Предмет испитивања |
Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања) |
Опсег мерења (где је примењиво) |
Референтни документ |
Локације |
Вода - Површинске воде (текуће воде, акумулације) |
Квалитативна метода испитивања фитопланктона
|
|
ДМ-591 |
Л1 |
|
Квантитативна метода испитивања фитопланктона
|
|
ДМ-592 |
Л1 |
|
Квалитативна метода испитивања фитобентоса
|
|
ДМ-593 |
Л1 |
|
Квантитативна метода испитивања фитобентоса
|
|
ДМ-594 |
Л1 |
|
Системи сапробности и сапробиолошко испитивање квалитета воде (рачунска метода)
|
|
ДМ-595 |
Л1 |
Водa - Вода за пиће |
Биолошки преглед воде за пиће |
/ |
ДМ-400 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Козметички производи |
Козметика-Микробиологија Одређивање броја квасница и плесни |
|
SRPS EN ISO 16212:2017 SRPS EN ISO 16212:2017 /А1:2022
|
Л1 |
|
Козметика-Микробиологија Одређивање бројааеробних мезофилних бактерија |
|
SRPS EN ISO 21149:2017 SRPS EN ISO 21149:2017 /А1:2022
|
Л1 |
|
Козметика-Микробиологија-Откривање Pseudomonas aeruginosa |
|
SRPS EN ISO 22717: 2016 SRPS EN ISO 22717: 2016/ А1:2022
|
Л1 |
|
Козметика-Микробиологија-Откривање Staphylococcus aureus |
|
SRPS EN ISO 22718: 2016 SRPS EN ISO 22718: 2016/ А1:2022
|
Л1 |
|
Козметика-Микробиологија-Откривање Escherichia coli |
|
SRPS EN ISO 21150: 2016 SRPS EN ISO 21150:2016 /А1:2022
|
Л1 |
|
Козметика-Микробиологија-Откривање Candida albicans |
|
SRPS EN ISO 18416:2016 SRPS EN ISO 18416:2016/ А1:2022
|
Л1 |
Предмети опште употребе - Средства за одржавање личне хигијене, негу и улепшавање лица и тела |
Изоловање и идентификација коагулаза позитивних стафилокока |
|
Правилник^1) метода Г II/2
|
Л1 |
|
Изоловање и идентификација Proteus врста |
|
Правилник^1) метода Г II/5
|
Л1 |
|
Изоловање и идентификација Escherichia coli |
|
Правилник^1) метода Г II/4
|
Л1 |
|
Изоловање и идентификација Pseudomonas aeruginosa |
|
Правилник^1) метода Г II/3
|
Л1 |
|
Одређивање броја аеробних мезофилних бактерија у 1 g (ml) |
|
Правилник^1) метода Г II/1
|
Л1 |
|
Одређивање броја квасница и плесни у 1 g (ml) |
|
Правилник^1) метода Г II/1
|
Л1 |
Вода - Вода за пиће Површинске воде Вода за рекреацију |
Квалитет воде- Утрђива-ње присуства врста рода Salmonella |
|
SRPS EN ISO 19250:2014 |
Л1 |
Вода - Вода за пиће Пречишћена вода Дезинфикована вода Подземна вода Природна минерална вода Природна изворска вода Стона вода |
Одређивање броја културабилних микроорганизама - Бројање колонија засејавањем у подлогу хранљиви агар |
|
SRPS EN ISO 6222:2010 |
Л1 |
|
Откривање и одређивање броја цревних ентерокока - Део 2: Метода мембранске филтрације |
|
SRPS EN ISO 7899-2:2010
|
Л1 |
|
Одређивање присуства сулфиторедукујућих клостридија (MPN метода) |
|
Приручник^2) део 2.а.1. метода 5.1.1.
|
Л1 |
|
Октривање и одређивање броја цревних ентерокока |
|
ДМ - Enterolert DW, Idexx |
Л1 |
|
Квалитет воде - Одређивање броја Escherichiae coli и колиформних бактерија - Део 2: Метода највероватнијег броја (MPN метода) |
|
ISO 9308-2:2015 |
Л1 |
|
Квалитет воде – Откривавање и одређивање броја Escherichiae coli и колиформних бактерија - Део 1: Метода мембранске филтрације за воде са ниским позадинским растом |
|
SRPS EN ISO 9308-1:2017 SRPS EN ISO 9308-1:2017/A1:2017
|
Л1 |
|
Откривање и одређивање броја Pseudomonas aeruginosa - Метода мембранске филтрације |
|
SRPS EN ISO 16266:2010 |
Л1 |
Храна - Дијететски производи и дијететски суплементи |
Микробиологија хране и хране за животиње –Хоризонтална метода за одређивање броја сулфиторедукујућих бактерија које расту у анаеробним условима |
|
SRPS EN ISO 15213-1:2023 |
Л1 |
Храна дијететски производи и дијететски суплементи |
Микробиологија хране и хране за животиње–Хоризо-нтална метода за одређивање броја квасаца и плесни–Део2:Техника бројања колонија у производима са активношћу воде мањом или једнаком од 0,95. |
/ |
SRPS ISO 21527-2: 2011
|
Т1 |
|
Микробиологија хране и хране за животиње –Хо-ризонтална метода за одређивање броја кваса-ца и плесни – Део 1: Те-хника бројања колонија у производима са активношћу воде већом од 0,95. |
/ |
SRPS ISO 21527-1: 2011
|
Т1 |
|
Mикробиологија хране и хране за животиње - Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама - Техника бројања колонија на 30°C |
|
SRPS EN ISO 4833-1:2014/А1:2022 SRPS EN ISO 4833-1:2014 SRPS EN ISO 4833-1:2014 /A1:2022
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella – Део 1: Откривање Salmonella spp.
|
|
SRPS EN ISO 6579-1:2017 изузимајући АНЕКС Д SRPS EN ISO 6579-1:2017/A1:2020
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја ß-глукуронидаза позитивне Escherichia coli - Део 2: Техника бројања колонија на 44°C помоћу 5-бромо-4-хлоро-3-индолил-ß-Д-глукуронида |
|
SRPS ISO 16649-2:2008
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae – Део 1: Откривање и одређивање броја MPN техником са предобогаћењем
|
|
SRPS ISO 21528-1:2009
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enteroбacteriaceae - Део 2: Метода бројања колонија |
|
SRPS ISO 21528-2:2009
|
Л1 |
|
Млеко и производи од млека - Oткривање Enteroбacter sakazakii |
|
SRPS ISO/TS 22964:2009
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp – Део 1: Метода откривања
|
|
SRPS EN ISO 11290-1:2017 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. — Део 2: Метода одређивања броја |
/ |
SRPS EN ISO 11290-2:2017 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза -позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте) - Део 1: Техника употребом агара по Берд-Паркеру (Baird-Parker) |
|
SRPS EN ISO 6888-1:2021 SRPS EN ISO 6888-1:2021/A1:2023
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја суспектног Bacillus cereus - Метода бројања колонија na 30°C |
|
SRPS EN ISO 7932:2009 |
Л1 |
|
Микробиологија хране и хране за живо-тиње - Хоризонтална метода за бројање мле-чно киселинских бактерија -„Colony-count“ техника бројања колонија на 300С. |
|
ISO 15214:1998 |
Л1 |
Узорци са површина у простору производње и руковања са храном |
Mикробиологија хране и хране за животиње - Хоризонтална метода за откривање и одређи- вање броја Enterobacteriaceae – Део 2: Техника бројања колонија
|
|
SRPS ISO 21528-2:2009
|
Л1 |
|
Микробиологија ланца хране – Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама - Део 1: Бројање колонија на 30°C техником наливања плоче |
|
SRPS EN ISO 4833-1:2014 SRPS EN ISO 4833-1:2014 /A1:2022
|
Л1 |
Предмети опште употребе - Материјали и предмети од метала који при употреби долазе у контакт са кожом, односно слузокожом: предмети за украшавање лица и тела, пирсинг и имитација накита |
Одређивање садржаја олова и кадмијума (FAAS) |
Pb: (0,005–0,05) % Cd: (0,001–0,01) %
|
ВДМ-82 |
Т1 |
Предмети опште употребе - Материјали и предмети који при употреби долазе у непосредан контакт са кожом/ Термални папир |
Одређивање садржаја Бисфенола А (HPLC/FLD) |
(0,001-10)% |
ВДМ-235 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Површински активне материје/ Средстава и сировине за одржавање чистоће |
Одређивање рН вредности у средствима за одржавање чистоће (потенциометрија) |
(0-14) pH јединица |
ВДМ - 20 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Козметички производи: Тоалетни сапуни, дезодорантни сапуни; Средства и сировине за одржавање чистоће |
Одређивање садржаја слободних алкалија/ алкални број (волуметријa) |
Алкални број: мин 0,1 mg KOH/g Слободне алкалије: мин 0,01% |
SRPS ISO 4314:1992 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Козметички производи: Тоалетни сапуни, дезодорантни сапуни; Производи за купање и туширање; Производи за прање и чишћење косе, Производи за кондиционирање – регенератори; Производи за бријање; Сировине за козметичке производе Средства и сировине за одржавање чистоће |
Одређивање садржаја површински активних материја растворљивих у етанолу |
(0,2-80)% |
ВДМ - 36 |
Т1 |
Предмети опште употребе - Средства за одржавање чистоће |
Одређивање садржаја активног хлора (волуметријa) |
(0,5-5)% |
ВДМ-48 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја активног кисеоника (волуметријa) |
(0,5-5)% |
SRPS ISO 4321:1992 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Средства за одржавање чистоће |
Одређивање садржаја хлороводоничне киселине (волуметрија) |
(0,5-10)% |
ВДМ-73 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Средства за одржавање чистоће у домаћинству |
Одређивање садржаја фосфорне киселине (волуметрија) |
(0,5-10)% |
ВДМ-72 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Козметички производи: креме, емулзије/ Сировине за козметичке производе/ Средства за одржавање чистоће |
Одређивање садржаја натријум хлорида (волуметрија) |
(0,01-10)% |
ВДМ-27 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Козметички производи: креме, емулзије, лосионе, гелове и уља за кожу; производе за купање и туширање; производе за прање и чишћење косе/Сировине за козметичке производе/ Сировине за средства за одржавање чистоће |
Одређивање густине (пикнометрија) |
(0,7-1,3) g/cm3 |
ВДМ-28 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Сировине за козметичке производе/ Сировине за средства за одржавање чистоће |
Одређивање остатка након жарења – пепео (гравиметрија) |
мин 0,01% |
ВДМ-38 |
Л1 |
|
Одређивање индекса рефракције (рефрактометрија) |
(1,300-1,700) nD |
ВДМ-33 |
Л1 |
Предмети опште употребе -Сировине за козметичке производе/ Сировине за средства за одржавање чистоће |
Одређивање оптичке ротације (полариметрија) |
-130,0 до +130,0°Z |
ВДМ-34 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Сировине за козметичке производе |
Одређивање садржаја влаге – губитак сушењем (гравиметрија) |
мин 0,01% |
ВДМ–47 |
Л1 |
|
Одређивање киселинског броја (волуметријa) |
мин 0,1 mg KOH/g |
ВДМ–22 |
Л1 |
|
Одређивање сулфатног остатка (гравиметрија ) |
мин 0,01% |
ВДМ-29 |
Л1 |
|
Одређивање пероксидног броја (волуметријa) |
мин 0,1 meq O2/kg |
ВДМ-24 |
Л1 |
|
Одређивање јодног броја (волуметријa) |
(0,5-200) g I2/100 g |
ВДМ-23 |
Л1 |
|
Одређивање сапонификационог броја (волуметрија) |
(0,15-250) mg KOH/g |
ВДМ-16 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Козметички производи: Производи за бојење косе; Производи за негу зуба и усне дупље |
Одређивање садржаја водоник пероксида (волуметријa) |
(0,4-12)% |
ВДМ-90 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Козметички производи/ Средства за одржавање чистоће |
Одређивање садржаја изо-тиазолинона (HPLC/DAD) |
метил-изо-тиазолинон (0,00015–0,02)% хлор-метил-изо-тиазолинон (0,00045–0,02)% бенз-изо-тиазолинон (0,00050–0,08)%
|
ВДМ-97 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Козметички производи: Производи за бојење косе |
Одређивање садржаја резорцинола (HPLC/DAD) |
(0,01 – 2)% |
ВДМ-44 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Козметички производи |
Одређивање садржаја конзерванса и активних супстанци (HPLC/DAD) |
метил-парабен, етил-парабен, пропил-парабен, бутил-парабен изобутил-парабен (0,01-0,50)% натријум бензоат (0,01-1,00)% калијум сорбат (0,01-0,50)% 2-феноксиетанол (0,02-1,50)% |
ВДМ – 43 |
Л1 |
|
Одређивање формалдехида (спектрофотометрија) |
(0,01-0,6)% |
ВДМ-13 |
Л1 |
|
Одређивање рН вредности у средствима за одржавање личне хигијене, негу и улепшавање лица и тела (потенциометрија)
|
(0-14) pH јединица
|
Правилник1) метода А |
Л1 |
Козметички производи |
Одређивање садржаја олова и кадмијума (ICP/OES) |
Pb: (0,5–10) mg/kg Cd: (0,5–10) mg/kg
|
ВДМ-81 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Козметички производи: Производи за бојење косе |
Одређивање садржаја амонијака (волуметрија) |
(0,2-5)% |
ВДМ-87 |
Л1 |
Воде за пиће, Површинске воде |
Одређивање садржаја микроцистина – HPLC метода уз коришћење екстракције на чврстој фази (SPE) (LC-MS)
|
Микроцистин RR (0,05–1,0) µg/l Микроцистин LR (0,05–1,0) µg/l Микроцистин YR (0,05–1,0) µg/l Микроцистин DM RR (0,05–1,0) µg/l Микроцистин DM LR (0,05–1,0) µg/l
|
ISO 20179:2005 |
Л1 |
Ваздух - Амбијентални ваздух |
Одређивање раствореног натријума и калијума у таложним материјама (FAES) |
Na (0,5-21) μg/m2/dan K (0,5-21) μg/m2/dan |
ВДМ-612 |
Л1 |
Водa - Воде за пиће Природне минералне воде Стоне воде Вода из базена |
Одређивање садржаја трихалометанa у води - гасно-масена хроматографија |
хлороформ (1,0 -50) μg/l дихлорбром-метан (1,0 -50) μg/l дибромхлор-метан (1,0 -50) μg/l бромоформ (1,0 -50) μg/l |
ВДМ – 802 |
Т1 |
Водa - Воде за пиће Природне минералне воде Природне изворске воде Стоне воде Подземне воде Површинске воде Отпадне воде |
Одређивање метала и елемeната у траговима у води (Pb, Cd, Fe, Zn, Mn, Ni, Cr и Cu) индуктивно спрегнутом плазмом - оптичко емисионом спектрометријом |
Pb (0,005-20) mg/l Cd (0,001-10) mg/l Mn (0,001-5)mg/l Ni (0,005-20) mg/l Cr (0,005-20) mg/l Cu (0,05-10) mg/l Fe (0,05-30) mg/l Zn (0,05-20) mg/l |
EPA 200.7 |
Л1 |
Вода - Воде за пиће Природне минералне воде Природне изворске воде Стоне воде Вода из базена Подземне воде Површинске воде Отпадне воде |
Одређивање полихлорованих бифенила ( PCB ) у води гасном хроматографијом (GC/MSD) |
Воде за пиће Природне минералне воде Природне изворске воде Стоне воде Вода из базена
2-хлоробифенил (0.01–1.00) µg/l 2,3-дихлоробифенил (0.01–1.00) µg/l 2,4,5-трихлоробифенил (0.01–1.00) µg/l 2,2',4,4'-тетрахлоробифенил (0.01–1.00) µg/l 2',3',4,6-пентахлоробифенил (0.01–1.00) µg/l 2,2',4,4',5,6'-хексахлоробифенил (0.01–1.00) µg/l 2,2',3,3’,4,4',6-хептахлоробифенил (0.01–1.00) µg/l 2,2',3,3’,4,5’,6,6’-октахлоробифенил (0.01–1.00) µg/l
Подземне воде Површинске воде
2-хлоробифенил (0.01–1.00) µg/l 2,3-дихлоробифенил (0.01–1.00) µg/l 2,4,5-трихлоробифенил (0.01–1.00) µg/l 2,2',4,4'-тетрахлоробифенил (0.01–1.00) µg/l 2',3',4,6-пентахлоробифенил (0.01–1.00) µg/l 2,2',4,4',5,6'-хексахлоробифенил (0.01–1.00) µg/l 2,2',3,3’,4,4',6-хептахлоробифенил (0.01–1.00) µg/l 2,2',3,3’,4,5’,6,6’-октахлоробифенил (0.01–1.00) µg/l 2,4,4'- трихлоробифенил (0.01-1.00) µg/l 2,2',5,5',- тетрахлоробифенил (0.01-1.00) µg/l 2,2',4,5,5',-пентахлоробифенил (0.01-1.00) µg/l 2,3',4,4',5-пентахлоробифенил (0.01-1.00) µg/l 2,2’,3,4,4’,5’-хексахлоробифенил (0.01-1.00) µg/l 2,2’,4,4’,5,5’-хексахлоробифенил (0.01-1.00) µg/l 2,2',3,4,4',5,5',-хептахлоробифенил (0.01-1.00) µg/l
Отпадна вода
2,4,4'- трихлоробифенил (0.01-1.00) µg/l 2,2',5,5',- тетрахлоробифенил (0.01-1.00) µg/l 2,2',4,5,5',-пентахлоробифенил (0.01-1.00) µg/l 2,3',4,4',5-пентахлоробифенил (0.01-1.00) µg/l 2,2’,3,4,4’,5’-хексахлоробифенил (0.01-1.00) µg/l 2,2’,4,4’,5,5’-хексахлоробифенил (0.01-1.00) µg/l 2,2',3,4,4',5,5',-хептахлоробифенил (0.01-1.00) µg/l
|
ВДМ-837 |
Л1 |
Вода - Воде за пиће, Подземне воде, Површинске воде, Отпадне воде |
Одређивање хемијске потрошње кисеоника (волуметрија)
|
(30-700) mg/l |
SRPS ISO 6060:1994 |
Л1 |
Ваздух - Амбијентални ваздух |
Одређивање метала (Pb, Cd и Ni) у таложним материјама (ICP/OES)
|
Pb (2,7–530) µg/m2/dan Cd (0,5–530) µg/m2/dan Ni (2,7–530) µg/m2/dan
|
ВДМ-611 |
Л1 |
Вода - Воде за пиће Природне минералне воде Природне изворске воде |
Одређивање трагова елемената у водама на масеном спектрометру са индукованом куплованом плазмом (ICP-MS)
|
As (1–50) µg/l Se (1–50) µg/l Sb (0,4–50) µg/l Hg (0,2–10) µg/l
|
EPA 200.8 |
Л1 |
Ваздух - Амбијентални ваздух |
Одређивање укупних таложних материјаа (гравиметрија)
|
(5–530) mg/m2/dan |
ВДМ-605 |
Л1 |
Водa - Воде за пиће Природне минералне воде Природне изворске воде Стоне воде Вода из базена Подземне воде Површинске воде Отпадне воде |
Мерење електролитичке проводљивости |
(10-10000)μS/cm |
SRPS EN 27888:2009 |
Л1 |
|
Одређивање укупног остатка након сушења на 103ºC - 105ºC |
(10-10000)mg/l |
APHA 2540B, 2-54 |
Л1 |
|
Одређивање укупног раствореног остатка након сушења на 180 ºC |
(10-10000)mg/l |
APHA 2540C, 2-55 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја раствореног кисеоника - Јодометријска метода |
(0,5-20)mg/l |
SRPS EN 25813:2009 SRPS EN 25813:2009/1:2011 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја амонијака - Метода помоћу Неслеровог (Nessler) реагенса |
(0,05-20)mg NH4+/l |
SRPS H.Z1.184:1974 |
Т1 |
|
Одређивање садржаја хлорида |
(5-2000)mg/l |
SRPS ISO 9297:1997 SRPS ISO 9297/1:2007 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја нитрита |
(0,005-5,0)mg/l |
ВДМ-523 |
Т1 |
|
Одређивање суспендованих материја |
(1-10000)mg/l |
APHA 2540D, 2-57 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја нитрата |
(0,5-100)mg/l |
APHA 4500- NO3 B, 4-85 до 4-86 |
Л1 |
|
Мерење мутноће |
(0,1-1000)NTU |
APHA 2130 B, 2-9 до 2-11 |
Л1 |
|
Одређивање pH-вредности |
2-12 |
SRPS EN ISO 10523:2016 |
Л1 |
|
Одређивање фосфата |
(0,01-20) mg/L |
АРНА 4500-Р Е |
Л1 |
|
Одређивање укупне тврдоће |
(0,5 - 40) dH |
АРНА 2340 С |
Л1 |
|
Одређивање садржаја укупног фосфора |
(0,01 – 20,0)mg/l |
APHA 4500-P B,E |
Т1 |
|
Квалитет вода- Одређивање натријума и калијума |
Na (0,5 -2000) mg/l К (0,5-2000) mg/l |
SRPS ISO 9964-3:2010 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја хлорованих алкана у води - гасно-масена хроматографија |
1,2 дихлоретан (0,25 -50) μg/l дихлорметан (0,25-50) μg/l угљен-тетрахлорид (0,25 -50) μg/l 1,1,1-трихлор-етан (0,25 -50) μg/l |
ВДМ – 824 |
Т1 |
|
Одређивање садржаја хлорованих етена у води - гасно-масена хроматографија |
1,1-дихлоретен (0,25 -50) μg/l 1,2-дихлоретен (0,25 -50) μg/l тетрахлоретен (0,25 -50) μg/l трихлоретен (0,25 -50) μg/l |
ВДМ – 825 |
Т1 |
|
Одређивање садржаја хлорованих бензола у води - гасно-масена хроматографија |
хлорбензол (0,25 -50) μg/l 1,2-дихлобензол (0,25 -50) μg/l 1,3-дихлор-бензол (0,25 -50) μg/l 1,4дихлор-бензол (0,25 -50) μg/l |
ВДМ – 826 |
Л1 |
|
Одређивање органохлорних пестицида у води - гасном хроматографијом |
алфа-ХЦХ (0,01-1) μg/l бета-ХЦХ (0,01-1) μg/l делта-ХЦХ (0,01-1) μg/l алдрин (0,01-1) μg/l хептахлор-епоксид (0,01-1) μg/l алфа-ендосулфан (0,01-1) μg/l п,п'- ДДЕ (0,01-1) μg/l диелдрин (0,01-1) μg/l ендрин (0,01-1) μg/l бета-ендосулфан (0,01-1) μg/l п,п-ДДТ (0,01-1) μg/l хексахлорбензен (0.01-1) μg/l гама-ХЦХ (0.01-1) μg/l хептахлор (0.01-1) μg/l трифлуралин (0.01-1) μg/l хлордан-цис (0.01-1) μg/l хлордан-транс (0.01-1) μg/l |
ВДМ – 836 |
Л1 |
Водa - Воде за пиће Природне минералне воде Природне изворске воде Стоне воде Вода из базена Подземне воде Површинске воде |
Одређивање алкалитета |
(3-500) ml n/10HCl (20-2400) mg HCO3-/l |
SRPS EN ISO 9963-1:2007 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја калцијума |
(1 – 1000) mg/l |
APHA 3500-Ca D |
Л1 |
Водa - Воде за пиће Природне минералне воде Природне изворске воде Стоне воде Вода из базена Подземне воде Површинске воде Отпадне воде |
Одређивање фенолног индекса – спектрофотометријски са 4-аминоантипирином после дестилације (спектрофотометрија) |
(0,002-0,1)mg фенола /l |
SRPS ISO 6439:1997 |
Л1 |
Водa - Воде за пиће Природне минералне воде Природне изворске воде Стоне воде Вода из базена Подземне воде Површинске воде |
Одређивање садржаја халогенованих ацетонитрила у води - гасно-масена хроматографија |
дибромацето-нитрил (5-200) μg/l дихлорацето-нитрил (0,5-50) μg/l трихлорацето-нитрил (0,5-50) μg/l |
ВДМ – 830 |
Л1 |
Вода - Воде за пиће Природне минералне воде Природне изворске воде Стоне воде Вода из базена Подземне воде Површинске воде Отпадне воде |
Одређивање садржаја ароматичних угљоводоника у води за пиће - гасно-масена хроматографија |
Бензен: (0,5 -50μg/l) Етилбензен: (0,5 -50μg/l) Толуен: (0,5 -50μg/l) m+p – ксилен: (0,5 -50μg/l) о – ксилен: (0,5 -50μg/l) стирен (0,5 -50) μg/l |
ВДМ – 803 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја нафталена у води - гасно-масена хроматографија |
(0,25 -50) μg/l |
ВДМ – 831 |
Л1 |
Вода - Воде за пиће Природне минералне воде Природне изворске воде Стоне воде Вода из базена Подземне воде Површинске воде |
Одређивање перманганатног индекса (волуметрија) |
(1-50) mg/l |
SRPS EN ISO 8467:2007 |
Л1 |
Вода - Воде за пиће Природне минералне воде Природне изворске воде Стоне воде Вода из базена Подземне воде Површинске воде Отпадне воде |
Одређивање садржаја силиката-Метода помоћу амонијум молибдата (спектрофотометрија) |
(0,5-100) mg SiO2/l |
АРНА 4500-Si D |
Л1 |
|
Одређивање полицикличних ароматичних угљоводоника (PAH) у води гасном хроматографијом (GC/MSD) |
Флуорантен (0.01-1.00)μg/l Бензо-3,4- флуорантен (0.01-1.00)μg/l Бензо -11,12- флуорантен (0.01-1.00)μg/l Бензо -1,12 -перилен (0.01-1.00)μg/l Индено-(1,2,3-цд)-пирен (0.01-1.00) μg/l Бензо (a)пирен (0.01-1.00) μg/l |
ВДМ-818 |
Л1 |
Вода - Воде за пиће Природне минералне воде Природне изворске воде Стоне воде Подземне воде Површинске воде Отпадне воде |
Одређивање садржаја анјонских површински активних супстанци мерењем индекса метилен плавог (спектрофотометрија) |
0,05-20mg/l |
SRPS EN 903:2009 |
Л1 |
Вода - Воде за пиће Природне минералне воде Природне изворске воде Стоне воде Вода из базена Подземне воде Површинске воде Отпадне воде |
Одређивање триазина у води гасном хроматографијом (GC/MSD) |
Атразин (0.01-1.00)μg/l Симазин (0.01-1.00)μg/l Атратон (0.01-1.00)μg/l Прометон (0.01-1.00)μg/l Пропазин (0.01-1.00)μg/l Тербутилазин (0.01-1.00)μg/l Секбуметон (0.01-1.00)μg/l Симетрин (0.01-1.00)μg/l Аметрин (0.01-1.00)μg/l Прометрин (0.01-1.00)μg/l Тербутрин (0.01-1.00)μg/l |
ВДМ-810 |
Л1 |
Ваздух - Амбијентални ваздух |
Одређивање концентрације сумпордиоксида у амбијенталном ваздуху на основу ултраљубичасте флуоресценције |
(2,0– 1000) μg/m3 |
SRPS EN 14212:2013 |
Л1 |
|
Одређивање pH-вредности у таложним материјама (потенциометрија) |
2-12 |
SRPS EN ISO 10523:2016 |
Л1 |
|
Амбијентални ваздух -Аутоматски мерни системи за мерење концентације суспендованих честица (РМ-10; РМ2,5) |
(1,0 - 1000) μg/m3 |
SRPS EN 16450:2017 |
Л1, Т1 |
|
Одређивање концентрације азотдиоксида и азотмоноксида хемилуминисценцијом |
NO: (2,0 – 1200) μg/m3 NO2 : (2,0 – 500) μg/m3 |
SRPS EN 14211:2013 |
Л1 |
|
Одређивање концентрације угљенмоноксида инфрацрвеном спектроскопијом |
(1,0 -100) mg/m3 |
SRPS EN 14626:2013 |
Л1 |
Ваздух - Амбијентални ваздух |
Температура ваздуха на терену
|
од -30 до 50°C |
Приручник2) метода P-IV-1 |
Т1 |
Водa - Вода за пиће Вода из базена |
pH – вредностна терену |
2 - 12
|
Приручник2) метода P-IV-6
|
Т1 |
|
Електропроводљивост на терену |
0,01µS/cm-200 mS/cm
|
Приручник2)метода P-IV-11 |
Т1 |
Водa - Површинске воде Отпадне воде |
Одређивање седиментних материја |
(0,1–100) ml/l |
APHA 2540 F |
Л1 |
Водa - Вода за пиће Вода из базена |
Температура на терену |
oд 1 до 80°C
|
Приручник2) метода P-IV-1 |
Т1 |
Водa - Воде за пиће Природне минералне воде Природне изворске воде Стоне воде Вода из базена Подземне воде Површинске воде |
Одређивање садржаја магнезијума (рачунски) |
(2 – 200) mg/l |
APHA 3500-Mg E |
Л1 |
Вода - Подземне воде Површинске воде Отпадне воде |
Одређивање садржаја укупног азота (TN) калитички са CLD детекцијом |
(0,5-20) mg TN /l |
SRPS EN ISO 20236:2022 |
Л1 |
Вода - Воде за пиће Природне минералне воде Природне изворске воде Стоне воде Подземне воде Површинске воде Отпадне воде |
Одређивање садржаја укупног органског угљеника (TOC), (високо температурна каталитичка оксидација са IR-детекцијом) |
(1 -100) mg TOC /l |
SRPS EN ISO 8245:2007 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Играчке Категорија I: -Компримати боја, материјали намењени да остављају трагове и слични материјали (нпр. Оловке за бојење, креде, креони) -Савитљиви материјали за моделовање, укључујући глину и гипс Категорија II -Течне боје, боје које се боје прстима, лакови и течне боје у оловкама и слични материјали у играчкама (сапуница, љигавци) -Лепкови Категорија III: -Превлаке боје и лакови, штампарске боје, полимери и сличне превлаке -Полимери и слични материјали, укључујући ламинате од ојачаног текстила или не, али искључујући остале текстилне материјале, -Папир и картон, -Текстили, природни и синтетички, -Стакло и керамика и метални материјали, -Остали материјали, бојени у маси или не (нпр. дрво, влакнасте плоче, тешке плоче, кости и кожа) |
Одређивање миграције одређених елемената из дечјих играчака: Cd, Mn, Ni, Se,Zn
|
I категорија
Cd (0,5–250) mg/kg Mn (0,5–250)mg/kg Ni (0,5–250) mg/kg Se (0,5–250) mg/kg Zn (3–250) mg/kg
II категорија
Cd (0,15–250) mg/kg Mn (0,5–250) mg/kg Ni (0,5–250) mg/kg Se(0,5–250) mg/kg Zn (3–250) mg/kg
III категорија
Cd (3–250)mg/kg Mn (3–250)mg/kg Ni (3–250)mg/kg Se (3–250)mg/kg Zn (3–250)mg/kg
|
ВДМ-91 |
Л1 |
материјали и предмети у контакту са храном /од пластике/ играчке, посуђе, амбалажа и други производи предвиђени за контакт са храном |
Одређивање садржаја омекшивача (Бутилбензил фталат, Ди-бутил фталат, Ди-(2-етилхексил)фталат, Ди-n-октил фталат, Ди-изононил фталат) (HPLC/DAD)
|
BBP: (0,01-30)% DBP: (0,01-30)% DEHP: (0,01-30)% DnOP: (0,01-30)% DINP: (0,05-30)%
|
ВДМ – 98 |
Л1 |
Алуминијумска амбалажа |
Одређивање садржаја силицијума у алуминијуму и алуминијумским легурама (гравиметрија) |
мин 0,02% |
ВДМ-25 |
Л1 |
Материјали и предмети у контакту са храном/ од папира или картона/ други производи њима сродног састава |
Одређивање формалдехидa у воденом екстракту папира и картона (спектрофотометрија) |
мин 0,01 mg/dm2 |
SRPS EN 1541:2008 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Материјали и предмети у контакту са храном / Стаклено посуђе и амбалажа од стакла/ Керамичко посуђе и прибор/ Емајлирано посуђе и прибор/ Метално посуђе и прибор од нерђајућег челика/ Посуђе, прибор и амбалажа од полимерних материјала |
Одређивање миграције метала: олова (Pb), кадмијума (Cd), цинка (Zn), хрома(Cr), никлла (Ni), мангана (Mn), баријума (Ba), кобалта (Co) (ICP/OES) |
Стаклено посуђе и амбалажа
Pb (0,02-6,0)mg/l Cd (0,004-1,2)mg/l
Керамичко посуђе и прибор
Pb (0,02-6,0) mg/l Cd (0,004-1,2) mg/l
Емајлирано посуђе и прибор
Pb (0,02-6,0) mg/l Cd (0,004-1,2) mg/l
Метално посуђе и прибор
Cr (0,02-1,0) mg/l Ni (0,02-1,0) mg/l Mn (0,02-1,0) mg/l Посуђе, прибор и амбалажа од полимерних материјала
Pb (0,02-6,0) mg/l Cd (0,004-1,2) mg/l Zn (0,05-6,0) mg/l Ba (0,05-5,0) mg/l Co (0,01-10,0) mg/l |
ВДМ-10 |
Л1 |
Материјали и предмети у контакту са храном/ од папира или картона/ други производи њима сродног састава |
Одређивање садржаја полихлорованих бифенила гасном хроматографијом (GC-MSD) |
2,4,4'- трихлоробифенил (0.1-1.00) mg/kg 2,2',5,5',- тетрахлоробифенил (0.1-1.00) mg/kg 2,2',4,5,5',-пентахлоробифенил (0.1-1.00) mg/kg 2,2’,3,4,4’,5’-хексахлоробифенил (0.1-1.00) mg/kg 2,2’,4,4’,5,5’-хексахлоробифенил (0.1-1.00) mg/kg 2,2',3,4,4',5,5',-хептахлоробифенил (0.1-1.00) mg/kg
|
ВДМ – 804 |
Л1 |
Амбалажа од хартије; Материјали и предмети који долазе у контакт са кожом и слузокожом – папир и картон |
Одређивање pH вредности воденог екстракта –Део 1: хладна екстракција (потенциометријa) |
0-14 |
SRPS ISO 6588-1:2021 |
Л1 |
Материјали и предмети у контакту са храном/ Посуђе, прибор, амбалажа и други производи од полимерних материјала |
Одређивање формалдехида у симулаторима хране на воденој основи (спектрофотометријa) |
(0,2 -5) mg/dm2 / (1-30) mg/kg |
SRPS CEN/TS 13130-23:2008 |
Л1 |
Папир, картон и амбалажа од хартије предвиђена да буде у контакту са храном, као и код узорака њима сродног састава |
Одређивање садржаја суве материје у воденом екстракту папира и картона |
мин 0,01% |
ВДМ - 37 |
Т1 |
Предмети опште употребе Материјали и предмети у контакту са храном/ Пластичне масе |
Пластичне масе – Део 3: Методе испитивања укупне миграције у испарљивим симулаторима осим изооктана и 95% етанола, , изузев 4.1.3, 4.1.4 и 4.1.5
|
(1-50) mg/dm2 (5-300) mg/l |
SRPS EN 1186-3:2022
|
Л1 |
Предмети опште употребе - Материјали и предмети у контакту са храном/ Пластичне масе |
Одређивање укупне миграције у симулаторе хране на воденој основи пуњењем предмета који се испитује
|
(5-300) mg/l (1-50) mg/dm2 |
SRPS EN 1186-9:2008
|
Л1 |
Предмети опште употребе- Материјали и предмети у контакту са храном/ Емајлирано посуђе и прибор |
Одређивање растворљивог емајла
|
(1-100) mg/dm2
|
ВДМ-09
|
Л1 |
Предмети опште употребе - Материјали и предмети у контакту са храном/ од папира или картона/ други производи њима сродног састава |
Одређивање садржаја суве материје у воденом екстракту папира и картона |
мин 0,5 mg/dm2 |
SRPS EN 920:2008 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Материјали и предмети у контакту са храном/ од папира или картона/ други производи њима сродног састава |
Одређивање полихлорованих бифенила
|
(0,1-1) mg/kg |
ВДМ – 804 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Материјали и предмети у контакту са храном/ Посуђе, прибор, амбалажа и други производи од полимерних материјала |
Одређивање бисфенола А у симулаторима хране (HPLC/FLD)
|
(0,03-1) mg/kg (0,005-0,16) mg/dm2 |
ВДМ-220
|
Л1 |
Предмети опште употребе - Материјали и предмети у контакту са храном/ Посуђе, прибор, амбалажа и други производи од полистирена |
Одређивање садржаја стирен-мономера у полистирену |
(10-600) mg/kg |
ВДМ – 827
|
Л1 |
Предмети опште употребе - Материјали и предмети у контакту са храном / Пластичне масе |
Одређивање миграције укупних нискомолекуларних органских и неорганских супстанција (гравиметрија)
|
(5-300)mg/l (1-50) mg/dm2
|
ВДМ-08 |
Л1 |
Амбалажа од хартије; Материјали и предмети који долазе у контакт са кожом и слузокожом – папир и картон |
Oдређивање pH вредности воденог екстракта –Део 2: топла екстракција (потенциометријски) |
0-14 |
SRPS ISO 6588-2:2021 |
Л1 |
Предмети опште употребе Посуђе, прибор и амбалажа од полимерних материјала, Играчке |
Одређивање миграције примарних и секундарних амина течном хроматографијом / масеном спектрометријом (LC-MS)
|
Посуђе, прибор и амбалажа од полимерних материјала: Анилин (0.005-0.1)mg/dm2 1,3 Фенилендиамин (0.005-0.1)mg/dm2 4,4΄ Оксидианилин (0.005-0.1)mg/dm2 2,4 Диаминотолуен (0.005-0.1)mg/dm2 2,6 Диаминотолуен (0.005-0.1)mg/dm2 о-Толуидин (0.005-0.1)mg/dm2 4,4΄Диаминодифенилметан (0.005-0.1)mg/dm2 о-Анизидин (0.005-0.1)mg/dm2 о-Дианизидин (0.005-0.1)mg/dm2 Бензидин (0.005-0.1)mg/dm2 3,3΄Дихлоробензидин (0.005-0.1)mg/dm2 4-метил-м-фенилдиамин (0.005-0.1)mg/dm2 2-нафтиламин (0.005-0.1)mg/dm2 4-хлороанилин (0.005-0.1)mg/dm2 Дифениламин (0.005-0.1)mg/dm2 Играчке: о-Толуидин (5-100)μg/kg 4-хлороанилин (5-100)μg/kg 2-нафтиламин (5-100)μg/kg Бензидин (5-100)μg/kg Анилин (5-100)μg/kg 3,3΄Дихлоробензидин (5-100)μg/kg 3,3΄Диметоксибензидин (5-100)μg/kg |
ВДМ-226 |
Л1 |
Прехрамбрени производи: - ароматизована пића/ освежавајућа безалкохолна пића - производи од воћа и сродни производи - кондиторски производи и сродни производи - фини пекарски производи и жита за доручак - воћни, поврћни нектари и сродни производи |
Одређивање садржаја ацесулфам К, аспартама и сахарина (HPLC/DAD)
|
ацесулфам К (10-5000) mg/l или mg/kg
аспартам (10-5000) mg/l или mg/kg
сахарина изражен као имид (9-4450) mg/l или mg/kg
|
SRPS EN 12856:2008
|
Л1 |
Дијететски производи као додаци исхрани Адитиви |
Одређивање садржаја ацесулфам К, аспартама и сахарина (HPLC/DAD)
|
ацесулфам К (10-5000) mg/l (20-10000) mg/kg аспартам (10-5000) mg/l (20-10000) mg/kg сахарин изражен као имид (9-4450) mg/l (18-8900) mg/kg Адитиви: ацесулфам К max 50000 mg/kg аспартама max 50000mg/kg сахарина изражен као имид max 44500 mg/kg |
ВДМ – 200 |
Т1 |
Храна Пекарски проиводи |
Одређивање воде сушењем под нормалним притиском |
(0,1-60)% |
Правилник 3) метода II/1
|
Т1 |
|
Одређивање укупних минералних материја |
(0,01-20)% |
Правилник 3) метода II/7
|
Т1 |
Дијететски производи/ дијететски суплементи, дечија храна, формула за одојчад |
Одређивање елемената у траговима – Одређивање гвожђа у дечијој храни, дијететским суплементима и формулама за одојчад атомском апсорпционом спектрометријом после сувог спаљивања (FAAS)
|
Дечија храна Fe (5,0-100) mg/kg Дијететски суплементи Fe (5,0-100) mg/kg Формуле за одојчад Fe (20-100) mg/kg |
ВДМ - 936 |
Л1 |
|
Одређивање елемената у траговима - Одређивање бакра у дечијој храни и дијететским суплементима, одређивање цинка у дечијој храни, дијететским суплементима и формулама за одојчад атомском апсорпционом спектрометријом после сувог спаљивања (FAAS)
|
Дечија храна Zn (5,0-100) mg/kg Cu (0,2-100) mg/kg Дијететски суплементи Zn (5,0-100) mg/kg Cu (0,2-100) mg/kg Формуле за одојчад Zn (20-100) mg/kg |
ВДМ-942
|
Л1 |
Tестенине |
Одређивање количине воде |
0,1-40% |
Правилник 3) метода III/5
|
Т1 |
Храна - Прехрамбрени производи: Ароматизована пића/ освежавајућа безалкохолна пића; Производи од воћа и сродни производи; Дијететски производи као додаци исхрани; Адитиви за прехрамбену индустрију |
Одређивање садржаја бензоеве киселине, сорбинске киселине и кофеина
|
Ароматизована пића/ Освежавајућа безалкохолна пића бензоева киселина (4-420) mg/l сорбинска киселина (4-370) mg/l кофеин (5-500) mg/l Производи од воћа и сродни производи бензоева киселина (40-4000) mg/kg сорбинска киселина (37-3700) mg/kg
Дијететски производи као додаци исхрани/ адитивизапрехрамбенуиндустрију бензоева киселина (40-4000) mg/l или mg/kg сорбинскакиселина (37-3700) mg/l или mg/kg кофеин (50-5000) mg/l или mg/kg
|
ВДМ 42 |
Л1 |
Храна - Производи од воћа и поврћа |
Oдређивање укупне суве материје
|
(0,1-90)% |
Правилник4) метода 2 (а)
|
Л1 |
|
Oдређивање директно редукујућих и укупних шећера – Луфовим (Luff) раствором
|
(1-80)% |
Правилник 4) метода 3 |
Л1 |
|
Одређивање укупне киселости |
мин 1 mmol монобазне киселине/100ml узорка или мин 1 mmol монобазне киселине/100 g узорка
|
Правилник4) метода 18 б)
|
Л1 |
Храна - Кухињска со и со за прехрамбену индустрију |
Одређивање садржаја јода
|
(1-65) mgJ/kg |
SRPS E.Z8.002:2001
|
Л1 |
Храна - Бомбонски производи, кекс и производи сродни кексу |
Oдређивање садржаја шећера по Луф-Шурлу (Luff-Schoorl) |
(1-80)% |
Правилник5) метода 12
|
Л1 |
Храна - Кухињска со и со за прехрамбену индустрију |
Одређивање садржаја натријум-хлорида
|
(2-100)% |
SRPS H.G8.077:1983
|
Л1 |
Храна - Дијететски производи |
Одређивање елемената у траговима – Одређивање мангана у дечијој храни и дијететским суплементима атомском апсорпционом спектрометријом после сувог спаљивања |
Mn (0,2-100) mg/kg |
ВДМ - 935 |
Л1 |
|
Одређивање укупног садржаја фосфора |
дијететски производи (50-1000) mg/100g додаци исхрани (3-1000) mg/g
|
ВДМ-712 |
Л1 |
Храна - Дијететски производи |
Одређивање садржаја витамина А
|
дијететски производи 0,05 mg/100g додаци исхрани 0,5 mg/100g
|
ВДМ-204 |
Л1 |
Храна - Дијететски производи као додаци исхрани |
Одређивање садржаја витамина Б1, Б2, Б3 и Б6 |
(1-2500) mg/100g |
ВДМ-45 |
Л1 |
Храна - Кухињска со и со за прехрамбену индустрију |
Одређивање губитка масе на 110°C |
(0,02-10)% |
SRPS ISO 2483:2015
|
Л1 |
Храна - Дијететски производи Оброци, Храна биљног и животињског порекла |
Oдређивање укупних минералних материја (гравиметрија)
|
(0,1-70)% |
ВДМ-760 |
Л1 |
|
Одређивање воде сушењем под нормалним притиском (гравиметрија)
|
(0,05-95)% |
ВДМ-759 |
Л1 |
Храна - Формуле за одојчад |
Oдређивање садржаја калцијума (ICP/OES) |
ВДМ-937 |
|
Л1 |
|
Oдређивање садржаја калијума (ICP/OES) |
K (2000-8000) mg/kg |
ВДМ- 938 |
Л1 |
Храна - Додаци исхрани, формуле за одојчад, храна за одојчад и малу децу, оброци |
Oдређивање садржаја натријума (ICP/OES) |
Додаци исхрани Na (500-3000) mg/kg Формуле за одојчад Na (500-3000) mg/kg Храна за одојчад и малу децу Na (500-3000) mg/kg Оброци Na (1000-6000) mg/kg |
ВДМ-939 |
Л1 |
Храна - Формуле за одојчад |
Oдређивање садржаја магнезујума (ICP/OES) |
Mg (200-800) mg/kg |
ВДМ- 941 |
Л1 |
Храна - Адитиви и ароме |
Одређивање сулфатног пепела (гравиметрија) |
мин 0,01% |
ВДМ 726 |
Л1 |
|
Одређивање губитка жарења (гравиметрија) |
мин 0,01% |
ВДМ 741 |
Л1 |
|
Одређивање воде сушењем под нормалним притиском (гравиметрија) |
мин 0,01% |
ВДМ 733 |
Л1 |
|
Одређивање индекса рефракције (рефрактометрија) |
1,33 - 1,70 |
ВДМ 1014 |
Л1 |
Храна - Фини пекарски производи и снек производи |
Одређивање натријум хлорида по Мору (Mohr) волуметрија |
мин 0,1% |
Правилник 5) метода 21 |
Л1 |
Храна - Сокови од воћа и поврћа и освежавајућа безалкохолна пића |
Одређивање садржаја натријума и калијума (FAAS) |
сокови од воћа и поврћа Na (0,5-200) mg/l K (0,5-2000) mg/l освежавајућа безалкохолна пића Na (0,5-200) mg/l K (0,5-200) mg/l |
SRPS EN 1134:2005 |
Л1 |
Храна - Какао, чоколадни производи, производи слични чоколади, крем и бомбонски производи, фини пекарски и снек производи |
Oдређивање укупне масти по Сокслету (Soxhlet) (гравиметрија) |
мин 0,1% |
Правилник 5) метода 9 |
Л1 |
Храна - Готови производи од жита, млински производи, пекарски производи, теста, готове смеше за пекарске и друге производе, производи од теста и тестенине фини пекарски и снек производи |
Oдређивање укупне масти по Сокслету (Soxhlet)
|
мин 0.1 % |
Правилник3) метода I/15 метода II/4 |
Л1 |
|
Одређивање беланчевина по Кјелдалу (Kjeldahl) из укупног азота |
(0,5-50)% |
ВДМ - 1027 |
Л1 |
Храна - Млински производи |
Одређивање укупних минералних материја (гравиметрија) |
(0,01-20)% |
Правилник3) метода I/10 |
Л1 |
Храна - Млински производи, теста, и производи од теста |
Одређивање воде сушењем под нормалним притиском (гравиметрија) |
(0,1-60)% |
Правилник3) метода I/8 метода IV /2 |
Л1 |
Храна - Дијететски производи-храна за одојчад и малу децу |
Одрђивање садржаја нитрита као NO 2 јон и нитрата као NO 3 јон (спектрофотометрија) |
мин 0,2 mg NO2-/kg мин 20 mg NO3-/kg |
Правилник7) метода 1-7 |
Л1 |
Храна - Дијететски производи као додаци исхрани Ароме и адитиви |
Одређивање метала (Pb, Cd) индуктивно спрегнутом плазмом - оптичко емисионом спектрометријом (ICP/OES) |
Дијететски производи као додаци исхрани Pb(0,5-5,0)mg/kg Cd (0,5-5,0)mg/kg Ароме Pb(0,5-15)mg/kg Cd(0,5-5,0)mg/kg Адитиви Pb(0,5-5,0)mg/kg Cd(0,5-5,0)mg/kg |
ВДМ – 928 |
Л1 |
Храна - Дијететски производи/Додаци исхрани/ Цереалије |
Одређивање витамина Б1 течном хроматографијом високе перформансе (HPLC/FLD) |
(0,1 – 200) mg/100g |
SRPS EN 14122:2014 |
Т1 |
Храна - Дијететски производи/Додаци исхрани |
Одређивање витамина Е течном хроматографијом високе перформансе Мерење α токоферола (HPLC/FLD) |
α токоферол (0,05 – 4000) mg/100g |
SRPS EN 12822:2014 |
Л1 |
|
Одређивање витамина Б2 течном хромато графијом високе перформансе (HPLC/DAD) |
(0,1 – 200) mg/100g |
SRPS EN 14152:2014 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја витамина Ц (HPLC/DAD) |
(0,005 – 100) g/100g |
ВДМ-203 |
Л1 |
Храна - Дијететски производи Оброци, Храна биљног и животињског порекла |
Одређивање беланчевина по Кјелдалу (Kjeldahl) |
мин 0.1% |
ВДМ-766 |
Т1 |
Храна - Храна инфант формула и храна за децу |
Oдређивање енергетске вредности – протеина, масти, угљених хидрата (рачунски према саставу намирница)
|
/ |
Правилник6) чл. 33 Прилог 13
|
Л1 |
Храна - Дијететски производи, Оброци, Храна биљног и животињског порекла |
Oдређивање укупне масти по Сокслету (Soxhlet) (гравиметрија) |
мин 0,1 % |
ВДМ-762 |
Л1 |
Храна - Дијететски производи, храна без глутена и са смањеним садржајем глутена |
Одређивање садржаја глутена (ELISA фотометрија) |
(5-120) mg/kg |
ВДМ-1130 |
Л1 |
Храна - Адитиви и ароме |
Одређивање густине |
мин 0,7 g/ml |
ВДМ 1015 |
Л1 |
Храна - Кухињска со и со за прехрамбену индустрију |
Одређивање калијум- хексацијано ферата (E536) |
мин 2,5 mg/kg |
EuSalt/AS 004 2015 |
Л1 |
Играчке од полимерних материјала |
Одређивање миграције олова, кадмијума и цинка (Идуктивно спрегнутом плазмом - оптичко емисионом спектрометријом (ICP/OES) |
Pb (0,02-6,0) mg/l Cd (0,004-1,2) mg/l Zn (0,05-60,0) mg/l
|
ВДМ-10 |
Л1 |
|
Одређивање миграције укупних нискомолекуларних органских и неорганских супстанција (гравиметрија)
|
(1,0-100)mg/l |
ВДМ-08 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Дечје играчке |
Безбедност дечијих играчака – Део 11: Миграција бисфенола А из дечијих играчака (HPLC/FLD)
|
(0,04-3) mg/l |
SRPS EN 71-11:2009 метода 5.5.2.
|
Л1 |
Играчке Категорија III: -Превлаке боје и лакови, штампарске боје, полимери и сличне превлаке -Полимери и слични материјали, укључујући ламинате од ојачаног текстила или не, али искључујући остале текстилне материјале, -Папир и картон, -Текстили, природни и синтетички, -Стакло и керамика и метални материјали, -Остали материјали, бојени у маси или не (нпр. дрво, влакнасте плоче, тешке плоче, кости и кожа) |
Безбедност дечијих играчака – Део 3: Миграција одређених елемената: As, B, Cd, Mn, Ni, Se,Zn (ICP-OES)
|
III категорија As (3-250)mg/kg B (3-250)mg/kg Cd (3-250)mg/kg Mn (3-250)mg/kg Ni (3-250)mg/kg Se (3-250)mg/kg Zn (3-250)mg/kg
|
ВДМ-91
|
Л1 |
Предмети опште употребе Играчке наставак Играчке Категорија I: -Компримати боја, материјали намењени да остављају трагове и слични материјали (нпр. Оловке за бојење, креде, креони) -Савитљиви материјали за моделовање, укључујући глину и гипс Категорија II -Течне боје, боје које се боје прстима, лакови и течне боје у оловкама и слични материјали у играчкама (сапуница, љигавци) -Лепкови |
Одређивање миграције одређених елемената из дечјих играчака: As, B, Cd, Mn, Ni, Se,Zn (ICP-OES)
|
I категорија As (0,5-250)mg/kg B (3-250)mg/kg Cd (0,5-250)mg/kg Mn (0,5-250)mg/kg Ni (0,5-250)mg/kg Se (0,5-250)mg/kg Zn (3-250)mg/kg
II категорија As (0,45-250)mg/kg B (3-250)mg/kg Cd (0,15-250)mg/kg Mn (0,5-250)mg/kg Ni (0,5-250)mg/kg Se(0,5-250)mg/kg Zn (3-250)mg/kg
|
ВДМ-91
|
Л1 |
Играчке |
Одређивање садржаја омекшивача (Бутилбензил фталат, Ди-бутил фталат, Ди-(2-етилхексил)фталат, Ди-n-октил фталат, Ди-изононил фталат) (HPLC/DAD)
|
BBP: 0,01-20% DBP: 0,01-20% DEHP: 0,01-20% DnOP: 0,01-20% DINP: 0,05-20%
|
ВДМ – 98 |
Л1 |
|
Вода из базена |
Узимање узорака за физичко-хемијска испитивања |
SRPS EN ISO 5667-1:2023 изузев 8.4, 8.5 и 9 SRPS EN ISO 5667-3:2018 SRPS ISO 5667-5:2008
|
Т1 |
|
Површинске воде |
Узимање узорака за физичко-хемијска испитивања |
SRPS EN ISO 5667-1:2023 изузев 8.4, 8.5 и 9 SRPS EN ISO 5667-3:2018 SRPS EN ISO 5667-4:2019 изузев 3.5, 3.6, 3.7, 3.10, 3.11, 3.12, 4, 5, 6.5, 6.6, 13, 14, 15, 16 SRPS EN ISO 5667-6:2017 изузев 5.1.3, 5.1.4, 7.1, 7.2, 7.3, 7.5, 7.6, 9.2, 9.3, 10.6, 10.7, 10.8 |
Т1 |
|
Вода за пиће Вода из базена Површинске воде Подземне воде |
Узимање узорака за микробиолошка испитивања |
SRPS EN ISO 19458:2009 |
Т1 |
|
Вода за пиће
|
Узимање узорака за физичко-хемијска испитивања |
SRPS EN ISO 5667-1:2023 изузев 8.4, 8.5 и 9 SRPS EN ISO 5667-3:2018 SRPS ISO 5667-5:2008 |
Т1 |
|
Вода - Површинске воде за биолошка испитивања (текуће воде, акумулације) |
Узорковање фитобентоса из текућих вода |
ВДМ-598 |
Л1 |
|
Вода - Површинске воде за биолошка испитивања (текуће воде, акумулације) |
Узорковање фитопланктона из стајаћих и текућих вода за квантитативну методу испитивања |
ВДМ-597 |
Л1 |
|
Вода - Површинске воде за биолошка испитивања (текуће воде, акумулације) |
Узорковање фитопланктона из стајаћих и текућих вода за квалитативну методу испитивања |
ВДМ-596 |
Л1 |
|
Оброци у ресторанима и објектима колективне исхране; Жита, млински и пекарски производи, тестенине и сродни производи; Фини пекарски производи, жита за доручак, снек производи; Воће и поврће; Производи од воћа и поврћа; Со за исхрану људи и производњу намирница |
Узорковање хране за микробиолошка испитивања |
SRPS CEN ISO/TS 17728:2016 тачке (7.2.2, 7.2.7, 7.2.8 и 7.3.2) |
Т1 |
|
Оброци у ресторанима и објектима колективне исхране; Жита, млински и пекарски производи, тестенине и сродни производи; Фини пекарски производи, жита за доручак, снек производи; Воће и поврће; Производи од воћа и поврћа; Со за исхрану људи и производњу |
Узорковање хране за физичко-хемијска испитивања |
УП-20 |
Т1 |
|
Површинe у контакту са храном (радне површине, опрема, алати, руке запослених) |
Хоризонталне методе за технике узимања узорака са површине помоћу контактних плоча и брисева |
SRPS EN ISO 18593:2018 |
Л1 |