Предмет испитивања |
Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања) |
Опсег мерења (где је примењиво) |
Референтни документ |
Локације |
Семе - ратарских и повртарских биљака - лековитог биља - зачинског биља - цвећа - дрвенастог биља - жбуња |
Испитивање чистоће семена (чисто семе, инертне материје, семе других биљних врста и корова) |
(50-100) % |
Правилник 1 метода 2 (2.1-2.12)
ISTA Rules, поглавље |
Л1 |
Биљни материјал -Семе ратарских и повртарских биљних врста, полупроизводи и производи од семена ратарских и повртарских биљних врста, животне намирнице, храна за животиње |
Квантитативно испитивање генетичке модификованости код соје – Roundup Ready (Real-time PCR) |
(0-5) % |
ISO 21570:2005 ISO 21571:2005 S14.01.18 S14.01.17 |
Л1 |
|
Квантитативно испитивање генетичке модификованости код кукуруза – CaMV 35S-промотор (Real-time PCR) |
(0-5) % |
ISO 21570:2005 ISO 21571:2005 S14.01.18 S14.01.17 |
Л1 |
|
Квантитативно испитивање генетичке модификованости код соје – CaMV 35S-промотор (Real-time PCR) |
(0-5) % |
ISO 21570:2005 ISO 21571:2005 S14.01.18 S14.01.17 |
Л1 |
|
Идентификација специфичних генетичких модификација уљане репице RT73 - толеранција на хербицид (квалитативно; PCR) |
|
ISO 21569:2005 ISO 21571:2005 S14.01.18 S14.01.16 |
Л1 |
|
Идентификација специфичних генетичких модификација пиринча LLRICE62 -толеранција на хербицид (квалитативно; PCR) |
|
ISO 21569:2005 ISO 21571:2005 S14.01.18 S14.01.16 |
Л1 |
|
Идентификација специфичних генетичких модификација шећерне репе H7-1 -толеранција на хербицид (квалитативно; PCR) |
|
ISO 21569:2005 ISO 21571:2005 S14.01.18 S14.01.16 |
Л1 |
|
Идентификација специфичних генетичких модификација кукуруза MON810 – резистенција на инсектициде (квалитативно; PCR) |
|
ISO 21569:2005 ISO 21571:2005 S14.01.18 S14.01.16 |
Л1 |
|
Идентификација специфичних генетичких модификација кукуруза Bt11 – резистенција на инсектициде (квалитативно; PCR) |
|
ISO 21569:2005 ISO 21571:2005 S14.01.18 S14.01.16 |
Л1 |
|
Идентификација специфичних генетичких модификација кукуруза NK603 – толеранција на хербицид (квалитативно; PCR) |
|
ISO 21569:2005 ISO 21571:2005 S14.01.18 S14.01.16 |
Л1 |
|
Идентификација специфичних генетичких модификација код соје – Roundup Ready (квалитативно; PCR) |
|
ISO 21569:2005 ISO 21571:2005 S14.01.18 S14.01.16 |
Л1 |
|
Утврђивање присуства NOS терминатора ( квалитативно; PCR ) |
|
ISO 21569:2005 ISO 21571:2005 S14.01.18 S14.01.16 |
Л1 |
|
Утврђивање присуства CaMV 35S промотора (квалитативно; PCR) |
|
ISO 21569:2005 ISO 21571:2005 S14.01.18 S14.01.16 |
Л1 |
Семе - Ратарских и повртарских биљака, лековитог биља, зачинског биља, цвећа, дрвенастог биља, жбуња |
Одређивање генетичке чистоће и генетичке нечистоће ( %) (скробни гел-изоензими) |
|
S 14.01.15 |
Л1 |
|
Верификација врста и сорти-на основу одговарајућих стандардних култура (скробни гел- изоензими) |
|
S 14.01.15 |
Л1 |
|
Детерминација семена других биљних врста |
/ |
ISTA Rules, поглавље 4 Правилник 1, метода 2 (2.13) |
Л1 |
|
Испитивање клијавости семена (енергија клијања, клијавост семена, атипични поник, тврдо семе, мртво семе, остало неклијало семе) |
опсег мерења: 0-100%
|
Правилник^1, метода 3 (3.1-3.7; 3.11-3.20)
|
Л1 |
|
Испитивање клијавости семена (енергија клијања, клијавост семена, атипични поник, тврдо семе, мртво семе, остало неклијало семе) |
опсег мерења: 0-100%
|
ISTA Rules, поглавље 5
|
Л1 |
|
Испитивање виталности семена - тетразолијум тест (% виталних семена) (биохемијско испитивање)
|
/ |
Правилник^1, метода 4
|
Л1 |
|
Испитивање здравственог стања семена на фитопатегене гљиве и инфестеција инсектима (присуство паразита, факултативних паразита и сапрофита)
|
опсег мерења: 0-100 %
|
ISTA Rules, поглавље 7 Правилник 1 , метода 8.12 |
Л1 |
|
Испитивање здравственог стања семена-(присуство бактерија-паразити
|
опсег мерења:0-100 %
|
ISTA Rules, поглавље 7 |
Л1 |
Обложено семе - Ратарских и повртарских биљака, лековитог биља, зачинског биља, цвећа , дрвенастог биља, жбуња |
Испитивање клијавости семена |
опсег мерења: 0-100 %
|
Правилник^1 метода 3 (3.19) ISTA Rules, поглавље 11.5 |
Л1 |
|
Испитивање клијавости семена (енергија клијања, клијавост семена, ненормални клијанци, неклијало семе) |
опсег мерења: 0-100 %
|
ISTA Rules, поглавље 11.5 Правилник 1 метода 3 (3.1-3.7, 3.11-3.20) |
Л1 |
Семе - ратарских и повртарских биљака - лековитог биља - зачинског биља - цвећа - дрвенастог биља - жбуња |
Детерминација семена других биљних врста |
|
Правилник 1 метода 2 (2.13) ISTA Rules, поглавље 4 |
Л1 |
|
Испитивање здравственог стања семена на фитопатогене гљиве и инфестација инсектима (присуство паразита) |
(0-100) % |
Правилник ,1 метода 8.12 ISTA Rules, Поглавље 7 |
Л1 |
|
Одређивање масе 1000 семена |
(0,05-600) g |
Правилник 1 метода 6 ISTA Rules, поглавље 10 |
Л1 |
Биљни материјал -Семе ратарских и повртарских биљних врста, полупроизводи и производи од семена ратарских и повртарских биљних врста, животне намирнице, храна за животиње |
Утвршивање присуства P-FMV промотора (квалитативно; PCR) |
|
ISO 21569:2005 ISO 21571_2005 S14.01.18 S14.01.16 |
Л1 |
|
Утврђивање присуства бар гена (квалитативно; PCR) |
|
ISO 21569:2005 ISO 21571_2005 S14.01.18 S14.01.16 |
Л1 |
|
Утврђивање присуства пат гена (квалитативно; PCR) |
|
ISO 21569:2005 ISO 21571_2005 S14.01.18 S14.01.16 |
Л1 |
|
Утврђивање присуства EPSP гена (квалитативно, PCR) |
|
ISO 21569:2005 ISO 21571_2005 S14.01.18 S14.01.16 |
Л1 |
|
Идентификација специфичних генетичких модификација код соје - MON89788 (квалитативно; PCR) |
|
ISO 21569:2005 ISO 21571_2005 S14.01.18 S14.01.16 |
Л1 |
|
Идентификација специфичних генетичких модификација уљане репице Rf3 - толеранција на хербицид (квалитативно; PCR) |
|
ISO 21569:2005 ISO 21571_2005 S14.01.18 S14.01.16 |
Л1 |
|
Идентификација специфичних генетичких модификација уљане репице T45 - толеранција на хербицид (квалитативно; PCR) |
|
ISO 21569:2005 ISO 21571_2005 S14.01.18 S14.01.16 |
Л1 |
Семе - Ратарских и повртарских биљака, лековитог биља, зачинског биља, цвећа, дрвенастог биља, жбуња |
Испитивање садржаја влаге у семену |
(1-50%) |
Правилник^1, метода 5 (5.3-5.5)
|
Л1 |
|
Испитивање садржаја влаге у семену |
(1-50%) |
ISTA Rules, поглавље 9 |
Л1 |
Обложено семе - Ратарских и повртарских биљака, лековитог биља, зачинског биља, цвећа , дрвенастог биља, жбуња |
Испитивање клијавости семена
|
(0-100) % |
ISTA Rules, поглавље 11.5 |
Л1 |
|
Одређивање масе 1000 семена |
(3-50) g |
Правилник^1 метода 6 (6.3.2) |
Л1 |
|
Одређивање масе 1000 семена |
(3-50) g |
ISTA Rules, поглавље 11.10 |
Л1 |
|
Испитивање чистоће семена |
опсег мерења: 50-100 %
|
Правилник^1 метода 2 (2.5) |
Л1 |
|
Испитивање чистоће семена |
опсег мерења: 50-100 %
|
ISTA Rules, поглавље 11.3 |
Л1 |
|
Детерминација семена других биљних врства |
|
ISTA Rules, поглавље, 11.4 |
Л1 |
|
Испитивање клијавости семена |
(0-100) % |
Правилник 1, метода 3 (3.19) |
Л1 |
|
Семе- Ратарских и повртарских биљака, лековитог биља, зачинског биља, цвећа, дрвенастог биља и жбуња |
Узимање узорака за физичко-хемијска и биолошка испитивања |
ISTA Rules, поглавље 2 |
Л1 |
|
Семе - Ратарских и повртарских биљака, лековитог биља, зачинског биља, цвећа, дрвенастог биља, жбуња |
Узимање узорака за физичко-хемијска и биолошка испитивања |
Правилник^1, члан 4-17 |
Л1 |