|
Завод за јавно здравље Суботица, Центар за хигијену и хуману екологију
Змај Јовина 30, 24000 Суботица
Лабораторије за испитивање по стандарду SRPS ISO/IEC 17025:2017
Основни подаци
Број пр.: | 2-01-058 |
ПИБ: | 100959913 |
Акр. број: | 01-054 |
Web: | http://www.zjzs.org.rs/ |
Тел: | +381 24 571 192 |
Факс: | +381 24 571 333 |
Статус предмета
Статус акр.: | Акредитован |
Статус суспензије: | Без суспензије |
Датум прве акр.: | 27. децембар 2002. |
Датум последње акр.: | 9. фебруар 2024. |
Датум истицања/укидања акр.: | 11. фебруар 2028. |
Контакт особа
Име и презиме: | Гордана Петровић |
Функција: | Сарадник за управљање квалитетом |
Телефон: | +381 24 571 192 |
Факс: | +381 69 111 5890 |
Е-маил: | koordinator@zjzs.org.rs |
Локације
T - Терен |
Л2 - Одељење санитарне микробиологије |
Л1 - Одељење за физичко-хемијска испитивања |
Историја статуса
9. фебруар 2024. - 11. фебруар 2028. | Акредитован |
12. фебруар 2020. - 9. фебруар 2024. | Акредитован |
12. фебруар 2016. - 11. фебруар 2020. | Акредитован |
12. фебруар 2012. - 11. фебруар 2016. | Акредитован |
11. фебруар 2008. - 11. фебруар 2012. | Акредитован |
27. децембар 2002. - 27. децембар 2007. | Акредитован |
Обим акредитације
Предмет испитивања |
Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања) |
Опсег мерења (где је примењиво) |
Референтни документ |
Локације |
Предмети опште употребе (Козметика) |
Откривање Candida albicans |
|
SRPS ISO 18416:2016 SRPS EN ISO 18416:2016/A1:2022 |
Л2 |
|
Откривање Escherichia coli |
|
SRPS ISO 21150:2016 SRPS EN ISO 21150:2016/A1:2022 |
Л2 |
|
Откривање Pseudomonas aeruginosa |
|
SRPS ISO 22717:2016 SRPS EN ISO 22717:2016/A1:2022 |
Л2 |
|
Откривање Staphylococcus aureus |
|
SRPS ISO 22718:2016 SRPS EN ISO 22718:2016/A1:2022 |
Л2 |
|
Одређивање броја квасница и плесни |
|
SRPS ISO 16212:2017 SSRPS EN ISO 16212:2017/A1:2022 |
Л2 |
|
Одређивање броја и откривање аеробних мезофилних бактерија |
|
SRPS ISO 21149:2017 SRPS EN ISO 21149:2017/A1:2022 |
Л2 |
Животна средина |
Мерење и оцењивање буке у животној средини
|
(20 – 130) dB
|
SRPS ISO 1996-1:2019 SRPS ISO 1996-2:2019
|
T |
Ваздух - Амбијентални ваздух |
Одређивање аероалергеног полена (микроскопирање/ детерминација и бројање поленових зрна)
|
|
ДМ 86 |
Л1, T |
Храна и храна за животиње |
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes - Део 1: Метода откривања
|
|
SRPS EN ISO 11290-1:2010
|
Л2 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes - Део 2: Метода одређивања броја
|
|
SRPS EN ISO 11290-2:2010
|
Л2 |
|
Хоризонтална метода за откривање Salmonella spp. |
|
SRPS EN ISO 6579:2008
|
Л2 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae - Део 2: Метода бројања колонија
|
|
SRPS ISO 21528-2:2009
|
Л2 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама - Део 1 : Бројање колонија на 30°C техником наливања плоче |
|
SRPS EN ISO 4833-1:2014 |
Л2 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја суспектног Bacillus cereus - Техника бројања колонија на 30°C
|
|
SRPS EN ISO 7932:2009 |
Л2 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја ß-глукуронидаза позитивне Escherichia coli - Део 2: Техника бројања колонија на 44 °C помоћу 5-бромо-4-хлоро-3-индолил ß-Д-глукуронида
|
|
SRPS ISO 16649-2:2008
|
Л2 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја Clostridium perfringens - Техника бројања колонија
|
|
SRPS EN ISO 7937:2010 |
Л2 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни - Део 1: Техника бројања колонија у производима са активношћу воде већом од 0,95 |
|
SRPS ISO 21527-1:2011
|
Л2 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни - Део 2: Техника бројања колонија у производима са активношћу воде мањом од 0,95 или једнаком 0,95 |
|
SRPS ISO 21527-2:2011
|
Л2 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза - позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте) - Део 1: Техника употребом агара по Бeрд-Паркеру (Baird-Parker)
|
|
SRPS EN ISO 6888-1:2009
|
Л2 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја колиформа - Техника бројања колонија
|
|
SRPS ISO 4832:2014
|
Л2 |
Храна - Млеко и производи од млека |
Откривање Enterobacter sakazakii |
|
SRPS ISO/TS 22964:2009
|
Л2 |
Вода - Вода за пиће Природна изворска вода Природна минерална вода Стона вода |
Одређивање Pseudomonas aeruginosa - техника МПН
|
|
Правилник^14) метода 7
|
Л2 |
|
Одређивање Pseudomonas aeruginosa - техника МФ
|
|
Правилник^14) метода 7
|
Л2 |
|
Одређивање броја културабилних микроорганизама - Бројање колонија засејавањем у подлогу хранљиви агар |
|
SRPS EN ISO 6222:2010 |
Л2 |
|
Одређивање укупних колиформних бактерија - техника МПН
|
|
Правилник^14) метода 1
|
Л2 |
|
Одређивање колиформних бактерија фекалног порекла - техника МФ
|
|
Правилник^14) метода 2
|
Л2 |
|
Одређивање стрептокока фекалног порекла - техника МПН
|
|
Правилник^14) метода 4
|
Л2 |
|
Одређивање стрептокока фекалног порекла - техника МФ
|
|
Правилник^14) метода 4
|
Л2 |
|
Одређивање Proteus врста - техника МПН
|
|
Правилник^14) метода 5
|
Л2 |
|
Откривање и одређивање броја Pseudomonas aeruginosa - Метода мембранске филтрације |
|
SRPS EN ISO 16266:2010 |
Л2 |
|
Одређивање сулфиторедукујућих клостридија
|
|
Правилник^14) метода 6
|
Л2 |
|
Откривање и одређивање броја цревних ентерокока - Део 2: Метода мембранске филтрације |
|
SRPS EN ISO 7899-2:2010 |
Л2 |
|
Одређивање броја Escherichia coli и колиформних бактерија - Део 1: Метода мембранске филтрације за воде са ниским бактеријским позадинским растом |
|
SRPS EN ISO 9308:2017 SRPS EN ISO 9308-1:2017/A1:2017
|
Л2 |
|
Одређивање укупног броја аеробних мезофилних бактерија у 1 ml воде |
|
Правилник^14) метода 3
|
Л2 |
Храна и храна за животиње |
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. - Део 1: Метода откривања
|
|
SRPS EN ISO 11290-1:2017
|
Л2 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. - Део 2: Метода одређивања броја
|
|
SRPS EN ISO 11290-2:2017
|
Л2 |
|
Хоризонтална метода за откривање Salmonella spp. |
|
SRPS EN ISO 6579-1:2017 изузимајући прилог Д SRPS EN ISO 6579-1:2017/A1:2020
|
Л2 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae - Део 2: Метода бројања колонија
|
|
SRPS ISO 21528-2:2009
|
Л2 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама - Део 1 : Бројање колонија на 30°C техником наливања плоче |
|
SRPS EN ISO 4833-1:2014 |
Л2 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја суспектног Bacillus cereus - Техника бројања колонија на 30°C
|
|
SRPS EN ISO 7932:2009 SSRPS EN ISO 7932:2009/A1:2020 |
Л2 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја ß-глукуронидаза позитивне Escherichia coli - Део 2: Техника бројања колонија на 44 °C помоћу 5-бромо-4-хлоро-3-индолил ß-Д-глукуронида
|
|
SRPS ISO 16649-2:2008
|
Л2 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја Clostridium perfringens - Техника бројања колонија
|
|
SRPS EN ISO 7937:2010 |
Л2 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни - Део 1: Техника бројања колонија у производима са активношћу воде већом од 0,95 |
|
SRPS ISO 21527-1:2011
|
Л2 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни - Део 2: Техника бројања колонија у производима са активношћу воде мањом од 0,95 или једнаком 0,95 |
|
SRPS ISO 21527-2:2011
|
Л2 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза - позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте) - Део 1: Техника употребом агара по Бeрд-Паркеру (Baird-Parker)
|
|
SRPS EN ISO 6888-1:2021 SRPS EN ISO 6888-1:2021/A1:2023 |
Л2 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја колиформа - Техника бројања колонија
|
|
SRPS ISO 4832:2014
|
Л2 |
Храна - Млеко и производи од млека |
Откривање Enterobacter sakazakii |
|
SRPS ISO/TS 22964:2009 - повучен
|
Л2 |
Узорци са површина |
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама -Део 1: Бројање колонија на 30°C техником наливања плоче |
|
SRPS EN ISO 4833-1:2014 SRPS EN ISO 4833-1:2014/A1:2022 |
Л2 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae - Део 2: Метода бројања колонија
|
|
SRPS EN ISO 21528-2:2017
|
Л1 |
Вода (воде за пиће, природне флаширане воде за пиће, изворске минералне воде и стоне воде, безенске и воде за рекреацију, површинске воде, подзмне воде) |
Одређивање укупног органског угљеника и раствореног органског угљеника (кондуктометријска детекција након оксидације)
|
(0,3 -1000) mg TOC/l |
SRPS ISO 8245:2007 |
Л1, T |
Вода за пиће Бунарска вода Подземна вода |
Метода за одређивање остатака пестицида, PCB-a и PAH-ова у води GC-MS-ом након екстракције ****листа пестицида, PCB-a и PAH-ова у прилогу |
Heksahlorbenzol, benzo(a)piren мин 0,01 µg/l
aldrin/dieldrin, Heptahlor i heptahlorepoksid мин 0,03 µg/l
lindan мин 0,2 µg/l
2,4,6-trihlorofenol мин 1 µg/l
остали пестициди, PAH-ови, PCB-и**** мин 0,1 µg/l |
ДМ 107 |
Л1 |
Вода - Отпадна вода Подземна вода Површинска вода |
Одређивање хемијске потрошње кисеоника (фотометрија) |
(10 - 150) mgO2/l |
ДМ 89 |
Л1, T |
Вода - Вода за пиће Природна изворска вода Природна минерална вода Стона вода Вода за купање и рекреацију |
Испитивање и одређивање боје воде (визуелна метода) |
(5 - 70) mg Co - Pt/l |
SRPS EN ISO 7887:2013 |
Л1, T |
Вода - Вода за пиће Природна изворска вода Природна минерална вода Стона вода Вода за купање и рекреацију Отпадна вода Подземна вода Површинска вода |
Одређивање 39 елемената у води (ICP-OES) |
- за узорке чија је мутноћа < 1 NTU: Ag (0,5-6042)µg/l Al (0,55-120000)µg/l As (1,39-1800)µg/l B (4,72-5994)µg/l Ba (0,31-5994)µg/l Be (0,06-1200)µg/l Bi (3,49-5994)µg/l Br (35,78-60000)µg/l Ca (8,46-600000)µg/l Cd (0,48-5940)µg/l Cl(68,47-360000)µg/l Co (0,47-5982)µg/l Cr (0,51-48000)µg/l Cu (0,65-48000)µg/l Fe (0,89-120000)µg/l Ga (1,89-5970)µg/l Hg (1,44-6120)µg/l I (23,20-120000)µg/l In (4,04-6060)µg/l K (25-60000)µg/l Li (0,32-5970)µg/l Mg(0,71-600000)µg/l Mn (0,45-48000)µg/l Mo (0,58-1800)µg/l Na(1,45-600000)µg/l Ni (0,74-5994)µg/l P (3,52-600000)µg/l Pb (1,31-5964)µg/l S (7,29-600000)µg/l Sb (6,45-6120)µg/l Se (2,36-1800)µg/l Si (2,52-120000)µg/l Sn (3,66-6120)µg/l Sr (0,31-5976)µg/l Ti (0,79-5880)µg/l Tl (2,13-5970)µg/l V (0,39-1800)µg/l Zn (0,61-48000)µg/l Zr (0,38-5940)µg/l
- за узорке чија је мутноћа > 1 NTU: Ag (2,08-25175)µg/l Al (2,29-500000)µg/l As (5,79-7500)µg/l B (19,67-24975)µg/l Ba (1,29-24975)µg/l Be (0,25-5000)µg/l Bi (14,54-24975)µg/l Br (149,08-250000)µg/l Ca (35,25-2500000)µg/l Cd (2,0-24750)µg/l Cl(285,29-1500000)µg/l Co (1,96-24925)µg/l Cr (2,13-200000)µg/l Cu (2,71-200000)µg/l Fe (3,71-1000000)µg/l Ga (7,88-24875)µg/l Hg (6,00-25500)µg/l I (96,67-500000)µg/l In (16,83-25250)µg/l K (1045,83-250000)µg/l Li (1,33-24875)µg/l Mg(2,96-2500000)µg/l Mn (1,88-200000)µg/l Mo (2,42-7500)µg/l Na(6050,0-2500000)µg/l Ni (3,08-24975)µg/l P (14,67-2500000)µg/l Pb (5,46-24850)µg/l S (30,38-2500000)µg/l Sb (26,88-25500)µg/l Se (9,83-7500)µg/l Si (10,50-500000)µg/l Sn (15,25-25500)µg/l Sr (1,29-24900)µg/l Ti (3,29-24500)µg/l Tl (8,88-24875)µg/l V (1,63-7500)µg/l Zn (2,54-200000)µg/l Zr (1,58-24750)µg/l
|
ДM 82 |
Л1 |
Вода - Вода за пиће Природна изворска вода Природна минерална вода Стона вода Вода за купање и рекреацију Отпадна вода Подземна вода Површинска вода |
Мерење температуре |
(0 до 100) °C |
SRPS H.Z1. 106:1970
|
T |
Вода - Вода за пиће Природна изворска вода Природна минерална вода Стона вода Вода за купање и рекреацију Отпадна вода Подземна вода Површинска вода |
Одређивање етарског екстаркта (на 105°C) (гравиметрија) |
(4,0-1000) mg/kg |
ДМ 104 |
Л1, T |
Воде (воде за пиће, природне минералне воде, природне изворске воде, стоне воде, подземне воде, површинске воде, базенске воде, хлорисане воде) |
Метода за одређивае трихалоематана и халоацетонитрила у води GC-ECD-ом након екстракције |
Hloroform, Trihloroacetonitril, Dihlorobromometan, Dihloroacetonitril, Dibromohlorometan, Bromohloroacetonitril, Bromoform, Dibromoacetonitril мин 0,001 mg/l
|
ДМ 106 |
Л1 |
Вода - Вода за пиће Природна изворска вода Природна минерална вода Стона вода Вода за купање и рекреацију Отпадна вода Подземна вода Површинска вода |
Одређивање електричне проводности (кондуктометрија)
|
(5 µS/cm - 400 mS/cm)
|
SRPS EN 27888:2009
|
Л1, T |
|
Одређивање анјонских детергената у водама (спектрофотометрија) |
(0,01 - 10,0) mg/l |
ДМ 90 |
Л1, T |
|
Одређивање садржаја раствореног кисеоника - Јодометријска метода (волуметрија)
|
(0,2 - 20,0) mgO2/l |
SRPS EN 25813:2009 SRPS EN 25813/1:2011
|
Л1, T |
|
Одређивање садржаја флуорида у водама (електрохемија)
|
(0,05 - 50,0) mgF-/l |
ДМ 77 |
Л1, T |
|
Одређивање садржаја цијанида у водама (електрохемија)
|
(0,006 – 1,0) mgCN-/l
|
ДМ 79 |
Л1, T |
|
Одређивање садржаја нитрита - Метода молекуларноапсорпционе спектрометрије (спектрофотометрија)
|
(0,001 - 0,25) mgNO2-N/l |
SRPS EN 26777:2009 |
Л1, T |
|
Одређивање перманганатног индекса (волуметрија) |
(0,5 - 10) mg O2/l
|
SRPS EN ISO 8467:2007 |
Л1, T |
Вода - Вода за пиће Природна изворска вода Природна минерална вода Стона вода Вода за купање и рекреацију Површинска вода Подземна вода |
Одређивање укупног органског угљеника (фотометрија)
|
(5-80) mg/l |
ДМ 87 |
Л1, T |
Вода - Вода за пиће Вода за купање и рекреацију |
Одређивање слободног хлора - Део 2: Колориметријска метода са N,N-1,4-фенилендиамином за рутинску контролу (колориметрија)
|
(0,03 - 5,0) mg/l |
SRPS EN ISO 7393-2:2018
|
T |
Вода - Вода за пиће Природна изворска вода Природна минерална вода Стона вода Вода за купање и рекреацију |
Одређивање мутноће (турбидиметрија) |
(0,05 - 400) NTU |
SRPS EN ISO 7027-1:2016
|
Л1, T |
|
Одређивање укупног остатка после испарења на 105°С (гравиметрија)
|
(10 - 500) mg/l |
ДМ 93 |
Л1, T |
|
Одређивање садржаја нитрата (спектрофотометрија) |
(0,06 - 100,0) mg NO3/l |
ДМ 92 |
Л1, T |
|
Одређивање садржаја ортофосфата (спектрофотометрија)
|
(0,014 - 5,0) mg Р/l |
ДМ 07 |
Л1, T |
|
Одређивање фенолног индекса - Спектрометријска метода са 4-аминоантипирином после дестилације (спектрофотометрија)
|
(0,002 - 0,10) mg/l |
SRPS ISO 6439:1997
|
Л1, T |
|
Одређивање садржаја амонијака - Метода помоћу Nessler-овог реагенса (спектрофотометријa)
|
(0,02 - 5,0) mg NH3/l
|
SRPS H.Z1. 184:1974
|
Л1, T |
|
Одређивање садржаја сулфата у води за пиће (спектрофотометријa)
|
(2 - 250) mg SO4/l |
ДМ 96 |
Л1, T |
Вода - Отпадна вода Подземна вода Површинска вода |
Одређивање садржаја ортофосфата у површинским, подземним и отпадним водама (спектрофотометријa)
|
(0,005 - 6,4) mg PO4-P/l |
ДМ 68 |
Л1, T |
|
Одређивање садржаја амонијака (амонијачног азота) у површинским, подземним и отпадним водама Неслеровим реагенсом без дестилације (спектрофотометрија)
|
(2,00 - 5,00) mg NH4-N/l
|
ДМ 62 |
Л1, T |
|
Одређивање садржаја сулфата у површинским, подземним и отпадним водама (спектрофотометрија)
|
(5,0 - 400) mg SO4/l |
ДM 30 |
Л1, T |
|
Одређивање садржаја нитрата (нитратног азота) у површинским, подземним и отпадним водама (спектрофотометрија)
|
(0,02 - 5,00) mg NO3-N/l |
ДМ 31 |
Л1, T |
|
Одређивање растворених материја после упаравања (на 105°C) (гравиметрија) |
(2 - 900) mg/l |
ДМ 63 |
Л1, T |
|
Одређивање сувог остатка после упаравања (на 105°C) (гравиметрија)
|
(16 - 900) mg/l |
ДМ 64 |
Л1, T |
|
Одређивање жареног остатка и губитка жарењем (на 600°C) (гравиметрија)
|
(16 - 900) mg/l |
ДМ 65 |
Л1, T |
|
Одређивање суспендованих материја у водама (на 105°C) (гравиметрија) |
(2,4 - 500) mg/l |
ДМ 88 |
Л1, T |
|
Одређивање укупног азота по Kjeldahl-у у водама (спектрофотометрија) |
(0,2-300) mgN/l |
ДМ 97 |
Л1, T |
|
Одређивање биохемијске потрошње кисеоника после н дана (BPK5) Део1: Mетода разблаживања и засејавања са додавањем алилтиоурее (волуметрија)
|
(3-6000) mgO2/l |
SRPS EN 1899-1:2009
|
Л1, T |
Вода - Вода за пиће Природна изворска вода Природна минерална вода Стона вода |
Одређивање садржаја резидуа органохлорних пестицида (OCP) у води за пиће (GC – ECD)
|
α-HCH, Lindan, β-HCH, δ-HCH, p,p'-DDE, p,p'-DDT: (0,00005-0,05)mg/l
|
ДМ 25 |
Л1, T |
Вода - Отпадна вода Подземна вода Површинска вода |
Мерење pH вредности (потенциометрија)
|
(4 - 10) pH јединица |
SRPS H.Z1. 111:1987
|
Л1, T |
Вода - Отпадне воде, површинске воде, подземне воде |
Одређивање алкалитета Део 1: Одређивање укупног и композитног алкалитета (волуметрија)
|
(0,4 - 20) mmol/l |
SRPS EN ISO 9963-1:2007
|
Л1, T |
Вода (Вода за пиће, Природна изворска вода, Природно минерална вода, Стона вода, Вода за купање и рекреацију, Отпадна вода, Подземна вода и Површинска вода |
Одређивање pH вредности (електрохемијa)
|
(2 - 12) pH јединица |
SRPS EN ISO 10523:2016 |
Л1, T |
Вода - Вода за купање и рекреацију Отпадна вода Подземна вода Површинска вода |
Одређивање садржаја хлорида – Титрација сребро нитратом уз хроматни индикатор (метода по Mohr-у– измена 1) (волуметрија)
|
(5 - 400,0) mgCl-/l |
SRPS ISO 9297:1997 SRPS ISO 9297/1:2007
|
Л1, T |
Храна - Храна; Храна за животиње; Адитиви, сировине, ароме и помоћна средства за њихову производњу |
Одређивање садржаја елемената (Al, As, B, Ba, Be, Bi, Ca, Cd, Co, Cr, Cu, Fe, Ga, Hf, Hg, In, Ir, K, Li, Mg, Mn, Mo, Na, Ni, P, Pb, S, Sb, Se, Si, Sn, Sr, Ta, Te, Ti, Tl, V, Zn, Zr) (ICP OES)
|
Al (0,86-6000)mg/kg* As (0,02-90)mg/kg* B (0,21-300)mg/kg* Ba (0,07-300)mg/kg* Be (0,04-60)mg/kg* Bi (0,10-300)mg/kg* Ca(12,83-30000)mg/kg* Cd (0,04-297)mg/kg* Co (0,05-299)mg/kg* Cr (0,04-2400)mg/kg* Cu (0,23-2400)mg/kg* Fe (0,53-6000)mg/kg* Ga (0,08-299)mg/kg* Hf (0,04-297)mg/kg* Hg (0,01-306)mg/kg* In (0,17-303)mg/kg* Ir (0,06-297)mg/kg* K (0,83-3000)mg/kg* Li (0,05-299) mg/kg* Mg (3,63-30000)mg/kg* Mn (0,09-2400)mg/kg* Mo (0,07-90)mg/kg* Na (5,66-30000)mg/kg* Ni (0,13-300)mg/kg* P (0,68-30000)mg/kg* Pb (0,06-298)mg/kg* S (1,51-30000)mg/kg* Sb (0,10-306)mg/kg* Se (0,07-90)mg/kg* Si (6,60-6000)mg/kg* Sn (0,12-306)mg/kg* Sr (0,12-299)mg/kg* Ta (0,11-297)mg/kg* Te (0,10-297)mg/kg* Ti (0,20-294)mg/kg* Tl (0,10-299)mg/kg* V (0,10-90)mg/kg* Zn (0,36-2400)mg/kg Zr (0,11-297)mg/kg * или mg/l |
ДМ 94 |
Л1 |
Храна - Храна биљног порекла: Свеже или замрзнуто воће и производи од воћа Свеже или замрзнуто поврће и производи од поврћа Суве легуминозе Семе уљарица и уљано воће Житарице и производи од житарица Мед и суво воће Вино Чај, кафа, какао, лековито биље и њихови производи Зачини и њихове мешавине |
Одређивање остатака пестицида применом GC-MS-а након екстракције ацетонитрилом и пречишћавања дисперзивном SPE-QuEChERS методом
**листа пестицида у прилогу
|
Свеже или замрзнуто воће и производи од воћа Свеже или замрзнуто поврће и производи од поврћа Суве легуминозе Семе уљарица и уљано воће Житарице и производи од житарица Мед и суво воће Вино:
Мин 0,01 mg/kg
Чај, кафа, какао, лековито биље и њихови производи Зачини и њихове мешавине
Мин 0,05 mg/kg
|
SRPS EN 15662:2018 |
Л1 |
Храна - Свеже или замрзнуто воће и производи од воћа; Свеже или замрзнуто поврће и производи од поврћа; Суве легуминозе; Семе уљарица и уљано воће; Житарице и производи од житарица; Мед и пчелињи прозводи; Шећер; Кондиторски производи; Дијететски производи биљног порекла; Храна за животиње биљног порекла; Чај, кафа, какао, лековито биље и њихови производи Сурогати кафе; Зачини и њихови производи; Адитиви за прехрамбену индустрију биљног порекла |
Одређивање садржаја резидуа органохлорних пестицида (OCP) у храни и храни за животиње биљног порекла (GC – ECD)
|
Свеже или замрзнуто воће и производи од воћа Свеже или замрзнуто поврће и производи од поврћа Суве легуминозе Семе уљарица и уљано воће Житарице и производи од житарица Мед и пчелињи прозводи Шећер и кондиторски производи Дијететски производи биљног порекла Храна за животиње биљног порекла: α-HCH, Lindan, β-HCH, δ-HCH, p,p'-DDE, p,p'-DDT (0,005-2)mg/kg Чај, кафа, какао, лековито биље и њихови производи Сурогати кафе Зачини и њихови производи Адитиви за прехрамбену индустрију биљног порекла: α-HCH, Lindan, β-HCH, δ-HCH, p,p'-DDE, p,p'-DDT (0,010-2)mg/kg
|
ДМ 12 |
Л1 |
Храна - Месо и прозводи од меса; Рибе, ракови, шкољке и њихови производи; Јаја и производи од јаја; Храна за животиње животињског порекла; Адитиви за прехрамбену индустрију животињског порекла; Млеко и производи од млека; Дијететски производи животињског порекла; Уља и масти биљног и животињског порекла и њихови производи |
Одређивање садржаја резидуа органохлорних пестицида (OCP) у храни и храни за животиње животињског порекла и биљним уљима (GC – ECD)
|
Месо и прозводи од меса Рибе, ракови, шкољке и њихови производи Јаја и производи од јаја Храна за животиње животињског порекла Адитиви за прехрамбену индустрију животињског порекла: α-HCH, Lindan, β-HCH, δ-HCH, p,p'-DDE, p,p'-DDT (0,01-2)mg/kg
Млеко и производи од млека: α-HCH, Lindan, β-HCH, p,p'-DDE, p,p'-DDT (0,001-2)mg/kg
Дијететски производи животињског порекла: α-HCH, Lindan, β-HCH, δ-HCH, p,p'-DDE, p,p'-DDT (0,001-2)mg/kg
Уља и масти биљног и животињског порекла и њихови производи: α-HCH, Lindan, β-HCH, δ-HCH, p,p'-DDE, p,p'-DDT (0,01-2)mg/kg
|
ДМ 11 |
Л1 |
Храна Дијететске намирнице Адитиви за прехрамбене производе |
Одређивање садржаја воде (гравиметрија)
|
Дијететске намирнице: (0,1 - 80,0)% Адитиви за прехрамбене производе: Е100 - Е180 Е200 - Е297 Е322 - Е338 Е339 - Е341 Е343 - Е385 Е400 - Е418 Е420 - Е445 Е450 - Е469 Е500 - Е585 Е620 - Е650 Е900 - Е914 Е920 - Е999 Е1404 - Е1451 (0,01 - 80,0) % |
ДМ 01-13 |
Л1 |
Храна Дијететске намирнице Производи од воћа и поврћа Оброк друштвене исхране |
Одређивање садржаја укупних угљених хидрата (рачунска метода) |
(0,5 - 98) % |
ДМ 02-50 |
Л1 |
Храна Дијететске намирнице Оброк друштвене исхране |
Одређивање садржаја укупних масти по Weibul-u и W. Stoldtu (гравиметрија)
|
(1,0 - 35,0) % |
ДМ 01-98 |
Л1 |
Храна - Дијететске намирнице |
Одређивање садржаја укупног пепела (гравиметрија) |
(0,01 - 10,0) %
|
ДМ 01-29 |
Л1 |
Храна - Зачини и зачинске мешавине и биљке |
Одређивање садржаја етарског уља (дестилација воденом паром)
|
(0,1 - 40,0) ml/100g |
SRPS EN ISO 6571:2016 |
Л1 |
Храна - Дијететске намирнице |
Одређивање садржаја афлатоксина M1 (ELISA) |
(0,009 - 0,080) μg/kg LOD 0,003 μg/kg LOQ 0,009 μg/kg |
ДМ 100 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја глутена у дијететским производима (ELISA) |
(6,56 - 200) mg/kg LOD 2,16 mg/kg LOQ 6,56 mg/kg |
ДМ 99 |
Л1 |
Храна - Екстракт квасца, концентрат парадајза, оброк друштвене исхране |
Одређивање садржаја натријум хлорида у храни (електрохемија)
|
(0,01 - 3,0) % |
DM 95 |
Л1 |
Храна - Пекарски производи |
Одређивање количине воде (гравиметрија)
|
(0,1 - 70,0) % |
Правилник^2) метода II.1
|
Л1 |
|
Одређивање киселинског степена средине хлеба (волуметрија)
|
(1,0 - 7,0) ° |
Правилник^2) метода II.2
|
Л1 |
Храна - Пекарски квасац |
Одређивање садржаја укупне суве материје (гравиметрија) |
(0,01 – 80,0) % |
SRPS E.M8. 022:1987
|
Л1 |
Храна - Какао зрно, какао производи, производи слични чоколади, бомбонски производи, крем производи као и производи сродни кексу |
Одређивање садржаја воде сушењем под нормалним притиском (гравиметрија) |
(0,1 - 50,0) % |
Правилник^3) метода II.1
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја пепела (гравиметрија)
|
(0,01 - 15,0) % |
Правилник^3) метода II.5а
|
Л1 |
Храна - Мед |
Одређивање садржаја воде (рефрактометрија)
|
(1,0 - 25,0)% |
Правилник^4) метода 4
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја хидроксиметилфурфурола (спектрофотометрија)
|
(4 - 300) mg/kg |
Правилник^4) метода 9
|
Л1 |
Храна - Воће и поврће и производи од воћа и поврћа |
Одређивање садржаја директно редукујућих и укупних шећера Luff –вим раствором (волуметрија)
|
(1,0 - 70,0) % |
Правилник^5) метода 3
|
Л1 |
|
Одређивање укупне киселости (волуметрија) |
(0,01 - 60,0) % |
Правилник^5) метода 18
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја укупне суве материје (гравиметрија) |
(0,1 – 98,0) % |
Правилник^5) метода 2а
|
Л1 |
|
Одређивање pH вредности (електрохемија)
|
(2,0 - 8,0) pH јединица |
SRPS EN 1132:2005
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја пепела (гравиметрија)
|
(0,01 - 5,0) % |
SRPS EN 1135:2005
|
Л1 |
Храна - Млевена паприка |
Одређивање садржаја укупних природно обојених материја (спектрофотометрија) |
(0,5 - 20,0) g/kg |
SRPS ISO 7541:1997 |
Л1 |
Храна - Зачини |
Одређивање садржаја укупног пепела (гравиметрија)
|
(0,1 - 40,0) % |
SRPS ISO 928:2001
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја пепела нерастворљивог у киселини (гравиметрија) |
(0,01 - 5,0) % |
SRPS ISO 930:2000
|
Л1 |
Храна - Супе, чорбе, сосови и додаци јелима |
Одређивање садржаја натријум хлорида (волуметрија)
|
(0,1 - 97,0) % |
SRPS E.Z8. 012:1994
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја влаге (гравиметрија)
|
(0,01 - 20,0) % |
SRPS E.Z8. 011:1993
|
Л1 |
Храна - Беланчевинасти производи |
Одређивање садржаја воде (гравиметрија)
|
(0,01 - 80,0) % |
Правилник^7) метода 1
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја пепела (гравиметрија)
|
(0,01 - 40,0) % |
Правилник^7) метода 3
|
Л1 |
Храна - Кухињска со |
Одређивање губитка масе на 110 °C (гравиметрија)
|
(0,01 - 5,0) % |
SRPS ISO 2483:2015 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја натријум хлорида (волуметрија)
|
(95,00 - 99,99) % |
SRPS H.G8. 077:1983
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја јода (волуметрија)
|
(1,0 - 70,0) mg/kg |
SRPS E.Z8. 002:2001
|
Л1 |
Храна - Мед |
Одређивање релативне фреквенције полена у меду (микроскопирање/ детерминисање и бројање поленових зрна)
|
/ |
DIN 10760:2002-05
|
Л1 |
Храна - Дијететски производи, Производи од воћа и поврћа и оброци друштвене исхране |
Одређивање енергетске вредности (рачунска метода) |
|
ДМ 02-51 |
Л1 |
Храна - Млеко, Дијететски производи на бази млека, Дијететски производи на бази протеина и скроба |
Одређивање остатака пестицида, PCB-a, хормона и PAH-ова применом GC-MSa након екстракције ацетонитрилом (QuEChERS) и пречишћавања дисперзивном SPE методом за повећано уклањање матрикса – масти (dSPE EMR-Lipid)
*** листа пестицида, PCB-a, хормона и PAH-ова у прилогу |
Пестициди/хормони у млеку и прозводима на бази млека: мин 0,01 mg/kg PCB, PAH: мин. 0,05µg/kg
Пестициди у дијететским производима на бази протеина: мин 0,01 mg/kg
Пестициди у дијететским производима на бази скроба: мин 0,02 mg/kg
|
ДМ 103 |
Л1 |
Храна - Дијететске намирнице |
Одређивање садржаја зеараленона (ELISA) |
(9,27 - 90) μg/kg LOD 3,06 μg/kg LOQ 9,27 μg/kg |
ДМ 102 |
Л1 |
Храна - Млечни производи и сродни производи; Смрзнути десерти; Воће и поврће и производи од воћа и поврћа; Кондиторски производи; Жита и производи од жита; Пекарски роизводи; Месо и производи од меса; Рибе и производи рибарства; Јаја и производи од јаја; Шећери, шећерни сирупи, мед и стони заслађивачи; Со за људску употребу, зачинско биље и зачини, супе и додаци јелима, сирће, сенф, сосеви, салате, квасац и беланчевинасти производи; Дијететски производи; Пића и разни напици; Снек производи; Додаци исхрани: Адитиви за прехрамбене производе, Ароме и Ензими |
Kвалитативно одређивање вештачких боја у храни: Е102, Е104, Е110, Е122, Е123, Е124, Е127, Е129, Е131, Е132, Е133, Е151 (TLC) |
Граница детекције за сваку појединачну боју 5 mg/kg или (5 mg/l)
|
ДМ 10 |
Л1 |
Храна - Дијететске намирнице, производи од воћа и поврћа, беланчевинасти производи, оброк друштвене исхране |
Одређивање садржаја укупних протеина (метода по Kjeldahl-у) |
(0,25 - 70) % LOD 0,08 % LOQ 0,25 %
|
ДМ 01-75 |
Л1 |
Храна - Беланчевинасти производи од крви, млека, биљног порекла, уљарица (соје), структурних беланчевина, хидролизата биљних беланчевина, беланчевинасти производи од жита и мешавине беланчевинастих производа |
Одређивање садржаја пепела нерастворљивог у хлороводоничној киселини (гравиметрија)
|
(0,01 - 3,0) % |
ДМ 72 |
Л1 |
|
Одређивање pH вредности (електрохемија)
|
Адитиви за прехрамбене производе: Е200 - Е297 Е300 - Е321 Е322 - Е338 Е339 - Е341 Е343 - Е385 Е400 - Е418 Е420 - Е445 Е450 – Е469 Е500 – Е585 Е620 – Е650 Е920 – Е999 Е1103 – Е1105 Е1200 – Е1202 Е1505 – Е1520 (2 - 12) pH јединица
Екстракт квасца (3 - 8) pH јединица
|
ДМ 02-60 |
Л1 |
Храна - Зачини |
Одређивање садржаја влаге (запреминско одређивање)
|
(0,25 - 25,0) % |
SRPS ISO 939:1997
|
Л1 |
Предмет опште употребе - Средства за oдржавање личне хигијене, негу и улепшавање лица и теле, средства за oдржавање чистоће у домаћинству |
Одређивање pH вредности (електрохемија)
|
(2,0 – 13,0) pH јединица
|
ДM 02-60 |
Л1 |
Ваздух Амбијентални ваздух-Таложне материје |
Одређивање садржаја елемената у таложним материјама (As, Ca, Cd, Cr, Hg, K, Mg, Na, Ni, Pb, Zn) (ICP-OES)
|
As (1,02-70,2)
Ca (6,22-23396)
Cd (0,35-231,6)
Cr (0,38-1872)
Hg (1,06-238,6)
K (18,4-2340)
Mg (0,5-23396)
Na (1,0-23396)
Ni (0,5-233,7)
Pb (1,0-232,6)
Zn (0,5-1872) μg/m2/dan
|
ДМ 82 |
Л1 |
Ваздух Амбијентални ваздух |
Одређивање Pb, Cd, As и Ni у фракцији PM10 и PM2,5 суспендованих честица (ICP-OES)
|
As (0,63-800) ng/m3
Cd (0,22-2600)ng/m3
Ni (0,45-2700)ng/m3
Pb (0,0006-2,7) μg/m3 |
ДМ 105 |
Л1 |
Ваздух - Амбијентални ваздух - таложне материје |
Мерење pH вредности - Потенциометријска метода (електрохемијa)
|
(0 - 14) рН јединица |
ДМ 101
|
Л1, T |
|
Одређивање садржаја растворених, нерастворљивих и укупних таложних материја, жареног остатка и губитка жарењем у аероседименту (гравиметрија)
|
мин. 5,0 mg/m^2 /dan
|
ДМ 29 |
Л1, T |
Ваздух - Амбијентални ваздух |
Одређивање масене концентрације сумпор диоксида (спектрофотометрија) |
(2 - 250) μg/m^3 |
ДМ 66 |
Л1, T |
|
Одређивање масене концентрације азот диоксида (спектрофотометрија)
|
(1 - 150) μg/m^3 |
ДМ 67 |
Л1, T |
|
Одређивање садржаја чађи (рефлектометрија)
|
(1 - 200) μg/m^3 |
ISO 9835:1993 |
Л1, T |
|
Стандардна гравиметријска метода мерења за одређивање PM10 или PM2,5 масене концентрације суспендованих честица (гравиметрија)
|
За PМ10 (1-150) μg/m^3
За PМ2,5 (1-120) μg/m^3
|
SRPS EN 12341:2015 |
Л1, T |
Предмети опште употребе - Козметички производи и сировине |
Одређивање садржаја метала у козметичким производима техником индуковано купловане плазме са оптичким емисионим спектрометром (ICP-OES) |
As (0,15-225)mg/kg* Ba(0,21-750)mg/kg* Cd (0,12-740)mg/kg* Co (0,15-740)mg/kg* Cr (0,12-6000)mg/kg* Hg (0,05-765)mg/kg* Ni (0,39-750)mg/kg* Pb (0,18-745)mg/kg* Sb (0,30-765)mg/kg* Se (0,21-225)mg/kg* Zn (1,08-6000)mg/kg* * или mg/l
|
ДМ 108 |
Л1 |
Посуђе (од метала, керамике, порцулана, стакла, текстила, дрвета, вештачких маса и заштићене хартије) Прибор (од метала, керамике, порцулана, стакла, текстила, дрвета, вештачких маса и заштићене хартије) Амбалажа (од метала, керамике, порцулана, стакла, текстила, дрвета, вештачких маса и заштићене хартије) |
Одређивање 39 елемената у модел раствору (редестилисана вода, 3% сирћетна киселина) након миграције из предмета опште употребе (ICP-OES)
|
Ag (3,77-6042)µg/l Al (2,26-120000)µg/l As (0,36-1800)µg/l B (3,12-5994)µg/l Ba (1,24-5994)µg/l Be (0,03-1200)µg/l Bi (2,39-5994)µg/l Br (35,78-60000)µg/l Ca (1,62-600000)µg/l Cd (0,05-5940)µg/l Cl (78,04-360000)µg/l Co (1,45-5982)µg/l Cr (1,29-48000)µg/l Cu (1,29-48000)µg/l Fe (1,65-120000)µg/l Ga (2,73-5970)µg/l Hg (1,07-6120)µg/l I (23,20-120000)µg/l In (5,37-6060)µg/l K (39,92-60000)µg/l Li (1,00-5970)µg/l Mg (2,51-600000)µg/l Mn (1,32-48000)µg/l Mo (0,73-1800)µg/l Na (0,72-600000)µg/l Ni (0,92-5994)µg/l P (3,20-600000)µg/l Pb (6,43-5964)µg/l S (5,02-600000)µg/l Sb (2,12-6120)µg/l Se (7,04-1800)µg/l Si (14,04-120000)µg/l Sn (0,55-6120)µg/l Sr (1,20-5976)µg/l Ti (0,35-5880)µg/l Tl (1,83-5970)µg/l V (0,56-1800)µg/l Zn (1,06-48000)µg/l Zr (0,23-5940)µg/l
|
ДМ 83 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Посуђе, прибор, амбалажа, играчке и сировине за производњу истих од вештачке масе |
Одређивање укупних нискомолекуларних органских и неорганских супстанци у модел раствору (симулатори хране на воденој основи) након миграције из предмета опште употребе (гравиметрија) |
(34 - 50000) mg/l |
ДM 39 |
Л1 |
|
Одређивање примарних ароматичних амина (анилин) у модел раствору (редестилисана вода, 3% сирћетна киселина) након миграције (спектрофотометрија)
|
(0,03 - 22,5) mg/l |
ДM 40 |
Л1 |
|
Одређивање секундарних ароматичних амина (дифениламин) у модел раствору (редестилисана вода, 3% сирћетна киселина) након миграције из предмета опште употребе (спектрофотометрија) |
(0,08 - 133,3) mg/l |
ДM 41 |
Л1 |
|
Одређивање заосталих пероксида у модел раствору (редестилисана вода, 3% сирћетна киселина) након миграције (спектрофотометрија)
|
(0,4 - 15,0) mgО/l |
ДM 76 |
Л1 |
|
Мерење оптичке трансмисије модел раствора (редестилисана вода, 3% сирћетна киселина) након миграције (спектрофотометрија)
|
(1 - 98,7) % Т |
ДM 78 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Посуђе, прибор, амбалажа, играчке и сировине за производњу истих од вештачке масе |
Одређивање укупних нискомолекуларних органских и неорганских супстанци у модел раствору (редестилисана вода, 3% сирћетна киселина) након миграције из предмета опште употребе (гравиметрија) |
(34 - 50000) mg/l |
ДM 39 |
Л1 |
|
Одређивање примарних ароматичних амина (анилин) у модел раствору (редестилисана вода, 3% сирћетна киселина) након миграције (спектрофотометрија)
|
(0,03 - 22,5) mg/l |
ДM 40 |
Л1 |
|
Одређивање секундарних ароматичних амина (дифениламин) у модел раствору (редестилисана вода, 3% сирћетна киселина) након миграције из предмета опште употребе (спектрофотометрија) |
(0,08 - 133,3) mg/l |
ДM 41 |
Л1 |
|
Одређивање заосталих пероксида у модел раствору (редестилисана вода, 3% сирћетна киселина) након миграције (спектрофотометрија)
|
(0,4 - 15,0) mgО/l |
ДM 76 |
Л1 |
|
Мерење оптичке трансмисије модел раствора (редестилисана вода, 3% сирћетна киселина) након миграције (спектрофотометрија)
|
(1 - 98,7) % Т |
ДM 78 |
Л1 |
|
Вода Вода за пиће
|
Узимање узорака воде за пиће за микробиолошка испитивања |
Правилник^1), члан 2 SRPS EN ISO 19458:2009 тачке 1, 2, 4.1, 4.2, 4.3, 4.4.1, 4.4.2, 4.5, 5.1, 5.2
|
T |
|
Вода Вода за пиће
|
Узимање узорака воде за пиће за физичко-хемијска испитивања
|
Правилник^1), члан 5 SRPS ISO 5667-5:2008 |
T |
|
Отпадна вода |
Узимање узорака отпадних вода за физичко-хемијска испитивања |
SRPS ISO 5667-10:2007 oсим тачке 4.2.2
|
T |
|
Површинска вода |
Узимање узорака површинских вода за физичко-хемијска испитивања
|
SRPS ISO 5667-4:2019 осим тачака 6.2.3 и 13-16
SRPS EN ISO 5667-6:2017 тачке 1, 2, 3, 4, 5.1.1, 8.1, 9.1, 11, 12, 13, 15
|
T |
Узорци са површина - Брисеви са радних површина и прибора за рад, Брисеви са руку |
Узорци са површина Брисеви радних површина и прибора за рад Брисеви руку
|
Узимање узорака за микробиолошка испитивања |
SRPS ISO 18593:2018 (еn) 1, 2, 3, 4, 5, 6 осим 6.1, 7 осим 7.5.2, 8.2 |
T |
|