0)mg J2/kg |
SRPS E.Z8.002:2001 |
Л1 |
Храна - Тестенине |
Одрећивање количине липида |
> 0,5% |
Правилник^4) метода III/7 |
Л1 |
|
Одређивање количине воде |
> 0,1% |
Правилник^4) метода III/5 |
Л1 |
Храна - Кекс и сродни производи и посластичарски производи |
Одређивање натријум хлорида у трајном сланом пециву по Мору (Mohr) |
(0,1-10)% |
Правилник^3) метода 21 |
Л1 |
|
Одређивање укупне масти по Сокслету (Soxhlet) |
(0,8-40)% |
Правилник^3) метода 9 |
Л1 |
|
Одређивање количине воде |
> 1% |
Правилник^3) метода 1 |
Л1 |
Храна - Жито и млински производи |
Одређивање количине масти по Welbull-Stoldt -у |
> 0,1% |
Правилник^4) метода I/15 |
Л1 |
Храна - Намирнице животињског (месо, рибе, јаја, млеко, мед) и биљног (воће, поврће и житарице) порекла и производи од њих |
Одређивање садржаја протеина |
(0,5-50)% |
V.M. 1 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја живе и арсена |
Hg (0,01-0,4)mg/kg As (0,05-2,5)mg/kg |
V.M. 13 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја олова, кадмијума, бакра, цинка и гвожђа |
Pb (0,1-5)mg/kg Cd(0,02-1,0)mg/kg Cu (0,1-5)mg/kg Zn (0,1-50)mg/kg Fe (0,1-50)mg/kg
|
AOAC^13) метода 999.11B
|
Л1 |
Намирнице животињског (месо, млеко и мед) и биљног (воће, поврће и житарице) порекла и производи од њих, мешана храна (целодневни оброци) |
Одређивање садржаја натријум хлорида |
(0,1-10) % |
V.M. 54 |
Л1 |
|
Једноставни дескриптивни тест (изглед, мирис, укус, боја, конзистенција, текстурa)
|
|
V.M. 56 |
Л1 |
Храна - Пекарски производи |
Одређивање количине пепела |
> 0,02% |
Правилник^4) метода II/7 |
Л1 |
|
Одређивање количине масти по Welbull-Stoldt-у |
> 0,1% |
Правилник^4) метода II/4 |
Л1 |
|
Одређивање киселинског степена |
1-50 |
Правилник^4) метода II/2 |
Л1 |
|
Одређивање количине воде |
> 1% |
Правилник^4) метода II/1 |
Л1 |
Храна - Жито и млински производи |
Одређивање количине пепела нерастворног у HCl (песак) |
> 0,02% |
Правилник^4) метода I/11 |
Л1 |
|
Одређивање киселинског степена |
1-50 |
Правилник^4) метода I/16 |
Л1 |
|
Одређивање количине пепела |
> 0,02% |
Правилник^4) метода I/10 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја влаге |
> 1% |
Правилник^4) метода I/8 |
Л1 |
Храна Тесто и производи од теста |
Одређивање количине масти по Welbull-Stoldt-у |
> 0,5% |
Правилник^4) метода IV/4 |
Л1 |
|
Одређивање количине воде |
> 1% |
Правилник^4) метода IV/2 |
Л1 |
Храна - Кекс и сродни производи и посластичарски производи |
Одређивање шећера у бомбонским производима, кексу и производима сродним кексу по Луф-Шурлу (Luff-Schoorl) |
(1-70)% |
Правилник^3) метода 12a |
Л1 |
Храна - Тестенине |
Одређивање садржаја надева |
(2-75)% |
V.M. 2 |
Т1 |
Храна - Млеко и производи од млека |
Одређивање масти у млеку (ацидобутирометријска метода по Герберу (Gerber)) |
(0,1-7,0)% |
Правилник^2) метода I/3 |
Л1 |
Храна - Мед и производи од меда |
Одређивање електричне проводљивости меда (кондуктометрија)
|
0,1-3 mS/cm |
V.M.51 |
Т1 |
|
Одређивање глукозе и фруктозе (волуметрија) |
(1-80)% |
V.M.49 |
Т1 |
Храна - Пекарски производи |
Одређивање садржаја надева |
(2-75)% |
V.M. 2 |
Л1 |
Храна Тесто и производи од теста |
Одрећивање количине масти рачунато на количину употребљеног брашна |
1-50% |
V.M. 5 |
Л1 |
|
Вода - Oтпадна вода |
Узимање узорака за физичко-хемијска испитивања |
SRPS ISO 5667-10:2021 осим тачака 7.2.2., 7.2.4, 7.3.4, 8.2, 8.4
|
Т1 |
|
Вода - Вода за пиће и флаширана природна вода за пиће, Базенска вода
|
Узимање узорака за физичко-хемијску анализу |
Правилник^8) члан 5
|
Т1 |
|
Вода - Речна и вода из потока |
Узимање узорака за физичко-хемијска испитивања |
SRPS ISO 5667-6:2017 осим тачке 7.6; 8.2 ; 9.3
|
Т1 |
|
Вода - Језерска вода |
Узимање узорака за физичко-хемијска испитивања |
SRPS ISO 5667-4:2019 осим тачке 4.2.2; 5.1.2
|
Т1 |
|
Вода - Вода за пиће и флаширана природна вода за пиће, Базенска вода, Oтпадна вода, Речна и вода из потока, Језерска вода
|
Узимање узорака за микробиолошка испитивања |
SRPS EN ISO 19458:2009 |
Т1 |
|
Храна - Жито и млински-пекарски производи, брзо смрзнута теста, тестенине и сродни производи |
Узимање узорака за физичко-хемијско испитивања |
Правилник^4) метода I
|
Т1 |
|
Храна - Мед |
Узимање узорака за физичко-хемијско испитивања |
Правилник^5) метода I
|
Т1 |
|
Храна - Кекс и производи сродни кексу |
Узимање узорака за физичко-хемијско испитивања |
Правилник^3) метода I
|
Т1 |
|
Узорци са површина који долазе у контакт са храном |
Хоризонталне методе за технике узимања узорака са површине помоћу брисева |
SRPS ISO 18593:2010
|
Т1 |
Воде за пиће (природне флаширане воде за пиће, изворске, минералне и стоне воде) |
Испитивање мириса |
|
Приручник 1) метода P-IV-2 |
Л1 |
|
Испитивање укуса |
|
Приручник 1) метода P-IV-2 |
Л1 |