Предмет испитивања |
Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања) |
Опсег мерења (где је примењиво) |
Референтни документ |
Локације |
Вода Вода за пиће Подземна вода Минерална вода Вода у оригиналној амбалажи |
Oдређивање броја културабилних микроорганизама- бројање колонија засејавањем у подлогу храњиви агар |
/ |
SRPS EN ISO 6222:2010 |
Л1 |
Вода - Вода за пиће Минерална вода Подземна вода Вода у оригиналној амбалажи |
Одређивање броја Escherichiae coli и колиформних бактерија - Део 1: метода мембранске филтрације воде са ниским бактеријским позадинским растом- измена 1 |
/ |
SRPS EN ISO 9308-1:2017 SRPS EN ISO 9308-1:2017/A1:2017 |
Л1 |
Вода - Вода за пиће, Подземна вода, Минерална вода, Вода у оригиналној амбалажи |
Откривање и одређивање броја цревних ентерокока - Део 2: метода мембранске филтрације |
/ |
SRPS EN ISO 7899-2:2010
|
Л1 |
|
Откривање и одређивање броја Pseudomonas aeruгinosа - метода мембранске филтрације |
/ |
SRPS EN ISO 16266:2010 |
Л1 |
|
Откривање и одређивање броја спора сулфитно-редукујућих анаероба (клостридија) |
/ |
SRPS EN 26461-2:2009 |
Л1 |
Вода (вода за пиће) |
Пребројавање Escherichia coli и колиформних бактерија- Део 2: метода највероватнијег броја |
/ |
SRPS EN ISO 93082:2015 |
Л1 |
|
Доказивање Pseudomonas aeruгinosа - MPN метода |
/ |
Приручник^1) стр. 639, 6.1
|
Л1 |
|
Доказивање Proteus врстa у води- MPN метода |
/ |
Приручник^1) стр. 637, 4.1
|
Л1 |
|
Доказивање сулфиторедукујућих спорогених анаероба - MPN метода |
/ |
Приручник^1) стр. 638, 5.1
|
Л1 |
Вода - Вода за пиће, Подземна вода, Минерална вода, Вода у оригиналној амбалажи |
Одређивање броја Clostridium perfringens – метода помоћу мебранске филтрације |
|
SRPS EN ISO 14189:2017 |
Л1 |
Предмети опште употребе Амбалажа за животне намирнице Посуђе и прибор за животне намирнице |
Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза-позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте) - Део 1: Техника употребом агара по Berd-Parkeru |
/ |
DM 0421
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја ß-глукуронидаза позитивне Escherichia coli - Део 2: Техника бројања колонија на 44°C помоћу 5-бромо-4-хлоро-3-индолил ß-Д-глукуронида |
/ |
DM 0422 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја микрооорганизама- Део 1: бројање колонија на 30ºC техником наливања плоче |
/ |
SRPS EN ISO 4833-1:2014 SRPS EN ISO 4833-1:2014 /A1:2022 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella spp. |
/ |
SRPS EN ISO 6579-1:2017 изузимајући АНЕКС Д SRPS EN ISO 6579-1:2017/A1:2020
|
Л1 |
Храна |
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriacea- Део 1: Откривање и одређивање броја MPN техником са предобогаћењем |
/ |
SRPS ISO 21528-1:2017 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза позитивних стафилокока (S. aureus и друге)- Део 1 Техника употребом агара по Baird-Parkeru |
|
SRPS EN ISO 6888-1:2021
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни - Део 1: Техника бројања колонија у производима са активношћу воде ≥ 0,95 |
|
SRPS ISO 21527-1:2011
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни - Део 2: Техника бројања колонија у производима са активношћу воде ≤ 0,95 |
|
SRPS ISO 21527-2:2011
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја Clostridium perfringens -Техника бројања колонија |
|
SRPS EN ISO 7937:2010 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. – Део 2: Метода одређивања броја |
|
SRPS EN ISO 11290-2:2017 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја β-глукуронидаза позитивне Escherichia coli- Део 2: Техника бројања колонија на 44ºC уз помоћ 5-bromo-4 hloro-3-indonil β-D-glukuronida |
|
SRPS ISO 16649-2:2008
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја колиформних бактерија Део 2: Метода бројања колонија |
|
SRPS ISO 4832:2014 |
Л1 |
Храна |
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. – Део 1: Метода откривања |
|
SRPS EN ISO 11290-1:2017
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriacea- Део 2: Метода бројања колонија |
|
SRPS ISO 21528-2:2017
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella spp. |
|
SRPS EN ISO 6579-1:2017 изузимајући АНЕКС Д SRPS EN ISO 6579-1:2017/A1:2020
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама - бројања колонија на 30° техником наливања плоче |
|
SRPS EN ISO 4833-1:2014
|
Л1 |
Узорци са површина које долазе у додир са храном |
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriacea- Део 2: Метода бројања колонија |
/ |
SRPS ISO 21528-2:2017 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella spp. |
/ |
SRPS EN ISO 6579-1:2017 изузимајући АНЕКС Д SRPS EN ISO 6579-1:2017/A1:2020
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. – Део 1: Метода откривања |
|
SRPS EN ISO 11290-1:2017 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама - бројања колонија на 30° техником наливања плоче |
|
SRPS EN ISO 4833-1:2014
|
Л1 |
Водa Вода за пиће, Минерална вода, Подземна вода |
Одређивање садржаја угљен диоксида (волуметријски) - терен |
мин 20 mg/l |
DM 0434 |
Т1 |
Вода - Вода за пиће, Минерална вода, Подземна вода |
Одређивање температуре ваздуха и воде (физичка) - терен |
-20ºC до +50ºC |
Приручник1) P-IV-1
|
Л1 |
Вода Вода за пиће, Минерална вода, Подземна вода |
Одређивање pH вредности - терен |
(1-14) |
Приручник1) P-IV-6
|
Л1, |
Водa Вода за пиће, Минерална вода, Подземна вода |
Одређивање електропроводљивости |
10 -4000 μS/cm |
Приручник^1) P-IV-11
|
Л1 |
Водa Вода за пиће |
Одређивање резидуалног хлора
|
0,05-6 mg/l |
DM 0348 |
Л1 |
Вода - Вода за пиће, Минерална вода, Подземна вода, Вода у оригиналној амбалажи |
Одређивање температуре ваздуха и воде (физичка) |
-20ºC до +50ºC |
Приручник^1) P-IV-1
|
Т1 |
|
Одређивање pH вредности |
1-14 |
Приручник^1) P-IV-6
|
Т1 |
Вода Вода за пиће, Минерална вода, Подземна вода, Вода у оригиналној амбалажи |
Одређивање електропроводљивости |
10 -4000 μS/cm |
Приручник1) P-IV-11
|
Л1 |
Вода Вода за пиће, Минерална вода, Подземна вода |
Одређивање електропроводљивости (кондуктрометрија) - терен |
10 -4000 μS/cm |
Приручник^1) P-IV-11 |
Л1 |
Вода Вода за пиће, Минерална вода, Подземна вода, Вода у оригиналној амбалажи |
Одређивање резидуалног хлора (колориметријски) |
0,2-0,6 mg/l |
Приручник1) P-V-18/B
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја угљен диоксида (волуметрија) |
мин 20 mg/l |
мин 20 mg/l |
Л1 |
Вода Вода за пиће, Подземна вода, Вода у оригиналној амбалажи |
Остатак после испаравања на 105 оC (гравиметријски) |
>10mg/l |
ДM 0347 |
Л1 |
Вода - Вода за пиће, Минерална вода, Подземна вода, Вода у оригиналној амбалажи |
Одређивање боје |
0-70 Pt-Co |
ASTM D1209-5
|
Л1 |
|
Одређивање мутноће |
0,01-1000 NTU |
Приручник^1) P-IV-4/B
|
Л1 |
|
Одређивање потрошње калијум-перманганата по Kubel-Tiemanu (волуметријски-перманганометрија) |
мин 0,5 mg/l KMnO4 мин 0,125 mg/l O2
|
Приручник^1) P-IV-9a
|
Л1 |
Вода Вода за пиће, Минерална вода, Подземна вода, Вода у оригиналној амбалажи |
Одређивање алкалитета, карбоната и бикарбоната |
0,1-10 ml 0,1N HCl 15-3000 mg/l CO3 30-4000 mg/l HCO3
|
ДM 0426 |
Л1, |
Вода - Вода за пиће, Минерална вода, Подземна вода, Вода у оригиналној амбалажи |
Одређивање укупне тврдоће |
0,1-50 dH
|
DM 0432
|
Л1 |
Водa Вода за пиће, Минерална вода, Подземна вода, Вода у оригиналној амбалажи |
Одређивање карбонатне тврдоће (волуметријски) |
0.3-28 dH |
DM 0433 |
Л1 |
Вода Вода за пиће, Минерална вода, Подземна вода, Вода у оригиналној амбалажи |
Одређивање калцијума и магнезијума |
Ca 1-1000 mg/l Mg 1-1000 mg/l
|
DM 0427 |
Л1, |
Вода - Вода за пиће, Минерална вода, Подземна вода, Вода у оригиналној амбалажи |
Одређивање амонијака |
0,05 -1 mg/l NH4
|
Приручник^1) P-V-2/B
|
Л1 |
|
Одређивање нитрита |
0,005-0,15 mg/l NO2 |
Приручник^1) P-V-32/A
|
Л1 |
|
Одређивање нитрата |
0,5-50 mg/l NO3
|
Приручник^1) P-B-31/C
|
Л1 |
|
Одређивање ортофосфата |
0,025-0,5 mg/l као P |
EPA 365.2 |
Л1 |
Вода Вода за пиће, Минерална вода, Подземна вода, Вода у оригиналној амбалажи |
Одређивање силиката |
0,5-5 mg/l SiO2
|
Приручник1) P-V-40/A
|
Л1 |
|
Одређивање гвожђа |
0,05-5 mg/l |
Приручник1) P-V-17/C
|
Л1 |
Вода - Вода за пиће, Минерална вода, Подземна вода, Вода у оригиналној амбалажи |
Одређивање бора |
0,1-1 mg/l |
ISO 9390:1990 |
Л1 |
Вода Вода за пиће, Минерална вода, Подземна вода, Вода у оригиналној амбалажи |
Одређивање литијума (метода ААS - пламена техника)
|
0,05-4 mg/l |
DM 0405 |
Л1 |
Вода Вода за пиће Минерална вода Подземна вода Вода у оригиналној амбалажи |
Одређивање водоник сулфида |
0,01- 0,8 mg/l |
Приручник^1) стр. 577
|
Л1 |
Вода - Вода за пиће, Минерална вода, Подземна вода, Вода у оригиналној амбалажи |
Одређивање алуминијума (метода ААS - пламена техника)
|
0,1-20 mg//l |
EPA 202.1 |
Л1 |
|
Одређивање баријума (метода ААS - пламена техника)
|
0,4-4 mg/l |
EPA 208.1 |
Л1 |
|
Одређивање цинка (метода ААS - пламена техника) |
0,01-0,8 mg/l |
EPA 289.1 |
Л1 |
|
Одређивање хрома (метода ААS - техника графитне пећи)
|
4-50 µg/l |
ДМ 0015 |
Л1 |
|
Одређивање кадмијума (метода ААS - техника графитне пећи)
|
0,1-5 µg/l |
EPA 213.2 |
Л1 |
|
Одређивање калијума (метода ААS - пламена техника)
|
0,5-80 mg/l |
EPA 258.1 |
Л1 |
|
Одређивање мангана (метода ААS - пламена техника)
|
0.04-2 mg/l |
ДМ 0020 |
Л1 |
|
Одређивање натријума (метода ААS - пламена техника)
|
1-40 mg/l |
EPA 273.1 |
Л1 |
|
Одређивање никла (метода ААS - техника графитне пећи)
|
8-50 µg/l |
EPA 249.2 |
Л1 |
|
Одређивање олова (метода ААS - техника графитне пећи) |
5-45µg/l |
EPA 239.2 |
Л1 |
|
Одређивање селена (метода ААS - техника генерације хидрида)
|
2-20 µg/l |
ДМ 0025 |
Л1 |
|
Одређивање живе (метода ААS - техника хладних пара)
|
1-25 µg/l |
ДМ 0028 |
Л1 |
Вода Вода за пиће Минералне воде Подземна вода Вода у оригиналној амбалажи |
Одређивање полуиспарљивих органских једињења (метода GC-MSD) Пестициди: (Alahlor,Aldrin,Alfa HCH,Atrazine,Beta HCH, Delta HCH, Dieldrin, Endosulfan I,Endosulfan II,Endrin,Endrin aldehid, Heptachlor, Heptachlor Epoxide,Lindan,Methoxychlor, P,p-DDD,P,p-DDE,P, p-DDT, Simazine) Полициклични ароматични угљоводоници: Acenaphthylene, Anthracene, Benzo(a)anthracene (Benzo (a) pyrene, Benzo(b)fluoranthene, Benzo[k]fluoranthene, Benzo[g,h,i]perylene , Dibenz[a,h]anthracene, Chrysene, Fluoranten,Indeno [1,2,3-cd]pyrene) Phenanthrene, Pyrene,
Полихлоровани бифенили PCB 1 (2-Chlorobiphenyl) PCB 5 (2,3-Dichlorobyphenyl) PCB 29 (2,4,5-Trichlorobyphenyl) PCB 47 (2,2',4,4'-Tetrachlorobyphenyl) PCB 98 (2,2',3',4,6-Pentachlorobyphenyl) PCB 154 (2,2',4,4',5,6'-Hexachlorobyphenyl) PCB 171 (2,2',3,3',4,4',6'-Heptachlorobyphenyl) PCB 200 (2,2',3,3',4,5',6,6'Octachlorobyphenyl) PCB 28 (2,4,4'-Trichlorobiphenyl) PCB 52 (2,2',5,5'-Tetrachlorobyphenyl) PCB 101 (2,2',4,5,5'-Pentachlorobyphenyl) PCB 138 (2,2',3,4,4',5'-Hexachlorobyphenyl) PCB 153 (2,2',4,4',5,5'-Hexachlorobyphenyl) PCB 180 (2,2',3,4,4',5,5'-Heptachlorobyphenyl
|
Пестициди: (0,1-0,5) μg/l Aldrin, Dieldrin, Heptahlor, Heptahlorepoksid, (0,03-0,5) μg/l Полициклични ароматични угљоводоници: (0,02-0,5) μg/l Benzo(a)piren (0,01-0,5) μg/l Полихлоровани бифенили: (0,05-0,5) μg/l
|
ДМ 0072 |
Л1 |
Вода- Вода за пиће, Подземна вода, Вода у оригиналној амбалажи |
Одређивање лакоиспарљивих органских једињења (метода гасне хроматографије са ECD детектором) (Dihlormetan , Hloroform, 1,2 Dihloretan , 1,1,1-trihloretan, Ugljentetrahlorid, Trihloreten, Bromdihlormetan, Tetrahloreten, Dibromhlormetan, Bromoform)
|
Dihlormetan (2-200) μg/l 1,2 Dihloretan (3-400) μg/l Ugljentetrahlorid (0.5-40) μg/l
1,1,1-trihloretan, Hloroform, Trihloreten, Bromdihlormetan, Tetrahloreten, Dibromhlormetan, i Bromoform (0.4-40) μg/l.
|
ДМ 0070 |
Л1 |
Вода - Вода за пиће, Подземна вода, Вода у оригиналној амбалажи |
Одређивање халогенованих ацетонитрила (метода гасне хроматографије са ECD детектором) (Тrihloroacetonitril, Dihloroacetonitril, Dibromoacetonitril)
|
Тrihloroacetonitril (0.1-2)μg/l Dihloroacetonitril (2-20)μg/l Dibromoacetonitril (2-20)μg/l
|
ДМ 0073 |
Л1 |
Вода - Воде за пиће, Подземна вода, Вода у оригиналној амбалажи |
Одређивање ароматичних органских једињења |
Benzen: мин:1µg/l Toluen: мин 1µg/l Etilbenzen: мин: 1µg/l Hlorbenzen: мин 1µg/l 1,2-Dilorbenzen: мин 2 µg/l 1,3-dilorbenzen: мин 2 µg/l 1,4-dilorbenzen: мин 2 µg/l о-ksilen + stiren: мин 2 µg/l m-,p-ksilen: мин 2 µg/l
|
ДМ 0401 |
Л1 |
Вода Минерална вода, Подземна вода, Вода у оригиналној амбалажи |
Остатак после испаравања на 180оC и 260°C (гравиметријски) |
>10mg/l |
DM 0351 |
Л1 |
Вода Вода у оригиналној амбалажи |
Одређивање угљен- диоксида (манометријски) |
2-12 g/l |
DM 0061 |
Л1 |
Вода Вода за пиће |
Одређивање анијонских детерџената (MБАС) |
0.05-1 mg/l |
SMEWW 16th 512.B |
Л1 |
Вода - Вода за пиће, Минерална вода, Подземна вода, Вода у оригиналној амбалажи |
Одређивање антимона и арсена (метода ААS - техника генерације хидрида) |
Sb: 0,5-20 µg/l As: 0,6-20 µg//l
|
ДМ 0008 |
Л1 |
|
Одређивање бакра (метода ААS - пламена техника) |
0,04-4 mg/l |
EPA 220.1 |
Л1 |
Вода - Вода за пиће, Минералне воде, Подземна вода, Вода у оригиналној амбалажи |
Одређивање анјона (Cl-, F, SО4^2-, Br-, NO3-, NO2-, PO4^3-) (метода јонске течне хроматографије) |
F- (0,05 – 5,0)mg/l Cl- (0,5- 50,0)mg/l NO2 (0,05- 5,0)mg/l Br-(0,05 – 20,0)mg/l NO3(0,05 – 20,0) mg/l SO4^2—(1,0-100,0) PO4^3—(0,05-5,0) mg/l PO4^3—(0.016-1.6 mg/l као P) |
DМ 0438 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Амбалажа од вештачких маса |
Одређивање ацеталдехида у амбалажи од вештачких маса |
1-10 µg/l |
ДМ 0157 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Амабалажа од вештачких маса, Посуђе и прибор од вештачких маса |
Одређивање укупних нискомолекуларних органских и неорганских супстанци из миграционог раствора (сирћетна киселинa/етанол) |
пуњење: 0,3 mg/dm2 формирање кесица: 0,4 mg/dm2 потпуно потапање: 0,5 mg/kg
|
ДМ 0156 |
Л1 |
|
Одређивање миграције примарних (анилин) и секундарних (дифениламин) амина и омекшивача (Di-n-butyl phtalate, Butyl benzyl phthalate, bis(2-Ethylhexyl) phtalate i Di-n-octyl phtalate)
|
(0,1-10) µg/dm2 |
ДМ 0152 |
Л1 |
Предмети опште употребе Амабалажа од вештачких маса Посуђе и прибор од вештачких маса |
Одређивање шестовалентног хрома из миграционог раствора 3% сирћетнa киселина |
мин 0,05 mg/l |
DM 0353 |
Л1 |
|
Одређивање метала (арсен, баријум, олово, хром, кадмијум, цинк, жива, селен, калај, кобалт) из миграционог раствора 3% сирћетне киселине (методе AAS- пламена техника, генерације хидрида, хладних пара)
|
As: мин. 0,0006 mg/l Bа: мин. 0,4mg/l Pb: мин. 0,1mg/l Cr: мин. 0,07mg/l Cd: мин. 0,05mg/l Hg: мин. 0,001mg/l Se: мин. 0,002mg/l Zn: мин. 0,01mg/l Sn: мин. 1,5mg/l Co: мин. 0,1mg/l
|
ДМ 0150 |
Л1 |
|
Одређивање метала (бакар, манган, цинк, гвожђе, кобалт, литијум, баријум, арсен, антимон, кадмијум, хром, олово, жива) из миграционог раствора (сирћетна киселинa/ раствор етанола/ биљно уље)(методе AAS- пламена техника, техника графитне пећи)
|
Cu: мин. 0,02mg/kg Mn: мин. 0.04 mg/kg Zn: мин. 0,01mg/kg Fe: мин. 0,2mg/kg Co: мин. 0,004mg/kg Li: мин. 0,05mg/kg Ba: мин 0,3mg/kg As: мин. 0,0006 mg/l Sb: мин. Cd: мин. 0,05mg/l Cr: мин. 0,07mg/l Pb: мин. 0,1mg/l Hg: мин. 0,001mg/l
|
ДМ 0415 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Амабалажа од вештачких маса Посуђе и прибор од вештачких маса |
Постојаност боје |
мин 95 % |
ДМ 0425
|
Л1 |
Храна Воће и поврће, Производи од воћа и поврћа Освежавајућа безалкохолна пића, Воћни сокови и нектари |
Одређивање остатака пестицида у намирницама (GC-MSD)
|
(0,01-0,10)mg/kg
|
ДМ 0078 |
Л1 |
Храна Производи од воћа воћни сокови и нектари |
Одређивање формолног броја |
мин: 0,2 ml 0,1M NaOH/100ml |
SRPS EN 1133:2005 |
Л1 |
|
Одређивање фосфора |
мин. 4 mg/L |
SRPS EN 1136:2008 |
Л1 |
|
Одређивање испарљивих киселина-као сирћетна |
мин. 0.1g/kg |
ДМ 0343 |
Л1 |
Храна Освежавајућа безалкохолна пића |
Одређивање орто-фосфорне киселине |
мин. 100 mg/l P2O5 |
ДМ 0322 |
Л1 |
Храна - Освежавајућа безалкохолна пића |
Одређивање угљен диоксида |
2-12 g/l |
ДМ 0061 |
Л1 |
Храна - Ароме |
Одређивање индекса рефракције |
0,1-95%; 1,332-1,532nD |
ДМ 0320 |
Л1 |
Храна Освежавајућа безалкохолна пића |
Одређивање олова |
мин. 0,02 mg/kg |
DМ 0024 |
Л1 |
Храна - Воћни сокови и нектари Освежавајућа безалкохолана пића |
Одређивање аспартама, сахарина и ацесулфама-К (метода течне хроматографије-PDA детектор)
|
Аспартам мин 3 mg/l сахарин мин 2 mg/l ацесулфама-К мин 2 mg/l
|
DM 0036 |
|
Храна Воћни сокови и нектари Освежавајућа безалкохолна пића |
Одређивање кофеина, сорбинске киселине и бензоеве киселине |
мин 3mg/l |
DM 0031 |
Л1 |
|
Одређивање хидроксиметил фурфурала |
min 2mg/l |
DM 0407 |
Л1 |
Храна Воће, поврће и Производи од воћа и поврћа |
Одређивање живе |
мин. 0,02 mg/kg
|
AOAC 971.21 |
Л1 |
Храна Воће, поврће и Производи од воћа и поврћа, воћни сокови и нектари |
Одређивање олова и кадмијума (метода ААS техника графитне пећи) |
Cd мин. 0,02 mg/kg Pb мин. 0,1 mg/kg
|
AOAC 999.10 |
Л1 |
Храна - Воће и поврће |
Одређивање арсена |
мин. 0,125mg/kg
|
ДМ 0162 |
Л1 |
Храна Воће, поврће и Производи од воћа и поврћа, освежавајућа безалкохолна пића воћни сокови и нектари |
Одређивање бакра |
OБП мин. 0,1 mg/kg воће и поврће мин. 0,5 mg/kg
|
ДМ 0010 |
Л1 |
Храна Воће и поврће и производи од воћа и поврћа |
Одређивање укупне суве материје |
мин. 0,1% |
DM 0431 |
Л1 |
|
Одређивање укупног пепела (гравиметрија) |
0.01-10% |
DM 0436 |
Л1 |
Храна Воће, поврће и Производи од воћа и поврћа |
Одређивање нитрата и нитрита |
нитрати: мин. 1mg/l нитрита: мин. 0,05mg/l
|
DM 0408 |
Л1 |
Храна - Производи од воћа и поврћа, Освежавајућа безалкохолна пића |
Одређивање арсена |
мин. 0,003 mg/kg
|
ДМ 0009 |
Л1 |
Храна Сокови од воћа и поврћа |
Одређивање пепела |
0,05-10 % |
SRPS EN 1135:2005 |
Л1 |
Храна Производи од воћа и поврћа Освежавајућа безалкохолна пића, воћни сокови и нектари |
Одређивање рН вредности |
1-14 |
SRPS EN 1132:2005 |
Л1 |
|
Одређивање укупне киселости (волуметријски) |
0,06-10% лимунске киселине |
Правилник^8) метода 18б
|
Л1, |
|
Одређивање шећера по Luff -Schoorl-у |
1-50 % |
Правилник^8) Метод 3
|
Л1 |
|
Одређивање етил алкохола |
OBP (0.01-1)% воћни сокови и нектари(0.08-8)g/kg
|
ДМ 0076 |
Л1 |
|
Одређивање цинка |
мин. 0,05 mg/kg |
ДМ 0012 |
Л1 |
|
Одређивање растворљиве суве материје |
0,1 -95 % |
SRPS EN 12143:2005 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја натријума,калијума, калцијума и магнезујума |
мин. 0,1 mg/l |
SRPS EN 1134:2005 |
Л1 |
|
Одређивање протеина по Kjeldalu (волуметријски) |
0,06-45% |
DM 0350 |
Л1 |
|
Одређивање укупне масти по Soxlet-у |
мин. 0,1% |
DM 0349 |
Л1 |
Храна Воће и поврће Производи од воћа, поврћа Освежавајућа безалкохолна пића, Воћни сокови и нектари |
Одређивање остатака дитиокарбаматних пестицида методом GCECD (пестициди изражени као CS2- maneb, mancozeb, metiram, propineb, thiram, ziram) |
(0,01-0,10) mg/kg CS2 |
ДМ 0409 |
Л1 |
Храна Освежавајућа безалкохолна пића |
Одређивање таурина (метода течне хроматографије-PDA детектор) |
min 5mg/l |
DM 0035 |
Л1 |
|
Вода - Вода за пиће
|
Узимање узорака за сензорска, микробиолошка, физичко-хемијска и хемијска испитивања |
Правилник21) |
Т1 |
|
Вода - Подземна вода |
Узимање узорака подземних вода за сензорска, физичко-хемијкла и хемијска испитивања |
SRPS ISO 5667-11:2019 SRPS ISO 5667-3:2018 |
Л1 |
|
Вода - Подземна вода |
Узимање узорака за микробиолошка испитивања |
SRPS EN ISO 19458:2009 |
Л1 |
|
Узорци са површина које долазе у додир са храном |
Микробиологија ланца хране – Хоризонталне методе за узимање узорака са површине |
SRPS EN ISO 18593:2018 |
Т1 |
Вода - Вода за пиће, Подземна вода |
Одређивање укуса на 12°C и 25°C |
/ |
Приручник^1) P-IV-3
|
Л1 |
|
Одређивање мириса на 25°C и 40°C |
/ |
Приручник^1) P-IV-2
|
Л1 |
Вода - Минерална вода, Вода у оригиналној амбалажи |
Једноставни дескриптивни тест (одређивање изгледа, боје, укуса, мириса, текстуре/конзистенције) |
/ |
ДМ 0323 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Амбалажа од вештачких материјала |
Једноставни дескриптивни тест (одређивање изгледа, боје, укуса, мириса, текстуре) |
/ |
ДМ 0049 |
Л1 |
Храна Воће и поврће Производи од воћа и поврћа Воћни сокови и нектари Освежавајућа безалкохолна пића |
Једноставни дескриптивни тест (одређивање изгледа, боје, укуса, мириса, текстуре-конзистенције) |
/ |
ДМ 0324 |
Л1 |
Вода Вода у оригиналној амбалажи |
Одређивање енергетске вредности |
|
DM 0437 |
Л1 |
Храна - Воћни сокови и нектари Освежавајућа безалкохолна пића |
Одређивање енергетске вредности |
/ |
DM 0437 |
Л1 |