Преузимање ПДФ-а

Ветеринарски специјалистички институт "Суботица", Лабораторија

Сегедински пут 88 , 24000 Суботица

Лабораторије за испитивање по стандарду SRPS ISO/IEC 17025:2017

Основни подаци

Број пр.:2-01-105
ПИБ:100849634
Акр. број:01-165
Web:http://www.vsisu.co.rs/
Тел:+ 381 24 547767
Факс:+ 381 24 547830

Статус предмета

Статус акр.:Акредитован
Статус суспензије:Без суспензије
Датум прве акр.:22. децембар 2006.
Датум последње акр.:20. децембар 2022.
Датум истицања/укидања акр.:19. децембар 2026.

Контакт особа

Име и презиме:Светлана Јоксовић
Функција:руководилац квалитета
Телефон:+ 381 63 567 320 + 381 24 547767
Факс:+ 381 24 547830
Е-маил:svetlana.joksovic@vsisu.co.rs

Локације

Л1 - Лабораторија

Историја статуса

20. децембар 2022. - 19. децембар 2026.Акредитован
20. децембар 2018. - 19. децембар 2022.Акредитован
20. децембар 2014. - 19. децембар 2018.Акредитован
20. децембар 2010. - 19. децембар 2014.Акредитован
22. децембар 2006. - 20. децембар 2010.Акредитован

Обим акредитације

Предмет испитивања Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања) Опсег мерења (где је примењиво) Референтни документ Локације
И-02 Биолошка, биохемијска испитивања/П-01 Пољопривредни производи, укључујући храну за животиње
храна за животиње

Одређивање садржаја афлатоксина Б1

Лимит детекције:
(0,5 ppb)

МI - 247

Л1  
И-02 Биолошка, биохемијска испитивања/П-03 Биолошки материјал за испитивање
Биолошки материјал пореклом од животиња (органи, секрети, екскрети, ткива, ткивне течности и брисеви)

Испитивање
присуства
антитела
против
вируса
афричке куге
свиња
(ELISA)

OIE^1)
поглавље 3.9.1 (2021)
тачка 2.1

Л1  

Испитивање
присуства
антитела
против gE
протеина
вируса
Аујецкијеве
болести
(ELISA)

OIE^1)
поглавље 3.1.2 (2018)
тачка 2.2

Л1  
Биолошки материјал пореклом од животиња - органи, ткива, ткивне течности, екскрети, секрети, брисеви

Испитивање присуства антитела против вируса репродуктивног и респираторног синдрома свиња

ОIE 1
поглавље 3.9.6 (2021)
тачка 2.4

Л1  

Испитивање присуства антитела против вируса атипичне куге перади

ОIE^1, поглавље 3.3.14 (2021)
тачка 2.1

Л1  

Испитивање присуства антитела против вируса ензоотске леукозе говеда

ОIE^1, поглавље 3.4.9 (2018)
тачка 2.1

Л1  

Испитивање присуства антитела против вируса инфективног бовиног ринотрахеитиса

ОIE^1), поглавље 3.4.11 (2017)
тачка 2.2

Л1  

Испитивање присуства антитела против вируса инфективне анемије коња

ОIE^1), поглавље 3.6.6 (2019)
тачка 2.1

Л1  

Испитивање присуства антитела против вируса бовине вирусне дијарее

ОIE^1), поглавље 3.4.7 (2015)
тачка 2.2

Л1  

Испитивање присуства антитела против узрочника Q грознице (ЕLISA)

ОIE^1), поглавље 3.1.17 (2018)
тачка 2.1

Л1  

Испитивање присуства антитела против вируса плавог језика (ELISA)

ОIE^1, поглавље 3.1.3 (2021)
тачка 2.1

Л1  

Испитивање присуства антитела против вируса класичне куге свиња (ЕLISA)

ОIE 1 поглавље 3.9.3 (2022)
тачка 2.4

Л1  

Испитивање присуства антитела против Brucella spp.

ОIE 1
поглавље 3.1.4 (2022)
тачка 2.3.1

Л1  

Испитивање присуства антитела против Brucella spp

ОIE 1
поглавље 3.1.4 (2022)
тачка 2.5.1

Л1  

Испитивање присуства антитела против вируса артритиса и енцефалитиса коза и маеди висна болести оваца (ELISA)

OIE поглавље 3.8.2 (2017)
тачка 2.2

Л1  

Испитивање присуства антитела против Brucella ovis (ELISA)

OIE поглавље 3.8.7 (2015)
тачка 2.3

Л1  

Утврђивање присуства генома вируса болести плавог језика (Real Time RT-PCR)

MI-080

Л1  

Утврђивање присуства генома вируса авијарне инфлуенце (Real Time RT-PCR)

MI-081

Л1  

Утврђивање присуства генома вируса атипичне куге перади (Real Time RT-PCR)

MI-082

Л1  

Утврђивање присуства генома вируса класичне куге свиња (Real Time RT-PCR)

MI-084

Л1  

Утврђивање присуства генома вируса афричке куге свиња (Real time PCR)

МI-083

Л1  
Биолошки материјал пореклом од животиња (органи, секрети, екскрети, ткива, ткивне течности и брисеви)

Испитивање присуства антитела против Chlamydia abortus (ELISA)

OIE поглавље 3.8.5 (2018)
тачка 2.1

Л1  

Испитивање присуства антитела против вируса куге малих преживара (ELISA)

OIE поглавље 3.8.9 (2021)
тачка 3.2

Л1  

Утврђивање присутва генома вируса бовине вирусне дијарее (Real Time RT-PCR)

MI-090

Л1  

Утврђивање присутва генома патогених Leptospira spp. (Real Time PCR)

МI-085

Л1  

Утврђивање присутва генома Coxiella burnetii (Real Time PCR)

MI-087

Л1  
И-02 Биолошка, биохемијска испитивања/П-21 Производи за људску употребу, укључујући храну
Храна Зачини

Одређивање садржаја афлатоксина Б1

Лимит детекције:
(0,5 ppb)

МI - 247

Л1  
Храна - Млеко и производи од млека

Одређивање садржаја афлатоксина М1

Лимит детекције:
Млеко: (0,005ppb)
Млеко у праху:
(0,05 ppb)
Сир, маслац, павлака:
(0,02 ppb)
Јогурт :
(0,01 ppb)

МI - 230

Л1  
Храна - Месо и производи од меса

Одређивање садржаја β агониста

Лимит детекције: 0,1 ppb

МI - 241

Л1  
Храна- Месо и производи од меса Млеко и производи од млека Јаја и производи од јаја

Утврђивање присуства хлорамфеникола

Лимит детекције:
Риба, ракови, месо:
(0,025 ppb)
Млеко:
(0,25 ppb)
јаја, млеко у праху:
(0,05 ppb)

МI - 234

Л1  
Храна - Месо и производи од меса; Млеко и производи од млека; Јаја и производи од јаја;

Утврђивање присуства сулфонамида

Лимит детекције:
ткива, месо, риба: (0,25 ppb)
Млеко:
(2,5 ppb)
Јаја: (0,25 ppb)
млеко у праху:
(2 ppb)

МI - 235

Л1  
Храна - Млеко и производи од млека

Утврђивање садржаја меламина

Лимит детекције:
Млеко:
(0,2 ppm)
млеко у праху:
(0,4 ppm)

МI - 239

Л1  
И-11 Микробиолошка испитивања/П-01 Пољопривредни производи, укључујући храну за животиње
Храна за животиње

Утврђивање присуства антибиотика

МI - 212

Л1  

Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae

SRPS EN ISO 21528-2:2017

Л1  
храна за животиње

Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза позитивних стафилокока

SRPS EN ISO
6888-1:2021

Л1  

Хоризонтална метода за одређивање броја суспектног Bacillus cereus (техника бројање колонија на 30оC )

SRPS EN ISO
7932:2009

Л1  

Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни – Део 2: техника бројање колонија у производима са активношћу воде мањом или једнаком 0,95

SRPS ISO
21527-2:2011

Л1  

Хоризонтална метода за одређивање броја колиформа

SRPS ISO 4832:2014

Л1  
Храна за животиње

Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама

SRPS EN ISO 4833-1:2014/A1:2022

Л1  
храна за животиње

Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Clostridium spp. - Део 1: Одређивање броја сулфиторедукујућих Clostridium spp. техником бројања колонија

SRPS EN ISO 15213-1:2023

Л1  
Храна за животиње

Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp.

SRPS EN ISO 11290-1:2017
SRPS EN ISO 11290-2:2017

Л1  

Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella – Део 1: Откривање Salmonella spp.

SRPS EN ISO 6579-1:2017
изузев Анекса Д
SRPS EN ISO 6579-1:2017/ А1:2020

Л1  

Хоризонтална метода за одређивање броја β-глукуронидаза позитивне Escherichia coli
(техника бројања колонија на 44^0C помоћу 5-бромо-4-хлоро-3-индолил β-Д-глукуронида)

SRPS ISO
16649-2:2008

Л1  
И-11 Микробиолошка испитивања/П-27 Остали производи
Узорци са површина - Брисеви са радних површина, опреме, алата

Хоризонтална метода за одређивање броја колиформа (техника бројање колонија)

SRPS ISO 4832:2014

Л1  
Брисеви (брисеви са радних површина, опреме, алата и површина трупова закланих животиња)

Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама

SRPS EN ISO 4833-1:2014/A1:2022

Л1  
Брисеви - Брисеви са радних површина, опреме, алата и површина трупова закланих животиња

Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae

SRPS EN ISO 21528-2:2017

Л1  
Узорци са површина – брисеви са радних површина, опреме, алата

Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp.

SRPS EN ISO 11290-1:2017

Л1  
Узорци са површина - Брисеви са радних површина, опреме, алата и површина трупова закланих животиња

Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella – Део 1: Откривање Salmonella spp.

SRPS EN ISO 6579-1:2017
изузев Анекса Д
SRPS EN ISO 6579-1:2017/ А1:2020

Л1  
И-11.1 Микробиолошка и паразитолошка испитивања/П-03 Биолошки материјал за испитивање
Биолошки материјал пореклом од животиња (органи, ткива и ткивне течности)

Одређивање присуства Nosema apis (микроскопски)

ОIE^1), поглавље 3.2.4 (2013)
тачка 1.1

Л1  

Изоловање и идентификација Paenbacillus larvae

ОIE^1), поглавље 3.2.2 (2023)
тачка 1.3

Л1  

Изоловање и идентификација Salmonella spp.

ОIE 1
поглавље 3.10.7 (2022)
тачка 1.1

Л1  

Одређивање присуства Varroa destructor (микроскопски)

ОIE^1), поглавље 3.2.7 (2021)
тачка 1

Л1  

Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella – Део 1: Откривање Salmonella spp.

SRPS EN ISO 6579-1:2017
изузев Анекса Д
SRPS EN ISO 6579-1:2017/ А1:2020

Л1  
И-11.1 Микробиолошка и паразитолошка испитивања/П-21 Производи за људску употребу, укључујући храну
Храна - Млеко и производи од млека

Утврђивање присуства резидуа инхибиторних материја у млеку

МI – 213

Л1  

Одређивање броја соматских ћелија

SRPS EN ISO 13366-1:2010

Л1  
Храна - Месо и производи од меса

Одређивање присуства ларви Trichinellae spiralis

ОIE, поглавље 3.1.22 (2016)
тачка 1.1

Л1  
Храна

Хоризонтална метода за одређивање броја колиформа(техника бројање колонија)

SRPS ISO 4832:2014

Л1  
Храна Месо и производи од меса, Млеко и производи од млека, Јаја и производи од јаја, Мед

Утврђивање присуства антибиотика

МI - 212

Л1  
Храна

Хоризонтална метода за одређивање броја суспектног Bacillus cereus (техника бројање колонија на 30оC)

SRPS EN ISO
7932:2009

Л1  

Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни – Део 2: Техника бројање колонија у производима са активношћу воде мањом или једнаком 0,95

SRPS ISO
21527-2:2011

Л1  

Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја ентеробактерија

SRPS ЕN ISO 21528-2:2017

Л1  

Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама

SRPS EN ISO 4833-1:2014/А1:2022

Л1  

Хоризонтална метода за одређивање броја β-глукуронидаза позитивне Escherichia coli (техника бројања колонија на 44^0C помоћу
5-бромо-4-хлоро-3-индолил β-Д-глукуронида)

SRPS ISO 16649-2:2008

Л1  

Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза позитивних стафилокока

SRPS EN ISO 6888-1:20021

Л1  

Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella – Део 1: Откривање Salmonella spp.

SRPS EN ISO 6579-1:2017
изузев Анекса Д
SRPS EN ISO 6579-1:2017/ А1:2020

Л1  

Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Clostridium spp. - Део 1: Одређивање броја сулфиторедукујућих Clostridium spp. техником бројања колонија

SRPS EN ISO 15213-1:2023

Л1  

Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp.

SRPS EN ISO 11290-1:2017
SRPS EN ISO 11290-2:2017

Л1  
И-13.2 Физичка и хемијска испитивања/П-21.1 Храна и храна за животиње
Храна за животиње

Одређивање садржаја кадмијума и олова (метода ААS – пламена техника)

Cd (0,04-60) mg/kg
Pb (0,32-800) mg/kg

МI - 237

Л1  
Храна - Супе, чорбе, сосови и додаци јелима

Одређивање садржаја масти

> 0,03 %

SRPS Е.Z8.015:1993

Л1  

Одређивање садржаја влаге

> 0,03 %

SRPS Е.Z8.011:1993

Л1  
Храна за животиње

Одређивање пепела нерастворљивог у хлороводоничној киселини

> 0.03%

SRPS ISO 5985:2014

Л1  

Одређивање садржаја фосфора

> 0.08%

SRPS ISO 6491:2002

Л1  

Одређивање садржаја хлорида

> 0.02-7 %

Правилник^1, метода 21

Л1  
Храна - Супе, чорбе, сосови и додаци јелима

Одређивање садржаја натријум хлорида

до 25%: 0,08%
25 дo 40%: 0,15%
изнад 40%: 0,24%

SRPS Е.Z8.012:1994

Л1  
Храна - Млеко и производи од млека

Одређивање суве материје у млеку

> 0.03%

Правилник^2, метода I.4

Л1  

Одређивање воде у
- сиру
- кајмаку

> 0.03%

Правилник^2, метода VI.1, метода VII.1

Л1  

Одређивање масти у
- млеку

млеко: 0,1-7%

Правилник^2, метода I. 3

Л1  

Одређивање масти у
- сиру

> 0,5 %

Правилник^2
метода VI.2

Л1  

Одређивање масти у
- киселом млеку и јогурту
- кефиру
(ацидобутирометрија)

> 0,11 %

Правилник^2
метода II.1
метода IX. 1

Л1  

Одређивање pH млека и производа од млека

(0-14)

МI - 242

Л1  
храна-месо и производи од меса

Одређивање садржаја калцијума у механички сепарисаном месу

AOAC Official Methods 983.19:1985

AOAC Official Methods 983.19:1985

Л1  
Храна за животиње

Одређивање садржаја живе

(0,02-1) mg/kg

МI - 252

Л1  

Одређивање садржаја арсена

(0,1-100) mg/kg

МI - 251

Л1  

Одређивање садржаја органохлорних пестицида – HCH (α, β, δ), lindana, 4,4’-DDT, 4,4’-DDE, 4,4’-DDD, heptahlora, heptahlor epoksida (B izomer), endrina, aldrina, dieldrina, hlordana (cis i trans izomer) и PCB-a - конгрена 28, 52, 101, 138, 153 i 180
Одређивање садржаја органохлорних пестицида – HCH (α, β, δ), lindana, 4,4’-DDT, 4,4’-DDE, 4,4’-DDD, heptahlora, heptahlor epoksida (B izomer), endrina, aldrina, dieldrina, hlordana (cis i trans izomer) и PCB-a - конгенера 28, 52, 101, 138, 153 i 180 (GC– MS)

(0,01-2) mg/kg масти

MI - 253

Л1  
Храна - Мед

Одређивање киселости

> 2 mmol/kg

IHC метода 4

Л1  

Одређивање садржаја редукујућих шећера

> 40 %

IHC метода 7.1

Л1  

Одређивање садржаја сахарозе

> 0,3 %

IHC метода 7.1

Л1  
Храна - Зачини

Одређивање укупног пепела

> 0,03%

SRPS ISO 928:2001

Л1  

Одређивање пепела нерастворљивог у киселини

> 0,03%

SRPS ISO 930:2000

Л1  
Храна - Месо и производи од меса Риба и производи од риба Млеко и производи од млека Масти Зачини

Oдређивање садржаја кадмијума и олова у храни (AAS - графитна техника)

Месо и производи од меса:
Cd (0,01-2) mg/kg Pb (0,05-1) mg/kg
Риба и производи од рибе:
Cd (0,01-2) mg/kg Pb (0,05-3) mg/kg
Масти и уља:
Cd (0,01-0,2) mg/kg
Pb (0,05-0,2) mg/kg
Млеко:
Cd (0,005-0,2) mg/kg
Pb (0,01-2) mg/kg
Производи од млека:
Cd (0,01-0,2) mg/kg Pb (0,05-2) mg/kg
Зачини:
Cd (0,01-2) mg/kg
Pb (0,05-4) mg/kg

МI - 248

Л1  
Храна Месо и производи од меса Риба и производи од риба Млеко и производи од млека Масти Зачини

Oдређивање садржаја живе

Месо и производи од меса: (0,003-0,2) mg/kg
Риба и производи од рибе:
(0,04-2) mg/kg
Млеко и производи од млека:
(0,003-0,06) mg/kg
Масти и уља:
(0,04-0,6) mg/kg
Зачини:
(0,003-1) mg/kg

МI - 252

Л1  

Oдређивање садржаја арсена

Месо и производи од меса:
(0,02 - 0,6) mg/kg
Риба и производи од рибе:
(0,1 - 45) mg/kg
Млеко и производи од млека:
(0,02 - 0,2) mg/kg
Масти и уља:
(0,02 - 0,2) mg/kg
Зачини:
(0,1 - 10) mg/kg

МI - 251

Л1  
Храна Месо и производи од меса Риба и производи од риба Млеко и производи од млека Масти уља

Одређивање садржаја органохлорних пестицида – HCH (α, β, δ), lindana, 4,4’-DDT, 4,4’-DDE, 4,4’-DDD, heptahlora, heptahlor epoksida (B izomer), endrina, aldrina, dieldrina, hlordana (cis i trans izomer) и PCB-a - конгенера 28, 52, 101, 138, 153 i 180 (гасна хроматографија– MS)

(0,01-2) mg/kg масти

МI - 253

Л1  
Храна -Мед

Одређивање активности дијастазе (спектрофотометрија)

> 1

IHC метода 6.1

Л1  
Храна - Млеко и производи од млека

Одређивање воде у млеку у праху

> 0,03%

Правилник 2)
метода IV.1

Л1  

Одређивање масти у
-павлаци
- кајмаму
- сладоледу

> 0,5 %

Правилник 2)
метода V. 1
метода VII.2
метода X 1

Л1  

Одређивање масти у маслацу

маслац
> 70 %

Правилник 2)
метода VIII.2

Л1  

Одређивање садржаја сирових протеина

> 0,1%

МI - 250

Л1  
Храна Млеко у праху, Сурутка у праху

Одређивање садржаја масти

за млеко у праху и сурутку у праху:
> 0,03%

МI – 249

Л1  
Храна за животиње

Одређивање садржаја влаге и других испарљивих материја

> 0.03%

SRPS ISO 6496:2001

Л1  
Храна Млеко и производи од млека

Одређивање садржаја укупног пепела (гравиметрија)

> 0,03%

МI - 243

Л1  
Храна за животиње

Одређивање садржаја азота и израчунавање садржаја сирових протеина

до 30%: >0,07%
преко 30%: > 0,15 %

SRPS EN ISO 5983-2:2010

Л1  

Одређивање садржаја сирове целулозе

> 0.03%

МI - 240

Л1  

Одређивање сировог пепела

> 0.03%

SRPS ISO 5984:2013

Л1  
Храна - Млеко и производи од млека

Одређивање садржаја масти (гравиметрија)

> 0,03%

SRPS ISO 6492:2001

Л1  

Одређивање киселости млека

> 0,1%

Правилник^2, метода I. 2

Л1  
Храна за животиње

Одређивање садржаја Ca, Cu, Fe, Mg, Mn, K, Na i Zn (метода ААS )

> 0,09%

SRPS ISO 6869:2008

Л1  
Храна - Млеко и производи од млека

Одређивање садржаја азота – Део 3, метода блок-разарања (семимикро брза рутинска метода)

> 0,2%

SRPS ISO 8968-3:2008

Л1  
И-15 Узорковање/П-27 Остали производи
Брисеви (брисеви са трупова закланих животиња)

Брисеви (брисеви са трупова закланих животиња)

Узимање узорака са трупа за микробиолошку анализу

SRPS ISO 17604:2016

Л1  
Узорци са површина - Брисеви са радних површина, опреме и алата

Узорци са површина - Брисеви са радних површина, опреме и алата

Микробиологија ланца хране – Хоризонталне методе за узимање узорака са површине

SRPS ISO 18593:2018

Л1  

Храна за животиње (хранива, предсмеше и смеше)

Узимање узорака за хемијска испитивања

Правилник 1)

Л1  

Млеко и производи од млека

Узимање узорака за хемијска испитивања

Правилник 2)

Л1  

Јаја и производи од јаја

Узимање узорака за микробиолошка испитивања

SRPS CEN ISO/TS 17728:2016

Л1  

Мед и производи од меда

Узимање узорака за микробиолошка испитивања

SRPS CEN ISO/TS 17728:2016

Л1  

Месо и производи од меса

Узимање узорака за микробиолошка испитивања

Правилник^3)

Л1  

Храна за животиње (хранива, предсмеше и смеше)

Узимање узорака за микробиолошка испитивања

Правилник 1)

Л1  
И-16 Сензорна испитивања/П-21.1 Храна и храна за животиње
Храна за животиње

Једноставни дескриптивни тест-Оцена сензорских својстава (изглед, боја, конзистенција, текстура и укус)

МI - 256

Л1  
Храна месо и производи од меса, рибе, ракови, шкољкаши, морски јежеви, жабе, корњаче, пужеви и њихови производи, млеко и производи од млека; јаја и производи од јаја; мед и други пчелињи производи; масти биљног и животињског порекла, маргарин, масни намази, мајонез и њима сродни производи; жито, млински и пекарски производи, тестенине и брзо смрзнута теста; кондиторски производи; супе, сосови, додаци јелима, смеше за прехрамбене производе и сродни производи; адитиви и њихове мешавине за прехрамбене производе; беланчевинасти производи и мешавине беланчевинастих производа за прехрамбену индустрију; зачини за прехрамбену индустрију; кафа, производи од кафе и сурогати; чајеви

Једноставни дескриптивни тест – Оцена сензорских својстава (изглед, боја, конзистенција, текстура, мирис и укус)

МI - 256

Л1