Предмет испитивања |
Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања) |
Опсег мерења (где је примењиво) |
Референтни документ |
Локације |
Биолошки материјал пореклом од животиња - Крвни серум |
Утврђивање присуства специфичних антитела за Brucella spp |
/ |
ОIE 2) поглавље 3.1.4 (2022) тачка 2.5.1
|
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња (крвни серум) |
Утврђивање присуства специфичних антитела за Brucella ovis
|
|
ОIE 2) поглавље 3.8.7 (2015) тачка 2.3
|
|
|
Утврђивање присуства специфичних антитела за меди-висна вирус и вирус артритиса и енцефалитиса коза
|
|
ОIE 2) поглавље 3.8.2 (2017) тачка 2.2
|
|
Биолошки материјал пореклом од животиња - Крвни серум |
Утврђивање присуства специфичних антитела за вирус инфективне анемије копитара (IAK) (AGID тест)
|
/ |
ОIE 2) поглавље 3.6.6 (2019) тачка 2.1
|
Л1 |
|
Утврђивање присуства специфичних антитела за Brucella spp. (брза серумска аглутинација)
|
/ |
ОIE 2) поглавље 3.1.4 (2022) тачка 2.3.1
|
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња (крвни серум) |
Утврђивање присуства специфичних антитела за Brucella spp |
|
ОIE 2) поглавље 3.1.4 (2022) тачка 2.5.2
|
Л1 |
|
Утврђивање присуства специфичних антитела за вирус класичне куге свиња |
|
ОIE 2) поглавље 3.9.3 (2022) тачка 2.4
|
|
Биолошки материјал пореклом од животиња - Крвни серум |
Утврђивање присуства специфичних антитела за вирус ензоотске леукозе говеда |
/ |
ОIE 2) поглавље 3.4.9 (2018) тачка 2.1
|
Л1 |
|
Утврђивање присуства специфичних антитела за вирус атипичне куге живине |
/ |
ОIE 2) поглавље 3.3.14 (2021) тачка 2.2
|
Л1 |
|
Утврђивање присуства специфичних антитела за вирус Гамборо болести |
/ |
ОIE 2) поглавље 3.3.12 (2016) тачка 2.3
|
Л1 |
|
Утврђивање присуства специфичних антитела за вирус болести плавог језика |
/ |
ОIE 2) поглавље 3.1.3 (2021) тачка 2.1
|
Л1 |
|
Утврђивање присуства специфичних антитела за вирус инфективног бронхитиса живине |
/ |
ОIE 2) поглавље 3.3.2 (2018) тачка 2.3
|
Л1 |
|
Утврђивање присуства специфичних антитела за вирус aвијарне инфлуенце |
/ |
ОIE 2) поглавље 3.3.4 (2021) тачка 2.1
|
Л1 |
|
Утврђивање присуства специфичних антитела за Coxiella burnetii |
/ |
ОIE 2) поглавље 3.1.17 (2018) тачка 2.1
|
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња - Пчелиње саће |
Утврђивање присуства узрочника америчке куге пчелињег легла (АКПЛ) (изоловање и идентификација)
|
/ |
ОIE 2) поглавље 3.2.2 (2016) тачка 1.3
|
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња - Пчеле |
Утврђивање присуства Varroa destructor |
/ |
Приручник^1) стр. 643-647
|
Л1 |
|
Утврђивање присуства спора Nosema spp. |
/ |
Приручник^1) стр. 633-637
|
Л1 |
Храна за животињe |
Хоризонтална метода за откривање,одређивање броја и серотипизацију Salmonella Део1:Откривање Salmonella spp.
|
/ |
SRPS EN ISO 6579-1:2017 изизумајући прилог Д
|
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња - Органи, ткива, секрети, екскрети, брисеви, простирка и ткивне течности |
Изоловање и идентификација Salmonella врста
|
/ |
ОIE 2) поглавље 3.10.7 (2022) тачка 1 |
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња - Фецес животиња, меконијум, фецес са назувака-брис фецес, љуске јаја (примарна фаза производње), паперје (примарна фаза производње) и прашина (примарна фаза производње) |
Изоловање и идентификација Salmonella врста
|
/ |
SRPS EN ISO 6579-1:2017 SRPS EN ISO 6579-1:2017/A1:2020 |
Л1 |
Храна - Месо и производи од меса |
Утврђивање присуства ларви Trichinella spiralis (вештачкa дигестијa помоћу магнетне мешалице) |
|
Правилник^2) |
|
Храна - месо, млеко, јаја, риба и њихови производи, скроб и производи од скроба, пекарски производи |
Хоризонтална метода за откривање,одређивање броја и серотипизацију Salmonella Део1:Откривање Salmonella spp.
|
/ |
SRPS EN ISO 6579-1:2017 изизумајући прилог Д SRPS EN ISO 6579-1:2017/A1:2020 |
Л1 |
|
ХХоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae -Део 2: метода бројања колонија |
/ |
SRPS ЕN ISO 21528-2:2017
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae -Део 1: Oткривање и одређивање броја МПН техиком са предобогаћењем |
/ |
SRPS EN ISO 21528-1:2017
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни – Део 2: Техника бројања колонија у производима са активнишћу воде мањом или једнаком 0,95 |
/ |
SRPS ISO 21527-2:2011
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама –Техника бројања колонија на 30°C |
/ |
SRPS EN ISO 4833-1:2014 |
Л1 |
|
ХХоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp - Део 2: метода одређивања броја |
/ |
SRPS EN ISO 11290-2:2017
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. - Део 1: методa откривања |
/ |
SRPS EN ISO 11290-1:2017
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте)- Део 1: техника употребом агара по Берд Паркеру |
/ |
SRPS EN ISO 6888-1:2021 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја β глукоронидаза позитивне Escherichia coli – Део 2: Техника бројања колонија на 44°C помоћу 5-бромо-4 хлор-3 индолил β –Д - глукоронида |
/ |
SRPS ISO 16649-2:2008
|
Л1 |
Храна - Храна за животиње |
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама - Део 1: Бројање колонија на 30°С техником наливања плоче |
|
SRPS EN ISO 4833-1:2014
|
|
|
Хоризонтална метода за откривање Salmonellae spp. |
|
SRPS EN ISO 6579:2008 |
|
|
Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни - Део 2: Техника бројања колонија у производима са активнишћу воде мањом или једнаком 0,95 |
|
SRPS ISO 21527-2:2011
|
|
Храна - Брис из примарне фазе производње |
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. - Део 1: методa откривања
|
/ |
SRPS EN ISO 11290-1:2017
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp - Део 2: метода одређивања броја |
/ |
SRPS EN ISO 11290-2:2017
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја β глукоронидаза позитивне Escherichia coli – Део 2: Техника бројања колонија на 44°C помоћу 5-бромо-4 хлор-3 индолил β –Д - глукоронида |
/ |
SRPS ISO 16649-2:2008
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни – Део 2: Техника бројања колонија у производима са активнишћу воде мањом или једнаком 0,95 |
/ |
SRPS ISO 21527-2:2011
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae -Део 2: метода бројања колонија |
/ |
SRPS EN ISO 21528-2:2017
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање,одређивање броја и серотипизацију Salmonella Део1:Откривање Salmonella spp.
|
/ |
SRPS EN ISO 6579-1:2017 изузимајући Анекс Д SRPS EN ISO 6579-1:2017/A1:2020
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама –Техника бројања колонија на 30°C |
/ |
SRPS EN ISO 4833-1:2014 |
Л1 |
|
Узорци са површина – брисеви са радних површина, опреме, алата и површина трупова закланих животиња |
ХорХоризонтална метода за технике узимања узорака са површина помоћу контактних плоча и брисева |
SRPS EN ISO 18593:2018
|
|
|
Узорци са површина – брисеви са радних површина, опреме, алата и површина трупова закланих животиња |
Узимање узорака са трупа за микробиолшка испитивања |
SRPS ЕN ISO 17604:2016 изузев тачке 8.2 и 8.4 |
|