Преузимање ПДФ-а

Завод за јавно здравље Сремска Митровица

Стари шор 47, 22000 Сремска Митровица

Лабораторије за испитивање по стандарду SRPS ISO/IEC 17025:2017

Основни подаци

Број пр.:2-01-186
ПИБ:100791703
Акр. број:01-151
Web:http://www.zdravlje-sm.org.rs/
Тел:+381 22 610 511
Факс:+381 22 636 509

Статус предмета

Статус акр.:Акредитован
Статус суспензије:Без суспензије
Датум прве акр.:7. јул 2006.
Датум последње акр.:11. јун 2022.
Датум истицања/укидања акр.:10. јун 2026.

Контакт особа

Име и презиме:Јадранка Костић
Функција:Помоћник директора за квалитет
Телефон:+381 22 610 511
Факс:+381 22 610 511
Е-маил:jadranka.kostic@zdravlje-sm.org.rs

Локације

Л2 - Лабораторија - Центар за микробиологију - Одељење санитарне микробиологије
Л1 - Лабораторија - Центар за хигијену и хуману екологију
Т1 - Терен

Историја статуса

11. јун 2022. - 10. јун 2026.Акредитован
11. јун 2018. - 10. јун 2022.Акредитован
11. јун 2014. - 10. јун 2018.Акредитован
10. јун 2010. - 10. јун 2014.Акредитован
7. јул 2006. - 9. јун 2010.Акредитован

Обим акредитације

Предмет испитивања Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања) Опсег мерења (где је примењиво) Референтни документ Локације
И-01 Акустична испитивања и испитивања буке - укључујући буку изазвану вибрацијама/П-27 Остали производи
Животна средина

Мерење и оцењивање буке у животној средини

(20-120)dB

SRPS ISO 1996-1:2019
SRPS ISO 1996-2:2019

Т1 
И-11 Микробиолошка испитивања/П-09 Узорци животне средине (ваздух, вода, земљиште, отпад)
Вода-Воде за пиће

Доказивање сулфиторедукујућих спорогених анаероба

Приручник^1),
мет. 5.2.1

Л1 
Вода - Воде за пиће

Доказивање укупних колиформних бактерија одређених као највероватнији број у 100 ml воде (MPN) – ферментациони тест
(квалитативна и квантитативна метода)

/

Приручник^1),
мет. 1.2.1

Л2 

Доказивање колиформних бактерија фекалног порекла (квалитативна метода)

/

Приручник^1),
мет. 2.2

Л2 

Доказивање Proteus врста (квалитативна метода)

/

Приручник^1),
мет. 4.1

Л2 

Доказивање Pseudomonas aeruginosa (квалитативна метода)

/

Приручник^1),
мет. 6.1

Л2 

Доказивање сулфиторедукујућих спорогених анаероба
(квалитативна и квантитативна метода)

/

Приручник^1)
мет. 5.1.1

Л2 
Воде - Вода за пиће Природна минерална вода Природна изворска вода Стона вода

Квалитет воде - Откривање и одређивање броја Escherichia coli и колиформних бактерија - Део 1: Метода мембранске филтрације за воде са ниским бактеријским позадинским растом

/

SRPS EN ISO 9308-1:2017

Л2 

Квалитет воде - Откривање и одређивање броја цревних ентерокока - Део 2: Метода мембранске филтрације

/

SRPS EN ISO
7899-2:2010

Л2 

Квалитет воде - Одређивање броја културабилних микроорганизама - Бројање колонија засејавањем у подлогу хранљиви агар

/

SRPS EN ISO
6222:2010

Л2 
Воде - Воде за пиће

Откривање и одређивање броја цревних ентерокока Enterolert-DW

ДМВ-М-001

Л1 

Квалитет воде - Пребројавање Escherichia coli и колиформних бактерија-Део 2:Метода највероватнијег броја

SRPS EN ISO 9308-2:2015

Л1 
Воде - Вода за пиће Природна минерална вода Природна изворска вода Стона вода

Квалитет воде - Откривање и одређивање броја Pseudomonas aeruginosa - Метода мембранске филтрације

/

SRPS EN ISO
16266:2010

Л2 
Воде - Отпадна вода

Квалитет воде –
Пребројавање Escherichia coli и колиформних бактерија –Део 2: Метода највероватнијег броја

/

SRPS EN ISO 9308-2:2015

Л1 

Квалитет воде - Откривање и одређивање броја цревних ентерокока - Део 2: Метода мембранске филтрације

/

SRPS EN ISO 7899-2:2010

Л1 

Откривање и одређивање броја цревних ентерокока Enterolert-Е

/

ДМВ-М-004

Л1 
Воде - Површинска вода

Квалитет воде –
Пребројавање Escherichia coli и колиформних бактерија –Део 2: Метода највероватнијег броја

/

SRPS EN ISO 9308-2:2015

Л1 

Квалитет воде - Откривање и одређивање броја цревних ентерокока - Део 2: Метода мембранске филтрације

/

SRPS EN ISO 7899-2:2010

Л1 

Квалитет воде - Одређивање броја културабилних микроорганизама - Бројање колонија засејавањем у подлогу хранљиви агар

/

SRPS EN ISO 6222:2010

Л1 

Откривање и одређивање броја цревних ентерокока Enterolert-Е

/

ДМВ-М-004

Л1 

Одређивање броја факултативних олиготрофа (ФО), аеробних хетеротрофа (Х) и индекса ФО/Х

/

ДМВ-М-003

Л1 
Воде - Вода за рекреацију - Базен

Квалитет воде - Откривање и одређивање броја Escherichia coli и колиформних бактерија - Део 1: Метода мембранске филтрације за воде са ниским бактеријским позадинским растом

/

SRPS EN ISO 9308-1:2017

Л1 

Квалитет воде - Одређивање броја културабилних микроорганизама - Бројање колонија засејавањем у подлогу хранљиви агар

/

SRPS EN ISO 6222:2010

Л1 

Квалитет воде - Откривање и одређивање броја Pseudomonas eruginosa - Метода мембранске филтрације

/

SRPS EN ISO 16266:2010

Л2 

Метода за откривање и одређивање броја Staphylococcus aureus у базенским водама

/

SMEWW met 9213 APHA

Л1 
И-11 Микробиолошка испитивања/П-21.1 Храна и храна за животиње
Храна и храна за животиње

Микробиологија ланца хране - Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella - Део1: Откривање Salmonella spр.

/

SRPS EN ISO
6579-1:2017 изузимајући Анекс Д

Л2 

Микробиологија ланца хране - Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама - Део 1: Бројање колонија на 30°C техником наливања плоче

/

SRPS EN ISO 4833-1:2014

Л2 

Микробиологија ланца хране - Хоризонтална метода за одређивање броја
β-глукуронидаза позитивне Escherichia coli - Део 1:
Техника бројања колонија на
44ºС помоћу мембрана и
5-бромо-4-хлоро-
3-индолил-β-Д-глукуронида

/

SRPS EN ISO
16649-1:2018

Л2 

Микробиологија хране и хране за животиње - Хоризонтална метода за одређивање броја
β-глукуронидаза позитивне
Escherichia coli - Део 2:
Техника бројања колонија на
44°C помоћу 5-бромо-4-
хлоро-3-индолил-β-D-
глукуронида

/

SRPS ISO
16649-2:2008

Л2 

Микробиологија ланца хране - Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae — Део 1: Откривање Enterobacteriaceae

/

SRPS EN ISO
21528-1:2017

Л2 

Микробиологија хране и хране за животиње - Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја
Enterobacteriaceae -
Део 2: Техника бројања колонија

/

SRPS EN ISO
21528-2:2017

Л2 

Микробиологија хране и хране за животиње - Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза - позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте) -
Део 1: Tехника употребом агара по Берд-Паркеру (Baird-Parker)

/

SRPS EN ISO
6888-1:2021

Л2 

Микробиологија ланца хране -
Хоризонтална метода за
откривање и одређивање броја
Listeria monocytogenes и Listeria
spp.- Део 1: Метода откривања

/

SRPS EN ISO
11290-1:2017

Л2 

Микробиологија ланца хране -
Хоризонтална метода за
откривање и одређивање броја
Listeria monocytogenes и Listeria
spp.- Део 2: Метода одређивања
броја

/

SRPS EN ISO
11290-2:2017

Л2 

Микробиологија хране и хране за животиње - Хоризонтална метода за одређивање броја суспектног Bacillus cereus -
Техника бројања колонија на 30ºС

/

SRPS EN ISO 7932:2009

Л2 

Микробиологија хране и хране за животиње - Хоризонтална метода за одређивање броја Квасаца и плесни - Део 1: Техника бројања колонија у производима са активношћу воде већом од 0,95

/

SRPS ISO
21527-1:2011

Л2 

Микробиологија хране и хране за животиње - Хоризонтална метода за одређивање броја Квасаца и плесни - Део 2: Техника бројања колонија у производима откривање и са активношћу воде мањом од 0,95 или једнаком 0,95

/

SRPS ISO
21527-2:2011

Л2 

Микробиологија хране и хране за животиње - Хоризонтална метода за одређивање броја Clostridium perfrigens - Техника бројања колонија

/

SRPS EN ISO 7937:2010

Л2 
Храна - Млеко и производи од млека

Микробиологија ланца хране -
Хоризонтална метода за
откривање Cronobacter spp.

/

SRPS EN ISO 22964:2017

Л2 
Храна и храна за животиње

Микробиологија ланца хране - Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама - Део 2: Бројање колонија на 30°C техником инокулације на површини

/

SRPS EN ISO 4833-2:2017

Л1 
И-11 Микробиолошка испитивања/П-27 Остали производи
Узорци са површина који долазе у контакт са храном

Микробиологија ланца хране -Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae метода бројања колонија – Део 2: Техника бројања колонија

/

SRPS EN ISO
21528-2:2017

Л2 
Узорци са површина који долазе у контакт са храном

Микробиологија ланца хране - Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама - Део 2: Бројање колонија на 30°C техником инокулације на површини

/

SRPS EN ISO 4833-2:2017

Л2 
Узорци са површина који долазе у контакт са храном

Микробиологија ланца хране - Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама - Део 1: Бројање колонија на 30°C техником наливања плоче

/

SRPS EN ISO 4833-1:2014

Л1 
И-13.1 Физичка, хемијска и сензорска испитивања/П-09 Узорци животне средине (ваздух, вода, земљиште, отпад)
Вода-Воде за пиће, Минерална, изворска и стона вода Површинска вода Отпадна вода

Одређивање жареног остатка и губитка жарењем на 550°С (гравинетрија)

(од 14 mg/l)

SMEWW 9 metoda2540 E

Л1 
Вода Вода за пиће, Минерална, изворска и стона вода Површинска вода Отпадна вода

Одређивање садржаја живе у води (техника CVAAS)

(0,2-10)µg/l

ДМВ-Х-020

Л1 
Вода - Површинске воде; Отпадне воде

Одређивање садржаја олова, кадмијума, хрома, никла, бакра, мангана и цинка

Pb (0,01-2,0)mg/L
Cd (0,003-0,25)mg/L
Cr (0,018-1,5)mg/L
Ni (0,015 -1,5)mg/L
Cu (0,01-1,5)mg/L
Mn (0,02-2,0)mg/L
Zn (0,01-1,5)mg/L

ДМВ-Х-040

Л1 

Одређивање сурфактаната

0,05 mg/l до 2,00 mg/l
SDSA1)
0,06 mg/l до 2,56 mg/l
SDBS 2)
0,05 mg/l до 2,12 mg/l
SDS 3)
0,08 mg/l до 3,26 mg/l
SDOSSA 4)

Merck Test 1.02552

Л1 

Одређивање нитрита

(0,002-1,00)mg/L NO2-N
(0,007-3,28)mg/L NO2

Merck Test 1.14776

Л1 

Одређивање сулфида

(0,02-1,5)mg/L S^2-

Merck Test 1.14779

Л1 

Одређивање хлорида

(25-250)mg/L Cl^-

Merck Test 1.14897

Л1 
Амбијентални ваздух

Одређивање садржаја азот- диоксида у ваздуху

(0,7-250)μgNO2/m^3

ДМА-Х-003

Л1 

Одређивање садржаја сумпор-диоксида у ваздуху (спектрофотометријски са ТЦМ)

(1-250)μgSO2/m^3

ДМА-Х-002

Л1 
Амбијентални ваздух

Одређивање садржаја чађи у ваздуху

(10-200)μg/m^3

ДМА-Х-004

Л1 

Ваздух амбијента - Стандардна гравиметријска метода за одређивање ПМ10 или ПМ2,5 масене концентрације суспендованих честица

(1 -200)μg/m^3

SRPS EN 12341:2015

Л1 

Oдређивање укупних таложних материја

(1 – 2000)
mg/m2/dan

ДМА-Х-001

Л1 
Вода - Вода за пиће, Минералне, изворске и стоне воде

Oдређивање концентрације резидуалног хлора

(0,2-1,2)mg/l

Упутство произвођача^9)

Т1 
Вода - Површинске воде; Отпадне воде

Одређивање садржаја олова, кадмијума, хрома, никла, бакра, мангана и цинка

Pb (0,0055-2,0)mg/L
Cd (0,0002-1,0)mg/L
Cr (0,003-1,5)mg/L
Ni (0,003 -1,5)mg/L
Cu (0,0007-1,5)mg/L
Mn (0,002-2,0)mg/L
Zn (0,002-2,0)mg/L

ДМВ-Х-040

Л1 
Вода-Отпадне воде

Одређивање садржаја уља и масноћа

(2,3 -200)mg/L

ДМВ-Х-041

Л1 
Вода - Вода за пиће, Минералне, изворске и стоне воде, Површинске воде, Отпадне воде

Одређивање електролитичке проводљивости

(1,2 μS/cm-3000 mS/cm)

ДМВ-Х-011

Л1 

Одређивање укупног остатка после испарења, укупних соли

(14-2000) mg/l

ДМВ-Х-012

Л1 

Одређивање цијанида

(0,002-0,1) mg/L CN

Merck Test 1.09701

Л1 
Вода - Вода за пиће, Минералне, изворске и стоне воде, Површинске воде

Одређивање садржаја амонијака (спектрофотометријски са Неслеровим (Nessler) реагенсом - без дестилације)

(0,05-5)mg/L

ДМВ-Х-006

Л1 
Вода - Вода за пиће, Минералне, изворске и стоне воде

Одређивање садржаја нитрита (спектрофотометријски са сулфанилном киселином)

(0,006-0,50)mg/l

ДМВ-Х-004

Л1 

Одређивање садржаја нитрата

(0,44-310)mg/l

ДМВ-Х-005

Л1 

Одређивање садржаја гвожђа (спектрофотометријски са тиоцијанатом)

(0,034-1,00)mg/l

ДМВ-Х-008

Л1 

Одређивање садржаја калцијума и магнезијума

(2,2-1000)mg Ca/l
(2,9-500)mg Mg /l

ДМВ-Х-016

Л1 

Одређивање садржаја олова, кадмијума, хрома, никла, бакра и мангана у води

Pb (0,01-2,0)mg/L
Cd (0,003-0,25)mg/L
Cr (0,018-1,5)mg/L
Ni (0,015 -1,5)mg/L
Cu (0,01-1,5)mg/L
Mn (0,02-2,0)mg/Ll

ДМВ-Х-019

Л1 

Одређивање садржаја калијума у води

(0,06-20)mg/l

ДМВ-Х-037

Л1 

Одређивање садржаја натријума у води

(0,05-400)mg/l

ДМВ-Х-038

Л1 

Одређивање боје

(1-500) °Pt/Co

Упутство произвођача Merck^7)

Л1 

Одређивање мутноће

(0,06 -1000)NTU

Приручник^1)
метода P-IV-4

Л1 

Одређивање сулфата

(1-40)mg/l

US EPA 375.4: 1978

Л1 

Одређивање алкалитета, карбоната и бикарбоната у води

од 0,5 до 300 ml 0,1 mol/l HCl (за алкалитет)
(30-1800)mg/l бикарбоната
(15-900)mg/l карбоната

ДМВ-Х-014

Л1 

Одређивање укупне, карбонатне и сталне тврдоће воде

од 0,05 dH

ДМВ-Х-015

Л1 

Одређивање сурфактаната

(0,03-2,00)mg/L MBAS

EPA 425.1,
Merck Test 1.02552

Л1 
Вода - Површинске воде; Отпадне воде

Одређивање садржаја суспендованих честица

од 8 mg/l

ДМВ-Х-033

Л1 

Одређивање амонијака

(0,013-3,86)mg/L NH4
(0,010-3,00)mg/L NH4- N

Merck Test 1.14752

Л1 

Одређивање азота (укупног)

(0,5-15,0)mg/L N

Merck Test 1.00613

Л1 

Одређивање BOD5
(биолошке потрошње кисеоника током пет дана)

(0,5-3000) mgO2/L

Merck Test 1.00687

Л1 

Одређивање гвожђа

(0,01-5)mg/L

Merck Test 1.00796

Л1 

Одређивање фенола

(0,025-5,00)mg/l

Merck Test 1.00856

Л1 

Одређивање нитрата

(0,10-25,0)mg/L NO3-N
(0,4-110,7)mg/L NO3

Merck Test 1.09713

Л1 

Одређивање хемијске потрошње кисеоника (COD)

(10-150)mg/L COD

Merck Test 1.09772

Л1 

Одређивање хемијске потрошње кисеоника (COD)

(100-1500)mg/L COD

Merck Test 1.09773

Л1 

Одређивање хемијске потрошње кисеоника (COD)

(4,0-40,0)mg/L COD

Merck Test 1.14560

Л1 

Одређивање укупног фосфора

(0,05-5,00)mg/L PO4-P
(0,2-15,3)mg/L PO4^3-
(0,11-11,46)mg/L P2O5

Merck Test 1.14543

Л1 

Одређивање фосфата (орто)

(0,01-5,00)mg/L PO4-P
(0,03-15,3)mg/L PO4^3-
(0,02-11,46)mg/L P2O5

Merck Test 1.14848

Л1 

Одређивање сулфата

(5-250)mg/L SO4^2-

Merck Test 1.14548

Л1 
Водa - Вода за пиће, Минералне, изворске и стоне воде, Површинске воде, Отпадне воде, Базенска вода

Одређивање концентрације водоникових јона – рН воде

(3,00-10,00)pH јединица

ДМВ-Х-007

Л1 
Водa - Вода за пиће, Минералне, изворске и стоне воде, Површинске воде, Базенска вода

Одређивање потрошње калијум-перманганата KMnO4

(0,1-200)
mgKMnO4/L
(0,02-50) mgO2/L

ДМВ-Х-009

Л1 
Водa - Вода за пиће, Минералне, изворске и стоне воде, Базенска вода

Квалитет воде - Одређивање садржаја хлорида, Титрација сребро-нитартом уз хроматни индикатор (Метода по Мору) (волуметрија)

(5-400)mg/l

SRPS ISO 9297:1997
SRPS ISO 9297/1:2007

Л1 
Вода - Вода за пиће, Минералне, изворске и стоне воде

Испитивање вода - Мерење температуре

(+5 до +40)ºС

SRPS H.Z1.106: 1970

Т1 
Водa - Површинске воде; Отпадне воде

Одређивање садржаја раствореног кисеоника луминисценцијом

(0,2–12,0) mg/L

HACH метод LDO 10105 probe

Л2 
Вода - Отпадне воде

Одређивање таложних материја у отпадној води (коришћењем таложника по Имхофу (Imhoff))

(0,1-1000)mL/L

ДМВ-Х-039

Л1 
Вода - Вода за пиће, Минералне, изворске и стоне воде

Одређивање мириса и укуса воде за пиће (сензорска метода)

/

Приручник^1)
P-IV-2 и P-IV-3

Л1 
Вода - Површинска вода; Отпадна вода

Одређивање биохемијске потрошње кисеоника после n дана (BPKn)

за поступак одређивања разблаживањем и засејавањем са додатком алилтиоурее
(3 - 6000) mgO2/L

ДМВ-Х-042

Л1 
Вода - Површинске воде; Отпадне воде

Одређивање биохемијске потрошње кисеоника после n дана (BPKn)

за неразблажене узорке (0,5 - 6) mgO2/L

ДМВ-Х-042

Л1 
Вода - Вода за пиће, Минералне, изворске и стоне воде, Површинске воде, Отпадне воде

Одређивање садржаја арсена у води - Метода атомско апсорпционе спектрофотометрије

(1-10,00)µg/l

ДМВ-Х-043

Л1 
Водa - Површинске воде; Отпадне воде

Одређивање хрома (VI) и укупног хрома (спектрофотометрија)

(0,010 - 3,00) mgCr/L (0,02 - 6,69) mg CrO42 -/L

Merck Test 1.14758

Л1 
И-13.1 Физичка, хемијска и сензорска испитивања/П-21 Производи за људску употребу, укључујући храну
Храна - Млеко и производи од млека

Одређивање воде у млеку у праху

од 0,01%

Правилник ^2)
метода IV/1

Л1 
Храна - Месо и производи од меса

Месо и производи од меса -Одређивање садржаја хидрокси пролина

(0,03-0,63)%

SRPS ISO 3496: 2002

Л1 

Месо и производи од меса -Одређивање садржаја укупног фосфора

(1-12) g/kg

SRPS ISO 13730:1999

Л1 
Храна - Шећер

Шећери - Одређивање губитка масе у току сушења

од 0,01%

SRPS E.L8.016: 1992

Л1 

Шећери - Одређивање пепела

од 0,001%

SRPS E.L8.017: 1992

Л1 
Храна - Освежавајућа безалкохолна пића

Одређивање садржаја растворљиве суве материје у освежавајућим безалкохолним пићима

од 0% до 95%

ДМН-Х-025

Л1 

Одређивање садржаја алкохола у освежавајућим безалкохолни пићима

до 1,26% (v/v)

ДМН-Х-026

Л1 

Одређивање садржаја кинина у газираним безалкохолним пићима типа тоник и битер лемон

(0,27-100) mg/l

ДМН-Х-001

Л1 

Одређивања садржаја угљен диоксида у газираним пићима

до 9 g/l

ДМН-Х-020

Л1 
Храна - Кухињска со и со за прехрамбену индустрију

Кухињска со и со за прехрамбену индустрију - Одређивање садржаја јода

0,18 mg/kg (као KI)

SRPS E.Z8.002: 2001

Л1 

Натријум-хлорид, технички - Одређивање губитка масе на 110°C

од 0,01 %

SRPS 2483:2015

Л1 

Натријум-хлорид, технички-Одређивање садржаја материја нерастворних у води или у киселини и припремање основних раствора за друга одређивања

од 0,001 %

SRPS 2479:2015

Л1 
Храна - Бомбонски производи

Садржај растворљивих (и нерастворљивих) састојака

од 0,011%

Правилник^4)
метода 29/20

Л1 
Храна - Бомбонски производи

Садржај воде (суве материје) сушењем

од 0,02%

Правилник^4)
метода 29/1

Л1 
Храна - Фини пекарски производи, Жита за доручак, снек производи, Воће и производи од воћа, Поврће производи од поврћа, Печурке и производи од печурака, Какао и чоколадни производи, крем производи, Дијететстки производи

Одређивање садржаја воде у намирницама

од 0,01%

ДМН-Х-050

Л1 

Одређивање садржаја пепела и песка у намирницама

од 0,01%

ДМН-Х-051

Л1 
Храна - Шећер

Одређивање поларизације

од 99º до 100º

ДМН-Х-049

Л1 
храна Жито, млински, пекарски производи и тестенине

Одређивање садржаја скроба по Ewers-у (полариметрија)

од 0,3%

Правилник 3) метода 1/28

Л1 
Храна - Млеко и производи од млека

Одређивање садржаја масти код киселог млека и јогурта

(0-7)%

Правилник ^2)
метода II/1

Л1 

Одређивање суве материје млека

од 0,01%

Правилник ^2)
методе I/4

Л1 

Одређивање суве материје киселог млека и јогурта

од 0,01%

Правилник ^2)
методе II/3

Л1 

Одређивање суве материје у сладоледу

од 0,01%

Правилник ^2)
метода X/2

Л1 

Одређивање воде у сиру

од 0,01%

Правилник ^2)
методе VI/1

Л1 

Одређивање воде у кајмаку

од 0,01%

Правилник ^2)
методе VII/1

Л1 

Одређивање масти код млека

(0-7)%

Правилник ^2)
методе I/3

Л1 

Одређивање масти код млека у праху

(0-7)%

Правилник ^2)
методе IV/2

Л1 

Одређивање масти у сиру

(0-40)%

Правилник ^2)
метода VI/2

Л1 
Храна - Месо и производи од меса, Млеко и производи од млека

Одређивања рН вредности намирница

(3-8)pH јединице

ДМН-Х-009

Л1 
Храна - Млеко и производи од млека

Одређивање масти у павлаци

(0-70)%

Правилник ^2)
методе V/1

Л1 

Одређивање масти у кајмаку

(0-70)%

Правилник ^2)
методе VII/2

Л1 

Одређивање натријум хлорида у кајмаку

од 0,01%

Правилник ^2)
метода VII/3

Л1 
Храна - Жито, млински, пекарски производи и тестенине

Одређивање садржаја воде

од 0,01%

Правилник ^3)
метода I/8

Л1 

Одређивање количине пепела у житу и млинским производима

од 0,01%

Правилник ^3)
метода I/10

Л1 

Одређивање садржаја пепела нерастворног у HCl (песка) у млинским производима

од 0,001%

Правилник ^3)
метода I/11

Л1 

Одређивање киселинског степена у житу, млинским и пекарским производима

од 0,1 јединице

Правилник ^3)
метода I/16

Л1 

Одређивање количине воде у пекарским производима

од 0,01 %

Правилник ^3)
метода II/1

Л1 

Одређивање количине воде у тестенини

од 0,01%

Правилник ^3)
метода III/5

Л1 
Храна - Месо и производи од меса

Месо и производи од меса Одређивање садржаја влаге (Референтна метода)

од 0,01%

SRPS ISO 1442: 1998

Л1 

Месо и производи од меса Одређивање садржаја нитрита (Референтна метода)

(1-1000)mg/kg

SRPS ISO 2918: 1999

Л1 
Храна (опште методе) храна биљног и животињског порекла

Прехрамбени производи - Одређивање ацесулфама К, аспартама и сахарина -
Метода течне хроматографије високе перформансе

ацесулфам К: (0,181-2000)mg/l или mg/kg
аспартам:
(0,070-6000)mg/l или mg/kg,
сахарин:
(0,288-3000)mg/l или mg/kg,
изражен као имид
кофеин:
(0,142-400)mg/l или mg/kg

SRPS EN 12856: 2008

Л1 

Прехрамбени производи - Одређивање цикламата - Метода течне хроматографије високе перформансе

(0,503-1500)mg/l или mg/kg

SRPS EN 12857: 2008

Л1 

Прехрамбени производи - Одређивање елемената у траговима - Одређивање укупног арсена атомском апсорпционом спектрометријом - хидридна техника (HGAAS) после сувог спаљивања

(0,01-25)mg/kg или mg/l

SRPS EN 14546: 2008

Л1 

Одређивање садржаја натријума
у храни (техника FAAS, после
микроталасног разарања)

од 0,001g/100g као
Na
од 0,002 g/100g
као NaCl

ДМН-Х-052

Л1 

Пољопривредно-прехрамбени производи - Одређивање садржаја сирове целулозе, општа метода

од 0,1%

SRPS ISO 5498: 1996

Л1 

Доказивање и идентификација
синтетских боја (E 102, E 104,
E 110, E 122, E 123, E 124,
E 127, E 128, E 129, E 131,
E 132, E 133, E 142, E 151)

од 0,0001 %

ДМН-Х-047

Л1 

Опис узорка – изглед, боја, мирис, укус (cензорскa анализа)

/

ДМН-Х-044

Л1 

Храна биљног и животињског порекла-Одређивање олова, кадмијума, цинка, бакра и гвожђа атомском апсорпционом спектрометријом (ААС) после сувог спаљивања (техника FAAS)

Олово:
(0,072-200)mg/kg или mg/l
Кадмијум:
(0,007-150)mg/kg или mg/l
Цинк:
(0,006-150)mg/kg или mg/l
Бакар:
(0,004-120)mg/kg или mg/l
Гвожђе:
(0,026-16)mg/kg или mg/l

ДМН-Х-053

Л1 

Одређивање садржаја живе у храни (техника CVAAS)

од 0,0005 mg/kg

ДМН-Х-046

Л1 

(волуметрија)

од 1%

ДМН-Х-018

Л1 
Храна (опште методе) храна биљног и животињског порекла (изузев млека и производа од млека)

Одређивање садржаја натријум хлорида у намирницама

(0,046-5)%

ДМН-Х-013

Л1 

Одређивања садржаја масти у пољопривредно-прехрамбеним производима

од 0,007 %

ДМН-Х-014

Л1 
Храна (опште методе) храна биљног и животињског порекла

Израчунавање енергетске вредности оброка и намирница (рачунски)

/

ДМН-Х-045

Л1 

Одређивање садржаја бензоеве и сорбинске киселине у намирницама

бензоева киселина:
(0,58-2000)mg/l или mg/kg
сорбинска киселина:
(0,28-2500)mg/l или mg/kg

ДМН-Х-002

Л1 

Одређивања садржаја азота, односно беланчевина у пољопривредно-прехрамбеним производима

од 0,003 % (као азот)
од 0,02 % (као беланчевине)

ДМН-Х-008

Л1 
Храна - Жито, млински, пекарски производи и тестенине

Сензорска оцена тестенине (некувана-спољни облик, изглед и еластичност; кувана-мирис, укус и лепљивост)

/

Правилник^3)
метода III/1

Л1 
И-13.2 Физичка и хемијска испитивања/П-04 Хемикалије, хемијски производи, козметика - укључујући ђубрива и боје
Предмети опште употребе - Средства за одржавање личне хигијене, негу и улепшавање лица и тела, Средства за одржавање чистоће у домаћинству

Одређивање pH вредности

(1-14) pH јединица

ДМП-Х-001

Л1 

Одређивање садржаја слободних алкалија у средствима за одржавање чистоће у домаћинству

(0,01-10)%

ДМП-Х-002

Л1 
И-13.2 Физичка и хемијска испитивања/П-17 Папир и амбалажа
Предмети опште употребе-Вештачке масе (полимерни материјали), посуђе, прибор, амбалажа за животне намирнице од вештачких маса

Одређивање укупних нискомолекуларних органских и неорганских супстанција отпуштених (укупна миграција) у модел раствор дејонизоване воде, 3% сирћетна киселина,
10%, 20%, 50% и 95% етанола

(0,15-50)mg/dm^2

ДМП-Х-003

Л1 
Предмети опште употребе - Посуђе и прибор од вештачких маса, Амбалажа за храну од вештачких маса

Одређивање садржаја олова,
кадмијума, хрома, цинка, мангана, гвожђа, бакра,
литијума, баријума, кобалта, алуминијума и никла у
предметима опште употребе
(миграција у модел раствор дејонизоване воде, 3% сирћетна киселина, 10%, 20%, 50% и 95% етанола)

Pb (0,009-240)mg/l или mg/kg
Cd (0,0003-37)mg/l или mg/kg
Cr (0,001-72)mg/l или mg/kg
Zn (0,002-60)mg/l или mg/kg
Mn (0,0003-2,0)mg/l или mg/kg
Fe (0,005-50)mg/l или mg/kg
Cu (0,006-5,0)mg/l или mg/kg
Li (0,0003-1,0)mg/l или mg/kg
Ba (0,004-12)mg/l или mg/kg
Co (0,0006-0,5)mg/l или mg/kg
Аl (0,002-5,0)mg/l или mg/kg
Ni (0,005-0,4)mg/l или mg/kg

ДМП-Х-007

Л1 

Одређивање садржаја арсена у
предметима опште употребе
(миграција у модел раствор дејонизоване воде, 3% сирћетна киселина, 10%, 20%, 50% и 95% етанола)

(0,0001-0,15)mg/l

ДМП-Х-008

Л1 

Одређивање садржаја живе у
предметима опште употребе
(миграција у модел раствор дејонизоване воде, 3% сирћетна киселина, 10%, 20%, 50% и 95% етанола)

(0,0001-0,015)mg/l

ДМП-Х-009

Л1 
Предмети опште употребе - Амбалажа или њене компоненте

Одређивање укупног нивоа концентрације олова, кадмијума, живе и шестовалентног хрома у амбалажи или њеним компонентама након киселе дигестије*

Олово:
(0,072-200) mg/kg
Кадмијум:
(0,007-150)mg/kg
Хром:
(0,010-120)mg/kg Жива:
(0,0005-100) mg/kg

ДМП-Х-010

Л1 
И-13.2 Физичка и хемијска испитивања/П-24 Играчке, спортска и опрема за хоби
Дечије играчке

Безбедност дечјих играчака- Део 3: Миграција одређених елемената
(Ni техника FAAS)
(Hg техника CVААS)

Жива (Hg): (1,0-100) mg/kg;
Никл (Ni): (4,2-1000) mg/kg

ДМП-Х-012

Л1 
Предмети опште употребе -Дечје играчке од вештачких маса и гуме

Одређивање укупних нискомолекуларних органских и неорганских супстанција отпуштених (укупна миграција) у модел раствор дејонизоване воде, 3% сирћетна киселина,
10%, 20%, 50% и 95% етанола

(0,15-50)mg/dm^2

ДМП-Х-003

Л1 
Предмети опште употребе - Дечје играчке од вештачких маса и гуме

Одређивање садржаја олова,
кадмијума, хрома, цинка, мангана, гвожђа, бакра,
литијума, баријума, кобалта, алуминијума и никла у
предметима опште употребе
(миграција у модел раствор дејонизоване воде, 3% сирћетна киселина, 10%, 20%, 50% и 95% етанола)

Pb (0,009-240)mg/l или mg/kg
Cd (0,0003-37)mg/l или mg/kg
Cr (0,001-72)mg/l или mg/kg
Zn (0,002-60)mg/l или mg/kg
Mn (0,0003-2,0)mg/l или mg/kg
Fe (0,005-50)mg/l или mg/kg
Cu (0,006-5,0)mg/l или mg/kg
Li (0,0003-1,0)mg/l или mg/kg
Ba (0,004-12)mg/l или mg/kg
Co (0,0006-0,5)mg/l или mg/kg
Аl (0,002-5,0)mg/l или mg/kg
Ni (0,005-0,4)mg/l или mg/kg

ДМП-Х-007

Л1 

Одређивање садржаја арсена у
предметима опште употребе
(миграција у модел раствор дејонизоване воде, 3% сирћетна киселина, 10%, 20%, 50% и 95% етанола)

(0,0001-0,15)mg/l

ДМП-Х-008

Л1 

Одређивање садржаја живе у
предметима опште употребе
(миграција у модел раствор дејонизоване воде, 3% сирћетна киселина, 10%, 20%, 50% и 95% етанола)

(0,0001-0,015)mg/l

ДМП-Х-009

Л1 
И-15 Узорковање/П-04 Хемикалије, хемијски производи, козметика - укључујући ђубрива и боје

Средства за одржавање личне хигијене, негу и улепшавање лица и тела

Узимање узорака за физичко-хемијска испитивања

Упутство^5)

Т1 

Средства за одржавање чистоће у домаћинству

Узимање узорака за физичко-хемијска испитивања

Упутство5)

Л1 
И-15 Узорковање/П-09 Узорци животне средине (ваздух, вода, земљиште, отпад)

Површинске воде

Узимање узорака површинске воде за микробиолошка испитивања

SRPS EN ISO 19458:2009 (4.2.1;4.2.2;4.2.3;5.1)

Л2 

Површинске воде

Узимање узорака површинске воде за физичко хемијска

SRPS EN ISO 5667-1:2008
SRPS EN ISO 5667-3:2018
SRPS ISO 5667-4:2019
SRPS EN ISO 5667-6:2017
изузимајући тачке 7.2, 7.6, 8.2, 9.3, 9.4 и 9.5)

Л2 

Вода - Вода за пиће
Воде за рекреацију-базенске воде

Узимање узорака за физичко-хемијска испитивања
(Квалитет воде - Узимање узорака - Део 1: Смернице за израду програма за узимање узорака и поступке узимања узорака
Квалитет воде - Узимање узорака - Део 3: Смернице за заштиту узорака и руковање узорцима воде
Квалитет воде - Узимање узорака - Део 5: Смернице за узимање узорака воде за пице из постројења за обраду воде и из система за дистрибуцију)

SRPS EN ISO 5667-1:2008
SRPS EN ISO 5667-3:2018
SRPS ISO 5667-5:2008

Т1 

Вода - Вода за пиће
Отпадна вода
Воде за рекреацију-базенске воде

Узимање узорака за микробиолошка испитивања
(Квалитет воде - Узимање узорака за микробиолошке анализе)

SRPS EN ISO 19458:2009
тачке 4.2.1, 4.2.2, 4.2.3, 5.1

Т1 

Вода - Oтпадна вода

Узимање узорака за физичко-хемијска испитивања
(Квалитет воде - Узимање узорака - Део 3: Смернице за заштиту и руковање узорцима воде
Квалитет воде - Узимање узорака - Део 10: Смернице за узимање узорака отпадне воде)

SRPS EN ISO 5667-1:2008
SRPS EN ISO 5667-3:2018
ISO 5667-10:2020 осим тачака 7.2.2, 7.3.4

Т1 

Ваздух - Амбијентални ваздух

Узимање узорака за одређивање концентрације сумпор диоксида

У-27^6)

Т1 

Ваздух - Амбијентални ваздух

Узимање узорака за одређивање концентрације азот диоксида

У-27^6)

Т1 

Ваздух - Амбијентални ваздух

Узимање узорака за одређивање концентрације чађи

У-27^6)

Т1 
И-15 Узорковање/П-17 Папир и амбалажа

Посуђе од полимерног материјала
Посуђе, прибор и амбалажа за храну од полимерног материјала

Узимање узорака за физичко-хемијска и микробиолошка испитивања

Упутство^5)

Т1 
И-15 Узорковање/П-24 Играчке, спортска и опрема за хоби

Дечје играчке од полимерног материјала

Узимање узорака за физичко-хемијска и микробиолошка испитивања

Упутство^5)

Т1 
И-15 Узорковање/П-27 Остали производи

Узорци са површина у зони
производње хране и руковања храном

Узорковање брисева предмета, површина и руку који долазе у контакт са храном
(Микробиологија хране и хране за животиње - Хоризонталне методе за технике узимања узорака са површине помоћу контактних плоча и брисева)

SRPS ISO 18593:2010
метода бриса тачка 6.3.1 и 8.2

Л1