Предмет испитивања |
Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања) |
Опсег мерења (где је примењиво) |
Референтни документ |
Локације |
Предмети опште употребе - Дуванске прерађевине и адитиви за дуван |
Одређивање плесни у дуванским прерађевинама и адитивима за дуван |
|
EKO-DM-56 |
|
Храна за животиње |
Одређивање садржаја Фумoнизина (ELISA) |
(25-2000) μg/kg |
EKO-DM-52 |
|
|
Одређивање садржаја деоксиниваленола (ELISA) |
(18,5-6000) μg/kg |
EKO-DM-46 |
|
храна за животиње |
Одређивање укупних афлатоксина |
(2-80) µg/kg |
EKO-DM-27 |
Л1 |
|
Одређивање нивоа охратоксина |
(1-20) µg/kg |
EKO-DM-28 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја зеараленона |
(10-1000) µg/kg |
EKO-DM-29 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја афлатоксина Б1 |
(1-40) µg/kg |
EKO-DM-30 |
Л1 |
Храна - Житарице |
Одређивање садржаја Т-2/HТ-2 токсина
|
(10-360) µg/kg |
ЕКО-ДМ-61 |
Л1 |
Храна Месо и производи од меса |
Одређивање резидуа антибиотика и сулфонамида (преми тест)
|
|
ЕКО-DM-42 |
|
Храна - Месо и производи од меса; Млеко и производи од млека; Јаја и производи од јаја, Мед и други пчелињи производи |
Одређивање хлорамфеникола |
(0,1 – 2) µg/kg |
EKO-DM-41 |
|
Храна - Риба и производи од риба |
Одређивање садржаја хистамина |
(0,5-50)mg/kg |
EKO-DM-40 |
Л1 |
Храна - Кукуруз и производи од кукуруза |
Одређивање садржаја Фумонизина (ELISA) |
(25-2000) μg/kg |
EKO-DM -52 |
|
Храна - Цереалије |
Одређивање садржаја деоксиниваленола (ELISA) |
(18,5-6000) μg/kg |
EKO-DM-46 |
|
Храна- Дијететски производи, свеже месо |
Одређивање нивоа охратоксина А (техником ELISA) |
дијететски производи: (0,5-20) μg/kg свеже месо: (0,5-1,0) μg/kg
|
EKO-DM-28 |
|
Храна - храна за одојчад и малу децу |
Одређивање афлатоксина М1 |
(0,025-0,05) μg/kg |
ЕКО-DM-10 |
Л1 |
Храна дијететски производи |
Одређивање садржаја зеараленона |
(10-1000) μg/kg |
EKO-DM-29 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја афлатоксина Б1 |
(0,1-40) μg/kg |
EKO-DM-30 |
|
Храна Намирнице^1) |
Одређивање нивоа охратоксина А |
(1-20) µg/kg |
EKO-DM-28 |
Л1 |
|
Одређивање укупних афлатоксина |
(2-80) µg/kg |
EKO-DM-27 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја зеараленона |
(10-1000) µg/kg |
EKO-DM-29 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја афлатоксина Б1 |
(1-40) µg/kg |
EKO-DM-30 |
Л1 |
Храна (месо, млеко, јаја, риба и њихови производи, мед, масти о остале намирнице) |
Одређивање садржаја сулфонамида |
Лимит детекције: месо, супе: (1,5-100)ppb млеко: (3,5-100) ppb |
EKO-DM-36 |
|
Храна - Дечја храна Дијететски производи, Остали производи |
Одређивање алергена- глутена |
(4- 200)mg/kg |
EKO-DM-43 |
Л1 |
Храна - Житарице |
Одређивање садржаја Т-2/HТ-2 токсина (техником ELISA)
|
(10-360) µg/kg |
ЕКО-ДМ-61 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Козметички производи |
Козметика – Микробиологија – Откривање Candida albicans
|
|
SRPS EN ISO 18416:2016 |
|
|
Козметика – Микробиологија – Одређивање броја квасаца и плесни
|
|
SRPS EN ISO 16212:2017 |
|
|
Козметика – Микробиологија – Одређивање броја и откривање аеробних мезофилних бактерија
|
/ |
SRPS EN ISO 21149:2011
|
Л1 |
|
Козметика – Микробиологија – Откривање Escherichia coli
|
|
SRPS EN ISO 21150:2011
|
Л1 |
|
Козметика – Микробиологија – Откривање Pseudomonas aeruginosa
|
|
SRPS EN ISO 22717:2016 (en) |
|
|
Козметика – Микробиологија – Oткривање Staphylococcus aureus
|
|
SRPS EN ISO 22718:2016 (en) |
Л1 |
|
Козметика – Микробиологија – Откривање Escherichia coli
|
|
SRPS EN ISO 21150:2016 (en) |
Л1 |
Вода - Природна минерална, природна изворска и стона вода |
Одређивање садржаја тешких метала (Sb, As, Ba, B, Cd, Cr, Cu, Pb, Mn, Hg, Ni, Se) (ICP-MS)
|
Sb (0.03 – 6) µg/l As (0.13 – 12) µg/l Ba (0.14 – 1200) µg/l B (0.21 – 1200) µg/l Cd (0.09 – 3.6) µg/l Cr (0.11 – 60) µg/l Cu (0.23 – 1200) µg/l Pb (0.11 – 12) µg/l Mn (0.06 – 600) µg/l Hg (0.03 – 1.2) µg/l Ni (0.07 – 30) µg/l Se (0.16 – 12) µg/l
|
SRPS EN ISO 17294-2:2017 |
Л1 |
Вода-вода за пиће, природна минерална вода, природна изворска вода и стона вода |
Квалитет воде-Откривање и одређивање броја цревних ентерокока- Део 2:Метода мембранске филтрације |
|
SRPS EN ISO 7899-2:2010 |
|
|
Квалитет воде - Одређивање броја Escherichia coli и колиформних бактерија-Део 1: Метода мембранске филтрације за воде са ниским бактеријским позадинским растом/Измена 1 |
|
SRPS EN ISO 9308- 1:2017 (Е)/А1:2017 |
Л1 |
|
Квалитет воде-Откривање и одређивање броја Pseudomonas аeruginosa- Метода мембранске филтрације |
|
SRPS EN ISO 16266:2010 |
|
|
Квалитет воде - Утврђивање присуства врста рода Salmonella |
|
SRPS EN ISO 19250:2014 |
|
|
Квалитет воде - Откривање и одређивање броја спора сулфито-редукујућих анаероба (клостридија) Део 2:Метода мембранске филтрације |
|
SRPS EN 26461-2:2009 |
|
Храна - Месо и производи од меса |
Микробиологија ланца хране -Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Campylobacter spp. – Део 2: Техника бројања колонија |
|
SRPS EN ISO 10272-2:2017 SRPS EN ISO 10272-2:2017/A1:2023 |
Л1 |
|
Микробиологија ланца хране- Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Campylobacter spp. – Део 1: Метода откривања |
/ |
SRPS EN ISO 10272-1:2017 SRPS EN ISO 10272-1:2017/ A1:2023 |
Л1 |
Храна-Млеко у праху, храна за одојчад у праху |
Откривање Enterobacter sakazakii |
/ |
SRPS ISO/TS 22964:2009 |
|
Храна, храна за животиње и дијететски производи |
Микробиологија хране и хране за животиње - Хоризонтална метода за одређивање броја кoaгулаза-позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте) Део 3: Откривање и МПН техника за мале бројеве
|
|
SRPS EN ISO 6888-3:2009 |
|
|
Микробиологија ланца хране - Хоризонтална метода за одређивање броја β-глукуронидаза позитивне Escherichia coli - Део 3: Техника највероватнијег броја помоћу 5-бромо-4- хлоро-3-индолил β-D- глукуронида
|
|
SRPS ЕN ISO 16649-3:2016 |
Л1 |
|
IISO 15214:1998 Microbiology of food and animal feeding stuffs — Horizontal method for the enumeration of mesophilic lactic acid bacteria — Colony-count technique at 30 degrees C |
/ |
ISO 15214:1998 |
|
|
Микробиологија хране и хране за животиње - Хоризонтална метода за одређивање броја сулфиторедукујућих бактерија које расту у анаеробним условима |
/ |
SRPS ISO 15213: 2011 |
|
|
Микробиологија хране и хране за животиње - Хоризонтална метода за одређивање броја колиформних колонија - техника бројања колонија |
/ |
SRPS ISO 4832:2014 |
|
|
Микробиологија хране и хране за животиње - Хоризонтална метода за одређивање броја β-глукуронидаза позитивне Escherichia coli Део 2: Техника бројања колонија на 44°С помоћу 5-бромо-4- хлоро-3-индолил β-D- глукуронида
|
/ |
SRPS ISO 16649-2:2008 |
|
|
Микробиологија ланца хране - Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae Део 2: Техника бројања колонија
|
/ |
SRPS EN ISO 21528-2:2017 |
Л1 |
|
Микробиологија ланца хране - Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae Део 1: Откривање Enterobacteriaceae
|
/ |
SRPS ЕN ISO 21528-1:2017 |
Л1 |
|
Микробиологија хране и хране за животиње - Хоризонтална метода за одређивање броја кoaгулаза-позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте) Део 1: Метода употребе агара по Берд-Паркеру
|
/ |
SRPS EN ISO 6888-1:2021 |
Л1 |
|
Микробиологија хране и хране за животиње - Хоризонтална метода за одређивање броја суспектног Bacillus cereus- Техника бројања колонија на 30°С/Измена 1
|
/ |
SRPS EN ISO 7932:2009 SRPS EN ISO 7932:2009/А1.2020 |
Л1 |
|
Микробиологија хране и хране за животиње - Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни Део 2: Техника бројања колонија у производима са активношћу воде мaњом од или једнаком 0,95
|
/ |
SRPS ISO 21527-2:2011 |
|
|
Микробиологија хране и хране за животиње - Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни Део 1: Техника бројања колонија у производима са активношћу воде већом од 0,95
|
/ |
SRPS ISO 21527-1:2011 |
|
|
Микробиологија ланца хране - Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp - Део 1: Метода откривањa
|
/ |
SRPS EN ISO 11290-1:2017 |
|
|
Микробиологија хране и хране за животиње - Хоризонтална метода за одређивање броја Clostridium perfringens - Техника бројања колонија |
/ |
SRPS EN ISO 7937:2010 |
|
|
Микробиологија ланца хране - Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и одређивање броја Listeria spp - Део 2: Метода одређивања броја
|
/ |
SRPS EN ISO 11290-2:2017 |
|
|
Микробиологија ланца хране - Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella – Део1: откривање Salmonella spp. (изузев Анекса Д) Измена 1 |
/ |
SRPS EN ISO 6579-1:2017 осим Анекса Д SRPS EN ISO 6579-1:2017/A1:2020 |
Л1 |
|
Микробиологија ланца хране - Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама Део 1: Бројања колонија на 30°С техником наливања плоча
|
/ |
SRPS EN ISO 4833- 1:2014
|
|
Узорци из животне средине у зони производње хране и руковања храном |
Микробиологија ланца хране - Хоризонтална метода за одређивање броја β-глукуронидаза позитивне Escherichia coli Део 3: Техника највероватнијег броја помоћу 5-бромо-4- хлоро-3-индолил β-D- глукуронида
|
|
SRPS EN ISO 16649-3:2016 |
Л1 |
|
Микробиологија хране и хране за животиње - Хоризонтална метода за одређивање броја кoaгулаза-позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте) - Део 3: Откривање и МПН техника за мале бројеве |
|
SRPS EN ISO 6888-3:2009 |
|
|
Микробиологија ланца хране - Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae Део 2: Техника бројања колонија
|
- |
SRPS ЕN ISO 21528-2:2017 |
Л1 |
|
Микробиологија ланца хране – Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама – Део 1: Бројање колонија на 30 °C техником наливања плоча |
/ |
SRPS EN ISO 4833-1:2014 |
|
|
Микробиологија ланца хране - Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella – Део 1: откривање Salmonella spp. (изузев Анекса Д)/Измена 1 |
/ |
SRPS EN ISO 6579-1:2017 осим Анекса Д SRPS EN ISO 6579-1:2017/A1:2020 |
Л1 |
|
Микробиологија хране и хране за животиње - Хоризонтална метода за одређивање броја сулфиторедукујућих клостридија које расту под анаеробним условима |
/ |
SRPS ISO 15213: 2011 |
|
|
Микробиологија ланца хране - Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. Део 1: Метода откривањa
|
/ |
SRPS EN ISO 11290-1:2017 |
Л1 |
Храна за животиње |
Одређивање садржаја тешких метала (As, Cd, Hg, Pb) (ICP-MS)
|
As (0,05 – 20) mg/kg Cd (0,03 – 12) mg/kg Hg (0,04 – 11) mg/kg Pb (0,10 – 15) mg/kg
|
SRPS EN 17053:2018 |
Л1 |
Храна за животиње |
Одређивање сирове целулозе (гравиметрија) |
мин 0,1% |
Правилник 8) метода 16 |
|
|
Одређивање скроба |
(0,5-70) % |
Правилник 8) метода 17 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја влаге |
(1-30)% |
Правилник 8) метода 6 |
Л1 |
|
Одређивање пепела нерастворљивог у HCl |
мин. 0,01 % |
Правилник 8) метода 19 |
Л1 |
Храна за животиње |
Одређивање сировог пепела |
(0,1-10)% |
Правилник 8) метода 18 |
Л1 |
Храна за животињe |
Одређивање сирових масти |
(0,1-20)% |
Правилник 8) метода 12 |
Л1 |
Храна за животиње |
Одређивање сирових протеина |
(5-90)% |
Правилник 8) метода 7 |
Л1 |
Храна за животиње |
Одређивање укупног фосфора (P) |
(0,02-20)% |
Правилник 8) метода 29 |
Л1 |
|
Одређивање натријум хлорида (NаCl) |
(0,1-10)% |
Правилник 8) метода 22 |
Л1 |
Храна за животиње |
Одређивање садржаја живе |
(0,01-10)mg/kg |
SRPS EN 16277:2013 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја кадмијума и олова |
(0,005-5)mg/kg |
SRPS EN 15550:2017, изузимајући т.9.2 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја селена |
(0,01-10)mg/kg |
SRPS EN 16159:2012 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја арсена |
(0,005-10)mg/kg |
SRPS EN 16206:2012 |
Л1 |
Храна за животињe |
Одређивање садржаја метала атомском апсорпционом спектрофотометријом калцијума, бакра, гвожђа, магнезијума, мангана, калијума, натријума и цинка (техником FAAS) |
Ca (0,1-1000)mg/kg Cu (0,05-200)mg/kg Fe (1,0-500)mg/kg Mg (0,02-1000)mg/kg Mn (0,5-500)mg/kg K (0,01-1000)mg/kg Na (0,02-10000)mg/kg Zn (0,5-2000)mg/kg
|
EKO-DM-01 |
Л1 |
Храна за животиње |
Одређивање резидуа органохлорних пестицида (alpha-BHC, beta-BHC, gamma-BHC, delta-BHC, Aldrin, Dieldrin, Endrin, Endrin aldehyde, Endrin ketone, Endosulfan I (alpha), Endosulfan II (beta), Endosulfan sulfate, alpha-Chlordane, gamma-Chlordane, Heptachlor, Heptachlor epoxide isomer B, 4,4`-DDE, 4,4`-DDT, 4,4`-DDD, Methoxychlor) (техником GC-MSD)
|
(0,01-0,08) mg/kg |
EKO-DM-04 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Козметички производи |
Одређивање садржаја тешких метала (Hg) (ICP-MS)
|
Hg (0,08 – 5) mg/kg |
EKO-ДМ-69 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја тешких метала (As, Cd, Ni, Pb) (ICP-MS)
|
As (0,47 – 8,55) mg/kg Cd (0,11 – 4,12) mg/kg Ni (1,30 – 30,45) mg/kg Pb (0,56 – 17,36) mg/kg
|
SRPS EN ISO 21392:2022 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Сировине за козметику |
Одређивање индекса рефракције (рефрактометрија) |
(1,3330-1,5318) |
PH. JUG. IV Књига 1, т.4-010
|
|
|
Одређивање губитка сушењем (гравиметрија) |
мин 0,01% |
PH. JUG. IV Књига 1, т.5-050
|
|
|
Одређивање пероксидног броја (волуметрија) |
мин 0,1 meqO2/kg |
PH. JUG. IV Књига 1, т.4-190.
|
|
|
Одређивање јодног броја (волуметрија)
|
мин. 0,1g I2 /100g
|
PH. JUG. IV Књига 1, т.4-170
|
|
|
Одређивање киселинског броја (волуметрија) |
мин 0,01 mg КОH/g |
PH. JUG. IV Књига 1, т.4-180
|
|
|
Одређивање сапонификационог броја (волуметрија) |
мин 0,1 mgКОH/g
|
PH. JUG. IV Књига 1, т.4-140.
|
|
|
Одређивање релативне густине (гравиметрија) |
0,600-1,999 g/cm3 |
PH. JUG. IV Књига 1, т.4-070
|
|
|
Одређивање остатака након жарења-пепео (гравиметрија) |
мин 0,1 % |
PH. JUG. IV Књига 1, т.5-050.
|
|
Предмети опште употребе - Средства за одржавање чистоће |
Одређивање садржаја aктивног хлора (волуметрија)
|
мин. 0,5 %
|
EKO-DM-48 |
|
Предмети опште употребе - Средства за одржавање личне хигијене |
Одређивање садржаја натријум хлорида (волуметрија)
|
(0,01-30)% |
EKO-DM-51 |
|
Предмети опште употребе; Средства за одржавање личне хигијене, негу и улепшавање лица и тела |
Одређивање садржаја водоник пероксида (волуметрија) |
мин. 0,1 % |
EKO-DM-47 |
|
Предмети опште употребе-Средства за одржавање личне хигијене, негу и улепшавање лица и тела Средства за одржавање чистоће у домаћинству |
Мерење pH вредности |
Средства за одржавање личне хигијене: (2-13) pH јединице Средства за одржавање чистоће: (1-14) pH јединице
|
EKO-DM-34 |
Л1 |
Предмети опште употребе-Средства за одржавање личне хигијене, негу и улепшавање лица и тела, Дуван и дуванске прерађевине |
Одређивање садржаја метала атомском апсорпционом спектрофотометријом (олово, кадмијум, хром, манган, никл, кобалт, цинк, баријум, бакар) (техником FAAS)
|
Средства за одржавање личне хигијене, негу и улепшавање лица и тела: Pb (0,01-50)mg/kg или mg/L Cd (0,05-10)mg/kg или mg/L Cr (0,05-100)mg/kg или mg/L Mn (0,02-10)mg/kg или mg/L Ni (0,05-10)mg/kg или mg/L Co (0,05-10)mg/kg или mg/L Zn (0,5-200)mg/kg или mg/L Ba (0,01-100)mg/kg или mg/L Cu (0,08-200)mg/kg или mg/L Дуван и дуванске прерађевине: Pb (0,01-50)mg/kg или mg/L
|
EKO-DM-01 |
Л1 |
Предмети опште употребе; Средства за одржавање личне хигијене, негу и улепшавање лица и тела |
Одређивање садржаја живе |
Hg (0,01-20)mg/kg или mg/L |
EKO-DM-03 |
Л1 |
Предмети опште употребе; Средства за одржавање чистоће у домаћинству |
Одређивање слободних алкалија или слободних киселина |
мин 0,03 mgKOH/g |
SRPS ISO 4314:1992 |
|
|
Површински активне материје-Сулфоновани етоксиловани алкохоли и алкилфеноли-Одређивање укупнoг садржаја активне материје |
мин 0,2% |
SRPS ISO 6842:2014 |
|
Предмети опште употребе; Средства за одржавање личне хигијене, негу и улепшавање лица и тела |
Oдређивање садржаја конзерванаса и активних супстанци у козметичким производима |
метил-парабен, етил-парабен, пропил-парабен, бутил-парабен (0,02-0,60)% натријум бензоат (0,02-0,7)% калијум сорбат (0,02-0,5)% 2-фенокси етанол (0,1-1,3)% салицилна киселина (0,08-2,30)%
|
ЕКО-ДМ-35 |
|
Предмети опште употребе; Средства за одржавање чистоће у домаћинству |
Одређивање садржаја активног кисеоника (волуметријa) |
0,5 – 20 % |
SRPS ISO 4321:1992 |
|
Предмети опште употребе - Фарба за косу |
Oдређивање садржаја резорцинола (HPLC/DAD) |
(0,04-5)% |
ЕКО-DM-53 |
Л1 |
Вода Природна минерална, природна изворска и стона вода |
Одређивање садржаја тешких метала (Sb, As, Ba, B, Cd, Cr, Cu, Pb, Mn, Hg, Ni, Se) (ICP-MS) |
Sb (0.03 – 6) μg/l As (0.13 – 12) μg/l Ba (0.14 – 1200) μg/l B (0.21 – 1200) μg/l Cd (0.09 – 3.6) μg/l Cr (0.11 – 60) μg/l Cu (0.23 – 1200) μg/l Pb (0.11 – 12) μg/l Mn (0.06 – 600) μg/l Hg (0.03 – 1.2) μg/l Ni (0.07 – 30) μg/l Se (0.16 – 12) μg/l |
SRPS EN ISO 17294-2:2017 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја нитрита Метода молекуларно-апсорпционе спектрофотометрије (спектофотометрија) |
мин 0,001mg/L |
SRPS EN 26777:2009 |
|
|
Одређивање садржаја нитрата Део 3: Спектрофотометријска метода са сулфосалицилном киселином (спектофотометрија) |
мин 0,1mg/L |
SRPS ISO 7890-3:1994 |
Л1 |
Предмети опште употребе-Амбалажа за животне намирнице од метала, вештачких маса, хартије, стакла, дрвета, текстила Посуђе и прибор (Метално посуђе и прибор Емајлирано посуђе и прибор Глинено, керамичко порцеланско и стаклено посуђе и прибор Посуђе и прибор од вештачких маса Дрвено посуђе и прибор) |
Одређивање миграције живе атомском апсорпционом спектрофотометријом (техником CVААS)
|
(0,006-0,2) mg/L
|
EKO-DM-03 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Посуђе, прибор и амбалажа од вештачких маса; Производи од eластомера |
Одређивање укупне миграције у симулатору хране на воденој основи (гравиметрија) |
мин. 0,2 mg/dm2 |
EKO-DM-39 |
|
Предмети опште употребе-Целулоза, папир и картон |
Одређивање шест утврђених полихлорованих бифенила (PCB No 28, PCB No 52, PCB No 101, PCB No 138 , PCB No 153 , PCB No 180) (GC-MSD)
|
(0,15-0,8) mg/kg |
SRPS EN ISO 15318:2011 |
|
Предмети опште употребе-Амбалажа за животне намирнице од метала, вештачких маса, хартије, стакла, дрвета, текстила Посуђе и прибор (Метално посуђе и прибор Емајлирано посуђе и прибор Глинено, керамичко порцеланско и стаклено посуђе и прибор Посуђе и прибор од вештачких маса Дрвено посуђе и прибор) Дечје играчке |
Одређивање миграције метала атомском апсорпционом спектрофотометријом (арсен, селен, калај, антимон) (техником HGААS)
|
Посуђе,прибор и амбалажа од полимерних материјала: As (0,005-0,2)mg/L Se (0,005-5) mg/L Sn (0,005-5) mg/L Sb(0,05-0,2) mg/L керамичко порцеланско посуђе и прибор Se (0,05-1) mg/L Sb (0,05-3) mg/L Дрвено посуђе и прибор As (0,005-0,2)mg/L Se (0,05-10) mg/L Sb(0,005-10) mg/L Дечије играчке: As (0,005-0,2)mg/L Se (0,05-0,2) mg/L Sn (0,05-0,2) mg/L Sb(0,005-0,2) mg/L
|
EKO-DM-02 |
Л1 |
|
Одређивање миграције метала атомском апсорпционом спектрофотометријом (олово, кадмијум, хром, манган, никл, кобалт, цинк, баријум, бакар) (техником FAAS и GFAAS)
|
Посуђе,прибори амбалажа од полимерних материјала: Pb (0,04-5)mg/L Cd (0,04-5) mg/L Cr (0,01-2) mg/L Co(0,4-2) mg/L Zn (0,07-10) mg/L Ba(0,1-5) mg/L Метално посуђе и прибор и амбалажа: Ni(0,01-2) mg/L Cr(0,01-2) mg/L Mn( 0,01-2) mg/L Стаклено посуђе и прибор: Pb (0,05-10)mg/L Cd (0,01-2) mg/L керамичко порцеланско посуђе и прибор: Pb (0,05-5)mg/L Cd (0,01-2) mg/L Cr(0,01-2) mg/L Ba(0,05-1) mg/L Прибор и амбалажа од хартије: Pb (0,5-15) mg/L Емајлирано посуђе и прибор, амабалажа од текстила: Pb (0,05-3,0) mg/L Cd (0,01-1,0) mg/L Cr(0,05-2,0) mg/L Ba(0,05-2,0) mg/L Дрвено посуђе, прибор и амбалажа: Pb (0,04-2) mg/L Cd (0,02-2) mg/L Zn (0,25-10) mg/L Ba(0,1-5) mg/L Cr(0,01-2) mg/L Дечије играчке: Pb (0,01-10) mg/L Cd (0,02-2) mg/L Cr(0,01-2) mg/L Mn ( 0,02-10) mg/L Ni(0,05-10) mg/L Co(0,1-2) mg/L Zn (0,07-10) mg/L Ba (0,05-1) mg/L Cu( 0,05-1) mg/L
|
EKO-DM-01 |
Л1 |
Предмети опште употребе; Папир |
Одређивање формалдехида у воденом екстракту |
(0,05-1.5)mg/dm2 |
SRPS EN 1541:2008
|
Л1 |
Предмети опште употребе; Пластичне масе |
Одређивање формалдехида који се може екстраховати |
(1-10)mg/kg (0,1-2)mg/dm2
|
SRPS EN ISO 4614:2012
|
Л1 |
Храна - Алкохол и алкохолна пића Маслине, маслиново уље, биљно уље, палмино уље и масти Чај, мешавине чаја, домаћи чај, мешавине домаћег чаја Зачини, екстракти зачина, мешавине зачина и сродни производи Адитиви и мешавине адитива у прехрамбеној индустрији Ензими Kухињска со, со за прехрамбену индустрију |
Одређивање садржаја тешких метала (As, Cd, Hg, Pb) (ICP-MS)
|
Алкохол и алкохолна пића As (0,010-2,0) mg/kg Cd (0,010-2,0) mg/kg Hg (0,010-2,0) mg/kg Pb (0,010-2,0) mg/kg Маслине, маслиново уље, биљно уље, палмино уље и масти As (0,010-1,0) mg/kg Cd (0,010-1,0) mg/kg Hg (0,010-1,0) mg/kg Pb (0,010-1,0) mg/kg Чај, мешавине чаја, домаћи чај, мешавине домаћег чаја Зачини, екстракти зачина, мешавине зачина и сродни производи As (0,010-1,0) mg/kg Cd (0,010-1,0) mg/kg Hg (0,020-1,0) mg/kg Pb (0,020-3,0) mg/kg Адитиви и мешавине адитива у прехрамбеној индустрији Ензими As (0,020-12,0) mg/kg Cd (0,020-6,0) mg/kg Hg (0,020-6,0) mg/kg Pb (0,020-6,0) mg/kg Kухињска со, со за прехрамбену индустрију As (0,010-1,0) mg/kg Cd (0,010-5,0) mg/kg Hg (0,020-1,0) mg/kg Pb (0,020-5,0) mg/kg
|
SRPS EN 15763:2012 |
Л1 |
Храна - Мајонез и сродни производи |
Одређивање садржаја масти у мајонезу и сродним производима |
мин 0,1 % |
SRPS E.K8.050:1997 |
|
Храна - Маргарин |
Одређивање садржаја натријум-хлорида у маргарину |
мин 0,1 % |
SRPS ISO 1738:2013 |
|
Храна - Жита и млински производи |
Одређивање количине пепела у житу и млинским производима (гравиметрија) |
(0,1-5) % |
Правилник^3) метода I.10
|
|
|
Одређивање количине примеса у пшеници за прераду (рутинска метода) (гравиметрија) |
мин. 0,1 % |
Правилник^3) метода I.4
|
|
Храна - Кухињска со и со за прехрамбену индустрију |
Одређивање садржаја NaCl (волуметрија) |
мин 2% |
SRPS H.G8.077:1983
|
|
Храна - Супе, чорбе, сосови и додаци јелима |
Одређивање садржаја натријум хлорида (волуметрија) |
(0,1-80)% |
SRPS E.Z8.012:1994 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја натријумглутамината-Јодометријска метода (волуметрија) |
(0,1-35) % |
SRPS E.Z8.018:1994 |
Л1 |
Храна - Јестива уља, масти биљног и животињског порекла, мајонез и сродни производи Маслиново уље, јестиво и уље комине маслине |
Одређивање садржаја натријум-хлорида у маргарину (волуметрија) |
мин 0,1 % |
SRPS ISO 1738:2013 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја масти у мајонезу и сродним производима |
мин 0,1 % |
SRPS E.K8.050: 1997 |
Л1 |
Храна - Месо и производи од меса Беланчевинасти производи и мешавине беланчевинастих производа Кухињска со и со за прехрамбену индустрију Алкохол и алкохолна пића Бомбонски производи Чај, мешавине чаја, домаћи чај, мешавине домаћег чаја и инстант чаја Какао производи, чоколадни производи, производи слични чоколадним производима и крем производи Шећер Јестиво биљно уље и масти Јаја и производи од јаја Мајонез и сродни производи Маргарин и други масни намази Фини пекарски производи, жита за доручак и снек производи Жита, млински и пекарски производи, тестенине и брзо смрзнута теста Јестиве печурке и производи од јестивих печурки Сирова кафа, производи од кафе и сурогати кафе Квасац |
Одређивање садржаја метала: манган, никл, кобалт, калцијум, натријум, калијум, магнезијум атомском апсорпционом спектрофотометријом (техником FAAS и GFAAS)
|
Mn (0,5-50)mg/kg или mg/L Ni (0,05-10)mg/kg или mg/L Co (0,05-10)mg/kg или mg/L Ca (0,1-1000)mg/kg или mg/L Na(0,02-10000)mg/kg или mg/L K (0,01-1000)mg/kg или mg/L Mg(0,02-1000)mg/kg или mg/L
|
EKO-DM-01 |
|
Храна - Жито и млински производи |
Одређивање количине примеса у пшеници за прераду (рутинска метода) (гравиметрија) |
мин. 0,1 % |
Правилник^5) метода I.4 |
Л1 |
Храна - Жита и млински производи |
Одређивање количине примеса у кукурузу (рутинска метода) (гравиметрија) |
мин. 0,1% |
Правилник^3) метода I.3 |
Л1 |
Беланчевинасти производи и мешавине беланчевинастих производа |
Одређивање количине NaCl по Волхарду (Volhard) |
(0,1-65)% |
Правилник^1) метод 9 |
Л1 |
|
Одређивање pH вредности |
(3-7)pH јединице |
Правилник 1) метода 7 |
Л1 |
|
Одређивање количине целулозе |
(0,5- 10) % |
Правилник 1) метода 6 |
Л1 |
|
Одређивање количине пепела |
мин 0,01 % |
Правилник 1) метода 3 |
Л1 |
|
Одређивање количине беланчевина по Кјелдаху |
(40-92)% |
Правилник 1) метода 4 |
Л1 |
|
Одређивање количине масти по Сокслету |
мин 0,1 % |
Правилник 1) метода 2 |
Л1 |
|
Одређивање количине воде |
(2-30) % |
Правилник 1) метода 1 |
Л1 |
Храна - Семе уљарица |
Одређивање киселости уља (волуметрија)
|
мин 0,01 mgKOH/g уља
|
SRPS ISO 729: 1992 |
Л1 |
Храна у лименој амбалажи, Пића у лименој амбалажи |
Одређивање садржаја тешких метала (Sn) (ICP-MS)
|
Sn (0,025 – 300) mg/kg |
SRPS EN 15765:2012 |
Л1 |
Храна - Житарице, махунарке, уљарице, производи од житарица Беланчавинасти производи, мешавине беланчавинастих производа Фини пекарски производи, смрзнута теста Сирова кафа, производи од кафе, сурогати кафе Воће Производи од воћа, воћни сокови, реконструисани воћни сокови и воћни нектари, освежавајућа безалкохолна пића Поврће Производи од поврћа Формуле за одојчад, храна за одојчад и малу децу Млеко и производи од млека |
Одређивање садржаја тешких метала (As, Cd, Hg, Pb) (ICP-MS)
|
Житарице, махунарке, уљарице, производи од житарица As (0,030-2,0) mg/kg Cd (0,020-1,0) mg/kg Hg (0,010-1,0) mg/kg Pb (0,030-1,0) mg/kg Беланчавинасти производи, мешавине беланчавинастих производа Фини пекарски производи, смрзнута теста Сирова кафа, производи од кафе, сурогати кафе As (0,020-2,0) mg/kg Cd (0,010-2,0) mg/kg Hg (0,010-2,0) mg/kg Pb (0,020-2,0) mg/kg Воће, Производи од воћа, воћни сокови, реконструисани воћни сокови и воћни нектари, освежавајућа безалкохолна пића Поврће. Производи од поврћа As (0,020-1,0) mg/kg Cd (0,005-1,0) mg/kg Hg (0,007-1,0) mg/kg Pb (0,020-1,0) mg/kg Формуле за одојчад, храна за одојчад и малу децу, Млеко и производи од млека As (0,005-2,0) mg/kg Cd (0,0025-1,0) mg/kg Hg (0,002-1,0) mg/kg Pb (0,005-1,0) mg/kg
|
SRPS EN 15763:2012 |
Л1 |
Храна - Kакао, какао производи, чоколадни производи, производи слични чоколадним производима, крем производи, вафл производи Шећер, фруктузни сируп, мед и слични производи Јестиве печурке и производи од јестивих печурки Бомбонски производи Јаја, производи од јаја, мајонез и сродни производи Додаци исхрани (Дијететски суплементи) Месо, производи од меса Рибе, производи од рибе и сви други морски и слатководни прехрамбени производи |
Одређивање садржаја тешких метала (As, Cd, Hg, Pb) (ICP-MS)
|
Kакао, какао производи, чоколадни производи, производи слични чоколадним производима, крем производи, вафл производи Шећер, фруктузни сируп, мед и слични производи Јестиве печурке и производи од јестивих печурки Бомбонски производи Јаја, производи од јаја, мајонез и сродни производи As (0,015-1,0) mg/kg Cd (0,015-1,0) mg/kg Hg (0,015-1,0) mg/kg Pb (0,015-2,0) mg/kg Додаци исхрани (Дијететски суплементи) As (0,020-2,0) mg/kg Cd (0,010-4,0) mg/kg Hg (0,020-4,0) mg/kg Pb (0,010-1,0) mg/kg Месо, производи од меса Рибе, производи од рибе и сви други морски и слатководни прехрамбени производи As (0,010-1,5) mg/kg Cd (0,010-1,5) mg/kg Hg (0,050-2,0) mg/kg Pb (0,010-1,5) mg/kg
|
SRPS EN 15763:2012 |
Л1 |
Храна - Уља и масти биљног и животињског порекла |
Одређивање киселинског броја и киселости |
(0,1- 5) mg KOH/g |
SRPS EN ISO 660:2021 |
Л1 |
Кухињска со и со за прехрамбену индустрију |
Одеређивање садржаја јода |
(0,05-20) mg/kg |
SRPS E.Z8.002:2001 |
Л1 |
Храна Месо и производи од меса |
Одређивање садржаја хидроксипролина |
(0,01-0,5)% |
SRPS ISO 3496:2002 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја скроба |
(0,1-15) % |
SRPS ISO 5554:1999 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја укупног фосфора |
(0,1-10) g/kg P2O5 |
SRPS ISO 13730:1999 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја нитрита |
(0-200) mg/kg |
SRPS ISO 2918:1999 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја хлорида Метода по Волхарду |
(0,1-15)% |
SRPS ISO 1841-1:1999 |
Л1 |
|
Одређивање укупног пепела |
(0,5-5) % |
SRPS ISO 936:1999 |
Л1 |
Месо и производи од меса |
Мерење pH вредности |
3-8 pH јединица |
SRPS ISO 2917:2004 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја слободне масти |
(0,50-90,00)% |
SRPS ISO 1444:1998 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја влаге |
(5-85) % |
SRPS ISO 1442:1998 |
Л1 |
Храна - Месо и производи од меса |
Одређивање садржаја азота |
макс. 7% |
SRPS ISO 937:1992 |
Л1 |
Беланчевинасти производи и мешавине беланчевинастих производа |
Одређивање активности уреазе |
0-4 |
Правилник^1) метода 8 |
Л1 |
Производи семена соје |
Одређивање активности уреазе |
мин 0,1 mgN/g•min |
SRPS ISO 5506:2019
|
Л1 |
Храна-Какао производи, чоколадни производи, производи слични чоколади, крем производи |
Одређивање какао делова у какао производима (cпектрометрија) |
(1-30) % |
Правилник 4) метода II.17
|
|
Храна-Зачини,екстракт зачина и мешавине зачина |
Одређивање садржаја страних материја (гравиметрија) |
мин. 0,01 % |
SRPS EN ISO 927:2012 |
|
|
Одређивање садржаја екстракта растворљивог у хладној води (гравиметрија) |
мин. 0,01 % |
SRPS ISO 941:2001 |
|
Храна - Сенф |
Одређивање хлорида |
(1-15)% |
Правилник 5) метода 10 |
Л1 |
|
Одређивање укупне суве материје |
(0,1-25)% |
Правилник 5) метода 2 |
Л1 |
Храна - Пиво |
Одређивање боје |
(5-40)° ЕBC |
EKO-DM-21 |
Л1 |
|
Одређивање pH вредности |
(3-7)pH јединице |
EKO-DM-20 |
Л1 |
|
Одређивање алкохола |
(0,5-7,2)% |
EKO-DM-18 |
Л1 |
|
Одређивање екстракта у основној сладовини |
(5-20)% |
EKO-DM-17 |
Л1 |
Храна - Алкохолна пића |
Одређивање садржаја метил-алкохола |
(0,2-25) g/L а.а |
Правилник 6) метода 5 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја шећера |
(18-400)g/L |
Правилник 6) метода 9 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја алкохола |
(2,5-96)% v/v |
Правилник 6) метода 1 |
Л1 |
Храна - Чај, биљни чај и инстант чај |
Одређивање пепела растворљивог у води и пепела нерастворљивог у води |
мин. 0,01% |
SRPS ISO 1576:1995 |
Л1 |
|
Одређивање укупног пепела |
(2-15) % |
SRPS ISO 1575:1995 |
Л1 |
|
Одређивање губитка масе на 103°С |
(1-15)% |
SRPS ISO 1573:1995 |
Л1 |
|
Одређивање алкалности пепела растворљивог у води |
(1,5-3)% |
SRPS ISO 1578:1995 |
Л1 |
|
Одређивање воденог екстракта |
(20-60)% |
SRPS ISO 9768:1995 |
Л1 |
Храна - Пекарски производи |
Одређивање количине масти по Веибул-Столду |
(1-35)% |
Правилник^3) метода II.4 |
Л1 |
|
Одређивање киселинског степена средине хлеба |
(1-4)% |
Правилник^3) метода II.2 |
Л1 |
|
Одређивање количине воде |
(1-30)% |
Правилник^3) метода II.1 |
Л1 |
|
Одређивање количине сирових протеина (макропоступак) (волуметрија) |
(7-18)% |
Правилник^3) метода II.3 |
Л1 |
Храна - Жита и млински производи |
Одређивање киселинског степена у житу и млинским производима |
(1-4)% |
Правилник^3) метода I.16 |
Л1 |
|
Одређивање количине масти по Weibull-у и Stoldt-у у житу и млинским производима |
(0,01-20)% |
Правилник^3) метода I.15 |
Л1 |
|
Одређивање количине сирове целулозе у житу и млинским производима по Weender-у |
(1-10)% |
Правилник^3) метода I.14 |
Л1 |
Храна - Фини пекарски производи, жита за доручак, снек производи |
Одређивање укупне масти по Сокслету |
(1-60)% |
Правилник 4) метода II.9 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја воде сушењем под нормалним притиском |
(1-30)% |
Правилник 4) метода II.1 |
Л1 |
Храна - Бомбонски производи |
Одређивање растворљивих састојака у гуменим бомбонама |
(60-80)% |
Правилник 4) метода II.20 |
Л1 |
|
Одређивање киселости тврдих бомбона |
(0,1-25)% |
Правилник 4) метода II.18 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја воде сушењем под нормалним притиском |
(1-30)% |
Правилник 4) метода II.1 |
Л1 |
Храна - Брзо смрзнута теста |
Одређивање количине укупних шећера по Луф- Шурлу |
мин. 0,1% |
Правилник 3) метода IV.5 |
Л1 |
|
Одређивање количине масти по Веибул-Столду |
(1-35)% |
Правилник 3) метода IV.4 |
Л1 |
|
Одређивање количине сирових протеина (макропоступак) |
(7-18)% |
Правилник 3) метода IV.3 |
Л1 |
|
Одређивање количине воде |
(5-30) % |
Правилник 3) метода IV.2 |
Л1 |
Храна - Тестенине |
Одређивање степена киселости |
(0,1-3) % |
Правилник^3) метода III.6 |
Л1 |
|
Одређивање количине воде |
(1-30)% |
Правилник^3) метода III.5 |
Л1 |
|
Одређивање процента раскуване тестенине |
(0,1-12)% |
Правилник^3) метода III.2 |
Л1 |
|
Органолептичка оцена тестенине |
- |
Правилник^3) метода III.1 |
Л1 |
Храна - Пекарски производи |
Одређивање количине укупних шећера по Луф- Шурлу |
мин. 0,01% |
Правилник^3) метода II.9 |
Л1 |
|
Одређивање количине сирове целулозе |
(1-10) % |
Правилник^3) метода II.8 |
Л1 |
|
Одређивање количине пепела |
мин 0,1 % |
Правилник^3) метода II.7 |
Л1 |
|
Одређивање количине натријум-хлорида из алкализованог пепела |
мин. 0,01% |
Правилник^3) метода II.6 |
Л1 |
Млеко, млечни производи, композитни млечни производи |
Одређивање запреминске масе млека |
(1,020-1,040)g/cm3 |
Правилник 2) метода I.1 |
Л1 |
|
Одређивање киселости млека |
(5-90)оSH |
Правилник 2) метода I.2 |
Л1 |
|
Одређивање масти у млеку |
(0,01-7)% |
Правилник 2) метода I.3 |
Л1 |
|
Одређивање суве материје у млеку |
(5-80)% |
Правилник 2) метода I.4 |
Л1 |
|
Доказивање грубе нечистоће у млеку |
|
Правилник 2) метода I.6 |
Л1 |
Млеко, млечни производи, композитни млечни производи |
Одређивање лактозе и сахарозе у згуснутом млеку |
|
Правилник 2) метода III.3 |
Л1 |
|
Испитивање растворљивости млека у праху |
(60-99)% |
Правилник 2) метода IV.4 |
Л1 |
|
Одређивање натријум- хлорида у кајмаку (метода по Волхарду) |
(0-10,00)% |
Правилник 2) метода VII.3 |
Л1 |
|
Одређивање слободне угљене киселине у кефиру |
|
Правилник 2) метода IX.4 |
Л1 |
|
Одређивање млечне киселине у кефиру |
|
Правилник 2) метода IX.5 |
Л1 |
|
Одређивање алкохола у кефиру |
|
Правилник 2) метода IX.6 |
Л1 |
|
Одређивање пепела |
(0,3-10)% |
EKO-DM-06 |
Л1 |
|
Мерење pH вредности |
(2-8)pH јединице |
EKO-DM-05 |
Л1 |
Храна - свеже месо |
Одређивање резидуа органохлорних пестицида (alpha-BHC, beta- BHC, gamma- BHC, delta- BHC, aldrin, dieldrin, endrin, endrin aldehyde, endrin ketone, endosulfan I (alpha), endosulfan II (beta), endosulfan sulfate, alpha chlordane, gamma chlordane, heptachlor, heptachlor epoxide isomer b, 4,4'–DDE, 4,4'–DDT, 4,4'–DDD, methoxychlor)
|
(0,01-0,1) mg/kg |
ЕКО-ДМ-04 |
|
Храна - бибер у зрну и млевени |
Одређивање садржаја пиперина- Спектрофотометријска метода (спектрофотометрија)
|
(3,0-6,0) % |
ЕКО-ДМ-37 |
|
Храна-производи од воћа и поврћа |
Одређивање садржаја сумпороксида SO2 |
мин 0,1 mg/kg |
ЕКО-ДМ-38 |
|
Храна- месо и производи од меса |
Одређивање садржаја калцијума у механички сепарисаном месу (волуметрија) |
до 5 % |
AOAC Official Methods 983.19:1985 |
|
Храна - Мак Мед и други пчелињи производи Млеко, млечни производи, композитни млечни производи Хмељ, Пиво, Вино Воће и поврће Производи од воћа и поврћа Рибе, ракови шкољкаши, морски јежеви, морски краставци, жабе, корњаче, пужеви и њихови производи Сирће Сенф Маслиново уље, јестиво и уље комине маслине Воћни сокови, концентрисани сокови, воћни нектари, воћни сокови у праху и сродни производи Освежавајућа безалкохолна пића, сирупи и прашкови за освежавајућа безалкохолна пића Уљарице Зачини, екстракти зачина и мешавине зачина Супе, сосови, додаци јелима и сродни производи Ароме за прехрамбене производе Адитиви и мешавине адитива у намирницама Ензимски препарати Дијетeтски производи |
Одређивање садржаја метала: манган, никл, кобалт, калцијум, натријум, калијум, магнезијум атомском апсорпционом спектрофотометријом (техником FAAS и GFAAS)
|
Mn (0,5-50) mg/kg или mg/L Ni (0,05-10) mg/kg или mg/L Co (0,05-10) mg/kg или mg/L Ca (0,1-1000) mg/kg или mg/L Na (0,02-10000) mg/kg или mg/L K (0,01-1000) mg/kg или mg/L Mg (0,02-1000) mg/kg или mg/L
|
EKO-DM-01 |
Л1 |
ХРАНА-Жита, млински и пекарски производи, тестенине и брзо смрзнута теста, Фини пекарски производи, жита за доручак и снек производи Кукуруз, пшеница,уљано семе, хмељ и производи од хмеља Шећер, шећерна репа Чај, биљни чај и инстант чај Беланчевинасти производи и мешавине беланчевинастих производа Јестива биљна уља и масти, маргарин и други масни намази, мајонез и сродни производи, сирово уље Какао производи, чоколадни производи, производи слични чоколадним производима и крем производи, бомбонски производи Маслиново уље, јестиво и уље комине маслине Освежавајућа безалкохолна пића Печурке и производи од печурки Воће и поврће, производи од воћа и поврћа, воћни сокови, нектари и концентрати Сенф Сирова кафа, производи од кафе и сурогати кафе Скроб и производи од скроба Супе,сосови,додатак јелима и сродни производи Вино Дијететски производи Свеже месо Зачини, екстракти зачина и мешавине зачина |
Одређивање резидуа органохлорних пестицида (alpha-BHC, beta-BHC, gamma-BHC, delta-BHC, Aldrin, Dieldrin, Endrin, Endrin aldehyde, Endrin ketone, Endosulfan I (alpha), Endosulfan II (beta), Endosulfan sulfate, alpha- Chlordane, gamma- Chlordane, Heptachlor, Heptachlor epoxide isomer B, 4,4`-DDE, 4,4`-DDT, 4,4`-DDD, Methoxychlor) (техником GC-MSD)
|
(0,01-0,08) mg/kg
свеже месо: (0,01-0,1) mg/kg
|
EKO-DM-04 |
Л1 |
Храна - Чај, биљни чај и инстант чај |
Одређивање укупног пепела у инстант чају у чврстом облику (гравиметрија) |
мин. 0,01 % |
SRPS ISO 7514:1995 |
|
|
Одређивање садржаја влаге (губитак масе на 103оC) у инстант чају у чврстом облику (гравиметрија) |
(1-15) % |
SRPS ISO 7513:1995 |
|
Храна - Шећер |
Одређивање губитка масе у току сушења (гравиметрија) |
мин. 0,01 % |
SRPS E.L8.016: 1992 |
Л1 |
|
Одређивање боје шећера у раствору (спектрофотометрија) |
(5-50) ICUMS |
SRPS E.L8.014: 1992 |
Л1 |
Храна - Сенф |
Одређивање алкалитета укупног и у води растворног пепела (гравиметрија) |
макс. 10 % |
Правилник^5) метода 12
|
|
Храна-Сирће |
Одређивање садржаја етанола на температури од 20°С |
(0,01-1)% v/v |
Правилник 7) метода 2 |
Л1 |
|
Одређивање инвертног шећера |
макс 5 g/L |
Правилник 7) метода 4 |
Л1 |
Храна - Жита и млински производи |
Одређивање количине сирових протеина у житу и млинским производима (макропоступак) |
(8-13)% |
Правилник^3) метода I.12 |
Л1 |
|
Одређивање количине пепела у житу и млинским производима |
(0,01-2)% |
Правилник^3) метода I.11 |
Л1 |
|
Одређивање количине воде у житу и млинским производима (рутинска метода) (гравиметрија) |
(0,1-20)% |
Правилник^3) метода I.8 |
Л1 |
|
Одређивање запреминске масе жита (рутинска метода) (гравиметрија)
|
пшеница: (0,61-0,88) kg/L раж: (0,58-0,85) kg/L јечам и кукуруз: (0,45-0,82) kg/L овас: (0,35-0,66)kg/L
|
Правилник^3) метода I.6 |
Л1 |
|
Одређивање количине примеса у пиринчу (рутинска метода) (гравиметрија) |
мин. 0,1% |
Правилник^3) метода I.5 |
Л1 |
Храна - Чај, биљни чај и инстант чај |
Одређивање пепела нерастворљивог у киселини |
макс. 1% |
SRPS ISO 1577:1995 |
Л1 |
Храна-Зачини,екстракт зачина и мешавине зачина |
Одређивање етарског уља |
(0,1-13)ml/100g |
SRPS EN ISO 6571:2016
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја пепела нерастворљивог у киселини |
мин 0,001 % |
SRPS ISO 930:2001 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја укупног пепела |
(0,01-16)% |
SRPS ISO 928:2001 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја влаге |
(0,01-15)% |
SRPS ISO 939:2021 |
Л1 |
Храна-Какао производи, чоколадни производи, производи слични чоколади, крем производи |
Одређивање укупне масти по Сокслету |
(15-40)% |
Правилник 4) метода II.9 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја воде сушењем под нормалним притиском |
(0,01-5)% |
Правилник 4) метода II.1 |
Л1 |
Воћни сокови, нектар и концетрати |
Одређивање садржаја фосфора |
мин. 4 mg/L |
SRPS EN 1136:2008 |
Л1 |
|
Ензиматско одређивање садржаја лимунске киселине (цитрата) |
(6,0-500)mg/L |
SRPS EN 1137:2005 |
Л1 |
|
Одређивања релативне густине |
1,0300 – 1,0900 |
SRPS EN 1131:2005 |
Л1 |
|
Ензиматско одређивање садржаја D и L млечне киселине |
(0,01-0,5) g/L |
SRPS EN 12631:2005 |
Л1 |
|
Одређивање укупне киселости |
(0,1-10) % |
Правилник 5) метода 18 б |
Л1 |
|
Одређивање рН вредности |
(3-7)pH јединице |
Правилник 5) метода 6 |
Л1 |
|
Одређивање растворљиве суве материје |
(0,1-70) % |
Правилник 5) метода 1 |
Л1 |
Храна - Воће и поврће |
Одређивање садржаја сока |
до 50% |
EKO-DM-15 |
Л1 |
Храна - Сирова кафа, производи од кафе, сурогат кафе |
Одређивање садржаја екстрактивних материја |
(10-50)% |
EKO-DM-16 |
Л1 |
|
Одређивање влаге (рутинска метода) |
мин 0,01% |
SRPS ISO 1446:2016 |
Л1 |
|
Одређивање губитка масе на 105ºС |
(1-30)% |
SRPS ISO 6673:2016 |
Л1 |
Храна - Месо и производи од меса Млеко и производи од млека Јаја и производи од јаја |
Одређивање тетрациклина, окситетрациклина, хлортетрациклина-Методом течне хроматографије високе перформансе (HPLC) |
мин 0,001 mg/kg |
EKO-DМ-44 |
|
Храна - Жита, млински и пекарски производи, тестенине и брзо смрзнута теста, фини пекарски производи, жита за доручак и снек производи, кукуруз, пшеница Какао производи, чоколадни производи, производи слични чоколадним производима и крем производи, бомбонски производи Воће и поврће,производи од воћа и поврћа, воћни сокови,нектари и концентрати |
Одређивање остатака пестицида применом GC-MS и/или LC-MS/MS након екстракције/расподеле ацетонитрилом и пречишћавање дисперзивном SPE-QuEChERS методом (GC-MS)
(Diazinon,Chlorpirifos-methyl Chlorpirifos,Thionazin, Sulfotep Phorate, Disulfoton,Atraton Simazine,Prometon,Atrazine Propazine,Terbuthylazine Secbumeton,Simetryn Ametryn, Promertin Terbutryne,Cypermethrin Deltamethrin,Fenpripathrin Fenvalerate,Permetrin Resmethrin, Dimethoate, Methyl parathion, Parathion, Famphur, Dеlta methrin)
|
0,01 – 0,1 mg/kg Diazinon Chlorpirifos- methyl Chlorpirifos Thionazin Sulfotep Phorate Disulfoton Atraton Simazine Prometon Atrazine Propazine Terbuthylazine Secbumeton Simetryn Ametryn Promertin Terbutryne Fenpripathrin Permetrin Resmethrin 0,02 – 0,1 mg/kg Dimethoate, Methyl parathion, Parathion, Famphur Deltamethrin Cypermethrin Fenvalerate
|
SRPS EN 15662:2018 |
|
Храна - Бомбонски производи; Kакао производи;Чоколадни производи, производи слични чоколадним производима и Крем производи; Мајонез и сродни производи; Фини пекарски производи, жита за доручак и снек производи; Млечни производи; Производи од воћа и поврћа, Мармеладе, Џемови; Воћни сокови, концентрисани сокови, воћни нектари, воћни сокови у праху и сродни производи; Освежавајућа безалкохолна пића, сирупи и прашкови за освежавајућа безалкохолна пића; Дијетeтски производи |
Одређивање цикламата- Метода течне хроматографије високих перформанси (HPLC)
|
(10-800 )mg/l |
SRPS EN 12857:2008
|
|
Храна - Воћни сокови, воћне каше, воћни нектари и воћни концентрати који садрже јабуку |
Одређивање садржаја патулина (HPLC) |
(5-50 )µg/kg |
ЕКО-DM-54 |
|
Храна - Жита и млински производи |
Одређивање количине скроба по Еверсу (полариметрија) |
мин. 0,01 % |
Правилник 3) метода I.28
|
|
Храна - Житo, млински и пекарски производи, тестенине и брзо смрзнута теста, Фини пекарски производи, жита за доручак и снек производи Кукуруз, пшеница,уљано семе, хмељ и производи од хмеља Чај, биљни чај и инстант чај Беланчевинасти производи и мешавине беланчевинастих производа Какао производи, чоколадни производи, производи слични чоколадним производима и крем производи, бомбонски производи Освежавајућа безалкохолна пића Печурке и производи од печурки Воће и поврће, Производи од воћа и поврћа, воћни сокови, нектари и концентратиСирова кафа, производи од кафе и сурогати кафе Скроб и производи од скроба Дијететски производи Зачини, екстракти зачина и мешавине зачина |
Вишеструка метода за одређивање остатака пестицида применом GC i LC заснованих на анализи екстракције/ расподеле ацетонитрилом и пречишћавању дисперзионом SPE-модуларна QuEChERS метода (LC-MS/MS)
|
Воће и поврће: 0,005 – 0,1 mg/kg Житарице: 0,01 – 0,2 mg/kg Чај и зачини: 0,02 – 0,4 mg/kg
|
SRPS EN 15662:2018 |
|
Храна - Какао производи, чоколадни производи, производи слични чоколади и крем производи, Meco и производи од меса |
Одређивање садржаја PCB применом GC/MSD технике (GC-MSD) (PCB No 28, PCB No 52, PCB No 101, PCB No 118, PCB No 138, PCB No 153, PCB No 180)
|
(0,01-1) mg/kg |
EKO-DM-11 |
Л1 |
Храна - Сирће |
Одређивање алкалитета пепела (волуметрија) |
(0,5 – 10) % |
Правилник 7) метода 9 |
|
Храна - Зачини и зачинске мешавине |
Спектрофотометријско одређивање боје која се може екстраховати из паприке (спектрофотометрија)
|
мин. 1g/kg |
SRPS EN ISO 7541:2020 |
|
Храна - Освежавајућа безалкохолна пића |
Одређивање садржаја таурина (HPLC)
|
(50-5000)mg/l |
EKO-DM-57 |
|
Храна - Сокови од воћа и поврћа |
Одређивање формалног броја (волуметрија) |
мин 0,1 mmol NaOH/100ml |
SRPS EN 1133:2005
|
|
Храна - Kaфа и производи од кафе |
Одређивање садржаја кофеина течном хроматографијом високе перформансе референтна метода (техником HPLC) |
0,01-5 % |
SRPS ISO 20481:2014 |
|
Храна - Сирова кафа, производи од кафе, сурогат кафе |
Oдређивање укупног пепела (гравиметрија) |
мин 0,1% |
ЕКО-DM-58 |
|
Храна - Производи од воћа и поврћа |
Одређивање садржаја 5- Хидроксиметилфурфурала (5-ХМФ) (HPLC)
|
(2-20)mg/l |
ЕКО-DM-59 |
|
|
Одређивање концентрације бензоеве и сорбинске киселине-Методом течне хроматографије високе перформансе (HPLC) |
(10-50)mg/kg |
SRPS ISO 22855:2011 |
|
Храна - Уља и масти биљног и животињског порекла |
Одређивање неосапуњивих материја - Метода екстракције хексаном |
(0,01-25) g/kg |
SRPS EN ISO 18609:2012 |
Л1 |
Храна - Уља и масти биљног и животињског порекла |
Одређивање сапонификационог броја |
(100-300) mgKOH/g |
SRPS EN ISO 3657:2020 |
Л1 |
Храна - Уља и масти биљног и животињског порекла |
Одређивање јодног броја |
(0-200)mg I2/100g |
SRPS EN ISO 3961:2019 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја нерастворљивих нечистоћа |
(0,001-10)% |
SRPS EN ISO 663:2017 |
Л1 |
|
Одређивање конвенционалне запреминске масе (литарске масе на ваздуху (пикнометрија, гравиметрија) |
(0,700-1,200)g/cm3 |
SRPS ISO 6883:2017 |
|
|
Одређивање пероксидног броја - Јодометријско (визуелно) одређивање завршне тачке |
(0,01- 20) mmol/kg |
SRPS EN ISO 3960:2017 |
Л1 |
|
Одређивања индекса рефракције |
(1,4470-1,4705) |
SRPS EN ISO 6320:2017 |
Л1 |
|
Одређивање алкалитета |
макс. 0,005% |
SRPS EN ISO 10539:2008 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја влаге и испарљивих материја |
(0,01-3)% |
SRPS EN ISO 662:2017 |
Л1 |
Храна - Супе, чорбе, сосови и додаци јелима |
Одређивање садржаја влаге (гравиметрија) |
(1-20) % |
SRPS E.Z8.011:1993 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја масти (гравиметрија) |
мин 0,01 % |
SRPS E.Z8.015:1993 повучен |
Л1 |
Храна - Сирова кафа, производи од кафе, сурогат кафе |
Испитивање мириса и изгледа и одређивање страних примеса и недостатака |
- |
SRPS ISO 4149:2014
|
Л1 |
Храна - Производи од воћа и поврћа |
Одређивање етарског екстракта зачинске паприке |
(0,01-30)% |
Правилник 5) метода 14 |
Л1 |
|
Одређивање материја нерастворљивих у етанолу |
(0,01-30)% |
Правилник 5) метода 22 |
Л1 |
|
Одређивање укупне киселости |
(0,1-10) % |
Правилник 5) метода 18 б |
Л1 |
|
Одређивање хлорида у поврћу |
(0,1-10) % |
Правилник 5) метода 10 |
Л1 |
|
Одређивање рН вредности |
(2-8)pH јединица |
Правилник 5) метода 6 |
Л1 |
|
Одређивање пепела нерастворљивог у HCl |
(0,01-0,5)% |
Правилник 5) метода 5 |
Л1 |
|
Одређивање директно редукујућих и укупних шећера Луфовим раствором |
(1-70) % |
Правилник 5) метода 3 |
Л1 |
|
Одређивање укупне суве материје |
макс. 25% |
Правилник 5) метода 2 |
Л1 |
|
Одређивање растворљиве суве материје |
макс. 62% |
Правилник 5) метода 1 |
Л1 |
Храна - Пекарски квасац |
Одређивање садржаја воде |
(60-70)% |
SRPS Е.М8.022:1987 |
Л1 |
Храна - Фини пекарски производи, жита за доручак, снек производи |
Одређивање количине натријум-хлорида у трајно сланом пециву по Мору |
(0,5-4)% |
Правилник 4) метода II.21 |
Л1 |
Храна-Сирће |
Одређивање укупног екстракта |
(5-25) g/L |
Правилник 7) метода 3 |
Л1 |
|
Одређивање количине укупних киселина (као сирћетна киселина) |
макс 20 g/L |
Правилник 7) метода 5 |
Л1 |
|
Одређивање пепела |
(0,01-10)% |
Правилник 7) метода 8 |
Л1 |
Храна - Шећер |
Одређивање редукованих шећера |
(0,001-0,4)% |
SRPS E.L8.019:1992 |
Л1 |
|
Одређивање поларизације |
(88-99,99) °S |
SRPS E.L8.018:1992 |
Л1 |
Храна - Скроб и производи од скроба |
Одређивање садржаја влаге-Метода сушења у сушници |
(0,1-20) % |
SRPS EN ISO 1666:2008 |
Л1 |
|
Одређивање пепела |
(0,5-10)% |
SRPS EN ISO 3593:2008 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја укупне масти |
макс. 1% |
SRPS EN ISO 3947:2008 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја азота методом по Кјелдалу |
(0,1-2)% |
SRPS EN ISO 3188:2008 |
Л1 |
Храна - Сенф |
Одређивање пепела нерастворљивог у HCl |
(0,01-0,1)% |
Правилник 5) метода 5 |
Л1 |
Храна - Маргарин и маргарински намази |
Одређивање садржаја масти (гравиметрија) |
(39-90)% |
ЕКО-ДМ-67 |
Л1 |
Храна - Освежавајућа безалкохолна пића |
Одређивање садржаја кофеина (HPLC) |
мин 10 mg/l |
ЕКО-ДМ-66 |
Л1 |
Храна - Адитиви |
Одређивање воде сушењем (гравиметрија)
|
мин 0,01% |
ЕКО-ДМ-65 |
Л1 |
|
Одређивање укупног пепела (гравиметрија)
|
мин 0,01% |
ЕКО-ДМ-64 |
Л1 |
|
Одређивање сулфатног пепела (гравиметрија)
|
мин 0,001% |
ЕКО-ДМ-63 |
Л1 |
Храна - Семе уљарица |
Одређивање садржаја влаге и испарљивих материја (гравиметрија) |
мин 0,01 |
SRPS EN ISO 665: 2020 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја уља (гравиметрија) |
мин 0,01 |
SRPS EN ISO 659: 2011 |
Л1 |
Термички обрађена храна у херметички затвореним посудама |
Одређивање pH вредности |
(3-8)pH јединице |
SRPS ISO 11289:1998 |
Л1 |
Храна-Сирће |
Одређивање вештачких боја у винском сирћету |
- |
Правилник 7) метода 10 |
Л1 |
Храна |
Одређивање ацесулфама К, аспартама и сахарина-Методом течне хроматографије високе перформансе (HPLC) |
(10-400) mg/kg |
SRPS EN 12856:2008 |
|
Храна храна за одојчад и малу децу |
Одређивање садржаја нитрита и нитрата (спектрофотометрија) |
мин 0,05 mg /kg |
Правилник^9) Део: Mетоде одређивања нитрита и нитрата у храни за децу |
Л1 |
Храна - Воће и поврће |
Органолептичко одређивање врсте, изгледа, чистоће и зрелости |
- |
EKO-DM-15 |
Л1 |
Предмети опште употребе; Дуван и дуванске прерађевине |
Одређивање резидуа органохлорних пестицида (alpha-BHC, beta-BHC, gamma-BHC, delta-BHC, Aldrin, Dieldrin, Endrin, Endrin aldehyde, Endrin ketone, Endosulfan I (alpha), Endosulfan II (beta), Endosulfan sulfate,alpha-Chlordane, gamma-Chlordane,eptachlor, Heptachlor epoxide isomer B, 4,4`-DDE,4,4`-DDT, 4,4`-DDD, Methoxychlor) (техником GC-MSD) |
(0,1-0,3) mg/kg |
EKO-DM-04 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Дечије играчке Kатегорије II |
Миграција елемената (Al, Sb, As, Ba, B, Cd, Cr, Co, Cu, Pb, Mn, Hg, Ni, Se, Sr, Sn, Zn) (ICP-MS) |
Al > 0,0304 mg/kg Sb > 0,0227 mg/kg As > 0,0202 mg/kg Ba > 0,0254mg/kg B > 0,0117 mg/kg Cd > 0,0226 mg/kg Cr > 0,0262 mg/kg Co > 0,0212 mg/kg Cu > 0,0190 mg/kg Pb > 0,0062 mg/kg Mn > 0,0208 mg/kg Hg > 0,0021 mg/kg Ni > 0,0198 mg/kg Se > 0,0225 mg/kg Sr > 0,0171 mg/kg Sn > 0,0168 mg/kg Zn > 0,0252 mg/kg |
SRPS EN 71-3:2021 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Дечије играчке Категорије I |
Миграција елемената (Al, Sb, As, Ba, B, Cd, Cr, Co, Cu, Pb, Mn, Hg, Ni, Se, Sr, Sn, Zn) (ICP-MS) |
Al > 0,0160 mg/kg Sb > 0,0135 mg/kg As > 0,0212 mg/kg Ba > 0,0250 mg/kg B > 0,0183 mg/kg Cd > 0,0181 mg/kg Cr > 0,0144 mg/kg Co > 0,0127 mg/kg Cu > 0,0173 mg/kg Pb > 0,0114 mg/kg Mn > 0,0148 mg/kg Hg > 0,0021 mg/kg Ni > 0,0420 mg/kg Se > 0,0138 mg/kg Sr > 0,0154 mg/kg Sn > 0,0182 mg/kg Zn > 0,0202 mg/kg |
SRPS EN 71-3:2021 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Дечје играчке |
Одређивање миграције метала атомском апсорпционом спектрофотометријом (арсен, селен, калај, антимон) (техником HGААS)
|
Посуђе,прибор и амбалажа од полимерних материјала: As (0,005-0,2)mg/L Se (0,005-5) mg/L Sn (0,005-5) mg/L Sb(0,05-0,2) mg/L керамичко порцеланско посуђе и прибор Se (0,05-1) mg/L Sb (0,05-3) mg/L Дрвено посуђе и прибор As (0,005-0,2)mg/L Se (0,05-10) mg/L Sb(0,005-10) mg/L Дечије играчке: As (0,005-0,2)mg/L Se (0,05-0,2) mg/L Sn (0,05-0,2) mg/L Sb(0,005-0,2) mg/L
|
EKO-DM-02 |
|
|
Одређивање миграције метала атомском апсорпционом спектрофотометријом (олово, кадмијум, хром, манган, никл, кобалт, цинк, баријум, бакар) (техником FAAS и GFAAS)
|
Посуђе,прибори амбалажа од полимерних материјала: Pb (0,04-5)mg/L Cd (0,04-5) mg/L Cr (0,01-2) mg/L Co(0,4-2) mg/L Zn (0,07-10) mg/L Ba(0,1-5) mg/L Метално посуђе и прибор и амбалажа: Ni(0,01-2) mg/L Cr(0,01-2) mg/L Mn( 0,01-2) mg/L Стаклено посуђе и прибор: Pb (0,05-10)mg/L Cd (0,01-2) mg/L керамичко порцеланско посуђе и прибор: Pb (0,05-5)mg/L Cd (0,01-2) mg/L Cr(0,01-2) mg/L Ba(0,05-1) mg/L Дрвено посуђе, прибор и амбалажа: Pb (0,04-2) mg/L Cd (0,02-2) mg/L Zn (0,25-10) mg/L Ba(0,1-5) mg/L Cr(0,01-2) mg/L Дечије играчке: Pb (0,01-10) mg/L Cd (0,02-2) mg/L Cr(0,01-2) mg/L Mn ( 0,02-10) mg/L Ni(0,05-10) mg/L Co(0,1-2) mg/L Zn (0,07-10) mg/L Ba (0,05-1) mg/L Cu( 0,05-1) mg/L
|
EKO-DM-01 |
|
Предмети опште употребе-Дечије играчке од вештачких маса |
Одређивање укупне миграције (гравиметрија) |
мин 0,1 mg/dm2 |
EKO-DM-45 |
Л1 |
Дечије играчке - категорија III |
Миграција елемената (Al, Sb, As, Ba, B, Cd, Cr, Co, Cu, Pb, Mn, Hg, Ni, Se, Sr, Sn, Zn) (ICP-MS) |
Al > 0,075 mg/kg Sb > 0,017 mg/kg As > 0,019 mg/kg Ba > 0,027 mg/kg B > 0,020 mg/kg Cd > 0,009 mg/kg Cr > 0,017 mg/kg Co > 0,014 mg/kg Cu > 0,017 mg/kg Pb > 0,034 mg/kg Mn > 0,014 mg/kg Hg > 0,004 mg/kg Ni > 0,017 mg/kg Se > 0,020 mg/kg Sr > 0,016 mg/kg Sn > 0,018 mg/kg Zn > 0,015 mg/kg
|
SRPS EN 71-3:2021 |
Л1 |
|
Узорци из животне средине у зони производње хране и руковања храном |
Микробиологија ланца хране: Хоризонталне методе за узимање узорака са површине |
SRPS EN ISO 18593:2018
|
|
|
Узорци са површина трупова закланих животиња
|
Микробиологија ланца хране: Узорковање са трупa за микробиолошку анализу |
SRPS EN ISO 17604:2016 -тачка 8.3.2
|
|