Преузимање ПДФ-а

Завод за јавно здравље Суботица, Центар за хигијену и хуману екологију

Змај Јовина 30, 24000 Суботица

Лабораторије за испитивање по стандарду SRPS ISO/IEC 17025:2017

Основни подаци

Број пр.:2-01-058
ПИБ:100959913
Акр. број:01-054
Web:http://www.zjzs.org.rs/
Тел:+381 24 571 192
Факс:+381 24 571 333

Статус предмета

Статус акр.:Акредитован
Статус суспензије:Без суспензије
Датум прве акр.:27. децембар 2002.
Датум последње акр.:9. фебруар 2024.
Датум истицања/укидања акр.:11. фебруар 2028.

Контакт особа

Име и презиме:Гордана Петровић
Функција:Сарадник за управљање квалитетом
Телефон:+381 24 571 192
Факс:+381 69 111 5890
Е-маил:koordinator@zjzs.org.rs

Локације

T - Терен
Л2 - Одељење санитарне микробиологије
Л1 - Одељење за физичко-хемијска испитивања

Историја статуса

9. фебруар 2024. - 11. фебруар 2028.Акредитован
12. фебруар 2020. - 9. фебруар 2024.Акредитован
12. фебруар 2016. - 11. фебруар 2020.Акредитован
12. фебруар 2012. - 11. фебруар 2016.Акредитован
11. фебруар 2008. - 11. фебруар 2012.Акредитован
27. децембар 2002. - 27. децембар 2007.Акредитован

Обим акредитације

Предмет испитивања Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања) Опсег мерења (где је примењиво) Референтни документ Локације
И-11 Микробиолошка испитивања/П-04 Хемикалије, хемијски производи, козметика - укључујући ђубрива и боје
Предмети опште употребе (Козметика)

Откривање Candida albicans

SRPS ISO 18416:2016
SRPS EN ISO 18416:2016/A1:2022

Л2 

Откривање Escherichia coli

SRPS ISO 21150:2016
SRPS EN ISO 21150:2016/A1:2022

Л2 

Откривање Pseudomonas aeruginosa

SRPS ISO 22717:2016
SRPS EN ISO 22717:2016/A1:2022

Л2 

Откривање Staphylococcus aureus

SRPS ISO 22718:2016
SRPS EN ISO 22718:2016/A1:2022

Л2 

Одређивање броја квасница и плесни

SRPS ISO 16212:2017
SSRPS EN ISO 16212:2017/A1:2022

Л2 

Одређивање броја и откривање аеробних мезофилних бактерија

SRPS ISO 21149:2017
SRPS EN ISO 21149:2017/A1:2022

Л2 
И-01 Акустична испитивања и испитивања буке - укључујући буку изазвану вибрацијама/П-27 Остали производи
Животна средина

Мерење и оцењивање буке у животној средини

(20 – 130) dB

SRPS ISO
1996-1:2019
SRPS ISO
1996-2:2019

И-02 Биолошка, биохемијска испитивања/П-09 Узорци животне средине (ваздух, вода, земљиште, отпад)
Ваздух - Амбијентални ваздух

Одређивање аероалергеног полена
(микроскопирање/ детерминација и бројање поленових зрна)

ДМ 86

Л1, T 
И-11 Микробиолошка испитивања/П-01 Пољопривредни производи, укључујући храну за животиње
Храна и храна за животиње

Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes
- Део 1: Метода откривања

SRPS EN ISO
11290-1:2010

Л2 

Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes
- Део 2: Метода одређивања броја

SRPS EN ISO
11290-2:2010

Л2 

Хоризонтална метода за откривање Salmonella spp.

SRPS EN ISO
6579:2008

Л2 

Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae
- Део 2: Метода бројања колонија

SRPS ISO
21528-2:2009

Л2 

Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама - Део 1 : Бројање колонија на 30°C техником наливања плоче

SRPS EN ISO 4833-1:2014

Л2 

Хоризонтална метода за одређивање броја суспектног
Bacillus cereus - Техника бројања колонија на 30°C

SRPS EN ISO 7932:2009

Л2 

Хоризонтална метода за одређивање броја
ß-глукуронидаза позитивне Escherichia coli - Део 2: Техника бројања колонија на 44 °C помоћу 5-бромо-4-хлоро-3-индолил ß-Д-глукуронида

SRPS ISO
16649-2:2008

Л2 

Хоризонтална метода за одређивање броја
Clostridium perfringens - Техника бројања колонија

SRPS EN ISO 7937:2010

Л2 

Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни - Део 1: Техника бројања колонија у производима са активношћу воде већом од 0,95

SRPS ISO
21527-1:2011

Л2 

Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни - Део 2: Техника бројања колонија у производима са активношћу воде мањом од 0,95 или једнаком 0,95

SRPS ISO
21527-2:2011

Л2 

Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза
- позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте) - Део 1: Техника употребом агара по Бeрд-Паркеру (Baird-Parker)

SRPS EN ISO
6888-1:2009

Л2 

Хоризонтална метода за одређивање броја колиформа
- Техника бројања колонија

SRPS ISO
4832:2014

Л2 
Храна - Млеко и производи од млека

Откривање Enterobacter sakazakii

SRPS ISO/TS
22964:2009

Л2 
И-11 Микробиолошка испитивања/П-09 Узорци животне средине (ваздух, вода, земљиште, отпад)
Вода - Вода за пиће Природна изворска вода Природна минерална вода Стона вода

Одређивање
Pseudomonas aeruginosa
- техника МПН

Правилник^14)
метода 7

Л2 

Одређивање
Pseudomonas aeruginosa
- техника МФ

Правилник^14)
метода 7

Л2 

Одређивање броја културабилних микроорганизама - Бројање колонија засејавањем у подлогу хранљиви агар

SRPS EN ISO 6222:2010

Л2 

Одређивање укупних
колиформних бактерија
- техника МПН

Правилник^14)
метода 1

Л2 

Одређивање колиформних
бактерија фекалног порекла
- техника МФ

Правилник^14)
метода 2

Л2 

Одређивање стрептокока
фекалног порекла
- техника МПН

Правилник^14)
метода 4

Л2 

Одређивање стрептокока
фекалног порекла
- техника МФ

Правилник^14)
метода 4

Л2 

Одређивање Proteus врста
- техника МПН

Правилник^14)
метода 5

Л2 

Откривање и одређивање броја Pseudomonas aeruginosa - Метода мембранске филтрације

SRPS EN ISO 16266:2010

Л2 

Одређивање
сулфиторедукујућих клостридија

Правилник^14)
метода 6

Л2 

Откривање и одређивање броја цревних ентерокока - Део 2: Метода мембранске филтрације

SRPS EN ISO 7899-2:2010

Л2 

Одређивање броја Escherichia coli и колиформних бактерија - Део 1: Метода мембранске филтрације за воде са ниским бактеријским позадинским растом

SRPS EN ISO 9308:2017
SRPS EN ISO 9308-1:2017/A1:2017

Л2 

Одређивање укупног броја аеробних мезофилних бактерија у 1 ml воде

Правилник^14)
метода 3

Л2 
И-11 Микробиолошка испитивања/П-21 Производи за људску употребу, укључујући храну
Храна и храна за животиње

Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp.
- Део 1: Метода откривања

SRPS EN ISO
11290-1:2017

Л2 

Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp.
- Део 2: Метода одређивања броја

SRPS EN ISO
11290-2:2017

Л2 

Хоризонтална метода за откривање Salmonella spp.

SRPS EN ISO 6579-1:2017 изузимајући прилог Д
SRPS EN ISO 6579-1:2017/A1:2020

Л2 

Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae
- Део 2: Метода бројања колонија

SRPS ISO
21528-2:2009

Л2 

Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама - Део 1 : Бројање колонија на 30°C техником наливања плоче

SRPS EN ISO 4833-1:2014

Л2 

Хоризонтална метода за одређивање броја суспектног
Bacillus cereus - Техника бројања колонија на 30°C

SRPS EN ISO 7932:2009
SSRPS EN ISO 7932:2009/A1:2020

Л2 

Хоризонтална метода за одређивање броја
ß-глукуронидаза позитивне Escherichia coli - Део 2: Техника бројања колонија на 44 °C помоћу 5-бромо-4-хлоро-3-индолил ß-Д-глукуронида

SRPS ISO
16649-2:2008

Л2 

Хоризонтална метода за одређивање броја
Clostridium perfringens - Техника бројања колонија

SRPS EN ISO 7937:2010

Л2 

Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни - Део 1: Техника бројања колонија у производима са активношћу воде већом од 0,95

SRPS ISO
21527-1:2011

Л2 

Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни - Део 2: Техника бројања колонија у производима са активношћу воде мањом од 0,95 или једнаком 0,95

SRPS ISO
21527-2:2011

Л2 

Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза
- позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте) - Део 1: Техника употребом агара по Бeрд-Паркеру (Baird-Parker)

SRPS EN ISO 6888-1:2021
SRPS EN ISO 6888-1:2021/A1:2023

Л2 

Хоризонтална метода за одређивање броја колиформа
- Техника бројања колонија

SRPS ISO
4832:2014

Л2 
Храна - Млеко и производи од млека

Откривање Enterobacter sakazakii

SRPS ISO/TS
22964:2009 - повучен

Л2 
И-11 Микробиолошка испитивања/П-27 Остали производи
Узорци са површина

Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама -Део 1: Бројање колонија на 30°C техником наливања плоче

SRPS EN ISO 4833-1:2014
SRPS EN ISO 4833-1:2014/A1:2022

Л2 

Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae
- Део 2: Метода бројања колонија

SRPS EN ISO
21528-2:2017

Л1 
И-13.1 Физичка, хемијска и сензорска испитивања/П-09 Узорци животне средине (ваздух, вода, земљиште, отпад)
Вода (воде за пиће, природне флаширане воде за пиће, изворске минералне воде и стоне воде, безенске и воде за рекреацију, површинске воде, подзмне воде)

Одређивање укупног органског угљеника и раствореног органског угљеника
(кондуктометријска детекција након оксидације)

(0,3 -1000) mg TOC/l

SRPS ISO 8245:2007

Л1, T 
Вода за пиће Бунарска вода Подземна вода

Метода за одређивање остатака пестицида, PCB-a и PAH-ова у води GC-MS-ом након екстракције
****листа пестицида, PCB-a и PAH-ова у прилогу

Heksahlorbenzol, benzo(a)piren
мин 0,01 µg/l

aldrin/dieldrin, Heptahlor i heptahlorepoksid
мин 0,03 µg/l

lindan
мин 0,2 µg/l

2,4,6-trihlorofenol
мин 1 µg/l

остали
пестициди, PAH-ови, PCB-и****
мин 0,1 µg/l

ДМ 107

Л1 
Вода - Отпадна вода Подземна вода Површинска вода

Одређивање хемијске потрошње кисеоника (фотометрија)

(10 - 150) mgO2/l

ДМ 89

Л1, T 
Вода - Вода за пиће Природна изворска вода Природна минерална вода Стона вода Вода за купање и рекреацију

Испитивање и одређивање боје воде (визуелна метода)

(5 - 70) mg Co - Pt/l

SRPS EN ISO 7887:2013

Л1, T 
Вода - Вода за пиће Природна изворска вода Природна минерална вода Стона вода Вода за купање и рекреацију Отпадна вода Подземна вода Површинска вода

Одређивање 39 елемената у води (ICP-OES)

- за узорке чија је мутноћа < 1 NTU:
Ag (0,5-6042)µg/l
Al (0,55-120000)µg/l
As (1,39-1800)µg/l
B (4,72-5994)µg/l
Ba (0,31-5994)µg/l
Be (0,06-1200)µg/l
Bi (3,49-5994)µg/l
Br (35,78-60000)µg/l
Ca (8,46-600000)µg/l
Cd (0,48-5940)µg/l
Cl(68,47-360000)µg/l
Co (0,47-5982)µg/l
Cr (0,51-48000)µg/l
Cu (0,65-48000)µg/l
Fe (0,89-120000)µg/l
Ga (1,89-5970)µg/l
Hg (1,44-6120)µg/l
I (23,20-120000)µg/l
In (4,04-6060)µg/l
K (25-60000)µg/l
Li (0,32-5970)µg/l
Mg(0,71-600000)µg/l
Mn (0,45-48000)µg/l
Mo (0,58-1800)µg/l
Na(1,45-600000)µg/l
Ni (0,74-5994)µg/l
P (3,52-600000)µg/l
Pb (1,31-5964)µg/l
S (7,29-600000)µg/l
Sb (6,45-6120)µg/l
Se (2,36-1800)µg/l
Si (2,52-120000)µg/l
Sn (3,66-6120)µg/l
Sr (0,31-5976)µg/l
Ti (0,79-5880)µg/l
Tl (2,13-5970)µg/l
V (0,39-1800)µg/l
Zn (0,61-48000)µg/l
Zr (0,38-5940)µg/l

- за узорке чија је мутноћа > 1 NTU:
Ag (2,08-25175)µg/l
Al (2,29-500000)µg/l
As (5,79-7500)µg/l
B (19,67-24975)µg/l
Ba (1,29-24975)µg/l
Be (0,25-5000)µg/l
Bi (14,54-24975)µg/l
Br (149,08-250000)µg/l
Ca (35,25-2500000)µg/l
Cd (2,0-24750)µg/l
Cl(285,29-1500000)µg/l
Co (1,96-24925)µg/l
Cr (2,13-200000)µg/l
Cu (2,71-200000)µg/l
Fe (3,71-1000000)µg/l
Ga (7,88-24875)µg/l
Hg (6,00-25500)µg/l
I (96,67-500000)µg/l
In (16,83-25250)µg/l
K (1045,83-250000)µg/l
Li (1,33-24875)µg/l
Mg(2,96-2500000)µg/l
Mn (1,88-200000)µg/l
Mo (2,42-7500)µg/l
Na(6050,0-2500000)µg/l
Ni (3,08-24975)µg/l
P (14,67-2500000)µg/l
Pb (5,46-24850)µg/l
S (30,38-2500000)µg/l
Sb (26,88-25500)µg/l
Se (9,83-7500)µg/l
Si (10,50-500000)µg/l
Sn (15,25-25500)µg/l
Sr (1,29-24900)µg/l
Ti (3,29-24500)µg/l
Tl (8,88-24875)µg/l
V (1,63-7500)µg/l
Zn (2,54-200000)µg/l
Zr (1,58-24750)µg/l

ДM 82

Л1 
Вода - Вода за пиће Природна изворска вода Природна минерална вода Стона вода Вода за купање и рекреацију Отпадна вода Подземна вода Површинска вода

Мерење температуре

(0 до 100) °C

SRPS H.Z1.
106:1970

Вода - Вода за пиће Природна изворска вода Природна минерална вода Стона вода Вода за купање и рекреацију Отпадна вода Подземна вода Површинска вода

Одређивање етарског
екстаркта (на 105°C)
(гравиметрија)

(4,0-1000) mg/kg

ДМ 104

Л1, T 
Воде (воде за пиће, природне минералне воде, природне изворске воде, стоне воде, подземне воде, површинске воде, базенске воде, хлорисане воде)

Метода за одређивае трихалоематана и халоацетонитрила у води GC-ECD-ом након екстракције

Hloroform, Trihloroacetonitril,
Dihlorobromometan,
Dihloroacetonitril,
Dibromohlorometan,
Bromohloroacetonitril,
Bromoform,
Dibromoacetonitril
мин 0,001 mg/l

ДМ 106

Л1 
Вода - Вода за пиће Природна изворска вода Природна минерална вода Стона вода Вода за купање и рекреацију Отпадна вода Подземна вода Површинска вода

Одређивање електричне проводности
(кондуктометрија)

(5 µS/cm -
400 mS/cm)

SRPS EN
27888:2009

Л1, T 

Одређивање анјонских детергената у водама (спектрофотометрија)

(0,01 - 10,0) mg/l

ДМ 90

Л1, T 

Одређивање садржаја раствореног кисеоника - Јодометријска метода
(волуметрија)

(0,2 - 20,0) mgO2/l

SRPS EN
25813:2009
SRPS EN
25813/1:2011

Л1, T 

Одређивање садржаја флуорида у водама
(електрохемија)

(0,05 - 50,0) mgF-/l

ДМ 77

Л1, T 

Одређивање садржаја цијанида у водама
(електрохемија)

(0,006 – 1,0) mgCN-/l

ДМ 79

Л1, T 

Одређивање садржаја
нитрита - Метода молекуларноапсорпционе спектрометрије (спектрофотометрија)

(0,001 - 0,25) mgNO2-N/l

SRPS EN 26777:2009

Л1, T 

Одређивање перманганатног индекса (волуметрија)

(0,5 - 10) mg O2/l

SRPS EN ISO 8467:2007

Л1, T 
Вода - Вода за пиће Природна изворска вода Природна минерална вода Стона вода Вода за купање и рекреацију Површинска вода Подземна вода

Одређивање укупног органског угљеника (фотометрија)

(5-80) mg/l

ДМ 87

Л1, T 
Вода - Вода за пиће Вода за купање и рекреацију

Одређивање слободног хлора
- Део 2: Колориметријска метода
са N,N-1,4-фенилендиамином за рутинску контролу
(колориметрија)

(0,03 - 5,0) mg/l

SRPS EN ISO
7393-2:2018

Вода - Вода за пиће Природна изворска вода Природна минерална вода Стона вода Вода за купање и рекреацију

Одређивање мутноће (турбидиметрија)

(0,05 - 400) NTU

SRPS EN ISO 7027-1:2016

Л1, T 

Одређивање укупног остатка
после испарења на 105°С
(гравиметрија)

(10 - 500) mg/l

ДМ 93

Л1, T 

Одређивање садржаја нитрата (спектрофотометрија)

(0,06 - 100,0) mg NO3/l

ДМ 92

Л1, T 

Одређивање садржаја
ортофосфата
(спектрофотометрија)

(0,014 - 5,0) mg Р/l

ДМ 07

Л1, T 

Одређивање фенолног индекса - Спектрометријска метода са
4-аминоантипирином после дестилације
(спектрофотометрија)

(0,002 - 0,10) mg/l

SRPS ISO
6439:1997

Л1, T 

Одређивање садржаја амонијака - Метода помоћу Nessler-овог реагенса
(спектрофотометријa)

(0,02 - 5,0) mg NH3/l

SRPS H.Z1.
184:1974

Л1, T 

Одређивање садржаја сулфата у води за пиће
(спектрофотометријa)

(2 - 250) mg SO4/l

ДМ 96

Л1, T 
Вода - Отпадна вода Подземна вода Површинска вода

Одређивање садржаја ортофосфата у површинским, подземним и отпадним водама
(спектрофотометријa)

(0,005 - 6,4) mg PO4-P/l

ДМ 68

Л1, T 

Одређивање садржаја амонијака (амонијачног азота) у површинским, подземним и отпадним водама Неслеровим реагенсом без дестилације
(спектрофотометрија)

(2,00 - 5,00) mg NH4-N/l

ДМ 62

Л1, T 

Одређивање садржаја сулфата у површинским, подземним и отпадним водама
(спектрофотометрија)

(5,0 - 400) mg SO4/l

ДM 30

Л1, T 

Одређивање садржаја нитрата (нитратног азота) у површинским, подземним и отпадним водама
(спектрофотометрија)

(0,02 - 5,00) mg NO3-N/l

ДМ 31

Л1, T 

Одређивање растворених материја после упаравања (на 105°C) (гравиметрија)

(2 - 900) mg/l

ДМ 63

Л1, T 

Одређивање сувог остатка после упаравања (на 105°C)
(гравиметрија)

(16 - 900) mg/l

ДМ 64

Л1, T 

Одређивање жареног остатка и губитка жарењем (на 600°C)
(гравиметрија)

(16 - 900) mg/l

ДМ 65

Л1, T 

Одређивање суспендованих материја у водама (на 105°C) (гравиметрија)

(2,4 - 500) mg/l

ДМ 88

Л1, T 

Одређивање укупног азота по Kjeldahl-у у водама (спектрофотометрија)

(0,2-300) mgN/l

ДМ 97

Л1, T 

Одређивање биохемијске потрошње кисеоника после н дана (BPK5) Део1: Mетода разблаживања и засејавања са додавањем алилтиоурее
(волуметрија)

(3-6000) mgO2/l

SRPS EN
1899-1:2009

Л1, T 
Вода - Вода за пиће Природна изворска вода Природна минерална вода Стона вода

Одређивање садржаја резидуа органохлорних пестицида (OCP) у води за пиће (GC – ECD)

α-HCH, Lindan,
β-HCH, δ-HCH,
p,p'-DDE, p,p'-DDT:
(0,00005-0,05)mg/l

ДМ 25

Л1, T 
Вода - Отпадна вода Подземна вода Површинска вода

Мерење pH вредности
(потенциометрија)

(4 - 10) pH јединица

SRPS H.Z1.
111:1987

Л1, T 
Вода - Отпадне воде, површинске воде, подземне воде

Одређивање алкалитета
Део 1: Одређивање укупног и композитног алкалитета
(волуметрија)

(0,4 - 20) mmol/l

SRPS EN ISO
9963-1:2007

Л1, T 
Вода (Вода за пиће, Природна изворска вода, Природно минерална вода, Стона вода, Вода за купање и рекреацију, Отпадна вода, Подземна вода и Површинска вода

Одређивање pH вредности
(електрохемијa)

(2 - 12) pH јединица

SRPS EN ISO
10523:2016

Л1, T 
Вода - Вода за купање и рекреацију Отпадна вода Подземна вода Површинска вода

Одређивање садржаја хлорида – Титрација сребро нитратом уз хроматни индикатор (метода по Mohr-у– измена 1)
(волуметрија)

(5 - 400,0) mgCl-/l

SRPS ISO 9297:1997
SRPS ISO 9297/1:2007

Л1, T 
И-13.1 Физичка, хемијска и сензорска испитивања/П-21 Производи за људску употребу, укључујући храну
Храна - Храна; Храна за животиње; Адитиви, сировине, ароме и помоћна средства за њихову производњу

Одређивање садржаја елемената (Al, As, B, Ba, Be, Bi, Ca, Cd, Co, Cr, Cu, Fe, Ga, Hf, Hg, In, Ir, K, Li, Mg, Mn, Mo, Na, Ni, P, Pb, S, Sb, Se, Si, Sn, Sr, Ta, Te, Ti, Tl, V, Zn, Zr) (ICP OES)

Al (0,86-6000)mg/kg*
As (0,02-90)mg/kg*
B (0,21-300)mg/kg*
Ba (0,07-300)mg/kg*
Be (0,04-60)mg/kg*
Bi (0,10-300)mg/kg*
Ca(12,83-30000)mg/kg*
Cd (0,04-297)mg/kg*
Co (0,05-299)mg/kg*
Cr (0,04-2400)mg/kg*
Cu (0,23-2400)mg/kg*
Fe (0,53-6000)mg/kg*
Ga (0,08-299)mg/kg*
Hf (0,04-297)mg/kg*
Hg (0,01-306)mg/kg*
In (0,17-303)mg/kg*
Ir (0,06-297)mg/kg*
K (0,83-3000)mg/kg*
Li (0,05-299) mg/kg*
Mg (3,63-30000)mg/kg*
Mn (0,09-2400)mg/kg*
Mo (0,07-90)mg/kg*
Na (5,66-30000)mg/kg*
Ni (0,13-300)mg/kg*
P (0,68-30000)mg/kg*
Pb (0,06-298)mg/kg*
S (1,51-30000)mg/kg*
Sb (0,10-306)mg/kg*
Se (0,07-90)mg/kg*
Si (6,60-6000)mg/kg*
Sn (0,12-306)mg/kg*
Sr (0,12-299)mg/kg*
Ta (0,11-297)mg/kg*
Te (0,10-297)mg/kg*
Ti (0,20-294)mg/kg*
Tl (0,10-299)mg/kg*
V (0,10-90)mg/kg*
Zn (0,36-2400)mg/kg
Zr (0,11-297)mg/kg
* или mg/l

ДМ 94

Л1 
Храна - Храна биљног порекла: Свеже или замрзнуто воће и производи од воћа Свеже или замрзнуто поврће и производи од поврћа Суве легуминозе Семе уљарица и уљано воће Житарице и производи од житарица Мед и суво воће Вино Чај, кафа, какао, лековито биље и њихови производи Зачини и њихове мешавине

Одређивање остатака пестицида применом GC-MS-а након екстракције ацетонитрилом и пречишћавања дисперзивном SPE-QuEChERS методом

**листа пестицида у прилогу

Свеже или замрзнуто воће и производи од воћа
Свеже или замрзнуто поврће и производи од поврћа
Суве легуминозе
Семе уљарица и уљано воће
Житарице и производи од житарица
Мед и суво воће
Вино:

Мин 0,01 mg/kg

Чај, кафа, какао, лековито биље и њихови производи
Зачини и њихове мешавине

Мин 0,05 mg/kg

SRPS EN 15662:2018

Л1 
Храна - Свеже или замрзнуто воће и производи од воћа; Свеже или замрзнуто поврће и производи од поврћа; Суве легуминозе; Семе уљарица и уљано воће; Житарице и производи од житарица; Мед и пчелињи прозводи; Шећер; Кондиторски производи; Дијететски производи биљног порекла; Храна за животиње биљног порекла; Чај, кафа, какао, лековито биље и њихови производи Сурогати кафе; Зачини и њихови производи; Адитиви за прехрамбену индустрију биљног порекла

Одређивање садржаја резидуа органохлорних пестицида (OCP) у храни и храни за животиње биљног порекла (GC – ECD)

Свеже или замрзнуто воће и производи од воћа Свеже или замрзнуто поврће и производи од поврћа Суве легуминозе Семе уљарица и уљано воће Житарице и производи од житарица
Мед и пчелињи прозводи
Шећер и кондиторски производи Дијететски производи биљног порекла
Храна за животиње биљног порекла:
α-HCH, Lindan,
β-HCH, δ-HCH,
p,p'-DDE, p,p'-DDT (0,005-2)mg/kg
Чај, кафа, какао, лековито биље и њихови производи Сурогати кафе Зачини и њихови производи
Адитиви за прехрамбену индустрију биљног порекла:
α-HCH, Lindan,
β-HCH, δ-HCH,
p,p'-DDE, p,p'-DDT (0,010-2)mg/kg

ДМ 12

Л1 
Храна - Месо и прозводи од меса; Рибе, ракови, шкољке и њихови производи; Јаја и производи од јаја; Храна за животиње животињског порекла; Адитиви за прехрамбену индустрију животињског порекла; Млеко и производи од млека; Дијететски производи животињског порекла; Уља и масти биљног и животињског порекла и њихови производи

Одређивање садржаја резидуа органохлорних пестицида (OCP) у храни и храни за животиње животињског порекла и биљним уљима (GC – ECD)

Месо и прозводи од меса
Рибе, ракови, шкољке и њихови производи
Јаја и производи од јаја
Храна за животиње животињског порекла
Адитиви за прехрамбену индустрију животињског порекла:
α-HCH, Lindan,
β-HCH, δ-HCH,
p,p'-DDE, p,p'-DDT
(0,01-2)mg/kg

Млеко и производи од млека:
α-HCH, Lindan,
β-HCH, p,p'-DDE,
p,p'-DDT
(0,001-2)mg/kg

Дијететски производи животињског порекла:
α-HCH, Lindan,
β-HCH, δ-HCH,
p,p'-DDE, p,p'-DDT
(0,001-2)mg/kg

Уља и масти биљног и животињског порекла и њихови производи:
α-HCH, Lindan,
β-HCH, δ-HCH,
p,p'-DDE, p,p'-DDT
(0,01-2)mg/kg

ДМ 11

Л1 
Храна Дијететске намирнице Адитиви за прехрамбене производе

Одређивање садржаја воде
(гравиметрија)

Дијететске
намирнице:
(0,1 - 80,0)%
Адитиви за
прехрамбене
производе:
Е100 - Е180
Е200 - Е297
Е322 - Е338
Е339 - Е341
Е343 - Е385
Е400 - Е418
Е420 - Е445
Е450 - Е469
Е500 - Е585
Е620 - Е650
Е900 - Е914
Е920 - Е999
Е1404 - Е1451
(0,01 - 80,0) %

ДМ 01-13

Л1 
Храна Дијететске намирнице Производи од воћа и поврћа Оброк друштвене исхране

Одређивање садржаја укупних угљених хидрата (рачунска метода)

(0,5 - 98) %

ДМ 02-50

Л1 
Храна Дијететске намирнице Оброк друштвене исхране

Одређивање садржаја укупних масти по Weibul-u и W. Stoldtu (гравиметрија)

(1,0 - 35,0) %

ДМ 01-98

Л1 
Храна - Дијететске намирнице

Одређивање садржаја укупног пепела (гравиметрија)

(0,01 - 10,0) %

ДМ 01-29

Л1 
Храна - Зачини и зачинске мешавине и биљке

Одређивање садржаја
етарског уља
(дестилација воденом паром)

(0,1 - 40,0) ml/100g

SRPS EN ISO 6571:2016

Л1 
Храна - Дијететске намирнице

Одређивање садржаја афлатоксина M1 (ELISA)

(0,009 - 0,080) μg/kg
LOD 0,003 μg/kg
LOQ 0,009 μg/kg

ДМ 100

Л1 

Одређивање садржаја глутена у дијететским производима (ELISA)

(6,56 - 200) mg/kg
LOD 2,16 mg/kg
LOQ 6,56 mg/kg

ДМ 99

Л1 
Храна - Екстракт квасца, концентрат парадајза, оброк друштвене исхране

Одређивање садржаја
натријум хлорида у храни
(електрохемија)

(0,01 - 3,0) %

DM 95

Л1 
Храна - Пекарски производи

Одређивање количине воде
(гравиметрија)

(0,1 - 70,0) %

Правилник^2)
метода II.1

Л1 

Одређивање киселинског степена средине хлеба
(волуметрија)

(1,0 - 7,0) °

Правилник^2)
метода II.2

Л1 
Храна - Пекарски квасац

Одређивање садржаја укупне суве материје (гравиметрија)

(0,01 – 80,0) %

SRPS E.M8.
022:1987

Л1 
Храна - Какао зрно, какао производи, производи слични чоколади, бомбонски производи, крем производи као и производи сродни кексу

Одређивање садржаја воде сушењем под нормалним притиском (гравиметрија)

(0,1 - 50,0) %

Правилник^3)
метода II.1

Л1 

Одређивање садржаја пепела
(гравиметрија)

(0,01 - 15,0) %

Правилник^3)
метода II.5а

Л1 
Храна - Мед

Одређивање садржаја воде
(рефрактометрија)

(1,0 - 25,0)%

Правилник^4)
метода 4

Л1 

Одређивање садржаја хидроксиметилфурфурола
(спектрофотометрија)

(4 - 300) mg/kg

Правилник^4)
метода 9

Л1 
Храна - Воће и поврће и производи од воћа и поврћа

Одређивање садржаја директно редукујућих и укупних шећера Luff –вим раствором
(волуметрија)

(1,0 - 70,0) %

Правилник^5)
метода 3

Л1 

Одређивање укупне киселости (волуметрија)

(0,01 - 60,0) %

Правилник^5)
метода 18

Л1 

Одређивање садржаја укупне суве материје (гравиметрија)

(0,1 – 98,0) %

Правилник^5)
метода 2а

Л1 

Одређивање pH вредности
(електрохемија)

(2,0 - 8,0) pH јединица

SRPS EN
1132:2005

Л1 

Одређивање садржаја пепела
(гравиметрија)

(0,01 - 5,0) %

SRPS EN
1135:2005

Л1 
Храна - Млевена паприка

Одређивање садржаја укупних природно обојених материја (спектрофотометрија)

(0,5 - 20,0) g/kg

SRPS ISO 7541:1997

Л1 
Храна - Зачини

Одређивање садржаја укупног пепела
(гравиметрија)

(0,1 - 40,0) %

SRPS ISO
928:2001

Л1 

Одређивање садржаја пепела нерастворљивог у киселини (гравиметрија)

(0,01 - 5,0) %

SRPS ISO
930:2000

Л1 
Храна - Супе, чорбе, сосови и додаци јелима

Одређивање садржаја
натријум хлорида
(волуметрија)

(0,1 - 97,0) %

SRPS E.Z8.
012:1994

Л1 

Одређивање садржаја влаге
(гравиметрија)

(0,01 - 20,0) %

SRPS E.Z8.
011:1993

Л1 
Храна - Беланчевинасти производи

Одређивање садржаја воде
(гравиметрија)

(0,01 - 80,0) %

Правилник^7)
метода 1

Л1 

Одређивање садржаја пепела
(гравиметрија)

(0,01 - 40,0) %

Правилник^7)
метода 3

Л1 
Храна - Кухињска со

Одређивање губитка масе
на 110 °C (гравиметрија)

(0,01 - 5,0) %

SRPS ISO 2483:2015

Л1 

Одређивање садржаја
натријум хлорида
(волуметрија)

(95,00 - 99,99) %

SRPS H.G8.
077:1983

Л1 

Одређивање садржаја јода
(волуметрија)

(1,0 - 70,0) mg/kg

SRPS E.Z8.
002:2001

Л1 
Храна - Мед

Одређивање релативне
фреквенције полена у меду
(микроскопирање/
детерминисање и бројање поленових зрна)

/

DIN 10760:2002-05

Л1 
Храна - Дијететски производи, Производи од воћа и поврћа и оброци друштвене исхране

Одређивање енергетске вредности (рачунска метода)

ДМ 02-51

Л1 
Храна - Млеко, Дијететски производи на бази млека, Дијететски производи на бази протеина и скроба

Одређивање остатака
пестицида, PCB-a, хормона и PAH-ова применом GC-MSa
након екстракције
ацетонитрилом (QuEChERS)
и пречишћавања
дисперзивном SPE методом за
повећано уклањање матрикса
– масти (dSPE EMR-Lipid)

*** листа пестицида, PCB-a, хормона и PAH-ова у прилогу

Пестициди/хормони у млеку и прозводима на бази млека:
мин 0,01 mg/kg
PCB, PAH:
мин. 0,05µg/kg

Пестициди у дијететским производима на бази протеина:
мин 0,01 mg/kg

Пестициди у дијететским производима на бази скроба:
мин 0,02 mg/kg

ДМ 103

Л1 
Храна - Дијететске намирнице

Одређивање садржаја
зеараленона (ELISA)

(9,27 - 90) μg/kg
LOD 3,06 μg/kg
LOQ 9,27 μg/kg

ДМ 102

Л1 
Храна - Млечни производи и сродни производи; Смрзнути десерти; Воће и поврће и производи од воћа и поврћа; Кондиторски производи; Жита и производи од жита; Пекарски роизводи; Месо и производи од меса; Рибе и производи рибарства; Јаја и производи од јаја; Шећери, шећерни сирупи, мед и стони заслађивачи; Со за људску употребу, зачинско биље и зачини, супе и додаци јелима, сирће, сенф, сосеви, салате, квасац и беланчевинасти производи; Дијететски производи; Пића и разни напици; Снек производи; Додаци исхрани: Адитиви за прехрамбене производе, Ароме и Ензими

Kвалитативно одређивање вештачких боја у храни: Е102, Е104, Е110, Е122, Е123, Е124, Е127, Е129, Е131, Е132, Е133, Е151 (TLC)

Граница детекције за сваку појединачну боју
5 mg/kg или
(5 mg/l)

ДМ 10

Л1 
Храна - Дијететске намирнице, производи од воћа и поврћа, беланчевинасти производи, оброк друштвене исхране

Одређивање садржаја укупних протеина (метода по Kjeldahl-у)

(0,25 - 70) %
LOD 0,08 %
LOQ 0,25 %

ДМ 01-75

Л1 
Храна - Беланчевинасти производи од крви, млека, биљног порекла, уљарица (соје), структурних беланчевина, хидролизата биљних беланчевина, беланчевинасти производи од жита и мешавине беланчевинастих производа

Одређивање садржаја пепела нерастворљивог у хлороводоничној киселини
(гравиметрија)

(0,01 - 3,0) %

ДМ 72

Л1 

Одређивање pH вредности
(електрохемија)

Адитиви за
прехрамбене производе:
Е200 - Е297
Е300 - Е321
Е322 - Е338
Е339 - Е341
Е343 - Е385
Е400 - Е418
Е420 - Е445
Е450 – Е469
Е500 – Е585
Е620 – Е650
Е920 – Е999
Е1103 – Е1105
Е1200 – Е1202
Е1505 – Е1520
(2 - 12) pH јединица

Екстракт квасца
(3 - 8) pH јединица

ДМ 02-60

Л1 
Храна - Зачини

Одређивање садржаја влаге
(запреминско одређивање)

(0,25 - 25,0) %

SRPS ISO
939:1997

Л1 
И-13.2 Физичка и хемијска испитивања/П-04 Хемикалије, хемијски производи, козметика - укључујући ђубрива и боје
Предмет опште употребе - Средства за oдржавање личне хигијене, негу и улепшавање лица и теле, средства за oдржавање чистоће у домаћинству

Одређивање pH вредности
(електрохемија)

(2,0 – 13,0) pH јединица

ДM 02-60

Л1 
И-13.2 Физичка и хемијска испитивања/П-09 Узорци животне средине (ваздух, вода, земљиште, отпад)
Ваздух Амбијентални ваздух-Таложне материје

Одређивање садржаја елемената у таложним материјама (As, Ca, Cd, Cr, Hg, K, Mg, Na, Ni, Pb, Zn)
(ICP-OES)

As (1,02-70,2)

Ca (6,22-23396)

Cd (0,35-231,6)

Cr (0,38-1872)

Hg (1,06-238,6)

K (18,4-2340)

Mg (0,5-23396)

Na (1,0-23396)

Ni (0,5-233,7)

Pb (1,0-232,6)

Zn (0,5-1872) μg/m2/dan

ДМ 82

Л1 
Ваздух Амбијентални ваздух

Одређивање Pb, Cd, As и Ni у фракцији PM10 и PM2,5 суспендованих честица
(ICP-OES)

As (0,63-800) ng/m3

Cd (0,22-2600)ng/m3

Ni (0,45-2700)ng/m3

Pb (0,0006-2,7) μg/m3

ДМ 105

Л1 
Ваздух - Амбијентални ваздух - таложне материје

Мерење pH вредности - Потенциометријска метода
(електрохемијa)

(0 - 14) рН јединица

ДМ 101

Л1, T 

Одређивање садржаја
растворених, нерастворљивих и укупних таложних материја, жареног остатка и губитка жарењем у аероседименту
(гравиметрија)

мин. 5,0
mg/m^2 /dan

ДМ 29

Л1, T 
Ваздух - Амбијентални ваздух

Одређивање масене концентрације сумпор диоксида (спектрофотометрија)

(2 - 250) μg/m^3

ДМ 66

Л1, T 

Одређивање масене концентрације азот диоксида
(спектрофотометрија)

(1 - 150) μg/m^3

ДМ 67

Л1, T 

Одређивање садржаја чађи
(рефлектометрија)

(1 - 200) μg/m^3

ISO 9835:1993

Л1, T 

Стандардна
гравиметријска метода
мерења за одређивање
PM10 или PM2,5
масене концентрације
суспендованих честица
(гравиметрија)

За PМ10
(1-150) μg/m^3

За PМ2,5
(1-120) μg/m^3

SRPS EN 12341:2015

Л1, T 
И-13.2 Физичка и хемијска испитивања/П-17 Папир и амбалажа
Предмети опште употребе - Козметички производи и сировине

Одређивање садржаја метала у козметичким производима техником индуковано купловане плазме са оптичким емисионим спектрометром (ICP-OES)

As (0,15-225)mg/kg*
Ba(0,21-750)mg/kg*
Cd (0,12-740)mg/kg*
Co (0,15-740)mg/kg*
Cr (0,12-6000)mg/kg*
Hg (0,05-765)mg/kg*
Ni (0,39-750)mg/kg*
Pb (0,18-745)mg/kg*
Sb (0,30-765)mg/kg*
Se (0,21-225)mg/kg*
Zn (1,08-6000)mg/kg*
* или mg/l

ДМ 108

Л1 
Посуђе (од метала, керамике, порцулана, стакла, текстила, дрвета, вештачких маса и заштићене хартије) Прибор (од метала, керамике, порцулана, стакла, текстила, дрвета, вештачких маса и заштићене хартије) Амбалажа (од метала, керамике, порцулана, стакла, текстила, дрвета, вештачких маса и заштићене хартије)

Одређивање 39 елемената у
модел раствору (редестилисана вода, 3% сирћетна киселина) након
миграције из предмета опште употребе
(ICP-OES)

Ag (3,77-6042)µg/l
Al (2,26-120000)µg/l
As (0,36-1800)µg/l
B (3,12-5994)µg/l
Ba (1,24-5994)µg/l
Be (0,03-1200)µg/l
Bi (2,39-5994)µg/l
Br (35,78-60000)µg/l
Ca (1,62-600000)µg/l
Cd (0,05-5940)µg/l
Cl (78,04-360000)µg/l
Co (1,45-5982)µg/l
Cr (1,29-48000)µg/l
Cu (1,29-48000)µg/l
Fe (1,65-120000)µg/l
Ga (2,73-5970)µg/l
Hg (1,07-6120)µg/l
I (23,20-120000)µg/l
In (5,37-6060)µg/l
K (39,92-60000)µg/l
Li (1,00-5970)µg/l
Mg (2,51-600000)µg/l
Mn (1,32-48000)µg/l
Mo (0,73-1800)µg/l
Na (0,72-600000)µg/l
Ni (0,92-5994)µg/l
P (3,20-600000)µg/l
Pb (6,43-5964)µg/l
S (5,02-600000)µg/l
Sb (2,12-6120)µg/l
Se (7,04-1800)µg/l
Si (14,04-120000)µg/l
Sn (0,55-6120)µg/l
Sr (1,20-5976)µg/l
Ti (0,35-5880)µg/l
Tl (1,83-5970)µg/l
V (0,56-1800)µg/l
Zn (1,06-48000)µg/l
Zr (0,23-5940)µg/l

ДМ 83

Л1 
Предмети опште употребе - Посуђе, прибор, амбалажа, играчке и сировине за производњу истих од вештачке масе

Одређивање укупних нискомолекуларних органских и неорганских супстанци у модел раствору (симулатори хране на воденој основи) након миграције из предмета опште употребе (гравиметрија)

(34 - 50000) mg/l

ДM 39

Л1 

Одређивање примарних
ароматичних амина (анилин) у модел раствору (редестилисана вода, 3% сирћетна киселина) након миграције
(спектрофотометрија)

(0,03 - 22,5) mg/l

ДM 40

Л1 

Одређивање секундарних ароматичних амина (дифениламин) у модел раствору (редестилисана вода, 3% сирћетна киселина) након миграције из предмета опште употребе (спектрофотометрија)

(0,08 - 133,3) mg/l

ДM 41

Л1 

Одређивање заосталих пероксида у модел раствору (редестилисана вода, 3% сирћетна киселина) након миграције
(спектрофотометрија)

(0,4 - 15,0) mgО/l

ДM 76

Л1 

Мерење оптичке трансмисије
модел раствора (редестилисана вода, 3% сирћетна киселина) након миграције
(спектрофотометрија)

(1 - 98,7) % Т

ДM 78

Л1 
И-13.2 Физичка и хемијска испитивања/П-24 Играчке, спортска и опрема за хоби
Предмети опште употребе - Посуђе, прибор, амбалажа, играчке и сировине за производњу истих од вештачке масе

Одређивање укупних нискомолекуларних органских и неорганских супстанци у модел раствору (редестилисана вода, 3% сирћетна киселина) након миграције из предмета опште употребе (гравиметрија)

(34 - 50000) mg/l

ДM 39

Л1 

Одређивање примарних
ароматичних амина (анилин) у модел раствору (редестилисана вода, 3% сирћетна киселина) након миграције
(спектрофотометрија)

(0,03 - 22,5) mg/l

ДM 40

Л1 

Одређивање секундарних ароматичних амина (дифениламин) у модел раствору (редестилисана вода, 3% сирћетна киселина) након миграције из предмета опште употребе (спектрофотометрија)

(0,08 - 133,3) mg/l

ДM 41

Л1 

Одређивање заосталих пероксида у модел раствору (редестилисана вода, 3% сирћетна киселина) након миграције
(спектрофотометрија)

(0,4 - 15,0) mgО/l

ДM 76

Л1 

Мерење оптичке трансмисије
модел раствора (редестилисана вода, 3% сирћетна киселина) након миграције
(спектрофотометрија)

(1 - 98,7) % Т

ДM 78

Л1 
И-15 Узорковање/П-09 Узорци животне средине (ваздух, вода, земљиште, отпад)

Вода
Вода за пиће

Узимање узорака воде за пиће за микробиолошка испитивања

Правилник^1), члан 2 SRPS EN ISO 19458:2009
тачке 1, 2, 4.1, 4.2, 4.3, 4.4.1, 4.4.2, 4.5, 5.1, 5.2

Вода
Вода за пиће

Узимање узорака воде за пиће за
физичко-хемијска испитивања

Правилник^1), члан 5
SRPS ISO 5667-5:2008

Отпадна вода

Узимање узорака отпадних вода за физичко-хемијска испитивања

SRPS ISO 5667-10:2007
oсим тачке 4.2.2

Површинска вода

Узимање узорака површинских вода за
физичко-хемијска испитивања

SRPS ISO 5667-4:2019 осим тачака 6.2.3 и 13-16

SRPS EN ISO 5667-6:2017 тачке 1, 2, 3, 4, 5.1.1, 8.1, 9.1, 11, 12, 13, 15

И-15 Узорковање/П-27 Остали производи
Узорци са површина - Брисеви са радних површина и прибора за рад, Брисеви са руку

Узорци са површина
Брисеви радних површина и прибора за рад
Брисеви руку

Узимање узорака за микробиолошка испитивања

SRPS ISO 18593:2018 (еn) 1, 2, 3, 4, 5, 6 осим 6.1, 7 осим 7.5.2, 8.2