Предмет испитивања |
Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања) |
Опсег мерења (где је примењиво) |
Референтни документ |
Локације |
Мед и производи од меда |
Одређивање садржаја влаге у меду (рефрактометрија) |
(12 – 27)% |
Хармонизоване методе IHC метод 1 |
Л |
|
Одређивање електричне проводљивости у меду (кондуктометрија) |
(0,1 – 3)mS/cm |
Хармонизоване методе IHC метод 2 |
Л |
|
Одређивање слободне киселости у меду (волуметрија) |
min 0,5 meq/kg |
Хармонизоване методе IHC метод 4.1 |
Л |
|
Одређивање хидроксиметилфурфурала у меду (HPLC) |
min 5 mg/kg |
Хармонизоване методе IHC метод 5.1 |
Л |
|
Одређивање активности дијастазе у меду (спектрофотометрија) |
min 1 DN |
Хармонизоване методе IHC метод 6.1 |
Л |
|
Одређивање садржаја појединачних шећера у меду (HPLC/PAD) |
/ |
Хармонизоване методе IHC метод 7.4 |
Л |
|
Одређивање шећера C-4 биљака у меду на основу односа стабилних изотопа угљеника (13C/12C) (IRMS) |
/ |
AOAC 998.12:19981) |
Л |
Вино |
Одређивање релативног односа стабилних изотопа кисеоника (18O/16O) у води вина (IRMS) |
/ |
OIV-MA-AS2- 121) |
Л |