Предмет испитивања |
Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања) |
Опсег мерења (где је примењиво) |
Референтни документ |
Локације |
Кртоле и биљке кромпира |
Детекција и идентификација Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus IF методом (имунофлуоресценција) |
|
Правилник^2) поглавља 2-8 |
Л1 |
Винова лоза |
Детекција и идентификација Xylophilus ampelinus (молекуларна идентификација Real time PCR методом) |
|
PM 7/ 096 (1) (EPPO) |
Л1 |
Кртоле и биљке кромпира |
Детекција и идентификација Ralstonia solanacearum (молекуларна идентификација Real time PCR методом)
|
|
PM 7/021 (2) |
Л1 |
Винова лоза (ластари) и остали регистровани домаћини |
Детекција и идентификација Xylella fastidiosa (молекуларна идентификација Real time PCR методом)
|
|
PM 7/24 (4) |
Л1 |
Плодови коштичавог воћа |
Детекција и идентификација Monilinia fructicola (молекуларна идентификација Real time PCR методом)
|
|
PM 7/018 (3) |
Л1 |
Плодови јагодичастог воћа и лиснато поврће |
Хоризонтална метода за одређиванје вируса hepatitisa A и norovirusa у храни коришћењем ланчане реакције полимеразе у реалном времену (RT-PCR) |
|
ДМ-07 |
Л1 |
Кртоле и биљке кромпира |
Детекција и идентификација Ralstonia solanacearum (молекуларна идентификација Конвенционалном PCR методом) |
|
Правилник^1) поглавља 1-14
|
Л1 |
|
Детекција и идентификација Ralstonia solanacearum IF методом (имунофлуоресценција) |
|
Правилник^1) поглавља 1-14
|
Л1 |
|
Детекција и идентификација Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus (молекуларна идентификација Конвенционалном PCR методом) |
|
Правилник^2) поглавља 2-9
|
Л1 |
Винова лоза |
Детекција и идентификација Xylophilus ampelinus Имунофллуоресцентним тестом |
|
PM 7/ 096 (1) (EPPO) |
Л1 |
Кртоле и биљке кромпира |
Детекција и идентификација Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus (молекуларна идентификација Real time PCR методом)
|
|
PM 7/59 (1) |
Л1 |
|
Детекција и идентификација селективном изолацијом Ralstonia solanacearum |
|
Правилник1) поглавља 1-16
|
Л1 |
|
Детекција и идентификација Ralstonia solanacearum биолошким тестом
|
|
Правилник1) поглавља 1-16
|
Л1 |
Семе пољопривредног биља |
Испитивање здравственог стања семена (фитопатогене гљиве и инфестација штетним инсектима) |
|
Правилник3) метода 8.12
|
Л1 |
Кртоле и биљке кромпира |
Детекција и идентификација селективном изолацијом Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus |
|
Правилник2) поглавља 2-11
|
Л1 |
|
Детекција и идентификација Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus биолошким тестом
|
|
Правилник2) поглавља 2-11
|
Л1 |
Семе пољопривредног биља |
Испитивање чистоће семена (чисто семе, семе других врста и корова, инертне материје) |
|
Правилник3) метода 2 (2.1-2.13)
|
Л1 |
|
Испитивање клијавости семена (енергија клијања, клијавост семена, ненормални клијанци, неклијало семе) |
|
Правилник3) метода 3 (3.1-3.7; 3.9; 3.11-3.20)
|
Л1 |
Храна - Млеко |
Смернице за стандардизовани опис компетитивних имуноензимских испитивања- Одређивање садржаја афлатоксина М1 (ELISA) |
≥ 0,01µg/kg |
SRPS EN ISO 14675:2008 |
Л1 |
Храна Сирово млеко |
Одређивање броја соматских ћелија - флуоро-оптоелектронска метода |
oд 5 000 до 10 000 000 ћелија/mL |
SRPS ISO 13366-2:2008 |
Л1 |
|
Одређивање укупног броја бактерија - проточном цитометријом |
oд 3 000 до 5 456 000 CFU/mL
|
ДМ-01 |
Л1 |
Храна - Млеко |
Стандарни дифузиони тест за детекцију антибиотика и сулфонамида у млеку (Delvotest - квалитативно)
|
|
Delvotest SP NT DA |
Л1 |
Семе пољопривредног биља |
Испитивање садржаја влаге у семену |
|
Правилник^3) метода 5 (5.1-5.5)
|
Л1 |
|
Одређивање масе 1000 семена |
|
Правилник^3) метода 6 (6.1-6.3)
|
Л1 |
Храна и храна за животиње Храна биљног порекла: Поврће и производи од поврћа Воће и производи од воћа Језграсто и орашасто воће Сушено поврће и воће Печурке и производи од печурки Сушене печурке Житарице и производи од житарица Махунарке Уљарице Семенке Чајеви Сушено зачинско биље Суви зачини Храна за животиње биљног порекла: Житарице - хранива за животиње Хранива за животиње на бази махунарки и уљарица |
Одређивање садржаја метала и металоида (олова, кадмијума и арсена) применом масене спектрометрије са индуктивно спрегнутом плазмом (ICP-MS)
|
Поврће и воће и производи од поврћа и воћа, језграсто и орашасто воће, печурке и производи од печурки, житарице и производи од житарица, житарице - хранива за животиње, махунарке Лимит квантификације: Pb 0,050 mg/kg Cd 0,010 mg/kg As 0,050 mg/kg Сушено поврће и воће, сушене печурке, уљарице, хранива за животиње на бази махунарки и уљарица, семенке, чајеви, сушено зачинско биље и суви зачини Лимит квантификације: Pb 0,10 mg/kg Cd 0,020 mg/kg As 0,10 mg/kg
|
SRPS EN 15763:2012 |
Л1 |
Храна и храна за животиње; Храна биљног порекла |
Одређивање остатака дитиокарбамата(GC-MS/MS) |
мин. 0,05 mg/kg |
EURL SRM-14 |
Л1 |
Храна Сирово млеко |
Одређивање садржаја суве материје без млечне масти – mid infrared |
oд 0,03% до 20% |
ISO 9622:2013 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја суве материје – mid infrared |
oд 0,03% до 20% |
ISO 9622:2013 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја лактозе монохидрат – mid infrared |
oд 0,02% до 10% |
ISO 9622:2013 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја протеина – mid infrared |
oд 0,02% до 10% |
ISO 9622:2013 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја млечне масти – mid infrared |
oд 0,02% до 15% |
ISO 9622:2013 |
Л1 |
|
Одређивање тачке мржњења – mid infrared |
од – 0,4000C до – 0,6000C
|
ДМ-02 |
Л1 |
Храна и храна за животиње Храна биљног порекла: -Воће и поврће, свеже или замрзнуто и њихови производи, печурке (храна са високим уделом воде, високим уделом киселине и воде, високим удеолом уља и осредњим уделом воде) -Житарице и производи од житарица, суве махунарке (храна са високим уделом скроба и/или протеина и ниским уделом воде) -Уљарице, језграсто воће и производи (храна са високим уделом уља и ниским уделом воде) -Сушено воће, мед (Храна са високим уделом шећера и ниским уделом воде) -Комплексни и специфични матрикси (сушено биље, чај, зачини, кафа, какао и производи, хмељ) |
Одређивање остатака пестицида применом гасне и течне хроматографије (GC-MS/MS и/или LC-MS/HRMS) |
|
SRPS EN 15662:2018 |
Л1 |