Предмет испитивања |
Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања) |
Опсег мерења (где је примењиво) |
Референтни документ |
Локације |
храна за животиње |
Одређивање концентрације афлатоксина Б1 |
1-200 ppb |
ВСИ СО ЛУ 64 |
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња - Крвни серум |
Испитивање присуства антитела против вируса болести плавог језика |
|
OIE 1) поглавље 3.1.3 (2021) тачка 2.1 |
Л1 |
|
Испитивање присуства антитела против инфективног бронхитиса живине |
|
OIE1) поглавље 3.3.2 (2018) тачка 2.3. |
Л1 |
|
Испитивање присуства антитела против вируса инфективног говеђег ринотрахеитиса / инфективног пустулозног вулвовагинитиса |
|
OIE^1), поглавље 3.4.11 (2017) тачка 2.2.1 |
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња (крвни серум) |
Испитивање присуства антитела против Maedi Visna вируса оваца и коза и вируса артритиса и енцефалитиса коза(MVV/CAEV) |
|
OIE 1) поглавље 3.8.2 (2017) тачка 2.2.2 |
Л1 |
|
Испитивање присуства антитела против Brucella ovis |
|
OIE 1) поглавље 3.8.7 (2015) тачка 2.3 |
Л1 |
|
Испитивање присуства антитела против Brucella spp. |
|
OIE 1) поглавље 3.1.4 (2022) тачка 2.5.2. |
Л1 |
|
Изолација и идентификација Salmonellae spp. |
|
OIE 1) поглавље 3.10.7 (2022) тачка 2 |
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња - Крвни серум |
Испитивање присуства антитела против вируса Morbus Aujetszky |
|
OIE 1) поглавље 3.1.2 (2018) тачка 2.2 |
Л1 |
|
Испитивање присуства антитела против вируса класичне куге свиња |
|
OIE 1) поглавље 3.9.3 (2022) тачка 2.4 |
Л1 |
|
Испитивање присуства антитела против Гумборо болести код живине |
|
OIE^1), поглавље 3.3.12 (2016) тачка 2.3. |
Л1 |
|
Испитивање присуства антитела против изазивача Q грознице |
|
OIE^1), поглавље 3.1.17 (2018) тачка 2.1 |
Л1 |
|
Испитивање присуства антитела против вируса репродуктивно респираторног синдрома свиња PRRS |
|
OIE^1), поглавље 3.9.6 (2021) тачка 2.4 |
Л1 |
|
Испитивање присуства антитела против ензоотске леукозе говеда |
|
OIE^1), поглавље 3.4.9 (2018) тачка 2.1.1
|
Л1 |
|
Испитивање присуства антитела против ензоотске леукозе говеда |
|
OIE^1), поглавље 3.4.9 (2018) тачка 2.1
|
Л1 |
|
Испитивање присуства антитела против Brucella spp |
|
OIE^1), поглавље 3.1.4 (2022) тачка 2.5.1
|
Л1 |
|
Испитивање присуства антитела против Brucella spp. |
|
OIE^1) поглавље 3.1.4 (2022) тачка 2.3.1 |
Л1 |
|
Испитивање присуства антитела против вируса авијарне инфлуенце |
|
OIE^1), поглавље 3.3.4 (2021) тачка 2.1 |
Л1 |
|
Испитивање присуства антитела против вируса бовине вирусне дијареје (BVD) |
|
OIE^1), поглавље 3.4.7 (2015) тачка 2.2 |
Л1 |
|
Испитивање присуства антитела против вируса атипичне куге живине |
|
OIЕ^1) Поглавље 3.3.14 (2021) тачка 2.1 |
Л1 |
|
Испитивање присуства антитела против вируса Афричке куге свиња |
|
OIE^1) поглавље 3.9.1 (2021) тачка 2.1
|
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња (органи, секрети, екскрети, ткива, ткивне течности и брисеви) |
Утврђивање присуства генома вируса афричке свињске куге (Real Time PCR) |
|
OIE^1) поглавље 3.9.1 (2021) тачка 1.3.3
|
Л1 |
|
Утврђивање присуства генома вируса класичне куге свиња (Real Time RТ PCR)
|
|
ВСИ СО ЛУ 162 |
Л1 |
|
Утврђивање присуства генома вируса плавог језика (Real Time RT PCR)
|
|
OIE^1) поглавље 3.1.3 (2021) тачка 1.3.1
|
Л1 |
|
Утврђивање присуства делова генома цирковируса свиња типа 2 (PCV2) |
|
ВСИ СО ЛУ 155 |
Л1 |
|
Утврђивање присуства делова генома вируса Аујесзки болести свинја (МAD) |
|
ВСИ СО ЛУ 154 |
Л1 |
|
Утврђивање присуства делова генома патогених Лептоспира |
|
ВСИ СО ЛУ 192 |
Л1 |
|
Утврђивање присуства делова генома вируса респираторног и репродуктивног синдрома свиња (PRRS) |
|
ВСИ СО ЛУ 191 |
Л1 |
Храна (млеко и производи од млека) |
Одређивање концентрације афлатоксина М1 |
(0,005-1,25) µg/kg |
ВСИ СО ЛУ 63 |
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња - органи, ткива, секрети, екскрети, простирка |
Дијагностика ноземозе пчела (микроскопски преглед) |
|
OIE 1) поглавље 3.2.4 (2013) тачка 1.1.
|
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња (органи, ткива, секрети, екскрети, простирка) |
Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella, Део1: Откривање Salmonella spp. |
|
SRPS EN ISO 6579-1:2017 изузимајући Анекс Д |
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња - органи, ткива, секрети, екскрети, простирка |
Изолација и идентификација Salmonellae spp. |
|
OIE^1) поглавље 3.10.7 (2022) тачка 1
|
Л1 |
Храна - месо и производи од меса - млеко и производи од млека - јаја и производи од јаја - масти - мед - риба и производи од рибе |
Хоризонтална метода за одређивање броја колиформа - Техника бројања колонија |
|
SRPS ISO 4832:2014 |
Л1 |
Храна - месо и производи од меса - млеко и производи од млека - јаја и производи од јаја - масти - мед - риба и производи од рибе |
Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза-позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте) – Део 2: Метода употребе агара са плазмом кунића и фибриногеном |
|
SRPS EN ISO 6888-2:2009
|
Л1 |
|
Детекција Salmonella spp. VIDAS EASY SLIM |
|
ВСИ СО ЛУ 51 |
Л1 |
|
Детекција Listeria spp. и Listeria monocytogenes VIDAS LDUO |
|
ВСИ СО ЛУ 60 |
Л1 |
Храна - Месо и производи од меса - Млеко и производи од млека - Јаја и производи од јаја - Масти - Мед - Риба и производи од рибе |
Хоризонтална метода за откривање и oдређивање броја Enterobacteriaceae – Део 2: Техника бројања колонија |
/ |
SRPS EN ISO 21528-2:2017 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и oдређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp.- Део 2: метода одређивања броја |
/ |
SRPS EN ISO 11290-2:2017 |
Л1 |
Храна - Mесо и производи од меса - Mлеко и производи од млека - Jаја и производи од јаја - Mасти - Mед - Риба и производи од рибе |
Хоризонтална метода за одређивање броја ßглукуронидаза позитивне Escherichia coli – Део 2: Техника бројања колонија на 440С помоћу 5- бромо-4- хлоро-3- индолил ß-Д глукуронида |
/ |
SRPS ISO 16649-2:2008 |
Л1 |
Храна |
Детекција Salmonella spp. VIDAS EASY SLIM |
|
ВСИ СО ЛУ 51 |
Л1 |
|
Детекција Listeria spp. И Listeria monocytogenes VIDAS LDUO |
|
ВСИ СО ЛУ 60 |
Л1 |
Храна |
Хоризонтална метода за откривање и oдређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp.- Део 1: метода откривања |
|
SRPS EN ISO 11290-1:2017 |
Л1 |
Храна |
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама- Део 1: Бројање колонија на 30°C техником наливња плоче |
|
SRPS EN ISO 4833-1:2014 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза-позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте) – Део 1: Метода употребе агара по Берд-Паркеру |
|
SRPS EN ISO 6888-1:2021 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја Clostridium perfringens – Tехника бројања колонија |
|
SRPS EN ISO 7937:2010 |
Л1 |
Храна |
Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни - Део 2: Техника бројањa колонија у производима са активношћу воде мањом од или једнаком 0,95 |
|
SRPS ISO 21527-2:2011 |
Л1 |
Храна за животиње |
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама- Део 1: Бројање колонија на 30°C техником наливња плоче |
|
SRPS EN ISO 4833-1:2014 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и oдређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp.- Део 1: Mетода откривања |
|
SRPS EN ISO 11290-1:2017
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella - Део 1: Откривање Salmonella spp. |
|
SRPS EN ISO 6579-1:2017 изузимајући Анекс Д |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја Clostridium perfringens – Tехника бројања колонија |
|
SRPS EN ISO 7937:2010 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза-позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте) – Део 1: Метода употребе агара по Берд-Паркеру |
|
SRPS EN ISO 6888-1:2021 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни - Део 2: Техника бројањa колонија у производима са активношћу воде мањом од или једнаком 0,95 |
|
SRPS ISO 21527-2:2011 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae - Део 2: Техника бројања колонија |
|
SRPS EN ISO 21528-2:2017 |
Л1 |
Узорци са површина - Брисеви са радних површина, опреме, алата и површина трупова закланих животиња |
Хоризонтална метода за откривање и oдређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp.- Део 1: метода откривања |
/ |
SRPS EN ISO 11290-1:2017
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама- Део 1: Бројање колонија на 30°C техником наливња плоче |
/ |
SRPS EN ISO 4833-1:2014 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и oдређивање броја Enterobacteriaceae – Део 2, техника бројања колонија |
/ |
SRPS EN ISO 21528-2:2017 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella spp. - Део 1: Откривање Salmonella spp. |
/ |
SRPS EN ISO 6579-1:2017 изузимајући Анекс Д |
Л1 |
Храна - Месо домаћих и дивљих животиња и производи од меса |
Откривање ларви Trichinella у месу методом вештачке дигестије |
/ |
SRPS EN ISO 18743:2016 |
Л1 |
Храна - Месо домаћих и дивљих животиња и производи од месa |
Откривање ларви Trichinella у месу методом компресије |
/ |
Правилник^1) |
Л1 |