Преузимање ПДФ-а

ЕКОЛАБ ДОО НОВИ САД

Јована Цвијића 45, 21000 Нови Сад

Лабораторије за испитивање по стандарду SRPS ISO/IEC 17025:2017

Основни подаци

Број пр.:2-01-137
ПИБ:102306425
Акр. број:01-085
Web:http://www.ekolab.rs/
Тел:+ 381 21 6333 466
Факс:+ 381 21 548 700

Статус предмета

Статус акр.:Акредитован
Статус суспензије:Без суспензије
Датум прве акр.:9. март 2004.
Датум последње акр.:12. јул 2021.
Датум истицања/укидања акр.:11. јул 2025.

Контакт особа

Име и презиме:Зорица Таталовић, Сандра Јанковић
Функција:Руководилац квалитета
Телефон:+ 381 21 6333 466
Факс:+ 381 21 548 700
Е-маил:ekolabns@gmail.com

Локације

Л1 - ЕКОЛАБ ДОО НОВИ САД

Историја статуса

12. јул 2021. - 11. јул 2025.Акредитован
14. април 2017. - 13. април 2021.Акредитован
14. април 2013. - 13. април 2017.Акредитован
13. април 2009. - 13. април 2013.Акредитован
9. март 2004. - 9. март 2009.Акредитован

Обим акредитације

Предмет испитивања Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања) Опсег мерења (где је примењиво) Референтни документ Локације
И-11 Микробиолошка испитивања/П-23 Дувански производи
Предмети опште употребе - Дуванске прерађевине и адитиви за дуван

Одређивање плесни у дуванским прерађевинама и адитивима за дуван

EKO-DM-56

И-02 Биолошка, биохемијска испитивања/П-01 Пољопривредни производи, укључујући храну за животиње
Храна за животиње

Одређивање садржаја Фумoнизина (ELISA)

(25-2000) μg/kg

EKO-DM-52

Одређивање садржаја деоксиниваленола (ELISA)

(18,5-6000) μg/kg

EKO-DM-46

храна за животиње

Одређивање укупних афлатоксина

(2-80) µg/kg

EKO-DM-27

Л1  

Одређивање нивоа охратоксина

(1-20) µg/kg

EKO-DM-28

Л1  

Одређивање садржаја зеараленона

(10-1000) µg/kg

EKO-DM-29

Л1  

Одређивање садржаја афлатоксина Б1

(1-40) µg/kg

EKO-DM-30

Л1  
Храна - Житарице

Одређивање садржаја Т-2/HТ-2 токсина

(10-360) µg/kg

ЕКО-ДМ-61

Л1  
И-02 Биолошка, биохемијска испитивања/П-21 Производи за људску употребу, укључујући храну
Храна Месо и производи од меса

Одређивање резидуа антибиотика и сулфонамида
(преми тест)

ЕКО-DM-42

Храна - Месо и производи од меса; Млеко и производи од млека; Јаја и производи од јаја, Мед и други пчелињи производи

Одређивање хлорамфеникола

(0,1 – 2) µg/kg

EKO-DM-41

Храна - Риба и производи од риба

Одређивање садржаја хистамина

(0,5-50)mg/kg

EKO-DM-40

Л1  
Храна - Кукуруз и производи од кукуруза

Одређивање садржаја Фумонизина (ELISA)

(25-2000) μg/kg

EKO-DM -52

Храна - Цереалије

Одређивање садржаја деоксиниваленола
(ELISA)

(18,5-6000) μg/kg

EKO-DM-46

Храна- Дијететски производи, свеже месо

Одређивање нивоа охратоксина А (техником ELISA)

дијететски производи:
(0,5-20) μg/kg
свеже месо:
(0,5-1,0) μg/kg

EKO-DM-28

Храна - храна за одојчад и малу децу

Одређивање афлатоксина М1

(0,025-0,05) μg/kg

ЕКО-DM-10

Л1  
Храна дијететски производи

Одређивање садржаја зеараленона

(10-1000) μg/kg

EKO-DM-29

Л1  

Одређивање садржаја афлатоксина Б1

(0,1-40) μg/kg

EKO-DM-30

Храна Намирнице^1)

Одређивање нивоа охратоксина А

(1-20) µg/kg

EKO-DM-28

Л1  

Одређивање укупних афлатоксина

(2-80) µg/kg

EKO-DM-27

Л1  

Одређивање садржаја зеараленона

(10-1000) µg/kg

EKO-DM-29

Л1  

Одређивање садржаја афлатоксина Б1

(1-40) µg/kg

EKO-DM-30

Л1  
Храна (месо, млеко, јаја, риба и њихови производи, мед, масти о остале намирнице)

Одређивање садржаја сулфонамида

Лимит детекције: месо, супе:
(1,5-100)ppb
млеко:
(3,5-100) ppb

EKO-DM-36

Храна - Дечја храна Дијететски производи, Остали производи

Одређивање алергена- глутена

(4- 200)mg/kg

EKO-DM-43

Л1  
Храна - Житарице

Одређивање садржаја
Т-2/HТ-2 токсина (техником ELISA)

(10-360) µg/kg

ЕКО-ДМ-61

Л1  
И-11 Микробиолошка испитивања/П-04 Хемикалије, хемијски производи, козметика - укључујући ђубрива и боје
Предмети опште употребе - Козметички производи

Козметика –
Микробиологија – Откривање Candida albicans

SRPS EN ISO 18416:2016

Козметика –
Микробиологија –
Одређивање броја квасаца и плесни

SRPS EN ISO 16212:2017

Козметика –
Микробиологија –
Одређивање броја и откривање аеробних мезофилних бактерија

/

SRPS EN ISO
21149:2011

Л1  

Козметика –
Микробиологија –
Откривање Escherichia coli

SRPS EN ISO
21150:2011

Л1  

Козметика –
Микробиологија –
Откривање Pseudomonas aeruginosa

SRPS EN ISO 22717:2016 (en)

Козметика –
Микробиологија –
Oткривање Staphylococcus aureus

SRPS EN ISO 22718:2016 (en)

Л1  

Козметика –
Микробиологија –
Откривање Escherichia coli

SRPS EN ISO 21150:2016 (en)

Л1  
И-11 Микробиолошка испитивања/П-09 Узорци животне средине (ваздух, вода, земљиште, отпад)
Вода - Природна минерална, природна изворска и стона вода

Одређивање садржаја тешких метала
(Sb, As, Ba, B, Cd, Cr, Cu, Pb, Mn, Hg, Ni, Se)
(ICP-MS)

Sb (0.03 – 6) µg/l
As (0.13 – 12) µg/l
Ba (0.14 – 1200) µg/l
B (0.21 – 1200) µg/l
Cd (0.09 – 3.6) µg/l
Cr (0.11 – 60) µg/l
Cu (0.23 – 1200) µg/l
Pb (0.11 – 12) µg/l
Mn (0.06 – 600) µg/l
Hg (0.03 – 1.2) µg/l
Ni (0.07 – 30) µg/l
Se (0.16 – 12) µg/l

SRPS EN ISO 17294-2:2017

Л1  
Вода-вода за пиће, природна минерална вода, природна изворска вода и стона вода

Квалитет воде-Откривање и одређивање броја цревних ентерокока- Део 2:Метода мембранске филтрације

SRPS EN ISO 7899-2:2010

Квалитет воде - Одређивање броја Escherichia coli и колиформних бактерија-Део 1: Метода мембранске филтрације за воде са ниским бактеријским позадинским растом/Измена 1

SRPS EN ISO 9308- 1:2017 (Е)/А1:2017

Л1  

Квалитет воде-Откривање и одређивање броја Pseudomonas аeruginosa- Метода мембранске филтрације

SRPS EN ISO 16266:2010

Квалитет воде - Утврђивање присуства врста рода Salmonella

SRPS EN ISO 19250:2014

Квалитет воде - Откривање и одређивање броја спора сулфито-редукујућих анаероба (клостридија) Део 2:Метода мембранске филтрације

SRPS EN 26461-2:2009

И-11 Микробиолошка испитивања/П-21.1 Храна и храна за животиње
Храна - Месо и производи од меса

Микробиологија ланца хране -Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Campylobacter spp. – Део 2: Техника бројања колонија

SRPS EN ISO 10272-2:2017
SRPS EN ISO 10272-2:2017/A1:2023

Л1  

Микробиологија ланца хране- Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Campylobacter spp. – Део 1: Метода откривања

/

SRPS EN ISO 10272-1:2017
SRPS EN ISO 10272-1:2017/ A1:2023

Л1  
Храна-Млеко у праху, храна за одојчад у праху

Откривање Enterobacter sakazakii

/

SRPS ISO/TS 22964:2009

Храна, храна за животиње и дијететски производи

Микробиологија хране и хране за животиње - Хоризонтална метода за одређивање броја кoaгулаза-позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте)
Део 3: Откривање и МПН техника за мале бројеве

SRPS EN ISO 6888-3:2009

Микробиологија ланца хране - Хоризонтална метода за одређивање броја
β-глукуронидаза позитивне
Escherichia coli - Део 3: Техника највероватнијег броја помоћу 5-бромо-4- хлоро-3-индолил β-D- глукуронида

SRPS ЕN ISO 16649-3:2016

Л1  

IISO 15214:1998
Microbiology of food and animal feeding stuffs — Horizontal method for the enumeration of mesophilic lactic acid bacteria — Colony-count technique at 30 degrees C

/

ISO 15214:1998

Микробиологија хране и хране за животиње - Хоризонтална метода за одређивање броја сулфиторедукујућих бактерија које расту у анаеробним условима

/

SRPS ISO 15213: 2011

Микробиологија хране и хране за животиње - Хоризонтална метода за одређивање броја колиформних колонија - техника бројања колонија

/

SRPS ISO
4832:2014

Микробиологија хране и хране за животиње - Хоризонтална метода за одређивање броја
β-глукуронидаза позитивне
Escherichia coli
Део 2: Техника бројања колонија на 44°С помоћу
5-бромо-4- хлоро-3-индолил β-D- глукуронида

/

SRPS ISO 16649-2:2008

Микробиологија ланца хране - Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae
Део 2: Техника бројања колонија

/

SRPS EN ISO 21528-2:2017

Л1  

Микробиологија ланца хране - Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae
Део 1: Откривање Enterobacteriaceae

/

SRPS ЕN ISO 21528-1:2017

Л1  

Микробиологија хране и хране за животиње - Хоризонтална метода за одређивање броја кoaгулаза-позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте)
Део 1: Метода употребе агара по Берд-Паркеру

/

SRPS EN ISO 6888-1:2021

Л1  

Микробиологија хране и хране за животиње - Хоризонтална метода за одређивање броја
суспектног Bacillus cereus-
Техника бројања колонија на 30°С/Измена 1

/

SRPS EN ISO 7932:2009
SRPS EN ISO 7932:2009/А1.2020

Л1  

Микробиологија хране и хране за животиње - Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни
Део 2: Техника бројања колонија у производима са активношћу воде мaњом од или једнаком 0,95

/

SRPS ISO 21527-2:2011

Микробиологија хране и хране за животиње - Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни
Део 1: Техника бројања колонија у производима са активношћу воде већом од 0,95

/

SRPS ISO 21527-1:2011

Микробиологија ланца хране - Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp -
Део 1: Метода откривањa

/

SRPS EN ISO 11290-1:2017

Микробиологија хране и хране за животиње - Хоризонтална метода за одређивање броја Clostridium perfringens - Техника бројања колонија

/

SRPS EN ISO 7937:2010

Микробиологија ланца хране - Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и одређивање броја Listeria spp -
Део 2: Метода одређивања броја

/

SRPS EN ISO 11290-2:2017

Микробиологија ланца хране - Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella – Део1: откривање Salmonella spp. (изузев Анекса Д) Измена 1

/

SRPS EN ISO 6579-1:2017 осим Анекса Д
SRPS EN ISO 6579-1:2017/A1:2020

Л1  

Микробиологија ланца хране - Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама
Део 1: Бројања колонија на 30°С техником наливања плоча

/

SRPS EN ISO
4833- 1:2014

И-11 Микробиолошка испитивања/П-27 Остали производи
Узорци из животне средине у зони производње хране и руковања храном

Микробиологија ланца хране - Хоризонтална метода за одређивање броја β-глукуронидаза позитивне Escherichia coli
Део 3: Техника највероватнијег броја помоћу 5-бромо-4- хлоро-3-индолил β-D- глукуронида

SRPS EN ISO 16649-3:2016

Л1  

Микробиологија хране и хране за животиње - Хоризонтална метода за одређивање броја кoaгулаза-позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте) - Део 3: Откривање и МПН техника за мале бројеве

SRPS EN ISO 6888-3:2009

Микробиологија ланца хране - Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae
Део 2: Техника бројања колонија

-

SRPS ЕN ISO 21528-2:2017

Л1  

Микробиологија ланца
хране –
Хоризонтална метода за
одређивање броја
микроорганизама – Део 1:
Бројање колонија на 30 °C
техником наливања плоча

/

SRPS EN ISO
4833-1:2014

Микробиологија ланца хране - Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella – Део 1: откривање Salmonella spp. (изузев Анекса Д)/Измена 1

/

SRPS EN ISO 6579-1:2017 осим Анекса Д
SRPS EN ISO 6579-1:2017/A1:2020

Л1  

Микробиологија хране и хране за животиње - Хоризонтална метода за одређивање броја сулфиторедукујућих клостридија које расту под анаеробним условима

/

SRPS ISO 15213: 2011

Микробиологија ланца хране - Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp.
Део 1: Метода откривањa

/

SRPS EN ISO 11290-1:2017

Л1  
И-13.1 Физичка, хемијска и сензорска испитивања/П-01 Пољопривредни производи, укључујући храну за животиње
Храна за животиње

Одређивање садржаја тешких метала
(As, Cd, Hg, Pb)
(ICP-MS)

As (0,05 – 20) mg/kg
Cd (0,03 – 12) mg/kg
Hg (0,04 – 11) mg/kg
Pb (0,10 – 15) mg/kg

SRPS EN 17053:2018

Л1  
Храна за животиње

Одређивање сирове
целулозе (гравиметрија)

мин 0,1%

Правилник 8)
метода 16

Одређивање скроба

(0,5-70) %

Правилник 8)
метода 17

Л1  

Одређивање садржаја влаге

(1-30)%

Правилник 8)
метода 6

Л1  

Одређивање пепела
нерастворљивог у HCl

мин. 0,01 %

Правилник 8)
метода 19

Л1  
Храна за животиње

Одређивање сировог
пепела

(0,1-10)%

Правилник 8)
метода 18

Л1  
Храна за животињe

Одређивање сирових масти

(0,1-20)%

Правилник 8)
метода 12

Л1  
Храна за животиње

Одређивање сирових
протеина

(5-90)%

Правилник 8)
метода 7

Л1  
Храна за животиње

Одређивање укупног
фосфора (P)

(0,02-20)%

Правилник 8)
метода 29

Л1  

Одређивање
натријум хлорида (NаCl)

(0,1-10)%

Правилник 8)
метода 22

Л1  
Храна за животиње

Одређивање садржаја живе

(0,01-10)mg/kg

SRPS EN 16277:2013

Л1  

Одређивање садржаја кадмијума и олова

(0,005-5)mg/kg

SRPS EN 15550:2017, изузимајући т.9.2

Л1  

Одређивање садржаја селена

(0,01-10)mg/kg

SRPS EN 16159:2012

Л1  

Одређивање садржаја арсена

(0,005-10)mg/kg

SRPS EN 16206:2012

Л1  
Храна за животињe

Одређивање садржаја метала атомском апсорпционом спектрофотометријом калцијума, бакра, гвожђа, магнезијума, мангана, калијума, натријума и цинка (техником FAAS)

Ca (0,1-1000)mg/kg
Cu (0,05-200)mg/kg
Fe (1,0-500)mg/kg
Mg (0,02-1000)mg/kg
Mn (0,5-500)mg/kg
K (0,01-1000)mg/kg
Na (0,02-10000)mg/kg
Zn (0,5-2000)mg/kg

EKO-DM-01

Л1  
Храна за животиње

Одређивање резидуа органохлорних пестицида (alpha-BHC, beta-BHC, gamma-BHC, delta-BHC, Aldrin, Dieldrin, Endrin, Endrin aldehyde, Endrin ketone, Endosulfan I (alpha), Endosulfan II (beta), Endosulfan sulfate, alpha-Chlordane, gamma-Chlordane, Heptachlor, Heptachlor epoxide isomer B, 4,4`-DDE, 4,4`-DDT, 4,4`-DDD, Methoxychlor)
(техником GC-MSD)

(0,01-0,08) mg/kg

EKO-DM-04

Л1  
И-13.1 Физичка, хемијска и сензорска испитивања/П-04 Хемикалије, хемијски производи, козметика - укључујући ђубрива и боје
Предмети опште употребе - Козметички производи

Одређивање садржаја тешких метала (Hg)
(ICP-MS)

Hg (0,08 – 5) mg/kg

EKO-ДМ-69

Л1  

Одређивање садржаја тешких метала
(As, Cd, Ni, Pb)
(ICP-MS)

As (0,47 – 8,55) mg/kg
Cd (0,11 – 4,12) mg/kg
Ni (1,30 – 30,45) mg/kg
Pb (0,56 – 17,36) mg/kg

SRPS EN ISO 21392:2022

Л1  
Предмети опште употребе - Сировине за козметику

Одређивање индекса рефракције (рефрактометрија)

(1,3330-1,5318)

PH. JUG. IV
Књига 1,
т.4-010

Одређивање губитка сушењем (гравиметрија)

мин 0,01%

PH. JUG. IV
Књига 1,
т.5-050

Одређивање пероксидног броја (волуметрија)

мин 0,1 meqO2/kg

PH. JUG. IV
Књига 1,
т.4-190.

Одређивање јодног броја
(волуметрија)

мин.
0,1g I2 /100g

PH. JUG. IV
Књига 1,
т.4-170

Одређивање киселинског броја (волуметрија)

мин 0,01 mg КОH/g

PH. JUG. IV Књига 1,
т.4-180

Одређивање сапонификационог броја (волуметрија)

мин 0,1
mgКОH/g

PH. JUG. IV Књига 1,
т.4-140.

Одређивање релативне густине (гравиметрија)

0,600-1,999 g/cm3

PH. JUG. IV Књига 1,
т.4-070

Одређивање остатака након жарења-пепео (гравиметрија)

мин 0,1 %

PH. JUG. IV Књига 1,
т.5-050.

Предмети опште употребе - Средства за одржавање чистоће

Одређивање садржаја
aктивног хлора (волуметрија)

мин. 0,5 %

EKO-DM-48

Предмети опште употребе - Средства за одржавање личне хигијене

Одређивање садржаја
натријум хлорида (волуметрија)

(0,01-30)%

EKO-DM-51

Предмети опште употребе; Средства за одржавање личне хигијене, негу и улепшавање лица и тела

Одређивање садржаја
водоник пероксида
(волуметрија)

мин. 0,1 %

EKO-DM-47

Предмети опште употребе-Средства за одржавање личне хигијене, негу и улепшавање лица и тела Средства за одржавање чистоће у домаћинству

Мерење pH вредности

Средства за одржавање личне хигијене:
(2-13) pH јединице
Средства за одржавање чистоће:
(1-14) pH јединице

EKO-DM-34

Л1  
Предмети опште употребе-Средства за одржавање личне хигијене, негу и улепшавање лица и тела, Дуван и дуванске прерађевине

Одређивање садржаја метала
атомском апсорпционом спектрофотометријом (олово, кадмијум, хром, манган, никл, кобалт, цинк, баријум, бакар)
(техником FAAS)

Средства за одржавање личне хигијене, негу и улепшавање лица и тела:
Pb (0,01-50)mg/kg или mg/L
Cd (0,05-10)mg/kg или mg/L
Cr (0,05-100)mg/kg или mg/L
Mn (0,02-10)mg/kg или mg/L
Ni (0,05-10)mg/kg или mg/L
Co (0,05-10)mg/kg или mg/L
Zn (0,5-200)mg/kg или mg/L
Ba (0,01-100)mg/kg или mg/L
Cu (0,08-200)mg/kg или mg/L
Дуван и дуванске прерађевине:
Pb (0,01-50)mg/kg или mg/L

EKO-DM-01

Л1  
Предмети опште употребе; Средства за одржавање личне хигијене, негу и улепшавање лица и тела

Одређивање садржаја живе

Hg (0,01-20)mg/kg
или mg/L

EKO-DM-03

Л1  
Предмети опште употребе; Средства за одржавање чистоће у домаћинству

Одређивање слободних алкалија или слободних киселина

мин 0,03 mgKOH/g

SRPS ISO 4314:1992

Површински активне материје-Сулфоновани етоксиловани алкохоли и алкилфеноли-Одређивање укупнoг садржаја активне материје

мин 0,2%

SRPS ISO 6842:2014

Предмети опште употребе; Средства за одржавање личне хигијене, негу и улепшавање лица и тела

Oдређивање садржаја конзерванаса и активних супстанци у козметичким производима

метил-парабен, етил-парабен, пропил-парабен, бутил-парабен
(0,02-0,60)%
натријум бензоат
(0,02-0,7)%
калијум сорбат
(0,02-0,5)%
2-фенокси етанол
(0,1-1,3)%
салицилна киселина
(0,08-2,30)%

ЕКО-ДМ-35

Предмети опште употребе; Средства за одржавање чистоће у домаћинству

Одређивање садржаја активног кисеоника (волуметријa)

0,5 – 20 %

SRPS ISO 4321:1992

Предмети опште употребе - Фарба за косу

Oдређивање садржаја резорцинола (HPLC/DAD)

(0,04-5)%

ЕКО-DM-53

Л1  
И-13.1 Физичка, хемијска и сензорска испитивања/П-09 Узорци животне средине (ваздух, вода, земљиште, отпад)
Вода Природна минерална, природна изворска и стона вода

Одређивање садржаја тешких метала (Sb, As, Ba, B, Cd, Cr, Cu, Pb, Mn, Hg, Ni, Se) (ICP-MS)

Sb (0.03 – 6) μg/l
As (0.13 – 12) μg/l
Ba (0.14 – 1200) μg/l
B (0.21 – 1200) μg/l
Cd (0.09 – 3.6) μg/l
Cr (0.11 – 60) μg/l
Cu (0.23 – 1200) μg/l
Pb (0.11 – 12) μg/l
Mn (0.06 – 600) μg/l
Hg (0.03 – 1.2) μg/l
Ni (0.07 – 30) μg/l
Se (0.16 – 12) μg/l

SRPS EN ISO 17294-2:2017

Л1  

Одређивање садржаја нитрита Метода молекуларно-апсорпционе спектрофотометрије (спектофотометрија)

мин 0,001mg/L

SRPS EN 26777:2009

Одређивање садржаја нитрата Део 3: Спектрофотометријска метода са сулфосалицилном киселином (спектофотометрија)

мин 0,1mg/L

SRPS ISO 7890-3:1994

Л1  
И-13.1 Физичка, хемијска и сензорска испитивања/П-17 Папир и амбалажа
Предмети опште употребе-Амбалажа за животне намирнице од метала, вештачких маса, хартије, стакла, дрвета, текстила Посуђе и прибор (Метално посуђе и прибор Емајлирано посуђе и прибор Глинено, керамичко порцеланско и стаклено посуђе и прибор Посуђе и прибор од вештачких маса Дрвено посуђе и прибор)

Одређивање миграције живе
атомском апсорпционом спектрофотометријом
(техником CVААS)

(0,006-0,2) mg/L

EKO-DM-03

Л1  
Предмети опште употребе - Посуђе, прибор и амбалажа од вештачких маса; Производи од eластомера

Одређивање укупне миграције у симулатору хране на воденој основи (гравиметрија)

мин. 0,2 mg/dm2

EKO-DM-39

Предмети опште употребе-Целулоза, папир и картон

Одређивање шест утврђених полихлорованих бифенила (PCB No 28, PCB No 52, PCB No 101, PCB No 138 , PCB No 153 , PCB No 180)
(GC-MSD)

(0,15-0,8) mg/kg

SRPS EN ISO 15318:2011

Предмети опште употребе-Амбалажа за животне намирнице од метала, вештачких маса, хартије, стакла, дрвета, текстила Посуђе и прибор (Метално посуђе и прибор Емајлирано посуђе и прибор Глинено, керамичко порцеланско и стаклено посуђе и прибор Посуђе и прибор од вештачких маса Дрвено посуђе и прибор) Дечје играчке

Одређивање миграције метала
атомском апсорпционом спектрофотометријом
(арсен, селен, калај, антимон)
(техником HGААS)

Посуђе,прибор и амбалажа од полимерних материјала:
As (0,005-0,2)mg/L
Se (0,005-5) mg/L
Sn (0,005-5) mg/L
Sb(0,05-0,2) mg/L
керамичко порцеланско посуђе и прибор
Se (0,05-1) mg/L
Sb (0,05-3) mg/L
Дрвено посуђе и прибор
As (0,005-0,2)mg/L
Se (0,05-10) mg/L
Sb(0,005-10) mg/L
Дечије играчке:
As (0,005-0,2)mg/L
Se (0,05-0,2) mg/L
Sn (0,05-0,2) mg/L
Sb(0,005-0,2) mg/L

EKO-DM-02

Л1  

Одређивање миграције метала
атомском апсорпционом спектрофотометријом (олово, кадмијум, хром, манган, никл, кобалт, цинк, баријум, бакар)
(техником FAAS и GFAAS)

Посуђе,прибори амбалажа од полимерних материјала:
Pb (0,04-5)mg/L
Cd (0,04-5) mg/L
Cr (0,01-2) mg/L
Co(0,4-2) mg/L
Zn (0,07-10) mg/L
Ba(0,1-5) mg/L
Метално посуђе и прибор и амбалажа:
Ni(0,01-2) mg/L
Cr(0,01-2) mg/L
Mn( 0,01-2) mg/L
Стаклено посуђе и прибор:
Pb (0,05-10)mg/L
Cd (0,01-2) mg/L
керамичко порцеланско посуђе и прибор:
Pb (0,05-5)mg/L
Cd (0,01-2) mg/L
Cr(0,01-2) mg/L
Ba(0,05-1) mg/L
Прибор и амбалажа од хартије:
Pb (0,5-15) mg/L
Емајлирано посуђе и прибор, амабалажа од текстила:
Pb (0,05-3,0) mg/L
Cd (0,01-1,0) mg/L
Cr(0,05-2,0) mg/L
Ba(0,05-2,0) mg/L
Дрвено посуђе, прибор и амбалажа:
Pb (0,04-2) mg/L
Cd (0,02-2) mg/L
Zn (0,25-10) mg/L
Ba(0,1-5) mg/L
Cr(0,01-2) mg/L
Дечије играчке:
Pb (0,01-10) mg/L
Cd (0,02-2) mg/L
Cr(0,01-2) mg/L
Mn ( 0,02-10) mg/L
Ni(0,05-10) mg/L
Co(0,1-2) mg/L
Zn (0,07-10) mg/L
Ba (0,05-1) mg/L
Cu( 0,05-1) mg/L

EKO-DM-01

Л1  
Предмети опште употребе; Папир

Одређивање формалдехида у воденом екстракту

(0,05-1.5)mg/dm2

SRPS EN
1541:2008

Л1  
Предмети опште употребе; Пластичне масе

Одређивање формалдехида који се може екстраховати

(1-10)mg/kg
(0,1-2)mg/dm2

SRPS EN ISO
4614:2012

Л1  
И-13.1 Физичка, хемијска и сензорска испитивања/П-21 Производи за људску употребу, укључујући храну
Храна - Алкохол и алкохолна пића Маслине, маслиново уље, биљно уље, палмино уље и масти Чај, мешавине чаја, домаћи чај, мешавине домаћег чаја Зачини, екстракти зачина, мешавине зачина и сродни производи Адитиви и мешавине адитива у прехрамбеној индустрији Ензими Kухињска со, со за прехрамбену индустрију

Одређивање садржаја тешких метала
(As, Cd, Hg, Pb)
(ICP-MS)

Алкохол и алкохолна пића
As (0,010-2,0) mg/kg
Cd (0,010-2,0) mg/kg
Hg (0,010-2,0) mg/kg
Pb (0,010-2,0) mg/kg
Маслине, маслиново уље, биљно уље, палмино уље и масти
As (0,010-1,0) mg/kg
Cd (0,010-1,0) mg/kg
Hg (0,010-1,0) mg/kg
Pb (0,010-1,0) mg/kg
Чај, мешавине чаја, домаћи чај, мешавине домаћег чаја
Зачини, екстракти зачина, мешавине зачина и сродни производи
As (0,010-1,0) mg/kg
Cd (0,010-1,0) mg/kg
Hg (0,020-1,0) mg/kg
Pb (0,020-3,0) mg/kg
Адитиви и мешавине адитива у прехрамбеној индустрији
Ензими
As (0,020-12,0) mg/kg
Cd (0,020-6,0) mg/kg
Hg (0,020-6,0) mg/kg
Pb (0,020-6,0) mg/kg
Kухињска со, со за прехрамбену индустрију
As (0,010-1,0) mg/kg
Cd (0,010-5,0) mg/kg
Hg (0,020-1,0) mg/kg
Pb (0,020-5,0) mg/kg

SRPS EN 15763:2012

Л1  
Храна - Мајонез и сродни производи

Одређивање садржаја масти у мајонезу и сродним производима

мин 0,1 %

SRPS E.K8.050:1997

Храна - Маргарин

Одређивање садржаја натријум-хлорида у маргарину

мин 0,1 %

SRPS ISO 1738:2013

Храна - Жита и млински производи

Одређивање количине пепела у житу и млинским производима (гравиметрија)

(0,1-5) %

Правилник^3)
метода I.10

Одређивање количине примеса у пшеници за прераду (рутинска метода) (гравиметрија)

мин. 0,1 %

Правилник^3)
метода I.4

Храна - Кухињска со и со за прехрамбену индустрију

Одређивање садржаја NaCl (волуметрија)

мин 2%

SRPS H.G8.077:1983

Храна - Супе, чорбе, сосови и додаци јелима

Одређивање садржаја натријум хлорида (волуметрија)

(0,1-80)%

SRPS E.Z8.012:1994

Л1  

Одређивање садржаја натријумглутамината-Јодометријска метода (волуметрија)

(0,1-35) %

SRPS E.Z8.018:1994

Л1  
Храна - Јестива уља, масти биљног и животињског порекла, мајонез и сродни производи Маслиново уље, јестиво и уље комине маслине

Одређивање садржаја натријум-хлорида у маргарину (волуметрија)

мин 0,1 %

SRPS ISO 1738:2013

Л1  

Одређивање садржаја
масти у мајонезу и
сродним производима

мин 0,1 %

SRPS E.K8.050:
1997

Л1  
Храна - Месо и производи од меса Беланчевинасти производи и мешавине беланчевинастих производа Кухињска со и со за прехрамбену индустрију Алкохол и алкохолна пића Бомбонски производи Чај, мешавине чаја, домаћи чај, мешавине домаћег чаја и инстант чаја Какао производи, чоколадни производи, производи слични чоколадним производима и крем производи Шећер Јестиво биљно уље и масти Јаја и производи од јаја Мајонез и сродни производи Маргарин и други масни намази Фини пекарски производи, жита за доручак и снек производи Жита, млински и пекарски производи, тестенине и брзо смрзнута теста Јестиве печурке и производи од јестивих печурки Сирова кафа, производи од кафе и сурогати кафе Квасац

Одређивање садржаја метала: манган, никл, кобалт, калцијум, натријум, калијум, магнезијум
атомском апсорпционом спектрофотометријом
(техником FAAS и GFAAS)

Mn (0,5-50)mg/kg
или mg/L
Ni (0,05-10)mg/kg
или mg/L
Co (0,05-10)mg/kg
или mg/L
Ca (0,1-1000)mg/kg
или mg/L
Na(0,02-10000)mg/kg
или mg/L
K (0,01-1000)mg/kg
или mg/L
Mg(0,02-1000)mg/kg
или mg/L

EKO-DM-01

Храна - Жито и млински производи

Одређивање количине примеса у пшеници за прераду (рутинска метода) (гравиметрија)

мин. 0,1 %

Правилник^5) метода I.4

Л1  
Храна - Жита и млински производи

Одређивање количине примеса у кукурузу (рутинска метода) (гравиметрија)

мин. 0,1%

Правилник^3) метода I.3

Л1  
Беланчевинасти производи и мешавине беланчевинастих производа

Одређивање количине NaCl по Волхарду (Volhard)

(0,1-65)%

Правилник^1) метод 9

Л1  

Одређивање pH вредности

(3-7)pH јединице

Правилник 1)
метода 7

Л1  

Одређивање количине
целулозе

(0,5- 10) %

Правилник 1)
метода 6

Л1  

Одређивање количине
пепела

мин 0,01 %

Правилник 1)
метода 3

Л1  

Одређивање количине
беланчевина по Кјелдаху

(40-92)%

Правилник 1)
метода 4

Л1  

Одређивање количине
масти по Сокслету

мин 0,1 %

Правилник 1)
метода 2

Л1  

Одређивање количине воде

(2-30) %

Правилник 1)
метода 1

Л1  
Храна - Семе уљарица

Одређивање киселости уља
(волуметрија)

мин 0,01
mgKOH/g уља

SRPS ISO 729: 1992

Л1  
Храна у лименој амбалажи, Пића у лименој амбалажи

Одређивање садржаја тешких метала (Sn)
(ICP-MS)

Sn (0,025 – 300) mg/kg

SRPS EN 15765:2012

Л1  
Храна - Житарице, махунарке, уљарице, производи од житарица Беланчавинасти производи, мешавине беланчавинастих производа Фини пекарски производи, смрзнута теста Сирова кафа, производи од кафе, сурогати кафе Воће Производи од воћа, воћни сокови, реконструисани воћни сокови и воћни нектари, освежавајућа безалкохолна пића Поврће Производи од поврћа Формуле за одојчад, храна за одојчад и малу децу Млеко и производи од млека

Одређивање садржаја тешких метала
(As, Cd, Hg, Pb)
(ICP-MS)

Житарице, махунарке, уљарице, производи од житарица
As (0,030-2,0) mg/kg
Cd (0,020-1,0) mg/kg
Hg (0,010-1,0) mg/kg
Pb (0,030-1,0) mg/kg
Беланчавинасти производи, мешавине беланчавинастих
производа
Фини пекарски производи, смрзнута теста
Сирова кафа, производи од кафе, сурогати кафе
As (0,020-2,0) mg/kg
Cd (0,010-2,0) mg/kg
Hg (0,010-2,0) mg/kg
Pb (0,020-2,0) mg/kg
Воће, Производи од воћа, воћни сокови, реконструисани воћни сокови и воћни нектари, освежавајућа безалкохолна пића
Поврће. Производи од поврћа
As (0,020-1,0) mg/kg
Cd (0,005-1,0) mg/kg
Hg (0,007-1,0) mg/kg
Pb (0,020-1,0) mg/kg
Формуле за одојчад, храна за одојчад и малу децу, Млеко и производи од млека
As (0,005-2,0) mg/kg
Cd (0,0025-1,0) mg/kg
Hg (0,002-1,0) mg/kg
Pb (0,005-1,0) mg/kg

SRPS EN 15763:2012

Л1  
Храна - Kакао, какао производи, чоколадни производи, производи слични чоколадним производима, крем производи, вафл производи Шећер, фруктузни сируп, мед и слични производи Јестиве печурке и производи од јестивих печурки Бомбонски производи Јаја, производи од јаја, мајонез и сродни производи Додаци исхрани (Дијететски суплементи) Месо, производи од меса Рибе, производи од рибе и сви други морски и слатководни прехрамбени производи

Одређивање садржаја тешких метала
(As, Cd, Hg, Pb)
(ICP-MS)

Kакао, какао производи, чоколадни производи, производи слични чоколадним производима, крем производи, вафл производи
Шећер, фруктузни сируп, мед и слични производи
Јестиве печурке и производи од јестивих печурки
Бомбонски производи
Јаја, производи од јаја, мајонез и сродни производи
As (0,015-1,0) mg/kg
Cd (0,015-1,0) mg/kg
Hg (0,015-1,0) mg/kg
Pb (0,015-2,0) mg/kg
Додаци исхрани (Дијететски суплементи)
As (0,020-2,0) mg/kg
Cd (0,010-4,0) mg/kg
Hg (0,020-4,0) mg/kg
Pb (0,010-1,0) mg/kg
Месо, производи од меса
Рибе, производи од рибе и сви други морски и слатководни прехрамбени производи
As (0,010-1,5) mg/kg
Cd (0,010-1,5) mg/kg
Hg (0,050-2,0) mg/kg
Pb (0,010-1,5) mg/kg

SRPS EN 15763:2012

Л1  
Храна - Уља и масти биљног и животињског порекла

Одређивање киселинског
броја и киселости

(0,1- 5) mg KOH/g

SRPS EN ISO
660:2021

Л1  
Кухињска со и со за прехрамбену индустрију

Одеређивање садржаја јода

(0,05-20) mg/kg

SRPS E.Z8.002:2001

Л1  
Храна Месо и производи од меса

Одређивање садржаја хидроксипролина

(0,01-0,5)%

SRPS ISO
3496:2002

Л1  

Одређивање садржаја
скроба

(0,1-15) %

SRPS ISO
5554:1999

Л1  

Одређивање садржаја
укупног фосфора

(0,1-10) g/kg P2O5

SRPS ISO
13730:1999

Л1  

Одређивање садржаја
нитрита

(0-200) mg/kg

SRPS ISO
2918:1999

Л1  

Одређивање садржаја
хлорида Метода по
Волхарду

(0,1-15)%

SRPS ISO
1841-1:1999

Л1  

Одређивање укупног
пепела

(0,5-5) %

SRPS ISO
936:1999

Л1  
Месо и производи од меса

Мерење pH вредности

3-8 pH јединица

SRPS ISO
2917:2004

Л1  

Одређивање садржаја
слободне масти

(0,50-90,00)%

SRPS ISO
1444:1998

Л1  

Одређивање садржаја влаге

(5-85) %

SRPS ISO
1442:1998

Л1  
Храна - Месо и производи од меса

Одређивање садржаја азота

макс. 7%

SRPS ISO
937:1992

Л1  
Беланчевинасти производи и мешавине беланчевинастих производа

Одређивање активности уреазе

0-4

Правилник^1)
метода 8

Л1  
Производи семена соје

Одређивање активности уреазе

мин 0,1 mgN/g•min

SRPS ISO
5506:2019

Л1  
Храна-Какао производи, чоколадни производи, производи слични чоколади, крем производи

Одређивање какао делова у какао производима (cпектрометрија)

(1-30) %

Правилник 4)
метода II.17

Храна-Зачини,екстракт зачина и мешавине зачина

Одређивање садржаја страних материја (гравиметрија)

мин. 0,01 %

SRPS EN ISO 927:2012

Одређивање садржаја екстракта растворљивог у хладној води (гравиметрија)

мин. 0,01 %

SRPS ISO 941:2001

Храна - Сенф

Одређивање хлорида

(1-15)%

Правилник 5)
метода 10

Л1  

Одређивање укупне суве
материје

(0,1-25)%

Правилник 5)
метода 2

Л1  
Храна - Пиво

Одређивање боје

(5-40)° ЕBC

EKO-DM-21

Л1  

Одређивање pH вредности

(3-7)pH јединице

EKO-DM-20

Л1  

Одређивање алкохола

(0,5-7,2)%

EKO-DM-18

Л1  

Одређивање екстракта у
основној сладовини

(5-20)%

EKO-DM-17

Л1  
Храна - Алкохолна пића

Одређивање садржаја
метил-алкохола

(0,2-25) g/L а.а

Правилник 6)
метода 5

Л1  

Одређивање садржаја
шећера

(18-400)g/L

Правилник 6)
метода 9

Л1  

Одређивање садржаја
алкохола

(2,5-96)% v/v

Правилник 6)
метода 1

Л1  
Храна - Чај, биљни чај и инстант чај

Одређивање пепела
растворљивог у води и
пепела нерастворљивог у
води

мин. 0,01%

SRPS ISO
1576:1995

Л1  

Одређивање укупног
пепела

(2-15) %

SRPS ISO
1575:1995

Л1  

Одређивање губитка масе
на 103°С

(1-15)%

SRPS ISO
1573:1995

Л1  

Одређивање алкалности
пепела растворљивог у
води

(1,5-3)%

SRPS ISO
1578:1995

Л1  

Одређивање воденог
екстракта

(20-60)%

SRPS ISO
9768:1995

Л1  
Храна - Пекарски производи

Одређивање количине
масти по Веибул-Столду

(1-35)%

Правилник^3)
метода II.4

Л1  

Одређивање киселинског
степена средине хлеба

(1-4)%

Правилник^3)
метода II.2

Л1  

Одређивање количине воде

(1-30)%

Правилник^3)
метода II.1

Л1  

Одређивање количине сирових протеина (макропоступак) (волуметрија)

(7-18)%

Правилник^3)
метода II.3

Л1  
Храна - Жита и млински производи

Одређивање киселинског степена у житу и млинским производима

(1-4)%

Правилник^3) метода I.16

Л1  

Одређивање количине масти по Weibull-у и Stoldt-у у житу и млинским производима

(0,01-20)%

Правилник^3) метода I.15

Л1  

Одређивање количине сирове целулозе у житу и млинским производима по Weender-у

(1-10)%

Правилник^3) метода I.14

Л1  
Храна - Фини пекарски производи, жита за доручак, снек производи

Одређивање укупне масти
по Сокслету

(1-60)%

Правилник 4)
метода II.9

Л1  

Одређивање садржаја воде
сушењем под нормалним
притиском

(1-30)%

Правилник 4)
метода II.1

Л1  
Храна - Бомбонски производи

Одређивање растворљивих
састојака у гуменим
бомбонама

(60-80)%

Правилник 4)
метода II.20

Л1  

Одређивање киселости
тврдих бомбона

(0,1-25)%

Правилник 4)
метода II.18

Л1  

Одређивање садржаја воде
сушењем под нормалним
притиском

(1-30)%

Правилник 4)
метода II.1

Л1  
Храна - Брзо смрзнута теста

Одређивање количине
укупних шећера по Луф-
Шурлу

мин. 0,1%

Правилник 3)
метода IV.5

Л1  

Одређивање количине
масти по Веибул-Столду

(1-35)%

Правилник 3)
метода IV.4

Л1  

Одређивање количине
сирових протеина
(макропоступак)

(7-18)%

Правилник 3)
метода IV.3

Л1  

Одређивање количине воде

(5-30) %

Правилник 3)
метода IV.2

Л1  
Храна - Тестенине

Одређивање степена
киселости

(0,1-3) %

Правилник^3)
метода III.6

Л1  

Одређивање количине воде

(1-30)%

Правилник^3)
метода III.5

Л1  

Одређивање процента
раскуване тестенине

(0,1-12)%

Правилник^3)
метода III.2

Л1  

Органолептичка оцена
тестенине

-

Правилник^3)
метода III.1

Л1  
Храна - Пекарски производи

Одређивање количине
укупних шећера по Луф-
Шурлу

мин. 0,01%

Правилник^3)
метода II.9

Л1  

Одређивање количине
сирове целулозе

(1-10) %

Правилник^3)
метода II.8

Л1  

Одређивање количине
пепела

мин 0,1 %

Правилник^3)
метода II.7

Л1  

Одређивање количине
натријум-хлорида из
алкализованог пепела

мин. 0,01%

Правилник^3)
метода II.6

Л1  
Млеко, млечни производи, композитни млечни производи

Одређивање запреминске
масе млека

(1,020-1,040)g/cm3

Правилник 2)
метода I.1

Л1  

Одређивање киселости
млека

(5-90)оSH

Правилник 2)
метода I.2

Л1  

Одређивање масти у млеку

(0,01-7)%

Правилник 2)
метода I.3

Л1  

Одређивање суве материје
у млеку

(5-80)%

Правилник 2)
метода I.4

Л1  

Доказивање грубе
нечистоће у млеку

Правилник 2)
метода I.6

Л1  
Млеко, млечни производи, композитни млечни производи

Одређивање лактозе и
сахарозе у згуснутом млеку

Правилник 2)
метода III.3

Л1  

Испитивање
растворљивости млека у
праху

(60-99)%

Правилник 2)
метода IV.4

Л1  

Одређивање натријум-
хлорида у кајмаку (метода по Волхарду)

(0-10,00)%

Правилник 2)
метода VII.3

Л1  

Одређивање слободне
угљене киселине у кефиру

Правилник 2)
метода IX.4

Л1  

Одређивање млечне
киселине у кефиру

Правилник 2)
метода IX.5

Л1  

Одређивање алкохола у
кефиру

Правилник 2)
метода IX.6

Л1  

Одређивање пепела

(0,3-10)%

EKO-DM-06

Л1  

Мерење pH вредности

(2-8)pH јединице

EKO-DM-05

Л1  
Храна - свеже месо

Одређивање резидуа органохлорних пестицида (alpha-BHC, beta- BHC, gamma- BHC, delta- BHC, aldrin, dieldrin, endrin, endrin aldehyde, endrin ketone, endosulfan I (alpha), endosulfan II (beta), endosulfan sulfate, alpha chlordane, gamma chlordane, heptachlor, heptachlor epoxide isomer b, 4,4'–DDE, 4,4'–DDT, 4,4'–DDD,
methoxychlor)

(0,01-0,1) mg/kg

ЕКО-ДМ-04

Храна - бибер у зрну и млевени

Одређивање садржаја пиперина- Спектрофотометријска метода
(спектрофотометрија)

(3,0-6,0) %

ЕКО-ДМ-37

Храна-производи од воћа и поврћа

Одређивање садржаја сумпороксида SO2

мин 0,1 mg/kg

ЕКО-ДМ-38

Храна- месо и производи од меса

Одређивање садржаја калцијума у механички сепарисаном месу (волуметрија)

до 5 %

AOAC Official Methods 983.19:1985

Храна - Мак Мед и други пчелињи производи Млеко, млечни производи, композитни млечни производи Хмељ, Пиво, Вино Воће и поврће Производи од воћа и поврћа Рибе, ракови шкољкаши, морски јежеви, морски краставци, жабе, корњаче, пужеви и њихови производи Сирће Сенф Маслиново уље, јестиво и уље комине маслине Воћни сокови, концентрисани сокови, воћни нектари, воћни сокови у праху и сродни производи Освежавајућа безалкохолна пића, сирупи и прашкови за освежавајућа безалкохолна пића Уљарице Зачини, екстракти зачина и мешавине зачина Супе, сосови, додаци јелима и сродни производи Ароме за прехрамбене производе Адитиви и мешавине адитива у намирницама Ензимски препарати Дијетeтски производи

Одређивање садржаја метала: манган, никл, кобалт, калцијум, натријум, калијум, магнезијум
атомском апсорпционом спектрофотометријом (техником FAAS и GFAAS)

Mn (0,5-50) mg/kg
или mg/L
Ni (0,05-10) mg/kg
или mg/L
Co (0,05-10) mg/kg
или mg/L
Ca (0,1-1000) mg/kg
или mg/L
Na (0,02-10000) mg/kg или mg/L
K (0,01-1000) mg/kg
или mg/L
Mg (0,02-1000) mg/kg или mg/L

EKO-DM-01

Л1  
ХРАНА-Жита, млински и пекарски производи, тестенине и брзо смрзнута теста, Фини пекарски производи, жита за доручак и снек производи Кукуруз, пшеница,уљано семе, хмељ и производи од хмеља Шећер, шећерна репа Чај, биљни чај и инстант чај Беланчевинасти производи и мешавине беланчевинастих производа Јестива биљна уља и масти, маргарин и други масни намази, мајонез и сродни производи, сирово уље Какао производи, чоколадни производи, производи слични чоколадним производима и крем производи, бомбонски производи Маслиново уље, јестиво и уље комине маслине Освежавајућа безалкохолна пића Печурке и производи од печурки Воће и поврће, производи од воћа и поврћа, воћни сокови, нектари и концентрати Сенф Сирова кафа, производи од кафе и сурогати кафе Скроб и производи од скроба Супе,сосови,додатак јелима и сродни производи Вино Дијететски производи Свеже месо Зачини, екстракти зачина и мешавине зачина

Одређивање резидуа органохлорних пестицида (alpha-BHC, beta-BHC, gamma-BHC, delta-BHC, Aldrin, Dieldrin, Endrin, Endrin aldehyde, Endrin ketone, Endosulfan I (alpha), Endosulfan II (beta), Endosulfan sulfate, alpha- Chlordane, gamma- Chlordane, Heptachlor, Heptachlor epoxide isomer B, 4,4`-DDE, 4,4`-DDT,
4,4`-DDD, Methoxychlor) (техником GC-MSD)

(0,01-0,08) mg/kg

свеже месо:
(0,01-0,1) mg/kg

EKO-DM-04

Л1  
Храна - Чај, биљни чај и инстант чај

Одређивање укупног пепела у инстант чају у чврстом облику (гравиметрија)

мин. 0,01 %

SRPS ISO 7514:1995

Одређивање садржаја влаге (губитак масе на 103оC) у инстант чају у чврстом облику (гравиметрија)

(1-15) %

SRPS ISO 7513:1995

Храна - Шећер

Одређивање губитка масе у току сушења (гравиметрија)

мин. 0,01 %

SRPS E.L8.016: 1992

Л1  

Одређивање боје шећера у раствору (спектрофотометрија)

(5-50) ICUMS

SRPS E.L8.014: 1992

Л1  
Храна - Сенф

Одређивање алкалитета укупног и у води растворног пепела (гравиметрија)

макс. 10 %

Правилник^5)
метода 12

Храна-Сирће

Одређивање садржаја
етанола на температури од
20°С

(0,01-1)% v/v

Правилник 7)
метода 2

Л1  

Одређивање инвертног
шећера

макс 5 g/L

Правилник 7)
метода 4

Л1  
Храна - Жита и млински производи

Одређивање количине сирових протеина у житу и млинским производима (макропоступак)

(8-13)%

Правилник^3) метода I.12

Л1  

Одређивање количине пепела у житу и млинским производима

(0,01-2)%

Правилник^3) метода I.11

Л1  

Одређивање количине воде у житу и млинским производима (рутинска метода) (гравиметрија)

(0,1-20)%

Правилник^3) метода I.8

Л1  

Одређивање запреминске масе жита (рутинска метода)
(гравиметрија)

пшеница:
(0,61-0,88) kg/L
раж:
(0,58-0,85) kg/L
јечам и кукуруз:
(0,45-0,82) kg/L
овас:
(0,35-0,66)kg/L

Правилник^3) метода I.6

Л1  

Одређивање количине примеса у пиринчу (рутинска метода) (гравиметрија)

мин. 0,1%

Правилник^3) метода I.5

Л1  
Храна - Чај, биљни чај и инстант чај

Одређивање пепела
нерастворљивог у
киселини

макс. 1%

SRPS ISO
1577:1995

Л1  
Храна-Зачини,екстракт зачина и мешавине зачина

Одређивање етарског уља

(0,1-13)ml/100g


SRPS EN ISO 6571:2016

Л1  

Одређивање садржаја
пепела нерастворљивог у
киселини

мин 0,001 %

SRPS ISO
930:2001

Л1  

Одређивање садржаја
укупног пепела

(0,01-16)%

SRPS ISO
928:2001

Л1  

Одређивање садржаја влаге

(0,01-15)%

SRPS ISO
939:2021

Л1  
Храна-Какао производи, чоколадни производи, производи слични чоколади, крем производи

Одређивање укупне масти
по Сокслету

(15-40)%

Правилник 4)
метода II.9

Л1  

Одређивање садржаја воде
сушењем под нормалним
притиском

(0,01-5)%

Правилник 4)
метода II.1

Л1  
Воћни сокови, нектар и концетрати

Одређивање садржаја
фосфора

мин. 4 mg/L

SRPS EN
1136:2008

Л1  

Ензиматско одређивање
садржаја лимунске
киселине (цитрата)

(6,0-500)mg/L

SRPS EN
1137:2005

Л1  

Одређивања релативне
густине

1,0300 – 1,0900

SRPS EN
1131:2005

Л1  

Ензиматско одређивање
садржаја D и L млечне
киселине

(0,01-0,5) g/L

SRPS EN
12631:2005

Л1  

Одређивање укупне
киселости

(0,1-10) %

Правилник 5)
метода 18 б

Л1  

Одређивање рН вредности

(3-7)pH јединице

Правилник 5)
метода 6

Л1  

Одређивање растворљиве
суве материје

(0,1-70) %

Правилник 5)
метода 1

Л1  
Храна - Воће и поврће

Одређивање садржаја сока

до 50%

EKO-DM-15

Л1  
Храна - Сирова кафа, производи од кафе, сурогат кафе

Одређивање садржаја
екстрактивних материја

(10-50)%

EKO-DM-16

Л1  

Одређивање влаге
(рутинска метода)

мин 0,01%

SRPS ISO
1446:2016

Л1  

Одређивање губитка масе
на 105ºС

(1-30)%

SRPS ISO 6673:2016

Л1  
Храна - Месо и производи од меса Млеко и производи од млека Јаја и производи од јаја

Одређивање тетрациклина, окситетрациклина, хлортетрациклина-Методом течне хроматографије високе перформансе (HPLC)

мин 0,001 mg/kg

EKO-DМ-44

Храна - Жита, млински и пекарски производи, тестенине и брзо смрзнута теста, фини пекарски производи, жита за доручак и снек производи, кукуруз, пшеница Какао производи, чоколадни производи, производи слични чоколадним производима и крем производи, бомбонски производи Воће и поврће,производи од воћа и поврћа, воћни сокови,нектари и концентрати

Одређивање остатака пестицида применом GC-MS и/или LC-MS/MS након екстракције/расподеле ацетонитрилом и пречишћавање дисперзивном SPE-QuEChERS методом (GC-MS)

(Diazinon,Chlorpirifos-methyl
Chlorpirifos,Thionazin, Sulfotep
Phorate, Disulfoton,Atraton
Simazine,Prometon,Atrazine
Propazine,Terbuthylazine
Secbumeton,Simetryn
Ametryn, Promertin
Terbutryne,Cypermethrin
Deltamethrin,Fenpripathrin
Fenvalerate,Permetrin
Resmethrin, Dimethoate,
Methyl parathion, Parathion,
Famphur, Dеlta methrin)

0,01 – 0,1 mg/kg Diazinon Chlorpirifos- methyl Chlorpirifos Thionazin Sulfotep Phorate Disulfoton Atraton Simazine Prometon Atrazine Propazine Terbuthylazine Secbumeton Simetryn Ametryn Promertin Terbutryne Fenpripathrin Permetrin Resmethrin
0,02 – 0,1 mg/kg Dimethoate,
Methyl parathion, Parathion, Famphur Deltamethrin
Cypermethrin
Fenvalerate

SRPS EN 15662:2018

Храна - Бомбонски производи; Kакао производи;Чоколадни производи, производи слични чоколадним производима и Крем производи; Мајонез и сродни производи; Фини пекарски производи, жита за доручак и снек производи; Млечни производи; Производи од воћа и поврћа, Мармеладе, Џемови; Воћни сокови, концентрисани сокови, воћни нектари, воћни сокови у праху и сродни производи; Освежавајућа безалкохолна пића, сирупи и прашкови за освежавајућа безалкохолна пића; Дијетeтски производи

Одређивање цикламата-
Метода течне
хроматографије високих
перформанси (HPLC)

(10-800 )mg/l

SRPS EN
12857:2008

Храна - Воћни сокови, воћне каше, воћни нектари и воћни концентрати који садрже јабуку

Одређивање садржаја патулина (HPLC)

(5-50 )µg/kg

ЕКО-DM-54

Храна - Жита и млински производи

Одређивање количине скроба по Еверсу (полариметрија)

мин. 0,01 %

Правилник 3)
метода I.28

Храна - Житo, млински и пекарски производи, тестенине и брзо смрзнута теста, Фини пекарски производи, жита за доручак и снек производи Кукуруз, пшеница,уљано семе, хмељ и производи од хмеља Чај, биљни чај и инстант чај Беланчевинасти производи и мешавине беланчевинастих производа Какао производи, чоколадни производи, производи слични чоколадним производима и крем производи, бомбонски производи Освежавајућа безалкохолна пића Печурке и производи од печурки Воће и поврће, Производи од воћа и поврћа, воћни сокови, нектари и концентратиСирова кафа, производи од кафе и сурогати кафе Скроб и производи од скроба Дијететски производи Зачини, екстракти зачина и мешавине зачина

Вишеструка метода за одређивање остатака пестицида применом GC i LC заснованих на анализи екстракције/ расподеле ацетонитрилом и пречишћавању дисперзионом SPE-модуларна QuEChERS метода
(LC-MS/MS)

Воће и поврће:
0,005 – 0,1 mg/kg
Житарице:
0,01 – 0,2 mg/kg
Чај и зачини:
0,02 – 0,4 mg/kg

SRPS EN 15662:2018

Храна - Какао производи, чоколадни производи, производи слични чоколади и крем производи, Meco и производи од меса

Одређивање садржаја PCB применом GC/MSD технике (GC-MSD)
(PCB No 28, PCB No 52, PCB No 101, PCB No 118, PCB No 138, PCB No 153, PCB No 180)

(0,01-1) mg/kg

EKO-DM-11

Л1  
Храна - Сирће

Одређивање алкалитета пепела (волуметрија)

(0,5 – 10) %

Правилник 7) метода 9

Храна - Зачини и зачинске мешавине

Спектрофотометријско
одређивање боје која се може
екстраховати из паприке
(спектрофотометрија)

мин. 1g/kg

SRPS EN ISO
7541:2020

Храна - Освежавајућа безалкохолна пића

Одређивање садржаја
таурина (HPLC)

(50-5000)mg/l

EKO-DM-57

Храна - Сокови од воћа и поврћа

Одређивање формалног
броја (волуметрија)

мин 0,1 mmol
NaOH/100ml

SRPS EN
1133:2005

Храна - Kaфа и производи од кафе

Одређивање садржаја кофеина течном хроматографијом високе перформансе референтна метода (техником HPLC)

0,01-5 %

SRPS ISO 20481:2014

Храна - Сирова кафа, производи од кафе, сурогат кафе

Oдређивање укупног пепела (гравиметрија)

мин 0,1%

ЕКО-DM-58

Храна - Производи од воћа и поврћа

Одређивање садржаја 5-
Хидроксиметилфурфурала
(5-ХМФ)
(HPLC)

(2-20)mg/l

ЕКО-DM-59

Одређивање концентрације бензоеве и сорбинске киселине-Методом течне хроматографије високе перформансе (HPLC)

(10-50)mg/kg

SRPS ISO 22855:2011

Храна - Уља и масти биљног и животињског порекла

Одређивање неосапуњивих
материја - Метода
екстракције хексаном

(0,01-25) g/kg

SRPS EN ISO
18609:2012

Л1  
Храна - Уља и масти биљног и животињског порекла

Одређивање
сапонификационог броја

(100-300)
mgKOH/g

SRPS EN ISO 3657:2020

Л1  
Храна - Уља и масти биљног и животињског порекла

Одређивање јодног броја

(0-200)mg I2/100g

SRPS EN ISO 3961:2019

Л1  

Одређивање садржаја
нерастворљивих нечистоћа

(0,001-10)%

SRPS EN ISO 663:2017

Л1  

Одређивање конвенционалне запреминске масе (литарске масе на ваздуху (пикнометрија, гравиметрија)

(0,700-1,200)g/cm3

SRPS ISO 6883:2017

Одређивање пероксидног
броја - Јодометријско
(визуелно) одређивање
завршне тачке

(0,01- 20) mmol/kg

SRPS EN ISO 3960:2017

Л1  

Одређивања индекса
рефракције

(1,4470-1,4705)

SRPS EN ISO 6320:2017

Л1  

Одређивање алкалитета

макс. 0,005%

SRPS EN ISO
10539:2008

Л1  

Одређивање садржаја влаге
и испарљивих материја

(0,01-3)%

SRPS EN ISO
662:2017

Л1  
Храна - Супе, чорбе, сосови и додаци јелима

Одређивање садржаја влаге (гравиметрија)

(1-20) %

SRPS E.Z8.011:1993

Л1  

Одређивање садржаја масти (гравиметрија)

мин 0,01 %

SRPS E.Z8.015:1993 повучен

Л1  
Храна - Сирова кафа, производи од кафе, сурогат кафе

Испитивање мириса и
изгледа и одређивање
страних примеса и
недостатака

-

SRPS ISO 4149:2014

Л1  
Храна - Производи од воћа и поврћа

Одређивање етарског
екстракта зачинске паприке

(0,01-30)%

Правилник 5)
метода 14

Л1  

Одређивање материја
нерастворљивих у етанолу

(0,01-30)%

Правилник 5)
метода 22

Л1  

Одређивање укупне
киселости

(0,1-10) %

Правилник 5)
метода 18 б

Л1  

Одређивање хлорида у
поврћу

(0,1-10) %

Правилник 5)
метода 10

Л1  

Одређивање рН вредности

(2-8)pH јединица

Правилник 5)
метода 6

Л1  

Одређивање пепела
нерастворљивог у HCl

(0,01-0,5)%

Правилник 5)
метода 5

Л1  

Одређивање директно
редукујућих и укупних
шећера Луфовим
раствором

(1-70) %

Правилник 5)
метода 3

Л1  

Одређивање укупне суве
материје

макс. 25%

Правилник 5)
метода 2

Л1  

Одређивање растворљиве
суве материје

макс. 62%

Правилник 5)
метода 1

Л1  
Храна - Пекарски квасац

Одређивање садржаја воде

(60-70)%

SRPS Е.М8.022:1987

Л1  
Храна - Фини пекарски производи, жита за доручак, снек производи

Одређивање количине
натријум-хлорида у трајно
сланом пециву по Мору

(0,5-4)%

Правилник 4)
метода II.21

Л1  
Храна-Сирће

Одређивање укупног
екстракта

(5-25) g/L

Правилник 7)
метода 3

Л1  

Одређивање количине
укупних киселина (као
сирћетна киселина)

макс 20 g/L

Правилник 7)
метода 5

Л1  

Одређивање пепела

(0,01-10)%

Правилник 7)
метода 8

Л1  
Храна - Шећер

Одређивање редукованих
шећера

(0,001-0,4)%

SRPS E.L8.019:1992

Л1  

Одређивање поларизације

(88-99,99) °S

SRPS E.L8.018:1992

Л1  
Храна - Скроб и производи од скроба

Одређивање садржаја
влаге-Метода сушења у
сушници

(0,1-20) %

SRPS EN ISO
1666:2008

Л1  

Одређивање пепела

(0,5-10)%

SRPS EN ISO
3593:2008

Л1  

Одређивање садржаја
укупне масти

макс. 1%

SRPS EN ISO
3947:2008

Л1  

Одређивање садржаја азота
методом по Кјелдалу

(0,1-2)%

SRPS EN ISO
3188:2008

Л1  
Храна - Сенф

Одређивање пепела
нерастворљивог у HCl

(0,01-0,1)%

Правилник 5)
метода 5

Л1  
Храна - Маргарин и маргарински намази

Одређивање садржаја масти (гравиметрија)

(39-90)%

ЕКО-ДМ-67

Л1  
Храна - Освежавајућа безалкохолна пића

Одређивање садржаја кофеина (HPLC)

мин 10 mg/l

ЕКО-ДМ-66

Л1  
Храна - Адитиви

Одређивање воде сушењем
(гравиметрија)

мин 0,01%

ЕКО-ДМ-65

Л1  

Одређивање укупног пепела
(гравиметрија)

мин 0,01%

ЕКО-ДМ-64

Л1  

Одређивање сулфатног пепела
(гравиметрија)

мин 0,001%

ЕКО-ДМ-63

Л1  
Храна - Семе уљарица

Одређивање садржаја влаге и испарљивих материја (гравиметрија)

мин 0,01

SRPS EN ISO 665: 2020

Л1  

Одређивање садржаја уља (гравиметрија)

мин 0,01

SRPS EN ISO 659: 2011

Л1  
Термички обрађена храна у херметички затвореним посудама

Одређивање pH вредности

(3-8)pH јединице

SRPS ISO
11289:1998

Л1  
Храна-Сирће

Одређивање вештачких
боја у винском сирћету

-

Правилник 7)
метода 10

Л1  
Храна

Одређивање ацесулфама К, аспартама и сахарина-Методом течне хроматографије високе перформансе (HPLC)

(10-400) mg/kg

SRPS EN 12856:2008

Храна храна за одојчад и малу децу

Одређивање садржаја нитрита и нитрата (спектрофотометрија)

мин 0,05 mg /kg

Правилник^9)
Део: Mетоде одређивања нитрита и нитрата у храни за децу

Л1  
Храна - Воће и поврће

Органолептичко
одређивање врсте, изгледа,
чистоће и зрелости

-

EKO-DM-15

Л1  
И-13.1 Физичка, хемијска и сензорска испитивања/П-23 Дувански производи
Предмети опште употребе; Дуван и дуванске прерађевине

Одређивање резидуа органохлорних пестицида (alpha-BHC, beta-BHC, gamma-BHC, delta-BHC, Aldrin, Dieldrin, Endrin, Endrin aldehyde, Endrin ketone, Endosulfan I (alpha), Endosulfan II (beta), Endosulfan sulfate,alpha-Chlordane, gamma-Chlordane,eptachlor, Heptachlor epoxide isomer B, 4,4`-DDE,4,4`-DDT, 4,4`-DDD, Methoxychlor) (техником GC-MSD)

(0,1-0,3) mg/kg

EKO-DM-04

Л1  
И-13.1 Физичка, хемијска и сензорска испитивања/П-24 Играчке, спортска и опрема за хоби
Предмети опште употребе - Дечије играчке Kатегорије II

Миграција елемената (Al, Sb, As, Ba, B, Cd, Cr, Co, Cu, Pb, Mn, Hg, Ni, Se, Sr, Sn, Zn) (ICP-MS)

Al > 0,0304 mg/kg Sb > 0,0227 mg/kg As > 0,0202 mg/kg Ba > 0,0254mg/kg B > 0,0117 mg/kg Cd > 0,0226 mg/kg Cr > 0,0262 mg/kg Co > 0,0212 mg/kg Cu > 0,0190 mg/kg Pb > 0,0062 mg/kg Mn > 0,0208 mg/kg Hg > 0,0021 mg/kg Ni > 0,0198 mg/kg Se > 0,0225 mg/kg Sr > 0,0171 mg/kg Sn > 0,0168 mg/kg Zn > 0,0252 mg/kg

SRPS EN 71-3:2021

Л1  
Предмети опште употребе - Дечије играчке Категорије I

Миграција елемената (Al, Sb, As, Ba, B, Cd, Cr, Co, Cu, Pb, Mn, Hg, Ni, Se, Sr, Sn, Zn) (ICP-MS)

Al > 0,0160 mg/kg Sb > 0,0135 mg/kg As > 0,0212 mg/kg Ba > 0,0250 mg/kg B > 0,0183 mg/kg Cd > 0,0181 mg/kg Cr > 0,0144 mg/kg Co > 0,0127 mg/kg Cu > 0,0173 mg/kg Pb > 0,0114 mg/kg Mn > 0,0148 mg/kg Hg > 0,0021 mg/kg Ni > 0,0420 mg/kg Se > 0,0138 mg/kg Sr > 0,0154 mg/kg Sn > 0,0182 mg/kg Zn > 0,0202 mg/kg

SRPS EN 71-3:2021

Л1  
Предмети опште употребе - Дечје играчке

Одређивање миграције метала атомском апсорпционом спектрофотометријом
(арсен, селен, калај, антимон) (техником HGААS)

Посуђе,прибор и амбалажа од полимерних материјала:
As (0,005-0,2)mg/L
Se (0,005-5) mg/L
Sn (0,005-5) mg/L
Sb(0,05-0,2) mg/L
керамичко порцеланско посуђе и прибор
Se (0,05-1) mg/L
Sb (0,05-3) mg/L
Дрвено посуђе и прибор
As (0,005-0,2)mg/L
Se (0,05-10) mg/L
Sb(0,005-10) mg/L
Дечије играчке:
As (0,005-0,2)mg/L
Se (0,05-0,2) mg/L
Sn (0,05-0,2) mg/L
Sb(0,005-0,2) mg/L

EKO-DM-02

Одређивање миграције метала атомском апсорпционом спектрофотометријом (олово, кадмијум, хром, манган, никл, кобалт, цинк, баријум, бакар) (техником FAAS и GFAAS)

Посуђе,прибори амбалажа од полимерних материјала:
Pb (0,04-5)mg/L
Cd (0,04-5) mg/L
Cr (0,01-2) mg/L
Co(0,4-2) mg/L
Zn (0,07-10) mg/L
Ba(0,1-5) mg/L
Метално посуђе и прибор и амбалажа:
Ni(0,01-2) mg/L
Cr(0,01-2) mg/L
Mn( 0,01-2) mg/L
Стаклено посуђе и прибор:
Pb (0,05-10)mg/L
Cd (0,01-2) mg/L
керамичко порцеланско посуђе и прибор:
Pb (0,05-5)mg/L
Cd (0,01-2) mg/L
Cr(0,01-2) mg/L
Ba(0,05-1) mg/L
Дрвено посуђе, прибор и амбалажа:
Pb (0,04-2) mg/L
Cd (0,02-2) mg/L
Zn (0,25-10) mg/L
Ba(0,1-5) mg/L
Cr(0,01-2) mg/L
Дечије играчке:
Pb (0,01-10) mg/L
Cd (0,02-2) mg/L
Cr(0,01-2) mg/L
Mn ( 0,02-10) mg/L
Ni(0,05-10) mg/L
Co(0,1-2) mg/L
Zn (0,07-10) mg/L
Ba (0,05-1) mg/L
Cu( 0,05-1) mg/L

EKO-DM-01

Предмети опште употребе-Дечије играчке од вештачких маса

Одређивање укупне миграције (гравиметрија)

мин 0,1 mg/dm2

EKO-DM-45

Л1  
Дечије играчке - категорија III

Миграција елемената
(Al, Sb, As, Ba, B, Cd, Cr, Co, Cu, Pb, Mn, Hg, Ni, Se, Sr, Sn, Zn)
(ICP-MS)

Al > 0,075 mg/kg
Sb > 0,017 mg/kg
As > 0,019 mg/kg
Ba > 0,027 mg/kg
B > 0,020 mg/kg
Cd > 0,009 mg/kg
Cr > 0,017 mg/kg
Co > 0,014 mg/kg
Cu > 0,017 mg/kg
Pb > 0,034 mg/kg
Mn > 0,014 mg/kg
Hg > 0,004 mg/kg
Ni > 0,017 mg/kg
Se > 0,020 mg/kg
Sr > 0,016 mg/kg
Sn > 0,018 mg/kg
Zn > 0,015 mg/kg

SRPS EN 71-3:2021

Л1  
И-15 Узорковање/П-27 Остали производи

Узорци из животне средине у зони производње хране и руковања храном

Микробиологија ланца хране: Хоризонталне методе за узимање узорака са површине

SRPS EN ISO 18593:2018

Узорци са површина трупова закланих животиња

Микробиологија ланца хране: Узорковање са трупa за микробиолошку анализу

SRPS EN ISO 17604:2016
-тачка 8.3.2