Предмет испитивања |
Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања) |
Опсег мерења (где је примењиво) |
Референтни документ |
Локације |
Млеко |
Млеко-Одређивање броја соматских ћелија-Део 1: (Микроскопска метода) |
|
SRPS EN ISO 13366-1:2010 |
|
|
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама –Део 1. (Бројање колонија на 30°С техником наливања плоча) |
|
SRPS EN ISO 4833-1:2014 |
|
Храна - Млеко и производи од млека |
Одређивање запреминске масе млека лактодензиметром
|
1,024÷1,042 g/cm3
|
Правилник 1, метода I-1 |
|
|
Одређивање киселости млека
|
мин. 0,1 0SH |
Правилник 1, метода I-2 |
|
|
Одређивање масти у млеку |
0÷8% |
Правилник 1, метода I-3 SRPS ISO 11870:2014
|
|
Храна (млеко и производи од млека) |
Млеко-Одређивање садржаја масти
|
0÷8% |
SRPS EN ISO 1211:2011 |
|
|
Одређивање садржаја масти. Млеко и течни производи од млека- смернице за примену Инфрацрвене спектрометрије
|
0,1÷10% |
ISO 9622:2013 |
|
|
Одређивање суве материје у млеку-Метода сушења
|
мин. 0,01% |
Правилник 1, метода I-4 |
|
|
Одређивање суве материје у млеку. Млеко и течни производи од млека- смернице за примену Инфрацрвене спектрометрије
|
0,2÷20% |
ISO 9622:2013 |
|
|
Одређивање садржаја лактозе у млеку. Млеко и течни производи од млека- смернице за примену Инфрацрвене спектрометрије (FTIR)
|
0,1÷6% |
ISO 9622:2013 |
|
|
Млеко, павлака и кондезовано млеко- Одређивање укупне суве материје
|
мин. 0,01% |
SRPS ISO 6731:2013 |
|
|
Млеко-Одређивање тачке мржњења
|
-0,400 ÷ -0,600°C |
SRPS EN ISO 5764:2010 |
|
|
Одређивање тачке мржњења. Млеко и течни производи од млека- смернице за примену Инфрацрвене спектрометрије
|
-0,400 ÷ -0,600°C |
ISO 9622:2013 |
|
|
Млеко и производи од млека. Одређивање садржаја азота. Део 1:Метода по Кјелдалу и израчунавање сирових протеина (дигестија и волуметрија)
|
0 ÷ 50 % |
SRPS EN ISO 8968-1: 2014 |
|
|
Одређивање садржаја протеина. Млеко и течни производи од млека- смернице за примену Инфрацрвене спектрометрије (FTIR)
|
0,1÷6% |
ISO 9622:2013 |
|
|
Млеко- Одређивање броја соматских ћелија-Део 2: Смернице за рад флуоро-оптоелектронских бројача (флуоро-оптоелектронска метода)
|
0÷5 000 000 SC/mL |
SRPS EN ISO 13366-2:2008 |
|
|
Одређивање масти у киселом млеку и јогурту (ацидобутирометријски) |
0÷8% |
Правилник 1, метода II-1 ; SRPS ISO 11870:2014 |
|
|
Одређивање киселости киселог млека и јогурта (волуметријски)
|
мин. 0,1 0SH |
Правилник 1, метода II-2 |
|
Храна - Млеко и производи од млека |
Одређивање суве материје у киселом млеку и јогурту (гравиметријски)
|
мин. 0,01% |
Правилник 1, метода II-3 |
|
Храна (млеко и производи од млека) |
Одређивање масти у павлаци бутирометром за павлаку (ацидобутирометријски)
|
0 ÷ 50% |
Правилник 1, метода V-1 SRPS ISO 11870:2014 |
|
Храна - Млеко и производи од млека |
Павлака-Одређивање садржаја масти (гравиметријски)
|
0 ÷ 50% |
SRPS EN ISO 2450:2010 |
|
Храна (млеко и производи од млека) |
Одређивање киселости павлаке (волуметријски)
|
мин. 0,1 0SH |
Правилник 1, метода V-2 |
|
|
Одређивање воде у сиру методом сушења (гравиметријски)
|
мин. 0,01% |
Правилник 1, метода VI-1 |
|
|
Одређивање воде у сиру методом сушења (гравиметријски)
|
мин. 0,01% |
Правилник 1, метода VI-1 |
|
|
Сир и топљени сир-Одређивање садржаја укупне суве материје (гравиметријски) |
мин. 0,01% |
SRPS EN ISO 5534:2007 |
|
Храна - Млеко и производи од млека |
Одређивање масти у сиру бутирометром за сир
|
0 ÷ 40% |
Правилник 1, метода VI-2 , SRPS ISO 11870:2014
|
|
|
Сир и производи на бази топљеног сира -Одређивање садржаја масти (гравиметријски) |
0 ÷ 40% |
SRPS EN ISO 1735:2007 |
|
Храна (млеко и производи од млека) |
Одређивање киселости сира (волуметријски)
|
мин. 0,1 0SH |
Правилник 1, метода VI-3 |
|
|
Термички обрађена храна у херметички затвореним посудама. Одређивање pH (потенциометријски) |
1-14 |
SRPS EN ISO 11289:1998 |
|
|
Одређивање воде у маслацу-Метода сушењем (гравиметријски)
|
мин. 0,01% |
Правилник 1, метода VIII-1а |
|
|
Одређивање масти у маслацу-Метода по Герберу (ацидобутирометријски)
|
70-90% |
Правилник 1, метода VIII-2 SRPS ISO 11870:2014 |
|
Храна (месо и производи од меса) |
Одређивање садржаја укупног фосфора (спектрофотометријски)
|
0,5-10 g/Kg |
SRPS ISO 13730:1999 |
|
|
Одређивање укупног пепела (гравиметријски)
|
мин. 0,01 % |
SRPS ISO 936:1999 |
|
|
Одређивање садржаја влаге (гравиметријски)
|
мин. 0,01% |
SRPS ISO 1442:1998 |
|
|
Одређивање садржаја слободне масти (гравиметријски)
|
мин. 0,01% |
SRPS ISO 1444:1998 |
|
|
Мерење pH. Референтна метода (потенциометријски)
|
1-14 |
SRPS ISO 2917:2004 |
|
|
Одређивање садржаја хидроксипролина (спектрофотометријски)
|
0,05-1,6% |
SRPS ISO 3496:2002 |
|
|
Одређивање садржаја азота. Референтна метода (дигестија и волуметрија)
|
0,5-50% |
SRPS ISO 937:1992 |
|