Преузимање ПДФ-а

Ветеринарски специјалистички институт "Сомбор", Сектор за лабораторијска испитивања

Стапарски пут 35, 25000 Сомбор

Лабораторије за испитивање по стандарду SRPS ISO/IEC 17025:2017

Основни подаци

Број пр.:2-01-205
ПИБ:100017184
Акр. број:01-193
Web:
Тел:+ 381 25 23588
Факс:+ 381 25 437365

Статус предмета

Статус акр.:Акредитован
Статус суспензије:Без суспензије
Датум прве акр.:21. август 2007.
Датум последње акр.:8. септембар 2023.
Датум истицања/укидања акр.:7. септембар 2027.

Контакт особа

Име и презиме:Мирослав Дабић
Функција:Представник руководства за систем менаџмента
Телефон:+ 381 25 541-3588
Факс:+ 381 25 437365
Е-маил:so.vsi@neobee.net

Локације

Л1 - Сектор за лабораторијска испитивања

Историја статуса

8. септембар 2023. - 7. септембар 2027.Акредитован
8. септембар 2019. - 7. септембар 2023.Акредитован
8. септембар 2015. - 7. септембар 2019.Акредитован
8. септембар 2011. - 7. септембар 2015.Акредитован
21. август 2007. - 21. август 2011.Акредитован

Обим акредитације

Предмет испитивања Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања) Опсег мерења (где је примењиво) Референтни документ Локације
И-02 Биолошка, биохемијска испитивања/П-01 Пољопривредни производи, укључујући храну за животиње
храна за животиње

Одређивање концентрације афлатоксина Б1

1-200 ppb

ВСИ СО ЛУ 64

Л1  
И-02 Биолошка, биохемијска испитивања/П-03 Биолошки материјал за испитивање
Биолошки материјал пореклом од животиња - Крвни серум

Испитивање присуства антитела против вируса болести плавог језика

OIE 1) поглавље 3.1.3 (2021)
тачка 2.1

Л1  

Испитивање присуства антитела против инфективног бронхитиса живине

OIE1) поглавље 3.3.2 (2018)
тачка 2.3.

Л1  

Испитивање присуства антитела против вируса инфективног говеђег ринотрахеитиса / инфективног пустулозног вулвовагинитиса

OIE^1), поглавље 3.4.11 (2017)
тачка 2.2.1

Л1  
Биолошки материјал пореклом од животиња (крвни серум)

Испитивање присуства антитела против Maedi Visna вируса оваца и коза и вируса артритиса и енцефалитиса коза(MVV/CAEV)

OIE 1) поглавље 3.8.2 (2017)
тачка 2.2.2

Л1  

Испитивање присуства антитела против Brucella ovis

OIE 1) поглавље 3.8.7 (2015)
тачка 2.3

Л1  

Испитивање присуства антитела против Brucella spp.

OIE 1) поглавље 3.1.4 (2022)
тачка 2.5.2.

Л1  

Изолација и идентификација Salmonellae spp.

OIE 1) поглавље 3.10.7 (2022)
тачка 2

Л1  
Биолошки материјал пореклом од животиња - Крвни серум

Испитивање присуства антитела против вируса Morbus Aujetszky

OIE 1) поглавље 3.1.2 (2018)
тачка 2.2

Л1  

Испитивање присуства антитела против вируса класичне куге свиња

OIE 1) поглавље 3.9.3 (2022)
тачка 2.4

Л1  

Испитивање присуства антитела против Гумборо болести код живине

OIE^1), поглавље 3.3.12 (2016)
тачка 2.3.

Л1  

Испитивање присуства антитела против изазивача Q грознице

OIE^1), поглавље 3.1.17 (2018)
тачка 2.1

Л1  

Испитивање присуства антитела против вируса репродуктивно респираторног синдрома свиња PRRS

OIE^1), поглавље 3.9.6 (2021)
тачка 2.4

Л1  

Испитивање присуства антитела против ензоотске леукозе говеда

OIE^1), поглавље 3.4.9 (2018)
тачка 2.1.1

Л1  

Испитивање присуства антитела против ензоотске леукозе говеда

OIE^1), поглавље 3.4.9 (2018)
тачка 2.1

Л1  

Испитивање присуства антитела против Brucella spp

OIE^1), поглавље 3.1.4 (2022)
тачка 2.5.1

Л1  

Испитивање присуства антитела против Brucella spp.

OIE^1) поглавље 3.1.4 (2022)
тачка 2.3.1

Л1  

Испитивање присуства антитела против вируса авијарне инфлуенце

OIE^1), поглавље 3.3.4 (2021)
тачка 2.1

Л1  

Испитивање присуства антитела против вируса бовине вирусне дијареје (BVD)

OIE^1), поглавље 3.4.7 (2015)
тачка 2.2

Л1  

Испитивање присуства антитела против вируса атипичне куге живине

OIЕ^1) Поглавље 3.3.14 (2021)
тачка 2.1

Л1  

Испитивање присуства антитела против вируса Афричке куге свиња

OIE^1)
поглавље 3.9.1 (2021)
тачка 2.1

Л1  
Биолошки материјал пореклом од животиња (органи, секрети, екскрети, ткива, ткивне течности и брисеви)

Утврђивање присуства генома вируса афричке свињске куге (Real Time PCR)

OIE^1)
поглавље 3.9.1 (2021)
тачка 1.3.3

Л1  

Утврђивање присуства генома вируса класичне куге свиња
(Real Time RТ PCR)

ВСИ СО ЛУ 162

Л1  

Утврђивање присуства генома вируса плавог језика
(Real Time RT PCR)

OIE^1)
поглавље 3.1.3 (2021)
тачка 1.3.1

Л1  

Утврђивање присуства делова генома цирковируса свиња типа 2
(PCV2)

ВСИ СО ЛУ 155

Л1  

Утврђивање присуства делова генома вируса Аујесзки болести свинја (МAD)

ВСИ СО ЛУ 154

Л1  

Утврђивање присуства делова генома патогених Лептоспира

ВСИ СО ЛУ 192

Л1  

Утврђивање присуства делова генома вируса респираторног и репродуктивног синдрома свиња (PRRS)

ВСИ СО ЛУ 191

Л1  
И-02 Биолошка, биохемијска испитивања/П-21 Производи за људску употребу, укључујући храну
Храна (млеко и производи од млека)

Одређивање концентрације афлатоксина М1

(0,005-1,25) µg/kg

ВСИ СО ЛУ 63

Л1  
И-11 Микробиолошка испитивања/П-03 Биолошки материјал за испитивање
Биолошки материјал пореклом од животиња - органи, ткива, секрети, екскрети, простирка

Дијагностика ноземозе пчела (микроскопски преглед)

OIE 1)
поглавље 3.2.4 (2013)
тачка 1.1.

Л1  
Биолошки материјал пореклом од животиња (органи, ткива, секрети, екскрети, простирка)

Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella, Део1: Откривање Salmonella spp.

SRPS EN ISO 6579-1:2017 изузимајући Анекс Д

Л1  
Биолошки материјал пореклом од животиња - органи, ткива, секрети, екскрети, простирка

Изолација и идентификација Salmonellae spp.

OIE^1)
поглавље 3.10.7 (2022)
тачка 1

Л1  
И-11 Микробиолошка испитивања/П-21 Производи за људску употребу, укључујући храну
Храна - месо и производи од меса - млеко и производи од млека - јаја и производи од јаја - масти - мед - риба и производи од рибе

Хоризонтална метода за одређивање броја колиформа - Техника бројања колонија

SRPS ISO 4832:2014

Л1  
Храна - месо и производи од меса - млеко и производи од млека - јаја и производи од јаја - масти - мед - риба и производи од рибе

Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза-позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте) – Део 2: Метода употребе агара са плазмом кунића и фибриногеном

SRPS EN ISO
6888-2:2009

Л1  

Детекција Salmonella spp. VIDAS EASY SLIM

ВСИ СО ЛУ 51

Л1  

Детекција Listeria spp. и Listeria monocytogenes VIDAS LDUO

ВСИ СО ЛУ 60

Л1  
Храна - Месо и производи од меса - Млеко и производи од млека - Јаја и производи од јаја - Масти - Мед - Риба и производи од рибе

Хоризонтална метода за откривање и oдређивање броја Enterobacteriaceae – Део 2: Техника бројања колонија

/

SRPS EN ISO 21528-2:2017

Л1  

Хоризонтална метода за откривање и oдређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp.- Део 2: метода одређивања броја

/

SRPS EN ISO 11290-2:2017

Л1  
Храна - Mесо и производи од меса - Mлеко и производи од млека - Jаја и производи од јаја - Mасти - Mед - Риба и производи од рибе

Хоризонтална метода за одређивање броја ßглукуронидаза позитивне Escherichia coli – Део 2: Техника бројања колонија на 440С помоћу 5- бромо-4- хлоро-3- индолил ß-Д глукуронида

/

SRPS ISO 16649-2:2008

Л1  
Храна

Детекција Salmonella spp. VIDAS EASY SLIM

ВСИ СО ЛУ 51

Л1  

Детекција Listeria spp. И Listeria monocytogenes VIDAS LDUO

ВСИ СО ЛУ 60

Л1  
Храна

Хоризонтална метода за откривање и oдређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp.- Део 1: метода откривања

SRPS EN ISO 11290-1:2017

Л1  
Храна

Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама- Део 1: Бројање колонија на 30°C техником наливња плоче

SRPS EN ISO 4833-1:2014

Л1  

Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза-позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте) – Део 1: Метода употребе агара по Берд-Паркеру

SRPS EN ISO 6888-1:2021

Л1  

Хоризонтална метода за одређивање броја Clostridium perfringens – Tехника бројања колонија

SRPS EN ISO 7937:2010

Л1  
Храна

Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни - Део 2: Техника бројањa колонија у производима са активношћу воде мањом од или једнаком 0,95

SRPS ISO 21527-2:2011

Л1  
И-11 Микробиолошка испитивања/П-21.1 Храна и храна за животиње
Храна за животиње

Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама- Део 1: Бројање колонија на 30°C техником наливња плоче

SRPS EN ISO 4833-1:2014

Л1  

Хоризонтална метода за откривање и oдређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp.- Део 1: Mетода откривања

SRPS EN ISO
11290-1:2017

Л1  

Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella - Део 1: Откривање Salmonella spp.

SRPS EN ISO 6579-1:2017 изузимајући Анекс Д

Л1  

Хоризонтална метода за одређивање броја Clostridium perfringens – Tехника бројања колонија

SRPS EN ISO 7937:2010

Л1  

Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза-позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте) – Део 1: Метода употребе агара по Берд-Паркеру

SRPS EN ISO 6888-1:2021

Л1  

Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни - Део 2: Техника бројањa колонија у производима са активношћу воде мањом од или једнаком 0,95

SRPS ISO 21527-2:2011

Л1  

Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae - Део 2: Техника бројања колонија

SRPS EN ISO 21528-2:2017

Л1  
И-11 Микробиолошка испитивања/П-27 Остали производи
Узорци са површина - Брисеви са радних површина, опреме, алата и површина трупова закланих животиња

Хоризонтална метода за откривање и oдређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp.- Део 1: метода откривања

/

SRPS EN ISO
11290-1:2017

Л1  

Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама- Део 1: Бројање колонија на 30°C техником наливња плоче

/

SRPS EN ISO 4833-1:2014

Л1  

Хоризонтална метода за откривање и oдређивање броја Enterobacteriaceae – Део 2, техника бројања колонија

/

SRPS EN ISO 21528-2:2017

Л1  

Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella spp. - Део 1: Откривање Salmonella spp.

/

SRPS EN ISO 6579-1:2017 изузимајући Анекс Д

Л1  
И-11.1 Микробиолошка и паразитолошка испитивања/П-21.1 Храна и храна за животиње
Храна - Месо домаћих и дивљих животиња и производи од меса

Откривање ларви Trichinella у месу методом вештачке дигестије

/

SRPS EN ISO 18743:2016

Л1  
Храна - Месо домаћих и дивљих животиња и производи од месa

Откривање ларви Trichinella у месу методом компресије

/

Правилник^1)

Л1