Преузимање ПДФ-а

SUPERLAB DOO, Лабораторија за контролу квалитета ИНСТИТУТ СУПЕРЛАБ

Милутина Миланковића бр. 25, Нови Београд

Лабораторије за испитивање по стандарду SRPS ISO/IEC 17025:2017

Основни подаци

Број пр.:2-01-502
ПИБ:101822498
Акр. број:01-447
Web:https://www.super-lab.com/institut-superlab/
Тел:+381112222222
Факс:+381112222222

Статус предмета

Статус акр.:Акредитован
Статус суспензије:Суспензија целог обима
Период суспензије:14. октобар 2025. - 13. март 2026.
Датум прве акр.:27. децембар 2016.
Датум последње акр.:21. јун 2025.
Датум истицања/укидања акр.:20. јун 2029.

Контакт особа

Име и презиме:Светлана Мошић
Функција:Руководилац квалитета
Телефон:+381112222222
Факс:+381112222222
Е-маил:smosic@super-lab.com

Напомена

Одлуком бр. 615/2025 од 14.10.2025. године, суспендује се обим акредитације од 14.10.2025., акредитациони бр. 01-447. Суспензија акредитације односи се на цео обим акредитације и траје најдуже до 13. марта 2026. године.

Локације

Лабораторија за контролу квалитета ИНСТИТУТ СУПЕРЛАБ

Историја статуса

21. јун 2025. - 20. јун 2029.Акредитован
24. март 2021. - 21. јун 2025.Акредитован
27. децембар 2016. - 22. март 2021.Акредитован

Обим акредитације

Напомена: црвеном бојом су означене суспендоване ставке.

Предмет испитивања Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања) Опсег мерења (где је примењиво) Референтни документ Локације
И-11 Микробиолошка испитивања/П-01 Пољопривредни производи, укључујући храну за животиње
храна за животиње

Хоризонтална метода за откривање, одређивањеброја и серотипизацију Salmonella Део 1: Откривање Salmonella spp

SRPS EN ISO
6579-1:2017
изузев Анекса Д
SRPS EN ISO
6579-1:2017/A1:2020

 
Храна за животиње

Хоризонтална метода за одређивање броја Clostridium perfrigens-техником бројања колонија

SRPS EN ISO 15213-2:2023

 

Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама – Део 1: Бројање колонија на 30 °C техником наливања плоче

SRPS EN ISO 4833-1: 2014
SRPS EN ISO 4833-1:2014 /A1:2022

 

Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни - Део 2: Техника бројања колонија у производима са активношћу воде мањом или једнаком 0,95

SRPS ISO 21527-2:2011

 
храна за животиње

Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза-позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте) - Део 1: Техника употребом агара по Berd-Parkeru

SRPS EN ISO 6888-1:2021
SRPS EN ISO 6888-1:2021/A1:2023

 
И-11 Микробиолошка испитивања/П-04 Хемикалије, хемијски производи, козметика - укључујући ђубрива и боје
Козметички производи

Одређивање броја и откривање
аеробних мезофилних бактерија

SRPS EN ISO 21149:2017
SRPS EN ISO 21149:2017/A1:2022

 

Одређивање броја квасаца и
плесни

SRPS EN ISO 16212:2017
SRPS EN ISO 16212:2017/A1:2022

 

Откривање Candida albicans

SRPS EN ISO 18416:2016
SRPS EN ISO 18416:2016/A1:2022

 

Откривање Escherichia coli

SRPS EN ISO 21150:2016
SRPS EN ISO 21150:2016/A1:2022

 

Откривање Pseudomonas
aeruginosa

SRPS EN ISO 22717:2016
SRPS EN ISO 22717:2016/A1:2022

 

Откривање Staphylococcus aureus

SRPS EN ISO 22718:2016
SRPS EN ISO 22718:2016/A1:2022

 
И-11 Микробиолошка испитивања/П-09 Узорци животне средине (ваздух, вода, земљиште, отпад)
Вода вода за пиће, природна минерална вода, природна изворска, стона вода

Доказивање сулфиторедукујућих анаероба-МПН техника

Приручник9
део 2.a.
метода 5.1.1

 

Откривање и одређивање броја Pseudomonas aeruginosa – Метода мембранске филтрације

SRPS EN ISO 16266:2010

 

Одређивање броја културабилних микроорганизама - Бројање колонија засејавањем у подлогу хранљиви агар

SRPS EN ISO 6222:2010

 

Откривање и одређивање броја цревних ентерокока –Део 2: Метода мембранске филтрације

SRPS EN ISO 7899-2:2010

 

Откривање и одређивање броја Escherichiae coli и колиформних бактерија Део 1: Метода мембранске филтрације за воде са ниским бактеријским позадинским растом

SRPS EN ISO 9308-1:2017
SRPS EN ISO 9308-1:2017/A1:2017)

 
И-11 Микробиолошка испитивања/П-21 Производи за људску употребу, укључујући храну
Храна -Дијететски производи и дијететски суплементи

Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама – Део 1: Бројање колонија на 30 °C техником наливања плоче

SRPS EN ISO 4833-1: 2014
SRPS EN ISO 4833-1:2014 /A1:2022

 
Храна дијететски производи и дијететски суплементи

Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни - Део 1: Техника бројања колонија у производима са активношћу воде већом од 0,95

SRPS ISO 21527-1:2011

 

Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни - Део 2: Техника бројања колонија у производима са активношћу воде мањом или једнаком 0,95

SRPS ISO 21527-2:2011

 

Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Sallmonela Део 1: Sallmonela spp.

SRPS EN ISO
6579-1:2017
изузев Анекса Д
SRPS EN ISO
6579-1:2017/A1:2020

 

Хоризонтална метода за одређивање броја ß-глукуронидаза позитивне Escherichia coli - Део 2: Техника бројања колонија на 44 C помоћу 5-бромо-4- хлоро-3-индолил ß-Д-глукуронида

SRPS ISO 16649-2: 2008

 

Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae Део 2: Техника бројања колонија

SRPS ISO 21528-2:2009

 

Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp - Део 1: Метода откривања

SRPS EN ISO 11290-1:2017

 

Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes — Део 2: Метода одређивања броја

SRPS EN ISO 11290-2:2017

 

Хоризонтална метода за одређивање броја суспектног Bacillus cereus- Метода бројања колонија na 30 0C

SRPS EN ISO 7932: 2009

 
Храна - Сирово млеко

Одређивање присуства резидуа антибиотика у сировом млеку Charm Quad test (Beta-Lactam, Tetracycline, Choramphenicol, Streptomycin)

Penicillin G
(2-3) ppb
Tetracycline
(3-6) ppb Choramphenicol
(0,2-0,3) ppb
Streptomycin
(75-150) ppb

QP-11.137

 
Храна - Дијететски производи и дијететски суплементи

Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза-позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте) - Део 1: Техника употребом агара по Berd-Parkeru

SRPS EN ISO 6888-1:2021 SRPS EN ISO 6888-1:2021/A1:2023

 
Храна дијететски производи и дијететски суплементи

Хоризонтална метода за одређивање колиформних бактерија

SRPS ISO 4832:2014

 

Хоризонтална метода за откривање и
одређивање броја Clostridium spp. - Део 1:
Одређивање броја сулфиторедукујућих
Clostridium spp. техником бројања
колонија

SRPS EN ISO 15213-1:2023

 
Храна - Сирово млеко

Одређивање броја соматских ћелија- Део1: Микроскопска метода (референтна метода)

SRPS EN ISO 13366-1:2010

 
Храна - Дијететски производи и дијететски суплементи

Хоризонтална метода за одређивање броја Clostridium perfringens-Техника техником бројања колонија

SRPS EN ISO 15213-2:2023

 
И-11 Микробиолошка испитивања/П-27 Остали производи
Узорци у зони производње и руковања са храном, површина руку, посуђе и прибор

Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама – Део 1: Бројање колонија на 30 °C техником наливања плоче

SRPS EN ISO 4833-1: 2014
SRPS EN ISO 4833-1:2014 /A1:2022

 
Узорци у зони производње и руковања са храном површина руку посуђе и прибор

Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae Део 2: Техника бројања колонија

SRPS ISO 21528-2:2009

 

Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella Део 1: Откривање Salmonella spp

SRPS EN ISO
6579-1:2017
изузев Анекса Д
SRPS EN ISO
6579-1:2017/A1:2020

 

Хоризонталнаметодазаоткривање и одређивањеброја Listeria monocytogenes i Listeria spp.

SRPS EN ISO 11290-1:2017

 
И-13.2 Физичка и хемијска испитивања/П-01 Пољопривредни производи, укључујући храну за животиње
храна за животиње

Одређивање садржаја микотоксина (афлатоксин B1, афлатоксин B2, афлатоксин G1, афлатоксин G2, зеараленон, деоксиниваленол, охратоксин A, фумонизин B1, фумонизин B2)

AFB1;
мин. 3,20 μg/kg
AFG1:
мин. 3,20 μg/kg
AFB2:
мин. 0,80 μg/kg
AFG2:
мин. 0,80μg/kg
ZON:
мин. 38,4 μg/kg
DON:
мин. 160 μg/kg
OCHRA;
мин. 3,20 µg/kg
FB1;
мин. 32,0 µg/kg
FB2:
мин. 32,0 µg/kg

QP-11.61

 

Одређивање садржаја сировог пепела (гравиметрија)

> 0.01 %

SRPS ISO 5984:2023

 

Одређивање садржаја масти
(гравиметријa)

> 0.02 %

SRPS ISO 6492:2001

 

Одређивање садржаја влаге
(гравиметријa)

> 0.02 %

SRPS ISO 6496:2001

 
Храна за животиње

Одређивање садржаја
сирових протеина (волуметрија)

> 0.3 %

SRPS EN ISO 5983-2:2010

 
храна за животиње

Одређивање садржаја Ca, Na, Mg, K, Fe, Zn, Cu, Mn, Co, P и Se

Ca,Na,Mg,K: мин 6,25 mg/kg
Fe,Zn,Cu,Mn,Co,Se:
мин 1,25 mg/kg
P:
мин 62,5 mg/kg

QP-11.15

 

Одређивање садржаја Pb, Cd, As

Pb: мин. 2,5 mg/kg
Cd: мин. 0,013 mg/kg
As: мин. 0,63 mg/kg

QP-11.10

 

Одређивање киселинског степена

мин. 0,5

Правилник 6
метода 14

 

Одређивање pH вредности

2-12

Правилник 6
метода 15

 

Одређивање садржаја водорастворних хлорида

мин. 0,02%

SRPS ISO 6495-1:2018

 

Одређивање садржаја
сирове целулозе (гравиметријa)

> 0.05 %

SRPS EN ISO 6865:2008

 
И-13.2 Физичка и хемијска испитивања/П-04 Хемикалије, хемијски производи, козметика - укључујући ђубрива и боје
Сировине за козметику на бази масти и уља

Одређивање садржаја As, Cd, Pb, Cr, Ni (GFAAS)

Pb: мин 2,0 mg/kg Cd: мин 0,1 mg/kg As: мин 2,0 mg/kg Cr: мин 2,0 mg/kg Ni: мин 2,0 mg/kg

QP-11.04

 

Одређивање садржаја Hg у суспендованим честицама и аероседиментима

мин 0,02 mg/kg

QP-11.40

 
Козметички производи

Одређивање садржаја конзерванаса и активних супстанци
(HPLC-DAD)

натријум бензоат: 0,01-0,50%
калијум сорбат:
0,01-0,50%
салицилна киселина:
0,01-1,00%.
2-феноксиетанол: 0,01-1,00%
метил-парабен, етил-парабен, пропил-парабен, бутил-парабен:
0,01-0,50%.

QP-11.125

 

Одређивање садржаја метала и металоида у екстракту са 0,1М НСl Hg
(живин анализатор)

мин 0,001 mg/kg

QP-11.40

 

Одређивање садржаја As, Cd, Pb, Cr, Ni у козметичким препаратима

Pb: мин 2,0 mg/kg
Cd: мин 0,1 mg/kg
As: мин 1,0 mg/kg
Cr: мин 2,0 mg/kg
Ni: мин 2,0 mg/kg

QP-11.04

 

Одређивање концентрације
водоникoвих јона- pH

2-12

Правилник 4
метода А

 
И-13.2 Физичка и хемијска испитивања/П-09 Узорци животне средине (ваздух, вода, земљиште, отпад)
Вода - вода за пиће, - природне флаширане - изворске, минералне и стоне воде, -бунарске воде - отпадне воде

Проценат сатурације кисеоником (методом мембран електроде)

(0,1-20) mg/l O2

SMEWW 4500-O.G:2023

 
Вода - вода за пиће, природне флаширане изворске, минералне и стоне воде, бунарске воде

Одређивање темпертуре

0-100 ºC

Приручник 9)
P-IV-1

 
Вода вода за пиће,природне флаширане,изворске, минералне и стоне воде, бунарске воде

Проводљивост

мин 10 µS/cm

SMEWW 2510B:2023

 
Вода вода за пиће, природне флаширане, изворске, минералне и стоне воде, бунарске воде

Укупни остатак након испаравања на 105°C

мин. 10 mg/l

Приручник 9)
P-IV-7

 

Потрошња калијум перманганата, кувањем у киселој средини и титрацијом према Kübel-Tiemann-u

мин. 0,5 mg/l

Приручник 9)
P-IV-9a

 

Одређивање збира калцијума и магнезијума – титрацијом са EDTA

мин.
4,6 mgCaCO3/l

ISO 6059:1984

 
Вода - вода за пиће, - природне флаширане - изворске, минералне и стоне воде, -бунарске воде, -отпадне воде

Одређивање резидуалног хлора

(0,01-6,0)
mg/l Cl2

QP-11.66

 

Хлоридни јон у води

мин. 5,0 mgCl-/l

ASTM D512B:1999

 

Одређивање нитрата у води (спектрофотометријски)

мин
0,08 mgNO3-/l

QP-11.45

 

Одређивање сулфата у води

мин.
2,07 mgSO42-/

QP-11.19

 

Одређивање pH

(2-12)

SRPS EN ISO 10523:2016

 
Вода - вода за пиће, - природне флаширане - изворске, минералне и стоне воде, -бунарске воде, -отпадне воде

Одређивање темпертуре (физичка)

(0-50)ºC

Приручник 9
P-IV-1

 
И-13.2 Физичка и хемијска испитивања/П-21 Производи за људску употребу, укључујући храну
Храна - Непрепађене житарице и производи од житарица

Одређивање садржаја микотоксина T-2 и HT-2

Токсин Т2
мин 3 µg/kg

Токсин НТ2
мин 16 µg/kg

Сума токсина Т2+НТ2
мин 20 µg/kg

QP-11.61

 
Храна - Пекарски производи,Фини пекарски производе, жита за доручак и снек производи, Производи од поврћа

Одређивање садржаја акриламида у храни
(LC-QTrap)

10,0-1500,0µg/kg

QP-11.116

 
Храна - Освежавајућа безалкохолна пића, Воћни сок и сродни производи

Одређивање садржаја кинина, аспартама, натријум сахарина, ацесулфама К (HPLC/DAD)

Ацесулфам К и Натријум сахарин:
20-2000 mg/l (mg/kg)
Аспартам:
80 – 8000 mg/l (mg/kg)

QP-11.35

 
Храна - Безалкохолна пића, Производи од воћа и поврћа, Обрађена или прерађена жита, пекарски производи, тестенине и теста, Супе, сосови, додаци јелима, Сенф, Мајонез Воћни сокови и сродним производима, Производи од млека

Одређивање садржаја конзерванаса (HPLC/DAD)

Безалкохолна пића, Воћни сокови и сродни производи: Калијум сорбат 1,0-1000,0 mg/l Натријум бензоат 20,0-1000,0 mg/l Производи од воћа и поврћа, Обрађена или прерађена жита, пекарски производи, тестенине и теста, Супе, сосови, додаци јелима Зачини, екстракти зачина и мешавине зачина, Сенф, Мајонез, Производи од млека: Калијум сорбат 20,0-2000,0 mg/kg Натријум бензоат 20,0-2000,0 mg/kg

QP-11.17

 
Храна - месо и производи од меса, жита и житомлински производи

Одређивање садржаја дијететских влакана (ензимско-гравиметријска метода)

> 0.1 %

AOAC 985.29:1986

 
Храна - Млеко и производи од млека; Месо и производи од меса; Супе, сосови, додаци јелима и сродни производи

Одређивање садржаја пепела (гравиметријa)

> 0.05 %

NMKL Method No. 173, 2005, 2. Ed.

 
Храна (месо и производи од меса)

Одређивање садржаја
укупне масти (гравиметријa)

> 0.02 %

SRPS ISO 1443:1992

 

Одређивање садржаја укупног пепела (гравиметрија)

мин. 0,05%

SRPS ISO 936:1999

 

Одређивање садржаја протеина (волуметрија)

> 0.15 %

SRPS ISO 937:2023

 

Одређивање садржаја влаге (гравиметрија)

> 0.01 %

SRPS ISO 1442:1998

 
Храна - Уља и масти биљног и животињског порекла

Одређивање састава масних киселина (

мин 0.01%

QP-11.102

 
Храна (Месо и производи од меса; Риба и производи од риба; Ракови, шкољке, главоношци, пужеви и њихови производи, Жита и житомлински производи; Млеко и производи од млека; Јаја и производи од јаја; Супе, сосови, додаци јелима и сродни производи

Израчунавање енергетске вредности (рачунски)

> 0.8 kcal/100 g

QP-11.79

 
Kaкao производи, чоколадни производи, производи слични чоколади, крем производи

Одређивање садржаја угљених-хидрата (рачунски)

> 0.1 %

AOAC 986.25:1988

 
Храна Жита и житомлински производи

Одређивање количине воде у житу и млинским производима (рутинска метода)

мин: 0,02 %

Правилник 5
метода I.8

 

Oдређивање количине пепела у житу и млинским производима

мин: 0,02 %

Правилник 5
метода I.10

 

Одређивање пепела нерастворног у хлороводоничној киселини (песка) у млинским производима

мин: 0,02 %

Правилник 5
метода I.11

 

Одређивање садржаја масти у житима и житомлинским производима

мин: 0,01 %

QP-11.29

 

Одређивање киселинског степена у житу и млинским производима

мин: 0,3

Правилник 5
метода I .16

 

Одређивање садржаја Pb, Cd и As

Кекс:
Pb: мин 0,1 mg/kg
Cd: мин 0,005 mg/kg
As: мин 0,15 mg/kg
Житарице:
Pb: мин 0,25 mg/kg
Cd: мин 0,013 mg/kg
As: мин 0,375 mg/kg

QP-11.06

 
Храна Пекарски производи и брзо смрзнута теста

мин 0, 2%

Правилник 5
метода IV.5

 

Одређивање количине воде

мин: 0,02%

Правилник 5
метода IV.1

 
Храна Сирова кафа, производи од кафе, сурогати од кафе

Одређивање екстрактивних материја

мин 0,1%

AOAC 973.21:1990

 

Одређивање губитка масе на 105°C

мин: 0,01%

SRPS ISO 6673:2016

 

Одређивање укупног пепела

мин: 0,02%

Приручник 21
стр. 570

 

Одређивање садржаја кофеина у кафи и производима од кафе

Кафа и производи од кафе са кофеином:
мин. 0,25% kофеина
Кафа и производи од кафе без кофеина: мин.0,025% кофеина

QP-11.33

 
Храна - Пекарски производи и брзо смрзнута теста, воће и поврће, производи од воћа и поврћа, снек производи,

Одређивање количине масти

мин: 0,01 %

QP-11.29

 
Храна - Житарице и производи на бази житарица, пекарски производи, тестенине, брзо смрзнута теста, Фини пекарски производи, жита за доручак и снек производи, Кикирики, уљарице и производи од уљарица, Чај, биљни чај и инстант чај, Сирова кафа, производи од кафе, сурогати каф, Какао зрно, какао-производи, чоколадни производи, производи слични чоколади, Скроб и производи од скроба, Супе, сосеви, додаци јелима и сродни производи, Сушено, језграсто и коштуњаво воће, Зачини, екстракти зачина и мешавине зачина, Вино, воћна и ароматизована вина, ароматизована пића и коктели на бази вина, Пиво, Адитиви за прехрамбену индустрију и ензимски препарати

Одређивање садржаја микотоксина (афлатоксин B1, афлатоксин B2, афлатоксин G1, афлатоксин G2, зеараленон, деоксиниваленол, охратоксин A, фумонизин B1, фумонизин B2)

AFB1;
мин. 0,4 μg/kg

AFG1:
мин. 0,4 μg/kg

AFB2:
мин. 0,40 μg/kg

AFG2:
мин. 0,40μg/kg

ZON:
мин. 19,20μg/kg

DON:
мин. 80 μg/kg

OCHRA:
мин. 1,6 µg/kg

FB1:
мин. 32,0 µg/kg

FB2:
мин. 32,0 µg/kg

QP-11.61

 
Храна - производи од воћа и поврћа

Одређивање садржаја K, P

K, P:
мин. 50 mg/kg

QP-11.46

 
Супе, сосови, додаци јелима и сродни производи

Одређивање садржаја натријум хлорида (волуметријски)

> 0.01%

SRPS E.Z8.012:1994

 

Одређивање садржаја влаге (гравиметријски)

> 0.01%

SRPS E.Z8.011:1993

 
Храна (јаја и производи од јаја; Супе, сосови, додаци јелима и сродни производи; Какао производи, чоколадни производи, производи слични чоколади, крем производи)

Одређивање садржаја протеина (волуметрија)

> 0.15 %

SRPS ISO 18712013

 
Храна Јаја и производи од јаја

 
Храна (млеко и производи од млека)

Одређивање садржаја протеина (волуметрија)

> 0.15 %

SRPS EN ISO
8968-1/IDF 20-1:2016

 
Храна - Млеко и производи од млека

Одређивање садржаја масти у сувој материји у сладоледу (рачунски)

> 0.1 %

QP-11.121

 

Одређивање pH вредности (директна потенциометријa)

(2-12)
pH jeдиница

AS 2300.1.6 -2010

 
Храна (млеко и производи од млека)

Одређивање садржаја масти у сувој материји у сиру и сирном намазу (рачунски)

> 0.1 %

QP-11.119

 

Одређивање садржаја масти по Gerber-у у сладоледу (aцидобутирометријски)

(0-70) %

Правилник 2
Х метода 1

 

Одређивање садржаја масти по Gerber-у у млеку и млечним напицима (aцидобутирометрија)

(0,1-7) %

Правилник 2
I метода 3

 
Храна (месо и производи од меса)

Одређивање садржаја укупног фосфора

> 0.1 g/kg

SRPS ISO 13730:1999

 

Одређивање садржаја колагена у протеинима (рачунски)

> 1.2 %

QP-11.118

 
Храна наставак Месо и производи од меса Супе, зачини, прашак за пудинг, прашак за пециво, крем шлаг, ванилин шећер Воћни сокови, концентрисани воћни сокови, воћни нектар, освежавајућа безалкохолна пића Бомбонски прозводи Уља и масти биљног и животињског порекла

Одређивање садржаја метала Pb, Cd

Месо и производи од меса, Бомбонски прозводи, Уља и масти биљног и животињског порекла
Pb мин 0,05 mg/kg;
Cd мин 0,01 mg/kg;

Супе, зачини, прашак за пудинг, прашак за пециво, крем шлаг, ванилин шећер
Pb мин 0,10 mg/kg;
Cd мин 0,01 mg/kg;

Воћни сокови, концентрисани воћни сокови, воћни нектар, освежавајућа безалкохолна пића
Pb мин 0,017 mg/kg;
Cd мин 0,0017 mg/kg;

Бомбонски прозводи, уља и масти биљног и животињског порекла
Pb мин 0,05 mg/kg;
Cd мин 0,01 mg/kg;

QP-11.06

 
Храна Воће и поврће, производи од воћа и поврћа, печурке

Одређивање садржаја пепела (гравиметрија)

0,5-20%

SRPS EN 1135:2005

 

Одређивање дирекно редукујућих и укупних шећера по Luff –Schoorlu

1-50%

Правилник 7
Метода 3

 
Храна Воћни сокови, концентрисани воћни сокови, воћни нектар, освежавајућа безалкохолна пића

Одређивање садржаја кофеина

кофеин:
мин. 20,0 mg/l

QP-11.17

 
Храна Какао производи, производи слични чоколади и крем производа

Одређивање количине укупних шећерапо Luff - Schoorlu

1-80%

Правилник 3)
Метода 12

 

Одређивање укупних алкалоида (изражених као теобромин)

1-30%

Правилник 3)
Метода 17

 
Храна Чај

Одређивање садржаја кофеина

мин 0,3%

SRPS ISO 10727:2015

 
Храна Месо и производи од меса

Одређивање садржаја хидроксипролина

мин 0,003%

SRPS ISO 3496:2002

 

Мерење pH референтна метода

2-12

SRPS ISO 2917:2004

 

Одређивање садржаја нитрита

мин. 1,0 mg/kg

SRPS ISO 2918:1999

 
Храна Млеко и производи од млека

Одређивање масти по Gerber-у у млеку

(0,1-7) %

Правилник 2
I метода 2

 

Одређивање масти по Gerber-у у јогурту и киселом млеку

(0,1-7) %

Правилник 2
II метода 1

 

Одређивање масти по Gerber-у у сиру

(0,5-40) %

Правилник 2
VI метода 2

 

Одређивање суве материје у млеку

мин. 0,003%

Правилник 2
I метода 4

 

Одређивање суве материје у киселом млеку

мин. 0,003%

Правилник 2
II метода 3

 

Одређивање суве материје у сладоледу

мин. 0,007%

Правилник 2
X метода 2

 

Одређивање воде у сиру

мин 0,003%

Правилник 2
VI метода 1

 

Одређивање садржаја Pb

Mлeкo:
Pb: мин 0,017 mg/kg
Млечни производи:
Pb: мин 0,13 mg/kg

QP-11.08

 
Храна Kaкao производи, чоколадни производи, производи слични чоколади, крем производи

Одређивање воде сушењем под нормалним притиском

мин 0,02%

Правилник 3
Метода 1

 
Храна Какао производи, чоколадни производи, производи слични чоколади и крем производи

Одређивање укупних масти по Soxhlet-у

мин 0,01%

QP-11.20

 
Храна Какао производи, чоколадни производи, производи слични чоколади и крем производи

Одређивање пепела

мин 0,02%

Правилник 3
Метода 5

 

Одређивање садржаја Cd


Cd: мин 0,013 mg/kg

QP-11.06

 
Храна Воћни сокови, концентрисани воћни сокови, воћни нектар, освежавајућа безалкохолна пића

Одређивање садржаја K и P

K, P:
мин 0,83mg/l

QP-11.46

 
Храна Воће и поврће и производи од воћа и поврћа

Одређивање садржаја Ca, Na, Mg, K, Fe, Zn, Cu, P

K,Na,Ca,Mg,P:
мин 5,0 mg/kg
Fe,Zn,Cu:
мин 0,1mg/kg

QP-11.46

 

Одређивање садржаја Pb, Cd i As у воћу и поврћу, производима од воћа и поврћа

Pb: мин 0,1 mg/kg
Cd: мин 0,01 mg/kg
As: мин 0,3 mg/kg

QP-11.06

 
Храна Уља и масти биљног и животињског порекла

Одређивање пероксидног броја у мастима

мин: 0,02 meqO2/kg

QP-11.53

 

Одређивање сапонификационог броја у мастима

мин: 0,14 mgKOH/g

QP-11.54

 

Одређивање јодног броја у мастима

мин: 0,05 gI2/100g

QP-11.51

 

Одређивање киселинског броја у мастима

мин: 0,006 mgKOH/g

QP-11.52

 
Храна - Кухињска со и со за прехрамбену индустрију

Одређивање садржаја јода у кухињској соли

мин 0.5 mg/kg

SRPS E.Z8 002 2001

 
Храна - Зачини

Одређивање садржаја пепела

мин 0.05 mg/kg

SRPS ISO 928:2001

 

Одређивање садржаја пепела нерастворног у HCl

мин 0.005 mg/kg

SRPS ISO 930:2000

 
Храна - Воће, поврће, житарице и њихови производи, воћни сокови Какао и какао производи, Чај, Сирова кафа, производи од кафе и сурогати од кафе, Додаци исхрани и адитиви за прехрамбену индустрију

Одређивање остатака пестицида у храни

**Листа пестицида у напомени

QP-11.62

 
Храна - Воће, поврће и производи од воћа и поврћа, воћни сокови, житарице и њихови производи чај, кафа, производи од кафе, додаци исхрани и адитиви за прехрамбену индустрију

Одређивање садржаја остатака пестицида

min 0.01mg/kg
**Напомени дати опсези за остатке пестицида

QP-11.64

 
Храна - Воће, поврће и производи, воћни сокови

Одређивање остатака дитиокарбамата

QP-11.162

 
Храна - Храна анималног порекла Храна мешовитог порекла Храна за животиње Храна биљног порекла

Одређивање остатака пестицида и полихлорованих бифенила у храни и храни за животиње техником GC/ ECD

У Напомени 2 дати опсези за остатке пестицида

QP-11.65

 
Храна - Жита и житомлински производи, пекарски и снек производи, воће и поврће, производи од воћа и поврћа

Одређивање садржаја протеина у житима и млинским производима

мин: 0,1 % N

QP-11.31

 
Храна - Какао производи, Чоколада и производи слични чоколади, Крем производи, Бомбонски производи, Фини пекарски производи

Израчунавање енергетске вредности (рачунски)

> 0.8 kcal/100 g

QP-11.79

 
Храна - Млеко и производи од млека

Одређивање садржаја воде у безмасној материји сира (рачунски)

> 0.1 %

QP-11.120

 
Храна - Супе, сосови, додатак јелима и сродни производи;

Одређивање садржаја укупне масти (гравиметријски)

> 0.01%

SRPS E.Z8.015:1993

 
И-15 Узорковање/П-01 Пољопривредни производи, укључујући храну за животиње

Храна за животниње

Микробиологија ланца хране – технике узорковања за микробиолошку анализу узорака хране и хране за животинје

SRPS CEN ISO/TS 17 728:2016

 
И-15 Узорковање/П-09 Узорци животне средине (ваздух, вода, земљиште, отпад)

Вода вода за пиће, природна минерална вода, природна изворска, стона вода

Узимање узорака за:
физичка и хемијска испитивања

SRPS EN ISO 5667- 1:2023
SRPS EN ISO 5667-3:2018
SRPS ISO 5667-5:2008

 

- вода за пиће,
- природне флаширане
- изворске, минералне
и стоне воде,
-бунарске воде,
-отпадне воде,
-површинске воде
- базенске воде

Узимање узорака за:
микробиолошка испитивања

SRPS EN ISO 19458-2009

 
И-15 Узорковање/П-21 Производи за људску употребу, укључујући храну

хране и хране за животиње

Микробиологија ланца хране – технике узорковања за микробиолошку анализу узорака хране и хране за животинје

SRPS CEN ISO/TS 17 728:2016

 

Узорковање са трупа за микробиолошку анализу

Микробиологија ланца хране- узоркованје са трупа за микробиолошку анализу Тачка стандарда 8.3

SRPS EN ISO 17604:2015 тачка стандарда 8.3

 
И-15 Узорковање/П-27 Остали производи

Узорци са површина који долазе у контакт са храном

Хоризонталне методе за технике узимања узорака са површине помоћу контактних плоча и брисева

SRPS ISO 18593:2018

 
И-16 Сензорна испитивања/П-21 Производи за људску употребу, укључујући храну
Храна - Месо и производи од меса, млеко и производи од млека, јаја и производи од јаја, јестива уља, масти биљног и животињског порекла, маргарин, масни намази, мајонез и њима сродни производи, воће и поврће и њихови производи, млински и пекарски производи, тестенине и брзо смрзнута теста, фини пекарски производи и снек производи, освежавајућа безалкохолна пића, кондиторски производи, супе, сосови, додаци јелима, адитиви, зачини за прехрамбену индустрију, Воћни сокови, концентрисани воћни сокови, воћни нектари, Чај, Сенф

Дескриптивни тест (сензорско испитивање: изглед, укус, мирис, боја, конзистенција, текстура)

QP-11.140