Преузимање ПДФ-а

Јавнa пољопривреднa службa Завод за млекарство, Сектор Лабораторија

Смолућска 11, 11070 Нови Београд

Лабораторије за испитивање по стандарду SRPS ISO/IEC 17025:2017

Основни подаци

Број пр.:2-01-160
ПИБ:
Акр. број:01-095
Web:
Тел:+381116606232
Факс:0381116606534

Статус предмета

Статус акр.:Акредитован
Статус суспензије:Без суспензије
Датум прве акр.:29. јул 2004.
Датум последње акр.:18. септембар 2021.
Датум истицања/укидања акр.:17. септембар 2025.

Контакт особа

Име и презиме:Владимир Банџов
Функција:руководилац квалитета
Телефон:+381116606232
Факс:+381116606534
Е-маил:jpsmlekarstvo@sezampro.rs

Локације

Л1 - Лабораторија

Историја статуса

18. септембар 2021. - 17. септембар 2025.Акредитован
18. септембар 2017. - 17. септембар 2021.Акредитован
18. септембар 2013. - 17. септембар 2017.Акредитован
17. септембар 2009. - 17. септембар 2013.Акредитован
29. јул 2004. - 29. јул 2009.Акредитован

Обим акредитације

Предмет испитивања Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања) Опсег мерења (где је примењиво) Референтни документ Локације
И-11 Микробиолошка испитивања/П-21.2 Храна, храна за животиње и брисеви
Млеко и производи од млека

Одређивање присуства антимикробних супстанци у млеку и производима од млека – Delvo test®-SP-NP

SQL-UP-02-038

Л1 
Узорци са површина које су у контакту са храном (брисеви)

Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. – Део 1:

SRPS EN ISO 11290-1:2017

Л1 
Млеко и производи од млека

Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp.- Део 2:– метода одређивања броја

SRPS EN ISO 11290-2:2017

Л1 

Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp.-Део 1: метода откривања

SRPS EN ISO 11290-1:2017

Л1 

Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама - Део 1

SRPS EN ISO 4833-1:2014

Л1 
Узорци са површина које су у контакту са храном (брисеви)

Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама - Део 1

SRPS EN ISO 4833-1:2014

Л1 
Сирово млеко

Одређивање присуства антимикробних супстанци у млеку и производима од млека

SQL-UP-02-038

Л1 

Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама - Део 1

SRPS EN ISO 4833-1:2014

Л1 
Узорци са површина које су у контакту са храном (брисеви)

Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae – Део 2:Техника бројања колонија

SRPS ISO 21528-2:2017

Л1 
Узорци са површина које су у контакту са храном (брисеви)

Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију
Salmonella -Део 1: Откривање Salmonella spp.

SRPS EN ISO 6579-1:2017
(Изузимајући прилог Д)

Л1 
Стартер културе

Откривање и одређивање броја Escherichia coli

SRPS ISO 16649-2:2008

Л1 

Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae - Део 2: Техника бројања колонија

SRPS EN ISO 21528-2:2017

Л1 

Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp – Део 1: Метода отктивања

SRPS EN ISO 11290-1:2017

Л1 

Откривање и одређивање броја коагулаза позитивних стафилокока

SRPS EN ISO 6888-1:2009

Л1 

Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella – Део 1: Откривање Salmonella spp.

SRPS EN ISO 6579-1:2017 (изузимајући прилог Д)

Л1 
Млеко и производи од млека

Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae – Део 2: Техника бројања колонија

SRPS EN ISO 21528-2:2017

Л1 

Откривање и одређивање броја Escherichia coli

SRPS ISO
16649-2:2008

Л1 

Откривање и одређивање броја коагулаза позитивних стафилокока

SRPS EN ISO 6888-1:2009

Л1 
Сирово млеко

Одређивање броја соматских ћелија у сировом млеку (флуорооптоелектронском методом)

SRPS EN ISO 13366-2:2008

Л1 
Млеко и производи од млека

Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella -Део 1: Откривање Salmonella spp

SRPS EN ISO 6579-1:2017
(изузимајући прилог Д)

Л1 
Стартер културе; Ферментисани производи од млека

Одређивање укупног броја мезофилних цитрат-ферментујућих бактерија

ISO 27205:2014 (IDF 149:2010)
ISO 17792:2006 (IDF 180:2006)

Л1 

Одређивање укупног броја Bifidobacterium spp.

ISO 27205:2014 (IDF 149:2010)
ISO 29981:2014 (IDF 220:2010)

Л1 

Одређивање укупног броја Lactobacillus acidophilus

ISO 27205:2014 (IDF 149:2010)
ISO 20128:2006 (IDF 192:2006)

Л1 

Одређивање укупног броја лактобацила

ISO 27205:2014
(IDF 149:2010)
ISO 7889:2011
(IDF 117:2003)

Л1 

Одређивање укупног броја лактокока и Streptococcus thermophilus

ISO 27205:2014
(IDF 149:2010)
SRPS ISO 7889:2011
(IDF 117:2003)

Л1 

Одређивање укупног броја бактерија јогуртне културе (Lactobacillus delbruecki subspe. bulgaricus i Streptococcu thermophilus)

ISO 27205:2014
(IDF 149:2010)
SRPS ISO 7889:2011
(IDF 117:2003)

Л1 
Сирово млеко

Одређивање броја соматских ћелија у сировом млеку

SRPS EN ISO 13366-1:2010

Л1 
И-13.2 Физичка и хемијска испитивања/П-21 Производи за људску употребу, укључујући храну
Млеко, пастеризовано млеко, стерилизовано млеко и млечни напици

Одређивање садржаја млечне масти

0 % до 7,0 %

Правилник^2)
метода I/3

Л1 

Одређивање садржаја суве материје (гравиметрија)

8,00 % дo 15,00 %

Правилник^2)
метода I/4

Л1 
Термички обрађена павлака, ферментисани производи од павлаке и млечни намази

Одређивање pH вредности
(директна потенциометрија)

(1-14) pH јединица

AS 2300.1.6-2010

Л1 
Сиреви и производи од сирева (сиреви са зрењем, сиреви без зрења, сир-качкаваљ, сирни намаз, сирни дезерт, топљени сир, сир од сурутке)

Одређивање афлатоксина М1

min.0,005 µg/kg

BS EN ISO 14675:2003

Л1 
Млеко, пастеризовано млеко, стерилизовано млеко и млечни напици

Одређивање садржаја млечне масти
(mid-infrared instruments)

0 % до 7,0 %

SRPS ISO 9622:2000/IDF 141:2013

Л1 
Сладолед

Одређивање садржаја пепела

0,07 % до 8,0 %

NMKL Method No 173, 2nd edition, 2005

Л1 

Одређивање садржаја млечне масти

0 % до 70 %

Правилник^2)
метода X/1

Л1 

Одређивање садржаја суве материје

10,00 % до 36,00 %

Правилник^2)
метода X/2

Л1 
Сиреви и производи од сирева (сиреви са зрењем, сиреви без зрења, сир-качкаваљ, сирни намаз, сирни дезерт, топљени сир, сир од сурутке)

Израчунавање енергетске вредности

CAC/GL 2-1985,
Rev.2/2011, amend. 4/2010

Л1 

Одређивање садржаја пепела

(0,07-8,00)%

NMKL Method No 173, 2nd edition, 2005

Л1 

Одређивање садржаја протеина

0,50 % до 50,00 %

ISO/TS 17837/IDF/RM 25:2008

Л1 

Одређивање pH вредности

(1-14 ) pH јединица

AS 2300.1.6-2010

Л1 

Одређивање садржаја масти у сувој материји

SQL-UP-01-031

Л1 

Одређивање садржаја воде у безмасној материји

SQL-UP-01-032

Л1 

Одређивање садржаја кухињске соли

0,10 % до 10,00 %

AS 2300.6.5-1990
amdt 1-1992
amdt 2-1997

Л1 

Одређивање садржаја млечне масти

0 % до 40,00 %

Правилник^2)
метода VI/2

Л1 

Одређивање садржаја воде

35,00 % до 83,00 %

Правилник^2)
метода VI/1

Л1 
Кајмак

Одређивање pH вредности

(1-14 ) pH јединица

AS 2300.1.6-2010

Л1 

Одређивање садржаја соли

0,10 % до 10,00 %

Правилник 2)
метода VII/3

Л1 

Одређивање садржаја млечне масти у сувој материји кајмака

SQL-UP-01-056

Л1 

Одређивање садржаја млечне масти

0 % до 70,00 %

Правилник^2)
метода VII/2

Л1 

Одређивање садржаја суве материје

50,00 % до 70,00 %

Правилник^2)
метода VII/1

Л1 
Маслац

Одређивање садржаја суве материје без масти млека у маслацу

SQL-UP-01-023

Л1 

Одређивање садржаја воде

12,00 % до 18,00 %

Правилник2)
метода VIII/1

Л1 

Одређивање садржаја млечне масти

70,0 % до 90,0 %

Правилник^2)
метода VIII/2

Л1 
Термички обрађена павлака, ферментисани производи од павлаке и млечни намази

Одређивање садржаја млечне масти

0 % до 70,00 %

Правилник^2)
метода V/1

Л1 
Млеко у праху

Одређивање афлатоксина М1

min.0,005 µg/kg

BS EN ISO 14675:2003

Л1 

Одређивање садржаја протеина у сувој материји без масти

SQL-UP-01-017

Л1 

Одређивање киселости

10,0 ml до 25,0 ml

Правилник^2)
метода IV/3

Л1 

Одређивање садржаја протеина

0,5 % до 50,00 %

ISO/TS 17837/IDF/RM 25:2008

Л1 

Одређивање садржаја воде

2,00 % до 7,00 %

Правилник^2)
метода IV/1

Л1 

Одређивање садржаја млечне масти

0 % до 70 %

Правилник^2)
метода IV/2

Л1 
Ферментисани млечни производи и композитни ферментисани млечни производи (јогурт, кисело млеко, кефир, ферментисани производи од млека са пробиотским бактеријама, остали ферментисани производи од млека, ферментисани млечни напици)

Одређивање pH вредности

(1-14) pH јединица

AS 2300.1.6-2010

Л1 

Одређивање садржаја суве материје без масти

SQL-UP-01-073

Л1 

Одређивање садржаја суве материје (гравиметрија)

8,00 % до 15,00 %

Правилник^2)
метода II/3

Л1 

Одређивање садржаја млечне масти

0 % до 7,0 %

Правилник^2)
метода II /1

Л1 
Млеко, пастеризовано млеко, стерилизовано млеко и млечни напици

Одређивање афлатоксина М1

0,005 µg/kg до 0,080 µg/kg

BS EN ISO 14675:2003

Л1 

Израчунавање енергетске вредности

CAC/GL 2-1985,
Rev.2/2011, amend. 4/2010

Л1 

Одређивање pH вредности

(1-14) pH јединица

АS 2300.1.6-2010

Л1 

Одређивање тачке мржњења

-0,600 °C до 0 °C

BS EN ISO 5674:2009

Л1 

Доказивање алкалне фосфатазе

Правилник^2)
метода I/5а

Л1 

Одређивање садржаја пепела

0,07 % до 8,00 %

NMKL Method No 173, 2nd Edition, 2005

Л1 

Одређивање садржаја протеина

1,5 % до 4,5 %

SRPS ISO 9622:2020/IDF 141:2013

Л1 

Одређивање садржаја протеина

0,50 % до 50,00 %

ISO/TS 17837/IDF/RM 25:2008

Л1 

Одређивање садржаја суве материје без масти

SQL-UP-01-006

Л1 
Сладолед

Израчунавање енергетске вредности

CAC/GL 2-1985,Rev.2/2011, amend. 4/2010

Л1