Предмет испитивања |
Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања) |
Опсег мерења (где је примењиво) |
Референтни документ |
Локације |
Предмети опште употребе - Средства за одржавање личне хигијене, негу и улепшавање лица и тела |
Одређивање броја аеробних мезофилних бактерија
|
/ |
Правилник^5) метода Г II/1
|
Л1 |
|
Одређивање броја квасница и плесни
|
/ |
Правилник^5) метода Г II/1
|
Л1 |
Предмети опште употребе; Средства за одржавање личне хигијене, негу и улепшавање лица и тела |
Изоловање и идентификација коагулаза позитивних стафилокока
|
/ |
Правилник^5) метода Г II/2
|
Л1 |
Предмети опште употребе - Средства за одржавање личне хигијене, негу и улепшавање лица и тела |
Изоловање и идентификација Pseudomonas aeruginosa
|
/ |
Правилник^5) метода Г II/3
|
Л1 |
Предмти опште употребе - Средства за одржавање личне хигијене, негу и улепшавање лица и тела |
Изоловање и идентификација Escherichia coli
|
/ |
Правилник^5) метода Г II/4
|
Л1 |
Предмети опште употребе - Средства за одржавање личне хигијене, негу и улепшавање лица и тела |
Изоловање и идентификација Proteus врста
|
/ |
Правилник^5) метода Г II/5
|
Л1 |
Храна |
Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella- Дeo 1: Откривање Salmonella spp.
|
/ |
SRPS EN ISO 6579:2017 изузимајући Анекс Д |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја ß-глукуронидаза позитивне Escherichia coli Део 2: Техника бројања колонија на 44ºC помоћу 5-бромо-4-хлоро-3-индолил-ß-D-глукуронида
|
/ |
SRPS ISO 16649-2:2008
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae Део 2: Метода бројања колонија
|
/ |
SRPS ЕН ISO 21528-2:2017
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја сулфиторедукујућих бактерија које расту под анаеробним условима |
/ |
SRPS ISO 15213:2011
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте) - Део 1: Техника употребом агара по Берд-Паркеру (Bаird-Parker) |
/ |
SRPS EN ISO 6888-1:2009 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни - Део 2: Техника бројања колонија у производима са активношћу воде мањом од 0,95 или једнаком 0,95 |
/ |
SRPS ISO 21527-2:2011
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни – Део 1: Техника бројања колонија у производима са активношћу воде већом од 0,95 |
/ |
SRPS ISO 21527-1:2011
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама - Део 2: Бројања колонија на 30°C техником засејавања по површини подлоге
|
/ |
SRPS EN ISO 4833-2:2014
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама - Део 1: Бројања колонија на 30°C техником наливања плоча
|
/ |
SRPS EN ISO 4833-1:2014 |
Л1 |
Храна за животиње |
Одређивање садржаја афлатоксина В1, В2, G1, G2 и укупних афлатоксина (В1+В2+G1+G2)
|
опсег стандардне серије: (1-20) μg/l
|
AL-DM-41 |
Л1 |
Предмти опште употребе - Средства за одржавање личне хигијене, негу и улепшавање лица и тела |
Одређивање pH вредности |
1-14) pH |
Правилник метода A^5) |
Л1 |
Предмети опште употребе - Средства за одржавање личне хигијене, негу и улепшавање лица и тела |
Одређивање садржаја натријум- бензоата и калијум-сорбата |
опсег стандардне серије: (0,5 – 60) mg/l
|
AL-DM-82 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја метала Pb, Cd, As, Ni и Cr
|
опсег стандардне серије: Cd: (0,03-0,2)mg/l, Pb: (0,1-1) mg/l, As: (2 – 20) μg/l, Ni: (0,1-4) mg/l Cr: (0,1-1) mg/l |
Правилник^5) метода B
|
Л1 |
Предмети опште употребе - Средства за одржавање чистоће у домаћинству |
Одређивање pH вредности |
(1-14) pH |
AL-DM-83 |
Л1 |
Предмети опште упоребе - Средства за одржавање чистоће у домаћинству |
Одређивање садржаја површинских активних материја растворљивих у етанолу
|
мин. 2mg |
AL-DM-84 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Средства за одржавање чистоће у домаћинству |
Одређивање садржаја слободних алкалија
|
мин. 0,02% |
AL-DM-85 |
Л1 |
Предмети опште употребе (Mатеријали и предмети који долазе у контакт са храном Посуђе, прибор и амбалажа за животне намирнице од хартије и вештачких маса) |
Одређивање формалдехида |
опсег стандардне серије: (1,5 – 30) mg/l
|
SRPS CEN/TS 13130-23:2008 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Посуђе, прибор и амбалажа за животне намирнице од стакла, керамике и порцелана |
Одеђивање специфичне миграције метала Pb и Cd |
опсег стандардне серије: Cd: (0,03-0,2)mg/l, Pb: (0,1-1) mg/l
|
SRPS ISO 6486-1:2013
|
Л1 |
Предмети опште употребе - Посуђе, прибор и амбалажа за животне намирнице од метала |
Одеђивање специфичне миграције метала Cr, Ni и Mn |
опсег стандардне серије: Ni: (0,1-4) mg/l Cr: (0,1-1) mg/l Mn:(0,1-2) mg/l
|
AL-DM-86 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Предмети који су уметнути у пробушене делове тела човека и предмета који су намењени директном и дуготрајном контакту са кожом |
Одеђивање специфичне миграције метала Ni
|
опсег стандардне серије: (0,1 – 4) mg/l
|
SRPS EN 1811:2012
|
Л1 |
Предмети опште употребе - Материјали и предмети у контакту са храном /од пластике и папира или картона/посуђе/метално, керамичко, стаклено, емајлирано/, амбалажа и други производи предвиђени за контакт са храном и сировинe |
Одређивање укупне миграције нискомолекулских органских и неорганских супстанци са контактне површине
|
мин. 2mg/dm^2 |
AL-DM-87 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Хартија, дуван |
Одређивање садржаја Pb |
опсег стандардне серије: (0,1 – 1) mg/l
|
AL-DM-32 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја As |
опсег стандардне серије: (2 – 20) μg/l
|
AL-DM-33 |
Л1 |
Храна - Вина |
Одређивање садржаја редукујућег шећера Lane-Eymon-ова метода
|
мин. 1 g/l |
AL-DM-02 |
Л1 |
Храна - Освежавајућа безалкохолна пића |
Одређивање садржаја кинина |
(5-95)mg/l |
AL-DM-24 |
Л1 |
Храна - Воће и поврће и производи од воћа и поврћа |
Одређивање садржаја укупног фосфора |
мин 0,25 mg/kg |
AL-DM-70 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја патулина |
min 5 μg/l |
AL-DM-34 |
Л1 |
|
Ензиматско одређивање садржаја D и L млечне киселине, NAD |
мин. 0,01 g/l |
SRPS EN 12631:2005
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја укупних киселина (као сирћетна) |
max 2 % |
Правилник^4) метода 5
|
Л1 |
Храна - Вино, Производи од воћа и поврћа |
Одређивање садржаја шећера |
Глукоза: min 0,5 g/l Фруктоза: min 0,5 g/l Сахароза: min 0,5 g/l
|
AL-DM-44 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја фенолних материја изражене као гална киселина |
(0,05-6)g/l |
AL-DM-18 |
Л1 |
Храна - Вина, Воће и поврће и производи од воћа и поврћа, Освежавајућа безалкохолна пића |
Одређивање садржаја лимунске киселине |
опсег стандардне серије: (150-350) mg/l
|
AL-DM-37 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја витамина Ц
|
опсег стандардне серије: (10-50) mg/l
|
AL-DM-35 |
Л1 |
Вина; Алкохолна пића; Воћно вино; Сирће; Воће и поврће и њихови производи; Освежавајућа безалкохолна пића |
Одређивање садржаја кадмијума, гвожђа, бакра и цикна (техника FAAS)
|
Zn min. 0,015 mg/l Cd min. 0,01 mg/l Fe min. 0,1 mg/l Cu min. 0,04 mg/l
|
AL-DM-32 |
Л1 |
Храна - Вина, Воће и поврће и њихови производи, Освежавајућа безалкохолна пића |
Одређивање садржаја конзерванаса кофеина и заслађивача |
Na бензоат: min 0,5 mg/l K сорбат: min 0,5 mg/l Koфеин: min 0,5mg/l Aспартам: min 5 mg/l Сахарин: min 0,25 mg/l Aцесулфам K: min 0,5mg/l
|
AL-DM-30 |
Л1 |
Храна - Вина, Воће вино |
Одређивање садржаја слободног сумпор-диоксида (SO2)
|
min 8 mg/l |
AL-DM-09/a |
Л1 |
Храна - Вина, Воћна вина, Алкохолна пића |
Одређивање садржаја укупног сумпор-диоксида (SO2) |
min 8 mg/l |
AL-DM-09/b |
Л1 |
Храна - Воће и поврће и њихови производи, Освежавајућа безалкохолна пића, Сирће |
Одређивање садржаја етанола |
min 0,03 % v/v |
AL-DM-03 |
Л1 |
Храна - Вина, Воћна вина |
Одређивање садржаја пепела |
min 0,11 g/l |
AL-DM-05 |
Л1 |
Храна - Алкохолна пића |
Одређивање садржаја метил алкохола |
min 0,90 g/hl 100% vol. alk.
|
Правилник^2) метода 5
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја виших алкохола |
0,38 g/hl 100% vol. alk. |
AL-DM-08 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја естара |
(10-600)g/hl 100%vol.alk. |
Правилник^2) метода 4
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја укупне титрационе киселости |
мин. 0,45 g/hl 100% vol. alk. |
Правилник^2) метода 3
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја алдехида |
(1-100)g/hl 100%vol.alk. |
Правилник^2) метода 7
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја фурфурола |
min 0,04 g/hl 100% vol.alk.
|
Правилник^2) метода 8
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја бензалдехида |
min 0,1 g/hl 100% vol.alk.
|
Правилник^2) метода 12
|
Л1 |
Храна - Освежавајућа безалкохолна пића |
Одређивање садржаја фосфорне киселине |
(100-1000)mg/l |
AL-DM-69 |
Л1 |
Храна - Вина |
Одређивање садржаја фосфора у вину |
min 0,25 mg/l |
AL-DM-65 |
Л1 |
|
Одређивање pH вредности |
0-14 |
OIV-A31MA-EAS313-15
|
Л1 |
Храна - Сирће |
Одређивање садржаја инвертног шећера
|
(3-160)g/l |
Правилник^3) метода 4 |
Л1 |
Храна - Воћно вино, Ликери, Слатка ароматизована вина |
Одређивање садржаја инвертног шећера |
(3-160)g/l |
AL-DM-78 |
Л1 |
Храна - Воћна вина, Воће и поврће и производи од воћа и поврћа, Освежавајућа безалкохолна пића |
Одређивање рН вредности
|
0-14 |
Правилник^4) метода 6 |
Л1 |
|
Одређивање укупне киселости (потенциометријска титрација) |
мин. 0,6 g/l |
SRPS ISO 750:2003 т.7.1 |
Л1 |
Храна - Воће и поврће и производи од воћа и поврћа |
Одређивање формолног броја |
0,2 ml ( 0,1 mol NaOH/100 ml) |
SRPS EN 1133:2005
|
Л1 |
Храна - Производи од поврћа |
Одређивање садржаја укупних киселина (као сирћетна) |
мин. 0,06% |
AL-DM-79 |
Л1 |
Храна (Жита, млински и пекарски производи, тестенине и брзо смрзнута теста, уљарице, зачини) |
Одређивање садржаја афлатоксина В1, В2, G1, G2 и укупних афлатоксина (В1+В2+G1+G2)
|
опсег стандардне серије: (1-20) μg/l
|
AL-DM-41 |
Л1 |
Храна (Какао производи, производи слични чоколадним, крем производи, бомбонски производи, кекс и производи сродни кексу, жита за доручак, снек производи, посластичарски производи) |
Одређивање укупне масти по Soxhlet-у |
мин: 0,01% |
AL-DM-80 |
Л1 |
Храна (Алкохолна пића Освежавајућа безалкохолна пића Воће и поврће Производи од воћа и поврћа Воћни сокови, концентрисани воћни сок, воћни нектари, воћни сок у праху Супе, сосови, додаци јелима и сродни производи Вино Зачини, екстракти и мешавине зачина Чајеви Ароме Адитиви) |
Одређивање садржаја Pb |
опсег стандардне серије: (0,1 – 1) mg/l
|
Al-DM-32 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја As |
опсег стандардне серије: (2 – 20) μg/l
|
Al-DM-33 |
Л1 |
Храна (Воће и поврће Производи од воћа и поврћа Воћни сокови, концентрисани воћни сок, воћни нектари, мед) |
Одређивање садржаја HMF-а (хидроксиметилфурфурала) |
Мин: 0,5mg/l |
Al-DM-36 |
Л1 |
Храна - Сирће |
Одређивање садржаја укупних киселина (као CH3COOH) |
min 0,90 g/l |
Правилник^3) метода 5
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја пепела |
min 0,11 g/l |
Правилник^3) метода 8 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја укупног екстракта (са инвертним шећером) у сирћету |
мин. 5 g/L |
Правилник^3) метода 3а
|
Л1 |
Храна - Воће и поврће, Производи од воћа и поврћа, Освежавајућа безалкохолна пића |
Одређивање садржаја растворљиве суве материје
|
(0-95)% |
SRPS ISO 2173:2007 |
Л1 |
Храна - Воће и поврће и производи од воћа и поврћа |
Одређивање садржаја влаге
|
мин. 0,11 % |
AL-DM-23 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја пепела |
мин. 1,5 ml (0,1 mol NaOH/ 100 ml)
|
SRPS EN 1135:2005
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја пепела нерастворљивог у HCl
|
мин. 0,01% |
SRPS ISO 763:2007 |
Л1 |
|
Одређивање укупне суве материје |
min 0,01% |
Правилник^4) метода 2
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја директно редукујућег и укупног шећера |
Директно редукујући шећери: min 1% Укупни редукујући шећери: min 4%
|
Правилник^4) метода 3
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја натријум-хлорида |
мин. 0,5% |
AL-DM-19 |
Л1 |
|
Одређивање укупног сумпор- диоксида (SO2) дестилацијом |
(1-2500)mg/kg |
SRPS EN 13196:2003
|
Л1 |
Храна - Вина, Воће и поврће и производи од воћа и поврћа |
Одређивање садржаја испарљивих киселина |
min 0,06 g/l |
SRPS ISO 6632:2003
|
Л1 |
Храна - Вина |
Одређивање садржаја укупних киселина |
min 0,55 g/l |
OIV-MA-Е- AS313- 01 |
Л1 |
Храна - Воћна вина, Воће и поврће и производи од воћа и поврћа, Освежавајућа безалкохолна пића |
Одређивање садржаја магнезијума, калцијума, натријума и калијума |
опсег стандардних серија:
Mg : (1-4)mg/l Ca : (1-4)mg/l Na : (1-12)mg/l K : (1-12)mg/l
|
SRPS EN 1134:2005
|
Л1 |
Храна - Алкохолна пића |
Одређивање садржаја укупног екстракта
|
мин. 0,05 g/l |
Правилник^2) метода 1 |
Л1 |
Храна - Воће и поврће и производи од воћа и поврћа |
Одређивање релативне густине пикнометром |
мин. 1,000 |
SRPS EN 1131:2005
|
Л1 |
|
Одређивање L-јабучне киселине (ензиматска метода)
|
мин. 0,02 g/l |
SRPS EN 1138:2005
|
Л1 |
Храна - Сирће |
Одређивање садржаја екстракта без инвертног шећера |
min 5 g/l |
Правилник^3) метода 3б
|
Л1 |
|
Одређивање запреминске масе на t=20⁰C, пикнометаром |
мин. 0,9940 |
Правилник^3) метода 1б
|
Л1 |
Храна - Воће и поврће и производи од воћа и поврћа |
Одређивање D-изолимунске киселине (ензиматска метода)
|
мax 600 mg/l |
SRPS EN 1139:2005
|
Л1 |
Храна - Вина |
Одређивање малвидин диглукозид (квалитативна метода) |
/ |
AL-DM-73 |
Л1 |
|
Одређивање релативне густине (специфичне тежине), пикнометром |
мин. 0,9914 |
AL-DM-04/а |
Л1 |
|
Одређивање садржаја алкохола, пикнометром |
(3-20)% v/v |
AL-DM-04/b |
Л1 |
|
Одређивање садржаја укупног екстракта, пикнометром |
мин. 5 g/l |
AL-DM-04/c |
Л1 |
|
Одређивање садржаја укупног екстракта без шећера (рачунска метода) |
мин. 5 g/L |
AL-DM-04/d |
Л1 |
Храна - Алкохолна пића |
Одређивање садржаја алкохола, пикнометром |
min 2,4 %vol |
Правилник^2) метода 1а
|
Л1 |
Храна - Вина |
Одређивање садржаја укупних алкохола (рачунска метода)
|
/ |
Приручник^1) страна 121 |
Л1 |
|
Вино |
Узорковање вина у сврху физичких и хемијских испитивања |
AL-DM-74 |
Л1 |
Храна - Вино |
Испитивање сензорских карактеристика боје, мириса, укуса |
/ |
AL-DM-72 |
Л1 |