Предмет испитивања |
Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања) |
Опсег мерења (где је примењиво) |
Референтни документ |
Локације |
храна за животиње |
Одређивање садржаја афлатоксина Б1 |
Лимит детекције: (0,5 ppb)
|
МI - 247 |
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња (органи, секрети, екскрети, ткива, ткивне течности и брисеви) |
Испитивање присуства антитела против вируса афричке куге свиња (ELISA) |
|
OIE^1) поглавље 3.9.1 (2021) тачка 2.1
|
Л1 |
|
Испитивање присуства антитела против gE протеина вируса Аујецкијеве болести (ELISA) |
|
OIE^1) поглавље 3.1.2 (2018) тачка 2.2 |
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња - органи, ткива, ткивне течности, екскрети, секрети, брисеви |
Испитивање присуства антитела против вируса репродуктивног и респираторног синдрома свиња |
|
ОIE 1 поглавље 3.9.6 (2021) тачка 2.4
|
Л1 |
|
Испитивање присуства антитела против вируса атипичне куге перади |
|
ОIE^1, поглавље 3.3.14 (2021) тачка 2.1
|
Л1 |
|
Испитивање присуства антитела против вируса ензоотске леукозе говеда |
|
ОIE^1, поглавље 3.4.9 (2018) тачка 2.1 |
Л1 |
|
Испитивање присуства антитела против вируса инфективног бовиног ринотрахеитиса |
|
ОIE^1), поглавље 3.4.11 (2017) тачка 2.2
|
Л1 |
|
Испитивање присуства антитела против вируса инфективне анемије коња |
|
ОIE^1), поглавље 3.6.6 (2019) тачка 2.1
|
Л1 |
|
Испитивање присуства антитела против вируса бовине вирусне дијарее |
|
ОIE^1), поглавље 3.4.7 (2015) тачка 2.2 |
Л1 |
|
Испитивање присуства антитела против узрочника Q грознице (ЕLISA) |
|
ОIE^1), поглавље 3.1.17 (2018) тачка 2.1
|
Л1 |
|
Испитивање присуства антитела против вируса плавог језика (ELISA) |
|
ОIE^1, поглавље 3.1.3 (2021) тачка 2.1
|
Л1 |
|
Испитивање присуства антитела против вируса класичне куге свиња (ЕLISA) |
|
ОIE 1 поглавље 3.9.3 (2022) тачка 2.4
|
Л1 |
|
Испитивање присуства антитела против Brucella spp. |
|
ОIE 1 поглавље 3.1.4 (2022) тачка 2.3.1
|
Л1 |
|
Испитивање присуства антитела против Brucella spp |
|
ОIE 1 поглавље 3.1.4 (2022) тачка 2.5.1
|
Л1 |
|
Испитивање присуства антитела против вируса артритиса и енцефалитиса коза и маеди висна болести оваца (ELISA) |
|
OIE поглавље 3.8.2 (2017) тачка 2.2 |
Л1 |
|
Испитивање присуства антитела против Brucella ovis (ELISA) |
|
OIE поглавље 3.8.7 (2015) тачка 2.3 |
Л1 |
|
Утврђивање присуства генома вируса болести плавог језика (Real Time RT-PCR) |
|
MI-080 |
Л1 |
|
Утврђивање присуства генома вируса авијарне инфлуенце (Real Time RT-PCR) |
|
MI-081 |
Л1 |
|
Утврђивање присуства генома вируса атипичне куге перади (Real Time RT-PCR) |
|
MI-082 |
Л1 |
|
Утврђивање присуства генома вируса класичне куге свиња (Real Time RT-PCR) |
|
MI-084 |
Л1 |
|
Утврђивање присуства генома вируса афричке куге свиња (Real time PCR) |
|
МI-083 |
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња (органи, секрети, екскрети, ткива, ткивне течности и брисеви) |
Испитивање присуства антитела против Chlamydia abortus (ELISA) |
|
OIE поглавље 3.8.5 (2018) тачка 2.1
|
Л1 |
|
Испитивање присуства антитела против вируса куге малих преживара (ELISA) |
|
OIE поглавље 3.8.9 (2021) тачка 3.2
|
Л1 |
|
Утврђивање присутва генома вируса бовине вирусне дијарее (Real Time RT-PCR) |
|
MI-090 |
Л1 |
|
Утврђивање присутва генома патогених Leptospira spp. (Real Time PCR) |
|
МI-085 |
Л1 |
|
Утврђивање присутва генома Coxiella burnetii (Real Time PCR) |
|
MI-087 |
Л1 |
Храна Зачини |
Одређивање садржаја афлатоксина Б1 |
Лимит детекције: (0,5 ppb)
|
МI - 247 |
Л1 |
Храна - Млеко и производи од млека |
Одређивање садржаја афлатоксина М1 |
Лимит детекције: Млеко: (0,005ppb) Млеко у праху: (0,05 ppb) Сир, маслац, павлака: (0,02 ppb) Јогурт : (0,01 ppb)
|
МI - 230 |
Л1 |
Храна - Месо и производи од меса |
Одређивање садржаја β агониста |
Лимит детекције: 0,1 ppb
|
МI - 241 |
Л1 |
Храна- Месо и производи од меса Млеко и производи од млека Јаја и производи од јаја |
Утврђивање присуства хлорамфеникола |
Лимит детекције: Риба, ракови, месо: (0,025 ppb) Млеко: (0,25 ppb) јаја, млеко у праху: (0,05 ppb)
|
МI - 234 |
Л1 |
Храна - Месо и производи од меса; Млеко и производи од млека; Јаја и производи од јаја; |
Утврђивање присуства сулфонамида |
Лимит детекције: ткива, месо, риба: (0,25 ppb) Млеко: (2,5 ppb) Јаја: (0,25 ppb) млеко у праху: (2 ppb)
|
МI - 235 |
Л1 |
Храна - Млеко и производи од млека |
Утврђивање садржаја меламина |
Лимит детекције: Млеко: (0,2 ppm) млеко у праху: (0,4 ppm)
|
МI - 239 |
Л1 |
Храна за животиње |
Утврђивање присуства антибиотика |
|
МI - 212 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae |
|
SRPS EN ISO 21528-2:2017 |
Л1 |
храна за животиње |
Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза позитивних стафилокока |
|
SRPS EN ISO 6888-1:2021 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја суспектног Bacillus cereus (техника бројање колонија на 30оC ) |
|
SRPS EN ISO 7932:2009 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни – Део 2: техника бројање колонија у производима са активношћу воде мањом или једнаком 0,95 |
|
SRPS ISO 21527-2:2011 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја колиформа |
|
SRPS ISO 4832:2014 |
Л1 |
Храна за животиње |
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама
|
|
SRPS EN ISO 4833-1:2014/A1:2022
|
Л1 |
храна за животиње |
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Clostridium spp. - Део 1: Одређивање броја сулфиторедукујућих Clostridium spp. техником бројања колонија |
|
SRPS EN ISO 15213-1:2023
|
Л1 |
Храна за животиње |
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. |
|
SRPS EN ISO 11290-1:2017 SRPS EN ISO 11290-2:2017 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella – Део 1: Откривање Salmonella spp. |
|
SRPS EN ISO 6579-1:2017 изузев Анекса Д SRPS EN ISO 6579-1:2017/ А1:2020
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја β-глукуронидаза позитивне Escherichia coli (техника бројања колонија на 44^0C помоћу 5-бромо-4-хлоро-3-индолил β-Д-глукуронида) |
|
SRPS ISO 16649-2:2008 |
Л1 |
Узорци са површина - Брисеви са радних површина, опреме, алата |
Хоризонтална метода за одређивање броја колиформа (техника бројање колонија) |
|
SRPS ISO 4832:2014 |
Л1 |
Брисеви (брисеви са радних површина, опреме, алата и површина трупова закланих животиња) |
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама
|
|
SRPS EN ISO 4833-1:2014/A1:2022
|
Л1 |
Брисеви - Брисеви са радних површина, опреме, алата и површина трупова закланих животиња |
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae |
|
SRPS EN ISO 21528-2:2017 |
Л1 |
Узорци са површина – брисеви са радних површина, опреме, алата |
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. |
|
SRPS EN ISO 11290-1:2017
|
Л1 |
Узорци са површина - Брисеви са радних површина, опреме, алата и површина трупова закланих животиња |
Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella – Део 1: Откривање Salmonella spp. |
|
SRPS EN ISO 6579-1:2017 изузев Анекса Д SRPS EN ISO 6579-1:2017/ А1:2020
|
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња (органи, ткива и ткивне течности) |
Одређивање присуства Nosema apis (микроскопски) |
|
ОIE^1), поглавље 3.2.4 (2013) тачка 1.1
|
Л1 |
|
Изоловање и идентификација Paenbacillus larvae
|
|
ОIE^1), поглавље 3.2.2 (2023) тачка 1.3
|
Л1 |
|
Изоловање и идентификација Salmonella spp.
|
|
ОIE 1 поглавље 3.10.7 (2022) тачка 1.1
|
Л1 |
|
Одређивање присуства Varroa destructor (микроскопски) |
|
ОIE^1), поглавље 3.2.7 (2021) тачка 1 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella – Део 1: Откривање Salmonella spp. |
|
SRPS EN ISO 6579-1:2017 изузев Анекса Д SRPS EN ISO 6579-1:2017/ А1:2020
|
Л1 |
Храна - Млеко и производи од млека |
Утврђивање присуства резидуа инхибиторних материја у млеку
|
|
МI – 213 |
Л1 |
|
Одређивање броја соматских ћелија |
|
SRPS EN ISO 13366-1:2010
|
Л1 |
Храна - Месо и производи од меса |
Одређивање присуства ларви Trichinellae spiralis
|
|
ОIE, поглавље 3.1.22 (2016) тачка 1.1 |
Л1 |
Храна |
Хоризонтална метода за одређивање броја колиформа(техника бројање колонија) |
|
SRPS ISO 4832:2014 |
Л1 |
Храна Месо и производи од меса, Млеко и производи од млека, Јаја и производи од јаја, Мед |
Утврђивање присуства антибиотика |
|
МI - 212 |
Л1 |
Храна |
Хоризонтална метода за одређивање броја суспектног Bacillus cereus (техника бројање колонија на 30оC) |
|
SRPS EN ISO 7932:2009 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни – Део 2: Техника бројање колонија у производима са активношћу воде мањом или једнаком 0,95 |
|
SRPS ISO 21527-2:2011 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја ентеробактерија |
|
SRPS ЕN ISO 21528-2:2017
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама
|
|
SRPS EN ISO 4833-1:2014/А1:2022 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја β-глукуронидаза позитивне Escherichia coli (техника бројања колонија на 44^0C помоћу 5-бромо-4-хлоро-3-индолил β-Д-глукуронида) |
|
SRPS ISO 16649-2:2008
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза позитивних стафилокока
|
|
SRPS EN ISO 6888-1:20021
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella – Део 1: Откривање Salmonella spp. |
|
SRPS EN ISO 6579-1:2017 изузев Анекса Д SRPS EN ISO 6579-1:2017/ А1:2020
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Clostridium spp. - Део 1: Одређивање броја сулфиторедукујућих Clostridium spp. техником бројања колонија |
|
SRPS EN ISO 15213-1:2023 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. |
|
SRPS EN ISO 11290-1:2017 SRPS EN ISO 11290-2:2017 |
Л1 |
Храна за животиње |
Одређивање садржаја кадмијума и олова (метода ААS – пламена техника) |
Cd (0,04-60) mg/kg Pb (0,32-800) mg/kg
|
МI - 237 |
Л1 |
Храна - Супе, чорбе, сосови и додаци јелима |
Одређивање садржаја масти |
> 0,03 % |
SRPS Е.Z8.015:1993 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја влаге |
> 0,03 % |
SRPS Е.Z8.011:1993 |
Л1 |
Храна за животиње |
Одређивање пепела нерастворљивог у хлороводоничној киселини |
> 0.03% |
SRPS ISO 5985:2014 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја фосфора |
> 0.08% |
SRPS ISO 6491:2002 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја хлорида |
> 0.02-7 % |
Правилник^1, метода 21
|
Л1 |
Храна - Супе, чорбе, сосови и додаци јелима |
Одређивање садржаја натријум хлорида |
до 25%: 0,08% 25 дo 40%: 0,15% изнад 40%: 0,24%
|
SRPS Е.Z8.012:1994 |
Л1 |
Храна - Млеко и производи од млека |
Одређивање суве материје у млеку |
> 0.03% |
Правилник^2, метода I.4
|
Л1 |
|
Одређивање воде у - сиру - кајмаку
|
> 0.03% |
Правилник^2, метода VI.1, метода VII.1 |
Л1 |
|
Одређивање масти у - млеку
|
млеко: 0,1-7% |
Правилник^2, метода I. 3
|
Л1 |
|
Одређивање масти у - сиру
|
> 0,5 % |
Правилник^2 метода VI.2
|
Л1 |
|
Одређивање масти у - киселом млеку и јогурту - кефиру (ацидобутирометрија)
|
> 0,11 %
|
Правилник^2 метода II.1 метода IX. 1
|
Л1 |
|
Одређивање pH млека и производа од млека |
(0-14) |
МI - 242 |
Л1 |
храна-месо и производи од меса |
Одређивање садржаја калцијума у механички сепарисаном месу |
AOAC Official Methods 983.19:1985 |
AOAC Official Methods 983.19:1985 |
Л1 |
Храна за животиње |
Одређивање садржаја живе |
(0,02-1) mg/kg |
МI - 252
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја арсена |
(0,1-100) mg/kg |
МI - 251
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја органохлорних пестицида – HCH (α, β, δ), lindana, 4,4’-DDT, 4,4’-DDE, 4,4’-DDD, heptahlora, heptahlor epoksida (B izomer), endrina, aldrina, dieldrina, hlordana (cis i trans izomer) и PCB-a - конгрена 28, 52, 101, 138, 153 i 180 Одређивање садржаја органохлорних пестицида – HCH (α, β, δ), lindana, 4,4’-DDT, 4,4’-DDE, 4,4’-DDD, heptahlora, heptahlor epoksida (B izomer), endrina, aldrina, dieldrina, hlordana (cis i trans izomer) и PCB-a - конгенера 28, 52, 101, 138, 153 i 180 (GC– MS)
|
(0,01-2) mg/kg масти
|
MI - 253 |
Л1 |
Храна - Мед |
Одређивање киселости |
> 2 mmol/kg |
IHC метода 4 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја редукујућих шећера |
> 40 % |
IHC метода 7.1 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја сахарозе |
> 0,3 % |
IHC метода 7.1 |
Л1 |
Храна - Зачини |
Одређивање укупног пепела
|
> 0,03% |
SRPS ISO 928:2001 |
Л1 |
|
Одређивање пепела нерастворљивог у киселини
|
> 0,03% |
SRPS ISO 930:2000 |
Л1 |
Храна - Месо и производи од меса Риба и производи од риба Млеко и производи од млека Масти Зачини |
Oдређивање садржаја кадмијума и олова у храни (AAS - графитна техника) |
Месо и производи од меса: Cd (0,01-2) mg/kg Pb (0,05-1) mg/kg Риба и производи од рибе: Cd (0,01-2) mg/kg Pb (0,05-3) mg/kg Масти и уља: Cd (0,01-0,2) mg/kg Pb (0,05-0,2) mg/kg Млеко: Cd (0,005-0,2) mg/kg Pb (0,01-2) mg/kg Производи од млека: Cd (0,01-0,2) mg/kg Pb (0,05-2) mg/kg Зачини: Cd (0,01-2) mg/kg Pb (0,05-4) mg/kg
|
МI - 248 |
Л1 |
Храна Месо и производи од меса Риба и производи од риба Млеко и производи од млека Масти Зачини |
Oдређивање садржаја живе |
Месо и производи од меса: (0,003-0,2) mg/kg Риба и производи од рибе: (0,04-2) mg/kg Млеко и производи од млека: (0,003-0,06) mg/kg Масти и уља: (0,04-0,6) mg/kg Зачини: (0,003-1) mg/kg
|
МI - 252 |
Л1 |
|
Oдређивање садржаја арсена |
Месо и производи од меса: (0,02 - 0,6) mg/kg Риба и производи од рибе: (0,1 - 45) mg/kg Млеко и производи од млека: (0,02 - 0,2) mg/kg Масти и уља: (0,02 - 0,2) mg/kg Зачини: (0,1 - 10) mg/kg
|
МI - 251 |
Л1 |
Храна Месо и производи од меса Риба и производи од риба Млеко и производи од млека Масти уља |
Одређивање садржаја органохлорних пестицида – HCH (α, β, δ), lindana, 4,4’-DDT, 4,4’-DDE, 4,4’-DDD, heptahlora, heptahlor epoksida (B izomer), endrina, aldrina, dieldrina, hlordana (cis i trans izomer) и PCB-a - конгенера 28, 52, 101, 138, 153 i 180 (гасна хроматографија– MS) |
(0,01-2) mg/kg масти |
МI - 253 |
Л1 |
Храна -Мед |
Одређивање активности дијастазе (спектрофотометрија) |
> 1 |
IHC метода 6.1 |
Л1 |
Храна - Млеко и производи од млека |
Одређивање воде у млеку у праху |
> 0,03% |
Правилник 2) метода IV.1
|
Л1 |
|
Одређивање масти у -павлаци - кајмаму - сладоледу
|
> 0,5 % |
Правилник 2) метода V. 1 метода VII.2 метода X 1
|
Л1 |
|
Одређивање масти у маслацу |
маслац > 70 %
|
Правилник 2) метода VIII.2
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја сирових протеина |
> 0,1% |
МI - 250 |
Л1 |
Храна Млеко у праху, Сурутка у праху |
Одређивање садржаја масти |
за млеко у праху и сурутку у праху: > 0,03%
|
МI – 249 |
Л1 |
Храна за животиње |
Одређивање садржаја влаге и других испарљивих материја |
> 0.03% |
SRPS ISO 6496:2001 |
Л1 |
Храна Млеко и производи од млека |
Одређивање садржаја укупног пепела (гравиметрија) |
> 0,03% |
МI - 243 |
Л1 |
Храна за животиње |
Одређивање садржаја азота и израчунавање садржаја сирових протеина |
до 30%: >0,07% преко 30%: > 0,15 %
|
SRPS EN ISO 5983-2:2010
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја сирове целулозе |
> 0.03% |
МI - 240 |
Л1 |
|
Одређивање сировог пепела |
> 0.03% |
SRPS ISO 5984:2013 |
Л1 |
Храна - Млеко и производи од млека |
Одређивање садржаја масти (гравиметрија) |
> 0,03% |
SRPS ISO 6492:2001 |
Л1 |
|
Одређивање киселости млека |
> 0,1% |
Правилник^2, метода I. 2
|
Л1 |
Храна за животиње |
Одређивање садржаја Ca, Cu, Fe, Mg, Mn, K, Na i Zn (метода ААS ) |
> 0,09% |
SRPS ISO 6869:2008 |
Л1 |
Храна - Млеко и производи од млека |
Одређивање садржаја азота – Део 3, метода блок-разарања (семимикро брза рутинска метода) |
> 0,2% |
SRPS ISO 8968-3:2008 |
Л1 |
Брисеви (брисеви са трупова закланих животиња) |
Брисеви (брисеви са трупова закланих животиња) |
Узимање узорака са трупа за микробиолошку анализу |
SRPS ISO 17604:2016 |
Л1 |
Узорци са површина - Брисеви са радних површина, опреме и алата |
Узорци са површина - Брисеви са радних површина, опреме и алата |
Микробиологија ланца хране – Хоризонталне методе за узимање узорака са површине |
SRPS ISO 18593:2018 |
Л1 |
|
Храна за животиње (хранива, предсмеше и смеше) |
Узимање узорака за хемијска испитивања |
Правилник 1)
|
Л1 |
|
Млеко и производи од млека |
Узимање узорака за хемијска испитивања |
Правилник 2) |
Л1 |
|
Јаја и производи од јаја |
Узимање узорака за микробиолошка испитивања |
SRPS CEN ISO/TS 17728:2016 |
Л1 |
|
Мед и производи од меда |
Узимање узорака за микробиолошка испитивања |
SRPS CEN ISO/TS 17728:2016 |
Л1 |
|
Месо и производи од меса |
Узимање узорака за микробиолошка испитивања |
Правилник^3) |
Л1 |
|
Храна за животиње (хранива, предсмеше и смеше) |
Узимање узорака за микробиолошка испитивања |
Правилник 1) |
Л1 |
Храна за животиње |
Једноставни дескриптивни тест-Оцена сензорских својстава (изглед, боја, конзистенција, текстура и укус) |
|
МI - 256 |
Л1 |
Храна месо и производи од меса, рибе, ракови, шкољкаши, морски јежеви, жабе, корњаче, пужеви и њихови производи, млеко и производи од млека; јаја и производи од јаја; мед и други пчелињи производи; масти биљног и животињског порекла, маргарин, масни намази, мајонез и њима сродни производи; жито, млински и пекарски производи, тестенине и брзо смрзнута теста; кондиторски производи; супе, сосови, додаци јелима, смеше за прехрамбене производе и сродни производи; адитиви и њихове мешавине за прехрамбене производе; беланчевинасти производи и мешавине беланчевинастих производа за прехрамбену индустрију; зачини за прехрамбену индустрију; кафа, производи од кафе и сурогати; чајеви |
Једноставни дескриптивни тест – Оцена сензорских својстава (изглед, боја, конзистенција, текстура, мирис и укус) |
|
МI - 256 |
Л1 |