Предмет испитивања |
Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања) |
Опсег мерења (где је примењиво) |
Референтни документ |
Локације |
Млеко и производи од млека |
Одређивање присуства антимикробних супстанци у млеку и производима од млека – Delvo test®-SP-NP |
|
SQL-UP-02-038 |
Л1 |
Узорци са површина које су у контакту са храном (брисеви) |
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. – Део 1: |
|
SRPS EN ISO 11290-1:2017
|
Л1 |
Млеко и производи од млека |
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp.- Део 2:– метода одређивања броја |
|
SRPS EN ISO 11290-2:2017
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp.-Део 1: метода откривања |
|
SRPS EN ISO 11290-1:2017
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама - Део 1 |
|
SRPS EN ISO 4833-1:2014 |
Л1 |
Узорци са површина које су у контакту са храном (брисеви) |
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама - Део 1 |
|
SRPS EN ISO 4833-1:2014 |
Л1 |
Сирово млеко |
Одређивање присуства антимикробних супстанци у млеку и производима од млека |
|
SQL-UP-02-038 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама - Део 1 |
|
SRPS EN ISO 4833-1:2014 |
Л1 |
Узорци са површина које су у контакту са храном (брисеви) |
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae – Део 2:Техника бројања колонија |
|
SRPS ISO 21528-2:2017
|
Л1 |
Узорци са површина које су у контакту са храном (брисеви) |
Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella -Део 1: Откривање Salmonella spp.
|
|
SRPS EN ISO 6579-1:2017 (Изузимајући прилог Д)
|
Л1 |
Стартер културе |
Откривање и одређивање броја Escherichia coli |
|
SRPS ISO 16649-2:2008
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae - Део 2: Техника бројања колонија |
|
SRPS EN ISO 21528-2:2017
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp – Део 1: Метода отктивања |
|
SRPS EN ISO 11290-1:2017
|
Л1 |
|
Откривање и одређивање броја коагулаза позитивних стафилокока |
|
SRPS EN ISO 6888-1:2009
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella – Део 1: Откривање Salmonella spp. |
|
SRPS EN ISO 6579-1:2017 (изузимајући прилог Д) |
Л1 |
Млеко и производи од млека |
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae – Део 2: Техника бројања колонија |
|
SRPS EN ISO 21528-2:2017 |
Л1 |
|
Откривање и одређивање броја Escherichia coli |
|
SRPS ISO 16649-2:2008
|
Л1 |
|
Откривање и одређивање броја коагулаза позитивних стафилокока |
|
SRPS EN ISO 6888-1:2009
|
Л1 |
Сирово млеко |
Одређивање броја соматских ћелија у сировом млеку (флуорооптоелектронском методом) |
|
SRPS EN ISO 13366-2:2008
|
Л1 |
Млеко и производи од млека |
Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella -Део 1: Откривање Salmonella spp |
|
SRPS EN ISO 6579-1:2017 (изузимајући прилог Д)
|
Л1 |
Стартер културе; Ферментисани производи од млека |
Одређивање укупног броја мезофилних цитрат-ферментујућих бактерија |
|
ISO 27205:2014 (IDF 149:2010) ISO 17792:2006 (IDF 180:2006)
|
Л1 |
|
Одређивање укупног броја Bifidobacterium spp. |
|
ISO 27205:2014 (IDF 149:2010) ISO 29981:2014 (IDF 220:2010)
|
Л1 |
|
Одређивање укупног броја Lactobacillus acidophilus |
|
ISO 27205:2014 (IDF 149:2010) ISO 20128:2006 (IDF 192:2006)
|
Л1 |
|
Одређивање укупног броја лактобацила |
|
ISO 27205:2014 (IDF 149:2010) ISO 7889:2011 (IDF 117:2003)
|
Л1 |
|
Одређивање укупног броја лактокока и Streptococcus thermophilus |
|
ISO 27205:2014 (IDF 149:2010) SRPS ISO 7889:2011 (IDF 117:2003)
|
Л1 |
|
Одређивање укупног броја бактерија јогуртне културе (Lactobacillus delbruecki subspe. bulgaricus i Streptococcu thermophilus) |
|
ISO 27205:2014 (IDF 149:2010) SRPS ISO 7889:2011 (IDF 117:2003)
|
Л1 |
Сирово млеко |
Одређивање броја соматских ћелија у сировом млеку |
|
SRPS EN ISO 13366-1:2010
|
Л1 |
Млеко, пастеризовано млеко, стерилизовано млеко и млечни напици |
Одређивање садржаја млечне масти |
0 % до 7,0 % |
Правилник^2) метода I/3
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја суве материје (гравиметрија) |
8,00 % дo 15,00 % |
Правилник^2) метода I/4
|
Л1 |
Термички обрађена павлака, ферментисани производи од павлаке и млечни намази |
Одређивање pH вредности (директна потенциометрија)
|
(1-14) pH јединица |
AS 2300.1.6-2010 |
Л1 |
Сиреви и производи од сирева (сиреви са зрењем, сиреви без зрења, сир-качкаваљ, сирни намаз, сирни дезерт, топљени сир, сир од сурутке) |
Одређивање афлатоксина М1 |
min.0,005 µg/kg |
BS EN ISO 14675:2003 |
Л1 |
Млеко, пастеризовано млеко, стерилизовано млеко и млечни напици |
Одређивање садржаја млечне масти (mid-infrared instruments)
|
0 % до 7,0 % |
SRPS ISO 9622:2000/IDF 141:2013 |
Л1 |
Сладолед |
Одређивање садржаја пепела |
0,07 % до 8,0 % |
NMKL Method No 173, 2nd edition, 2005 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја млечне масти |
0 % до 70 % |
Правилник^2) метода X/1
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја суве материје |
10,00 % до 36,00 % |
Правилник^2) метода X/2
|
Л1 |
Сиреви и производи од сирева (сиреви са зрењем, сиреви без зрења, сир-качкаваљ, сирни намаз, сирни дезерт, топљени сир, сир од сурутке) |
Израчунавање енергетске вредности |
|
CAC/GL 2-1985, Rev.2/2011, amend. 4/2010
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја пепела |
(0,07-8,00)% |
NMKL Method No 173, 2nd edition, 2005 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја протеина |
0,50 % до 50,00 % |
ISO/TS 17837/IDF/RM 25:2008 |
Л1 |
|
Одређивање pH вредности |
(1-14 ) pH јединица |
AS 2300.1.6-2010 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја масти у сувој материји |
|
SQL-UP-01-031 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја воде у безмасној материји |
|
SQL-UP-01-032 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја кухињске соли |
0,10 % до 10,00 % |
AS 2300.6.5-1990 amdt 1-1992 amdt 2-1997
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја млечне масти |
0 % до 40,00 % |
Правилник^2) метода VI/2
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја воде |
35,00 % до 83,00 % |
Правилник^2) метода VI/1
|
Л1 |
Кајмак |
Одређивање pH вредности
|
(1-14 ) pH јединица |
AS 2300.1.6-2010 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја соли |
0,10 % до 10,00 % |
Правилник 2) метода VII/3
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја млечне масти у сувој материји кајмака |
|
SQL-UP-01-056 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја млечне масти |
0 % до 70,00 % |
Правилник^2) метода VII/2
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја суве материје |
50,00 % до 70,00 % |
Правилник^2) метода VII/1
|
Л1 |
Маслац |
Одређивање садржаја суве материје без масти млека у маслацу |
|
SQL-UP-01-023 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја воде |
12,00 % до 18,00 % |
Правилник2) метода VIII/1
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја млечне масти |
70,0 % до 90,0 % |
Правилник^2) метода VIII/2
|
Л1 |
Термички обрађена павлака, ферментисани производи од павлаке и млечни намази |
Одређивање садржаја млечне масти |
0 % до 70,00 % |
Правилник^2) метода V/1
|
Л1 |
Млеко у праху |
Одређивање афлатоксина М1 |
min.0,005 µg/kg |
BS EN ISO 14675:2003 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја протеина у сувој материји без масти |
|
SQL-UP-01-017 |
Л1 |
|
Одређивање киселости |
10,0 ml до 25,0 ml |
Правилник^2) метода IV/3
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја протеина |
0,5 % до 50,00 % |
ISO/TS 17837/IDF/RM 25:2008 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја воде |
2,00 % до 7,00 % |
Правилник^2) метода IV/1
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја млечне масти |
0 % до 70 % |
Правилник^2) метода IV/2
|
Л1 |
Ферментисани млечни производи и композитни ферментисани млечни производи (јогурт, кисело млеко, кефир, ферментисани производи од млека са пробиотским бактеријама, остали ферментисани производи од млека, ферментисани млечни напици) |
Одређивање pH вредности
|
(1-14) pH јединица |
AS 2300.1.6-2010 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја суве материје без масти |
|
SQL-UP-01-073 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја суве материје (гравиметрија) |
8,00 % до 15,00 % |
Правилник^2) метода II/3
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја млечне масти |
0 % до 7,0 % |
Правилник^2) метода II /1
|
Л1 |
Млеко, пастеризовано млеко, стерилизовано млеко и млечни напици |
Одређивање афлатоксина М1 |
0,005 µg/kg до 0,080 µg/kg
|
BS EN ISO 14675:2003 |
Л1 |
|
Израчунавање енергетске вредности |
|
CAC/GL 2-1985, Rev.2/2011, amend. 4/2010
|
Л1 |
|
Одређивање pH вредности
|
(1-14) pH јединица |
АS 2300.1.6-2010 |
Л1 |
|
Одређивање тачке мржњења
|
-0,600 °C до 0 °C |
BS EN ISO 5674:2009 |
Л1 |
|
Доказивање алкалне фосфатазе |
|
Правилник^2) метода I/5а
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја пепела |
0,07 % до 8,00 % |
NMKL Method No 173, 2nd Edition, 2005 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја протеина |
1,5 % до 4,5 % |
SRPS ISO 9622:2020/IDF 141:2013 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја протеина |
0,50 % до 50,00 % |
ISO/TS 17837/IDF/RM 25:2008
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја суве материје без масти
|
|
SQL-UP-01-006 |
Л1 |
Сладолед |
Израчунавање енергетске вредности |
|
CAC/GL 2-1985,Rev.2/2011, amend. 4/2010
|
Л1 |