Предмет испитивања |
Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања) |
Опсег мерења (где је примењиво) |
Референтни документ |
Локације |
Храна - Семе уљарица - Сунцокрет, Соја, Уљана репица, Тикве, Кикирики, Лан, Сусам, Слачица, Мак |
Одређивање садржаја нечистоћа |
0-100 % |
SRPS EN ISO 658:2008 |
Л1 |
Храна - Жита - Пшеница, кукуруз, раж, јечам, овас, просо |
Одређивање садржаја воде у кукурузу |
|
Правилник^2 метода I /9
|
Л1 |
|
Одређивање запреминске масе жита |
|
Правилник^2 метода I /6
|
Л1 |
|
Одређивање масе 1000 зрна |
|
Правилник^2 метода I /7
|
Л1 |
|
Одређивање количине примеса у пшеници за прераду |
0-100 % |
Правилник^2 метода I /4
|
Л1 |
|
Одређивање количине примеса у кукурузу |
0-100 % |
Правилник^2 метода I /3
|
Л1 |
|
Одређивање количине примеса у ражи |
0-100 % |
Правилник^2 метода I /2
|
Л1 |
Храна - Семе уљарица - Сунцокрет, Соја, Уљана репица, Тикве, Кикирики, Лан, Сусам, Слачица, Мак |
Одређивање садржаја влаге и испарљивих материја |
|
SRPS EN ISO 665:2008 |
Л1 |
Храна - Жита - Пшеница, кукуруз, раж, јечам, овас, просо |
Одређивање садржаја воде у житу и млинским производима |
|
Правилник^2 метода I /8
|
Л1 |
|
Одређивање заражености житне масе инсектима |
|
Правилник^2 метода I /19
|
Л1 |
|
Одређивање присуства прегљева у житу |
|
Правилник^2 метода I /20
|
Л1 |
|
Одређивање оштећених зрна пољским стеницама |
|
Правилник^2 метода I /21
|
Л1 |
Семе пољопривредног биља - семе ратарских и повртарских биљака цвећа, лековитог и ароматичног биља, траве (без Poa pratensis i Dactylis glomerata), семе са омотачем |
Испитивање чистоће семена (чисто семе, семе других врста и корова, инертне материје)
|
0-100% |
Правилник^1 метода 2 (2.1-2.12)
|
Л1 |
|
Одређивање масе 1000 семена |
|
Правилник^1 метода 6 (6.1-6.3)
|
Л1 |
|
Детерминација других биљних врста |
|
Правилник^1 метода 2 (2.13)
|
Л1 |
|
Испитивање садржаја влаге у семену |
|
Правилник^1 метода 5 (5.3-5.5)
|
Л1 |
|
Испитивање клијавости семена (енергија клијања, клијавост семена, ненормални клијанци, неклијало семе: тврдо, свеже, мртво) |
0-100 % |
Правилник^1 метода 3 (3.1-3.7; 3.11-3.20)
|
Л1 |
|
Испитивање здравственог стања семена (фитопатогени организми и штеточине) |
0-100 % |
Правилник^1 метода 8.12
|
Л1 |
|
Семе пољопривредног биља - Семе ратарских и повртарских биљака, цвећа, лековитог и ароматичног биља, траве (без Poa pratensis i Dactylis glomerata), семе са омотачем |
Узимање узорака за физичка и биолошка испитивања |
Правилник^1 Поглавље 2, Члан 4-17
|
Л1 |
|
Жита - Пшеница, раж, јечам, кукуруз, овас, просо |
Узимање узорака за физичка и биолошка испитивања |
Правилник^2 Метода I, Члан 6-27
|
Л1 |
|
Семе уљарица - Суцокрет, Соја, Уљана репица, Тикве, Кикирики, Лан, Сусам, Слачица, Мак |
Узимање узорака за хемијска, физичка и биолошка испитивања |
SRPS EN ISO 21294:2017 |
Л1 |