Предмет испитивања |
Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања) |
Опсег мерења (где је примењиво) |
Референтни документ |
Локације |
Семе пољопривредног биља (семе ратарских врста) |
Утврђивање здравствене исправности семена: - присуство фитопатогених гљива - инфестација инсектима
|
(од 0 - 100)% |
Правилник^13 метода 8.12
|
Л1 |
|
Клијавост семена |
(од 0 - 100)% |
Правилник^13 метода 3
|
Л1 |
Храна за животиње - Сировине; Полупроизводи; Готови производи; Компоненте |
Микробиологија ланца исхране- Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни – Техника бројања колонија у производима са aw≤ 0,95
|
|
SRPS ISO 21527-2:2011 |
Л1 |
|
Микробиологија ланца исхране- Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни – Техника бројања колонија у производима са aw> 0,95
|
|
SRPS ISO 21527-1:2011 |
Л1 |
|
Микробиологија ланца исхране- Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама - Техника бројања колонија на 30°C техником наливања плоче
|
|
SRPS EN ISO 4833-1: 2014
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте)
|
|
SRPS EN ISO 6888-1: 2009
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја Clostridium perfringens- Техника бројања колонија |
|
SRPS EN ISO 7937: 2010
|
Л1 |
|
Хоризонтални метод за нумеричко одређивање сулфиторедукујућих бактерија које расту у анаеробним условима |
|
SRPS ISO 15213:2011 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella-откривање Salmonella spp. |
|
SRPS EN ISO 6579-1:2017 осим Анекс Д SRPS EN ISO 6579-1:2017 / A1:2020
|
Л1 |
Вода - Отпадне воде, Индустријске воде |
Доказивање колиформних бактерија у води (највероватнији број у 1000 ml ) |
|
ЕЛ 20305 005-11 |
Л1 |
Храна Сировине Полупроизводи Готови производи Компоненте |
Хоризонтална метода за одређивање броја β-глукуронидаза позитивне Escherichia coli – Део 2: Техника бројања колонија на 44°С помоћу 5-bromo-4-hloro-3-indolil β-D-glukuronida |
|
SRPS ISO 16649-2:2008 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae- Део 2: Техника бројања колонија |
|
SRPS EN ISO 21528-2:2017 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae-Део 1: Откривање Enterobacteriaceae |
|
SRPS EN ISO 21528-1:2017 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp.- Део 2: Метода одређивања броја |
|
SRPS EN ISO 11290-2: 2017 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp.- Део 1: Метода откривања |
|
SRPS EN ISO 11290-1:2017 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella – Део 1:Откривање Salmonella spp. |
|
SRPS EN ISO 6579-1:2017 осим Анекс Д SRPS EN ISO 6579-1:2017 / A1:2020
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама – Део 1: Бројање колонија на 30°C техником наливања плоче |
SRPS EN ISO 4833-1:2014 |
|
Л1 |
Храна - Млеко |
Одређивање присуства резидуа антибиотика и сулфонамида у млеку Delvotest SP-NT |
|
EЛ 20305 005-13 |
Л1 |
Храна Сирово млеко |
Одређивање присуства резидуа антибиотика у сировом млеку Charm Quad test/ Charm MRLBLTET2 тест
|
Penicillin G (2-3) ppb Tetracycline (3-6) ppb (Quad test) Tetracycline (10-30) ppb (MRLBLTET) Choramphenicol (0,2-0,3) ppb Streptomycin (75-150) ppb
|
EЛ 20305 005-16 |
Л1 |
Брисеви Узорци са предмета и површина које долазе у контакт са храном |
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp.- Део 1: Метода откривања |
|
SRPS EN ISO 11290-1: 2017 |
Л1 |
Брисеви (предмета и површина који долазе у контакт са храном) |
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама – Део 1: Бројање колонија на 30°C техником наливања плоче |
|
SRPS EN ISO 4833-1:2014 |
Л1 |
Брисеви Узорци са предмета и површина које долазе у контакт са храном |
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae- Део 2: Техника бројања колонија |
|
SRPS ISO 21528-2:2017
|
Л1 |
Семе пољопривредног биља (семе ратарских врста) |
Маса 1.000 семена |
Опсег мерења зависи од културе |
Правилник^13 метода 6
|
Л1 |
|
Влага семена |
|
Правилник^13 метода 5
|
Л1 |
Семе пољопривредног биља (семе ратарских врста) |
Испитивање чистоће семена |
|
Правилник^13 метода 2
|
Л1 |
Храна за животиње |
Одређивање садржаја влаге (гравиметријска метода)
|
(0,5 - 99)% |
Правилник^12 метода 6
|
Л1 |
храна за животиње |
Одређивање садржаја натријума (пламенфотометријски)
|
(100-10.000) mg/kg |
|
Т1 |
Храна за животиње |
Одређивање садржаја деоксиниваленона (HPLC метода)
|
Loq ≤ 500µg/kg |
ЕЛ10305 005-56 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја зераленона (HPLC метода) |
Loq ≤ 50µg/kg |
ЕЛ10305 005-55 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја арсена (метода HG-AAS) |
(0,01-10) mg/kg |
ЕЛ10305 005-52 |
Л1 |
Храна за животињe |
Одређивање садржаја калијума (пламенфотометријски) |
(5,0-10.000) mg/kg |
ЕЛ10305 005-54 |
Л1 |
|
Одређивање укупног садржаја живе (метода CV-AAS) |
(0,02-5) mg/kg |
ЕЛ10305 005-53 |
Л1 |
|
Одређивање остатака органохлорних пестицида: (алфа-BHC, бета-BHC, Lindan, Dieldrin, 4,4’-DDT, Endrin, Endosulfan, Heptahlorepoksid) (метода гасне хроматографије)
|
(0,001 - 1)ppm |
EL 15305 005-08 |
Л1 |
Храна за животиње |
Одређивање афлатоксина (B1, B2, G1, G2) (метода HPLC са флуоресцентним детектором)
|
min 0,3 μg/kg |
AOAC Metoda 994.08/1997 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја целулозе (гравиметријска метода)
|
(0,1 - 40)% |
ЕЛ 10305 005 - 35 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја киселина у силажи (волуметријска метода)
|
(0,1- 5) g/100g |
ЕЛ 15305 005 - 04 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја непротеинског азота (волуметријска метода) |
(0,02 - 46)% |
ЕЛ 15305 005 - 02 |
Л1 |
|
Одређивање активности урeазе (волуметријска метода)
|
(0,01 - 10) mgN/g/min |
ЕЛ 15305 005 – 07
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја натријума, калцијума, магнезијума, гвожђа, бакра, цинка, мангана, олова и кадмијума (метода FААЅ )
|
Cd: (0,05-5) mg/kg Pb: (0,20-50) mg/kg Cu: (0,10-100) mg/kg Fe: (0,50-350) mg/kg Mn: (0,50-100) mg/kg Zn : (0,20-300) mg/kg Ca: (50-40.000) mg/kg Mg: (50-2000) mg/kg Na: (15-10.000) mg/kg
|
ЕЛ 15 305 005 - 01 |
Л1 |
|
Одређивање pH вредности (потенциометријска метода)
|
0,1– 13,9 |
Правилник^12 метода 15
|
Л1 |
Храна за животињe |
Одређивање каротина (спектрофотометријска метода) |
(4,0- 300)mg/kg |
ЕЛ 15305005-09 |
Л1 |
Храна за животиње |
Одређивање урее (спектрофотометријска метода)
|
(0,02 - 46)% kao N |
Правилник^12 метода 9
|
Л1 |
|
Одређивање количине примеса (гравиметријска метода)
|
(0,1- 30)% |
Правилник^12 метода 3
|
Л1 |
|
Одређивање сирових протеина (волуметријска метода по Кјелдалу)
|
(0,1 - 80)% |
Правилник^12 метода 7
|
Л1 |
|
Одређивање сирових масти (гравиметријска метода по Soxlet -у)
|
(0,1 - 88)% |
Правилник^12 метода 12
|
Л1 |
|
Одређивање сировог пепела (гравиметријска метода)
|
(0,1- 40)% |
Правилник^12 метода 18
|
Л1 |
|
Одређивање укупног фосфора (спектрофотометријска метода)
|
(0,2 - 40)% |
Правилник^12 метода 29
|
Л1 |
|
Одређивање безазотних екстративних материја (рачунски)
|
|
Правилник^12 метода 20
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја калцијума (волуметријски)
|
(550-40.000) mg/kg |
EЛ 10305 005-12 |
Т1 |
Храна за животиње |
Одређивање охратоксина А |
min 1,0 μg/kg |
ЕЛ10305 005-50 |
Л1 |
Предмети опште употребе Средства за прање и бељење |
Одређивање pH вредности у козметици |
'1-13 |
EЛ 10305 005-61 |
Т1 |
|
Одређивање садржаја конзерванаса и активних супстанци за козметику (метода течне хроматографије)
|
метил-парабен, етил-парабен, пропил-парабен, бутил-парабен (0,01-1,00)% натријум бензоат (0,01-1,00)% калијум сорбат (0,01-1,00)% 2-феноксиетанол (0,01-1,00) % кофеин (0,01-1,00) % салицилна киселина (0,01-1,00) % калијум ацесулфам (0,01-1,00) % натријум сахарин (0,01-1,00) % хидрохинон (0,01-1,00) %
|
EЛ 10305 005-60 |
Т1 |
|
Релативнa густинa - методом пикнометра (гравиметрија) |
0,8-1,30 |
EL 10305 005-62 |
Т1 |
Предмети опште употребе - Средства за прање и бељење |
Одређивање садржаја водоник пероксида (волуметријска метода)
|
(0,1 - 30)% |
ЕЛ 10305 005 - 16 |
Л1 |
Ђубрива |
Одређивање садржаја фосфора растворљивог у води (спектрофотометријска метода) |
(1,0-60)% као P2O5 |
ЕЛ 11305 005-03 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја калијума (пламенфотометријска метода)
|
(1,5-65)% као K2O |
ЕЛ 11305 005-09 |
Л1 |
|
Чврста минерална ђубрива и материје за калцификацију – Одређивање садржаја влаге – гравиметријска метода сушењем на 105± 2 °С |
(0,5 - 99)% |
SRPS EN 12048:2011 |
Л1 |
Вода - Отпадна вода; Индустријска вода |
Одређивање хемијске потрошње кисеоника (волуметријска метода)
|
(30-3.000) mg/L |
SRPS ISO 6060:1994. |
Л1 |
Земљиште |
Одређивање лакоприступачног калијума у земљишту АЛ методом
|
(1,0-50) mg/100 g |
ЕЛ 11305 005 - 23 |
Л1 |
|
Одређивање земноалкалних карбоната |
(0,3-60)% |
EЛ 11305 005 - 22 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја азота |
(0,1-3,00) % |
EЛ 11305 005 - 30 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја живе у земљишту (метода CV-AAS) |
(0,01-10) mg/kg |
ЕЛ 11305 005 – 17 |
Л1 |
Земљиште |
Земљиште- Одређивање укупног садржаја мангана, никла, кобалта, олова, кадмијума, цинка и бакра у земљишту (метода FААЅ ) |
Cd: (0,5-50) mg/kg Co : (5 -250) mg/kg Cu : (3-200) mg/kg Pb : (10-700) mg/kg Mn: (1,5-200) mg/kg Ni : (5-200) mg/kg Zn : (2- 700) mg/kg
|
ЕЛ 11305 005 - 05 |
Л1 |
|
Одређивање лакоприступачног фосфора у земљишту АЛ методом (спектрофотометријски) |
(0,5-50) mg/100 g |
EЛ 11305 005 - 21 |
Л1 |
|
Одређивање хумуса (спектрофотометријска метода)
|
(0,14-10)% |
EЛ 11305 005 - 31 |
Л1 |
Земљиште |
Одређивање рH вредности (потенциометријска метода)
|
(3,0 – 11,0) |
EЛ 11305 005 - 25 |
Л1 |
|
Одређивање минералног азота у свежем узорку земљишта (спектрофотометријска метода) |
(2,5-50) mg NO3-N/kg |
EЛ 11305 005 – 24 |
Л1 |
Вода - Отпадне воде; Индустријске воде |
Одређивање садржаја гвожђа, мангана, бакра, цинка (метода атомске апсорпционе спектрометрије-ААС )
|
Fe: (0,50-10) mg/L Mn: (0,25-5) mg/L Cu: (0,30-10) mg/L Zn:(0,15-2) mg/L
|
EЛ 11305 005 – 08 |
Л1 |
|
Одређивање остатка и губитка жарењем (гравиметријска метода)
|
(1-500) mg/L |
EЛ 11305 005 - 38 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја нитрита (спектофотометријска метода)
|
(0,03-0,7) mg/L |
EЛ 11305 005 - 02 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја нитрата (спектофотометријска метода)
|
(0,9-9) mg/L |
EЛ 11305 005 - 18 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја сулфата (спектрофотометријска метода) |
(2,0-40) mg/L |
EЛ 11305 005 - 39 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја амонијака (спектофотометријска метода)
|
(0,25-25) mg/L |
EЛ 11305 005 - 45 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја азота (волуметријска метода по Кјелдалу)
|
(1,20-300) mg/L |
EЛ 11305 005 -15 |
Л1 |
|
Одређивање укупног остатка након испарења (гравиметријска метода)
|
(1-1000) mg/L |
EЛ 11305 005 – 13 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја укупног фосфора (спектофотометријска метода)
|
(0,10-20) mg/L |
EЛ 11305 005 – 10 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја хлорида (волуметријска метода)
|
(5-500) mg/L |
SRPS ISO 9297:1997. |
Л1 |
|
Одређивање електролитичке проводљивости (кондуктометријска метода)
|
(1 -2000) µS/cm |
EЛ 11305 005 – 06 |
Л1 |
|
Одређивање рH вредности (потенциометријска метода)
|
(2,0 – 12,0) |
SRPS H. Z1.111:1987. |
Л1 |
Вода - Отпадна вода; Индустријска вода |
Одређивање садржаја суспендованих материја (гравиметријска метода)
|
(1-1000) mg/L |
ЕЛ 11305 005-49 |
Л1 |
Вода - Отпадне воде; Индустријске воде |
Одређивање таложења по Imhoff-у
|
(0,1-20) ml/L |
EЛ 11305 005 – 11 |
Л1 |
|
Мерење температуре (термометром) |
(0-100)oC |
SRPS H. Z1.106:1970 |
Т1 |
Храна Млеко и млеко у праху |
Одређивање садржаја влакана NDF, ADF, ADL (гравиметрија)
|
NDF (1,45-73,00) % ADF (2,95-73,00)% ADL (0,50-20,00) %
|
ЕЛ H-4/1 |
Л1 |
Воће и поврће, производи од воћа и поврћа, Жита и млински производи, пекарски производи, тестенине, брзо смрзнута теста Производи од меса, Mлеко и производи од млека |
Одређивање укупног садржаја живе |
Воће и поврће, производи од воћа и поврћа Жита и млински производи, пекарски производи, тестенине, брзо смрзнута теста: (0,02-5,0) mg/kg Mлеко и производи од млека: (0,01-5,0) mg/kg |
EЛ 10305 005-53 |
Т1 |
Храна - Сирово млеко |
Одређивање pH вредности (потенциометријска метода) |
(5-8) |
ЕЛ10305 005-02 |
Л1 |
Храна Mлеко и производи од млека, Месо и производи од меса, Вино |
Одређивање резидуа пестицида гасном хроматографијом (GC ECD) |
Месо (0,02-0,5) mg/kg Млеко (0,0008-0,2) mg/kg Вино (0,01-0,5) mg/kg
У Напомени 1 су дати опсези мерења пестицида
|
ЕЛ 10305 005-57 |
Л1 |
Храна Воће и поврће са високим садржајем воде, Воће и поврће са високим садржајем киселина |
Oдређивање резидуа пестицида гасно масеном хроматографијом (GC МS) |
(0,01-1,0) mg/kg
У Напомени 2 су дати опсези мерења пестицида
|
EЛ 10305 005-57 |
Л1 |
Храна Mлеко и производи од млека, Месо и производи од меса |
Oдређивање резидуа PCB-a гасном хроматографијом (GC ECD) |
Месо (0,01-0,5) mg/kg Млеко (0,01-0,5) mg/kg
У Напомени 3 су дати опсези мерења PCB-a
|
EЛ 10305 005-58 |
Л1 |
Храна Вино |
Одређивање садржаја сумпор (IV) оксида(волуметријска метода)
|
мин 30 mg/l |
OIV-MA-АS323-04 А |
Т1 |
Храна - Производи од воћа |
Одређивање садржаја калијума (пламенфотометријски) |
(25,00-2000,0) mg/kg |
ЕЛ10305 005-54 |
Л1 |
Храна - Млеко и млеко у праху |
Одређивање садржаја афлатоксина М1 (метода HPLC са флуоресцентним детектором)
|
0,02-0,4 μg/l (μg/ kg) |
ЕЛ10305 005-51 |
Л1 |
Храна - Бомбонски производи, Производи од воћа и поврћа, Фини пекарски производи и снек, Вина, Освежавајућа безалкохолна пића |
Одређивање садржаја конзерванаса - бензоева и сорбинска киселина Na-бензоат и K-сорбат (HPLC метода)
|
(25,0-2000) mg/l(kg) |
ЕЛ 10305 005 – 08 |
Л1 |
Храна - Млеко и производи од млека, Производи од меса, Зачини, екстракти и мешавине зачина, Сенф, Беланчевинасти производи и мешавине беланчевинастих производа за прехр. индустрију, Супе, чорбе, сосови, додаци јелима и сродни производи, Жита и млински производи, пекарски производи, Кафа, Чај, мешавине чаја , домаћег чаја и инстант чаја, Адитиви за прехрамбену индустрију |
Одређивање садржаја пепела (гравиметријска метода)
|
(0,1 - 40)% Адитиви: мин 0,11 % |
ЕЛ 10305 005 - 03 |
Л1 |
Храна - Млеко и производи од млека, Сирово млеко, производи од меса, Производи од меса, Воће и поврће, производи од воћа и поврћа, Адитиви за прехрамбену индустрију, Ароме |
Одређивање pH - вредности (потенциометријска метода)
|
0,1-13,9 Адитиви, Ароме: 1 – 13 % |
ЕЛ10305 005-02 |
Л1 |
Храна - Пиво |
Одређивање садржаја конзерванаса - бензоева и сорбинска киселина Na-бензоат и K-сорбат (HPLC метода)
|
(25 - 100) mg/L |
ЕЛ 10305 005 – 08 |
Л1 |
|
Одређивање pH-вредности (потенциометријска метода)
|
1-13,9 |
ЕЛ10305 005 – 02 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја сумпор (IV) оксида (спектрофотометријска метода)
|
(5 - 50) mg/L |
ЕЛ 10305 005 – 36 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја етанола(пикнометром) |
(0,5 - 20)% |
ЕЛ 10305 005 - 30 |
Л1 |
|
Одређивање количине екстракта у основној сладовини (гравиметријска метода)
|
(0,5 - 20)% |
EL14305 005-33 |
Л1 |
Храна -Вино |
Одређивање охратоксина А(HPLC метода) |
мин 1,0 μg/kg |
ЕЛ10305 005-50 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја сумпор (IV) оксида(волуметријска метода) |
мин 30mg/L |
OIV-MA-АS323-04 B |
Л1 |
|
Одређивање испарљивих киселина(волуметријска метода) |
мин 0,05g/L |
OIV-MA-АS313-02 |
Л1 |
|
Одређивање пепела(гравиметријска метода) |
мин 0,5g/L |
OIV-MA-ES2-04 |
Л1 |
|
Квалитативно oдређивање диглукозид-малвидола (доказна) |
макс 15 mg/L |
OIV-MA-EAS315-03 Тачка 2
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја екстракта без шећера(пикнометром) |
мин 5g/L |
OIV-MA-AS2-03B |
Л1 |
|
Одређивање укупних киселина(волуметријска метода) |
мин 1g/L |
OIV-MA-AS313-01 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја шећера по Luff-Schoorl-у (волуметријска метода)
|
(0,5 - 20)% |
ЕЛ 10305 005 - 22 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја конзерванаса - бензоева и сорбинска киселина Na-бензоат и K-сорбат (HPLC метода)
|
(25 - 100) mg/L |
ЕЛ 10305 005 - 08 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја укупних бојених и танинских материја (спектрофотометријска метода)
|
(0,1 - 2)g/L |
ЕЛ 14305 005 – 04 |
Л1 |
|
Одређивање укупног и стварног алкохола (пикнометром)
|
(1- 20)% |
ЕЛ 14305 005 - 05 |
Л1 |
Храна - Алкохолна пића |
Одређивање садржаја метанола (спектрофотометријска метода) |
(0,5 -30)g/L a.a |
Правилник^9 Метода 5
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја шећера по Luff-Schoorl-у (волуметријска метода) |
(0,5- 60)% |
ЕЛ 10305 005 - 22 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја пепела (гравиметријска метода)
|
(0,1- 1)% |
ЕЛ 10305 005 - 03 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја фосфора (спектрофотометријска метода)
|
(0,2- 1)% |
ЕЛ 10305 005 - 26 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја конзерванаса - бензоева и сорбинска киселина Na-бензоат и K-сорбат (HPLC метода) |
(25- 100) mg/L |
ЕЛ 10305 005 - 08 |
Л1 |
|
Одређивање фурфурола (спектрофотометријска метода)
|
(1 -150)mg/L a.a. |
Правилник^9 метода 8
|
Л1 |
|
Одређивање испарљивих естара (спектрофотометријска метода)
|
(10 -600) mg/L a.a. |
Правилник^9 метода 4
|
Л1 |
|
Одређивање виших алкохола (спектрофотометријска метода)
|
(10 -1500) mg/L a.a. |
Правилник^9 метода 6
|
Л1 |
|
Одређивање укупне титрационе киселости (волуметријска метода)
|
(10 -6000) mg/L a.a. |
Правилник^9 метода 3
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја екстракта (гравиметријска метода)
|
(0,2 -20) g/L |
Правилник^9 метода 2
|
Л1 |
|
Одређивање ацеталдехида (спектрофотометријска метода)
|
(1 -60) mg/L a.a. |
Правилник^9 метода 7
|
Л1 |
|
Одређивање бензалдехида (спектрофотометријска метода)
|
(1 -150) mg/La.a. |
Правилник^9 метода 12
|
Л1 |
Храна - Жита и млински производи, фини пекарски производи |
Одређивање садржаја деоксиниваленона (HPLC метода)
|
Loq ≤ 500µg/kg |
ЕЛ10305 005-56 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја зераленона (HPLC метода) |
Loq ≤ 50µg/kg |
ЕЛ10305 005-55 |
Л1 |
Храна - Млеко и производи од млека, Производи од меса, Kакао производи, Бомбонски производи, Кекс, производи слични кексу, Воће и поврће, производи од воћа и поврћа, Жита и млински производи, пекарски производи, тестенине, брзо смрзнута теста, Кафа, Уља и масти биљног и животињског порекла, Сенф, Чај, мешавине чаја, домаћег чаја и инстант чаја, Зачини, екстракти и мешавине зачина, Супе, чорбе, сосови, додаци јелима и сродни производи, Пекарски квасац, Скроб и производи од скроба за прехрамбену индустрију, Прашак за пециво и прашак за пудинг, Беланчевинасти производи и мешавине беланчевинастих производа за прехрамбену индустрију, Освежавајућа безалкохолна пића |
Одређивање садржаја арсена (метода HG-AAS)
|
(0,03-10,0) mg/kg |
ЕЛ10305 005-52 |
Л1 |
Храна - Масти и уља,сенф, чај, супе и чорбе, зачини, пекарски квасац, скроб, печурке, прашак за пециво, беланчевинасти производи и освежавајућа безалкохолна пића |
Одређивање укупног садржаја живе ( метода CV-AAS) |
(0,02-5,0) mg/kg |
ЕЛ10305 005-53 |
Л1 |
Храна - Млеко и производи од млека, Какао производи, Кафа, производи од кафе са додатком млека |
Одређивање сулфонамида (sulfamerazin, sulfadimidin, sulfadiazin, sulfanilamid, succinylsulfathiazole, sulfathiazole) (HPLC метода) |
(0,001 - 100)ppm |
ЕЛ10305 005-42 |
Л1 |
Храна - Жита, производи од жита, млински производи, пекарски производи, тестенине, брзосмрзнута теста, фини пекарски производи, зачини, производи од кафе, Јечам, пржена кафa |
Одређивање охратоксина А (HPLC метода) |
мин 1,0 μg/kg |
ЕЛ10305 005-50 |
Л1 |
Храна - Млечна чоколада, производи од кафе типа капућино, Жита, млински производи, Чај, мешавине домаћег и инстант чаја, бомбонски производи, какао производи, чоколада у праху, производи слични чоколадним, Кафа и производи од кафе, Скроб, Зачини, екстракти зачина и мешавине зачина, језграсто воће |
Одређивање афлатоксина (B1, B2, G1,G2) (метода HPLC са флуоресцентним детектором)
|
min 0,3 μg/kg
|
АОАC Metода 994.08/1997. |
Л1 |
Храна - Освежавајућа безалкохолна пића, воћни сокови, производи од воћа, бомбонски производи |
Одређивање К-ацесулфама, сахарина и аспартама у течним и чврстим узорцима (метода HPLC)
|
мин 5 mg/kg |
АОАC Metода 979.08/1997. |
Л1 |
Храна - Производи од воћа и поврћа, Скроб и производи од скроба за прехр.индустрију, Сенф, Освежавајућа безалкохолна газирана пића |
Одређивање садржаја сумпор (IV) оксида (спектрофотометријска метода)
|
(5 - 50) mg/L(кg) |
ЕЛ 10305 005 - 36 |
Л1 |
Храна - Воће и поврће, производи од воћа и поврћа, Зачини и мешавине зачина, Жита и млински производи, пекарски производи, какао производи, Бомбонски производи, кекс, производи слични кексу, Беланчевинасти производи и мешавина беланчевинастих производа за прехр. индустрију |
Одређивање садржаја целулозе (гравиметријска метода)
|
(0,1 - 40)% |
ЕЛ 10305 005 - 35 |
Л1 |
Храна - Производи од меса, Какао производи, бомбонски производи, кекс,производи слични кексу, Воће и поврће, производи од воћа и поврћа, Скроб и производи од скроба за прехр. индустрију, Жита и млински производи, пекарски производи, брзо смрзнута теста, Супе, чорбе, сосови, додаци јелима, Беланчевинасти производи и мешавина беланчевинастих производа за прехр.индустрију |
Одређивање масти по Soxlet -у (гравиметријска метода)
|
(0,1 - 80)% |
ЕЛ 10305 005-34 |
Л1 |
Храна - Освежавајућа безалкохолна газирана пића, Воће и поврће производи од воћа и поврћа, Какао производи, бомбонски производи, кекс, производи слични кексу, Скроб и производи од скроба за прехр.индустрију |
Одређивање садржаја етанола (волуметријска метода)
|
(0,2 - 10)% |
ЕЛ10305 005 - 31 |
Л1 |
Храна - Чоколадни производи |
Одређивање садржаја етанола (пикнометром)
|
(0,5 - 20)% |
ЕЛ10305 005 - 30 |
Л1 |
Храна - Производи од меса, Освежавајућа безалкохолна газирана пића, Жита и млински производи |
Одређивање садржаја фосфора (спектрофотометријска метода)
|
(0,2 - 40)% |
ЕЛ 10305 005 - 26 |
Л1 |
Храна - Кајмак, Маслац, Производи од меса, Воће и поврће производи од воћа и поврћа, Какао производи, бомбонски производи, кекс, производи слични кексу, Сенф, Супе, Чорбе, сосови, додаци јелима и сродни производи, Беланчевинасти производи и мешавине, Пекарски производи. |
Одређивање садржаја натријум хлорида по Mohr-у (волуметријска метода)
|
(0,01 - 99)% |
ЕЛ 10305 005 - 25 |
Л1 |
Храна - Млеко и производи од млека, Какао производи, бомбонски производи, кекс, производи слични кексу, Воће и поврће, производи од воћа и поврћа и сродни производи, Производи од скроба за прехр.индустрију, Пекарски производи, брзо смрзнута теста, Чај, мешавине чаја, домаћег чаја и инстант чаја |
Одређивање садржаја шећера по Luff-Schoorl-у (волуметријска метода)
|
(0,5 - 98)% |
ЕЛ 10305 005 - 22 |
Л1 |
Храна - Млеко и производи од млека, Производи од меса, Какао производи, бомбонски проиводи, кекс, производи слични чоколади, Скроб и производи од скроба за прехрамбену индустрију, Жита и млински производи, пекарски производи и брзо смрзнута теста, Беланчевинасти производи и мешавина беланчевинастих производа за прехр.индустрију |
Одређивање садржаја протеина (волуметријска метода по Кјелдалу)
|
(0,1-80)% |
ЕЛ 10305 005-21 |
Л1 |
Храна - Какао производи, бомбонски производи, кекс, производи слични кексу, Воће, поврће, производи од воћа и поврћа, Сенф, Чај, мешавине домаћег и инстант чаја, Зачини, екстракти зачина и мешавине зачина, Жита и млински производи, Беланчевинасти производи и мешавина беланчевинастих производа за прехр.индустрију |
Одређивање садржаја минералних материја нерастворних у хлороводоничној киселини (гравиметријска метода)
|
(0,001 - 0,5)% |
ЕЛ 10305 005 – 17 |
Л1 |
Храна - Производи од воћа и поврћа, Освежавајућа безалкохолна и газирана пића |
Одређивање садржаја аскорбинске киселине (HPLC метода)
|
(30-1000)mg/l (mg/kg) |
ЕЛ 10305 005 - 11 |
Л1 |
Храна - Освежавајућа безалкохолна пића, Кафа и производи од кафе, Чај, мешавине чаја , домаћег чаја и инстант чаја |
Одређивање садржаја кофеина (HPLC метода) |
мин 1,0 mg/kg |
ЕЛ10305 005 - 10 |
Л1 |
Храна - Млеко и производи од млека, Производи од меса, Kакао производи, бомбонски производи,кекс, производи слични кексу, Воће и поврће, производи од воћа и поврћа, Жита и млински производи, пекарски производи, тестенине, брзо смрзнута теста, Кафа, Уља и масти биљног и животињског порекла, Сенф, Чај, мешавине чаја, домаћег чаја, и инстант чаја, Зачини, екстракти и мешавине зачина,Сенф, Супе, чорбе, сосови, додаци јелима и сродни производи, Пекарски квасац, Скроб и производи од скроба за прехрамбену индустрију, Прашак за пециво и прашак за пудинг, Беланчевинасти производи и мешавине беланчевинастих производа за прехрамбену индустрију, Освежавајућа безалкохолна газирана пића |
Одређивање садржаја гвожђа, бакра, цинка, олова и кадмијума ( метода AAC- FААS )
|
Fe: (0,5-250) mg/kg Cu: (0,10-100) mg/kg Zn: (0,20-100) mg/kg Pb: (0,1-10) mg/kg Cd: (0,03-5) mg/kg
|
ЕЛ 10305 005 - 07 |
Л1 |
Храна - Млеко и производи од млека, производи од меса, Какао производи, бомбонски производи, кекс, производи слични кексу, Воће и поврће, производи од воћа и поврћа, Жита и млински производи, пекарски производи, тестенине, брзо смрзнута теста, производи од јаја, Сенф, Чај, мешавине чаја , домаћег чаја и инстант чаја, Зачини, екстракти и мешавине зачина, Супе,чорбе, сосови, додаци јелима и сродни производи, Пекарски квасац, Скроб и производи од скроба за прехр. индустрију, Прашак за пециво и прашак за пудинг, Беланчевинасти производи и мешавине беланчевинастих производа за прехр. индустрију, Адитиви за прехр. индустрију, Ароме |
Одређивање воде сушењем под нормалним притиском (гравиметријска метода) и одређивање садржаја суве материје (рачунски) |
(0,5 - 99)% Адитиви: мин 0,1 % Ароме: мин 0,2 % |
ЕЛ 10305 005 - 01 |
Л1 |
Храна - Уља и масти биљног и животињског порекла |
Одређивање јодног броја по Хануш-у (волуметријска метода) |
(5 -200)g/100g |
ЕЛ 10305 005-38 |
Л1 |
|
Одређивање пероксидног броја (волуметријска метода)
|
(0,1 - 50) mmol O2/kg |
SRPS ЕN ISO 3960:2011
|
Л1 |
|
Одређивање неосапуњивих материја (гравиметријска метода)
|
(10 -300)g/kg |
SRPS EN ISO 3596:2012
|
Л1 |
|
Одређивање сапонификационог броја (волуметријска метода)
|
(100 до 300) mg KOH/g |
SRPS ЕN ISO 3657:2014
|
Л1 |
|
Одређивање киселинског броја и киселости (волуметријска метода)
|
(0,2 – 15) mg KOH/g |
SRPS EN ISO 660:2011
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја влаге и испарљивих материја (гравиметријска метода)
|
(0,01 - 3)% |
SRPS ISO 662:2009 |
Л1 |
Храна - Чај; Мешавине чаја; Домаћи чај; Мешавине домаћег и инстант чаја |
Одређивање екстрактивних материја у кафи и чају (гравиметријска метода)
|
(5,0 - 50)% |
ЕЛ 10305 005 - 20 |
Л1 |
Храна - Чај; Мешавине чаја; Домаћи чај; Мешавине домаћег и инстант чаја |
Одређивање садржаја петељки и гранчица (гравиметријска метода)
|
(0,1 - 30)% |
ЕЛ 10305 005 - 22 |
Л1 |
Храна - Кафа |
Одређивање губитка масе на 105оС (гравиметријска метода)
|
(1 - 20)% |
SRPS ISO 6673:2012. |
Л1 |
Храна - Освежавајућа безалкохолна и газирана пића |
Одређивање индекса рефракције и суве материје (рефрактометријска метода)
|
(0.1 - 85)%
|
ЕЛ 10305 005 - 33 |
Л1 |
|
Одређивање укупне киселости (волуметријска метода)
|
(1 - 500)g/l |
Правилник^5 метода I.18
|
Л1 |
Храна - Тестенине |
Одређивање степена киселости (волуметријска метода)
|
(0,2 – 15) mL 1M NaOH/100g |
Правилник^7 метода III.6
|
Л1 |
|
Одређивање процента раскувавања (гравиметријска метода)
|
|
Правилник^7 метода III.2
|
Л1 |
Храна - Пекарски производи |
Одређивање киселинског степена средине хлеба волуметријском методом (волуметријска метода)
|
(0,2 – 15) ml 1M NaOH/100g |
Правилник^7 метода II.2
|
Л1 |
Храна - Жита; Млински производи |
Одређивање количине примеса у пиринчу (гравиметријска метода)
|
(0,1 - 30)% |
Правилник^7 метода I.5
|
Л1 |
|
Одређивање количине примеса у пшеници за прераду (гравиметријска метода)
|
(0,1- 30)% |
Правилник^7 метода I.4
|
Л1 |
|
Одређивање киселинског степена у житу и млинским производима (волуметријска метода)
|
(0,2 – 15) ml 1M NaOH/100g |
Правилник^7 метода I.16
|
Л1 |
Храна - Супе; Чорбе; Сосови; Додаци јелима |
Одређивање садржаја натријум глутамината (волуметријска метода)
|
(0,1 – 35)% |
SRPS Е.З8.018:1994. |
Л1 |
Храна - Скроб, производи од скроба за прехрамбене сврхе |
Одређивање садржаја глукозе (волуметријска метода)
|
(0,5 - 98)% |
ЕЛ14305 005-31 |
Л1 |
Храна- Воће и поврће; Производи од воћа и поврћа |
Одређивање укупне киселости (волуметријска метода)
|
(0,1 - 10)% |
Правилник^5 метода I.18
|
Л1 |
|
Одређивање испарљивих киселина (волуметријска метода)
|
(0,1 - 1)% |
Правилник^5 метода I.17
|
Л1 |
|
Одређивање растворљиве суве материје (рефрактометријска метода)
|
(0,1 - 99)% |
Правилник^5 метода I.1
|
Л1 |
Храна - Какао производи; Бомбонски производи; Кекс; Производи слични кексу; |
Одређивање садржаја теобромина |
мин 0.12% |
ЕЛ 10305 005 - 09 |
Л1 |
|
Одређивање растворљивих састојака у гуменим бомбонама (гравиметријска метода)
|
(50 - 90) % |
Правилник^4 метода 20
|
Л1 |
Храна - Производи од меса |
Одређивање садржаја хидроксипролина (спектрофотометријска метода)
|
(0,1 - 1)% |
SRPS ISO 3496:2002. |
Л1 |
|
Одређивање садржаја нитрита (спектрофотометријска метода)
|
(0,25 – 150)mg/kg |
SRPS ISO 2918:1999. |
Л1 |
Храна - Млечни дезерти |
Одређивање масти (бутирометријски) |
(0,1 - 7)% |
Правилник^3 метода X.1
|
Л1 |
Храна - Лупана павлака |
Одређивање масти (бутирометријски) |
(0 - 40)% |
Правилник^3 метода XI.1
|
Л1 |
Храна - Сладолед |
Одређивање масти (бутирометријски) |
(0,1 - 40)% |
Правилник^3 метода X.1
|
Л1 |
Храна - Маслац |
Одређивање масти (бутирометријски) |
(70 - 90)% |
Правилник^3 метода VIII.2
|
Л1 |
Храна - Сир |
Одређивање масти (бутирометријски) |
(0,1 - 40)% |
Правилник^3 метода VI.2
|
Л1 |
Храна - Павлака |
Одређивање масти (бутирометријски) |
(0,1- 50)% |
Правилник^3 метода V.1
|
Л1 |
Храна - Млеко у праху |
Одређивање киселости (волуметријска метода) |
(4-8)°SH |
Правилник^3 метода IV.3
|
Л1 |
|
Одређивање масти (бутирометријски) |
(0,1-30)% |
Правилник^3 метода IV.2
|
Л1 |
Храна - Кисeло млеко и јогурт |
Одређивање масти (бутирометријски) |
(0,1-15)% |
Правилник^3 метода II.1
|
Л1 |
Храна - Пастеризовано млеко |
Одређивање масти (бутирометријски) |
(0,1 - 7)% |
Правилник^3 метода I.3
|
Л1 |
Храна - Млеко у праху |
Одређивање растворљивости (гравиметријска метода)
|
(85-99)% |
Правилник^3 метода IV.4
|
Л1 |
Храна - Пастеризовано млеко |
Одређивање киселости (волуметријска метода)
|
(4-8)°SH |
Правилник^3 метода I.2
|
Л1 |
Храна храна |
Oдређивање резидуа пестицида гасно масеном хроматографијом Пестициди α-HCH β-HCH γ-HCH Δ-HCH heptahlor aldrin heptahlorepoksid α–endosulfan p,p DDE dieldrin endrin β-endosulfan p,p-DDD endosulfan sulfat |
(0,01-1,0) mg/kg
|
EЛ 10305 005-57 |
Л1 |
Храна - Воће и поврће са високим садржајем воде, Воће и поврће са високим садржајем киселина |
Oдређивање резидуа пестицида гасном хроматографијом Пестициди α-HCH β-HCH γ-HCH Δ-HCH heptahlor aldrin heptahlorepoksid α–endosulfan p,p DDE dieldrin endrin β-endosulfan p,p-DDD endosulfan sulfat |
(0,01-0,5) mg/kg
|
EЛ 10305 005-57 |
Л1 |
Храна - Сирово млеко |
Одређивање параметара сировог млека: -садржај протеина -садржај лактозе -садржај млечне масти -садржај суве материје без млечне масти -садржај суве материје (метода Milkoscan)
|
млечна маст: (0,05-10)% протеини: (2,5-4.5)%; лактоза:(4 -5)% сува материја: (7 -10)%
|
ЕЛ 12305 005 - 03 |
Л1 |
|
Одређивање киселости млека алкохолном пробом |
|
ЕЛ12305 005-04 |
Л1 |
Храна -Вино |
Одређивање густине и релативне густине на 20°C |
мин 0,9929 |
OIV-MA-AS2-01A (2015) |
Л1 |
|
Семе пољопривредног биља |
Узимање узорака за биолошка и физичка испитивања |
Правилник^13 део 2- поступак узимања узорака
|
Л1 |
|
Храна за животиње |
Узимање узорака за хемијска испитивања |
RU 7.3-1, т. 5.2.1 и 5.2.2
|
Т1 |
|
Храна за животиње |
Узимање узорака за микробиолошка испитивања |
RU 7.3-1, т. 5.2.1 и 5.2.2 |
Т1 |
|
Земљиште |
Узимање узорака за хемијска испитивања |
SRPS ISO 18400-101:2019 ISO 18400-102:2017 ISO 18400-105:2017 SRPS ISO 18400-107:2019 SRPS EN ISO 25177:2013
|
Т1 |
|
Вода Отпадне воде Индустријске воде
|
Узимање узорака за хемијска испитивања |
SRPS ISO 5667-10:2007 изузев т.4.2.2 SRPS EN ISO 5667-3:2018
|
Т1 |
|
Вода Отпадне воде Индустријске воде
|
Узимање узорака за микробиолошка испитивања |
SRPS EN ISO 19458:2009 |
Т1 |
|
Сирово млеко |
Узимање узорака за физичко- хемијска испитивања |
Правилник14, III 1. Узимање узорака, чл.9
|
Т1 |
|
Сирово млеко |
Узимање узорака за микробиолошка испитивања |
SRPS EN ISO 707:2010, т. 1-9
|
Т1 |
|
Храна Вино
|
Узимање узорака за физичко- хемијска испитивања |
RU 7.3-1 т. 5.2.1
|
Т1 |
|
Храна Вино
|
Узимање узорака за микробиолошка испитивања |
RU 7.3-1 т. 5.2.2
|
Т1 |
|
Брисеви (предмета и површина који долазе у контакт са храном) |
Узимање узорака за микробиолошка испитивања (методом бриса) |
SRPS EN ISO 18593:2018 |
Т1 |
Храна - Млеко и производи од млека, Производи од меса, Воће и поврће и производи од воћа и поврћа, Какао производи, бомбонски производи, кекс, производи слични кексу, Скроб и производи од скроба за прехрамбене сврхе, Прашак за пециво и прашак за пудинг, Зачини и мешавине зачина, Сенф, Пиво, Пекарски квасац, Супе, чорбе, сосови, додаци јелима, Освежавајућа безалкохолна и газирана пића, Кафа, Чај, мешавине домаћег и инстант чаја, Уља и масти биљног и животињског порекла, Алкохолна пића, Вина |
Једноставни дескриптивни тест (изглед; мирис; укус; боја; конзистенција-текстура) |
|
ЕЛ10305 005-39 |
Л1 |
Храна - Пекарски квасац |
Одређивање изгледа, боје, укуса и мириса |
|
SRPS Е.М8.021:1987. |
Л1 |
Храна - Кафа |
Испитивање мириса и изгледа и одређивање страних примеса и недостатака |
(0,1- 30)% |
SRPS ISO 4149:2014. |
Л1 |
Храна - Тестенине |
Оцена тестенине |
|
Правилник^7 метода III.1
|
Л1 |
Храна - Пекарски производи |
Одређивање квалитета: оцена основних врста пшеничног хлеба |
|
Правилник^7 метода II.11
|
Л1 |
Храна - Жита Млински производи |
Одређивање изгледа, боје, укуса и мириса |
|
Правилник^7 метода I.1
|
Л1 |