Преузимање ПДФ-а

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, Дирекција за националне референтне лабораторије

Батајнички друм 7 део број 10, 11080 Земун

Лабораторије за испитивање по стандарду SRPS ISO/IEC 17025:2017

Основни подаци

Број пр.:2-01-536
ПИБ:108508191
Акр. број:01-471
Web:http://www.dnrl.minpolj.gov.rs/
Тел:011/377-2014
Факс:

Статус предмета

Статус акр.:Акредитован
Статус суспензије:Без суспензије
Датум прве акр.:13. децембар 2018.
Датум последње акр.:13. децембар 2022.
Датум истицања/укидања акр.:12. децембар 2026.

Контакт особа

Име и презиме:Лана Ђукановић
Функција:менаџер квалитета
Телефон:011/377-2014
Факс:011/377-2011
Е-маил:djukanoviclana@gmail.com

Локације

Л1 - Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, Дирекција за националне референтне лабораторије

Историја статуса

13. децембар 2022. - 12. децембар 2026.Акредитован
13. децембар 2018. - 12. децембар 2022.Акредитован

Обим акредитације

Предмет испитивања Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања) Опсег мерења (где је примењиво) Референтни документ Локације
И-02 Биолошка, биохемијска испитивања/П-01 Пољопривредни производи, укључујући храну за животиње
Кртоле и биљке кромпира

Детекција и идентификација Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus
IF методом (имунофлуоресценција)

Правилник^2)
поглавља 2-8

Л1 
Винова лоза

Детекција и идентификација
Xylophilus ampelinus (молекуларна идентификација Real time PCR методом)

PM 7/ 096 (1)
(EPPO)

Л1 
Кртоле и биљке кромпира

Детекција и идентификација Ralstonia solanacearum
(молекуларна идентификација Real time PCR методом)

PM 7/021 (2)

Л1 
Винова лоза (ластари) и остали регистровани домаћини

Детекција и идентификација Xylella fastidiosa
(молекуларна идентификација Real time PCR методом)

PM 7/24 (4)

Л1 
Плодови коштичавог воћа

Детекција и идентификација
Monilinia fructicola
(молекуларна идентификација Real time PCR методом)

PM 7/018 (3)

Л1 
Плодови јагодичастог воћа и лиснато поврће

Хоризонтална метода за одређиванје вируса hepatitisa A и norovirusa у храни коришћењем ланчане реакције полимеразе у реалном времену (RT-PCR)

ДМ-07

Л1 
Кртоле и биљке кромпира

Детекција и идентификација Ralstonia solanacearum
(молекуларна идентификација Конвенционалном PCR методом)

Правилник^1)
поглавља 1-14

Л1 

Детекција и идентификација Ralstonia solanacearum
IF методом (имунофлуоресценција)

Правилник^1)
поглавља 1-14

Л1 

Детекција и идентификација Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus
(молекуларна идентификација Конвенционалном PCR методом)

Правилник^2)
поглавља 2-9

Л1 
Винова лоза

Детекција и идентификација
Xylophilus ampelinus
Имунофллуоресцентним тестом

PM 7/ 096 (1)
(EPPO)

Л1 
Кртоле и биљке кромпира

Детекција и идентификација Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus
(молекуларна идентификација Real time PCR методом)

PM 7/59 (1)

Л1 

Детекција и идентификација селективном изолацијом Ralstonia solanacearum

Правилник1)
поглавља 1-16

Л1 

Детекција и идентификација
Ralstonia solanacearum биолошким тестом

Правилник1)
поглавља 1-16

Л1 
Семе пољопривредног биља

Испитивање здравственог стања семена (фитопатогене гљиве и инфестација штетним инсектима)

Правилник3)
метода 8.12

Л1 
Кртоле и биљке кромпира

Детекција и идентификација селективном изолацијом Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus

Правилник2)
поглавља 2-11

Л1 

Детекција и идентификација
Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus
биолошким тестом

Правилник2)
поглавља 2-11

Л1 
Семе пољопривредног биља

Испитивање чистоће семена (чисто семе, семе других врста и корова, инертне материје)

Правилник3)
метода 2
(2.1-2.13)

Л1 

Испитивање клијавости семена (енергија клијања, клијавост семена, ненормални клијанци, неклијало семе)

Правилник3)
метода 3
(3.1-3.7; 3.9; 3.11-3.20)

Л1 
И-02 Биолошка, биохемијска испитивања/П-21 Производи за људску употребу, укључујући храну
Храна - Млеко

Смернице за стандардизовани опис компетитивних имуноензимских испитивања- Одређивање садржаја афлатоксина М1 (ELISA)

≥ 0,01µg/kg

SRPS EN ISO 14675:2008

Л1 
И-11 Микробиолошка испитивања/П-21 Производи за људску употребу, укључујући храну
Храна Сирово млеко

Одређивање броја соматских ћелија - флуоро-оптоелектронска метода

oд 5 000 до 10 000 000 ћелија/mL

SRPS ISO 13366-2:2008

Л1 

Одређивање укупног броја бактерија - проточном цитометријом

oд 3 000
до 5 456 000 CFU/mL

ДМ-01

Л1 
Храна - Млеко

Стандарни дифузиони тест за детекцију антибиотика и сулфонамида у млеку
(Delvotest - квалитативно)

Delvotest SP NT DA

Л1 
И-13 Физичка испитивања/П-01 Пољопривредни производи, укључујући храну за животиње
Семе пољопривредног биља

Испитивање садржаја влаге у семену

Правилник^3)
метода 5
(5.1-5.5)

Л1 

Одређивање масе 1000 семена

Правилник^3)
метода 6
(6.1-6.3)

Л1 
И-13.2 Физичка и хемијска испитивања/П-21 Производи за људску употребу, укључујући храну
Храна и храна за животиње Храна биљног порекла: Поврће и производи од поврћа Воће и производи од воћа Језграсто и орашасто воће Сушено поврће и воће Печурке и производи од печурки Сушене печурке Житарице и производи од житарица Махунарке Уљарице Семенке Чајеви Сушено зачинско биље Суви зачини Храна за животиње биљног порекла: Житарице - хранива за животиње Хранива за животиње на бази махунарки и уљарица

Одређивање садржаја
метала и металоида (олова,
кадмијума и арсена)
применом масене
спектрометрије са
индуктивно спрегнутом
плазмом (ICP-MS)

Поврће и воће и производи од поврћа и воћа, језграсто и орашасто воће, печурке и производи од печурки, житарице и производи од житарица, житарице - хранива за животиње, махунарке
Лимит квантификације:
Pb 0,050 mg/kg
Cd 0,010 mg/kg
As 0,050 mg/kg
Сушено поврће и воће, сушене печурке, уљарице, хранива за животиње на бази махунарки и уљарица, семенке, чајеви, сушено зачинско биље и
суви зачини
Лимит квантификације:
Pb 0,10 mg/kg
Cd 0,020 mg/kg
As 0,10 mg/kg

SRPS EN 15763:2012

Л1 
Храна и храна за животиње; Храна биљног порекла

Одређивање остатака дитиокарбамата(GC-MS/MS)

мин. 0,05 mg/kg

EURL SRM-14

Л1 
Храна Сирово млеко

Одређивање садржаја суве материје без млечне масти – mid infrared

oд 0,03% до 20%

ISO 9622:2013

Л1 

Одређивање садржаја суве материје – mid infrared

oд 0,03% до 20%

ISO 9622:2013

Л1 

Одређивање садржаја лактозе монохидрат – mid infrared

oд 0,02% до 10%

ISO 9622:2013

Л1 

Одређивање садржаја протеина – mid infrared

oд 0,02% до 10%

ISO 9622:2013

Л1 

Одређивање садржаја млечне масти – mid infrared

oд 0,02% до 15%

ISO 9622:2013

Л1 

Одређивање тачке мржњења – mid infrared

од – 0,4000C
до – 0,6000C

ДМ-02

Л1 
Храна и храна за животиње Храна биљног порекла: -Воће и поврће, свеже или замрзнуто и њихови производи, печурке (храна са високим уделом воде, високим уделом киселине и воде, високим удеолом уља и осредњим уделом воде) -Житарице и производи од житарица, суве махунарке (храна са високим уделом скроба и/или протеина и ниским уделом воде) -Уљарице, језграсто воће и производи (храна са високим уделом уља и ниским уделом воде) -Сушено воће, мед (Храна са високим уделом шећера и ниским уделом воде) -Комплексни и специфични матрикси (сушено биље, чај, зачини, кафа, какао и производи, хмељ)

Одређивање остатака пестицида применом гасне и течне хроматографије (GC-MS/MS и/или LC-MS/HRMS)

SRPS EN 15662:2018

Л1