Преузимање ПДФ-а

КЊАЗ МИЛОШ АД Аранђеловац, Сектор контроле квалитета, Одељење лабораторије

Крћевачки пут 26, 34300 Аранђеловац

Лабораторије за испитивање по стандарду SRPS ISO/IEC 17025:2017

Основни подаци

Број пр.:2-01-122
ПИБ:100994867
Акр. број:01-083
Web:http://www.knjaz.co.rs/
Тел:+38134700700
Факс:+38134727211

Статус предмета

Статус акр.:Акредитован
Статус суспензије:Без суспензије
Датум прве акр.:3. фебруар 2004.
Датум последње акр.:14. април 2021.
Датум истицања/укидања акр.:13. април 2025.

Контакт особа

Име и презиме:Јасна Биорац
Функција:Менаџер лабораторије
Телефон:+38134700267
Факс:+38134700-287
Е-маил:laboratorija@knjaz.co.rs

Локације

Л1
Л1
Л1 - Сектор контроле квалитета, Одељење лабораторије
Т1 - Терен

Историја статуса

14. април 2021. - 13. април 2025.Акредитован
14. април 2017. - 13. април 2021.Акредитован
14. април 2013. - 13. април 2017.Акредитован
13. април 2009. - 13. април 2013.Акредитован
3. фебруар 2004. - 3. фебруар 2009.Акредитован

Обим акредитације

Предмет испитивања Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања) Опсег мерења (где је примењиво) Референтни документ Локације
И-11 Микробиолошка испитивања/П-09 Узорци животне средине (ваздух, вода, земљиште, отпад)
Вода Вода за пиће Подземна вода Минерална вода Вода у оригиналној амбалажи

Oдређивање броја културабилних микроорганизама- бројање колонија засејавањем у подлогу храњиви агар

/

SRPS EN ISO 6222:2010

Л1 
Вода - Вода за пиће Минерална вода Подземна вода Вода у оригиналној амбалажи

Одређивање броја
Escherichiae coli и
колиформних бактерија -
Део 1: метода мембранске
филтрације воде са ниским
бактеријским позадинским
растом- измена 1

/

SRPS EN ISO 9308-1:2017
SRPS EN ISO 9308-1:2017/A1:2017

Л1 
Вода - Вода за пиће, Подземна вода, Минерална вода, Вода у оригиналној амбалажи

Откривање и одређивање броја цревних ентерокока - Део 2: метода мембранске филтрације

/

SRPS EN ISO 7899-2:2010

Л1 

Откривање и одређивање броја Pseudomonas aeruгinosа - метода мембранске филтрације

/

SRPS EN ISO 16266:2010

Л1 

Откривање и одређивање броја спора сулфитно-редукујућих анаероба (клостридија)

/

SRPS EN 26461-2:2009

Л1 
Вода (вода за пиће)

Пребројавање Escherichia coli и колиформних бактерија- Део 2: метода највероватнијег броја

/

SRPS EN ISO 93082:2015

Л1 

Доказивање Pseudomonas aeruгinosа - MPN метода

/

Приручник^1)
стр. 639, 6.1

Л1 

Доказивање Proteus врстa у води- MPN метода

/

Приручник^1)
стр. 637, 4.1

Л1 

Доказивање сулфиторедукујућих спорогених анаероба - MPN метода

/

Приручник^1)
стр. 638, 5.1

Л1 
Вода - Вода за пиће, Подземна вода, Минерална вода, Вода у оригиналној амбалажи

Одређивање броја Clostridium perfringens –
метода помоћу мебранске филтрације

SRPS EN ISO 14189:2017

Л1 
И-11 Микробиолошка испитивања/П-17 Папир и амбалажа
Предмети опште употребе Амбалажа за животне намирнице Посуђе и прибор за животне намирнице

Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза-позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте) - Део 1: Техника употребом агара по Berd-Parkeru

/

DM 0421

Л1 

Хоризонтална метода за одређивање броја ß-глукуронидаза позитивне Escherichia coli - Део 2: Техника бројања колонија на 44°C помоћу 5-бромо-4-хлоро-3-индолил ß-Д-глукуронида

/

DM 0422

Л1 

Хоризонтална метода за одређивање броја микрооорганизама- Део 1: бројање колонија на 30ºC техником наливања плоче

/

SRPS EN ISO 4833-1:2014
SRPS EN ISO 4833-1:2014 /A1:2022

Л1 

Хоризонтална метода за
откривање, одређивање
броја и серотипизацију
Salmonella spp.

/

SRPS EN ISO 6579-1:2017
изузимајући АНЕКС Д
SRPS EN ISO 6579-1:2017/A1:2020

Л1 
И-11 Микробиолошка испитивања/П-21 Производи за људску употребу, укључујући храну
Храна

Хоризонтална метода за
откривање и одређивање
броја Enterobacteriacea- Део
1: Откривање и одређивање
броја MPN техником са
предобогаћењем

/

SRPS ISO 21528-1:2017

Л1 

Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза позитивних стафилокока (S. aureus и друге)- Део 1 Техника употребом агара по Baird-Parkeru

SRPS EN ISO 6888-1:2021

Л1 

Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни - Део 1: Техника бројања колонија у производима са активношћу воде ≥ 0,95

SRPS ISO 21527-1:2011

Л1 

Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни - Део 2: Техника бројања колонија у производима са активношћу воде ≤ 0,95

SRPS ISO 21527-2:2011

Л1 

Хоризонтална метода за одређивање броја Clostridium perfringens -Техника бројања колонија

SRPS EN ISO 7937:2010

Л1 

Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. – Део 2: Метода одређивања броја

SRPS EN ISO 11290-2:2017

Л1 

Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја β-глукуронидаза позитивне Escherichia coli- Део 2: Техника бројања колонија на 44ºC уз помоћ 5-bromo-4 hloro-3-indonil β-D-glukuronida

SRPS ISO 16649-2:2008

Л1 

Хоризонтална метода за одређивање броја колиформних бактерија Део 2: Метода бројања колонија

SRPS ISO 4832:2014

Л1 
Храна

Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. – Део 1: Метода откривања

SRPS EN ISO
11290-1:2017

Л1 

Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriacea- Део 2: Метода бројања колонија

SRPS ISO
21528-2:2017

Л1 

Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella spp.

SRPS EN ISO 6579-1:2017
изузимајући АНЕКС Д
SRPS EN ISO 6579-1:2017/A1:2020

Л1 

Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама - бројања колонија на 30° техником наливања плоче

SRPS EN ISO
4833-1:2014

Л1 
И-11 Микробиолошка испитивања/П-27 Остали производи
Узорци са површина које долазе у додир са храном

Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriacea- Део 2: Метода бројања колонија

/

SRPS ISO 21528-2:2017

Л1 

Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella spp.

/

SRPS EN ISO 6579-1:2017
изузимајући АНЕКС Д
SRPS EN ISO 6579-1:2017/A1:2020

Л1 

Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. – Део 1: Метода откривања

SRPS EN ISO 11290-1:2017

Л1 

Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама - бројања колонија на 30° техником наливања плоче

SRPS EN ISO
4833-1:2014

Л1 
И-13.2 Физичка и хемијска испитивања/П-09 Узорци животне средине (ваздух, вода, земљиште, отпад)
Водa Вода за пиће, Минерална вода, Подземна вода

Одређивање садржаја угљен диоксида (волуметријски) - терен

мин 20 mg/l

DM 0434

Т1 
Вода - Вода за пиће, Минерална вода, Подземна вода

Одређивање температуре ваздуха и воде (физичка) - терен

-20ºC до +50ºC

Приручник1)
P-IV-1

Л1 
Вода Вода за пиће, Минерална вода, Подземна вода

Одређивање pH вредности - терен

(1-14)

Приручник1)
P-IV-6

Л1,  
Водa Вода за пиће, Минерална вода, Подземна вода

Одређивање електропроводљивости

10 -4000 μS/cm

Приручник^1)
P-IV-11

Л1 
Водa Вода за пиће

Одређивање резидуалног хлора

0,05-6 mg/l

DM 0348

Л1 
Вода - Вода за пиће, Минерална вода, Подземна вода, Вода у оригиналној амбалажи

Одређивање температуре ваздуха и воде (физичка)

-20ºC до +50ºC

Приручник^1)
P-IV-1

Т1 

Одређивање pH вредности

1-14

Приручник^1)
P-IV-6

Т1 
Вода Вода за пиће, Минерална вода, Подземна вода, Вода у оригиналној амбалажи

Одређивање електропроводљивости

10 -4000 μS/cm

Приручник1)
P-IV-11

Л1 
Вода Вода за пиће, Минерална вода, Подземна вода

Одређивање електропроводљивости (кондуктрометрија) - терен

10 -4000 μS/cm

Приручник^1) P-IV-11

Л1 
Вода Вода за пиће, Минерална вода, Подземна вода, Вода у оригиналној амбалажи

Одређивање резидуалног хлора (колориметријски)

0,2-0,6 mg/l

Приручник1)
P-V-18/B

Л1 

Одређивање садржаја угљен диоксида (волуметрија)

мин 20 mg/l

мин 20 mg/l

Л1 
Вода Вода за пиће, Подземна вода, Вода у оригиналној амбалажи

Остатак после испаравања на 105 оC (гравиметријски)

>10mg/l

ДM 0347

Л1 
Вода - Вода за пиће, Минерална вода, Подземна вода, Вода у оригиналној амбалажи

Одређивање боје

0-70 Pt-Co

ASTM D1209-5

Л1 

Одређивање мутноће

0,01-1000 NTU

Приручник^1)
P-IV-4/B

Л1 

Одређивање потрошње калијум-перманганата по Kubel-Tiemanu (волуметријски-перманганометрија)

мин 0,5 mg/l
KMnO4
мин 0,125 mg/l O2

Приручник^1)
P-IV-9a

Л1 
Вода Вода за пиће, Минерална вода, Подземна вода, Вода у оригиналној амбалажи

Одређивање алкалитета, карбоната и бикарбоната

0,1-10 ml 0,1N HCl
15-3000 mg/l CO3
30-4000 mg/l HCO3

ДM 0426

Л1,  
Вода - Вода за пиће, Минерална вода, Подземна вода, Вода у оригиналној амбалажи

Одређивање укупне тврдоће

0,1-50 dH

DM 0432

Л1 
Водa Вода за пиће, Минерална вода, Подземна вода, Вода у оригиналној амбалажи

Одређивање карбонатне тврдоће (волуметријски)

0.3-28 dH

DM 0433

Л1 
Вода Вода за пиће, Минерална вода, Подземна вода, Вода у оригиналној амбалажи

Одређивање калцијума и магнезијума

Ca 1-1000 mg/l
Mg 1-1000 mg/l

DM 0427

Л1,  
Вода - Вода за пиће, Минерална вода, Подземна вода, Вода у оригиналној амбалажи

Одређивање амонијака

0,05 -1 mg/l NH4

Приручник^1)
P-V-2/B

Л1 

Одређивање нитрита

0,005-0,15 mg/l NO2

Приручник^1)
P-V-32/A

Л1 

Одређивање нитрата

0,5-50 mg/l NO3

Приручник^1)
P-B-31/C

Л1 

Одређивање ортофосфата

0,025-0,5 mg/l као P

EPA 365.2

Л1 
Вода Вода за пиће, Минерална вода, Подземна вода, Вода у оригиналној амбалажи

Одређивање силиката

0,5-5 mg/l SiO2

Приручник1)
P-V-40/A

Л1 

Одређивање гвожђа

0,05-5 mg/l

Приручник1)
P-V-17/C

Л1 
Вода - Вода за пиће, Минерална вода, Подземна вода, Вода у оригиналној амбалажи

Одређивање бора

0,1-1 mg/l

ISO 9390:1990

Л1 
Вода Вода за пиће, Минерална вода, Подземна вода, Вода у оригиналној амбалажи

Одређивање литијума
(метода ААS - пламена техника)

0,05-4 mg/l

DM 0405

Л1 
Вода Вода за пиће Минерална вода Подземна вода Вода у оригиналној амбалажи

Одређивање водоник сулфида

0,01- 0,8 mg/l

Приручник^1)
стр. 577

Л1 
Вода - Вода за пиће, Минерална вода, Подземна вода, Вода у оригиналној амбалажи

Одређивање алуминијума
(метода ААS - пламена техника)

0,1-20 mg//l

EPA 202.1

Л1 

Одређивање баријума
(метода ААS - пламена техника)

0,4-4 mg/l

EPA 208.1

Л1 

Одређивање цинка (метода ААS - пламена техника)

0,01-0,8 mg/l

EPA 289.1

Л1 

Одређивање хрома
(метода ААS - техника графитне пећи)

4-50 µg/l

ДМ 0015

Л1 

Одређивање кадмијума
(метода ААS - техника графитне пећи)

0,1-5 µg/l

EPA 213.2

Л1 

Одређивање калијума
(метода ААS - пламена техника)

0,5-80 mg/l

EPA 258.1

Л1 

Одређивање мангана
(метода ААS - пламена техника)

0.04-2 mg/l

ДМ 0020

Л1 

Одређивање натријума
(метода ААS - пламена техника)

1-40 mg/l

EPA 273.1

Л1 

Одређивање никла
(метода ААS - техника графитне пећи)

8-50 µg/l

EPA 249.2

Л1 

Одређивање олова
(метода ААS - техника графитне пећи)

5-45µg/l

EPA 239.2

Л1 

Одређивање селена
(метода ААS - техника генерације хидрида)

2-20 µg/l

ДМ 0025

Л1 

Одређивање живе
(метода ААS - техника хладних пара)

1-25 µg/l

ДМ 0028

Л1 
Вода Вода за пиће Минералне воде Подземна вода Вода у оригиналној амбалажи

Одређивање полуиспарљивих органских једињења
(метода GC-MSD)
Пестициди:
(Alahlor,Aldrin,Alfa HCH,Atrazine,Beta HCH,
Delta HCH, Dieldrin, Endosulfan I,Endosulfan II,Endrin,Endrin aldehid, Heptachlor, Heptachlor Epoxide,Lindan,Methoxychlor, P,p-DDD,P,p-DDE,P, p-DDT, Simazine)
Полициклични ароматични угљоводоници:
Acenaphthylene, Anthracene, Benzo(a)anthracene (Benzo (a) pyrene, Benzo(b)fluoranthene,
Benzo[k]fluoranthene, Benzo[g,h,i]perylene ,
Dibenz[a,h]anthracene, Chrysene, Fluoranten,Indeno [1,2,3-cd]pyrene)
Phenanthrene, Pyrene,

Полихлоровани бифенили
PCB 1 (2-Chlorobiphenyl)
PCB 5 (2,3-Dichlorobyphenyl)
PCB 29 (2,4,5-Trichlorobyphenyl)
PCB 47 (2,2',4,4'-Tetrachlorobyphenyl)
PCB 98 (2,2',3',4,6-Pentachlorobyphenyl)
PCB 154 (2,2',4,4',5,6'-Hexachlorobyphenyl)
PCB 171 (2,2',3,3',4,4',6'-Heptachlorobyphenyl)
PCB 200 (2,2',3,3',4,5',6,6'Octachlorobyphenyl)
PCB 28 (2,4,4'-Trichlorobiphenyl)
PCB 52 (2,2',5,5'-Tetrachlorobyphenyl)
PCB 101 (2,2',4,5,5'-Pentachlorobyphenyl)
PCB 138 (2,2',3,4,4',5'-Hexachlorobyphenyl)
PCB 153 (2,2',4,4',5,5'-Hexachlorobyphenyl)
PCB 180 (2,2',3,4,4',5,5'-Heptachlorobyphenyl

Пестициди:
(0,1-0,5) μg/l
Aldrin, Dieldrin, Heptahlor, Heptahlorepoksid,
(0,03-0,5) μg/l
Полициклични ароматични угљоводоници:
(0,02-0,5) μg/l
Benzo(a)piren
(0,01-0,5) μg/l
Полихлоровани бифенили:
(0,05-0,5) μg/l

ДМ 0072

Л1 
Вода- Вода за пиће, Подземна вода, Вода у оригиналној амбалажи

Одређивање лакоиспарљивих органских једињења
(метода гасне хроматографије са ECD детектором)
(Dihlormetan , Hloroform, 1,2 Dihloretan , 1,1,1-trihloretan, Ugljentetrahlorid, Trihloreten, Bromdihlormetan, Tetrahloreten, Dibromhlormetan, Bromoform)

Dihlormetan
(2-200) μg/l
1,2 Dihloretan
(3-400) μg/l
Ugljentetrahlorid (0.5-40) μg/l

1,1,1-trihloretan, Hloroform, Trihloreten, Bromdihlormetan, Tetrahloreten, Dibromhlormetan, i Bromoform (0.4-40) μg/l.

ДМ 0070

Л1 
Вода - Вода за пиће, Подземна вода, Вода у оригиналној амбалажи

Одређивање халогенованих ацетонитрила (метода гасне хроматографије са ECD детектором)
(Тrihloroacetonitril, Dihloroacetonitril, Dibromoacetonitril)

Тrihloroacetonitril (0.1-2)μg/l
Dihloroacetonitril (2-20)μg/l
Dibromoacetonitril (2-20)μg/l

ДМ 0073

Л1 
Вода - Воде за пиће, Подземна вода, Вода у оригиналној амбалажи

Одређивање ароматичних органских једињења

Benzen: мин:1µg/l
Toluen: мин 1µg/l
Etilbenzen:
мин: 1µg/l
Hlorbenzen:
мин 1µg/l
1,2-Dilorbenzen:
мин 2 µg/l
1,3-dilorbenzen:
мин 2 µg/l
1,4-dilorbenzen:
мин 2 µg/l
о-ksilen + stiren:
мин 2 µg/l
m-,p-ksilen:
мин 2 µg/l

ДМ 0401

Л1 
Вода Минерална вода, Подземна вода, Вода у оригиналној амбалажи

Остатак после испаравања на 180оC и 260°C (гравиметријски)

>10mg/l

DM 0351

Л1 
Вода Вода у оригиналној амбалажи

Одређивање угљен- диоксида (манометријски)

2-12 g/l

DM 0061

Л1 
Вода Вода за пиће

Одређивање анијонских детерџената (MБАС)

0.05-1 mg/l

SMEWW 16th 512.B

Л1 
Вода - Вода за пиће, Минерална вода, Подземна вода, Вода у оригиналној амбалажи

Одређивање антимона и арсена (метода ААS - техника генерације хидрида)

Sb: 0,5-20 µg/l
As: 0,6-20 µg//l

ДМ 0008

Л1 

Одређивање бакра (метода ААS - пламена техника)

0,04-4 mg/l

EPA 220.1

Л1 
Вода - Вода за пиће, Минералне воде, Подземна вода, Вода у оригиналној амбалажи

Одређивање анјона (Cl-, F, SО4^2-, Br-, NO3-, NO2-, PO4^3-)
(метода јонске течне хроматографије)

F- (0,05 – 5,0)mg/l
Cl- (0,5- 50,0)mg/l
NO2 (0,05- 5,0)mg/l
Br-(0,05 – 20,0)mg/l
NO3(0,05 – 20,0) mg/l
SO4^2—(1,0-100,0)
PO4^3—(0,05-5,0) mg/l
PO4^3—(0.016-1.6 mg/l као P)

DМ 0438

Л1 
И-13.2 Физичка и хемијска испитивања/П-17 Папир и амбалажа
Предмети опште употребе - Амбалажа од вештачких маса

Одређивање ацеталдехида у амбалажи од вештачких маса

1-10 µg/l

ДМ 0157

Л1 
Предмети опште употребе - Амабалажа од вештачких маса, Посуђе и прибор од вештачких маса

Одређивање укупних нискомолекуларних органских и неорганских супстанци из миграционог раствора (сирћетна киселинa/етанол)

пуњење:
0,3 mg/dm2
формирање кесица:
0,4 mg/dm2
потпуно потапање:
0,5 mg/kg

ДМ 0156

Л1 

Одређивање миграције примарних (анилин) и секундарних (дифениламин) амина и омекшивача (Di-n-butyl phtalate, Butyl benzyl phthalate, bis(2-Ethylhexyl) phtalate i Di-n-octyl phtalate)

(0,1-10) µg/dm2

ДМ 0152

Л1 
Предмети опште употребе Амабалажа од вештачких маса Посуђе и прибор од вештачких маса

Одређивање шестовалентног хрома из миграционог раствора 3% сирћетнa киселина

мин 0,05 mg/l

DM 0353

Л1 

Одређивање метала (арсен, баријум, олово, хром, кадмијум, цинк, жива, селен, калај, кобалт) из миграционог раствора 3% сирћетне киселине
(методе AAS- пламена техника, генерације хидрида, хладних пара)

As: мин.
0,0006 mg/l
Bа: мин. 0,4mg/l
Pb: мин. 0,1mg/l
Cr: мин. 0,07mg/l
Cd: мин. 0,05mg/l
Hg: мин. 0,001mg/l
Se: мин. 0,002mg/l
Zn: мин. 0,01mg/l
Sn: мин. 1,5mg/l
Co: мин. 0,1mg/l

ДМ 0150

Л1 

Одређивање метала (бакар, манган, цинк, гвожђе, кобалт, литијум, баријум, арсен, антимон, кадмијум, хром, олово, жива) из миграционог раствора (сирћетна киселинa/ раствор етанола/ биљно уље)(методе AAS- пламена техника, техника графитне пећи)

Cu: мин. 0,02mg/kg
Mn: мин. 0.04 mg/kg
Zn: мин. 0,01mg/kg
Fe: мин. 0,2mg/kg
Co: мин. 0,004mg/kg
Li: мин. 0,05mg/kg
Ba: мин 0,3mg/kg
As: мин. 0,0006 mg/l
Sb: мин.
Cd: мин. 0,05mg/l
Cr: мин. 0,07mg/l
Pb: мин. 0,1mg/l
Hg: мин. 0,001mg/l

ДМ 0415

Л1 
Предмети опште употребе - Амабалажа од вештачких маса Посуђе и прибор од вештачких маса

Постојаност боје

мин 95 %

ДМ 0425

Л1 
И-13.2 Физичка и хемијска испитивања/П-21 Производи за људску употребу, укључујући храну
Храна Воће и поврће, Производи од воћа и поврћа Освежавајућа безалкохолна пића, Воћни сокови и нектари

Одређивање остатака пестицида у намирницама
(GC-MSD)

(0,01-0,10)mg/kg

ДМ 0078

Л1 
Храна Производи од воћа воћни сокови и нектари

Одређивање формолног броја

мин: 0,2 ml 0,1M NaOH/100ml

SRPS EN 1133:2005

Л1 

Одређивање фосфора

мин. 4 mg/L

SRPS EN 1136:2008

Л1 

Одређивање испарљивих киселина-као сирћетна

мин. 0.1g/kg

ДМ 0343

Л1 
Храна Освежавајућа безалкохолна пића

Одређивање орто-фосфорне киселине

мин. 100 mg/l P2O5

ДМ 0322

Л1 
Храна - Освежавајућа безалкохолна пића

Одређивање угљен диоксида

2-12 g/l

ДМ 0061

Л1 
Храна - Ароме

Одређивање индекса рефракције

0,1-95%; 1,332-1,532nD

ДМ 0320

Л1 
Храна Освежавајућа безалкохолна пића

Одређивање олова

мин. 0,02 mg/kg

DМ 0024

Л1 
Храна - Воћни сокови и нектари Освежавајућа безалкохолана пића

Одређивање аспартама, сахарина и ацесулфама-К (метода течне хроматографије-PDA детектор)

Аспартам
мин 3 mg/l
сахарин
мин 2 mg/l
ацесулфама-К
мин 2 mg/l

DM 0036

 
Храна Воћни сокови и нектари Освежавајућа безалкохолна пића

Одређивање кофеина,
сорбинске киселине и
бензоеве киселине

мин 3mg/l

DM 0031

Л1 

Одређивање
хидроксиметил фурфурала

min 2mg/l

DM 0407

Л1 
Храна Воће, поврће и Производи од воћа и поврћа

Одређивање живе

мин. 0,02 mg/kg

AOAC 971.21

Л1 
Храна Воће, поврће и Производи од воћа и поврћа, воћни сокови и нектари

Одређивање олова и кадмијума (метода ААS техника графитне пећи)

Cd
мин. 0,02 mg/kg
Pb
мин. 0,1 mg/kg

AOAC 999.10

Л1 
Храна - Воће и поврће

Одређивање арсена

мин. 0,125mg/kg

ДМ 0162

Л1 
Храна Воће, поврће и Производи од воћа и поврћа, освежавајућа безалкохолна пића воћни сокови и нектари

Одређивање бакра

OБП мин. 0,1 mg/kg
воће и поврће
мин. 0,5 mg/kg

ДМ 0010

Л1 
Храна Воће и поврће и производи од воћа и поврћа

Одређивање укупне суве материје

мин. 0,1%

DM 0431

Л1 

Одређивање укупног пепела (гравиметрија)

0.01-10%

DM 0436

Л1 
Храна Воће, поврће и Производи од воћа и поврћа

Одређивање нитрата и нитрита

нитрати: мин. 1mg/l
нитрита: мин. 0,05mg/l

DM 0408

Л1 
Храна - Производи од воћа и поврћа, Освежавајућа безалкохолна пића

Одређивање арсена

мин. 0,003 mg/kg

ДМ 0009

Л1 
Храна Сокови од воћа и поврћа

Одређивање пепела

0,05-10 %

SRPS EN 1135:2005

Л1 
Храна Производи од воћа и поврћа Освежавајућа безалкохолна пића, воћни сокови и нектари

Одређивање рН вредности

1-14

SRPS EN 1132:2005

Л1 

Одређивање укупне киселости (волуметријски)

0,06-10%
лимунске киселине

Правилник^8)
метода 18б

Л1,  

Одређивање шећера по Luff -Schoorl-у

1-50 %

Правилник^8)
Метод 3

Л1 

Одређивање етил алкохола

OBP (0.01-1)%
воћни сокови и нектари(0.08-8)g/kg

ДМ 0076

Л1 

Одређивање цинка

мин. 0,05 mg/kg

ДМ 0012

Л1 

Одређивање растворљиве суве материје

0,1 -95 %

SRPS EN 12143:2005

Л1 

Одређивање садржаја натријума,калијума, калцијума и магнезујума

мин. 0,1 mg/l

SRPS EN 1134:2005

Л1 

Одређивање протеина по Kjeldalu (волуметријски)

0,06-45%

DM 0350

Л1 

Одређивање укупне масти по Soxlet-у

мин. 0,1%

DM 0349

Л1 
Храна Воће и поврће Производи од воћа, поврћа Освежавајућа безалкохолна пића, Воћни сокови и нектари

Одређивање остатака дитиокарбаматних пестицида методом GCECD (пестициди изражени као CS2- maneb, mancozeb, metiram, propineb, thiram, ziram)

(0,01-0,10) mg/kg CS2

ДМ 0409

Л1 
Храна Освежавајућа безалкохолна пића

Одређивање таурина
(метода течне
хроматографије-PDA
детектор)

min 5mg/l

DM 0035

Л1 
И-15 Узорковање/П-09 Узорци животне средине (ваздух, вода, земљиште, отпад)

Вода - Вода за пиће

Узимање узорака за сензорска, микробиолошка, физичко-хемијска и хемијска испитивања

Правилник21)

Т1 

Вода - Подземна вода

Узимање узорака подземних вода за сензорска, физичко-хемијкла и хемијска испитивања

SRPS ISO 5667-11:2019
SRPS ISO 5667-3:2018

Л1 

Вода - Подземна вода

Узимање узорака за микробиолошка испитивања

SRPS EN ISO 19458:2009

Л1 
И-15 Узорковање/П-27 Остали производи

Узорци са површина које долазе у додир са храном

Микробиологија ланца хране – Хоризонталне методе за узимање узорака са површине

SRPS EN ISO 18593:2018

Т1 
И-16 Сензорна испитивања/П-09 Узорци животне средине (ваздух, вода, земљиште, отпад)
Вода - Вода за пиће, Подземна вода

Одређивање укуса на 12°C и 25°C

/

Приручник^1)
P-IV-3

Л1 

Одређивање мириса на 25°C и 40°C

/

Приручник^1)
P-IV-2

Л1 
Вода - Минерална вода, Вода у оригиналној амбалажи

Једноставни дескриптивни тест (одређивање изгледа, боје, укуса, мириса, текстуре/конзистенције)

/

ДМ 0323

Л1 
И-16 Сензорна испитивања/П-17 Папир и амбалажа
Предмети опште употребе - Амбалажа од вештачких материјала

Једноставни дескриптивни тест (одређивање изгледа, боје, укуса, мириса, текстуре)

/

ДМ 0049

Л1 
И-16 Сензорна испитивања/П-21 Производи за људску употребу, укључујући храну
Храна Воће и поврће Производи од воћа и поврћа Воћни сокови и нектари Освежавајућа безалкохолна пића

Једноставни дескриптивни тест (одређивање изгледа, боје, укуса, мириса, текстуре-конзистенције)

/

ДМ 0324

Л1 
И-17 Остала испитивања/П-09 Узорци животне средине (ваздух, вода, земљиште, отпад)
Вода Вода у оригиналној амбалажи

Одређивање енергетске вредности

DM 0437

Л1 
И-17 Остала испитивања/П-21 Производи за људску употребу, укључујући храну
Храна - Воћни сокови и нектари Освежавајућа безалкохолна пића

Одређивање енергетске вредности

/

DM 0437

Л1