Преузимање ПДФ-а

FIELD TEST д.о.о. Београд

Београд, Доситејева 11, Београд

Лабораторије за испитивање по стандарду SRPS ISO/IEC 17025:2017

Основни подаци

Број пр.:2-01-567
ПИБ:110072503
Акр. број:01-497
Web:http://www.fieldtest.rs/
Тел:+381112269145
Факс:

Статус предмета

Статус акр.:Акредитован
Статус суспензије:Без суспензије
Датум прве акр.:2. октобар 2020.
Датум последње акр.:2. октобар 2020.
Датум истицања/укидања акр.:1. октобар 2024.

Контакт особа

Име и презиме:Жарко Јовић
Функција:извршни директор
Телефон:011/2269145
Факс:
Е-маил:office@fieldtest.rs

Локације

Л - Лабораторије за испитивање

Историја статуса

2. октобар 2020. - 1. октобар 2024.Акредитован

Обим акредитације

Предмет испитивања Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања) Опсег мерења (где је примењиво) Референтни документ Локације
И-11 Микробиолошка испитивања/П-04 Хемикалије, хемијски производи, козметика - укључујући ђубрива и боје
Предмети опште употребе - Средства за одржавање личне хигијене, негу и улепшавање лица и тела

Изоловање и идентификација Proteus врста

/

Правилник9)
(G II 5.)

Л 

Изоловање и идентификација Escherichia coli

/

Правилник9)
(G II 4.)

Л 

Изоловање и идентификација Pseudomonas aeruginosa

/

Правилник9)
(G II 3.)

Л 

Изоловање и идентификација коагулаза позитивних стафилокока

/

Правилник9)
(G II 2.)

Л 

Одређивање укупног броја мезофилних аеробних бактерија и укупног броја квасаца и спора плесни

Правилник9)
(G II 1.)

Л 
Предмети опште употребе Козметички производи

Козметика-Микробиологија-Откривање
Candida albicans

SRPS EN ISO 18416:2016

Л 

Козметика-Микробиологија-Откривање
Escherichia coli

SRPS EN ISO
21150:2016

Л 

Козметика-Микробиологија-Откривање
Staphylococcus aureus

SRPS EN ISO
22718:2016

Л 

Козметика-Микробиологија-Откривање
Pseudomonas aeruginosa

SRPS EN ISO
22717:2016

Л 

Козметика-Микробиологија-Одређивање броја аеробних мезофилних бактерија

˂10

SRPS EN ISO 21149:2017

Л 

Козметика-Микробиологија-Одређивање броја квасaца и плесни

˂10

SRPS EN ISO 16212:2017

Л 
И-11 Микробиолошка испитивања/П-09 Узорци животне средине (ваздух, вода, земљиште, отпад)
Вода

Квалитет воде - Одређивање броја културабилних микроорганизамa

SRPS EN ISO 6222:2010

Л 

Квалитет воде — Одређивање броја Escherichia coli и колиформних бактерија — Део 1: Метода мембранске филтрације за воде са ниским бактеријским позадинским растом — Измена 1

/

SRPS EN ISO 9308-1:2017
SRPS EN ISO 9308-1:2017/A1:2017

Л 

Квалитет воде — Откривање и одређивање броја Pseudomonas aeruginosa – Метода мембранске филтрације

SRPS EN ISO 16266:2010

Л 

Квалитет воде — Откривање и одређивање броја цревних enterokoka — Део 2: Метода мембранске филтрације

SRPS EN ISO 7899- 2:2010

Л 

Доказивање присуства и одређивање броја сулфиторедукујућих клостридија

Приручник Део 2 метода 5.1.1

Л 
И-11 Микробиолошка испитивања/П-21 Производи за људску употребу, укључујући храну
Храна и храна за животиње

Микробиологија хране и хране за животиње - Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни -Део 2:
Техника бројања колонија у производима са активношћу воде мањом од 0,95 или једнаком 0,95

SRPS ISO 21527- 2:2011

Л 

Микробиологија хране и хране за животиње - Хоризонтална метода за одређивање броја суспектног Bacillus cereus -
Техника бројања колонија на 30°C

SRPS EN ISO
7932:2009

Л 
Храна

Микробиологија хранеХоризонтална метода за откривање Cronobacter spp

SRPS EN ISO 22964:2017

Л 
Храна и храна за животиње

Микробиологија хране и хране за животиње - Хоризонтална метода за одређивање броја Clostridium perfringens —
Техника бројања колонија

SRPS EN ISO 7937:2010

Л 
Кртоле и биљке кромпира

Детекција и идентификација Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus
(молекуларна идентификација Real time PCR техником)

ДМ 20

Л 

Детекција и идентификација селективном изолацијом Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus

Правилник7)
поглавља 2-11

Л 

Детекција и идентификација Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus биолошким тестом

Правилник7)
поглавља 2-11

Л 
Плодови коштичавог воћа

Детекција и идентификација Monilinia fructicola
(молекуларна идентификација Real time PCR техником)

ДМ 21

Л 
Храна

Микробиологија ланца хране- Хоризонтална метода за откривање, одређивање Salmonella spp.- Део 1: Oткривање Salmonella spp.

SRPS EN ISO 6579-1:2017 (изузев Анекса Д)
SRPS EN ISO 6579-1:2017/A1:2020

Л 

Микробиологија ланца хране- Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp.- Део 1: Метода откривања

SRPS EN ISO 11290-1:2017

Л 

Детекција Salmonella spp. (молекуларна идентификација Real time PCR техником)

AOAC 070401

Л 

Детекција Listeria monocytogenes у храни
(молекуларна идентификација Real time PCR техником)

AOAC 120301

Л 
Храна и храна за животиње биљног порекла

Детекција присуства CaMV 35S, FMV промотора, NОS терминатора
(Real time PCR техником)

ДМ 22

Л 
Јагодичасто воћe и лиснато поврће

Микробиологија ланца хране- Хоризонтална метода за одређивање вируса хепатитиса А и норовируса у храни коришћењем ланчане реакције полимеразе у реалном времену (RT-PCR) – Део 2: Метода откривања

ДМ 23

Л 
Храна и храна за животиње

Микробиологија ланца хране — Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама — Део 1: Бројање колонија на 30 °C техником наливања плоче

SRPS EN ISO 4833-1:2014
SRPS EN ISO 4833-1:2014 /A1:2022

Л 

Микробиологија хране и хране за животиње — Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза-позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте) — Део 1: Техника употребом агара по Берд-Паркеру — Измена 2: Укључивање алтернативног теста за потврђивање употребом RPFA методе убодом

SRPS EN ISO 6888-1:2021

Л 

Микробиологија ланца хране — Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. — Део 2: Метода одређивања броја

SRPS EN ISO 11290-2:2017

Л 

Микробиологија хране и хране за животиње — Хоризонтална метода за одређивање броја колиформа — Техника бројања колонија

SRPS ISO 4832:2014

Л 

Микробиологија хране и хране за животиње — Хоризонтална метода за одређивање броја сулфиторедукујућих бактерија које расту у анаеробним условима

SRPS ISO 15213:2011

Л 

Микробиологија хране и хране за ûивотиње ó Хоризонтална метода за одређивање броја β-глукуронидаза позитивне Escherichia coli ó Део 2: Техника бројања колонија на
44 °C помоћу 5-bromo-4-hloro-3-indolil β-D-глукуронида

SRPS ISO 16649-2:2008

Л 

Микробиологија хране и хране за животиње — Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни — Део 1: Техника бројања колонија у производима са активношћу воде већом од 0,95

SRPS ISO 21527-1:2011

Л 

Микробиологија ланца хране – Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја
Enterobacteriaceae – Део 2: Техника бројања колонија

SRPS EN ISO 21528-2:2017

Л 

Микробиологија хране и хране за животиње - Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни -Део 2:Техника бројања колонија у производима са активношћу воде мањом од 0,95 или једнаком 0,95

SRPS ISO 21527-2:2011

Л 
Биљни материјал, кртоле и биљке кромпира

Детекција фитопатогених бактерија техником имунофлуоресценције

ДМ-31

Л 
Кртоле и биљке кромпира

Детекција и идентификација Ralstonia solanacearum (молекуларна идентификација Real time PCR техником)

ДМ 19

Л 

Детекција и идентификација селективном изолацијом Ralstonia solanacearum

Правилник6)
поглавља 1-16

Л 

Детекција и идентификација Ralstonia solanacearum биолошким тестом

Правилник6)
поглавља 1-16

Л 
И-11 Микробиолошка испитивања/П-23 Дувански производи
Дуван и дувански производи

Детекција присуства плесни у дуванским производима

/

ДМ-71

Л 
И-11 Микробиолошка испитивања/П-27 Остали производи
Узорци са површина у зони производње хране и руковања храном

Микробиологија ланца хране – Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae –Део 2:
Техника бројања колонија

SRPS EN ISO 21528-2:2017

Л 

Микробиологија хране и хране за животиње - Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама — Део 1: Бројање колонија на 30 °C техником наливања плоче

SRPS EN ISO 4833-1:2014

Л 
И-02 Биолошка, биохемијска испитивања/П-21 Производи за људску употребу, укључујући храну
Храна и храна за животиње

Одређивање садржаја глутена у прехрамбеним производима (ELISA)

мин. 5 mg/kg

ДМ-92

Л 
Храна и храна за животиње - Риба, конзервирана роба, производи рибарства

Одређивање садржаја хистамина у риби и конзервираној риби (ELISA)

мин. 2,5mg/kg

ДМ-93

Л 
Храна и храна за животиње

Одређивање укупних афлатоксина
(ELISA)

мин. 1,7 μg/kg

ДМ-56

Л 

Одређивање афлатоксина M1
(ELISA)

мин. 0,005 μg/kg

ДМ-57

Л 

Одређивање охратоксина A
(ELISA)

мин. 1 μg/kg

ДМ-58

Л 

Одређивање зеараленона
(ELISA)

мин. 50 μg/kg

ДМ-59

Л 

Одређивање деоксиниваленола
(ELISA)

мин. 0,2 mg/kg

ДМ-60

Л 

Одређивање фумонизина FB1 и FB2
(ELISA)

мин. 0,222 mg/kg

ДМ-61

Л 
И-03 Хемијска (аналитичка) испитивања/П-09 Узорци животне средине (ваздух, вода, земљиште, отпад)
Земљиште

Одређивање остатака пестицида
(GC-MS/MS и LC-MS/MS)
Напомена4

мин. 0,01 mg/kg

ДМ-64

Л 

Одређивање садржаја метала и металоида
(ICP-OES)

As мин.1,50 mg/kg
Cd мин.0,10 mg/kg
Cr мин.1,5 mg/kg
Ni мин.1,25 mg/kg
Pb мин.2,5 mg/kg
Co мин.0,70 mg/kg
Cu мин.5,0 mg/kg
Zn мин.2,50 mg/kg
Fe мин.5,0 mg/kg
Mn мин.2,50 mg/kg
Mo мин.0,61 mg/kg
B мин.12,5 mg/kg
P мин.15,0 mg/kg
K мин.10,0 mg/kg
Na мин. 5,0 mg/kg
Ca мин.12,5 mg/kg
Mg мин.5,0 mg/kg

ДМ-74

Л 

Квалитет земљишта – Екстракција елемената у траговима пуферским раствором DTPA и
Одређивање трагова елемената у екстракту земљишта помоћу индуковане купловане плазме - атомска емисиона спектрометрија (ICP-OES)

Cu мин. 0,2 mg/kg
Fe мин. 0,2 mg/kg
Mn мин. 0,1mg/kg
Zn мин. 0,1 mg/kg

SRPS ISO 14870:2005
ISO 22036: 2008

Л 
И-13.2 Физичка и хемијска испитивања/П-04 Хемикалије, хемијски производи, козметика - укључујући ђубрива и боје
Предмети опште употребе - Козметички производи

Одређивање садржаја канабиноида у козметичким производима
(LC-MS/MS)

THC мин. 0,05 mg/kg
CBN мин. 0,05 mg/kg
CBD мин. 0,05 mg/kg

ДM-162

Л 

Одређивање садржаја антиоксиданаса
(HPLC-PDA)

Пропилгалат
мин. 0,01 %
Октилгалат
мин. 0,01 %
Додецилгалат
мин. 0,01 %
Бутилхидрокси
толуен
мин. 0,01 %
Бутилхидрокси
анизол
мин. 0,01 %

ДМ-164

Л 
Предмети опште употребе Козметички производи Сировине за козметичке производе

Одређивање трагова метала у козметичким производима и сировинама за козметичке производе
(ICP-OES)

Козметички производи који долазе у контакт са кожом и слузокожом; Сировине за козметичке препарате
Aрсен
мин.1 mg/kg
Кадмијум
мин.1 mg/kg
Никл
мин.1 mg/kg
Олово
мин.1 mg/kg
Жива
мин. 0,5 mg/kg

ДМ-18

Л 
Предмети опште употребе Средства за одржавање чистоће у домаћинству

Одређивање садржаја активног кисеоника
(волуметријa)

мин. 0,1%

SRPS ISO 4321:1992

Л 
Предмети опште употребе Сапуни

Одређивање садржаја укупних слободних алкалија (волуметрија)

мин 0,1%

SRPS ISO 684:1992

Л 
Предмети опште употребе Сировине за козметичке производe Сировине за средства за одржавање чистоће у домаћинству Сировине за детерџенте

Одређивање густине (гравиметрија)

(0,600-2,000) g/cm3

ДМ-10

Л 

Одређивање остатка након жарења – пепела
(гравиметрија)

мин. 0,1%

ДМ-09

Л 

Одређивање садржаја влаге и остатка након сушења (гравиметрија)

мин. 0,1%

ДМ-08

Л 
Предмети опште употребе Козметички производи -шампони -течни сапуни

Одређивање садржаја анјонских сурфактаната
(волуметрија)

мин. 0,1%

CTFA5) Method D 8-1

Л 

Одређивање садржаја натријум хлорида у козметичким производима
(волуметријa)

мин. 0,1%

ДМ-07

Л 
Предмети опште употребе Козметички производи

Одређивање садржаја укупних оксидујућих супстанци изражених као водоник пероксид
(волуметријa)

мин. 0,1%

ДМ-05

Л 

Одређивање формалдехида у козметичким производима
(НPLC /PDA)

мин. 0,01%

ДМ-14

Л 

Одређивање конзерванаса и активних супстанци у козметичким производима (НPLC -PDA)

метил-парабен мин. 0,01%
етил-парабен мин. 0,01%
пропил-парабен мин. 0,01%
бутил-парабен мин. 0,01%
парабени укупни (рачунски) мин. 0,01%
бензоева киселина мин. 0,02%
сорбинска киселина мин. 0,01%
2-феноксиетанол мин. 0,1%
салицилна киселина мин. 0,05%

ДМ-04

Л 
Предмети опште употребе Козметички производи Средства за бојење и улепшавање косе

Одређивање резорцинола у фарбама за косу
(НPLC-PDA)

мин 0,1%

ДМ-03

Л 

Одређивање амонијака у фарбама за косу
(волуметрија)

мин 0,1%

ДМ-02

Л 
Предмети опште употребе Козметички производи Средства за одржавање чистоће у домаћинству, Сировине за козметичке производе и средства за одржавање чистоће у домаћинству

Одређивање pH вредности (потенциометрија)

1-14

ДМ-01

Л 
ђубрива

Одређивање садржаја водорастворљивог
фосфора
(спектрофотометрија)

Правилник4)
метод 3.3

Л 

Одређивање садржаја нитратног азота
(волуметрија)

SRPS H.B8.286:1983
„повучен“

Л 

Одређивање садржаја укупног азота
(волуметрија)

SRPS H.B8.288:1983 „повучен“

Л 
Пестициди - Технички производи, предконцентрати, препарати

Одређивање суспензибилности (WG)

CIPAC1) F
MT 168

Л 
ђубрива

Одређивање садржаја амонијачног азота
(волуметрија)

Правилник4)
метод 2.1

Л 
Пестициди - Технички производи, предконцентрати, препарати

Одређивање суспензибилности (SC)

CIPAC1) F
MT 161

Л 

Oдређивање запреминске масе
(DP/DS, WP, SP)

CIPAC1) F
MT 33

Л 

Одређивање запреминске масе
(WG, SG)

CIPAC1) F
MT 169

Л 

Одређивање запреминске масе
(GR, MG)

CIPAC1) F
MT 159

Л 

Одређивање запреминске масе
(SC, SL, SE, EC)

CIPAC1) F
МТ 3.2

Л 

Одређивање квашљивости без мешања

CIPAC1) F
MT 53.3.1

Л 

Одређивање постојаности пене

CIPAC1) О
MT 47.3

Л 

Одређивање рН вредности

CIPAC1) Ј
MT 75.3

Л 

Одређивање садржаја крезоксим метила
(GLC-FID)

BASF3) (*4)

Л 

Одређивање садржаја имазамокса
(HPLC-UV/VIS)

BASF 2) (*3)

Л 

Одређивање садржаја никосулфурона
(HPLC-UV/VIS)

CIPAC1) M
MT 709

Л 

Одређивање садржаја азоксистробина
(GLC- FID)

CIPAC1) M
MT 571

Л 
Предмети опште употребе Козметички производи

Одређивање садржаја конзерванаса метил- изотиазолинона и хлорметил-
изотиазолинона
(HPLC-PDA)

метилизотиазолинон мин 0,0001%
хлорметилизотиазолинон мин 0,0003%

ДМ-36

Л 
И-13.2 Физичка и хемијска испитивања/П-17 Папир и амбалажа
Предмети опште употребе Метално посуђе и прибор Емајлирано посуђе и прибор Посуђе, прибор и амбалажа од полимерних материјала Стаклено посуђе и амбалажа Керамичко и порцеланско посуђе

Одређивање трагова метала у предметима опште употребе после миграције техником индуковано купловане плазме са оптичким емисионим спектрометром
(ICP-OES)

1.Метално посуђе и прибор
Хром мин. 0,01 mg/L
Манган мин. 0,01 mg/L
Никл мин. 0,01 mg/L
2.Емајлирано посуђе и прибор
Олово мин. 0,02 mg/L
Кадмијум 0,01 mg/L
Баријум мин. 0,05 mg/L
Хром мин. 0,01 mg/L
Селен мин. 0,01 mg/L
Антимонмин. 0,3 mg/L
3.Посуђе, прибор и амбалажа од полимерних материјала
Олово мин. 0,02 mg/L
Кадмијум мин. 0,002 mg/L
Хром мин. 0,02 mg/L
Молибден мин. 0,02 mg/L
Арсен мин. 0,02 mg/L
Жива мин. 0,01 mg/L
Селен мин. 0,02 mg/L
Баријум мин. 0,01 mg/L
Цинк мин. 0,02 mg/L
Калај мин. 0,02 mg/L
Кобалт мин. 0,01 mg/L
4. Стаклено посуђе и амбалажа
Олово мин. 0,02 mg/L
Кадмијум мин. 0,01 mg/L
5. Керамичко и порцеланско посуђе
Олово мин. 0,02 mg/L
Кадмијум мин. 0,01 mg/L
Баријум мин. 0,05 mg/L
Антимон мин. 0,3 mg/L
Хром мин. 0,01 mg/L
Селен мин. 0,1 mg/L

ДМ-16

Л 
Предмети опште употребе Посуђе, прибор и амбалажа од полимерних материјала

Одређивање укупне миграције нискомолекуларних органских и неорганских супстанци (гравиметријски)

мин. 2 mg/dm2

ДМ-13

Л 
Предмети опште употребе Амбалажа од хартије

Одређивање миграције натријум бензоата из хартије
(НPLC-PDA)

мин. 0,1 g/m2

ДМ-12

Л 
Предмети опште употребе Емајлирано посуђе и прибор

Одређивање миграције емајла из емајлираног посуђа и прибора у модел раствору 3% сирћетне киселине
(гравиметрија )

мин. 5 mg/dm2

ДМ-11

Л 
Предмети опште употребе Папир, картон и целулоза

Одређивање садржаја метала у посуђу, амбалажи, и другим производима од папира или картона и папирној галантерији (ICP-OES)

Посуђе, амбалажа, и други производи од папира или картона
As мин.1,0 mg/kg
Pb мин. 1,0 mg/kg
Папирна галантерија
As мин.1,0 mg/kg
Pb мин.1,0 mg/kg
Ni мин.1,0 mg/kg
Hg мин.0,5 mg/kg
Cd мин. 0,1 mg/kg

ДМ-48

Л 

Одређивање садржаја екстрахованог формалдехида
(UV-VIS)

мин. 0,01 mg/dm2 или
мин. 1,0 mg/kg

ДМ-35

Л 

Одређивање pH-вредности воденог екстракта — Део 2: Топла екстракција
(потенциометрија)

1-14

SRPS ISO 6588-2:2014

Л 
И-13.2 Физичка и хемијска испитивања/П-21 Производи за људску употребу, укључујући храну
Храна и храна за животиње

Одређивање меламина (LC- MS/MS)

мин. 0,1 mg/kg

SRPS EN 16858:2017

Л 
Храна за животиње

Храна за животиње – Одређивање садржаја влаге и других испарљивих једињења
(гравиметријски)

мин. 0,01%

SRPS ISO 6496:2001

Л 

Храна за животиње – Одређивање садржаја масти
(гравиметријски)

мин. 0,1%

SRPS ISO 6492:2001

Л 

Храна за животиње - Одређивање пепела нерастворљивог у хлороводоничној киселини (гравиметрија)

мин. 0,01%

SRPS ISO 5985:2014

Л 

Храна за животиње – Одређивање сировог пепела
(гравиметријски)

мин. 0,01%

SRPS ISO 5984:2013

Л 

Храна за животиње – Одређивање садржаја азота и израчунавање садржаја сирових протеина
(волуметријски)

мин. 0,1%

SRPS EN ISO 5983-1, 2 :2010

Л 
Храна Мед

Мед - -Одређивање садржаја ХМФ-а (хидроксиметил фурфурола) применом технике HPLC/PDA

мин. 5 mg/kg

IHC метода 5.1

Л 

Мед – Одређивање електричне проводљивости меда електрохемијском методом (кондуктометрија)

мин. 0,05 mS

IHC (2009), метода 2

Л 

Мед – Одређивање активности дијастазе (Спектрофотометријски)

мин. 1 DN

IHC (2009), метода 6.1

Л 

Мед – Одређивање киселости
(волуметријски)

мин. 0,5 meq/kg

IHC (2009), метода 4

Л 

Мед - Одређивање материја нерастворшљивих у води
(гравиметрија)

мин. 0,01%

IHC (2009), метода 8

Л 

Мед - Одређивање воде у меду (рефрактометријски)

12-30%

IHC (2009), метода 1

Л 
Храна - Млеко и производи од млека

Крем сладолед и млечни сладолед – Одређивање садржаја укупне суве материје (референтна метода) (гравиметрија)

мин. 0,01%

SRPS ISO 3728:2008

Л 

Сир и топлјени сир – Одређивање садржаја укупне суве материје (референтна метода) (гравиметрија)

мин. 0,01%

SRPS EN ISO 5534:2007

Л 

Млеко, павлака и кондензовано млеко – Одређивање укупне суве материје (референтна метода) (гравиметрија)

мин. 0,01%

SRPS ISO 6731:2013

Л 

Одређивање масти у маслацу
(Ацидобутирометрија)

70-90%

Правилник6) метода VIII.2

Л 

Одређивање масти у киселом млеку, јогурту и кефиру (Ацидобутирометрија)

0-6%

Правилник6) метода II.1

Л 

Сир – Одређивање садржаја масти – (Метода по Ван Гулику)

0-40%

SRPS ISO 3433:2013

Л 

Павлака – Одређивање садржаја масти – (Ацидобутирометријска метода)

0-50%

SRPS ISO 19660:2020

Л 

Млеко – Одређивање садржаја масти – Ацидобутирометријска метода (Метода по Герберу)

0-6%

SRPS ISO 19662:2020

Л 
Храна - Месо и производи од меса

Одређивање садржаја
нитрита
(спектрофотометријски)

мин. 1 mg/kg

SRPS ISO 2918:1999

Л 

Одређивање садржаја масти по Soxhlet-у

мин. 0,1 %

ДМ-43

Л 

Мерење pH - Референтна метода (потенциометрија)

1-14

SRPS ISO 2917:2004

Л 
Храна -Уља, дијететски суплементи

Одређивање садржаја THC, CBN и CBD
(LC-MS/MS)

Уља
THC мин. 0,01 %
CBN мин.0,01 %
CBD мин.0,01 %
Дијететски суплементи
THC. мин.0,01 mg/kg
CBN. мин.0,01 mg/kg
CBD. мин.0,01 mg/kg

ДМ-137

Л 
Храна - Сокови од воћа, поврћа и сродни производи

Одређивање формолног броја
(волуметрија)

мин. 0,5 ml 0,1M NaOH/100ml

SRPS EN 1133:2005

Л 
Храна - Жита, млински производи

Одређивање количине скроба по Ewersu
(полариметрија)

мин. 0,5 %

Правилник1 група I метода 28

Л 
Храна - Освежавајућа безалкохолна пића

Одређивање садржаја таурина
(HPLC-PDA)

мин. 250 mg/L

ДМ-163

Л 
Храна за животиње

Одређивање метала и металоида
(ICP/MS)

As мин. 0,5 mg/kg
Hg мин. 1 mg/kg
Cd мин. 0,025 mg/kg
Pb мин. 1,0 mg/kg
Co мин.0,1 mg/k
Mo мин.0,1 mg/kg
Se мин.0,1 mg/kg

ДМ-38

Л 
Храна - Риба и производи рибарства

Одређивање метала и металоида
(ICP/MS)

Pb мин.0,05 mg/kg
Аs мин.0,1 mg/kg
Hg мин.0,1 mg/kg
Cd мин.0,01 mg/kg

ДМ-38

Л 
Храна - мед

Одређивање метала и металоида
(ICP/MS)

Pb мин.0,02 mg/kg
As мин.0,02 mg/kg
Hg мин.0,02 mg/kg
Cd мин.0,02 mg/kg

ДМ-38

Л 
Храна за животиње

Одређивање садржаја Ca, Na, K, Mg, P, Cu, Zn, Fe, Мn
(ICP-OES)

Zn мин. 5,0 mg/kg
Fe мин. 10,0 mg/kg
P мин. 30 mg/kg
K мин. 25 mg/kg
Na мин. 10 mg/kg
Ca мин. 25 mg/kg
Mg мин. 10 mg/kg
Cu мин.5,0 mg/kg
Mn мин. 10,0 mg/kg

ДМ-37

Л 
храна - Језгра кајсије

Одређивањe цијановодоничне киселине укључујући цијановодоничну киселину везану у цијаногене гликозиде (LC- MS/MS)

мин. 20 μg/kg

ДМ-136

Л 
Храна за животиње

Одређивање антиоксиданаса
(HPLC/PDA)

Пропилгалат мин. 0,01 %
Октилгалат мин. 0,01 %
Додецилгалат мин. 0,01 %
Бутил-хидрокси толуен мин.0,01 %
Бутил-хидрокси анизол мин. 0,01%

ДМ-165

Л 
Храна

Одређивање акриламида (LC-MS/MS)

мин. 50 μg/kg

ДМ-134

Л 
Храна и храна за животиње

Одређивање полицикличних ароматичних угљоводоника (PAHs)
(GC-MS)

Бензо(а)пирен мин. 1 μg/kg
Бензо(а)антрацен мин. 1 μg/kg
Бензо(б)флуорантен мин. 1 μg/kg
Кризен мин. 1 μg/kg

ДМ-133

Л 
Храна - Биљни чајеви (течни)

Одређивање атропина и скополамина (LC- MS/MS)

Атропин мин. 0,2 μg/kg
Скополамин мин. 0,2 μg/kg

ДМ-33

Л 
Храна - Биљни чајеви (осушени производ)

Одређивање атропина и скополамина (LC-MS/MS)

Атропин мин. 10 μg/kg
Скополамин мин. 10 μg/kg

ДМ-33

Л 
Храна

Одређивање садржаја слободног 3-монохлорпропандиола, 3-монохлорпропандиол естара масних киселина и глицидил естара масних киселина
(GC- MS)

3-монохлорпропандиол (3-MCPD)
мин. 20 µg/kg
3-монохлорпропандиол естри масних киселина изражени као 3-MCPD
мин. 200 µg/kg
глицидил естри масних киселина изражени као глицидол
мин. 200 µg/kg

ДМ -132

Л 
Храна и храна за животиње

Одређивање алтернариа микотоксина (LC- MS/MS)

Цереалије:
alternariol (AOH)
мин. 10 µg/kg
tentoxin (TEN)
мин. 10 µg/kg
alternariol monomethyl ether (AME)
мин. 10 µg/kg
tenuazonic acid
мин. 10 µg/kg
Поврће:
alternariol (AOH)
мин. 4 µg/kg
tentoxin (TEN)
мин. 4 µg/kg
alternariol monomethyl ether (AME)
мин. 4 µg/kg
tenuazonic acid
мин. 4 µg/kg
Дечија храна:
alternariol (AOH)
мин. 2 µg/kg
tentoxin (TEN)
мин. 2 µg/kg
alternariol monomethyl ether (AME)
мин. 2 µg/kg
tenuazonic acid
мин. 10 µg/kg

ДМ -131

Л 
Храна - Цереалије, Дијететски производи

Одређивање цитринина (LC- MS/MS)

мин. 50 μg/kg

EURL-MP-Method_008

Л 
Храна - Житарице и производи од житарица

Одређивање ергот алкалоида (LC- MS/MS)

Напомена 9

EURL-MP-Method_003

Л 
Храна -Чајеви и ароматично биље

Одређивање пиролизидинских алкалоида (LC- MS/MS)

Напомена 8

EURL-MP-Method_002

Л 
Храна и храна за животиње - Храна биљног порекла

Одређивање етилен оксида и 2- хлороетанола (GC-MS/MS)

мин. 0,05 mg/kg
свеже воће и поврће:
мин. 0,02 mg/kg

ДМ-73

Л 

мин. 0,01 mg/kg

EURL-SRM05

Л 

Одређивање диквата и параквата (LC-MS/MS)

мин. 0,01 mg/kg

EURL-SRM09

Л 
Храна - Масти и уља биљног и животињског порекла, екстрахована масти и уља, храна животињског порекла

Одређивање садржаја полихлорованих бифенила (PCB) и пестицида
(GC-MS/MS)

Напомена6

SRPS EN 1528-1:2008
SRPS EN 1528-2:2008
SRPS EN 1528-3:2008
SRPS EN 1528-4:2008

Л 
Храна - Месо и производи од меса

Одређивање укупног пепела
(гравиметријски)

мин. 0,01 %

SRPS ISO 936:1999

Л 

Одређивање садржаја укупног сумпор диоксида
(волуметрија)

мин. 10 mg/kg

ДМ-82

Л 

Одређивање садржаја хидроксипролина
(спектрофотометрија)

мин. 0,03 %

SRPS ISO 3496:2002

Л 

Одређивање садржаја натријум хлорида
(потенциометријски)

мин. 0,05 %

ДМ-44

Л 
Храна - Термички обрађена храна у херметички затвореним посудама

Одређивање pH
(потенциометријски)

1-14

SRPS ISO 11289:1998

Л 
Храна - Какао производи, производи слични чоколадним, крем производи

Одређивање садржаја
млечне масти у млечним
чоколадама
(волуметрија)

мин. 0,3 %

Правилник2 метода 10

Л 

Садржај садражаја лактозе
(спектрофотометрија)

мин.1%

ДМ-80

Л 

Одређивање суве материје какао делова и сувих и безмасних какао делова
(рачунски)

ДМ-94

Л 
Храна - Освежавајућа безалкохолна пића, производи од воћа и поврћа

Одређивање хидроксиметил
фурфуралa (HMF)
(HPLC-PDA)

мин. 1 mg/L

ДМ-83

Л 
Храна - Месо и производи од меса

Одређивање садржаја Ca у механички откоштаном месу
(ICP-OES)

Ca мин. 5 mg/kg
(0,0005 %)

ДМ-91

Л 

Одређивање метала и
металоида
(ICP/MS)

As мин. 0,05 mg/kg
Hg мин. 0,05 mg/kg
Cd мин. 0,025 mg/kg
Pb мин. 0,05 mg/kg
Sn мин. 0,1 mg/kg
Cr. мин. 0,1 mg/kg
Mn мин. 0,1 mg/kg
Cu мин. 0,1 mg/kg
Ni мин. 0,1 mg/kg
Co. мин. 0,1 mg/kg
Sb. мин. 0,1 mg/kg

ДМ-38

Л 
Храна - Млеко и производи од млека

Одређивање метала и
металоида
(ICP/MS)

As мин. 0,01 mg/kg
Hg мин. 0,01 mg/kg
Cd мин. 0,01 mg/kg
Pb мин. 0,01 mg/kg
Sn мин. 0,1 mg/kg
Cr. мин. 0,1 mg/kg
Mn мин. 0,1 mg/kg
Cu мин. 0,1 mg/kg
Ni мин. 0,1 mg/kg
Co. мин. 0,1 mg/kg
Sb. мин. 0,1 mg/kg

ДМ-38

Л 
Храна - Дијететски производи

Одређивање садржаја Ca, Na, K, Mg, P, Cu, Zn, Fe, Мn
(ICP-OES)

Zn мин. 5,0 mg/kg
Fe мин. 10,0 mg/kg
P мин. 30 mg/kg
K мин. 25 mg/kg
Na мин. 10 mg/kg
Ca мин. 25 mg/kg
Mg мин. 10 mg/kg

ДМ-37

Л 
Храна - Млеко и производи од млека

Одређивање садржаја Ca, Na, K, Mg , P, Cu, Zn, Fe, Мn
(ICP-OES)

Zn мин. 1,0 mg/kg
Fe мин. 1,0 mg/kg
P мин. 4,0 mg/kg
K мин. 3,0 mg/kg
Na мин. 1,0 mg/kg
Ca мин. 3,0 mg/kg
Mg мин. 1,0 mg/kg

ДМ-37

Л 
Храна- месо и производи од меса

Одређивање садржаја Ca, Na, K, Mg , P, Cu, Zn, Fe, Мn
(ICP-OES)

Zn мин. 1,0 mg/kg
Fe мин. 3,0 mg/kg
P мин. 7,0 mg/kg
K мин. 6,0 mg/kg
Na мин. 3,0 mg/kg
Ca мин. 6,0 mg/kg
Mg мин. 3,0 mg/kg

ДМ-37

Л 
Храна и храна за животиње

Одређивање
коксидиостатика
(LC-MS/MS)

Decoquinate мин.
0,5 µg/kg
Diclazuril мин. 0,5
µg/kg Maduramicin
мин. 0,5 µg/kg
Monesin мин. 0,5
µg/kg Nicarbazin
мин. 0,5 µg/kg
Robenidine мин.
0,5 µg/kg
Salinomycine мин.
0,5 µg/kg

ДМ-90

Л 

Одређивање β-лактама и тетрациклина
(LC-MS/MS)

Amoxicillin мин.
0,3 µg/kg
Ampicillin мин. 0,3
µg/kg Doxycyline
мин. 0,3 µg/kg
Penicillin G мин.
0,3 µg/kg
Tetracycline мин.
0,3 µg/kg
Oxytetracycline
мин. 0,3µg/kg

ДМ-89

Л 

Одређивање
кортикостероида
(LC-MS/MS)

Dexamethazone
мин. 0,5 µg/kg
Betamethazone
мин. 0,5 µg/kg
Prednisolone мин.
2,5 µg/kg
Prednisone мин.
2,5 µg/kg

ДМ-88

Л 

Одређивање
хлорамфеникола
(LC-MS/MS)

мин. 0,3 µg/kg

ДМ-87

Л 

Одређивање остатака
ветеринарских лекова у
млеку (LC-MS/MS)

мин. 10 µg/kg
Напомена7

ДМ-86

Л 

Одређивање остатака ветеринарских лекова у храни и храни за животиње
(LC-MS/MS)

мин. 10 µg/kg
Напомена7

ДМ-85

Л 
Житарице и производи од житарица Језграсто воће Сушено воће Зачини Дијететске намирнице Дечија храна, храна за одојчад и малу децу

Одређивање микотоксина
(LC- MS/MS)

афлатоксин B1
мин. 1 µg/kg
афлатоксин B2
мин. 1 µg/kg
афлатоксин G1
мин. 1 µg/kg
афлатоксин G2
мин. 1 µg/kg

укупни афлатоксини
мин. 1 µg/kg
охратоксин A
мин. 2 µg/kg
зеараленон
мин. 25 µg/kg
деоксиниваленол
мин. 100 µg/kg
фумонизин FB1
мин. 80 µg/kg
фумонизин FB2
мин. 80 µg/kg
сума FB1+FB2
мин. 80 µg/kg
токсин T-2
мин. 80 µg/kg
токсин HT-2
мин. 80 µg/kg
сума T-2 + HT-2
мин. 80 µg/kg
стеригматоцистин
мин 2 µg/kg
дечија храна, храна
за одојчад и малу
децу:
афлатоксин B1
мин. 0,1 µg/kg
охратоксин A
мин. 0,5 µg/kg
зеараленон
мин. 20 µg/kg
фумонизини (сума FB1+FB2)
мин. 80 µg/kg
деоксиниваленол
мин. 20 µg/kg

ДМ-55

Л 
Храна и храна за животиње Храна биљног порекла

Анализа кватернарних амонијум једињења (QACs) у воћу и поврћу користећи QuEChERS методу
(LC-MS/MS)

BAC (С8-С18) мин.0,01 mg/kg
DDAC 10 мин. 0,01 mg/kg

EURL-SRM26

Л 

Одређивање метаболита флоникамида TFNA and TFNG користећи модификовану QuEChERS методу
(LC-MS/MS)

TFNA мин. 0,01
mg/kg
TFNG мин. 0,01
mg/kg

EURL-SRM17

Л 
Храна - Дијететски производи, беланчевинасти производи, готови производи

Одређивање садржаја хлорида (NaCl)
(потенциометријски)

мин 0,05%

ДМ-44

Л 
Храна - Дијететски производи, беланчевинасти производи, готови производи

Одређивање садржаја пепела
(гравиметријски)

мин 0,01%

ДМ-45

Л 
Храна - Храна и храна за животиње Храна биљног порекла

Одређивање остатака пестицида (GC-MSMS, GC-ECD и LC-MSMS)

* у Напомени 2 дати опсези испитиваних пестицида

SRPS EN 15662:2018

Л 
Храна - Дијететски производи, беланчевинасти производи, готови производи

Израчунавање садржаја угљених хидрата и енергетске вредности
(рачунски)

ДМ-46

Л 

Одређивање садржаја влакана
(гравиметријa)

мин. 1 %

ДМ-49

Л 
Храна - Храна и храна за животиње Храна биљног порекла

Одрђивање киселих пестицида

мин. 0,01 mg/kg
Напомена3

EURL-SRM02

Л 

Одрђивање дитианона
(LC-MS/MS)

мин. 0,01 mg/kg

EURL-SRM13

Л 

Одређивање хлормеквата и мепиквата
(LC-MS/MS)

мин. 0,01 mg/kg

EURL-SRM08

Л 

Одређивање остатака дитиокарбамата (GC-MSD)

мин. 0,01 mg/kg

EURL-SRM14

Л 

Одређивање абамектина
(LC-MS/MS)

мин. 0,01 mg/kg

EURL-SRM01

Л 

Одрђивање хлората, перхлората, фосетилалуминијума, фосфонске киселине етефона, фентина,фенбутатин-оксида, циромазина, никотина, малеик хидразина и морфолина (LC-MS/MS)

мин. 0,01 mg/kg

EURL-QuPPe-PO

Л 

Одређивање матрина и оксиматрина
(LC-MS/MS)

мин. 0,01 mg/kg

ДМ-72

Л 
Храна - Цереалије и производи од цереалија

Одређивање атропина и скополамина
(LC- MS/MS)

атропин мин. 1 μg/kg
скополамин мин. 1μg/kg

ДМ-33

Л 
Храна - Воће и поврће, производи од воћа и поврћа Биљни материјал

Одређивање садржаја Ca, Na, K, Mg , P, Cu,
Zn, Fe, Мn
(ICP-OES)

Cu мин.5,0 mg/kg
Zn мин. 2,5 mg/kg
Fe мин. 5,0 mg/kg
Mn мин.2,5 mg/kg
P мин. 15,0 mg/kg
K мин. 12,5 mg/kg
Na мин. 5,0 mg/kg
Ca мин.12,5 mg/kg
Mg мин.5,0 mg/kg

ДМ-37

Л 
Храна - Воће, поврће и производи од воћа, поврћа и печурака, освежавајућа безалкохолна пића

Одређивање метала и металоида
(ICP/MS)

Pb мин. 0,01 mg/kg
As мин. 0,05 mg/kg
Hg мин. 0,01 mg/kg
Cd мин. 0,005 mg/kg
Sn мин. 20 mg/kg

ДМ-38

Л 
Храна - Жита млински и пекарски производи, жита и млински производи, кекс и производи слични кексу

Одређивање метала и металоида
(ICP/MS)

Pb мин. 0,05 mg/kg
As мин. 0,05 mg/kg
Hg мин. 0,05 mg/kg
Cd мин. 0,05 mg/kg

ДМ-38

Л 
Храна - Какао зрно, какао производи, чоколада и производи слични чоколади, бомбонски производи, крем производи

Одређивање метала и металоида
(ICP/MS)

Pb мин. 0,05 mg/kg
As мин. 0,05 mg/kg
Hg мин. 0,05 mg/kg
Cd мин. 0,05 mg/kg

ДМ-38

Л 
Храна - Сирова кафа, производи од кафе и сурогати од кафе

Одређивање метала и металоида
(ICP/MS)

Pb мин. 0,05 mg/kg
As мин. 0,05 mg/kg
Hg мин. 0,05 mg/kg
Cd мин. 0,05 mg/kg

ДМ-38

Л 
Храна - Зачини и мешавине зачина

Одређивање метала и металоида
(ICP/MS)

Pb мин. 0,05 mg/kg
As мин. 0,05 mg/kg
Hg мин. 0,05 mg/kg
Cd мин. 0,05 mg/kg

ДМ-38

Л 
Храна - Дечија храна, храна за одојчад и малу децу

Одређивање метала и металоида
(ICP/MS)

Pb мин. 0,0125 mg/kg
As мин. 0,0125 mg/kg
Hg мин. 0,005 mg/kg
Cd мин. 0,0125 mg/kg

ДМ-38

Л 
Храна - Алкохолна пића, вино, пиво

Одређивање метала и металоида
(ICP/MS)

Pb мин. 0,05 mg/kg
As мин. 0,05 mg/kg
Hg мин. 0,05 mg/kg
Cd мин. 0,05 mg/kg

Pb мин. 0,05 mg/kg
As мин. 0,05 mg/kg
Hg мин. 0,05 mg/kg
Cd мин. 0,05 mg/kg

Л 
Храна - Масти и уља биљног и животињског порекла и њихови производи

Одређивање метала и металоида
(ICP/MS)

Pb мин. 0,05 mg/kg
As мин. 0,05 mg/kg
Hg мин. 0,05 mg/kg
Cd мин. 0,05 mg/kg

ДМ-38

Л 
Храна - Дијететски производи и ензими, ароме, адитиви

Одређивање метала и металоида
(ICP/MS)

Pb мин. 0,05 mg/kg
As мин. 0,05 mg/kg
Hg мин. 0,05 mg/kg
Cd мин. 0,05 mg/kg

ДМ-38

Л 
Храна - Освежавајућа безалкохолна пића, производи од воћа и поврћа

Одређивање садржаја конзераванаса, заслађивача, кофеина, кинина и ванилина (HPLC-PDA)

течни узорци:
Ацесулфам K мин. 100 mg/L
Бензоева киселина мин. 25 mg/L
Сорбинска киселина 10 mg/L
Аспартам мин. 25 mg/L
Сахарин мин. 10 mg/L
Кофеин мин. 10 mg/L
Ванилин мин. 10 mg/L
Кинин мин. 10 mg/L
чврсти узорци:
Ацесулфам K мин. 200 mg/kg
Бензоева киселина мин. 50 mg/kg
Сорбинска киселина 20 mg/kg
Аспартам мин. 50 mg/kg
Сахарин мин. 20 mg/kg
Кофеин мин. 20 mg/kg
Ванилин мин. 20 mg/kg
Кинин мин. 20 mg/kg

ДМ-32

Л 

Одређивање садржаја цикламата
(LC-MS/MS)

мин. 2 mg/L

ДМ-39

Л 

Одређивање садржаја фосфора (спектрофотометрија)

мин. 40 mg/L P
мин. 92 mg/l P2O5;
мин. 127 mg/l H3PO4

ДМ-40

Л 
Храна - Жита, млински производи

Одређивање садржаја влаге
(гравиметријски)

мин 0,01%

SRPS EN ISO
712:2012

Л 
Храна - Дијететски производи, беланчевинасти производи, готови производи

Одређивање садржаја глукозе, фруктозе и сахарозе у животним намирницама - ензимском методом (спектрофотометријa)

D-глукоза мин. 4 mg/L
D-фруктоза мин. 4 mg/L
Сахароза мин. 16 mg/L

ДМ-42

Л 

Одређивање садржаја масти по Soxhlet-у (гравиметрија)

мин. 0,1%

ДМ-43

Л 

Одређивање остатка након сушења
(гравиметријски)

ДМ-77

Л 
Храна - Жита, млински производи

Oдређивање садржаја пепела
(гравиметријски)

мин 0,01%

Правилник1 група I метода 10

Л 

Одређивање садржаја пепела нерастворног у хлороводоничној киселини
(гравиметрија)

мин 0,01%

Правилник1 група I метода 11

Л 

Одређивање садржаја сирове и укупне масти екстракционом методом по Randall-у
(гравиметрија)

мин. 0,1%

SRPS EN ISO 11085:2016

Л 

Одређивање протеина по Кјелдалу
(волуметрија)

мин. 0,1%

ДМ-41

Л 
Храна - Со (Натријум хлорид)

Одређивање губитка масе на 110°C
(гравиметријски)

мин 0,01%

SRPS ISO 2483:2015

Л 

Одређивање садржаја јода
(потенциометрија)

мин. 0,15 mg I/kg

ДМ-75

Л 

Одређивање pH вредности (потенциометријски)

1-14

SRPS H.G8.079:1983

Л 

Одређивање садржаја натријум хлорида (потенциометријски)

мин. 0,5 %

ДМ-44

Л 
Храна - Какао производи, производи слични чоколадним, крем производи

Одређивање воде сушењем под нормалним притиском
(гравиметријски)

мин. 0,01 %

Правилник2 метода 1

Л 

Одређивање садржаја пепела (гравиметрија)

мин. 0,01 %

Правилник2 метода 5

Л 

Одређивање садржаја теобромина и кофеина
(HPLC-PDA)

теобромин мин. 0,015%
кофеин мин. 0,01%

ДМ-47

Л 

Одређивање протеина по Кјелдалу
(волуметрија)

мин. 0,1 %

ДМ-41

Л 

Одређивање укупне масти по Soxlet-у
(гравиметрија)

мин. 0,1 %

Правилник2 метода 9

Л 

Одређивањe pH вредности
(потенциометријски)

1-14

Правилник2 метода 16

Л 
Храна - Сокови од воћа, поврћа и сродни производи

Одређивање формолног броја
(волуметријски)

мин. 0,5 ml 0,1M NaOH/100ml

мин. 0,5 ml 0,1M NaOH/100ml

Л 

Одређивање pH
(потенциометријски)

1-14

ДМ-50

Л 

Oдређивање пепела (гравиметријски)

мин. 0,01 %

SRPS ЕN 1135:2005

Л 

Одређивање титриране киселости
(потенциометријски)

0,5 mmol H+/100 g узорка
0,5mmol H+/100 mL узорка

ДМ-51

Л 

Одређивање садржаја растворљиве суве материје
(рефрактометријски)

0% - 95%

ДМ-52

Л 

Одређивање садржаја патулина
(HPLC/PDA)

мин. 10 μg/kg

ДМ-63

Л 
Храна - Воће, поврће и производи од воћа и поврћа и печурака

Одређивање садржаја укупног и слободног сумпор-диоксида (потенциометријски)

мин. 0,3 mg/kg

ДМ-53

Л 
Храна - Храна и храна за животиње Храна биљног порекла

Одређивање глифосата, АМПА и глуфосината
(LC-MS/MS)

мин. 0,01 mg/kg

ДМ-27

Л 
Храна - Воће, поврће и производи од воћа и поврћа и печурака

Одређивање садржаја глукозе, фруктозе и сахарозе у животним намирницама - ензимском методом (спектрофотометријa)

D-глукоза мин. 4 mg/L
D-фруктоза мин. 4 mg/L
Сахароза мин. 16 mg/L

ДМ -42

Л 

Одређивање pH (потенциометријски)

1-14

ДМ-50

Л 

Одређивање киселости титрацијом
(потенциометријски)

0,5 mmol H+/100 g узорка
0,5mmol H+/100 mL узорка

ДМ-51

Л 

Одређивање садржаја растворљиве суве материје
(рефрактометријски)

0% - 95%

ДМ-52

Л 

Одређивање нитрата, нитрита, бромида
(IC, јонска хроматографија)

Одређивање нитрата, нитрита, бромида
(IC, јонска хроматографија)

ДМ-65

Л 

Одређивање минералних нечистоћа (пепела)
(гравиметрија)

мин. 0,01 %

Правилник5 метода 4

Л 

Одређивање садржаја етанола
(GC-FID)

мин. 500 mg/L
(0,06 % v/v)

ДМ-54

Л 
Храна - Уља и масти

Одређивање индекса рефракције
(рефрактометријски)

1,3320-1,7000

SRPS EN ISO 6320:2017

Л 

Одређивање киселинског броја и киселости
(волуметријски)

мин. 0,01%

SRPS EN ISO 660:2021

Л 

Одређивање сапонификационог броја
(волуметрија)

мин. 0,15 mg КОН/g

SRPS EN ISO 3657:2020

Л 

Одређивање јодног броја
(волуметрија)

0,1g I2/100 g

SRPS EN ISO 3961:2019

Л 
Храна - Уља и масти биљног и животињског порекла, екстрахована уља и масти

Одређивање садржаја метилестара масних киселина капиларном гасном хроматографијом
(GC-FID)

мин 0,1 g/100 g масти
Напомена5

SRPS EN ISO 12966-1:2015 SRPS EN ISO 12966-3:2017 SRPS EN ISO 12966-4:2016

Л 
Храна - Вино

Одређивање укупне титрационе киселости
(потенциометријски)

мин. 5 mmol H+/L

Правилник3 метода 3

Л 

Одређивање садржаја глукозе, фруктозе и сахарозе у животним намирницама - ензимском методом (спектрофотометријa)

D-глукоза мин. 4 mg/L
D-фруктоза мин. 4 mg/L
Сахароза мин. 16 mg/L

ДМ-42

Л 

Одређивање садржаја пепела
(гравиметријски)

мин 0,01%

Л 

Одређивање садржаја укупног и слободног сумпор-диоксида (потенциометријски)

мин. 0,3 mg/kg

ДМ-53

Л 
Храна - Јака алкохолна пића

Одређивање садржаја метанола
(GC/FID)

мин. 100 mg/L
а.а.

AOAC 972.11:2000

Л 
Храна - Дијететски производи, беланчевинасти производи, готови производи

Одређивање протеина по Кјелдалу
(волуметрија)

мин. 0,1%

ДМ-41

Л 

Л 

Л 

Л 
И-13.2 Физичка и хемијска испитивања/П-23 Дувански производи
Дуванске прерађевине

Одређивање количине влаге у дуванским прерађевинама (гравиметријски)

мин. 1%

SRPS E.P2.010:1965
(т. 7.209.1)

Л 
Дуван и дуванске прерађевине

Одређивање трагова метала у дувану и дуванским прерађевинама
(ICP-OES)

Арсен
мин.1 mg/kg
Олово
мин.1 mg/kg

ДМ-15

Л 

Одређивање pH вредности у дувану и дуванским прерађевинама (потенциометријски)

0-14 pH

SRPS E.P3.116:1965

Л 

Одређивање количине укупних угљених хидрата у дувану и дуванским прерађевинама (волуметријски)

(1-40)%

SRPS E.P3.115:1965

Л 

Одређивање количине угљених хидрата растворљивих у води и полифенола у дувану и дуванским прерађевинама (волуметријски)

(1-40)%

ДМ-25

Л 

Одређивање количине пепела у дувану и дуванским прерађевинама (гравиметријски)

(5-25)%

SRPS. Е.P3.117:1965

Л 
Дуван и дуванске прерађевине

Одређивање количине никотина у дувану и дуванским прерађевинама (спектрофотометријски)

(0.2-5.0)%

ДМ-24

Л 
Дуван и дуванске прерађевине

Oдређивање садржаја воде (волуметријски, методом по Каrl-Fischer-у)

мин. 0,01 %

SRPS ISO 6488:2021

Л 
Дуванске прерађевине - цигарете

Механичко пушење цигарета и одређивање сировог кондензата дима (укупне материје) (гравиметријски) и катрана (суве материје без никотина)
- рачунски

SRPS ISO 4387:2021

Л 
Дуванске прерађевине - цигарете

Одређивање количине никотина у кондензату дима цигарета (спектрофотометријски)

(0-3)mg/cig

SRPS ISO 3400:2007 / Amd.1:2013

Л 
Дуванске прерађевине - цигарете

Одређивање садржаја воде у кондензатима дима цигарета (волуметријски методом по Karl-Fischer-у)

мин. 0,01%

SRPS ISO 10362-2:2016

Л 

Одређивање квалитета пуњења (збијеност, тврдоћа, сила пуњења) (рачунски)

ДМ-26

Л 

Одређивање CO (угљен -моноксида) у парној фази дима цигарете
(NDIR метода)

(1-20)mg/cig

SRPS ISO 8454:2008 / Amd.2:2021

Л 
Дуван и дуванске прерађевине

Одређивање остатака пестицида
(GC-MSMS и LC-MSMS)

мин. 0,05 mg/kg
Напомена1

SRPS EN 15662:2018

Л 
Дуванске прерађевине - цигарете

Одређивање масе: филтра, цигарет папира и дувана у цигарети (на основу масе)

мин. 0.1mg

SRPS E.P2.010:1965
(т. 7.207)

Л 
Дуванске прерађевине - цигарете

Одређивање фракционог састава резаног дувана и цигарете
(на основу масе)

SRPS Е.P2.010:1965
(т. 7.208)

Л 

Одређивање пречника / обима цигарете (димензионална испитивања)

мин. 0.05mm

SRPS Е.P2.010:1965
(т. 7.204)

Л 

Одређивање дужине цигарете (димензионална испитивања)

мин. 0.05mm

SRPS E.P2.010:1965
(т. 7.203)

Л 
И-13.2 Физичка и хемијска испитивања/П-24 Играчке, спортска и опрема за хоби
Предмети опште употребе Дечје играчке Категорија I -Компримати боја, материјали намењени да остављају трагове и слични материјали (нпр. Оловке за бојење, креде, креони) -Савитљиви материјали за моделовање, укључујући глину и гипс Категорија III -Превлаке боје и лакови, штампарске боје, полимери и сличне превлаке -Полимери и слични материјали, укључујући ламинате, од ојачаног текстила или не, али искључујући остале текстилне материјале, -Папир и картон, -Текстили, природни и синтетички, -Стакло и керамика, -Остали материјали, бојени у маси или не (нпр. дрво, влакнасте плоче, тешке плоче, кости и кожа)

Одређивање миграције одређених елемената из дечијих играчака техником индуковано купловане плазме са оптичким емисионим спектрометром
(ICP-OES)

11. Дечје играчке
I, III категорија
Алуминијум
мин. 2,5 mg/kg
Арсен
мин. 1 mg/kg
Бор
мин. 25 mg/kg
Баријум
мин. 2,5 mg/kg
Кадмијум
мин. 0,1 mg/kg
Кобалт
мин. 1 mg/kg
Бакар
мин. 2,5 mg/kg
Манган
мин. 1 mg/kg
Никл
мин. 1 mg/kg
Олово
мин. 1 mg/kg
Антимон
мин. 2,5 mg/kg
Селен
мин. 2,5 mg/kg
Калај
мин. 1 mg/kg
Стронцијум
мин. 1 mg/kg
Цинк
мин. 1 mg/kg
Жива
мин. 1 mg/kg

ДМ-17

Л 
Предмети опште употребе Дечје играчке

Одрешивање садржаја фталата
(GC-MSD)

(Дибутил фталат, Ди-(2-етилхексил) фталат, Бензил бутил фталат, Ди-n-октил-фталат, Ди-изононил фталат, Ди-изодецил фталат, Ди-изобутил
фталат)
мин. 0.015 %

ДМ-34

Л 
И-15 Узорковање/П-21 Производи за људску употребу, укључујући храну
Храна

Meсо и производи од меса

Узимање узорака за микробиолошка испитивања

SRPS CEN ISO/TS 17228:2016 (осим тачака 7.2.4 и 7.2.5)

Л 

Млеко и производи од млека

Узимање узорака за физичко хемијска и микробиолошка испитивања

SRPS EN ISO 707:2010
Правилник8)
Поглавља II-VI

Л 

Јаја и производи од јаја

Узимање узорака за микробиолошка испитивања

SRPS CEN ISO/TS 17228:2016

Л 

Жита и млински производи, пекарски производи, тестенине и брзо смрзнута теста

Узимање узорака за физичко хемијска испитивања

Правилник1

Л 

Воће и поврће, производи од воћа и поврћа

Узимање узорака за физичко-хемијска испитивања

SRPS E.H8.380:1965 (Тачке 3. и 4.)

Л 

Узорци са површина који долазе у контакт са храном

Хоризонталне методе за узимања узорака са површине

SRPS EN ISO 18593:2018

Л 
И-16 Сензорна испитивања/П-21 Производи за људску употребу, укључујући храну
Месо и производи од меса Млеко и производи од млека

Испитивање сензорних карактеристика
(изглед, мирис, текстура, укус) – дескриптивни тест

ДМ-167

Л 
И-16 Сензорна испитивања/П-23 Дувански производи
Дуван и дуванске прерађевине Сирови дуван и ферментисани дуван

Одређивање инсерције (сензорски)

SRPS Е.P1.010:1986
(т. 2.1)

Л 

Одређивање мириса (сензорски)

SRPS Е.P1.010:1986
(т. 2.3)

Л 

Одређивање својства ткива (сензорски)

SRPS E.P1.010:1986
(т. 2.4)

Л 

Одређивање садржајности (сензорски)

SRPS E.P1.010:1986
(т. 2.6)

Л 

Одређивање боја (сензорски)

SRPS E.P1.010:1986
(т. 2.7)

Л 

Одређивање мана и оштећења (сензорски)

SRPSE.P1.010 :1986 (т. 2.8)

Л 

Одређивање кондиције (сензорски)

SRPS E.P1.010:1986
(т. 2.8.13)

Л 
Дуванске прерађевине – цигарете

Сензорска својства цигарете (амбалажа, паковање и означавање)
- сензорски

SRPS Е.P2.010:1965 (т.5.06, т. 6.1, т.6.11, т.6.12, т.6.13, т.6.14, т.6.15, т.6.16, т.6.18, т.6.19) и SRPS E.P2.010/ Измена1:1997

Л