Предмет испитивања |
Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања) |
Опсег мерења (где је примењиво) |
Референтни документ |
Локације |
антифриз и расхладне течности и гликолне течности |
Одређивање количине воде по методи Karl Fišer |
0 % до 10 % |
SRPS H.Z8.051:2017 |
Л |
|
Одређивање тачке мржњења |
до -45 ºC |
SRPS H.Z8.053:2018 |
Л |
|
Одређивање резервне алкалности |
0,1 ml дo 25 ml |
SRPS H.Z8.059:2018 |
Л |
|
Одређивање рН вредности |
0 до 14 |
SRPS H.Z8.052:2018 |
Л |
|
Одређивање рН вредности |
0 до 14 |
SRPS ISO 4925:2020 т.6.3 |
Л |
|
Одређивање тачке кључања са равнотежним рефлуксом |
до 250 ºC |
SRPS ISO 4925:2020 т.6.2 |
Л |
|
Одређивање тачке кључања са равнотежним рефлуксом |
до 250 ºC |
SRPS H.Z8.058:2015 |
Л |
|
Одређивање тачке кључања са равнотежним рефлуксом |
до 250 ºC |
ASTM D1120:2022 |
Л |
|
Одређивање рН вредности |
0 - 14 |
ASTM D1287:2011 (reapp 2020) |
Л |
|
Одређивање резервне алкалности |
(0,1 - 25) mL |
ASTM D1121:2011 (reapp 2020) |
Л |
|
Одређивање тачке мржњења |
до -45 ºC |
ASTM D1177:2022 |
Л |
|
Одређивање количине воде по методи Karl Fišer |
(0,005-10)% |
ASTM D1123:2022а метода А |
Л |
Мазиве масти |
Одређивање притиска течења мазивих масти, Kesterniсh метода
|
до 6000 mbar |
DIN 51805:1974 |
Л |
|
ASTM D 2266:2001 |
до 8000 N |
ASTM D 2596:2020 |
Л |
|
Испитивање својстaва заштите од хабања Fоur ball AW тест
|
до 1 mm |
ASTM D2266:2001 (reapp 2015) |
Л |
|
|
|
ASTM D 1831:2021 |
Л |
|
Одређивање пенетрације мазивих масти конусом |
(85 – 475) 0,1 mm |
ASTM D 217:2021а |
Л |
|
Одређивање пенетрације мазивих масти конусом |
85 0,1 mm до 475 0,1 mm |
SRPS ISO 2137:2014 |
Л |
|
Одређивање тачке капања у опсегу високих температура |
(200 – 304) °C |
ASTM D 2265:2023 |
Л |
|
Одређивање тачке капања |
до 220 ºC |
ASTM D 566:2020 |
Л |
|
Одређивање тачке капања |
до 220 ºC |
SRPS ISO 2176:1999/ Cor.1:2011 |
Л |
|
Одређивање оксидационе стабилности мазивих масти |
0 – 50 kPa |
ASTM D 942:2019 |
Л |
|
Одређивање издвајања уља |
0 – 10 % |
BS 2000/121:2005 +А1:2014 |
Л |
|
Испитивање дејства корозије на бакар |
оценa 1a до 4c |
АSTM D 4048:2022 |
Л |
Нафтни деривати – мазива, индустријска уља и сродне течности |
Одређивање базног броја потенциометријском титрацијом перхлорном киселином |
до 45 mg KOH/g |
ASTM D 2896:2021 |
Л |
|
Одређивање базног броја потенциометријском титрацијом перхлорном киселином |
до 45 mg KOH/g |
SRPS ISO 3771:2014 |
Л |
|
Одређивање киселинског броја потенциометријском титрацијом |
до 150 mg KOH/g |
ASTM D664:2018e2 |
Л |
|
Одређивање киселинског и базног броја титрацијом са индикатором у боји |
до 250 mg KOH/g |
SRPS ISO 6618:2004 |
Л |
|
Испитивање својства подмазивања при високим оптерећењима Fоur ball EP тест
|
до 8000 N |
ASTM D 2783:2021 |
Л |
|
Испитивање својства заштите од хабања Four ball AW тест
|
до 1 mm |
ASTM D 4172:2021 |
Л |
|
Одређивање боје |
0 до 8 |
ASTM D1500:2012 (reapp 2017) |
Л |
|
Одређивање боје |
0 до 8 |
SRPS ISO 2049:2007 |
Л |
|
Одређивање способности издвајања ваздуха – „Импингер“ метода |
1 min до 30 min |
SRPS ISO 9120:2007 |
Л |
|
Одређивање тачке паљења у отвореном суду по Cleveland-у
|
(79 - 300) ºC |
ASTM D 92:2018 |
Л |
|
Одређивање тачке паљења у отвореном суду по Cleveland-у
|
(79 - 300) ºC |
SRPS ЕN ISO 2592:2017 |
Л |
|
Одређивање тачке паљења у затвореном суду по Penski-Martens-у |
(40 – 400) °C |
ASTM D 93:2020 |
Л |
|
Одређивање тачке паљења у затвореном суду по Penski-Martens-у |
(40 – 400) °C |
SRPS EN ISO 2719:2017 |
Л |
|
Одређивање тачке течења |
до -48 ºC |
ASTM D97:2017b (reapp 2022) |
Л |
|
Одређивање тачке течења |
до -48 ºC |
SRPS ISO 3016:2019 |
Л |
|
Одређивање индекса вискозности |
|
ASTM D2270:2010 (reapp 2016) |
Л |
|
Одређивање индекса вискозности |
|
SRPS ISO 2909:2007 |
Л |
|
Одређивање способности одвајања воде од минералних уља и синтетичких флуида |
(5 - 60) min |
ASTM D 1401:2021 |
Л |
|
Одређивање способности одвајања воде од минералних уља и синтетичких флуида |
5 min до 60 min |
SRPS ISO 6614:2003 |
Л |
|
Одређивање карактеристика пенушања |
(0 - 800) mL |
ASTM D 892:2018е1 |
Л |
|
Одређивање карактеристика пенушања |
0 ml до 800 ml |
SRPS ISO 6247:2004 |
Л |
|
Одређивање садржаја сумпора Методa рендгентске флуоресценције
|
(0,001 – 5,0) % |
ASTM D 2622:2021 |
Л |
|
Одређивање садржаја P, S, Ca, Zn методом рендгенске флуоресценције |
P: (0,002 - 0,25) mas% S: (0,002 - 1,0) mas% Ca: (0,0008 - 0,40) mas% Zn: (0,0007 - 0,25) mas%
|
ASTM D 6443-14 (reapp 2019е1) |
Л |
|
Испитивање дејства корозије на бакар |
оцена 1а до 4c |
ASTM D 130:2019 |
Л |
|
Испитивање дејства корозије на бакар |
оцена 1а до 4c |
SRPS EN ISO 2160:2011 |
Л |
|
Одређивање садржаја воде Метода по Karl Fischer-у
|
50 mg/kg до 1000 mg/kg 0,1 % до 10 %
|
DIN 51777-1:2020 метода А |
Л |
|
Одређивање садржаја воде Метода дестилације
|
(0 - 25) % |
ASTM D95:2013 (reapp 2018)
|
Л |
|
Одређивање кинематичке вискозности |
(0,8 -10000) mm2/s |
ASTM D445:2021e2 |
Л |
|
Одређивање кинематичке вискозности |
(0,8 -10000) mm2/s |
SRPS ISO 3104:2020
|
Л |
|
Одређивање густине помоћу ареометра |
(0,700 - 1,000) g/cm3 |
SRPS EN ISO 3675:2007
|
Л |
|
Одређивање густине помоћу ареометра |
(0,700 - 1,000) g/cm3 |
ASTM D1298:2012 (reapp 2017) |
Л |
Нафтни деривати, мазива уља и сродне течности |
Одређивање динамичке вискозности и густине и калкулација кинематичке вискозности – Стабингер вискометар |
(0,02–30000)mm2/s (0,700–1,000)g/cm3
|
ASTM D7042:2021а |
Л |
Нафтни деривати – мазива, индустријска уља и сродне течности |
Одређивање тачке течења – аутоматска метода |
до -63 °C |
ASTM D5949:2016 (reapp 2022) |
Л |
|
Одређивање динамичке вискозности на ниским температурама – Cold Cranking Simulator |
(2800–18000) mPa·s (-10)-(-35) °C
|
ASTM D5293:2020 |
Л |